Dodaj do ulubionych

Włoski sąd zabiera dziecko starym rodzicom

16.09.11, 19:04
Znów potraktowano dziecko jak mebel, przecież można je dowolnie przestawiać, do tego czy tamtego domu... Czy potomkowie Rzymian i humanistów renesansowych nie zauważają, że dziecko jest człowiekiem? Europa schodzi na ps... nie obrażajmy psów!
Obserwuj wątek
    • p0kraka Włoski sąd zabiera dziecko starym rodzicom 17.09.11, 07:06
      ta ksie wlasnie konczy lewacka wolnosc. Ze tez pozowolono takim starym ludziom na dziecko. przeciez nad jego tatusiem smierc juz czaycha
      • puuchatek Re: Włoski sąd zabiera dziecko starym rodzicom 17.09.11, 07:57
        p0kraka napisał:

> ta ksie wlasnie konczy lewacka wolnosc. Ze tez pozowolono takim starym ludziom
        > na dziecko. przeciez nad jego tatusiem smierc juz czaycha

Jeśli to co napisałeś nie jest ironią, to jesteś wyjątkowym idiotą. "Lewackie" jest właśnie dyktowania ludziom, kiedy mają prawo mieć dzieci a kiedy nie. "Lewacka" jest sytuacja, w której to sąd decyduje, czy rodzice maja prawo wychowywać własne dziecko - w sytuacji, kiedy ewidentnie nie mamy do czynienia z patologią czy zagrożeniem życia tego dziecka.
        • p0kraka [...] 17.09.11, 08:32
          Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
          • kotek.filemon Re: Włoski sąd zabiera dziecko starym rodzicom 17.09.11, 10:05
            > czy invitro nie jest lewackim wymyslem?

In vitro jest wynalazkiem jak każdy inny. Odkrycia naukowe mają zabarwienie polityczne wyłącznie u prawiczków. Niestety nic nie poradzą na to, że konserwa nie za bardzo ma w nich udział - zawsze gromadziła ludzi o średnich możliwościach intelektualnych, dla których wymyślenie młotka byłoby ciężką pracą.
          • kalatala RE 17.09.11, 12:54
            Jeśli zaczęli się starać o dziecko w 1990 roku, to kobieta miała 30 lat. Za stara na dziecko??? Facet miał 50 lat. Też nie taki stary. 20 lat się starali. Czytajcie ze zrozumieniem tekstu!
      • michalw111 Re: Włoski sąd zabiera dziecko starym rodzicom 17.09.11, 08:56
        To nie jest lewackie, to jest katolo-faszystowskie. Znam jeszcze inny kraj w Europiue, też katolo-faszystowski, a nazywający siebie demokratycznym, w którym sądy rodzinne zabierają rodzicom dzieci za to, że ci nie mają mieszkania. Albo za to, że są chorzy. Katolicka dżuma wszędzie ma podobne oblicze.
        • troll_bagienny Złe porównanie 19.09.11, 10:07
          Mieszkanie można jakoś zdobyć - państwo czasem pomaga - są lokale socjalne na przykład. Zdrowie też można podreprerować, pomińmy takie skrajności, jak choroby nieuleczalne, śmiertelne - tu też rodzic powinien pomyśleć, co lepsze dla dziecka - nowy dom, czy patrzenie na umierającą matkę czy ojca, bez wsparcia. Jednak młodości nie da się odzyskać, nie da się kupić, a czasem należy mieć minimum wyobraźni. Brak jej matce, która rodzi mając na karku sześćdziesiątkę i siedemdziesięcioletniemu ojcu.
          • polaoznaczonegwiazdka Re: Złe porównanie 19.09.11, 10:18
            roll_bagienny napisał:

> Mieszkanie można jakoś zdobyć - państwo czasem pomaga - są lokale socjalne na p
            > rzykład. Zdrowie też można podreprerować, pomińmy takie skrajności, jak choroby
            > nieuleczalne, śmiertelne - tu też rodzic powinien pomyśleć, co lepsze dla dzie
            > cka - nowy dom, czy patrzenie na umierającą matkę czy ojca, bez wsparcia. Jedna
            > k młodości nie da się odzyskać, nie da się kupić, a czasem należy mieć minimum
            > wyobraźni. Brak jej matce, która rodzi mając na karku sześćdziesiątkę i siedemd
            > ziesięcioletniemu ojcu.

70-letni ojcowie to nic nadzwyczajnego. Od wieków mężczyźni w tym wieku płodzili dzieci i nadal wielu z nich płodzi, tyle ze zwykle z młodszymi partnerkami.
            A co do patrzenia na smierć rodziców - "młody" ojciec czy matka też mogą nie dożyć 10 urodzin swojej pociechy. Choroby i wypadki chodzą po wszystkich ludziach.
            • troll_bagienny Re: Złe porównanie 19.09.11, 10:24
              Jest czas na młodość, szaleństwa, jest czas na dzieci. Szkoda, że wielu potencjalnych rodziców płodząc potomstwo nie myśli o nim samym, tylko o sobie i własnej chwilowej przyjemności z bycia rodzicami, kiedy dzidziuś jest mały, różowiutki i można go ubrać jak laleczkę i pokazywać znajomym. Ale z czasem ten słodki bobasek wyrasta i generuje problemy, frustracje i niechęć rodziców. Ludzie młodzi nie radzą sobie z dziećmi psychicznie, więc co powiedzieć o staruszkach, którym do tego wszystkiego brakuje sił fizycznych? Kto był wychowywany przez dziadków i przechodził z nimi swój trudny (zawsze) okres dojrzewania, ten wie, że młody ojciec czy matka są lepszymi partnerami i opiekunami dla potomstwa niż starcy w postępującym procesie gnuśnienia.
              • ziggyskydive a Ty mi wyglądasz na młodego, a już zgnuśniały... 19.09.11, 23:26
                g... Ci do tego jaka motywacja kieruje ludźmi w celu posiadania dzieci. 20-30 letnie patologiczne żulice się zapytaj co je motywowało...
          • krystyna_anna Re: Złe porównanie 19.09.11, 16:44
            Dziwna motywacja ....umierają również rodzice w kwiecie wieku . Giną w wypadkach .... dzieci zostają same . Może wiec przestańmy je rodzic ???? Nie narażajmy ich na to .
            • nazikomunista_back Re: Złe porównanie 19.09.11, 19:22
              Oczywiście, przecież taki 70-latek to w ciągu najbliższych 20 lat raczej nie umrze ze starości, a ojciec młody w tym czasie w wypadku zginie prawie na pewno.

Świetna logika, prosto z dupy.
      • amelie2 Re: Włoski sąd zabiera dziecko starym rodzicom 17.09.11, 21:18
        Ja tez mam skonczone 70 lat i mala coreczke, ktora jest moim najwiekszym szczesciem i skarbem. Plywam na windsurfingu, uwielbiam snowboard i nadal jestem aktywny zawodowo. Obecnie w Nigerii, na budowie!
        Gdy czytam podobne wypowiedzi, smutno mi ze sa tacy Polacy, z pogladami jak autor komentowanego wpisu. Czyli tak jak zyczy sobie obecna wladza w Polsce, podobna do tej wlosko-watykanskiej - skonczyles iles tam lat, to do domu starcow, a najlepiej do piachu - wtedy zarobek dla KRK.
        TY TEZ BEDZIESZ STARY, ale z biegiem lat rozumu nie przybywa, ale wrazliwosc sie zwieksza. Moze wtedy wiecej zrozumiesz.
        • troll_bagienny Prowokacja... 19.09.11, 10:10
          ... a jeśli nie, to ci, dziadku, na starość palma odbiła. Wyobraź sobie siebie - dziewiędziesięciolatka, który zamiast wspierać dwudziestoletnią córkę, będzie wymagał jej pomocy - np. wymiany pieluchy. Nie zdziw się, jeśli wtedy twoje dziecko będzie czuło do ciebie obrzydzenie zamiast szacunku.
        • boykotka Re: Włoski sąd zabiera dziecko starym rodzicom 19.09.11, 11:18
          Myślę, że dostrzegasz jeden aspekt.
          Mam bratanka w wieku 14 lat. Bratowa urodziła go w wieku 33lat.
          Kilka lat temu usłyszałam od niego, że on to się ożeni jak tylko skończy 18 lat. Za pierwszym razem zbagatelizowałam sprawę. W czasie kolejnych wakacji dziecko znowu oświadczyło, że się ożeni jak tylko skończy 18 lat. Teraz to już mnie zaciekawił i pociągnęłam go za język. Okazało się, że chce się tak wcześnie ożenić, by jego dzieci miały młodych rodziców. Najwyraźniej mojemu bratankowi przeszkadzają "starzy" rodzice. Nie wiem co by powiedział, gdyby jego rodzice byli jeszcze starsi o 20lat.
          I proszę ni mówcie mi, że to jakieś dziecięce fanaberie. Myślę, że dla dzieciaków wygląd rodziców jest bardzo ważny. Na tyle ważny, że znam kilka osób, które zdecydowały się na dietę, by dzieci mogły się pochwalić swoją mamą czy tatą.
          --
          /
          • greg0.75 Re: Włoski sąd zabiera dziecko starym rodzicom 19.09.11, 15:29
            > Najwyraźniej mojemu bratankowi przeszkadzają "starzy" rodzice.
            > I proszę ni mówcie mi, że to jakieś dziecięce fanaberie. Myślę, że dla dzieciak
            > ów wygląd rodziców jest bardzo ważny.

No fakt. Rodzice którzy nie potrafią wychować dziecka - jak to najwyraźniej miało miejsce w przypadku Twojego bratanka - nie powinni mieć dzieci w zadnym wieku. Bo to są dziecięce fanaberie.

BTW - już kiedy byłem przedszkolakiem mój ojciec był brany za dziadka (wczesnie osiwiał).
            • boykotka Re: Włoski sąd zabiera dziecko starym rodzicom 19.09.11, 16:25
              greg0.75 napisał:

> No fakt. Rodzice którzy nie potrafią wychować dziecka - jak to najwyraźniej mia
              > ło miejsce w przypadku

Nie bardzo rozumiem co tu wychowanie ma do rzeczy ???
              --
              /
              • nchyb Re: Włoski sąd zabiera dziecko starym rodzicom 19.09.11, 17:32
                a czego nie rozumiesz?
                Nie jest wychowany dobrze, skoro uczucia rodzinne się nie liczą, tylko wiek rodziców przeszkadza...
              • nazikomunista_back Re: Włoski sąd zabiera dziecko starym rodzicom 19.09.11, 19:26
                Po twoich wcześniejszych wpisach ten mnie dziwi. U normalnego człowieka byłby szokujący.

Wiek rodziców istotnie znaczy dużo, dużo mniej niż to, jak wychowują swoje dzieci. Dopiero w przypadkach skrajnych, jak ten 70-letni tatusio z 50-letnią mamusią, pojawiają się absurdy.

Oczywiście, dla lewicowego mózgu już samo założenie - że to rodzice wychowują swoje dziecko i że to ich wychowanie, zwłaszcza wczesne, najmocniej kształtuje jego przyszłą osobowość - nie jest wcale aksjomatem, przecież można wychowanie przekazać państwu, które na pewno zrobi to lepiej (np. w naszych kochanych gimnazjach) i ukształtuje go na wzór i podobieństwo utoyańskich rzeźych owiec.
                • nazikomunista_back Re: Włoski sąd zabiera dziecko starym rodzicom 19.09.11, 19:26
                  Źle. Dla lewicowego to nie problem, dla lewackiego już duży.
                • boykotka Re: Włoski sąd zabiera dziecko starym rodzicom 20.09.11, 06:29
                  Odpowiem tu na 2 powyższe wpisy.

Po pierwsze nie bardzo rozumiem dlaczego błędem w wychowaniu miałby być fakt, że dziecko ma własne poglądy i ocenia rodziców. Po drugie nie rozumiem czemu pogląd 14-latka, że założenie rodziny w wieku 18-tu lat miałby być taki porażającym błędem ???
                  --
                  /
                  • boykotka Re: Włoski sąd zabiera dziecko starym rodzicom 20.09.11, 06:43
                    Abstrahując od błędów czy też nie w wychowaniu. Dzieci oceniają rodziców, często ich oceny wynikają z krytycznych uwag kolegów. O ile dziecku w wieku 1-3 lata wystarczają kochający rodzice o tyle dziecko w wieku starszym pragnie by jego rodzice nie odbiegali zbytnio od ogólno przyjętych standardów.
                    Czy koś z Was zastanawiał się co będzie przeżywać w przedszkolu i szkole dziecko, którego rodzice to dwaj geje lub dwie lesbijki ?
                    --
                    /
                    • nazikomunista_back Re: Włoski sąd zabiera dziecko starym rodzicom 20.09.11, 12:52
                      To bardzo proste: w ciągu tych pierwszych kilku lat kształtuje się najważniejsze elementy relacji między dzieckiem a rodzicami. Jeśli w wieku lat 14 potomek sypie takimi tekstami, to znaczy, że tam coś mocno nie gra.
                    • kotek.filemon Re: Włoski sąd zabiera dziecko starym rodzicom 20.09.11, 15:04
                      boykotka napisała:

> Czy koś z Was zastanawiał się co będzie przeżywać w przedszkolu i szkole dzieck
                      > o, którego rodzice to dwaj geje lub dwie lesbijki ?

W cywilizowanym kraju nic strasznego.
          • kotek.filemon Re: Włoski sąd zabiera dziecko starym rodzicom 19.09.11, 16:44
            > Mam bratanka w wieku 14 lat. Bratowa urodziła go w wieku 33lat.

Ja bym powiedział, że to obecnie normalny wiek na pierwsze dziecko. Moja matka, będąc pierworódką po 30-ce na sali porodowej za Gierka budziła sensację jak goryl-albinos, ale obecnie to tylko ciut powyżej normy. Ale ja jakoś nigdy nie pomyślałem w dzieciństwie, że mam starą matkę.
          • krystyna_anna Re: Włoski sąd zabiera dziecko starym rodzicom 19.09.11, 16:52
            Pochwalić ... no tak - tylko nie patrzysz chyba wokół siebie . Popatrz jak wyglądają te niektóre młode mamy .... .Niekiedy 50- letnia kobieta lepiej wygląda niż niejedna 25 .... .Pchają te wózki , w zębach trzymają papierosa , na głowach przetłuszczone włosy . I taka matka ma być powodem do dumy ?? Nie wiek jest tutaj decydujący , chociaż uważam że rodzenie dziecka w wieku 55 lat jest egoizmem .
      • benek_z_watykanu Nad tatusiem smierc juz czyha.... 19.09.11, 13:57
        Co ty i inni pieprzycie,ze 70 -cio latek juz tylko widzi wieko od trumny? Moj Dziadek zmarl w styczniu tego roku przezywszy 101 lat i 7 miesiecy...Dziadek mojego meza przezyl 105 lat,a zszedl z tego swiata na skutek wypadku bo niedowidzac spadl do nie zabiezpieczonej piwnicy. Obaj Dziadkowie sami sie zajmowali soba,mieli glowe na karku do samego konca i gwarantuje,ze niejeden w waszym wieku jest bardziej schorowany niz tych dwoch starszych panow oraz ten tatus z artykulu.
        • mamabasia Re: Nad tatusiem smierc juz czyha.... 20.09.11, 09:03
          He, he. A ile takich żwawych stulatków po Włoszech biega? Ile stulatków mieszka w Polsce?
          Brawo za optymizm.
    • hugu Sądy często oddają dzieci pod opiekę dziadków... 17.09.11, 09:59
      często jeszcze starszych, niż ci rodzice - i wtedy jakoś wszystko gra?...
      W przypadku śmierci czy niewydolności rodziców 58-letnia, odpowiedzialna babcia zazwyczaj jest uznawana za świetną opiekunkę dla wnuka: uważa się ją za tzw. "młodą babcię", która ze wszystkim sobie poradzi. 58-letnia niania, pani w żłobku czy przedszkolu także sprawdza się i nikt jej nie odsuwa z powodu wieku od dzieci i nie daje przedwczesnej emerytury.
      Ta sprawa to typowy ageing-dyskryminacja ze względu na wiek. W konserwatywnych, religijnych społeczeństwach, jak włoskie, solą w oku są wszystkie przejawy tryumfu nauki nad biologią, pokonywania ograniczeń dzięki sztucznym metodom, (a nie zdrowaśkowym cudom). Po prostu sąd ukarał parę, a najbardziej ich dziecko, za "grzech in vitro". Myślę, że inna instancja uchyli ten wyrok, bo jest skandaliczny!
      • kotek.filemon Re: Sądy często oddają dzieci pod opiekę dziadków 17.09.11, 10:06
        hugu napisała:

> Ta sprawa to typowy ageing-dyskryminacja ze względu na wiek. W konserwatywnych,
        > religijnych społeczeństwach, jak włoskie, solą w oku są wszystkie przejawy try
        > umfu nauki nad biologią, pokonywania ograniczeń dzięki sztucznym metodom, (a ni
        > e zdrowaśkowym cudom). Po prostu sąd ukarał parę, a najbardziej ich dziecko, za
        > "grzech in vitro". Myślę, że inna instancja uchyli ten wyrok, bo jest skandali
        > czny!

Też tak uważam.
        • chn506 Re: Sądy często oddają dzieci pod opiekę dziadków 17.09.11, 10:17
          wszystko zalezy jaka byla temperatura,bo zeszlego lata umarlo kilka dzieci w samochodach o ktorych zapomnieli mlodzi rodzice,nawet nie dowiedzielismy sie cey byli ukarani,ale przecoez mlodzi moga zapomniec ,tyle maja na glowie!!
          • dlugpubliczny Re: Sądy często oddają dzieci pod opiekę dziadków 17.09.11, 15:39
            Gdyby babcia miala wsy to by byla dziadkem..

Przeciez nie odebrano im dziecka za spanie w samochodzie tylko za wiek.

Lewactwo/poprawnosc polityczna/biurokracja majace korzenie w faszyzmie i stalinizmie coraz bardziej szerza sie na naszym kontynencie.. Urzedasy i politycy niczym Orwellowskie swinie wychowaja twoje dziecko za ciebie, wydzadza twoje pieniadze, odbiora podstawowe prawa i powiedza co mozesz a czego nie mozesz a tluszcza 'bezpieczenstwu' i 'ochronie' zawsze przyklasnie..
            Szkoda slow.
            • troll_bagienny Chcielibyście takich rodziców? 19.09.11, 10:19
              No tak, może są i lepsi od rodziców-meneli, czy niedojrzałych małolatów, ale wyobraźcie ich sobie na zebraniach w szkole (dzieci zawsze się takich starych wstydzą, bo są zazwyczaj wyśmiewane przez rówieśników) czy chociażby na placu zabaw - to są zgredy, które nie mają już sił, fajnie, jak dziecko ma roczek i siedzi grzecznie w wózeczku , ale co w przypadku kilkulatka? To jest para egoistów, którzy, zgodnie z przyjętymi wzorcami zachodnimi, sprawili sobie do domu kolejny gadżet. Mają już willę, samochód, zjeździli pół świata, byli na egzotycznych wakacjach, mają stabilną sytuację finansową, więc zachciało się dziecka, tak dla odmiany, bo pewnie psy, koty i papugi też już przerabiali. Potem tacy rodzice leżą pod respiratorem, a nastoletnie dziecko, zamiast imprezować z kolegami, musi matce zmienić pieluchę, a ojcu podać kaszkę. A biorąc pod uwagę styl wychowywania dzieci we Włoszech czyli ich przebywanie w domu rodzinnym do trzydziestki, taka córka czy syn mający rodziców starców są narażeni na problemy psychiczne w przypadku nagłej zmiany ich sytuacji, kiedy to dotychczas troskliwi rodzice umrą lub sami będą wymagali troski. Na kogo ma liczyć ich dziecko, jeśli dziadkowie dawno na cmentarzu, a wujkowie równie niedołeżni lub martwi? Należy jeszcze wspomnieć o jednym - różnicy pokoleń. Porozumienie matki starszej od dziecka lat 30 z nim samym bywa trudne, a jak nazwać relacje rodziców starszych od potomstwa o pół wieku albo i więcej? Rodzicielstwo wiekowych emerytów jest po prostu nieetyczne.
              • marita265 Re: Chcielibyście takich rodziców? 19.09.11, 13:55
                Uważam, że CI rodzice są nie odpowiedzialni matka 56 lat ,ojciec 70 paranoja, kuriozum,chore. Ja sama jestem dzieckiem starych rodziców matka 40 l ojciec 47l, jak byłam mała bardzo zazdrościłam rówieśników rodziców w normalnym wieku, o mamie jak miałam 9 l myślałam że jest alkoholiczką bo wyglądała starzej niż mamy koleżanek, między mną a moim ojcem konflikt pokolenia . Mama osierociła mnie jak miałam 21 l ,o wiele za wcześnie , wnuka nie zdążyła zobaczyć, bawić się na moim weselu. Ale wracając do tego że zabrali to dziecko od rodziców to też nie mogę tego zrozumieć, niech wychowują póki mogą.
                • nchyb Re: Chcielibyście takich rodziców? 19.09.11, 17:40
                  > uriozum,chore. Ja sama jestem dzieckiem starych rodziców matka 40 l ojciec 47l,
                  starych? dla mie po prostu dohjrzałych, stara to ty mentalnie jesteś...

co do reszyt, mam wcale nie tak mało znajomych, których młodzi rodzice nie zdążyli dożyć ich 18-tek, wesel itp...
                  • mamabasia Re: Chcielibyście takich rodziców? 20.09.11, 08:35
                    Oczywiście wypadki się zdażają. Ja znam raptem kilka osób których rodzice zmarli przed matura, gro żyje do teraz.
              • hugu Re: Chcielibyście takich rodziców? 19.09.11, 17:48
                Ja tak: cyt:> Mają już willę, samochód, zjeździli pół świata, byli na egzotycznych
                > wakacjach, mają stabilną sytuację finansową, więc zachciało się dziecka, tak dl
                > a odmiany.
                No pewnie! Fajni ludzie, którzy mają coś do zaoferowania dziecku i świadomie chcą je mieć. Spokojni, spełnieni, lepsi niż niejedni nerwowi młodziacy na dorobku.

Potem tacy rodzice
                > leżą pod respiratorem, a nastoletnie dziecko, zamiast imprezować z kolegami, m
                > usi matce zmienić pieluchę, a ojcu podać kaszkę.
                Sorry, ale średnia życia kobiet we Włoszech to ponad 80 lat. Gdy matka, która urodziła mając lat 56, zlegnie w stanie przedagonalnym pod respiratorem, córka nie będzie już zwariowaną nastolatką, lecz dojrzałą, 24 -letnią kobietą. Poradzi sobie z chorobą i śmiercią kogoś bliskiego.
                "A biorąc pod uwagę styl wychoywania dzieci we Włoszech czyli ich przebywanie w domu rodzinnym do trzydziestki, taka córka czy syn mający rodziców starców są narażeni na problemy psychiczne w przypadku nagłej zmiany ich sytuacji, kiedy to dotychczas troskliwi rodzice umrą lub sami będą wymagali troski. Na kogo ma liczyć ich dziecko, jeśli dziad
                > kowie dawno na cmentarzu, a wujkowie równie niedołeżni lub martwi?
                Sorry, ale każdy normalny człowiek obśmiewa 30-letnie 'dziecko", które, osierocone, wygląda obsługi ze strony wujka czy babki... He he he!
                Co do różnicy pokoleń, rzekomo uniemożliwiającej ludziom porozumienie, to dowiedziono, że często młodzi ludzie mają lepsze porozumienie z dziadkami niż z rodzicami, a tak w ogóle w kwestii porozumienia kluczowa jest ogólna komunikatywność, a nie wiek rozmówców.
                • mamabasia Re: Chcielibyście takich rodziców? 20.09.11, 08:38
                  Ludzie w tym wieku nie powinni mieć dzieci. To wbrew naturze. In vitro wynaleziono aby pomóc ludziom w okresie rozrodczym a nie aby pomenopauzalnym paniom reanimować macicę.
                  • hugu Re: Chcielibyście takich rodziców? 20.09.11, 18:42
                    In vitro jest wbrew naturze i wbrew naturze reanimuje macice paniom pomenopauzalnym. Czy wiesz, że niektóre kobiety mają menopauzę w wieku 30 lat? Czy powinny poddać się naturze i nie starać się o dziecko?
          • mamabasia Re: Sądy często oddają dzieci pod opiekę dziadków 20.09.11, 08:30
            Sąd mógł założyć ze ze względu na wiek ci ludzie mogą częściej zapominać o dziecku a to dla niego niebezpieczne.
            • hugu Re: Sądy często oddają dzieci pod opiekę dziadków 20.09.11, 18:38
              o to konsekwentnie: niech sądy zabierają dzieci wszystkim, którzy mogą "częściej zapomnieć o dziecku", nie tylko rodzicom starszym, ale i:
              - cukrzykom: przy spadku cukru spada im koncentracja, mogą też zapaść w śpiączkę i nie udzielić dziecku należytej opieki
              - osobom o niskim ilorazie inteligencji: też łatwo zapominają i nie są w stanie dobrze robić wielu rzeczy naraz, w obliczu nagłych wyzwań są bezradni
              - rodzicom młodym: młodzież jest zapominalska i mniej odpowiedzialna, taki wiek!
              - osobom leczącym się psychiatrycznie: nie weźmie leku - i nieszczęście dziecka gotowe!
              - osobom pracującym na noce: rozregulowany rytm dobowy powoduje senność i problemy z koncentracją, więc niech porzucą myśl o wychowywaniu własnych dzieci pielęgniarki, lekarze, piloci i stewardessy, strażacy, policjanci, piekarze, barmani...
              - i narkomani oraz alkoholicy raz przyłapani na niedopilnowaniu dziecka - też niech nie mają drugiej szansy, bo przecież nałóg sprawia, ze o dzieciach mogą zapominać nagminnie...
              Idąc za ciosem i konsekwentnie wyłapując wszystkie rodziny POTENCJALNIE dysponowane do niedopilnowania dziecka, sądy doprowadziłyby do dominacji domów dziecka nad domami rodzinnymi. Więcej byłoby "sierot sądowych" niż dzieci mających domy. Sądy takie byłyby szalone, jak ten, który zabiera dziecko kobiecie, bo jest po 50-tce...
      • zewszad_i_znikad Re: Sądy często oddają dzieci pod opiekę dziadków 19.09.11, 10:57
        "Ageing" to "starzenie", angielskie określenie dyskryminacji ze względu na wiek to "ageism". Zresztą może niedobrze o tym słowie przypominać - "ageism" bije w oczy obcym pochodzeniem, "ejdżyzm" wygląda karykaturalnie, więc jestem za tym, żeby po polsku używać dłuższego, ale o wiele bardziej zrozumiałego określenia "dyskryminacja ze względu na wiek" albo skrótowo "dyskryminacja wiekowa".

Co do meritum: zawsze uważałam, że staranie się na siłę o dziecko w wieku 60 lat jest nieodpowiedzialne, że to z wysokim prawdopodobieństwem skazywanie dziecka na wczesne sieroctwo. Że kto chce mieć dzieci, powinien brać pod uwagę ich dobro, a nie tylko własne pragnienie posiadania dziecka (traktować dziecko jako podmiot, a nie przedmiot). Ale skoro już to dziecko mają, ich wiek nie może być czynnikiem decydującym. Sąd powinien brać pod uwagę tylko to, czy radzą sobie z wychowaniem dziecka (także pod względem czysto cielesnym wiek nie jest decydujący - istnieją 30-latkowie mniej sprawni od 60-latków). I dla rodziców, i dla dziecka dużo większą krzywdą będzie odebranie go siłą, niż problemy, które prędzej czy później się pojawią z powodu wieku rodziców.
        • greg0.75 Re: Sądy często oddają dzieci pod opiekę dziadków 19.09.11, 15:32
          Amen.
        • dlugpubliczny Re: Sądy często oddają dzieci pod opiekę dziadków 19.09.11, 19:38
          > Co do meritum: zawsze uważałam, że staranie się na siłę o dziecko w wieku 60 la
          > t jest nieodpowiedzialne, że to z wysokim prawdopodobieństwem skazywanie dzieck
          > a na wczesne sieroctwo.

Jasne, dzieci tylko dla ludzi w wieku od 21 do 30 lat z zarobkami powyzej sredniej krajowej mieszkajacymi nie dalej niz 5km od przedszkola/szkoly za uprzednim przywoleniem Biura Ochrony Dzieci.

• mamabasia Re: Sądy często oddają dzieci pod opiekę dziadków 20.09.11, 08:41
            Tak, tak, masz rację. Wiek emerytalny jest idealny na poczecie dziecka.
    • inkwizytorstarszy Włoski sąd zabiera dziecko starym rodzicom 18.09.11, 02:37
      Kobiety po 40 latach, z braku miłości, robią sobie nową zabawkę...
    • witkosia100 Włoski sąd zabiera dziecko starym rodzicom 18.09.11, 17:39
      i pomyslec,ze to w kraju wesołego Premiera nie pierwszej młodosci..
      ale zakłamanie,paranoja
    • troll_bagienny Sąd postąpił słusznie 19.09.11, 10:02
      Ci "staruszkowie" nie mają wyobraźni. A biorąc pod uwagę, ile się czyta o przypadkach śmierci z powodu udaru cieplnego małych dzieci pozostawionych w autach, właśnie we Włoszech, sąsiedzi słusznie zawiadomili władze o głupocie rodziców dziecka. Dziewczynka była narażona na wiele niebezpieczeństw. Ciekawe, co by rodzice zrobili, gdyby jakiś złodziej ukradł samochód ze śpiącym dzieckiem lub inny pojazd wjechał w auto, w którym ono spało. A tłumaczenie, że nie chcieli budzić córki jest totalnym idiotyzmem, może wynika z kiepskiej linii obrony i zwykłego ściemniania i mętnego tłumaczenia, a może po prostu ci państwo nie dawali rady z nocnym wstawaniem i opieką nad energicznym dzieckiem, więc każdą drzemkę córki chcieliby wydłużać w nieskończoność, bo lata już nie te i emeryci nie mają tyle werwy, żeby nadążyć za pełnym życia maluchem. Fakt, jest to para egoistów, którzy nie pogodzili się z naturą, z wiekiem i możliwościami. Niestety, mają pieniądze i dzięki temu spełnili kolejną zachciankę - dla takich ludzi nie ma barier - stać ich na luksusowy dom, samochód czy egzotyczne wakacje, to nie ma problemu, żeby pojechać sobie i "kupić" rodzicielstwo. Zero zasad. Para głupich, próżnych zgredów bez wyobraźni.
    • gh83 Re: Włoski sąd zabiera dziecko starym rodzicom 19.09.11, 10:27
      Zgodnie z tą zasadą, powinno się wprowadzić zakaz posiadania potomstwa ludziom z nowotworami złośliwymi, mającym znacznie niższą oczekiwaną długość życia, a obecne dzieci przekazać do zdrowszych jednostek. Czy włoski rząd zaplanował już działania w tym kierunku?
    • jacekalbert Włoski sąd zabiera dziecko starym rodzicom 19.09.11, 11:05
      Gazeta Wyborcza poświadcza nie prawdę

Dziecko odebrano rodzicom bo zostawili je w samochodzie samo i zamknięte - policja uwolniła dziecko z zamkniętego samochodu uratowali je przed śmiercią.

Sąd dodatkowo uzasadnił ich brak wyobraźni wiekiem jako czynnik usprawiedliwiający bo za zostawienie dziecka w samochodzie to oprócz pozbawienia praw rodzicielskich można zarobić wyrok skazujący do 2 lat i więcej więzienia.

• troll_bagienny We Włoszech było kilka spektakularnych zgonów... 19.09.11, 13:42
        ... dzieci pozostawionych na pastwę upału w aucie. Trudno więc dziwić się włoskiemu wymiarowi sprawiedliwości. Gdyby dziecku się coś stało, padłby zarzut, że przez wiek rodziców, a zatem i wynikającą z tego wieku sklerozę, dziecko zostało skazane na śmierć w mękach.
    • oszolom-z-radia-maryja dziecko było potrzebne jakiejś parze gejów 19.09.11, 14:36
      tego jestem pewien na 99,99%
    • 1lucy76 Włoski sąd zabiera dziecko starym rodzicom 19.09.11, 16:16
      jeśli tylko dlatego, że zbyt starzy- TO SKANDAL. Dziecko to nie mebel, a kto z mlodych ma gwarancję, że nie osieroci dzieci ??? Nie skomentuję decyzji pary - nie mam nic dobrego do powiedzenia na ich temat-ale skoro maluch już jest, to NIE TRAKTOWAĆ GO JAK MEBEL CZY LALKĘ BEZ UCZUĆ.
      • affera123 Re: Włoski sąd zabiera dziecko starym rodzicom 19.09.11, 16:28
        Sąd powiedział to, co każdy powie po cichu i nie ma się co oburzać. Ci państwo mają poważne problemy neurologiczne, skoro pozostawienie dziecka samego w samochodzie tłumaczą troską o jego niezakłócony sen. A może po prostu zapomnieli o małej, bo w tym wieku umysł już nie jest tak sprawny, jak u dwudziesto-, trzydziestolatków, a teraz pokrętnie się tłumaczą? Ktoś, kto tak długo czekał na dziecko powinien mieć więcej rozsądku i być bardziej przewidującym, a tu babcia z dziadkiem mają problemy z pamięcią i, jak widać, oceną sytuacji.
        • nchyb Re: Włoski sąd zabiera dziecko starym rodzicom 19.09.11, 17:43
          > Sąd powiedział to, co każdy powie po cichu i nie ma się co oburzać.

nie KAŻDY, a tylko ci tępi i bezmyślni...
    • acidity Sąd wie, kiedy umrą! 19.09.11, 16:46
      Niebywałe! Jak mogło w ogóle dojść do takiej sytuacji?
      • flamengista No właśnie 19.09.11, 17:21
        Przy dzisiejszej medycynie i sposobie życia rodzice mogą przeżyć spokojnie kolejne 30 lat. W tym 25 w niezłej formie.

Co to znaczy: za starzy rodzice? Jak można w świetle prawa, jawnie dyskryminować ze względu na wiek?

Zaraz odgórnie ustawi się widełki, w ramach których można się "zmieścić" z dzieckiem. Jeśli rodzic za stary/młody - dziecko się odbiera. Potem oczywiście eugenika - zakazać posiadania dzieci ludziom z wadami genetycznymi, chorym etc. Albo najlepiej na wszelki wypadek wysterylizować!

W pięknym kierunku zmierzamy. Adolf chichocze z za grobu.
        • nazikomunista_back Re: No właśnie 19.09.11, 19:32
          Owszem, za starzy. Na tyle mocno dotknięci demencją, żeby małe dziecko zostawić samo w samochodzie na 40 minut.
    • nameja Na pewno są za starzy ale na rodzine zastępczą to 19.09.11, 17:59
      już nie? Gdyby byli np. dziadkami osieroconego dziecka, to ten sam sąd pozwoliłby im sie opiekować dzieckiem a może nawet i adoptować.
      • nazikomunista_back Re: Na pewno są za starzy ale na rodzine zastępcz 19.09.11, 19:57
        Myślę, że po wyciągnięciu dziecka przez policję z samochodu, w którym było przez długi czas zamknięte, status rodziców zastępczych wiele by nie pomógł.
      • mamabasia Re: Na pewno są za starzy ale na rodzine zastępcz 20.09.11, 08:51
        Dziedkowie dostają opiekę w wyniku zdażeń losowych jako najbliższa rodzina a i wtedy biorą pod uwagę wiek i stan zdrowia dziadków.
    • art.usa Włoski sąd zabiera dziecko rodzicom; Włoska bezczelność. 19.09.11, 19:34
      Matka 58 już stara?
      Tak, ale tylko we Włoszech,
      Berlusconi stary baran, pieści tylko nie laty.
      Włoskie rozumowanie i, sprawiedliwość.
    • the_rapist Zapytuje w kwestii formalnej 19.09.11, 19:35
      Czy we wloskim prawie istnieje jakas gorna granica wieku na urodzenie/splodzenie dziecka? Domyslam sie, ze nie (prosze mnie poprawic jesli sie myle). W takim przypadku odbierajac dziecko rodzicom WYLACZNIE z uwagi na ich wiek sad po prostu zlamal obowiazujace prawo. Jestem zdania, ze sad apelacyjny szybko ten blamaz odkreci i dzieciak wroci do rodzicow.

To, czy plodzenie dziecka w tak poznym wieku jest przykladem egoizmu jest tematem na zupelnie inna dyskusje. Na razie zgodnie z zasada ''co nie jest zabronione jest dozwolone'' sad nie ma prawa wymyslac nowych regul wedlug wlasnego widzimisie.
    • aeromonas Włoski sąd zabiera dziecko starym rodzicom 19.09.11, 19:41
      Znam bardzo wiele rodzin, gdzie przynajmniej jedno z rodziców (zwykle ojciec) w momencie urodzenia dziecka miało około 50 (lub więcej lat). Ludzie coraz dłużej pozostają sprawni i zdrowi, coraz później decydują się na potomstwo. "Zapobiegawcze" zabieranie dzieci rodzicom, bo są "za starzy" to jakaś kompletna paranoja.
      • mamabasia Re: Włoski sąd zabiera dziecko starym rodzicom 20.09.11, 08:42
        Około 50 a około 70 robi chyba różnicę.
    • p0kraka Włoski sąd zabiera dziecko starym rodzicom 22.09.11, 03:20
      buahaha..gdzie to wyczytales? w NIE?
    • porbs Włoski sąd zabiera dziecko starym rodzicom 21.12.11, 01:09
      Czy coś nowego w tej sprawie się stało?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka