posh_emka A co z burdelami? 02.02.10, 19:24 Chyba przynoszą znacznie więcej zysków niż jakieś napiwki- no ale dla fiskusa to za wysokie progi.... Odpowiedz Link Zgłoś
fakej Re: A co z burdelami? 02.02.10, 20:00 A potem się okaże, że jak po opłaconym numerku zaoferują Ci jeszcze loda gratis to sam będziesz musiał za niego odprowadzić podatek tytułem bezpodstawnego wzbogacenia się. Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz i my utrzymujemy takich urzędników 02.02.10, 19:26 którzy zamiast zajmowac sie ułatwianiem zycia swoim sponsorom- podatnikom to zajmują sie dokładnie czyms odwrotnym... kuziwa... zagłosujcie wszyscy wreszcie za JKM bo nas te darmozjady zjedza zywcem; ludzie!!! Ile czasu mozna dać sie dymać, co? Przeciez to trwa juz ponad dwadzieścia lat i nie tylko końca nie widać ale wręcz przeciwnie; mimo głosnych deklaracji każdej kolejnej władzy przybywa na co roku kolejnych głodnych darmozjadów wymyslających kolejne głoopoty na ściągnięcie z nas kolejnej kasy... Jak długo jeszcze macie zamiar finansować ten burdel? Odpowiedz Link Zgłoś
magawoj-b Czy napiwki powinny być opodatkowane? Ekonomiśc... 02.02.10, 19:27 jeśli czyta to jakiś pracownik fiskusa i ministerstwa niech się zastanowi I PRZEDE WSZYSTKIM UCHWALI USTAWĘ O OPODATKOWANIU PRAKTYK LEKARSKICH TO TO CHYBA " ŚWIETE KROWY". Taksówkarzy objęło opodatkowanie bez gadania, a lekarz prywatnie ma co ryczałt, kazdy z nas leczy się prywatnie, BO MUSI..... a kasy fiskalnej żaden lekarz niema. jak to ktoś mądry powiedział... pokaz mi swój garaż ( auto) a powiem Ci kim jasteś. Wiem nie wszyscy lekarze tam mają , ALE WIEKSZOŚĆ MA MY SAMI WIEMY. Opodatkujmy wszystkich za wszystko co robią. Maga Odpowiedz Link Zgłoś
bercik38 Re: Czy napiwki powinny być opodatkowane? Ekonomi 02.02.10, 19:34 Ale po kiego podatki, wystarczy zlikwidować płacę za pracę i po problemie, a jakie wpływy do budżetu. Ludzie przestaną mieć wymagania związane z płaceniem podatków. Nikt nie powie "płace podatki to mi się coś należy". Odpowiedz Link Zgłoś
jantos51 Czy napiwki powinny być opodatkowane? Ekonomiśc... 02.02.10, 19:38 Paranoja nierobów z US. Jest wiele działów gdzie od dawna powinno zostać opodatkowanych i co i nic. Odpowiedz Link Zgłoś
mayor8 Czy napiwki powinny być opodatkowane? Ekonomiśc... 02.02.10, 19:49 Proponuję baczniej przyjrzeć się lekarzom , przyjmującym pacjentów w prywatnych gabinetach. Ilu z w.w. wystawia paragon bądź fakturę? Odpowiedz Link Zgłoś
vomitorium1 Czy napiwki powinny być opodatkowane? Ekonomiśc... 02.02.10, 19:58 tak powinno być (aby pl rosła w siłę a ludziom żyło się lepiej) (to jest podwójny podatek bo to co daję już jest opodatkowane) Odpowiedz Link Zgłoś
marcinkaczy was syba porąbalo 02.02.10, 19:59 Jak chcecie coś opodatkować to proponuję waszą głupotę, nasze panstwo będzie się rozwijać szybko i solidnie. W urzędach naprawdę nie ma co robić, skoro takie pogięte pomysły wymyslacie. Odpowiedz Link Zgłoś
hieronim_kowalski radosna twórczość urzędników Min. Finansów kwitnie 02.02.10, 20:00 Rządy się zmieniają a radosna twórczość urzędników Min. Finansów kwitnie. Do tych ludzi nadal nie dociera, że im mniej państwa tym lepiej. Instytucja państwa powstała nie po to, by gnębić obywateli i łupić ich maksymalnie ale po to by zapewnić tym obywatelom możliwość realizacji własnych celów poprzez stworzenie określonych warunków m.in bezpieczeństwa, przestrzegania prawa itd. Już w tej chwili 80% dochodów obywatel traci w postaci różnego rodzaju podatków, przymusowych składek itp. Wymyślanie kolejnych tytułów do łupienia jest antymotywacyjne tym bardziej wobec totalnej rozrzutności w wydawaniu środków uzyskanych z podatków i rażącej niesprawiedliwości w ściąganiu podatków (vide lekarze i prawnicy). Urzędnicy są po prostu "niezatapialni". Ostatnie pomysły typu podatku od deszczówki to już czysta paranoja. Kiedy doczekam się nareszcie normalności w tym względzie, którą zapowiadał Tusk w programie "przyjazne państwo"? Odpowiedz Link Zgłoś
hieronim_kowalski Re: radosna twórczość urzędników Min. Finansów PS. 02.02.10, 20:07 Umysłowe wygibasy typu, że za pomoc sąsiedzką uzyskaną nieodpłatnie trzeba płacić podatek, bo gdyby ktoś zlecił tą usługę to zapłaciłby a jak nie zapłacił to uzyskał dochód przypominają mi człowieka twierdzącego, że zarobił 200 zł po 4 razy przeszedł prawidłowo przez jezdnię. Albo podatek od nieoprocentowanych pożyczek w rodzinie. Trzeba być naprawdę zboczonym, żeby wymyślać takie interpretacje. Dlaczego premier nie postawi wreszcie zdecydowanej tamy takiej radosnej twórczości urzędników państwa? Odpowiedz Link Zgłoś
dsfhellboy Czy napiwki powinny być opodatkowane? Ekonomiśc... 02.02.10, 20:01 Bardziej słuszne i odpowiedzialne jest opodatkowanie prostytucji. Ale rząd zawsze idzie na łatwiznę i odbiera tym, którym łatwo jest odebrać. Następnym planem ministerstwa finansów jest opodatkowanie żebraków i bezdomnych. za to co znajdą na ulicy i dostaną od ludzi będą musieli zapłacić 40% podatku. To jest dopiero pomysł i łatwa kasa. A co w zamian?? Oczywiście NIC!! GÓ..O!! Odpowiedz Link Zgłoś
ulanzalasem Czy napiwki powinny być opodatkowane? Ekonomiśc... 02.02.10, 20:02 A czy absurdem nie są kredyty z 70-90% oprocentowaniem? Odpowiedz Link Zgłoś
mirrandel Re: Czy napiwki powinny być opodatkowane? Ekonomi 02.02.10, 20:03 nie zawsze tak jest. Pracowałam w restauracji na kuchni- wiadomo w tej sytuacji napiwków nie dostawałam, mimo, że miałam zasadniczy wkład w to, że posiłek pojawił się szybko, że był ładnie podany i smaczny. W restauracji panowała umowa, ze napiwki wrzuca sie do wspólnej puszki i pod koniec dnia dzieli między pracowników -tych z sali, baru i kuchni, a kierownik tylko sprawdzał, czy do puszki z napiwkami nie trafiły pieniadze, które powinny być w kasie. I tyle, funkcjonowało całkiem nieźle. Biorąc pod uwage raczej niewielką stawkę godzinową (mała restauracja zatrudniajaca głownie sudentów) dodatkowe 5-15 zł dziennie było niezłą motywacją do pracy... Odpowiedz Link Zgłoś
proksza Czy napiwki powinny być opodatkowane? Ekonomiśc... 02.02.10, 20:04 podatek od napiwku wymyslil jakis bolo, ktory tak naprawde w zyciu jeszcze nigdy ciezko nie pracowal, a na pewno juz nie jako kelner i nie wie ile sie trzeba natyrac, zeby zeby porzadny napiwek otrzymac... Odpowiedz Link Zgłoś
cezar85 Kieszonkowe tez trzeba opodatkowac 02.02.10, 20:06 a drobne za umycie staremu samochodu?a wygrana w monopoly Odpowiedz Link Zgłoś
awatar_sm Geniusz ekonomiczny Tatr 02.02.10, 20:12 jeśli uważa, że wszystko powinno być opodatkowane w państwie miłości to opodatkować i już, słuchać się trzeba przywódcy w państwie miłości budowanym poświęceniem przywódcy, przecież buduje nową mirolandię, piterolandię, palikotolandię, radkoladię, bolkolandię ,,, co jeszcze zbuduje ...? Odpowiedz Link Zgłoś
warzaw_bike_killerz Re: Czy napiwki powinny być opodatkowane? Ekonomi 02.02.10, 20:14 o kurcze, to ja w zeszlym roku zarobilem xxx tys PLN w napiwkach, tylko musze zmienic zasady umow z klientami - placa mi 1.22 brutto w promocji a reszta to napiwek za obsluge. Odpowiedz Link Zgłoś
vomitorium1 Czy napiwki powinny być opodatkowane? Ekonomiśc... 02.02.10, 20:15 a ja wrzucam i wrzucam do tej skarbonki w kościele Odpowiedz Link Zgłoś
bill.cosby Prawdziwa szara strefa 02.02.10, 20:20 W Polsce żyje 10 milionów dzieci. Przeciętne dziecko dostaje 80 zł kieszonkowego miesięcznie. Rocznie to daje 10 miliardów nieopodatkowanego dochodu. Czy to nie straszne? To dwa miliardy stracone dla budżetu. A za te pieniądze można by przecież każdego roku budować jeden stadion narodowy oraz 2 i pół świątyni opatrzności bożej! Odpowiedz Link Zgłoś
johnparr1 Q...wa dokąd my zmierzamy????? 02.02.10, 20:25 Proponuję, aby opodatkować jeszcze babcie klozetowe, żebrzących i aniołki zainstalowane w szopkach bożonarodzeniowych, a póżniej należy opodatkować wszysykie podatki kolejnymi podatkami. A co? Przecież to byłoby super dochodowe. Fiskus jest w potrzebie, to przecież możemy płacić podatek od podatku. Aha, ale oprócz w/w propozycji mam maleńką prośbę. Proszę w imieniu "pokrzywdzonych" lekarzy i adwokatów, aby dalej mieli tą "krzywdzącą" ich możliwość płacenia podatków na obecnych zasadach. Odpowiedz Link Zgłoś
akanski Czy napiwki powinny być opodatkowane? Ekonomiśc... 02.02.10, 20:32 Ależ oczywiście !!!! Zaraz po tym jak kasy fiskalne pojawią się u prawników i lekarzy. Podejrzewam, że wtedy kelnerzy i kelnerki sami zwrócą się do fiskusa z prośbą o opodatkowanie napiwków. Odpowiedz Link Zgłoś
akanski Czy napiwki powinny być opodatkowane? Ekonomiśc... 02.02.10, 20:40 A o to POLSKA właśnie. Pokłady głupoty w tym kraju są niemierzalne. Ale może to tylko taki żarcik urzędnika skarbówki. Odpowiedz Link Zgłoś
miroo Lekarze, prawnicy, prostytutki... kelnerzy... 02.02.10, 20:42 Wszystkich ich łączą nierejestrowane dochody... Przywalić chcą kelnerom - jako grupie najsłabszej, która ma najmniej możliwości obrony, nie jest zorganizowana, najbardziej wykorzystywana... bo najłatwiej... Spróbujcie wprowadzić kasy fiskalne lekarzom i prawnikom oraz uregulować status prostytucji a nie przyczepiać się do kelnerów... Odpowiedz Link Zgłoś
fiolekk8 Czy napiwki powinny być opodatkowane? Ekonomiśc... 02.02.10, 20:44 O Jezu! Przypomniałem sobie - w czwartek klasie kolega dał mi polizać lizaka. Muszę się szybko ukryć przed fiskusem, bo jak mi naliczą od tej korzyści majątkowej (przecież gdyby nie ta darowizna, musiałbym sobie tego lizaka kupić) podatek + odsetki, to chyba dom mi zlicytują. Odpowiedz Link Zgłoś
refio Czy napiwki powinny być opodatkowane? Ekonomiśc... 02.02.10, 20:45 Trzeba opodatkować niekompetentość i głupotę urzędników a w kasie państwa nigdy nie zabraknie pieniędzy Odpowiedz Link Zgłoś
marszal78 Fight the Power! 02.02.10, 21:00 Urzędnicy to ludzie którzy nie potrafią funkcjonować na wolnym rynku, dlatego wymyślają przepisy które bardziej zaradnym ludziom mają utrudnić życie i uzmysłowić im jak bardzo urzędasy są potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
kondiraton podatek dochodowy powinien być zlikwidowany 02.02.10, 20:46 Większość tego podatku płaci sfera budżetowa, a przedsiębiorca prywatny wlicza płace w koszty, więc jaki sens? Są przecież inne podatki, jak choćby nadmierny VAT. Co do napiwków, to niby jak to opodatkować? Poza tym co to kogo obchodzi, że obdarowuję z moich już opodatkowanych pieniędzy? Ile razy można płacić podatek za to samo? A może też opodatkować dzieci? Bo przecież jakby dostają pieniądze na szkołę, na studia, ubrania i rożne przyjemności? Odpowiedz Link Zgłoś