Dodaj do ulubionych

Czy napiwki powinny być opodatkowane? Ekonomiśc...

• posh_emka A co z burdelami? 02.02.10, 19:24
      Chyba przynoszą znacznie więcej zysków niż jakieś napiwki- no ale dla fiskusa
      to za wysokie progi....
      • fakej Re: A co z burdelami? 02.02.10, 20:00
        A potem się okaże, że jak po opłaconym numerku zaoferują Ci jeszcze loda gratis
        to sam będziesz musiał za niego odprowadzić podatek tytułem bezpodstawnego
        wzbogacenia się.
    • swan_ganz i my utrzymujemy takich urzędników 02.02.10, 19:26
      którzy zamiast zajmowac sie ułatwianiem zycia swoim sponsorom-
      podatnikom to zajmują sie dokładnie czyms odwrotnym...
      kuziwa... zagłosujcie wszyscy wreszcie za JKM bo nas te darmozjady
      zjedza zywcem; ludzie!!! Ile czasu mozna dać sie dymać, co? Przeciez
      to trwa juz ponad dwadzieścia lat i nie tylko końca nie widać ale
      wręcz przeciwnie; mimo głosnych deklaracji każdej kolejnej władzy
      przybywa na co roku kolejnych głodnych darmozjadów wymyslających
      kolejne głoopoty na ściągnięcie z nas kolejnej kasy...
      Jak długo jeszcze macie zamiar finansować ten burdel?
    • magawoj-b Czy napiwki powinny być opodatkowane? Ekonomiśc... 02.02.10, 19:27
      jeśli czyta to jakiś pracownik fiskusa i ministerstwa niech się zastanowi I PRZEDE WSZYSTKIM UCHWALI USTAWĘ O OPODATKOWANIU PRAKTYK LEKARSKICH TO TO CHYBA " ŚWIETE KROWY". Taksówkarzy objęło opodatkowanie bez gadania, a lekarz prywatnie ma co ryczałt, kazdy z nas leczy się prywatnie, BO MUSI..... a kasy fiskalnej żaden lekarz niema. jak to ktoś mądry powiedział... pokaz mi swój garaż ( auto) a powiem Ci kim jasteś. Wiem nie wszyscy lekarze tam mają , ALE WIEKSZOŚĆ MA MY SAMI WIEMY. Opodatkujmy wszystkich za wszystko co robią. Maga
    • bercik38 Re: Czy napiwki powinny być opodatkowane? Ekonomi 02.02.10, 19:34
      Ale po kiego podatki, wystarczy zlikwidować płacę za pracę i po problemie, a jakie wpływy do budżetu. Ludzie przestaną mieć wymagania związane z płaceniem podatków. Nikt nie powie "płace podatki to mi się coś należy".
    • jantos51 Czy napiwki powinny być opodatkowane? Ekonomiśc... 02.02.10, 19:38
      Paranoja nierobów z US. Jest wiele działów gdzie od dawna powinno zostać
      opodatkowanych i co i nic.
    • mayor8 Czy napiwki powinny być opodatkowane? Ekonomiśc... 02.02.10, 19:49
      Proponuję baczniej przyjrzeć się lekarzom , przyjmującym pacjentów w prywatnych gabinetach. Ilu z w.w. wystawia paragon bądź fakturę?
    • vomitorium1 Czy napiwki powinny być opodatkowane? Ekonomiśc... 02.02.10, 19:58
      tak powinno być
      (aby pl rosła w siłę a ludziom żyło się lepiej)
      (to jest podwójny podatek
      bo to co daję już jest opodatkowane)
    • marcinkaczy was syba porąbalo 02.02.10, 19:59
      Jak chcecie coś opodatkować to proponuję waszą głupotę, nasze panstwo będzie się rozwijać szybko i solidnie. W urzędach naprawdę nie ma co robić, skoro takie pogięte pomysły wymyslacie.
    • hieronim_kowalski radosna twórczość urzędników Min. Finansów kwitnie 02.02.10, 20:00
      Rządy się zmieniają a radosna twórczość urzędników Min. Finansów
      kwitnie. Do tych ludzi nadal nie dociera, że im mniej państwa tym
      lepiej. Instytucja państwa powstała nie po to, by gnębić obywateli i
      łupić ich maksymalnie ale po to by zapewnić tym obywatelom możliwość
      realizacji własnych celów poprzez stworzenie określonych warunków
      m.in bezpieczeństwa, przestrzegania prawa itd. Już w tej chwili 80%
      dochodów obywatel traci w postaci różnego rodzaju podatków,
      przymusowych składek itp. Wymyślanie kolejnych tytułów do łupienia
      jest antymotywacyjne tym bardziej wobec totalnej rozrzutności w
      wydawaniu środków uzyskanych z podatków i rażącej niesprawiedliwości
      w ściąganiu podatków (vide lekarze i prawnicy). Urzędnicy są po
      prostu "niezatapialni". Ostatnie pomysły typu podatku od deszczówki
      to już czysta paranoja. Kiedy doczekam się nareszcie normalności w
      tym względzie, którą zapowiadał Tusk w programie "przyjazne państwo"?
      • hieronim_kowalski Re: radosna twórczość urzędników Min. Finansów PS. 02.02.10, 20:07
        Umysłowe wygibasy typu, że za pomoc sąsiedzką uzyskaną nieodpłatnie
        trzeba płacić podatek, bo gdyby ktoś zlecił tą usługę to zapłaciłby
        a jak nie zapłacił to uzyskał dochód przypominają mi człowieka
        twierdzącego, że zarobił 200 zł po 4 razy przeszedł prawidłowo przez
        jezdnię. Albo podatek od nieoprocentowanych pożyczek w rodzinie.
        Trzeba być naprawdę zboczonym, żeby wymyślać takie interpretacje.
        Dlaczego premier nie postawi wreszcie zdecydowanej tamy takiej
        radosnej twórczości urzędników państwa?
    • dsfhellboy Czy napiwki powinny być opodatkowane? Ekonomiśc... 02.02.10, 20:01
      Bardziej słuszne i odpowiedzialne jest opodatkowanie prostytucji. Ale rząd
      zawsze idzie na łatwiznę i odbiera tym, którym łatwo jest odebrać. Następnym
      planem ministerstwa finansów jest opodatkowanie żebraków i bezdomnych. za to
      co znajdą na ulicy i dostaną od ludzi będą musieli zapłacić 40% podatku. To
      jest dopiero pomysł i łatwa kasa. A co w zamian?? Oczywiście NIC!! GÓ..O!!
    • ulanzalasem Czy napiwki powinny być opodatkowane? Ekonomiśc... 02.02.10, 20:02
      A czy absurdem nie są kredyty z 70-90% oprocentowaniem?
    • mirrandel Re: Czy napiwki powinny być opodatkowane? Ekonomi 02.02.10, 20:03
      nie zawsze tak jest. Pracowałam w restauracji na kuchni- wiadomo w tej sytuacji napiwków nie dostawałam, mimo, że miałam zasadniczy wkład w to, że posiłek pojawił się szybko, że był ładnie podany i smaczny. W restauracji panowała umowa, ze napiwki wrzuca sie do wspólnej puszki i pod koniec dnia dzieli między pracowników -tych z sali, baru i kuchni, a kierownik tylko sprawdzał, czy do puszki z napiwkami nie trafiły pieniadze, które powinny być w kasie. I tyle, funkcjonowało całkiem nieźle. Biorąc pod uwage raczej niewielką stawkę godzinową (mała restauracja zatrudniajaca głownie sudentów) dodatkowe 5-15 zł dziennie było niezłą motywacją do pracy...
    • proksza Czy napiwki powinny być opodatkowane? Ekonomiśc... 02.02.10, 20:04
      podatek od napiwku wymyslil jakis bolo, ktory tak naprawde w zyciu jeszcze
      nigdy ciezko nie pracowal, a na pewno juz nie jako kelner i nie wie ile sie
      trzeba natyrac, zeby zeby porzadny napiwek otrzymac...
    • cezar85 Kieszonkowe tez trzeba opodatkowac 02.02.10, 20:06
      a drobne za umycie staremu samochodu?a wygrana w monopoly
    • awatar_sm Geniusz ekonomiczny Tatr 02.02.10, 20:12
      jeśli uważa, że wszystko powinno być opodatkowane w państwie miłości
      to opodatkować i już, słuchać się trzeba przywódcy w państwie
      miłości budowanym poświęceniem przywódcy, przecież buduje nową
      mirolandię, piterolandię, palikotolandię, radkoladię,
      bolkolandię ,,, co jeszcze zbuduje ...?
    • warzaw_bike_killerz Re: Czy napiwki powinny być opodatkowane? Ekonomi 02.02.10, 20:14
      o kurcze, to ja w zeszlym roku zarobilem xxx tys PLN w napiwkach, tylko musze
      zmienic zasady umow z klientami - placa mi 1.22 brutto w promocji a reszta to
      napiwek za obsluge.
    • vomitorium1 Czy napiwki powinny być opodatkowane? Ekonomiśc... 02.02.10, 20:15
      a ja wrzucam i wrzucam do tej skarbonki w kościele
    • bill.cosby Prawdziwa szara strefa 02.02.10, 20:20
      W Polsce żyje 10 milionów dzieci. Przeciętne dziecko dostaje 80 zł
      kieszonkowego miesięcznie. Rocznie to daje 10 miliardów nieopodatkowanego
      dochodu. Czy to nie straszne? To dwa miliardy stracone dla budżetu. A za te
      pieniądze można by przecież każdego roku budować jeden stadion narodowy oraz 2
      i pół świątyni opatrzności bożej!
    • johnparr1 Q...wa dokąd my zmierzamy????? 02.02.10, 20:25
      Proponuję, aby opodatkować jeszcze babcie klozetowe, żebrzących i aniołki zainstalowane w szopkach bożonarodzeniowych, a póżniej należy opodatkować wszysykie podatki kolejnymi podatkami.
      A co? Przecież to byłoby super dochodowe. Fiskus jest w potrzebie, to przecież możemy płacić podatek od podatku.
      Aha, ale oprócz w/w propozycji mam maleńką prośbę.
      Proszę w imieniu "pokrzywdzonych" lekarzy i adwokatów, aby dalej mieli tą "krzywdzącą" ich możliwość płacenia podatków na obecnych zasadach.
    • akanski Czy napiwki powinny być opodatkowane? Ekonomiśc... 02.02.10, 20:32
      Ależ oczywiście !!!! Zaraz po tym jak kasy fiskalne pojawią się u
      prawników i lekarzy
      . Podejrzewam, że wtedy kelnerzy i kelnerki
      sami zwrócą się do fiskusa z prośbą o opodatkowanie napiwków.
    • akanski Czy napiwki powinny być opodatkowane? Ekonomiśc... 02.02.10, 20:40
      A o to POLSKA właśnie. Pokłady głupoty w tym kraju są niemierzalne.
      Ale może to tylko taki żarcik urzędnika skarbówki.
    • miroo Lekarze, prawnicy, prostytutki... kelnerzy... 02.02.10, 20:42
      Wszystkich ich łączą nierejestrowane dochody...
      Przywalić chcą kelnerom - jako grupie najsłabszej, która ma najmniej
      możliwości obrony, nie jest zorganizowana, najbardziej wykorzystywana... bo
      najłatwiej...

Spróbujcie wprowadzić kasy fiskalne lekarzom i prawnikom oraz uregulować
      status prostytucji a nie przyczepiać się do kelnerów...
    • fiolekk8 Czy napiwki powinny być opodatkowane? Ekonomiśc... 02.02.10, 20:44
      O Jezu!
      Przypomniałem sobie - w czwartek klasie kolega dał mi polizać lizaka. Muszę
      się szybko ukryć przed fiskusem, bo jak mi naliczą od tej korzyści majątkowej
      (przecież gdyby nie ta darowizna, musiałbym sobie tego lizaka kupić) podatek +
      odsetki, to chyba dom mi zlicytują.
    • refio Czy napiwki powinny być opodatkowane? Ekonomiśc... 02.02.10, 20:45
      Trzeba opodatkować niekompetentość i głupotę urzędników a w kasie
      państwa nigdy nie zabraknie pieniędzy
      • marszal78 Fight the Power! 02.02.10, 21:00
        Urzędnicy to ludzie którzy nie potrafią funkcjonować na wolnym rynku, dlatego
        wymyślają przepisy które bardziej zaradnym ludziom mają utrudnić życie i
        uzmysłowić im jak bardzo urzędasy są potrzebne.
    • kondiraton podatek dochodowy powinien być zlikwidowany 02.02.10, 20:46
      Większość tego podatku płaci sfera budżetowa, a przedsiębiorca prywatny wlicza
      płace w koszty, więc jaki sens? Są przecież inne podatki, jak choćby nadmierny
      VAT.
      Co do napiwków, to niby jak to opodatkować? Poza tym co to kogo obchodzi, że
      obdarowuję z moich już opodatkowanych pieniędzy? Ile razy można płacić podatek
      za to samo?
      A może też opodatkować dzieci? Bo przecież jakby dostają pieniądze na szkołę,
      na studia, ubrania i rożne przyjemności?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka