taroh_1 14.12.10, 19:50 Bardzo celnie pokazany mechanizm funkcjonowania partii w Polsce. Panie Profesorze pominął Pan w swoich rozważaniach rzecz najważniejszą - okręgi jednomandatowe, które wiązałyby posła z wyborcami, a nie z szefem partii. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alakyr Cwani liderzy 14.12.10, 20:17 Trzeba by się zastanowić dlaczego do takiej sytuacji doszło, to nie tylko wina ordynacji ale również braku kultury politycznej. Coś za co na zachodzie jest nie do przyjęcia i płaci się za to głową u nas jest postrzegane jako stndard demokracji. No i media, które wolą żerować na naszej azjatyckiej demokracji niż promować nudną, zachodnią kulturę polityczną. Prymusem jest niestety GW. Odpowiedz Link Zgłoś
123jna Re: Cwani liderzy 16.12.10, 08:26 Doskonala ocena, wlasnie azjatycka nie zachodnia jest nasza demokracja. Wszyscy chca byc Putinami a tak na niego pluja. A Jaroslaw chce byc (i dla swoich jest) Stalinem. Jak Stal jest jego slowo, "liza sie "mu ci straszni Brudzinscy czy Cymanski (ale cymes). To totalitarne myslenie i wstyd, ze tak Polacy jeszcze mysla. A gdzie milosc wolnosci, taka podobno Polska?alakyr napisał: > Trzeba by się zastanowić dlaczego do takiej sytuacji doszło, to nie tylko wina > ordynacji ale również braku kultury politycznej. Coś za co na zachodzie jest ni > e do przyjęcia i płaci się za to głową u nas jest postrzegane jako stndard demo > kracji. > No i media, które wolą żerować na naszej azjatyckiej demokracji niż promować nu > dną, zachodnią kulturę polityczną. Prymusem jest niestety GW. Odpowiedz Link Zgłoś
aster5 Niedemokratyczne, wodzowskie partie - 15.12.10, 06:29 skąd się wzięły i dlaczego mają takie wzięcie w naszym kraju? Wygląda na to, że innych nie znamy = zawsze tak było, jest i , zapewne, długo będzie...Mentalność chłopa pańszczyżnianego przerobionego na robotnika-niewolnika: ma być Wódz trzymający lud "silną ręką" , bo w przeciwnym razie grozi nam chaos, anarchia, głód i pozostałe plagi egipskie. Ten schemat pasuje do każdego poziomu władzy. Z partiami politycznymi włącznie. Odpowiedz Link Zgłoś
pbeikrawczykoffice Cwani liderzy 15.12.10, 09:48 Opis istniejącego stanu przez prof. Widackiego słuszny. Natomiast nie podzielam opinii co do sposobów zmiany tej , częściowo patologicznej, sytuacji. Niestety demokracja nie jest doskonała, aczkolwiek najlepsza ze znanych. Proponowany system nie zmieni zasady, że do polityki dostają się ludzie mierni, co najwyżej przeciętni. Wszyscy dotychczasowi liderzy ze świecznika to takie osobowości. Bez jakichkolwiek, nie mówiąc o znaczących, osiągnięć poza polityką. Ale to nasza wada narodowa. Głosować na przeciętniaków, nie na ludzi wybitnych, mądrych. Potem to skutkuje taką polityką - bez specjalnych wyżyn, akceptowalną przez elektorat (przecież wkrótce kolejne wybory). Myślę, że potrzeba lat abyśmy dorośli do właściwych wyborów. Mechanizmy prawne takie czy inne (proponowane przez Autora) nie zapobiegną niedostatkom demokracji i autorytarnym miernym przywódcom. Najgorszym z możliwych jest dla mnie np. Napieralski. I nigdy nie zagłosuję na SLD pomimo lewicowych (chociaż lepiej byłoby raczej napisać - lewicujących). Odpowiedz Link Zgłoś
malpa-z-paryza Cwani liderzy 15.12.10, 11:24 Wlasnie Palikot stara sie zalozyc swoja partie na takich warunkach i nastepnie przeforsowac podane powyzej postulaty w Sejmie! Odpowiedz Link Zgłoś
pablobodek Re: Cwani liderzy 16.12.10, 12:04 Dlatego popieram działania polityczne Janusza Palikota - jego stowarzyszenie i Partię Poparcia !!! Nowa siła polityczna, liberalna daje nowe nadzieje, buduje struktury terenowe !! Na Partię Poparcia będę głosował !! Odpowiedz Link Zgłoś
mac100 Cwani liderzy 15.12.10, 11:56 Bardzo madra i rzeczowa analiza. Kilka ladnych lat temu bylem bezrobotny w wojewodzkim miescie. Mialem kilka propozycji pracy od znajomych, ktorzy byli dobrze 'ustawieni'. Moglem dostac niezla possade, ale wczesniej musialbym sie zpisac do partii LPR. Kolega ktory w niej byl i dzieki temu mial stanowisko w Urzedzie Marszalkowskim szczerze mi powiedzial, ze jesli nie wstapie do partii nie mam szans na te prace. Grzecznie podziekowalem, bo lubilem kolege, nie cierplialem tej partiii, a poza tym idac na uklad przykleil bym sobie latke na cale zycie. Taka jest codziennosc w PL. dlatego teraz pracuje w Wielkiej Brytanii. Tutaj nie brakuje skalndali w polityce, ale partie dzialaja wlasnie na takiej zasadzie jaka bliska jest Panu profesorowi. A jesli prasa naglosni skandal z udzialem polityka, jago kariera jest po prostu skonczona. Kaczynski w tutejszych realich moglby co najwyzej prowadzic polityke w pubie przy piwie. Odpowiedz Link Zgłoś
mim05 Re: Cwani liderzy 15.12.10, 12:34 mac100 napisał... Dokładnie to samo spotkało mojego syna. Jedyne różnice, to: - inna partia (nie LPR), - nie tylko syn musiałby "wstąpić" - ja też, - syn nie chciał pojechać do UK (zna biegle angielski) jak mu radziłem i teraz z dyplomem magistra (państwowej uczelni) pracuje jako ochroniarz II-giej kategorii. Jeździ z PMem - może mu to imponuje. Nie wiem, ale to jest chore. Odpowiedz Link Zgłoś
123jna Cwani liderzy 16.12.10, 08:22 Madre slowa. Dowodem na to, ze decyduja "liderzy" jest na przyklad narzucenia jako radnego pisowego prokuratora Swieczkowskiego. Mamy potwierdzenie, ze byl "dyspozycyjny" wobec Kaczynskich i w dowod wdziecznosci (korupcja) nie wylecial z obiegu, zostal radnym PiS-u. Czy stanowisko prokuratora licowalo z jego upolitycznieniem? Mamy prawo teraz podejrzewac, ze wryroki przez niego wydawane - opinie "w sprawie" byly polityczne a nie prawnie uzasadnione. Sprawa Blidy wiec byla wybitnie polityczna - powinno byc to wziete pod uwage przez komisje sledcze. A Kaminski z CBA - w radzie Warszawy? Toz to jest totalitarne obsadzanie stanowisk przez jedynego wodza. Trzeba to naglasniac. Dla mnie poslowie PiS-u to sa ludzie bez twarzy, to smarkacze podporzadkowani jednemu czlowiekowi, to dzisiejsi niewolnicy. Patron jak w starozytnym Rzymie (Jaroslaw sie juz cieszy z porownania) rozdziela chleb i igrzyska. To wstyd dla Polski i Polakow. Tak malo wiedza o swiecie, ze na to pozwalaja. Czas otworzyc im oczy na samych siebie - raby? Odpowiedz Link Zgłoś