Dodaj do ulubionych

Relikwia show

• henryk-sikora GW odwal się... 12.02.11, 10:28
      GW odwal się od relikwii. Zobaczcie jakie demony budzicie, co ta hołota wypisuje na forum. Dla mnie relikwie są bez znaczenia, niemniej tekst w GW i wypowiedzi tzw. religioznawców są tak niesmaczne, że wymagają wyrażenia publicznego sprzeciwu. Zaczyna mnie najzwyczajniej wkurzać antykatolicki sabat GW!!!
      • maaac Re: GW odwal się... 12.02.11, 10:35
        Wiwat dulszczyzna? Można grzeszyć, robić złe rzeczy byle o tym nie mówić? Byle wszystko zostało nomen omen "w rodzinie"? Wtedy "demonów" się nie obudzi? Demonów prawdy?

Śmiesza mnie tacy różni rzekomi "ateiści" dla których między innymi "relikwie są bez znaczenia" ale na słowo jednej krytyki KONKRETNYCH działań ludzi Kościoła (nawet przez innych członków Kościoła, w tym duchownych) stajecie do walki w obronie jego rzekomo naruszonej godności.

Może zamiast plucia konkrety? Dlaczego cie wkurza dyskusja na temat tego gdzie jest granica moralna w zakresie tego co może być a co nie może relikwią? Dlaczego nie chcesz tej dyskusji?
      • comrade Re: GW odwal się... 12.02.11, 11:01
        > GW odwal się od relikwii. Zobaczcie jakie demony budzicie, co ta hołota wypisuj
        > e na forum. Dla mnie relikwie są bez znaczenia, niemniej tekst w GW i wypowiedz
        > i tzw. religioznawców są tak niesmaczne, że wymagają wyrażenia publicznego sprz
        > eciwu. Zaczyna mnie najzwyczajniej wkurzać antykatolicki sabat GW!!!

A mnie zaczyna wkurzać wszechobecna ciemnota. Skrawek papieskiej sutanny: +5 do szczęścia, +10 do wytrzymałości, Kropla krwi: +20 do żywotności, +5 do obrony. Czy was ludzie całkowicie pogięło? To jest klasyka myślenia magicznego i najzwyklejszego przesądu! Życie to nie komputerowe RPG gdzie magiczne przedmioty zwiększają zdolności czy 'szczęście' postaci! Witajcie na ziemi, tu obowiązują prawa fizyki, tu się liczy statystyka!

Najzabawniejsze jest że papież w swoim testamencie wyraźnie napisał: prywatne notatki i rzeczy osobiste - SPALIĆ. Kiedyś zastanawiałem się po co właściwie on kazał palić te rzeczy i doszedłem do wniosku że kazał to zrobić WŁAŚNIE PO TO żeby ciemnogrodzianie w jego kraju nie robili sobie "relikwii" z tego co po nim zostało i nie urządzali takich szopek. Jak widać był mądrzejszy niż większość rodaków.
        • maaac Re: GW odwal się... 12.02.11, 11:51
          > Najzabawniejsze jest że papież w swoim testamencie wyraźnie napisał: prywatne notatki
          > i rzeczy osobiste - SPALIĆ. Kiedyś zastanawiałem się po co właściwie on
          > kazał palić te rzeczy i doszedłem do wniosku że kazał to zrobić WŁAŚNIE PO TO żeby
          > ciemnogrodzianie w jego kraju nie robili sobie "relikwii" z tego co po nim zostało i nie
          > urządzali takich szopek. Jak widać był mądrzejszy niż większość rodaków.
          Nie wpadłbym na takie wyjaśnienie Jego woli. IMHO masz rację. Niestety zapomniał zadbać by go otaczali ludzie wierni Jego woli, a nie robiący własne "biznesiki".
        • hilary34 Re: GW odwal się... 12.02.11, 21:41
          ale dziwisz wolał sam się porządzić i dobrze kombinował - kariera niewyjęta! kto go przebije..?
      • frankyy Re: GW odwal się... 12.02.11, 11:27
        To już nie wolno myśleć i mówić prawdy?

Katolickie średniowiecze powraca?

To Dziwisz i jemu podobni prowokują ludzi magicznymi praktykami rodem z średniowiecza. Takie praktyki z chrześcijaństwem nie maja nic wspólnego. Dlaczego więc mamy to tolerować? Głupota jest głupotą nawet gdy się ja pokropi święconą wodą.
        • krzysiozboj Re: GW odwal się... 12.02.11, 12:59
          Wypisz czego jeszcze nie tolerujesz poza katolstwem wszelkiej maści, sporo by się tam znalazło?. Bo może to nie problem w katolstwie i w tym w co ktoś wierzy ale w Twoich fobiach, w Twoim zacietrzewieniu.
          • maaac Re: GW odwal się... 12.02.11, 13:10
            A może przeczytasz post na który odpowiadasz i do niego się odniesiesz, a nie do swoich kompleksów?
            • krzysiozboj Re: GW odwal się... 12.02.11, 16:11
              Ależ czytam, ciekawi mnie tylko czy ci wielcy wojownicy z zabobonami katolskimi wojują też z innymi zabobonami czy to jednak tylko czysta hipokryzja, czy zabobony są oki, czasem nawet trendy pod warunkiem że nie są katolskie
              • maaac Re: GW odwal się... 12.02.11, 21:38
                A może zauważysz wreszcie że przymiotnik "katolski" tylko ty używasz? Że człowiek przed tobą nie negował chrześcijaństwa i katolicyzmu jako takiego, tylko zachowania niezgodne z katolicyzmem, chrześcijaństwem, które czasem się w nim pojawiają?

Może naprawdę zaczniesz czytać posty na które odpowiadasz?
                • krzysiozboj Re: GW odwal się... 12.02.11, 23:00
                  Miałbyś odrobinę więcej wiedzy a mniej głupkowato odpowiadałbyś to zauważyłbyś iść poprzednik w rozmowie kompletnie się rozminął z rzeczywistością. Przypisał katolicyzmowi to co wywodzi się z chrześcijaństwa, mało tego, napisał że to z chrześcijaństwem nie ma nic wspólnego. Przedmówca chciałby strasznie mówić prawdę a ... łże byle tylko się wyżyć na Dziwiszowi i Katolicyzmie. Do tego Ty chciałbyś by łgarz i ignorant stał się w tym miejscu dla mnie autorytetem w kwestii tego co zgodne lub niezgodne z katolicyzmem i chrześcijaństwem.

Napiszę Tobie to co Ty chciałbyś mnie - więcej czytania ze zrozumieniem i odrobina wiedzy Tobie by nie zaszkodziła.
                • krzysiozboj Re: GW odwal się... 12.02.11, 23:13
                  By Tobie i przedmówcy nieco ułatwić uporządkowanie co z czego się wywodzi, co do czego pasuje to proponowałbym Wam prostą odpowiedź na pytania:
                  1. Kiedy datuje się początek chrześcijaństwa
                  2. Kiedy datuje się początek katolicyzmu
                  3. Od kiedy jest znane czczenie relikwii

Więc powtórzę, ignoranci nie będą dla mnie autorytetami w kwestii tego co do czego pasuje a co nie, po drugie to co wyżej było głupkowatym atakiem na katolicyzm poprzez przypisanie mu czegoś z chrześcijaństwa przy jednoczesnym zanegowaniu jakichkolwiek związków czczenia relikwii z chrześcijaństwem.
        • zlosliwiec.sieciownik Re: GW odwal się... 12.02.11, 17:10
          > magicznymi praktykami rodem z średniowiecza.

A rodem z której epoki są horoskopy, które niedawno uruchomiła dla swej wiernej, ponoć oświeconej, trzódki, hę? To nie zabobony? To nie głupota, panie oświecony?
      • krzysiozboj Re: GW odwal się... 12.02.11, 12:56
        Tak samo na to patrzę. Zwyczajny atak na człowieka/na ludzi którzy mieli czelność przyznać się do wierzenia w coś co inni uznali za "niepoprawne". O wiele łatwiej wybaczyć mordy na opozycjonistach "ludziom honoru" niż sportowcowi przyznanie się do wiary - zakłamani hipokryci.
    • tadjan Relikwia show 12.02.11, 10:29
      ten jełop nie nadaje się nawet na proboszcza w Rabie Wyżnej, a ktoś z zrobił go kardynałem.... chyba źle życzy kosciołowi
    • hal_gravity Cyrk ..... totalny :D 12.02.11, 10:31
      Moze jeszcze niech go napoją cudowną wodą z lichenia i obwiozą po sanktuariach.
    • tow_beton wstyd na cały świat 12.02.11, 10:32
      powstaną nowe polish jokes... Polak to dureń, ciemniak, niedouk. Nawet dobry sportowiec to dureń, ciemniak , niedouk.
    • tetradrachma Dziwisz to idiota. Ten człowiek, o mentalności 12.02.11, 10:39
      wiejskiego plebana przynosi spustoszenie w świadomości moralnej Polaków i rozsadza nasz patriotyzm. Jednak dla przyszłości KK jest emisariuszem ...diabła.
      • mreck Re: Dziwisz to idiota. Ten człowiek, o mentalnośc 12.02.11, 11:05
        to już wolę, jak szamani tańczą wokół ogniska i prosza o desz.to bardziej szczere. 21 wiek, protony, neurony, koputery, rowery i wahadłowce a ci tu pindrolą o magii.
        Ludzie! opamietajcie się. Co kogo obchodzi, ze robert będzie teraz klepał konia lewą reką. Wiecej sie mówi o jego wypadku niz o katastrofie prezydenta.
        • jwasz1952 Re: Dziwisz to idiota. Ten człowiek, o mentalnośc 12.02.11, 13:06
          mreck,dodałbym jeszcze:czarna dziura,antymateria(czarna materia).A za mniejwięcej 4 mld lat słoneczko zrobi wielki "bum" i zostanie "z prochu powstałeś i wproch się obrócisz.Amen.
        • tetradrachma Re: Dziwisz to idiota. Ten człowiek, o mentalnośc 12.02.11, 14:08
          mreck,
          a Ty, kurna, jesteś oburęczny, co ?
    • pj.pj Relikwia show 12.02.11, 10:40
      A potem rodzina sprzeda to na eBayu za kosmiczne pieniądze.
      • cipalocha Re: Relikwia show 12.02.11, 22:52
        Jak już ,to na allegro. Gdyby ktoś to wystawił na eBay , mógłby się nieżle przejechać za handel ludzkimi szczątkami.
    • posca Relikwia show 12.02.11, 10:50
      Jak to dobrze, że taka religijnie nastawiona gazeta pozwala nam odpowiednio interpretować fakty.
    • makaron1234 Relikwia show 12.02.11, 11:02
      Granica absurdu, graniczacego z debilizmem, zostala juz przekroczona. Tak trzymac.
    • korcia2000 Relikwia show 12.02.11, 11:02
      To, że Kubica i Dziwisz wierzą - to ich sprawa. Ale ta zabawa z dzieleniem różnych zwłok w celu uzyskania relikwii budzi niesmak.
      • 6burakow Re: Relikwia show 12.02.11, 18:44
        korcia2000 napisał:

> To, że Kubica i Dziwisz wierzą - to ich sprawa.

Prawda, ich sprawa. A moja ze uwazam obu za durni. To ze wiekszosc Polakow spedza czas dyskutujac wlasnosci sztucznej mgly, stosownych miejsc na kolejny pomnik, albo czy intronizowac Chrystusa na krola Polski to ich sprawa. A to ze reszta swiata mysli o nich jak o nawiedzonych, to sprawa reszty swiata.

Ktos powyzej porownal sprawe relikwii do szamanow modlacych sie o deszcz. My to robimy lepiej: zafundowalismy sobie msze swieta w intencji deszczu w polskim sejmie.
    • zygmuntf Re: Relikwia show 12.02.11, 11:03
      Ha,ha,ha. Dobre. Teraz już pewne że zostanie mistrzem świata. Jeszcze tylko niech Dziwisz wystawi na Wawelu relikwie św. Stanisława / jak podczas powodzi / to Kubicy urośnie dodatkowo jedna ręka i jedna noga.
      • ian54 Re: Relikwia show 12.02.11, 21:24
        DOBRE!!!!!
    • janspruce Relikwia show 12.02.11, 11:06
      Pamietam jak zeszlego roku gdy minela pierwsza fala powodzi Kardynal Dziwisz wyciagnol relikwie majace bronic przed tym zjawiskiem.
      Pan Bog sie wku***l i spuscil jeszcze dwie fale.
      Boze nie grzmij na tego kapciowego kardynala, niech nasz Robert spokojnie wraca do zdrowia.
    • ibykos A czy sperma też może być relikwią? 12.02.11, 11:17
      Może Dziwisz za natchnieniem bożym potajemnie zebrał papieskie nasienie po jakieś polucji i teraz będzie mógł przesłać tę spermę ciężko chorym w chwilach zwątpienia?
      Tylko żeby jakaś wierna nie zrobiła użytku z tego nasienia! No bo wtedy albo koniec ze świętością papież polaka albo benedykt będzie musiał ogłosić jakiś dogmacik o papieskiej spermie, którą zesłał pewnie duch święty.
      • trajkotek Re: A czy sperma też może być relikwią? 12.02.11, 11:35
        o to spytaj dr Depko z TokFm - na pewno powie ci, że można ją polykać, bo zdrowa jest - no, ale jak nie będzie zorientowany, to możesz ewent. uzyskać opinie red. Cezarego Łasiczki - eksperta d.s. religii, wiary, nauki ...
        • sakral Doobie Nights 12.02.11, 11:47
          trajkotek napisał:

> o to spytaj dr Depko z TokFm - na pewno powie ci, że można ją polykać, bo zdrow
          > a jest - no, ale jak nie będzie zorientowany, to możesz ewent. uzyskać opinie r
          > ed. Cezarego Łasiczki - eksperta d.s. religii, wiary, nauki ...

"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
          święta racja
          www.tok.fm/TOKFM/1,89187,7504566,Doobie_Nights.html
          święta trójca zaprasza w każdą niedzielę
          o 21:05 na falach tok.fm Doonie Nights
          i na stronie FB.

Boże,chroń Karusię,Cezarego i Wojciecha.
        • maaac Re: A czy sperma też może być relikwią? 12.02.11, 12:33
          Rozumiem, że jak rasowy masochista lubisz słuchać to co ci się nie podoba i gorszyć się, gorszyć się i jeszcze raz gorszyć się z błogą satysfakcją, zamiast jak normalny człowiek, a nie jakiś zbok przełączyć radio na kanał gdzie są akceptowane dla ciebie treści?
    • posca Re: średniowiecze... 12.02.11, 11:18
      Jak bardzo cieszy, gdy się czyta konstruktywną, rzetelną krytykę. W twoim przypadku jednak tego zabrakło. Trolujesz w bardzo prymitywny, niedojrzały sposób.
    • ubiquitousghost88 Boże, jaki by mrok był w tym ciemnogrodzie bez... 12.02.11, 11:19
      ...światła płynącego z tej niewiernej gazety...
    • trajkotek cieszę się, że jest tylu zgorszonych ... 12.02.11, 11:30
      to takie straszne - fiolka z kroplą krwi ..., takie barbarzyńskie ... przed telewizyjnymi kamerami epatowanie śmiercią i cierpieniem ...
      dla nawiązania kontaktu z ziemią proponuję obejrzenie fotek ( no po prostu rewelacja! nagrodzone, wyróżnione ...)
      dziewczyna z obciętym nosem (jej widok - ukaranej - miał cieszyć oko męża, uciekła i dzięki temu jest nasza...) - nagroda za 2010
      ale fantastyczna jest również umierająca Neda (niesamowite - fotka z komórki) - dostała wyróżnienie w 2009 - gdyby każdy mógł to zobaczyć - "byłby z tego większy pożytek niż z epatowania nawet najbardziej autentycznymi relikwiami"
    • takikushi Relikwia show - w skrócie 12.02.11, 11:32
      no i wszyscy są zadowoleni: ksiądz znalazł sponsora na nowe hawire, sportowiec czuje się doceniony bardzo, a wszystko to wykreowały dla Państwa tefałeny,
    • lehoo Relikwia show 12.02.11, 11:36
      Wdowa po papieżu nie przepuści żadnej okazji żeby zaistnieć
    • placebo_99 Dziwi mnie wściekłaość ateistów na tym forum 12.02.11, 11:37
      Chyba powinienem powiedzieć "Antyteistów".
      Pytam: I co z tego, że Robert Kubica jest osobą wierzącą?
      Już tak nienawidzicie Boga, że wścieklizna was zalewa, gdy
      ktoś bez wstydu się przyznaje, że w Niego wierzy?
      Polska - najbardziej nietolarancyjny kraj na świecie.
      Kraj teofobów, homofobów, rusofobów, żydofobów, rasofobów i tak bez końca.
      • szydlo4 Zapomniałeś dodać: kraj nienawidzący wszystkich co 12.02.11, 13:26
        inaczej myśla niż mundurowi i cywilni rezydenci totalitarnego Watykanu.
      • krzysiozboj Re: Dziwi mnie wściekłaość ateistów na tym forum 12.02.11, 16:46
        Z tą nietolerancyjnością ja bym się tak nie do końca zgodził. Jestem ciekaw gdyby sprawdzić po nickach i sprowokować dyskusję n/ marszów równości czy małżeństw tej samej płci. Mam jakieś dziwne przeczucie że ci jadący jadem teraz na Kubicę z Dziwiszem tam staliby się zaciekłymi obrońcami tolerancji dla wszystkiego. Moi zdaniem to tylko po części brak tolerancji, w wiekszości moim zdaniem to hipokryzja. Wszystko jest cacy - Islam, "multi-kulti" związki partnerskie tylko nie znienawidzone katolstwo.
    • ann_alice Relikwia show 12.02.11, 11:38
      Biorąc pod uwagę, że Kubica skończył tylko podstawówkę, i to pewnie z trudem, biorąc pod uwagę fakt, że musiał już zapewne dużo czasu poświęcić treningom, więc wyjaśnienia naprawdę są zbędne. Po prostu - żaden z niego inteligent, tylko prosty, zabobonny chłop.
      • prababka44 Re: Relikwia show 12.02.11, 13:12
        Hmmmm...smieszy mnie to kino z wiara i relikwiami, ale moja droga Alice...Kubica zna perfekt angielski i włoski, a ty ?... :))))))
        • ann_alice Re: Relikwia show 12.02.11, 13:21
          Perfekt angielski, i podstawy francuskiego, rosyjskiego, plus zdolności językowe w ogóle. A ty?
        • ewagaja Re: Relikwia show 12.02.11, 14:19
          prababka44 napisała:

> Hmmmm...smieszy mnie to kino z wiara i relikwiami, ale moja droga Alice...Kubi
          > ca zna perfekt angielski i włoski, a ty ?... :))))))
          wiara to nie kino,
      • i33il33 Re: Relikwia show 12.02.11, 13:59
        ann_alice napisała:

> Biorąc pod uwagę, że Kubica skończył tylko podstawówkę, i to pewnie z trudem, b
        > iorąc pod uwagę fakt, że musiał już zapewne dużo czasu poświęcić treningom, wię
        > c wyjaśnienia naprawdę są zbędne. Po prostu - żaden z niego inteligent, tylko p
        > rosty, zabobonny chłop.
        >
        A czy ty przypadkiem też nie jesteś prostym zabobonnym chłopem,który podobno zna języki? Pierwsze słyszę,żeby osoba była określana jako prosty,zabobonny chłop tylko dlatego,że jest wierząca. Pogratulować ci można "inteligentów" z lat prl-owskich,którzy podobnie odnosili się podczas walki z KK do osób wierzących. A tak na marginesie to znam tysiące inteligentów,ludzi wykształconych i przyzwoitych,którzy są wierzący i ty "jaśnie łoświecony ateista" nigdy im nie dorównasz.
        Tolerancja polega nie tylko na płaszczeniu się przed pederastami,feministkami ale też na tolerowaniu cudzych wyznań skoro nie ingerują w twoje poglądy,więc wyjaśnienia dalsze są na pewno zbędne.
        • ann_alice Re: Relikwia show 12.02.11, 15:18
          No tak. Zapomniałam, że wy katolicy macie setki lat doświadczenia w sprawie "tolerancji" ;) Strach się bać tej waszej "tolerancji".
          • lokator_wawelu Re: Relikwia show 12.02.11, 15:30
            Tolerancja katolicka do wglądu pod krzyżem, w polskich szkołach, parafiach oraz codziennie na ulicach i drogach polskich wsi, miast i miasteczek.
          • krzysiozboj Re: Relikwia show 12.02.11, 20:00
            Ponoć ok 80-90% Polaków to katolicy, nawet gdyby sporo z tego jeszcze ująć to i tak będzie dużo ponad 50% - przy takiej większości robią Ci oni coś? Torturują, zmuszają do czegoś, ograniczają jakoś Twoje świeckie prawa? Czy tylko malutki móżdżek się zagotował bo jakiś sportowiec miał czelność publicznie się przyznać że jest głęboko wierzący?
            A ja akurat Kubicę za to podziwiam że odważył się publicznie przyznać do czegoś co może być nieciekawie odebrane. Ale ... taki kraj że by być na topie to trzeba gdzieś nasr... albo majtki pokazać (lub pokazać że się ich nie ma), wtedy jest się "trendy". Przyznać się natomiast do wiary to takie ... żenujące.
    • dillu Idolatria, bałwochwalstwo... 12.02.11, 11:45
      Zadziwia mnie, jak katolicy łatwo przechodzą od kultu jedynego Boga do kultu pomniejszych bożków (tzw. świętych), a nawet totemów (tzw. relikwii). Jest to oczywiście sprzeczne z podstawą ich wiary, tzn. Biblią: proszę zapoznać się z oryginalną wersja dekalogu pochodzącą z tej rzekomo świętej dla chrześcijan księgi. Niepojęte, że chrześcijanin miast modlić się do Boga, prosi o podobiznę zmarłego przed kilku laty papieża i wierzy, że ten go chroni! Ciekawe jaką w tym rolę gra napis "JPII" na kasku albo zdjęcie przy łóżku...? Talizmanu?

Refleksja religijna jest jednak dla wielu zupełnie obca. Co więcej, idole w rodzaju Kubicy dają przykład i sieją dalej zabobon, w czym skwapliwie bierze udział kardynał Dziwisz- po co? Żeby szerzyć kult- już nie Boga, ale- JPII.

Polecam poczytać Mitologię Parandowskiego, przynajmniej rozdział pierwszy i porównać prymitywne wierzenia starożytnych Greków, szczególnie szarego ludu, z tym o czym napisałem wyżej.
    • jep23 Relikwia show 12.02.11, 11:53
      Najlepiej żeby GW przy okazji do każdego egzemplarza dołączyła woreczek
      z kawałkiem sutanny. (Bo już kropel krwi mogłoby nie starczyć).
      Jakaś sprawiedliwość musi być!
    • lks17 Re: Relikwia show 12.02.11, 11:55
      Stevie Wonder, kapciowy z Krakowa, otwiera stragan z pamiątkami po JPII. Ma ten nasz Staś głowę do interesu.
    • nerwus0 Relikwia show 12.02.11, 11:57
      Ludzie, ale to jest interes. Zbliza sie wiosna i kilka tysiecy idiotow znow wyjedzie
      na Yamahach i innych Hondach i zaczna nam serwowac krwawe jatki na drogach,
      a kazdy bedzie mial na kasku napis JPII. Lakiernicy beda mieli geszeft i sukienkowi
      rowniez (pokazowe pochowki).
    • vomitorium1 Relikwia show 12.02.11, 11:59
      czerwony plusz
      znam z innych przybytków
    • w.i.l Kubica wampirem? 12.02.11, 12:00

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka