Dodaj do ulubionych

Przyszedł Groupon do fryzjera

07.05.11, 22:04
to jest właśnie edukacja po PRL, że uczy ludzi czytać a nie uczy rozumieć.

pan fryzjer podpisał umowę czym potwierdził zgodę więc niech nie płacze, że będzie robił za część stawki tylko niech się wywiąże z swojego podpisu albo niech uda się do sądu gdzie mu wytłumaczą, że jak dorosły człowiek podpisuje zobowiązanie to znaczy to coś więcej niż autograf
Obserwuj wątek
    • santoallora Re: Przyszedł Groupon do fryzjera 07.05.11, 22:18
      A co ty masz na wytłumaczenie swojej głupoty? Też PRL czy już III RP?
      • gatta5 Re: Przyszedł Groupon do fryzjera 07.05.11, 22:36
        Nie wiedział, co to groupon i podpisał? I czyja to wina? Klientek albo Groupona? Jasne. Pełno takich niefrasobliwych, tylko dlaczego klienci mają cierpieć?
        • tetlian A co to za problem zatrudnić dodatkowych fryzjerów 08.05.11, 22:03
          Nie rozumiem problemu tego gościa. Skoro wie, że będzie miał tak dużo klientek, to dlaczego po prostu nie zatrudni pomocników w swym salonie? Przecież gdyby tam pracowało kilka fryzjerów, to szybko by się uwinęli.
          • iv_y Re: A co to za problem zatrudnić dodatkowych fryz 08.05.11, 22:06
            tetlian napisał:

> Nie rozumiem problemu tego gościa. Skoro wie, że będzie miał tak dużo klientek,
            > to dlaczego po prostu nie zatrudni pomocników w swym salonie? Przecież gdyby t
            > am pracowało kilka fryzjerów, to szybko by się uwinęli.
            >

W umowie było napisane, że osobiście musi obsłużyć klientów.

To tak w temacie czytaniu tekstu bez zrozumienia.
            • hugow co to za problem zatrudnić dodatkowych fryzjerow 09.05.11, 00:35
              po pierwsze - do odbierania telefonu może kogoś zatrudnić
              po drugie - w umowie było, że będzie strzygł osobiście on, ale nie ma zakazu aby wszystkie inne czynności fryzjerskie poza strzyżeniem wykonywał inny fryzjer
              • info0 No co za problem wydać kilkaset złotych 09.05.11, 01:55
                na dodatkowych pracowników. Ludzie skąd wy pomysły bierzecie na takie dyrdymały? On i tak gó... zarabiał przez tego Grupona. 10zł z rzekomych 29zł. Sorki ale to nieporozumienie. Reklama owszem, ale cena za tą reklamę jest zbyt duża.
                • taka_prawda500 Re: No co za problem wydać kilkaset złotych 09.05.11, 05:46
                  info0 napisał:
                  Naprzód armio, naprzód gnaj, nigdy nie trać wiary w to, by królewski objąć tron. Cały świat niech do stóp ukłoni się, oto nadszedł wielki dzień, właśnie spełnia się Twój sen.
                  O, widzę wielbiciela żużla i pozdrawiam:D
                  • von_seydlitz Dał się nabić marketerom - jego strata... 09.05.11, 08:15
                    Marketing to sztuka wciskania ciemnoty...... Wystarczy poczytać parę fachowych książek, żeby się o tym przekonać..... albo tak jak wiadomy fryzjer - na własnej skórze...
                    • xyz2000 Pewnie liczył na tanią reklamę. 09.05.11, 09:27
                      Dlatego nie dał ograniczenia, żeby oferta dłużej "wisiała".
                      Co za debil.
                    • nkab Re: Dał się nabić marketerom - jego strata... 09.05.11, 09:34
                      Facet był trochę sceptyczny bo na jakiś czas wypadł z rynku.

Grupon widząc takie nazwiska klientek od razu wiedział,
                      że dla nich (nie dla faceta) jest dobry to interes i był
                      zaiteresowany właśnie jak największą ilością klientek.

Jedynym błędem była cena faceta dla Gruponu,
                      gdyby była wyższa to więcej by zarobił i on i Grupon.

Zauważcie tylko jedno - facet jest niewolnikiem
                      a Grupon inteligentem.

Andrzej.
                  • winku A zatem już nigdy nie skorzystam z Groupona 09.05.11, 08:15
                    Cóż, byliby w porządku, jakby wycofali ofertę wtedy, kiedy facet o to po prosił. Sami wiedzą, ze takie oferty nie cieszą się wielkim powodzeniem. Szczególna popularność tej powinna im dać do myślenia. Szczególnie, że facet zwracał uwagę, że nie jest w stanie obsłużyć takiej ilości zleceń.
                    A zatem za bezmyślność i brak empatii: ŻEGNAJ GROUPONIE
                    Idę na grupera, seeet deal itp.
                    • szeregowy_agent Dla klientów to też może być pułapka! 09.05.11, 09:45
                      Masz zamrożoną kasę, bo oto okazuje się, że do fryzjera, kosmetyczki czy na manicure owszem możesz się zapisać, ale za kilka miesięcy. No i musisz pamiętać o tym nieszczęsnym terminie, bo pieniądze przepadną. Zatem rozwiązania Groupona są do poprawki również ze strony klientów. Oferta powinna być tak skalkulowana, aby można z niej było skorzystać w rozsądnym czasie!
                      • furry Re: Dla klientów to też może być pułapka! 12.05.11, 12:18
                        szeregowy_agent napisała:

> Masz zamrożoną kasę,

No, całe 29zł, jeśli dobrze zrozumiałem z artykułu.

Pan fryzjer się po prostu dał zbajerować panience z marketingu Groupona.
                    • roxy11 Zasady dziania groupona 09.05.11, 09:51
                      Groupon dostaje pieniądze od klientów w dniu sprzedaży oferty, natomiast część należną fryzjerowi przekazuje dopiero po wykonaniu usługi. Mówienie więc, że fryzjer już swoje zarobił, a teraz nie chce strzyc jest nieprawdą. A pieniądze pracują w banku dla grupona przez parę tygodni lub miesięcy. Podwójny biznes.
                      • michpod Re: Zasady dziania groupona 14.05.11, 11:11
                        Zasady działania są takie , że Grupon ma partnera z którym podpisał umowę w d.... Najbardziej to mu zależy na kasie , a gdy pojawiają się problemy to zwale je na partnera. Moim zdaniem Budny powinien pozwać Grupona w sądzie. Reprezentant Grupona jest odpowiedzialny za rady jakich udziela , jeśli odradził klientowi ustawienie limitu na sprzedaż to powinien ponieść tego konsekwencję. Grupon jest odpowiedzialny za swoich pracowników jak również za konstrukcję oferty polegającą na doradztwie w tym zakresie. Działania firmy polegające na chowaniu głowy w piasek są po prostu śmieszne. Za chwilę ten sam problem wypłynie z inną ofertą , czego po prostu nie da się uniknąć biorąc pod uwagę podejscie Grupona w stosunku do partnerów z którymi podpisują umowę. A fama o " profesjonaliżmie firmy " rozejdzie się szerokim echem. Czarny HR szybciej zyskuje odzwięk niż moderowany przez speców. Gruper dba o własny tyłek nie o dobro klienta.
              • ona_kontrowersyjna Raczej było napisane: 09.05.11, 09:42
                Ofertę uzupełniała wyliczanka gwiazd, które czesał mistrz. Pogrubionym drukiem zaznaczono: "Wszystkie usługi wykonuje Jarek Budny".
                • beejay02 Re: Raczej było napisane: 09.05.11, 09:55
                  To był jeden z trzech błędów. Pierwszy oczywisty brak limitu, drugi fryzury projektuje i nadzoruje, a część klientów strzyże ktoś inny. Nie wiem czy opłaciłoby się finansowo ale uratowałaby honor przedsiębiorcy. Do tego usługa skalkulowana zbyt nisko (biorąc pod uwagę horrendalną marżę Grupon).
                  • niebored Groupon=przekret 09.05.11, 19:30
                    Nie wiem jak jest w Polsce ale jak slysze Groupon i o podobnych do nich a wyrastaja jak grzyby po deszczu to mi sie niedobrze robi! Z mojego doswiadczenia:
                    1. Nie odpowiadaja na telefony,listy ale za to maja wspanialy marketing. Wszedzie o nich glosno.Dzisiaj w AM New York pisza o tym jak wszyscy uzywaja tego sposobu robienia zakupow i korzystania z uslug. Dodaja tez, ze 45% nidgy nie wykorzystuje kuponu. Z jednym z powodow o ktorym nie wspomina sie, ze nie sa w stanie umowic sie na wizyte!
                    2.Czest nie zgadzaja sie na limity albo ustalaja je wysoko!
                    3. Zabieraja 50% tego co klient placi! Kto widzial taka marze!!!!????
                    4. Nie pozwalaja ustalic ceny wyzszej jak ktos tam wszesniej wspomnial bo twierdza,ze sie nie sprzeda. Oczywiscie klamia. Sprzeda sie ale nie w takiej ilosci.
                    5. Czytalem o przykladzie masazysty ktorego "zmusili" by zreklamowal sie z a smiesznymi pieniedzmi za 1.5h masazu!!!! Oczywiscie limit wysoki i gosc musial zwinac interes bo tysiace ludzi sie zglosilo.
                    6. Jednym zdaniem nie jest to dobry sposob dla malych firm a duze maja inne sposoby na reklame i dotarcie do klientow. Klienci natomiast nie rozumieja, ze gosc padl ofiara manipulacji. Tak glupi byl ale firma dobrze widziala co robi. On nie dzialal w zlej intencji w przeciwienstwie do groupon.
                    7. Parki, hotele, kinia moze moga jakos sie zareklamowac jesli maja pustke i nie potrzebuja pracownikow do obslugi zwikszonej liczby ludzi. Marza 50% jest nie z tej ziemi!!!!
                    • furry Re: Groupon=przekret 12.05.11, 12:29
                      niebored napisał:
                      > 3. Zabieraja 50% tego co klient placi! Kto widzial taka marze!!!!????
                      nie wiem, chyba każdy kto się decyduje czyta warunki umowy?

> 5. Czytalem o przykladzie masazysty ktorego "zmusili" by zreklamowal sie z a sm
                      podeślij link, bo jestem ciekawy tego "zmusili" :-)

W sumie parę razy skorzystałem, nie tylko z groupona ale też różnych mutacji. Nie rozumiem, dlaczego nie skorzystać z oferty tańszej o 50%. I mówiąć obrazowo - wali mnie, jak się dogaduje groupon z firmą, jakie kto ma marże. Ktoś, kto prowadzi własny interes, powinien być na tyle przytomny żeby nie dać się zbajerować panience z marketingu. Jeśli nie, to niestety wypada z interesu. Kropka.

Chyba że jest to bank, wtedy zawsze można trochę publicznych pieniędzy uszczknąć...
                      • keetka Re: Groupon=przekret 27.08.11, 12:55
                        A firme wali to, ze jestes klientem grupona i usluge wykona slabiej niz w pelnej cenie. Nie licz na to, ze jako sknera, ktora szuka okazji za 50% bedziesz traktowany przez firmy na poziomie. Niestety, ale kazdy kij ma dwa konce.
                    • krol-julian Re: Groupon=przekret 31.05.12, 19:19
                      Oferty Groupona to napewno fajna sprawa, szczególnie pod względem cenowym ale ludzie ... trzeba pamiętać, że nie w każdym przypadku promocyjna cena będzie współmierna z jakością usług jaką byśmy oczekiwali/ Chyba logiczne jest że firmy króre podpisują umowę z grouponem chcą na tym zarobić, trzeba pamiętać że groupon to przede wszystkim okazja dla firm na promocję, ale też te firmy wystawiając ofertę nie chcą stracić.... I tak np. wykupując jakąś wycieczkę w grouponie napewno dostaniemy w hotelu gorszy pokój, czy w restauracji "biedniejszą" porcję w porównaniu do klientów pełnopłatnych.... no coś za coś. Też wiadomo że to nie jest reguła do każdej oferty , ale jesli już to trzeba się z tym liczyc że za niższą cenę napewno rarytasów nie dostaniemy...
          • attka Re: A co to za problem zatrudnić dodatkowych fryz 08.05.11, 22:06
            o klientki miały zapisane, że to ON je będzie osobiście strzygł...
            • michalfront dodatkowi dla "pozagrouponowych" :) 08.05.11, 22:12
              no to pan Jarek strzyże przez najbliższy miesiąc panie z Groupona, a w tym czasie pomocnicy strzygą "zwykłe" klientki

no i bez płaczu - nawet jak z tych 1600 pań 200 zostanie stałymi klientkami (czyli wizyta 2 razy w miesiącu) to i tak w skali roku mu się super opłaci

a jeśli chodzi o Groupona to korzystałem 3 razy i było ok - w przypadku 2 ofert na 100% bym nie zapłacił normalnej ceny więc firmy i tak skorzystały chociaż trochę (inaczej nic by na mnie nie zarobiły), w przypadku 1 firmy zostałem "stałym" klientem, więc ta forma reklamy spełniła względem tej firmy swoje zadanie
            • tomy9000 Re: A co to za problem zatrudnić dodatkowych fryz 08.05.11, 22:20
              Nawet gdyby nie miały zastrzeżenia, że musi strzyc sam, to jaki jest sens zatrudniać kogoś, jeśli za 2 godziny pracy dostaje się od grupona 10zł. Gdzie ZUS, wynajem lokalu, nie mówiąc o zysku. W swojej firmie od kilku miesięcy dostaje codziennie telefony z super ofertami od grupona i temu podobnych portali. Z kalkulacji wynika, że za moje usługi po rabacie i ich prowizji dostaje 1/4 normalnej ceny. Za darmo to ja wole sobie poleżeć na słońcu niż dorabiać grupona. Na miejscu gościa postarał bym się o spełnienie jednego z warunków koniecznych do rozwiązania umowy i niech się grupon martwi, przecież to on sprzedawał kupony.
              • jedruch E tam 08.05.11, 22:36
                jaki ZUS...
                powiedz mi u którego fryzjera dostajesz paragon?
                • mol_chemiczny Re: E tam 08.05.11, 22:43
                  > jaki ZUS...
                  > powiedz mi u którego fryzjera dostajesz paragon?

To już ludziom ZUS z US się myli...
                • marter7 Re: E tam 08.05.11, 22:55
                  > powiedz mi u którego fryzjera dostajesz paragon?

Ja u swojego dostaję. Czyżbyś się strzygł u oszustów?
                • gazeta_mi_placi Re: E tam 09.05.11, 10:48
                  Ja u swojego zawsze dostaję.
              • mrarm Re: A co to za problem zatrudnić dodatkowych fryz 09.05.11, 08:59
                Człowieku, to tak jakbyś płacił za reklamę. Kto Ci broni ustawić limit osób na 100, i patrzeć, jak ludzie wykupują to w 5 minut, jeżeli jesteś dobry. Za to oferta będzie przeglądana/wyświetlana w skrzynce mailowej jeszcze przez tydzień! I płacisz wtedy psi grosz za niezłą reklamę. Nie warto?

Trzeba kalkulować!
              • hermilion Re: A co to za problem zatrudnić dodatkowych fryz 09.05.11, 10:56
                Dokładnie - niech na przykład poprosi właściciela lokalu o 'przysługę'
                wypowiedzenia umowy na lokal. Na miesiąc ze skutkiem natychmiatowym,
                klientki mogą się odbić od drzwi od jutra ... a on pojechać na wakacje.

Potem może podpisać nową umowę z tym samym właścicielem lokalu.

A Głupon wtedy niech sam się tłumaczy swoim klientkom jak
                sądzi że może mieć niewolnika.
          • ona_kontrowersyjna A dlaczego Ty nie czytasz ze zrozumieniem? 09.05.11, 09:40
            Odpowiedzi na swoje pytanie szukaj w tekście. Powodzenia!
        • tsuranni Re: Przyszedł Groupon do fryzjera 08.05.11, 22:41
          nasz przedmówca jest po prostu człowiekiem, który cale zycie pracuje u kogoś na etacie, nie wie co to jest ryzyko i inwestowanie własnych pieniędzy, nie popełnia błedów, które skutkować mogą rozwaleniem firmy, bo nie ma firmy.... za to zna się na wszystkim i mocny w gebie jak mało kto
      • maxixxx Re: Przyszedł Groupon do fryzjera 07.05.11, 22:44
        na swoje?? a to niby jest artykuł o mnie czy o gościu który wyraził zgodę na pewien rodzaj umowy a potem poleciał do gazety wypłakać się jak to jest przez los poszkodowany

firmy typu grupon nie są nowością w Europie i polegają na promocji w których firma która się zgadza na taką współpracę rezygnuje z części dochodów by firmy typu grupon mogły sprzedać kupony na usługę reklamując je na swoich portalach

fryzjer z tego artykułu chciał być cwany i myślał, że mu ktoś zrobi w internecie reklamę za darmo sławiąc jego zasługi?? ten gość nie płacze dlatego, że będzie miał masę klientów ale dlatego, że będzie ich obsługiwał za około 50-70% ( nie wiem jakie warunki ma dla firm grupon )wartości normalnej usługi

moja mowa jest krótka - skoro podpisał umowę to niech się z niej wywiązuje

i na końcu dziękuję za swoistą analizę mojej inteligencji i mam nadzieje, że czujesz się z tym lepiej
        • jamnnik Re: Przyszedł Groupon do fryzjera 08.05.11, 09:48
          maxixxx napisał:

> moja mowa jest krótka - skoro podpisał umowę to niech się z niej wywiązuje

tylko, że nie zauważyłeś działania Groupona typowego dla nieuczciwych firm kredytowych czy ubezpieczeniowych lub nawet konkursów sms: mówi się klientowi tylko te rzeczy które klient chce usłyszeć a o rzeczywistych kosztach, zagrożeniach i ryzyku w ogóle się nie wspomina.
          Byle podpisać umowę.
          Klient zupełnie przeciętny, nie policzył wszystkiego dokładnie, nie sprawdził umowy z prawnikiem, nie przeszukał forów internetowych w tym temacie po prostu zawierzył sprzedawcy. A ten go wydoił.

• slawas007 Re: Przyszedł Groupon do fryzjera 08.05.11, 23:09
            @ jamnnik
            i tak zrobiło ze mną pkt
            masz rację
            gonić tych potałachów bez skrupułów, oni za parę zeta matkę sprzedadzą
          • tirinti Re: Przyszedł Groupon do fryzjera 08.05.11, 23:17
            Dla wszystkich powinno być oczywiste, że jak ktoś dzwoni do niego z super ofertą, to jest to super oferta dla tego kto dzwoni, czy raczej jego pracodawcy. Jakby oferta była super dla klienta to nikt by się nie trudził, żeby dzwonić i o niej informować.
          • nadpis Groupon doi, bez wątpliwości 09.05.11, 07:01
            grupon zarobił ponad 31 tys w 48 godz,
            zapłacił sprzedawcy do 5 tys ,

facet ma teraz 1/2 roku po 10 godz dziennie, za razem >16tys, normalnie zarobiłby 113 400pln

tak wygląda wrabianie klienta w impulsywne kupowanie
            • cezaryga Re: Groupon doi, bez wątpliwości 09.05.11, 10:02
              Nie jest pewne czy zarobiłby 113 tys. Bo może nie miałby klientek. Pewne jest, że chciał sobie zrobic reklamę. Pewne jest, że nie przeczytał dokładnie umowy. Pewne jest, że wolał sluchać zapewnień handlowca groupona.

Jest na to rada - poprosić handlowca o pisemną ofertę i kontakt za trzy dni. Przez te trzy dni przeczytać umowę i zastanowić się co w niej jest niejasne albo niekorzystne.
        • sprawdzczywolnejesttokonto Re: Przyszedł Groupon do fryzjera 08.05.11, 22:13
          nie chciał być cwany tylko został wprowadzony w błąd przez przedstawiciela Groupona - nie musiał znać wszystkich danych dotyczących popularności tego typu zakupów bo tam nie pracuje. Skoro usłyszał że szansa na 300 klientów jest mała i ma się modlić oraz że ustawianie limitu w tej sytuacji nie ma sensu to ciężko tu mówić o jego cwaniactwie, a raczej o braku profesjonalizmu ze strony Groupona. Więc bez obrazy ale ty i owszem: czytasz i rozumiesz ale tylko pojedyncze słowa, może zdania. Sensu całości nie załapałeś.
          • tirinti Re: Przyszedł Groupon do fryzjera 08.05.11, 23:18
            Własnie to świadczy o profesionaliźmie handlarza grupona. Rolą handlarza jest wciskanie kitu potencjalnej ofierze... znaczy klientowi.
            • ikmar Re: Przyszedł Groupon do fryzjera 09.05.11, 00:14
              Sprzedaż polega na budowaniu partnerstwa , a na wciskaniu czegoś na rympał.
              • bromva Re: Przyszedł Groupon do fryzjera 09.05.11, 07:17
                Jak widać ta suka z grupona o tym nie wie.
                • semihora Re: Przyszedł Groupon do fryzjera 09.05.11, 09:17
                  Chyba raczej jej szefowie, bo ona mówi to, co powiedzieć musi. Tej "suki" nikt po głowie nie pogłaszcze, jeśli nie złapie klienta,a ona przecież też musi za coś żyć.
                  • furry Re: Przyszedł Groupon do fryzjera 12.05.11, 12:37
                    Eee, musi? Nakaz pracy dostała? Nie te czasy już chyba.

Raczej to wciskanie uważa za "budowanie kariery". Jej sprawa.
            • goove Re: Przyszedł Groupon do fryzjera 09.05.11, 07:33
              Na pewno pan Budnik pójdzie na wieloletnią współpracę z tą firmą.
          • slbm Re: Przyszedł Groupon do fryzjera 09.05.11, 08:58
            > Skoro usłyszał że szansa na 300 klientów jest mała i m
            > a się modlić oraz że ustawianie limitu

To mógł zauważyć, że ta informacja z jego punktu widzenia nie trzyma się kupy. Skoro ma się modlić o 300 klientów, to równie dobrze, dając pełną wiarę w to co mówi mu pani z Groupona, ale działając też we własnym interesie, mógł ustawić limit na 500.
            Jeśli pani z Groupona świadomie namówiła pana do niekorzystnej umowy, jest to oczywiście naganne (a może sama w to wierzyła? Kto teraz dojdzie?), ale nie zwalnia to z odpowiedzialności za podpisaną umowę. Jeśli podpisuję umowę groźną potencjalnie dla mojego biznesu, to w moim własnym interesie jest choć trochę zastanowić się nad potencjalnymi konsekwencjami, a nie wierzyć na słowo potencjalnemu kontrahentowi, który przecież zawsze będzie działał przede wszystkim we własnym interesie.
        • rozwado Re: Przyszedł Groupon do fryzjera 09.05.11, 07:50
          Nalezy zawsze stawac po stronie ucisnionych. Fryzjer zostal oszukany przez korporacje. Byl skromny (70 zl to nieduzo). Po co sie wdawal w interesy z oszustami.
        • mrarm Re: Przyszedł Groupon do fryzjera 09.05.11, 09:02
          No dokładnie.. jego błędem jest nieprzeczytanie regulaminu, warunków, for internetowych..
          Ustawiłby limit na 200 300 osób, to klientki odkupywałyby od siebie kupony w drugim obiegu, tym razem za 100 zł:), fama o tym poszłaby w świat, a on miałby niezłą reklamę nie za miesiąc pracy za 3/4darmo, tylko za tyzdień takiej pracy.
    • wude401 Przyszedł Groupon do fryzjera 07.05.11, 22:34
      Nie wiem jak to przeczytałem, oczy mnie rozbolały od tej "spacji" w dziwnych miejscach tekstu, a i jej braku pomiędzy wyrazami. MASS AKR Atobyłaja kaś.

---------------------
      <a href="HTTP://www.autoczesci.biz">Filtry samochodowe</a>
      • pawel-strzalka Re: Przyszedł Groupon do fryzjera 07.05.11, 22:36
        No właśnie, tekst szedł "byle szybko" czy sprawdzić się nie chciało? Czyta się jakby PokEmOny pisały.
      • princessofbabylon Re: Przyszedł Groupon do fryzjera 07.05.11, 22:39
        Ja o tym samym! Nie da się tego czytać!! Odpuściłam sobie, a podchodziłam dwa razy. Straszna fuszerka.
    • asiazlasu Przyszedł Groupon do fryzjera 07.05.11, 22:36
      ogromna czesc ofert francuskiego Grupona ma limit w ilosc sprzedanych kuponow - dolny i gorny. Przeciez to latwo wlascicielowi w dwoch zdaniach powiedziec. Calkowita odpowiedzialnosc reprezentantki. Dziki kraj. Kiedy bedziecie wieszac przedsiebiorcow ...???
      • aspiryn30 Re: Przyszedł Groupon do fryzjera 07.05.11, 22:49
        Otóż to. Przedstawiciel jest od wytłumaczenia wszystkich punktów, jak trzeba to nawet łopatologicznie i trzy razy. To się nazywa jakoś tak zawile... "profesjonalizm" chyba. Wykonawca usługi ma się znać na tym co robi. A czytanie ze zrozumieniem to w szkole.
        • tirinti Re: Przyszedł Groupon do fryzjera 08.05.11, 23:25
          Bzdura! Rolą handlarza jest sprzedać jak najwięcej poprzez wciskanie kitu frajerom. I im lepiej handlarz kit wciska tym bardziej docenia go pracodawca. Uczciwi handlarze są wywalani z pracy bo są nieefektywni. Dzięki tej pani grupon miał przychód 1626*14.50 czyli 23577PLN. Gdyby za jej namową fryzjer ustawił limit 300 to by mieli marne 4350PLN.
          • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Przyszedł Groupon do fryzjera 08.05.11, 23:40
            tirinti napisał:

> Bzdura! Rolą handlarza jest sprzedać jak najwięcej poprzez wciskanie kitu fraje
            > rom. I im lepiej handlarz kit wciska tym bardziej docenia go pracodawca. Uczciw
            > i handlarze są wywalani z pracy bo są nieefektywni. Dzięki tej pani grupon miał
            > przychód 1626*14.50 czyli 23577PLN. Gdyby za jej namową fryzjer ustawił limit
            > 300 to by mieli marne 4350PLN.

Zarobią więcej. Bo klientki zapłaciły Gruoponowi. A jeśli nie wykorzystają swojego kuponu to groupon nie będzie musiał płacić usługodawcy. Jedynie niewywiązanie się sprzedawcy zmusza groupona do zwrotu kasy klienom. A i w tej sytuacji pewnie ze sprzedawcy próbują swoją "stratę" ściągnąć.

Czysty zysk. :)
            • mieszkam_w_w-wie Re: Przyszedł Groupon do fryzjera 09.05.11, 14:07
              > A jeśli nie wykorzystają swoj
              > ego kuponu to groupon nie będzie musiał płacić usługodawcy. Jedynie niewywiązan
              > ie się sprzedawcy zmusza groupona do zwrotu kasy klienom.

No to Cię zaskoczę, ponieważ mojej żonie, gdy okazało się na hotel nie ma żadnych rozsądnych terminów (weekendowych, został tylko środek tygodnia), groupon grzecznie zwrócił pieniądze za kupon...
              • anika1983 Re: Przyszedł Groupon do fryzjera 09.05.11, 22:29
                Jeżeli to było w ciągu 10 dni to ma taki psi obowiązek, tak jest w regulaminie i w polskim prawie o zakupach na odległość
          • michaelm3 Re: Przyszedł Groupon do fryzjera 09.05.11, 00:28
            tirinti napisał:

Dzięki tej pani grupon miał
            > przychód 1626*14.50 czyli 23577PLN. Gdyby za jej namową fryzjer ustawił limit
            > 300 to by mieli marne 4350PLN.

Ja tylko w kwestii formalnej. Tirinti, ty juz wczesniej dales przyklad braku rozumienia tekstu czytanego ale dopiero teraz widze, ze u Ciebie to przypadek nieuleczalny. Wg. tego artykulu lichwiarze dostaja 19PLN a nie 14,5 od kazdego klienta z kuponem lichwiarza.
            Naprawde martwie sie o twoje wyniki maturalne...

A dla wszystkich naiwnych, korzystajacych z ofert tej firmy mam jedna rade: zanim wykupicie usluge drozsza od obiadu w restauracji za 100PLN jak np. 3 noclegi w Pradze ponad 50% taniej za 699PLN, depilacje laserowa 90% taniej za 1000PLN czy uslugi dentystyczne 60% taniej za 500PLN itd. itp. najpierw sami sprawdzcie cennik w firmie oferujacej dana usluge.
            Istnieje duze prawdopodobienstwo, ze jej oryginalny bazowy koszt jest mniejszy od tego po znizcze, ktora reklamuje lichwiarz (groupon).
            • cezaryga Re: Przyszedł Groupon do fryzjera 09.05.11, 10:05
              Dokładnie!Tak jak dzień bez vat w MM.
            • xki Re: Przyszedł Groupon do fryzjera 09.05.11, 12:11
              ale jest też napisane że groupon bierze ok 50% prowizji a nie 2/3. to mogłoby więc znaczyć że pan zarabia 'jakieś 10zł' a tak naprawdę 15.
          • atmt Re: Przyszedł Groupon do fryzjera 09.05.11, 07:44
            Myślenie idioty, sorry... Uczciwy handlarz ma zaoferować uczciwą cenę, za swój towar. Jeśli sprzedaje telewizor, w którym nie działa np. pilot i nie poinformuje o tym kupującego jest oszustem. Tak samo pani z Groupona. Albo zapomniała i wtedy Groupon powinien przyznać się do błędu i go naprawić, albo celowo (bo takie są wytyczne firmy) wprowadziła klienta w błąd. Myślenie durnia, bo teraz ludzie usłyszą o takich przekrętach i Groupon straci klientów. Zarobi co prawda na fryzjerze więcej niż by mógł, ale traci opinię i kolejne firmy, które mogłyby z Groupona skorzystać. Typowe dla cwaniaków, którzy nie potrafią patrzeć perspektywicznie...
            • moustik Re: Przyszedł Groupon do fryzjera 09.05.11, 09:26
              Ja się nawet zastanawiałem, czy skorzystać z usług tego całego groupona, ale po tym artykule na pewno tego nie zrobię. Oby tak jak ja pomyślało wielu innych ludzi. Lichwiarstwo, naciągactwo, nieuczciwość - nie popłaca. Tak powinno być w każdym razie. Z czymś takim (celowym wprowadzeniu w błąd klienta) powinno się iść do sądu. Nie rozumiem dlaczego ten pan tego nie zrobi.
    • ju-li1 Przyszedł Groupon do fryzjera 07.05.11, 22:40
      Nowe zasady pisowni!
      Dobrze, że wprowadzone już po maturze z polskiego, bo pewnie nikt by nie zdał... :(
    • eruve.elen Przyszedł Groupon do fryzjera 07.05.11, 22:45
      Groupon - przynajmniej polski - to w wielu przypadkach niepłacalny szajs, a nie 'promocja'. Że kupujący dają się na to nabierać, to mogę zrozumieć - nie sprawdzają konkurencyjności tych ofert. Ale że usługodawcy?

Jakbym usłyszała, że ktoś chce mi zrobić promocję za kwotę równą "(cena usługi minus >50%) minus kolejne 50%", to by leciał ów ktoś na sążnistym kopie prosto do siedziby tej swojej zdzierającej kasę firmy...
    • nowa.w.miescie Re: Przyszedł Groupon do fryzjera 07.05.11, 23:03
      Oferty groupona tak na prawdę niszczą rynek.

Groupon pobiera 50 % z ceny zaproponowanej przez usługodawcę.
      A zatem, jeśli usługa idzie za 50 % normalnej ceny - to tak na prawdę usługodawca sprzedaje ją za 25 % !!!

Suma summarum zyskuje tylko Groupon, nawet nie klient, nie wspominając już o usługodawcy.
      • stasi1 a dlaczego klient mialby nie zyskać? 08.05.11, 09:11
        akurat wczoraj bylem z tej organizacji w hotelu, bylo nawet dobrze.Jak bym miał całą cenę placić na pewno bym sie nie skusił.
        Chyba że przyjdzie jakiś dodatkowy rachunek
        • mary_ann Re: a dlaczego klient mialby nie zyskać? 08.05.11, 22:59
          stasi1 napisał:

> akurat wczoraj bylem z tej organizacji w hotelu, bylo nawet dobrze.Jak bym miał
          > całą cenę placić na pewno bym sie nie skusił.
          > Chyba że przyjdzie jakiś dodatkowy rachunek

I tyle w temacie, czy to opłacalna forma promocji dla usługodawcy.

Do opisywanego salonu fryzjerskiego większość klientek, które skusiły się na ofertę za 29 zł, za 70 też już pewnie nie przyjdzie. (nawet jeśli im się bardzo spodoba).
          Głównym wygrywającym w tej grze jest Groupon.
          • stasi1 Re: a dlaczego klient mialby nie zyskać? 10.05.11, 00:59
            Ale niektórzy wiedzą co robią i się zgadzają na to, więc pewnie liczą na jakieś zyski. Akurat ten fryzjer nie do końca orientował się w tym co podpisał, dlatego ma problemy
        • dalton78 Re: a dlaczego klient mialby nie zyskać? 09.05.11, 02:28
          Moja siostra jak kupiła "weekend w spa" to ten weekend zaczynał sie w niedzielę od 14:00 :-) nie doczytała:-)
      • sprawdzczywolnejesttokonto Re: Przyszedł Groupon do fryzjera 08.05.11, 22:16
        pytanie czy jakby chciał się reklamować w tradycyjny sposób to nie zapłaciłby tyle samo.
        • tomy9000 Re: Przyszedł Groupon do fryzjera 08.05.11, 22:29
          A to ciekawa sprawa. 60zł różnicy między tym co dostaje a normalną cena przy tej ilości klientów to prawie 100 000zł. Trochę drogo ta promocja wyniosła ;)
      • tirinti Re: Przyszedł Groupon do fryzjera 08.05.11, 23:28
        Dokładnie tak!
        Ale to wina samych usługodawców. Gdyby obniżyli cenę o 40% to by mieli klientów i przychody 60% a zamiast tego wolą pośrednictwo grupona i mieć tylko 25% przychodu.
      • fumi-komi Re: Przyszedł Groupon do fryzjera 09.05.11, 08:57
        > Oferty groupona tak na prawdę niszczą rynek.

Niszczą rynek. A może go koryguj. Bo nie jest normalne, aby fryzjer za godzinkę brał 70 zł. Przy całym szacunku dla tego zawodu nie jest to zawód wymagający szczególnego wykształcenia. Nie jeden "wykształciuch"., doktorant, naukowiec marzy o 70 zł za godzinę.

---
        grupowe zakupy < - serwisy oferujące zakupy grupowe w jednym miejscu
        • semihora Re: Przyszedł Groupon do fryzjera 09.05.11, 09:23
          Umiejętności pewnie też nie wymaga, prawda? Jak tak zazdrościsz, to zostań fryzjerem, przecież to żadna filozofia i wykształcenie nie jest potrzebne. Też będziesz miał 70 złotych za godzinę lekkiej i przyjemnej pracy.
          • basic.woman222 Re: Przyszedł Groupon do fryzjera 09.05.11, 09:50
            semihora napisała:

> Umiejętności pewnie też nie wymaga, prawda? Jak tak zazdrościsz, to zostań fryz
            > jerem, przecież to żadna filozofia i wykształcenie nie jest potrzebne. Też będz
            > iesz miał 70 złotych za godzinę lekkiej i przyjemnej pracy.
            >
            Naucz ty się semi-intelygencie czytac ze zrozumieniem...
            • semihora Re: Przyszedł Groupon do fryzjera 09.05.11, 10:03
              basic.woman222 napisała:

> semihora napisała:
              >
              > > Umiejętności pewnie też nie wymaga, prawda? Jak tak zazdrościsz, to zosta
              > ń fryz
              > > jerem, przecież to żadna filozofia i wykształcenie nie jest potrzebne. Te
              > ż będz
              > > iesz miał 70 złotych za godzinę lekkiej i przyjemnej pracy.
              > >
              > Naucz ty się semi-intelygencie czytac ze zrozumieniem...

Jak sobie życzysz, moja pani. Dla tak wspaniałej, powalającej intelektem osoby zrobię wszystko. Już się biorę za naukę, a ze swej strony polecam wielce szanowanej pani zrobić to samo - przyda się.
    • greges58 Przyszedł Groupon do fryzjera 07.05.11, 23:08
      Chodzę do fajnej Knajpki w Krakowie.
      Chodziłem...
      Było miło, kulturalnie i zawsze czekały wolne miejsca !
      Zawarli piekielny kontrakt z Grouponem ;)
      Tłum Głodomorów z kuponami - czeka na swą kolejkę. Jednorazowi klienci ?
      Najeść się za prawie darmo. Wrzaski, krzyki. Tłok & koszmar.
      Knajpa pozornie zarabia, ale straciła - wiernych i " bogatych " - stałych Konsumentów !
      Horrror... .

Pozdrawiam ^ ^
      Grzesiek
      • antekguma1 Re: Przyszedł Groupon do fryzjera 08.05.11, 10:44
        Trzeba być mocno głupim i naiwnym, żeby dać się złapać na te grupony zwłaszcza w Polsce. Klienci z kuponami to w większości jednorazowi klienci. Nigdy później już nie przyjdą, ani tez nie polecą innym, bo będzie dla nich za drogo.
      • astrum-on-line Re: Przyszedł Groupon do fryzjera 08.05.11, 10:45
        greges58 napisał:

> Chodzę do fajnej Knajpki w Krakowie.
        > Chodziłem...
        > Było miło, kulturalnie i zawsze czekały wolne miejsca !
        > Zawarli piekielny kontrakt z Grouponem ;)
        > Tłum Głodomorów z kuponami - czeka na swą kolejkę. Jednorazowi klienci ?
        > Najeść się za prawie darmo. Wrzaski, krzyki. Tłok & koszmar.
        > Knajpa pozornie zarabia, ale straciła - wiernych i " bogatych " - stałych Kons
        > umentów !
        > Horrror... .
        >
        > Pozdrawiam ^ ^
        > Grzesiek

Zgadzam się. Nie wiem jakie gadane mają przedstawiciele Grupona i innych, że udaje im się namówić firmy na świadczenie usług prawie za darmo. Reklama z tego żadna, łowca kuponów i tak nie kupi usługi w normalnej cenie tylko będzie czekał na nowy kupon w tej samej firmie albo u konkurencji. Satysfakcja dla firmy - moim zdaniem średnia, obsługuj licznych klientów za grosze i jeszcze to grosze nie wiadomo kiedy zobaczysz (z tego co słyszałam grupon płaci po zrealizowaniu usługi). Klient - czasem zyskuje czasem nie. Promocja czasem odbija się na jakości, czasem na cenie (na czas grupona cena podniesiona dwa razy). W dodatku jeżeli usługa jest popularna to może być problem z jej realizacją (jak widać na przykładzie fryzjera z artykułu).

Co do artykułu - gościu zna się na fryzjerstwie a nie na marketingu, to dał się napuścić. W sumie to mi go szkoda. Niestety musimy się uodpornić na kolejny rodzaj nachalnego przedstawiciela. Śmiejemy się z dziadków, że dają się namówić na niby zdrowotne masażery za kilka tysięcy a sami radośnie kupujemy niby reklamę na stronie łowców okazji.
    • bubara Przyszedł Groupon do fryzjera 08.05.11, 00:11
      Jak można puścić artykuł z takimi literówkami i błędami redaktorskimi? Kilka wyrazów bez spacji, wyrazy rozbijane w środku...skandal
    • rozsadek.ltd Jak ktoś nie umie czytać to nie moja sprawa 08.05.11, 14:20
      Ja korzystam z grupona jako klient i mi pasuje. No bo kto się nie skusi na połowę niższą cenę za jakiś towar, bądź usługę? Chciałem iść na paintballa, to poszedłem w bardzo atrakcyjnej cenie itp.
      Firmy, które godzą się na grupona, robią to dobrowolnie, nikt im nie przystawia pistoletu do głowy, żeby podpisywali umowę. Jak im się nie opłaci i natną się raz, to więcej z tego nie skorzystają, a grupon naturalnie padnie.
      W takim razie mam dość płaczących socjalistów, że komuś dzieje się krzywda. Zapamiętajcie puste łby: Volenti non fit iniuria!
      • kgbaca Re: Jak ktoś nie umie czytać to nie moja sprawa 08.05.11, 23:16
        > Firmy, które godzą się na grupona, robią to dobrowolnie, nikt im nie przystawia
        > pistoletu do głowy, żeby podpisywali umowę.

Owszem, tylko dlaczego klienci, którzy korzystają z promocji od razu się denerwują gdy słyszą, że nie ma terminów i należy czekać pół roku? Przecież to też był warunek. Nikt im nie gwarantował, że umówią się na wizytę w ciągu 2 tygodni a w takim wypadku i tak podnoszą raban i są wielce niezadowoleni.
      • info0 Jesteś przedstawicielem klienta-idioty:) 09.05.11, 02:15
        Bez urazy. Nie myślisz jak większość łowców tzw. okazji. Nie pomyślałeś żeby sprawdzić "normalną" cenę usługi? Promocja musi być opłacalna dla usługodawcy.
        Jeśli Grupon oferuje coś za 50% ceny to znaczy, że usługodawca musiał podnieść cenę oferty o 100% by mu się to w ogóle opłaciło (jeśli z tego co mówi fryzjer dostaje się 25% ceny nominalnej).

Heh.
        • rozsadek.ltd Ty jesteś niestety przedstawicielem leminga z GW 09.05.11, 09:31
          Już parę razy kupowałem coś ze zniżką na gruponie. Owszem, są pewnie i takie, gdzie podnosi się cenę. Ja z nich nie korzystam. Ale jest też mnóstwo takich, gdzie płacisz faktycznie mniej. Wiem, bo na przykład korzystałem z promocji w lokalu, w którym już wcześniej nie raz byłem i znałem normalną cenę, która była tam od długiego czasu.
          Radzę na przyszłość trochę zacząć myśleć lemingu.
        • pandzik Re: Jesteś przedstawicielem klienta-idioty:) 09.05.11, 10:10
          "Promocja musi być opłacalna dla usługodawcy. "

Hahahaha... A jak bardzo, to widać na przykładzie pana fryzjera. :)))
          Nie rób z ludzi kretynów. Przychodzi oferta groupon, wchodzę na stronę usługodawcy i sprawdzam cennik. Najczęściej się zgadza z ofertą, wtedy kupuję taniej. W lutym kupiłam kupon do fryzjera, skorzystam na początku czerwca, 25 zł zamiast 79. Myślisz, że specjalnie dla mnie zmienili ceny na stronie? Nie, a wiem to stąd, że moja znajoma chodzi tam po normalnych cenach już od dawna.

• fumi-komi Re: Jak ktoś nie umie czytać to nie moja sprawa 09.05.11, 09:02
        > Jak im się nie opłaci i natną się raz, to więcej z tego nie
        > skorzystają, a grupon naturalnie padnie.

Nie padnie. To on ma klienta.
        ---
        zakupy grupowe
    • g.r.a.f.z.e.r.o Postrzyżyny, czyli przyszedł Groupon do fryzjera 08.05.11, 22:00
      Przy pewnych usługach być może warto wesprzeć się gruponem. Ale w większość usług liczy się stały, lokalny klient. I zamiast sprzedawać usługi za 25% normalnej ceny można zaproponować coś dużo rozsądniejszego - skierowanego do stały i nowych klientów. Co mu szkodziło zaproponować ofertę - zaproś do fryzjera koleżankę, OBIE zapłacicie połowę. Zadziałałoby? Wyszłoby taniej? Klientki byłyby bardziej zadowolone?

Aaaaaa, no tak, nie byłoby nowocześnie, twitterowo i facebookowo.
    • niesmialychlopak Postrzyżyny, czyli przyszedł Groupon do fryzjera 08.05.11, 22:10
      Sprawa oczywista: korporacja (w tym przypadku GroupOn) wprowadziła swojego partnera w błąd, narażając go na straty, i wykorzystała go finansowo.

Pozew cywilny być może pozwoliłby Panu Budnemu na otrzymanie częściowej rekompensaty finansowej za oszustwo (jakim jest twierdzenie, że "to się nie zdarza" - bo przecież się zdarzyło), jednak polskie sądy mogą niechętnie i po długim czasie dopiero zareagować we właściwy sposób.

Dodatkowo UOKiK mógłby ewentualnie wskazać na niedozwolone postanowienia umowne - jeżeli GroupOn nie pozwala zablokować oferty, mimo, że to było w umowie, i odmawia uwzględnienia faktu, że oni korzystają finansowo za ich opóźnienie.

Niestety to nie pierwsza taka sprawa, jak na przykład było z opcjami - banki wprowadzały w błąd klientów, zachęcając do kupna opcji bez ubezpieczenia się, lub z wadliwym ubezpieczeniem, ale ponieważ wszystko było omawiane ustnie, to unikają odpowiedzialności.
      • mira.bella Re: Postrzyżyny, czyli przyszedł Groupon do fryzj 08.05.11, 23:13
        ep... pomyliles prawa konsumenta z prawem gospodarczym. w tym drugim nie ma takiej ochrony. ani pozew cywilny ani prawa konsumenta tu nie pomoga, bo transakcje zawieraja firmy, nie osoby fizyczne
    • wlody1 bankructwo 08.05.11, 22:12
      Koniec będzie taki że Pan fryzjer zbankrutuje, ale w międzyczasie ta banda zarobi na Nim kilka kawałków.
      Ja bym zrobił bankructwo już teraz, albo nie zapłacił kilku czynszów-wtedy dostanie wypowiedzenie. Tu i tak nic nie zarobi bo przez połowę czasu będzie pracował na cwaniaków którzy celowo nie zamknęli oferty. A opinię i tak ma już zszarganą i nie będzie lepiej...
    • przebiegla_gabriela Agora zakłada własną wersję Groupona więc atakuje 08.05.11, 22:17
      Otóż przemiłe Panie z działu sprzedaży jednego z lokalnych wydań Wyborczej obok tradycyjnego pakietu reklamowego kusiły mnie ostatnio wizją przyszłej współpracy z nową, agorowską, wersją "Groupona". Ten artykuł to tylko część nagonki, która ma na celu zdyskwalifikowanie konkurencji. Dlatego nie ma sensu zastanawiać się nad logiką postępowania bohatera artykułu, bo to po prostu początek antygrouponowej nagonki :)
      • mbr99 Re: kłamliwy sprzedawca oszukuje klienta!!!!!! 08.05.11, 22:32
        ...że ktoś na tym forum próbuje bronić wizerunku Groupon - niektóre wpisy są żałośnie tendencyjne.

prawda jest taka, że fryzjer został oszukany, bo zwyciężyła chciwość sprzedawcy. dodam tylko, że obsługa klienta w Groupon to zupełny brak profesjonalizmu o czym mogłem się sam przekonać. ODRADZAM zakupy na Groupon.

• jozin_z_bagien Re: kłamliwy sprzedawca oszukuje klienta!!!!!! 09.05.11, 00:40
          > obsługa klienta w Groupon to zupełny brak profesjonalizmu o c
          > zym mogłem się sam przekonać. ODRADZAM zakupy na Groupon.
          >

Potwierdzam, aż szkoda pisać. Dno.
      • basic.woman222 Re: Agora zakłada własną wersję Groupona więc ata 09.05.11, 09:51
        przebiegla_gabriela napisała:

> Otóż przemiłe Panie z działu sprzedaży jednego z lokalnych wydań Wyborczej obok
        > tradycyjnego pakietu reklamowego kusiły mnie ostatnio wizją przyszłej współpra
        > cy z nową, agorowską, wersją "Groupona". Ten artykuł to tylko część nagonki, kt
        > óra ma na celu zdyskwalifikowanie konkurencji. Dlatego nie ma sensu zastanawiać
        > się nad logiką postępowania bohatera artykułu, bo to po prostu początek antygr
        > ouponowej nagonki :)

To samo było, jak Agora zakładała własną, żałośnie nieudaną, wersję NAszej-Klasy... JAkieś bebo czy jak tam to się zwało. DZIEN W DZIEŃ były krytyczne teksty jaka to N-K jest niefajna i niebezpieczna...
    • przemasowski Postrzyżyny, czyli przyszedł Groupon do fryzjera 08.05.11, 22:21
      Czy ten Pan co mu tak złoto z nieba spłynęło ma odrobinę rozumu ?Bo jak widać to ciężki przypadek malkontenta ...nie rozumiem jednego , jak tak fajny portal, może się zajmować sprawami ,które teoretycznie powinny być istotne dla Faktu lub Super Ekspresu???
    • vortex21 Ciekawe, w Wielkiej Brytanii sa identyczne ... 08.05.11, 22:24
      problemy z Grouponem. Ostatnio pan z brytyjskiego groupona tlumaczyl sie w programie Watchdog; obiecal poprawe i twierdzil ze firma rozwija sie w takim tempie, ze nie radza sobie z kontrola sprzedazy! Widac w polsce nie jest lepiej.

pzdr z UK
    • g.r.a.f.z.e.r.o Postrzyżyny, czyli przyszedł Groupon do fryzjera 08.05.11, 22:27
      A swoją drogą to nie rozumiem niezadowolenia klientek.
      Przeciez jest napisane że gość będzie je strzygł osobiście i widziały że sprzedało się 1600 ofert.
      No to chyba rozumiały że poczekać będą musiały.
    • ggrdl "Okazje" dla lemingów, czyli wszystko dla bezmógów 08.05.11, 22:28
      To naprawdę SUPER OFERTA! Można się dostać do fryzjera, którego tak naprawdę się nie zna, decyzję trzeba podjąć dosyć szybko (nie każdy czeka na ofertę od fryzjera), a termin realizacji za pół roku! Jak chcę iść do fryzjera, to ...idę i już. Żona się umawia przez telefon.
      A lemingi POLUJĄ NA OKAZJE. Nieświadomi tego, że sami są zwierzyną.

Kto na tym zarabia? Odpowiedź pada w artykule.

• basic.woman222 Re: "Okazje" dla lemingów, czyli wszystko dla bez 09.05.11, 09:48
        ggrdl napisał:

> To naprawdę SUPER OFERTA! Można się dostać do fryzjera, którego tak naprawdę si
        > ę nie zna, decyzję trzeba podjąć dosyć szybko (nie każdy czeka na ofertę od fry
        > zjera), a termin realizacji za pół roku! Jak chcę iść do fryzjera, to ...idę i
        > już. Żona się umawia przez telefon.
        > A lemingi POLUJĄ NA OKAZJE. Nieświadomi tego, że sami są zwierzyną.
        >
        > Kto na tym zarabia? Odpowiedź pada w artykule.
        >

No nareszcie ktoś w tej długiej i nudnej dyskusji trafił w sedno. Co to za ponad tysiąc głupich bab! To one są warte artykułu w gazecie, a nie oczywiste postępowanie Groupona i oczywista tępota polskiego "byznesmena" z niskiej półki.
        29 zł za usługę kompletnie nieznanej osoby (i kiepskiego fryzjera, skoro splajtował poprzednio), w niewiadomym terminie???? Jaka normalna kobieta w ten sposób rozumuje? Fryzjera, ginekologa i dentystę należy dobierać niezwykle starannie:D
        • katinkova Re: "Okazje" dla lemingów, czyli wszystko dla bez 09.05.11, 22:00
          Ja kupiłam tą ofertę... co prawda zastanawiałam się, jak własnoręcznie pan obsłuży 1500 klientek, ale uznałam, że skoro jest tak wysoki limit to pewnie wiedzą co robią :-)
          Wyobraziłam sobie to tak, że pan Budny rozmawia z klientką, ma wizję stylizacji, nadzoruje, natomiast całą resztę - mycie, strzyżenie, układanie i suszenie pod jego okiem robią inni fryzjerzy. Kupiłam ze świadomością, że z racji wielu ofert umówię się na odległy termin. Dodzwoniłam się, pan fryzjer był miły, umówiłam się na czerwiec.

Ale teraz nie pójdę - nie mam ochoty oddawać fryzury w ręce sfrustrowanego fryzjera, który odwala robotę po łebkach. Spróbuję odzyskać pieniądze od Gruponu, jeżeli nie, to pójdę "skasować" sam kupon, zawsze 10 zł dla niego z kasy wyłudzonej od klientów przez Grupona.

W myśl zasady "kto skorzystał", jedynym winnym jest tutaj Grupon. Łatwa kasa - w 2 dni skosił od klientek 46 tys. zł w gotówce. Nie zyskały ani klientki - nie mogąc wykorzystać kuponów, ani fryzjer, który pieniądze od Grupona otrzyma dopiero po wykonaniu usług.
          • pasodoblelive Re: "Okazje" dla lemingów, czyli wszystko dla bez 10.05.11, 09:14
            Katinkova podaję prosty przepis na odstąpienie od umowy zakupu w Grouponie:
            na stronie wejdź kolejno:
            - "Jak działa Groupon"
            - na dole wejdż "Firma"
            - nastepnie w "ogólne warunki umowy"
            - pkt 5 warunków " pouczenie dot.ostapienia od umowy"
            Ja wysłałam oświadczenie przez e-mail podając numer kuponu, i sposób w jaki chcę otrzymać zwrot- masz wybór
            W ciągu 10 dni wróciły pieniądze .
            pozdrawiam
          • julia.biernat Re: "Okazje" dla lemingów, czyli wszystko dla bez 18.05.11, 22:53
            "W myśl zasady "kto skorzystał", jedynym winnym jest tutaj Grupon. Łatwa kasa - w 2 dni skosił od klientek 46 tys. zł w gotówce. Nie zyskały ani klientki - nie mogąc wykorzystać kuponów, ani fryzjer, który pieniądze od Grupona otrzyma dopiero po wykonaniu usług. "

Przedmowczyni ma swieta racje - cala wina lezy po stronie firmy Grupon - to wina handlowca ! To on dbajac o dobre imie firmy, klienta jakim jest fryzjer i klientow ktorzy kupia vouchery powinien udzielic fryzjerowi wskazowek i pomoc dobrac odpowiednia oferte na miare mozliwosci aby wszyscy byli zadowoleni. Ale chciwy handlowiec celowo odradzil fryzjerowi wpisanie limitu kuponow - aby wiecej zarobic, dziwie sie, ze firma pozwala sobie na takie traktowanie klientow, dlugo tak nie pociagnie. Gdyby u mnie pracowal taki handlowiec to by dostal kopa w dupe i wylecial na ulice ! Takie praktyki robia zla reklame firmie i nie przyciagaja klientow bo jakiz jest efekt ? Wsciekly fryzjer ktory stracil renome i maja go za naciagacza, zawiedzeni klienci i idotycznie tlumaczacy sie Grupon. WSTYD !
    • wari Postrzyżyny, czyli przyszedł Groupon do fryzjera 08.05.11, 22:48
      Normalnie bierze 70 zł, grupon płaci mu 10 zł. Dlaczego ten fryzjer sam nie zrobił promocji i nie obniżył ceny np. do 20 czy 30 zł?
      • rozterka47 Re: Postrzyżyny, czyli przyszedł Groupon do fryzj 08.05.11, 23:17
        Bo nie wystarczy zrobi promocji, trzeba jeszcze dotrzec z nią do dużej liczby kilentów, a to już jest nie tylko duzy koszt ale i dodatkowe starania. Tu reklamę organizowął kontahent.
        • newyorkopen Re: Postrzyżyny, czyli przyszedł Groupon do fryzj 08.05.11, 23:33
          A ja miałem nadzieję, że Grupon jest uczciwszy tzn, że gwarantuje minimalną kwotę niezależnie od liczby sprzedanych kuponów :).
        • fumi-komi Re: Postrzyżyny, czyli przyszedł Groupon do fryzj 09.05.11, 09:09
          Zapewne nie chciało mu się wyszukać bystrego absolwenta marketingu, spotkać z agencję reklamową i interaktywną. Kupić własną domenę, zainwestować długofalowo w reklamę lokalną. Typowo polskie podejście własnego do biznesu.

Decydując się na współpracę posiłkował się zatem Grouponem. No za reklamę plus dostęp do klientów zapłacił, która mu wszystko powyższe zagregowała na własną modłę.

---
          porównywarki cen, darmowe randki, darmowe konta
    • ulanzalasem Postrzyżyny, czyli przyszedł Groupon do fryzjera 08.05.11, 22:50
      Wieczorem Budny usiadł przed komputerem. Zdębiał! - Oferta nie była zablokowana. Sprzedano 1400 kuponów! Dzwoniłem do Groupona, ale nikt nie odbierał. Wysłałem SMS-a, błagałem, żeby przerwali sprzedaż. Dostałem odpowiedź: trzeba czekać do północy. Ręce mi opadły. Czekałem.

Groupon nie usunął bo ma od tego prowizję...

Próbował ratować się automatyczną sekretarką. - Nagrałem informację, że klientki z kuponem rabatowym proszę o kontakt w poniedziałki, między godz. 15 a 19. Ale następnego dnia Groupon upomniał mnie, że panie z kuponami czują się przeze mnie źle traktowane. Musiałem usunąć z nagrania zastrzeżenie o kuponach i kupić sobie drugi telefon dla "zwykłych" klientek.
      A co to mafia jakaś kazała?

Groupon odpowiada: Klient przede wszystkim. - Właśnie dlatego nie przerwaliśmy sprzedaży na żądanie pana Budnego. Chcieliśmy być fair wobec użytkowników - mówi Artur Bednarz, PR menedżer Groupona. - I tak poszliśmy mu na rękę, bo oferta miała być dostępna przez dwie doby, a była przez jedną. Przypominam, że można skorzystać z możliwości wyznaczenia górnego limitu sprzedaży. Nie wiem, dlaczego pan Budny nie zrobił tego, nie wiem też, jak wyglądała jego rozmowa z naszą przedstawicielką i czy rzeczywiście ona go do takiej decyzji namawiała. Popularność tej oferty też bardzo nas zaskoczyła - przyznaje i chwali Budnego. - Widać, że ten pan to w Łodzi dobra marka.

Za takie kłamstwa w ryj albo do sądu, dzisiaj żyjemy w podobno w cywilizowanym świecie więc zostaje tylko druga opcja.
      Buraki z Groupona zachowują się gorzej niż AMWAY.

• mol_chemiczny Czego od niego chcecie? Pracuje od rana do nocy... 08.05.11, 22:51
      Czego od niego chcecie? Przecież pracuje od rana do nocy, aby wypełnić zobowiązanie. W dodatku urosło aż tak nie dlatego, że nie ustalił limitu i czekał albo sobie gdzieś wyjechał, ale dlatego, że zakończenie zapisów tyle trwało. Śledził, co się dzieje, zareagował szybko - w przeciwieństwie do Groupona.

Skonstruowali ofertę z zastrzeżeniem, że to on wykonuje usługę, a sprzedali półtora tysiąca "biletów" ważnych przez pół roku - i byłoby ich pewnie dwa razy więcej, gdyby nie poszli mu na rękę, jak mówią, i nie skrócili zapisów o połowę - wyłącznie na żądanie.
    • pawel1940 Błąd biznesowy polega na tym... 08.05.11, 22:51
      że skoro ten pan i tak otwierał zakład dopiero to powinien był czym prędzej powiesić w zakładzie cennik zaczynający się od 150 zł i na groupon wystawić rabat 50%. Dostałby swoją pierwotną cenę, a klientki by się i tak znalazły. Może nie 1600, ale te 300 byłoby w sam raz.
      • newyorkopen Chyba jednak nie do końca. 08.05.11, 23:26
        Po pierwsze nie wiadomo czy na taki manewr zgodziłby się Grupon. Tzn w ofercie Groupona cena np 60 zł i zniżka 60%. Czyli w czasie trwania oferty musiałby trzymać cenę 150 zł. I prawie nikt by do niego nie przychodził. A np 100 osób kupiłoby ofertę. I też by było do niczego.
        Błąd polegał na tym, że Groupon nie ma doświadczenia i na siłę usiłuje coś sprzedać. Pani sprzedająca wiedziała, że za 30 zł to tanio i ludzie się skuszą. Miała też dane, że na fryzjera łapie się około 300 osób. Facet sobie przeliczył, że 300-400 osób w pół roku mu się opłaci, bo będzie umawiał wizyty na czas i tak wolny. Nawet po 10 zł za 1h się opłaci. Będzie na prąd i wodę.
        Jeżeli cena jego usługi (70) była dla rynku OK i potrzebował tylko uzupełnienia to należało może dać mniejszy rabat ? Przy cenie 39 zamiast 29 byłoby pewnie owych 400 klientek, zebranych w 2 doby. On by miał z 15 zł od głowy i wszyscy byliby szczęśliwi.
        Tylko, że Grupon nie ma doświadczenia i nie umie doradzić. I wszyscy: klientki, usługodawca i nawet Grupon są niezadowleni.
        • pawel1940 Re: Chyba jednak nie do końca. 09.05.11, 00:12
          > Po pierwsze nie wiadomo czy na taki manewr zgodziłby się Grupon. Tzn w ofercie
          > Groupona cena np 60 zł i zniżka 60%. Czyli w czasie trwania oferty musiałby trz
          > ymać cenę 150 zł. I prawie nikt by do niego nie przychodził. A np 100 osób kupi
          > łoby ofertę. I też by było do niczego.

Ten Pan buduje markę na własnym nazwisku, to się da zrobić tylko budując elitarność. Trzeba być konsekwnentym. Cena 150 zł niczemu nie szkodzi - klienci mogą dostawać karty stałego klienta, realna cena dla nich może być mniejsza. Dla nowych klientów mogą być np. rabatowe środy itp. Możliwości jest sporo, promocję przez Groupon można było znacznie lepiej wykorzystać, nie tyle jako kanał sprzedaży, co kanał promocji. Z artykułu wynika, że ten Pan dopiero otwierał swój zakład, więc potencjał w zakresie ustalania polityki cenowej był praktycznie nieograniczony.
          • newyorkopen Re: Chyba jednak nie do końca. 09.05.11, 03:12
            nibv tak.Ale po pierwsze małej firmie to znacznie utrudnia księgowość, a po drugie 150 zł to dużo. Salony fraczyzowe zaczynają usługi dla pań w okolicach 100 zł, dają 11 czesanie za darmo itd. Błąd jego, bo za bardzo odpuścił z ceny, ale i prztawiciela Groupona, bo nie umiał skalkulować zainteresowania. Na tym powinien polegać ich profesjonalizm.
            Zauważ, że przy 70 zł miał obłożenie na około 60% normalnego czasu pracy. Chciał dołożyć około 25%, żeby wszystko miało ręce i nogi. Zmiana cennika na taki jak zasugerowałeś spowodowałby zapewne spadek ilości normalnych klientów, bo zakładam, że wśród owych 60% cześć była przypadkowa.
    • rnawrocki Postrzyżyny, czyli przyszedł Groupon do fryzjera 08.05.11, 22:57
      Widzę że większość tutaj ma problemy z poprawnym czytaniem...
      Problemem pana Budnego nie jest to że robi za grosze, tylko to że fizyczną niemożliwością jest obsłużenie 1,5k klientek w pół roku, a klientek wyszło tyle, bo to reprezentantka Groupona poradziła mu nieustawienie limitu.
      • syn.ksiedza.proboszcza Re: Postrzyżyny, czyli przyszedł Groupon do fryzj 08.05.11, 23:02
        12h dziennie i spokojnie się wyrobi. Nie ma co panikować, tylko strzyc strzyc strzyc.
    • gdy_gdy coś mi scimą pachnie ta historia - w UK to samo 08.05.11, 22:59
      tyle, że fotograf - nabrał zleceń i narzeka. Jakby nie mógł po prostu powiedzieć..NIE.

news.slashdot.org/story/11/05/08/1222209/Groupon-Deal-Costs-Photographer-a-Years-Free-Work
      coś mi tu pachnie naciąganym marketingiem grupona...
    • glosnarodu.pl Postrzyżyny, czyli przyszedł Groupon do fryzjera 08.05.11, 23:00
      Kompletna masakra. Współczuje mu. Został podstępnie zrobiony prez firmę, która na tym zbiera kokosy. Gdyby firma Groupon była fair, to w takim wypadku nie pobierałaby od Budnego takiej prowizji. Ale liczy się tylko kasa, a to ze ten koleś zbankrutuje albo zarobi się na smierc raczej nie.
      • xagona Re: Postrzyżyny, czyli przyszedł Groupon do fryzj 08.05.11, 23:22
        Koleś chyba nie umie liczyć....po cholerę te refleksy sobie jeszcze dorzucił do usługi za 29zł?! Ogólnie to co zarobi nie starczy mu nawet na rachunki...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka