Dodaj do ulubionych

Operacja edukacja

20.01.11, 17:36
Zabawne! Mam już dość czytania, jak dużo nauczyciele zarabiają. Pobożne życzenia- 3 tys. na rękę! Można to włożyć między bajki. Na rękę to ja mam niemal 1 tys. zł mniej, a pracuję blisko 30 lat. Dodam jeszcze, że jestem specjalistą - jednym z kilkuset pracujących w poradniach psychologiczno- pedagogicznych w Polsce- bez wakacji i ferii.
Obserwuj wątek
    • najlepszygeorge Re: Operacja edukacja 20.01.11, 21:40
      Rzygać się chce jak słysze o tym, że nauczyciele mają zarabiają.

Macie płacone tylko za 18h pracy! Do tego mnóstwo dni wolnych w ciągu całego roku! Nigdzie tego nie ma.
      Poza tym: nie tylko wy skończyliście studia wyższe, więc nie jesteście żadną elitą intelektualną!

Stresująca praca? Stresować to się może telemarketer albo manager wyższego szczebla, bo jest rozliczany za wyniki, a was nikt nie rozlicza z jakości pracy!

Odpieram od razu argument: prawie wszyscy muszą się dokształcać poza godzinami pracy za własne środki i prawie wszyscy wykonują pracę po godzinach! Różnica jest taka, że normalni pracujący muszą to robić poza 40h w biurze, a nie tylko poza 18h jak Wy!

Więc przestańcie mi tu pitolić o waszej krzywdzie i niedoli, bo to jest po prostu kpina ze wszystkich ciężko pracujących obywateli.

Aha, i jeszcze zacznijcie odprowadzać podatek od udzielanych korepetycji.
      • nauczyciel_pl Re: Operacja edukacja 21.01.11, 02:26
        najlepszygeorge napisał:

> Rzygać się chce jak słysze o tym, że nauczyciele mają zarabiają.
        >
        > Macie płacone tylko za 18h pracy!

no właśnie! a pracujemy 40!
    • daoine_sidhe Operacja edukacja 20.01.11, 22:19
      Tu są podane obecne wysokości minimalnych płac dla różnych stopni awansu nauczycieli. Artykuł mówi prawdę: stażysta dostaje ponad 2 tys. brutto czyli zawrotną sumę 2039 zł. Policzta sobie ile to wychodzi netto, dodajcie może ze 30 zł motywacyjnego, za wysługę lat jeszcze nic nie ma:

http://www.ekorecykler.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=382:pensje-nauczycieli-edukacja-minimalne-stawki-wynagrodzenia-dla-nauczycieli-w-roku-szkolnym-20102011&catid=26:najnowsze-informacje-menu&Itemid=39

• najlepszygeorge Re: Operacja edukacja 20.01.11, 22:30
        A stażysta - absolwent w dużym mieście, bo na wsiach nie ma staży - o ile ma szczęście ten staż dostać, otrzymuje 1600zl brutto za co najmniej 40h pracy, w której musi się wykazywać.
        Musisz lepiej poszukać, aby to przelicytować.
    • nauczyciel_pl Re: Operacja edukacja 21.01.11, 02:26
      "A ta pensja wynosi niewiele ponad 3 tys. zł na rękę i należy się każdemu"

odważne twierdzenie, gdzie w takim razie podziewa się moje 700zł? znowu jakieś mityczne średnie wzięte do fikcyjnych wyliczeń?
    • johansson44 Chcieliśmy dobrze 21.01.11, 19:47
      Chcieliśmy dobrze, wyszło tak jak zawsze. Podwyżki dla stażystów wynikały z faktu, że 70 % rezygnowało po roku pracy. Z drugiej strony , zabranie prawa do wcześniejszej emerytury spowodowało zakonserwowanie przekroju wiekowego nauczycieli. Średnia rośnie. Jeszcze parę lat i w szkołach nie będzie stażystów i kontraktowych nauczycieli ( tych tańszych).
    • belferxxx Nauczycieli skoszarować i przypisać do szkół! 23.01.11, 14:29
      Tow.Stalin tak robił z chłopami, a GW chce z nauczycielami...;-)
      Oczywiście mozna zrobić wszystko, ale zawód nauczyciela powszechnie(!) wykonywany przez sfrustrowanych i zniechęconych pod przymusem (jak to w kapitaliźmie-ekonomicznym oraz,specyfika IIIRP biurokratyczno-formalnym) to raczej kiepska przyszlosc naszych dzieci...;-)
      Właściwie, poza albi dla etatów dziesiątków tysięcy urzędasów, nie wiadomo komu i czemu miałyby służyć miliardy wydawane z budżetu na tą zabawę...
      • johansson44 Re: Nauczycieli skoszarować i przypisać do szkół! 23.01.11, 15:38
        Pomysł, że nauczyciele mają przebywać w szkole od -do , np. 7.30 do 15.30 pojawiaja się co jakiś czas. Ze względów ekonomicznych nie ma szans na realizację.
    • der-chef Operacja edukacja 23.01.11, 16:25
      Proszę mi wyliczyć ilu nauczycieli i po ile dostanie tej podwyżki. Bo według mnie to 18 mln nauczycieli powinno dostać po tysiaku.
    • dioggi Operacja edukacja 23.01.11, 16:48
      Nauczyciele akceptują sytuację bo masowo dorabiają.

Ale poważnie się nie da traktować pracy w której dostaje się zasiłek. Nie dziwię się, że po roku większość stażystów odchodzi.

Żeby zmiany miały sens, pensje powinny być większe dwukrotnie. Przy niewiele wyższym pensum. I to bez kombinacji. Wszędzie gdzie ceni się wiedzę nauczyciele zarabiają dużo. A nie średnio. Wtedy nie będzie też to praca dla frustratów. A z misją to też nie można przesadzać. Jest to dodatkowa motywacja, ale trzeba jakoś rachunki płacić.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka