jerzy.zywiecki 10.04.10, 07:23 To jakaś paranoja.To ,co Góral ma też zostać Góralem a nie Polakiem.Toż to Niemcy hitlerowskie tworzyli Goralenvock. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
1zorro-bis Re: Kto ty jesteś? Polak. Chyba 10.04.10, 09:05 to nie calkiem tak. W Niemczech masz Niemcow-Bawarczykow, w Austrii Austriakow - Tyrolczykow itd, itp.... Odpowiedz Link Zgłoś
sadowski.l Kto pamięta wsparcie Rosji podczas wojny w Gruzji 10.04.10, 08:53 Kto pamięta jakie działania poparli pewni działacze z Slaska podczas wojny w Gruzji ... poparli Rosję. Poza tym jak się poczyta RASowców i ich wypowiedzi to się ma wątpliwości czy naprawdę czują się Polakami ... Co do rozbijania tożsamości Polski na mniejsze to wypisz wymaluj już kiedyś podczas wojny ktoś miał takie plany ... mówie o A.H Odpowiedz Link Zgłoś
ilr Re: Kto pamięta wsparcie Rosji podczas wojny w Gr 10.04.10, 10:22 Jacy działacze? Tyko ówczesny przewodniczący Roczniok taki pogląd wyraził. Nie wprowadzaj ludzi w bład. Odpowiedz Link Zgłoś
adam81w Re: Kto pamięta wsparcie Rosji podczas wojny w Gr 12.04.10, 01:37 sadowski.l napisał: > Kto pamięta jakie działania poparli pewni działacze z Slaska podczas wojny w Gr > uzji ... poparli Rosję. Poza tym jak się poczyta RASowców i ich wypowiedzi to s > ię ma wątpliwości czy naprawdę czują się Polakami ... > > Co do rozbijania tożsamości Polski na mniejsze to wypisz wymaluj już kiedyś pod > czas wojny ktoś miał takie plany ... mówie o A.H Przypomnijmy też pewien "pakt": bielskobiala.naszemiasto.pl/artykul/8013,slascy-liderzy-oburzeni-postawa-liderow-zlns,id,t.html?kategoria=678 Też nie ufam ślązakowcom. Ślązakom ufam. Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszet Kto ty jesteś? Polak. Chyba 10.04.10, 08:59 Ja nie rozumiem, że tak prostych spraw nie można po ludzku załatwić. Bycie Ślązakiem, czy Kaszubą, czy Mazurem nie wyklucza bycia Polakiem. A przy okazji GUS i my mielibyśmy lepszą orientację ile obywateli, którzy utożsamiają się z danym regionem i kulturą. Zmuszanie do określenia albo albo, wypacza ogląd sytuacji. Ci sami ludzie, którzy w Polsce określają się jako Ślązacy, za granicą nazywają siebie Polakami. Odpowiedz Link Zgłoś
adam81w Re: Kto ty jesteś? Polak. Chyba 12.04.10, 00:54 mariuszet napisał: > Ja nie rozumiem, że tak prostych spraw nie można po ludzku załatwić. Bycie > Ślązakiem, czy Kaszubą, czy Mazurem nie wyklucza bycia Polakiem. A przy okazji > GUS i my mielibyśmy lepszą orientację ile obywateli, którzy utożsamiają się z > danym regionem i kulturą. Zmuszanie do określenia albo albo, wypacza ogląd > sytuacji. Ci sami ludzie, którzy w Polsce określają się jako Ślązacy, za > granicą nazywają siebie Polakami. Ależ o czym Ty mówisz? Wiadomo, że każdy utożsamia się z własnym regionem ale po co to dopisywać. Tutaj jest mowa o tożsamości narodowej. Ona jest polska. Co innego tożsamość regionalna. Ok, można wprowadzić taką kategorię do wpisu. Czy utożsamiasz się z własnym regionem? Większość mieszkająca np. na Mazowszu napisze, że tak. Ja też utożsamiam się z regionem, w którym mieszkam ale gdy mnie pytają kto ty jesteś to odpowiadam Polak. Mazowszanin też, Warszawiak też ale to jest jakby mniej ważne. To jest później. To powinno być później. Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt21 Kto ty jesteś? Polak. Chyba 10.04.10, 09:03 To jest klasyczny przyklad tworzenia sztucznych problemow.Moim zdaniem to powinny byc dwa odrebne pytania wcale nie wykluczajace sie.Ktos moze byc Polakiem ale rowniez Kaszeba.Moze byc romniez,tak jak w moim przypadku,po prostu tylko Polakiem bez zadnych regionalnych przynaleznosci....chociaz wiem,ze rodziana mojego ojca pochodzila z Malopolski a wczesniej ze Slowacji..Przeciez nie napisze,ze jestem Polakiem z pochodzenia Malopolaninem,bo to bylaby bzdura.Polak to Polak,ale jak ktos chce uscislenia z jakiej czesci Polski pochodzi to trzeba dac mu ta mozliwosc,niech bedzie szczesliwy Odpowiedz Link Zgłoś
1zorro-bis Re: Kto ty jesteś? Polak. Chyba 10.04.10, 09:08 a Turek z niemieckim paszportem to kto? A Slazak z niemieckim paszportem to kto? A Kaszub z polskim paszportem to kto? Bo juz nie lapie... Odpowiedz Link Zgłoś
leaney-ltd Re: Kto ty jesteś? Polak. Chyba 10.04.10, 10:52 Nie chodzi o to jakie kto ma obywatelstwo, tylko narodowość. A narodowość to jest to do jakiej grupy odczuwa największą przynależność, z jak się identyfikuje. Odpowiedz Link Zgłoś
1zorro-bis Cenzura? 10.04.10, 09:16 a Turek z niemieckim paszportem kim jest? Tyrolczyk z wloskim paszportem? Tyrolczyk z austriackim? To dlaczego nie moze byc Slazak-Polak, Slazak-Niemiec, Slazak-Czech? Odpowiedz Link Zgłoś
leaney-ltd Re: Kto ty jesteś? Polak. Chyba 10.04.10, 10:51 Tyle, że właśnie jest możliwość takiego uściślenia. Skoro ktoś chce napisać, że jest Ślązakiem to niech wpisze - ma taką możliwość. Nie musi przecież wtedy zaznaczać, że jest Polakiem, bo to w domyśle wiadomo. No chyba, że ktoś w ogóle nie czuje się Polakiem, a czuje się Kaszubą czy Ślązakiem... ale w takim razie to nie mam komentarza. Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszelwood Kto ty jesteś? Polak. Chyba 10.04.10, 09:15 Oczywiście można być słoniem i jednocześnie żyrafą. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
czan-dra Kto ty jesteś? Polak. Chyba 10.04.10, 09:18 No to GUS ma kłopot, bo ja jestem i Kaszubą i Polakiem, i tego nie zmienią żadne przepisy, a, i jeszcze wyznawcą religii Jedi... Odpowiedz Link Zgłoś
1zorro-bis Re: Kto ty jesteś? Polak. Chyba 10.04.10, 09:20 przed wojna Polska byla krajem wielonarodowym, wielowyznaniowym i nikomu to jakos nie przeszkadzalo. A teraz usiluje zrobic sie z Polski kraj "narodowo czysty etnicznie i religijnie"... Odpowiedz Link Zgłoś
seydlitz Re: Kto ty jesteś? Polak. Chyba 10.04.10, 09:32 W domku podamy, żeśmy Ślązacy, Polska zawsze w duuuupie miała Śląsk, więc ja też tam mam warszawkę. Odpowiedz Link Zgłoś
adam81w Re: Kto ty jesteś? Polak. 12.04.10, 01:31 1zorro-bis napisał: > przed wojna Polska byla krajem wielonarodowym, wielowyznaniowym i nikomu to > jakos nie przeszkadzalo. A teraz usiluje zrobic sie z Polski kraj "narodowo > czysty etnicznie i religijnie"... Ta nie przeszkadzało... i dlatego paru gości uroiło sobie, że dany polski teren należy do Ukrainy i później nam ten teren zabrało. Potem inni goście uroili sobie, że dany polski teren jest białoruski i zabrali go nam. Następnie paru gości uroiło sobie, że dany teren jest litewski i zabrali go nam. Państwo wielonarodowe rodzi wiele problemów, szczególnie jeśli jakaś grupa uważa, że nie jest częścią tej większej grupy, wyrzuca patriotów polskich z tego terenu i rości sobie prawa do tego by tylko ta grupa żyła na tym terenie. Jeśli chodzi o światopogląd to Polska może być krajem różnorodnym światopoglądowo bo to nie przeszkadza być Polakiem. Po prostu to są inne sprawy: tożsamość światopoglądowa/religijna i tożsamość narodowa. Ale jeśli Polska ma być Polską to rządzić nią musi naród polski. Inaczej to czemu ma się ten kraj nazywać Polska? Czemu pisma urzędowe mają być po polsku? Czemu na urzędach mają być umieszczone polskie godła? Czemu główne telewizje w Polsce mają nadawać po polsku? Osobiście uważam, że lepiej jakby Polska była jak najbardziej jednorodna narodowo. Co nie oznacza, że np. Niemiec ma być obywatelem drugiej kategorii ale musi on uznać, że w Polsce rządzi naród polski bo dla narodu polskiego budowana jest Polska. Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk Kto ty jesteś? Polak. Chyba 10.04.10, 09:53 Ludzie, którzy mają taki problem, powinni sobie uświadomić, że w jednej głowie powinna znajdować się jedna, a nie podwójna świadomość - odpowiada Wiesław Łagodziński, rzecznik prasowy GUS. Łagodziński, nie majac problemów z podwójna świadomości ale ułomnością umysłową, powinien sobie uświadomić, że czasy decydowania takich czy innych urzędników co ludzie powinni (sobie uświadamiać) dawno się skończyły. Zmierzamy do czasów w których ludzie będą decydować jak i co powinni nie tyle uświadamiać sobie urzędnicy ale sobą reprezentować i najwyraźniej Łagodziński reprezentując prl-owskie urzędnicze wzorce do tych czasów całkowicie nie pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
cogito1978 Polskie "problemy"... 10.04.10, 09:54 W naszym kraju tworzy sie problemy z niczego. Jak to mozliwe, ze Niemcy czy Hiszpanie moga byc równocześnie Bawarczykami/Niemcami czy Katalończykami/Hiszpanami, ale Slązak czy Kaszub nie może być jednocześnie jednym i drugim??! To smutne, że tyle lat po upadku reżimu komunistycznego nie ma w Polsce jednoznacznych danych dot. narodowości (grup etnicznych)! Ślązak i Kaszub, to nie Polak tylko mniejszość narodowa... Odpowiedz Link Zgłoś
adam81w Re: Polskie "problemy"... 12.04.10, 00:59 cogito1978 napisała: > W naszym kraju tworzy sie problemy z niczego. Jak to mozliwe, ze Niemcy czy > Hiszpanie moga byc równocześnie Bawarczykami/Niemcami czy > Katalończykami/Hiszpanami, ale Slązak czy Kaszub nie może być jednocześnie > jednym i drugim??! To smutne, że tyle lat po upadku reżimu komunistycznego nie > ma w Polsce jednoznacznych danych dot. narodowości (grup etnicznych)! Ślązak i > Kaszub, to nie Polak tylko mniejszość narodowa... Tacy Katalończycy chcą i nawet ostatnio głosowali nad niepodległością Katalonii (w jednej gminie). Jakby im pozwolić to by się pewnie odłączyli od Hiszpanii. Nie wiem czy ten ukochany przez niektórych regionalizm może dać Polsce coś dobrego. PS Ślązak i Kaszub to Polak choć niektórzy uroili sobie, że jest inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
socjopatka Kto ty jesteś? Polak. Chyba 10.04.10, 10:32 osoby piszące,że tożsamość może być tylko pojedyncza, wykazują brak podstawowej wiedzy z dziedziny socjologii. podwójna tożsamość to jest coś, co na Zachodzie zostało przyjęte przez naukę i samych zainteresowanych. To, że w Polsce są naciski na pojedynczą tożsamość, to mentalność komunistyczna - przecież to komuniści po wojnie robili czystki etniczne, po to żeby powstaly państwa jednonarodowe. Komunizm upadł, ale Polacy są nim nadal skażeni, jak posty na tym forum pokazują. Odpowiedz Link Zgłoś
framberg Anglik, Walijczyk, Szkot są Brytyjczykami 10.04.10, 10:46 Anglik, Walijczyk, Szkot są Brytyjczykami. Również wielu Irlandczyków czy mieszkańców Hebryd, Guerney, Jersey itp. Ci z wysp wymienionych na końcu podają często Norman, Brytyjczyk. Tam nie ma problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk "Tam nie ma problemu." Problemy sa Iralandia Pln 10.04.10, 11:05 Katalonia, Kraj Basków, Korsyka z tych o ktorych glosno co nie oznacza, ze przez taki czy inny papierek zredagowany przez takiego czy innego ,aszego urzędnika ich nie będzie. Unikanie problemów wymaga skutecznego działania a nie debilnego przywiązywania wagi, jak to robi cytowany rzecznik prasowy, do takiego czy innego papierka tak czy inaczej zredagowanego. Re: Anglik, Walijczyk, Szkot są Brytyjczykami Odpowiedz Link Zgłoś
dadgad Re: Kto ty jesteś? Polak. Chyba 10.04.10, 11:02 Przeczytaj artykul jeszcze raz, postaraj sie go zrozumiec. Zerknij do inetu i dowiedz sie jak sie pisze Golalenfolk i jakie dwunarodowosciowe idee wtedy przyswiecaly organizatorom!. Przespij sie. Wszystko bedzie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
scibor3 Kto ty jesteś? Polak. Chyba 10.04.10, 11:13 A ja chcę podać, że jestem Marsjaninem. Mogę? Odpowiedz Link Zgłoś
tade-k53 Kto ty jesteś? katolik! 10.04.10, 11:26 Mt 7:21 "Nie każdy, który Mi mówi: Panie, Panie!, wejdzie do królestwa niebieskiego, lecz ten, kto spełnia wolę mojego Ojca, który jest w niebie." Pozdrawiam. katolik Warto poświęcić trochę czasu dla wieczności. tradycja-2007.blog.onet.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
drojb PS: Kto ty jesteś-analfabeta polski 10.04.10, 12:39 Powinno być sprawdzające pytanie w spisie dla tych, którzy deklarują narodowość polską: a czy ty Polaku mały znasz swój język? Odpowiedz Link Zgłoś
dziadek_alex Re: PS: Kto ty jesteś-analfabeta polski 10.04.10, 16:56 Nie badz zbyt rygorystyczny, on uzyl tu gwary kaszubskiej. To koncepcja Stalina chciala jednego jezyka polskiego , bez dialektow, bo wtedy latwiej kontrolowac spoleczenstwo. Nie jest przeciez latwo wsadzic obcego np z Bialorusi w gware kaszubska, by odgrywal swojaka. Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Kto ty jesteś? Polak. Chyba 10.04.10, 16:31 "Ludzie, którzy mają taki problem, powinni sobie uświadomić, że w jednej głowie powinna znajdować się jedna, a nie podwójna świadomość - odpowiada Wiesław Łagodziński, rzecznik prasowy GUS." Świadomość narodowa/etniczna nie jest tak mało skomplikowanym zagadnieniem. Nie każdemu łatwo jest wybrać, czy czuje się np. bardziej Kaszubem czy Polakiem. (Tak jak nie wiem, czy czuję się np. bardziej Polką, czy bardziej kobietą ;)). Poza tym ten problem dotyczy nie tylko Ślązaków czy Kaszubów, ale też np. emigrantów (zwłaszcza drugiego pokolenia). Czy ktoś, kto ma podwójne obywatelstwo, rodziców obcokrajowców, a urodził się i wychował w Polsce, czuje się bardziej Polakiem czy bardziej Rosjaninem/Niemcem/Czechem/Wietnamczykiem itd.? A dzieci Polonii, wychowane "na obczyźnie", które - dajmy na to - zamieszkają potem w Polsce? To wszystko to sprawa bardzo indywidualna; osoby o podobnych życiorysach deklarują często różne narodowości. I niemało jest osób, które nie są w stanie określić, czy bardziej czują się Polakiem, czy "tym drugim". Moim zdaniem nie powinno być to w narodowych spisach ignorowane. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy_dobrze_poinformowany Ja jestem ... Ziemianinem, nie lubię nacjonalizmu 11.04.10, 06:58 Nie bawi mnie podział na podwóreczka - wszyscy jesteśmy jedną wielką Rodziną Ludzką !!! Odpowiedz Link Zgłoś
rijselman12.0 Sztuczny , niepotrzebnie stwarzany problem... 11.04.10, 10:46 Dotychczas bycie Kaszuba ne stwarzalo mnie zadnego problemu.-Jestem POLAKIEM,czlonkiem mniejszosci narodowej,posiadajacej wlasna TOZSAMOSC ,kulture,historie,jezyk,mentalnosc,modus vivendi...-Nigdy nie spotkalem sie, na Kaszubach, z jakakolwiek tendencja separatyzmu,czy lokalnego szowinizmu...-Na moim samochodzie widnieje "PL" ,a obok,Gryf z korona,na czarnozoltym tle...-to wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
adam81w Kto ty jesteś? Polak. Chyba 12.04.10, 00:48 "(...)Ale na Śląsku ruch regionalny jest znacznie bardziej radykalny, słychać tu nawet głosy o autonomii:(...)" Gdzieniegdzie słychać nawet popiskiwania separatystów. Rodacy obudźmy się zanim będzie za późno! Bądźmy razem! Nie dzielmy się! Odpowiedz Link Zgłoś