Dodaj do ulubionych

Za zdrowie spółek!

18.03.11, 20:57
Jak tylko ta ustawa wejdzie w życie, włączcie sobie w redakcji zegar odliczający dni do jej "poważnej modyfikacji". Ja stawiam na mniej niż 1000 dni. Do tego czasu ten supersystem powinien się wywalić. Obyśmy tylko zdrowi byli.
Obserwuj wątek
    • alakyr Nieszczęsna kobieto, myśl głową. 18.03.11, 21:54
      Wszyscy myślący od mnie więcej 2 lat są pewni że pra przyczyną ostatniego kryzysu jest zwykła ludzka chciwość, pogoń za zyskiem za wszelką cenę.
      A czymże jest spółka? To organizacja, której naczelnym celem jest zysk, nieważne co robi, jak robi byle by był zysk i kasa dla właścicieli. Pół biedy kiedy mamy jakąś konkurencję, powinna ona hamować nadmierną chciwość choć przykład OFE nie jest budujący. Pół biedy kiedy mamy takie regulacje państwowe, które ograniczają i kontrolują chciwość właścicieli.
      W tym przypadku nie będzie konkurencji /jeden płatnik/ i nie ma szczeółowych regulacji za co ta spółka odpowiada.
      No i żeby było jasne, na zysk tych spółek składamy się my wszyscy płacąc podatki i składki. Mamy więc kolejny /oprócz OFE/ pas transmisyjny przewalający publiczne pieniądze do prywatnych kieszeni.
      No i ostatnia kwestia, prawo handlowe, wolny rynek sprawdzają się tam gdzie efekt działalności jest mierzalny. Jak zmierzyć efektywność leczenia? Czy nauki i edukacji, albo kultury.
      Żeby było śmieszniej Stany, które były wzorem naszego systemu właśnie z niego się wycofują.
      A Europa zachodnia jest za "biedna" żeby pompować publiczne pieniądze do prywatnych spółek.
      Oj, następne rządy będą miały co sprzątać!!
    • der-chef Re: Za zdrowie spółek! 18.03.11, 22:09

Żaden samorząd nie odważy się igrać ze zdrowiem swoich mieszkańców. Dopuszczam też myśl, że nie wszystkie szpitale są potrzebne.

I to jest błędne myślenie. Wiem to z życia.
    • vibhisana Za zdrowie spółek, a jeszcze bardziej lekarzy! 21.03.11, 10:57
      oto sie dzieje scenariusz, który jest jak najbardziej po myśli PO i pozostałych liberałów. Posprzątaliście wielkoprzemysłową klasę robotniczą. Teraz tylko pozamiatajcie ulice z biedaków. Wtedy bedziecie mogli zaprosić swoich bogatych gości. Nowakowska się cieszy, bo jeszcze dobre zdrowie i kasę na ewentualne leczenie bez kolejek. twierdzi, ze ta reforma musi się udać, bo "żaden samorząd nie odważy się igrać ze zdrowiem swoich mieszkańców."
      G..prawda. Skoro samorzady igrają ze sprawami poważniejszymi - jak bezrobocie czy zasoby mieszkalne gminy, to czemu nie miałyby wygenerować dobrych biznesów dla chciwych kasy lekarzy. To prawda, że gospodarność jest ważna w każdej ludzkiej aktywności, ale trzeba przeprowadzać właściwe analizy. Ta dotycząca słuzby zdrowia jest nieuczciwa. Przyczyną obecnej refromy jest owczy pęd lekarzy do kasy. Chcą z pomocą rządu po cichu uwłaszczyć się na naszym wspólnym majątku.
      • alakyr Re: Za zdrowie spółek, a jeszcze bardziej lekarzy 21.03.11, 18:53
        Mam wątpliwość czy lekarzy, mam paru w rodzinie, praca na kontraktach owszem ale zarządzanie biznesem w zdrowiu? Wątpię, raczej będą w nowym systemie wzięci za pysk przez prawdziwych rozprowadzających państwową kasę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka