sliski_wacek 02.05.10, 02:32 I dlatego jak w UK mnie pytaja skad jestem to mowie ze Słowacji. mniejszy wstyd Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rzepich Opowieść o tym, jak umysł wybiera drogę na skróty 02.05.10, 10:14 buhahahahaha... Odpowiedz Link Zgłoś
imie_jaszczomp Re: Opowieść o tym, jak umysł wybiera drogę na sk 02.05.10, 10:23 O matko.Wspolczuje ludziom,ktorzy zyja w takiej rzeczywistosci.Oraz ich rodzinom.Rodzinom to chyba nawet bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Opowieść o tym, jak umysł wybiera drogę na sk 03.05.10, 16:56 imie_jaszczomp napisała: > O matko.Wspolczuje ludziom,ktorzy zyja w takiej rzeczywistosci.Oraz ich > rodzinom.Rodzinom to chyba nawet bardziej. **************************** "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem Odpowiedz Link Zgłoś
rozpredatorez Odczytywanie czarnych skrzynek trzy 03.05.10, 19:20 tygodnie to SKANDAL! forum.gazeta.pl/forum/w,1157,110886554,,Czarne_skrzynki_niezrozumiale_dawkowanie_infor_.html?v=2 Odpowiedz Link Zgłoś
azsxdcf w erystyce i propagandzie jesteście mistrzami, 03.05.10, 20:25 fu ckt że są to umiejętności niewątpliwe które nie każdy posiada, nie posiadają ich zwykle wasi czytelnicy czyli zazwyczaj inteligentni z racji kupna określonej gazety i przynależności partyjnej, przeczytajcie zatem bo to nie dotyczy tylko polityków ale i pisarzy: pl.wikipedia.org/wiki/Erystyka jak ktoś długo czymś się zajmował to nie może przestać, tak oto dalej prowadzicie swoją mozolną pracę u podstaw, 1 artykuł, drugi, trzeci i w końcu przerobimy szaraczków o 180 stopni, pojęcia nie mam po co to robicie ale tak jest o co chodzi z tymi teoriami spiskowymi? wiem o tym głównie z lektury waszej gazety, widziałem mocny zalążek skojarzeń teorie spiskowe - pis, a teraz podajecie w kupie opinie grupy nieznanej maści kretynów z którymi można skojarzyć teorie spiskowe Odpowiedz Link Zgłoś
azsxdcf a ile teorii spiskowych na forum gazety! 03.05.10, 20:29 skąd ci ludzie się biorą! a gazeta to podobno po, czyli po to spiskowcy, nie lubić ich i na nich nie głosować aaaaaa :) tak wygląda wasze wyciąganie wniosków :) Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: a ile teorii spiskowych na forum gazety! 03.05.10, 21:18 A potrafiłbyś napisać też coś po Polsku? Odpowiedz Link Zgłoś
gdziekucharek6 Re: a ile teorii spiskowych na forum gazety! 03.05.10, 22:13 Jeśli odpowiem tutaj, to mój post będzie na górze na tym forum i nie przesunie się dalej gdy dojdą komenatrze. Jak fajnie! Jesteście wspaniali, a jacy inteligentni i wyrozumiali. Kocham was wszystkich. A szczególnie picusia Komorowskiego. On jest idealny. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: a ile teorii spiskowych na forum gazety! 03.05.10, 23:01 gdziekucharek6 napisał: > A szczególnie picusia Komorowskiego. > On jest idealny. ************************** No to na niego głosuj. Odpowiedz Link Zgłoś
gdziekucharek6 Re: a ile teorii spiskowych na forum gazety! 03.05.10, 23:26 ja juz na niego nie muszę głosowac. wystarczy, że jest jedynym bohaterem wiadomości w okresie wyborczym. a do tego jaki piękny jest! a jak mądrze mówi! naprawdę rewelacja! Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: a ile teorii spiskowych na forum gazety! 04.05.10, 00:13 gdziekucharek6 napisał: > a jak mądrze mówi! ************************* Skoro inni, ani be, ani me, to cóż robić? Odpowiedz Link Zgłoś
gdziekucharek6 Re: a ile teorii spiskowych na forum gazety! 04.05.10, 00:30 No jasne, inni kandydyją aby teraz siedzieć cicho? Мы платим мы требуем. Po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
katecheta Wiedziałem że chorzy ale że czuby trafiają do PiS? 04.05.10, 07:29 Takich idiotyzmów nie wymyśliłby nawet sam Kaczyński, świeć Panie nad jego wawelską duszą :) Odpowiedz Link Zgłoś
bezrobotny55 Re: a ile teorii spiskowych na forum gazety! 05.05.10, 13:06 A y umiesz po polsku? Odpowiedz Link Zgłoś
zapluty_karzel_moralny Re: Ty byś odczytał w 2 minuty :) 03.05.10, 21:53 strikemaster napisał: > Seremet powiedział trzy tygodnie temu, że będą ujawnione w ciągu tygodnia. Odpowiedz Link Zgłoś
ready4freddy Re: Ty byś odczytał w 2 minuty :) 04.05.10, 00:23 i to faktycznie jest problem, ale wyjasnienie jest pewnie prostsze, niz sie wydaje - z uwagi na range sprawy obiecano szybkie wyjasnienie, nie biorac pewnie pod uwage, ile to zajmie. a teraz przeciez zaden zwolennik teorii o zamachu czy podobnej i tak nie uwierzy, jak powiedza "przedluza sie, bo to bardziej skomplikowane, niz myslelismy". Odpowiedz Link Zgłoś
lu_kaczu_szenko A może to JAREK stoi za spiskiem? Motyw ma.. 05.05.10, 11:36 Policja szukając sprawcy zastanawia się nad tym, kto miał motyw i osiągnął największe zyski ze zbrodni. Tu zyskuje tylko jedna osoba: Jarosław Kaczyński!! Dlaczego nikt nie mówi, że to on stoi za spiskiem zabójstwa swojego brata?? Motyw ma: chciał zostać prezydentem, a po śmierci Lecha poparcie wzrosło mu kilkukrotnie. Najwięksi oponenci albo się wycofali albo nie żyją. Ma pewność, że Donek mu nie przeszkodzi, bo z realizacją swoich haniembnych planów morderstwa czekał do momentu aż PO wybierze słabego Komorowskiego. Dlaczego nikt nie bada tego wątku?? Odpowiedz Link Zgłoś
nick124 Poziom wyborczej sięga DNA 03.05.10, 20:02 wystarczy odpowiednio pokazać ludzi którzy mają inne poglądy niż GW i załatwione. Żeby ośmieszyć inny punkt widzenie trzeba koniecznie pokazać UFO i połączyć wiarę w ewentualny zamach w smoleńsku z totalnymi niedorzecznościami. Ważne też, żeby zwolenników innych teorii maksymalnie ośmieszyć: - grabarz - renta (od doktora neurologii - czytaj wariat) - stowarzyszenie ezoteryków i monarchistów jeśli brakuje odpowiednio śmiesznych postaci, postacie się TWORZY, bo kto sprawdzi czy istnieje pan Marian czy pani Krysia (tajemnica pseudo dziennikarzy z GW i wara wam od naszych źródeł) Najzabawniejsze, że na żadne z pytań szanowna GW nie była odpowiedzieć własnymi słowami, czyżby pan redaktor nie był w stanie znaleźć sensownego wyjaśnienia na fakt, że 10 min. po katastrofie (jeszcze przed przybyciem strażaków) ktoś strzelał w okolicach samolotu, i zupełnie wyraźnie usłyszeć można polskie dialogi. Rozumiem, że wyraźnie słyszalne grupowe gromkie śmiechy przy szczątkach 100 ofiar to w Rosji rzecz zupełnie naturalna i nie należy w żaden sposób zajmować się takimi tematami. Ogólnie żenada z Czerskiej sięga dna, żebyście się tylko nie zdziwili jak akcje jak te z Poznania dotyczyć będą całej Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
pe11 Re: Poziom wyborczej sięga DNA 03.05.10, 20:25 > Żeby ośmieszyć inny punkt widzenie trzeba koniecznie pokazać UFO i połączyć > wiarę w ewentualny zamach w smoleńsku z totalnymi niedorzecznościami. Wcale nie trzeba. Sam z siebie ten pomysł jest tak niedorzeczny, że UFO wydaje się bardziej realne. Odpowiedz Link Zgłoś
nick124 Re: Poziom wyborczej sięga DNA 03.05.10, 20:42 co jest w tym niedorzecznego? To, że sowieci mordują przywódców i intelektualnych liderów z innych państw: Dudajew, Juszczenko, Sikorski i wielu, wielu innych. Pomijam już 20 tys. polskich oficerów, jeśli byli zdolni do Katyń 1, to Katyń 2, w którym zginęło ledwie 100osób to dla sowietów jak splunięcie. Co jest w tym niedorzecznego????? Odpowiedz Link Zgłoś
grundol1 Re: Poziom wyborczej sięga DNA 03.05.10, 20:48 > Co jest w tym niedorzecznego????? Brak powodu. Odpowiedz Link Zgłoś
jaskier20 Re: Poziom wyborczej sięga DNA 03.05.10, 20:57 Przyjmujesz dość ryzykowne założenie. Brzmi ono tak: jeśli istniałby jakiś powód zamachu, to ja bym go znał. Odpowiedz Link Zgłoś
mazurek111 Brak powodu? 03.05.10, 21:05 grundol1 napisał: Co jest w tym niedorzecznego????? Brak powodu Jest ich a nadto. Powtarzam mój wpis sprzed kilku dni w odpowiedzi na post „niestałego_czytelnika” niestaly_czytelnik napisał: quote PO: - odzyskano kompromitujące materiały z BBN i domów Szczygły i Wassermanna - odzyskano przynajmniej na 2 m-ce pełnię władzy w kraju (Rychy i Zbychy wyjdą na żer) Putin: - zlikwidowano przeciwnika, który: Odpowiedz Link Zgłoś
apas13 Re: Brak powodu? 03.05.10, 22:17 Drogi (droga?) Mazurku 111. Proszę, wysil się trochę i pomyśl: Gdyby Rosjanie chcieli zniszczyć PiS i zapewnić polityczną przyszłość przychylnej sobie PO, czy nie prościej było by im czytać sondaże przedwyborcze (w których PiS i L. Kaczyński dołowali) i wykonać jakiś przyjazny gest wobec rządu Tuska (ja wiem? Ustępstwa w sprawie North Stream, otwarcie archiwów śledztwa katńskiego, specjalna cena na gaz i ropę?) - uzyskali by to, co chcieli nie mordując nikogo... Szczerze mówiąc, idąc tokiem rozumowania "spiskowców", osobą która najwięcej politycznie zyskała na śmierci prezydenta jest jego brat... O to chodziło "wyrachowanym zabójcom z Moskwy". A może to J. Kaczyński stoi za zamachem? Proszę, pomyślcie, zanim coś napiszecie... Dalej - czy naprawdę uważasz, że Polska jest tak ważna w Europie i na świecie, że decyzje naszego szefa NBP mogą coś zmienić w światowej gospodarce? Kazda wypowiedź premiera Grecji znaczy obecnie więcej... Uważasz, że opór polskiego prezydenta uniemożliwi mocarstwom osiągnięcie tego, na czym im zależy? Zamiast zabijać Kaczyńskiego mogą przecież podkupić A. Merkel, tak, jak podkupili jej poprzednika i mają to samo a nawet więcej, ale bez zbędnych kłopotów. Czy naprawdę uważasz, że profesjonalni zabójcy z KGB, uzywając broni elektromagnetycznej i sztucznej mgły, przeoczyli by gościa z komórką kręcącego film na miejscu dobijania ofiar zamachu? Świadomie nieposyłaliby karetek wiedząc, że może ktoś ocalał oraz że kilometr od miejsca katastrofy roi się od dziennikarzy? Dali by taki dowód do ręki tropicielom spisków? Po użyciu broni XXII wieku?! Z jakiego powodu? Oszczędzają paliwo do karetek? I tak dalej, i tym podobnie. Stawiając tezę, że samolot zestrzeliło UFO także znajdę masę poszlak, które to potwierdzą. Ale nie chce mi się, cenię sobie spokój i zdrowy rozsądek. Chciało by się zawołać: ciszej nad tymi trumnami... Odpowiedz Link Zgłoś
mazurek111 Re: Brak powodu? 03.05.10, 23:18 apas13 napisał(a): quote Drogi (droga?) Mazurku 111. Proszę, wysil się trochę i pomyśl: Gdyby Rosjanie chcieli zniszczyć PiS i zapewnić polityczną przyszłość przychylnej sobie PO, czy nie prościej było by im czytać sondaże przedwyborcze (w których PiS i L. Kaczyński dołowali) i wykonać jakiś przyjazny gest wobec rządu Tuska (ja wiem? Ustępstwa w sprawie North Stream, otwarcie archiwów śledztwa katńskiego, specjalna cena na gaz i ropę?) - uzyskali by to, co chcieli nie mordując nikogo... Szczerze mówiąc, idąc tokiem rozumowania "spiskowców", osobą która najwięcej politycznie zyskała na śmierci prezydenta jest jego brat... O to chodziło "wyrachowanym zabójcom z Moskwy". A może to J. Kaczyński stoi za zamachem? Proszę, pomyślcie, zanim coś napiszecie... Dalej - czy naprawdę uważasz, że Polska jest tak ważna w Europie i na świecie, że decyzje naszego szefa NBP mogą coś zmienić w światowej gospodarce? Kazda wypowiedź premiera Grecji znaczy obecnie więcej... Uważasz, że opór polskiego prezydenta uniemożliwi mocarstwom osiągnięcie tego, na czym im zależy? Zamiast zabijać Kaczyńskiego mogą przecież podkupić A. Merkel, tak, jak podkupili jej poprzednika i mają to samo a nawet więcej, ale bez zbędnych kłopotów. Czy naprawdę uważasz, że profesjonalni zabójcy z KGB, uzywając broni elektromagnetycznej i sztucznej mgły, przeoczyli by gościa z komórką kręcącego film na miejscu dobijania ofiar zamachu? Świadomie nieposyłaliby karetek wiedząc, że może ktoś ocalał oraz że kilometr od miejsca katastrofy roi się od dziennikarzy? Dali by taki dowód do ręki tropicielom spisków? Po użyciu broni XXII wieku?! Z jakiego powodu? Oszczędzają paliwo do karetek? I tak dalej, i tym podobnie. Stawiając tezę, że samolot zestrzeliło UFO także znajdę masę poszlak, które to potwierdzą. Ale nie chce mi się, cenię sobie spokój i zdrowy rozsądek. Chciało by się zawołać: ciszej nad tymi trumnami... unquote Drogi (droga?) apas13 Jak dotąd (chwalić Boga to już 66 lat) wbrew postępowym trendom jestem rodzaju męskiego. Przypisujesz mi więcej niż to co napisałem. Jednakowoż, zadziwiające jest to, że nasz rząd, zachowując daleko idącą dyskrecję pozwolił na to by praktycznie cale dochodzenie prowadziła strona rosyjska. Od razu po katastrofie bracia Rosjanie orzekli, że to wina pilotów, którzy nie rozumieli języka rosyjskiego (sic!). Potem, na wszystkich rosyjskich forach nastąpił prawdziwy wysyp wiadomości, że to nieodpowiedzialny Lech Kaczyński zmusił pilota do lądowania. Nigdy nie było mowy o żadnej komisji międzynarodowej (a takowa powinna być powołana przy katastrofie przekraczającej 50 ofiar). Od raz wykluczono defekt techniczny maszyny jak i błąd wieży kontrolnej. W całej tej prawie niejasności jest aż nadto. Skutek polityczny wiadomy. PO „bierze wszystko”, a na linii Moskwa – Warszawa nagle zapanował klimat wzajemnej miłości. Jest taka stara łacińska sentencja „is fecit cui prodest” (uczynił ten, komu to przyniosło korzyść). Dla Ciebie to jedynie „teoria spiskowa” i nie należy broń Boże niczego sprawdzać, bo wszystko jest cacy. No cóż, można i tak… Odpowiedz Link Zgłoś
ready4freddy Re: Brak powodu? 04.05.10, 00:29 mazurek111 napisał: > Jednakowoż, zadziwiające jest to, że nasz rząd, zachowując daleko > idącą dyskrecję pozwolił na to by praktycznie cale dochodzenie > prowadziła strona rosyjska. pewnie dlatego, ze samolot rozbil sie w Rosji, to dosc logiczne wytlumaczenie. > Nigdy nie było mowy o żadnej komisji > międzynarodowej (a takowa powinna być powołana przy katastrofie > przekraczającej 50 ofiar). mozesz zacytowac jakis przepis (miedzynarodowy, polski lub rosyjski), ktory by nakazywal owo powolanie miedzynarodowej komisji? Odpowiedz Link Zgłoś
bogda35 Re: Brak powodu? 04.05.10, 07:03 jak na to nie spojrzec - najwiekszym wygranym jest Jarosław Kaczyński - pozbyl sie niewygodnego brata, wypromował PiS na szlachetna i bezbronna ofiarę .Przypadkiem - Kościól dostrzegł swoja szanse na poszerzenie władzy i wpływów w zamian za poparcie Kaczyńskiego , za ktorym jakos dotychczas nie szalał( prezydentowa - czarownica do eutanazji,palac prezydenta to szambo i.t.d.) Odpowiedz Link Zgłoś
martin.slenderlink Przepis jest, ze się powołuje komisję i tyle 04.05.10, 15:45 On ma ochotę na trollerkę w wieku 66 lat. To samo w sobie nie może budzić respekstu. Daj spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
mazurek111 Re: Brak powodu? 04.05.10, 22:57 ready4freddy napisał: quote mazurek111 napisał: > Jednakowoż, zadziwiające jest to, że nasz rząd, zachowując daleko > idącą dyskrecję pozwolił na to by praktycznie cale dochodzenie > prowadziła strona rosyjska. pewnie dlatego, ze samolot rozbil sie w Rosji, to dosc logiczne wytlumaczenie. unquote M. Niezupełnie, synu. Kraj,którego własnością był samolot ma prawo przejąć śledztwo. Skorzystała z tego Białoruś kiedy jej Su 27 rozbił się na terenie Polski. quote > Nigdy nie było mowy o żadnej komisji > międzynarodowej (a takowa powinna być powołana przy katastrofie > przekraczającej 50 ofiar). mozesz zacytowac jakis przepis (miedzynarodowy, polski lub rosyjski), ktory by nakazywal owo powolanie miedzynarodowej komisji? unquote M. W przypadku lotnictwa cywilnego jest to automatyczne. Skorzystala z tego prawa Solidarność po katastrofie 14go marca 1980 (zginęła tam między innymi Anna Jantar) pomimo gwałtownego sprzeciwu towarzyszy radzieckich. W tym zaś przypadku zginęła głowa państwa i cała wierchuszka polskiej armii nie mówiąc już o większości przywódców opozycji politycznej. -- Ciekaw jestem, uczony kumie, czy poza tropieniem 66cioletnich trolli na tym szlachetnym foru zarezerwowanym dla Jasnogrodzien stać Cię na odrobinę zdrowego myślenia, czy też wieloletnie ćpanie z krynicy prawdy zwanej Wyborczą zheblowało Ci doszczętnie szare komórki. Jeśli tak, to ja Ci już pomóc nie mogę? Take it easy. Odpowiedz Link Zgłoś
przechrztaimason Re: Brak powodu? 05.05.10, 16:29 Chyba kpisz, bo naprawdę ciężko uwierzyć, że takie brednie opawiada się serio. Zgodnie z Konwencją Chicagowską kraj bedący właścicielem maszyny ma prawo do wszelkich materiałów śledztwa, a nie do jego przejęcia. I nie breź o jakiejś komisji międzynarodowej. Takiego przepisu po prostu nie ma. Wałkowane to było z okazji wybuchu w Rotundzie. Albo kłamiesz, albo bredzisz. Odpowiedz Link Zgłoś
martin.slenderlink A jakie masz hobby? 04.05.10, 15:41 66-letni trollu "Jak dotąd (chwalić Boga to już 66 lat) wbrew postępowym trendom jestem rodzaju męskiego". Odpowiedz Link Zgłoś
mazurek111 Re: A jakie masz hobby? 04.05.10, 17:12 Jakie mam hobby, uczony kumie? Bawić się czytając wypociny tych, którym political correctness wypolerowała na biało szare komorki. Można zidiocieć przedwcześnie nawet w młodym wieku. Mam nieodparte wrażenie, że gdybym pisał „w duchu postępu”, jak to przykazał sam wielki Adam Zająkliwy, nie nazwałbyś mnie trollem. Odpowiedz Link Zgłoś
rmarduk Re: A jakie masz hobby? 06.06.11, 11:46 66 lat ? To dużo jak na polskie warunki. Odpowiedz Link Zgłoś
tw.zenek Naiwni sądzą, że Prezio był aż tak ważny - dobre.` 03.05.10, 23:21 Aż tak się go Putin bał, że taki zamach zorganizował. - Kto ryzykowałby zamach wiedząc, że obiekt zamachu za pięć miesięcy zniknie z horyzontu, na skutek wyborów? - Przez 4 lata kadencji im nie przeszkadzał, aż tu nagle stwierdzili, że nie poczekają do jesieni. - Naprawdę, trzeba być z PiSu, żeby sądzić, że Putin zawracał sobie głowę Kaczyńskim. Odpowiedz Link Zgłoś
1jacek-rozan Re: Brak powodu? 04.05.10, 00:31 Jakie sondarze przedwyborcze?!Kłamliwe?!To poczytaj ty i inni.Patrz komu ufasz...???Na czym się wzorujesz?GFK Polonia czy OBOP?!To życzę POwodzenia i dowiedz się chłopie kta założył te firmy to dopiero POgadamy! Dla zmanipulowanych mediami Polskojęzycznymi! www.polskie-wici.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
bogda35 Re: Brak powodu? 04.05.10, 07:06 1jacek-rozan napisał: > Jakie sondarze przedwyborcze?!Kłamliwe?!To poczytaj ty i inni.Patrz komu > ufasz...???Na czym się wzorujesz?GFK Polonia czy OBOP?!To życzę POwodzenia i > dowiedz się chłopie kta założył te firmy to dopiero POgadamy! > Dla zmanipulowanych mediami Polskojęzycznymi! > > www.polskie-wici.pl/ możę troche ortografii na początek ? Odpowiedz Link Zgłoś
martin.slenderlink Target ist target 04.05.10, 15:49 Od ortografii ludzie się robią polskojęzyczni. Nie jest dziwne, że UPRowiec w PiSie zapodał opisiki z błędami w filmiku. To jest grubymi nićmi szyte, mówie Wam. Odpowiedz Link Zgłoś
rozterka47 napisy jak u Behemotha 04.05.10, 15:58 martin.slenderlink napisał: > Od ortografii ludzie się robią polskojęzyczni. Nie jest dziwne, że > UPRowiec w PiSie zapodał opisiki z błędami w filmiku. To jest grubymi > nićmi szyte, mówie Wam. No mówie ,że jak z tekstami Behemotha. Odpowiedz Link Zgłoś
rozterka47 <a href="http://www.youtube.com/watch?v=xDUsphl4H5I&feature" targe 04.05.10, 16:02 martin.slenderlink napisał: > Od ortografii ludzie się robią polskojęzyczni. Nie jest dziwne, że > UPRowiec w PiSie zapodał opisiki z błędami w filmiku. To jest grubymi nićmi szyte, mówie Wam. Posłuchajcie, tak wyglądaja tłumaczenia ze słychu :) Odpowiedz Link Zgłoś
1jacek-rozan Re: Brak powodu? 04.05.10, 00:35 Prawdziwe sondaże!!!Nie OBOP!Nie GFK!Przeczytaj niedowiarku!!! ----------------------------------------------------------------------- www.polskie-wici.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
bogda35 Re: Brak powodu? 04.05.10, 07:18 1jacek-rozan napisał: > Prawdziwe sondaże!!!Nie OBOP!Nie GFK!Przeczytaj niedowiarku!!! > ----------------------------------------------------------------------- > www.polskie-wici.pl/ prawdziwe sondaże a także proroctwa z gwarancją Ducha Swiętego - tylko Nasz Dziennik,TV Trwam i ojciec doktor dyrektor -polecaja sie !!! Odpowiedz Link Zgłoś
bumcykcykhopsiup Re: Brak powodu? 06.05.10, 05:23 jacusiu, az sobie wlazlem na podawana przez ciebie strone. przegladnalem, zobaczylem wyniki, a potem sprawdzilem kto szefowal badaniom. niejaki dr hab. rafal broda. wszystko ladnie, ale jest jedno ale. on jest fizykiem! :D:D niewatpliwie uzdolnionym fizykiem, ale jednak fizykiem! nie uwazasz ze sondazami powinien zajmowac sie ktos kompetentny? np. doktor socjologii? najlepiej ze specjalizacja dot. metodologii badan spolecznych? a nie fizyk jadrowy, ktory, podejrzewam ze jest mistrzem w swoim fachu, ale fizyka jadrowa ma bardzo niewiele wspolnego z socjologia... wnioskuje wiec ze zapewne popelnil sporo bledow metodologicznych. umyslnie czy nieumyslnie- niewazne. czyli ten sondaz do ktorego zapodales linka jest NIEWIARYGODNY. Odpowiedz Link Zgłoś
gloszzaszafy Apas-nie wciskaj bzdur 04.05.10, 00:36 Sowieci nigdy nie przejmowali się zbytnio opinią publiczną więc i nie musieli używać przemyślnych sposobów. Brutalność, pewność siebie i groźby działały lepiej niż wszelakie udawanie i mylenie tropu. To nie kraj pacyfistów ani intelektualistów (poza wyjątkami w innych dziedzinach). Odpowiedz Link Zgłoś
martin.slenderlink Misja? 04.05.10, 15:59 Ale co Wy wszyscy tutaj robicie? Misjonarze, którzy myślą, że cała Polska się podnieca PO-PiSowym podziałem sceny politycznej i pieszczeniem w sobie politycznej paranoi, chcą nawracać przekręconych o 180 stopni czytaczy "GWna"? Mission impossible. Odpowiedz Link Zgłoś
1jacek-rozan Re: Brak powodu? 04.05.10, 00:40 3/4 Mediów jest w rękach Niemieckich.Co ty na to?! POsłuchaj ,,Rozmów niedokończonych''to ci się rozjaśni horyzont i przeczytaj książkę pt.,,Globalna rewolucja kulturowa''Margaret Piters. Odpowiedz Link Zgłoś
nett1980 Re: Brak powodu? 04.05.10, 11:44 > 3/4 Mediów jest w rękach Niemieckich.Co ty na to?! A Ojciec dr chcialby miec cale 100%, a tu mu nie daja? Odpowiedz Link Zgłoś
viking2 Re: Brak powodu? 04.05.10, 04:11 apas13 napisała: > Czy naprawdę uważasz, że profesjonalni zabójcy z KGB, uzywając broni elektromag > netycznej i sztucznej mgły, przeoczyli by gościa z komórką kręcącego film na mi > ejscu dobijania ofiar zamachu? Świadomie nieposyłaliby karetek wiedząc, że może > ktoś ocalał oraz że kilometr od miejsca katastrofy roi się od dziennikarzy? Da > li by taki dowód do ręki tropicielom spisków? Dokladnie tak. I jeszcze ta informacja "na filmie slychac strzaly" - ci sami zawodowcy, swobodnie dysponujacy bronia, przy ktorej Star Trek i USS Enterprise wydaja sie dziecinna zabawka, pozalowali na tlumiki dla "siepaczy wyslanych dla dopilnowania, by nikt nie przezyl". Jak pragne, dobrze, ze ich z motykami nie wyslali... Odpowiedz Link Zgłoś
ready4freddy Re: Brak powodu? 04.05.10, 00:26 nie mam sil ani czasu polemizowac z tym belkotem, powiedz mi tylko jedno: czy razwiedka to te male czerwone ludziki, ktore wszedzie widzi Michalkiewicz? zadales sobie kiedys pytanie (skoro lubisz spiski, to podaje ci jeden na tacy) czemu on uzywa tak podejrzanie brzmiacych (obco i fachowo!) slow? bo to JEDEN Z NICH!!! (teraz juz pewnie nie zasniesz, i oto chodzilo) Odpowiedz Link Zgłoś
tuitam_online Putin chciał Saakaszwilego wieszać za jaja 04.05.10, 02:13 Mówił to przy Sarkozym w sierpniu 2008. Tu link i to gazeciany: wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80708,5935640,Putin_chcial__powiesic_Saakaszwilego_za_j____.html Ciekawe, czy miał ochotę zrobić coś Kaczyńskiemu. Odpowiedz Link Zgłoś
nick124 Re: Poziom wyborczej sięga DNA 03.05.10, 21:05 powód, Ukraina i Gruzja, Ukraina została bez żadnych protestów ze strony Zachodu wchłonięta do Rosji, następna w kolejności będzie Gruzja (już za kilka miesięcy), poprzednim razem Kaczyński stał na czele kilku europejskich przywódców, którzy nieźle medialnie napsuli krwi Putinowi. Tym razem nikt nie piśnie nawet słowa. A co powiesz o gigantycznej aferze z nowym kontraktem na dostawę gazu do Polski. Nasz kraj będzie płacił najwięcej ze wszystkich państw w Europie, nasz kraj właśnie oddaje władzę na gazociągiem Jamalskim. Kto po zwycięstwie Komorowskiego i 100% władzy w rękach PO zajmie się tymi aferami? Mało powodów?? Odpowiedz Link Zgłoś
modraczek.2 Re: Poziom wyborczej sięga DNA 03.05.10, 21:13 nick124 napisał: > powód, Ukraina i Gruzja, > Ukraina została bez żadnych protestów ze strony Zachodu wchłonięta do Rosji, > następna w kolejności będzie Gruzja (już za kilka miesięcy), poprzednim razem > Kaczyński stał na czele kilku europejskich przywódców, którzy nieźle medialnie > napsuli krwi Putinowi. > Tym razem nikt nie piśnie nawet słowa. > > A co powiesz o gigantycznej aferze z nowym kontraktem na dostawę gazu do Polski > . > Nasz kraj będzie płacił najwięcej ze wszystkich państw w Europie, nasz kraj > właśnie oddaje władzę na gazociągiem Jamalskim. Kto po zwycięstwie Komorowskieg > o > i 100% władzy w rękach PO zajmie się tymi aferami? > > Mało powodów?? A film puszczony w rosyjskich mediach, przed katastrofą? Czołgi jadące na Gruzję i katastrofa samolotu prezydenckiego? Jak to wytłumaczycie? Zbieg okoliczności? Odpowiedz Link Zgłoś
ready4freddy Re: Poziom wyborczej sięga DNA 04.05.10, 00:33 modraczek.2 napisała: > A film puszczony w rosyjskich mediach, przed katastrofą? Czołgi > jadące na Gruzję i katastrofa samolotu prezydenckiego? Jak to > wytłumaczycie? Zbieg okoliczności? ob. mlodsza referentko z dzialu propagandy KC PiS :) niedlugo dostaniecie tiku nerwowego z tych lgarstw, jak ta pannica z sekretariatu u Bulhakowa :) film (pseudo-dokument) o czolgach jadacych na Gruzje i katastrofie polskiego samolotu z Lechem Kaczynskim owszem, puszczono, i film, mimo zapowiedzi ze to tylko fikcja, wywolal panike wsrod widzow. ale to nie bylo w rosyjskich mediach, tylko w gruzinskiej telewizji. fragmenty sa na YT, mozna obejrzec. ladnie to tak klamac? Odpowiedz Link Zgłoś
peryklejtos Re: Poziom wyborczej sięga DNA 03.05.10, 21:20 Pokładam się ze śmiechu jak to czytam. Za kilka miesięcy LK przegrałby wyboru i odszedł w polityczny niebyt. Rozumiem, że to Rosjanie kazali przesunąć Kancelarii Prezydenta wylot oraz spowodowali, że LK spóźnił się jeszcze dodatkowe pół godziny na lot. Acha i PO specjalnie wysłało na pokład samolotu kilku swoich członków. Bredzicie ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
nick124 Re: Poziom wyborczej sięga DNA 03.05.10, 21:28 przez kilka miesięcy wiele, bardzo wiele mogło się zdarzyć, nie masz pojęcia, może wypłynęły by jakieś dokumenty na temat Komorowski, może zablokowano by przejęcie rurociągu Jamalskiego itd. Jedno jest pewne nikt z nas nie ma zielonego pojęcia co się zdarzyło w Smoleńsku, ale uważam, że ośmieszanie jakiekolwiek teorii i nazywanie jej spiskową jest totalną podłością, żeby było zabawniej to wszystko realizowane jest przez dziennikarzy, którzy powinni dążyć do szukania prawdy. Odpowiedz Link Zgłoś
peryklejtos Re: Poziom wyborczej sięga DNA 03.05.10, 21:36 jak na razie snusie jakichkolwiek teorii spiskowych nie ma żadnego sensu, nalezy poczekać na efekty prac ekspertów. Żadnego sensu nie miało również likwidowanie prezydenta, który w naszym kraju realnej władzy nie ma i nie cieszył się społecznym poparciem. Zrobienie z niego męczennika poprzez tą katastrofę też żadnego sensu nie miało. A sprawa Nordstreamu została już przesądzona. Ja rozumiem, że w trakcie kampani wyborczej wszystko co można zapisac in plus nieżyjącego prezydenta PiS będzie wykorzystywał, nawet jeśli są to wymysły wyssane z palca. Tylko, że po kampanii trzeba powrócić do rzeczywistości. Odpowiedz Link Zgłoś
mazurek111 Re: Poziom wyborczej sięga DNA 03.05.10, 21:56 peryklejtos napisał: jak na razie snusie jakichkolwiek teorii spiskowych nie ma żadnego sensu, nalezy poczekać na efekty prac ekspertów. Żadnego sensu nie miało również likwidowanie prezydenta, który w naszym kraju realnej władzy nie ma i nie cieszył się społecznym poparciem. Zrobienie z niego męczennika poprzez tą katastrofę też żadnego sensu nie miało. A sprawa Nordstreamu została już przesądzona. Ja rozumiem, że w trakcie kampani wyborczej wszystko co można zapisac in plus nieżyjącego prezydenta PiS będzie wykorzystywał, nawet jeśli są to wymysły wyssane z palca. Tylko, że po kampanii trzeba powrócić do rzeczywistości. Jakich „ekpertów”, miły przyjacielu? Na razie to strona rosyjska ma praktycznie monopol na śledztwo, zasię Tusk i jego”kamanda” robią wszystko by nie urazić „wielkiego brata” jakimkolwiek niewygodnym pytaniem. Zbyt wiele jest niejasności by od razu spokojnie przyklepać wersję „nieszczęśliwego wypadku”. Na forach rosyjskich króluje wersja, że to niepoczciwy Kaczyński zmusił pilota do rozbicia samolotu. Rozumiem, że GW działa niszcząco na szare komórki, ale żeby do tego stopnia… Odpowiedz Link Zgłoś
billymclasky Re: Poziom wyborczej sięga DNA 04.05.10, 05:04 Czy oni tak na prawdę myślą,czy żartują? To znaczy naprawdę uważają,że był to rosyjski zamach i że na przykład zrobiono to z powodu gazu z łupków,czy po to żeby pozbyć się szefa NBP,albo żeby pozbyć się Lecha Kaczyńskiego? To jest taki poziom absurdu, że tłumaczenie im że są w błędzie jest po niżej godności zdrowych psychicznie ludzi. Ci ciemni pisokatolicy zawsze będą czuć,że są oblężeni i oszukiwani przez jakieś tajemne siły i będą wyszukiwać coraz to debilniejszych wytłumaczeń dla swoich porażek. Założę się że jak J.Kaczyński przegra wybory,to znajdą się jakieś rzekome dowody na to, że w czasie debat telewizyjnych agenci KGB razem z bojówkami Platformy skierowali na niego jakiś straszny strumień elektromagnetyczny żeby się pomylił w wypowiedziach i skompromitował,a kiedy zdechnie kot Kaczyńskiemu to pewnie dlatego że wypije zatrute mleko przez Platformę mleko,którego nie zdążył wypić umiłowany przywódca. Odpowiedz Link Zgłoś
nick124 Re: Poziom wyborczej sięga DNA 03.05.10, 21:57 nie mówię o Nordstreamie tylko o rurociągu Jamalskim, który właśnie wesoło wpada sobie w rosyjskie ręce. Odpowiedz Link Zgłoś
bogda35 Re: Poziom wyborczej sięga DNA 04.05.10, 07:14 nick124 napisał: > przez kilka miesięcy wiele, bardzo wiele mogło się zdarzyć, > nie masz pojęcia, może wypłynęły by jakieś dokumenty na temat Komorowski, może > zablokowano by przejęcie rurociągu Jamalskiego itd. > > Jedno jest pewne nikt z nas nie ma zielonego pojęcia co się zdarzyło w > Smoleńsku, ale uważam, że ośmieszanie jakiekolwiek teorii i nazywanie jej > spiskową jest totalną podłością, żeby było zabawniej to wszystko realizowane > jest przez dziennikarzy, którzy powinni dążyć do szukania prawdy. teraz dopiero mi sie rozjasniło - to nie był zamach na prezydenta,tylko na Kurtykę ,który własnie miał znależć haka na komorowskiego - to na pewno sprawka PO ,a może Komorowskiego osobiście !! Odpowiedz Link Zgłoś
jaskier20 Re: Poziom wyborczej sięga DNA 04.05.10, 09:51 Ja nie analizuję, jakie mogły być powody zamachu. Jednak podchodzę do tego z pokorą: to, że ja nie widzę powodu zamachu, nie znaczy, że taki powód nie istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
gloszzaszafy Re: Poziom wyborczej sięga DNA 04.05.10, 00:30 grundol1 napisał: > > Co jest w tym niedorzecznego????? > > Brak powodu. A jaki był powód by nas atakować 17 września 1939 r, zabijać wieźniów wbrew ogólnie przyjętym zasadom. Jaki był w końcu powód by tępić AKowców, wprowadzać sowiecki terror, komunizm itd. Chyba że to też nie jest prawdą. Powodów, Czesiu, jako szaraczek-nie musisz znać. Odpowiedz Link Zgłoś
lia.13 Re: Poziom wyborczej sięga DNA 04.05.10, 00:51 w 1939 roku powodem była chęć dokonania kolejnego rozbioru Polski i przejęcie naszych ziem. Teraz, nie było żadnego powodu. Efekt zaś mamy taki, że cały świat dowiedział się o Katyniu1. O mordach, których dokonali Rosjanie na polecenie Stalina. Na prawdę sądzicie, że Rosjanom o to chodziło? Faktycznie, super PR sobie zafundowali ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bogda35 Re: Poziom wyborczej sięga DNA 04.05.10, 06:54 nick124 napisał: > co jest w tym niedorzecznego? > > To, że sowieci mordują przywódców i intelektualnych liderów z innych państw: > Dudajew, Juszczenko, Sikorski i wielu, wielu innych. > Pomijam już 20 tys. polskich oficerów, jeśli byli zdolni do Katyń 1, to Katyń 2 > , > w którym zginęło ledwie 100osób to dla sowietów jak splunięcie. > > Co jest w tym niedorzecznego????? z twego postu wynika że prezydent-naogół dośc podejrzliwy- był idiotą- wsadzając elite armii i prominentów w jeden samolot.Jesli ty podejrzewasz zamach to i szef BBn p.Szczygło powinien sie liczyc z taka mozliwoscia- a nawet był to jego obowiązek-przewidywac rzeczy zdawałoby sie niemozliwe. Za to mu płacono.Prymitywność tego"zamachu" żle świadczyłaby o rosyjskich słuzbach specjalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
bogda35 Re: Poziom wyborczej sięga DNA 04.05.10, 07:22 nick124 napisał: > co jest w tym niedorzecznego? > > To, że sowieci mordują przywódców i intelektualnych liderów z innych państw: > Dudajew, Juszczenko, Sikorski i wielu, wielu innych. > Pomijam już 20 tys. polskich oficerów, jeśli byli zdolni do Katyń 1, to Katyń 2 > , > w którym zginęło ledwie 100osób to dla sowietów jak splunięcie. > > Co jest w tym niedorzecznego????? to jest bardzo dorzeczne.Ale w jakim świetle stawia inteligencje prezydenta i szefa BBn p.Szczygły,którzy ładuja te zagrożone przez Rosje elity w jeden samolot ? O Sikorskim nie słyszeli ? Zdegradowac Szczygłę subito !!! Odpowiedz Link Zgłoś
sargen1 Re: Poziom wyborczej sięga DNA 06.05.10, 13:43 Sami się ośmieszacie, jeśli poważnie uważacie, że po rosyjski gnat to gnat (nie ma takiego wyrazu), a "uchodi odsiuda" - czyli "Idź stąd" znaczy "Ubijaj tuda" - to Ubijaj to tylko taki Polaczek nie znający żadnych języków mógł wymyślić, i jeszcze jest przekonany, że to jest po rosyjski, no bo przecież tak brzmi,nie? Co za głupota, szkoda słów. Odpowiedz Link Zgłoś
ready4freddy Re: Poziom wyborczej sięga DNA 04.05.10, 00:21 w kazdej bajce jest ziarno prawdy, ale w teoriach spiskowych najwiecej jest falszywych wnioskow, wyciaganych z prawdziwych przeslanek. przyklad: mityczni Zydzi, co to ich w WTC nie bylo. w ogole wielu ludzi nie bylo, kto pamieta wydarzenie, ten pamieta, ze w piwerszych chwilach mowilo sie o nawet 50 tysiacach ludzi, ktorzy mogliby byc w wiezach - ale ofiar bylo 3 tysiace z hakiem, nie wszyscy zdazyli dotrzec do pracy, po prostu. co nie zmienia faktu, ze masz absolutnie racje: autor artykulu to wyjatkowy manipulant, i jesli cos jest paliwem dla teorii spiskowych, to wlasnie takie teksty, gdzie bez wiekszego wysilku widac osmieszanie - jak nie wariaci, to najbardziej wariackie teorie. jak chocby ta o Zydach, chociaz w przypadku 9/11 jest pare duzo bardziej sensownych pytan, np. dlaczego wieze sie zawalily, chociaz nigdy wczesniej podobny budynek nie zawalil sie w wyniku pozaru, a samo WTC bylo projektowane tak, aby wytrzymac uderzenie B707. ale latwiej pomieszac najglupsze z najglupszych, dodac do tego faceta z renta od neurologa, i od razu wiadomo, ze kto ma watpliwosci, ten oszolom. no, ale tys wcale nie lepszy. pierwsza sprawa: masz jakis dowod na wymyslanie rozmowcow, czy insynuujesz, dokladnie tak samo, jak autor artykulu? moze tez jestes na gazecianym zoldzie, i razem wymysliliscie cala sprawe, zeby nabijac kliki reklamodawcom? a bardziej serio: czlowieku, z tym filmem to zupelna brednia. masz aparat cyfrowy? to wyjdz z nim przed dom i nagraj pare minut filmu. potem go odtworz, a przekonasz sie, ze byle wietrzy, byle stukniecie palcem w okolice mikrofonu, to potezna "szpilka" w zapisie dzwieku, ale to jeszcze nic - zobacz, jaki ten plik (najpewniej zwykle avi) jest wielki! a ty go masz wrzucic na YT, zeby caly swiat widzial. co robisz? kompresujesz. i teraz juz w zyciu nie odroznisz trzaskow ylapanych przez mikrofon przypadkiem, od strzalow, a "postaci miedzy drzewami" od artefaktow po kompresji. no, ale wystarczy dodac napisy, i kazdy "uslyszy", tak jak ty. posluchaj tego z zamknietymi oczami, albo lepiej daj posluchac z zamknietymi oczami komus, kto nigdy o tym filmie nie slyszal - prawdziwa slepa proba. stawiam ferrari przeciw zaporozcowi, ze nie uslyszy ani slowa z tego, co jest w napisach. jednym slowem chciales dobrze, ale wyszlo.. no sam rozumiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
billymclasky Re: Poziom wyborczej sięga DNA 04.05.10, 03:40 A więc uważasz że teoria o zamachu jest prawdziwa i nie powinna być zestawiana z teoriami spiskowych z UFO w roli głównej? Proponuję ci zatem nie czytanie Gazety Wyborczej i pozostanie przy Naszym Dzienniku. Odpowiedz Link Zgłoś
nick124 Re: Poziom wyborczej sięga DNA 04.05.10, 13:47 hmm... ciekawe... Zastanów się czy po Katyniu 1, nie było kilkuset tysięcy takich jak ty, którzy uważali, że informacja o morderstwie 20 tys. oficerów za spisek i kłamliwą propagandę zachodu. Czy propaganda PRL nie napisała setek artykułów ośmieszających szukających prawdy o Katyniu? Powiem Ci jedno NKWD, KGB a teraz FSB to jedna i ta sama organizacja, z jednym i tym samym celem, być może mają nieco lepsze środki techniczne, ale to ci sami ludzie, więc wykluczanie jakiegokolwiek 'wykonalnego fizycznie' scenariusza jest na tym etapie śledztwa NIEUPRAWNIONE. Co więcej, jeśli takiego absolutnego wykluczenia dokonują dziennikarze, to coś tu zaczyna bardzo brzydko wyglądać. Zastanów się na spokojnie jaki był cel tego artykułu i przypadkiem nie dałeś się złapać. Odpowiedz Link Zgłoś
sadowski.l Re: Opowieść o tym, jak umysł wybiera drogę na sk 03.05.10, 18:15 Widzę że wyborcza postanowiła wyśmiać wszystko i wrzucić solidarność walczącą do jednego worka z ufologami. Problem jest jeden, Polska nie sprawdzi wszystkich możliwych wersji zdażeń bo zrezygnowała z takiej możliwości ... Odpowiedz Link Zgłoś
zgw Re: Opowieść o tym, jak umysł wybiera drogę na sk 03.05.10, 19:38 sadowski.l napisał: > Widzę że wyborcza postanowiła wyśmiać wszystko i wrzucić solidarność walczącą d > o jednego worka z ufologami. A co ty wiesz o ufologach? Za swoją pracę nie dostają pieniędzy. W przeciwieństwie do aparatczyków w związkach zawodowych. Odpowiedz Link Zgłoś
marek.56b Re: Opowieść o tym, jak umysł wybiera drogę na sk 04.05.10, 21:40 Jestem prostym robotnikiem i niewidzę w tej katastrofie żadnych zamachów, spisków. Widzę zato wazeliniarstwo pilota. Pilotowanie samolotu z takimi VIPami to nie jazda taczką z kartoflami i pan pilot chyba przesadził. Odpowiedz Link Zgłoś
arius5 No coz, nie dziwie sie 03.05.10, 19:11 Komuchy i kosciol produkowali przez 60 lat pokolenia nierozgarnietych polglowkow i dzisiaj to procentuje. Widac, ze im sie to doskonale udalo. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.zywiecki Opowieść o tym, jak umysł wybiera drogę na skróty 02.05.10, 12:46 Opowieści o zanachu,spiskach i wrogach Kaczyńskiego lepiej brzmią i chętniej sa czytane niż do znudzenia powtarzane i nie ciekawe ,bez ubarwień oraz oszczędne w słowa, sprawozdania z prac ekspertów.Kampanii wyborczej określonych ugrupowań bardziej pasują spiski i tworzone legendy niż prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
starogowienny Opowieść o tym, jak umysł wybiera drogę na skróty 03.05.10, 09:10 Nie wierzę ruskim, bo nie mam powodu - cała nasza historia mówi sama za siebie. smolensk-2010.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: Opowieść o tym, jak umysł wybiera drogę na sk 03.05.10, 19:34 A masz powód by wierzyć PiSowi? Odpowiedz Link Zgłoś
xolaptop Re: Opowieść o tym, jak umysł wybiera drogę na sk 03.05.10, 20:26 Wbrew pozorom, w przypadku tego typu nagrań, znacznie trudniej oszukać słuch niż wzrok. Przede wszystkim dlatego, że trzeba by mieć bardzo dobrych specjalistów, z wybitnym wyczuciem akcentu dopasowanym do warunków panujących w danej chwili. Nie można sobie zwyczajnie wziąć fragmentu polskiego filmu ze słowami "Nie zabijajcie nas", zniekształcić i wstawić z szumami, ponieważ większość osób znających polski od urodzenia i widzących kontekst jest w stanie rozpoznać sztuczne brzmienie głosu dla danej sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: Opowieść o tym, jak umysł wybiera drogę na sk 03.05.10, 21:19 Tylko, że ja ten film dokładnie przesłuchiwałem, i niczego takiego się nie dosłucchałem. Głuchy jestem, czy tego tam nie ma? Odpowiedz Link Zgłoś
jesusatan Re: Opowieść o tym, jak umysł wybiera drogę na sk 03.05.10, 21:30 prawda jest taka ze jak na sile chcesz cos uslyszec albo ktos ci "powie" co tam niby slychac to to faktycznie uslyszysz. trik znany chocby z podkladaniem zabawnych "tekstow" pod utwory muzyczne - niezla zabawa ;) choc w przypadku wiadomwgo filmiku jest to raczej tragiczne niz smieszne. nie wiem jakim trzeba byc chorym umyslem zeby uknuc taka spiskowa teorie. Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: Opowieść o tym, jak umysł wybiera drogę na sk 03.05.10, 21:35 Czemu zaraz chorym? Wystarczy mieć interes polityczny. Odpowiedz Link Zgłoś
xolaptop Re: Opowieść o tym, jak umysł wybiera drogę na sk 03.05.10, 21:43 Nie głosowałbym za powtórną kadencją byłego Prezydenta, więc historia, że usłyszałem to, co chciałem usłyszeć, jest słaba. W dodatku słuchałem nagrania bez podpowiedzi. I nawet przyznam, że nie wysłyszałęm wielu słów podanych w tekstach z tłumaczeniami do tego filmu, jednak dla mnie wystarczające jest, że słyszałem polskie słowa. Odpowiedz Link Zgłoś
poszliwpisdu Re: Opowieść o tym, jak umysł wybiera drogę na sk 04.05.10, 08:15 > Nie głosowałbym za powtórną kadencją byłego Prezydenta Gdyby tak bylo, to napisalbys prezydenta z malej litery. Odpowiedz Link Zgłoś
xolaptop Re: Opowieść o tym, jak umysł wybiera drogę na sk 03.05.10, 21:37 Native speaker na pewno wysłyszy, więc zakładam, że przyczyną mogło być to, że nie każdy wie, w którym momencie padają polskie słowa, bo jest tam dużo zakłóceń. Zakładam też, że to nagranie musi być słuchane na sprzęcie lepszym od głośników z laptopa. Odpowiedz Link Zgłoś
rozterka47 Re: Opowieść o tym, jak umysł wybiera drogę na sk 04.05.10, 15:33 strikemaster napisał: Tylko, że ja ten film dokładnie przesłuchiwałem, i niczego takiego się nie dosłucchałem. Głuchy jestem, czy tego tam nie ma? Ja tez nic takiego tam nie usłyszałam. Mnie to ewentualnie wygląda,ze tam znalazły sie jakieś zupełnie przypadkowe osoby i zwiały zanim , ktokolwiek inny zdążył dotrzeć. I nie dlatego zwiały ,że były zamachowcami ( to przecież smieszne ) tylko raczej jakimis bandziorami, szabrownikami czy kłusownikami, którym katastrofa nieoczekiwanie pomieszała jakies plany. Napisy w tym filmie skojarzyły mi sie z z tak zwanymi wersjami alternatywnymi tekstów piosenek behemota:) www.youtube.com/watch?v=xDUsphl4H5I&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
jokanda102 granica w polskim spoleczenstwie przebiega przede 03.05.10, 09:34 wszystkim pomiedzy ludzmi w miare psychicznie zdrowymi i stabilnymi, a paranoikami, obciazonymi pewnie w dodatku sydromem poalkoholowym po pijacych na umor przodkach (niekoniecznie w poprzednim pokoleniu). jesli ktos z pelnym przekonaniem jest w stanie wynalezc argumenty na poparcie najwiekszej bredni - to zaczyna to tracic psychiatrykiem... w Polsce ludzi umyslowo niestabilnych jest chyba stosunkowo duzo - ale tez wysoka konsumpcja alkoholu w ciagu ostatnich 200 lat musi zbierac jakies smutne zniwo - i tego wlasnie jestesmy swiadkami... i jakos mnie nie dziwi, ze pojawia sie np nzwisko kobylanskiego - po nim naprawde nie mozna sie spodziewac zdrowych pogladow... Odpowiedz Link Zgłoś
voluntariusz Opowieść o tym, jak umysł wybiera drogę na skróty 03.05.10, 15:43 To co z tematem wyczynia wybiórcza jest już podręcznikową żenadą. To jest już dziennikarski, pospolity kicz. Tendencyjność w doborze problemów i zawsze ten sam poniżający, cyniczny, sarkastyczny sposób malowania tragedii z niby polskiego niby kołtuństwa, niby zaścianka i ciemnoty. Żenada droga redakcjo, staliście się znacznie bardziej nawiedzeni w swojej misji do tych, których tak szmirowato od kilku tygodni chcecie zdyskredytować. Piszcie częściej co nowego wiecie o śledztwie. Piszcie co udało się wam ustalić jako pierwszym. Opiszcie jak radzą sobie z problemami rodziny ofiar, zaproponujcie mądrą pomoc... .... Macie wiele do pisania i do roboty. A to co zamiast tego robicie to żenada i obciach. Pragnę wam przypomnieć, że te smoleńskie spiski i teorie z archiwum x snute przez „polskie, ciemne, zaściankowe kołtuństwo” to i tak mały pikuś w porównaniu do tego, że Irak i jego prezydent stał za zamachami na USA w 2001r. Jeżeli coś tę teorię spiskową przeskoczy, to dopiero o tym piszcie tak często i tak poniżająco. W tamtą brednię uwierzył nie tylko ciemny lud, ale nawet jaśnie oświecona Wyborcza i cała zacna jej inteligencja pisząca oraz czytająca, popierając niepotrzebną wojnę, setki tysięcy ofiar, rujnując kraj i destabilizując połowę świata. I to dopiero była teoria spiskowa godna waszej wnikliwej analizy i rozwikłania, a może nie doszłoby do niepotrzebnej wojny. Teraz raczej wojna nam nie grozi, co najwyżej śledztwo zamiecione pod dywan, jak tysiące innych śledztw w Rosji i cisza konformistycznych mediów, broniących władzy, a szkalujących własnych potencjalnych czytelników. Odpowiedz Link Zgłoś
rozpredatorez Re: Opowieść o tym, jak umysł wybiera drogę na sk 04.05.10, 00:44 voluntariusz napisał: > To co z tematem wyczynia wybiórcza jest już podręcznikową żenadą. To > jest już dziennikarski, pospolity kicz. (...) > Piszcie częściej co nowego wiecie o śledztwie. Piszcie co udało się > wam ustalić jako pierwszym. Widzisz, tu jest ten problem, że o śledztwie nic nowego nie wiadomo. I dlatego uważam to za SKANDAL! Jeden z zaproszonych gości do tvn24 opowiadał, że kiedyś w USA doszło do zagadkowej katastrofy wojskowego samolotu. I tam prokurator prowadzący śledztwo dzień w dzień informował opinię publiczną o nowych ustaleniach i wynikach prowadzonych czynności. A u nas sposób przekazywania informacji z tego śledztwa to jeden wielki SKANDAL. I kto za to odpowiada? Odpowiedz Link Zgłoś
jacmenos Opowieść o tym, jak umysł wybiera drogę na skróty 03.05.10, 16:07 Brawo ! pierwszy głos tłumaczący socjologicznie zjawisko powszechnej histerii po smoleńskiej katastrofie ! Jeszcze wiele lat pracy naukowej dla socjologów i psychologów przed nami ! Odpowiedz Link Zgłoś
cudoktusk Pospieszalski,Rydzyk,J.Kaczynski..Trzech łotrów... 03.05.10, 16:37 oni wymyślili,wykonali, a teraz próbują to zwalić na innych... Odpowiedz Link Zgłoś
tuitam_online Re: Pospieszalski,Rydzyk,J.Kaczynski..Trzech łotr 03.05.10, 21:43 Pewnie, JarKacz to dorwał F-16 , Pośpieszalski naprowadzał go na Tu- 154, a Rydzyk udzielił anteny. Odpowiedz Link Zgłoś
pioro111 Opowieść o tym, jak umysł wybiera drogę na skróty 03.05.10, 16:38 Wyobraźmy sobie podobną katastrofę z Izraelskimi oficjelami na wojskowym lotnisku pod Kairem!!! I wyobraźmy sobie los gazety izraelskiej która pisałaby o niej tak jak Wyborcza!!! Wyobrazili sobie? To wszystko już wiecie!!! Tak jak wyborcza, pisała by prasa w Iranie i innych wrogich Izraelowi państwach!!! To iż wyborcza jest antypolską gazetą to widać!!! A po za tym trzeba brać przykład z Izraela i jego patriotyzmu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
szokez pioro111 ,podaj linki z kłamstwami GW... 03.05.10, 17:39 wykaż, co takiego GW pisała nieprawdziwego..Skoro oskarżasz, to masz na to dowody, co ? Odpowiedz Link Zgłoś
tuitam_online Re: pioro111 ,podaj linki z kłamstwami GW... 03.05.10, 22:11 Ciekawe, że dziennikarzy nie ciekawią rozbieżności w czasie katastrofy, np: wyborcza.pl/1,75478,7761110,Tak_doszlo_do_tragedii.html "Tuż przed godziną 9" + cała piękna animacja powstała nie do końca wiadomo na jakiej podstawie, bo raczej nie na podstawie czarnych skrzynek. wyborcza.pl/1,75478,7821949,Godzina_8_41_02___kokpit_zamilkl.html "Godzina 8.41,02 - kokpit zamilkł" Ale przecież to, że samolot rozbił się wcześniej to też była "teoria spiskowa". Odpowiedz Link Zgłoś
szmul.bender Re: Opowieść o tym, jak umysł wybiera drogę na sk 03.05.10, 18:29 pioro111 napisał: > Wyobraźmy sobie podobną katastrofę z Izraelskimi oficjelami na wojskowym > lotnisku pod Kairem!!! Izraelski prezynt nie jest debilem Odpowiedz Link Zgłoś
zapluty_karzel_moralny Re: Opowieść o tym, jak umysł wybiera drogę na sk 03.05.10, 23:00 szmul.bender napisał: > Izraelski prezynt nie jest debilem I nie lata do Rosji. Odpowiedz Link Zgłoś
bogda35 Re: Opowieść o tym, jak umysł wybiera drogę na sk 04.05.10, 07:43 pioro111 napisał: > Wyobraźmy sobie podobną katastrofę z Izraelskimi oficjelami na wojskowym > lotnisku pod Kairem!!! I wyobraźmy sobie los gazety izraelskiej która pisałaby > o niej tak jak Wyborcza!!! Wyobrazili sobie? > To wszystko już wiecie!!! Tak jak wyborcza, pisała by prasa w Iranie i innych > wrogich Izraelowi państwach!!! To iż wyborcza jest antypolską gazetą to > widać!!! A po za tym trzeba brać przykład z Izraela i jego patriotyzmu!!! wy,moherzyści,zdumiewacie mnie!!! do dzis słowo Zyd było u was czyms obrzydliwym,Izrael podstepnym łajdackim państwem czyhającym i żydokomuna na nasza zgube - a tu nagle każesz sie na ZYDACH wzorowac ? ale numer.... Odpowiedz Link Zgłoś
quant34 Opowieść o tym, jak umysł wybiera drogę na skróty 03.05.10, 16:46 Nie bardzo rozumiem dlaczego komentatorzy tak często wiarę w spiskowe brednie utożsamiają akurat z Polakami na przykładzie katastrofy smoleńskiej. Teorie spiskowe mają się wyśmienicie w każdym zakątku świata. To nie jest domena Polaków, tylko ludzi w ogóle. Żyjemy w skomplikowanej rzeczywistości, na którą składa się tysiące znanych i nieznanych czynników. Wielu ludzi nie ogarnia umysłem stopnia komplikacji rozmaitych związków przyczynowych, stąd zamiast brnąć przez gąszcz rzeczywistych zależności, poszukują rozwiązań prostych. Każde wydarzenie, czy to wypadek lotniczy, czy wybuch wojny czy cokolwiek innego, jest zawsze skutkiem całej gamy różnych okoliczności i przyczyn cząstkowych. Aby dane wydarzenie zrozumieć, należy wszystkie je ustalić, co nierzadko jest po prostu niemożliwe z uwagi na brak dostępu do niezbędnych informacji. Tego problemu nie mają ludzie, których przyczyny i zjawiska po prostu nie obchodzą, ale ludzie których to interesuje mają dwa wyjścia: albo zadać sobie trud szczegółowej i skomplikowanej analizy faktów, do których najpierw muszą dotrzeć, albo znaleźć proste rozwiązanie, oparte na wierze, a nie wiedzy. W ten sposób powstają teorie spiskowe tłumaczące w prosty sposób dlaczego doszło do tego, czy tamtego. Z jednej strony mamy nierzadko potwornie skomplikowany układ zależności, przyczyn i związków, z drugiej strony prosty model oparty na sloganie "to zrobili kosmici, oni już mają sposoby" (w miejsce kosmitów można wstawić cokolwiek, Amerykanów, Rosjan, Iluminatów, Watykan, Platformę Obywatelską, albo krasnoludki). Wybór wydaje się być jasny dla ludzi przyzwyczajonych do wyjaśnienia rzeczy skomplikowanych, dlatego np. naukowcy nie formułują debilnych sloganów, tylko prowadzą wieloletnie badania określonego zjawiska. Co jednak ma zrobić człowiek, który nie dysponuje wiedzą naukową, ani czasem i chęcią na żmudne badania problemu? Ano przyjąć na wiarę, że badane zjawisko jest owocem spisku. W samym mechanizmie wiary w spisek, ogromne znaczenie mają przy tym uprzedzenia, dlatego antysemita wybierze teorie, w których za dane negatywne wydarzenie odpowiedzialność ponoszą Żydzi, a osoba o poglądach antyamerykańskich wybierze wersję z odpowiedzialnością rządu USA i tak dalej. W przypadku Smoleńska mamy do czynienia z nałożeniem się ogólnej skłonności do wiary w spiski na rusofobię, stąd wnioski o mordzie dokonanym na polskim prezydencie przez Rosjan. Brakuje mi jednak naprawdę rzetelnego badania tematu, który usystematyzowałby owoce twórczości tropicieli spisku, a także odpowiedział na kilka ważnych pytań na temat ludzi, którzy w tę czy inną wersję wierzą. Przykładowo ciekawi mnie jaki procent wierzących w zamach w Smoleńsku, jednocześnie wierzy w inne teorie spiskowe i w które. Jeżeli okaże się, że zwolennicy teorii zamachu jednocześnie zawsze, bądź prawie zawsze wierzą w spisek wokół zamachów na WTC, Rząd Światowy, Iluminatów i tak dalej, to wnioski będą zupełnie inne, niż w przypadku gdyby się okazało, że generalnie w spiski nie wierzą, ale akurat w zamach w Smoleńsku - owszem. To oczywiście tylko przykład kwestii wartej zbadania, jest ich znacznie więcej i nie chodzi o to, aby zaspokoić ciekawość. Wbrew pozorom, wyjaśnienie mechanizmu powstawania podobnej wiary, jest ważne i pożyteczne, ponieważ skłonność pewnej grupy ludzi do przyjmowania rozmaitych absurdalnych teorii, ma daleko idące konsekwencje społeczne, niekiedy prawne, a nawet ekonomiczne. Osobiście zgłębiam rozmaite teorie spiskowe od lat, ale nigdy nie natrafiłem na porządnie opracowane i oparte na badaniach studium zjawiska wiary w spiski. A szkoda, bo gdyby takowe istniało, można by podjąć jakieś działania o charakterze edukacyjnym, które zmniejszyłoby liczbę ludzi nieszczęśliwych. Bo to jest bodaj najważniejszy wniosek w całej tej tematyce: ludzie wierzący w piski są mniej szczęśliwi, a nierzadko żyją we frustracji i strachu, dlatego walka z tym zjawiskiem jest jak najbardziej sensowna. Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze_ezoteryk Orwell się z tym zgadza ... 03.05.10, 19:46 quant34 napisał: " zgłębiam rozmaite teorie spiskowe od lat, ale nigdy nie natrafiłem na porządnie opracowane i oparte na badaniach studium zjawiska wiary w spiski. A szkoda, bo gdyby takowe istniało, można by podjąć jakieś działania o charakterze edukacyjnym, które zmniejszyłoby liczbę ludzi nieszczęśliwych. Bo (...) ludzie wierzący w spiski są mniej szczęśliwi, a nierzadko żyją we frustracji i strachu, dlatego walka z tym zjawiskiem jest jak najbardziej sensowna. " Tak tak quancie34 , ludzie wierzący w spiski są " nieszczęśliwi " , ci zaś którzy w nie nie wierzą są pewnie bardzo szczęśliwi , radośni i bardzo , bardzo posłuszni ... Nadmierne wścibstwo nie popłaca , wzbudza wątpliwości nieporządane w społeczeństwie otwartym . Jak pisał Orwell : " Ignorancja to siła " ! Odpowiedz Link Zgłoś
thobold Re: Orwell się z tym zgadza ... 03.05.10, 19:51 Oto i przykład człowieka, o którym pisał quan34: zawsze_ezoteryk, ten, dla którego prawda jest zbyt trudna. Ech. Odpowiedz Link Zgłoś
quant34 Re: Orwell się z tym zgadza ... 03.05.10, 20:20 zawsze_ezoteryk napisał: Tak tak quancie34 , ludzie wierzący w spiski są " nieszczęśliwi " , ci zaś którzy w nie nie wierzą są pewnie bardzo szczęśliwi , radośni i bardzo , bardzo posłuszni ... Nadmierne wścibstwo nie popłaca , wzbudza wątpliwości nieporządane w społeczeństwie otwartym . Jak pisał Orwell : "Ignorancja to siła" ! Nie obraź się, ale moim zdaniem Twój pogląd jest konsekwencją najzwyczajniejszego błędu logicznego. Z tego, co piszesz wynika, że odmowa przyjmowania rzeczywistości na wiarę, jest równoznaczna z bezmyślnym posłuszeństwem, tymczasem jest dokładnie odwrotnie - to wiara czyni człowieka bezmyślnie posłusznym. Człowiek, który wierzy w to, co przeczyta, zamiast myśleć samodzielnie i sprawdzać, jest podatny na manipulację w znacznie większym stopniu niż ten, który zamiast wiary chce wiedzy. Znam osobiście kilkadziesiąt teorii spiskowych, jedne są dla mnie wytworami chorego umysłu, inne dają już do myślenia i jak to się mówi "coś w tym jest", jeszcze inne są zupełnie prawdopodobne, a ostatnią grupę stanowią te, których prawdziwości dowiedziono (żeby nie szukać daleko: program MKULTRA i inne operacje CIA, tajne próby jądrowe w USA, system Echelon). Żadnej z nich nigdy nie brałem na wiarę, w ogóle odmawiam takiej metody postrzegania rzeczywistości. A jednak zapewniam Cię, że bardzo daleko mi do posłuszeństwa :) Wprost przeciwnie, nigdy nie lezę ze stadem, nie kupuję tylko dlatego, że reklamują, nie płacę tylko dlatego, że urzędnik powie, że trzeba i tak dalej. Moim zdaniem brak tego posłuszeństwa wynika właśnie z takiej filozofii życia: wierzyć to ja mogę w Boga, o rzeczywistości, która mnie otacza, wolę wiedzieć (chociaż nie zawsze się to udaje). Podsumowując, przynajmniej w moim przypadku jest akurat odwrotnie, niż piszesz. Co do samej wiary w spiski, jeżeli człowiek całymi dniami umiera ze strachu, że porwą go kosmici, to JEST nieszczęśliwy i w dodatku BEZ POWODU. Jednym jest to obojętne, inny nie. Mnie akurat nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze_ezoteryk Re: Orwell się z tym zgadza ... 12.05.10, 21:16 Drogi quancie34 niestety nie jest to takie proste . Piszesz : " Z tego, co piszesz wynika, że odmowa przyjmowania rzeczywistości na wiarę, jest równoznaczna z bezmyślnym posłuszeństwem, tymczasem jest dokładnie odwrotnie - to wiara czyni człowieka bezmyślnie posłusznym. " Otóż zgadzam się z tym w zupełności - rzeczywiście dociekanie prawdy jest lepsze od wiary . Kłopot jednak w tym iż różnimy się w ocenie czym są teorie spiskowe . Dla ciebie są przejawem fanatycznej wiary w " spiskowe brednie " , dla mnie przejawem raczej wątpliwości i to wątpliwości rozumu , dociekliwości której nie wystarczy " wersja oficjalna " , ale który chcę poznać sam . Nie popełniam błędu logicznego , gdyż teoria spiskowa jest właśnie niewiarą ,niewiarą i ciekawością , nawet wbrew różnym autorytetom . Piszesz dalej : " Znam osobiście kilkadziesiąt teorii spiskowych, jedne są dla mnie wytworami chorego umysłu, inne dają już do myślenia i jak to się mówi "coś w tym jest", jeszcze inne są zupełnie prawdopodobne, a ostatnią grupę stanowią te, których prawdziwości dowiedziono " Tak , zgadzam się i z tym . W twoim poprzednim wpisie jednak nic takiego nie ma . Jest tylko protekcjonalistyczny ton człowieka który pozjadał wszystkie rozumy i wie lepiej kto jest nieszcześliwy , a kto nie i co jest dla ludzi dobre . Dotychczasowa historia świata każe nam traktować uszczęsliwiaczy z dystansem . Są różne teorie spiskowe mniej lub bardziej prawdopodobne ( choćby i z Polski np. afera FOZZ , śmierć generała Papały , nie mówiąc już o " grupie trzymającej władzę " :-) , lecz moim zdaniem trudno jest z absolutną pewnością stwierdzić które są które . Zawsze zależy to od subiektywnej oceny badacza , jego własnych poglądów w danej sprawie . Istotnie możliwe że mój wpis był zbyt ostry. Lepszy jednak spiskowy ferment z którego być może wyłoni się coś nowego , niż dyktatura wątpliwej jedynoprawdy . Odpowiedz Link Zgłoś
thobold Re: Opowieść o tym, jak umysł wybiera drogę na sk 03.05.10, 19:49 @quant34 - napisz waść sam takie opracowanie. Najwidoczniej nikt nie zrobi tego za ciebie, a podobny tekst jest najzwyczajniej w świecie potrzebny. Odpowiedz Link Zgłoś
quant34 Re: Opowieść o tym, jak umysł wybiera drogę na sk 03.05.10, 20:04 thobold napisał: > @quant34 - napisz waść sam takie opracowanie. Najwidoczniej nikt nie zrobi tego za ciebie, a podobny tekst jest najzwyczajniej w świecie potrzebny. Mówiąc szczerze nie jestem pewien czy piszesz poważnie, czy tez ze mnie drzesz łacha :) Jeżeli drzesz łacha, to naprawdę na poziomie (dowodem tego poziomu jest to, ze nie jestem tego pewien ;) A jeżeli piszesz poważnie, to powiem Ci tyle, że takiego opracowania nie jestem w stanie napisać z wielu powodów, z których wymienię tylko trzy: 1. nie posiadam środków na prowadzenie badań, jakich to by wymagało. 2. mam tyle czasu aby sobie poczytać o teoriach spiskowych, ale nie aż tyle aby się im poświęcić w stopniu koniecznym do zgłębienia całej tematyki. 3. nie posiada przygotowania zawodowego aby się zajmować socjologią i psychologią, a te specjalności są niezbędne dla profesjonalnego opracowania problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
czankajszek Re: Opowieść o tym, jak umysł wybiera drogę na sk 03.05.10, 19:52 Bardzo ciekawie czytalo sie Panski wpis. Sam interesuje sie teoriami spiskowymi i to co sie dzieje w Polsce teraz jest iscie fascynujace. Niestety jest tez niebezpieczne. Poziom absurdu jaki osiagneli posadzajacy Rosjan o zamach, jest nie tyle smieszny, co niebezpieczny dla stosunkow miedzy oboma panstwami. Jedna uwaga dla ludzi sklaniajacych sie sie ku teorii spiskowej. Zalozmy ze odrzucamy entuzjastow teorii o wypadku (ktorych jak sadze jest jednak wiecej niz fanow teorii spiskowej) i patrzymy na teoretykow spisku. Jest kilka scenariuszy w tym zakresie, czy nie zastanawia was ze zwolennicy teorii o blizniaczym samolocie zaprzeczaja "faktom" podawanym przez teoretykow bomby w samoloci albo trafienia wiazka energii? Jesli jedna z tych teorii jest prawdziwa to matematyka wskazuje ze trzy pozostale sa bledne... Czysta matematyka powinna dac do myslenia fanom spisku ze ich tok rozumowania jest wielce niepewny... Odpowiedz Link Zgłoś
quant34 Re: Opowieść o tym, jak umysł wybiera drogę na sk 03.05.10, 20:56 czankajszek napisał: > Jest kilka scenariuszy w tym zakresie, czy nie > zastanawia was ze zwolennicy teorii o blizniaczym samolocie > zaprzeczaja "faktom" podawanym przez teoretykow bomby w samoloci > albo trafienia wiazka energii? Jesli jedna z tych teorii jest > prawdziwa to matematyka wskazuje ze trzy pozostale sa bledne... Ależ to jest właśnie kwintesencją podobnych teorii :) Nie znam żadnej teorii spiskowej, która nie występowałaby w kilku, wzajemnie sprzecznych wersjach. Wynika to z tego, że autorzy teorii spiskowych praktycznie nigdy nie opierają się na rzetelnej analizie faktów, a tylko taka analiza może wyłonić jedną prawdziwą wersję zdarzeń. Wszystkie popularne teorie spiskowe opierają się na zabiegu interpretowania informacji (prawdziwych, bądź błędnych) jednak prawidłowa interpretacja wymaga z reguły wiedzy, której autorzy teorii spiskowych nie posiadają. Zapewniam Cię, że gdyby internauci zabrali się za wyjaśnianie przyczyn zwykłego wypadku samochodowego, efekt byłby podobny: powstałoby szereg wykluczających się wzajemnie wersji. Dlaczego? Ponieważ, aby zrobić to poprawnie, trzeba być biegłym sądowym. > Czysta matematyka powinna dac do myslenia fanom spisku ze ich tok > rozumowania jest wielce niepewny... Ależ skąd :) Ani matematyka, ani żadna inna nauka nie jest w stanie spowodować aby fan teorii spiskowej porzucił swoje poglądy. Dzieje się tak dlatego, że ludzie ci kierują się wiarą. Mechanizm wiary w takie teorie jest bardzo podobny do religii. Niczego nie ujmując religii, której nie zamierzam obrażać, nie ulega wątpliwości, że ani logika ani argumenty naukowe nie są w stanie spowodować, że ludzie religijnie przestaną wierzyć. Wiara jest ludziom potrzebna i będą jej bronić wszystkimi dostępnymi środkami. Wiara w spiski jest także niektórym ludziom potrzebna i tak samo będą jej bronić przy pomocy całego arsenału mechanizmów od wypierania, przez racjonalizację, po zaprzeczanie i co tam jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
rzeka.suf Re: Opowieść o tym, jak umysł wybiera drogę na sk 05.05.10, 00:31 quancie, prowadzisz jakiegos bloga moze? kumpel moj zapytuje, zafascynowany klarownoscia twoich mysli. serio. jesli tak, to daj namiar, dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
rita.1 Opowieść o tym, jak umysł wybiera drogę na skróty 03.05.10, 16:58 Nie polemizuj nigdy z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a później zniszczy doświadczeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
voluntariusz wybiórcza propaganda. 03.05.10, 17:00 Teorie spiskowe powstawały od zawsze i wszędzie nawet po znacznie mniejszych tragediach. Snuły je wszelkie stany, wszystkie religie, wszystkie narody i różne frakcje polityczne. Insynuacje wyborczej, że mamy u nas jakąś szczególną płodność teorii spiskowych to bujda jakich mało i pospolite dziennikarska nierzetelność. Rozejrzyjcie się po świecie. Gdzieś teorie spiskowe nie powstawały? Najwięcej tam, gdzie jest brak równoprawnego, pluralistycznego dziennikarstwa, bo teorie spiskowe są jego nieudolną protezą. Ten artykuł to wybiórcza propaganda, bo misja wybiórcza musi trwać i nabierać tempa, kiedy nadarza się okazja. Ile to trzeba się napracować, aby udowodnić wszem, że Polak to kołtun, pijany ciemniak, jego kraj to ciemnogród, religijny zapijaczony fanatyzm i zaścianek. Obślizgły Jacku, oj jaki to wstyd dla wybiórczego inteligenta przyznać się za granicą, że on też Polak. Oj, jej, jejku, aj waj. To nie wymyślaj sobie Słowacji, ale mów prawdę. Boisz się, Obślizgły Jacku, że będzie gorzej? ... a gdyby tak Wyborcza i jej lojalni publicyści poświęcili tyle energii na smoleńskie dziennikarstwo śledcze, co na natrętnie mnożone misje wykazywania ciemniactwa, kołtuństwa, narodowego alkoholizmu Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
quant34 Re: wybiórcza propaganda. 03.05.10, 17:20 voluntariusz napisał: > Insynuacje wyborczej, > że mamy u nas jakąś szczególną płodność teorii spiskowych to bujda > jakich mało i pospolite dziennikarska nierzetelność. Można odnieść wrażenie, że nie czytałeś tego artykułu, skoro wyciągasz takie wnioski. Przecież w artykule przywołano teorie spiskowe dotyczące smug kondensacyjnych na niebie, wirusa HIV, zamachu na WTC, śmierci Preslay`a, rzekomej śmierci McCartney`a, zamachu na Kennedy`ego. Skoro Wyborcza przytacza wiele przykładów teorii spiskowych dotyczących wydarzeń z innych krajów, to chyba nie próbuje Ci wmówić, że takie zjawisko zachodzi tylko w odniesieniu do katastrofy smoleńskiej? Masz dziwny sposób argumentowania, najpierw formułujesz wniosek sprzeczny z treścią artykułu, a później taki "fakt" poddajesz krytyce. Może po prostu nie przeczytałeś całego artykułu? Odpowiedz Link Zgłoś
voluntariusz Re: wybiórcza propaganda. 03.05.10, 17:38 Żle ci się wydaje, przeczytałem. Nie wydaje mi się jednak, aby według autora nasze spiski były równie uprawnione jak spiski innych. Nasze spiski są jakoś szczególnie spiskowe i nawet autor wyjaśnia dlaczego. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin_kkkk Re: wybiórcza propaganda. 03.05.10, 20:29 Wyborcza ma pewien nurt, poglądy, ale jesli nie podoba Ci się ten rodzaj dziennkarstwa to czytaj "Nasz Dziennik" Rydzyka. GW to nie "Trybuna Ludu" za czasow PRL, masz jeszcze kilkadziesiat innych tytułów. Odpowiedz Link Zgłoś
voluntariusz zgoda jak w trybunie ludu 03.05.10, 23:33 Za czasów prlu i trybuny ludu, trzeba było koniecznie się z autorem zgadzać. Można było się nie zgadzać, ale koniecznie trzeba było wtedy siedzieć cicho. Teraz można się nie zgadzać i nie siedzieć cicho. I wszyscy nie muszą, jak kiedyś na pochodzie 1 Maja, śpiewać jedno i to samo. Czyżby Wybiórcza chciała aby znowu było jak za czasów prlu i trybuny ludu, aby tak wszyscy się zgadzali z rządową gazetą lub siedzieli cicho? Odpowiedz Link Zgłoś
tw_kaczor a może voluntariusz mie umie czytać ze...: 03.05.10, 17:40 ...zrozumieniem... Odpowiedz Link Zgłoś
voluntariusz Re: 03.05.10, 18:02 Spytaj "Słowaków". To oni tak często zmieniają poglądy, tak jak im inters pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
voluntariusz Re: 03.05.10, 23:06 Nie uważam prezydenta Lecha Kaczyńskiego za wybitnego wśród wybitnych polityków. Nie byłem ani nie jestem zwolennikiem wyboru miejsca jego pochówku. Nie uważam prezydenta Lecha Kaczyńskiego ani za wybitnego, ani najgorszego polityka. Nie obrażałbym go jednak pospolitymi inwektywami jako byle kogo, małego chłystka na posyłki po piwo kiedyś dla Wałęsy, a ostatnio nie wiem kogo, może Rydzyka. Obie te skrajne oceny mnie nie interesują. Był takim czy siakim ale profesorem z dużą kulturą. Przy prezydentach Jaruzelskim, Wałęsie Kwaśniewskim w tym temacie nie miał się czego wstydzić. Takie anegdoty, jak ta twoja, na podstawie cytatów z różnej prasy można napisać o każdej publicznej postaci na świecie, żywej lub martwej, o każdym prezydencie nawet jeszcze na urzędzie, a już o nieżywym to zamiana smoleńska okazałaby się bardzo skromna. O żywym A. Kwaśniewskim można dokonać podobnych zestawień, a że to pijak, alkoholik, kłamca, prostak bez dyplomu, aparatczyk chodzący na zebrania kolektywu zamiast na wykłady, prosty cwaniak klepiący po ramieniu profesorów światowej sławy, aż tu raptem mąż stanu, wykładowca, duma kultury sztuki i narodu. Kto go zamienił i gdzie? To i tak wszystko nic, bo cytaty w obu powyższych przypadkach byłyby z różnych gazet. Prawdziwe mistrzostwo to wybiórcza zamiana Wałęsy i to wszystko tylko w jednej gazecie. Zamiana z marnego kandydata na prezydenta o jednoprocentowym poparciu na wybiórczego mędrca, profesora, nieskalany i nietykalny autorytet. Kiedy Wałęsa startował drugi raz, był w GW tylko prostakiem, pośmiewiskiem przynoszącym nam wstyd za granicą. Gazeta zgnoiła go do poziomu 1% poparcia, tak mało był wart. Aż tu dziwna przemiana, jakiś inny zamieniony Wałęsa nie przynosi wstydu, ale dumę narodu, nie jest pośmiewiskiem ale autorytetem wręcz skarbem narodowym, i to nadal w tej samej Gazecie Wybiórczej. Kto zamienił Wałęsę? A ty się pytasz kto zamienił prezydenta Lecha Kaczyńskiego, jakby to było coś nowego. Takie rzeczy się zdarzają i to często, nawet w Wybiórczej. Odpowiedz Link Zgłoś
szokez quant34 ..Brawo... 03.05.10, 17:43 krótko,zwiężle i merytorycznie..Bardzo dziękuje. Odpowiedz Link Zgłoś
nick124 jaki związek mają?? 03.05.10, 20:11 totalnie bzdurne wierzenia na temat UFO, uprowadzeniu Elvisa czy stworzeniu HIV z całkiem prawdopodobnymi zamachami na polityków wykonanych przez KGB?? O co wam ludzie chodzi TO SĄ METODY KGB, wymordowali 250 tys. Czeczenów, zabili Dudajewa (prezydent Czeczeni), zniszczyli Chodorkowskiego, zabili kilku niewygodnych dziennikarzy, prawie zabili Juszczenkę, a to są tylko powszechnie znane historie. Tych o których nigdy nie usłyszymy są tysiące, więc o jakich ""spiskowych teoriach"" tutaj mówimy??? Odpowiedz Link Zgłoś
nowak11 Re: jaki związek mają?? 03.05.10, 20:15 Bo pracownicy redakcji GW mają nas za idiotów. Odpowiedz Link Zgłoś
zapluty_karzel_moralny Re: jaki związek mają?? 03.05.10, 23:02 nowak11 napisał: > Bo pracownicy redakcji GW mają nas za idiotów. I chyba mają rację. Odpowiedz Link Zgłoś
szokez voluntariusz.Oto bełkot genetycznego kołtuna.. 03.05.10, 17:41 i ten plugawy język.. Odpowiedz Link Zgłoś
zumaru Opowieść o tym, jak umysł wybiera drogę na skróty 03.05.10, 17:16 Ehh... Szkoda ze nie którzy Polacy są tacy naiwni... i nie mówię tu o tym artykule tylko o osobach które wypowiedziały się w komentarzach. No powiedzcie sami zamach jest możliwy prawda? Wiec trzeba być idiotą by z góry wykluczać tą wersje wydarzeń z powodu ze jest ona nieprawdopodobna. Gdyby wszyscy Polacy myśleli tak jak "wy" to prezydenta byśmy stracili już bardzo dawno... Odpowiedz Link Zgłoś
quant34 Re: Opowieść o tym, jak umysł wybiera drogę na sk 03.05.10, 17:27 zumaru napisał: > No powiedzcie sami zamach jest możliwy prawda? Wiec trzeba być idiotą by z góry wykluczać tą wersje wydarzeń z powodu ze jest ona nieprawdopodobna. Masz rację, że z góry nie można wykluczać takiej możliwości (ani żadnej innej). Problem w tym, że do chwili obecnej wyjaśniono już dostatecznie dużo aby akurat tę wersję wykluczyć (chociaż nie dostatecznie dużo, aby wykluczyć wszystkie oprócz jednej). Tak więc wniosek, że to nie był zamach, nie został poczyniony z góry. Poza tym wersja zamachu jako takiego to jedno, a brednie o dobijaniu rannych to drugie. Poczytaj to, co wypisują ludzie w komentarzach na YouTube do tego słynnego filmiku i odpowiedz sobie na pytanie czy prezentowanej tam wersji naprawdę nie można wykluczyć. Moim skromnym zdaniem można ze 100% pewnością wykluczyć, że profesjonalni zabójcy z rosyjskich służb specjalnych ganiali po miejscu katastrofy i dobijali rannych z użyciem borni palnej, bez tłumików, w dodatku wykrzykiwali wszem i wobec co robią i dali się przy tym nagrać przypadkowemu gapiowi. Istnieją granice absurdu, w którym można uwierzyć, a przynajmniej powinny istnieć. Odpowiedz Link Zgłoś
pklimas Re: Opowieść o tym, jak umysł wybiera drogę na sk 03.05.10, 20:08 Ciekawe jak wytlumaczysz fakt, ze samolot 2 km przed lotniskiem byl na wysokosci 60 m a 1 km przed lotniskiem na wysokosci 2,5 metra. Dla "postepowych, mlodych i po studiach z duzych miast" pytania z artykulu sa bzdura a jedynym powodem dla ktorego samolot 1 km przed lotniskiem byl na wysokosci 2,5 metra jest wynikiem "wejscia Kaczynskiego do kabiny pilotow i kazanie natychmiast wyladowac". Odpowiedz Link Zgłoś
quant34 Re: Opowieść o tym, jak umysł wybiera drogę na sk 03.05.10, 20:39 pklimas napisał: > Ciekawe jak wytlumaczysz fakt, ze samolot 2 km przed lotniskiem byl > na wysokosci 60 m a 1 km przed lotniskiem na wysokosci 2,5 metra. Nie wytłumaczę, tylko poczekam na wyniki śledztwa. Ale ja pisałem, że można ze 100% pewnością wykluczyć dobijanie rannych na miejscu katastrofy. Co Twoje pytanie ma wspólnego z ową teorią? Jeżeli zapytasz czy istnieją wątpliwości odnośnie przyczyn rozbicia się samolotu - odpowiedź brzmi: są. Jeżeli zapytasz czy istnieje techniczna możliwość dokonania na taki samolot ataku elektronicznego - odpowiedź brzmi: istnieje. Jednak z obu powyższych odpowiedzi nie wynika, że polski prezydent został zamordowany przez służby Rosji. Obie wynikają z braku informacji po stronie opinii publicznej w tym momencie. Być może na Twoje pytanie o wysokość samolotu, odpowiedź nadejdzie z wynikami śledztwa, jeżeli natomiast nie nadejdzie, to się będzie trzeba zastanowić na wiarygodnością raportu śledczych. Jednak zakładanie z góry, że Rosjanie uszkodzili celowo aparaturę pokładową, jest obecnie po prostu nieuprawnione. Natomiast sprawa strzelania do rannych przez zabójców z KGB nie jest w ogóle kwestią wątpliwości związanych z katastrofą. To jest po prostu owoc głupoty ludzi opowiadających podobne bzdury i taki pozostanie nawet jeżeli okaże się, że to jednak był zamach (co jest bardzo mało prawdopodobne, ale przyznaję, że co do zasady możliwe). Odpowiedz Link Zgłoś
pklimas Re: Opowieść o tym, jak umysł wybiera drogę na sk 03.05.10, 21:16 ale o czym byl artykul? Artykuł wysmiewał wszelkie domysły, wszelkie inne teorie oprocz tej jednej jedynej własciwej - czyli ze sami sobie jestesmy winni tej katastrofy, w artykule zabraklo tylko puenty - teraz trzeba po cichu zabrac Kaczynskiego z Wawelu. Pijana obsluga na lotnisku - niemożliwe, nagłe obniżenie loty wynikłe awaria mechaniczna - niemożliwe, nagłe obniżenie lotu aby uniknąć zderzenia z rosyjskim samolotem ktory to podobno krążyl nad lotniskiem, ale czy ktos wie kiedy i w jakim kierunku odleciał, czy jego kurs nie przecinał sie kursem Tu-154 - niemożliwe, filmik na BBC pokazujacy rozbicie sie miesiac wczesniej pod Moskawa innego Tu - kadłub cały, tylko pękniety, nikt nie zginął, 8 rannych - a nasz Tu rozwalnoy w drobny mak. Jest mnostwo pytan jakie pozostaja juz prawie miesiac po katastrofie, pytan na ktore nie znamy odpowiedzi, ale czy to powod by sie z nich wszystkich wysmiewac? Czy kazdy zadajacy takie pytania jest "ciemngrodzianinem, wietrzacym rosyjski spisek"? Odpowiedz Link Zgłoś
quant34 Re: Opowieść o tym, jak umysł wybiera drogę na sk 03.05.10, 21:56 pklimas napisał: > ale o czym byl artykul? No właśnie. Obaj piszemy o dwóch różnych rzeczach. Ja nie oceniałem artykułu, tylko niektóre idiotyzmy, które w nim przytoczono. Jeżeli Tobie chodzi o ocenę całego artykułu, to się z Tobą zgadzam - jest tendencyjny. Chociażby z tego powodu, że stawia znak równości pomiędzy teoriami o diametralnie odmiennym stopniu wiarygodności. Np. co innego domniemane zaniechania amerykańskiego wywiadu w sprawie zamachu na WTC, a co innego opowiastki, jak to Elvis Preslay nigdy nie umarł. Pierwsze jest przynajmniej co do zasady możliwe, drugie możliwe nie jest w ogóle. Także w sprawie smoleńskiej istnieją takie nieuprawnione porównania, bo co innego teoria, że katastrofa mogła być efektem celowego działania, a co innego brednie o dobijaniu rannych pasażerów z broni palnej. Jeżeli tę właśnie tendencyjność masz na myśli, to masz rację, ale ja po prostu pisałem o czymś innym. Odpowiedz Link Zgłoś
ww-77 Re: Opowieść o tym, jak umysł wybiera drogę na sk 03.05.10, 22:04 pklimas napisał: Pijana obsluga na lotnisku - > niemożliwe, nagłe obniżenie loty wynikłe awaria mechaniczna - > niemożliwe, nagłe obniżenie lotu aby uniknąć zderzenia z rosyjskim > samolotem ktory to podobno krążyl nad lotniskiem, ale czy ktos wie > kiedy i w jakim kierunku odleciał, czy jego kurs nie przecinał sie > kursem Tu-154 - niemożliwe Akurat o tych hipotezach nie ma w artykule ani słowa, i są one poważnie brane pod uwagę (z wyjątkiem pijanej obsługi lotniska, bo to zostało wykluczone). Jest całkiem możliwe, że wina leży po stronie Rosjan, bo popsuły im się urządzenia, kontroler podał dane w innych jednostkach, tamten odlatujący samolot zmusił Tupolewa do obniżenia lotu itp. To byłyby jednak ZANIEDBANIA, nie zamach. Tak czy inaczej, Rosjanie kilkakrotnie radzili polskiemu pilotowi, żeby nie lądował, co jest potwierdzone i udokumentowane (zwłaszcza że takie same zalecenia przekazali Białorusini i polscy piloci z Jaka). W związku z powżyszym, jeśli ktoś ma w głowie chociaż kawałek kory mózgowej, a nie tylko kato-narodowo-bogoojczyźniano-prawicowo- pisowską papkę, to nie będzie mówił o zamachu. Koniec, kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
rozpredatorez Re: Opowieść o tym, jak umysł wybiera drogę na sk 04.05.10, 01:12 ww-77 napisał: > Tak czy inaczej, Rosjanie kilkakrotnie radzili polskiemu pilotowi, > żeby nie lądował, co jest potwierdzone i udokumentowane (zwłaszcza > że takie same zalecenia przekazali Białorusini i polscy piloci z > Jaka). A skąd wiesz, że radzili? Odsłuchałeś zapis czarnych skrzynek? I skąd wiesz, że to, co mówili polscy piloci z Jaka40 dotarło do załogi Tu154, skoro kontroler z wieży twierdził, że przez ostatnie 10 minut lotu nie miał kontaktu radiowego z załogą Tu154??? A Białorusini skąd tuda? Pierwsze słyszę o zaleceniach białorusinów. To jakaś nowość(!?!) Odpowiedz Link Zgłoś
yoko00 Re: Opowieść o tym, jak umysł wybiera drogę na sk 06.05.10, 12:28 rozpredatorez napisał: >> A skąd wiesz, że radzili? Odsłuchałeś zapis czarnych skrzynek? > I skąd wiesz, że to, co mówili polscy piloci z Jaka40 dotarło do > załogi Tu154, skoro kontroler z wieży twierdził, że przez ostatnie > 10 minut lotu nie miał kontaktu radiowego z załogą Tu154??? __Niczego od kacabów się nie dowiemy_______ Piszący SŁOWA: "głowie chociaż kawałek kory mózgowej ........" Ty nie masz jej NAPEWNO! W związku z powżyszym, jeśli ktoś ma w głowie chociaż kawałek kory mózgowej, a nie tylko kato-narodowo-bogoojczyźniano-prawicowo- pisowską papkę, to nie będzie mówił o zamachu.???? Masz w dowodzie pochodzenie polskie ? Hihi po paru miesiącach w skrzynkach TU samolotu ruscy wsadzą windows 95 lub 3,1 byl taki. Może puszczając w obieg wsio o TU sam.: może byc to SONDA,co i jak polacy myslą. Odpowiedź kacaby będą mieć 100/100% jaka my chcemy, u nich RUKI CZYSTOJE! Odpowiedz Link Zgłoś
karol195111 Opowieść o tym, jak umysł wybiera drogę na skróty 03.05.10, 17:59 proponuję tym którzy mowią że dobijano rannych rozpędzić samochód do 200km i uderzyć w przeszkodę napewno nie będzie potrzeby żeby dobijać. Odpowiedz Link Zgłoś
androidonline Smoleńsk to robota CIA 03.05.10, 18:08 Zamach w Smoleńsku to robota CIA. Tak samo, jak WTC. O WTC polska wikipedia pisze: "W zgliszczach wież odnaleziono paszporty przypuszczalnych porywaczy samolotów, które dla władz Stanów Zjednoczonych w obliczu braku innych dowodów, jak np. czarnych skrzynek, okazały się wystarczającymi dowodami zbrodni." pl.wikipedia.org/wiki/World_Trade_Center Co proszę??? Nie znaleziono nawet nieomal niezniszczalnych czarnych skrzynek? Wyparowały??? A gigantyczną kulę ognia powstałą w momencie uderzenia samolotów w wieżowce przetrwały łatwopalne paszporty porywaczy! Ktoś, kto wymyślił taką bzdurę, jest zwykłym oszustem. A ten, kto w to wierzy jest zwykłym durniem. Albo samozawalenie się WTC7… Straszliwie zmasakrowany zamachem budynek rządowy w Oklachomie City się nie zawalił. Trzeba go było później wysadzić! pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Murrah_overall.jpg A w nieporównywalnie mniejszym stopniu uszkodzony budynek WTC7, posiadający wzmocnioną, stalową konstrukcję, ot tak, po prostu, sam od siebie, zapadł się w sposób przypominający przeprowadzoną profesjonalnie, przy użyciu materiałów wybuchowych, demolkę www.youtube.com/watch?v=GEPjOi2dQSM&feature=related Niemiecka wikipedia podała, w międzyczasie usunięte informacje, że w pyle z Ground Zero znaleziono ślady nanotermitu – materiału wybuchowego. de.wikipedia.org/wiki/7_World_Trade_Center_(alt)#2009.2C_Nachweis_von_Nanothermit_im_WTC_Staub Organizacja skupiająca ponad tysiąc niezależnych konstruktorów i inżynierów domaga się ponownego śledztwa w sprawie zamachu na WTC (to też cenzura na wiki wycięła). de.wikipedia.org/wiki/7_World_Trade_Center_(alt)#2010.2C_Architects_.26_Engineers_for_9.2F11_Truth A polska wikipedia mimo to stwierdza, że: "Zamach wzbudził wiele kontrowersji, co doprowadziło do powstania na jego temat teorii spiskowych." Czy autorzy wikipedii naprawdę uważają nas za idiotów? Smoleńsk to robota USA: www.bibula.com/?p=21013 Odpowiedz Link Zgłoś
zbychuk Re: Smoleńsk to robota CIA 03.05.10, 18:32 "Czy autorzy wikipedii naprawdę uważają nas za idiotów?" Aha, i to na dodatek slusznie! Odpowiedz Link Zgłoś
quant34 Re: Smoleńsk to robota CIA 03.05.10, 19:34 zbychuk napisał: > "Czy autorzy wikipedii naprawdę uważają nas za idiotów?" > Aha, i to na dodatek slusznie! Chyba jesteś trochę zbyt surowy dla swojego przedmówcy. zamachów na WTC nie można wrzucać do jednego worka ze "spiskiem smoleńskim". W tamtym przypadku istnieje bowiem sporo autentycznych niejasności. Jakkolwiek owe niejasności wynikają raczej ze względów bezpieczeństwa, a nie z udziału amerykańskich służb w domniemanym pisku, to trudno się dziwić, że ludzie formułują rozmaite podejrzenia i zastrzeżenia. WTC jest sprawą o tyle szczególną, że w teorii spiskowej odnalazło się przysłowiowe ziarno prawdy, a mianowicie władze USA przyznały, że CIA przed 11 września była ostrzegana przed podobnym zamachem, jednak informację tę błędnie zakwalifikowano jako mało wiarygodną, a sam zamach uznano za nieprawdopodobny. To rzecz jasna nie oznacza, że amerykańskie służby brały w tym udział (wersja "hardcore" teorii spiskowej), czy też celowo nie przeszkadzały terrorystom (wersja "light" teorii spiskowej), ale znaczy to, że służby przez niekompetencję pośrednio przyczyniły się do tragedii. Taki stan rzeczy spowodował konieczność ograniczania strat w wizerunku, a coś takiego najlepiej osiąga się przez utajnianie szeregu informacji. Konsekwencją był brak wielu istotnych informacji, co zmotywowało wielu ludzi do podejrzeń. Istnieje sto powodów aby amerykański rząd utajnił część okoliczności tego zamachu, także wtedy gdy sami Amerykanie nie mieli z nim absolutnie nic wspólnego. Jednak gdy opinii publicznej nie mówi się wszystkiego, ludzie zaczynają snuć podejrzenia. Dlatego właśnie uważam, że teorie spiskowe dotyczące zamachu na WTC i Pentagon powinno się traktować z nieco większą ostrożnością, niż brednie o dobijaniu rannych w Smoleńsku. W przypadku WTC naprawdę nie wszystko wiadomo, a niektóre fakty wydają się do siebie nie pasować i nawet jeżeli nie dowodzi to żadnego spisku, to trudniej potępiać ludzi, którzy nie wierzą w nie do końca kompletną wersję oficjalną. Na koniec jako ciekawostkę przytoczę dwa bardzo znane przypadki wyśmiewanych teorii spiskowych, które okazały się być prawdziwe. Pierwsza to prowadzenie w USA eksperymentów na ludziach w ramach programu badań nad skutkami napromieniowania realizowanego w latach 50-tych oraz programu MKULTRA realizowanego później. Druga to sprawa systemu Echelon. W obu przypadkach, twierdzenia tropicieli spisków były konsekwentnie dementowane oraz wyśmiewane jako bzdury. Jednak po latach wybuchła afera wokół programu MKULTRA zakończona powołaniem komisji Kongresu USA, która potwierdziła, że CIA eksperymentowała na własnych obywatelach. Istnienie systemu Echelon ujawniono po zakończeniu Zimnej Wojny, natomiast administracja Clintona ujawniła i przeprosiła za bestialskie eksperymenty z napromieniowaniem ludzi w latach 50-tych. I tak oto okazało się, że to wyśmiewani tropiciele spisów mieli rację. Nie twierdzę, że akurat z WTC będzie tak samo, twierdzę jednak, że niektóre przypadki teorii spiskowych wymagają nieco więcej uwagi, niż banialuki o kosmitach rządzących światem, czy dobijaniu rannych przez zabójców-kretynów z KGB (musieliby być kretynami, aby robić to w ten sposób). Odpowiedz Link Zgłoś
czankajszek Re: Smoleńsk to robota CIA 03.05.10, 21:03 Ciekawa sprawa z tym otruciem Juszczenki. Jestem obecnie w Kijowie i o dziwo gdy poruszylem ten temat to uslyszalem cos o czym nie mialem pojecia surfujac po polskojezycznym internecie. Mianowice czesc ukraincow (nie wiem jaka ale wydaje sie ze spora) bardzo watpi w jakiklowiek zamach. Slyszalem za to, ze Juszczenko byl ofiara nieudanej terapii komorkami macierzystymi, ktora sobie sam zafundowal, i ktora sie nie powiodla. Nie znam sie na medycynie i nie wiem na ile jest to prawdopodobne. Tak czy inaczej uwazam to za ciekawe, ze o tej teorii nie slyszalem niegdzie w Polsce zas ukraincom wydaje sie to oczywiste. Podkreslali ze jesli KGB chcialo by wyeliminowac Juszczenke to zrobili by to bez problemu a jesli zamach faktycznie byl by nieudany to poszkodowany zrobil by wszystko by dopasc sprawcow i winnych. Odpowiedz Link Zgłoś
quant34 Re: Smoleńsk to robota CIA 03.05.10, 21:24 czankajszek napisał: > Tak czy inaczej uwazam to > za ciekawe, ze o tej teorii nie slyszalem niegdzie w Polsce zas > ukraincom wydaje sie to oczywiste. No to nie szukałeś dokładnie :) O tym, że stan zdrowia Juszczenki nie był konsekwencją otrucia, ale terapii medycznej, pisano w polskiej prasie. Nie pamiętam czy była tam mowa akurat o terapii komórkami macierzystymi, ale na pewno czytałem o koncepcji, że Juszczenko przeszedł jakiś nieudany zabieg, albo po prostu na coś zachorował, a następnie jego stan został wykorzystany w celu zdobycia popularności. > Podkreslali ze jesli KGB chcialoby wyeliminowac Juszczenke to zrobili by to bez problemu Absolutnie się z nimi zgadzam. Zabójcy sowieckiego wywiadu to nie są amatorzy. Jeżeli chcą kogoś sprzątnąć, to ten ktoś umiera. Istnieje sporo przykładów prawdziwości tego twierdzenia. Pamiętam historię człowieka uznanego przez wywiad sowiecki za zdrajcę. Dopadli go, pomimo że był pilnie chroniony przez służby brytyjskie, używając do tego parasola z ładunkiem rycyny (nie mylić z olejkiem rycynowym). Podobnie było z Litwinienką. On także był objęty ochroną brytyjskiego wywiadu, a jednak nie tylko Rosjanie do dopadli, ale w dodatku w niezwykle wyrafinowany sposób (wybór formy egzekucji - nakarmienie faceta promieniotwórczym polonem - miał zapewne przyczyny propagandowe). Co tu w ogóle mówić o Juszczence, który w tamtym okresie prawie w ogóle nie miał ochrony. Można ewentualnie brać pod uwagę teorię, że Rosjanie nie chcieli go zabić, ale spowodować tylko rozstrój zdrowia, jednak tę wersję uważam za zbyt naciąganą. Odpowiedz Link Zgłoś
tuitam_online Re: Smoleńsk to robota CIA 03.05.10, 19:26 Mnie to zawsze zdumiewa, że spiski wszelkie są zawsze robotą CIA, a KGB/FBS tylko ruchem na Placu Czerwonym steruje. Odpowiedz Link Zgłoś
quant34 Re: Smoleńsk to robota CIA 03.05.10, 19:57 tuitam_online napisał: > Mnie to zawsze zdumiewa, że spiski wszelkie są zawsze robotą CIA, a > KGB/FBS tylko ruchem na Placu Czerwonym steruje. Poruszyłeś bardzo ciekawe zjawisko, na temat którego napisano zresztą kupę artykułów i książek. To, co piszesz wynika generalnie z dwóch powodów: po pierwsze CIA to służba kraju, w którym istnieje wolność słowa, a media mają realną możliwość patrzeć władzy na ręce. Dlatego CIA została wielokrotnie przyłapana na działaniach dalekich od prawości. W ZSRR, a w nieco mniejszym stopniu w Rosji, służby specjalne stoją ponad prawem, a każdego kto się dowie zbyt dużo można uciszyć. Dlatego właśnie o wpadkach CIA możesz przeczytać gdziekolwiek (ujawnienie nielegalnych działań wywiadu należy uważać za wpadkę), natomiast o analogicznych działaniach wywiadu Rosji wiadomo niewiele bądź zgoła nic. Druga przyczyna to generalna nieudolność CIA, która na przestrzeni swojego istnienia skompromitowała się lekko licząc kilkanaście razy. Wielu autorów tłumaczy tę amerykańską niemoc wywiadowczą, stosunkowo krótkim doświadczeniem (wywiad amerykański istnieje zaledwie kilkadziesiąt lat). Rosja posiada doświadczenia wywiadowcze sięgające trzech stuleci, a ponadto służby tego kraju miały możliwości, o jakich Amerykanie mogli tylko pomarzyć, ponieważ nie były ograniczone prawem i demokracją. Podsumowując, częściej słyszysz o brudnej robocie CIA,niż FSB, ponieważ FSB jest po prostu lepsza w te klocki. Odpowiedz Link Zgłoś
raind Do quant34 04.05.10, 01:15 Dawno na forum nie było tak logicznych, wyważonych i absolutnie bezstronnych wypowiedzi. W dodatku wyrażonych pięknym językiem. Odebrałeś wszelką chęć polemiki różnym takim, którzy każdego, kto nie daje wiary ich pokręconym teoryjkom nazywają agentem KGB. Po prostu ich onieśmieliłeś:) Za co dzięki wielkie. Odpowiedz Link Zgłoś
yoko00 Re: Smoleńsk to robota CIA 06.05.10, 12:40 tuitam_online 03.05.10, 19:26 Odpowiedz cytując Odpowiedz Mnie to zawsze zdumiewa, że spiski wszelkie są zawsze robotą CIA, a KGB/FBS tylko ruchem na Placu Czerwonym steruje. Odpowiedz Link Zgłoś
zapluty_karzel_moralny Re: Opowieść o tym, jak umysł wybiera drogę na sk 03.05.10, 21:52 karol195111 napisał: > proponuję tym którzy mowią że dobijano rannych rozpędzić samochód do > 200km i uderzyć w przeszkodę napewno nie będzie potrzeby żeby > dobijać. Zientarski przeżył Odpowiedz Link Zgłoś
ready4freddy Re: Opowieść o tym, jak umysł wybiera drogę na sk 04.05.10, 00:47 zapluty_karzel_moralny napisał: > karol195111 napisał: > > > proponuję tym którzy mowią że dobijano rannych rozpędzić samochód do > > 200km i uderzyć w przeszkodę napewno nie będzie potrzeby żeby > > dobijać. > Zientarski przeżył tak, ale o tym, ze jechal "200 km/h" pisaly gazety, natomiast ile jechal naprawde? podasz linka? no i jeszcze taka jedna sprawa: ferrari wazy poltorej tony. sprawdz, ile wazy samolot, a potem popros kogos ze starszej klasy, zeby pozyczyl ci podrecznik do fizyki. Odpowiedz Link Zgłoś
pklimas Re: Opowieść o tym, jak umysł wybiera drogę na sk 03.05.10, 23:56 samolot to troche trwalszy pojazd od samochodu. No i ile kierowwcow formulu 1 ginie w 10 wypadkach? 1-2 reszta ma sie dobrze, a predkosci podobne. Odpowiedz Link Zgłoś
werter54 Opowieść o tym, jak umysł wybiera drogę na skróty 03.05.10, 18:11 Oj, duzo maja psychiatrzy w Polsce do roboty. Ale nie przerobia tego, bo jest tej roboty coraz wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
porman Re: Opowieść o tym, jak umysł wybiera drogę na sk 07.05.10, 02:24 werter54 napisał: > Oj, duzo maja psychiatrzy w Polsce do roboty. Ale nie przerobia tego, bo jest > tej roboty coraz wiecej. razem z rodzina swoja nie dajesz im odpoczac Odpowiedz Link Zgłoś
art.usa Umnie droga na skróty, to bezdyskusyjny rozkaz do ladowania 03.05.10, 18:23 I pilot który nie mogl powiedzieć, "W tej przeklętej mgle ladowac nie można". Odpowiedz Link Zgłoś
zapluty_karzel_moralny Re: Umnie droga na skróty, to bezdyskusyjny rozka 03.05.10, 21:24 Pilota IŁ-a też Kaczyński zmusił? Odpowiedz Link Zgłoś
kociewiak2 Opowieść o tym, jak umysł wybiera drogę na skróty 03.05.10, 18:49 ..serce boli,,,o glupoto,o narodzie polski dlaczego jest tyle zla i nienawisci w naszych sercach,a mowicie ze wierzycie (95%)a Bogu nie podoba sie takie postepowanie Odpowiedz Link Zgłoś
jkal w2łaśnie, a PO co majdrowano przy światłach i 03.05.10, 19:14 zdemontowano system naprowadzania przed przylotem ś.p. Pana Prezydenta RP, celowo? Odpowiedz Link Zgłoś
xxy_yzz Re: w2łaśnie, a PO co majdrowano przy światłach i 06.05.10, 13:00 jkal napisał: > zdemontowano system naprowadzania przed przylotem ś.p. Pana Prezydenta RP, celo > wo? -------------------------------------------------- U nich wsio możliwe,niszczą i trują swoich niewygodnych ! Robili to ok 75 lat,naszym na dywanie u nich też śniadanka szkodziły. Wracali do domu poziomo. Odpowiedz Link Zgłoś
xxy_yzz Re: Opowieść o tym, jak umysł wybiera drogę na sk 06.05.10, 12:56 kociewiak2 napisał: > ..serce boli,,,o glupoto,o narodzie polski dlaczego jest tyle zla ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^ > i nienawisci w naszych sercach,a mowicie ze wierzycie (95%)a Bogu > nie podoba sie takie postepowanie Hihi - jaka masz wersję wypadku w główce napisz ją Bogu ? I my poczytamy ! ,,,o glupoto,o narodzie polski"__mędo co o nas piszesz ty.....! Odpowiedz Link Zgłoś
szpadryna wnusie stalinowców mówią - Rosjanie są fajni i 03.05.10, 19:08 was lubią a szczególnie waszych patriotów. Odpowiedz Link Zgłoś
kibic_rudego Po wybudowaniu 3mln mieszkań Jarek wiedział ze 03.05.10, 19:09 niewdzięczny naród nie wybierze go nigdy więcej. Jako Genialny Strateg zaplanował śmierć brata by wygrać wybory poprzez współczucie po stracie tak Genialnego, Nieodżałowanego Ojca Narodu, Prezydenta L.K. Najpierw kazał bratu lecieć przez tereny gdzie była wojna wiedząc ze pilot odmówi. Lesiu zaś się wkurw... i opier... pilotów. Następnym razem piloci w obawie o prace zrobią to co Lesiu zechce. A Komorowski (współudział z Jarkiem) potwierdzał, ze piloci polscy potrafią lądować na drzwiach od stodoły. I Lech uwierzył, bo był wierzący. Jarek wiedząc ze pogoda się psuje opóźnił lot brata o 30 min. To mu dało czas by mógł wykręcić żarówki z pasa startowego. Mgła nie pozwoliła Ruskiem satelitom wykryć tego. Ale jest możliwość ze Reporterzy bez Granic widzieli jak Jarek krecik ten filmik by odwrócić podejrzenie od siebie Odpowiedz Link Zgłoś
yoko00 Re: Po wybudowaniu 3mln mieszkań Jarek wiedział z 06.05.10, 12:49 kibic_rudego napisał: kibic_rudego__jesteś mocno pierdolniety! Zbadaj sobie główkę - i wpisz inne pochodzenie durniu. Odpowiedz Link Zgłoś
anders76 Opowieść o tym, jak umysł wybiera drogę na skróty 03.05.10, 19:10 Naturalnie, to byla rosyjska nowa bron, promieniowanie zmniejszajace inteligencje najwyzszego dowodcy. Zastosowali pierwszy raz w bardzo niewielkim natezeniu bo to miala byc proba i chcieli tylko zazartowac. Niestety okazuje sie ze niektorzy sa bardzo wrazliwi na to promieniowanie. Resztko odbite od stratosfery trafily wielu w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
jachu13 Re: Opowieść o tym, jak umysł wybiera drogę na sk 03.05.10, 19:11 Wiesz, chyba tez tak zaczne robic... Odpowiedz Link Zgłoś
zioloski Re: Opowieść o tym, jak umysł wybiera drogę na sk 03.05.10, 19:11 kto cie pyta kolega ze zmywaka Odpowiedz Link Zgłoś
swojak11 Putin i KGB nie wybaczyli Lechowi obrony Gruzji ! 03.05.10, 19:15 Słucham telewizji angielsko i niemiecko języcznych i tam w 80% +- mówią ze to minimum sabotaż........ U nas biskup rodem z SB pisze listy pasterskie aby nie ...tropić i winnych nie szukać ! Odpowiedz Link Zgłoś
tuitam_online Re: Putin i KGB nie wybaczyli Lechowi obrony Gru 03.05.10, 19:29 No co ty, Putina to cerkiew na ikony przerobi, przecież w cerkwi świeczki zapala, a do Tuska wysłał list pt. "chciejmy mieć do siebie zaufanie". Odpowiedz Link Zgłoś
asidoo Opowieść o tym, jak umysł wybiera drogę na skróty 03.05.10, 19:21 Słabiutki artykulik Odpowiedz Link Zgłoś
przemekpozor Re: Opowieść o tym, jak umysł wybiera drogę na sk 03.05.10, 19:33 asidoo napisała: > Słabiutki artykulik Twoja wypowiedz za to....wyczerpujaca i ciekawa:)?! Odpowiedz Link Zgłoś
alzg Opowieść o tym, jak umysł wybiera drogę na skróty 03.05.10, 19:23 I owszem chodzi o gaz, mlaskacz puszczał gazy jak się denerwował, jak stresował się podróżami za granicę, zrywał już szczyty itd, na pokładzie był amator cygar... z samolotu zostały szczątki. Odpowiedz Link Zgłoś