Dodaj do ulubionych

Okazja ujawnia złodzieja

• killa_pl w TESCO każdy pracownik to potencjalny złodziej 11.08.11, 19:59
      Kiedyś pracowałam w TESCO, niektóre osoby kradły na potęgę ciuchy i kosmetyki wynosząc przez POK, ochrona oskarżała o kradzież wszystkich którzy mieli styczność z tymi dziewczynami, do takiego stopnia że wmawiano niewinnym pracownikom że kradną, próbując straszyć dowodami w postaci nagrań. Mnie również to spotkało lecz kierownik ochrony się bardzo zdziwił gdy kazałam mu odtworzyć nagranie na którym kradnę, straszył że tylko przy policji może to zrobić, lecz sam nie chciał do nich zadzwonić, zrobiłam to zatem ja i jakież było jego zdziwienie kiedy patrol prosił o odtworzenie owego nagrania...... zwolniłam się z pracy sama a sprawa o pomówienie i nieuzasadnione oskarżenia a co za tym idzie szarganie mojego imienia skończyła się w sądzie ze złym zakończeniem dla kierownika ochrony.
      • szumawski Czas wyjść na ulice! 11.08.11, 20:09
        Ludu, czas wyjść na ulice!
        • ksin Re: Czas wyjść na ulice! 11.08.11, 20:44
          nikt nie wyjdzie bo za dobrze sie maja.
          druga sprawa wiekszosc lemingow wierzy zejest dobrze, przecia ryzy tak godo
          • mrrrwrrr Re: Czas wyjść na ulice! 12.08.11, 13:41
            Ale mi jest nawet bardzo dobrze.
            I - tu Cię zadziwię - nawet nie kradnę. I na państwowym garnuszku też nie siedzę.
            Zazdrościsz? Pomyśl trochę, a też tak będziesz miał. A nie nastawianie gęby i czekanie aż kotlet wpadnie.
      • letofon Re: w TESCO każdy pracownik to potencjalny złodzi 12.08.11, 22:29
        przypomniało mi się zdarzenie z jakiegoś hipermarketu z przed parunastu lat.otóż ochrona zatrzymała nieletniego pod pretekstem kradzieży batonika.po przyjeździe policji i sprawdzeniu monitoringu okazało się że batonik trafił do kieszeni chłopaka dzięki staraniom ochroniarza. sku...ele chcieli się wykazać,sprawa była dość głośna.
    • lady.godiva Re: Okazja ujawnia złodzieja 11.08.11, 20:00
      Pracowałam w Pizza Hut przez rok na studiach. Od razu na szkoleniu uczulano nas, że nie wolno podjadać (były posiłki pracownicze) i nikt tego nie robił.
    • kretu23 Lustro 11.08.11, 20:02
      pl.wikipedia.org
      Maus. Opowieść ocalałego.

Stąd.

Skoro myszy

- To już myszy powodują większe straty niż my.

Dużo więcej towaru przepada, bo skończyła się data przydatności do spożycia.

stopień zastosowanej sankcji jest nieadekwatny

Drogie Panie, i panie Kierowniku, może byście pogadali? Przy Alternatywach 4?

Stanisław Bareja Forever
    • alpepe Re: Okazja ujawnia złodzieja 11.08.11, 20:03
      złodziejki nadal nie rozumieją, czemu je zwolniono. Rozumiem, gdyby okazały skruchę, ale nie, wszystko w porządku z ich sumieniem. Od rzemyczka... no tak, nie miały okazji ukraść koniczka.
      • anna.an Ten menagerek z Tłesco to jeszcze 11.08.11, 20:15
        połowę numerów swoich podwładnych nie zna. Ja nie zamierzam mu pomagać ale zapewniam, że podjadanie to pryszcz. Malutki pryszcz. I kamery mogą być i nagrywać. I nic nie zrobią ;-)))) I to nie 50 groszy ;-))) Kobietki z Tesco mają pomysły jakich zapyziała menagerka nie może sobie wyobrazić nawet.
      • culebre Re: Okazja ujawnia złodzieja 11.08.11, 20:29
        Pewnie, że wszystko w porządku! Czasy "parówkowym skrytożercom mówimy nie" już dawno się skończyły i "się należy". A na forum jakie święte oburzenie na bezduszność okazaną bojowniczkom o sprawiedliwość - to ja w takim razie proponuję, żeby każdy obrońca naszych ucieleśnionych za dwa pierogi cierpiętnic równie łaskawie potraktował pracownika banku, który od czasu do czasu niewinnie podwędzi mu z konta to 60 gr, to złotóweczkę. No właśnie...
    • le_speedy_gonzales Okazja ujawnia złodzieja 11.08.11, 20:07
      Niby parówka za 66 gr to tak nie wiele...w skali roku zeżarcie jednej takiej dziennie wyniesie ca. 200 zł - a to tylko jedna osoba. Tesco zatrudnia ich według artykułu 30000 - można sobie szybko przeliczyć straty na jakie naraża firmę podżerający po cichaczu pracownik. Zwolnić i koniec dyskusji, kradzież to kradzież.
    • kosztorysik Złordziej to złodziej ale... 11.08.11, 20:07
      Głosowałem na TAK. Złodziej to złodziej i wartość kradzieży jest nieważna. Niby zjadła parówkę za 66 groszy ale kto wie, czy nie robiła tego codziennie?
      Jednak jest i druga strona medalu - na ile swoim doświadczeniem przyczyniały się do zysków sklepu? Tego pewno menadżer nie rozważył! A może swoim profesjonalizmem udawało im się namówić na dodatkowe zakupy ze 20 klientów dziennie każda?!
    • szumawski Tesco - "architektura" godna hangaru na złom 11.08.11, 20:08
      Dlaczego sklepy Tesco są brzydsze od Biedronki?
    • wasylzly nie wolno nawet zabrac czegos z kosza na smieci 11.08.11, 20:12
      tak poprostu jest w kazdej firmie w niemczech, holandii i nie ma znaczenia czy to za 50 gr, czy 2 zl. Kradziez jest kradzieza i szczegolnie w naszym kraju -gdzie niestety ale etos pracy, dyscypilina, wydajnosc -jest gorsza jak w koreii, no to popieram kazdy srodek dyscyplinujacy.
    • maciekz70 Okazja ujawnia złodzieja 11.08.11, 20:13
      Czytając was zastanawiam się,czy żaden z was,czystych i świętych nigdy nie przeszedł na przykład ulicy na czerwonym świetle.No ale pewnie nie.Żywcem was do nieba wezmą.
    • polaoznaczonegwiazdka Re: Okazja ujawnia złodzieja 11.08.11, 20:15
      Zostały złapane na zjedzeniu jednego pieroga czy jednej parówki, a ile wpieprzyły zanim zamontowano kamery? Bo nie wmówią nikomu, że to był pierwszy raz.
    • ryste Okazja ujawnia złodzieja 11.08.11, 20:16
      Parówkowym skrytożercom mówimy zdecydowane "nie".
    • jarekzgl Źle postapiły i zostały ukarane 11.08.11, 20:17
      Być może to i za surowa kara jak mówi ta pani:
      "Szkoda, że tak się stało - mówi Alicja Nisiewicz, przewodnicząca Związku Zawodowego Pracowników Handlu w Tesco Gdynia. - Doświadczone, wzorowe pracownice. Karę powinny były ponieść, ale łagodniejszą. W regulaminie pracy ujęte jest, że nie wolno jeść. Gdyby jednak menedżer poprzestał na naganie i karze finansowej, to przecież nikt by już więcej nie tknął towaru nawet palcem."

Ale moze tak drastyczny krok podziała na te nasze beszczelne złodziejskie spoleczenstwo. U nas wszystko jest takie normalne: zabieranie długopisów, spinaczy i papieru do drukarek z biur. Spuszczanie paliwa z tirów. Jedzenie towaru ze sklepu. Zabieranie środków czystości do domu itp, itd. A to wszystko jest zwykłym procederem przestępczym i utrata pracy wcale jeszcze nie jest najgorsza karą za to.
      • joanekjoanek Re: Źle postapiły i zostały ukarane 12.08.11, 12:16
        jarekzgl napisał:

> Ale moze tak drastyczny krok podziała na te nasze beszczelne złodziejskie spole
        > czenstwo.

No właśnie chyba jednak na odwrót.
        One wygrają w sądzie i wyjdą na święte męczennice.
        Głupio menedżer zrobił. Niby słusznie, a głupio strasznie.
      • letofon Re: Źle postapiły i zostały ukarane 12.08.11, 22:41
        już ktoś napisał że "ryba gnije od głowy" korzystanie ze służbowych telefonów laptopów samochodów itd przez management do celów prywatnych bez wykazywania jako przychód/korzyść to też strata dla pracodawcy jak i fiskusa.ale jest powszechnie traktowana jako cichy przywilej.a przecież jest takim samym kantem jak owa nieszczęsna parówka,tylko na większą skalę. selektywna sprawiedliwość to żadna sprawiedliwość.
    • kuruburus Okazja ujawnia złodzieja 11.08.11, 20:18
      Świetne te opinie na forum... Przypominają śp. Leppera jak sypał zboże na tory - przecież ja niewinny - ci co kradną miliony to winni...
      Czyli mało kraść można, mało oszukiwać można, mało kłamać można - bo przecież są tacy co kradną, oszukują i kłamią więcej...
      No i tłumaczenia zwolnionych pań - na zasadzie - "nie wiedziałam że nie można kraść"...
      Kara jak dla mnie za sroga, choć usprawiedliwiona. Straszak na innych. Czasem trzeba...

• ksin Re: Okazja ujawnia złodzieja 11.08.11, 21:08
        ales ty ciemny,

czy Lepper kradl?, owszem wywala zboze ale nielegalnie sprowadzane, niestety o tym dzidzio w gownianej nie przeczytasz
        • sverir Re: Okazja ujawnia złodzieja 12.08.11, 13:38
          Co znaczy "nielegalnie sprowadzane"? Bez zgody Leppera?
      • letofon Re: Okazja ujawnia złodzieja 12.08.11, 22:44
        zasadniczo masz rację,tylko tych co kradną na wielką skalę i czasem w majestacie prawa nikt nie rusza.to taki kraj,dziki kraj,tu obowiązuje prawo silniejszego czyli żadne.
    • giordano81 [...] 11.08.11, 20:18
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • profesorfilutek nie kupo 11.08.11, 20:20
      Nie kupować w tesko tylko kraść i nie za 2zl niszczyć towar strącić niech się zbije !!!!
      • mamula66 Strzelic sobie w stope 11.08.11, 20:41
        "Nie kupować w tesko tylko kraść i nie za 2zl niszczyć towar strącić "

No pewnie. Tesco narobi strat, dojdze do wniosku ze biznes sie nie oplaca, zamknie sklep i wszystkich wywali.

To sie nazywa "stzrelic sobei w stope". Albo "na zlosc babci odmroze sobie uszy"

Zadziwiajace ze w Polsce, kraju katolickim gdzie obowiazuje 10 przykazan z ktorych jedno wyraznie mowi "nie kradnij" tyle osob usprawiedliwia zlodziejstwo
    • janczar42 Okazja ujawnia złodzieja 11.08.11, 20:23
      W tytule jest święta prawda.!!!!!!!! Brawo Tesco - tak powinno być generalnie we wszystkich przedsiębiorstwach w Polsce.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • obi-1 Re: Okazja ujawnia złodzieja 11.08.11, 20:23
      rockclimber napisał:

> Boze co za chora firma! Przeciez kazdy sobie podjada w pracy czy to w magdonald
      > zie czy to w restauracji! czy to popija sobie czasem wodke przy barze to jest n
      > ormalne. Tak samo ja pisze posta a jestem w pracy:)
      I jesteś takim samym złodziejem jak te pracownice Tesco
    • imasumak Idiotyczna kara 11.08.11, 20:27
      Było tyle sposobów, żeby je ukarać, po co od razu taki kaliber?
      Wystarczyłoby odciągnąć z pensji stosowną kwotę oraz udzielić nagany.
      Piszę to jako pracodawca.
    • avatar70 Okazja ujawnia złodzieja 11.08.11, 20:27
      a co jesli firma ktora placi mi te marne 1400 okrada mnie a ja nawet na adwokata nie mam bo mnie po prostu nie stac ...a nawet gdyby..to z ich gotowka na koncie moga ze mna zrobic wszystko..a tem frajer co mowi ze ...droga wolna.... mam nadzieje ze sie doigra i przestanie lizac dupska anglikom tylko swoim pomoze ale kara musi byc niech nabierze szacunku do ludzi skoro z domu nie wyniusl...
      • miluha82 Re: Okazja ujawnia złodzieja 11.08.11, 21:02
        To było przestępstwo.......Decyzja była słuszna...Wszyscy stają w obronie osób które nie zawahały się grzebać w towarze, który następnie wykładany jest na półki BRUDNYMI RĘKAMI!!!! Szok.... Nie można winić przełożonego......Bo zostało im nie wiele do emerytury, na pewno nie była to ława decyzja, ale jak najbardziej uzasadniona. pomnożyć to przez miesiące i lata przepracowane i wyjdzie nam niezła sumka. Nic nie usprawiedliwia tych pań nawet małe zarobki...

Zakładając jedną parówkę dziennie przez 13 lat to daje jakieś 3123 razy 10 pracowników(tylko tylu zostało złapanych) Razy ilość sklepów...to da niezła kwotę.....Co potem przekłada się na zarobki......
        • ksin Re: Okazja ujawnia złodzieja 11.08.11, 21:16
          w sumie wywod sluszny, ale mimo to ze nie jestem prawnikiem to nie bylo Przestepstwo a co najwyzej wykroczenie, takimi pie...mi zaden sad i policja(chyba tez) sie nie zajmuje, pierogi za 2 zyle...
          Pewnie kiero juz nie mogl z pyskatymi babami pracowac i kamerki zainstalowal, jego prawo, a ze sobie wymyslily, ze w tej zimnicy kamery nie beda dzialac to juz ich problem i glupota...
    • sselrats Przestepstwo: zasadzka na zlodzieja 11.08.11, 20:28
      Wpuscic do sklepu. A tu tyle towaru. Grzech nie krasc.
    • jamnnik kradzież? przecież wystrczy się wyspowiadać 11.08.11, 20:29
      i po sprawie.... każdy Polak Katolik wie o tym doskonale
    • bumcykcyk76 Spóźnianie się = kradzież? 11.08.11, 20:30
      Insynuacja, że jak ktoś się spóźnia, to od razu kradnie? Ale co ma niby ukraść? Czas? :)
      Nie wiem jak jest w innych firmach, ale tam gdzie ja pracuję, jak ktoś się spóźni - musi odsiedzieć swoje i nie ma przebacz :)
    • ryste Wbrew pozorom kradzież nie jest aż tak wielką 11.08.11, 20:31
      stratą dla firmy.
      Firma powiększa koszty swej działalniości o rzeczy skradzione lub
      też ewidentnie ginące. Stąd też mniejszy dochód do opodatkowania.
      Ponadto od rzeczy skradzionych przez pracowników firma występuje do
      urzędu skarbowego o zwrot podatku vat. I najważniejsze: można mniej
      płacić pracownikom, bo oni i tak sobie dokradną. Tak więc
      złodziejstwo pracowników jest w niektórch firmach elementem wręcz
      pożądanym. Stąd też może tolerancja tych, którzy kradną. Stąd też
      czasami dobry złodziej w firmie to zysk, którym nie można pogardzić..
    • tenochtitlan3 Republika bananowa 11.08.11, 20:31
      Pracownice Tesco powinny mieć pretensje do samych siebie. Kraść też trzeba umieć. To, że inni kradną i oszukują to żadne wytłumaczenie.
      Ogólnie to problem leży w mentalności Polaków i systemie w jakim żyją. Jesteśmy narodem oszustów i złodziei.
      Pracodawca płaci groszową pensję (tutaj 350 euro) oszukując pracownika (bo wie, że za to wyżyć się nie da), a pracownik oszukuje pracodawcę przyjmując ją i udając, że jest OK. System jak widać funkcjonuje znakomicie w polskim narodzie i tylko czasem usłyszeć można, że coś jest nie tak.

Inna sprawa, ze od maja nie mogą kobity znaleźć pracy a przecież jesteśmy zieloną wyspą i kryzys nas ominął i mamy bardzo dobre rekomendacje od agencji ratingowych i wszyscy nas w Europie chwalą...
      Polacy to tylko narzekać potrafią. Trzeba coś zrobić i tu jest pies pogrzebany: bo Polacy myślą, że państwo albo Unia zrobi coś za nich. A żyjemy w czasach kiedy samemu trzeba zabrać się do rzeczy jak chcemy osiągnąć sukces.
      Jeżeli menedżer ma tak radykalny sposób postępowania to trzeba go naśladować. Jak widać tylko radykalne działania przynoszą efekt.
      • letofon Re: Republika bananowa 12.08.11, 22:59
        czyli jak manager fiknie jakiegoś lewusa to go podjebać, i niema wyproś.
    • dybko2 Re: Okazja ujawnia złodzieja 11.08.11, 20:31
      rockclimber napisał:

> Boze co za chora firma! Przeciez kazdy sobie podjada w pracy czy to w magdonald
      > zie czy to w restauracji! czy to popija sobie czasem wodke przy barze to jest n
      > ormalne. Tak samo ja pisze posta a jestem w pracy:)
      Normalne to jest ,tyle ze złodziejstwo.Pracownik zarabia i ma żyć za swoje ,nie za pracodawcy.Ciekaw jestem jakie byś miał zdanie będąc pracodawcą ?He he już to widzę!!!!!
      Słyszę też głosy twich pracowników.To kawał ch....a nawet pieroga nie da zjeść!!!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka