inez28 Re: Co wynika z Nocnika 11.08.10, 08:47 Ostatnio Wielka Sztuka epatuje g...em. Idąc sprawdzonym przepisem autor zamówił całą wywrotkę, tylko że rzucając wszystko w ..hmm.. Esterkę, sam się nim wymazał od stóp do głów. Wielkie Nazwisko przestało być wielkie - stało się lilipucie i śmierdzące. Odpowiedz Link Zgłoś
ernest29 Nocnikiem jest życie Żuławskiego. 11.08.10, 09:41 Nocnikiem jest jego głowa. Nie żal mi jej. Odpowiedz Link Zgłoś
alicjawkrainiedziwow Mizantrop! 11.08.10, 09:48 Samotny odrzucony stary człowiek, pełen frustracji, bo jak pisze "Bo nie jestem w obiegu" stworzył coś co bardziej pasuje do pudelka niż do księgarni.Wylał pomyje na kobietę z która był, bo dostał kosza? (ciekawe cO opowiadał o Sophie Marceau po rozstaniu?) dorzucił parę znanych nazwisk Heidegger czy Woolf, by pokazać że wie co to LITERATURA, porównuje się w wywiadzie do Joyce'a czy Czechowa, co mnie osobiście ubawiło setnie, tylko po to by sprzedać marketingowy produkt jakim jest nocnik. Dla każdego coś miłego prawda Panie Żuławski? byle tylko zaczęli mówić o Panu, to musi być straszne nie być w obiegu, zwłaszcza że te lepsze dni dawno już za Panem. Odpowiedz Link Zgłoś
margot452 Re: Co wynika z Nocnika 11.08.10, 10:10 W tym kraju, jak człowiek nie liże dupy klerowi to nie istnieje. A jak się akurat zwie ugrupowanie bedące u żłobu, to mniej istotne - wszystkim im chodzi tylko o koryto. Szczytem "gwiazdorstwa" jest dawanie dupy aktorzynom zza oceanu.A jak jeden madry człowiek powiedzial szczerze, co myśli, to od razu mu wszyscy wchodzą na głowę! Odpowiedz Link Zgłoś
azeta7 NIC... 11.08.10, 10:17 Nic oprocz stetryczalego lba zapomnianego czlowieka wlozonego do nocnika Odpowiedz Link Zgłoś
bro2001 Co wynika z Nocnika 11.08.10, 11:21 Lata jakis mlody dziennikarz zadal Zulawskiemu pytanie: Czy jest pan kabotynem? To bylo jedyne sensowne pytanie jakie kiedykolwiek mu zadano. Niestey nie udzielil wtedy odpowiedzi a szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
ffortaleza Prawda zawsze lezy po srodku 11.08.10, 11:22 Oboje sa rownie obrzydliwi - i Weronika, ktora dala d... staremu dziadowi w wiadomym celu, bo na pewno nie z miloscia, a golym okiem widac, ze dziewczyna ma extra mocne parcie na szklo - i Zulawski, bo stary dziad nie mogacy pogodzic sie z mijajacym czasem polecial na mloda dziewczyne, ktora moglaby byc jego wnuczka, a potem ta go rzucila i jego olbrzymie ego nie moze tego zniesc. Odpowiedz Link Zgłoś
france_telecom Co wynika z Nocnika 11.08.10, 11:43 To straszna męka wszystko wiedzieć lepiej od innych Odpowiedz Link Zgłoś
noapearl Co wynika z Nocnika 11.08.10, 13:21 rozdete do nieprzyzwoitosci ego nie pozwala mu dostrzec, ze "gowno w ktorym brodzi, klamstwo, brutalnosc" czyli to wszystko co go tak strasznie obrzydza to wlasnie wypisz wymaluj on sam; projektuje na zewnatrz cala obrzydliwosc, ktora jest w nim; tylko po co robic z nim wywiady? dla mnie facet, ktory wylewa pomyje na kobiety, z ktorymi byl i jeszcze tchorzliwie probuje dorabiac do tego ideologie kiedy smierdzi na odleglosc, ze to zemsta za jego zranione, napompowane jak balon ego- to ostatni dupek, trudno w ogole mowic, ze to jest mezczyzna Odpowiedz Link Zgłoś
mirekp70 Co wynika z Nocnika 11.08.10, 13:57 On po prostu nnie lubi ludzi. Biedny człowiek Odpowiedz Link Zgłoś
letalin Re: Co wynika z Nocnika 11.08.10, 15:07 Od zawsze tacy co kompromitowali cześć kobiet niedyskrecją byli uważani za wykluczonych z grona honorowych. Odpowiedz Link Zgłoś
klara551 Co wynika z Nocnika 11.08.10, 14:59 Tytuł jest mylacy,bo powinno być -co wystaje z nocnika.A odpowiedź jest prosta-Żuławski. Stary obleśny facet,co nie może pogodzić się z własną starością i pogarcza wszystkimi. A w duszy łka mu młodzieniec z dużym wzięciem u koleżanek, z koneksjami rodzinnymi. Rozmył swój talent w różnych łóżkach,a teraz jego własne jest puste i nawet prześcieradło ma zmarszczki. I p. Żuławski zachowuje się ja stary kogut,co gania młodą kurę.Nie dogoni,ale choć się rozgrzeje. A chwila zainteresowania,choćby wskutek sklerotycznego bełkotu starucha nie zastąpi przyjaźni,rodziny i sławy. Odpowiedz Link Zgłoś
mimi1910 Żenujący stary piernik 11.08.10, 15:06 pełen nienawisci i żalu do świata, ze dalej się kręci, a on jako reżyser i człowiek już nic nie może i nie potrafi. Smutne jest to, że zamiast wycofać się z honorem, obraża wszystkich wokoło siebie. Powinniśmy zamilknąć i zapomnieć o tej kreaturze, którą stał się Żuławski. Odpowiedz Link Zgłoś
te_rence Re: Żenujący stary piernik 11.08.10, 15:48 taaa bo nasz szołbiznes i selebryci są tacy fajni i och ach na poziomie, prezentują sobą wysokie loty i jak ten Żuławski śmie ich oceniać "Mój świat, powiadam, jest chory Władają nim potwory Jest coraz bardziej normalne Tylko to co jest bardziej nachalne Najlepsze jest to co się sprzeda Ch...owe to co sprzedać się nie da Każdy to widzi, w środku miasta Statua z gówna wyrasta" Odpowiedz Link Zgłoś
magda.ogonk Co wynika z Nocnika 11.08.10, 16:14 Moim zdaniem to jest żałosne i świadczy o braku klasy Odpowiedz Link Zgłoś
waw33 Nareszcie książka o czymś! 11.08.10, 21:54 Nie czytałem, ale przecztam, bo mnie nie obchodzi krzyż na Krakowskim, PIS, Glempy, kartofle i inne nazi-grajdoły, ale olbrzymi dramat dojrzałego człowieka - napisany przez niego tak jak on to widzi i szczerze. A propos, trochę najeżdzacie na seniorów. Jak "stary" to zaraz obleśny, a jak młody i obleśny to w w porządku. Ot, tolernacyjna Polska! Zuławskiego wkurza siermiężna i zgrzebna Polska, on ma rozdartą duszę i pewnie schzofrenię jak widzi to cwaniackie i pełne hipokryzji burdello (mieszkał w liberalnej skądinąd Francji) Poza tym on chyba lubi kobiety, bo ma młodą duszę. Pozdrowienia dla pisarza! - przyszły czytelnik Odpowiedz Link Zgłoś
waw33 Co wynika z Nocnika 11.08.10, 22:36 Wiekszość opinii tutaj nt. ksiązki i autora jest zwolennikami higienicznej nieskomplikowanej teorii "w młodym ciele młody duch". Gdyby taka była literatura i zycie, to rzeczywiscie siedzielibysmy wszyscy na drzewach lub walczylibyśmy dalej o ogień. Zuławskiego w Polsce doceni się dopiero po śmierci, długo, długo po. Wprowadził polski film na inną orbitę, literaturę nie wiem, ale po ksiązkę/ksiazki z pewnością siegnę. On reprezentuje zachodni indywidualizm i intelektualizm, a tymczasem w PL dalej dominują zdrowe socjalistyczne "racjonalne" poglądy. Brak osobowowości, brak indywidualizmu, szarość, odruchy stadne, zasciankowośc, kunktatorstwo i układy, bo kraj dalej łasy na mamonę i liczy się tylko co najwyżej interesowna zaradność i przytakiwanie stadu. Ta polska niby elegancja, o której piszecie, to przecież plebs. Dyplomaci nie piszą o sobie pasjonujacych ksiązek! Komuna wytrzebiła Polskę z prawdziwych intelektualnych elit, stąd takie dziobanie Zuławskiego. Odpowiedz Link Zgłoś