didimos68 To ja wolę czterech panów. 15.05.11, 07:32 Jedna pani, a tyle nienawiści i chęci zabijania. Odpowiedz Link Zgłoś
hankap-pl Czterech panów i aborcja 15.05.11, 08:35 Aborcja = morderstwo z pełną świadomością na niewinnym, choć jeszcze maleńkim człowieku. Ocknijcie się ludzie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mlody.lew007 Czterech panów i aborcja 15.05.11, 10:02 "pokazuje przestrzeń dramatu tysięcy kobiet" dramatem to jest stronniczość wypowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
moniczka_13 Czterech panów i aborcja 15.05.11, 10:18 Smutno mi jak czytam ten artykuł... Życie jest najważniejsze! I coś co uderzyło mnie najbardziej "wykonuje się tu (w Polsce) jedynie 200-300 legalnych aborcji rocznie" Dla mnie to nie jest jedynie, dla mnie to aż :(. Odpowiedz Link Zgłoś
hermina5 Re: Czterech panów i aborcja 15.05.11, 14:03 No, tragedia, prawdziwa tragedia...N Najlepeij jakby było zero, jak w Ameryce południowej, gdzie kajdankami przykuwa się do łózka zgwałcone 12 latki, a kobiety po poronieniach tłumacza się przed policjantami, ze nie była to aborcja. To jest wasz raj władzy nad kobietami. Odpowiedz Link Zgłoś
mtp25 żal mi ach żal mi 15.05.11, 12:00 żal mi tej pani... współczuje autorce artykułu, po poziomie jej wypowiedzi trudno oczekiwać czegoś więcej... Dziecko od poczęcia ma prawo do życia, niezależnie od tego jakie poglądy ma pani Środa i jej podobni.. Odpowiedz Link Zgłoś
krs100 ten artykuł to żart 15.05.11, 12:21 heh ten artykuł to jakis zart dawno ni czytałem tak nieobiektywnego artykułu... a innym smie wytykac ze sa nieobiektywni. kpina!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kotek.filemon Re: Czterech panów i aborcja 15.05.11, 12:56 Jakiś niezwykły wysyp oazowych aktywistek w tym wątku... Odpowiedz Link Zgłoś
fedorczyk4 Re: Czterech panów i aborcja 15.05.11, 13:07 Dokładnie to samo zauważyłam. Pewnie wróciły po niedzielnej mszy i teraz odwalają "pracę domową":-) Odpowiedz Link Zgłoś
sezon4.1.4 Czterech panów i aborcja 15.05.11, 14:04 Każdy może wyrazić sprzeciw wobec zabijania Odpowiedz Link Zgłoś
fedorczyk4 Re: Czterech panów i aborcja 15.05.11, 14:15 sezon4.1.4 napisała: > Każdy może wyrazić sprzeciw wobec zabijania Oczywiście, ale myślenie nie boli, a odrobina szcunku dla kobiet i ich problemu też nie zrobiłaby źle radosnym panom. Odpowiedz Link Zgłoś
cwiartka0017 Re: Czterech panów i aborcja 15.05.11, 18:10 > Oczywiście, ale myślenie nie boli, a odrobina szacunku dla kobiet i ich problem Czy powiedzieć kobiecie "Nie chcesz dziecka? To proszę bardzo, dokonaj aborcji" to szacunek do niej? Szacunkiem do kobiety jest pomoc, a nie zaproponowanie zabicia jej dziecka. Opieka psychologa, dobrze jak jest możliwość wsparcia w rodzinie, bycie przy niej zarówno w czasie ciąży jak i zainteresowanie się nią i dzieckiem po urodzeniu, pomoc państwa dla którego rodzina powinna być priorytetem. Czytając artykuł, momentami miałam wrażenie jakby to poczęte dzieci były winne. No i zapłodniona komórka jajowa, po prostu bezczelna jest! Powinna się mnie zapytać czy mam ochotę być w ciąży po współżyciu. "Co się dzieje z kobietami, które są zbyt młode, zbyt naiwne i zbyt bezradne, by wychować niechciane dziecko?" Czyli, że co? O kobiety zgwałcone już było pytanie (choć też aborcja jest tylko pogorszeniem ich sytuacji) więc mniemam, że chodzi o 15-latki które chciały wcześnie zacząć inicjację. A słuchając kilkunastoletnich dzieci to mogę powiedzieć- one wiedzą dużo lepiej skąd się biorą dzieci niż ja wiedziałam w ich wieku. A cały tekst to takie rozczulenie się nad tym jak straszne jest to, że kobieta zaszła w ciąże. Dziękujemy ci, kobieto-matko, która w swym łonie nosisz istotę ludzką w radości i trudzie jedynego doświadczenia, które sprawia, że stajesz się Bożym uśmiechem dla przychodzącego na świat dziecka, przewodniczką dla jego pierwszych kroków, oparciem w okresie dorastania i punktem odniesienia na dalszej drodze życia Jan Paweł II Odpowiedz Link Zgłoś
hermina5 Re: Czterech panów i aborcja 16.05.11, 12:52 > kobiety zgwałcone już było pytanie (choć też aborcja jest tylko pogorszeniem ich sytuacji_ Iler razy cie zgwałcicli i ile razy urodziłeś ? Ile razy przy gwałcie połamali ci rece i nogi? ZXamknij sie wreszcie, dla wieksozsc kobiet nei ma wiekszego koszmaru niz noszenei w sobie insekta, obrzydlistwa, ktore zostawił im w spadku ktos z 5 skó...synów, Odpowiedz Link Zgłoś
cwiartka0017 Re: Czterech panów i aborcja 16.05.11, 17:32 Warto żebyś jednak nie wnikała w moje życie prywatne bo mogłoby Cię lekko zaskoczyć. No i mam nadzieję, że po wszystkim co Ci ludzie zrobili to otrzymałaś jakąś pomoc, bo wnioskuję że to wszystko Cię spotkało, skoro o gwałcie Twoim zdaniem nie mają prawa się wypowiadać osoby, które jesteś pewna, że nie mają zielonego pojęcia o tym. Choć mam nadzieję, że myślisz po prostu że osoby z innym zdaniem niż Twoje nie powinny się wypowiadać. W ogóle Twój komentarz jest bardzo podobny do wypowiedzi uczniów mojej koleżanki. Za każdym razem jak im coś tłumaczy np. o chorobach jest, "a miała to Pani, że Pani wie??????" Nie wiem co mają połamane ręce i nogi do tego, bo gwałt może być brutalny i bez tego. No i też z tego co się orientuję, kobiety które chcą dokonać aborcji przeważnie nie są to kobiety zgwałcone. Kobieta zgwałcona często rodzi (nie wiem czy wychowuje czy oddaje dziecko) i nie dlatego, że miała problemy z legalną aborcją. Bo na dzień dzisiejszy akurat w tym wypadku problemu nie ma. A słów w stylu "zamknij się wreszcie" używaj proszę do swoich znajomych, jeśli sobie na to pozwalają bo mimo wszystko kultura jest ważna. A jeśli odzywasz się do osoby, której nie lubisz (mniemam, że nawet mogę się ośmielić, że mnie nienawidzisz- mimo, że mnie nie znasz) to dobrze o Tobie świadczy jeśli kulturalna pozostajesz. Odpowiedz Link Zgłoś
hermina5 Re: Czterech panów i aborcja 18.05.11, 10:23 Ty bez najmniejszego problemu wnikasz w zycie osobiste innych i z pelnią przekonania wyrokujesz jak to dla kobiet lepeij rodzic z gwltu , bo aborcji mająstrsznątraume. Tak wiec najpierw popatrz na swoje - wnikasz w zycie osobiste setek tysiecy kobiet, ale jakoś swojego namietnie bronisz...Pardane! > Kobieta zgwałcona często rodzi (nie wiem czy wych > owuje czy oddaje dziecko) i nie dlatego, że miała problemy z legalną aborcją Kobieta zwgwalcone zyje w prozni? Sama rodzi i wychowyuje, bo oczxywiscie kobieta zgwałcona NIGDY nei ma męza i własnych dzieci, nie? A skad te dane? Kobieta zgwałcona czesto rodzi bo co? Statystyki poproszę! . B > o na dzień dzisiejszy akurat w tym wypadku problemu nie ma. No chyba jednak jest skoro rok temu nie było ani jednej aborcji po czynie zabronionym, a gwałtów ponad 800... > A słów w stylu "zamknij się wreszcie" używaj proszę do swoich znajomych Ne, Będę ich uzywać do ciebie. Bo piszesz o sprawach bardzo bolesnych i truudnych dla wielu osob, o sprawach, które sni sie nocami jak koszmary, o sprawach, które rozbijają ludziom zycie w formie - jak kobieta urodzi, to nie będzie miała traumy po gwalcie, za to bedzie miała jak usunie. Tak wiec obrazasz setki kobiet. Bo twoje zdanei jest najwazniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
cwiartka0017 Re: Czterech panów i aborcja 16.05.11, 18:06 I oczywiście, żeby nie było, że tylko Ty na forum niezbyt kulturalnie się odzywasz. Kultura obowiązuje wszystkich i zwolenników aborcji i tych co są przeciwko, bo jak czytałam forum to osoby przeciwko aborcji też mogliby się łaskawie kulturą zacząć wykazywać. Każde ostre i niezbyt "miłe" słowa można zamienić na również ostre ale i pokazujące, że nie jesteśmy ludźmi pałającymi do wszystkich z innym zdaniem nienawiścią. Kultura słowa nie jest zależna ani od wykształcenia ani od zdania jakie mamy więc to każdy potrafi. Po prostu wraz z wiekiem następuje w nas taka zmiana, że jak się zdenerwujemy to nie tupiemy i nie krzyczymy na wszystkich w okół co charakteryzuje dzieci i młodzież w pięknym okresie buntu:) tylko potrafimy nasze emocje opanować i rozmawiać. Jesteśmy dorosłymi ludźmi, wypowiadamy się na poważne tematy, więc też niech wypowiedzi odzwierciedlają naszą dojrzałość. I moje wypowiedzi niech też takie będą, bo jeśli nie są to proszę o upomnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
hermina5 Re: Czterech panów i aborcja 18.05.11, 10:29 >tylko potrafimy nasze emocje opanować i rozmawiać Nie rozmawiamy. Ty autorytatywnie stwierdzasz, ze kobiety zgwałcone powinny rodzić, bo inaczje bedą miały traumę postaborcyjną, wiekszą niż ta po gwałcie. . A rozmawiasz z kobieta, która wolałaby się powiesić niż do tego co jej sie przydarzyło, dodac jeszcze jeden koszmar 0 zninawidzonego, implantowanego siła płodu , płodu, a nie zadnego dziecka, bo dziecka to sie chce i w tym celu uprawia sie seks z człowiekiem, którego sie kocha, a nie z brudnym , obszczanym menelem, który pobije cie w parku. Dotarło czy dalej będziemy dyskutować o kulturze, która jest taka och, ach i normalna kobieta powinna wiedziec, ze jak urodzi, to będzie szczesliwa, ze ten gwałt to taki drobiazg był, na szczescie madre prawo zmusiło ją do rodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna-54 Czterech panów i aborcja 15.05.11, 15:25 O! To było dla mnie nowe doświadczenie. Zawsze Panią Magdalenę traktowałam jako osobę szczerą i odważną. Tym razem znów sie nie pomyliłam. Powiem więcej, zadziwiła mnie tym wywodem bo dowiodła swojej szczerości i odwagi. Ale po raz pierwszy wyzwoliło to we mnie uczucie żalu i współczucia. Pani Magdalena na prawdę wierzy w to co mówi, dlatego chyba nie pozostaje nic innego jak współczuć człowiekowi, który ma tak wielkie trudności z przyjmowaniem faktów ( w tym naukowych) i który ma predyspozycje tylko do widzenia tego co jest na wierzchu. A przecież aborcja - to nie jest zabieg tylko morderstwo i to legalne. to już dziś nie ulega dyskusji, bo nauka to potwierdza jednoznacznie tylko moralna ocena tego faktu wciąż należy to takich osób jak Pani Magdalena. A przecież morderstwu można zapobiegać. Przed - wystarczy pomyśleć zamiast dać sie ponieść instynktowi. Jak się już jest w ciąży to należy urodzić. A jeśli sie ma świadomość, że się niestety nie uda wychować - można dziecko oddać. Wbrew temu co sie krzyczy w mediach jest wielu takich, którzy potrafią kochać. To jest takie proste. Jestem zadziwiona, że to tak trudno jest niektórym pojąć. Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze_normalna Czterech panów i aborcja 15.05.11, 16:07 No akurat tak się składa, że ja jeszcze nie wróciłam z kościoła i nie odwalam pracy domowej...z resztą to co każdy z osobna tu pisze to, że niby co?nie własne zdanie a przymus kogoś, bo nie rozumiem o jaką pracę domową chodzi?? Odwalony to jest ten artykuła Pani Środy.... Odpowiedz Link Zgłoś
turkusonly Czterech panów i aborcja 15.05.11, 16:31 No proszę, Panią Środę krew zalewa... A mnie krew zalewa,kiedy słyszę poglądy tej pani. Kobieta powinna stać na straży życia, a nie debatować jak radzić sobie z niechcianą ciążą,czyli niechcianym dzieckiem. Wstyd za takie kobiety, a pani Środa to już wyjątkowy przypadek Odpowiedz Link Zgłoś
dicit Pytanie jest jedno 15.05.11, 16:40 W którym momencie zaczyna się życie człowieka? Ja, jako student medycyny, uważam, że w momencie poczęcia. Nie odważyłbym się postawić granicy gdzieć tak "o tu, od tego momentu", niby na podstawie argumentów medycznych, ale tak naprawdę trochę na wyczucie, na chybił-trafił. Odpowiedz Link Zgłoś
menuet1 Re: Pytanie jest jedno 15.05.11, 19:48 Póki jeszcze czas .....zmien zawód !!! Odpowiedz Link Zgłoś
anabanana261 Czterech panów i aborcja 15.05.11, 19:46 to bardzo smutne, że są w Polsce tacy ludzie jak ta pani... każdy człowiek ma prawo do życia! Odpowiedz Link Zgłoś
korowinka Czterech panów i aborcja 15.05.11, 20:16 tak, tak... jeśli aborcja zostanie zalegalizowana, to przyrost naturalny w Polsce na pewno wzrośnie... Odpowiedz Link Zgłoś
kotek.filemon Re: Czterech panów i aborcja 15.05.11, 22:29 > tak, tak... jeśli aborcja zostanie zalegalizowana, to przyrost naturalny w Pols > ce na pewno wzrośnie... Podpowiem tylko, że za PRL-u (wyjąwszy okres stalinizmu) aborcja była legalna a przyrost naturalny znacznie większy niż obecnie. Ot, zagadka... Odpowiedz Link Zgłoś
adonai_1 Czterech panów i aborcja 15.05.11, 21:14 aborcja - temat bardzo trudny. Każde życie ma prawo do istnienia. Jest pilna potrzeba stworzenia takich warunków, aby każde dziecko mogło przyjść na świat i zostać wychowane w godnych warunkach, niezależnie od sytuacji w jakich zostało poczęte. Same "dziennikarstwo" tej Pani to dno. Żal wielki, że marnuje się pieniądze na takie artykuły. Odpowiedz Link Zgłoś
wierzraf Czterech panów i aborcja 15.05.11, 21:39 Jestem oburzona zwrotami w kierunku Księdza. Trochę szacunku. Ale skoro autor nie ma go dla życia, to czego można się spodziewać... Odpowiedz Link Zgłoś
ixifixi Czterech panów i aborcja 15.05.11, 21:51 nawiazujac to slow pani Środy, ile miala aborcji, ze jest specjalistka w tym temacie? Odpowiedz Link Zgłoś
shadew Czterech panów i aborcja 15.05.11, 22:20 Śmieszy mnie ten tekst. Pani Środa powinna najpierw sprawdzić, a dopiero później pisać. Na tym polega poważne dziennikarstwo. "Kościół zakazał" - Kościół nigdy niczego nie zakazuje, tylko mówi, co jest dobre, a co złe. Poza tym, akurat Kościół opiekuje się samotnymi matkami oraz porzuconymi dziećmi. Denerwuje mnie też traktowanie dzieci jako coś złego, coś co tylko przeszkadza w życiu. Również mnie zastanawia, ile pani Środa przeżyła aborcji żeby móc być ekspertem w tej sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
malyzarodek Czterech panów i aborcja 15.05.11, 22:21 Pani Profesor, czy podziękowała Pani kiedyś swojej mamie za życie? Jeśli tak, to dlaczego nie chce Pani aby dzieci jeszcze nienarodzone nie miały takiej możliwości? Odpowiedz Link Zgłoś
dzialyn Czterech panów i aborcja 15.05.11, 23:17 Życie ludzkie jest od samego poczęcia najważniejsze.Aborcja jest zbrodnią. Niech pani Środa wyobrazi sobie ,że każde nienarodzone dziecko to nowy członek SLD. Może to pomysł na sukces? Odpowiedz Link Zgłoś
hermina5 Re: Czterech panów i aborcja 16.05.11, 12:55 ozna sobie równei dobrze wyobrazać, ze to nowy członek NSDAP Odpowiedz Link Zgłoś
robertrert Ta ,,pani" 15.05.11, 23:24 Ta pani chociaż nie wiem czy tak można mówić o kimś kto tak niszczy wszystko to co piękne w kobiecie, wychodzi z założenia że skoro jest pokątna aborcja to trzeba ja uprawomocnić i wszystko będzie O.K dlaczego ta pani tego samego nie powie o kradzieży, narkotykach itd odpowiedź jest prosta ta pani nie widzi nic złego w aborcji. Ja myślę że ta pani jest zła. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna-54 Czterech panów i aborcja 16.05.11, 10:47 Nadzieja się we mnie budzi czytając tak liczne komentarze broniące życia ludzkiego. Super! Dziękuję WAM, że jesteście. Dla mnie artykuły GW zaczynają nabierać znaczenia, bo okazuje sie w tych komentarzach jak to jest z tą statystyką. W Marszu dla Życia, bez większego zaangażowania mediów pojawiło się 15 tysięcy ludzi. Głowy do GÓRY!!! GW - Dobra robota!!! Gratulacje składam również p. Magdalenie za ten komentarz - skompromitowała się i odsłoniła absolutnie. Życie jest od pierwszej sekundy - nikt i nic tego nie jest w stanie zmienić. Nie chcę, by w mojej umiłowanej ojczyźnie pozwalano na mordowanie, bo ogarnia mnie zwyczajnie lęk o siebie. Jeśli dziś nienarodzeni, to jutro możemy być my.... Odpowiedz Link Zgłoś
yksyks Czterech panów i aborcja 16.05.11, 11:40 Krew mnie zalała. Polska jest krajem z jednym z najniższych przyrostów naturalnych w Europie, a jednocześnie wykonuje się tu 200-300 legalnych aborcji rocznie. Co się dzieje z ciążami i dziećmi? Co się dzieje z kobietami? Co się dzieje z tymi, które mając dzieci, chcą odpowiedzialnie przeżywać rodzicielstwo i nie mogą - z braku środków i jakiejkolwiek pomocy państwa - wychować następnych? Co się dzieje z kobietami, które są zbyt młode, zbyt naiwne i zbyt bezradne, by wychować dziecko? Co się dzieje z rzeszą nieurodzonych dzieci, których bezradne matki skazują na straszny los? Znajdujemy je na szpitalnych śmietnikach. I nie jest to bynajmniej marginalne zjawisko. Relacja między radykalnie niskim współczynnikiem demograficznym i liczbą legalnych aborcji pokazuje przestrzeń dramatu. Bo jak sobie radzą z ciążą? W Polsce problem aborcji i sposób mówienia o niej odsłaniają głębię politycznego zakłamania i moralnej hipokryzji. Dobrze ukazują to takie "obiektywne" artykuły, które masowo produkuje Gazeta Wyborcza. To nie jest pluralizm, to nie jest działalność opiniotwórcza, to nie jest rzetelne dziennikarstwo, to jest polski medialny meczet. Odpowiedz Link Zgłoś
winniepooh Czterech panów i aborcja 16.05.11, 11:41 Poruszanie tematu szarej strefy jest niewygodne, bo gdyby przyznać że on istnieje trzeba byłoby coś z tym zrobić. Dla konserwatywnych polityków, księży i innych showmanów z racji zawodu "broniących tzw. życia" oznaczałoby to obowiązek działań w kierunku nasilenia represji, co jest bardzo nierozważne bo nasiliłoby protesty i w efekcie mogłoby odsunąć ich od koryta, do którego dostaliby się ci którzy mają w pakiecie przeciwną opcję. Obecny stan rzeczy to raj dla takich jak ci panowie z telewizorni, bo jest jeszcze o co poszczekać - wszak ustawa liberalną jest i kompromisową, jakieś tam siły lewackie chcą ją podkopać, nie pozwolimy na to nie, nie, nie - a z drugiej strony zagrożenia odsunięcia ich od worka z cukierkami nie ma, bo obecny stan rzeczy godzi tylko w wykluczone ekonomicznie grupy społeczne, czyli margines społeczny a margies nie jest podmiotem żadnego dialogu. Tak więc władza, stołki, kasa przechodzi z rąk prawicowych do prawicowych, raz toruńskich raz łagiewnickich, rozwarstwienie społeczne z roku na rok się zwiększa i o to chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 żeby była ciąża potrzebny jest mężczyzna 16.05.11, 20:25 ...więc i mężczyźni mają prawo wyrazić zdanie nt. aborcji. Tak samo jak kobiety mogą się wypowiadać w kwestiach militarnych. Odpowiedz Link Zgłoś
hermina5 Re: żeby była ciąża potrzebny jest mężczyzna 18.05.11, 10:25 Zdanei na temat aborcji, a zdanie mezczyzny co do z,muszenia kobiety do rodzenia po gwałcie, to dwie zupełnie inne rzeczy. Bo dla mnie gwałciciel to nei jest męzczyzna, tylko szmata ludzka. Odpowiedz Link Zgłoś
newalice Ręce mi opadają.. ale nie duch! 16.05.11, 23:58 Za dużo aby wyjaśniać patologię myślenia Pani Środy, za dużo w niej gnijącej rzeczywistości. Szkoda liter. Ja tylko pragnę wyrazić swój przeciw. Jestem przeciwna aborcji. I według mnie nie ma rzadnego przypadku zezwalającego na aborcje. Jest to dzieciobójstwo w każdym przypadku. I za każdym razem zabija sama matka. Odpowiedz Link Zgłoś