thegreatmongo 20.03.10, 19:43 Bardzo fajny tekst! W ogole to swietna osoba, gratuluje Radkowi, bo to dobrze o nim swiadczy, ze ktos taki chce z nim byc!! Powodzenia jako prezydentowa! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
uwr-02 Anne Applebaum: Trzecia siostra 20.03.10, 19:50 Pani Ania zrobiła na mnie bardzo dobre wrażenie. Kobieta na poziomie - mądra ale nie przemądrzała, dumna ale nie zarozumiała, no i przesympatyczna. Cieszę sie że jest w naszym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Słodkie ćwierkanie ku pokrzepieniu serc 21.03.10, 09:22 Widzę, że większość komentujących internautów dała się złapać na słodkie ćwierkanie, że Ameryka interesuje się Polską a pani Applebaum jest istnym żywym przypieczętowaniem sojuszu bratnich narodów. Przecież pani Applebaum jest osobą inteligentną i od dziesiątek lat pracującą w mediach. Przygotowała tekścik reklamowy, który ma zachęcić Polaków do głosowania na jej męża. Widzę, że świetnie jej się udało wyeksploatować polską megalomanię i pogoń za akceptacją Starszej Siostry Ameryki. No i jeszcze polską tęsknotę za tym, żeby wreszcie mieć uczesanych polityków z szykownymi żonami. Ona doskonale zna Polaków ze swego pokolenia i wie, jak ich wziąć pod włos. Gdyby chodziło tu tylko o wywiad z ciekawą postacią, to powiedziałabym, że pani Applebaum jest osobą niewątpliwie ciekawą i sympatycznie się prezentującą. Ale to jest wywiad z żoną kandydata na prezydenta Polski. Nie wiem czy wiecie, że Platforma Obywatelska ma w programie wpisaną przyjaźń ze Stanami Zjednoczonymi? Nie jestem za tym, żeby prezydent Rzeczpospolitej Polskiej miał amerykańską żonę. Widzę tu konflikt interesów. Odpowiedz Link Zgłoś
znafcax Re: Słodkie ćwierkanie ku pokrzepieniu serc 21.03.10, 10:14 >> mediach. Przygotowała tekścik reklamowy, który ma zachęcić Polaków do głosowani > a > na jej męża. Widzę, że świetnie jej się udało wyeksploatować polską megalomanię > i pogoń za akceptacją Starszej Siostry Ameryki. No i jeszcze polską tęsknotę za > tym, żeby wreszcie mieć uczesanych polityków z szykownymi żonami. > > Ona doskonale zna Polaków ze swego pokolenia i wie, jak ich wziąć pod włos. > tak się składa, że jeżeli chodzi o żonę prezydenta RP to są to cechy pożądane. Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Słodkie ćwierkanie ku pokrzepieniu serc 21.03.10, 11:50 > > Ona doskonale zna Polaków ze swego pokolenia i wie, jak ich wziąć pod włos. > tak się składa, że jeżeli chodzi o żonę prezydenta RP to są to cechy pożądane. Nie wiedziałam, że w demokracji głosuje się na kandydata, bo ma miłą żonę. Odpowiedz Link Zgłoś
lukasnaj Re: Słodkie ćwierkanie ku pokrzepieniu serc 21.03.10, 12:04 Co do przyjaźni, to nie wiem czy pamiętasz wypowiedź pana Komorowskiego, który na temat planów wejścia wojsk amerykańskich do Polski (chodziło wtedy o bazy nie o tarczę, które ostatecznie znalazły się gdzie indziej), powiedział, że oto spełniają się jego marzenia. Niezły prezydent. Wydaje mi się, że Sikorski ma pod tym względem dużo trzeźwiejsze podejście. Przynajmniej z tego co pisze i mówi... Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Słodkie ćwierkanie ku pokrzepieniu serc 21.03.10, 12:53 lukasnaj napisał: > Co do przyjaźni, to nie wiem czy pamiętasz wypowiedź pana Komorowskiego, który > na temat planów wejścia wojsk amerykańskich do Polski (chodziło wtedy o bazy ni > e > o tarczę, które ostatecznie znalazły się gdzie indziej), powiedział, że oto > spełniają się jego marzenia. Niezły prezydent. > > Wydaje mi się, że Sikorski ma pod tym względem dużo trzeźwiejsze podejście. > Przynajmniej z tego co pisze i mówi... Fakt. Ale w przypadku posiadania amerykańskiej żony i amerykańskich dzieci ("macie dwie ojczyzny") konflikt interesów jednak niewątpliwie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Słodkie ćwierkanie ku pokrzepieniu serc 21.03.10, 23:52 lukasnaj napisał: "Co do przyjaźni, to nie wiem czy pamiętasz wypowiedź pana Komorowskiego, który na temat planów wejścia wojsk amerykańskich do Polski (chodziło wtedy o bazy nie o tarczę, które ostatecznie znalazły się gdzie indziej), powiedział, że oto spełniają się jego marzenia. Niezły prezydent." Wolisz rosyjskie? Odpowiedz Link Zgłoś
create Re: Słodkie ćwierkanie ku pokrzepieniu serc 21.03.10, 12:05 W demokracji każdy głosuje jak chce i tylko ze sobie znanych powodów Odpowiedz Link Zgłoś
www.nasznocnik.pl Re: że głosuje się na kandydata, bo ma miłą żonę 23.03.10, 00:54 Oczywiście, że (również) tak; np. Michelle zapewniła Barackowi prawdopodobnie całkiem sporo głosów... Odpowiedz Link Zgłoś
pan_traktor Re: Słodkie ćwierkanie ku pokrzepieniu serc 23.03.10, 04:05 anuszka_ha3.agh.edu.pl napisała: > Nie wiedziałam, że w demokracji głosuje się na kandydata, bo ma miłą żonę. > Zasadniczo w demokracji głosuje się na krawat, ale na żonę też w sumie może być. Odpowiedz Link Zgłoś
hieronim_kowalski Re: Słodkie ćwierkanie ku pokrzepieniu serc 21.03.10, 10:49 U ciebie anuszko jest jak z polską kuchnią. Musi być tłusta, ciężka i podlana patriotycznym sosem. Jeśli ktoś nas pochwali-nazywasz to ćwierkaniem bo przecież powinien bezwarunkowo zgodzić się na przelewanie krwi za nas. Nie znasz takich pojęć jak kultura, uprzejmość, życzliwe zainteresowanie. Żeby być wiarygodnym, każdy obcokrajowiec powinien się utytłać w naszym błotku i smrodku, pójść na pielgrzymkę i bezwzględnie zaczynać dzionek od wysłuchania O. Inkasenta. Wtedy stanie się "nasz". Problem w tym, że my Polacy już nie chcemy żyć w pisowsko-radiomaryjnym zaścianku. Dla nas staje się to taką samą egzotyką jak oglądanie konia z wozem drabiniastym przez obcokrajowców. Jemy nie tylko pizzę i sałatkę grecką. Stajemy się coraz bardziej obywatelami Europy. Spotykamy się z mieszkańcami wielu krajów i rozmawiamy z nimi bez żadnych kompleksów. Przyszłość należy do ludzi reprezentujących takie postawy: otwartych, życzliwych wobec innych i pozbawionych kompleksów. Ponury, zacięty i pamiętliwy świat pisowski odchodzi w niebyt. I słusznie... Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Słodkie ćwierkanie ku pokrzepieniu serc 21.03.10, 11:45 > my Polacy już > nie chcemy żyć w pisowsko-radiomaryjnym zaścianku. Dla nas staje się > to taką samą egzotyką jak oglądanie konia z wozem drabiniastym przez > obcokrajowców. Jemy nie tylko pizzę i sałatkę grecką. Stajemy się > coraz bardziej obywatelami Europy. Spotykamy się z mieszkańcami > wielu krajów i rozmawiamy z nimi bez żadnych kompleksów. :-) Popatrz na wspaniałe autostrady Na drogi, na których nie znajdziesz wybojów Rosną nowe bloki i nie ma wypadków W czystych szpitalach ludzie umierają rzadko Mamy extra rząd i super prezydenta Ci wszyscy ludzie to wspaniali fachowcy Ufam im i wiem, że wybrałem swoją przyszłość Za rękę poprowadzą mnie do Europy Jest super Jest super Więc o co Ci chodzi Mamy tolerancję wobec innych upodobań Kościół zaciekle broni najbiedniejszych Bogaci są fajni i w miarę uczciwi Policja surowo karze złych przestępców Jest super Jest super Więc o co Ci chodzi [T.Love, "Jest super"] Odpowiedz Link Zgłoś
ruscy_za_ural Re: Słodkie ćwierkanie ku pokrzepieniu serc 21.03.10, 12:06 Anuszka, Autostrady beda za 2 lata - spij spokojnie, skoncz studia, zobaczysz. Polska jest najwiekszym beneficjentem UE. Brytole sie lecza w Polskich szpitalach, ale......ty jestes genetycznie z tego nurtu plemion polskich dla ktorych zyciowym mottem jest "marudze, wiec jestem". Trudno, Izrael ma swoich Fallaszy, my Polacy mamy takie marudy jak ty - paszportu nikt cie nie zabierze, ale rzadzic tym krajem tez nigdy nie bedziesz. Odpowiedz Link Zgłoś
totuus Re: Słodkie ćwierkanie ku pokrzepieniu serc 21.03.10, 12:23 > Autostrady beda za 2 lata Ciekawe skąd takie informacje, bo przecież ostatnio wyszło, że z autostradami nie wyrobimy się do 2012; mają być (podobno) drogi ekspresowe. Tak więc uwierzę jak zobaczę. Odpowiedz Link Zgłoś
ruscy_za_ural Re: Słodkie ćwierkanie ku pokrzepieniu serc 21.03.10, 12:31 lato 2012 A2- pelna Swiecko - Warszawa plus autostradowa obwodnica Minska Maz na wschodzie A4 - pelna Zgorzelec - Korczowa (granica z Ukraina) A1 - zagrozony odcinek poludniowy - Strykow - Sosnica, polnocny Gdansk - Strykow moze byc lekko opzoniony. Poronujac do tempa budowy autostrad w PRLu chyba jest "troche" szybciej, he???? :-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Słodkie ćwierkanie ku pokrzepieniu serc 21.03.10, 12:57 > Autostrady beda za 2 lata - spij spokojnie, skoncz studia, zobaczysz. Kochany, studia skończyłam parę lat temu. Doktoranckie. W międzyczasie widziałam trochę miejsc na świecie, pracowałam poza Polską. Widzę, ile naszemu krajowi jeszcze brakuje do cywilizacji. Pojeździsz po świecie, rozejszysz się, to zrozumiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
ruscy_za_ural Re: Słodkie ćwierkanie ku pokrzepieniu serc 21.03.10, 16:29 skonczylas studia doktoranckie? bylas za granica? ok- to moze troche konkretniej: Jakosciowo Autostrada A4 zgorzelec Krzyzowa jest jedna z najnowoczesniejszych w Europie Polska ma szanse wykorzystac fundusze jeszcze lepiej niz Hiszpania (i tak sie dzieje) dostajemy z UE 63 mld EURO -z kosmosu!!! Trzeba byc nie spelna rozumu zeby liczyc ze Polska dogoni UE w 30 lat!!! (choc i tak doganiamy ich szybciej niz przewidywano - oni stoja , my sie rozwijamy) Wiec skad ten placz Pani doktor???? Troche optymizmu!!!! W UK masz szanse na doplaty do small biznesu??? - nie! a w PL i to za "ich" kase masz!!!! Jesli zle ci na doktoracie w PL to wypelniaj wniosek i heja!!!! Nie lubie marud! Odpowiedz Link Zgłoś
maksym6 Re: Słodkie ćwierkanie ku pokrzepieniu serc 22.03.10, 17:08 Chyba po to kończyłaś te studia, aby - jak to nazywasz - "cywilizować" nasz kraj. Tylko najpierw spróbuj jakoś sobie zdefiniować co to znaczy cywilizowany kraj,ludzie - bo to co piszesz zdecydowanie źle świadczy o twoim ucywilizowaniu - chociaż gdzieś tam jeździsz, bywasz i w ogóle jesteś taka straszliwie "światowa" i jeszcze bardziej "trendy. Powodzenia... Odpowiedz Link Zgłoś
www.nasznocnik.pl Re: studia skończyłam parę lat temu. Doktoranckie 23.03.10, 01:01 Doktoratu gratuluję; skłonności do widzenia wyłącznie pustej połowy szklanki - już niekoniecznie ;-> Odpowiedz Link Zgłoś
lukasnaj Re: Słodkie ćwierkanie ku pokrzepieniu serc 21.03.10, 12:26 Oj, Hieronim też ma trochę racji. W porównaniu z tym co było 15, 10, czy nawet 5 lat temu - jest lepiej. Wystarczy obejrzeć Wiadomości czy Panoramę z któregoś roku lat 90-tych i się zobaczy różnicę. Ale nie tylko - czasem wystarczy się rozejrzeć wokół siebie. Z drugiej zaś strony... "Piękny jest kraj gdzie wszytko wszystkim, wydaje się jeszcze złe..." <Grechuta> ;) Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Słodkie ćwierkanie ku pokrzepieniu serc 21.03.10, 12:49 > czasem wystarczy się rozejrzeć wokół siebie No właśnie. W ramach rozglądania się wokół, wysyłałabym Polaków obowiązkowo na roczne roboty do Niemiec. To by przywróciło proporcje. Na razie dominuje w Polsce samozadowolenie, że przecież jest lepiej niż było 20 lat temu i brakuje nam już tyko prezydentowej z płynnym angielskim, żeby świat się na nas poznał. Odpowiedz Link Zgłoś
elsalto Re: Słodkie ćwierkanie ku pokrzepieniu serc 21.03.10, 11:16 Nie jestem jakims specjalnym wielbicielem Pana Radka. Wywiad natomiast sympatyczny. Zastanawia mnie natomist, co w tym złego, że potencjalna prezydentowa miała by takie właśnie pochodzenie? W dawniejszych czasach tak właśnie łagodziło się waśnie między narodami i budowało całkiem trwałe przymierza. Tak właśnie prowadziło się politykę. koligacje rodów europejskich przetrwały do dziś zawieruchy polityczne, wojny i podziały. Reasumując, moze to miec swoje dobre strony, choc osobiście blizszy mi drugi z kandydatów. Odpowiedz Link Zgłoś
f_crane Re: Słodkie ćwierkanie ku pokrzepieniu serc 21.03.10, 12:38 anuszka_ha3.agh.edu.pl napisała: > Widzę, że większość komentujących internautów dała się złapać na słodkie > ćwierkanie, że Ameryka interesuje się Polską a pani Applebaum jest istnym żywym > przypieczętowaniem sojuszu bratnich narodów. W ten sojusz wierzą chyba tylko jacys naiwniacy. Poza politykami bełkoczącymi o 'strategicznym' sojuszu oraz paroma ignorantami nie spotkałem się z opinią że kogoś w USA obchodzi Polska, lub że jest obecna w mediach. Dlaczego miałaby być? > > Przecież pani Applebaum jest osobą inteligentną i od dziesiątek lat pracującą w > mediach. Przygotowała tekścik reklamowy, który ma zachęcić Polaków do głosowani > a > na jej męża. Powinna zniechęcać? Co złego w wykorzystaniu swojego warsztatu? Przecież także politycy mówią ludziom to co chcą usłyszeć. Widzę, że świetnie jej się udało wyeksploatować polską megalomanię > i pogoń za akceptacją Starszej Siostry Ameryki. No i jeszcze polską tęsknotę za > tym, żeby wreszcie mieć uczesanych polityków z szykownymi żonami. > Z całym szacunkiem ale mit wuja z hameryki to się chyba skończył na początku lat 90. Co do żon polityków - kto by tego nie chciał? Mamy co mamy, Jaszczompy, czy kwieciste suknie na spotkaniu z Cesarzem. Odmiana nie byłaby miła? Żona to dodatek do polityka, trzeba pamietać na kogo się głosuje. > Ona doskonale zna Polaków ze swego pokolenia i wie, jak ich wziąć pod włos. > To źle że ktoś nas zna? > Gdyby chodziło tu tylko o wywiad z ciekawą postacią, to powiedziałabym, że pani > Applebaum jest osobą niewątpliwie ciekawą i sympatycznie się prezentującą. Ale > to jest wywiad z żoną kandydata na prezydenta Polski. > > Nie wiem czy wiecie, że Platforma Obywatelska ma w programie wpisaną przyjaźń z > e > Stanami Zjednoczonymi? > Czy to źle? Na wojnę z nimi powinniśmy iść? Oczywiście że dla naszych interesów współpraca z UE jest ważniejsza, ale przyjazne nastawienie do mocarstwa jest złe? Nie chodzi o wiernopoddańczą służalczość, ale o nastawienie. > Nie jestem za tym, żeby prezydent Rzeczpospolitej Polskiej miał amerykańską > żonę. Widzę tu konflikt interesów. > Wszystko opada jak się słyszy takie wypowiedzi. Jakie kompetencje ma małżonka prezydenta poza ładnym usmiechaniem się? Tak, może wywierać wpływ na meża, ale przecież tak może każda żona... Czy jeżeli ktoś dobrze mówi o kraju w którym się urodził i z którym czuje się związany to znaczy że jest agentem? Polak powinien żenić się tylko z Prawdziwą Polką? Dlaczego pochodzenie współmałżonka jest aż tak istotne? Nie rozumiem i nie potrafię zrozumieć. Żeby było jasne. Nie wiem na kogo będę głosował, widzę wady i zalety obu kandydatów. Podobnie Pani Komorowska sprawia wrażenie osoby sympatycznej i kwestia żon z całą pewnością nie będzie czynnikiem decydującym na kogo głosować. Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Słodkie ćwierkanie ku pokrzepieniu serc 21.03.10, 13:00 > W ten sojusz wierzą chyba tylko jacys naiwniacy. Poza politykami bełkoczącymi o > 'strategicznym' sojuszu oraz paroma ignorantami nie spotkałem się z opinią że > kogoś w USA obchodzi Polska, lub że jest obecna w mediach. Dlaczego miałaby być > ? Oczywiście. Ale jak sądzisz, co próbuje naiwniakom przekazać pani Applebaum w poniższym fragmencie? Amerykanów to interesuje? - Po 1989 roku Polska stała się dla nich bliskim krajem. Dla moich rodziców też. Uważnie śledzili, co tu się dzieje. Czytali wszystko, co pisałam. Upadek komunizmu nawet w Stanach zrobił wrażenie. Upadek muru berlińskiego, nowa Europa. Uważało się powszechnie, że te zmiany nastąpiły dzięki Polakom, dzięki ich waleczności. Amerykanie zaczęli się interesować nawet polskimi Kresami. Opisałam tak egzotyczne dla nich miejsca jak Nowogródek, Grodno, Troki czy Czerniowce. Być może jestem autorką jedynej anglojęzycznej relacji z miejscowości Bieniakonie, gdzie pochowana jest Maryla Wereszczakówna. Odpowiedz Link Zgłoś
www.nasznocnik.pl Re: co próbuje naiwniakom przekazać pani Applebaum 23.03.10, 01:19 Pani Applebaum opisuje przecież konkretny moment w historii (przełom lat 80- i 90-tych)! To oczywiste że Polska i pozostałe kraje naszego regionu skupiały wówczas uwagę świata (przynajmniej tego zachodniego), bo tu się działy rzeczy - obiektywnie - najciekawsze (jak kilka lat wcześniej w Rosji, a chwilę później - w Kuwejcie i Iraku itd.) Pisze też przecież wprost, że te czasy - gdy Wałęsa przemawiał przed połączonymi obiema izbami Kongresu, a jej artykuły lądowały na pierwszych stronach gazet - dawno minął; więc gdzie tutaj węszysz jakiekolwiek nadużycie? ;-> Odpowiedz Link Zgłoś
chiton Re: Słodkie ćwierkanie ku pokrzepieniu serc 21.03.10, 12:44 No juz tak bardzo poamerykanskiej partii jak PiS to w Polsce drugiej nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
basia12.1 Anne Applebaum: Trzecia siostra 20.03.10, 20:41 Mam nadzieje, że ludzie z platformy zagłosują na Radka Sikorskiego i bedziemy mieli naprawde super Pare Prezydencką.Nowoczesnych, światowych ludzi, a nie wujka Bronka opowiadającego "anegdoty" i zabijającego dla zabawy zwierzęta po lasach. Odpowiedz Link Zgłoś
jajecznicazpomidorami Re: Anne Applebaum: Trzecia siostra 21.03.10, 09:31 Czy ktoś wreszcie może mi prostemu chłopu wyjaśnić na czym polega ta nowoczesnosc PO i Sikorskiego ?czy na spotkaniach na cmentarzach ,wypowiedziach różnych tuzów intelektu platformy?no na czym .Na tym ,ze Donaldu jest tak poklepywany przez przywódców innych panstw .może mi ktoś wyjasni kto w tamtych czasach dostał tak bezklopotu w wieku 18 lat azyl polityczny w Wielkiej Brytanii.uczył sie nie wiadomo za co niewiadomo dlaczego znalazł się w Afganistanie . Odpowiedz Link Zgłoś
hieronim_kowalski Re: Anne Applebaum: Trzecia siostra 21.03.10, 19:59 Rzeczywiście prostemu chłopu trzeba wiele wyjaśniać. Otóż dostać stypendium w W. Brytanii jest do dziś stosunkowo najłatwiej ze wszystkich krajów Unii. Osobiście znam kilka osób tam studiujących i otrzymujących całkiem niezłe stypendia. W tych czasach będąc Polakiem również azyl polityczny dostawało się bez problemów. Gorzej było z załatwieniem pracy bo to już od rządu nie zależało. Do Afganistanu pojechał jako korespondent wojenny jednej z gazet. Angole może woleli nie ryzykować. Ot i cała wielka tajemnica. Łatwo ją wyjaśnić. Znacznie trudniej ustalić, czy twój proboszcz nie molestuje ministrantów. Ale w tym względzie aż tak podejrzliwy chyba nie jesteś? Odpowiedz Link Zgłoś
maksym6 Re: Anne Applebaum: Trzecia siostra 22.03.10, 17:13 Trudno będzie ci coś wyjaśnić, bo nie radzisz sobie z językiem polskim. Te cmentarze, te "Donaldu" itp. zwroty to jednak trudno się zorientować o co ci chodzi. Pewnie jednak o nic, a może raczej niezwykle trudno ci to wyrazić. Biedaku... Moja rada - podstawówkę czas zacząć. Odpowiedz Link Zgłoś
blanzeflor Anne Applebaum: Trzecia siostra 20.03.10, 20:55 kobieta nawet w porządku, ale ten jej mąż to jakieś nieporozumienie, i mimo całej sympatii do p. AA - nie, nie dla Radzia, nie dla Amerykanki w pałacu Odpowiedz Link Zgłoś
oghana7 Anne Applebaum: Trzecia siostra 20.03.10, 21:52 swietna kobieta pani anna applebaum wspaniala na pierwsza dame .CZY MAMY ZMARNOWAC TAKA OKAZJE jaka sie nadarza za posrednictwem ministra sikorskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
qrtqrt Re: Anne Applebaum: Trzecia siostra 21.03.10, 09:23 ja tak bardzo ci sie podba to moze na nią zagłosuj. IMO tylko kretyn moze wybierać prezydenta pod kątem tego jak sie prezentować bedzie jego żona. Odpowiedz Link Zgłoś
huston_mamy_problem hey klakierzy z forum- a kto uznał Kosovo? 21.03.10, 09:25 sprzeciwil sie narodowi Polskiemu i uznał isslamskie Kosovo? 86% Polaków było przeciwnych a ON nie liczył sie z naszym zdaniem i jako pierwszy min spraw zagranicznych narodu słowiańskiego ogłosił że uzna wbrew Polakom Kosovo odebrane Serbom bezprawnie.. Odpowiedz Link Zgłoś
balarok Re: hey klakierzy z forum- a kto uznał Kosovo? 21.03.10, 10:03 Doczytałem do miejsca w którym chwali się że szybko uczy się języków . Polskiego już 20 lat a efekty mizerne . Jak można było czytać dalej ... Odpowiedz Link Zgłoś
chiton Re: hey klakierzy z forum- a kto uznał Kosovo? 21.03.10, 12:54 Masz rację uznanie oderwania Kosowa od macierzystej Serbii to straszna hańba dla rządu Tuska,Wstyd dla Polski po wsze czasy.Kosowo jest serbskie.Niezadługo podobny rozbiór może spotkać Polskę /,która już nie istniala na mapie/,tylko wróg Polaków mógł poprzeć rozbiór Serbii i oddac muzułmanom,tej dziczy nienawidzącej niewiernych, , historyczną krainę,serce Serbii. Odpowiedz Link Zgłoś
hieronim_kowalski Re: hey klakierzy z forum- a kto uznał Kosovo? 21.03.10, 20:04 Po pierwsze nie wypowiadaj się w imieniu Polaków tylko we własnym imieniu. Po drugie Serbowie swoimi bestialskimi mordami sobie na to zasłużyli. To drudzy Ukraińcy. Odpowiedz Link Zgłoś
izaakjk Re: Anne Applebaum: Trzecia siostra 20.03.10, 22:00 Oba wywiady są bardzo ciekawe! Ciekawe, dlaczego Pani Anne Applebbaum zaintereowała się historią Europy Środkowo-Wschodniej? Czy zadecydował fakt, że Jej Pradziad pochodził właśnie s tej części świata? Chciałbym też poznać odpowiedź na pytanie, dlaczego Państwo Komorowscy chcieli się pobrać właśnie w Jerozolimie? To jest - moim zdaniem - bardzo ciekawe (i zaskakujące dla mnie) oświadczenie! Wiadomo, że Pan Marszałek Bronisław Komorowski jest dużo łatwiejszym przeciwnikiem dla Pana Prezydenta Lecha Kaczyńskiego - niż byłby nim Radek Sikorski. Gdyby było inaczej, obóz PISu nie atakowałby z taką zaciętością Sikorskiego. I to, jak się szybko wyjaśniło, zupełnie bezpodstawnie.Wygląda na to, że PIS próbuje "ustawić" sobie wygodniejszego przeciwnika... Gdyby jednak Polacy mieli wybierać Kandydatkę spośród wielce Szanownych Małżonek Panów kandydatów, mieliby dużo większy kłopot :) Mieszkam w Szkocji, gdzie Polska jest coraz lepiej znana i doceniana. Oby przyszły prezydent nie zmarnował tego stanu rzeczy! Pozdrawiam serdecznie z Edynburga. Izaak Janas Kaszczyk Odpowiedz Link Zgłoś
mamaningin No słucham konkluzję panie Izaaku 20.03.10, 23:26 dlaczego państwo Komorowscy chcieli się pobrać w Jerozolimie? No słucham, bo się nie domyślam, co to ma do rzeczy... Odpowiedz Link Zgłoś
izaakjk Re: No słucham konkluzję panie Izaaku 21.03.10, 00:23 Drogi Mamaningin :) Szanuję obu kandydatów i obie Szanowne Małżonki... A o Jerozolimę pozwoliłem sobie zapytać, ponieważ jest mi najbliższa. Pozdrawiam serdecznie, Izaak Janas Kaszczyk Odpowiedz Link Zgłoś
tom_fed Re: Anne Applebaum: Trzecia siostra 21.03.10, 01:28 Tez pisze z Edynburga. Tez podoba mi sie wywiad z p. Ania. Ale... niech Radek realizuje sie w MSZ Bo jest co robic !!! Odpowiedz Link Zgłoś
a-ve15 Ona ma rozum, a on ma urodę 20.03.10, 22:29 Jak to ktoś złośliwie podsumował: ona ma rozum, a on ma urodę. Odpowiedz Link Zgłoś
www.nasznocnik.pl A Tobie Bozia... 23.03.10, 01:23 ...poskąpiła jednego i drugiego? Odpowiedz Link Zgłoś
jan3211 ..jak ona mogła wyjść za Sikorskiego z ROP-u ? 21.03.10, 00:46 Sikorski udający narodowca w ROP-ie ? Ten ROP czyli Ruch Odbudowy Polski obalony przez Tuska i Pawlaka , a teraz Sikorski jako pretorianin u Tuska ? Taka ładna kobieta, a wzięła kameleona za męża ? Odpowiedz Link Zgłoś
f_crane ROP obalił się sam 21.03.10, 00:58 a Olszewski był marnym premierem, obrażającym wszystkich dookoła, nie potrafiącym iść na kompromis z równie pokręconymi gośćmi z KPN. Mogli wejść w kolaicję z Unią Demokratyczną, ale nie chcieli. Mogli oddać MON KPN, ale po co. Samo oddanie ministerstwa i ich poparcie wystarczyłoby żeby wygrać w głosowaniu. Nie ma co budować mitów na oczywistej nieudolności politycznej. No, ale lepiej wierzyć w spiski i 'zmiany'. Odpowiedz Link Zgłoś
minio_74 Re: Anne Applebaum: Trzecia siostra 21.03.10, 01:30 A jak tam inwazja na Iran ? Fajny artykuł pani Applebaum. W końcu wkurwicie raz jeszcze gojów .... a wtedy .... no cóż historia lubi się powtarzać. Odpowiedz Link Zgłoś
darkraj Re: Anne Applebaum: Trzecia siostra 21.03.10, 10:53 minio_74 napisał: > A jak tam inwazja na Iran ? Fajny artykuł pani Applebaum. W końcu wkurwicie raz > jeszcze gojów .... a wtedy .... no cóż historia lubi się powtarzać. ================= Przecież polskie media o tym boją się nawet wspomnieć, a cóż dopiero taka "sławna" i lojalna reporterka. O tym, że dwa dni temu Clintonowa zakończyła oficjalną wizytę na Kremlu w Polsce zapewne mało kto wie. Wizyta zakończyła się fiaskiem, bo Moskwa odrzuciła próbę negocjajcji (zgody) na inwazję w Iranie. Mało tego, Rosjanie oświadczyli, że nie mają nic przeciwko wzbogacaniu uranu, bo mają zamiar budować właśnie z Iranem elektrownie atomowe. Tak więc bajki o zagrożeniu atomowym ze strony Iranu okazały się tyle samo warte co broń masowego rażenia w Iraku. Można zatem sądzić, że do amerykańskiej inwazji wcale tak szybko nie dojdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
hogwarts_school_of_witchcraft Re: Anne Applebaum: Trzecia siostra 21.03.10, 11:37 Mało tego, Rosjanie oświadczyli, że nie mają nic przeciwko wzbogacaniu uranu, bo mają zamiar budować właśnie z Iranem elektrownie atomowe. Tak więc bajki o zagrożeniu atomowym ze strony Iranu okazały się tyle samo warte co broń masowego rażenia w Iraku. - co chciales przez to powiedziec? przeciez jedno wyplywa z drugiego... Odpowiedz Link Zgłoś
darkraj Re: Anne Applebaum: Trzecia siostra 21.03.10, 11:57 hogwarts_school_of_witchcraft napisała: > Mało tego, Rosjanie oświadczyli, że nie mają nic przeciwko wzbogacaniu uranu, b > o > mają zamiar budować właśnie z Iranem elektrownie atomowe. > > Tak więc bajki o zagrożeniu atomowym ze strony Iranu okazały się tyle samo wart > e > co broń masowego rażenia w Iraku. > > - co chciales przez to powiedziec? przeciez jedno wyplywa z drugiego... ======================= Dla myślących - i owszem. Jednak odwiedzanie tych stron wyłącznie przez używających rozumu pozostaje tylko nigdy nie spełnionym marzeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
cromio Świetny tekst, dobre wrażenia. 21.03.10, 02:50 Oczywiście, wywiad okolicznościowy (wybory) ale mimo to przebija sympatyczność, której zagrać chyba nie można. Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
darkraj Re: Świetny tekst, dobre wrażenia. 21.03.10, 11:08 cromio napisał: > Oczywiście, wywiad okolicznościowy (wybory) ale mimo to przebija > sympatyczność, której zagrać chyba nie można. > Dzięki. =============== W 2005 roku kaczory też robili dobre wrażenie, podobnie jak Tusk dwa lata później. Ciemnogrodzianie też głosowali na nich za sympatyczność i świetne teksty, zwłascza obiecankowych wystąpień przedwyborczych. I co z tego? Odpowiedz Link Zgłoś
sedona Anne Applebaum: Trzecia siostra 21.03.10, 04:40 Ach, miec taka prezydentowa...Tylko dla niej glosowalabym na Sikorskiego. Za nim nie przepadam, a Ja bardzo lubie. Jej ksiazke o Kresach czyta sie z zapartym tchem. Nie da sie tego powiedziec o Gulagu, przez ktory przebrnelam z ledwoscia. Ale to zupelnie inna literatura, niz wrazenia z podrozy po naszej wschodniej granicy. Obydwie polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
zenutek Nie widzę w niej prezydentowej... 21.03.10, 05:40 Niestety, to kobieta sukcesu, która ma potężne mniemanie o swojej wielkości. W całym wywiadzie o mężu powiedziała może ze trzy zdania, reszta to jej życiorys, wystukany na maszynie do pisania. Taki prosty, ogólny, zakochany w sobie, typowo amerykański (jakby to ujął Pawlak w kultowym filmie). Nie jestem w stanie wyobrazić sobie, kto byłby dominującą osobą w czasie wizyt państwowych - prezydent czy prezydentowa... Całkiem inną kobietą - typową matką Polką - jest żona marszałka Komorowskiego. Cały wywiad jest o mężu, jego życiu i pracy, o sobie kilka zdań. To materiał na prezydentową, kobietę wykształconą, ciepłą ale nie wywyższającą się ponad... traktującą swoją pracę, rodzinę, dom jako coś, co jest normalne, i dobrze wie, że tam jest właśnie generałem... W parze Sikorski-Applebaum, to pani Anna powina być prezydentem, Sikorski natomiast prezydentowym... Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Nie widzę w niej prezydentowej... 21.03.10, 09:52 zenutek napisała: > Niestety, to kobieta sukcesu, która ma potężne mniemanie o swojej > wielkości. A powijnna byc kobietą kruchy, kola gospodyn wiejskich i zajmowac sie wycinankami łowickimi, w przerwach od robienia klusek śląskich? Odpowiedz Link Zgłoś
darkraj Re: Nie widzę w niej prezydentowej... 21.03.10, 11:03 bmc3i napisał: > zenutek napisała: > > > Niestety, to kobieta sukcesu, która ma potężne mniemanie o swojej > > wielkości. > > > A powijnna byc kobietą kruchy, kola gospodyn wiejskich i zajmowac sie > wycinankami łowickimi, w przerwach od robienia klusek śląskich? ========================== do klusek śląskich, to potrzebna jest kobitka z cud-rękami i główką na karku. A Salcie to pewnie tylko macę pod choinkę(sic!) i sok marchewkowy (bo obrodziła). Do wycinanek też trzeba mieć zdolności, bo mielenie językiem pochwał o sobie potrafi 99% kobiet. Nawet bez wyższego wykstałcenia. Odpowiedz Link Zgłoś
hogwarts_school_of_witchcraft Re: A ja jak najbardziej! 21.03.10, 11:54 ``Niestety, to kobieta sukcesu, która ma potężne mniemanie o swojej wielkości. W całym wywiadzie o mężu powiedziała może ze trzy zdania, reszta to jej życiorys...'' Przeciez wywiad byl o niej, nie o jej mezu! Dla mnie Pani Ania zaprezentowala sie jak rowna Radkowi, partnerka, wspierajaca Odpowiedz Link Zgłoś
28plk7b [...] 21.03.10, 08:25 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
lks17 Re: Anne Applebaum nasz człowiek w Warszawie 21.03.10, 10:31 Ty nie Icek z Izraela a Dupek z Mławy! Odpowiedz Link Zgłoś
janusz.zebrowski Anne Applebaum: Trzecia siostra 21.03.10, 08:48 Bardzo madre slowa, bardzo madra kobieta. Polki powinny sie od niej uczyc. Dziekuje i pozdrawiam, Pani Aniu! Odpowiedz Link Zgłoś
nieudonek [...] 21.03.10, 09:12 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
areyoubetter Re: Anne Applebaum: Trzecia siostra 21.03.10, 09:20 Pani Appelbaum ma klasę. A Sikorski ma klasę dlatego,że ją wybrał. Trzymam kciuki. Odpowiedz Link Zgłoś
meriva3744 Re: Anne Applebaum: Trzecia siostra 22.03.10, 21:50 "Pani Appelbaum ma klasę. A Sikorski ma japę dlatego,że ją wybrał." Pani Ania jest sympatyczną, kulturalną, skromną osobę o odpowiednim poziomie wykszałcenia, samodzielną i o własnym dorobku twórczym. Chyba neiwiele Amerykakanek zrobiło tyle ile pani Ania dla udostępnienia szerokiej opinii publicznej ciekawych fragmentów z historii u kultury polskiej a nawet ma zamiar wydać książkę o polskiej kuchni. Bravo pani Aniu. Tak trzymać dalej. Zyczę powodzenia i dalszych sukcesów. Odpowiedz Link Zgłoś
wolny-wybor Pamiętaj o osiągnięciach przy głosowaniu ... 21.03.10, 09:20 Poprzyj skutecznych polityków oni wprowadzą zmiany, nie kieruj się wyglądem i uprzedzeniami - wpisz w wyszukiwarkę Google "Pierwszy Wolny Sondaż Wyborczy", wyszukaj lub kliknij wolny sondaż wyborczy i zagłosuj. Wyniki głosowania przez internatów są zupełnie inne od oficjalnie prezentowanych, już zagłosowało ponad 24367 Polaków i ciągle głosują. Drogi wyborco pamiętaj, jaka jest różnica pomiędzy obietnicą, a jej realizacją, czym się różni obiecanie pieniędzy od dania pieniędzy, czym odróżnia się mówienie od robienia. Odpowiedz Link Zgłoś
callisto1 Radek zmienia świat...buahaha! 21.03.10, 09:21 Grunt to mieć dobre samopoczucie! To nawet nie jest tak jak z tą mrówką i słoniem na moście! Żałosne! Odpowiedz Link Zgłoś
huston_mamy_problem z tymi kandydatami to przegięcie jest... 21.03.10, 09:22 czy w naszym kraju nie ma ludzi ktorzy sa godni zaufania tylko same pajace? Odpowiedz Link Zgłoś
darkraj Re: z tymi kandydatami to przegięcie jest... 21.03.10, 11:50 huston_mamy_problem napisała: > [b]czy w naszym kraju nie ma ludzi ktorzy sa godni zaufania tylko same pajace?[ > /b] ==================== Oczywiście, że mamy. I to tysiące! Ale jest to "element ideowo niepewny", bo nie z pomagdalenkowego rozdania. Polski ciemnogród na dźwięk słowa "amerykanin/amerykanka" i pochodnych, dostaje małpiego rozumu i dostaje pro-jankeskiego amoku. O Żydach na forum opinie są bardziej pochlebne, niż w samym Izraelu, za to na codzień kato oszołomy złorzeeczą i klną ich w żywy kamień. Głównym zawołaniem bojowym katoli jest absurdalny zarzut: "bo te owakie syny ukrzyżowali nam Jezusika" (słyszane wielokrotnie w najróżniejszych środowiskach). Odpowiedz Link Zgłoś
minio_74 Re: z tymi kandydatami to przegięcie jest... 21.03.10, 20:15 > Głównym zawołaniem bojowym katoli jest absurdalny zarzut: "bo te owakie syny > ukrzyżowali nam Jezusika" (słyszane wielokrotnie w najróżniejszych środowiskach > ). To jest wersja Żydowska. Polski antysemityzm jest następstwem działań m.in. tego oto pana i jego świty: pl.wikipedia.org/wiki/Gienrich_Jagoda Chłopina załatwił min. 10 milionów a ja idę o zakład że o nim nawet nie słyszałeś. Polacy zdawali sobie sprawę kto i co robi za wschodnią granicą. I co pomylili się ? Tylko Gross wsadził wam kit o tym ze ktoś tam wierzył że żydzi piją krew małych dzieci ... 17 września 1939 Polacy mówili że nadchodzi rząd Żydowski. I nie było w tym najmniejszej przesady. Odpowiedz Link Zgłoś
lks17 Re: z tymi kandydatami to przegięcie jest... 21.03.10, 21:16 Minio, a o Felku Dzierżyńskim ty słyszał? Jeśli słyszał, a mówi to co mówi - toś przygłupi. A jeśli nie słyszał, też głupi. Ergo - wystaw sobie sam cenzurkę. Odpowiedz Link Zgłoś
w.i.l Ostatnim wysokim urzędnikiem Polski z obcym pasz- 21.03.10, 09:29 portem i z zagraniczną żoną był marszałek Konstanty Rokossowski. Odpowiedz Link Zgłoś
awatar_sn Fajna babka! mądra, olbrzymia wiedza, kultura... 21.03.10, 09:37 CZŁOWIEK po prostu... Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: Ostatnim wysokim urzędnikiem Polski z obcym p 21.03.10, 14:58 A jakiz to obcy paszport ma Sikorski? Odpowiedz Link Zgłoś
nick_jagger moja zona 21.03.10, 09:32 wlasnie taka moglaby byc! bardzo pozytywne wrazenie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
masuma Chappeau bas, Pani Anno:-) 21.03.10, 09:32 Pani, jako małżonka Prezydenta RP - Radosława Sikorskiego - byłaby ogromną wartością dodaną dla Polski w świecie. W głosowaniu internetowym mój głos ma Pani mąż - Radosław Sikorski, za którego mocno trzymam kciuki! A jeżeli nie uda się teraz - uda się za kilka lat, a przez ten czas będziecie Państwo po tej kampanii naszym eksportowym brandem i najwyższym znakiem jakości :-) Odpowiedz Link Zgłoś
cep_0 [...] 21.03.10, 09:33 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
szarymen ciekawe, jak owa otwartość religijna 21.03.10, 09:39 ma się do tego, że dzieci radka chodzą do przedszkola prowadzonego przez opus dei... Odpowiedz Link Zgłoś
awatar_sn szarymen, co cię ,mendo, gryzie, masz problem ? 21.03.10, 09:54 zajmij sie swoimi bachorami.. Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: ciekawe, jak owa otwartość religijna 21.03.10, 15:01 A co ma piernik do wiatraka? Wazna jest jaka atmosfera panuje w domu. Odpowiedz Link Zgłoś