qantii 24.04.10, 23:22 Zgadzam się z Panią. Bardzo mądre słowa. Faktycznie nie naszemu pokoleniu oceniać wydarzenie i osoby w kontekście "bohaterstwa". O tym zadecydują nasze dzieci lub wnuki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
renap Śmierć, która wstecz sięgnęła 25.04.10, 03:44 Również się zgadzam z Panią Holland! Robienie na siłę ze zwykłych ludzi aniołów jest straszne i ich odrealnia. Po kim więc tak naprawdę odczuwamy żałobę? Jeśli po tych nierealnych, to łatwiej i szybciej zapomnimy! Odpowiedz Link Zgłoś
japlakalempopapiezu Głos Rydzyka!!! 05.05.10, 13:29 Spełniły się życzenia i słowa ojca dyrektora. Czarownica (jak określał prezydentową) się podłożyła i całe szambo (jak określał Pałac Prezydencki) jest już na tamtym świecie. Rydzyk bowiem był najbardziej jadowitym wrogiem pary prezydenckiej. Odpowiedz Link Zgłoś
stoneborn Śmierć, która wstecz sięgnęła 25.04.10, 04:43 A mnie po przeczytaniu wywiadu sie wydaje, ze to raczej wywody pani Agnieszki sa infantylne. Odpowiedz Link Zgłoś
sofka1 Re: Śmierć, która wstecz sięgnęła 25.04.10, 10:04 Tia...teza wyłożona...a może teraz parę argumentów? Takich nawet najprostszych, jak w gimnazjalnej rozprawce? Przy okazji dowiem się na czym polega infantylność moich osądów, bo ja po tej całej tragedii byłem "wstrząśnięty, ale nie - zmieszany". Odpowiedz Link Zgłoś
syn_jana Re: Śmierć, która wstecz sięgnęła 25.04.10, 11:06 Zastanawiam się, dlaczego dzisiaj prowadzi się wywiady z kimkolwiek. Dlaczego akurat wywody pani Holland na temat żałoby mają być warte drukowania? Nie lepiej porozmawiać o tym z kimś, kto miał z nią bezpośredni kontakt / uczestniczył w niej, a do tego może być uznany za autorytet w poruszanych kwestiach? A z Holland przeprowadzić w tym czasie rozmowę na temat amerykańskich seriali. Odpowiedz Link Zgłoś
0ffka czekamy na opnię dody, tokarczuk już dała głos 25.04.10, 11:39 syn_jana napisał: > Nie lepiej > porozmawiać o tym z kimś, kto miał z nią bezpośredni kontakt / uczestniczył w > niej, a do tego może być uznany za autorytet w poruszanych kwestiach? A z > Holland przeprowadzić w tym czasie rozmowę na temat amerykańskich seriali. Dokładnie! Teraz nie liczą się opinie ekspertów danej dziedziny tylko idoli motłochu. Wykreowany przez media gwiazdor jest autorytetem dla plebsu w kwestiach np: historii, techniki, czy moralności. Odpowiedz Link Zgłoś
majster_g Dlaczego przeczytalem? 28.04.10, 13:53 Bo lubie czytac madrych ludzi. Moze dlatego sa "wykreowani" bo lubimy ich za to, ze ladnie mowia o tym, co widzimy wokol nas? Odpowiedz Link Zgłoś
lia.13 Re: czekamy na opnię dody, tokarczuk już dała gło 04.05.10, 15:08 Offko, Agnieszka Holland, jako reżyser filmów o tematyce społecznej, a dodatkowo serialu z gatunku political fiction, którego akcja działa się w Polsce, i w którym to serialu polski prezydent również zginął w katastrofie lotniczej, jest jak najbardziej adekwatną osobą do przeprowadzenia z nią wywiadu. Kolejna kwestia, trudno byłoby przeprowadzić rozmowę z kimś, kto miał bezpośredni kontakt z katastrofą lotniczą pod Smoleńskiem, gdyż wszyscy bezpośrednio zainteresowani zginęli. Eksperta jakiej dziedziny byś chętnie posłuchała? Reżyser jest obserwatorem ruchów społecznych, zatem Agnieszka Holland może uchodzi za eksperta w tej materii. Nie jest gwiazdorem, gdyż w Tańcu z gwiazdami jak na razie jeszcze jej nie widziałam. No i ostatnia kwestia, filmów dla motłochu A.H. nie robi, gdyż są z gatunku "moralnego niepokoju", zatem dla motłochu zbyt wymagające w odbiorze. I teraz odpowiedz sobie na pytanie, kim ty jesteś, skoroś żadnego jej filmu jeszcze nie widziała ;) Odpowiedz Link Zgłoś
q-ku powód rozmowy wynika z tekstu 25.04.10, 12:35 więc po prostu go przeczytaj, jeśli naprawdę Cię interesuje odpowiedź a co do powodu zrobienia wywiadu akurat z Holland a nie np z Tobą czy Janem Kowalskim z Pcimia, albo ze mną no cóż - my nie jesteśmy tak znani, utalentowani ani ciekawi pogódźmy się z tym Odpowiedz Link Zgłoś
pablobodek Re: powód rozmowy wynika z tekstu 26.04.10, 21:08 No bo co powiedziałby offka ? Dokładnie !!! Ale jak dokładnie ??!! Odpowiedz Link Zgłoś
niespodziewany22 Re: powód rozmowy wynika z tekstu 28.04.10, 22:58 Moze jestesmy jeszcze bardziej ciekawi, tylko nie mamy dostepu do mediow......ps. ............JA caly czas mowie ze oni zostali porwani przez UFO.............i oni ( UFO-ludziki) jeszcze wroca po kaczora II. Odpowiedz Link Zgłoś
monia515 Re: Śmierć, która wstecz sięgnęła 28.04.10, 13:49 syn_jana napisał: > Zastanawiam się, dlaczego dzisiaj prowadzi się wywiady z kimkolwiek. Dlaczego > akurat wywody pani Holland na temat żałoby mają być warte drukowania? Nie lepie > j > porozmawiać o tym z kimś, kto miał z nią bezpośredni kontakt / uczestniczył w > niej, a do tego może być uznany za autorytet w poruszanych kwestiach? A z > Holland przeprowadzić w tym czasie rozmowę na temat amerykańskich seriali. Dlatego, na przykład, że jest autorką bardzo proroczego wątku w serialu 'Ekipa'. Odpowiedz Link Zgłoś
arverne Re: Śmierć, która wstecz sięgnęła 28.04.10, 23:30 Pspieszalski bardziej po twojej mysli. Aktorow zawodowych zatrudni do oazywania zalu .Tak ,to bardziej autentyczne, w twoim przezywaniu zaloby.Zenada. Odpowiedz Link Zgłoś
arverne Re: Śmierć, która wstecz sięgnęła 28.04.10, 23:25 popatrz ty wstrzasniety a ja zazenowana rozmiarem falszu i zaklamania .Mam prawo byc znismaczona ta hucpa z Wawelem i zaslugami ,torych za zycia nie bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
sofka1 Re: Śmierć, która wstecz sięgnęła 25.04.10, 10:14 Tia...teza jest, a może teraz parę argumentów? Takich nawet najprostszych, na poziomie gimnazjalnej rozprawki? Przy okazji dowiem się, na czym polega infantylność również moich osądów. Odpowiedz Link Zgłoś
niespodziewany22 Re: Śmierć, która wstecz sięgnęła 28.04.10, 22:55 Qanti,Wnukow to bedzie g..no obchodzic ,I bardzo dobrze.................A ty stone ,to jestes naprawde beton niezly,,,,, Odpowiedz Link Zgłoś
med555 Dwie Polski – która straszniejsza? 25.04.10, 10:28 Dwie Polski – która straszniejsza? Czy ta której apostołom macha obcięta ręka trupa zwana Niewidzialną co szum palm obiecuje w ziemskich niebiesiech spracowanym dawcom rat długowych? Czy ta, której apostołom kości przodków w wieka trumien walą rytmem marszów pogrzebowych obiecując żurawiejki między krzyżami z betonu? Oto jest pytanie, którego dziś nikt nie stawia Czy się ktoś obawia? Czy sie kur..a! ktoś obawia? Dokąd chochoły idziecie w waszych strojach sztywno - trumiennych biznesy odprawiać? Szyderstwo i wyższość waszym orężem a małpa na sztandarach A dokąd wy!? Chochoły! Z gębami pełnymi świętych frazesów, piorunami w oczach? Hipokryzja waszą cnotą a szantaż moralny świętą powinnością Oto wasza broń a znak krzyża nad nią I tak bój chochołów trwa wieczny A Pan Bóg patrzy i patrzy bo cierpliwy... Podsuwa im i małpy i krew trumienną bo takie dzieci mocne pragnienie Skąd się takie gusta biorą? – myśli Tego sam Bóg nie wie. Odpowiedz Link Zgłoś
q-ku jest jedna Polska 25.04.10, 12:36 znam tylko jedną i nic nie wiem o żadnej innej więc może warto to jednak uwzględnić i brać się do roboty a nie się obrażać na rzeczywistość Odpowiedz Link Zgłoś
stoneborn Re: jest jedna Polska 25.04.10, 13:36 Po wypadku, w ktorym zginela ksiezna Diana, reakcja Brytow budzila respect, niezaleznie od tego, ze ksiezna byla rozwiedziona, a wypadek zdarzyl sie podczas ucieczki z klubu nocnego przed fotoreporterami. Podczas uroczystosci pogrzebowej padaly mile slowa, ale Jej Wysokosc Krolowa nie uwazala za stosowne powiedziec cokolwiek o osobie, ktora dostarczyla jej i jej przedmiotom dwoch ksiazat. Natomiast zlych opinii albo zartow nie bylo. Tak bym okreslil styl anglo-saski. Pani Agnieszka mowiac o stylu “anglo-saskim” zegnania zmarlych chyba ma na mysli amerykanski. Tylko, ze Ameryka od dluzszego czasu nie jest anglo-saska. A styl amerykanski to czesto opowiadanie kawalow podczas uroczystosci pogrzebowych w kosciele. Czyli “zgrywy z pogrzebu”. Dlatego lepiej uszanujmy Polakow z ich kultura w ich wlasnym kraju. Dosyc juz importowanych zwyczajow. Niechaj pani Agnieszka kontynuuje produkcje seriali dla Amerykanow, potrzebna jest guma do zucia dla amerykanskich mozgow. Polakow zostawmy w spokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
szabo Re: jest jedna Polska 28.04.10, 12:37 Jak dotąd byłem tylko na jednym pogrzebie w PL, gdzie nie było dowcipów ze zmarłego, fakt że bardzo miłych i wzruszających. I był to pogrzeb koszmarny... Bez przesady. Ta niby "oficjalna" polska kultura pogrzebowa z patosem i jego absurdem dotyczy tylko wydarzeń medialnych i tego co sporo Polaków uważa za "patriotyzm" a co zwykle ma formę, treść i niestety wartość dla życia narodowego równe telenoweli. stoneborn napisał: > Po wypadku, w ktorym zginela ksiezna Diana, reakcja Brytow budzila > respect, niezaleznie od tego, ze ksiezna byla rozwiedziona, a > wypadek zdarzyl sie podczas ucieczki z klubu nocnego przed > fotoreporterami. Podczas uroczystosci pogrzebowej padaly mile slowa, > ale Jej Wysokosc Krolowa nie uwazala za stosowne powiedziec > cokolwiek o osobie, ktora dostarczyla jej i jej przedmiotom dwoch > ksiazat. Natomiast zlych opinii albo zartow nie bylo. Tak bym > okreslil styl anglo-saski. > Pani Agnieszka mowiac o stylu “anglo-saskim” zegnania zmarlych chyb > a > ma na mysli amerykanski. Tylko, ze Ameryka od dluzszego czasu nie > jest anglo-saska. A styl amerykanski to czesto opowiadanie kawalow > podczas uroczystosci pogrzebowych w kosciele. Czyli “zgrywy z > pogrzebu”. > Dlatego lepiej uszanujmy Polakow z ich kultura w ich wlasnym kraju. > Dosyc juz importowanych zwyczajow. > Niechaj pani Agnieszka kontynuuje produkcje seriali dla Amerykanow, > potrzebna jest guma do zucia dla amerykanskich mozgow. Polakow > zostawmy w spokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
majster_g Re: jest jedna Polska 28.04.10, 13:56 Slowa, slowa stoneborna. A w koncu chodzi mu o to, ze AH nie reprezentuje jego pogladow. A ja wlasnie za to ja lubie! Odpowiedz Link Zgłoś
niespodziewany22 Re: jest jedna Polska 28.04.10, 23:06 I bardzo dobrze,stypa w stylu Rosyjskim,na pewno jest lepsza od tego durnego palenia swiatelek i histerii w polszy......tak samo jak i w krajach am poludniowej ,chowanie zmarlych na wesolo ,to oddanie im czesci ,a w polszy to tylko pole do rozgrywki, tylko kretyn widzi to inaczj..........jakos braciszek zbytnio nie przejol sie tylko od razu wawel mu wpadl do glowy.....dla mnie on jest pierwszym podejrzanym ,bo z tego bedzie moze mial najwiecej korzysci.......... Odpowiedz Link Zgłoś
med555 Re: jest jedna Polska 25.04.10, 19:26 Czyli głowa w piasek i zasuwaj! Jak Tobie to odpowiada to proszę bardzo. Możesz zasuwać. Twoja sprawa. Moja sprawa to inna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
szabo Re: jest jedna Polska 28.04.10, 12:37 q-ku napisał: > znam tylko jedną i nic nie wiem o żadnej innej > > więc może warto to jednak uwzględnić i brać się do roboty a nie się obrażać na > rzeczywistość Odpowiedz Link Zgłoś
szabo Re: jest jedna Polska 28.04.10, 12:40 Powiedz to panom "my i oni" z RM, Rzepy i TVP... To nie miałoby znaczenia (bo to bełkot przecież), gdyby nie to, że w tej atmosferze niektórzy ludzie zaczęli przenosić to na życie osobiste i traktować nawet członków własnych rodzin jako "onych". W czasach bardziej niepewnych to wszystko mogłoby się źle skończyć. q-ku napisał: > znam tylko jedną i nic nie wiem o żadnej innej > > więc może warto to jednak uwzględnić i brać się do roboty a nie się obrażać na > rzeczywistość Odpowiedz Link Zgłoś
niespodziewany22 Re: Dwie Polski – która straszniejsza? 28.04.10, 22:59 Bug sobie plynie spokojnie ,i sie nie przejmuje niczym,,,czysta woda najwazniejsza.................a robi sie coraz czystsza............ Odpowiedz Link Zgłoś
kr-ok Śmierć, która wstecz sięgnęła 25.04.10, 14:38 Zgadzam się z panią,dziś na jednej ze stron zobaczyłam zdjęcie pięknej uśmiechniętej dziewczyny ,żal ścisnął mi serce jak by to był ktoś bardzo mi bliski choć po raz pierwszy zobaczyłam jej nazwisko na liście ofiar katastrofy pod Smoleńskiem to Natalia Januszko.Z racji różnicy wieku mogła by być moją córką i może ten fakt potęguje mój ból.Tyle mogła by jeszcze zrobić napewno miała wiele marzeń,krórych już nie spełni,pewnie wielkie nadzieje pokładali w niej rodzice i cóż wiecej mogę o niej napisać tylko tyle, że zginęła podczs wykonywania obowiązków służbowych.Tę katastrofę przeżywam nie ze względu na śmierć pana prezydenta, ale ze wzgędu na śmierć wszystkich 96 pasażerów tego feralnego lotu.Składam wyrazy wspóczucia osobom bliskim których ta śmierć najbardziej dotknęła. Odpowiedz Link Zgłoś
niespodziewany22 Re: Śmierć, która wstecz sięgnęła 28.04.10, 23:01 Inni tez tego dnia umarli ,moze troszke mniej "" slawni"" ale NA PEWNO zaslugujacy ( jesli juz ) na wiecej wspolczucia ( jesli juz o tym piszesz) .............. Odpowiedz Link Zgłoś
amado80 Śmierć, która wstecz sięgnęła 25.04.10, 18:48 Zgadzam się z opinią pani Holland, moja (w sprawie Wawelu) jest jeszcze radykalniejsza. Mianowicie napisałem parę dni temu (przed pogrzebem pary prezydenckiej), że rodziny innych prezydentów Polski będą miały podstawę domagania się od kardynała też pochówku swoich zmarłych na Wawelu. W podtekście była myśl, że prezydent Lech Kaczyński miał równe zasługi, co paru prezydentów poprzednich. Niestety ta wypowiedź nie miała szczęścia do administratorów tego forum. Odpowiedz Link Zgłoś
pablobodek Śmierć, która wstecz sięgnęła 26.04.10, 21:23 Pani Holland powiedziała, że ofiary katastrofy powinny spocząć razem, bez podziału na mniej i bardziej ważne. Pasażerowie - ofiary katastrofy w Lesie Kabackim, 172 osoby, spoczęli we wspólnej mogile. Wobec targów o najgodniejsze miejsca pochówku zaproponowałem niedawno stworzenie systemu cmentarzy: Wawel, Panteon Narodowy, Panteon Regionalny, Wojewódzki, Powiatowy, Gminny, Sołecki, Cmentarz I klasy, II klasy, .....VI klasy i Miejsce Pod Płotem. Oczywiście następnym tematem jest powołanie odpowiednich ciał decyzyjnych kwalifikujących uprawnienia danych zwłok, z udziałem funkcjonariuszy Krk odpowiedniej rangi, itd. B. wdzięczny temat. Odpowiedz Link Zgłoś
skok madrosci Agnieszki Holland 28.04.10, 13:12 Agnieszka Holland uparcie kontynuuje ataki na obecnie rządzącą elitę władzy za jej bardzo krytyczny stosunek do PRL. W wywiadzie dla "Polityki" z 2 grudnia 2006 r. stwierdziła, że "należałoby zrobić film o generacji, która spędziła całe życie w systemie, który następnie został całkowicie zanegowany. A więc również zostały zanegowane ich osiągnięcia, ich system wartości, codzienność, radości, smutki, wielkości i upadki. Wszystko zostało przekreślone". Wstawcie sobie zamiast PRL np. stalinowska Rosja, albo faszystowskie Niemcy. I tez wyjdzie, ze nie mozna calkowicie negowac tego systemu. Ot, madrosc. Odpowiedz Link Zgłoś
majster_g Re: madrosci Agnieszki Holland 28.04.10, 14:03 skok napisała: > Agnieszka Holland uparcie kontynuuje ataki na obecnie rządzącą elitę ... Od tego jest elita aby o nie mowic. A swoja sciezka dziekuje za przytoczenie slow AH. Przypomnialo mi to, ze obecna elita zostala wychowana w epoce PRL-u. Wyksztalcenie, doktoraty - to wszystko PRL... Odpowiedz Link Zgłoś
niespodziewany22 Re: madrosci Agnieszki Holland 28.04.10, 23:11 To do skok.......A co ta niby ""elyta"" takiego dla polski ( i polakow ) zrobila niby,pojedz gdziekolwiek indziej to zobaczysz jak zycie prawdziwe wyglada.........i jak szybko nastepuje tam rozwoj.........( korzystanie przecietnego obywatela z zycia ,a nie zycie od 1 d0 1 wszego)...ponimal saszka??????????Przez 20 latek ( ponad) nadal musisz czekac na zmilowanie urzedasa po kilka miesiecy zeby firme otworzyc,nadal musisz placic podatki z gory.......( tak wlasnie jest) ........itp ,itd.......... Odpowiedz Link Zgłoś
hewn Re: madrosci Agnieszki Holland 02.05.10, 23:27 A Ty wstaw sobie IV RP. Albo III. I pomyśl w tym kontekście o sobie... Może zrozumiesz co p. Holland miała na myśli. I może przestaniesz wygłaszać swoje "mądrości". Bo najpierw się zastanowisz. Odpowiedz Link Zgłoś
niespodziewany22 Re: Śmierć, która wstecz sięgnęła 28.04.10, 23:02 Zapomniales jeszcze dodac ,TORWAR........to w/g mnie bylo najciekawsze.................HEHHEHE...miejsce........... Odpowiedz Link Zgłoś
slide Śmierć, która wstecz sięgnęła 28.04.10, 14:30 Pani Agnieszko - jakby mi pani w myślach czytała. Zgadzam się w całej rozciągłości. Odpowiedz Link Zgłoś
sselrats Ale obserwowała pani to nasze przeżywanie? 28.04.10, 17:45 Polska masturbacja zalosci. Odpowiedz Link Zgłoś
anders76 Śmierć, która wstecz sięgnęła 28.04.10, 19:56 Ma kobita racje. Lubimy wielkie uroczystosci, obojetne z jakiego powodu. Jak JPII sie pojawial, to miljony wylegaly na place i ulice po czym wracali do domu i z Jego slow nie korzystali. Po smolenskom wypadku tez zbiorowa psychoza, 18 godzin czekania, zeby przejsc kolo trumny no i Wawel. Na dzisiaj dojsc nie mozna, kto zaczal z Wawelem, Dziwisz sie zgodzil tylko, a rodzine prezydenta trzeba bylo namawiac. To chyba specyficzna wersja katolickiej prawdomownosci. Obserwowalem ta przykladna rodzine, ktora sie wreszcie zgodzila na prosby Dziwisza ponoszac ofiare dla Polakow. Na zadnym zdjeciu ani transmisji nie zauwazylem najmniejszej wymiany spojrzen nie mowiac o rozmowie pomiedzy Corka i stryjkiem. W rezultacie byly prezydent wraz z malzonka zostali odgrodzeni od spoleczenstwa biletem wstepu (dla studentow ulgowe), podejrzewam, ze tlumow nie bedzie. Dla mnie najbolesniejsza ludzka strata to Pani Prezydentowa i potem zaloga i Rodziny Katynskie. Bardzo boli, ze ich zycia nikt nie bral pod uwage decydujac o tym fatalnym ladowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
niespodziewany22 Re: Śmierć, która wstecz sięgnęła 28.04.10, 22:53 Qanti,Wnukow to bedzie g..no obchodzic ,I bardzo dobrze................. Odpowiedz Link Zgłoś
zg13 czy Holland musi sie wyprozniac publicznie ze 28.04.10, 23:36 swych fobii, pogardy i jadu? niech robi to prywatnie w domu lub na Czerskiej przy wodce z Michnikiem Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: czy Holland musi sie wyprozniac publicznie ze 04.05.10, 21:46 Zadziwiające, że to twoje słowa właśnie wyglądają na efekt intelektualnego wypróżnienia - zero argumentacji jeno agresywny tekst anty. Tryskanie jadem zarzucasz osobie, która bardzo celnie opisuje to co się działo w Polsce po katastrofie. Że się z tym nie zgaszasz, rozumiem. Ale to ty plujesz jadem, nie pani Agnieszka. Odpowiedz Link Zgłoś
julka661 Śmierć, która wstecz sięgnęła 28.04.10, 23:44 To ubrązowienie to po to by nadać sens śmierci tych ludzi. Bo inaczej to wydaje się ona absurdem. Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Śmierć, która wstecz sięgnęła 04.05.10, 21:47 A właśnie takie na siłę nadawanie sensu śmierci jest bez sensu. Bo śmierć bardzo często po prostu i zwyczajnie jest bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotaniejest Śmierć, która wstecz sięgnęła 29.04.10, 00:19 piękne, mądre, wyważone słowa. może również dlatego, że z dystansu. panią Holland ceniłam dotąd za filmy, teraz wiem też, że jest do tego mądrym człowiekiem. podpisuję się pod każdym jej słowem, jakkolwiek patetycznie to brzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
olias Śmierć, która wstecz sięgnęła 29.04.10, 06:55 niby mądra a głupia. taka typowa prosta "Amerykanka". 5 min patriotyzmu na pokaz i wracamy do kawy z psiapsiółkami. Odpowiedz Link Zgłoś
nika_j Re: Śmierć, która wstecz sięgnęła 04.05.10, 12:45 > niby mądra a głupia. taka typowa prosta "Amerykanka". 5 min patriotyzmu na > pokaz i wracamy do kawy z psiapsiółkami. Lepiej niż typowy prosty Polak - cały dzień patriotyczny na pokaz i 5 minut pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
pio765 Re: Śmierć, która wstecz sięgnęła 04.05.10, 19:13 "olias" - twoja próba dyskredytacji pani Holland wydaje mi się całkowicie chybiona. Takie "niestety" jest życie. A idąc dalej tokiem twojego rozumowania: powiedz sobie, ile razy zrobiłeś kupę, w trakcie trwania żałoby narodowej? olias napisał: > niby mądra a głupia. taka typowa prosta "Amerykanka". 5 min patriotyzmu na > pokaz i wracamy do kawy z psiapsiółkami. Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Śmierć, która wstecz sięgnęła 04.05.10, 21:48 Wycieczki personalne to ostatni "bastion" argumentacji osób argumentów pozbawionych. Odpowiedz Link Zgłoś
oloros Re: Śmierć, która wstecz sięgnęła 29.04.10, 08:14 tyka i wladza zacmiewa umysly gina dobre obyczaje jakim jest prosty odruch ludzki ze o umarlych zwlaszcza tragicznie mowi sie dobrze albo wcale ale caly czas kombinuja jak tu kasac , szarpac, relatywizowac jak juz nie moga pluc na Kczynskiego - bo lukier jeszcze cieply ale to tylko kwestia czasu pluli na niego codziennnie - od drobnych uszczypliwosci do obelg - teraz powoli sie rozkrecaja - zobaczycie za tydzien - wyrzygaja sie na ten sarkofag Odpowiedz Link Zgłoś
oloros nastepni geniusze dali glos 29.04.10, 08:16 polityka i wladza zacmiewa umysly gina dobre obyczaje jakim jest prosty odruch ludzki ze o umarlych zwlaszcza tragicznie mowi sie dobrze albo wcale ale caly czas kombinuja jak tu kasac , szarpac, relatywizowac jak juz nie moga pluc na Kczynskiego - bo lukier jeszcze cieply ale to tylko kwestia czasu pluli na niego codziennnie - od drobnych uszczypliwosci do obelg - teraz powoli sie rozkrecaja - zobaczycie za tydzien - wyrzygaja sie na ten sarkofag Odpowiedz Link Zgłoś
kraand Bardzo dobry wniosek! 04.05.10, 14:12 Kto nie zasluzyl - poniesie konsekwencje megalomanii Yaro. Juz teraz ludziom chce sie zygac!!! Odpowiedz Link Zgłoś
allspice Śmierć, która wstecz sięgnęła 29.04.10, 08:37 Zgadzam się z p.Holland - śmierć przyniosła nam bohatera,chociaż nie był nim za życia. I ta -pelna patosu apoteoza śmierci- dziwne:( Odpowiedz Link Zgłoś
tersta Wszystkie media mówiły tylko o śmierci... 04.05.10, 13:41 pary prezydenckiej. To krzywdzące dla pozostałych ofiar, a zwłaszcza dla NAPRAWDĘ zasłużonego Prezydenta Kaczorowskiego. Polacy to niebywale głupi naród. Odpowiedz Link Zgłoś
kruk51 Śmierć, która wstecz sięgnęła 04.05.10, 13:52 No cóż ! Ludzie sztuki mają to do siebie, że lubią się samozadawalać niezwykłymi wydarzeniami, dramatami i tragediami. Inaczej nie umieliby tworzyć. Pytam czy nie dość już tego wszystkiego. My odbiorcy mediów już dostajemy bzika. ( psychicznych rozchwiań ) I tak nie podskoczymy wyżej pępka . Życie musi iść dalej. Naród musi wrócić do codzienności, pracy, nauki, życia. Kościół na mącił co nie miara. Zbił polityczny kapitał na naszej wrażliwości. Każdemu katabasowi wyliże żyć. A ten dalej szarpie rany. Chrystus cierpiał, cierp i Ty prostaku katolicki. itd. I tak przez setki lat ! Odpowiedz Link Zgłoś
pan-kabak Jeśli p. Holland wagarowała z historii... 04.05.10, 13:56 ...to jeszcze na lekcjach polskiego miała szanse się dowiedzieć, kim był Gabriel Narutowicz. Żeby nie mówić: "jest to pierwszy prezydent wolnej Polski, który zginął i to do tego tragicznie" Chyba że to efekt pracy redakcji? Odpowiedz Link Zgłoś
ulas Śmierć, która wstecz sięgnęła 04.05.10, 15:01 W zupełnością zgadzam się z panią Agnieszką Holland, pod jej słowami mogę podpisać się obydwiema rękami. Odpowiedz Link Zgłoś
drabinahaha1 Śmierć, która wstecz sięgnęła 04.05.10, 17:11 Redaktorzy GW kontynuują dzieło rodziców Adam Michnik ? syn pary żydowskich komunistów - Ozjasza Szechtera i Heleny Michnik. Ozjasz Szechter przed wojną był funkcjonariuszem Komunistycznej Partii Zachodniej Ukrainy podległej Kominternowi, która wspólnie z Komunistyczną Partią Polski w swym programie domagała się oderwania od Polski Wilna, Lwowa, Gdańska, Śląska. Szechter za antypolską, komunistyczną działalność spędził kilka lat w więzieniu II RP. Brat Adama ? Stefan Michnik, to sądowy morderca wielu wybitnych polskich patriotów, zamordowanych z ubeckich wyroków po wojnie. Obecnie przebywa w Szwecji. Ernest Skalski: zastępca redaktora naczelnego "GW" jest synem Jerzego Wilkiera, funkcjonariusza agenturalnej, antypolskiej KPP, więzionego przed wojną za działalność wywrotową przeciwko Państwu Polskiemu. Po wojnie Jerzy Wilkier pełnił funkcję szefa personalnego Komendy Wojewódzkiej MO w Krakowie. Matką Ernesta Skalskiego jest Zofia Nimen. Zofia Nimen była sekretarzem technicznym KC Międzynarodowej Organizacji Pomocy Rewolucjonistom (MOPR) ? dywersyjnej agentury Kominternu, siejącej rewolucje i zamęt na wszystkich kontynentach globu. Po wojnie, już jako Skalska, pełniła funkcję kierownika Wydziału Śledczego w Komendzie Wojewódzkiej MO w Krakowie. Konstanty Gebert vel "Dawid Warszawski" - syn Ireny Poznańskiej-Gebert, pierwszej żony stalinowskiego aparatczyka Artura Starewicza, członka Biura Politycznego KC PZPR. Ojcem K. Geberta vel "Dawida Warszawskiego" jest Bolesław (Bill) Gebert - współzałożyciel Komunistycznej Partii USA, szpieg sowiecki i agent NKWD (kryptonim "Ataman"), po wojnie ambasador PRL w Turcji (1960-1967). Po napaści Sowietów na Polskę 17 września 1939 roku, B. Gebert na wiecach w USA usprawiedliwiał ten wspólny z Niemcami rozbiór Polski. Komentując z oburzeniem ten antypolski kurs Komunistycznej Partii Ameryki "Dziennik Zjednoczenie" pisał wtedy: W gadaniu głupstw prześcignął wszystkich niejaki B. K. Gebert, członek Krajowego Komitetu Komunistycznej Partii Stanów Zjednoczonych, który w języku polskim opowiadał o raju, w jakim żyje dziś lud rosyjski. Konstanty Gebert to redaktor naczelny żydowskiego miesięcznika "Midrasz". Edward Krzemień jest synem Maksymiliana Wolfa, funkcyjnego członka KPP od 1924 roku. Prawie 10 lat spędził Wolf w polskich więzieniach za działalność przeciwko suwerenności i niepodległości Państwa Polskiego. Po ukończeniu leninowskich "studiów", już jako "Leszek Krzemień", Maksymilian Wolf został szefem Wydziału Wojskowego tzw. Związku Patriotów Polskich, powstałego za przyzwoleniem Stalina do przejmowania władzy w "wyzwolonej" Polsce. Potem Krzemień był szefem Gabinetu Wojskowego w kancelarii "prezydenta" Bieruta - stalinowskiego namiestnika w randze pułkownika NKWD. Wolf-Krzemień dosłużył się stopnia generała. Artur Hajnicz (już w "GW" nie pracujący) był członkiem Komunistycznego Związku Młodzieży Polskiej we Lwowie - ps. "Grysza". Po inwazji ZSRR na Polskę stał się żarliwym propagatorem "przyłączenia" Lwowa do ZSRR jako korespondent "Pionierskiej Prawdy". Po wojnie - oficer polityczny LWP, kierownik grupy "ochronno-propagandowej" w woj. szczecińskim, wreszcie zastępca Tadeusza Mazowieckiego w "Tygodniku Solidarność", na koniec w "Gazecie Wyborczej". Ludmiła Wujec - córka Reginy Okrent (lub Okręt): od 1929 roku członkini Komunistycznego Związku Młodzieży, od 1935 r. w KPP. W latach 1946-1949 Regina Okrent pracowała w Urzędzie Bezpieczeństwa w Łodzi, potem objęła stanowisko dyrektora Biura Kadr Radiokomitetu. Helena Łuczywo Urodziła się w Warszawie w 1945 roku; córka Doroty Guter. Jej ojciec to Ferdynand Chaber, także wybitny działacz komunistyczny. Był synem bogatej rodziny żydowskich handlarzy winem, ale to nie przeszkadzało mu zostać już w latach 20 komunistą, czyli członkiem ruchu programowo zwalczającego krwiopijców, takich jak jego ojciec. Ferdynand Chaber okres wojny spędził w ZSRR. Po wojnie podjął pracę w aparacie propagandy PPR. Pani Hollaand to nic osobistego ale pięknie się pani wpisuje. Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Śmierć, która wstecz sięgnęła 04.05.10, 21:49 Prawie tyle liter ile w wypowiedziach Holland. Prawie jednak czyni dużą różnicę :D Odpowiedz Link Zgłoś
dziedzicznacytadelafinansjery A stalinowska przeszłość Kuronia i Geremka? 04.05.10, 18:28 Przypadkiem nie została unieważniona, i to nie nawet śmiercią, a dużo wcześniejszym powołaniem na stanowiska autorytetów? I to nie tylko stalinowska, bo o ile sobie przypominam, to nie wolno było pisać o negocjacjach, jakie Kuroń toczył z SB-cją, bo Czerska od razu dostała piany na pysku. Odpowiedz Link Zgłoś
aviga Nieskuteczny demontaz polskiej wrazliwosci 04.05.10, 19:31 Po przeczytaniu ponownie wywiadu z A.Holland zdecydowalam sie jednak na komentarz. Nie uczynilam tego wczesniej, gdyz wydawalo sie strata czasu odwolywanie sie do slow osoby, ktora nie jest autorytetem w naszym kraju. Jednak umieszczenie wywiadu po raz drugi na pierwszej stronie znanego portalu dalo do myslenia. Znow ten sam wywiad? -to juz przebieglosc, a moze nawet ma to "sens kupiecki", bo zaiste nie religijny. Bohaterka wywiadu wystepuje w roli "specjalisty" od spolecznych zachowan z zapedami iscie demagogicznymi, o czym swiadczy ton wypowiedzi. Wszechwiedzaca rezyserka (jako taka daje sie teraz poznac), dumna ze swej pozycji jakoby na swieczniku kultury (swiadczyc o tym maja dokonania rezyserskie; nie omieszkano zareklamowac filmu z 2007 r.), mieszkajaca i tworzaca od 1981 roku za granica, m.in. rowniez scenarzystka, probuje w sposob nieznoszacym sprzeciwu deprecjonowac wartosci, jakimi kieruja sie miliony Polakow. Porownuje odmienne sposoby reakcji ludzi na smierc w odmiennych kulturach. Uzywa przy tym slow,posrednio odnoszacych sie do tragicznie zmarlych, ktore oddzialuja na emocje czytelnika. A.Holland porusza najwrazliwsza strune,uzywajac zestawien slow o pejoratywnym oddzwieku -gra, szantaz, chroniczny, nieludzki, infantylizm. Czy jest to zabieg wyrezyserowany czy spontaniczny? Byc moze ma to juz we krwi,wszak od lat gra na emocjach ludzkich. Jednak w tym wydaniu jej epatowanie, delikatnie mowiac, brakiem sympatii dla Polakow w stanie zaloby po 10 kwietnia 2010, jest wrecz obrazliwe.Do swych teorii uzywa takich okreslen jak : "stan chroniczny przezywanej zaloby","szantaz zalobny", "nieludzkie rozmiary zaloby", "gra narodowymi symbolami". Osoba zyjaca glownie poza nasza Ojczyzna, byc moze nie ma swiadomosci tego, ze pogrzeby osob, ktore tragicznie zginely, osoby tak waznych w naszym kraju, w wielu rodzinach polskich, odbywaly sie przez wiele dni. Nie byl to jeden orszak zalobny,jak np.wymienionej na tym forum sp.ksieznej Diany. Zrozumialym jest fakt, ze osoba bedaca z dala naszego osamotnienia nie jest w stanie odczuc tego, co tysiace Polakow w polskich domach oraz tych przybylych i stojacych godzinami przed Palacem Prezydenckim, aby oddac hold parze prezydenckiej. Z jednym sie zgadzam -ze stwierdzeniem "śmierc, która wstecz sięgnęła". Wiele minionych dzialan nagle "stanelo przed oczami", wiele zawistnych slow, jakie wypowiadali najbardziej znani politycy, lacznie z premierem, pod adresem Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej. Nieodpowiedzialni ludzie osmieszali glowe panstwa polskiego na arenie miedzynarodowej. Nie poniesli za to konsekwencji. Ich taktyka saczaca sie z mediow zbiera teraz zniwo na polu spolecznym - agresja wsrod mlodziezy a nawet dzieci,nerwice, tysiace Polakow na emigracji, rozbite rodziny...Taki przyklad plynie odgornie, przyzwolenie...Kto sie nad tym w koncu zastanowi, zmieni zle praktyki wsrod politykow RP? Kto przerwie pasmo nienawisci, ktore wylalo sie z bilbordow wygladajacyh jak nekrologii autorstwa partii PO wymierzone w przeciwnikow po przegranych wyborach prezydenckich ? To przykre, ze sa ludzie z kregu kultury pozbawieni wrazliwosci na smierc w wymiarze LUDZKIM, ktorzy nie dostrzegaja rozmiaru dramatu narodowego, mowiacy: "śmierć unieważniła życie tych 96 osób". Przeciwnie - nadala im szerszego i wyzszego wymiaru - w plaszczyznie ludzkiej, spolecznej a w koncu historycznej. Nie pozwalam nikomu i nigdy deprecjonowac wyzszych wartosci,a takze wartosci samej w sobie, jakim jest- Czlowiek, Prezydent, Spolecznik, Dobry pracownik, Prawy obywatel czy Przyjaciel.Wg mnie osoby publiczne ze wzgledu na szacunek dla wlasnego kraju, nie powinny wypowiadac slow krytyki odnoszacych sie do najwyzszych wartosci wlasciwych ich kulturze. Slowa te swiadcza o nich i nie uleca jak mgla. Odpowiedz Link Zgłoś
think-tank-tonk Czy ten ptak kala gniazdo, co je kala? 04.05.10, 21:15 Na ten patetyczny bluzg odpowiem: Czy ten ptak kala gniazdo, co je kala, Czy ten, co mówić o tym nie pozwala? Rozumiem bunt intelektualisty przeciwko zamazywaniu życia za pomocą eschatologii. Rozumiem bunt racjonalisty przeciwko tkaniu patetycznych mitów ze zrządzenia losu, z tragicznego zbiegu okoliczności i ludzkiego zaniedbania. Byliśmy świadkami tragedii. Zginęło 96 osób o różnych życiorysach, politycznych afiliacjach, poglądach, dokonaniach i błędach. 96 osób prywatnych oraz 96 osób publicznych: urzędników, działaczy, polityków, wojskowych. Teraz jesteśmy świadkami paskudnej kuchni mitologii: mity tworzy się poprzez kłamstwo, szantaż moralny, manipulację, gdyż życie ludzkie w swej złożoności nie nadaje się na mit. Mity tworzą ci, którzy będą z nich czerpać interes. Dlaczego w naszym kraju nie wolno krytycznie, merytorycznie oceniać postaci polityka Kaczyńskiego, zachowując szacunek dla zmarłego jako człowieka? Przecież nikt nie zarzucił mu chciwości, nieuczciwości, skłonności do korupcji. Był on człowiekiem uczciwym, wykonującym swoje obowiązki najlepiej, jak potrafił. Ale jednocześnie był politykiem nieudolnym, niedokształconym, politycznie zaciekłym, mściwym. Brakowało mu kwalifikacji do sprawowania najwyższego urzędu w państwie. Czy to była jego wina? Skąd! To była wina nas, wyborców, że on znalazł się na tym stanowisku. Tak samo w naszym kraju niewiele jest głosów zdolnych do uczciwej oceny pontyfikatu Jana Pawła II. Dobrze by nam zrobiło, gdybyśmy nauczyli się patrzeć na tego papieża nie tylko z naszej egoistycznej perspektywy, ale w szerszym obrazie, globalnie. Co dobrego, a co złego uczynił Jan Paweł II dla świata? Nikt nie odpowie spokojnie na to pytanie, nie w naszym kraju. Oczywiście, tak samo wolno nam debatować nad osiągnięciami wielkich autorytetów drugiej strony - liberalnej: nad Geremkiem, nad Kuroniem, nad środowiskiem GW. Przecież oni też nie wystrzegli się błędów, oni też popełnili wiele grzechów, działając w najlepszym interesie naszego kraju. Okażmy tym wszystkim, zmarłym i żyjącym polskim patriotom, szacunek, i nie budujmy im zbyt wcześnie pomników. Dyskutujmy nad ich grobami, pamiętając o tym, że żyją ich krewni, ich przyjaciele, ich najbliżsi współpracownicy. Wtedy nikomu z nich ani z nas nie stanie się krzywda. Jednym z pozytywnych aspektów tej żałoby jest to, że społeczeństwo dostrzegło za maskami polityków ludzi, o poglądach mniej lub bardziej rozsądnych, ale jednak uczciwych, kierujących się dobrymi intencjami. To dobrze, bo może między wyborcami i władzą zawiąże się jakaś elementarna nić porozumienia, zaufania. Jeśli wszechmocny, zaraźliwy cynizm i nihilizm, tkwiący głęboko w polskiej, moralnie rozczarowanej mentalności, nie obróci tego wszystkiego w pożogę. Odpowiedz Link Zgłoś
aviga Czy ten ptak kala ? 04.05.10, 22:51 Byc moze dla osob o "moralnie rozczarowanej mentalnosci" komentarz ten byly kropla przelewajaca czare goryczy. Dla mnie jest jedynie pluskiem wsrod nieprzebranych odmetow ludzkich dzialan (tu w sferze czysto intelektualnej). Niech wylewa sie lawa poetyckich czy tez innych stycznych wrazen. Nie ograniczam, jedynie wyrazam wlasne odczucie na temat "kalania wlasnego gniazda". Wartoscia, o jakiej pisalam,jest wrazliwosc ludzka, prawo do okazywania jej przez tysiace Polakow w szczegolnych dla nas dniach. Wg A.Holland to forma zaloby - "stan chroniczny","szantaz zalobny", "zaloba o nieludzkich rozmiarach". Jesli dewastowanie wyzszych wartosci jest idealem liberalizmu, to ja "tym pociagiem nie jade". Dopoki bedziemy w stanie dyskutowac nie obrazajac rozmowcy- spierajmy sie do woli. Niestety pierwszy wers komentarza zamieszczonego powyzszej zdaje sie nie dawac ku temu szansy. Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Czy ten ptak kala ? 05.05.10, 01:01 aviga napisała: > Wartoscia, o jakiej > pisalam,jest wrazliwosc ludzka, prawo do okazywania jej przez > tysiace Polakow w szczegolnych dla nas dniach. Mogę, choć z dużym wysiłkiem zrozumieć ludzi szczerze pogrążonych w nieutulonym żalu ale wiwisekcja emocji żałobników jakiej z lubością zaczęły się oddawać media była właśnie na tą wrażliwość największym zamachem. > Wg A.Holland to forma > zaloby - "stan chroniczny","szantaz zalobny", "zaloba o nieludzkich > rozmiarach". Jesli dewastowanie wyzszych wartosci jest idealem > liberalizmu, to ja "tym pociagiem nie jade". Media usiadły okrakiem na trumnach z jeszcze ciepłymi ciałami i zaczęły osobliwe podrygi. Miały być żałobne a wyszły żałosne. Tygodniowa żałoba? Czemu nie kwartalna? Media dałyby radę! Przecież wiadomo, że mają wprawę. Mogą kręcić nas Mundialem, mogą mistrzostwami, mogą niewinną śmiercią kilkudziesięciu ludzi. Co za różnica! Mi osobiście opadło na drugi dzień i wszechobecna czerń i żałość były wyłącznie drażniące. Odpowiedz Link Zgłoś