jacmenos 28.05.10, 15:52 to może ubezpieczenia nieruchomości obowiązkowe - jak podatek od nieruchomości ? Wyższe stawki na terenach zagrożonych zmusiły by inwestorów do refleksji - czy się opłaca np budować na polderach ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
henryk-sikora Mamy to w genach 28.05.10, 15:53 Państwo polskie utwierdza obywateli, że państwo pomoże, państwo odbuduje, państwo da zapomogi no i obywatele nabierają przekonania, że im się należy. Nawet wypełnienie kwestionariusza uprawniającego do pomocy wydaje się niektorym jako obstrukcja. Najlepiej byłoby gdyby premier przejechał osobiście i wręczył bez pokwitowania walizke pieniędzy za którą można by dom postawić i jeszcze samochód kupić. Po co więc sie ubezpieczać, państwo da. Odpowiedz Link Zgłoś
myslacyszaryczlowiek1 Po to mamy Państwo Polskie 28.05.10, 16:25 Po to jesteśmy zorganizowani w społeczeństwo aby sobie nawzajem pomagać. Człowiek jest istotą społeczną i sam nie ma szans na przetrwanie, a jeśli już to bardzo krótko pożyje. I nie wiesz człowieku w te ubezpieczenia. Bo np. ubezpieczyłeś chałupę od pożaru, ale jak przyjdzie do wypłaty to firma ubezpieczeniowa będzie szukać dziury w całym aby ci tego odszkodowania nie wypłacić. Np. znajdą że bezpieczniki były nie takie, jak powinny, albo że belka drewniana o 2cm za blisko komina, o czym nie miałeś zielonego pojęcia itd. itd. To nie są instytucje non profit. Te szklane pałace powstały na naiwnej wierze spokoju twojego ducha. Zobacz lepiej czy na kluczykach od samochodu nie ma śladów podrabiania bo wtedy też dostaniesz figę a nie pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
jacmenos Re: Po to mamy Państwo Polskie 28.05.10, 17:01 ---------------------------------------------------------------------- ale (mam nadzieję !) obowiązkowego OC nie masz zamiaru zwalczać ? Odpowiedz Link Zgłoś
myslacyszaryczlowiek1 Re: Po to mamy Państwo Polskie 28.05.10, 17:17 Nie mam i przepraszam za błąd wiesz - wierz. Z tymi ubezpieczeniami to może i dobry pomysł, ale nie w wykonaniu przez pazerne instytucje para bankowe. Skoro Państwo wydaje zezwolenie na budowę na danym terenie to też chyba państwo do czegoś się zobowiązuje. Skoro państwo nakazuje budować wdłg. norm budowlanych to też do czegoś się zobowiązuje że jakaś wichura mi dachu nie zerwie. Bo w innym wypadku po co mi te normy, zezwolenia itd. Więźniowi, menelowi czy innym takim zapewnia się dach nad głową + jedzenie. Dlatego uważam że państwo powinno przyjąć jakieś zobowiązania wobec obywateli np. do odtworzenia budynku mieszkalnego w jakimś tam procencie i powierzchni, w razie jakiś niespodziewanych zdarzeń i żywiołów, aby zwykły obywatel nie zostawał sam z 6tys zł, tylko zawsze miał zapewniony dach nad głową. Mogłoby to się odbyć przez podwyższenie podatku. Odpowiedz Link Zgłoś
jacmenos Re: Po to mamy Państwo Polskie 28.05.10, 17:50 za podwyższeniem podatków -głosować nie będę ! za państwem opiekuńczym też nie - bo doświadczenie wskazuje ,że z tego nic dobrego nie wychodzi ! natomiast państwo powinno "motywować" obywateli do racjonalnych działań: np : podwyższać podatek gruntowy dla terenów zagrożonych powodzią , wprowadzić obowiązkowe ubezpieczenia - firmy ubezpieczeniowe nie są charytatywne więc oszacują odpowiednio stopę ryzyka . Dom na mało stabilnej skarpie , w terenie zalewowym ,itd= wysoka stawka. Wierz mi - narzędzia finansowe i fiskalne odpowiednio stosowane są najlepszym sposobem ! Odpowiedz Link Zgłoś
myslacyszaryczlowiek1 Obowiązkowe ubezpieczenia? 28.05.10, 18:13 Tzn. państwo ma nabijać kabzę prywatnym firmom? Drugie OFE chcesz wprowadzić. Państwo ma sprawnie działać i wtedy doświadczenie twoje będzie zupełnie inne. To jest mit że prywatne jest lepsze, wprowadzony w wasze głowy przez media aby lekką ręką można było zgarnąć państwową własność. Najpierw się doprowadza do ruiny, niewydolności finansowej a potem się przejmuje i nagle jak za pociągnięciem czarodziejskiej różdżki wszystko działa? A skutek jest taki jak zęby Polaków - prywatna stomatologia. Odpowiedz Link Zgłoś
jacmenos Re: Obowiązkowe ubezpieczenia? 28.05.10, 18:55 1. pokaż mi państwo , które sprawnie działa - może tam się wyprowadzę ! 2. prywatne nie jest lepsze - po prostu w większości sprawniej działa ! 3. nigdy nie byłem u "państwowego" stomatologa - mam tylko jedne zęby i powierzam je najlepszym specjalistom (i dlatego mam je zdrowe w przeciwieństwie do większości Polaków !) Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: Po to mamy Państwo Polskie 28.05.10, 18:10 Skoro państwo "powinno przyjąć jakieś zobowiązania" co do zapewnienia dachu nad głową - to dlaczego niby tylko wobec ofiar katastrof? Ja - mimo braku katastrofy - nie mam zapewnionego przez państwo "dachu nad głową", tylko sama się musiałam o ten dach (nie swój zresztą, bo na swój mnie nie stać, a państwo to nic nie obchodzi) postarać. I nie widzę powodu, dla którego miałabym płacić wyższe podatki na czyjś "dach nad głową". Zwłaszcza, jeśli ten ktoś nie uznał za stosowne tego dachu ubezpieczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
ajakzupa Panie Bajarzu! 28.05.10, 16:03 Bajać to Pan Bajarz być może umie, ale sprawdzić, to już na pewno nie. Przed chwilą w radiu poinformowali, że ubezpieczyciele wypłacą rekordową kwotę odszkodowań. A może by tak ruszyć zadkiem, zorientować się, ilu powodzian się ubezpieczyło, ilu nie, określić procentowo itp. Już lepiej Panu Bajarzowi wychodzi merdanie chwostem przed Władzą i Propaganda Prorządowa. Odpowiedz Link Zgłoś
jacmenos Re: Panie Bajarzu! 28.05.10, 17:04 ajakzupa napisał: > Bajać to Pan Bajarz być może umie, ale sprawdzić, to już na pewno nie. Przed > chwilą w radiu poinformowali, że ubezpieczyciele wypłacą rekordową kwotę > odszkodowań. A może by tak ruszyć zadkiem, zorientować się, ilu powodzian się > ubezpieczyło, ilu nie, określić procentowo itp. > > Już lepiej Panu Bajarzowi wychodzi merdanie chwostem przed Władzą i Propaganda > Prorządowa. _____________________________________________________________________ nijak nie mogę pojąć gdzie w tekście pana Fedorowicz znalazłeś propagandę pro-rządową ! Odpowiedz Link Zgłoś
ajakzupa Re: Panie Bajarzu! 28.05.10, 23:22 Nijak nie mogę pojąć, gdzie w moim komentarzu znajdujesz to, że piszę, iż w swoim tekście Pan Bajarz zawarł propagandę prorządową. Odpowiedz Link Zgłoś
kabalarz Ale o co chodzi? 28.05.10, 16:05 Panie Jacku, nieco jaśniej, bliżej tematu, a nie jakieś pierdoły dookoły! W sumie, jeśli to tekst satyryczny, to nie bardzo udany, a poważnie to nikt już pana nie traktuje, nawet w kabarecie! Odpowiedz Link Zgłoś
myslacyszaryczlowiek1 Mamy to w genach 28.05.10, 16:10 Widzi Pan Panie Kierowniku. Niektórzy w Polsce mają dylemat wydać pieniądze na ubezpieczenie czy na chleb dla dzieci. W Świniarach pod Płockiem jak pewna nauczycielka parę lat temu - gdy jeszcze nie było mowy o dożywianiu dzieci, zorganizowała suche bułki dla uczniów, to dzieci mało się nie pozabijały o ten rarytas, taki to panuje dobrobyt w Polsce. A druga sprawa to firmy ubezpieczeniowe. One bardzo ochoczo przyjmą pieniądze, ale sama umowa będzie liczyć kilka stron drobnym drukiem zapisanych. A najdłuższy będzie podpunkt kiedy i za jakie szkody firma nie odpowiada. Potem jak przychodzi do odszkodowania to taka firma się miga jak może od wypłacenia, a sądy u nas też nierychliwe + trzeba jeszcze mieć kasę na sąd i adwokata. Dlatego Pan Panie Kierowniku nie bądź Pan taki Cimoszewicz, bo rzadko pan nos wychylasz z tej bogatej i zadufanej w sobie warszafki, a trzeba czasami pojechać tam gdzie diabeł mówi dobranoc, a potem pieprzyć głodne kawałki o ubezpieczeniu. Za takiej ośmieszanej komuny jak była powodź w 1981 roku to Ludzi zakwaterowano w Akademikach Internatach ze stołówkami. Dano talony na odzież i buty, i mimo że w sklepach nic wtedy nie było te talony miały pokrycie w towarze. Ludzie dostali mieszkania w blokach. Wały zrobiono takie że do tej pory nie ma z nimi kłopotu, pomimo tego że jakiemuś idiocie zachciało się bobrzych skórek i sprowadził te zwierzątka do Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
henryk-sikora odpowiedź dla "myslacyszaryczlowiek1" 28.05.10, 16:27 No i "myslacyszaryczlowiek1" rozckliwił się pod koniec wpisu, jak to dobrze było. Władza ludowa w akademikach zakwaterowała, talony dała, tylko zaponiał "myslacyszaryczlowiek1", że talony to wszyscy mieli i na wszystko, na sukier, na 10 dkg kiełbasy. Ale władza sprawiała cuda, w sklepach nic nie było, a ludzka władza na talony dała. Niestety na papier toaletowy nie było talonu i zapewne "myslacyszaryczlowiek1" zachowywał się niegodnie jak większośc narodu i podcierał swój tyłek Trybuną Ludu:). No i na koniec co nam mówi "myslacyszaryczlowiek1", że władza ludowa wały zrobiła, zgadzam się, w tym władza była dobra, wała robiła z kazdego:). A te pieprzone kapitalisty bobry posprowadzały na skórki i psują te cholerne bobry socjalistyczne wały. Masz Ci los, precz z bobrami:):). Odpowiedz Link Zgłoś
myslacyszaryczlowiek1 Życzę większych doświadczeń życiowych 28.05.10, 16:50 Za komuny było to o wiele lepiej zorganizowane, a pomoc była nieporównywalna. A byłem i jestem naocznym naocznym świadkiem bo pochodzę z tych stron. Jednocześnie należy wziąć pod uwagę że między tymi powodziami upłynęło 30 lat. A 30 lat to jest naprawdę kupa czasu i czasami się zastanawiam co Polska przez ten "robiła". Bo może lepiej było się podcierać trybuną ludu i spokojnie żyć, niż teraz stracić wszystko i dostać 6tys zł. Lepiej by dali może pistolet aby w łeb sobie strzelić. Tak a pro po już jeden się powiesił. Odpowiedz Link Zgłoś
jacmenos Re: Życzę większych doświadczeń życiowych 28.05.10, 17:07 myslacyszaryczlowiek1 napisał: > Za komuny było to o wiele lepiej zorganizowane, a pomoc była nieporównywalna. > A > byłem i jestem naocznym naocznym świadkiem bo pochodzę z tych stron. > Jednocześnie należy wziąć pod uwagę że między tymi powodziami upłynęło 30 lat. > A 30 lat to jest naprawdę kupa czasu i czasami się zastanawiam co Polska > przez ten "robiła". Bo może lepiej było się podcierać trybuną ludu i spokojnie > żyć, niż teraz stracić wszystko i dostać 6tys zł. Lepiej by dali może pistolet > aby w łeb sobie strzelić. Tak a pro po już jeden się powiesił. --------------------------------------------------------------------- Proszę Cię- nie wieszaj się ! jeżeli tak tęsknisz za komunizmem - zawsze możesz wyjechać na Kubę - ostatni bastion realnego socjalizmu ! Odpowiedz Link Zgłoś
myslacyszaryczlowiek1 Re: Życzę większych doświadczeń życiowych 28.05.10, 17:22 Ja tylko porównuję jak było i jak jest z pomocą dla powodzian i tyle w tym temacie. A komuna i Kuba to bardzo osobny i rozległy temat. Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: Życzę większych doświadczeń życiowych 28.05.10, 18:13 Myślę, że za te ofiarowane przez rząd, postponowane przez jednego z przedmówców 6000 zł można sobie obecnie kupić co najmniej tyle butów i odzieży, co za tak zachwalane przez ciebie "talony" z czasów PRL. Odpowiedz Link Zgłoś
henryk-sikora odpowiedź dla "myslacyszaryczlowiek1" 28.05.10, 18:29 "myslacyszaryczlowiek1" gdybym miał odpowiedzieć na tym samym poziomie to powinienem powiedzieć, że te 6 tys na pistolet starczy, nawet zostanie:), ale rzecz jest poważna bo dotyczy ludzkiego nieszczęścia. Odpowiem więc co Polska robiła, otóż rozwijała się od lat 20 i to imponująco, pomimo tych wszystkich przyzwyczajeń i nawyków rodem z PRL, tej tęsknoty wyrażanej choćby przez Ciebie "myslacyszaryczlowiek1" to Polska rozwija się zadziwiają. Nie wierze, że piszesz to zupełnie serio, że rzekoma pomoc była większa. Tak się niestety składa, że też żyłem w tym raju PRL-owskim i proszę nie rozbawiaj mnie. Skupmy się na tym co napisał autor tekstu Jacek Fedorowicz, o naszych nawykach, o tym naszym przyzwyczajeniu do braku odpowiedzialności za nas samych i liczeniu, że jakoś to będzie. Gdyby każdy w sposób odpowiedzialny podchodził do kwestii ubezpieczeń od powodzi to ubezpieczyciele zmuszali by sami aby się nie budować na terenach najbardziej zagrożonych powodzią, nie opłacało by się Kowalskiemu budować domu, ani deweloperowi budować 20 piętrowego bloku tak jak we Wrocławiu na terenach zalewowych. Ale u nas jest myślenie, że jakoś to będzie, bo państwo mając nawet 7 procentowy deficyt budżetowy hojnie wspomoże po 100 tysięcy zł. Ci co mieli ubezpieczenie będą mieć bonus, jak powiedział Premier rządu i to juz mi sie nie podoba. Dlaczego ktoś ma mieć bonus za pieniądze publiczne??? Premier tego nie powie, bo musi sie liczyć z głosami wyborców, ja nie muszę, więc mówie otwarcie, że to mi sie nie podoba!!! Nie mamm nic przeciw pomocy powodzianom, ani kwotą 6 tysięcy, ani 100 tysięcy jeżeli stracili wszystko, ale... ale bedą tego skutki uboczne, nie sądzę aby wzrosł odsetek ubezpieczonych, obawiam się, że zmaleje, bo państwo pomoże, a jak nie to media zrobią kociokwik i za odpowiedzialne dzielenie publicznych pieniędzy straci rządząca partia władze. Mógłbym pisac dalej, ale po co i tak będziesz tęsknił za PRL-em nawet gdybym na palcach nabawial sie odcisków od stukania w klawiature:). Pozdrawiam Cie sieroto po PRL- u:). Odpowiedz Link Zgłoś
kabalarz Aleś się Heniu rozpisał! 28.05.10, 18:42 Widzę, że też lubisz ocierać się o twórczość satyryczną niczym imć pan Jacek, co stał się oto arbitrem ubezpieczeń! I nie chwal tak bardzo tych 20 lat gdy ponad 2,5 mln ludzi jest bez pracy, gdy na usługi medyczne czeka się po kilka, a nawet kilkanaście miesięcy, a w szczególnych przypadkach lata. Ech, o czym tu gadać, drodzy kabareciarze! Odpowiedz Link Zgłoś
henryk-sikora odpowiedź dla "kabalarz'a" 28.05.10, 19:08 Pan Jacek nie występuje jako arbiter ani ekspert, zwraca tylko skromnie na przywiązanie, wręcz genetyczne do czasów realnego socjalizmu. Bez pracy pozostaje z 10% (to dużo!!!) ponieważ wciąż za dużo socjalizmu w naszej wolnej IIIRP, ale kiedy mieliśmy to wyplenić skoro ludzie tak kochali stare czasy, że dwukrotnie wybrali socjalistów do władzy plus jeden raz narodowych socjalistów. Liberałowie nie mieli jak się wykazać, ale idzie w dobrym kierunku:). Kolejki do specjalistów są wszędzie, byłyby o wiele mniejsze gdyby ludziska nie zapisywali się z tym samym skierowaniem do kilku specjalistów naraz i tym samym budowali sztucznie kolejki, które większe lub mniejsze były, są i będą!!! Odpowiedz Link Zgłoś
myslacyszaryczlowiek1 Świat nie jest czarno biały, ma odcienie szarości 28.05.10, 18:54 Ja tylko porównałem ówczesną pomoc dla powodzian oraz dzisiejszą. Na to należy nałożyć ówczesne uwarunkowania i dzisiejsze. Na to należy nałożyć trzydziestoletni upływ czasu, chociażby ówczesne maszyny z dzisiejszymi. A teraz co do toku rozumowania niektórych, niech sobie przemyślą Niektórym się marzy jakiś kapitalizm osiemnastowieczny, gdzie rodziny z dziećmi mają zdechnąć z głodu i zimna pod płotem bo... się nie ubezpieczyli, jednocześnie więźniowi się zapewnia wikt i 3 metry dachu nad głową. Przecież to absurd. I niech nikt nie będzie taki mądry że na wszystko się ubezpieczy, czasami życie boleśnie uczy takich mądrali. Odpowiedz Link Zgłoś
jacmenos Re: Świat nie jest czarno biały, ma odcienie sza 28.05.10, 19:08 Niektórym się marzy jakiś kapitalizm osiemnastowieczny, gdzie rodziny z dziećmi mają zdechnąć z głodu i zimna pod płotem bo... się nie ubezpieczyli, jednocześnie więźniowi się zapewnia wikt i 3 metry dachu nad głową. Przecież to absurd. I niech nikt nie będzie taki mądry że na wszystko się ubezpieczy, czasami życie boleśnie uczy takich mądrali. -------------------------------------------------------------------- rozumiem Twoją wrażliwość i bunt na widoczne niesprawiedliwości ! Tu właśnie kłania się rola państwa- jako mądrego "nauczyciela" a nie "dobrego Sw.Mikołaja ". Państwo powinno mądrymi działaniami zabezpieczać obywateli przed wszelkimi niebezpieczeństwami - nawet czasami wbrew ich woli - stąd określenie "przymusowe". Natomiast od wypadków "innych" jest opieka społeczna ... Odpowiedz Link Zgłoś
henryk-sikora Re: Świat nie jest czarno biały, ma odcienie sza 28.05.10, 19:18 Nawet szacunku do pańskich poglądów nabrałem, bo Pan bez agresji rozmawiasz. Różnimy się wielce, ale i też w wielu sprawach byśmy się zgodzili. Nie jestem pozbawiony "wrażliwości społecznej" tylko inaczej widzę możliwości pomocy dla obywateli. państwo ma stwarzać równe szanse, stymulować i wspierać edukacje i przedsiębiorczość, a ludzie sobie już doskonale dadzą rade. Zawsze była i jest grupa, którą powinniśmy otoczyć opieką, niepelnosprawnych i tych najsłabszych, ale w zadnym przypadku nie powinno państwo konserwować i utrwalać biedy, tak aby przechodziła z pokolenia na pokolenie. Takie państwo działa na szkodę obywateli. Odpowiedz Link Zgłoś
jacmenos Re: Świat nie jest czarno biały, ma odcienie sza 28.05.10, 19:34 zgadzam się z Panem w pełni ! jeżeli państwo skutecznie będzie pobudzać przedsiębiorczość obywateli to będzie go stać na wspomaganie grup w jakimś stopniu upośledzonych ( tu bez sarkazmu ) Odpowiedz Link Zgłoś
q-ku masz rację 28.05.10, 22:27 podzielam wyrażony w Twym poście pogląd w pełni jestem z przekonania za liberalizmem, za odpowiedzialnością za siebie ale państwo, które nie ma współczucia wobec obywateli to jakaś dzika jaskinia trzeba to jakoś umieć godzić Odpowiedz Link Zgłoś
q-ku ad "władza wały robiła" 28.05.10, 22:29 rzecz w tym, że nawet zachodni ekonomiści zauważyli iż wielkie państwowe projekty najlepiej robią państwa totalitarne tylko one sprawnie potrafią zmobilizować wielkie siły w jednym celu tak już jest dlatego demokracje są tak słabe - nie umieją zagonić ludzi do roboty Odpowiedz Link Zgłoś
myslacyszaryczlowiek1 A jeśli chodzi o bobry 29.05.10, 02:00 to Co w takim razie stało się w Świniarach? Dotarliśmy do człowieka, który widział, co dzieje się z wałem dosłownie na chwilę przed katastrofą. Wzywał nawet straż pożarną, pokazywał nam połączenie w swoim telefonie, była godz. 8.58. Widział wyraźnie, że między koroną wału a jego tzw. ławą po stronie odpowietrznej (nie od rzeki) powstało wybrzuszenie. Woda wdzierała się do wału, wymywając wypełniający go humus, darń. A potem w błyskawicznym tempie go przerwała. Co istotne - pół godziny wcześniej w tym miejscu wał patrolowali pracownicy Wojewódzkiego Urzędu Melioracji i Urządzeń Wodnych. I nic podejrzanego nie zauważyli. Pozostaje pytanie - skąd to wybrzuszenie. Odpowiedź może być tylko jedna - to niewątpliwie sprawka ryjących zwierząt, lisów lub, co bardziej prawdopodobne, bobrów. Już od dobrych kilku lat zbieram dokumentację działalności tych zwierząt na wałach. Sam widziałem, że potrafią zrobić jamę, w której spokojnie mógłby się zmieścić człowiek. Mają niestety zwyczaj, że wykopują jamy w wałach, zaczynają poniżej linii wody, by swe właściwie legowisko urządzić już w środku, powyżej rzeki. Właśnie tak musiało być w Świniarach. gazeta Płock Odpowiedz Link Zgłoś
jorn Re: Mamy to w genach 28.05.10, 16:11 Panie redaktorze Fedorowicz! Bardzo lubię pańską twórczość, ale od czasu do czasu przydarzają się Panu wpadki. Tak, jak np. z tymi ubezpieczeniami w PRL. Fakt, samochodu, czy obcych walut po oficjalnej cenie / kursie kupić się nie dało. Ale ubezpieczenie komunikacyjne wypłaca odszkodowania nie tylko na zakup nowego pojazdu, ale także na naprawę tego uszkodzonego, w zależności od rozmiaru szkody. A części były trudno osiągalne, ale dawało się je kupić wg oficjalnych cenników. A do tego nawet przy drobnej stłuczce PZU płaciło za lakierowanie całego samochodu, bo brano pod uwagę fakt, że kupienie lakieru w tym konkretnym kolorze graniczyło z cudem. I jeśli ktoś miał niebywałe szczęście lub tzw. "dojścia" i zdobył lakier w kolorze pasującym do reszty, mógł pomalować tylko np. drzwi i zgarnąć gotówkę za malowanie reszty do kieszeni. Taki był to chory system... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
na_grobli Mamy to w genach 28.05.10, 16:42 Czemu tak się dzieje, że satyrycy dołączający do michnikowszczyzny gwałtownie tracą poczucie humoru i smaku? Wie ktoś? Odpowiedz Link Zgłoś
pisdode Mamy to w genach 28.05.10, 17:25 Do tego jeszcze trzeba dodać, że w genach też mamy zapisane, że jak zdarzy się nieszczęście to wyciagamy ręce po pomoc do władzy i lamentujemy olaboga i to tez skutkuje, bo władza bardzo lekką ręką wydaje cudze pieniądze dla zdobycia poklasku i głosów w wyborach. Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: Mamy to w genach 28.05.10, 18:14 Jak w 1997 władza powiedziała prawdę, to wiadomo, jak się to dla władzy skończyło. Trudno się dziwić, że kolejna władza błędu nie powtarza. Odpowiedz Link Zgłoś
s.im.123 Mamy to w genach 28.05.10, 17:27 Jestem za obowiązkowym/wtedy tanszym/ubezpieczaniem nieruchomości,szscególnie obiektów mieszkalnych.Obecna pomoc państwa/podatników/,powinna być powiązana z ubezpieczaniem miszkań. Odpowiedz Link Zgłoś
jacmenos Re: Mamy to w genach 28.05.10, 19:00 s.im.123 napisał: > Jestem za obowiązkowym/wtedy tanszym/ubezpieczaniem > nieruchomości,szscególnie obiektów mieszkalnych.Obecna pomoc > państwa/podatników/,powinna być powiązana z ubezpieczaniem miszkań. --------------------------------------------------------------------- -- pełna zgoda ! dla poparcia przykład : kradzież auta , jego rozbicie - to czasami strata większej kwoty niż remont domu po powodzi ! jeżeli właściciel nie miał autocasco to czemu nie oczekuje wyrównania strat przez państwo - patrz współobywateli ? Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy_dobrze_poinformowany Zbudowałaś na lodzie lub na terenach zalewanych 28.05.10, 18:05 przez powódź - nie martw się państwo ci pomoże !!! Odpowiedz Link Zgłoś
q-ku "wędkujesz na krze - nie martw się" 28.05.10, 22:22 ratownik dla ciebie złamie kręgosłup i będzie całe życie jeździł w wózku Odpowiedz Link Zgłoś
aekielski Mamy to w genach 28.05.10, 19:20 Jak satyrycy snują tak poważne rozważania, to już naprawdę w Polsce nie ma się z czego śmiać. Proponuję za fundusze europejskie przekwalifikowanie satyryków na ekspertów od ubezpieczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_dreptak Mamy to w genach 29.05.10, 00:17 a może po prostu zrobić tak: niech każdy zadba o własną głowę i wszystkie głowy będą zadbane Odpowiedz Link Zgłoś