Dodaj do ulubionych

Palikot wyznaje: Mam potworną tremę

01.10.10, 18:01
Uważam, że RPP powinien być sponsorowany przez Państwo. I to nie jest żart. Tworzą go głównie młodzi ludzie. Oni też chcą mieć w tym Państwie do powiedzenia, i chyba mają do tego prawo. Dorośli się już pourządzali, i niech teraz gapią się w ekran telewizora, i czasami oprócz gazety coś poczytają. Sensownie wykorzystany potencjał młodych ludzi to jednocześnie walka z bezrobociem, narkomanią, depresjami. W związku z tym, uważam, że i na coś takiego powinny znaleźć się pieniądze.
Obserwuj wątek
    • krawat.ok mamy 133 biskupów mianowanych przez papieża 01.10.10, 18:08
      Mamy 133 biskupów.

Który purpurat posiada obywatelstwo
      państwa Watykan ?
      • greges58 Re: mamy 133 biskupów mianowanych przez papieża 02.10.10, 13:58
        Purpurat ?
        Każdy...
        Biskup jest fioletowy ;)

Zanim coś palniesz, pomyśl !

Pozdrawiam ^ ^
        Grzesiek
        • krawat.ok Re: mamy 133 biskupów mianowanych przez papieża 02.10.10, 16:58
          greges58 napisał:

> Purpurat ?
          > Każdy...
          > Biskup jest fioletowy ;)
          >
          > Zanim coś palniesz, pomyśl !
          >
          > Pozdrawiam ^ ^
          > Grzesiek

""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Kardynał - purpura

pzdr
    • nazikomunista Re: Palikot wyznaje: Mam potworną tremę 01.10.10, 18:34
      Finansowane, ale na takiej samej zasadzie jak wszystkie inne partie, inaczej będzie to wbrew Konstytucji. Jak można walczyć np. z niesprawiedliwym uprzywilejowaniem kleru katolickiego, samemu przy tym należąc lub popierając grupę również uprzywilejowaną?
      • wizjinerka Re: Palikot wyznaje: Mam potworną tremę 01.10.10, 19:17
        Oczywiście, że na równi z innymi partiami. Nikt nie prosi o więcej. Na razie jednak ten Ruch jeszcze nie jest partią, a na jej ewentualny rozruch trochę pieniążków by się przydało. Ja jestem katoliczką, ale mam już dosyć finansowania z budżetu państwa, czegoś, co nie zdało egzaminu. Pomysł wprowadzenia lekcji religii do szkół, okazał się, niestety, pomysłem nietrafionym.
        • henryk-sikora odpowiedż dla "wizjinerka" 02.10.10, 09:13
          Jeżeli utworzą partię i osiągną odpowiedni próg poparcia to oczywiste, że otrzymają zgodne z ustawą dofinansowanie, ale nic extra. W pierwszym poście pisze Pani, że młodzi też mają prawo i zgadzam się z tym, ale niech młodzi wykażą się zaangażowaniem i dużym wkładem pracy wpierw. Pieniądze będą, tak jak wcześniej napisałem. Pokolenie "starszych", obecnych 55 - 60 latków w dużej części bracowało społecznie w młodym wieku w skrajnie nieprzychylnych warunkach. Nie tylko nie mogli liczyć na dofinansowanie, ale przede wszystkim byli represjonowani i zamykani w więzieniach za swoją niezależną działalność społezcną i polityczą. Więc do roboty, do ciężkiej roboty niech się młodzi wezmą a profity ciężkiej pracy nadejdą, ale gwarancji nie ma, że każdy zostanie posłem:). Ale zmieniać świat można nie tylko z ław poselskich, ale przede wszystkim ze struktur obywatelskich.
          • anna22290 Re: odpowiedż dla "wizjinerka" 02.10.10, 11:45
            -nasze pokolenie zylo w innym w swiecie ,startowalo w zycie z inna mentalnosci ktora niektorym nie zmienila sie do dnia dzisiejszego ,niestety bo swiat nawet Polska poszly do przodu ,mieszkam poza Polska juz wiele lat sama mam dzieci ,i uwazam ze praca tak ale bardziej glowa niz rekami to jest potrzebne Polakom ,potrafic zmienic swoj pkt. widzenia swiata ,otwarty na nowe bez fanatyzmu religijnego ,trzezwo i rosadnie ,czlowik okolo 50 nie zmieni swojego charakteru choc przy dobryych checiach jest wstanie rozjasnic swoje choryzonty ,dajcie mlodym normalnie zyc jak w innych cywilizowanych panstwach ,oni w Polsce jeszcze ciezej pracuja niz mysmy pracowali ,nie pracuja do 15 z mozliwosci w tym czasie zalatwiania innych spraw to jest juz inny swiat
    • drugi-obserwator Re: Palikot wyznaje: Mam potworną tremę 01.10.10, 19:20
      Oczywista, oczywistość
      Panie Januszu, spoko, młodzi sa z Panem
    • wredny_jestem Ile kosztuje wynajecie Sali kongrsowej? 01.10.10, 19:56
      .. i zorganizowanie w niej imprezy na 4 tys osob?
      Plus jakies telebimy, catering, strona www, gadzety reklamowe i takie tam szpargaly. Panie posle Palikot - kto za to placi? Ze emeryci i studenci z dobrowolnych skaldek to juz wiemy. Nikt wiecej, prawda? :)))
      Ze tez dziennikarze nie zwrocili na to uwagi. A nu nu ;-P
      • wredny.wielonickowiec Re: kto za to placi? 01.10.10, 22:02
        Możeś ty i wredny ale przede wszystkim ograniczony; Sala Kongresowa to nie kampania wyborcza - może ją sobie, za własne pieniądze (legalnie) wynająć każdy - nawet Janusz Palikot...
        • ducks_arse Re: kto za to placi? 02.10.10, 14:26
          wredny.wielonickowiec napisał:

> Możeś ty i wredny ale przede wszystkim ograniczony; Sala Kongresowa to nie kamp
          > ania wyborcza - może ją sobie, za własne pieniądze (legalnie) wynająć każdy - n
          > awet Janusz Palikot...
          Moim zdaniem jednak imprezę tą finansuje PiSuar, licząc na osłabienie PO.
    • vito3 Palikot wyznaje: Mam potworną tremę 01.10.10, 20:06
      sila platformy jest to ze nie jest pisem a po za tym to nie debile ale takie same ku... i zlodzieje nie zrobia nic dla tego kraju jezeli ich nie zmusi taki ktos jak palikot dlatego gosc ma moj glos
    • pherus Palikot wyznaje: Mam potworną tremę 01.10.10, 20:29
      PALIKOT !
    • kzb37 Ma Pan wielu zwolenników, tylko spokojnie 01.10.10, 20:29
      Świeckie Państwo:
      A. Wprowadzić poprawkę do prawa dotyczącego statusu kościołów w Polsce w tym i kościoła katolickiego (i prawdopodobnie do konkordatu) wprowadzającą dla obywateli deklarujących bycie wyznawcami danego kościoła podatek na jego utrzymanie, z jednoczesnym anulowaniem wszelkich innych zobowiązań państwa wobec kościołów. Wówczas byłoby jasne ilu rzeczywiście wyznawców ma dany kościół.
      B. Uporządkować sprawy nauczania religii w szkołach poprzez udostępnianie kościołom sal tylko w godzinach pozalekcyjnych i skasowanie stopni z religii jako ocen szkolnych jak i statusu nauczycielskiego katechetów. Wprowadzenie powszechnego nauczania szeroko pojętej wiedzy o prądach religijnych, społecznych, filozoficznych na przestrzeni wieków i w dzisiejszym świecie ze szczególnym naciskiem na hetakomby ofiar i spustoszenia jaki spowodowały wszelkie fanatyzmy i nietolerancje religijne na przestrzeni wieków.

2 Badania kandydatów na najwyższe urzędy państwowe.
      Wprowadzić obowiązkowe, co najmniej trzykrotne w czasie kampanii wyborczej badanie lekarskie na obecność leków psychotropowych, narkotyków i innych substancji wpływających na zdolności psychiczne kandydata..
      Publiczne stwierdzenie Jarosława Kaczyńskiego, że w kampanii wyborczej był pod wpływem leków i nie wiedział co czyni, nie tylko świadczy o kompletnej nieodpowiedzialności kandydata niepełnosprawnego intelektualnie i jednocześnie kandydującego na najwyższy urząd w Państwie a także nieodpowiedzialności współpracujących z nim pisowców (powinni odpowiadać karnie za stworzenie zagrożenia dla państwa) ale też jest dzwonem alarmowym, by zapobiec w przyszłości wyborowi „prezydenta na prochach”. Prezydent na prochach budzi trwogę , nie tylko zażenowanie.
      • kapitan.kirk Re: Ma Pan wielu zwolenników, tylko spokojnie 01.10.10, 22:25
        kzb37 napisał:

> Świeckie Państwo:
        > A. Wprowadzić poprawkę do prawa dotyczącego statusu kościołów w Polsce w tym i
        > kościoła katolickiego (i prawdopodobnie do konkordatu) wprowadzającą dla obywat
        > eli deklarujących bycie wyznawcami danego kościoła podatek na jego utrzymanie,
        > z jednoczesnym anulowaniem wszelkich innych zobowiązań państwa wobec kościołów.

Postulat wewnętrznie sprzeczny - jeśli państwo miałoby pobierać podatki kościelne i za swoim pośrednictwem przekazywać je Kościołom, to tym samym niejako z definicji nie mogłoby zlikwidować swoich zobowiązań wobec Kościołów; i vice versa. Postulat poza tym sprzeczny z konstytucją - wymagałby bowiem, by każdy obywatel deklarował urzędnikowi państwowemu jakiego jest wyznania lub musiał mu udowodnić, że nie jest członkiem żadnego Kościoła (ciekawe jak...). I w jaki sposób państwo miałoby wg Ciebie wykrywać, ściągać i zwalczać nielegalne, tj. pozapodatkowe wspieranie Kościołów datkami - bo przecież w tej sytuacji musiałoby to robić?

> Wówczas byłoby jasne ilu rzeczywiście wyznawców ma dany kościół.

Dlaczego właściwie tak spędza Ci to sen z powiek? :-DDD

> B. Uporządkować sprawy nauczania religii w szkołach poprzez udostępnianie kości
        > ołom sal tylko w godzinach pozalekcyjnych i skasowanie stopni z religii jako oc
        > en szkolnych jak i statusu nauczycielskiego katechetów.

Jestem za, acz z pewnymi zastrzeżeniami.

> Wprowadzenie powszechne
        > go nauczania szeroko pojętej wiedzy o prądach religijnych, społecznych, filozof
        > icznych na przestrzeni wieków i w dzisiejszym świecie

To teraz w szkołach już tego nie ma?

> ze szczególnym naciskiem
        > na hetakomby ofiar i spustoszenia jaki spowodowały wszelkie fanatyzmy i nietole
        > rancje religijne na przestrzeni wieków.

Ale dlaczego tylko religijne, a np. ateistyczne już nie? Toć przy wszystkich swoich okrucieństwach, taka Inkwizycja choćby po zsumowaniu wszystkich swoich ofiar przez wieki, przy takim np. komunizmie chińskim wyglądałaby jak chuda sardynka przy humbaku...

Pozdrawiam
        • art.usa Re: Keten Kirk, kosciul to mafia, musi podatkowac 02.10.10, 00:06
          Czyli placic podatki jak kazda Firma i prywatny obywatel.

Jestes ok. cie szanuje, ale sie mylisz
          • kapitan.kirk Re: Keten Kirk, kosciul to mafia, musi podatkowac 02.10.10, 00:26
            Ale od czego?
            Pzdr
        • koloratura1 Re: Ma Pan wielu zwolenników, tylko spokojnie 02.10.10, 11:02
          kapitan.kirk napisał:

> jeśli państwo miałoby pobierać podatki kościel
          > ne i za swoim pośrednictwem przekazywać je Kościołom, to tym samym niejako z de
          > finicji nie mogłoby zlikwidować swoich zobowiązań wobec Kościołów; i
          > vice versa.

Czemu?
          Od kościołów można by jeszcze zażądać procentu za usługę.

> Postulat poza tym sprzeczny z konstytucją - wymagałby bowiem, by każdy
          > obywatel deklarował urzędnikowi państwowemu jakiego jest wyznania lub musiał m
          > u udowodnić, że nie jest członkiem żadnego Kościoła (ciekawe jak...).

Nieprawda.
          Podatek byłby dobrowolnym podatkiem, deklarowanym przez obywatela, na rzecz danego kościoła.
          Nikt by nie pytał czy go płaci wyznawca, czy tylko, np., niewierzący sympatyk.

> I w jaki
          > sposób państwo miałoby wg Ciebie wykrywać, ściągać i zwalczać nielegalne, tj. p
          > ozapodatkowe wspieranie Kościołów datkami - bo przecież w tej sytuacji musiałob
          > y to robić?

Poprzez kontrole skarbowe kościołów, tak jak to ma miejsce w przypadku - np. - partii politycznych.

> > Wówczas byłoby jasne ilu rzeczywiście wyznawców ma dany kościół.
          >
          > Dlaczego właściwie tak spędza Ci to sen z powiek?

Nie wiem czemu jemu spędza, wiem - czemu mnie: po prostu mam już dosyć demonstracyjnego liczenia owieczek przez KK na podstawie ochrzczonych i domagania się tego czy owego ze względu na swą rzekomą powszechność.

> > Wprowadzenie powszechne
          > > go nauczania szeroko pojętej wiedzy o prądach religijnych, społecznych, f
          > ilozof
          > > icznych na przestrzeni wieków i w dzisiejszym świecie
          >
          > To teraz w szkołach już tego nie ma?

Niestety, nie ma.

> > ze szczególnym naciskiem
          > > na hetakomby ofiar i spustoszenia jaki spowodowały wszelkie fanatyzmy
          > i etolerancje religijne na przestrzeni wieków.

> Ale dlaczego tylko religijne, a np. ateistyczne już nie? Toć przy wszystkich
          > swoich okrucieństwach, taka Inkwizycja choćby po zsumowaniu
          > wszystkich swoich ofiar przez wieki, przy takim np. komunizmie chińskim
          > wyglądałaby jak chuda sardynka przy humbaku...

Policzyłeś?

A - tak na serio - o zbrodniach komunistycznych czy faszystowskich mówi się bardzo szeroko, także i na lekcjach w szkole.
          O kościelnych - ani-ani...

• anna22290 Re: Ma Pan wielu zwolenników, tylko spokojnie 02.10.10, 11:55
            mieszkam w Niemczech i od zawsze byly tu podatki na kosciol w zaleznosci od wyznania ,wiara katolicka 7 euro na miesiac ,ksiadz dostaje pensje i jak reszta sam sie utrzymuje ,nie ma co laska od 100 zl w gore nawet od rencistow gdy maja do zycia minimum ,ale tu mentalnosc ludzi jest inna ,nikt nikogo utrzymywac nie bedzie a ksiadz to normaly pracownik
          • kapitan.kirk Re: Ma Pan wielu zwolenników, tylko spokojnie 04.10.10, 09:48
            koloratura1 napisała:

> Czemu?

Temu, że przecież gdyby większość wpływów Kościołów miało pochodzić z kasy państwa, które zbierałoby podatek kościelny, to przecież zobowiązania państwa wobec Kościołów ogromnie by się zwiększyły zamiast zmniejszyć. Co w tym niezrozumiałego?

> Od kościołów można by jeszcze zażądać procentu za usługę.

I żąda się - np. w Niemczech skarbówka zatrzymuje sobie od 0,9% do nawet 5% (zależnie od landu) podatku kościelnego jako opłatę manipulacyjną za tę uprzejmą usługę, jaką jest jego przymusowe płacenie i przekazywanie. Oprócz konieczności deklarowania państwu własnego wyznania, jest to najważniejszy argument niemieckich krytyków obecnego systemu, którzy wskazują po pierwsze na to że jest to kolejna forma ukrytego opodatkowania przez państwo, a po drugie że w istocie jest to głęboko niemoralne, oznacza bowiem faktycznie opodatkowanie przez państwo "niewłaściwego" (tj. jakiegokolwiek religijnego) światopoglądu obywatela.

> Nieprawda.
            > Podatek byłby dobrowolnym podatkiem, deklarowanym przez obywatela, na rzecz dan
            > ego kościoła.
            > Nikt by nie pytał czy go płaci wyznawca, czy tylko, np., niewierzący sympatyk.

Wybacz, ale to bzdura. Jeśli ktoś płaci podatek na dany Kościół, jest to przecież oczywiste, że w 99,99% jest jego wyznawcą; tak jak można się domyślać, że np. członek związku zawodowego rzeźników na 99,99% sam też jest rzeźnikiem, a członek związku gejów na 99,99% sam też jest gejem. I tu trzeba przyznać, że kraje w których istnieje podatek kościelny na ogół wolne są od tej hipokryzji, i np. w Niemczech właśnie trzeba zadeklarować w odpowiednim urzędzie właśnie swoje wyznanie - a państwo ma prawo sprawdzać w wewnętrznej dokumentacji kościelnej, czy obywatel napisał prawdę. W Polsce na szczęście na razie jest to niemożliwe, gdyż konstytucja uznaje wiarę za sprawę prywatną obywatela i zasadniczo zabrania władzom publicznym domagania się informacji na ten temat. Niewykluczone jednak, że dziarscy bojownicy o świeckość państwa, w ramach tejże walki wprowadzą obowiązek deklarowania i udowadniania swojego wyznania (bądź ateizmu) państwu; co jest tym bardziej prawdopodobne, że sądząc z wypowiedzi m.in. na forach internetowych, poziom rozumu przynajmniej znacznej części z nich nie pozwala im dostrzegać w tym zasadniczej wewnętrznej sprzeczności (pardon za szczerość).

> Poprzez kontrole skarbowe kościołów, tak jak to ma miejsce w przypadku - np. -
            > partii politycznych.

Kościoły przecież już teraz formalnie podlegają kontroli skarbowej, w zakresach w których wydają publiczne pieniądze, np. dotacje wspomagające remont zabytkowych kościołów. Ale jak niby służby skarbowe miałyby sprawdzać np. legalność otrzymywania pieniędzy za udzielanie sakramentów? Przecież nie da się sprawdzić przy pomocy żadnych przyrządów, czy ktoś został ochrzczony, czy nie lub też czy ksiądz w rzeczywistości się modli, czy też tylko rusza ustami, albo czy udzielone przez niego błogosławieństwo jest ważne… Można by oczywiście ustalić stałe stawki za sakramenty, zainstalować kasy fiskalne i urządzać prowokacje skarbowe, np. przebrać funkcjonariusza UKS za niemowlę i spróbować ochrzcić go nielegalnie – tylko że byłoby to ogólnie z krzywdą dla wiernych. Teraz proboszcz weźmie od bogatego 3 tys. zł za chrzest z pompą, orkiestrą i błogosławieństwem biskupa, od zwykłego rodzica 300 zł, a dziecku ubogich udzieli chrztu za darmo; przy czym to ostatnie zdarza się dużo, dużo częściej niż skłonni byliby w to uwierzyć tutejsi forumowi humaniści ;-) A w zmienionej sytuacji nie można by było legalnie udzielać sakramentów za darmo (jeszcze ksiądz musiałby dopłacić VAT…), a bogaci płaciliby tyle samo co ubodzy – czy to miałoby być w imię sprawiedliwości…?

> > > Wówczas byłoby jasne ilu rzeczywiście wyznawców ma dany kościół.
            > > Dlaczego właściwie tak spędza Ci to sen z powiek?
            > Nie wiem czemu jemu spędza, wiem - czemu mnie: po prostu mam już dosyć
            > demonstracyjnego liczenia owieczek przez KK na podstawie ochrzczonych i domagan
            > ia się tego czy owego ze względu na swą rzekomą powszechność.

Ale czy naprawdę w tym celu musisz aż łamać konstytucję? Czy aby poznać liczbę wiernych danego Kościoła nie wystarczy po prostu przeprowadzić odpowiednich badań socjologicznych, albo nawet – co tu ukrywać – skorzystać z wyników takich badań, które przecież w ostatnim dwudziestoleciu prowadzone były wielokrotnie?

Swoją drogą chyba to wszystko nie przestanie mnie to dziwić. Rozumiem, że można się domagać, by Kościół stał się de facto instytucją państwową, z księżmi opłacanymi z budżetu publicznego i specjalnym dodatkowym podatkiem pobieranym przez urząd skarbowy. Nierozwikłaną zagadką pozostaje dla mnie jednak, dlaczego domagają się tego nie fanatycy religijni, ale ludzie uważający się (chyba szczerze…?) za zwolenników świeckiego systemu rządów i radykalnego rozdziału Kościołów od państwa :-O

> > To teraz w szkołach już tego nie ma?
            > Niestety, nie ma.

Dziwaczne – „za moich czasów” o historycznych religiach i prądach filozoficznych uczyło się na historii i języku polskim, a o aktualnych mówiło się (oczywiście w profilowanych klasach) na propedeutyce wiedzy o filozofii. Należałoby chyba w tej sytuacji to przywrócić…

> Policzyłeś?

Nie musiałem – policzyli już dawno historycy, wśród których nie znajdziesz żadnego, który w oparciu o źródła umiałby wykazać, że np. hiszpańska inkwizycja przez kilkaset lat swego istnienia uwięziła i zgładziła większą liczbę ludzi niż ZSRR przez jeden rok swego istnienia. Co oczywiście niewiele zmienia, bo fakt że Kowalski okradł 500 osób w niczym nie usprawiedliwia Wiśniewskiego, który okradł „tylko” 5; tyle że gdyby Kowalski w tej sytuacji publicznie łajał Wiśniewskiego za złodziejstwo, byłoby to cokolwiek niesmaczne.

> A - tak na serio - o zbrodniach komunistycznych czy faszystowskich mówi się bar
            > dzo szeroko, także i na lekcjach w szkole.
            > O kościelnych - ani-ani...

Tj. o jakich konkretnie „zbrodniach kościelnych” (radbym nb. poznać definicję tego określenia) się w szkołach nie mówi? Specjalnie pożyczyłem sobie dwa obecnie obowiązujące podręczniki do historii (gimnazjalny i licealny) i gotów jestem pociągnąć ten wątek ;-)

Pozdrawiam
      • anna22290 Re: Ma Pan wielu zwolenników, tylko spokojnie 02.10.10, 11:51
        wypowiedz bardzo madra ale smutne ze w Polsce nierealna ,choc tak to powinno wygladac
        • ducks_arse Re: Ma Pan wielu zwolenników, tylko spokojnie 02.10.10, 14:34
          anna22290 napisała:

> wypowiedz bardzo madra ale smutne ze w Polsce nierealna ,choc tak to powinno wy
          > gladac
          Ale wszyscy jesteście wredni - katabasy ze względu na swoje zapasienie powinni być traktowani jak ludzie wymagający pomocy społecznej - na leczenie otyłości.
      • mata68 Re: Ma Pan wielu zwolenników, tylko spokojnie 02.10.10, 22:18
        dorzuciłabym badania psychiatryczne na dzień dobry ,oraz co rok na okolicznośc zdolności do wykonywania zawodu-polityka.
        jakoś mam dość przy-wódców o skrajnych poglądach,a tak naprawdę-zwykłych paranoików,którzy dorwali się do władzy ,urządzili huśtawkę całemu narodowi ,poniszczyli rodziny w imię urojonych idei.
        tu się pluje na happeningi ,a w tym samym czasie paranoja w polityce dawno mineła granice dobrego smaku.
        W sumie jedno mam tylko PO do wytknięcia-to,że nie opanowała paranoi wcześniej,że pozwoliła tak długo na to ,żeby siano niepokoje społeczne , tak jakby życie przeciętnego człowieka i tak nie było dość ciężkie - to jeszcze musiał dżwigać to co jest ciężarem polityka.Na się godził przy wyborach -ciągnąć to ,czego zwykły zjadacz chleba nie musi.Nie ma zmiłuj się -każdy polityk sam decyduje o tym ,że da radę.
        Moim życzeniem -prywatnym-byłoby widzieć w zawodzie polityka ludzi o nieskazitelnych manierach.Bez względu na poglądy , czy doświadczenia życiowe , zmiany zapatrywań,a nawet światopoglądu-absolutnie nic nie zwalnia polityka z manier dobrego wychowania.
    • jurber1 Palikot wyznaje: Mam potworną tremę 01.10.10, 20:42
      "Stanie w przeciągu" Palikota - dotąd - nie zniechęcało mnie do niego, ale dzisiaj, po kolejnych jego wypowiedziach, oceniam to jako asekurantyzm i "strategiczną" chęć - aby to Oni go wyrzucili z PO. No i dzisiaj został zwykły (pardon !) "pierdoła". Niestety.
      • bigark Re: Palikot wyznaje: Mam potworną tremę 02.10.10, 14:02
        Pierdoło - nie masz racji!
        bigark
      • mata68 Re: Palikot wyznaje: Mam potworną tremę 02.10.10, 18:45
        obawiam się ,że niestety nie masz racji:)
        polityk jest wart dokładnie tyle ile ile są warci ludzie,których do siebie przyciągnął.a jak jeszcze raz powiesz ,ze jestem pierdoła to dostaniesz w pysk.;)
        Palikot stworzył pierwszą w tym kraju partię w CENTRUM.
        Słyszałeś o klasie średniej?Nie lewicy,ani nie prawicy?Czasem ręce opadają jakimi stereotypami się w myśli w tym kraju.To już ,kużwa ,nie można byc przeciętnym,normalnym człowiekiem skoncetrowanym na pracy i patriotyżmie gospodarczym,tylko całe życie pluć -jak nie na lenina,to na papieża?Wiesz gdzie tacy jak my maja chore ideologie?W dupie.
        Doić się damy,ani kościołowi,ani socjalistom.My jesteśmy z tych co dają wędkę ,a nie rybę.Nie będziemy nikogo niańczyć,ale możemy z każdym współpracować-robić wszystko ze wszystkimi-i tu ez trywialnych skojarzeń-bo zbyt szanuje siebie żeby byc plugawa gnidą-możemy wesprzeć umiejętnościami tych co tylko potrafią parzyckawę,albo tych co potrzebują wsparcia przy zarządzaniu.Umiemy wszystko,bo jesteśmy pierwszym pokoleniem,które musiało sobie radzić bez zasiłku dla bezrobotnych-bo bezrobotnych wtedy nie było.Nigdy nie liczyliśmy na cudzą kasę i w każdych okolicznościach uczyliśmy się robić to na co było zapotrzebowanie.Kochamy nasz kraj.I nie damy mu zginąć.Nie będzie poniżania,ani agresji.Ciepła współpraca oparta na asertywności.i tego już uczymy w szkołach.Księża i pastorzy ,którzy są z nami PRACUJĄ na swoje parafie.To już jest.To już istnieje.Jak widzisz-zaskoczyliśmy was-medzacych ,przezywających się i ustawiających krzyze z puszek.Nie będziemy was pytać o zdanie,bo nie ma czasu.Od nowego roku są podwyżki energii.Masz jeden z drugim czas na chore zagrywki?
    • hanishl Na Kongresie nie będę , dla mnie zbyt duże koszty 01.10.10, 21:02
      za daleko . Ruch popieram. Dofinansuje ten ruch . Odmówię sobie 2 książek na miesiąc.
      Najwyższa pora by Tusk wziął się za robotę a nie pchał Nas w objęcia Unii nie bacząc na koszty
      ( społeczne - też)
      • art.usa Re: Na Kongresie nie będę , dla mnie zbyt duże ko 02.10.10, 00:00
        hanishl napisał:

> za daleko . Ruch popieram. Dofinansuje ten ruch . Odmówię sobie 2 książek na mi
        > esiąc.
        > Najwyższa pora by Tusk wziął się za robotę a nie pchał Nas w objęcia Unii nie b
        > acząc na koszty
        > ( społeczne - też)

Ciekawe co cie jeblo?, jakas zmija, szerszen w mozg, albo propaganda PISu?
      • koloratura1 Re: Na Kongresie nie będę , dla mnie zbyt duże ko 02.10.10, 12:35
        hanishl napisał:

> Najwyższa pora by Tusk ... nie pchał Nas w objęcia Unii
        > nie bacząc na koszty

O ile pamiętam, "w objęcia Unii" tośmy się sami "wepchnęli" z dużym entuzjazmem (referendum) i to na dobrych parę lat wcześniej, zanim Tusk miał cokolwiek do powiedzenia.
    • art.usa Palikot wyznaje: Mam tremę i seksualne probemy, 02.10.10, 00:20
      seks dla dwojga rowny, temu kazdy w pracy ma miec ta sama kase.

Prawda, ale jezeli ktos wiecej zarobi za swa wykonana prace, to jest zbojem?
      Czyli sie opieprzac, to rownosc z niewydajna, a wydajna w lozu to ku.....
      Ja Rus, bez gorzaly niepojmaju.
      • bigark Re: Palikot wyznaje: Mam tremę i seksualne probem 02.10.10, 14:04
        Lecz się!
        bigark
    • trajkotek Palikot wyznaje: Mam potwornego kaca 02.10.10, 00:31
      lufka na lewą nóżke, lufka na prawą i ... hej! niech żyje wolność!
      ... a ja go już pożegnałem!
      • trajkotek palimost 02.10.10, 00:36
        z tekstu artykulu:

"Dziennikarze zwrócili Palikotowi uwagę, że pali za sobą mosty."

PALIMOST
    • wasylzly Bede glosowal na Palikota 02.10.10, 02:19
      ci w kraju maja jakies stare komunistyczne wychowanie -dzialanie na szkode partii, dewaluacja kongresu Palikota - co to wspolnego z demokracja ? Palikot rozwala stary uklad Kaczynski -Tusk -tych miernot po-prlowskich , ktorych jedna zasluga i kompetencja do zarzadzania Polska bylo i jest spanie na styropianie w prl. Te zaslugi, orly biale, posadki rzadowe sa niejako juz dziedziczne i nie do ruszenia. PO jest tak samo beznadziejne jak PiS -jedni warci drugich. Niestety ale Polska nie moze trwac nastepne 20 lat w katolickim zadupiu tego swiata. Palikot i jego nastepcy musza budowac kraj naprawde wolny - wtedy wolny od komunizmu, dzisiaj od religijnych fanatykow, wszechobecnego dzadostwa i niemocy. Popieram incjatywe Palikota i beda na niego w przyszlosci glosowal
      • ubiquitousghost88 Dobry, dobry wasyl. Ja na Palgodiabli już głosuję! 02.10.10, 09:58
        wasylzly napisał:

> ci w kraju maja jakies stare komunistyczne wychowanie -dzialanie na szkode par
        > tii, dewaluacja kongresu Palikota - co to wspolnego z demokracja ? Palikot roz
        > wala stary uklad Kaczynski -Tusk -tych miernot po-prlowskich , ktorych jedna za
        > sluga i kompetencja do zarzadzania Polska bylo i jest spanie na styropianie w p
        > rl. Te zaslugi, orly biale, posadki rzadowe sa niejako juz dziedziczne i nie do
        > ruszenia. PO jest tak samo beznadziejne jak PiS -jedni warci drugich. Niestety
        > ale Polska nie moze trwac nastepne 20 lat w katolickim zadupiu tego swiata. P
        > alikot i jego nastepcy musza budowac kraj naprawde wolny - wtedy wolny od komun
        > izmu, dzisiaj od religijnych fanatykow, wszechobecnego dzadostwa i niemocy. Pop
        > ieram incjatywe Palikota i beda na niego w przyszlosci glosowal
    • zyd_suss Palikot to człowiek, który zochydził mi polską 02.10.10, 02:28
      politykę do cna. Nie lubię Kaczyńskiego, Kurskiego i wielu innych, ale to Palikot z polskiej polityki zrobił farsę, ze świńskimi łbami i małpkami. Niech odejdzie z Sejmu i dzierga tę swoją partię. Swoją drogą to mu się skrajnie poglądy zmieniły, kilka lat temu wydawał "OZON", a teraz pierwszy lewicowiec w kraju, niech żyje konsekwencja!
      • bigark Re: Palikot to człowiek, który zochydził mi polsk 02.10.10, 14:10
        żydusssss - nie przeginaj, bo nie masz żadnej koncepcji - należysz do tych, którzy potrafią tylko wystękać NIE na każdy temat, nawet taki, jak: czy masz codziennie wypróżnienia?
        bigark
    • wirski Re: Palikot wyznaje: Mam potworną tremę 02.10.10, 06:05
      Wcale mu się nie dziwię:P
      Co innego wygłupy i głoszenie chwytliwych haseł, a co innego konkretne i skuteczne działanie.
      Przykro mi, że Palikotu nic nie wyjdzie poza mieleniem ... jęzorem
      • terleo Re: Palikot wyznaje: Mam potworną tremę 02.10.10, 07:32
        wirski napisał:

> Wcale mu się nie dziwię:P
        > Co innego wygłupy i głoszenie chwytliwych haseł, a co innego konkretne i sku
        > teczne działanie.

> Przykro mi, że Palikotu nic nie wyjdzie poza mieleniem ... jęzore
        > m
        Też tak myślę. To będzie kolejny hepening Pana Janusza. Lubię Palikota, niezależnie od tego, jakie są Jego sympatie polityczne. Filozof NIGDY żadnej partii nie założy...Taka Osobowość zawsze jest niezależna. Każda partia zakłada pęta, kneble, zamyka usta, cenzuruje, wymaga dyscypliny. TEMU Palikot NIGDY się nie podda. Jego wspaniała uroda umysłowa - to niezależność, dociekliwość, fantazja, dowcip, cięty język; *nazywanie rzeczy po imieniu*. Te piękne, głęboko ludzkie cechy zjednują Mu zwolenników, ale nie są gwarantem powstania partii, bo "partyjny" znaczy "stronniczy", a ON stronniczy być nie umie... To jest rzadka uroda w tym dziwnym, politycznym świecie.
        • vice_papiez Re: Palikot wyznaje: Mam potworną tremę 02.10.10, 10:26
          > > m
          > [i]Też tak myślę. To będzie kolejny hepening Pana Janusza. Lubię Palikota, niez
          > ależnie od tego, jakie są Jego sympatie polityczne. Filozof NIGDY żadnej partii
          > nie założy...Taka Osobowość zawsze jest niezależna. Każda partia zakłada pęta,
          > kneble, zamyka usta, cenzuruje, wymaga dyscypliny. TEMU Palikot NIGDY się nie
          > podda. Jego wspaniała uroda umysłowa - to niezależność, dociekliwość, fantazja,
          > dowcip, cięty język; *nazywanie rzeczy p
          • troll.jebus Re: Palikot wyznaje: Mam potworną tremę 02.10.10, 13:02
            vice_papiez napisał:
            > Ten filozof rozkręcił skuteczny biznes i znalazł się w czołóce najbogatszych lu
            > dzi w Polsce, coś udowodnił ...a Ty spróbuj sam "niefilozofie " :-D

Wyżej wzmiankowany filozof [podobnie jak lekarz - patrz ArtBi...] może rozkręcać interesy ale nie będzie w stanie skutecznie zarządzać państwem. Zabraknie mu determinacji.....
            Nie oddam głosu na Palikota mimo, że jego wygłupy czasem mnie bawią:P
            • troljebus Re: Palikot wyznaje: Mam potworną tremę 02.10.10, 17:27
              Krewniaku, z ust mi to wyjąłeś... U Janusza po tremie nastąpi trauma ?
      • koloratura1 Re: Palikot wyznaje: Mam potworną tremę 02.10.10, 12:39
        wirski napisał:

> Przykro mi, że Palikotu nic nie wyjdzie poza mieleniem ...
        > jęzorem

Skąd wiesz?
        • wirski Re: Palikot wyznaje: Mam potworną tremę 02.10.10, 13:09
          koloratura1 napisała:
          > Skąd wiesz?
          Jestem wystarczająco stary, aby to wywnioskować - b. długo obserwuję zdarzenia i ich następstwa, a moje IQ jest powyżej 0,9 :O
          • koloratura1 Różnica między nami... 02.10.10, 13:15
            wirski napisał:

> koloratura1 napisała:
            > > Skąd wiesz?
            > Jestem wystarczająco stary, aby to wywnioskować - b. długo obserwuję zdarzenia
            > i ich następstwa, a moje IQ jest powyżej 0,9 :O

A ja o sobie mogę powiedzieć - mniej-więcej - to samo i mam inne zdanie.
            Ale go nie głoszę, jak prawdy objawionej, bo zawsze zakładam, że mogę się mylić.
    • krawat.ok czas kończyć ! 02.10.10, 08:01
      czas zamknąć rozdział

Katolickie Państwo Narodu Polskiego
    • ubiquitousghost88 Farsy nam się najlepiej udają, to czemu nie... 02.10.10, 09:54
      ...spróbować?
      A nuż się uda zakończyć dzisiejszy dramat przed prawdziwą tragedią?
      Życzę warchołowi sukcesu, o ile okaże się pierwszym w historii Polski warchołem konstruktywnym.
      Dużo wypada zniszczyć, a bez warchołów niszczenie nie wychodzi...
      • mata68 Re: Farsy nam się najlepiej udają, to czemu nie.. 02.10.10, 23:51
        ubiquitousghost88 napisał:

> ...spróbować?
        > A nuż się uda zakończyć dzisiejszy dramat przed prawdziwą tragedią?
        > Życzę warchołowi sukcesu, o ile okaże się pierwszym w historii Polski warchołem
        > konstruktywnym.
        > Dużo wypada zniszczyć, a bez warchołów niszczenie nie wychodzi...

myślę ,że przesadziłeś z tym warchołem.powiem ci ,ze nie czytam jego bloga-po prostu patrzę jak dostosowuje sie do gry i widzę,ze jest niezły.możesz powiedzieć o nim sporo,że jest wścibski a przy tym piekielnie inteligentny i zanim komuś dołoży z całą pewnością dobrze go pozna.Będzie się zmieniał z czasem-nawet w image :) bardzo dobrze gra na emocjach ,co nie oznacza,że na nich podejmuje decyzje-wręcz przeciwnie ,jest opanowany.Szczerze mówiąc nie wiem kim jest z zawodu, co lubi a czego nie i na razie wiedzieć nie chcę:)
        oceniam go głównie po ludziach jakich ma wokół siebie - to nie są gadające głowy tylko ludzie czynu-wystarczająco silni ,żeby wytrzymać wiele a przy tym wrażliwi społecznie.Po prostu wrażliwi.:) Więc nie mów ,ze to warchoł ,bo się kompromitujesz,tracisz obiektywizm.
        Mnie interesuje przede wszystkim szybkość akcji w jego działaniu -po tym będę go oceniać,a nie po słowach-bo jak nie raz podkreślałam -nie lubię jego wypowiedzi.Patrzę na synchronizację myśli i czynów;)Jedno ci powiem-nie woził mu tata dupy do szkoły samochodem;)
    • del33ta Palikot wyznaje: Będzie na kogo głosować! 02.10.10, 10:17
      Mam serdecznie dość kościelnych wazeliniarzy. Pod tym względem PO nie różni się od PIS. PO zamiast szukać środków finansowych w ograniczeniu wydatków na kościół to maltretuje emerytów. W głosowaniu większość obywateli wybrało mniejsze zło, stąd rządzi PO. To się musi skończyć.
    • koloratura1 Niestety, byłoby to otwarcir puszki Pandory... 02.10.10, 10:28
      wizjinerka napisała:

> Uważam, że RPP powinien być sponsorowany przez Państwo.

Przepisy nie pozwalają.
      Jest tylko ustawa o partiach politycznych, a państwowe dotacje otrzymują partie i to wyłącznie te, które w wyborach osiągną wystarczająco duże poparcie (chyba 3%).

> Sensownie
      > wykorzystany potencjał młodych ludzi to jednocześnie walka z
      > bezrobociem, narkomanią, depresjami.

Podzielam zdanie jak najbardziej, choć młodość mam już za sobą.

> W związku z tym, uważam, że i na coś takiego powinny znaleźć się
      > pieniądze.

Owszem, ale kto - twoim zdaniem - pokusi się o zmianę przepisów?
      I czy na pewno byłoby to słuszne?
      Przecież do państwowego garnuszka ustawiłyby się w kolejce różnorakie stowarzyszenia.
      Obawiam się, że najskuteczniejsze w tej walce o państwowe dotacje byłyby stowarzyszenia przykościółkowe...
    • anna22290 Palikot wyznaje: Mam potworną tremę 02.10.10, 11:28
      -ja zycze Palikotowi powodzenia ,bo moze wlasnie on pozbawiony wielkiej subtelnosci potrfilby sobie dac rade z przekletym Kaczynskim PIS-em i klerykalnymi biznesmenami ograbiajacymi Polske
    • anna22290 Re: Palikot wyznaje: Mam potworną tremę 02.10.10, 11:36
      masz racje ja jestem osoba starsza ,za TV nie przepadam ale pracuje i zyje normalnie ,powinno sie wiecej mlodych ludzi angazowac w zycie panstwa ,my mamy standart juz obrany a wy mlodzi mozecie dla Polski zrobic bardzo duzo ,przedewszystkim moze nie macie takiej mentalnosci jak wiekszosc sredniego i starego pokolenia ,ja od wielu lat nie mieszkam w Polsce ale z mojego pokolenia Polacy to w glebi duszy sredniowiecze ,popieram powinno byc dofinansowanie panstwa ,jak stac na tablice ,pomniki to dofinansujcie start mlodym
    • foriastrong Palikot wyznaje: Mam potworną tremę 02.10.10, 12:03
      Panie Januszu, to nie Pan ma się bać! Przecież już boją się te wszystkie zasiedziałe dziadki wszelkich autoramentów i partyjnych powiązań. Stawia Pan na ludzi młodych, inteligentnych, wykształconych i pracowitych. Dacie radę, przy mojej pełnej aprobacie, starszego pana. Jeden z przywódców Austriackich, widział przyszłość Europy i świata w młodych ludziach, którzy otworzą się na coś pośredniego pomiędzy zdewaluowanym socjalizmem, a drapieżnym kapitalizmem którego właśnie doświadczamy. Myślę, że w tym kierunku trzeba iść, aby dać popalić dupowatej starej ciotce, drapieżnym majstrowaniem przy sowieckim zapalniku i plastykowej lewicy - bez jaj. Jestem przekonany, że wespół zespół osiągniecie to co Solidarność miała w pobożnych życzeniach... aby ludziom żyło się lepiej.
      • mata68 Re: Palikot wyznaje: Mam potworną tremę 02.10.10, 18:25
        foriastrong napisał:

> Panie Januszu, to nie Pan ma się bać! Przecież już boją się te wszystkie zasied
        > ziałe dziadki wszelkich autoramentów i partyjnych powiązań. Stawia Pan na ludzi
        > młodych, inteligentnych, wykształconych i pracowitych. Dacie radę, przy mojej
        > pełnej aprobacie, starszego pana. Jeden z przywódców Austriackich, widział przy
        > szłość Europy i świata w młodych ludziach, którzy otworzą się na coś pośrednieg
        > o pomiędzy zdewaluowanym socjalizmem, a drapieżnym kapitalizmem którego właśnie
        > doświadczamy. Myślę, że w tym kierunku trzeba iść, aby dać popalić dupowatej s
        > tarej ciotce, drapieżnym majstrowaniem przy sowieckim zapalniku i plastykowej l
        > ewicy - bez jaj. Jestem przekonany, że wespół zespół osiągniecie to co Solidarn
        > ość miała w pobożnych życzeniach... aby ludziom żyło się lepiej.

Dokładnie tak :)
    • duck-hunter Trzymam kciuki... też bym chciał zmienić 02.10.10, 12:21
      ten kołtuński kraj... Nawet PO juz przestała być PO. Jak tylko będzie można poprę Cię Janusz. I wiem, że jest nas wielu....
      • wirski Re: Trzymam kciuki... też bym chciał zmienić 02.10.10, 13:12
        duck-hunter napisał:
        > ...I wiem, że jest nas wielu....
        Wielu, to pojęcie względne:/
    • pani_bozia Palikot wyznaje: Mam potworną tremę 02.10.10, 13:44
      Po przeczytaniu Waszych komentarzy mozna się załamać.
      Przecież ten cały ruch Palikota, którego twarz jest kojarzona z PO to zagrywka klerykalnej PO, która chce zjeść ciastko i mieć ciastko: mieć poparcie świętojebliwej proklerykalnej ciemnej hołoty, której azymut ustawiają księża na niedzielnych kazaniach oraz jednocześnie poparcie homoseksualistów, kobiet, feministek itd
      • pani_bozia Re: Palikot wyznaje: Mam potworną tremę 02.10.10, 17:17
        a przede wszystkim chodzi o to, aby utrzymać elektorat wahający się między PIS a PO oraz (tym zajmie się PO, ten elektorat odrzuca od Palikota) oraz zdobyć tych, którzy nie będę głosowac na PIS ale zagłosowaliby na SLD.

Tuż przed wyborami Palikot oświadczy, że jednak żadnej partii nie będzie zakładał i wróci do PO.
      • pani_bozia Re: Palikot wyznaje: Mam potworną tremę 02.10.10, 17:21
        a przede wszystkim chodzi o to, aby utrzymać elektorat wahający się między PIS a PO (tym zajmie się PO, obecność Palikota w PO przeszkadzałaby temu celowi) oraz zdobyć tych, którzy nie będę głosowac na PIS ale zagłosowaliby na SLD nie oddając tym samym głosu na PO (tych postara się przekonać do siebie Palikot)

Tuż przed wyborami Palikot oświadczy, że jednak żadnej partii nie będzie zakładał i wróci do PO.
      • mata68 Re: Palikot wyznaje: Mam potworną tremę 02.10.10, 18:17
        pani_bozia napisała:

> Po przeczytaniu Waszych komentarzy mozna się załamać.
        > Przecież ten cały ruch Palikota, którego twarz jest kojarzona z PO to zagrywka
        > klerykalnej PO, która chce zjeść ciastko i mieć ciastko: mieć poparcie świętoje
        > bliwej proklerykalnej ciemnej hołoty, której azymut ustawiają księża na niedzie
        > lnych kazaniach oraz jednocześnie poparcie homoseksualistów, kobiet, feministek
        > itd
        ty to zawsze miałaś głupie te swoje posty.nie dość ,ze jestes głupia,to jeszcze nie masz serca-widziałaś kiedyś jak ci człowieka zabierają prosto ze szkolenia do hospicjum?
        to coś ci powiem,nawet gdyby feministki i księża razem weszli w skład tego ruchu politycznego ,to będzie to pierwsza partia ,w której zaistnieję w swoim życiu.
        bo jest to porozumienie ponad podziałami podyktowane dobrem drugiego człowieka.a ty-i ty mówisz o byciu ciemną masą?wiesz co jest najwieksza chorobą umysłu?Brak cienia miłości i ty na to cierpisz.Nie bede asystować przy pogotowiu ,kiedy cie będą zabierać do hospicjum,bo rak uczuć jest na własne zyczenie.
    • bigark Palikot wyznaje: Mam potworną tremę 02.10.10, 14:33
      Dlaczego popieram Palikota?

Bo chce stracić sporo własnych pieniędzy - w odróżnieniu od Tuska, Komorowskiego i Jarka - na przywrócenie w Polsce normalności politycznej:

-likwidacja paranoików PiSu, takich jak Brudziński, Hoffman, Girzyński...
      -danie szansy normalnym członkom PiSu; Kluzik, Jakubiak, Poncyliusz...

Pobudzenie "dupowatych" (wg. Kutza - najbardziej dupowatego Ślązaka od czasu przeprowadzki do W-wy impotenta reżyserskiego).
      Tchórzliwego Tuska (lęki wyborcze), bajkopisarza Komorowskiego, oddanego wczasom, podróżom europoznawczym itp...

Na tym tle, ktoś, kto nie żebrze o pieniądze poselskie na utrzymanie swojej rodziny, np. wg oświadczenia Romaszewskiego, który bał się, że nie wejdzie do senatu: "a co ja będę robił, skoro ja niczego innego nie potrafię???"

PARTIA PALIKOTA JEST KONIECZNA!!! Gdzie się można zapisać?

bigark
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka