1zorro-bis 08.07.10, 07:04 ladowal bo Kaczynski kazal. Kiedy to w koncu jasno powiecie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rockville Lot na ślepo 08.07.10, 07:19 Autor artykulu twierdzi, ze piloci dobrze znali Smolenskie lotnisko, poniewaz w przeszlosci 1 raz na nim wyladowali. Oczywiscie, polski pilot dobrze zna lotnisko po jednokrotnym ladowaniu. Bo polscy piloci sa najlepsi na Swiecie i potrafia wyladowac na drzwiach od stodoly !!! Pilot American Airlanes latajacy przez 3 lata pomiedzy Nowym Jorkiem i Washington DC moze powiedziec, ze dobrze zna lotnisko JFK , bo ladowal i startowal na nim 1000 razy, zima , podczas burzy snieznej, podczas wichury, i w najrozniejszch warunkach. A polski pilot zna dobrze lotnisko po jednokrotnym ladowaniu, bo on jest polskim pilotemi on potrafi wyladowac na drzwiac od stodoly..... Odpowiedz Link Zgłoś
4cat Re: Lot na ślepo 08.07.10, 08:18 Biedaku, to nie wiedziałeś ,że Protasiuk lądował tam ze 10 razy odprowadzając na tamte lotnisko polskie samoloty na złom ? Oczywiście wybiórcza nie kłamie pisząc ,ze Protasiuk znał bardzo dobrze te lotnisko , ale pisze tak przez przypadek o jednym tylko lądowaniu Protasiuka w Smoleńsku ! Widzisz, tak własnie wybiórcza szydzi z takich czytelników jak Ty. Bardzo dobrze wiedzą,ze jak napiszą ,ze miał doświadczenie a przytoczą tylko jeden na to przyklad, to kazdy funkcjonalny uczepi się tego jednego lądowania. Tak się właśnie pierze mózgi Polakom. Odpowiedz Link Zgłoś
flat-ower Re: Lot na ślepo 08.07.10, 08:37 a skąd ty wiesz ,że Protasiuk odprowadzał coś na złom do Smoleńska? Co tam złom samolotowy skupują? To ty bawisz się ja wszyscy Pisowcy w pomówienia i sugestie. Jak coś wiesz to podaj źródło, udwodnij a nie rzucaj sensacyjki pod publiczkę... Odpowiedz Link Zgłoś
4cat Re: Lot na ślepo 08.07.10, 08:44 Otóż wiem to z wywiadu z jego rodzicami , którzy opowiadali o tych lotach do Smoleńska. Tam, w Smoleńsku utylizuje się kasowane samoloty. Teraz wracam do tego co napisała wybiórcza , napisała prawdę o doświadczeniu Protasiuka, ale podała tylko jeden przyklad abyś własnie usmiał się z tego doświadczenia , skoro przytaczają tylko jeden przkład tego lądowania. Tak to się pierze mózgi czytelnikom wybiórczej. Oto napisali prawe ,ze pilot miał doświadczenie !! co jest prawdą ale bardzo dobrze wiedzą,że funkcjonalny nie uwierzy skoro dają tego doświadczenia tylko jeden przkład. To obyczaj naszych starszych braci zwany obracanie kota ogonem. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Lot na ślepo 08.07.10, 09:46 > Otóż wiem to z wywiadu z jego rodzicami , którzy opowiadali o tych > lotach do Smoleńska. Tam, w Smoleńsku utylizuje się kasowane > samoloty. Mogę prosić o link? Odpowiedz Link Zgłoś
4cat Re: Lot na ślepo 08.07.10, 10:03 niestety linka do tego wywiadu w telewizji nie mam . Ale nie przez przypadek wybiórcza napisała ,ze Protasiuk miał duże doświadczenie . Bo to prawda jest. Jeśli przejrzysz stare programy telewizyjne to odnajdziesz ten film z wywiadem z jego rodzicam. Wstrząsająca wypowiedź matki Protasiuka , która z płaczem mówiła o tym ,ze na budynku w którym mieszka znalazły się obelżywe napisy na temat jej syna . Z płaczem opowiadała o wielu lotach Protasiuka do Smoleńska . Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Ładne mamy wojsko ..... 08.07.10, 10:17 Nie wiem czy śmiać się czy płakać. Oficer WP opowiada osobom postronnym co robi w wojsku. Mi się to w głowie nie mieści. Czy słyszał on o tajemnicy wojskowej? Nie sądzę aby rodzice po śmierci syna kłamali, bo niby jaki by mieli interes. Więc to dodatkowy "kwiatek" do oceny fachowości kapitana Protasiuka. Jeśli takie mamy wojsko to rozpędzić to dziadostwo , bo wstyd tylko przynoszą. Odpowiedz Link Zgłoś
slon2002 naoczni swiadkowie: pilotował sam Kaczyński 08.07.10, 10:47 Tak, to on sam osobiście odpalił bombę paliwiwą!!! Wielu dziennikarzy Gazety Wyborczej może to potwierdzić!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Urodziłeś się w 2002 roku? 08.07.10, 10:54 Gratuluję umiejętności pisania. Rozmum jeszcze nie ten, ale to przyjdzie z czasem. Odpowiedz Link Zgłoś
4cat Re: Urodziłeś się w 2002 roku? 08.07.10, 11:25 zgadza się tajemnicą jest ,że latał do Smoleńska i z niejakim Kwaśniewskim o Wałęsie nie wspominając. Brak umiejętności trzeba tuszować rozumem ! Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 Re: Urodziłeś się w 2002 roku? 08.07.10, 12:09 Z jakim Wałęsą kretynie? Gdy Wałęsa był prezydentem to Protasiuk maturę robił ciemnioku. Odpowiedz Link Zgłoś
wuzuwela Re: Urodziłeś się w 2002 roku? 09.07.10, 02:17 4cat napisał: > zgadza się tajemnicą jest ,że latał do Smoleńska i z niejakim > Kwaśniewskim o Wałęsie nie wspominając. > Brak umiejętności trzeba tuszować rozumem ! przeoczyłeś(znając ciebie,specjalnie)pewien fakt z artykułu,otóż kpt Protasiuk NIE MIAŁ uprawnień do lądowania w takich warunkach,cytuję; "Minimalne warunki do lądowania w Smoleńsku to 1000 i 100 m. Co więcej, uprawnienia mjr. Protasiuka pozwalały mu lądować przy widzialności co najmniej 1800 i 120 m. Nie powinien był więc zejść poniżej 120 m (to tzw. wysokość decyzji), jeśli nie widział wtedy ziemi i nie dostał zgody na lądowanie. Ale Tu-154 zniżał się aż do 20 m." co więcej jeszcze trzeba?powinien odlecieć i tyle,jak za kierownicą,nie jesteś pewien,nie wyprzedzaj! Dla Protasiuka to brzmiało;nie jesteś pewien,nie ląduj,leć na zapasowe lotnisko.Całe to zamieszanie wokół katastrofy to szukanie dziury w całym. Odpowiedz Link Zgłoś
4cat Re: Ładne mamy wojsko ..... 08.07.10, 11:22 to loty do Smoleńska z samolotami na złom to tajemnica wojskowa ? niedostępna wybiórczej ? Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Tajemnica .... 08.07.10, 12:09 Ja w zakładzie pracy, zupełnie cywilnym podpisałem zobowiązanie, że jeśli będę paplał poza nim o czymkolwiek związanym z pracę, mają mnie prawo zwolnić. Nie wyobrażam sobie aby podobny zapis nie obowiązywał w wojsku. Dodatkowo z sankcją karną a nie tylko wywaleniem do cywila. Nawet czynność przestawienia w jednostce latryny jest tajemnicą. Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: Ładne mamy wojsko ..... 08.07.10, 18:17 ws21 napisał: > Nie wiem czy śmiać się czy płakać. > Oficer WP opowiada osobom postronnym co robi w wojsku. > Mi się to w głowie nie mieści. Czy słyszał on o tajemnicy wojskowej? > Nie sądzę aby rodzice po śmierci syna kłamali, bo niby jaki by mieli > interes. > Więc to dodatkowy "kwiatek" do oceny fachowości kapitana Protasiuka. > Jeśli takie mamy wojsko to rozpędzić to dziadostwo , bo wstyd tylko > przynoszą. ### ws21; A co to jest za wielka tajemnica, że odprowadzał złom? Nie zauważyłeś jeszcze że czasy się zmieniły? Tkwisz w archaiźmie? Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Jak to mówią? 08.07.10, 19:59 Od rzemyczka do koniczka. Jeśli nie nie potrafi dochować tajemnicy w drobnej sprawie, gdzie gwarancja że dochowa je w ważnej? Papla jest papla. A co do czasów. Nic się nie zmieniło. Wywiady operują jak dawnej, i myslę że Polska jest dużo dokładniej penetrowana jak w czasach "dyktatury proletariatu". Ja nie potrafię zrozumieć, po co ojcu pilota wiedza gdzie i po co lata syn ....... Wykonuje zadanie i na tym wiedza rodziny powinna się kończyć. Piszę o wojsku a nie harcerstwie udającym wojsko. O wojsku gdzie są regulaminy (przestrzegane, rzecz święta), normy, zasady, odpowiedzilaność. A mam wrażenie że u nas dominują kozaki. Jedna katastrofa, druga, trzecia, czwarta ..... I żadnych wniosków. Nargan Khel. I też nic się nie stało, przeczekamy aż krzykacze zapomną. Udawane patrole. Nie ma sprawy. Chłopaki chcą dorobić. Ja bym tą bandę udającą służbę rozpędził na cztery wiatry. Pożytek mały a tylko wstyd i kłopoty. Odpowiedz Link Zgłoś
viking2 Re: Ładne mamy wojsko ..... 09.07.10, 04:21 ws21 napisał: > Nie wiem czy śmiać się czy płakać. > Oficer WP opowiada osobom postronnym co robi w wojsku. Moze go jednak krzywdzisz? Zastanow sie: oficer-pilot czynnej sluzby. Po co on tam do tego Smolenska (a moze wcale nie do Smolenska?) lata raz po raz nie wiesz, i ja tez nie wiem, i nikt na tym forum nie wie. Pilot, oficer sil lotniczych lata, bo TAKI JEST ROZKAZ. A rodzice, jak to rodzice, dopytuja "a po co ty tam, synku, do tych Ruskich latasz?" Na poczatku pewnie odpowiedzial "bo taki mam rozkaz", ale jak go przycisna mocniej, to co im odpowie? "Odpie...ie sie"? Nie, bo to w koncu jego rodzice, wiec cos wymysli na poczekaniu. "Stare samoloty tam, mamo, odprowadzam, czas juz sie pozbyc tego ruskiego zlomu z Polski...". I matka zadowolona, bo "syn jej prawde powiedzial", a i "tajemnice panstwowa posiadla"... Nie twierdze, ze tak wlasnie bylo - ale moglo byc. Lepiej pomyslec w tych kategoriach, zanim rzuci sie cien na oficerski mundur... Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Ja rzucam cień? 09.07.10, 06:56 Oceniam fakty. Znane powszechnie. Katastrofy CASA, Mewa, Bryza, Tu- 154. Co one mówą o wyszkoleniu pilotw wojskowych? Nargan Khel, co mówi o morale i etyce naszego wojska. Lewe patrole w Afganistanie także. No i ta wypowiedź ojca pilota. To też fakt. Obrazje stosunek do słuzby i zasad panujących w wojsku. Czujesz się bezpieczny z takimkwojskiem? Bo ja nie. Więcej uważam że wrzucam pieniądze w błoto. Niemałe. Odpowiedz Link Zgłoś
viking2 Re: Ja rzucam cień? 10.07.10, 05:42 ws21 napisał: > Oceniam fakty. Znane powszechnie. Katastrofy CASA, Mewa, Bryza, Tu- > 154. Co one mówą o wyszkoleniu pilotw wojskowych? Ja nie pisalem o wyszkoleniu pilotow. Ja pisalem o tym, ze mozna zarzucac oficerowi lotnictwa niedochowanie tajemnicy sluzbowej, ale robilbym to ostroznie. Bo rodzice w wywiadzie mowia o tym, co sym im powiedzial - rzeczywiscie, ze chyba nie maja zadnego interesu w tym, zeby klamac, wiec prawdopodobnie tak im powiedzial. Ale to nie oznacza, ze beztrosko dzielil sie tajemnicami sluzby na prawo i na lewo, bo mogl zwyczajnie dezinformowac. Powiedzial, ze odstawia szmelc na zlom, a co robil naprawde, tego nie wiemy i nie wie nikt na tym forum. A jesli ktos wie, to i tak nie wolno mu o tym napisac. Tym bardziej, ze w okolicach Smolenska za cholere nie mozna doszukac sie zlomowiska samolotow. Ostatecznie, to nie zgubiony portfel albo kosmetyczka, tylko kilkadziesiat hektarow terenu, setki ton metalu i kilka tuzinow pracownikow. A takze logistyka pociecia tego wszystkiego w kawalki i wywiezienia do huty. Huty w Smolensku tez nie ma... Nargan Khel, co > mówi o morale i etyce naszego wojska. Lewe patrole w Afganistanie Sprawa Nanghan Khel jest dla mnie jednoczesnie dyskusyjna, niewyjasniona i dziwaczna. Wojsko jedzie na wojne strzelac do nieprzyjaciela, a nie rozdawac cukierki. To tylko "wynalazek" ostatnich dwoch-trzech dziesiecioleci, zeby wysylac wojsko na "misje stabilizacyjna" albo na "misje humanitarna". Wojsko nie jest od humanitaryzmu, tylko od walczenia. Humanitaryzmami, to niech sie zajmuje Czerwony Krzyz. W Nanghan Khel ktos w jakis sposob "ustalil" obecnosc talibow w lokalnym przysiolku. Gdzies tam zameldowal, ktos inny podjal decyzje, wydal rozkaz i przez radiostacje kazali zolnierzom przyj...ac tam z mozdzierza. A zolnierze nie sa od dyskutowania z rozkazami, tylko od wykonywania. To nie "Milionerzy", zeby pytac dowodce "jestes pewny, ze mamy to zrobic?" - "naprawde jestes pewny?" - "to twoja ostateczna odpowiedz?" i tak dalej. A potem okazalo sie, ze ten co "ustalil" jakos nie tak ustalil, jak sie powinno ustalic. I zaczal sie smrod. A ja od zawsze mowilem, zeby pismakow i rozhisteryzowane panienki z organizacji dobroczynnych i spolecznych trzymac z daleka od powaznych spraw... Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Lot na ślepo 08.07.10, 10:57 Wybacz ale twoja informacja jest mało wiarygodna. Tzn podejrzewam, że coś ci się pomyliło. Wywiad na który się powołujesz faktycznie z tego co się zorientowałem był prawdopodobnie u Pospieszalskiego w "warto rozmawiać". Tam była mowa o "obraźliwych napisach". Gorzej z informacją o "odprowadzaniu przez Protasiuka samolotów do Smoleńska na kasację". 1. Jakoś nigdzie na sieci nie ma informacji o tym by w Smoleńsku było złomowisko samolotów. Nie znalazłem takiej informacji. Źle szukałem? Nie widziałem też jakiś "rozbieranych" samolotów na zdjęciach satelitarnych. 2. Nie wiem dlaczego miałby być akurat przy Smoleńsku. Tam są jakieś huty? Zakłady produkcji lotniczej? Protasiuk był pilotem wojskowym ale latał na cywilnych maszynach. Dlaczego miało by je się złomować na wojskowym lotnisku? 3. Ile to my tych samolotów mielibyśmy do złomowania? Dlaczego akurat to robić w Rosji? Rozumiem, że jeśli jak z "szrotem" samochodowym wykorzystywano by część "dobrych" części jako "zapasowe", ale wtedy w pobliżu powinny być jakieś zakłady remontowe. Są? A może matka Protasiuka mówiła o czym innym? Że ma duże doświadczenie z kontaktami z Rosjanami, bo często tam latał (w tym z Tu do remontów i przeglądów)? Tyle, że gdzie indziej? To było by prawdopodobne jako, że świetnie znał język rosyjski. Odpowiedz Link Zgłoś
4cat Re: Lot na ślepo 08.07.10, 11:29 Zatem jeszcze konkretnie dodam dlaczego wybiórcza napisała ,że Protasiuk miał doświadczenie. Otóż wyobraź sobie ,ze on leciał mi ędzy innymi do Smoleńska z niejakim L.Wałeśa i A. Kaczyńskim. I to wybiórcza bardzo dobrze wie. nie mam czego ci wybaczać, skoro sądzisz ,ze ja się myle pisząc o dużym doświadczeniu Protasiuka co potwierdza wybiórcza. Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 Re: Lot na ślepo 08.07.10, 12:13 Z jakim Wałęsą idioto, liczyć nie potrafisz? Odpowiedz Link Zgłoś
miro_slaw Re: Lot na ślepo 08.07.10, 13:44 > Otóż wyobraź sobie ,ze on leciał między innymi > do Smoleńska z niejakim L.Wałeśa i A. Kaczyńskim. > I to wybiórcza bardzo dobrze wie. Arkadiusz Protasiuk urodził się w roku 1974. Wałęsa był prezydentem w latach 1990-1995. Oznaczałoby to, że Protasiuk pilotem rządowego samolotu jako nastolatek - za prezydentury Wałęsy miał 16 - 21 lat... Odpowiedz Link Zgłoś
srb.srooba Re: Lot na ślepo 08.07.10, 11:01 Latał tam jako kto? Bo to ma kolosalne znaczenie. Czy latał jako pierwszy pilot? Czy sam, fizycznie, sadzał samolot na pasie? Czy miał okazję lądowac tam w złych warunkach? Czy drugi pilot który z nim latał miał doświadczenie? Wiesz, pilotowanie samolotu to nie jazda na rowerze, jest dużo czynników decydujących, i dopiero jak zbierze się je wszystkie to można coś sensownego powiedzieć. Podejrzewam jednak, że rodzice nie znali/nie powiedzieli takich szczegółów. A co do napisów na ścianie to jakaś żenada. Odpowiedz Link Zgłoś
4cat Re: Lot na ślepo 08.07.10, 11:46 ja rozumiem ,ze mi nie musisz wierzyć , ale żebyś wybiórczej nie wierzył ? Dlaczego wybiórcza podała ,,ze mial duże doświadczenie , skoro taki laik jak Ty czytając o lądowaniu w dniu 7 kwietnia na fotelu II pilota doszedłeś do wniosku ,ze on nie miał doświadczenia. Czy ten brak doświadczenia ujawnił się podczas schodzenia do 2, 5 m nad ziemię jeszcze przed usłyszeniem sygnału II radiolatarni ? Pomyśl chwilę. Odpowiedz Link Zgłoś
demaskator30 Re: Lot na ślepo 08.07.10, 11:57 Wszystko fajnie, tyle ze na nagraniu nie ma kompletnie nic, co by to poswiadczalo. O ile mozna jeszcze na upartego (choc to karkolomna teza), ze po podjeciu proby odejscia ktora sie nie powiodla wszyscy zamarli, to problem jest taki, ze na nagraniu nie ma nic przed tym. Przejrzyjcie sobie stenogram - wczesniej mamy pelno call outow jak "maly gaz", wysuniecia klap, podwozia, ustawienia kursow, kolejno redukowanych predkosci. I co, nagle tak kluczowy manewr jak go around wykonuja bez jakiejkolwiek wymiany zdan - nie tylko nie pada chocby cokolwiek w stylu komendy "pelna moc", ale nawet nie ma zadnej odpowiedzi na haslo drugiego pilota. Poza tym wmawianie, ze 5 osob w kabinie zamarlo i nie wypowiedzialo ani slowa (poza kontynuowanymi odczytami wysokosci) przez caly czas swiadomosci awarii stoi w sprzecznosci z tym, co mowi nam historia wypadkow lotniczych, a nawet ten konkretny przypadek. W przypadku kazdej awarii/katastrofy wymiany zdan byly prowadzone do samego konca, nawet jak odpadaly skrzydla, stateczniki, samolot obracal sie do gory grzbietem. Jesli wiec ktos wmawia, ze w takim momencie zaloga, zwlaszcza tak liczna, nie odezwie sie ani slowem przez dluzszy czas, to zwyczajnie opowiada herezje. Zreszta w przypadku PLF101 padaja przeklenstwa w koncowym momencie, a wczesniej by nie padlo nic, chocby "k...., ster mi nie dziala!" czy cokolwiek? Odpowiedz Link Zgłoś
cmoscmos Re: Lot na ślepo 08.07.10, 14:16 @demaskator30 "Przejrzyjcie sobie stenogram" No ale zrozumienie motywacji i zachowań innych ludzi wymaga empatii, a Ty usiłujesz przekonywać ludzi nie potrafiących zrozumieć dlaczego informacje o ilości paliwa zapisane w protokole są różne w zależności od tego kto pyta. A jak ktoś tak pozbawiony empatii może zrozumieć istnienie pośredniego nacisku na pilotów czy ich zachowanie w sytuacji krytycznej. Nawet parę dni temu strzeliłem o tym notkę u siebie na BLOGU. Odpowiedz Link Zgłoś
viking2 Re: Lot na ślepo 09.07.10, 04:25 4cat napisał: > ja rozumiem ,ze mi nie musisz wierzyć , ale żebyś wybiórczej nie > wierzył ? 4cat, tobie wierzymy! W to cale gadanie o zlomowaniu i innych pie...ch to nie, ale za tego 16-latka pilotujacego samolot z Walesa do Smolenska, damy sie pokroic w kawalki, ze mowisz prawde. Stoimy za toba murem, ramie przy ramieniu... Odpowiedz Link Zgłoś
blue911 Re: Lot na ślepo 08.07.10, 19:37 4cat napisał: > Otóż wiem to z wywiadu z jego rodzicami , którzy opowiadali o tych > lotach do Smoleńska. Tam, w Smoleńsku utylizuje się kasowane > samoloty. > Widocznie Protasiuk i tym razem odprowadzal samolot do utylizacji tylko zrobil zgryw i nic nie powiedzial o tym pasazerom? No,coz...taka zemsta pracownika. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Lot na ślepo 08.07.10, 09:52 4cat napisał: > Biedaku, to nie wiedziałeś ,że Protasiuk lądował tam ze 10 razy > odprowadzając na tamte lotnisko polskie samoloty na złom ? ******************************* Co z tego, że znał? Możesz i sto razy jeździć po jakimś polu samochodem, ale gdy deszcz popada, to zrobi się błoto i ugrzęźniesz. Jednocześnie na na wyasfaltowanym placu zawsze dasz sobie radę, nawet jak będziesz na nim pierwszy raz. Znajomość tego lotniska ma tu drugorzędne znaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
4cat Re: Lot na ślepo 08.07.10, 10:06 to dowodzi manipulacji jakiej dopuszcza się wybiórcza na czytelnikach dokonując celowego zderzenia dużego doswiadczenia Protasiuka w lądowaniach na lotnisku w Smoleńsku, a jednym przkładem lądowania w Smoleńsku i to jeszcze w fotelu II pilota. To typowe dla naszych starszych braci . Odpowiedz Link Zgłoś
foruman Re: Lot na ślepo 08.07.10, 10:28 > To typowe dla naszych starszych braci O! Wylazł w końcu antysemita z ciebie. A już myślałem, że może masz rację. A co jest typowe dla katolików, albo mieszkańców mazowieckiej czy podlaskiej wsi? Odpowiedz Link Zgłoś
4cat Re: Lot na ślepo 08.07.10, 11:49 czyżby starsi bracia nietypowo obracali kota ogonem ? Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Lot na ślepo 08.07.10, 12:47 4cat napisał: > to dowodzi manipulacji jakiej dopuszcza się wybiórcza na > czytelnikach dokonując celowego zderzenia dużego doswiadczenia > Protasiuka w lądowaniach na lotnisku w Smoleńsku, a jednym przkładem > lądowania w Smoleńsku i to jeszcze w fotelu II pilota. > To typowe dla naszych starszych braci . ************************** Tekstem o starszych braciach zrobiłeś z siebie kompletnego kretyna, z którym nie warto prowadzić dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
konwalia_1984 Re: Lot na ślepo 08.07.10, 11:10 4cat napisał: Biedaku, to nie wiedziałeś ,że Protasiuk lądował tam ze 10 razy odprowadzając na tamte lotnisko polskie samoloty na złom ? Oczywiście wybiórcza nie kłamie pisząc ,ze Protasiuk znał bardzo dobrze te lotnisko , ale pisze tak przez przypadek o jednym tylko lądowaniu Protasiuka w Smoleńsku ! Widzisz, tak własnie wybiórcza szydzi z takich czytelników jak Ty. Bardzo dobrze wiedzą,ze jak napiszą ,ze miał doświadczenie a przytoczą tylko jeden na to przyklad, to kazdy funkcjonalny uczepi się tego jednego lądowania. Tak się właśnie pierze mózgi Polakom. ============== 4cat piszesz - Tak się właśnie pierze mózgi Polakom. I próbujesz prać mózgi podobnie jak gazeta. A nie masz zielonego pojęcia o lotnictwie, a o lataniu wcale. Jesteś normalnym ignorantem, chcesz zabłysnąć komentarzem w temacie w którym jesteś jeszcze na etapie kamienia łupanego. Gdybyś miał choćby podstawowe wiadomości, to wiedziałbyś, że załoga do każdego lotu, dzień przed wylotem ma własne przygotowanie. Nawigator sprawdza wszystkie dane z zakresu nawigacji i uaktualnia dane. Piloci zapoznają się z procedurami podejścia na lotnisku docelowym, charakterystyką ukształtowania terenu wokół lotniska i na samym lotnisku zgodnie z mapami. Gdyby tego przestrzegali to wiedzieliby o tym, że na osi pasa w odległości około 600 metrów od progu pasa jest obniżenie terenu poniżej poziomu progu pasa o około 60 -80 metrów, bo to jest na mapach podejścia dokładnie określone. A załoga chyba nie odrobiła dobrze zadania, które ma wykonać. A czy to rutyna czy zwykłe nieprzestrzeganie zaleceń, tego się nigdy nie dowiemy. Nawet doświadczone załogi, lądujące wielokrotnie na danym lotnisku, zawsze sprawdzają na przygotowaniu do wykonania zadania, czy nie ma zmian na lotnisku, czy nie ma nowych przeszkód terenowych, nowych zabudowań, rowów i innych przeszkód terenowych. Ale o tym trzeba wiedzieć zanim pisze się głupoty, i wprowadza innych na forum w błędne informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
dziadzio Drzwi od stodoły 08.07.10, 08:42 Kochani, kiedy do Was dotrze, że "latanie na drzwiach od stodoły" jest cytatem z książki Janusza Meissnera i zostało użyte w kontekscie zdolności i wyszkolenia polskich pilotów? To jest KOMPLEMENT, a nie jak część niedouczonych internautów sądzi nakaz. W takim samym znaczeniu użył tego wyrażenia p. Komorowski - perfekcji polskich pilotów. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
cmoscmos Re: Drzwi od stodoły 08.07.10, 09:28 @dziadzio A kiedy do Ciebie dotrze, że wszyscy wiedzą że pierwotnie to był komplement, ale ponieważ nie przystaje do aktualnych umiejętności i wyszkolenia pilotów, to używany jest powszechnie w znaczeniu ironicznym. Wiem, trudne do pojęcia, może wskazówka. Odpowiedz Link Zgłoś
leon1406 Re: Drzwi od stodoły 08.07.10, 10:35 Masz 100% racji chodzilo o polskich pilotow w Anglii ktorzy rwali sie do latania a jeszcze Spitfireow nie dostali. Radio ma-ryja z Jerzym Robertem Nowakiem zmanipulowala ta wypowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
jacmenos Lot na ślepo 08.07.10, 07:32 ci z Jaka 40 to dla mnie ciekawi goście . W zapisie ze skrzynek jest ich opinia "możecie spróbować lądować " kiedy najwłaściwszą powinno być kategoryczne odradzanie próby lądowania w takich warunkach . Może teraz mają po prostu kaca i dlatego gadają takie bzdury ? Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Lot na ślepo 08.07.10, 10:09 jacmenos napisał: > ci z Jaka 40 to dla mnie ciekawi goście . W zapisie ze skrzynek jest > ich opinia "możecie spróbować lądować " kiedy najwłaściwszą powinno być > kategoryczne odradzanie próby lądowania w takich warunkach . Gdy czytałem stenogram, to mnie ta rozmowa poraziła. Wcześniej pismaki i redaktorzyny gadali o zdecydowanych ostrzeżeniach jakie, rzekomo, owi "jakowcy" dawali kolegom z tupolewa. Ale jakoś cicho na temat tego skandalu. Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 Re: Lot na ślepo 08.07.10, 12:17 Nie tyle maja kaca co próbują sobie tyłki obić blachą, bo zdają sobie sprawę że za te przyjacielskie "porady" dla Tu-154 to ich Prokurator może za d... wziąć. Odpowiedz Link Zgłoś
anna22290 Lot na ślepo 08.07.10, 07:35 -zeby nie zachcianki bozka Kaczynskiego ludzie by zyli to ten psychopata wymuszal psychicznie na ludziach drogre po smirc jemu bylo wszystko jedno mial znow wizje wielkiego wodza ,pokazanie kto jest tym wspanialym Odpowiedz Link Zgłoś
modraczek.2 Re: Lot na ślepo 08.07.10, 08:55 anna22290 napisała: > -zeby nie zachcianki bozka Kaczynskiego ludzie by zyli to ten > psychopata wymuszal psychicznie na ludziach drogre po smirc jemu > bylo wszystko jedno mial znow wizje wielkiego wodza ,pokazanie kto > jest tym wspanialym ...wasi psychpoaci wymuszają na Was takie myslenie... Odpowiedz Link Zgłoś
rockville Lot na ślepo 08.07.10, 07:38 P.S. Polski pilot to wyladuje na drzwiach od stodoly , nawet po pijaku.... Odpowiedz Link Zgłoś
viking2 Re: Lot na ślepo 09.07.10, 04:31 rockville napisał: > P.S. Polski pilot to wyladuje na drzwiach od stodoly , nawet po > pijaku.... ...i na bosaka! Odpowiedz Link Zgłoś
demareht proszę zerknąć ! 08.07.10, 08:10 ... o której dokładnie godzinie na jednym z forów smoleńskich rozpoczyna się dyskusja o katastrofie. Przypominam o czasie lokalnym czyli 2 godziny różnicy. www.smolensk-auto.ru/forum/index.php?showtopic=16192 Odpowiedz Link Zgłoś
4cat Re: proszę zerknąć ! 08.07.10, 08:25 Czy polska prokuratura przesłuchała tych forumowiczów z bloga w Smoleńsku skąd oni mieli informację o rozbiciu samolotu już o 10.25 czasu miejscowego ? Co na to prokuratura RP ? Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek.epoki Re: proszę zerknąć ! 08.07.10, 08:49 pytanie retoryczne: czy jestes sowieckim prowokatorem? pytanie konkretne: gdzie link do tego bloga? Odpowiedz Link Zgłoś
4cat Re: proszę zerknąć ! 08.07.10, 09:02 www.smolensk-auto.ru/forum/index.php?showtopic=16192 Odpowiedz Link Zgłoś
modraczek.2 Re: proszę zerknąć ! 08.07.10, 09:06 czlowiek.epoki napisał: > pytanie retoryczne: czy jestes sowieckim prowokatorem? > > pytanie konkretne: gdzie link do tego bloga? a czytać po rosyjsku potrafisz? Moze przetłumaczyć? Odpowiedz Link Zgłoś
welcometopoland wystraczy że zegar serwera tego forum ... 08.07.10, 11:31 ...był niedokładnie ustawiony - I wot cała tajemnica skąd wiedzieli o katastrofie 15 min wcześniej :) Odpowiedz Link Zgłoś
wilczek1968 A może zegar systemowy był źle ustawiony? 08.07.10, 08:44 Ktoś nie włączył synchronizacji czasu z serwerem czasu, a zegary na płytach głównych są niedokładne... No ale rozumiem, że sugerowanie spiskowej teorii dziejów jest dużo bardziej atrakcyjne niż niedokładny zegar na płycie głównej serwera. Odpowiedz Link Zgłoś
4cat Re: A może zegar systemowy był źle ustawiony? 08.07.10, 08:51 ktoś coś itd. czy polska prokuratura sprawdziła ( czytaj porzesłuchała tych blogowiczów na tę okoliczność ? ) Co to ma wspólnego z sugerowaniem spisku wiesz chyba tylko Ty. Po prostu chodzi o precyzjny czas rozbicia samolotu , co to ma wspólnego ze spiskiem . Czy godzina rozbicia kojarzy ci się tylko ze spiskiem ?, powiem polskie przysłowie : głodnemu chleb na myśli ! Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek.epoki Re: A może zegar systemowy był źle ustawiony? 08.07.10, 08:52 no coz, szosty od gory post z cytatem pierwszego wyjasnia wiele: "Цитата(RR_Bars @ 10.4.2010, 11:25) *" - czyli byla 9.25, kiedy napisano pierwszego posta, nie 8.25. Odpowiedz Link Zgłoś
4cat Re: A może zegar systemowy był źle ustawiony? 08.07.10, 09:07 być może to, być może tamto, najprościej przesłuchać blogowiczów , czyż to nie obowiązek prokuratury jest ? Odpowiedz Link Zgłoś
kaaarooll Re: A może zegar systemowy był źle ustawiony? 08.07.10, 10:03 mnie tez powinni przesluchac i zapytac kiedy wlaczylem TV i ktora godzine mialem wtedy na zegarku...to jest przeciez obowiazek prokuratury, niee? Odpowiedz Link Zgłoś
4cat Re: A może zegar systemowy był źle ustawiony? 08.07.10, 10:09 czybyś też orędzie zamieśił 10 kwietnia 2010 r o godzinie 5.57 ? Odpowiedz Link Zgłoś
sidian Re: A może zegar systemowy był źle ustawiony? 08.07.10, 10:12 Nie jest. Znasz choc troche rosyjski? Tam sa wypowiedzi typu "z tego, co zobaczylem w telewizji..." itp. Poza tym temat powstal o 09:25 a nie o 08:25. Troche rozumu zycze. Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 Re: A może zegar systemowy był źle ustawiony? 08.07.10, 12:20 4cat napisał: > być może to, być może tamto, najprościej przesłuchać blogowiczów , > czyż to nie obowiązek prokuratury jest ? A poza tym wszyscy zdrowi???? Odpowiedz Link Zgłoś
4cat Re: A może zegar systemowy był źle ustawiony? 08.07.10, 09:01 kolega aby czasem nie jest wyznawcą spiskowej teorii , ktoś coś nie synchronizował , zegar niedokładny itd. A polska prokuratura przesłuchała już tych smoleńskich blogowiczów na okolicznośc ich wpisów ? Czyżby czas rozbicia samolotu był spiskową teoorią dziejów ? Kolega widzę , dobrze zna polskie przysłowia " głodnemu chleb na myśli ". Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: proszę zerknąć ! 08.07.10, 08:49 > ... o której dokładnie godzinie na jednym z forów smoleńskich rozpoczyna się > dyskusja o katastrofie. A skąd wiesz, że ta dyskusja tam była PRZED katastrofą? Odpowiedz Link Zgłoś
modraczek.2 Re: proszę zerknąć ! 08.07.10, 09:08 unhappy napisał: > > ... o której dokładnie godzinie na jednym z forów smoleńskich rozpoczyna > się > > dyskusja o katastrofie. > > A skąd wiesz, że ta dyskusja tam była PRZED katastrofą? > nie przed tylko po...i teraz sobie przejrzyj stenogram podany przez stronę riosyjską. Oczywiście łaskawie popatrz tu i tu na godziny . I wszystko jest dla Ciebie jasne? Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: proszę zerknąć ! 08.07.10, 09:19 modraczek.2 napisała: > unhappy napisał: > > > > ... o której dokładnie godzinie na jednym z forów smoleńskich > rozpoczyna > > się > > > dyskusja o katastrofie. > > > > A skąd wiesz, że ta dyskusja tam była PRZED katastrofą? > > > nie przed tylko po...i teraz sobie przejrzyj stenogram podany > przez stronę riosyjską. Oczywiście łaskawie popatrz tu i tu na > godziny . > I wszystko jest dla Ciebie jasne? Zapoznaj mnie z wnioskami bo nie chce mi się przeglądać stenogramu. Odpowiedz Link Zgłoś
modraczek.2 Re: proszę zerknąć ! 08.07.10, 09:03 demareht napisał: > ... o której dokładnie godzinie na jednym z forów smoleńskich rozpoczyna się > dyskusja o katastrofie. Przypominam o czasie lokalnym czyli 2 godziny różnicy. > > www.smolensk-auto.ru/forum/index.php?showtopic=16192 10.25 czyli 8.25, do tego trzebaby było mała poprawkę zanim do forumowicza dotarło. Ale pewnie wielbiciele rządu i GW stwierdzą,ze rosjanie głupoty pisali na forum, albo je spreparowali. Czyż Bogiem nie jest ich Władca - kolega Putina. A tu ciekawostka nasz samolot rozbił się o 8.41 , a o 10.25 to piloci w stenogramie sobie jeszcze w najlepsze rozmawiali :D...a rosjanie już wiedzieli,że walnął w drzewo...ciekawe prawda? Taka spreparowana, przesunięta w czasie taśma z czarnej skrzynki :D... Co na to POwcy? Odpowiedz Link Zgłoś
tricolour Głupia jesteś... 08.07.10, 09:29 ... bo blog smoleński ma JEDNĄ godzinę przesunięcia, a nie dwie jak Moskwa. 10:25 w Smoleńsku to 9:25 u nas czyli blisko godzina po katastrofie. Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Głupia jesteś... 08.07.10, 09:45 tricolour napisał: > ... bo blog smoleński ma JEDNĄ godzinę przesunięcia, a nie dwie jak Moskwa. > > 10:25 w Smoleńsku to 9:25 u nas czyli blisko godzina po katastrofie. Ale to widać nawet na owej stronie na samym dole z prawej strony :) Odpowiedz Link Zgłoś
boykotka Re: Głupia jesteś... 08.07.10, 10:56 Fakt. Teraz w Polsce jest 10.55 a na dole strony jest dzisiejsza data i godz. 11.55 Odpowiedz Link Zgłoś
boykotka Re: proszę zerknąć ! 08.07.10, 09:40 modraczek.2 napisała: > A tu ciekawostka nasz samolot rozbił się o 8.41 , a o 10.25 to > piloci w stenogramie sobie jeszcze w najlepsze rozmawiali :D...a > rosjanie już wiedzieli,że walnął w drzewo...ciekawe prawda? > Taka spreparowana, przesunięta w czasie taśma z czarnej > skrzynki :D... > Co na to POwcy? W Rosji jest kilka stref czasowych : www.rosjapl.info/rosja/strefy_czasowe_w_rosji.php Kiedy w Kijowie, Minśku lub Kaliningradzie była 10.25 w Polsce była 9.25 Nie potrzeba tworzyć teorii spiskowych, wystarczy sprawdzić gdzie znajduje się serwer tego forum. Odpowiedz Link Zgłoś
modraczek.2 Re: proszę zerknąć ! 08.07.10, 09:50 boykotka napisała: > Nie potrzeba tworzyć teorii spiskowych, wystarczy sprawdzić gdzie > znajduje się serwer tego forum. dzięki za informację ;) Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek.epoki Re: proszę zerknąć ! 08.07.10, 11:16 ob. modraczek, jestescie zwyczajnie glupia, jak przystalo na delegowane tu przez KC PiS trole :) nie 8.25, tylko 9.25 (lokalnie 11.25), co widac juz w szostej wypowiedzi, gdzie cytowany jest pierwszy post. sugerujecie, przyglupki, ze juz na kwadrans przed czasem odczytanym z czarnej skrzynki dyskutowano, publicznie w dodatku, na wciaz dostepnym forum, o katastrofie ktora MIALABY sie dopiero zdarzyc? gdybym nie wiedzial, ze to glupota, pomyslalbym: prowokacja :D Odpowiedz Link Zgłoś
modraczek.2 Re: proszę zerknąć ! człowiek.epoki 08.07.10, 11:45 człowiek.epoki zanim stwierdzisz,ze ktos jest głupi zerknij czy przyznał się do błedu :) ja to zrobiłam tutaj na forum. Moze coś na uspokojenie sobie zaaplikuj? Odpowiedz Link Zgłoś
bezpocztyonline "Сейчас: 8.7.2010, 10:17" Godzina 08.07.10, 09:17 demareht napisał: > ... o której dokładnie godzinie na jednym z forów smoleńskich rozpoczyna się > dyskusja o katastrofie. Przypominam o czasie lokalnym czyli 2 godziny różnicy. > > rel="nofollow">www.smolensk-auto.ru/forum/index.php?showtopic=16192 Odpowiedz Link Zgłoś
bezpocztyonline Re: "Сейчас: 08.07.10, 09:21 bezpocztyonline napisała: "Сейчас: 8.7.2010, 10:17" czyli w ustawieniach tamtejszego forum jest godzina różnicy między Polską a nimi, nie dwie. Godzina różnicy jest też pomiędzy np. Polską a Ukrainą. Dwie godziny to różnica pomiędzy Polską a Moskwą. Ktoś na tamtejszym forum źle ustawił czas. Po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
bronimir Re: "Сейчас: 08.07.10, 10:03 Myślisz że antycypowali Polską głupotę. Możliwe, znają nas dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
4cat Re: "Сейчас: 08.07.10, 10:14 Цитата(Parazit @ 10.4.2010, 10:40) На Россия 24 ща бегущая строка:самолет президента Польши потерпел аварию в Смоленской области 87 чел погибло:( Odpowiedz Link Zgłoś
bezpocztyonline Jeszcze raz: 08.07.10, 14:40 4cat napisał: > Цитата(Parazit @ 10.4.2010, 10:40) > На Россия 24 ща > 073;егущая стро > 82;а:самолет пр > 77;зидента Полn > 0;ши потерпел > аварию в Смол > енской облас& > #1090;и > > 87 чел погибло:( www.smolensk-auto.ru/forum/index.php?showtopic=16192 proszę zjechać na sam dół, na dolny pasek po prawej stronie. Tam podają według nich aktualny czas: Сейчас: 8.7.2010, 15:38 A teraz proszę porównać z godziną zamieszczenia tego posta Odpowiedz Link Zgłoś
bezpocztyonline Re: Jeszcze raz: 08.07.10, 14:47 Autor: bezpocztyonline 08.07.10, 14:40 > Jeszcze raz: > www.smolensk-auto.ru/forum/index.php?showtopic=16192 > proszę zjechać na sam dół, na dolny pasek po prawej stronie. > > Tam podają według nich aktualny czas: > > Сейчас: 8.7.2010, 15:38 img413.imageshack.us/img413/8567/forumsmolesk.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
arius5 Kretyn, czy prowokator ? 08.07.10, 09:26 To nie wiesz, idioto, ze czas na forum pokazywany jest w/g TWOJEGO lokalnego czasu ? Czyli 10:25 na fgorum oznacza 10:25 w Polsce, a nie w Rosji. Mozesz to sobie ustawic w opcjach kazdego forum. Ignoranci. Odpowiedz Link Zgłoś
l_zaraza_l Re: proszę zerknąć ! 08.07.10, 09:29 demareht napisał: > ... o której dokładnie godzinie na jednym z forów smoleńskich rozpoczyna się > dyskusja o katastrofie. Przypominam o czasie lokalnym czyli 2 godziny różnicy. > > www.smolensk-auto.ru/forum/index.php?showtopic=16192 Zegar serwera nie został przestawiony na czas letni. Odpowiedz Link Zgłoś
modraczek.2 Re: proszę zerknąć ! 08.07.10, 09:52 demareht napisał: > ... o której dokładnie godzinie na jednym z forów smoleńskich rozpoczyna się > dyskusja o katastrofie. Przypominam o czasie lokalnym czyli 2 godziny różnicy. przyznaję się do błędu :) Odpowiedz Link Zgłoś
jot-es49 Re: proszę zerknąć ! 08.07.10, 16:46 demareht napisał: > ... o której dokładnie godzinie na jednym z forów smoleńskich rozpoczyna się > dyskusja o katastrofie. Przypominam o czasie lokalnym czyli 2 godziny różnicy No właśnie - jak już zerkasz to dokładnie a pytań nie będzie. Nie wiem gdzie mają ulokowany serwer ale czas lokalny tego serwera ma różnicę 1 godziny. Choć rzeczywiście masz rację - strefa Smoleńska ma 2 godziny różnicy. No ale jeśli serwer jest umieszczony np. w Kaliningradzie to jego czas będzie różnił się jedynie o godzinę. Wystarczy sprawdzić na samym dole w prawym rogu datę i godzinę. I kolejna wersja spiskowa w pi..du paszła... Odpowiedz Link Zgłoś
slbm Re: Lot na ślepo 08.07.10, 08:11 > ladowal bo Kaczynski kazal. Kiedy to w koncu jasno powiecie? A co za różnica, czy ktoś to powie, czy nie? Co za różnica, czy tak było, czy nie? Nieistotne czy pilot wymyślił to sam, czy ktoś mu "kazał", to i tak JEGO odpowiedzialność i wina. Pilot nie tylko nie powinien słuchać pasażerów w tej kwestii, on nie miał prawa ich słuchać. Odpowiedz Link Zgłoś
4cat Re: Lot na ślepo 08.07.10, 08:23 Samolot znalazł się na wysokości ca 2,5 m nad ziemią w odległości przeszło 1 km od pasa do lądowania . Nadto samolot zniżył się poniżej pasa do lądowania. To są fakty . W tej sytuacji mamy dwie tezy : - piloci z jakiś nieznanych nam bliżej powodów chcieli lądować nie na pasie ale daleko od niego ( i tutaj można tworzyć hipotezy o spisku ) ,sądzać ,że tam własnie jest pas!!!. - piloci to normalni ludzie , którzy wiedzą ,że nie da się wylądować poniżej pasa do lądowania. Tutaj całkowicie uprawniony jest wniosek , że do tej sytuacji doszło na skutek niesprawności samolotu ( hipoteza nie spiskowa ) !!! Jest jasne i oczywiste ,że żaden pilot, nawet marnie wyszkolony, nie zejdzie poniżej pasa do lądowania , jeśli wcześniej nie usłyszy sygnału bliższej radiolatarni !! Zatem w oparciu o powyższe najbardziej prawdopodobną przyczyną znalezienia się na wysokości ca 2, 5 m nad ziemią jest niesprawnośc samolotu ( np. autopilota)!!!. Odpowiedz Link Zgłoś
tricolour Bredzisz facet... 08.07.10, 08:30 ... po prostu wlecieli do jaru i lecieli pod poziomem pasa. Dlaczego wlecieli? Bo może nie zauwazyli, może zapomnieli, może patrzyli na radiowysokościomierz. Wlecieli i już zamiast zwiewać na inne lotnisko gdy okazało sie na 100m jest mgła. Polski burdel. Odpowiedz Link Zgłoś
4cat Re: Bredzisz facet... 08.07.10, 08:38 o, widzę brednie przez 6 sekund. To jar jest ca 1 km od pasa do lądowania. Jak już przestaniesz bredzic , to cię z wybiórczej wyrzucą. Odpowiedz Link Zgłoś
tricolour Tobie pewnie nic nie pomoże... 08.07.10, 08:51 ... ta katastrofa to Polska w pigułce. Najpierw opóżnieją wylot o godzinę, potem spóźnieją się jeszcze pół godziny z wylotem, żadnych zapasowych lotnisk wcześniej nie organizuja i leca na ostatnia chwilę. Potem mgła i załoga Jaka odradza lądowanie, kontroler lotów odradza lądowanie wielokrotnie ze względu na podłe warunki atmosferyczne. Nasi jednak próbuja lądować. Dlaczego? Bo jest impreza wielkiej rangi, a polski burdel doprowadził do tego, że nie ma innej możliwości jak lądowac we mgle lub narazić się śmieszność z faktu, że nici z imprezy. Więc podczas tej próby sie zabili. Ty zaś wietrzysz spisek, bo trudno Ci zobaczyć to, co za oknem: polski burdel. Odpowiedz Link Zgłoś
4cat Re: Tobie pewnie nic nie pomoże... 08.07.10, 09:20 niczego nie wietrzę w przeciwieńśtwie do Ciebie. Wiem ,ze żaden pilot mający na autopilocie ustawioną 100 m na radiowym nie zejdzie do 2,5 m nad ziemię bez okreslonej przyczyny i na pewno tą przyczyną nie był rozkaz , ani otwarte drzwi od kabiny pilotów. Oczywiście Tobie nie mogę zabronic abyś to poczytywał za przyczynę tego ,ze znaleźli się 2, 5 nad ziemią w odległości ca 1,1 km od pasa. Odpowiedz Link Zgłoś
tricolour Już Ci mówiłem, że bredzisz... 08.07.10, 09:27 ... i nawet nie wisz co to autopilot. Na autopilicie nie mieli ustawionej wysokości tylko prędkośc opadania i ciąg silników. Gdyby mieli ustawioną wysokośc, to by nie lądowali tylko lecieli sobie nad ziemią, bo lądowanie polega na zniżaniu aż dotkniesz kołami. Czasem jest to lotnisko, a czasem bramy nieba. Więc zacznij mysleć zanim coś powiesz. Zauważ też, że róznica czasu między Warszawą a Smoleńskiem to JEDNA godzina więc blog (który tak Ci miesza w głowie) jest OK. Katastrofa jest podana wg czasu moskiewskiego czyli 2 godziny róznicy między Wawą. Rozumiesz? Używaj mózgu! Odpowiedz Link Zgłoś
4cat Re: Już Ci mówiłem, że bredzisz... 08.07.10, 10:24 RW, nastawnik, RW -i odpowiedź Protasiuka... 100 metrów Kązdy marzy o tym czego mu brak , czego koledze serdecznie życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 Re: Już Ci mówiłem, że bredzisz... 08.07.10, 12:25 RW matole czyli radiowysokościomierz a nie autopilot kretynie, bredzisz i na dodatek jesteś kompletnym ignorantem. Odpowiedz Link Zgłoś
wuzuwela Re: Tobie pewnie nic nie pomoże... 09.07.10, 03:13 4cat napisał: > niczego nie wietrzę w przeciwieńśtwie do Ciebie. > Wiem ,ze żaden pilot mający na autopilocie ustawioną 100 m na > radiowym nie zejdzie do 2,5 m nad ziemię bez okreslonej przyczyny i > na pewno tą przyczyną nie był rozkaz , ani otwarte drzwi od kabiny > pilotów. Oczywiście Tobie nie mogę zabronic abyś to poczytywał za > przyczynę tego ,ze znaleźli się 2, 5 nad ziemią w odległości ca 1,1 > km od pasa. aleś ty tępy!te 2,5 metra wzięło się stąd że korzystając z rw lecieli w prawidłowej odległości od ziemi,tyle tylko że ziemia nie okazała się płaska i wlatywali w parów,kiedy teren zaczął się gwałtownie podnosić pilot po prostu zgłupiał na moment bo we mgle nie widział ziemi i tego że wlecieli w parów.Nic więc dziwnego że nawet próbując podnieść samolot znalazł się na tej wysokości,wszak dolecieli do przeciwległego kraju zagłębienia .Zauważ że w ciągu kilku sekund lecieli na wys. 100m co przy zniżaniu się było niemożliwe!po prostu w ten moment lecąc na rw znaleźli się nad tym parowem,teren zaczął się obniżać a oni jak po sznurku(za pomocą rw)razem z nim plus do tego będąc na manewrze faktycznego obniżania lotu. Cudem nie walnęli w zbocze tego jaru i gdyby nie drzewo to by im się udało mimo tej krytycznej wysokości w 2,5m. Gdzieś był dokładny wykres tego co napisałem,nie mogę go znaleźć,a tam widać jak na dłoni,zrozumiałe nawet dla takich jak ty. Przyjmij do wiadomości że ,pierwszy błąd to decyzja o lądowaniu przy tych warunkach i kwalifikacjach załogi(Protasiuk miał uprawnienia do lądowania przy widoczności poziomej 1800 m i pionowej 120m,poniżej nie miał prawa nawet marzyć o lądowaniu)drugi to lot na radiowysokościomierzu(rw)a nie wysokościomierzu barycznym. No i obecność aż do katastrofy osób trzecich w kabinie,przy takiej prędkości mrugnięcie okiem i bieda gotowa,a tu trzeba uważać aby nie urazić generała i przełożonego! Cała reszta to spekulacja i szukanie dziury w całym,aby lokator krypty na Wawelu nie stracił cech męczennika i zwalić winę na Rosjan. Odpowiedz Link Zgłoś
4cat Re: Bredzisz facet... 08.07.10, 08:39 to ,ze ty patrzysz na radiowsokosciomierz w to nie wątpię ! To ma się ,że tak powiem w mózgu. Odpowiedz Link Zgłoś
boykotka Re: Lot na ślepo 08.07.10, 08:33 + może jeszcze fakt, że obaj piloci wyglądali przez okno szukając ziemi Odpowiedz Link Zgłoś
okulele99 do 4cat 08.07.10, 10:36 gościu, jesteś niezłą mendą. szykanujesz władze na podstawie głupich błędów i nielogicznych wniosków, ludzie tłumaczą ci że nie umiesz myśleć i udowadniają w co drugim poście że się mylisz a ty, gnido, zamiast przeprosić tylko bezrozumnie wklejasz jakieś insynuacje spiskowe. jak ja nienawidzę takich szkodników jak ty, skąd ty się w ogóle urodziłeś ? człowieku, weź idź zniknij i przestań rozsiewać swoje defetyzmy, już ci nie wystarczy że jesteś jak klaun, nic nie wiesz coś tam sobie obmyślasz, skąd się diorą takie durnie jak ty ???? -- i wszystko jasne. Odpowiedz Link Zgłoś
4cat Re: do 4cat 08.07.10, 11:48 kolega o spisku u mnie przeczytał ? widzę, że kolega uwaznie czytał a na dodatek rozumiał co czytał. Odpowiedz Link Zgłoś
komorowski1 Lot na ślepo 08.07.10, 08:15 A zgadnijcie kto powiedział o tych drzwiach od stodoły Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_smigly "Polski pilot poleci nawet na drzwiach 08.07.10, 08:31 od stodoły" to stary, przedwojenny bon-mot ukuty w dęblińskiej "Szkole Orląt", szeroko wówczas rozpowszechniany w społeczeństwie przez prasę, dla podkreślenia umiejętności polskich pilotów i zwierania jego szyków przed Wrześniem. "Sie czyta, sie wie", cytując marketingowe kiedyś hasło "Super Ekspressu".... Odpowiedz Link Zgłoś
bronimir Re: "Polski pilot poleci nawet na drzwiach 08.07.10, 10:05 Ja się z tym zgadzam, tylko musi być przeszkolony. Inaczej trudno nazwać go pilotem. Odpowiedz Link Zgłoś
modraczek.2 Re: Lot na ślepo 08.07.10, 08:45 komorowski1 napisał: > A zgadnijcie kto powiedział o tych drzwiach od stodoły ten kto doleciał pod żyrandol??? ;D Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek.epoki Re: Lot na ślepo 08.07.10, 08:54 ob. Modraczek, nie upijacie sie tam w KC PiS na smutno po przegranej tow. Dziadoslawa? Odpowiedz Link Zgłoś
modraczek.2 Re: Lot na ślepo 08.07.10, 09:44 czlowiek.epoki napisał: > ob. Modraczek, nie upijacie sie tam w KC PiS na smutno po przegranej tow. > Dziadoslawa? ależ niezbite argumenty podajesz "prawa" ręko tandemu Tusk-Putin :) Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek.epoki Re: Lot na ślepo 08.07.10, 11:18 to nie argument, tylko pytanie, moze podeslac slownik jezyka polskiego? to nie jest najlepszy pomysl, uzywac slow, ktorych sie nie rozumie. potem bedziesz prosic w sklepie o episkopat i upierac sie, ze bylas w szkole prymasem, tak? aha, i jakiego Tuska-Putina? kto to jest? Odpowiedz Link Zgłoś
modraczek.2 Re: Lot na ślepo 08.07.10, 11:46 czlowiek.epoki napisał: > aha, i jakiego Tuska-Putina? kto to jest? jesli nie wiesz...nie mam więcej pytań :) Odpowiedz Link Zgłoś
konwalia_1984 Re: Lot na ślepo 08.07.10, 10:31 komorowski1 napisał: A zgadnijcie kto powiedział o tych drzwiach od stodoły ================ To jest powiedzenie jednego z pilotów z 13 PLT w Balicach z 1988 roku, podczas stawiania zadań dla załóg lecących z pomocą po trzęsieniu ziemi w Armenii. Na odprawie byli wtedy obecni obaj Wiceministrowie Obrony Narodowej, Onyszkiewicz i Komorowski. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mira160 Lot na ślepo 08.07.10, 08:18 Tak, wszystko było ok, tylko xle ich naprowadzili i urzadzenia miąły błędne dane, i mgła w środku dnia...samolot spada z kilku metrów i nic z niego nie zostaje, a kiedy będzie symulacja??? Bardzo ciekawe jak to pokazaż??? Odpowiedz Link Zgłoś
mira160 Re: Lot na ślepo 08.07.10, 08:19 1zorro-bis napisał: > ladowal bo Kaczynski kazal. Kiedy to w koncu jasno powiecie? a może właczysz mózg, takie cos co każdy ma w głowei..zastaów się, za duzo czytasz GW , oglądasz TVN, wprali mózg Odpowiedz Link Zgłoś
slbm Lot na ślepo 08.07.10, 08:22 " płk Stefan Gruszczyk, wieloletni pilot i instruktor LOT i Centralwings (15 tys. wylatanych godzin), b. dowódca eskadry tupolewów w 36. Specjalnym Pułku Lotnictwa Transportowego przewożącym najważniejsze osoby w państwie." W tym fragmencie jest w zasadzie odpowiedź na pytanie dlaczego do katastrofy w ogóle mogło w taki sposób dojść. Sensowne pytanie z punktu widzenia państwa na dziś brzmi: jak to się stało, że tacy ludzie nie chcieli albo nie mogli zostać w wojsku? To piloci z takim doświadczeniem powinni wozić głowę państwa. Niestety u nas albo odchodzą z powodu warunków materialnych, albo zostają zmuszeni do odejścia - sami się kiedyś pozbawiliśmy grupy doświadczonych pilotów transportowych. Umieli dobrze latać, ale niestety uczyli się od radzieckich instruktorów, co dyskwalifikowało ich moralnie... Odpowiedz Link Zgłoś
henryk-sikora No to znowu uaktywnią się wszystkie oszołomy:))) 08.07.10, 08:22 Wybory i powódź przyćmiły troche katastrofe, ale teraz znów stanie się nośna bo sezon ogórkowy, więc media muszą mieć temat. Uaktywni to wszystkich oszołomów i speców o teorii spiskowych. Ciekawe czy przy takich przypadkach losowych wzrasta ilość pacjentów psychiatrów czy nie?:)) Odpowiedz Link Zgłoś
mira160 Lot na ślepo 08.07.10, 08:22 Widzę, że tu same wyprane głowy, GW i TVN jednak zrobiły swoje. Zamach jak byk, cały swiat to widzi, a małe móżdżki pisza takie bzdury, że żal sciska tyłek. Odpowiedz Link Zgłoś
wilczek1968 Skończyłaś? To spuść wodę. 08.07.10, 08:51 I nie zaglądaj tu więcej. GW to gazeta nie dla ciebie. Tu sobie poczytaj, poudzielaj się na forum (jeżeli takie mają): www.naszdziennik.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
jwasz1952 Re: Lot na ślepo 08.07.10, 08:58 Palikot ma racje.Laduj dziadu.Po trupach do celu. Odpowiedz Link Zgłoś
modraczek.2 Re: Lot na ślepo 08.07.10, 09:46 jwasz1952 napisał: > Palikot ma racje.Laduj dziadu.Po trupach do celu. dodaj jeszcze ,że GW ma rację, a wtedy pokażesz wątpliwą objętość swego mózgu :) Odpowiedz Link Zgłoś
yuly Re: Lot na ślepo 08.07.10, 09:14 OK, tylko powiedz mi, kto się tak zamachnął? Kto miał takie możliwości, aby zapakować do jednego samolotu głowę państwa, całe dowództwo sił zbrojnych, szefów najważniejszych instytucji państwowych oraz liderów partii politycznych, a następnie wysłać ten nabój na zapyziałe lotnisko na zadupiu, nigdy nie przystosowane do przyjmowania takich dużych samolotów i na dodatek nieczynne od pół roku? Kto i w jaki sposób mógł ominąć obowiązujące procedury i zasady organizowania tego typu przedsięwzięć? Przepraszam, ale czy ruscy na prawdę maja taką siłę przebicia i mieli swoich szpiegów w Kancelarii Prezydenta? Zlituj się człowieku! Winę za całą tragedię ponosi radosna beztroska organizatorów tej eskapady i nasze polskie przekonanie, że jakoś to będzie. Nikomu nie zależało na likwidowaniu Kaczyńskiego, bo jego notowania leciały na łeb i wystarczyło mu dać jeszcze pół roku, zeby sam się wyeliminował z polityki. Po tym czasie poza garstką najdurniejszych babek modlitewnych nikt by na niego nie spojrzał, a PiS zostałoby peryferyjną partyjką. Tak się to kończy, gdy przy obsadzie ważnych i odpowiedzialnych stanowisk nie bierze się pod uwagę wiedzy, umiejętności, doświadczenia i fachowości kandydata, tylko zatrudnia się kolesiów i pociotków. Odpowiedz Link Zgłoś
viking2 Re: Lot na ślepo 09.07.10, 04:41 yuly napisała: > OK, tylko powiedz mi, kto się tak zamachnął? Kto miał takie możliwości, aby > zapakować do jednego samolotu głowę państwa, całe dowództwo sił zbrojnych, > szefów najważniejszych instytucji państwowych oraz liderów partii politycznych, > a następnie wysłać ten nabój na zapyziałe lotnisko na zadupiu, nigdy nie No moge Ci odpowiedziec, bo mira z pewnoscia nie wie. Otoz, ostatnim razem takiego zasiegu wladze mial Dzyngis Chan, okolo 1210 roku... Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Lot na ślepo 08.07.10, 09:18 > Zamach jak byk, cały swiat to widzi, a małe móżdżki pisza takie > bzdury, że żal sciska tyłek. Tia... zamach. To oczywista oczywistość :D Odpowiedz Link Zgłoś
komentator001 Lot na ślepo 08.07.10, 08:25 Zaraz po katastrofie cała prasa zgodnie podawała, że piloci są doświadczeni i ze doskonale znają to lotnisko. Okazuje się, że go nie znali, bo stwierdzenie, że pilot już tam lądował w ładnej pogodzie jest kpiną, nie niezależnie od pogody pilot sprawdza warunki techniczne lotniska. To że Rosjanie mają stary sprzęt wiedzą wszyscy. To że polski pilot popełnił każdy możliwy błąd zaczynają już chyba wszyscy rozumieć. Co najciekawsze, nie widzę w prasie doniesień, że 36 pułk, lub MON zmieniły procedury aby takie partactwo uniemożliwić w przyszłości. Coś mi sie wydaje, że nowiutkiego Embraera też można rozbić, jeśli nie przestrzega się podstawowych zasad obowiązujących każdego pilota. Nadal czekam na dymisję szefa pułku i być może ministra Klicha Odpowiedz Link Zgłoś
4cat Re: Lot na ślepo 08.07.10, 08:31 ależ mamy pilotów, idioci niczego nie widzieli a lądowali !! czy aż tak głupich mamy pilotów ? A dlaczego lądowali skoro niczego nie widzieli ? zdaniem uczonych czytelników wybiórczej wyznawców tvnu i WSI , nie widzieli niczego, ale mieli rozkaz lądowania !! No cóż, głupków nie sieją sami się rodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
bruno_ja Re: Lot na ślepo 08.07.10, 08:42 4cat napisał: > A dlaczego lądowali skoro niczego nie widzieli ? Na to pytanie powinien odpowiedzieć gen. Czaban jako odpowiedzialny za szkolenie. Przy okazji można go też spytać o wiedzę pilotów na temat układów współrzędnych geograficznych i różnic pomiędzy nimi. Odpowiedz Link Zgłoś
4cat Re: Lot na ślepo 08.07.10, 08:55 a nie mówiłem lądowali na rozkaz ! Tylko ,że niczego nie widzieli i dlatego 2,5 m nad ziemią znaleźli się w odległosci ca 1,1 km od pasa. To wina rozkazu. no cóż głupków nie sieją sami się rodzą, albo winę za to ponoszą otwarte drzwi od kabiny pilotów. Odpowiedz Link Zgłoś
wilczek1968 Bo to byli polscy piloci, z fantazją... 08.07.10, 08:58 ...dlatego lądowali. Co tam procedury, co tam wysokość decyzji, co tam uprawnienia pilota, oni chcieli pokazać, że potrafią. Kumple pół godziny wcześniej wylądowali, na dodatek zachęcali ich słowami "możecie spróbować" to co, mieli nie spróbować? No i spróbowali. Potem już był splot niekorzystnych okoliczności: wysokość odczytywali z radiowysokościomierza, wycofali się z podejścia za późno (według nich na 80 metrach, naprawdę na 30-40) no i zahaczyli o drzewo. A mogło się udać. Tylko, że gdyby się udało, to zabiliby się przy następnym lądowaniu. Brawura nakręca brawurę. Odpowiedz Link Zgłoś
4cat Re: Bo to byli polscy piloci, z fantazją... 08.07.10, 09:06 pewno ci piloci to nieuki schodzą poniżej decyzyjnej mając w autopilocie radiową 100 na odejście. Kolega w 1968 roku kończył przedszkole czt złobek bo wiedza wskazuje na żłobek. Odpowiedz Link Zgłoś
xnw4 Lot na ślepo 08.07.10, 08:31 Jak mogla nie ladowac skoro kapitan Protasiuk ladowal kilkakrotnie w Smolensku jako drugi pilot? Odpowiedz Link Zgłoś
kac_moralny Nikt nigdy nie powiedział, że piloci wylądują 08.07.10, 08:32 na drzwiach od stodoły. Powiedział natomiast, że są tak dobrze wyszkoleni, że mogą latać na drzwiach od stodoły a to jest olbrzymia różnica. Nie jeden zakończył podróż w stawie kierując się GSE-m. Jedno jest pewne - pilot nie miał uprawnień do lądowania w warunkach panujących na lotnisku w Smoleńsku. Może inaczej, to tak jak kierowca z uprawnieniami kategorii "B" kieruje pojazdem do którego kierowania uprawnia kategoria "C+D". Odpowiedz Link Zgłoś
keramd Totalny bałagan doprowadził do katastrofy 08.07.10, 08:37 smutne ale prawdziwe Odpowiedz Link Zgłoś
bronimir Re: Totalny bałagan doprowadził do katastrofy 08.07.10, 09:55 keramd napisał: > smutne ale prawdziwe Taka była cała ta Prezydentura. Kownacki miał odwagę to powiedzieć rok przed katastrofą i uratował życie. W Pałacu odpowiadano tylko przed "Bogiem i historią", inaczej maleńki tupał nóżkami i wrzeszczał. Kto zabroni Prezydentowi? Odpowiedz Link Zgłoś
modraczek.2 Re: Totalny bałagan doprowadził do katastrofy 08.07.10, 10:01 bronimir napisał: > keramd napisał: > > > smutne ale prawdziwe > > Taka była cała ta Prezydentura. Kownacki miał odwagę to powiedzieć > rok przed katastrofą i uratował życie. W Pałacu odpowiadano tylko > przed "Bogiem i historią", inaczej maleńki tupał nóżkami i > wrzeszczał. Kto zabroni Prezydentowi? zobaczymy jak będzie tupał kuloskami teń duży tłuściutki i dokuczał wszystkim z opozycji :)...jak był po prezydenta i marszałkiem to już tym się chwalił i pytał kto mu zrbroni...a co dopiero teraz :/ Odpowiedz Link Zgłoś
martaka1only Re: Totalny bałagan doprowadził do katastrofy 08.07.10, 10:23 A co, powinien opozycję po pustej główce głaskać?? :)) Odpowiedz Link Zgłoś
hunter1111 P[lecha cisnienie na pilotow 08.07.10, 08:39 udowodnione jest ze kaczynski wywieral cisnienie na pilotow, czego nie powinien robic, zreszta sie tego nie wstydzac, wystapienie gosiewskiego w sejmie daje temu dowod, ale patrzac na wypowiedzi zolennikow pisu to wypowiedzi gosia w sejmie jest winien putin, tvn i wyborcza... troche trzezwosci proponuje....nie przesadzac z tym mszalnym..;) Odpowiedz Link Zgłoś
modraczek.2 Re: P[lecha cisnienie na pilotow 08.07.10, 08:48 hunter1111 napisał: > udowodnione jest ze kaczynski wywieral cisnienie na pilotow, czego niemały Putinku, a gdzie to udowodnione? W Waszych główkach :) przez GW??? :D > powinien robic, zreszta sie tego nie wstydzac, wystapienie gosiewskiego w > sejmie daje temu dowod, ale patrzac na wypowiedzi zolennikow pisu to > wypowiedzi gosia w sejmie jest winien putin, tvn i wyborcza... > troche trzezwosci proponuje....nie przesadzac z tym mszalnym..;) Odpowiedz Link Zgłoś
hunter1111 Re: P[lecha cisnienie na pilotow 08.07.10, 12:21 krotko zapytanie nr 2496 z dnia 12.04.2010.. henrykp.salon24.pl/169793,zapytanie-nr-2496-przemyslaw-gosiewski zamiast wyzywac, zachowaj spokoj, a nie wrzucaj gnoju do czyjegos ogrodka i podniesiesz lament jak ktos ten sam twoj gnoj na twoje podworko odrzuca lepiej poszukaj w internecie, bo widze ze wszyscy szukac tutaj za ciebie musza co by odpowiadac na twe bzdurne oskarzenia, ale nic nie dociera....jak do iwekszosci zwolennikow prezia, cechuje wira koelga w pogladach z putinem jak na razie prezes jest...zwac sie dla polizenia napieralskiemu lewicowym..no chyba ze cos sie zmienilo..i wrocila iv rp czy jakiekolwiek inne przebranie prezia...(moje ulubione za kowboja..;)) Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_smigly 3 silniki o mocy 103 kN każdy, 08.07.10, 08:41 pilot daje pełny ciąg na wysokości kilku metrów, samolot traci siłę nośną po obcięciu przez drzewo części lewego skrzydła, robi obrót o 180 stopni. 100 tonowa maszyna przy szybkości ok. 300 km/godz i działającej na niego mocy mocy silników wyzwolonej na 60-70 procent wali się na plecy (najsłabszą konstrukcyjnie część samolotu). Rozwalające się elementy samolotu przebywaja jeszcze kilkaset metrów siłą rozpędu, silniki wyrwane są ze swoich luków, znalezione sa daleko od miejsca katastrofy. Potrafisz sobie to wyobrazić bez komputerowej symulacji? Odpowiedz Link Zgłoś
bronimir Re: 3 silniki o mocy 103 kN każdy, 08.07.10, 10:00 Gdyby najpierw nie oderwała się część ogonowa z silnikami "mielonka" byłaby większa. Do dziś nie poskładali by wszystkich trupów. Silniki to największa skupiona masa, nie licząc skrzyni konstrukcyjnej. Odpowiedz Link Zgłoś
wilkakora Lot na ślepo 08.07.10, 08:41 Kilka razy pytałem piszących tu wykształciuchów dlaczego Rosjanie nie zabrali Polaków na oblot lotniska po katastrofie. Nikt nie oświeci biednego moherowego robaczka? Porwadzimy razem to badanie przyczyn nierawdaż? Odpowiedz Link Zgłoś
modraczek.2 Re: Lot na ślepo 08.07.10, 08:47 wilkakora napisał: > Kilka razy pytałem piszących tu wykształciuchów dlaczego Rosjanie > nie zabrali Polaków na oblot lotniska po katastrofie. Nikt nie > oświeci biednego moherowego robaczka? Porwadzimy razem to badanie > przyczyn nierawdaż? moherowy biedny robalku :) to zbyt trudne pytanie dla tych bez moheru na główce :)...wszak o tym gazeta jeszcze nie pisała! :D Odpowiedz Link Zgłoś
pzgr Re: Lot na ślepo 08.07.10, 08:56 drogi moherowy robaczku, wyobraź sobie, że ze w Polsce rozbił się rosyjski samolot z prezydentem (i analogiczną grupa VIP-ów). i zastanów się, czy wpuściłbyś rosyjskie służby śledcze wszędzie, czy wolałbyś załatwić sprawę samemu. drogi moherowy robaczku, wpisz sobie w google dwa terminy z języka wykształciuchów: decentracja poznawcza i antyintracepcja. wtedy będziesz wiedział wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
modraczek.2 Re: Lot na ślepo 08.07.10, 09:43 pzgr napisał: > drogi moherowy robaczku, > wyobraź sobie, że ze w Polsce rozbił się rosyjski samolot z > prezydentem (i analogiczną grupa VIP-ów). i zastanów się, czy > wpuściłbyś rosyjskie służby śledcze wszędzie, czy wolałbyś załatwić > sprawę samemu. > > drogi moherowy robaczku, > wpisz sobie w google dwa terminy z języka wykształciuchów: > decentracja poznawcza i antyintracepcja. wtedy będziesz wiedział > wszystko. moherowy robaczek zadał prawidłowe pytanie :) Cyż wspólne prowadzenie sledztwa nie upoważnia do wspólnego obloty. Skoro juz tak nazywasz się sam wykształciuchem...to poczytaj także znajdziesz przez google formułke dotyczącą śledztwa na które zawarły porozumienie strona rosyjska i polska. I nie mać tym mniej wykształconym zarówno z Po jak i PiS w główkach...ponieważ rzeczywiście mózg skurczy im się do wielkości orzeszka laskowego :) Odpowiedz Link Zgłoś
pzgr Re: Lot na ślepo 08.07.10, 18:34 Zapewne według prawaraczej upoważnia do zgłoszenia potrzeby dokonania własnego oblotu (skądinąd słowo straszne). Odpowiedz Link Zgłoś
wilczek1968 Pomyśl, sam(a) wyciągaj wnioski 08.07.10, 09:04 Biedny, moherowy robaczku. Zastanów się, dlaczego znaleźli się na wysokości kilku metrów nad ziemią, skoro pilot (zgodnie ze swoimi uprawnieniami) powinien był odlecieć gdy nie zobaczył ziemi na wysokości 120m. Gdyby zachował się zgodnie z procedurami, to wszyscy by żyli. Ponieważ maszyna ma swoje własności lotne (nie poderwie się od razu po dodaniu gazu), urządzenia mogą być nieprecyzyjne albo zepsute, człowiek może popełnić błąd to określono pewne procedury, których przestrzeganie pomaga uniknąć nieszczęścia. I których w tym przypadku PILOCI nie zachowali. Odpowiedz Link Zgłoś
hunter1111 wykonanie zadania 08.07.10, 08:42 jestem ciekaw czy w ostatniej rozmowie kaczynski nie meldowal rychlego wykonania zadania, w imie pis, bo kto na tej tragedi kto jak nie pis juz pogrzebany zyaskal.. zadanie za wawel? Odpowiedz Link Zgłoś
4cat Re: wykonanie zadania 08.07.10, 09:29 kolega widze wie ,że to rozmowa spowodowała , iż piloci niczego nie widząc lądowali jeszcze przed drugim sygnałem radiolatarni w odległości ca 1,1 km od pasa ! No cóż niektórym nawet to pasuje , po co sygnał drugiej latarni , po co na autopilocie 100 m wysokości decyzyjnej radiowej a potem 2, 5 m nad ziemią. To zbyt skomplikowane jest , wiadomo rozkaz mgła nic nie widać i stąd 2, 5 m nad ziemią lecieli. Odpowiedz Link Zgłoś
daje_co_mam Re: wykonanie zadania 08.07.10, 14:14 Cos Ty sie czepnal tych 2.5 metra? W ktorym momencie lecieli na takiej wysokosci? Jak scial drzewo to mysle ze mialo conajmniej z 10m... Odpowiedz Link Zgłoś
modraczek.2 jak sami to sami 08.07.10, 08:44 Rosjanie przeprowadzili ją, bez polskich specjalistów, tuż po katastrofie prezydenckiego Tu-154. Protokół z oblotu ma Międzynarodowy Komitet Lotniczy (MAK), który przy udziale ekspertów z Polski wyjaśnia katastrofę. Dokumentu tego MAK jeszcze polskiej stronie nie przekazał. - Wszystkie urządzenia, m.in. radar i dwie radiolatarnie, działały bez zarzutu - mówi nam uczestnik prac MAK znający raport z oblotu." a jaki mógł byc wynik oblotu jak wcześniej zrobili poprawki :D...nie wspomnę juz o tym,ze oblot robili bez strony polskiej. Oj naiwni naiwni :) Wyborcza znalazła odpowiedni grunt! Odpowiedz Link Zgłoś
wilczek1968 Jakby pilot przestrzegał procedur... 08.07.10, 09:08 ...to oblot nie byłby potrzebny. Do katastrofy by nie doszło. Po co szukać dziury w całym, skoro do lądowania nie powinno w ogóle dojść? Tylko po to, żeby zrzucić winę na ruskich? No bo jak to, odebrać teraz pilotom te pośmiertne medale i awanse? Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Jakby pilot przestrzegał procedur... 08.07.10, 09:24 wilczek1968 napisał: > ...to oblot nie byłby potrzebny. Do katastrofy by nie doszło. Po co szukać > dziury w całym, skoro do lądowania nie powinno w ogóle dojść? Nie powinno tam gdzie są procedury na taką okoliczność i podczas pracy wykorzystuje się rozum. W Polsce rozum i przestrzeganie procedur zastępuje ułańska fantazja. > Tylko po to, żeby > zrzucić winę na ruskich? No bo jak to, odebrać teraz pilotom te pośmiertne > medale i awanse? Przypomnę syndrom gruziński gdzie pilota mieszano z błotem za odmowę wykonania rozkazu. Ciekawe czy Karski już wystąpił o nadanie pilotom odznaczeń za dzielne lądowanie wbrew rozsądkowi. Odpowiedz Link Zgłoś
rockville Lot na ślepo 08.07.10, 08:44 Jakie byly wyniki badania stanu trzezwosci pilotow ? Odpowiedz Link Zgłoś
nielenin Czytanie GW na ślepo 08.07.10, 11:26 Tak czy siak to po czytaniu art GW w tej sprawie muszę uczciwie przyznać że wygląda to coraz bardziej wiarygodnie i przekonuję się że były naciski i że rozkaz też był. Brzmiał tak ? Wina Polaków Odpowiedz Link Zgłoś
tango9 Lot na ślepo 08.07.10, 08:47 Wreszcie jakaś rozsądna opinia na temat katastrofy. Kto przy zdrowych zmysłach zaplanowałby lądowanie w gęstej mgle na lotnisku pod Smoleńskiem? A teraz mamy nowego męczennika: Lecha Kaczyńskiego. Odpowiedz Link Zgłoś