Dodaj do ulubionych

Święci się 3 maja

03.05.11, 12:15
Nie lubię tego kraju. Kopia "Matuszki Rossiji", gdzie obywatel jest nawozem a nie podmiotem niewydolnego , partackiego państwa , które istnieje tylko dla siebie.
Obserwuj wątek
    • jurber1 Święci się 3 maja 03.05.11, 12:41
      Zadumałem się przy okazji tej rocznicy... I wracając do rzeczywistości nasunęła mi się myśl(zapewne niepełna, bo nie jestem historykiem) , że najważniejsze victorie i sukcesy narodowe zawdzięcza Polska swoim "kresom" i "kresowiakom"; a w każdym razie nie stolicy (nie umniejszając szacunku dla wielokrotnego heroizmu warszawiaków). Pomyślmy: Piłsudski - Polak z Litwy, Jan Paweł II - góral, , Korfanty - Slazak, Jagiełło - Litwin, Tusk - Kaszub... Wielkość Królestwa Polskiego skończyła sie z przeniesieniem stolicy do Warszawy, zwycięskie powstania - Wielkopolskie i Sląskie ... A z drugiej strony bliźniacy - warszawiacy z "salonu żoliborskiego", histeryczne tłumy warszawiaków przed Pałacem Prezydenckim - od roku ... I co z tego wyniknie (z tego warszawsko-toruńskiego sojuszu) ? Boję się że może być jak z Konstytucją 3 Maja - zostanie wszystko na kartkach papieru i we wspomnieniach - zmarnowane przez zdrajców i rokoszan !
      • 6.smiech Re: Święci się 3 maja 03.05.11, 13:24
        jurber1 napisał:
        ......................Jagiełło - Litwin, Tusk - Kaszub... Wielkość Królestwa Polski
        > ego skończyła sie z przeniesieniem stolicy do Warszawy, zwycięskie powstania -
        > Wielkopolskie i Sląskie ... A z drugiej strony bliźniacy - warszawiacy z "salon
        > u żoliborskiego", histeryczne tłumy warszawiaków przed Pałacem Prezydenckim - o
        > d roku ... I co z tego wyniknie (z tego warszawsko-toruńskiego sojuszu) ? Boję
        > się że może być jak z Konstytucją 3 Maja - zostanie wszystko na kartkach papier
        > u i we wspomnieniach - zmarnowane przez zdrajców i rokoszan !

Ladnie napisane i bardzo madre. BRAWO !
        • stoniec Re: Święci się 3 maja 03.05.11, 16:16
          Ladnie napisane, ale to plagiat: to wspomniany tu Pilsudzki mawial, ze Polska jest jak obwazanek.
          • jousselin Re: Święci się 3 maja 03.05.11, 18:06
            Nie nie Pilsudski, ale Norwid... Prezydent nie popelnia plagiatu, ale cytuje, badz przywoluje slowa Norwida.
            • ad.re zasadność słów "racz nam zwrócić Panie" 04.05.11, 00:27
              wynika z tego kto jest w pałacu Namiestnikowskim, akurat prezydent byłby tu sędzią we własnej sprawie...
              zobaczymy co czas pokaże i powie nam o osobach z kręgu prezydenta

KGB miało i ma duży wpływ na to co dzieje sie w Polsce - jesteśmy przystanią, podobnie jak Czechy dla byłych oficerów KGB, którzy są w bardzo różnych miejscach i także na szczytach władzy w PL.
              czas pokaże jak należy śpiewać
        • 123jna Re: Święci się 3 maja 04.05.11, 07:55
          6.smiech. Kaczynscy wedlug mnie nie sa wlasciwie warszawianami. Oboje rodzicow to kresowiacy, wychowani poza krajem. Jakis dziennikarz szukal metryki Kaczynskich w kosciele na Zoliborzu - nie znalazl. Pewnie urodzili sie w Starachowicach u dziadkow a tylko zostali zarejestrowani w Warszawie, dziadkowie ich wychowywali. Ducha takze warszawskiego nie maja, nie znali pewnie miasta, siedzieli z matka w domu - podworka jak wiemy nie lubili.
          Dzisiejsi warszawianie - to jedynie ok. 40 % o stolecznych korzeniach. Wiekszosc zginela podczas wojny i powstania a takze wiele tysiecy (jak ja) wyjechala w stanie wojennym.
          Przed wojna tylko Warszawa i Lwow byly miastami europejskimi w Polsce. Ani Wilno ani Krakow. Duch nowoczesny, otwarty - to byli mieszkancy Warszawy i Lwowa, jesli na Litwie ktos byl progresywny (Milosz) musial wyjechac z tego Pipidowka do stolicy. Po nich zostali tylko nieliczni, jak Dwaj Panowie z kabaretu. A kto zastepuje ich teraz? Prowincja, widac to po tym co sie dzieje w Polsce - dzis lud z prowincji tworzy Polske, lepiej lub gorzej. Ale oni potrzebuja wielu lat (a moze pokolen) aby do wielkomiejskosci i otwartosci dorosnac.
      • ajakzupa Re: Święci się 3 maja 03.05.11, 14:07
        Jurber1, Tuska postawiłeś w jednej linii z Jagiełłą, papieżem i Piłsudskim. Pozwolę sobie wyrazić sprzeczną opinię. A mianowicie, Tuska należy postawić w jednej linii z Napoleonem, Aleksandrem Wielkim, Cezarem i Lincolnem.
        • erte2 Re: Święci się 3 maja 03.05.11, 18:51
          ajakzupa napisał
          ....... A mianowicie, Tuska należy postawić w jedn ej linii z Napoleonem, Aleksandrem Wielkim, Cezarem i Lincolnem.

Aż tak ? Owszem, chłop niegłupi i już zasłużony, ale chyba trochę przesadziłeś. No, chyba że jesteś jasnowidzem.
        • 123jna Re: Święci się 3 maja 04.05.11, 07:59
          ajakzupa - masz racje, Tusk to czlowiek juz w pelni swiatowy, w mysleniu. Czlowiek wielkiego dzis formatu, nowoczesny ale malo Polakow to potrafi zrozumiec. Na razie.
      • wrd6611 Re: Święci się 3 maja 03.05.11, 15:49
        Warszawa kojarzy sie tylko z kleskami. Na stolice sie nie nadaje bo niby dlaczego?
      • 123jna Re: Święci się 3 maja 04.05.11, 07:48
        jurber1 - oj mylisz sie, kresowiacy niszczyli POLSKE a wiec ducha renesansu, tolerancji religijnej, wielonarodowosci, oni NIE CHCIELI Konstytucji 3 maja, oni doprowadzili do wojny polsko-polskiej pod Bohatem, zamordowali hetmana koronnego - pozniej pomogli wygrac Rosji
        i wykorzystali to Szwedzi (Potop). Stwoerzyli (dzieki rosyjskiemu zaborowi) mit Polaka-katolika, dzis sa wszyscy prawie w PiS-ie i dalej niszcza Polske. Wiekszosc z nich sie tylko spolszczyla ale duch wschodni, wschodnia mentalnosc w nich pozostala. Do dzis. ONI chca rzadow twardej reki, cara a nie reprezentujacego narod prezydenta na czele. Jednoglosnosc a nie tolerancje, kult jednostki - tworza go dzis pod krzyzem na Krakowskim. A bitwy - wiele niepotrzenych i przegranych. Poddali sie najpierw Szwedom na Litwie, zdradzili Rzeczpospolita - wlasciwie czynia to dalej. Wysmiewaja nasz kraj - cenia go, kochaja? Nie.
        Kochaja opowiesci o kresach - a to nie Polska, jedynie jej krance. Przyzwoici kresowianie to byli Lwowiacy. A reszta - duzo moznaby o tym mowic...
    • rozsadek.ltd Wielkie święto Wielkiej Polski 03.05.11, 12:48
      Warto świętować. Warto pamiętać o tym, że Naród polski stać na zryw, którym można zbudować coś znaczącego.
      Miejmy nadzieję, że kiedyś Polska będzie jeszcze wolna.
      • 6.smiech Re: Wielkie święto Wielkiej Polski 03.05.11, 13:29
        rozsadek.ltd napisał:

> Warto świętować. Warto pamiętać o tym, że Naród polski stać na zryw, którym moż
        > na zbudować coś znaczącego.
        > Miejmy nadzieję, że kiedyś Polska będzie jeszcze wolna.

Widac nalezysz do tych zdrajcow i rokoszan z przed palacu Prezydenckiego jesli ze swoim
        naprawde ograniczonym rozsadkiem.(ltd) masz nadzieje, i liczysz na jakas inna wolnosc.
        Spieprzaj dziadu do kaczyReichu !
      • leszek_borakiewicz Re: Wielkie święto Wielkiej Polski 03.05.11, 13:34
        Jesteś chory. Dzięki Bogu takich jak ty jest niewielu.
      • michal.b09 Re: Wielkie święto Wielkiej Polski 03.05.11, 15:21
        Wolna od PiSiorów! Też w to wierzę!
      • rozsadek.ltd Widzę, że niektórych boli 03.05.11, 15:33
        Widać, że niektórych boli celebrowanie przez Polaków tych chwil wolności.
        Mam nadzieję, że jeszcze kiedyś na ten nasz nieszczęśliwy Naród spłynie łaska wolności, no i przede wszystkim, że zaznamy wreszcie prawdziwie wolnego rynku. Socjalistyczny zaduch jest już nieznośny.
        • 0721x Re: Widzę, że niektórych boli 03.05.11, 18:53
          rozsadek Ci twoi celebranci spod pałacu za prl-u chodzili w pierwszych szeregach pochodów 1-szo majowych a w antraktach wrzeszczeli wiesław wiesław a teraz wrzeszczą jarosław
          te typy tak mają muszą zaistnieć a inaczej nie potrafią biedacy
        • erte2 Re: Widzę, że niektórych boli 03.05.11, 21:23
          rozsadek.ltd napisał:
          .... Mam nadzieję, że jeszcze kiedyś na ten nasz nieszczęśliwy Naród spłynie łaska wolności.....
          A może lepiej byłoby gdyby na ciebie i tobie podobną część tego narodu spłynęła kiedyś łaska rozumu i odrodzenia się waszych szarych komórek (może przydałby się jakiś cud ?) bo zapewne ciężko żyje się wam w tak skrajnej tępocie i bezmyślności. Życzę wam tego z całego serca, bo chociaż nie znam tego uczucia kompletnej pustki w miejscu gdzie powinien być mózg, ale domyślam się że musi to być straszne kalectwo.
        • 123jna Re: Widzę, że niektórych boli 04.05.11, 08:01
          rozsadek.ilt - jeszcze jeden targowiczanin wsrod nas. Widzicie Panstwo jak wielu tych "kresowian" chce nam Polske zniszczyc i wprowadzic co - Wielka Litwe!
      • strikemaster Re: Wielkie święto Wielkiej Polski 03.05.11, 17:25
        > Warto świętować. Warto pamiętać o tym, że Naród polski stać na zryw, którym moż
        > na zbudować coś znaczącego.
        > Miejmy nadzieję, że kiedyś Polska będzie jeszcze wolna.

Trafny nick. :)
    • tykaczor Święci się 3 maja 03.05.11, 13:39
      Panie Prezydencie Komorowski ! Te słowa o wolnę Polskę śpiewają ludzie, którym się marzy zamordyzm Kaczyńskiego podobny do istniejącego w Białorusi Łukaszenki ! Jaruś bierze przykład z tego satrapy. Rydzyk , nieszczęsnym i obskubywanym z renr i emerytur moherom wpoił nienawiść do wszystkich ludzi miłujących wolność i demokrację. To oni stanowią "armię " tego "patrioty" Jarusia .Niestety, z przykrością muszę powiedzieć, że problem potwornej nienawiści wśród Polaków rozwiąże tylko NATURA poprzez wymieranie ludzi starych, bo na zrozumienie tych ludzi PRAWDY nie ma zadnej szansy !
    • lzeelitytozwyklebydlonieelity Święto 3 maja dla Polaków, wy macie swoje 22 lipca 03.05.11, 13:56
      freeyourmind.salon24.pl/145822,dlaczego-nalezy-odrzucic-iii-rp
      • leszek_borakiewicz Re: Święto 3 maja dla Polaków, wy macie swoje 22 03.05.11, 14:04
        O kurczę, jeszcze jeden chory
    • ajakzupa panie Michnik 03.05.11, 14:00
      Panie Michnik, Panie i Panowie z Gazety!

Dziękuję za to, że krytykujecie Komorowskiego za nacjonalizm.
    • michal.b09 Święci się 3 maja 03.05.11, 14:05
      Bo ta wolność miała być tylko dla PiSiorów i ePiSkopatu a nie dla jakichś POwców i innych "zdrajców Ojczyzny i ruskich agentów"!
      • ajakzupa Re: Święci się 3 maja 03.05.11, 14:12
        Dobra kontra. Wspaniała. Osobiście widziałem, jak Tusk unika ePiSkopatu i nie pielgrzymuje do Łagiewnik, nie chodzi po kolędzie do Dziwisza.

Czytałem też wypowiedź Marszałka Niesiołowskiego z PO, że to nie on należał do ZCHN-u i że nie jest fanatykiem religijnym.

Co więcej, czytałem list działaczy PO, którzy pisali do proboszczów, iż nigdy nie dadzą im milionów w zamian za poparcie w wyborach.
      • 6.smiech Re: Święci się 3 maja 03.05.11, 14:14
        michal.b09 napisał:

> Bo ta wolność miała być tylko dla PiSiorów i ePiSkopatu a nie dla jakichś POwcó
        > w i innych "zdrajców Ojczyzny i ruskich agentów"!

No i wlasnie to im zepsulo cala przyjemnosc i teraz to juz nie jest swieto.
    • bezspokoju Święci się 3 maja 03.05.11, 14:40
      Panie Prezydencie. Dziękuję za te kilka słów, które pozwalają mi myśleć z optymizmem o przyszłych wyborach parlamentarnych. Nareszcie nazwał Pan próbę destabilizacji kraju, jako nową Targowicę. Czas nazywać rzeczy po imieniu.
    • wnec2005 Święci się 3 maja 03.05.11, 14:48
      "Ojczyznę wolną racz nam zwrócić Panie". Quarwa przestancie zyc czasem przeszlym co miesiac prawie odswiezanie nowego trupa wyjetego z szafy i skladanie mu poklonow. Chcialbym w koncu aby wszyscy Polacy wzieli sie do pracy posprzatali swoja okolice podali sobie zgodnie rece, zostawili krzyze i solidnie wzieli sie za rece i zaczeli budowac nowa Polske.
      "Rozumu racz nam daj Panie" to do wszystkich Polakow. Amen.
    • dr54 Do saint 03.05.11, 17:04
      Jak nie lubisz Polski to wyjedz smieciu - nieudaczniku a nie zasmiecaj tefo forum .
    • wanda43 Święci się 3 maja 03.05.11, 17:51
      Mnie tez serce boli, gdy slucham Prezydenta mojego Kraju zapewniajacego papieza o przynaleznosci Polski do kosciola katolickiego, a dzis mowiącego o wolnej Polsce. Niech sie Prezydent zdecyduje, albo Polska wolna, albo nalezaca do kosciola. I niech Prezydent nie obnosi sie ze swoją religijnoscią. Wszak rabbe Jezus powiedzial, aby modlic sie w izdebce, a nie na pokaz, bo Bog nie mieszka w budowlach ludzka ręka uczynionych.
      • 6.smiech Re: Święci się 3 maja 03.05.11, 21:05
        wanda43 napisała:

> Mnie tez serce boli, gdy slucham Prezydenta mojego Kraju zapewniajacego papieza
        > o przynaleznosci Polski do kosciola katolickiego, a dzis mowiącego o wolnej Po
        > lsce. Niech sie Prezydent zdecyduje, albo Polska wolna, albo nalezaca do koscio
        > la. I niech Prezydent nie obnosi sie ze swoją religijnoscią. Wszak rabbe Jezus
        > powiedzial, aby modlic sie w izdebce, a nie na pokaz, bo Bog nie mieszka w budo
        > wlach ludzka ręka uczynionych.

Swieta prawda. Amen !, i dziekuje za dobry wpis !
    • na.memlonie Święci się 3 maja 03.05.11, 19:01
      Primo: Ojczyznę wolną racz nam wrócić, Panie. A nie zwrocić, bo Pan Bóg Polski nie pożyczał.
      Secundo: To Norwid pisał, że Ojczyzna, to wielki, zbiorowy obowiązek. A nie papież.
      Tertio(do postowicza): To Piłsudski powiedział, że Polska jest jak obwarzanek. A nie Norwid.

Norwid pisał: Ni Wschód ni Zachód, jakbyś stanął w drzwiach. Do przemyślenia.

• wnec2005 Re: Święci się 3 maja 03.05.11, 19:59
        brawo piekne napisane.
    • nec1 To nie jest moja ojczyzna, to nie jest mój kraj 04.05.11, 06:31
      POLSKA JEST KOLONIĄ WATYKANU, WIĘC NIE MA MOWY O ŻADNEJ WOLNOŚCI!
      • grba Re: To nie jest moja ojczyzna, to nie jest mój kr 04.05.11, 09:13

nec1 napisała:

> POLSKA JEST KOLONIĄ WATYKANU, WIĘC NIE MA MOWY O ŻADNEJ WOLNOŚCI!

Ostrzeżenie!
        Musisz pilnie ewakuować się, bo Inkwizycja już po Ciebie jedzie.
    • terleo Re: Święci się 3 maja 04.05.11, 06:39
      Wolna droga! Auf Wiedersehen!
    • terleo Re: Święci się 3 maja 04.05.11, 06:41
      saint_just napisał:

> Nie lubię tego kraju. Kopia "Matuszki Rossiji", gdzie obywatel jest nawozem a
      > nie podmiotem niewydolnego , partackiego państwa , które istnieje tylko dla si
      > ebie.

Polska wolna, droga wolna! Auf Wiedersehen!
    • nec1 Do Terleo 04.05.11, 06:58
      Zamiast dawać głupie rady, podpowiedz rządzącym pajacom, co powinni zrobić, abym miał inną opinię o Katolandzie, pośmiewisku dla całej postępowej Europy.
    • 123jna Święci się 3 maja 04.05.11, 07:33
      Prezydent Bronislaw Komorowski mial racje podejmujac temat protesot pisowych przeciw naszej Ojczyznie. Ci ludzie to sa czesto pogrobowcy zdrajcow z Targowiczy - Konfederacji "Patriotow" Litewskich. Dwiescie dwadziescia lat temu ludzie ci na szczescie dla nas nie zjechali sie na obrady Sejmu Czteroletniego - Konstytucja zostala wprowadzona "fortelem". Ich potomkowie jak np. Radziejowska z IPN-u wystepuja przeciwko dzisiejszej Polsce. Ich wizja ojczyzny i rzadow nie pokrywa sie jak i wtedy z wizja Korony - Staropolski. Nawet dzis zachowuja sie "paskudnie", niszczac symbole narodowe jak flagi i wystepujac przeciwko wladzom wybranym w wolnych wyborach. Nadal niszcza nasz kraj, potwierdza sie tu powiedzenie, ze "czym skorupka za mlodu...". Trzeba wychowac nowe pokolenie Polakow w duchu Korony a nie kresowym. Tamtem tylko Polsce szkodzil. Warto przypomniec, ze na szubienicy zawislo dwoch biskupow z Litwy - Kossakowski i Massalski.
      Tadeusz Kosciuszko, bohater USA i nasz, wydal wyrok na nich. Dzis takze Kosciol Polski stoi po stronie wichrzycieli. A moze by tak wyciagnal wnioski z naszej historii? Fortelem czy nie - Konstytucje 3 maja ustanowiono i dala nam odwage i wiare aby walczyc o wolna - cywilizowana - Polske. Mamy ja dzis, uczymy sie wspolnie ja tworzyc. Z pisowcami nie jest to latwe, ci ludzie maja archaiczna mentalnosc a zbyt niska inteligencje aby nie szkodzic samym sobie. Kosciol ma pozytywistyczna prace do wykonania - zmienic siebie i pomoc tym ludziom w zrozumieniu swiata. Nam - wiekszosci nie wierza, sa to ludzie przesadni i malo racjonalni. Lubia gusla i mity. Kosciol moze tu wykonac dobra robote i odkupic swe grzechy przeciw Polsce, a ma ich wiele.
    • 123jna Re: Święci się 3 maja 04.05.11, 07:40
      Masz prawo nie lubic wlasnego kraju, ale czy to jest madre? Zmien go wiec na lepsze aby dal sie lubic. Kopia Matiuszki Rosji na razie nie jest, ale juz pisowi bracia i prawdziwi patrioci chca Polske taka uczynic - raz z malym czrzykiem Jaroslawem wprowadzic rzady tyrana. Mam nadzieje, ze ta matiuszka kojarzy ci sie z PiS-em? I dobrze - jedynie ci ludzie o wschodniej mentalnosci, sowieckiej, chca kopii Rosji. Wlasciwie kochaja ten kraj (kot Alik, Jaroslaw - to "ruskie" nie polskie imiona u Kaczynskich) a jedynie o tym nie wiedza, lub oszukuja nas jak zwykle. Kraj tworza jego mieszkancy wiec nie psiocz na Polske tylko wez sie do roboty, buduj ja a nie niszcz odwiecznym, polskim narzekaniem. Badz pozytywny, negatywizmy i biedolenie nigdy nikomo nie pomogly, usprawiedliwialy jedynie wlasna glupote i marazm.
    • tykaczor Święci się 3 maja 04.05.11, 08:16
      Panie Prezydencie ! Nie ma się czemy dziwić, że "bydło" moherowe używa takich słów w tej pieśni. To ludzie zatruci jadem nienawiści przez Rydzyka , Michalika, Głódzia, Deca...i Kaczyńskiego. Dla nich nie ma "lekarstwa". Ten problem rozwiąże "natura" ze względu na ich wiek. Nie wiem, jak przed Panem Bogiem, w którego oni udają, że wierzą, zdołają się te KANALIE wytłumaczyć ze swojej NIENAWIŚCI !!!
      • zejar47 Re: Święci się 3 maja 04.05.11, 08:41
        tykaczor ma całkowicie rację
    • grba Bronisław Maria I Moralizator 04.05.11, 09:12
      Płacz za utraconą jednością narodową w ustach naszych polityków włącznie z Panem Prezydentem to Olympus Mons hipokryzji, bo ów brał aktywny udział w tym, co nasi politycy lubią najbardziej, czyli w "kto kogo opluje bardziej", ów kontestował legalnie i demokratycznie wybranego czyli Lecha II, a teraz, kiedy został głową naszego państwa oburza się na to, co sam do niedawna czynił, bo szmacić wrogów jest miłe, ale nas trogat`nielzja!

A teraz do sztachet i na wojnę "faszystów" ze "zdrajcami".
    • art.usa Zła banda PISowskich faszystów, chce Polski w dybach. 04.05.11, 09:37
      Tyle że do tego nie dojdzie,
      bo by doszło do wojny domowej.
    • abdank27 Święci się 3 maja 04.05.11, 21:25
      Rodacy, co wy się dziwicie. Dawno nie było żadnej wojny, ani powstania, zwłaszcza przegranego. Teraz Polska przejmuje prezydencję w UE. Może się zdarzyć jakiś sukces, nie daj Boże. A po co nam sukces? Jak tu potem żyć bez apelu poległych? :(

PS. A oni dobrze śpiewają. Ponieważ ojczyzna większości Polaków to nie ich ojczyzna, więc wołają o inną. Może u tych "usopałów" w Urugwaju, znaleźliby ukojenie? Szmalcownik by został królem, Jarosław kanclerzem wielkim, Rydzyk prymasem i jakoś by im się wiodło :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka