12.12a1 18.03.10, 06:45 Niech najpierw zorganizuja strajk generalny,zwiazkowcy by nie odpuscili. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yesname Skargi esbeków-emerytów zaleją sąd 18.03.10, 06:46 Moja mama pracowała jako pielęgniarka w przychodni. Miała 1200 złotych emerytury. Teraz gdy jej zabrali ma 650 złotych. Odpowiedzialność zbiorowa w wykonaniu PO. Ale nie cieszcie się. Niedługo przyjdzie kolej na was. Już Platforma zadba o wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
asraz Re: Skargi esbeków-emerytów zaleją sąd 18.03.10, 06:56 Polska pod rządami PO to dziki kraj. Polską rządzą specjaliści od spotkań na cmentarzach i stacjach benzynowych. Odpowiedz Link Zgłoś
michalng Re: Skargi esbeków-emerytów zaleją sąd 18.03.10, 07:16 > Polską rządzą specjaliści od spotkań na cmentarzach i stacjach > benzynowych. Specjalisci od "spotkań" to właśnie tracą przywileje emerytalne ;) Odpowiedz Link Zgłoś
propagacja Re: Skargi esbeków-emerytów zaleją sąd 18.03.10, 07:57 asraz napisał: > > Polska pod rządami PO to dziki kraj. > Polską rządzą specjaliści od spotkań na cmentarzach i stacjach > benzynowych. Wy esbecy za to ,mieliście wysokie standardy. Odpowiedz Link Zgłoś
michalng Re: Skargi esbeków-emerytów zaleją sąd 18.03.10, 07:13 > Moja mama pracowała jako pielęgniarka w przychodni. Miała 1200 > złotych emerytury. Teraz gdy jej zabrali ma 650 złotych. Rozumiem ze w przychodni "resortowej" ? Dlaczego uwazasz ze twoja matka powinna dostawać większą emeryturę niż taska sama pielęgniarka pracująca w cywilnym szpitalu ? Odpowiedz Link Zgłoś
rockman1 Re: Skargi esbeków-emerytów zaleją sąd 18.03.10, 07:26 nie dostanie tyle samo tylko mniej bo zwykła pielęgniarka ma przelicznik 1,3, a "resortowa" 0,7 jak za okres bez składkowy. Gdzie tu sprawiedliwość? Odpowiedz Link Zgłoś
rotholc Re: Skargi esbeków-emerytów zaleją sąd 18.03.10, 07:44 rockman1 napisał: > nie dostanie tyle samo tylko mniej bo zwykła pielęgniarka ma > przelicznik 1,3, a "resortowa" 0,7 jak za okres bez składkowy. Gdzie > tu sprawiedliwość? A czy sprawiedliwe było to, że pracownicy MSW mieli kilkukrotnie wyższe dodatki socjalne np. na dziecko niż ich nie-resortowi odpowiednicy? Do tego dochodziły niemal darmowe wczasy w resortowych ośrodkach, służbowe mieszkania, które potem można było wykupywać za bezcen, szczodrze przydzielane talony na samochody, zakupy w sklepach dla wybranych - "Konsumach", o których reszta społeczeństwa mogła tylko pomarzyć. To dlaczego to pani nie przeniosła się do zwyczajnej przychodni? Odpowiedz Link Zgłoś
xsawer Re: Skargi esbeków-emerytów zaleją sąd 18.03.10, 08:09 "A czy sprawiedliwe było to, że pracownicy MSW mieli kilkukrotnie wyższe dodatki socjalne np. na dziecko niż ich nie-resortowi odpowiednicy? Do tego dochodziły niemal darmowe wczasy w resortowych ośrodkach, służbowe mieszkania, które potem można było wykupywać za bezcen, szczodrze przydzielane talony na samochody, zakupy w sklepach dla wybranych - "Konsumach"," Kiedyś były sklepy >za żółtymi firankami< z trudno dostępnymi dobrami, teraz są płace 1500 dla pospólstwa i 15000 (min) dla swoich. I po chuk mi konsumy! Chcieliście demokracji to ją macie i ją szanujcie. O co pretensje do SB- ków, że korzystają z przysługujących im DEMOKRATYCZNYCH praw? Odpowiedz Link Zgłoś
stanley123 Re: Skargi esbeków-emerytów zaleją sąd 18.03.10, 10:00 No właśnie najgorsze że my nie wiemy co to sprawiedliwość tak rozumować to ci z lecznic rządowych też nie mogą obecnie liczyć na emeryturę no bo lepiej zarabiają niż w podrzędnych lecznicach ,to nie ważne gdzie oni pracowali ważne czy byli człowiekiem czy bydlęciem . Odpowiedz Link Zgłoś
michalng Re: Skargi esbeków-emerytów zaleją sąd 18.03.10, 07:49 > nie dostanie tyle samo tylko mniej bo zwykła pielęgniarka ma > przelicznik 1,3, a "resortowa" 0,7 jak za okres bez składkowy. Tylko ze pielęgniarka resortowa miała z reguły wyższa pensje czyli podstawę która traktuje się przelicznikiem.I wcześniej ten przelicznik dla resortu to było 2,6 więc 2 x tyle co dla "zwykłych". Odpowiedz Link Zgłoś
mus-zek0 Re: Skargi esbeków-emerytów zaleją sąd 18.03.10, 07:56 Nie tylko pracownicy MSW mieli w tamtych czasach przywileje,mieli je też między innymi górnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejto1 Re: Skargi esbeków-emerytów zaleją sąd 18.03.10, 08:14 mus-zek0 napisał: > Nie tylko pracownicy MSW mieli w tamtych czasach przywileje,mieli je też między > innymi górnicy. Zaiste sklepy z żółtymi firankami w których mogli wydać to co zarobili pracując w soboty i niedziele. A tak przy okazji wiesz dlaczego?? Bo pod rządami tych, którym pomagali ci SB-cy to Polska mogła co najwyżej węgiel eksportować. I mięcho. I na tym się nasze "hity eksportowe" kończyły. Odpowiedz Link Zgłoś
andy39 Re: Skargi esbeków-emerytów zaleją sąd 18.03.10, 11:29 2,6 mieli i mają tylko mundurowi! Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejto1 Re: Skargi esbeków-emerytów zaleją sąd 18.03.10, 08:12 rockman1 napisał: > nie dostanie tyle samo tylko mniej bo zwykła pielęgniarka ma > przelicznik 1,3, a "resortowa" 0,7 jak za okres bez składkowy. Gdzie > tu sprawiedliwość? A ile zarabiała ta resortowa? Bo procentami możesz szafować. Liczą się konkretne cyfry. 0,7 od 2 tys to i tak więcej niż 1,3 od 1 tys. Odpowiedz Link Zgłoś
cotbus76 A co może jeszcze mi powiesz, że resort 18.03.10, 08:19 odprowadzał za nią większe składki niż od zarobków innych pielęgniarek ? Bo tylko w takim przypadku jej prawo do wyższej emerytury byłoby uzasadnione. To przecież właśnie wszystkie super emerytury dla różnych grup zawodowych oraz aparatczyków całkowicie nieadekwatne do składek wniesionych do systemu emerytalnego spowodowały, że jeszcze przed 89 r. cierpiał i cierpi nadal na chroniczną zapaść. Odpowiedz Link Zgłoś
miszczu.pl Re: żeby ciebie uspokoić 18.03.10, 09:01 obecna bezpieka ma te same przywileje co jej poprzedniczka, zadowolony? Odpowiedz Link Zgłoś
michalng Re: żeby ciebie uspokoić 18.03.10, 12:15 > obecna bezpieka ma te same przywileje co jej poprzedniczka, zadowolony? Maja jakieś "prywatne" uprzywilejowane, dostające lepsze emerytury pielęgniarki ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
simera16 Re: A co może jeszcze mi powiesz, że resort 18.03.10, 13:51 cotbus76 napisała: > odprowadzał za nią większe składki niż od zarobków innych > pielęgniarek ? Bo tylko w takim przypadku jej prawo do wyższej > emerytury byłoby uzasadnione. To przecież właśnie wszystkie super > emerytury dla różnych grup zawodowych oraz aparatczyków całkowicie > nieadekwatne do składek wniesionych do systemu emerytalnego > spowodowały, że jeszcze przed 89 r. cierpiał i cierpi nadal na > chroniczną zapaść. To up****ol jeszcze kolejarzy, hutników, strażaków, MO, stoczniowców, etc., oni też mieli inne przeliczniki i przywileje... Odpowiedz Link Zgłoś
propagacja Re: Skargi esbeków-emerytów zaleją sąd 18.03.10, 07:59 yesname napisał: > Moja mama pracowała jako pielęgniarka w przychodni. Miała 1200 > złotych emerytury. Teraz gdy jej zabrali ma 650 złotych. > Odpowiedzialność zbiorowa w wykonaniu PO. > Ale nie cieszcie się. Niedługo przyjdzie kolej na was. Już Platforma > zadba o wszystkich. A po kiego się pchała do esbeków? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejto1 Re: Skargi esbeków-emerytów zaleją sąd 18.03.10, 08:09 yesname napisał: > Moja mama pracowała jako pielęgniarka w przychodni. Miała 1200 > złotych emerytury. Teraz gdy jej zabrali ma 650 złotych. > Odpowiedzialność zbiorowa w wykonaniu PO. > Ale nie cieszcie się. Niedługo przyjdzie kolej na was. Już Platforma > zadba o wszystkich. To tak dla równowagi powiedz ile twoja mam zarabiała w tej przychodni?? Czy aby tyle samo co pielęgniarka w przychodni dla "proletariatu" ?? Nie sądzę. Odpowiedz Link Zgłoś
rb.j Re: Skargi esbeków-emerytów zaleją sąd 18.03.10, 08:13 yesname napisał: > Moja mama pracowała jako pielęgniarka w przychodni. Miała 1200 > złotych emerytury. Teraz gdy jej zabrali ma 650 złotych. > Odpowiedzialność zbiorowa w wykonaniu PO. > Ale nie cieszcie się. Niedługo przyjdzie kolej na was. Już Platforma > zadba o wszystkich. Kłamiesz! Dezubekizacja nie obejmuje pielęgniarek i sprzątaczek nawet, jeżeli obsługiwały "lepszą" w tamtym czasie grupę społeczeństwa! Jak wam nie wstyd! Odpowiedz Link Zgłoś
zablokowany-obrazliwy-nick Re: Skargi esbeków-emerytów zaleją sąd 18.03.10, 08:38 yesname napisał: > Moja mama pracowała jako pielęgniarka w przychodni. Miała 1200 > złotych emerytury. Teraz gdy jej zabrali ma 650 złotych Zabrali jej za działalność w UB? Odpowiedz Link Zgłoś
polsz Re: Skargi esbeków-emerytów zaleją sąd 18.03.10, 08:57 yesname napisał: > Moja mama pracowała jako pielęgniarka w przychodni. Miała 1200 > złotych emerytury. Teraz gdy jej zabrali ma 650 złotych. > Odpowiedzialność zbiorowa w wykonaniu PO. > Ale nie cieszcie się. Niedługo przyjdzie kolej na was. Już Platforma > zadba o wszystkich. Tego to krwawe bydło nie zrozumie. Chcą krwi. Ale pewnego dnia znów zmieni się władza i wtedy otworzą im się gały. Bo skoro można zabrać jednym to można i drugim Odpowiedz Link Zgłoś
jendrek121 Re: Skargi esbeków-emerytów zaleją sąd 18.03.10, 09:05 > Tego to krwawe bydło nie zrozumie. Chcą krwi. Ale pewnego dnia znów zmieni się > władza i wtedy otworzą im się gały. Bo skoro można zabrać jednym to można i dru gim szkoła Gazety Wyborczej: każdy, kto domaga się naprawienia krzywd jest krwawym bydłem. Jakoś naczelny nie jest taki wyrozumiały wobec swych osobistych wrogów i ciąga ich po sądach Odpowiedz Link Zgłoś
stanley123 Re: Skargi esbeków-emerytów zaleją sąd 18.03.10, 09:40 jeżeli twoja mama naprawdę przepracowała co najmniej 20 lat no to nie sprawiedliwość ale jeżeli była w pracy raz na miesiąc a reszta czasu z towarzyszami no to czego pragnąć ,a to prosty przykład związkowcy w mojej kopalni zjeżdżają raz na miesiąc na dół i mają emerytury górnicze no ale każdy rząd potrzebuje kogoś kto będzie działał po ich myśli .Ja popieram by dać pokutę ale tym co pałowali,więzili,niszczyli i naród i wszystko co Polskie całą tożsamość naszą. Odpowiedz Link Zgłoś
mus-zek0 Re: Skargi esbeków-emerytów zaleją sąd 18.03.10, 09:43 Jak bym słyszał Rydzyka. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejto1 Re: Skargi esbeków-emerytów zaleją sąd 18.03.10, 09:44 mus-zek0 napisał: > Jak bym słyszał Rydzyka. Jakbym słyszał Urbana... Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejwilczak Re: Skargi esbeków-emerytów zaleją sąd 18.03.10, 09:53 Jeśli Twoja mam mieściła się w Ustawie, to korzystała do tej pory więcej niż inne pielęgniarki. Nie wspomniałeś gdzie pracowała, i jak długo, a to wszystko liczy się do podstawy naliczenia świadczenia. Jeśli faktycznie z tego powodu ma aż tyle mniej, czyli podlegała pod ustawę, wniosek z tego, że nie pracowała za długo. Co do PO, pieszczą się. ZUS bym kompletnie zreformował. KRUS zdania Pawlaka nie podzielam, bo w sumie więcej się do KRUS niż ZUS dopłaca. Polecam coś niezależnego 200 pln miesięcznie przez 30 lat da pewnie więcej niż emerytura z ZUS, i w dodatku nie ucieknie po śmierci. Odkładaj 500 będziesz jak SBk. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejto1 Re: Skargi esbeków-emerytów zaleją sąd 18.03.10, 10:18 andrzejwilczak napisał: > Jeśli Twoja mam mieściła się w Ustawie, > to korzystała do tej pory więcej niż inne pielęgniarki. > Nie wspomniałeś gdzie pracowała, i jak długo, a to wszystko liczy się do podsta > wy naliczenia świadczenia. > Jeśli faktycznie z tego powodu ma aż tyle mniej, czyli podlegała pod ustawę, wn > iosek z tego, że nie pracowała za długo. > > Co do PO, pieszczą się. > ZUS bym kompletnie zreformował. > KRUS zdania Pawlaka nie podzielam, > bo w sumie więcej się do KRUS niż ZUS dopłaca. > Polecam coś niezależnego 200 pln miesięcznie przez 30 lat da pewnie więcej niż > emerytura z ZUS, i w dodatku nie ucieknie po śmierci. > Odkładaj 500 będziesz jak SBk. Jestem agentem ubezpieczeniowym, więc jest mi znana kondycja naszego systemu emerytalnego. Odkładam sobie nieco w funduszach i ostatnio zacząłem też inwestować w monety. Przebicie jest nienajgorsze, a przy okazji nie stracisz, bo w ostateczności zostaje kruszec... Odpowiedz Link Zgłoś
adamusb Re: Skargi esbeków-emerytów zaleją sąd 19.03.10, 21:32 W jakiej przychodni pracowała? ubeckiej? to słusznie, że jej zabrali. Odpowiedz Link Zgłoś
tetratec Bezczelni kaci i zbrodniarze, za taką "pracę" jak 18.03.10, 06:53 wykonywali powinni siedzieć w pierdlu a nie dostawać wielotysięczne emerytury kosztem swoich ofiar. Odpowiedz Link Zgłoś
kwicolek Re: Bezczelni kaci i zbrodniarze, za taką "pracę" 18.03.10, 07:11 tetratec napisał: > wykonywali powinni siedzieć w pierdlu a nie dostawać wielotysięczne emerytury > kosztem swoich ofiar. Wykonywali pracę taką,jaką im zlecało państwo polskie.A,że znalazło się kilku chamów-no cóż,wszędzie znajdzie się jakaś świnia.Za lat ileś tam,do władzy dorwie się nowa ekipa i zabierze dzisiejszym pracownikom-bo np.oznajmią jakieś oszołomy,że III RP była państwem totalitarnym i podadzą np.głupoty na temat Blidy. Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: Bezczelni kaci i zbrodniarze, za taką "pracę" 18.03.10, 08:38 > Wykonywali pracę taką,jaką im zlecało państwo polskie nie żadne "polskie państwo" tylko władze okupacyjne; to, że michnik dostrzegł w tych draniach ludzi honoru nie oznacza jeszcze, ze wszscy zgłupieliśmy i widzimy w tych sqwysnach to samo co on... Odpowiedz Link Zgłoś
otec1 Bredzisz głupoty 18.03.10, 09:25 Nie żadne władze okupacyjne. Było to normalne uznane przez cały świat państwo rządzone przez legalne władze uznawane przez wszystkie kraje na świecie. Za wyjątkiem nielicznych przypadków, gdzie faktycznie znalazło się paru sk... to były całe tysiące ludzi, którzy z totalitaryzmem nie mieli nic wspólnego tylko wykonywali swoje normalne obowiązki. Co ma powiedzieć np. kierowca czy sprzątaczka albo telefonista, a którym teraz obniżono emerytury bo pracowali w SB. Ja przez prawie 2 lata byłem urzędnikiem państwowym w obecnej III RP, też nie chciałbym kiedyś za jakieś powiedzmy 20-30 lat żeby ktoś wpadł na pomysł, że wspierałem totalitaryzm i trzeba mi wykasować te 2 lata stażu pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejto1 Re: Bredzisz głupoty 18.03.10, 09:33 otec1 napisał: > Nie żadne władze okupacyjne. Było to normalne uznane przez cały > świat państwo rządzone przez legalne władze uznawane przez wszystkie > kraje na świecie. Za wyjątkiem nielicznych przypadków, gdzie > faktycznie znalazło się paru sk... to były całe tysiące ludzi, > którzy z totalitaryzmem nie mieli nic wspólnego tylko wykonywali > swoje normalne obowiązki. Co ma powiedzieć np. kierowca czy > sprzątaczka albo telefonista, a którym teraz obniżono emerytury bo > pracowali w SB. Ja przez prawie 2 lata byłem urzędnikiem państwowym > w obecnej III RP, też nie chciałbym kiedyś za jakieś powiedzmy 20-30 > lat żeby ktoś wpadł na pomysł, że wspierałem totalitaryzm i trzeba > mi wykasować te 2 lata stażu pracy. Swego czasu hitlerowskie Niemcy też: >Było to normalne uznane przez cały > świat państwo rządzone przez legalne władze uznawane przez wszystkie > kraje na świecie. Czy to oznacza, ze nie było to państwo totalitarne na przykład?? Poza tym odróżnij bycie funkcjonariuszem bardzo często łamiącym prawo w celu łamania ludzi, od urzędnika. Odpowiedz Link Zgłoś
lepian4 Re: Bredzisz głupoty 19.03.10, 04:46 Karl Adolf Eichmann tez upieral sie, ze byl tylko urzednikiem. Ale nie wygladajmy zbyt daleko, mamy wystarczajaco duzo wlasnych urzednikow Odpowiedz Link Zgłoś
simera16 Re: Bezczelni kaci i zbrodniarze, za taką "pracę" 18.03.10, 13:57 tetratec napisał: > wykonywali powinni siedzieć w pierdlu a nie dostawać wielotysięczne emerytury > kosztem swoich ofiar. Agent Tomek to ma dobrze...Poszpanował, pociupciał, popił za państwowe, a jeszcze do emerytury mu to zaliczą... Odpowiedz Link Zgłoś
rotholc Czego nie przytoczyła GW - na wszelki wypadek? 18.03.10, 07:11 "Na obniżenie świadczeń poskarżył się m.in. Wiesław P., który dotąd otrzymywał 3947 zł emerytury. – Dzisiaj dostaję 1400 zł. – żali się. Jego zdaniem, obcinając świadczenia, naruszono "wszelkie normy, jakie tylko można sobie wyobrazić".P. w resorcie spraw wewnętrznych przepracował 30 lat, najpierw w MO, później w III Departamencie MSW, który zajmował się inwigilacją opozycji. – Potem byłem zastępcą szefa wojewódzkiego SB w Olsztynie. Zajmował się ochroną państwa przed działaniami wrogich sił. Jakich? – W moim do dzisiaj najświętszym przekonaniu taką wrogą siłą była m.in. "Solidarność". Mam na myśli ośrodki, przez które była finansowana – wyjaśnia." Odpowiedz Link Zgłoś
klaa Re: Czego nie przytoczyła GW - na wszelki wypadek 18.03.10, 07:28 Bezczelne typy. Czasem żałuję, że nie było palenia komend Milicji w 1989r. Oczywiście z SB-kami w środku. Był moment, gdy oni się wtedy bali, były sprzyjające okoliczności. Szkoda... Odpowiedz Link Zgłoś
mus-zek0 Re: Czego nie przytoczyła GW - na wszelki wypadek 18.03.10, 08:01 Być może byś tego nie przeżył,funkcjonariusze dawnych służb byli zdeterminowani i nie zawahali by się użyć broni. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejto1 Re: Czego nie przytoczyła GW - na wszelki wypadek 18.03.10, 08:16 mus-zek0 napisał: > Być może byś tego nie przeżył,funkcjonariusze dawnych służb byli zdeterminowani > i nie zawahali by się użyć broni. Zgadza się. Wobec bezbronnych to oni zawsze byli silni i wspaniali. Odpowiedz Link Zgłoś
zlomas1 Re: Czego nie przytoczyła GW - na wszelki wypadek 18.03.10, 08:44 > Zgadza się. Wobec bezbronnych to oni zawsze byli silni i wspaniali. Za to dzisiejsi forumowi bojownicy antykomunistyczni to z pewnością bohatersko walczyli w czasach gdy można było za to po mordzie dostać :) Odpowiedz Link Zgłoś
cotbus76 Jestem antykomunistką, choć w 81 r. miałam 6 lat. 18.03.10, 09:11 Wiesz dlaczego ? Jestem córką faceta, który w latach 80-tych w moim pipidówku był jednym z założycieli niezależnych związków i czynnym działaczem opozycji. Po 81 r. stał się w naszym mieście persona non- grata. Stracił pracę i długo nie mógł jej znaleźć w kraju gdzie nie było bezrobocia.W końcu jakiś litościwy kolega znalazł mu podrzędne stanowisko za śmieszne grosze. Mój ojciec inżynier został skazany na zawodowy niebyt na prawie 8 lat. Kiedy upadała komuna i wydawało się, że wszystki teraz będzie dobrze okazało się, że te 8 lat nieobecności w zawodzie to była śmierć zawodowa. Tato nie mógł znaleźć pracy zgodnej z kwalifikacjami. Próbował rozkręcić własny interes, ale nie mieliśmy odpowiedniego kapitału i firmę trzeba było sprzedać facetowi, który w 81 r. mojego ojca wyrzucił z pracy jako antusocjalistyczny element za co wszedł do kierownictwa zakładu i gdy komuna padała sprytnie się sprywatyzował na jego majątku. Ojciec na szczęście ostatnie 15 lat przepracował, ale jego zarobki w porównaniu z tymi z lat przed 81 r. są śmieszne. Teraz czeka na nędzną zusowską emeryturę. Dorastałam obserwując jego "karierę" i obserwując moje miasteczko, w którym 3/4 dzisiejszych właścicieli firm to albo dawni zasłużeni dla komuny albo ich dzieci. Dlatego cholernie się cieszę, że chociaż kilku komunistów i ich popleczników będzie musiało zacisnąć pasa jak moi dziadkowie oraz w przyszłości moi rodzice, których "praca" pomogła okraść ich z godnej starości :) Odpowiedz Link Zgłoś
mus-zek0 Re: Jestem antykomunistką, choć w 81 r. miałam 6 18.03.10, 09:19 Twój ojciec w tamtych czasach świadomie łamał obowiązujące wówczas prawo,a więc musiał się liczyć z konsekwencjami.Co do zaciskania pasa,to raczej dotyczy dawnych "bojowników". Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejto1 Re: Jestem antykomunistką, choć w 81 r. miałam 6 18.03.10, 09:23 mus-zek0 napisał: > Twój ojciec w tamtych czasach świadomie łamał obowiązujące wówczas prawo,a więc > musiał się liczyć z konsekwencjami.Co do zaciskania pasa,to raczej dotyczy > dawnych "bojowników". Zaiste, w Niemczech swego czasu wysyłano żydów do gazu zgodnie z obowiązującym wówczas prawem... Co nie przeszkodziło na przykład twoim czerwonym kolegom ich wieszać za wykonywanie rozkazów i egzekwowanie tego prawa. Jak Kali ukraść... Odpowiedz Link Zgłoś
mus-zek0 Re: Jestem antykomunistką, choć w 81 r. miałam 6 18.03.10, 09:28 Delikatnie mówiąc,niezbyt trafne porównanie. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejto1 Re: Jestem antykomunistką, choć w 81 r. miałam 6 18.03.10, 09:41 mus-zek0 napisał: > Delikatnie mówiąc,niezbyt trafne porównanie. Bardzo trafne. Wiem, że byłym komuchom nie pasuje porównywanie ich do hitlerowców. Ale cóż, prawda jest brutalna, różnice pomiędzy nimi były kosmetyczne... Odpowiedz Link Zgłoś
mus-zek0 Re: Jestem antykomunistką, choć w 81 r. miałam 6 18.03.10, 10:14 Idąc Twoim tokiem rozumowania to jednak są większe różnice,np.komuniści działali nieco dłużej,ale jak się okazuje jednak za krótko. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejto1 Re: Jestem antykomunistką, choć w 81 r. miałam 6 18.03.10, 10:32 mus-zek0 napisał: > Idąc Twoim tokiem rozumowania to jednak są większe różnice,np.komuniści działal > i > nieco dłużej,ale jak się okazuje jednak za krótko. Jak widze następny któremu się marzy Korea Pn?? Jedź tam, działaj, i nie zawracaj głowy porządnym ludziom. Bo komunizm był źródłem największych zbrodni w historii ludzkości. Nikt tego bydła nie przebił. Odpowiedz Link Zgłoś
mus-zek0 Re: Jestem antykomunistką, choć w 81 r. miałam 6 18.03.10, 10:56 Wcale nie był taki zły,jak to niektórzy usiłują przedstawiać,ja wspominam go z nostalgią. Odpowiedz Link Zgłoś
berserk75 Re: Jestem antykomunistką, choć w 81 r. miałam 6 18.03.10, 12:53 awansowałeś z czworaków? Odpowiedz Link Zgłoś
simera16 Re: Jestem antykomunistką, choć w 81 r. miałam 6 18.03.10, 14:04 andrzejto1 napisał: > > Jak widze następny któremu się marzy Korea Pn?? > Jedź tam, działaj, i nie zawracaj głowy porządnym ludziom. > Bo komunizm był źródłem największych zbrodni w historii ludzkości. Nikt tego > bydła nie przebił. > E tam, nie gadaj...inkwizycja też była dobra w te klocki... Odpowiedz Link Zgłoś
cotbus76 Po pierwsze mój ojciec nie złamał prawa, bo 18.03.10, 09:33 Solidarność w momecie gdy się do niej zapisał była legalną organizacją w świetle ówczesnego prawa a nigdzie nie napisałam, że po jej zejściu do podziemia kontynuował działalność w jej podziemnych strukturach. W świetle konstytucji nawet tej z gierkowskimi poprawkami z 76 r. mój ojciec działał w ramach należnych mu praw obywatelskich. Niestety tak się smutnie złożyło, ze ówczesna władza miała te prawa w d.pie i jasno dała to mojemu ojcu odczuć. Nigdy natomiast nie miałam odwagi go zapytać czy gdyby mógł jeszcze raz podjąć decyzję o wstąpieniu do Solidarności to byłaby ona taka sama gdyby znał jej konsekwencje. Chociaż znając mojego staruszka pewnie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
mus-zek0 Re: Po pierwsze mój ojciec nie złamał prawa, bo 18.03.10, 09:39 Skoro tak,to nie ma nad czym się użalać,za patriotyzm trzeba płacić,jak się okazuje. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejto1 Re: Po pierwsze mój ojciec nie złamał prawa, bo 18.03.10, 09:47 mus-zek0 napisał: > Skoro tak,to nie ma nad czym się użalać,za patriotyzm trzeba płacić,jak się oka > zuje. Więc dla równowagi czas najwyższy, by ci "patrioci inaczej" też przestali być wynagradzani... Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejto1 Re: Czego nie przytoczyła GW - na wszelki wypadek 18.03.10, 09:20 zlomas1 napisał: > > Zgadza się. Wobec bezbronnych to oni zawsze byli silni i wspaniali. > > Za to dzisiejsi forumowi bojownicy antykomunistyczni to > z pewnością bohatersko walczyli w czasach gdy można było za to > po mordzie dostać :) A skąd wiesz, że nie dostawali?? Nie wspominam o tym, że ci co po mordach lali mają jeszcze dostawać jakieś ekstrasy?? Z jakiego to powodu?? Odpowiedz Link Zgłoś
sekwana2005 Re: Czego nie przytoczyła GW 18.03.10, 08:56 Ja w "resortach" nie pracowałem. Zakładam, iż byli tam zarówno normalni jak i łobuzy. Ci ostatni powinni być karani, ale nie pielęgniarki czy sprzątaczki. Bywał uczciwy pułkownik i bandyta szeregowy. Konkretna wina i konkretna kara - nie zaś odpowiedzialność zbiorowa. Nie zaś pieprzenie, że winni są "wszyscy" - Żydzi, Polacy, Ruskie, Niemce, policjanci, wojskowi, cykliści, księża czy masoni itd. Odpowiedz Link Zgłoś
cotbus76 To może wreszcie Ci "porządni" zaczną mówić prawdę 18.03.10, 09:15 i odsłonią kulisy systemu. Może niech wreszcie podadzą nam na tacy głowy swoich mocodawców, których od 89 r. chronią swoim milczeniem i jakże użyteczną amnezją :) Odpowiedz Link Zgłoś
domektomek Tu nie chodzi już o ich winę 18.03.10, 09:18 bo większość z nich uniknęła jakichkolwiek procesów sądowych,ale o normy społeczne.W cywilizowanym kraju nie może być uprzywilejowanych emerytur.Nie dość ,że pensje mają rażąco wysokie,to jeszcze 100% emerytury.Najwyższa pora uporządkować finanse państwa a zwłaszcza wypłaty rent i emerytur, bo nieługo z racji braku unduszy każdy będzie miał 300zł emerytury.Ubek też. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejto1 Re: Czego nie przytoczyła GW 18.03.10, 09:26 sekwana2005 napisał: > Ja w "resortach" nie pracowałem. Zakładam, iż byli tam zarówno > normalni jak i łobuzy. Ci ostatni powinni być karani, ale nie > pielęgniarki czy sprzątaczki. Bywał uczciwy pułkownik i bandyta > szeregowy. > Konkretna wina i konkretna kara - nie zaś odpowiedzialność > zbiorowa. > Nie zaś pieprzenie, że winni są "wszyscy" - Żydzi, Polacy, Ruskie, > Niemce, policjanci, wojskowi, cykliści, księża czy masoni itd. A kto ma to zrobić niby?? od 21 lat nie można otworzyć archiwów, nie można skazać kogokolwiek. Bo i władze i sądy i służby są przesiąknięte układami z tamtych czasów. Dlaczego Czesi czy Niemcy mogli z tym zrobić porządek a my nie?? Bo nie mamy jaj by od polityków wyegzekwować przestrzegania prawa. Tylko tyle i aż tyle!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dexv Re: Czego nie przytoczyła GW - na wszelki wypadek 18.03.10, 09:56 > "Na obniżenie świadczeń poskarżył się m.in. Wiesław P., który dotąd otrzymywał > 3947 zł emerytury. – Dzisiaj dostaję 1400 zł. – żali się. Jego zdan > iem, > obcinając świadczenia, naruszono "wszelkie normy, jakie tylko można sobie > wyobrazić".P. w resorcie spraw wewnętrznych przepracował 30 lat, najpierw w MO, > później w III Departamencie MSW, który zajmował się inwigilacją opozycji. ̵ > 1; > Potem byłem zastępcą szefa wojewódzkiego SB w Olsztynie. > > Zajmował się ochroną państwa przed działaniami wrogich sił. Jakich? – W m > oim do > dzisiaj najświętszym przekonaniu taką wrogą siłą była m.in. "Solidarność". Mam > na myśli ośrodki, przez które była finansowana – wyjaśnia." Znam paru takich jak Wiesiu, wstydu za grosz, pokory żadnej, okradali nas przez 60 lat i chcą dalej, cynicznie powołując się na demokracje z którą całe życie walczyli i brali za to pieniądze. Wszyscy wiedzą jakie ośrodki finansowały tego śmiecia i całą UBecję. Sojuz i Komuna padła - szlak emeryturę trafił i bardzo dobrze tylko 20 lat za późno. Niech go teraz Fidel Castro, albo Kim karmią. Odpowiedz Link Zgłoś
28plk7b [...] 18.03.10, 07:14 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
vendettav Re: Po....doleni kombatanci, solidaruchy 18.03.10, 07:24 Trzeba było od razu wsadzić wszystkich do więzienia, to by spokornieli. Po tylu latach walki przeciwko własnemu narodowi powinni teraz siedzieć cicho i cieszyć się wolnością. Odpowiedz Link Zgłoś
zablokowany-obrazliwy-nick Re: Po....doleni kombatanci, solidaruchy 18.03.10, 08:42 28plk7b napisał: > udławcie się własnym g,ównem Co esbeku, spadła wysokość emeryturki z 5tyś na 2tyś? Odpowiedz Link Zgłoś
tygrys102 Skargi esbeków-emerytów zaleją sąd 18.03.10, 07:26 do wniosków niech każdy dołączy listę wykończonych przez siebie Polaków...oraz kopie aktów zgonu... Odpowiedz Link Zgłoś
jarek1947 Re: Skargi esbeków-emerytów zaleją sąd 18.03.10, 07:48 Każdy przestępca powinien ponieść surowa karę, ale przestępca, ale nie może być odpowiedzialności zbiorowej na zasadzie domniemania winy. O winie może wypowiedzieć się się sąd. Odpowiedz Link Zgłoś
jarek1947 Re: Skargi esbeków-emerytów zaleją sąd 18.03.10, 07:50 Każdy przestępca powinien ponieść surowa karę,ale nie może być odpowiedzialności zbiorowej na zasadzie domniemania winy. O winie może wypowiedzieć się się jedynie sąd. Odpowiedz Link Zgłoś
cotbus76 I na tym polega słabość demokracji. 18.03.10, 08:30 W demokratycznym państwie prawa nie właściwie sposobu na ukaranie takich ludzi, którym poprzedni system przyznał prawo domniemania winy każdego "kto nie jest z nami". Dlatego w większości krajów, które wyzwoliły z tego czy innego systemu totalitarnego bardzo szybko okazuje się, że kaci żyją sobie szczęśliwie a ich ofiary muszą się na to bezradnie patrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
otis_tarda Re: Skargi esbeków-emerytów zaleją sąd 18.03.10, 08:53 > Każdy przestępca powinien ponieść surowa karę,ale nie może być odpowiedzialnośc > i > zbiorowej na zasadzie domniemania winy. O winie może wypowiedzieć się się > jedynie sąd. Nieprawda. Jest np. artykuł penalizujący samo uczestnictwo w grupie przestępczej. To nie jest, rzecz jasna, ten przypadek, ale dość dobrze pokazuje, że karanie ubeków za bycie ubekiem wcale nie musi być "odpowiedzialnością zbiorową" Odpowiedz Link Zgłoś
cotbus76 Problem w tym jak udowodnić, że to była grupa 18.03.10, 09:16 przestępcza a nie legalna władza :) Odpowiedz Link Zgłoś
lepian4 Re: Problem w tym jak udowodnić, że to była grupa 19.03.10, 04:48 Albo jestes niedouczonym nastolatkiem, albo skonczonym idiota!! Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_46 Te łajzy bandyckie mają jeszcze czelność.... 18.03.10, 07:27 domagać się jakichkolwiek świadczeń? To chołota, niech podadzą listę nazwisk i adresów w Internecie to będą mieć problem z głowy. Z jakiej racji społeczeństwo ma utrzymywać swoich oprawców!!!!!!!!! Na szubienice z nimi!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bercik38 Re: Te łajzy bandyckie mają jeszcze czelność.... 18.03.10, 08:20 sowa_46 napisał: > domagać się jakichkolwiek świadczeń? > To chołota, niech podadzą listę nazwisk i adresów w Internecie to > będą mieć problem z głowy. > Z jakiej racji społeczeństwo ma utrzymywać swoich oprawców!!!!!!!!! > Na szubienice z nimi!!!!!!!!!!!!!!! Po kiego Ci lista nazwisk w internecie? Na moim osiedlu jest kilka bloków zamieszkałych przez byłych jak i obecnych SB-ków, oficerów wywiadu i kontrwywiadu wojskowego i co? I chuj, razem z cywilami tymi prześladowanymi chleją i wspominają jakie to były fajne czasy. Solidaruchy to były i są takie same palanty jak ich niby prześladowcy. Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_46 Re: Te łajzy bandyckie mają jeszcze czelność.... 19.03.10, 04:22 bercik38 napisał: > Po kiego Ci lista nazwisk w internecie? Na moim osiedlu jest kilka bloków > zamieszkałych przez byłych jak i obecnych SB-ków, oficerów wywiadu i > kontrwywiadu wojskowego i co? I chuj, razem z cywilami tymi prześladowanymi > chleją i wspominają jakie to były fajne czasy. Solidaruchy to były i są takie > same palanty jak ich niby prześladowcy. *** Wywiad i kontrwywiad mnie nie interesuje ale ubecko-esbeckie ścierwo powinno teraz odczuć to co fundowało niewinnym ludziom, powinni dostawać wp...dol przy każdym spotkaniu, kiedy tylko ujrzą światło dzienne a nie żyć za większe pieniądze niż emeryci, którzy pracowali. Ja bym nie odpuścił wiedząc, że w moim otoczeniu są takie mędy. Odpowiedz Link Zgłoś
incipit Zarządzić jawne transmitowane rozprawy 18.03.10, 07:35 Zarządzić jawne transmitowane rozprawy, zobaczymy na co się żalą. Odpowiedz Link Zgłoś
mus-zek0 Re: Zarządzić jawne transmitowane rozprawy 18.03.10, 08:04 Na głupotę takich jak Ty. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejto1 Re: Zarządzić jawne transmitowane rozprawy 18.03.10, 08:18 mus-zek0 napisał: > Na głupotę takich jak Ty. A co? Prawda w oczy kole?? Odpowiedz Link Zgłoś
mus-zek0 Re: Zarządzić jawne transmitowane rozprawy 18.03.10, 09:09 Nie prawda,głupota. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejto1 Re: Zarządzić jawne transmitowane rozprawy 18.03.10, 09:43 mus-zek0 napisał: > Nie prawda,głupota. A co wstydzą się swoich dokonań?? Chcą brać wyższe świadczenia, to niech udowodnią jak byli przydatni i jak rzetelnie i uczciwie spełniali swoje obowiązki... Odpowiedz Link Zgłoś
mus-zek0 Re: Zarządzić jawne transmitowane rozprawy 18.03.10, 10:19 Jak widać,niczego się nie wstydzą,bo inie mają powodu,a że byli przydatni dla ówczesnej Polski,to jest bezdyskusyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejto1 Re: Zarządzić jawne transmitowane rozprawy 18.03.10, 10:33 mus-zek0 napisał: > Jak widać,niczego się nie wstydzą,bo inie mają powodu,a że byli przydatni dla > ówczesnej Polski,to jest bezdyskusyjne. Jako, że była to Polska "q..wska" to i "q..wy" najwięcej się przydawali... Odpowiedz Link Zgłoś
mus-zek0 Re: Zarządzić jawne transmitowane rozprawy 18.03.10, 10:59 Była jaka była,według mnie nie gorsza od obecnej. Odpowiedz Link Zgłoś
tadjan Skargi esbeków-emerytów zaleją sąd 18.03.10, 07:40 ..a co w tym dziwnego, zawsze robili coś na przekór społeczeństwu.....dlaczego teraz miałoby być inaczej. Toż to siła, bardzo zasłużona dla społeczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
major_walenda Platforma Obywatelska nie dba o swoich...? 18.03.10, 07:42 A co będzie jak chłopaki z SB zaczną sobie przypominać różne rzeczy? Może wtedy zrozumiemy czego się panicznie bał pewien młody polityk jęcząc: "Panowie, policzmy głosy". :D:D:D:D:D:D Odpowiedz Link Zgłoś
cotbus76 A może wreszcie przestaniemy pozwalać tym 18.03.10, 08:35 kreaturom manipulować nami ? Bezkrytycznie spijać z ich ust jak prawdę objawioną każdą rewelację o ludziach władzy. Może wreszcie jest czas, aby powiedzić sobie, że wszyscy byliśmy w g...nie po uszy i nauczyć się z tym żyć. Odpowiedz Link Zgłoś
major_walenda Jestes naiwnym pięknoduchem. 18.03.10, 08:49 Manipulować przestaną wtedy, kiedy te papiery zostaną UJAWNIONE. Wtedy ta ich wiedza przestanie być niebezpieczna. Bez tego nie ma na to SZANS. Odpowiedz Link Zgłoś
cotbus76 Nieprawda. Wtedy gdy wszystkie te papiery 18.03.10, 09:23 wyrzucimy tam gdzie ich miejsce na śmietnik historii. Najlepiej byłoby je po prostu zamknąć i utajnić na jakieś 50 lat, aby odeszli z tego świata ci, których dotyczą. Wtedy następne pokolenie naukowców będzie mogło wreszcie obiektywnie zweryfikować to całe szambo. Patrząc na to jak zostały wykorzystane ujawnione fragmenty całkowita jawność nie rozwiąże żadnego problemu, lecz jedynie stworzy nowe. Oczywiście każdy ma prawo do swojego poglądu na tę sprawę. Na szczęście już pokolenie mojego brata urodzonego dokładnie w 81 r. ma tę całą sprawę rzekomej niebezpiecznej wiedzy tajnych służb głęboko w tyle, więc jest szansa, że prędzej czy później politycy jednej czy drugiej opcji przestaną wyciągać tego trupa z szafy i straszyć nim wyborców. Odpowiedz Link Zgłoś
major_walenda ...a wtedy Maleszka nadal by moralizował...... 18.03.10, 09:41 ...a Szczypiorski nadal byłby wspaniałym pisarzem (bo tak chciała GW) a jego moralitety były cytowane całe lata. To, że twój brat rocznik81 ma wszystko w d*** to wcale nie oznacza, że ta właśnie d*** kiedyś nie zainteresuje się nim..... Odpowiedz Link Zgłoś
cotbus76 Jak już jesteśmy przy d...e to jest ona jak 18.03.10, 10:05 prawda tzn. każdy ma swoją. Naprawdę żałosne jest ocenianie twórczości pisarza przez pryzmat jego życia. Moim zdaniem proza pana Szczypiorskiego broni się sama. A propos mojego brata na serio myślisz, że był on TW "Śpiochy" i szpiegował mojego ojca solidarucha;) Odpowiedz Link Zgłoś
mus-zek0 Skargi esbeków-emerytów zaleją sąd 18.03.10, 07:52 Odwołają się i wygrają,czego im serdecznie życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
major_walenda Dlaczego SB-cy nie zaczną głośno mówić? 18.03.10, 08:07 Nie mają o czym? Niemożliwe.... To czego od 20 lat boją się administratorzy Polski ciągle blokując lustrację? :D:D:D:D:D Odpowiedz Link Zgłoś
aekielski Skargi esbeków-emerytów zaleją sąd 18.03.10, 07:59 Jedyną nadzieję mają esbecy w Bogu. Od złodziejskiej ustawy nie ma odwołania. Pieniądze te zostały już wypłacone demokratycznym esbekom, a oni ich tak łatwo nie oddadzą. Kradzież ustawowo zagwarantowana. A wystarczyło tylko spokojnie każdego indywidualnie przez te 20 lat rozliczyć. Ale po co? Obniżono by emerytury nielicznym, a tak hurtem jak Hitler rozwiązano problem. Jeszcze tylko hasełko esbecy do gazu, a element narodu z przyjemnością je wykona. Nie biorę tu w obronę milicjantów czy esbeków, jednak trochę przyzwoitości od "państwa prawa" oczekuję. Sam osobiście chciał bym, aby mnie rozliczono za każdy dzień, każdą minutę w PRL i by wreszcie się ode mnie odstosunkowano. Ja wystarczająco od komuny oberwałem. Dzisiaj beneficjenci tamtych czasów udają wielce pokrzywdzonych i zbijają na tym kapitał polityczny i finansowy. Swego czasu do Zatoki Gdańskiej wpłynął ORP Solidarność. Na pokładzie było 10 milionów robotników. Kapitanem był Lech Wałęsa. Oficerów też znamy: Jacek Kuroń,Adam Michnik i jeszcze kilkunastu innych. Natychmiast burty okrętu oblepiło gówno polityczne. Równomiernie lewą i prawą. Pod tym ciężarem ORP Solidarność poszedł na dno, a to gówno wypłynęło na powierzchnię i Wisłą dotarło do Warszawy. Dużo by jeszcze pisać, ale czy jest jakiś sens? Gówna nikt porządny w ręce nie weżmie. Odpowiedz Link Zgłoś
zlomas1 Re: Skargi esbeków-emerytów zaleją sąd 18.03.10, 08:48 > a tak hurtem jak Hitler rozwiązano problem. Nie rozwiązano, bo za jakiś czas sąd nakrze emerytury oddać z procentem. Zapłacą za to "bohaterscy antykomuniści" czy zwykli ludzie? Odpowiedz Link Zgłoś
mus-zek0 Re: Skargi esbeków-emerytów zaleją sąd 18.03.10, 09:13 I tak będzie,jeżeli się coś bezprawnie zabrało to oczywiste,że trzeba oddać z procentami i oczywiście z przeprosinami. Odpowiedz Link Zgłoś
cotbus76 Biedulki, niewinne lilije ;) 18.03.10, 08:11 To żałosne gdy ludzie nie potrafią ponosić konsekwencjiswoich wyborów. Przyjęte rozwiązanie nie jest idealne i jak zawsze najbardziej oberwą ci na dole łańcucha pokarmowego. Jednak nie przesłania mi to tego czym ci ludzie byli czyli długimi rękami systemu pomagającemu mu trwać i gnoić a często eliminować fizycznie jego przeciwników.Większość z nich dostawała za to socjal o jakim pomarzyć mogli moi dziadkowie i rodzice, z którzy latami czekali na mieszkania, za które jakoś tak dziwnie musieli płacić bez żadnych bonifikat i zniżek oraz harowali na emerytury zbyt dużej aby umrzeć a zbyt małej by godnie dożyć swoich dni bez nerwowego oglądania każdej złotówki. Oni w tym czasie dzielili i rządzili. A teraz nagle stanęli wobec sytuacji gdy ich dawni mocodawcy, którzy oddając władzę w naszym kraju nadal dzięki demokracji trzymali wiele sznurków nie potrafili lub może już nie chcieli obronić przywilejów swych dawnych podwładnych. Odpowiedz Link Zgłoś
zlomas1 Re: Biedulki, niewinne lilije ;) 18.03.10, 08:51 > Jednak nie > przesłania mi to tego czym ci ludzie byli czyli długimi rękami > systemu pomagającemu mu trwać i gnoić a często eliminować fizycznie > jego przeciwników.Większość z nich dostawała za to socjal o jakim > pomarzyć mogli moi dziadkowie i rodzice, A myślisz że dzisiaj nie ma uprzywilejowanych? I nawet mają lepiej bo ich przywileje nie są tak oficjalne jak dawniej - takie życie. Odpowiedz Link Zgłoś
leo_benhauer najlatwiej zabrac wszystkim 18.03.10, 08:11 czy nie lepiej dowalic odszkodowania tym ktorzy najgorliwiej tepili opozycje? jakby taki sedzia co wyrok smierci wydal mial placic rente rodzinie ofiary to by troche inaczej to wygladalo. teraz pokazujemy ze nie ma panstwa polskiego, bo zadne prawo nie ma gwarancji ze przetrwa. robic bedziesz 30lat , umowe z zusem podpisujesz co miesiac a i tak na koncu powiedza ci ze nic nie masz, nic ci sie nie nalezy. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejto1 Re: najlatwiej zabrac wszystkim 18.03.10, 08:29 leo_benhauer napisał: > czy nie lepiej dowalic odszkodowania tym ktorzy najgorliwiej tepili opozycje? > jakby taki sedzia co wyrok smierci wydal mial placic rente rodzinie ofiary to > by troche inaczej to wygladalo. teraz pokazujemy ze nie ma panstwa polskiego, > bo zadne prawo nie ma gwarancji ze przetrwa. robic bedziesz 30lat , umowe z > zusem podpisujesz co miesiac a i tak na koncu powiedza ci ze nic nie masz, nic > ci sie nie nalezy. Szanowny Panie. Od czasów Rewolucji Francuskiej urzędnik nie odpowiada finansowo za swoje decyzje. I tu jest pies pogrzebany. Odpowiedz Link Zgłoś
cotbus76 I naprawdę wyobrażasz sobie, że rodzina takiej 18.03.10, 08:39 ofiary zbrodni sądowej miałaby w naszym sądzie jakiekolwiek szanse, aby wygrać taką sprawę ??? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejto1 Re: I naprawdę wyobrażasz sobie, że rodzina takie 18.03.10, 10:35 cotbus76 napisała: > ofiary zbrodni sądowej miałaby w naszym sądzie jakiekolwiek szanse, > aby wygrać taką sprawę ??? W naszym??? Chyba żartujesz!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jendrek121 Re: najlatwiej zabrac wszystkim 18.03.10, 09:11 dobrze prawisz, zastanawiam się ostatnio że jeśli mam pracować do 70 roku życia i dożyć jeszcze 10 lat to po cholerę mam płacić składkę emerytalną przez 35 lat pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
w.i.l POPiS ustanowił państwo bezprawia, włączajac 18.03.10, 08:11 w to ustanowienie "swojego" Trybunału Konstytucyjnego. Dziś to bezprawie dotknęło emerytów służb PRL i emerytów zweryfikowanych po 1989 r. Jutro dotknie wszystkich emerytów bo ani OFE ani ZUS nie mają pieniędzy na emerytury. Jutro wszyscy emeryci (w tym łajdacy cieszący się dziś z obniżki dla innych) dostaną to co dziś dostają emeryci służb PRL. Bo III RP jest oszukańczym państwem, gdzie programowo nie przewidziano odpowiednich środków na emerytury. Odpowiedz Link Zgłoś
toberson SBekow wyslac do Rosji bo to zdrajcy RP!! 18.03.10, 08:22 Nikt ich tu niechce!! Odpowiedz Link Zgłoś
kinste Re: SBekow wyslac do Rosji bo to zdrajcy RP!! 18.03.10, 08:41 Następnym będą odbierać emerytury tym z ABW i CBA, bo jakiś Kamiński to przestępca ? Zabiorą Prezydentom, bo któryś z nich jest przestępcą ? I posadzą wszystkich posłów, bo jeden Piesiewicz ćpał ? NAPRAWDĘ DZIKI TO KRAJ ! A lista tych z SB jest tu: katalog.bip.ipn.gov.pl/main.do?katalogId=2&pageNo=1& Odpowiedz Link Zgłoś
grymas50 Re: POPiS ustanowił państwo bezprawia, włączajac 18.03.10, 08:31 w.i.l napisał: > w to ustanowienie "swojego" Trybunału Konstytucyjnego. > Dziś to bezprawie dotknęło emerytów służb PRL i emerytów > zweryfikowanych po 1989 r. > Jutro dotknie wszystkich emerytów bo ani OFE ani ZUS nie mają > pieniędzy na emerytury. > Jutro wszyscy emeryci (w tym łajdacy cieszący się dziś z obniżki dla > innych) dostaną to co dziś dostają emeryci służb PRL. > Bo III RP jest oszukańczym państwem, gdzie programowo nie > przewidziano odpowiednich środków na emerytury. przypomnijcie sobie likwidacje PGRow. Nikt nie zajaknal się nad losem tamtych ludzi. Klasa gornikow, hutnikow i innych "wielkich" nie kiwnęla nawet palcem by sprzeciwić sie jawnie ideologicznej likwidacji. Tym "wielkim"wydawalo sie , że w dalszym ciągu są i będą "solą" narodu. Dzisiaj placzą, że nikt ich nie rozumię,że , jak to -Oni?. Wlaśnie tak to Wy. Wasza kolej. Nikt Was nie żałuje bo i tak w porownaniu z innymi grupami jesteście nietykalni a faktycznie pasożytujecie. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejto1 Re: POPiS ustanowił państwo bezprawia, włączajac 18.03.10, 08:33 w.i.l napisał: > w to ustanowienie "swojego" Trybunału Konstytucyjnego. > Dziś to bezprawie dotknęło emerytów służb PRL i emerytów > zweryfikowanych po 1989 r. > Jutro dotknie wszystkich emerytów bo ani OFE ani ZUS nie mają > pieniędzy na emerytury. > Jutro wszyscy emeryci (w tym łajdacy cieszący się dziś z obniżki dla > innych) dostaną to co dziś dostają emeryci służb PRL. > Bo III RP jest oszukańczym państwem, gdzie programowo nie > przewidziano odpowiednich środków na emerytury. Psze pana, bo jak w całej UE i sporej ilości innych państw system emerytalny działa na zasadzie solidarnosći międzypokoleniowej, Czyli pracujący finansują świadczenia dla emerytów. A że swoimi rządami politycy doprowadzili do katastrofy demograficznej, bo zamiast tak rządzić, by nasza gospodarka się rozwijała i tworzyła nowe miejsca pracy, to starali się, by młodzi ludzie emigrowali. Duża część nie wróci, nawet nie z powodu dobrej pracy tam, ale dlatego, że nie mają z czym wrócić, a ich wykształcenie się zdewaluowało. Więc na nasze emerytury nie będzie miał kto pracować... Odpowiedz Link Zgłoś
w.i.l OFE to nie jest żadna solidarność międzypokolenio- 18.03.10, 08:40 wa. To konta indywidulane w prywatnych przedsiębiorstwach zarządzających. Ale to właśnie OFE "gwarantują" ci najmniejsze emerytury... Bo III RP kazała odprowadzać tam za małą składkę. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejto1 Re: OFE to nie jest żadna solidarność międzypokol 18.03.10, 09:51 w.i.l napisał: > wa. To konta indywidulane w prywatnych przedsiębiorstwach > zarządzających. > Ale to właśnie OFE "gwarantują" ci najmniejsze emerytury... > Bo III RP kazała odprowadzać tam za małą składkę. OFE jest tylko częścią systemu emerytalnego psze Pana. Gro pochodzi z solidarności międzypokoleniowej i długo jeszcze tak będzie. A OFE nie będzie systemem sensownym do kiedy obecność w nim będzie OBOWIĄZKOWA. Bo nie muszą się starać o klienta... Odpowiedz Link Zgłoś
cotbus76 To nie państwo ma przewidywać środki na emerytury 18.03.10, 08:51 tylko my powinniśmy je sobie zabezpieczyć a państwo powinno jedynie czuwać, żeby naszych pieniędzy szlag nie trafił w ciągu 30 lat pracy. Problem w tym, że u źródeł naszego systemu leży grzech pierworodny w postaci socjalistycznych założeń ZUS w poprzedniej epoce gdzie wysokość emerytury w żaden sposób nie była powiązana z składkami lub ich brakiem. Czyli mogłeś odprowadzać naprawdę wysokie składki i mieć groszową emeryturę lub mogłeś w ogóle nie mieć żadnych składek i dostać wysoką reżimową emeryturę. Po prostu wrzucało się haracz od społeczeństwa do jednego wora i wypłacało z niego po uważaniu a jak brakowało to się tworzyło jakieś stare/ nowe portfele i tworzyło bizantyjski system administracyjny, aby tym niezasłużonym wypłacić tylko tyle jałmużny na ile starczało kasy po zasłużonych. Potem przyszła demokracja i zonk. Okazało się, że w systemie nie ma kasy. Kontynuowano więc już sprawdzony wcześniej system pożyczania od młodych, żeby wypłacać starszym i interes się kręcił. Niestety społeczeństwo zaczęło się starzeć i tych młodych jest coraz mniej a poza tym czasy wdzięcznych za ochłapy emerytów godnie klepiących biedę zaczęły się kończyć, bo ludzie zasmakowali w demokracji i zaczęli zadawać niewygodne pytania z gatunku "gdzie do cholery są moje składki". I system trzeszczy nam w posadach i może rzeczywiście się w końcu sypnie. Odpowiedz Link Zgłoś
dzakarta Skargi esbeków-emerytów zaleją sąd 18.03.10, 08:30 Trybunał Prostytucyjny zalegalizował kradzież emerytur funkcjonariuszy PRL przez solidaruchowaty reżim PO i PISuaru! TAK RODZI SIĘ FASZYZM ! Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejto1 Re: Skargi esbeków-emerytów zaleją sąd 18.03.10, 10:26 dzakarta napisał: > Trybunał Prostytucyjny zalegalizował kradzież emerytur > funkcjonariuszy PRL przez solidaruchowaty reżim PO i PISuaru! > TAK RODZI SIĘ FASZYZM ! Głupich nie sieją... A co tatusiowi zabrali i nie ma od kogo na piwko doić?? Odpowiedz Link Zgłoś
bogdan331 Skargi esbeków-emerytów zaleją sąd 18.03.10, 08:34 Nie znam ustawy.Jest zapewne kolejnym bublem.Sądzę,że wartości z potrąceń emerytur ubecji powinny być lokowane na fundusz dla poszkodowanych przez ubecję.Jeśli tego nie ma to ustawa jest do dupy. Odpowiedz Link Zgłoś
tsuranni i bardzo dobrze 18.03.10, 08:35 solidarnościowa zawzięta swołocz zginie od własnej broni Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejto1 Re: i bardzo dobrze 18.03.10, 10:28 tsuranni napisał: > solidarnościowa zawzięta swołocz zginie od własnej broni A co bo w końcu wzięła się za sbcką swołocz?? Szkoda że tak późno... Odpowiedz Link Zgłoś
zablokowany-obrazliwy-nick esbeki chcą iść do Starsburga? 18.03.10, 08:37 pogięło komuchów prześladowani nigdzie nie mogli się odwołać, nawet do Moskwy! PS Dobry komunista to martwy komunista. Odpowiedz Link Zgłoś
zablokowany-obrazliwy-nick Re: esbeki chcą iść do Starsburga? 18.03.10, 19:11 zacznę od ciebie, obrońco sbeków Odpowiedz Link Zgłoś
kormiii Skargi esbeków-emerytów zaleją sąd 18.03.10, 08:40 No i mają prawo walczyć o swoje. Ciekawe ilu z was wszystkich tutaj zgodzili by się na zmniejszenie emerytur... sb Odpowiedz Link Zgłoś
jendrek121 Re: Skargi esbeków-emerytów zaleją sąd 18.03.10, 09:07 prawo do walczenia o swoje to komuchy przez lata negowali a teraz korzystają z tego co wywalczyli ci, których deptali i mordowali Odpowiedz Link Zgłoś
cptcrunch Niech odwołają się do Moskwy a nie do Strasburga. 18.03.10, 08:51 !@#$% Odpowiedz Link Zgłoś
trombozuh Michnik i Kiszczak wygrali tę wojnę 18.03.10, 09:13 SB-ecy zamiast w więzieniach siedzą w wygodnych willach. Zamiast stuleni ze strachu przed sprawiedliwością, mają czelność domagać się swoich wysokich, ustanowionych przez Stalina i obronionych przez Michnika przywilejów. Ale jeżeli "rewolucję" robili agenci Kiszczaka, czyli pan Lech W. ze swoim kompanem Wachowskim, to co się dziwić. Czemu się dziwić, jeśli w pierwszej dziesiątce najbogatszych Polaków mamy samych agentów SB, PZPN-em rządzi SB-ecki oficer, a większość mediów również jest w ich rękach. I nic już im się nie stanie, bo do głosu dochodzi nowe pokolenie, które niczego z tego nie rozumie. Odpowiedz Link Zgłoś
major_walenda Dodac trzeba jeszcze Geremka, Kuronia....... 18.03.10, 09:26 ...Mazowieckiego i jeszcze paru facetów, którzy eSBectwu umożliwli miękkie lądowanie i zapewnili zasobne życie..... Pamiętajmy o tym....... Odpowiedz Link Zgłoś
stanley123 Re: Dodac trzeba jeszcze Geremka, Kuronia....... 18.03.10, 10:46 Nie poniżajcie tych co własnym życiem ryzykowali dla nas ,nie licząc do stanu wojennego to bez krwawo zmienić ustrój ,to się nie zdarza to Wielcy ludzie nie mówię o Michniku ,przecież po przejęciu władzy nie mieliśmy ludzi do rządzenia to znaczy byli wykształceni ale do tego by otwierać kantory komisy samochodowe .Jeżeli komunistyczny prezydent pisze konstytucję ,jeżeli sędziowie co za komuny sądzili opozycję są w sądach do dziś a kto jest w trybunale .ESBEK nie powinien być karany za to że pracował ale za to że niszczył naród polski i Polskę. Odpowiedz Link Zgłoś
edza4 Skargi esbeków-emerytów zaleją sąd 18.03.10, 11:20 Paranoją jest to że ludzie,którzy zajmowali się tępieniem swoich krajanów mają czelność czegoś od państwa żądać.Tu zaś nasuwa się refleksja,czym jest w takim razie partia lewicowa SLD,która jak może tak pomaga oprawcom z drugiej RP,to przecież oni byli przeciwni obcięciom apanaży byłym esbekom,mało tego złożyli do TK zażalenie w sprawie zgodności z konstytucją tejże ustawy.Jak z tego widać "czerwonakom" marzy się żeby powrócić do władzy i wrócić do starych gestapowskich metod łapiąc społeczeństwo za mordę.Jak patrzę na tego partacza Napieralskiego,to z tej miny na gębie wynika że jest on do wszystkiego zdolny,ponieważ on jeszcze nic mądrego nie powiedział tylko ogranicza się do krytykowania wszystkich i wszystkiego, powinien zapisać się do PiSu,a nie udawać lewicowca. Odpowiedz Link Zgłoś
berserk75 Ubecy! 18.03.10, 12:07 zorganizujcie jakąś demonstrację w Warszawie, proszę. chętnie przyjdę i osobiście napluję wam w mordy. i wiem, że nie będę sam Odpowiedz Link Zgłoś
mus-zek0 Re: Ubecy! 18.03.10, 12:20 Napluć w twarz,to Ty najwyżej możesz swojemu ojcu. Odpowiedz Link Zgłoś
berserk75 Re: Ubecy! 18.03.10, 12:51 nie podniecaj się tak, czerwone ścierwo. no wyjdźcie na ulice, szmaty :) Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Skargi esbeków-emerytów zaleją sąd 18.03.10, 13:01 Te czerwone sukinsyny powinny dostac minimum i zwrocic nadwyzke, ktora pobierali bezprawnie przez wiele lat! PS - Wiadomo, ze te qrvy publicznego protestu nie zrobia. A szkoda! Byloby na co popluc. Odpowiedz Link Zgłoś
mus-zek0 Re: Skargi esbeków-emerytów zaleją sąd 18.03.10, 13:24 Publicznie protestuje hołota,funkcjonariusze dawnych służb mają swoje sposoby,aby osiągnąć to co chcą. Odpowiedz Link Zgłoś