Dodaj do ulubionych

Ręka podniesiona na klasztor

04.08.11, 18:34
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • papatison Ręka podniesiona na klasztor 04.08.11, 18:40
      Korzystając z okazji, serdecznie dziękuję proboszczowi w mojej parafii, że w dzwony bije tylko raz dziennie, w samo południe. Przy okazji się budzę.
      • saint_just [...] 04.08.11, 19:56
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • ar.co Re: Ręka podniesiona na klasztor 04.08.11, 20:03
          U mnie co prawda rzadziej, ale za to każde bębnienie trwa pełne 4 minuty 15 seknud. Ocipieć można, zwłaszcza że dźwięk tego mechanicznego dzwonidła paskudny. A w lecie dodatkowo słychać popisy wokalne i krasomówcze kleru.
          • saint_just Re: Ręka podniesiona na klasztor 04.08.11, 20:09
            ar.co napisała:

> U mnie co prawda rzadziej, ale za to każde bębnienie trwa pełne 4 minuty 15 sek
            > nud. Ocipieć można, zwłaszcza że dźwięk tego mechanicznego dzwonidła paskudny.
            > A w lecie dodatkowo słychać popisy wokalne i krasomówcze kleru.
            • era_matolkiewicza To był mail ostrzegawczy od samego Pana Boga! 04.08.11, 23:19
              • od_samego_kmicica A mi sie wydaje że gorzej, bo 04.08.11, 23:23
                • qatroscc GW... 07.08.11, 15:07
                  czekam na jakiś NORMALNY, dobrze rozbudowany i bardziej funkcjonalny portal, DOŚĆ tej propagandy!!!
                  • i_ona_wie_kto okrągła rocznica 07.08.11, 16:26
                    pielgrzymki zaczęły się 300 lat temu
                    dziwnym "zbiegiem okoliczności" dokładnie od tego czasu nastąpiła degeneracja narodu która doprowadziła do hańby w postaci rozbiorów i likwidacji państwa trwającej praktycznie do dzisiaj.
                    Ciekawe czy ten naród imbecyli połączy kiedykolwiek te fakty.... ?
                    • maz9 Bez poparcia KK żadna partia nie wygra wyborów. 07.08.11, 17:55
                      Nawet SLD wie o tym dobrze.
                      Wybory w Polsce są takim konkursem na to która partia gorliwiej służy Kościołowi.
                      Gospodarka jest sprawą drugorzędną.
                      Dlaczego PIS przegrał? Bo rządy PO dają więcej korzyści materialnych i przywilejów dla KK.
                      W Polsce przeważają katolicy dlatego Platforma wygrywa.
                      Dlatego wszystkie partie w Polsce są wyznaniowe.
                  • okradany_przez_wladze właśnie takie luje łażą na górę belzebuba 07.08.11, 16:42
                    i modląc się drą mordy o rozum
                    • mlodaemerytka Re: właśnie takie luje łażą na górę belzebuba 16.08.11, 03:53

Katolicyzm w Polsce stal sie obskornym bliskim zabobonom zwyczajem. Dzis rowniez nie zawachali by sie palic na stosie jego kaplani tylko im nie wolno, ale trafiaja sie jak slychac mordy na ludziach nie uprawiajacych tego SABATU. Uwierzyc trudno,ze przez ostatnie 20 lat
                      kiedy Papiezem byl Polak intelektualista kosciol stoczyl sie do metod Sredniowiecza !
                      To porawda nie dajaca sie ukryc cvhociazby okradane narodu z dobr materialnych majatkow,
                      lasow, ziemi. Pytam sie poco skoro wiara obiecuje krolestwo niebieskie UBOGIM a nie bogatym.
                      Kosciol ma natarczywa propagande nawet w mediach poprzez radio Maryja.
                      Dali by spokoj Marii dziewicy. Przez 2000 lat nie wiedziala ludzkosc,ze zostala zaplodniona IN VITRIO ! Goni rozum ludzki tajemnice niewyjasnione i moze kiedys dogoni !
                      Zabraknie miejsca na koltunska ciemnote gloszona przez ksiezy.
                      Icvh przede wszystkim powinno obowiazywac prawo. I... okazuje sie carskie dzialalo !
                      O Bize daj rozum wszystkim pracownikom w tym zawodzie - ksiezom ! I dzieki Panie
                      o kary nie prosze. Juz sa pokarani glupota,podloscia, zlem tkwiacym z ich duszach.
                      To sa slugi raczern nie Boga a Diabla !
                    • mlodaemerytka Re: właśnie takie luje łażą na górę belzebuba 16.08.11, 03:54
                      Katolicyzm w Polsce stal sie obskornym bliskim zabobonom zwyczajem. Dzis rowniez nie zawachali by sie palic na stosie jego kaplani tylko im nie wolno, ale trafiaja sie jak slychac mordy na ludziach nie uprawiajacych tego SABATU. Uwierzyc trudno,ze przez ostatnie 20 lat
                      kiedy Papiezem byl Polak intelektualista kosciol stoczyl sie do metod Sredniowiecza !
                      To porawda nie dajaca sie ukryc cvhociazby okradane narodu z dobr materialnych majatkow,
                      lasow, ziemi. Pytam sie poco skoro wiara obiecuje krolestwo niebieskie UBOGIM a nie bogatym.
                      Kosciol ma natarczywa propagande nawet w mediach poprzez radio Maryja.
                      Dali by spokoj Marii dziewicy. Przez 2000 lat nie wiedziala ludzkosc,ze zostala zaplodniona IN VITRIO ! Goni rozum ludzki tajemnice niewyjasnione i moze kiedys dogoni !
                      Zabraknie miejsca na koltunska ciemnote gloszona przez ksiezy.
                      Icvh przede wszystkim powinno obowiazywac prawo. I... okazuje sie carskie dzialalo !
                      O Bize daj rozum wszystkim pracownikom w tym zawodzie - ksiezom ! I dzieki Panie
                      o kary nie prosze. Juz sa pokarani glupota,podloscia, zlem tkwiacym z ich duszach.
                      To sa slugi raczern nie Boga a Diabla !====================
                      Sprawdz dyzurny redaktorze BNIE WYSYLANO DRUGIEGO WPISU Z TEGO SAMEGO FORMULARZA 1
                  • marcinxxx_3 A gdyby chcial postawic supermarket kolo obozu 07.08.11, 17:08
                    Auschwitz, blisko, ale zgodnie z prawem to co bys gazeto powiedziala? Czy cos bys przeciw miala?

• shootthemall Re: A gdyby chcial postawic supermarket kolo oboz 07.08.11, 17:15
                      marcinxxx_3 napisała:

> Auschwitz, blisko, ale zgodnie z prawem to co bys gazeto powiedziala? Czy cos
                      > bys przeciw miala?
                      >
                      SPYTAJ SWOJEGO FUHRERA RYDZOLA ZŁAMASIE
            • janek344 Re: Ręka podniesiona na klasztor 07.08.11, 15:40
              kompromis przy dobrej woli (!)nie będzie specjalnie trudny: miasto zaniecha nadawania jakiejkolwiek muzyki w Alejach NMP podczas przemarszu pielgrzymki ale nie będzie też nagłośniania śpiewów religijnych i transmitowanych nabożeństw. Natomiast pielgtrzymom trzeba pozwolić by śpiewali i muzykowali podczas przechodzenia przez Aleje, bo to kilkuwiekowa tradycja.
              • partia Tradycja jest bez wzmacniacza i głośników 07.08.11, 15:59
                Nawet jak wszyscy pielgrzymi będą się darli wniebogłosy ale bez wspomagania elektrycznego to będzie ciszej.
              • tommyha Re: Ręka podniesiona na klasztor 07.08.11, 16:17
                janek344 napisał:

> kompromis przy dobrej woli (!)nie będzie specjalnie trudny: miasto zaniecha na
                > dawania jakiejkolwiek muzyki w Alejach NMP podczas przemarszu pielgrzymki ale n
                > ie będzie też nagłośniania śpiewów religijnych i transmitowanych nabożeństw. Na
                > tomiast pielgtrzymom trzeba pozwolić by śpiewali i muzykowali podczas przechodz
                > enia przez Aleje, bo to kilkuwiekowa tradycja.

jakby kulkuwiekową tradycją w jakimś kraju było gwałcenie dzieci to też bys pozwalał...?
                • smutas Wlasnie wygrales nagrode za najglupszy post tego w 07.08.11, 16:36
                  Brawa dla janek344 :-))))
                • smutas Mnie tez sie nalezy jakas nagroda....:-) 07.08.11, 16:38
                  Popszedni wpis dotyczy tommyha a nie janka.... Ale wtopa lol
                  • sasungnim Re: Mnie tez sie nalezy jakas nagroda....:-) 07.08.11, 16:51
                    "POPSZEDNI" lol
                    • smutas Re: Mnie tez sie nalezy jakas nagroda....:-) 07.08.11, 16:53
                      TESZ prowda :-) Coz za sokole oko lol
              • india.wr tradycja jak psy na łańcuchach 03.09.11, 22:41
                Tradycją - jak mawia PSL - jest trzymanie psów na łańcuchach. czy to znaczy, że tak ma być do końca świata miłośniku hałaśliwych pielgrzymek?
            • sas101 Re: Ręka podniesiona na klasztor 07.08.11, 16:34
              Rozumiem że Ci którym przeszkadza dzwonienie i modlitwa katolicka, również negatywnie wypowiedzieliby się gdyby to był meczet lub synagoga?
              • smutas Re: Ręka podniesiona na klasztor 07.08.11, 16:39
                Zapomniales o Domu Partii :-)
              • partia Re: Ręka podniesiona na klasztor 07.08.11, 18:15
                Synagoga nie hałasuje. A meczet wyje i teraz już zawsze z głośnika. Nie chodzi o obrzędy i modły tylko o nagłośnienie. Każdy, kto wprowadza w przestrzeń publiczną swoje hałasy nie licząc się z resztą jest bęcwałem i koniec. Dyskoteka, Ursynalia, wrzaski stadionowe. Nie ma to nic wspólnego z religią, orientacją seksualną etc. A kościelne dzwonnice i odgłos dzwonów są częścią krajobrazu (naszego) i niczyjej uwagi nie przyciągają. Stoi sobie kościółek, kilka razy dziennie zadzwoni. fajnie. Ale jak ks. proboszcz zainstaluje sobie megawaty w głośnikach, zaczyna dzwonić co chwila, Rotę wygrywać, puszczać swoje beki na całe miasto to to jest chamstwo z religią nie mające nic wspólnego. Tak to trudno zajarzyć?
              • runny Re: Ręka podniesiona na klasztor 26.09.11, 15:22
                by im odwagi starczyło w sprawie meczetu lub synagogi????
        • wyszynekwanda Re: Ręka podniesiona na klasztor 04.08.11, 21:14
          Na moim wrocławskim osiedlu napiereniczają w dzwony od 6 rano - piątek, świątek czy niedziela. Latem, gdy masz otwarte okno , nie pośpisz... Najbardziej mi szkoda dzieciaków...
          • wyszynekwanda Re: Ręka podniesiona na klasztor 04.08.11, 21:24
            Mam pomysł, może otoczyc Jasną Górę ekranami dźwiękoszczelnymi? Ale wybuchłaby afera...
            • altavitae Re: Ręka podniesiona na klasztor 04.08.11, 21:32
              wyszynekwanda napisała:

> Mam pomysł, może otoczyc Jasną Górę ekranami dźwiękoszczelnymi? Ale wybuchłaby
              > afera...

___________________________________________________________________________
              Tez mi to przyszlo do glowy ...Bylaby afera...jak nic!
              Ale sa przepisy srodowiskowe...Wiec moze by sie dalo nagiac litere prawa ?!
              A dodatkowo...konstrukcje tych ekranow/barier MUSI sfinansowac kuria .
              Obligatoryjnie.
              • mader1 Re: Ręka podniesiona na klasztor 07.08.11, 14:51
                To jest świetny pomysł! W dodatku zakaz zatrzymywania się pielgrzymów w mieście, kupowania tam pamiątek, jedzenia, ubrań, lodów wymieniach w artykule. Ciekawe, gdzie wtedy powstałaby Częstochowa- Bis, gdyby w mieście życie zamarło ;)
                • zbig1113 Re: Ręka podniesiona na klasztor 07.08.11, 15:23
                  Kolego, są przecież jakieś normy hałasu. Jeżeli obiekt emituje hałas je przekraczający, to powinien być otoczony ekranami akustycznymi.
                • majkel333 Re: Ręka podniesiona na klasztor 07.08.11, 15:47
                  Kochany w Częstochowie ludzie nie żyją z Jasnej góry tylko pracują w fabrykach - kilkunastu. Z JG to się utrzymuje może 1% mieszkańców, bo braciszkowie na wszystkim trzymają rękę by nie powiedzieć łapę.
                • partia Mieszkańcy Częstochowy twierdzą... 07.08.11, 16:02
                  ...że z pielgrzymek g.ó.w.n.o mają bo pielgrzymi niczego nie kupują. Może to i nie prawda, ale znam wielu Częstochowian i wszyscy oni nie lubią za bardzo ani pielgrzymów, ani instytucji która ich przyciąga.
                  • runny Re: Mieszkańcy Częstochowy twierdzą... 26.09.11, 15:24
                    jak nie lubią to po co siedzą w Częstochowie, niech sie przeniosą np. do Zawiercia lub Radomska, tam pielgrzymów nie ma i życie łatwiejsze i tańsze
                • newyorkerka Re: Ręka podniesiona na klasztor 07.08.11, 16:36
                  Pielgrzymi przychodzacy do Czestochowy nie zajmuja sie zakupami .Znam wiele przypadkow ,ze zaraz po dotarciu do miasta ,wsiadaja w pociag i wracaja do domu,nie bywajac nawet na Jasnej Gorze , na mszy .Miasto jest zasmiecone a halas niedozniesienia .Dochod dla miasta jest watpilwy ,nie ma wiec obawy ,ze bez pielgrzymek miasto poniesie wiele strat i i tak juz jestesmy Czestochowa B ,nizej spasc nie mozemy.
                  Nadmierny halas szkodzi zdrowiu ,czy to aby po bozemu jest narazac ludzi na jego utrate ??
                  • smutas Re: Ręka podniesiona na klasztor 07.08.11, 16:52
                    Tak a propos Czestochowa Bis... Czy wciaz w dzielnicach podmiejskich nie macie asfaltu na ulicach? Pytam bo to byl dla mnie szok, gdy zobaczylem bite drogi w wowczas wojewodzkim miescie (okolice lat '92 do '95). I zeby to na prawde jakies pryferie miasta byly. Nie. W zasadzie piec minut truchtem od centrum...
              • pklimas Re: Ręka podniesiona na klasztor 07.08.11, 16:28
                wiele jeszcze musi uplaynac lat by tolerancja dla pielgrzymow w Polsce przypominala ta z Santiago do Compostella czy Lourds. Gdyby nie pielgrzymi to Czestochowa bylaby prowincjanalnym miastem jak Klobuck lub Sedziszow - wiec niech ciesza sie ze ktos w ogole na ta Jasn Gore przychodzi.
            • mszczuj_von_kain Re: Ręka podniesiona na klasztor 07.08.11, 15:43
              Afera by wybuchła, jakbyś do środka tego akwarium nalał wody ;)
      • humppa87 Re: Ręka podniesiona na klasztor 07.08.11, 16:27
        Ha, ha - pewnie, że w niedzielę trzeba pospać do 12 :) Ciekawe co by ksiądz powiedział jakby dzwony przywołały mnie w moim wieczorowym wydaniu styl ala wampirzyca -

Zmierzch nadchodzi codziennie!
      • treblig Re: Ręka podniesiona na klasztor 18.08.11, 11:56
        Rozumiem że Częstochowa to "święte miasto" i że msze są właściwie non stop, szczególnie w okresie pielgrzymkowym, ale co za dużo, to niezdrowo. Potężne nagłośnienie, które "daje" na kilka ulic to mocna przesada. Mieszkałem wiele lat w Krakowie praktycznie vis a vis kościoła Zwiastowania NMP, w zasięgu przysłowiowego rzutu beretem było jeszcze kilka kościołów - w końcu to miasto o największej chyba liczbie kościołów na km2, przynajmniej Stare Miasto, każdy kościół ma dzwonnice, nagłośnienie dla tych uczestników mszy, którzy się w środku nie mieszczą i stoją pod drzwiami itp. - ale wszystko to miało jakiś swój umiar, głośność była dobrana tak, żeby było dobrze słychać mszę na podwórcu kościelnym, ale nie dwie ulice dalej. Mimo tego że mieszkałem praktycznie 30 m w linii prostej od w.w kościoła nigdy dźwięk dzwonów czy celebracja mszy nie dominowały nad otoczeniem. Czyli można. Ale łatwiej odkręcić wzmocnienie na full, a potem pomstować na "wrogów wiary" co to im się msza nie podoba.
        • runny Re: Ręka podniesiona na klasztor 26.09.11, 15:29
          Ja też mieszkam w Krakowie od zawsze, ale znam Częstochowę, bo moja siostra tam wyszła za mąż. nie porównuj obu miast. Kraków to miasto "uniwersalne", a Częstochowa pątnicze i nic i nikt tego nie zmieni, a jak myśli ze tak, to jest naiwny albo g...
    • 01zefka Ręka podniesiona na klasztor 04.08.11, 19:03
      natychmiast rozwiązać tzw.konkordat.tak naprawdę ,jest to uzależnienie od rycyka i kolesi w sukienkach.nieroby, którzy wszystkich pouczają,nawet o rozmnażaniu.
      • zjemwaswszystkich Re: Ręka podniesiona na klasztor 07.08.11, 14:41
        Nie da się rozwiązać konkordatu. Można go jedynie uznać za nieważny, gdy jedna ze stron rażąco naruszy jego postanowienia. I tu jest miejsce na udowodnienie klerowi, że naruszył jakiś artykuł konkordatu. Ale i wtedy polscy politycy oblizaliby się tylko, mówiąc, że to nie kler im w twarz napluł, tylko deszcz pada.
        • okradany_przez_wladze politycy to gorsi de_bile niz kler 07.08.11, 15:04
          dorzynają Polskę olewając jej mieszkańców którzy w zasadzię są godni oszczania bo wybieraja do sejmu de_bilów
    • anty65 Gratuluję 04.08.11, 19:09
      Wyboru hitrycznego przykładu.
      Owszem irytuje mnie hałas w przestrzeni publicznej, ale przykład nie jest dobrany z wyczuciem. To jednak było przed odzyskaniem niepodległości.
      • ar.co Re: Gratuluję 04.08.11, 20:06
        Za to po odzyskaniu niepodległości polska policja potrafiła aresztować księdza greckokatolickiego, który odprawił panichidę na grobach strzelców siczowych. Tyż piknie.
    • garfield69 Re: Ręka podniesiona na klasztor 04.08.11, 19:22
      W zyciu nie pojade do Czestochowy. Tfu..... a kysz...
    • antobojar Nikt nie słyszał krzyków i płaczu gwałconych 04.08.11, 19:23
      i molestowanych dzieci... chłopców w internacie Braci Szkolnych przy ulicy Pułaskiego 71, w Częstochowie, nieopodal Jasnej Góry...
      Dzieciaki katowane przez psychopatę sadystę br. Gerarda i deprawowane przez homoseksualistę pedofila br. Victora, przez blisko dwadzieścia lat były bezbronne i znikąd nie otrzymały pomocy... mimo że proceder był znany władzom Bractwa.. Przełożony br.Alfons niewiele mógł zrobić, gdyż cierpiał na zaawansowaną sklerozę i byl paprotką, ale br. Kasjan, jego zastępca, niejednokrotnie "nakrywał" zboczeńca.. i kończyło się na reprymendzie..
      A braciszek zakonu, który zgodnie z założeniami jego twórcy, Jana de la Salle, (a jakże, teraz świętego..) miał się poświęcać wychowaniu młodzieży męskiej, molestował chłopców nawet w kaplicy i jak była okazja.. na Jasnej Górze...
      Ja byłem już na tyle duży że mogłem się obronić, (miałem 13-14 lat), ale co przechodziły dzieciaki w wieku od 9 do 12 lat, to wywołać może tylko rozpacz...
      Internat został zamknięty i sprawę zatuszowano, nie za darmo.. Kościół musiał się pewnie zgodzić na współpracę z komuną ...
      Ale w owym czasie (połowa lat 1950-tych do lat 1970-tych), setki chłopców przechodziło przez piekło.. i przechodzi dalej.. bo człowiek takich rzeczy nigdy nie zapomina...
      A na stronie internetowej Bractwa ani słowa o prowadzonym przez 20 lat internacie.. tylko wzmianka o zamknięciu szkoły ze względu na "istniejącą sytuację polityczną"...

Kiedy powiedzą przynajmniej: "przepraszamy"..

Mieszkam za granicą.. za rok przechodzę na emeryturę.. moje dzieci uważają że to jest mój obowiązek, żeby sprawę nagłośnić w Poslce, w której, jak wiemy, niewiele się pod tym względem zmieniło...
      Ta zdemoralizowana hołota, wyposażona w swoisty "immunitet kapłana lub zakonnika" dalej rujnuje życie młodych ludzi...

"WZGLĘDNOŚĆ MA ZASTOSOWANIE W FIZYCE.... NIE W ETYCE.."

"Relativity applies to physics, not ethics"
      Albert Einstein
      • ju-li1 Re: Nikt nie słyszał krzyków i płaczu gwałconych 04.08.11, 20:58
        @antobojar
        Koniecznie zgłoś te fakty molestowania w polskiej prokuraturze!
        A jeśli prokuratura nie będzie chciała się tym zająć (u mnie w Austrii chce), to trzeba nagłośnić w prasie, polecam "Politykę". Pozdrawiam.
        • altavitae Re: Nikt nie słyszał krzyków i płaczu gwałconych 04.08.11, 21:29
          ju-li1 napisała:

> @antobojar
          > Koniecznie zgłoś te fakty molestowania w polskiej prokuraturze!
          > A jeśli prokuratura nie będzie chciała się tym zająć (u mnie w Austrii chce), t
          > o trzeba nagłośnić w prasie, polecam "Politykę". Pozdrawiam.
          _____________________________________________________________________________
          Antobojar juz o tym mowil kilka razy na tym i innych watkach tematycznych zwiazanych z KK.
          wCIAZ NIE ROZUMIEM , ZE NIE DZIALA OFICJALNIE W TEJ KWESTII.
          Wyglada to identycznie do obrzydliwosci...a wlasciwie zbrodni dokonywanych na maloletnich w Irlandii.
          Czemu u nas nie mozna z tym skonczyc ?
          W dodatku znajac imiona przestepcow w habitach !!???
          Nawet jesli oni juz nie zyja...ODPOWIEDZIALNOSC WLADZ KK NADAL UMOZLIWIA POPSTEPOWANIE O ODSZKODOWANIA .

Antobojar!
          Zbierz swiadkow ...i znajdz odpowiedniego prawnika.Naglosnij sprawe gdzie sie da..To forum jest pikusiem bez zadnych mocy urzedowych..a od narzekania "w powietrze" jeszcze nic sie nie zalatwi !!!!
        • dokkk66 Re: Nikt nie słyszał krzyków i płaczu gwałconych 07.08.11, 15:34
          Dokładnie. Dziennikarze śledczy "Polityki" powinni podjąć temat n: Ćwiąkalski, który czesto publikuje na ciężkie tematy.

ju-li1 napisała:
          > @antobojar
          > Koniecznie zgłoś te fakty molestowania w polskiej prokuraturze!
          > A jeśli prokuratura nie będzie chciała się tym zająć (u mnie w Austrii chce), t
          > o trzeba nagłośnić w prasie, polecam "Politykę". Pozdrawiam.
      • rockawy Re: Nikt nie słyszał krzyków i płaczu gwałconych 04.08.11, 21:25
        Sadze ,ze nadal nie slysza krzykow i placzu gwalconych bo to nadal banda wypasionych bykow potrzebujacych sie zdowolic.Te lajzy doskonale slysza ale szelest mamony a bieda i tragedia daje im latwy lup ujscie pedefilskich chuci. Ktos musi miec odwage by o tym powiedziec .Przygotuj sie antobojar psychicznie na trudna walke z ta banda zboczencow ,ktorzy od lat sa bezkarni i bezczelni .Nie wierza w Boga bo sie go nie boja.Zycze powodzenia i pozdrawiam.
      • wszystko_juz_bylo Re: Nikt nie słyszał krzyków i płaczu gwałconych 04.08.11, 23:35
        Masz zupelna slusznosc aby o tym mowic i pisac, nawet jesli tylko na tym form. I jesli uwazasz, ze bylbys gotowy pojsc z tym "dalej" to tez uwazam ze powinienes. To juz jest jednak decyzja osobista. Wyrazy szacunku.

• anna22290 Re: Nikt nie słyszał krzyków i płaczu gwałconych 07.08.11, 15:07
        CZLOWIEKU NA TO NIE MA PRZEDAWNIN POLSKA CI RACZEJ NIE POMOZE KLER W POLSCE TO BOGOWIE SCIAGNIJ ADRES Z INTERNETU NAPISZ DO NIEMIEC POMOGA CI PISZ GDZIE SIE DA SWIAT NIE ZACZYNA SIE NA POLSCE I NIE KONCZY POD TYM WZGLEDEM POLSKA JEST KRAJEM BEZPRAWIA NIE BOJ SIE MUSISZ MIEC DUZO SWIADKOW TWOJEGO POSTEPOWANIA BO INACZEJ TO JESZCZE CIE ZABIJA POLSKA NIE JEST W PELNI NADAL BEZPIECZNYM KRAJEM
      • dokkk66 Re: Nikt nie słyszał krzyków i płaczu gwałconych 07.08.11, 15:14
        Nagłośnij to proszę. Wyjdź z tematem publicznie, będziesz miał duże wsparcie ze strony Polaków. Tu większość ludzi nie cierpi klechów, powstrzymuje ich tylko konformizm. Potrzebny jest tylko impuls....
    • ajakzupa polecam 04.08.11, 19:30
      Polecam, zajmijcie się: co dzień ulicami w polskich wsiach i miasteczkach idą kondukty pogrzebowe, śpiewają żałobne pieśni religijne. Trzeba ich uciszyć, wyciszyć... nie wiem, jak to nazwać. Do dzieła. Może by tak facet-motyl powalczył z zawłaszczaczami przestrzeni publicznej przez pogrzebowców?
      • zomozadwa Re: polecam 04.08.11, 19:51
        zupa, specjalistami od konduktów i innych pogrzebowych jasełek są 3,14Sdziaki.
        mi to lotto.
        • ajakzupa Re: polecam 04.08.11, 20:59
          Tobie lotto, a mnie nie lotttto, że facetowi-motylowi nie loto.
      • gregroyx Re: polecam 04.08.11, 20:30
        Zjadlem wlasnie obiad i nieopacznie przeczytalem tekst djakdupy co spowodowalo natychmiastowe zaburzenie zoladka i nudnosci.
        Hei, djakdupa! Prezentuj swoje zlote mysli krowom w oborze, tam znajdziez przynalmniej pelne zrozumienie tematu i spokojna reakcje!
        • ajakzupa Re: polecam 04.08.11, 21:04
          Zjadłem właśnie kolację i przeczytałem tekst gregdupsa, co spowodowało natychmiastowy atak wesołości.

Hej, gregdupsie! Prezentuj swoje złote myśli nieustannie na forum Gazety, tu znajdziesz zawsze pełne usatysfakcjonowanie i wywołasz u mnie dobry humor na calutką dobę.
        • saint_just Re: polecam 04.08.11, 21:14
          gregroyx napisał:

> Zjadlem wlasnie obiad i nieopacznie przeczytalem tekst djakdupy co spowodowalo
          > natychmiastowe zaburzenie zoladka i nudnosci.
          > Hei, djakdupa! Prezentuj swoje zlote mysli krowom w oborze, tam znajdziez przyn
          > almniej pelne zrozumienie tematu i spokojna reakcje!
          Przesadzasz, ten facet nie ma żadnych myśli... taki typ toksycznych gnojków z realu,ze jak nie ma bata nad ajakdupą, to wszystko spie...li ,wszytkich skłóci, narobi ajakkupę i na końcu ma pretensje,be to nie on :-DD To nie byłby taki problem , gdyby on naprawdę nie uważał ,że to nie on.. podejrzewam,że ajakzupa to jakaś sfrustrowana, niezaspokojona, baba ...:-D
          • ajakzupa Re: polecam 04.08.11, 21:26
            saint_dups świetnie opisał siebie samego, podoba mi się twoja samoocena, jednak z jednym się nie zgodzę. Otóż, podejrzewam, że saint_dups to jakiś sfrustrowany facet, który nie umie zaspokoić żadnej baby...
            • saint_just Re: polecam 04.08.11, 21:41
              ajakzupa napisał:

> saint_dups świetnie opisał siebie samego, podoba mi się twoja samoocena, jednak
              > z jednym się nie zgodzę. Otóż, podejrzewam, że saint_dups to jakiś sfrustrowan
              > y facet, który nie umie zaspokoić żadnej baby...
      • prababka44 Re: polecam 20.08.11, 14:50
        ****zajmijcie się: co dzień ulicami w polskich wsiach i miasteczkach idą kondukty pogrzebowe*****

Idą z megafonem na całą okolicę ?

Więc, jeśli nie , to głupio ich nie porownuj do drących się ćwoków na ulicach Częstochowy.
    • z2006 Re: Ręka podniesiona na klasztor 04.08.11, 19:36
      leniuch102 napisał:

> Częstochowa bez Jasnej Góry byłaby zapyziałym kurnikiem.
      > Jeśli w ogóle by była...

A jak się to ma do tego wykresu:

upload.wikimedia.org/wikipedia/pl/timeline/4d60022baab50625efaf76346caedc58.png
      ?

Wygląda raczej na to, że przyczyną wzrostu liczby mieszkaców był rozwój przemysłu w XIX i XX wieku. A dlaczego akurat w Częstochowie, a nie w innym sanktuaryjnym mieście? Bo przez Częstochowę przechodzi linia kolejowa Z Warszawy w stronę GOP, a od czasów Gierka - również dwupasmówka. Z podobnych powodów rozwinęły się Piotrków Tryb., Zawiercie czy Radomsko.
      • z2006 Re: Ręka podniesiona na klasztor 04.08.11, 19:40
        "W związku z położeniem przy kolei warszawsko-wiedeńskiej (od 17 listopada 1846), obecnością złóż rud żelaza (obecnie wyeksploatowane), pokładów wapienia oraz czystych i obfitych w wodę rzek od 1870 roku zaczął w Częstochowie rozwijać się przemysł metalowy (Huta Częstochowa, której budowę zainicjował Bernard Hantke), włókienniczy i papierniczy."

pl.wikipedia.org/wiki/Częstochowa
        • ar.co Re: Ręka podniesiona na klasztor 04.08.11, 20:07
          Jakby nie było kolei, to i pielgrzymek by było mniej - nie każdy ma czas i ochotę tracić tydzień czy dwa na stadne łażenie po całym kraju.
    • hammurabina Ręka podniesiona na klasztor 04.08.11, 19:46
      taaak... w 1909 jeszcze obowiązywało PRAWO
      A TERAZ - władza pełza na kleczkach przed byle klechą. I ryczą te głośniki. I NIKT nie odezwie się bo boi się klechów.Znaczy się - faktycznej władzy w tym popierd....nym kraju.
      Ale ja do kościoła już nie chodzę. I moje dzieci też. Niech te czarne wieprze udławią się swoją władzą. Ja im mojej forsy nie dam. Poza tą którą Z MOICH PODATKÓW PAŃSTWO TYM ŚWINIOM DAJE.
      • dzi1a proponuję aby 04.08.11, 20:14
        parę lat temu proboszcz z pobliskiego kościoła wystawił głośniki i też terroryzował mieszkańców transmisjami mszy.
        którejś niedzieli zadzwoniłem do nygusa i przedstawiwszy się z nazwiska powiedziałem że jeżeli nie wyłączy tego "kołchoznika" to pismem powiadomię o jego wyczynach posterunek policji i ochronę środowiska w gminie która zajmuje się śmieciami ,smrodami i takimi hałasami.

--
        wiadomosci.dziennik.pl/wybory/news/artykuly/349061,sondaz-wyborczy-psl-poza-sejmem-palikot-blizej-progu.html
      • altavitae Re: Ręka podniesiona na klasztor 04.08.11, 20:21
        ..."Ja im mojej forsy nie dam. Poza tą którą Z MOICH PODATKÓW PAŃSTWO TYM ŚWINIOM DAJE. .."
        I to miedzy innymi trzeba szybko zmienic !!!!!
        To wlasnie jest wbrew logice, wbrew sprawiedliwosci spolecznej , wbrew konstyututycjnym zapewnieniom o wolnosci obywatelskiej i mozliwosci wyboru
        Wypowiedziec Konkordat !!!!!
        To ...zdradziecki uklad pseudo-polityczny , ustalony jedynia dla ulatwienia KK zerowania na nas wszystkich...
        A co do megafonow i halasu ..
        Sa przepisy srodowiskowe ..nalezy sioe ich trzymac..a jak nie pomoga...to wylaczyc im te megafony i koniec sprawy !!!!
        Powazny i sprytny prawnik mialby swietne pole do popisu...bo wykroczenia maja szkodliwosc nie tylko spoleczna...ale i srodowiskowa oraz zdrowotna......
        A jesli i to nie pomoze...to zebrac paru swarnych chlopakow i rozpieprzyc te naglosnienie.
        Bedzie afera...ale gdzie nie ma afery jesli chodzi o KK !?
        "Acredite sempre no seu trabalho"

• darren.p Re: Ręka podniesiona na klasztor 07.08.11, 16:21
        No wiesz, fakt. To wszystko dziwne jest. W tym roku był u mnie ksiądz na tzw. kolędzie (mimo wszystko przyjmujemy, ze względu na tradycję chyba już tylko). I cóż? Czekał tylko na kopertę z kasą i i jeszcze chwalił się ile to razy w roku w Alpy wyjeżdża na narty... Ale im się to już kończy, bo to pokolenie dające datki tym nierobom już raczej wymiera. Chyba, że ten durny kraj będzie ich finansował z urzędu:-.(
    • mamula66 Gdy siedze na sedesie 04.08.11, 19:56
      W Warszawie. Po drugiej stronie ulicy mam kosciol. W niedziele kosciol wystawia glosniki i na "caly regulator" transmituje KAZDA msze. Nie zeby to slyszeli ci ktorzy nie zmiescili sie w bydynku kosciola. No nie, takich tlumow nie ma. Wszyscy sie mieszcza. Trasmisja jest dla okolicznych mieszkancow. Na okraglo.

Osobliwe to zaiste - siedze na sedesie a tu Podniesienie i dzwonki...
      • ar.co Re: Gdy siedze na sedesie 04.08.11, 20:10
        Akurat na sedesie to nawet ma pewien urok, gorzej, jak usiłujesz coś czytać albo pracować. "Mój" kościół (nie żebym go kiedykolwiek odwiedziła, ale jest najbliżej, więc podobno "mój") jest nieco dalej - co najmniej jakieś 100 m - a i tak od wiosny do jesieni muszę wysłuchiwać popisów miodopłynnego (ale raczej do wnętrza) kaznodziei.
      • altavitae Re: Gdy siedze na sedesie 04.08.11, 21:37
        mamula66 napisał:

> W Warszawie. Po drugiej stronie ulicy mam kosciol. W niedziele kosciol wystawia
        > glosniki i na "caly regulator" transmituje KAZDA msze. Nie zeby to slyszeli ci
        > ktorzy nie zmiescili sie w bydynku kosciola. No nie, takich tlumow nie ma. Wsz
        > yscy sie mieszcza. Trasmisja jest dla okolicznych mieszkancow. Na okraglo.
        >
        > Osobliwe to zaiste - siedze na sedesie a tu Podniesienie i dzwonki...
        __________________________________________________________________________
        No to czemu nie zadzwonisz to czarnego ...i nie zagrozisz im policja?
        Na pierwszy rzut oczywiscie.
        Potem trzeba zaangazowac okolicznych mieszkancow...i wyslac WIELGASNA PETYCJE..o ZAKLOCANIE SPOKOJU I DEGRADACJE SRODOWISKA MIEJSKIEGO !!!
        Nalezy zmierzy ilosc decybeli...i zagrozic likwidacja glosnikow.
        Moim zdaniem...a pewnie sa na to tez przepisy...glosniki zewnetrzne sa NIELEGALNE !!???
        • artur737 Re: Gdy siedze na sedesie 07.08.11, 14:31
          Pozbylismy sie z Polski czerwonej zarazy, teraz pora pozbyc sie czarnej.
        • brudno Jak spuścić wodę? 07.08.11, 16:53
          W ostatnich latach jedna z mieszkanek stolicy poskarżyła się, że głośniki kościelne ma parę metrów od okna i kilka razy dziennie, od g. 6 "koncert życzeń" kościelnych.
          Proboszcz o tym wrednym donosie poinformował na parafialnej tablicy, z podaniem nazwiska i adresu tej pani, zachęcają parafian, by jej pokazali...
          Proboszcz wzorcowy - drewniany kościół mu się spalił, budowa nowego wygląda jak "trwała ruina", za to plebania wypasiona, cały front ze sklepikami...
          A głośniki są przedmiotem kultu religijnego i nawracania niewiernych - bądź należnym im piekłem !

• bavariablue Ręka podniesiona na klasztor 04.08.11, 19:59
      Co to sie z ta Polska porobilo? Sredniowiecze, pedaly w sukmanach terroryzuja kraj.
      Sytuacja jak w Iranie. Mdli mnie...
    • maura4 Ręka podniesiona na klasztor 04.08.11, 20:05
      To ja już się nie dziwię, że Częstochowa wyludni się najbardziej spośród większych miast. Oj jak władzuchna płakała, że mieszkańców Białegostoku czy Wrocławia będzie mniej o jakieś 3%, a Częstochowy aż o ok. 20%. Przy czym znacznie wzrośnie liczba emerytów. No, ale kto przy zdrowych zmysłach chce tam mieszkać i nie móc spokojnie kawy wypić ?
    • swarozyc Ręka podniesiona na klasztor 04.08.11, 20:06
      Dom wariatów pod gołym niebem.
    • kadykianus Niech mieszkańcy pozwą klasztor do sądu. 04.08.11, 20:09
      Nie widzę sensu rozwiązywać tego inaczej. W Polsce potrzebna jest prawna ochrona publicznej przestrzeni przed wpływem obrządków religijnych.
    • maxixxx Ręka podniesiona na klasztor 04.08.11, 20:43
      Bardzo przepraszam chciałem napisać jak zwykle mądry komentarz ale nie potrafię tego zrobić gdy w ostatnim zdaniu artykułu czyta się pielgrzymce z 1909 roku która stała pod komisariatem i płakała

Dziś niestety płaczą mieszkańcy którzy chcąc nie chcąc uczestniczą w mszach ale niech się nie martwią bo będzie jeszcze gorzej gdy w czasie mszy w której krąży koszyk na kasę ktoś zapuka do ich drzwi by uiścili co łaska
    • 33qq Ręka podniesiona na klasztor 04.08.11, 20:51
      I takiego policmajstra trzeba Częstochowie!
      • nerwus0 Re: Ręka podniesiona na klasztor 04.08.11, 23:12
        33qq napisał:

> I takiego policmajstra trzeba Częstochowie!

Kiedyś to była Policja a nie takie trzęsidupy jak dzisiaj.
    • pssz A może ekrany dźwiękochłonne? 04.08.11, 21:09
      Powinny w znacznym stopniu wyciszyć hałas.
      • ajakzupa Re: A może ekrany dźwiękochłonne? 04.08.11, 21:55
        Te ekrany to dobry pomysł, można by otoczyć nimi wiejskie i miasteczkowe cmentarze, z których podczas pogrzebu zalatuje nieznośny religijny lament zwielokrotniany głośnikami. Przypuszczam, że facet-motyl już nad tym przemyśliwuje.
        • zomozadwa Re: A może ekrany dźwiękochłonne? 04.08.11, 23:24
          zupa, co ty tu tak tego... z tymi konduktami i cmentarzami..?
          zgłoś się do seksuologa. to się da wyleczyć.
          albo kup se dmuchaną lale i nawpychaj do środka śmierdzącej wątróbki. :-D
          motyla nie ruszaj. motylek- facet ma malutką pupcię i na pewno zrobisz mu krzywdę... :-(
          • saint_just Re: A może ekrany dźwiękochłonne? 04.08.11, 23:31
            zomozadwa napisał:

> zupa, co ty tu tak tego... z tymi konduktami i cmentarzami..?
            > zgłoś się do seksuologa. to się da wyleczyć.
            > albo kup se dmuchaną lale i nawpychaj do środka śmierdzącej wątróbki. :-D
            > motyla nie ruszaj. motylek- facet ma malutką pupcię i na pewno zrobisz mu krzy
            > wdę... :-(
            • ajakzupa Re: A może ekrany dźwiękochłonne? 05.08.11, 08:16
              Tobie na przemyśliwanie to nawet wiekuistość by nie wystarczyła, a mnie - jak sam przyznajesz - wystarczy chwila.... No, dziękuję za uznanie.
          • ajakzupa Re: A może ekrany dźwiękochłonne? 05.08.11, 08:14
            zomozadwa, dziękuję za dobre rady. Raczej nie skorzystam, choć twoja wypowiedź świadczy, że wiesz, co mówisz, bo sam sprawdziłeś. To ciekawe, tę śmierdzącą wątróbkę to wpychałeś w rękawicach, czy gołą ręką?

O tym, że motylek-facet ma malutką pupcię nie wiedziałem, ale skoro ty wiesz i skoro sam sprawdziłeś, to chyba tak jest.

Ps. zomozadwa, co ty tu tak tego... z tymi dmuchanymi lalami napchanymi śmierdzącą wątróbką i malutkimi pupciami? Do seksuologa cię nie wysyłam, bo masz prawo do perwersji.
            • zomozadwa Re: A może ekrany dźwiękochłonne? 05.08.11, 10:13
              oj zupka, cienka jesteś jak d.upa węża. :-D
              słabiutko, słabiutko...:-(
              ale próbuj dalej. :)
    • spesz Re: Ręka podniesiona na klasztor 04.08.11, 23:01
      Częstochowa jest zapyziałym kurnikiem z Jasną Górą,czy bez niej,co nie znaczy że w kurniku ma być hałas!Panowie w białych i czarnych sukienkach-zamknijcie ryje!A jak chcecie pośpiewać publicznie,to będziecie mile widziani w "Mam Talent".
    • knock.out.4 Tyle tylko że klasztor powstał kilkaset lat temu 05.08.11, 00:04
      więc o co to zdziwienie? To nie jest budynek wybudowany przez niesfornego dewelepera rok temu..
      • zomozadwa Re: Tyle tylko że klasztor powstał kilkaset lat t 05.08.11, 00:57
        wtedy czarne zboki nie używały dj'skiego sprzętu. :)
      • gregoson Re: Tyle tylko że klasztor powstał kilkaset lat t 05.08.11, 01:09
        Kilkasetlat temu nie było nagłosnienia ryczącego z jasnogórskich błoni i nie było radiowęzła w Alejach przez który klechy zapodają swoje obrzędy. Pielgrzymki nie dysponowały megafonami przez które watpliwymi talentami wokalnymi raczą mimowolnych słuchaczy najmniej utalentowani śpiewaczo pątnicy.
        A wystarczyłoby żeby zamiast namolnego atakowania dźwiekami braciszkowe z Jasnej Góry zatrudnili mądrego akustyka, który odpowiednio ustawi imukierunkuje nagłośnienie i wilk będzie syty i owieczki nie będa musiały co chwilę przyklękać przy spozywaniu browarka w Alejach.
        • maaac Re: Tyle tylko że klasztor powstał kilkaset lat t 05.08.11, 08:23
          Tyle, że to:
          A. Kosztuje
          B. Było by przyznaniem się do błędu. A Kościół w tym (tzn. w umiejętności przyznawania się do własnych grzechów) jak i w wielu innych sprawach zbyt daleko odszedł od ideałów Chrystusa.
    • framberg Jest taki stary kawał 05.08.11, 00:54
      Kawał niezbyt dobry za to dokładnie oddający inny niż uniesienie aspekt działań religijnych:

Co to jest: wije się na drodze, śpiewa, sra po rowach?

(pielgrzymka)

W przypadku jednego przejścia w roku nawet ateistom czy innowiercom nie przeszkadza. Ale codziennie?
    • agoo55 Ręka podniesiona na klasztor 05.08.11, 01:24
      Szanowni Państwo!

W artykule pojawił się błąd: "zjadłoby się loda". Powinno być: "zjadłoby się lody". Lód jest na Antarktydzie, a je się lody (w liczbie mnogiej). a stwierdzenie "zjadłoby się loda " brzydko się kojarzy.
      agoo5
    • czes.tor Ręka podniesiona na klasztor 05.08.11, 01:50
      Od 25 lat mieszkam w Toronto. Jeszcze NIGDY nie slyszalem dzwonow, spiewow czy jakichkolwiek odglosow tutejszego kosciola. I NIGDY nie widzialem jakichkolwiek pielgrzymek, procesji czy innej aktywnosci koscielnej na ulicach miasta. I dodatkowo, NIGDY nie widzialem krzyzy czy innych symboli religijnych w miejscu publicznym (oczywiscie, z wyjatkiem jednego polskiego sklepiku gdzie krzyzyk "musi" wisiec).
      • altavitae @czes.tor 05.08.11, 02:20
        Masz racje ...ja tez tego tutaj nie widze ani nie doswiadczam...a mam kosciol no moze 300 metrow od domu.
        Nie jestem jednak pewna co sie dzieje na Roncesvalles...w jaskini polskiego katolizmu..i w Etobicoke...i w poludniowym Hamilton....Bylam tam tylko raz...i nigdy nie wroce , bo to wiocha i zenada.
    • eagle1900 Bębny, trąby :) 05.08.11, 01:57
      ale fajny ten ramek o bębnach :) wyjątkowo się uśmiałem :)
      historia się powtarza, a ludzie zawsze będą tacy sami :)
      wyluzujcie (z każdej strony :)
    • costa3500 Ręka podniesiona na klasztor 05.08.11, 07:03

Jasna Górka kojarzy mi się ze zdradą.
    • prawie_bezrobotny Podsumowując. 05.08.11, 10:02
      Szef klubu radnych SLD w Częstochowie Zdzisław Wolski:
      >Problem jest, ale po co go upolityczniać?
      Chodzi o problem z nagłośnieniem Częstochowy (i wszystkich niemal innych miast, miasteczek i wsi z kościołami lub kaplicami) modlitwami i śpiewami religijnymi (przeważnie w przykrym dla uszu brzmieniu, często przez kiepskiej jakości megafony, a jeszcze częściej z racji nieumiejętności śpiewania).
      Skoro jest problem, to go pan rozwiąż, p. Wolski. Jeśli nie potrafisz, będzie to znaczyło, że nie dorastasz. Jak i to, że sprawa ta jest politycznym problemem.
      Łukasz Wabnic, radny, protestuje przeciwko natrętnym dźwiękom. Wobec czego:
      >- Maili z poparciem mojej inicjatywny „antygłośnikowej” dostaję mniej więcej 50 dziennie. Przychodzą na adres, który mam do kontaktu jako radny. Są też listy, ale mniej, odsądzające mnie od czci i wiary, grożące piekłem. I jeden taki: „Miej oczy dookoła swojego lewackiego łba. Wyrok na siebie już masz, już jest wydany, ty ścierwo. Zawiśniesz na przy¬klasztornej latarni za rękę podniesioną na klasztor”. Chciałem go zlekceważyć, ale rodzina się przeraziła i wymogła na mnie obietnicę, że zawiadomię prokuraturę. Prokurator, z którym rozmawiałem, też doradzał formalne zgłoszenie. Podał mi przykład sprzed kilku lat: młody mężczyzna nie przejął się pogróżkami, a potem został znaleziony martwy w lesie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka