Dodaj do ulubionych

Białoruś się sypie, Łukaszenka wstrzymuje wywóz...

16.06.11, 17:58
Łukaszenka – pojętny uczeń Jurgena Stroopa

roznistezapiski.salon24.pl/
Obserwuj wątek
    • myslacyszaryczlowiek1 A co u nas lepiej? 16.06.11, 19:33
      Tusk zadłuża Polskę ponad miarę. Niedługo Niemcy będą się domagać swoich dawnych ziem w zamian za długi, tak jak teraz chętnie by zajęli greckie wyspy.
      • widokzkuchni Re: A co u nas lepiej? 16.06.11, 21:21
        U nas oczywiście gorzej !!!! Tylko głupi tego nie widzi !!!
        • 4krzych1 Źródło: Gazeta Wyborcza....to wystarczy i objaśnia 17.06.11, 08:48
          • ivaar Re: Źródło: Gazeta Wyborcza....to wystarczy i obj 17.06.11, 09:02
            Podaj inne źródło informacji o sytuacji na Białorusi - chętnie poczytam.
            • darth.sida Re: Źródło: Gazeta Wyborcza....to wystarczy i obj 17.06.11, 09:14
              Chcesz innego źródła?
              Zacznij tutaj
              • robert6_666666 Re: Źródło: Gazeta Wyborcza....to wystarczy i obj 17.06.11, 14:39
                a ja proponuje po prostu pojechac na pare dni na Bialorus... dziala lepiej niz wszystkie artykuly...
            • michalng Re: Źródło: Gazeta Wyborcza....to wystarczy i obj 17.06.11, 09:25
              Jedynym dobrym źródłem informacji o sytuacji na Białorusi są rządowe media białoruskie :)
              . Wszystkie inne media z całego świata a także nieliczne media "białoruskojęzyczne" (utrzymywane za pieniądze obcych wywiadów) pokazują nieprawdę ;)))) Dokładnie tak samo jest na Kubie i w Korei północnej.
          • strikemaster Re: Źródło: Gazeta Wyborcza....to wystarczy i obj 17.06.11, 09:41
            To po jakiego grzyba to źródło czytujesz?
        • nannek Re: A co u nas lepiej? 17.06.11, 10:23
          Ciekawe kto pierwszy upadnie?

Polska czy Białoruś.

Już ponad 2 miliony 200 tysięcy osób nie płaci rat, a przybywa ich obecnie 30% rocznie.
          Dochody spadają o zawrotne 10% (OLBRZYMIA INFLACJA)
          Raty natomiast rekordowo idą do góry WIBOR niedługo 5%.

2,2mln bankrutów to jest skala niewyobrażalna to więcej jak bezrobotnych 13% 2miliony.

Za trzy lata będzie ich blisko 5mln
          A gdyby tę liczbę porównać do ilość zdolnych do pracy (liczone jak bezrobocie)
          Wyjdzie zawrotne 31% BANKRUTÓW.

Ale nie trzeba aż tak długo czekać już przy 4mln będzie Game Over.

Białoruś jakoś sobie poradzi Bankrutująca Neokolonia zwana Polską nie.

• tobas1 Re: A co u nas lepiej? 17.06.11, 10:48
            tak tak oczywiście masz rację - w Polsce jest gorzej niż w Białorusi mamy armię bezrobotnych bo nikt nie pracuje na czarno i tylko patrzeć jak ta armia chwyci za broń, wywoła powstanie i obali ustrój, bo ci nasi Polscy bezrobotni to wcale nie żule żyjący z opieki społecznej co się dniem pracy całe życie nie skazili bo po co skoro na wóde zawsze starczy, czy absolwenciaki filozofii czekajacy aż ktoś im wreszcie te kierownicze stanowisku za 10tys netto zaproponuje a nie tylko staz czy marne 2-3 tysie.
          • nannek Re: A co u nas lepiej? 17.06.11, 11:25
            Na stronie ONZ w Monthly Bulletin of Statistics Online znajdziecie dane o wzroście GDP różnych państw w latach 2000-2009. Białoruś miała w tych latach wzrost o 90 proc., Rosja o 67 proc., Litwa o 51 proc., Łotwa o 44 proc., Estonia o 43 proc. a Polska o 41 proc. Gdyby ta tendencja się utrzymała, to około 2020 Białoruś miałaby najwyższy PKB na głowę w całej tej grupie państw (łącznie z Ukrainą, która już dziś ma PKB na głowę znacznie mniejszy niż Białoruś).
            • tymon99 Re: A co u nas lepiej? 17.06.11, 12:21
              dość łatwo osiągnąć krótkotrwały znaczny wzrost, gdy się zaczyna z niskiego poziomu.
              • nannek Re: A co u nas lepiej? 17.06.11, 13:04
                tymon99 napisał:
                > dość łatwo osiągnąć krótkotrwały znaczny wzrost, gdy się zaczyna z niskiego poz
                > iomu.

To tymi powiedz na jakim poziomie jest Polska obecna?

Bieda największa w europie
                70% zyje ponizej minimum socjalnego (ZANIZONEGO DO POZIOMU NEDZY) a 1980roku tylko 5%
                25% w nędzy
                50% dzieci jest niedożywionych.

Wraca gruźlica ,analfabetyzm 100-tki innych patologi jak na III świat przystało a z którym niedobry PRL walczył.

Tego na Białorusi niema..

To z Polski po ucieczce z biedy i nędzy 3mln ( 19% zdolnych do pracy,potencjalnych pracowników)
                Dalej chce uciekać aż o 40% więcej populacji jak z Białorusi...

Bez nich PKB Polski było by ujemne a bezrobocie wynosiłoby 36%.
                To oni ten kraj utrzymują jeszcze na powierzchni, oni sla oficjanie 5mld euro rocznie a nieoficjalnie ponad 20mld.
                Oni utrzymują w tym kraju miliony osób.
                Ale źródełko wysycha nie widząc sensu powrotu: ściągają rodziny, zakładają nowe kupują mieszkania i przestają wspomagać PL.

Wyprzedają mieszkania w Polsce i kupują tam, a wysprzedadza ich setki tysięcy tych co maja i te które odziedziczą.

• nannek Re: A co u nas lepiej? 17.06.11, 13:21
                  A wiedząc to już się chyba nie dziwisz ze:
                  Polska pod względem jakości życia plasowana jet poniżej Białorusi.

A to jest ten najważniejszy parametr jakości życia ,a nie idiotyczne PKB w kraju z prawie najwyższym rozwarstwieniem na świecie.
                  Ponad osiąga 80% z dochody od 0 do 1600zł , a z tego przeżyć w Polsce nie można.
                  Średnie utrzymanie własnego mieszkania to ponad 1000zł, ceny żywności już wyższe od zachodnich.

swiatowidz.pl/?p=283
                  „Newsweek” ułożył ranking „najlepszych krajów”, w którym Polska radzi sobie relatywnie nieźle. Byłoby pięknie, ale zwycięzcą jesteśmy w grupie, którą od dawna chcemy opuścić, a w kategorii „jakość życia” prześcignęły nas Białoruś i Kuba.

I teraz już wiesz dlaczego tak gnębią Białoruś, przecie nie może się okazać ze w Polsce żyje się gorzej jak na Białorusi.
                  A mamy kryzys dochody spadają w Polsce po 10-15% rocznie (OGROMNA INFLACJA ).

Wiesz co by to było gdyby lud ciemny się o tym dowiedział?
                  Dlatego robią co w ich mocy aby tak nie było, i aby lud usłyszał tylko o occie na półkach.

• michalng Re: A co u nas lepiej? 17.06.11, 13:36
                    „Newsweek” ułożył ranking „najlepszych krajów”, w kt
                    > órym Polska radzi sobie relatywnie nieźle. Byłoby pięknie, ale zwycięzcą jesteś
                    > my w grupie, którą od dawna chcemy opuścić, a w kategorii „jakość życia&#
                    > 8221; prześcignęły nas Białoruś i Kuba.

Przeczytałeś dalej ? :)
                    "Może w tym wypadku chodzić o wysoki poziom mierzonego w wyżej wymieniony sposób bezpieczeństwa ekonomicznego a także o małe rozwarstwienie społeczne. Również poziom zanieczyszczeń oraz przestępczości nie jest na Kubie przesadnie wysoki. Można dyskutować, czy jest to faktycznie miernik „jakości życia”, czy po prostu bezpieczeństwa ekonomicznego i społecznego, nie uwzględniający możliwości rozwoju oraz praw obywatelskich (gdyby w rankingu brała bowiem udział Korea Północna, mogłaby osiągnąć w tych kategoriach całkiem wysoki wynik), taką jednak „Newsweek” przyjął metodę badawczą."
        • khnc55 Re: A co u nas lepiej? 17.06.11, 13:09
          Jasne, że gorzej, dlatego "biedni" Polacy budują tyle nowych domów na kształt pałacyków i rozbijają się nowiutkimi jeepami. Tragedia.
          • nannek Re: A co u nas lepiej? 17.06.11, 13:27
            khnc55 napisała:
            > Jasne, że gorzej, dlatego "biedni" Polacy budują tyle nowych domów na kształt p
            > ałacyków i rozbijają się nowiutkimi jeepami. Tragedia.

Na Ukrainie tez i co z tego?
            Jeżdżą jeszcze lepszymi i mają ekstra nowe domy przy których Polskie to kurniki.

A mimo to Ukraina jest o wiele biedniejsza od Białorusi.

Mówi ci coś rozwarstwienie?
            Kilku w Polsce ma dużo 85% społeczeństwa nic.
            • michalng Re: A co u nas lepiej? 17.06.11, 13:39
              > Na Ukrainie tez i co z tego?
              > Jeżdżą jeszcze lepszymi i mają ekstra nowe domy przy których Polskie to kurniki

O jakiej Ukrainie ty piszesz ? Byłeś tam kiedykolwiek ? I nie chodzi o to jakie samochody i domy mają bogacze tylko czym jeździ i jak mieszka zwykły "kowalski".
              • nannek Re: A co u nas lepiej? 17.06.11, 14:12
                Człowieku w Polsce statystyczny Kowalski żyje poniżej minimum socjalnego.

Na statystycznego kowalskiego się też emeryt,rencista, bezrobotny
                70% pracujących poniżej 2400zł
                20% za minimalną
                20% poniżej minimalnej niby 3/4 etatu a praca po 200h.

70% żyje poniżej minimum socjalnego, (W DODATKU ZANIŻONEMU DO POZIOMU NĘDZY)

O jakiej Polsce ty piszesz, byleś ty kiedy Polskę, drogi w rozsypce totalnej 30% bezrobocie 60% pracuje za minimalną 1000zł 30% poniżej minimalnej.

To tez jest Polska jej większa cześć, byłeś widziałeś ją?

Więc? nie pisz idiotycznych co ty widziałeś bo to jest zupełnie bez sensu.

• michalng Re: A co u nas lepiej? 17.06.11, 14:53
                  > Na statystycznego kowalskiego się też emeryt,rencista, bezrobotny
                  > 70% pracujących poniżej 2400zł
                  > 20% za minimalną
                  > 20% poniżej minimalnej niby 3/4 etatu a praca po 200h.
                  > 70% żyje poniżej minimum socjalnego, (W DODATKU ZANIŻONEMU DO POZIOMU NĘDZY)

Skąd ty wytrzasnąłeś te procenty ? I jeszcze zupełnie nie orientujesz się czym jest minimum socjalne i jak się ma do minimum egzystencji.Osoba zarabiająca minimalna krajową znajduje sie powyżej minimum socjalnego. Osoba zarabiająca 2400 zapewnia utrzymanie powyżej minimum socjalnego z dla rodziny 2+1 (z małym dzieckiem).

> O jakiej Polsce ty piszesz, byleś ty kiedy Polskę, drogi w rozsypce totalnej 3
                  > 0% bezrobocie 60% pracuje za minimalną 1000zł 30% poniżej minimalnej.

Próbowałeś kiedyś znaleźć w Polsce kogoś do pracy ? Nawet w rejonie z wysokim nominalnym bezrobociem ? Moja znajoma niedawno organizowała nabór dla firmy na Suwalszczyźnie. Niewykwalifikowany robotnik dostawał 1800 na rękę. Chętnych jak na lekarstwo. Znaczny odsetek osób pracujących za "minimalną" lub mniej w istocie dostaje więcej "na boku"
                  • nannek Re: A co u nas lepiej? 17.06.11, 15:26
                    > Skąd ty wytrzasnąłeś te procenty ? I jeszcze zupełnie nie orientujesz się czym
                    > jest minimum socjalne i jak się ma do minimum egzystencji.Osoba zarabiająca m
                    > inimalna krajową znajduje sie powyżej minimum socjalnego. Osoba zarabiająca 24
                    > 00 zapewnia utrzymanie powyżej minimum socjalnego z dla rodziny 2+1 (z małym dz
                    > ieckiem).

To są dane z Polski

2400zł/ 3 daje 800zł a wiec poniżej minimum socjalnego 840zł.
                    A to jest nędza nie minimum w kraju w którym przedszkole to 500zł a utrzymanie mieszkania średnio ponad 1000zł, ceny żywności przebiły zachodnie.

2400ZŁ NETTO to prawie średnia krajowa a tej nie otrzymuje blisko 70%,
                    1500ZŁ NETTO to jest zarobek większości oczywiście jeśli ma szczęście, 14% bezrobocie a minimalna 1020zł netto.

Przykro mi ale takie są fakty.
                    Reszty komentować nie będę bo to tylko twoje historyjki,
                    równie dobrze mogę ci opowiedzieć setki innych.
                    Ale po co?
                    • michalng Re: A co u nas lepiej? 17.06.11, 16:24
                      > To są dane z Polski
                      >
                      > 2400zł/ 3 daje 800zł a wiec poniżej minimum socjalnego 840zł.
                      > A to jest nędza nie minimum w kraju w którym przedszkole to 500zł a utrzymanie
                      > mieszkania średnio ponad 1000zł, ceny żywności przebiły zachodnie.

Minimum socjalne nie dzieli się w ten sposób. Dla gospodarstwa 2 osobowego minimum to nie 2x minimum dla 1 osobowego. Choć by dlatego ze koszty mieszkania dzielą się inaczej. Podobnie jest z dziećmi. Minimum dla małego dziecka (dużego zresztą tez) jest
                      inne niż dla dorosłych. Minimum socjalne dla rodziny 2+ małe dziecko to mniej niż 2400.

> 14% bezrobocie

W poprzednio twierdziłeś ze 30 % :) szybko spadło :)

> Przykro mi ale takie są fakty.

Tylko które ? O 14 % bezrobociu czy o 30 % ?
                      To 70% ludzi żyjących poniżej minimum socjalnego to mają być fakty ?
                      • nannek Re: A co u nas lepiej? 17.06.11, 19:16
                        > Minimum socjalne nie dzieli się w ten sposób

Ja doskonale wiem jak się je wylicza, jakie jest a jakie powinno być.

> > 14% bezrobocie
                        >
                        > W poprzednio twierdziłeś ze 30 % :) szybko spadło :)

Przeczytaj dokładnie co napisałem, na pewno nie pisałem o 30% bezrobociu ogólnie w Polsce.
                        • michalng Re: A co u nas lepiej? 18.06.11, 09:51
                          > Ja doskonale wiem jak się je wylicza, jakie jest a jakie powinno być.

Jak byś wiedział to nie pisał byś o 3x800 ;)

> Przeczytaj dokładnie co napisałem, na pewno nie pisałem o 30% bezrobociu ogóln
                          > ie w Polsce.

pozwolę sobie zacytować: "O jakiej Polsce ty piszesz, byleś ty kiedy Polskę, drogi w rozsypce totalnej 30% bezrobocie 60% pracuje za minimalną 1000zł 30% poniżej minimalnej. "
                          a także "70% żyje poniżej minimum socjalnego,"

Przeczytanie dokładne niewiele daje, bo to kompletny bełkot. I ponowie swoje pytanie. Skąd wziąłeś te procenty ? Na drugi raz jak zmyślasz sobie jakieś dane to przynajmniej postaraj się żeby procenty ludzi bezrobotnych i słabo zarabiających nie przekraczały 100 % :)
                          Tylko nie pisz ze to sa fakty bo z faktami to nie ma nic wspólnego
      • caius1 Re: A co u nas lepiej? 17.06.11, 08:11
        Fajna logika: u nas może być jeszcze gorzej niż na Białorusi chociaż teraz to tam jest syf totalny a u nas jako tako więc brawo Łukaszenka bo się Niemcowi z Ruskiem nie kłania!

Proponuje jeszcze porównanie na tej zasadzie z Rwandą, Zimbabwe, Haiti i paroma innymi krajami. Na pewno okaże się, że to u nich jest lepiej i są sprawniej rządzeni niż Polska przez Niemca z Tuskiem i (Komo)Ruskiem.

NiePiS
        • moja_jest_racja Re: A co u nas lepiej? 17.06.11, 08:51
          @caius1 napisał:
          [...]Proponuje jeszcze porównanie na tej zasadzie z Rwandą, Zimbabwe, Haiti[...]

Wg niektorych tutaj nie ma czego porownywac. U nich przynajmniej maja wolnosc a w Polsce dyktatura, mafia, glod i bezrobocie he he.

Mam ten przywilej ogladania sytuacji w Polsce z zagranicy i powiem wam tylko tyle: z roku na rok jest coraz lepiej. Coraz chetniej odwiedzam Ojczyzne i powoli mysle o powrocie i zainwestowaniu swoich oszczednosci w Polsce. Wiele sie zmienilo: miasta wygladaja ladniej, urzednicy duzo bardziej uprzejmi i naprawde pomocni, ludzie na ulicach usmiechnieci. 10 lat temu rzygac mi sie chcialo na sama mysl, ze musze jechac cos zalatwiac w Polsce.
          • koloratura1 Re: A co u nas lepiej? 17.06.11, 09:01
            moja_jest_racja napisał:

> Mam ten przywilej ogladania sytuacji w Polsce z zagranicy i powiem wam tylko ty
            > le: z roku na rok jest coraz lepiej. (...)

Masz szczęście, że to tylko internet!
            Za takie dictum, co poniektórzy na Forum, by Cię ukamienowali.
            • moja_jest_racja Re: A co u nas lepiej? 17.06.11, 09:08
              > Masz szczęście, że to tylko internet!
              > Za takie dictum, co poniektórzy na Forum, by Cię ukamienowali.

Wiem.

Dodam jeszcze, ze kazdy narod ma swoje przywary. Nasza jest chyba czarnowidztwo i malkontenctwo. Wiecznie ciemiezony Chrystus Narodow...
            • hipnozaur Re: A co u nas lepiej? 17.06.11, 09:53

Polak jest szczęśliwy kiedy jest nieszczęśliwy daletogo powinien dostawać tęgi wpie...w plery kijachem i baciskiem. W Polsce tylko dyktatura biorąca ten skundlowny "naród" krótko za mordę jest w stanie uszczęśliwić tą chołotę.
          • fagusp Komu lepiej temu lepiej. 17.06.11, 09:02
            Ale są tacy którym gorzej. Weźmy na ten przykład pierwszego lepszego działacza PiS. W 2007 to on był gość - zasiadał sobie w zarządzie jakiejś spółki SP (znaczy się: próbował swoich sił w biznesie) za jakieś 6 średnich krajowych + szofer z bryką do nieograniczonej dyspozycji. A teraz? Bida z nędzą, bo ci wredni kapitaliści mają układ z reżymem Tuska i nie chcą płacić prawdziwym Polakom godziwych wynagrodzeń za sam fakt bycia prawdziwym Polakiem.
          • fajnylajkonik Re: A co u nas lepiej? 17.06.11, 09:05
            No widzisz tylko żeby to docenić trzeba być za granica.
            Niestety Polacy to taki naród ze na wlasnym podworku nie widza zmian.
            Ja sam czesto narzekam na wiele rzeczy ktore irytuja mnie w Polsce chciazby nasze drogi ale ilekroć wracam z Ukrainy to Bogu dziekuje ze urodzilem sie po tej stronie granicy :)
            • turbo_wesz Re: A co u nas lepiej? 17.06.11, 09:38
              ja mieszkam w PL całe życie, wyjeżdżałem tylko do Niemiec i krajów skandynawskich na więcej niż 2 dni imprezy, i choć tam oczywiście poziom życia jest dużo wyższy niż u nas, to uważam że w PL idzie jak najbardziej ku lepszemu - do pełni szczęścia brakuje tylko wyrobienia politycznego Polaków, bo póki co dają się wodzić z nos jednej szajce (mam na myśli Symbiozę PO i PiS, oraz żerowanie SLD i PSL na ich odchodach)
              • michalng Re: A co u nas lepiej? 17.06.11, 11:08
                do pełni
                > szczęścia brakuje tylko wyrobienia politycznego Polaków, bo póki co dają się wo
                > dzić z nos jednej szajce (mam na myśli Symbiozę PO i PiS, oraz żerowanie SLD i
                > PSL na ich odchodach)

I całe szczęście ze nie dają już się wodzić za nos Tymińskim, Lepperom czy Giertychom. A to ze politycy to jedna szajka to normalne. Tak jest w każdej demokracji. Trzeba tylko glosować na takich polityków co będą jak najmniej przeszkadzali, a samemu rozwijać się i bogacić. I nie dać się nabrać na polityczne "idee" bo to tylko cyniczne wykorzystywanie ludzkiej naiwności.
        • strikemaster Re: A co u nas lepiej? 17.06.11, 10:11
          > Fajna logika: u nas może być jeszcze gorzej niż na Białorusi chociaż teraz to t
          > am jest syf totalny a u nas jako tako więc brawo Łukaszenka bo się Niemcowi z R
          > uskiem nie kłania!

Kłaniać się nie musi, jest od Rosjan ściśle uzależniony i zdecydowanie na ich łasce.
      • miguell Re: A co u nas lepiej? 17.06.11, 08:36
        Czy myslacyszaryczlowiek1 analizowałeś poziom zadłużenia do PKB krajów europejskich
        Przeoczyłeś, że po kryzysie mamy jeden z najniższych wskaźników zadłużenia do PKB w Europie?
        Rzeczywiście. Po co wysilać komórki. Rydzyk z Jarkiem Ci tak powiedzieli to po co masz myśleć samodzielnie.

"Niedługo Niemcy będą się domagać swoich dawnych ziem"
        Masz jakiś kompleks wobec Niemców? Boisz się ich?
        To kolejna fobia , na której chętnie gra PiS
        • antekguma1 Re: A co u nas lepiej? 17.06.11, 08:44
          miguell napisał:

> Czy myslacyszaryczlowiek1 analizowałeś poziom zadłużenia do PKB krajów europejs
          > kich
          > Przeoczyłeś, że po kryzysie mamy jeden z najniższych wskaźników zadłużenia do P
          > KB w Europie?
          /.../

A ty jesteś tak głupi, że wierzysz w oficjalne statystyki i dane podawane przez GUS?
          • pies_na_suki hehe 17.06.11, 08:58
            a jak nikomu nie wierzę i wszędzie widzę spisek to czy jestem mądry? czy raczej po prostu chory?
            takie OT i podsumowanie twojej logiki
          • miguell Re: A co u nas lepiej? 17.06.11, 09:25
            Ale te dane sa niemal identyczne w sprawozdaniach NBP, Eurobarometru, MFW

Zresztą możesz sam porównać

Prośba do wszystkich antekgum'ów. Zajmijcie się nauką: matematyką, statystyką, modelami ekonomicznymi.
            Posiadając wiedzę będziecie mogli zakwestionować pracę innych.

Bez tej wiedzy pozostanie Ci pisanie postów typu "A ty jesteś tak głupi, że wierzysz w oficjalne statystyki"
        • koloratura1 Wierzysz w nicki? 17.06.11, 09:10
          Bo ja, na przykład - to mam głos do baletu, jak mawiał (i słusznie) mój śp. Tatuś...

miguell napisał:

> Czy myslacyszaryczlowiek1 analizowałeś poziom zadłużenia do PKB krajów
          > europejskich
          > Przeoczyłeś, że po kryzysie mamy jeden z najniższych wskaźników zadłużenia
          > do PKB w Europie?
          > Rzeczywiście. Po co wysilać komórki.

Żeby coś wysilać, trzeba to coś mieć...
        • strikemaster Re: A co u nas lepiej? 17.06.11, 10:15
          PIS sam w sobie jest fobią, pewnie niedługo pojawi się jako jednostka chorobowa. :)
      • koloratura1 Możeś Ty i myślący, ale na pewno kiepsko czytający 17.06.11, 08:56
        myslacyszaryczlowiek1 napisał:

> Tusk zadłuża Polskę ponad miarę. Niedługo Niemcy będą się domagać swoich daw
        > nych ziem w zamian za długi, tak jak teraz chętnie by zajęli greckie wyspy.

Wiesz, artykuł, który - rzekomo - komentujesz, jest na kompletnie inny temat.

• bzychnur Re: A co u nas lepiej? 17.06.11, 09:27
        A co, masz klopoty z wymiana naszej waluty na dolary, albo celnik zabral ci gazete(makulatura) razen z owinieta w nia kanapka (mieso) na przejsciu granicznym do Niemcami?
        • tornson Re: A co u nas lepiej? 17.06.11, 10:15
          bzychnur napisał:

> A co, masz klopoty z wymiana naszej waluty na dolary, albo celnik zabral ci gaz
          > ete(makulatura) razen z owinieta w nia kanapka (mieso) na przejsciu granicznym
          > do Niemcami?
          Co za pierdoły wypisujesz!! Miliony Polaków mają problemy z wykonaniem comiesięcznych opłat, z wyżywieniem i ubraniem rodziny, z kupnem podręczników dla dzieci, statystycznego obywatela mało obchodzi czy może sobie wymienić walutę czy nie, no chyba że szykuje się do ucieczki ze swojego grajdoła, jak zrobiło to już miliony Polaków.
      • akkj Re: A co u nas lepiej? 17.06.11, 09:35
        Dawno nie zanieczyszczałeś forum. Chyba się leczyłeś dłuższy czas w zakładzie zamkniętym?

myslacyszaryczlowiek1 napisał:

> Tusk zadłuża Polskę ponad miarę. Niedługo Niemcy będą się domagać swoich daw
        > nych ziem w zamian za długi, tak jak teraz chętnie by zajęli greckie wyspy.
      • strikemaster Re: A co u nas lepiej? 17.06.11, 09:41
        > Niedługo Niemcy będą się domagać swoich daw
        > nych ziem w zamian za długi,

Jeżeli pod pojęciem Niemców rozumiesz korporację kierowaną przez Ratzingera to tak, tyle, ze nie za długi, a tak po prostu sobie ziemie zabrali.
      • hipnozaur [...] 17.06.11, 09:45
        Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • robert6_666666 Re: A co u nas lepiej? 17.06.11, 14:29
        szary czlowiek to ty moze i jestes....
    • ubiquitousghost88 Zajczik Wacek, paszoł ty... paguljat'! 16.06.11, 19:39
    • redix68 Polska A.D. 1988 16.06.11, 19:49
      wypisz, wymaluj. Teraz sprywatyzyje i stanie na nogi. PKB 40 mld $ ha ha ha, niezły żart. To chyba wartość majątku przeznaczonego do prywatyzacji
      • fagusp Re: Polska A.D. 1988 17.06.11, 09:04
        Nie. To powtórka z Polski A.D. 1989.
        • redix68 mylisz inflację z 17.06.11, 16:59
          hiperinflacją (Polska A.D. 1989). W 1989 nie było zakazu wywozu towarów ....
    • kirdan1 Białoruś się sypie, Łukaszenka wstrzymuje wywóz... 16.06.11, 21:38
      Tak kończy się - prędzej czy później- każdy flirt z socjalizmem. A darmowych obiadów jak nie było, tak nie ma...
    • josif47 Białoruś się sypie, Łukaszenka wstrzymuje wywóz... 17.06.11, 03:37
      ZAGLODZI NAROD A POTEM UCIEKNIE. ZACHOD GO PRZYJMIE
      • tornson Re: Białoruś się sypie, Łukaszenka wstrzymuje wyw 17.06.11, 12:30
        josif47 napisał:

> ZAGLODZI NAROD A POTEM UCIEKNIE. ZACHOD GO PRZYJMIE
        Gdyby Łukaszenka głodził swój naród wysługując się zagranicznym korporacjom to Wyborcza miałaby go za męża stanu.
    • toberson W PL Tusk obiecal cuda a skonczy jak Luszczenko!! 17.06.11, 07:59
      Tusk doprowadzil Polske do ruiny!!
      • raskolnikov74 Re: W PL Tusk obiecal cuda a skonczy jak Luszczen 17.06.11, 08:52
        Jesteś debilem.
        Nie lubuję się w obrażaniu ludzi, ale ciężko się powstrzymać w takich przypadkach.
      • fajnylajkonik Re: W PL Tusk obiecal cuda a skonczy jak Luszczen 17.06.11, 09:02
        toberson napisał:

> Tusk doprowadzil Polske do ruiny!!

Widzę ze stado pisdzielcow od samego rana aktywne na forum :D:D
        Robicie to z własnego przekonania czy dostajecie za każdy wpis 1 gr :D?
        • tymon99 Re: W PL Tusk obiecal cuda a skonczy jak Luszczen 17.06.11, 09:53
          no chyba lepiej siedzieć w domu i klepać posty, niż za te same pieniądze wciskać ludziom ulotki przy wyjściu z dworca?
    • biust75d niech Tusku z Rostowskim i Pawlakiem patrzą i się 17.06.11, 08:01
      uczą - to samo czeka Polske pod ich rządami.
    • scibor3 Białoruś się sypie, Łukaszenka wstrzymuje wywóz... 17.06.11, 08:02
      I to wszystko pisze Wacio. Z Zielonej Wyspy. Zadłużonej pod korek.
    • wuk4 No to się za niego wezmą obywatele... 17.06.11, 08:08
      przyjdzie kryska na matyska...
    • ambl Białoruś się sypie, Łukaszenka wstrzymuje wywóz... 17.06.11, 08:08
      Jak ich walnę, to nie zdążą zwiać za granicę - zagroził dyktator.<

Wyraził się jak sukinsyn,ale przynajmniej jak swój sukinsyn,he he!
      A przecież mógł wyciągnąć wnioski z rządów choćby naszego Ślepowrona
      że gospodarcza 'przyjażń' z Rosją i te 'preferencyjne' ceny surowców i tak każdemu w końcu wyjdą bokiem

• krzysztofczyz Białoruś się sypie, Łukaszenka wstrzymuje wywóz... 17.06.11, 08:11
      Dziwne jest, że mimo to są tacy, którzy uważają sytuację na Białorusi za normalną a nawet lepszą niż w Polsce. Czy to działalnośc agenturalna? Białoruś nie spełnia zapisów Karty Praw Podstawowych - zadupie Europy
      • orangestreet_warsaw Re: Białoruś się sypie, Łukaszenka wstrzymuje wyw 17.06.11, 08:19
        A Polska spełnia? :) Na przykład w zakresie równych praw osób heteroseksualnych i homoseksualnych? :) Polska to takie samo zadupie Europy, tylko pod innym względem.
        • fajnylajkonik [...] 17.06.11, 08:44
          Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • jwojnar Ludzie widzą to, co chcą 17.06.11, 08:22
        Można widzieć w Łukaszence wielkiego, demokratycznie wybranego przywódcę świetnie rozwijającego się kraju, można w Fotydze widzieć najlepszego ministra spraw zagranicznych w historii Polski, a w Kaczyńskim światłego i przenikliwego wizjonera. W takim zestawieniu debilizm fanów Łukaszenki bardzo blednie.
        • herkus-monte Mozna byc rowniez debilem do kwadratu 17.06.11, 08:31
          i wierzyc w tuskowa zielona wyspe
          • fagusp Re: Mozna byc rowniez debilem do kwadratu 17.06.11, 09:08
            Wole w zieloną wyspę niż hel na mankietach ofiar mordu smoleńskiego.
        • tornson Re: Ludzie widzą to, co chcą 17.06.11, 09:59
          jwojnar napisał:

> Można widzieć w Łukaszence wielkiego, demokratycznie wybranego przywódcę świetn
          > ie rozwijającego się kraju, można w Fotydze widzieć najlepszego ministra spraw
          > zagranicznych w historii Polski, a w Kaczyńskim światłego i przenikliwego wizjo
          > nera. W takim zestawieniu debilizm fanów Łukaszenki bardzo blednie.
          Zapomniałeś o wyznawcach Tuska.
          • jwojnar Wyznawcy Tuska nie pasują 17.06.11, 11:01
            Uważanie kogoś za sympatycznego i pożytecznego gościa, czy tym bardziej za mniejsze zło, nie pasuje do sprawy, za to współwyznawcy niejakiego tornsona pasują jak najbardziej. Ten przykład pominąłem jednak jako zbyt skrajny.
            • tornson Re: Wyznawcy Tuska nie pasują 17.06.11, 12:27
              jwojnar napisał:

> Uważanie kogoś za sympatycznego i pożytecznego gościa, czy tym bardziej za mnie
              > jsze zło, nie pasuje do sprawy, za to współwyznawcy niejakiego tornsona pasują
              > jak najbardziej. Ten przykład pominąłem jednak jako zbyt skrajny.
              Mniejsze zło wobec czego? Niby wobec Kaczyńskiego z którym głosuje za najbardziej poronionymi pomysłami?
      • tornson Re: Białoruś się sypie, Łukaszenka wstrzymuje wyw 17.06.11, 09:58
        krzysztofczyz napisał:

> Dziwne jest, że mimo to są tacy, którzy uważają sytuację na Białorusi za normal
        > ną a nawet lepszą niż w Polsce.
        Bezrobocie <5%, nędzy brak, poziom ubóstwa mniejszy niż w Polsce, rodzimy przemysł, rodzima myśl techniczna wciąż istnieje. Na Białorusi jest lepiej niż w Polsce i przejściowe trudności raczej tego nie zmienią.
        • fajnylajkonik Re: Białoruś się sypie, Łukaszenka wstrzymuje wyw 17.06.11, 10:22
          tornson napisał:

> krzysztofczyz napisał:
          >
          > > Dziwne jest, że mimo to są tacy, którzy uważają sytuację na Białorusi za
          > normal
          > > ną a nawet lepszą niż w Polsce.
          > Bezrobocie <5%, nędzy brak, poziom ubóstwa mniejszy niż w Polsce, rodzimy p
          > rzemysł, rodzima myśl techniczna wciąż istnieje. Na Białorusi jest lepiej niż w
          > Polsce i przejściowe trudności raczej tego nie zmienią.

A to sie teraz ubawilem ::D:D
          No chyba zaraz lece do domu, sprzedaje swoj dobytek pakuje rodzine i emigrujemy na Białoruś. Tylko czy Łukaszenko zechce mnie przyjac???

• darth.sida jedyne co się sypie, to pamięć o mądrości Seneki 17.06.11, 10:36
            fajnylajkonik napisał:
            > No chyba zaraz lece do domu, sprzedaje swoj dobytek pakuje rodzine i emigrujemy
            > na Białoruś. Tylko czy Łukaszenko zechce mnie przyjac???

Owszem, zechce przyjąć.

Wyobraź sobie (dla gimnastyki umysłu), że na Białorusi jest lepiej niż w Polsce. Czy Gazeta Wyborcza opisałaby to prawdziwie? Jasne, że nie - nie byłoby to w jej interesie. Straszenie straszliwą dyktaturą za miedzą to urabianie myślenia w dobrym stylu orwellowskim.

Posłuchajcie obu stron. Na razie macie wizję jednej strony (GW) - a gdzie druga? (np. dane statystyczne o poziomie życia na Białorusi).

ps Podobnie było/jest jak z COVECem na autostradzie - media ogłosiły wyrok, że Chińczycy be i fuj. A czy oświadczenie COVECu (czyli drugiej strony) media podały? No nie.
            • fajnylajkonik Re: jedyne co się sypie, to pamięć o mądrości Sen 17.06.11, 10:43
              A te prawdziwe dane statystyczne to masz skad? Od rządu białoruskiego? czy sam zbierales dane do tych statystyk??
              • darth.sida Re: jedyne co się sypie, to pamięć o mądrości Sen 17.06.11, 11:10
                fajnylajkonik napisał:

> A te prawdziwe dane statystyczne to masz skad? Od rządu białoruskiego? czy sam
                > zbierales dane do tych statystyk??

A Ty wiedzę o tym, co jest na Białorusi masz skąd?
                od rządu polskiego? czy sam zbierałeś razy pałką od strasznego reżimu Łukaszenki?

Nie zalecam "danych" rządu białoruskiego, tak samo nie zalecam "danych" rządu polskiego. Nie zalecam "danych" GW, tak samo jak nie zalecam "danych" z gazet białoruskich. Nie zalecam "danych" anegdotycznych i jednostkowych, ale ogólne i statystyczne. Zalecam więc dane polskiego GUS oraz dane jego białoruskiego odpowiednika. Ale bezpośrednio te dane sprawdzaj
            • michalng Re: jedyne co się sypie, to pamięć o mądrości Sen 17.06.11, 13:50
              > Wyobraź sobie (dla gimnastyki umysłu), że na Białorusi jest lepiej niż w Polsce
              > . Czy Gazeta Wyborcza opisałaby to prawdziwie? Jasne, że nie - nie byłoby to w
              > jej interesie. Straszenie straszliwą dyktaturą za miedzą to urabianie myślenia
              > w dobrym stylu orwellowskim.
              > Posłuchajcie obu stron. Na razie macie wizję jednej strony (GW) - a gdzie druga
              > ? (np. dane statystyczne o poziomie życia na Białorusi).

Tylko ze tu nie trzeba słuchac zadnych stron. Wystarczy pojechać na Białoruś zeby sobie zobaczyc. To całkiem niedaleko. I pomimo kłopotów związanych ze zdobyciem wizy i "piekiełkiem" Białoruskich przejść granicznych warto to zrobić. To jak by cofniecie się do lat 80 w Polsce. Do czasów stanu wojennego. Tylko ze ogląda się to będąc "turystą z zachodu".
        • tobas1 Re: Białoruś się sypie, Łukaszenka wstrzymuje wyw 17.06.11, 10:41
          daj proszę linka na stronę firmy która płaci za takie komentaze - z chęcią CV im przeslę bo nie mam nawet cienia złudzenia że ktoś naprawde mógłby pomyśleć to co napisałeś.
    • bul-bronek Polska też się sypie 17.06.11, 08:19
      Płacimy ruskim za gaz drogo pieniędzmi za które oni nas wykupują. Głupi rząd.
    • tygrys102 Białoruś się sypie, Łukaszenka wstrzymuje wywóz... 17.06.11, 08:19
      panie Aleksandr...czeka pana Grudzień 1970...wkrótce...
    • orangestreet_warsaw Re: Białoruś się sypie, Łukaszenka wstrzymuje wyw 17.06.11, 08:30
      Właśnie o takie zadupie mi chodziło :)
    • antypislam Białoruś się sypie, Łukaszenka łysieje 17.06.11, 08:31
      FREE BELARUS ! ! !
    • jerzytop Białoruś się sypie, Łukaszenka wstrzymuje wywóz... 17.06.11, 08:36
      Białorus jak Białoruś ale cos mi sie wydaje że mądralińscy ekonomisci i panowie redaktorz zapomnieli juz o Grecji i innych krajach Unii bliskich bankructwa w których przecież Łukaszenka nie rządzi . Ile mld Euro poszło juz na nierobów Greków ?
    • hochsztaplarka czytajmy ze zrozumieniem 17.06.11, 08:38
      bo sedno sprawy jest gdzieś indziej.
      Rosyjski niedźwiedź czeka spokojnie. Rosyjski niedźwiedź jest cierpliwy, i wie, że ofiara się sama wykrwawi, tylko potrzeba trochę czasu. Tym bardziej, że niedźwiedź celowo wpompował trochę szmalu w "zajączka" i doskonale wiedział, co robi. Patrzcie i uczcie się, wy wszyscy krzykacze i pieniacze: tak się prowadzi współczesną wojnę! Nie jakieś tam czołgi, rakiety, BMR... bronią jest dolar, euro, czy choćby nawet rubel. Ale rusofoby z naszego kraju wrzeszczą nadal, plują, obszczekują Misia, a co odważniejsi próbują go nawet obsikać. A Misio... wiecie, gdzie ma Polskę? Tak, zgadliście, właśnie tam. Obojętnie czy to się podoba ratlerkom i kundlom, czy też nie podoba, to Rosja jest państwem imperialnym i to ona rozdaje karty. To w Rosji (a nie w Polsce) są surowce, które musimy kupować, bo ich nie mamy. Nie usprawiedliwiam Misia, Misio jaki jest to każdy widzi. Ale nauczmy się jednego: z Misiem NIGDY nie wygramy, tak więc trzeba współpracować. Oczywiście nie na kolanach, ale rozmawiać przy stole, pieprząc przeszłość - jaka była to była, ale się skończyła. Białoruś jest już na kolanach, i czołga się przed Misiem, fajdając ze strachu pod stołem. Misio za chwilę przyjdzie, i bez pytania weźmie to, co mu się spodoba, obojętnie co powie na to Europa czy świat. Nikt nie będzie się wtrącał (a już szczególnie USA), no może poza polskim MSZ, które regularnie pompuje pieniądze w awanturę białoruską.
      • qawsedrftg Rosja imperium? ha ha ha 17.06.11, 08:43
        Rosja jest w potężnym kryzysie, sprzedaje surowce jak jakaś Nigeria, nic nie produkuje, ma powody bać się Chińczyków.

Białoruś po prostu nie jest w stanie wygenerować kasy na zakup paliw, brak walut to był ciągły problem w PRL.
        • hochsztaplarka Re: Rosja imperium? ha ha ha 17.06.11, 08:52
          > Rosja jest w potężnym kryzysie, sprzedaje surowce jak jakaś Nigeria, nic nie pr
          > odukuje, ma powody bać się Chińczyków.

ale wciąż je ma, a my jakoś nie mamy, Pan Bozia jakoś nas nie obdarował, ani wstawiennictwo błogosławionego JP2 też nie pomogło. Misio w istocie jest mocno wyliniały i schorowany, ale przyp*e*dolić nadal jest w stanie. Nawet Polsce, jeśli będzie miał taką ochotę. Chińczyków zaś boją się wszyscy, nie tylko Misio.

• jana51 Re: czytajmy ze zrozumieniem 17.06.11, 08:50
        Chapeau bas hochsztaplarko przed Twoim wpisem - niestety obawiam się, że ani jedno słowo nie trafi do naszych cierpiących na chroniczną rusofobię funkcjonalnych idiotów ...
    • tykaczor Białoruś się sypie, Łukaszenka wstrzymuje wywóz... 17.06.11, 08:44
      Taką przyszłość Polsce chce zgotować opętany Jaruś !
    • krys_76 Łapanki w Polsce i zamykanie ludzi z art.226 kk! 17.06.11, 08:54
      Jeśli wierzyć reżimowej Gazecie Wyborczej to Białoruś jeż się z rok temu zawaliła, teraz jest tam tylko kamienista pustynia. W takim razie dlaczego GW tak intensywnie o tej Białorusi pisze, dziesiątki zgryźliwych artykułów, tony farby drukarskiej i papieru tygodniowo? Ten wysiłek świadczy, że złodziejskie siły dzikiego kapitalizmu reprezentowane w Polsce przez Sikorskiego i GW ciągle nie mogą sobie z Białorusią poradzić. Śmiał bym się gdyby do Polski przyjechała teraz Erika Steinbach, otrzymała od niemieckiego rządu roczny budżet 80 milionów dolarów, zaczeła prowadzić działania mające na celu destabilizację gospodarki i oraganizować zbrojne antyrządowe bojówki broniące mniejszości niemieckiej. Byłoby to analogiczne do działań ludzi Sikorskiego na Białorusi.
      Ale nasz miejscowy polski reżim jest chyba mocno sfrustrowany brakiem sukcesu (w pozyskiwaniu przestrzeni życiowej oraz łupów na wschodzie) i zaczyna się bać. Dowodem tego są łapanki urządzane w ostatnio w Polsce na internautów krytykujących władze. Ludzie są sądzeni, zamykani, nie zdziwiłbym się gdyby byli torturowani, na podstawie stalinowskiego artykułu 226 Kodeksu Karnego, który zabrania publicznie krytykować władze państwowe. Ciekawe kiedy dopiszą kolejny artykuł, zabraniający krytykować Michnika i Gazetę Wyborczą?
      • buuuul Przedwczoraj nastolatek w Dobrzyniu- 10 miesięcy! 17.06.11, 09:12
        19-letni uczeń technikum został skazany na 10 miesięcy więzienia w zawieszeniu na 3 lata za wymalowanie antyrządowego napisu na murze szkoły w Dobrzyniu nad Wisłą - podał portal Niezależna.pl.

Jacek Balcerowski, jak mówi, chciał „wyrzucić z siebie złość” na obecną sytuację społeczną i polityczną w Polsce. Na początku marca br. późną nocą wymalował na murze swojej szkoły antyrządowe hasło. Zdanie zawierało słowo potocznie uważane ze wulgarne. Nastolatek został wkrótce zatrzymany przez policję. - czytamy w portalu. - Ta potraktowała sprawę wyłącznie jak uszkodzenie mienia publicznego. Zgodnie z tym Balcerowskiemu przedstawiono zarzut z art. 288 kodeksu karnego. Jednak Prokuratura Rejonowa w Lipnie rozszerzyła zarzuty o art. 226, który mówi o publicznym znieważaniu lub poniżaniu konstytucyjnego organu RP.

Sąd Rejonowy w Lipnie skazał ucznia na karę 10 miesięcy pozbawienia wolności w zawieszeniu na 3 lata. Jak się okazuje, kilka dni po wykonaniu napisu, nastolatek wraz z ojcem zamalował go własnoręcznie. Poza tym, szkoła nie zgłosiła pretensji. Sąd nie uznał tego za okoliczność łagodzącą. O czym to świadczy? Sprawę skomentował Piotr Skwieciński w portalu rp.pl.

Wyrok ten uważam za skandaliczny. Skandaliczny nie tylko ze względu na rażącą niewspółmierność do popełnionego czynu, za który zrozumiałą karą mogłaby być grzywna. Skandaliczny również dlatego, że sąd nie orzeka w społecznej próżni. Wydając taki wyrok – niezależnie od własnych intencji i od tego, czy w ogóle tę współzależność rozumie – sąd w Dobrzyniu włączył się, czynnie i gorliwie, do kreowania w Polsce atmosfery wojny domowej. Do nakręcania spirali obustronnej nienawiści. Dlatego uważam, że wobec dobrzyńskiego wyroku nie powinien przejść obojętnie nikt, komu leży na sercu praworządność. I nikt, kto jest przeciwny pustoszącej polską świadomość zimnej wojnie domowej. Niezależnie od tego, którą stronę tej wojny uważa za mniejsze zło.

W mainstreamowych mediach zapewne o tym wyroku nie usłyszymy. Prędzej dowiemy się, jak przebiegła Parada Równości. Równość, jak się okazuje, ma różne znaczenie w różnych regionach Polski.

ŹRÓDŁO: www.wsieci.rp.pl
        • tornson Nie zapominajmy tez o tym: 17.06.11, 10:09
          Zakazane żarty z papamobile
      • ikcort Re: Łapanki w Polsce i zamykanie ludzi z art.226 17.06.11, 09:16
        > Jeśli wierzyć reżimowej Gazecie Wyborczej to Białoruś jeż się z rok temu zawaliła, teraz
        > jest tam tylko kamienista pustynia. W takim razie dlaczego GW tak intensywnie o tej
        > Białorusi pisze, dziesiątki zgryźliwych artykułów, tony farby drukarskiej i papieru
        > tygodniowo? Ten wysiłek świadczy, że złodziejskie siły dzikiego kapitalizmu reprezentowane
        > w Polsce przez Sikorskiego i GW ciągle nie mogą sobie z Białorusią poradzić.

Wiecie, obywatelu prowokatorze, Łukaszenka zabronił zdaje się jedynie wyjazdu z Białorusi. Zawsze więc możecie...
      • buuuul Przedwczoraj nastolatek z Dobrzynia- 10 miesięcy! 17.06.11, 09:18
        19-letni uczeń technikum został skazany na 10 miesięcy więzienia w zawieszeniu na 3 lata za wymalowanie antyrządowego napisu na murze szkoły w Dobrzyniu nad Wisłą - podał portal Niezależna.pl.

Jacek Balcerowski, jak mówi, chciał „wyrzucić z siebie złość” na obecną sytuację społeczną i polityczną w Polsce. Na początku marca br. późną nocą wymalował na murze swojej szkoły antyrządowe hasło. Zdanie zawierało słowo potocznie uważane ze wulgarne. Nastolatek został wkrótce zatrzymany przez policję. - czytamy w portalu. - Ta potraktowała sprawę wyłącznie jak uszkodzenie mienia publicznego. Zgodnie z tym Balcerowskiemu przedstawiono zarzut z art. 288 kodeksu karnego. Jednak Prokuratura Rejonowa w Lipnie rozszerzyła zarzuty o art. 226, który mówi o publicznym znieważaniu lub poniżaniu konstytucyjnego organu RP.

Sąd Rejonowy w Lipnie skazał ucznia na karę 10 miesięcy pozbawienia wolności w zawieszeniu na 3 lata. Jak się okazuje, kilka dni po wykonaniu napisu, nastolatek wraz z ojcem zamalował go własnoręcznie. Poza tym, szkoła nie zgłosiła pretensji. Sąd nie uznał tego za okoliczność łagodzącą. O czym to świadczy? Sprawę skomentował Piotr Skwieciński w portalu rp.pl.

Wyrok ten uważam za skandaliczny. Skandaliczny nie tylko ze względu na rażącą niewspółmierność do popełnionego czynu, za który zrozumiałą karą mogłaby być grzywna. Skandaliczny również dlatego, że sąd nie orzeka w społecznej próżni. Wydając taki wyrok – niezależnie od własnych intencji i od tego, czy w ogóle tę współzależność rozumie – sąd w Dobrzyniu włączył się, czynnie i gorliwie, do kreowania w Polsce atmosfery wojny domowej. Do nakręcania spirali obustronnej nienawiści. Dlatego uważam, że wobec dobrzyńskiego wyroku nie powinien przejść obojętnie nikt, komu leży na sercu praworządność. I nikt, kto jest przeciwny pustoszącej polską świadomość zimnej wojnie domowej. Niezależnie od tego, którą stronę tej wojny uważa za mniejsze zło.

W mainstreamowych mediach zapewne o tym wyroku nie usłyszymy. Prędzej dowiemy się, jak przebiegła Parada Równości. Równość, jak się okazuje, ma różne znaczenie w różnych regionach Polski.

źródło: www.wsieci.rp.pl
    • d.kos Białoruś się sypie, Łukaszenka wstrzymuje wywóz... 17.06.11, 08:58
      Patrzcie pislamowcy i się uczcie! Jak wasz prezio dojdzie do władzy będziecie mieli to samo! Już dał przykład kiedy był premierem...
      • ambl Re: Białoruś się sypie, Łukaszenka wstrzymuje wyw 17.06.11, 10:13
        d.kos napisał:

> Patrzcie pislamowcy i się uczcie! Jak wasz prezio dojdzie do władzy będziecie m
        > ieli to samo! Już dał przykład kiedy był premierem...<

No to może jakiś drobny przykładzik?

• gdy_gdy Któregoś poranka Ł. zwieje do Wenezueli 17.06.11, 09:04
      będzie dziwnie cicho w kraju bo okaże się, że Ł udał się na roboczą wizytę do Wenezueli, a tam pewnie przejdzie serię badań i uda się na "leczenie": Chiny? Kuba? Wenezuela? Ale będzie się działo....
      • tornson Nie wcześniej niż Sikorski z Kaczyńskim do USA. 17.06.11, 10:10
    • henrykkreuz Re: Białoruś się sypie, Łukaszenka wstrzymuje wyw 17.06.11, 09:06
      Z Polski za chlebem wyjechało około 6 milionów ludzi, straty ludnościowe Polski są wyższe jak prze cały okres II wojny światowej. Polska nie ma żadnego przemysłu (cudze montownie to nie przemysł), a zadłużenie Polski to w/g amerykańskich źródeł ponad 2 biliony USD. ZUS jest bankrutem, służba zdrowia właściwie nie istnieje, poza tą która obsługuje 5 procent bogatej części społeczeństwa.
      A winni tego stanu czepiają się Białorusi, którą w rzeczywistości napadli agresją informacyjną i ekonomiczną, ale i tak jako maleńki 6 milionowy kraj dzielnie opiera się tej agresji złodziei.

• fifa74 Jak rozumiem, Polska nie może wejść w ten interes? 17.06.11, 09:26
      Czyżby był zarezerwowany dla Rosjan, Amerykanów i innych Żydów?
    • sympatyklewicy Re: Białoruś się sypie, Łukaszenka wstrzymuje wyw 17.06.11, 09:26
      Łukaszenka kazał właśnie zamrozić na dwa miesiące ceny wódki.
      Ceny dobrze, ale to przedewszystkim wódkę podajemy zmrożoną ...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka