korpo_racja1 Odgrzewane kotlety .... 24.10.10, 21:35 Tego typu artykuły były "ciekawe" 10 15 lat temu a nie teraz. Większości ludzi z małych miejscowści i wsi wyjechali do miast lub na zachód ... więc tego typu teksty sa to poprostu bzdury ! Odpowiedz Link Zgłoś
elinkan Re: Odgrzewane kotlety .... 24.10.10, 22:19 tak tak i tam teraz sieją postrach swym smrodem, zacofaniem, nieuctwem i prymitywizmem. chłop ze wsi ucieknie- wieś z chłopa nigdy. Odpowiedz Link Zgłoś
korpo_racja1 Re: Odgrzewane kotlety .... 24.10.10, 22:41 A znasz takich ludzi ? Czy tylko pie...sz głupoty i siejesz stereotypy ? Ja tak sięskłada znam takich wielu, pomimo że ze wsi bez wykształcenia to potrafią znacznie lepiej się zachować niż nie jeden "pan dyrektor" czy plankton biurowy, korporacji ... Odpowiedz Link Zgłoś
kosmiczny_swir Re: Odgrzewane kotlety .... 24.10.10, 22:45 Hehe, ale zazwycaj pan dyrektor korporacji to mieszczanin w pierwszym albo drugim pokoleni, co nie jest niczym dziwnym zważywszy na to, że masowa urbanizacja Polski nastapiła dopiero za komuny. Odpowiedz Link Zgłoś
luuuk11 My się nigdy nie nudzimy 24.10.10, 21:42 dziwi mnie skala promocji tego marnego filmu, czyzby temat byl za slaby? Tak sa tacy ludzie bawia sie tak jak chca ich sprawa. Taki dokument mozna robic o kazdej klasie spolecznej, w kazdym miescie tylko po co? Traktuje to w kategoriach latwych pieniedzy dla autorow, bo niewyrobiona publika rzuci sie na padline weszac sensacje.. Odpowiedz Link Zgłoś
ateusz_amator My się nigdy nie nudzimy 24.10.10, 21:54 No smutny tekst - ale jak bardzo prawdziwy. Niestety. Czytałem go tak, jak bym czytał książkę "Zalani" - Onichimowicza. Kto nie czytał - polecam. Ja takie "klimaty" znam z Małopolski. Z okolic Nowego Sącza. Smutne ale to nie tylko specyfika polska. Wszędzie tak jest. Bardziej, mniej, ale wszędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
papierowy_ksiezyc a najlepsze z tego wszystkiego 24.10.10, 21:54 to że ci ludzie mają prawa wyborcze. rozumiem, że specyficzne uwarunkowania społeczno-cywilizacyjne w jakich kształtowały się ich osobowości nacechowały ich tak a nie inaczej, ale każda rozumna istota dąży do progresu. Tutaj tylko marazm i zgoda na bylejakość. to porażające i okropnie smutne, ze ci młodzi ludzie mają takie priorytety, takie marzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
vratislavian Korposzczury 24.10.10, 22:10 też mają prawa wyborcze. To dopiero szok. Jak ktoś na przykład kto w wieku 30 lat zgadza się na skakanie w stroju żółwika krzycząc hasła o integracji "teamu" a jego życie polega na kopiowaniu tekstów do excela ma takie samo prawo głosu jak chłopak który przynajmniej umie kiełbasę zrobić ze świni. Odpowiedz Link Zgłoś
papierowy_ksiezyc jest jednak różnica 24.10.10, 22:43 nie w szeroko rozumianej mentalności, ani tym bardziej moralności, ale korposzczury przynajmniej z grubsza orientują się o co chodzi w polityce, gospodarce itp. czasami nawet bardzo z grubsza. "Jak ktoś na przykład kto w wieku 30 l > at zgadza się na skakanie w stroju żółwika krzycząc hasła o integracji "teamu" > a jego życie polega na kopiowaniu tekstów do excela" hahahaha takie rzeczy to na serio się dzieją? :D chciałbym zobaczyć :D Odpowiedz Link Zgłoś
papierowy_ksiezyc tak mi się jeszcze nasunęło 24.10.10, 22:21 po obejrzeniu filmiku z przedpremierowego pokazu filmu, że ci komentatorzy, krytycy, artysci i socjologowie faktycznie traktuja zycie tych ludzi jak ciekawostke, ktora zajmnie ich na gora dwa dni. szkoda, bo to realni ludzie, z bardzo realnymi problemami, i jesli cos sie nie zmieni w tym kraju, to ich dzieci, i dzieci ich dzieci beda dziedziczyc te biede, ten brak perspektyw. Odpowiedz Link Zgłoś
ina2012 Re: a najlepsze z tego wszystkiego 31.10.10, 21:22 > to że ci ludzie mają prawa wyborcze. > rozumiem, że specyficzne uwarunkowania społeczno-cywilizacyjne w jakich kształt > owały się ich osobowości nacechowały ich tak a nie inaczej, ale każda rozumna i > stota dąży do progresu. Tutaj tylko marazm i zgoda na bylejakość. to porażające > i okropnie smutne, ze ci młodzi ludzie mają takie priorytety, takie marzenia. od takiego stwierdzenia, jak wyżej, prosta droga prowadzi do eugeniki. a od eugeniki do adolfa hitlera. jesteś nazistą? Odpowiedz Link Zgłoś
vratislavian No i dobrze 24.10.10, 22:06 Jak dla mnie to ok. Poza formą to młodzież w miastach czasem ma podobne zachowania, szczególnie studenci. Poza tym czego chcecie-mają na tej wsi czytać poezje i debatować o eksploracji kosmosu. Dopóki im z tym dobrze, niech się bawią. Odpowiedz Link Zgłoś
ptr0 Ale o co chodzi 24.10.10, 22:08 Że niby takie jest życie na wsi? Jakoś mało odkrywcze to wszystko... I jeszcze dokument o tym robić? Odpowiedz Link Zgłoś
sarton My się nigdy nie nudzimy 24.10.10, 22:25 młodość spędziłem w takich klimatach i to nie był koniec świata ale miejscowość pod warszawą. Ten świat istniał 10 lat temu i jak widać istnieje do dziś ;) jakaś kobieta pisała że bzdura że nie biją się na każdej dyskotece... pytanie czy często wychodziła przed ... bo na wsi jak to na wsi jedni z drugimi pokłóceni, nie mają klubów piłkarskich ale mają swoje miejscowości a dyskoteka wspólna dla kilku. Czy wszyscy młodzi na wsi tak żyją ? oczywiście że nie, duża część nie uczestniczy w tego rodzaju rozrywkach, duża część uczestniczących nie upija się na amen, nie tarmosi po krzakach czy to z przeciwnikiem czy to z panienką z parkietu. Czy miasto jest lepsze ? tam nie ma dyskotek ale są kluby, pracowałem tez w korporacji gdzie młodzi ludzie potrafili cały tydzień być w cugu... dzień praca noc zabawa, kilka godzin snu, kawa za kawą i znów praca i znów zabawa, są lepsze wspomagacze niż kawa o które w mieście łatwo. Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia My się nigdy nie nudzimy 24.10.10, 22:29 Uwielbiam dokument … na szczęście nie taki. Właśnie jestem w trakcie oglądania „jednym okiem”, i jestem zażenowana. Sama wychowałam się na wsi, o ile można nazwać tak miejscowość położoną 5 km od Wrocławia, ale każde wakacje, ferie spędzałam na wsi w Małopolsce – nie spotkałam tam takich ludzi. Teraz mieszkam we Wrocławiu i widzę ciekawe egzemplarze chadzające wokół bloków, ale nie pałam chęcią poznania ich punktu widzenia świata, nie mam ochoty rozmawiać z nimi, bo to nie mój typ znajomych – także film dla mnie to całkowita abstrakcja. Odpowiedz Link Zgłoś
forpoczta666 Re: My się nigdy nie nudzimy 26.10.10, 09:52 Jak to abstrakcja? Uważasz, że Morawscy kazali się im tak zachować? Jeżeli ten film zaskakuje to znaczy, że jest dobrym dokumentem, takie jest moje zdanie. Dobry dokument łamie stereotypy i ten to robi. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 My się nigdy nie nudzimy 24.10.10, 22:36 Właśnie oglądam na HBO. Brak słów. "Samochód można ukraść, rower można ukraść, ale figurkę matki boska?" To już przegięcie! :D Masa podobnych tekstów, równie śmiesznych co żenujących. :( Odpowiedz Link Zgłoś
papierowy_ksiezyc Re: My się nigdy nie nudzimy 24.10.10, 22:45 no wlasnie niby to jest śmieszne, ale jednak po pierwszej reakcji przychodzi zaduma i głęboki smutek. Odpowiedz Link Zgłoś
tmy123 Re: My się nigdy nie nudzimy 02.11.10, 10:41 Tu jest dokument do obejrzenia: www.filmy-dokumentalne.pl/czekajac-na-sobote.html Odpowiedz Link Zgłoś
solidarna2010 Czym to się różni od rwania doop w modnych klubach 24.10.10, 22:41 ... w dużych miastach? Mniejszą kasą, prostszym językiem, słabszymi ciuchami? Poza tym cel jest podobny: naje...ć się, szaleć do rana i wyrwać sobie kogoś. I u miastowych i u wsiowych "prostaczków". Odpowiedz Link Zgłoś
antropoid My się nigdy nie nudzimy 24.10.10, 22:43 Ależ przygnębiający brak szacunku do własnej osoby u tej pani, tak kochającej zapijaczonego troglodytę, robiącego z niej worek treningowy i lubiącej obmacywanie spoconych małolatów w dyskotece. Odpowiedz Link Zgłoś
kon8888 My się nigdy nie nudzimy 24.10.10, 22:48 Ale dlaczego próbujecie ich ratować? Dajecie recepty: edukacja, miejsca pracy, działania samorządu? Przecież oni nie chcą żadnych zmian. Ci co chcieli już dawno uciekli do Warszawy lub Londynu. Dajcie im w spokoju pić te wina. Odpowiedz Link Zgłoś
sarton My się nigdy nie nudzimy 24.10.10, 22:53 zwróćcie uwagę że ten dokument może stanowić też pewnego rodzaju przeciwwagę dla świata wykreowanego w serialach, gdzie jak pijak to starowina a do tego filozof ;) istnieje i świat uśmiechniętych rodzin spędzających soboty na wspólnych rozmowach i grach logicznych ale istnieje też świat z pod wiejskiej dyskoteki czy miejskiego klubu ... ten świat może być obrzydliwy ale nie zmienia to faktu że istnieje Odpowiedz Link Zgłoś
attka My się nigdy nie nudzimy 24.10.10, 23:35 Ten dokument jest dla mnie smutny, nie dlatego, że uważam, że życie w mieście jest wyższe, lepsze. Smuci mnie, bo widzę grupę młodych ludzi, którzy już na starcie nie mają perspektyw. Tak naprawdę mają narzuconą pewną rolę i czy chcą czy nie chcą muszą ją odgrywać - o ile nie znajdzie się ktoś z zewnątrz, kto ich popchnie w inną stronę, pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
cafe_justysia My się nigdy nie nudzimy 25.10.10, 01:48 Bardzo możliwe,że autorzy dokumentu wybrali najbardziej "barwne" osoby...Sam dokument wydaje mi się mega smutny-już na starcie ci młodzi ludzie nie mają perspektyw,nie chcą daleko zajść... Co do głosów,że tak nie wygląda większość młodzieży wiejskiej-cała rodzina ze strony mojej mamy pochodzi ze wsi,są osoby,które ułożyły sobie życie,mają rodziny,pracę i dobrze im się żyje są też osoby,które piją i żyją z dnia na dzień...tak bywa... Odpowiedz Link Zgłoś
hurikuri Re: My się nigdy nie nudzimy 25.10.10, 02:19 Nie wszyscy musimy miec wyoskie ambicje - Marks - taki socjolog- napisal jakas cieniutka ksiazke ktora mozna tu przywolac byt ksztaltuje swiadomosc - w zwizaku z brakiem zapenienia podstawowych potrzeb nie mozna roscic pretensji do rozbudowanego obrazu wlasnych mozliwosci - gdy nie ma pracy i pieniedzy na podstawowe produkty nie ma mozliwosci konsumpcji kultury tzw. wysokiej w zwiazku z czym kultura popularna staje sie jedyna dostepna winszuje mozliwosci spelnienia wlasnych ambicji (nie zlosliwie) Odpowiedz Link Zgłoś
hurikuri My się nigdy nie nudzimy 25.10.10, 02:13 opinia dotyczy wylacznie klipu z pokazu przedpremierowego do pana S. Baja / jako artysta powinien pan pozostac wylacznie w granicach gustu estetycznego i nie zaglebiac sie w diagnozy spoleczne na ktorych pan sie wybitnie nie zna. do togo wszystkiego jakie pytanie panu ten film zadal bo mam wrazenie ze nieprawidlowe (od siebie w koncu powinnismy zaczynac) zgrozo okazuje sie ze peirwsza wypowiedz K. Czajki jest poprawna. W moim odczuciu oczywiscie. Ale powstaje pytanie dlaczego inteligencyja pl probuje sie wypowiadac paternistycznie podchodzac do takiego tematu blondyne co na forum odpowiada na pytanie * co MY musielibysmy zrobic by oni zmienili swoje zycie* zatluklbym gumowym-dmuchanym mlotkiem Panie pasterniak w pana wypowiedzi i oczach rowniez nie widac inteligencji moze pan miec jedynie ta przypisana przez status spoleczny. A pana ocena moralna owej tancerki powinna pozostac prywatna czego wymagaja od pana podstawy dobrego wychowania o wiedzy o kulturze nie wspominajac chyle czolo przed Pania Czajka za dobre podejscie do tematu - tzn Prywatne - opisujace co mi film pokazal i wskazanie przyczyn stanu rzeczy ukazanego w filmie Odpowiedz Link Zgłoś
marcinxxx_3 Oczywiscie lepsze np. zblazowane feministki stare 25.10.10, 07:38 panny na posiadowce w piatek w modnym lokalu w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
claire_de_lune My się nigdy nie nudzimy 25.10.10, 08:08 "W jej oczach nie bylo inteligencji, wiec nie moglaby zostac prawnikiem" to zaiste wyborna wypowiedz, zwlaszcza, ze pochodzi z ust "inteligentnego pisarza". To znacznie lepsza kwestia niz jakiekolwiek zdanie wypowiedziane przez bohaterow filmu. Proponuje nakrecic film o zyciowych ambicjach tego pana - tak byloby uczciwiej, niz robic sobie cyrk z mieszkancow wsi. Zenujaca produkcja, zenujacy autorzy ("mamy nadzieje, ze bohaterowie nas polubili"), zenujacy "krytycy". Odpowiedz Link Zgłoś
ola Re: My się nigdy nie nudzimy 25.10.10, 09:58 nie zupełnie nie oburza, że ci ludzie bawią się w sobote na dyskotece. Nie oburzają mnie dziewczyny wywijające tyłkiem przed publika, ani te puszczające się w samochodach. Nie mam pretensji do gościa, który siedzi na przystanku i pije piwo cały dzień. Niech sobie pije. Jedyna rzecz, która mnie oburza to to, DLACZEGO oni to robią za moje pieniądze!! Z całęgo tego dokumentu największy szacunek mam dla tej tancerki. Lubi dziewczyna swoją pracę (realizuje się), ale PRACUJE! Utrzymuje siebie i dziecko. 11 dorosłych dzieci na kanapie, kiedy matka sprząta puszki żeby zarobić na świniaka, księżniczka-fryzjerka, której sie nie chce ruszyć tyłka do miasta w poszukiwaniu pracy ("w miescie to się można tylko zabawić") a nie przeszkadza jej życie na garnuszku matki-sprzątaczki - to jest dla mnie prawdziwa patologia! Nie mówicie mi o braku perspektyw, braku pracy, to wszystko bzdury. Chłopak jest stolarzem. Czeka, az mu rząd pod płotem wybuduje stolarnię? Niech robi krasnale ogrodowe albo matki boskie i sprzedaje wzdłuż drogi krajowej, a nie żeruje na ojcu renciście! Oglądając takie dokumenty wcale nie mam poczucia wyzszości. Nie mam, bo nie czuję sie ani lepsza ani mądrzejsza od nich. Bo oni nie są głupi. Po co robić, jak nie trzeba? Po co wstawać do pracy o 5 rano, kiedy mozna odespać melanż? Pamiętacie kolegów fryzjerki, którym kolega zaproponował pracę? Ale oni nie chcą, bo tam "nie można przyjść po piwku", trzeba rano wstać... Po tym seansie mam jedynie poczucie, że trzeba jak najszybciej zlikwidować pomoc socjalną, żeby ZMUSIĆ tych byków, zeby ruszyli tyłki z przystanku i poszukali pracy. Płacac im renty, zasiłki, tylko utrwalamy w nich tę beznadzieję. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmosiki W ogóle widziałaś ten film? 25.10.10, 20:08 Bo po tym co piszesz to wnioskuję, że chyba nie... Piszesz: > Z całęgo tego dokumentu największy szacunek mam dla > tej tancerki. Lubi dziewczyna swoją pracę (realizuje się), > ale PRACUJE! Utrzymuje siebie i dziecko. Jej praca polega na wystawianiu kuciapy do obmacywania przez tłum spocony, schlanych chamów. Tak przynajmniej wygląda to na filmie - łapią ją za psitę. Najlepsze jest jak ona się oszukuje - "taniec erotyczny". Heh, artystka... jak dla mnie to jest kurestwo po prostu. Oczywiście to jej sprawa, że się ku... ale to raczej nie zasługuje na żaden szacunek i tego dziecka też żal. Bo umówmy się na razie ma 19 lat to można dupskiem poświecić, potańczyć na disku i kaska wpadnie, ale za kilka lat już ciało nie będzie takie same, przyjdą młodsze kur... przepraszam tancerki, a jej, że nie potrafi robić co innego to zacznie po prostu dawać dupy za kasę i tyle. Taka to będzie kariera bo dziewczyna nie robi nic aby to zmienić... Chociaż generalnie nie jest jeszcze przegrana, 19 lat i dziecko to nie jest jeszcze tragedia. Są ludzie, którzy mają gorzej. W artykule nie jest to opisane, ale w filmie wypowiada się jeden z tych typków, że na czarno pracując w stolarce zarabia 2000-2500 miesięcznie. Więc jednak coś tam robi. Odpowiedz Link Zgłoś
tosemjaaniety Re: W ogóle widziałaś ten film? 26.10.10, 12:43 Fajowo, chłopak sobie 2500 zarobi, na luzie popije piwko z kolegami przez całe życie i ma ciebie i nas wszystkich w duuuupsku, bo to nie on, tylko ty i ja zapłacimy za jego emeryturę i leczenie. On ma to gdzieś, bo przecież na czarno sobie popracuje. Popieram postulat całkowitego zlikwidowania pomocy społecznej dla tych osób. Odpowiedz Link Zgłoś
knokkelmann1 Re: W ogóle widziałaś ten film? 26.10.10, 14:59 - łapią ją za psitę. dobre Odpowiedz Link Zgłoś
wikata smutne 25.10.10, 11:03 widziałam ten dokument- szkoda tych ludzi- matka która sprząta dyskotekę mówi ze ma dobre dzieci- synowie skończyli zawodówkę-stolarze - siedzą w domu bo pracy nie ma- żadnej inicjatywy!!! tylko stagnacja. i ta biedna tancerka którą bije mąż- straszne jak ludzie żyją i nie potrafią nic robić ze sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
tomaszbk My się nigdy nie nudzimy 25.10.10, 19:54 Dobre ,mocne i prawdziwe.Polska wieś to nie serial "Ranczo" i "U pana Boga za piecem". Odpowiedz Link Zgłoś
pan_opticum To czytanka dla dzieci? 26.10.10, 01:12 "Następnie w kuchni przy akompaniamencie żartów i śmiechu kroją, smażą, duszą, gotują. Tu też każdy ma swoje miejsce i rolę. Robią to mechanicznie, sprawnie jak w najprzedniejszym lokalu gastronomicznym. Tylko atmosfera taka słoneczna. Dziewczyny śpiewają, chłopcy zbytkują, ojciec fachowo dyryguje." Serio, to takie siermiężne i wstrętne. Odpowiedz Link Zgłoś
knokkelmann1 Re: To czytanka dla dzieci? 27.10.10, 09:24 nie dostrzegasz ironii? Odpowiedz Link Zgłoś
viktoria-on-line My się nigdy nie nudzimy 28.10.10, 22:14 Taki sam styl życia, dialogi, rozrywki i brak perspektyw można zaobserwować wśród młodzieży mieszkających w blokowiskach wielkich miast. Jest nawet gorzej, bo czesto dochodzą kradzieże (czy to ze sklepów, czy okradanie ludzi na ulicach) ułatwione przez miejską anonimowość. Wychowałam się na takim blokowisku, więc piszę z doświadczenia. Jedyna różnica, to może to, że zamiast picia piwa jara się blanty i nie czeka z tym do soboty. Młodzież przesiaduje na placach zabaw (czy ich zdemolowanych pozostałościach) pod trzepakami, pod śmietnikami, a w zimie na klatkach. "Włączanie się gangsterki", nadużywanie alkoholu i innych odurzaczy, kończenie edukacji na podstawówce (teraz gimnazjum), małolaty w ciąży, przemoc domowa, bieda i marazm. Tylko zamiast wiaty klatka schodowa jako miejsce spotkań. Odpowiedz Link Zgłoś
tengababa Re: My się nigdy nie nudzimy 29.10.10, 10:29 Moim zdaniem jest pewna różnica. Młodzież z miasta miała mozliwości kształcenia sie i to dosyć szerokie. Nie ukrywajmy, ale oferta edukacyjna w mieście jest lepsza niż na wsi, szkoły sa lepsze i możliwości są lepsze. Podobnie jest z rozrywką, masz większe możwliości w mieście. Właśnie dlatego ten dokument uznaję za dobry, bo nie pokazuje tylko biednych ludzi ale i ludzi zamkniętych trochę w klatce Odpowiedz Link Zgłoś
adeps Re: My się nigdy nie nudzimy 29.10.10, 04:35 vimeo.com/16238575 Niy ma, że my som,,, coroz miynkszi! Niy zapomniynia]ou! Szlonzek! Jou se urodzioł, je żech i bana..Hanys; OBERSCHLESIEN!!!! Zachodni OS woj Opolsky! Odpowiedz Link Zgłoś
terminator-31 My się nigdy nie nudzimy 29.10.10, 08:15 Jakby nie patrzeć na to, to najlepsze jest zdjęcie.Będe pisac artykuly i robić zdjęcia do nich w krutce. Odpowiedz Link Zgłoś
33qq My się nigdy nie nudzimy 29.10.10, 10:49 I tacy mają KRUSy, słusznie, na wino więcej zostanie Odpowiedz Link Zgłoś