Dodaj do ulubionych

Dziesiątki czy kilka tysięcy? Ilu przyszło na w...

• erte2 Dziesiątki czy kilka tysięcy? Ilu przyszło na w... 11.04.11, 13:09
      Jest powód do radości.
      Wczoraj na Krakowskie Przedmieście przyszła cała Polska. Cała sfrustrowana, ogłupiona, średniowieczna i bezrozumna. Cała Polska sfanatyzowana, zaściankowa i nierozumiejąca otaczającego świata. Przyszła i przyjechała ta Polska z różnych części kraju. Było ich tak ze sześć tysięcy. Zaiste, imponująca to liczba jak na 40. milionowy kraj i jego ponad 2. milionową stolicę oraz wielomiesięczne starania poprzedzające wczorajszy dzień.
      Z optymizmem patrzę w przyszłość.
      • 6.smiech Re: Dziesiątki czy kilka tysięcy? Ilu przyszło na 11.04.11, 13:18
        erte2 napisał:
        ........Zaiste, imponująca to liczba jak na
        > 40. milionowy kraj i jego ponad 2. milionową stolicę oraz wielomiesięczne star
        > ania poprzedzające wczorajszy dzień.
        > Z optymizmem patrzę w przyszłość.

Dodales mi otuchy. Dziekuje :)

• anders76 Dziesiątki czy kilka tysięcy? Ilu przyszło na w... 11.04.11, 13:12
      Przeciez nie mozna wierzyc policji, bo na pewno stala "tam gdzie ORMO stalo". Na pewno byl sukces i na pewno byly dziesiatki, nie wazne jakie to byly dziesiatki, ale na pewno byly.
    • he1ku Re: Dziesiątki czy kilka tysięcy? Ilu przyszło na 11.04.11, 13:17
      Nie uważałem by tam być.To żaden zaszczyt bycie wraz z Kaczyńskim na Krakowskim Przedmieściu, a jeszcze mniejszy słuchania jego wypocin i plucia na wysoko postawionych w tym państwie ,których on nie szanuje i namiawia rzeszę podobnych sobie Polaków by nie szanowali ich. O s k a r ż a m Kaczyńskiego do siania wrogiej propagandy. Większością głosów ludzie na wysokich stanowiskach państwowych jak prezydent zostali wybrani i wara Kaczyńskiemu do podważania wyborów. Czy ktoś wreszcie skróci taką propagandę tego wrednego małego człowieczka.Czy w tym kraju jest ktoś odpowiedzialny za porządek i ład.Czas najwyższy by Polska była krajem gdzie to panuje , a nie łajza ,który wylewa pomyje na rządzących i uchodzi mu na sucho ,bo ma taki przywilej ? Obecnie nie chroni go immunitet, bo wiecznie ciągany jest po sądach za pyskówki i pomówienia.Dość takiego pieniacza.
    • trdecus Kochani, policzmy się ... 11.04.11, 13:20
      Mówią że ok 500 m wynosiła długość pochodu, ulica niechby miała licząc ostrożnie 9 m. Wtedy 500mx9m=4500 kw. Weźmy też pod uwagę fakt, że w momencie zbliżania się do celu tłum się ścieśniał (byłem w tym tłumie), ale dla ostrożności dajmy nie więcej niż 2 os na mkw. Wychodzi ok. 9000 os samego pochodu. Plus kilka tysięcy na miejscu. Więc w szczycie było conajmniej kilkanaście tysięcy osób (12-16 tys.), czyli dwa razy więcej niż ogłosiła nam GW. Do tego doliczmy osoby które przewijały się w zgromadzeniu od 8 rano do północy, a którzy nie byli obecni cały ten okres - czyli jakieś następne conajmniej 2-4 tys. Razem - od 15 do 20 tys. Poza tym 600 osób przed PKiN to ściema jakich mało - byłem tam. Przed 16tą było tam napewno więcej ludzi niż mieściła Sala kongresowa. Jak to oceniłem - prosto. Po zakończeniu kongresu i wyjściu ludzi tłum nie powiększył się kilkukrotnie jak sugeruje GW, ale co najwyżej o 60-80%. 600 osób to było przed 15tą.
      Następna sprawa - autokary (czyli ponad 4,5 tys. ludzi) to jedno, a co z ludźmi, którzy przyjechali pociągiem albo samochodami, gdzie ludzie którzy przyjeżdżali wcześniej i korzystali z akcji noclegowej, gdzie wreszcie sami Warszawiacy i z okolic. Znów wychodzi conajmniej kilkanaście tysięcy. Myślcie ludzie, a będzie ok.
      • skandy5 Re: Kochani, policzmy się ... 11.04.11, 13:28
        Wszyscy byli duszą i ciałem, więc liczą się podwójnie. Dodać do tego tych co byli tylko duszą i już jest 70tysięcy.
        • trdecus Skoro wolisz czcze gadanie bez argumentów 11.04.11, 13:38
          Wolna twoja wola.
          • skandy5 Re: Skoro wolisz czcze gadanie bez argumentów 11.04.11, 13:49
            Właśnie!
            Zresztą sam Jarosław starczy za 100tysięcy!
        • zuzanka79 Re: Kochani, policzmy się ... 11.04.11, 13:56
          skandy5 napisał:

> Wszyscy byli duszą i ciałem, więc liczą się podwójnie. Dodać do tego tych c
          > o byli tylko duszą i już jest 70tysięcy.

Liczyć nie umiecie. Przecież każdy miał jeszcze Anioła Stróża i Najświętszą Panienkę ze sobą :P
          To by się zgadało :D:D:D
      • boykotka Proszę nie puszczać bąków :) 11.04.11, 13:33
        trdecus napisał:

> czyli dwa razy więcej niż ogłosiła nam GW.

Gazeta Wyborcza powołuje się na kogoś konkretnego - o ile pamiętam to rzecznik policji podał tę liczbę a nie Gazeta Wyborcza. Proszę nie puszczać bąków :)
        • trdecus GW w zasadzie nie cytuje - GW od razu interpretuje 11.04.11, 13:54
          Porównaj artykuł o tym niemal pobitym biednym misiu, który zaatakowany przez tłum musiał się bronić kopniakami. GW mówi że policjanci wzięli go za ręce od tyłu i zaprowadzili do radiowozu (co dla normalnego czytelnika oznacza że Policja po prostu zgarnęła chuligana) a GW interpretuje całe zajście jakoby ten biedny miś był niemal linczowany przez nienawistny tłum. Tak, znamy takich biednych misiów...
          • boykotka Opowiedzieć Ci co mnie dziś boli ? 11.04.11, 14:26
            Myślę, że niewiele to kogokolwiek obchodzi :) Tak jak Twoja subiektywna opinia na temat GW.
            Prosta rada - nie czytaj.
          • lodzermensz1 Re: GW w zasadzie nie cytuje - GW od razu interpr 11.04.11, 15:52
            Albo mamy do czynienia z kompletnym kretynem, który samotnie rzucił się na te 70 tys. ludzi z kopniakami (prawdopodobnie z zamiarem popełnienia samobójstwa), albo w tym co opisuje Wyborcza jest jednak jakaś prawda...
      • rpq Re: Kochani, policzmy się ... 11.04.11, 13:37
        > Weźmy też pod uwagę fakt, że w momencie zbliżania
        > się do celu tłum się ścieśniał (byłem w tym tłumie)

a nie spowodowało to przypadkiem skrócenia długości pochodu? Czy może prawa fizyki przestały w tej wielkiej chwili obowiązywać, otwarły się niebiosa i słychać było trąby Pana?
        • trdecus Fizykiem to ty nie jesteś... 11.04.11, 13:49
          czytanie ze zrozumieniem też sprawia ci kłopoty. Ale ile radości masz w tym że pozłorzeczycz na moherów, nie? Do rzeczy: policja mówiła że w momencie dojścia czołówki do celu długość pochodu osiągała ok. 500 m. Zakładam że wtedy przy tych 500 m pochód był już ścieśniony - w każdym razie bardziej ścieśniony niż w trakcie marszu po wyruszeniu.
          • rpq Re 11.04.11, 14:35
            Ja nie złożeczę na moherków. Chyba ze za złożeczenie uznasz mój sarkazm.

> policja mówiła że w momencie dojścia
            > czołówki do celu długość pochodu osiągała ok. 500 m. Zakładam że wtedy przy tyc
            > h 500 m pochód był już ścieśniony

W momencie dojścia czołówki do celu tłum nie mógłbyć już ściśnięty. Chyba ze szedł ściśnięty.

• pytajnik102 Milion! 11.04.11, 16:54
              Oni są tak ściśli, że 4 osoby na metr kwadratowy osiągają w maratonach, a maszerując to zwykle 12 osób/m kw. Kiedy już dojdą, to na metr kwadradratowy przypada już 25 osób, a każda z nich potrafi wycisnąć 120% soku z cytryny po zjedzeniu kilograma cukru z zawartością 200% cukru w cukrze. Proste.
      • motoguru Re: Kochani, policzmy się ... 11.04.11, 14:34
        trdecus napisał:

> Mówią że ok 500 m wynosiła długość pochodu, ulica niechby miała licząc ostrożni
        > e 9 m. Wtedy 500mx9m=4500 kw. Weźmy też pod uwagę fakt, że w momencie zbliżania
        > się do celu tłum się ścieśniał (byłem w tym tłumie), ale dla ostrożności dajmy
        > nie więcej niż 2 os na mkw. Wychodzi ok. 9000 os samego pochodu. Plus kilka ty
        > sięcy na miejscu. Więc w szczycie było conajmniej kilkanaście tysięcy osób (12-
        > 16 tys.), czyli dwa razy więcej niż ogłosiła nam GW. Do tego doliczmy osoby któ
        > re przewijały się w zgromadzeniu od 8 rano do północy, a którzy nie byli obecni
        > cały ten okres - czyli jakieś następne conajmniej 2-4 tys. Razem - od 15 do 20
        > tys. Poza tym 600 osób przed PKiN to ściema jakich mało - byłem tam. Przed 16t
        > ą było tam napewno więcej ludzi niż mieściła Sala kongresowa. Jak to oceniłem -
        > prosto. Po zakończeniu kongresu i wyjściu ludzi tłum nie powiększył się kilkuk
        > rotnie jak sugeruje GW, ale co najwyżej o 60-80%. 600 osób to było przed 15tą.
        > Następna sprawa - autokary (czyli ponad 4,5 tys. ludzi) to jedno, a co z ludźmi
        > , którzy przyjechali pociągiem albo samochodami, gdzie ludzie którzy przyjeżdża
        > li wcześniej i korzystali z akcji noclegowej, gdzie wreszcie sami Warszawiacy i
        > z okolic. Znów wychodzi conajmniej kilkanaście tysięcy. Myślcie ludzie, a będz
        > ie ok.

Na filmiku, który się chwalił ktoś wcześniej - nie widać ścisku o jakim mówisz. także liczyłbym 0,5 osoby na m^2. Dalej idąc - pochód miał 500 metrów długości - ale nie był w kształcie idealnego kwadratu - raczej na pewno elipsy. 9 metrów szerokości to dużo przesadzone. średnio pas ruchu ma w mieście 2,5 / 3 metry szerokości. dwa pasy ruchu - to 6 metrów. Chodniki były oblegane przez gapiów i ciężko ich zaliczyć jako manifestujących. Wracając do 2óch osób na m^2 - może w centrum tej elipsy było takie stężenie. Jednak działa to na zasadzie rozmycia gausa.
    • smutny_smutek młodszy inspektor Mariusz Sokołowski sobie żartuje 11.04.11, 13:23
      6 tyś.to było w sobotę na manifestacji pod ambasada rosyjska, a w niedzielę to minimum 50 tyś ludzi :)

• amigo05 polska armia na posyłki 11.04.11, 13:26
      allegro.pl/polska-armia-na-posylki-artur-bilski-i1549983720.html
    • qantii Re: Budujące : w narodze co raz mniej ciemnego lu 11.04.11, 13:26
      Idź więc podyskutować na forum "Gazety Polskiej". Takiego "tfórczego" podejścia do jeżyka polskiego to nawet na Frondzi nie widziałam. Gramatyka wpisów woła o zmiłowanie, nie mówiąc o ortografii. Skąd wyście wzięli tych komentatorów? Z podstawówki?

Nie mówiąc o tym jak naród olał wasze wezwanie do oflagowania budynków:D Pewnie widzieliście to "morze" sztandarów, tak jak 70 tys. demonstrantów, buahahahaha :D

Gdyby nie demokracja, już by was armatkami rozganiali.

• wojtas1981 Re: Budujące : w narodze co raz mniej ciemnego lu 11.04.11, 18:14
        nie obrażaj podstawówek, tam za ortografię i gramatykę jeszcze gonią...
        tam piszą ci co "zdobywali" umiejętność pisania i czytania podczas tajnych kompletów i oświaty dorosłych w latach 50-60 ubiegłego wieku, których teraz dopada skleroza...
    • roll3iflex Dziesiątki czy kilka tysięcy? Ilu przyszło na w... 11.04.11, 13:28
      Połowa ludzi to byli zwykli warszawiacy jak ja co poszli na spacer i zatrzymali sie popatrzeć sobie na dziwne zjawiska w przyrodzie :P
      • 1zorro-bis Zobaczymy te kacze miliony na wyborach..... 11.04.11, 13:32
        zawsze mowilem ze Kaczynscy za duzo "malpek" pija. Potem im sie dwoi i troi w oczach.....:D:D:D
      • marrie30 Re: Dziesiątki czy kilka tysięcy? Ilu przyszło na 11.04.11, 13:35
        Oj, nawet liczyć nie umiecie...Była to zorganizowana manifestacja (wieczorny marsz pamięci) i naprawdę trudno byłoby w takim tłumie spacerować;). Chyba, że lubicie spacerować w wielotysięcznym tłumie, który idzie w konkretnym kierunku.
        Oj, tłumoczki, tłumoczki
    • czarnaowca.3 Dziesiątki czy kilka tysięcy? Ilu przyszło na w... 11.04.11, 13:32
      ten zapyzialy burak chcial zgotowac kartoflanke a tu zupa na gwozdziu wyszla...
    • ujnakaczychlapkach Dziesiątki czy kilka tysięcy? Ilu przyszło na w... 11.04.11, 13:34
      Dziesiątki tysięcy to X-factor oglądały w tym czasie ;)
    • dzina-au Dziesiątki czy kilka tysięcy? Ilu przyszło na w... 11.04.11, 13:39
      Policja w ewidentny sposob zaniza ilosc uczestnikow niedzielnych obchodow pod Palacem Prezydenckim. A przeciez latwo to policzyc na dany moment. Nieco trudniej pewnie jest ustalic przeplyw ludzi, bo ja na przyklad bylam tylko wieczorem, nie sadze by wiele ludzi pozostawalo tam od rana do wieczora, a wiec dla obliczenia liczby uczestnikow nalezy zastosowac odpowiedni mnoznik. Z pewnoscia mamy specjalistow od takich kalkulacji, lepszych niz stojkowi sprzed palacu. A tych ostatnich podobno bylo 2 tys, to co, jeden na 3+ uczestnika? Golym okiem bylo widac, ze wiecej osob mieli do upilnowania, choc i tak bylo ich za duzo, a RYNSZTUNEK niczym z wojen gwiezdnych. ZALOSNE.
      • roll3iflex Re: Dziesiątki czy kilka tysięcy? Ilu przyszło na 11.04.11, 13:52
        Myślę że Policja ma większe doświadczenie i wiedzę na temat przeliczania takich zgromadzeń od Ciebie.
      • romanko71 Re: Dziesiątki czy kilka tysięcy? Ilu przyszło na 11.04.11, 15:47
        > Nieco trudniej pewnie jest ustalic przeplyw ludzi, bo ja na przyklad bylam tylko wieczorem,
        > nie sadze by wiele ludzi pozostawalo tam od rana do wieczora, a wiec dla oblicz
        > enia liczby uczestnikow nalezy zastosowac odpowiedni mnoznik.

No właśnie, ja np. zastosowałem mnożnik 10x i wyszło mi 70 tys. ludzi. A mogłem zastosować mnożnik 100x!
    • marrie30 Dziesiątki czy kilka tysięcy? Ilu przyszło na w... 11.04.11, 13:39
      Spacer o 21-szej w tłumie tysięcy ludzi, który zmierza w określonym kierunku to jest to!!!
    • posener17 Dziesiątki czy kilka tysięcy? Ilu przyszło na w... 11.04.11, 13:40
      Miało być kilkadziesiąt tysięcy, wyszła totalna klapa. Przyszli tylko twardzi pisowscy talibowie.
      • marrie30 Re: Dziesiątki czy kilka tysięcy? Ilu przyszło na 11.04.11, 13:43
        posener17 napisał:

> Miało być kilkadziesiąt tysięcy, wyszła totalna klapa. Przyszli tylko twardzi p
        > isowscy talibowie.

Musiaz wrócić do podstawówki, niestety, nie nauczyli Cię rachunków :(
      • rosfita Re: Dziesiątki czy kilka tysięcy? Ilu przyszło na 11.04.11, 18:10
        Nie przyszli tylko zwieźli ich autokarami z calej Polski zgodnie ze starymi dobrymi stalinowsko-gomółkowskimi obyczajami. Niestety udało się zwieźc tylko 7 tys z całego kraju z czego polowa pojechała aby zalapać się na darmowa wycieczkę do miosta.
    • arahat1 pisuary maja problem nie tylko zw zwojami mozgowym 11.04.11, 13:41
      ale ze wzrokiem i matematyka...ale coz taki to lud...

buddha.blog.onet.pl/
    • robmar2007 Dziesiątki czy kilka tysięcy? Ilu przyszło na w... 11.04.11, 13:41
      Były tam miliony, miliony prawdziwych Polaków, którzy przybyli w spokoju uczcić poległych w zamachu na najwybitniejszego męża stanu, gruzińskiego bohatera, wielkiego prawnika, obrońcę zjednoczonej Unii Europejskiej i współtwórcę moralnie odrodzonej IV Rzeczypospolitej!
      I ani słowa w tym prawdy...
    • stefeggg Gdyby to był marsz "antyfaszystów" 11.04.11, 13:47
      To na metrze kwadratowym mieściłoby się 34.7 osoby.
      Wolność albo śmierć!
      • pijanymarynarz Re: Gdyby to był marsz "antyfaszystów" 11.04.11, 14:22
        Nie widziałeś publiki? Same akrobatki i gimnastyczki. Dadzą radę.
        • toberson Wybory uratuja Polske od ruiny!! 11.04.11, 14:50
    • masher Dziesiątki czy kilka tysięcy? Ilu przyszło na w... 11.04.11, 13:52
      bo policja liczyla na trzezwo a pisowcy na prochach...
    • czandra_55 Oczywiście-miliony były :) 11.04.11, 14:00
      przecież prezes ma zawsze rację :)
    • jasiekltd Dziesiątki czy kilka tysięcy? Ilu przyszło na w... 11.04.11, 14:01
      Może było pół miliona..Nieważne...Ja widziałem jedną,blondynkę....Jaka mądra..Już wie,że kwiatów nie nosi się w pysku...
    • old.european Dzieki tej katastrofie zycie prezesa nabralo sensu 11.04.11, 14:02

• szczypopasku Dziesiątki czy kilka tysięcy? Ilu przyszło na w... 11.04.11, 14:10
      hasła,okrzyki.przemówienie prezesa-całkowicie oddały powagę i smutek tej manifety.Znów PIS zyskał w sondażu wyborczym.Dobra propaganda partii!!
    • pijanymarynarz Re: ile osób przyszło na oficjalne obchody? 11.04.11, 14:15
      Bo szanują innych i nie rozkazują nikomu łazić za sobą.
    • etykieta.zastepcza fajne te prochy, po których wszystko widzi się 10x 11.04.11, 14:16
      hehe, normalnie pisiorom się w oczach dziesięcioi. Ciekawi mnie, co za specyfiki oni łykają, że mają takie odloty?
      No i jeszcze Płaszczak ze swoimi "milijionami" i "setkami tysięcy, które wskazały to miejsce..."

Obłęd, czysty obłęd.
    • ddeb123 Dziesiątki czy kilka tysięcy? Ilu przyszło na w... 11.04.11, 14:19
      chyba liczył kundel Hofman, Takie niemieckie nazwisko
    • rm429 Dziesiątki czy kilka tysięcy? Ilu przyszło na w... 11.04.11, 14:20
      Jeśli jest ich tylko tylu to żaden problem. Widać było na przebitkach co to za demonstranci. Wiekowe wojsko w mocherowych beretach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka