jaczesko Lepiej zeby tego nie robili 16.02.11, 17:54 Bo mnie przeraza co tu ludzie wypisuja. Wiem ze wiekszoosc to fustraci ktorzy maja za duzo czasu co wskazuje ze maja niezbyt wiele ciekawych zajec albo sa poprostu leniami. Ja jestem na chorobowym dla usprawiedliwienia;) Wiekszosc inteligentnych ludzi rezygnuje z pisania na takich forach wiec wyglada to naprawde ubogo bo przewage ma cholota i ludzie rzadni nienawisci i teorii spiskowych i to bardzo absurdalnych. peace Odpowiedz Link Zgłoś
morane Specjalny program sprawdzi, ile nienawiści jest... 16.02.11, 23:26 "mówi Kamil Kamiński z Ocalenia, zastrzegając, że projekt skupił się tylko na jednej stronie problemu. - Nie analizowaliśmy pozytywnych postów, a takie są. Obecnie nawet proporcje się wyrównują, co może być efektem pracy organizacji pozarządowych i instytucji miejskich nad przybliżaniem kultury uchodźców." Panie Kamilu Kamiński - zadam podstawowe pytanie - dlaczego to my mamy się dostosowywać do kultury każdego, komu wpadło do głowy przyjechać do Polski w celu pobierania zasiłków ? Jakoś 20 lat temu nie przyjeżdżali, choć można było a i konfliktów na świecie było co niemiara. Dlaczego ? Odpowiedź jest prosta, wówczas 1000 dolarów to była super pensja, dziś 800 dolarów to najniższa. Zastanawiam się, czy wybrał się pan kiedyś na dłużej do krajów Europy Zachodniej, nie turystycznie objazd po zabytkach z przewodnikiem, tylko pomieszkać chwilę i popracować, porozmawiać z ludźmi itp. Ja akurat tak zrobiłem w celu lepszego poznania języka i obserwując co się dzieje w Wielkiej Brytanii i trochę w Belgii jestem przerażony co może nas za 20 lat czekać w Polsce. W Londynie są dzielnice, gdzie Anglik boi się wejść. Idąc kiedyś ulicą ze sklepu mijałem grupę czarnych nastolatków pokrzykujących że muszą dzisiaj zabić jakiegoś białego. Co ciekawe, wieczorem i w nocy ulice są pełne czarnych, natomiast w godzinach porannych, kiedy wszyscy jadą do pracy, jakoś ich nie bardzo widać. Na stacji i w pociągu większość stanowią biali. Z czego imigranci żyją ? Ano głownie z zasiłków. Oglądałem w telewizji program o facecie który, ponieważ ma dużo dzieci, dostaje pieniądze na wynajęcie domu w kwocie 2 000 funtów tygodniowo - to ponad 8 tysięcy miesięcznie na sam czynsz. Tutaj to pensja dyrektora zarządzającego ! A oprócz tego jeszcze dostaje kasę na życie. Po co pracować ? Ja pracując na kierowniczym stanowisku i zarządzając niewielkim zespołem ludzi w firmie w centrum ( nie knajpa ;-) nie mam szans tyle zarobić. Może dyrektor sprzedaży tyle zarobi w najlepszym miesiącu. Ale jest poważniejszy problem. Dzieci tych żyjących z zasiłku mają prosty wzorzec - po co się męczyć, uczyć, pracować ? Trzeba tak jak rodzice zrobić sobie gromadkę i państwo da pieniądze. I tak ilość beneficjentów pomocy społecznej rośnie w tempie geometrycznym, bo oczywiście najbardziej racjonalnym z ich punktu widzenia działaniem jest mieć jak najwięcej dzieci. Rząd brytyjski już się zresztą obudził i dostrzegł problem. Teraz usiłują przeciwdziałać i tną jak mogą. Ile można podnosić podatki waląc w głowę tych, którym ciągle mimo wszystko chce się pracować ? Chce Pan "wywierać presję", zawiadamiać prokuraturę, uspokajać nastroje społeczne. Ale może wcześniej zrobić dokładniejsze rozpoznanie problemu ? Bo takie jednostronne badania stwierdzające istnienie nienawiści niczemu nie pomogą. Nienawiść zawsze była, im gorsza sytuacja ekonomiczna tym jest ona większa. Nakładanie ludziom knebla działa na krótki dystans, jak się o tym ostatnio przekonał Hosni Mubarak. Ktoś mądry kiedyś powiedział "dasz biednemu rybę, zje ją i dalej będzie głodny. Ale dasz mu wędkę to sobie sam ryb nałapie". A ja powiem od siebie - każdy imigrant który dostosuje się do naszej kultury, zasymiluje, będzie mieszkał i pracował jest mile widziany. Ale takiego, który przyjeżdża i nie dość że żyje z naszych pieniędzy to jeszcze żąda, żebyśmy się do jego przyzwyczajeń dostosowali, należy pogonić. Na świecie jest mnóstwo kultur i krajów, nie mamy możliwości dostosować się do wszystkich i dlaczego to ja w swoim kraju mam poznawać kultury wszystkich, którym wpadło do głowy do nas przyjechać. Proszę posłuchać wypowiedzi przywódców krajów, w których problem uchodźców funkcjonuje dłużej niż u nas - multi-kulti się nie sprawdza. Moim zdaniem głównie dlatego, że kultury uchodźców z reguły są mało tolerancyjne. Ich zdaniem każdy, kto się z nimi nie zgadza, ma wyprany mózg . Taki tekst usłyszałem od kolegi z pracy, muzułmanina, w odpowiedzi na moją wypowiedź która nie zgadzała się z jego światopoglądem. Jakakolwiek dyskusja była niemożliwa, gość nie przyjmował argumentów, a ponieważ zaczął wyglądać jakby zaraz miał wyciągnąć nóż i uciąć niewiernemu głowę, a rozmowa miała miejsce w kuchni, gdzie wzmiankowany nóż był pod ręką, odpuściłem sobie dalszą rozmową. Takie małe multi-kulti w praktyce. Odpowiedz Link Zgłoś
barbarach_pl Przedstawiciel mniejszości grozi Kowalskiemu 17.02.11, 10:05 I co zrobi Wielki Inwigilator z takim postem, w którym jest mowa nienawiści kierowana przez imigranta do zwykłego Kowalskiego? Jeśli wogóle będzie mógł to wykryć, to b. szybko wpis skasuje, żeby prokurator nie mógł mniejszości zrobić krzywdy. Odpowiedz Link Zgłoś
joseph.007 Specjalny program sprawdzi, ile nienawiści jest... 17.02.11, 11:58 Łącznie zebrano 1071 wypowiedzi internautów, z których 107 wstępnie zakwalifikowano jako "mowę nienawiści", czyli wypowiedzi, które wyrażają wezwanie do działania wobec przedstawicieli określonej grupy. (...) Internauci piszą: "Polacy ciężko pracują całe życie i jeżdżą 30-letnim poldkiem, a Czeczeni pasożytujący całe życie śmigają 10 letnim BMW - to wg ciebie jest normalne?". "Do roboty by się wzięli. Dziś w sklepie widziałem, jak tłusta Czeczenka pakowała do VW zakupy. Taka im bieda? Ale na bakalie i pistacje (30 zł za kg) to stać. Ubrani też całkiem nieźle. Dostają mieszkania i kasę za darmo i jeszcze źle". Uprzejmie proszę o wskazanie mi w tych wypowiedziach jakowychś "wezwań do działania" przeciwko Czeczeńcom. Są to przecież tylko opisy budzących kontrowersje faktów lub domniemań. Skądinąd zresztą kilka akapitów dalej "mowa nienawiści" jest już zdefiniowana zupełnie inaczej: Mowa nienawiści diagnozowana jest przez autorów projektu jako silne (skrajne) negatywne emocje, a przedmiot odniesienia wypowiedzi pojmowany jako przedstawiciel grupy (mniejszości). Czyli sformułowanie: "Kowalski jest głupi" nie będzie przez program kwalifikowane, natomiast: "Ten żyd/gej Kowalski jest głupi" - już tak. Abstrahując już nawet od tego, dlaczego "mowa nienawiści" ma dotyczyć tylko mniejszości (czyżby, zdaniem autorów, obiektem nienawiści nie mogła być większość???), to chciałbym uprzejmie poprosić o podanie konkretnej podstawy prawnej, na mocy której sformułowanie "ten żyd Kowalski jest głupi" miałoby być zabronione i - jak wynika z zakończenia artykułu - ścigane przez prokuraturę i sądy. Innymi słowy, na jakiej podstawie ktoś (nie Kowalski) mógłby zabronić mi publicznego wypowiedzenia takiego twierdzenia lub doprowadzić do legalnego ukarania mnie za takową wypowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
wiatraczek14 Specjalny program sprawdzi, ile nienawiści jest... 17.02.11, 12:57 Czytam: "Polacy ciężko pracują całe życie i jeżdżą 30-letnim poldkiem, a Czeczeni pasożytujący całe życie śmigają 10 letnim BMW - to wg ciebie jest normalne?". "Do roboty by się wzięli. Dziś w sklepie widziałem, jak tłusta Czeczenka pakowała do VW zakupy. Taka im bieda? Ale na bakalie i pistacje (30 zł za kg) to stać. Ubrani też całkiem nieźle. Dostają mieszkania i kasę za darmo i jeszcze źle". Gdzie tu jest nawoływanie do nienawiści? Według mnie to tylko stwierdzenie faktu. Proszę przyjechać pod którykolwiek z ośrodków dla uchodźców i zobaczyć, jakie samochody tam stoją - prawie wyłącznie bmw czy audi. W artykule jest napisane, ze dzieci źle się uczą nie dlatego, ze są leniwe, ale dlatego, że nie znają polskiego. W każdej szkole, do której uczęszczają dzieci uchodźców, są dodatkowe lekcje polskiego, tyle że na te zajęcia to praktycznie oprócz nauczycielki nikt nie przychodzi. W każdym ośrodku dla uchodźców są także zajęcia języka polskiego dla dorosłych i dla dzieci - frekwencja więcej niż słaba, a jeśli chodzi o dorosłych - to żadna. Niektórzy z Czeczenów są już w Polsce po trzy i więcej lat, ale w naszym języku ani słowa. Przyjechali więc tutaj, by się asymilować, by uczyć się, znaleźć pracę? Obrońcy Czeczenów pewnie nie jeżdżą autobusami. Zobaczyliby, jak naprawdę wygląda ich zachowanie. Zresztą, Polska od zawsze była krajem raczej tolerancyjnym, choć przykłady nienawiści też były. Czemu jednak teraz ta nienawiść jest skierowana wyłącznie przeciwko Czeczenom? Chyba coś jednak w tym jest? Odpowiedz Link Zgłoś
ka-mi-la789 Re: Specjalny program sprawdzi, ile nienawiści je 17.02.11, 14:54 Masz po stokroć rację, ale ponieważ Twoja racja jest niezgodna z praniem mózgu, któremu ta piąta kolumna al-Kaidy próbuje poddać społeczeństwo, więc będziesz ścigany za "nienawiść". Nawet jeżeli udowodnisz, że każde Twoje słowo jest prawdziwe. > Czemu jednak teraz ta nienawiść jest skierowana wyłącznie przeciwko Czeczenom? Chyba coś jednak w tym jest? Toczący pianę z pyska wyznawcy miłości i tolerancji dyskretnym milczeniem pomijają niedawną obronę mongolskiej rodziny, w którą zaangażowały się tysiące ludzi. Bo im nie pasuje do dogmatu o wszechpanującej "nienawiści", którą da się zwalczyć wyłącznie cenzurą, terrorem i prokuratorem. Swoją drogą, ciekawe, że w artykule jest mowa o "autorach projektu", ale nie pada nazwisko żadnego z nich. Skoro mają tak szlachetne intencje, jak twierdzą, to czego się wstydzą? Odpowiedz Link Zgłoś
yisilanjiaoshishi Specjalny program sprawdzi, ile nienawiści jest... 18.02.11, 15:25 \/\/'/B0r(Z4 70 p13rD0L0|\|3 brUD4$'/. Odpowiedz Link Zgłoś