greges58 22.10.10, 00:31 Napisała Kobieta... O Kobiecie ;) Przypadek ? Pozdrawiam Panie ! Grzesiek Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
h-mol Chopin pękałby z dumy 22.10.10, 00:49 To co napiszę proszę potraktować w kategorii żartu, ale myślę, że to finezyjna "zemsta po latach" genialnej Marthy Argerich za nienagrodzenie Pogorelica! Odpowiedz Link Zgłoś
muphygen Re: Chopin pękałby z dumy 22.10.10, 03:02 :) A tak poważnie, to ani Avdejewa ani Pogorelic ani Argerich nie przypadaja mi do gustu. Tutaj byly moim zdaniem 3 duze osobowosci: Trifonov, Wunder i Bozhanov, z czego Bozhanova interpretacje Chopina mnie się nie podobały, ale byly w jakiś sposób nowatorskie. Jeśli chodzi o pierwszą nagrodę to bym chyba dał ex aequo Trifonovowi i Wunderowi i w dalszej kolejności Bozhanovowi, Geniusasowi i może dopiero Vtą Avdejewie Nie wiem czy Chopin pękałby z dumy czy nie. Z tego co wiem, to był introwertykiem, a interpretacje Awdjejewy były bardzo ekstrawertyczne, często grane brzydkim dźwiękiem, z przesadzonym rubato oraz brakowało jej magii np. w nokturnach. Poza tym grała nieczysto, czego NIE można powiedzieć o Wunderze czy Trifonovie. Głupi ten komentarz pani Klich, ale cóż chyba najbardziej jej się podoba to, że jest głośno i, że to kobieta. Polecam komentarz Hawryluka, zgadzam się z nim w 100% Odpowiedz Link Zgłoś
alisha.79 Re: Chopin pękałby z dumy 22.10.10, 12:31 Muphygen 100 % zgoda! Chopin to jest nostalgia i wrażliwosć, o osobach walących w klawisze wyrazal sie negatywnie, nie podobało mu sie np granie Liszta który tez robił to ekspresyjnie. Pojawił sie hipoteza ze trzeba odmłodzić jury, bo ich wiek sprzyjał problemom ze słuchem - po prostu tylko Julianne usłyszeli:) moim faworytem rowniez byli Wunder i Trifonow, ale gratuluje Julianie i pozdrawiam wszytskich Odpowiedz Link Zgłoś
jaga.28 Chopin pękałby z dumy 22.10.10, 07:56 Brawo Pani redaktor, choć jedna mądra wypowiedź po konkursie. Czytając nagłówki gazet po decyzji jury zadałem sobie pytanie w jakim kraju ja żyję? Banda niespełnionych geniuszy muzycznych znalazła okazję do w czysto polskim stylu rodem z pewnego gmachu przy ulicy Wiejskiej w Warszawie opluć swoim jadem pianistkę. To czyste szaleństwo i wręcz bezmiar głupoty. Można się różnić ale czy to powód aby pluć jadem. Można nawet głośno mówić że coś mi się podoba czy też nie, ale nie arbitralnie twierdzić że to szmira i tak każdy Polak ma uważać. Boleję na nad tym że już nawet muzyka i Frycek stają się polem wylewania jadu narodowego. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek-gdansk Właśnie plujesz ... 22.10.10, 11:28 ... na tych co mają odmienne zdanie. Lekarzu ulecz się sam! Odpowiedz Link Zgłoś
alisha.79 Re: Chopin pękałby z dumy 22.10.10, 12:34 chamuj.. nikt na pianistke nie pluje!! Przeciez ona tej nagrody nie ukradła, po prostu ludzie są zdziwieni i mają zal do jury. Avdeeva to wielka pianistka, ale czy Chopinistka? tu sa kontrowersje których nie ma przy Trifonowie, Wunderze, Geniuszasie, Chazjainowie Odpowiedz Link Zgłoś
marslaw1 Re: Chopin pękałby z dumy 23.10.10, 21:46 alisha.79 napisała: > chamuj.. nikt na pianistke nie pluje!! Przeciez ona tej nagrody nie ukradła, po > prostu ludzie są zdziwieni i mają zal do jury. Avdeeva to wielka pianistka, al > e czy Chopinistka? tu sa kontrowersje których nie ma przy Trifonowie, Wunderze, > Geniuszasie, Chazjainowie Witaj! Pewnie słuchałaś Chopina razem z tą niedorobioną chopinistką lidią Kozubek? Gratuluję.... Kto to jest chopinista? Awdejewa jest wspaniałą pianistką.... Odpowiedz Link Zgłoś
rolex12 Chopin pękałby z dumy 22.10.10, 08:08 Propaganda wybiórczej dosięgnęła nawet Chopina. Stanowczość z jaką tzw. redaktor twierdzi, że gra Awdiejewej podobałaby się człowiekowi nieżyjącemu od ponad 150 lat jest godna poziomu tego pisma. Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: Chopin pękałby z dumy 23.10.10, 18:06 rolex12 napisał: > Propaganda wybiórczej dosięgnęła nawet Chopina. Dlatego powinieneś natychmiast przestać czytać GW. Odpowiedz Link Zgłoś
mer-llink Chopin pękałby też ze śmiechu 22.10.10, 08:55 Pekałby ze śmiechu nie z powodu nagrody dla Awdiejewej - tu akurat uważam, że nie ma żadnego skandalu, naduzycia, afery... Pękałby ze smiechu z powodu zamaszystego stylu Pani Redaktor. Zdaje się, że Pani Redaktor dośc sie spodobało to, co napisała. To częsty syndrom: zachwycamy się, jak nam dobrze wyszła jakaś fraza, jak fajnie brzmi sekwencja zdań, i .. - hajda do publikacji. Pani Redaktor, prosze przeczytac końcówkę swego artykuliku. A osobliwie te słowa: :"trzeba grać jak ona - z przekonaniem, mocno, w duchu wolności. Jak kobieta. Tego właśnie chciałby Chopin." Tak, to ładna kolekcja podniosłych wyrazów. Ale czy one razem wzięte maja sens? No niech Pani wypije kawkę, popatrzy na piekne poranne słonce.. A teraz przeczyta spokojnie jeszcze raz.... Sama Pani widzi.... Odpowiedz Link Zgłoś
hieronim_kowalski Decyzje jury zawsze budziły kontrowersje 22.10.10, 09:02 Jak tylko pamiętam (a żyję dość długo) decyzje jury zawsze budziły kontrowersje. Z wyjątkiem konkursów, gdzie zwyciężyli nasi. Złośliwi komentują, że konkurs zaczynał się i kończył wyborem członków jury. Całe szczęście, że decyzje te weryfikuje życie. Jedni laureaci robią dalej błyskotliwą karierę i nagrywają płyty, inni nie. Wielu wybitnych pianistów nigdy nie startowało w konkursie. W sumie lepiej spierać się, kto piękniej grał Chopina niż gdzie stało ZOMO... Odpowiedz Link Zgłoś
1skowronek Re: Decyzje jury zawsze budziły kontrowersje 22.10.10, 09:24 Chyba mogłabym zgodzić się z Pani opinią, a w każdym razie dała mi do myślenia. Szczególnie po wczorajszym koncercie. Odpowiedz Link Zgłoś
jezn Chopin pękałby z dumy 22.10.10, 10:48 Może ma pani rację.Interpretacje sztuki powinny być na miarę czasów w jakich żyjemy albo awangardowe.Czy za dwieście lat smętne granie mazurków będzie zrozumiałe? Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek-gdansk Dwadzieścia lat temu też tak pytano .... 22.10.10, 11:33 ... a jednak! Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek-gdansk Awdiejewa jest napewno wyzwolona ... 22.10.10, 11:24 ... ale czy o to głównie chodzi w muzyce. Z całym szacunkiem, Pani Redaktor, ja nawet amatorsko nie gram ale słyszałem w koncercie konkursowym ten niezdecydowany bełkot fortepianu w wielu miejscach wykonania. Potwierdziło to ponowne wysłuchanie nagrania bez wizji. Awdiejewa mnie zainteresowała tylko w pierwszym etapie. W następnym była już tylko sprawna. To jednak za mało. Odpowiedz Link Zgłoś
schto Brak argumentów 22.10.10, 11:46 W długiej dyskusji na temat decyzji jury w programie 2 radia i w TVP Kultura padało wiele dość konkretnych argumentów. Nikt też nie mówił o "naszym Frycku". Było za to sporo uwag o niedoskonałościach w wykonaniu zwłaszcza koncertu przez zwyciężczynię. Zatem po pierwsze dobrze by było najpierw mieć jakieś pojęcie z jakimi opiniami się polemizuje, a po drugie uzbierać trochę argumentów na poparcie swojej tezy. "Nasz Frycek"?! Brak kultury. Smutne. Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorzlubomirski 'nasz Frycek"??? Idiotka kumpla sobie znalazla. 22.10.10, 12:04 ZENADA Odpowiedz Link Zgłoś
ossi-pol Chopin pękałby z dumy ! 22.10.10, 12:25 Całkowicie się zgadzam z tą opinią ! Wczoraj wysłuchałem finałowego koncertu Awdiejewej. Ona rozumie naszego Frycka, wszak jest Słowianką ! Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_ewa_scotland Re: Chopin pękałby z dumy 22.10.10, 12:37 Napisał Człowiek... O Człowieku ;) Przypadek? Pozdrawiam Ludzi! Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
schloss6 Chopin pękałby z dumy 22.10.10, 13:03 Jak już kobieta piszę o kobiecie to nie może być to napisane neutralnie, np. jak mężczyzna o mężczyźnie. Nie - wszak to kolejna okazja do zaklinania rzeczywistości. Mamy więc nic nie znaczące i wzięte z księżyca - bo nijak mające się do gry Awdiejewej - określenia, a jest ich imponująca ilość, jak na tak króciuchny felietonik. Awiejewa jest więc zdaniem pani redaktor wyzwolona, stanowcza, pewna siebie, gra z z przekonaniem, mocno i w duchu wolności... Cóż za bełkot, kiedy to nie nikt inny jak jurorzy podkreślali delikatność i emocjonalność jej gry, bo właśnie to było bardzo widoczne. Ale cóż, jako się rzekło, każda okazja jest dobra by wciskać gdzie się da feministyczne frazesy. Odpowiedz Link Zgłoś
amado80 Chopin pękałby z dumy 22.10.10, 19:50 Co prawda demokracja nie służy dobrze ocenie artystycznej, ale weźmy pod uwagę, że publiczność na sali nagrodziła tylko dwóch wykonawców owacją na stojąco - a nie było wśród nich Awdiejewej. Odpowiedz Link Zgłoś
marslaw1 Re: Chopin pękałby z dumy 23.10.10, 21:52 A kogo słucha warszawska publsia? Wyliniałych ramot.... Odpowiedz Link Zgłoś
maj16 Umrzeć z nudów gdy gra Wunder??? Albo Bożanow??? 23.10.10, 18:01 A Wunder czy Bożanow to przynudzali wg Pani redaktor? Czyżby nie grali stanowczo, w duchu wolności? Czy nie porywali publiczności? Nie zauważyłam by widownia umierała z nudów gdy oni wykonywali mazurki, sonaty, walce, polonezy. Odpowiedz Link Zgłoś
marslaw1 Re: Umrzeć z nudów gdy gra Wunder??? Albo Bożanow 23.10.10, 21:53 Posłuchaj sobie amatorze jak gra Sokołow! Odpowiedz Link Zgłoś
pl2512 Znakomity komentarz. To zdumiewające, że w GW... 29.10.10, 21:59 zdarzają się publicyści z którymi przychodzi mi się zgodzić w 100%. Autorka pisze dokładnie to co ja myślę i ciekaw jestem czy przypadkiem nie spotkaliśmy się w szkole muzycznej na ulicy Wiktorskiej? Ja także chodziłem do klasy skrzypiec, a moją nauczycielką była pani Nojman. Znakomity komentarz, brawo! Pocieszające jest, że nawet w gazecie michnikowszczyzny zdarzają się ludzie posługujący się rozumem, a nie tylko lojalnością wobec różowego salonu i ślepą poprawnością polityczną. Odpowiedz Link Zgłoś
fryderykszoppen No, jeśli Pani Redaktor umiera z nudów słuchając 10.11.10, 17:44 mazurków i sonat FCh, to chyba decyzja o zakończeniu edukacji muzycznej na szkole I stopnia była jak najbardziej słuszna... Tekst niestety zostawia bardzo wiele do życzenia, nawet jeśli z główną myślą w nim zawartą można się, oczywiście, zgodzić. Może jednak zostawmy komentowanie wydarzeń muzycznych osobom, które z muzyką miały do czynienia i wiedzą, o czym mówią. Za samego "Frycka" osoba, która dopuściła tekst do druku powinna dostać po uszach - takie sformułowania prezentują, przykro mi to mówić, poziom "Faktu", a nie dziennika z aspiracjami opiniotwórczymi. To smutne jak nisko zszedł poziom wypowiedzi o tegorocznym konkursie. Odpowiedz Link Zgłoś