tetradrachma 30.09.11, 23:27 Znam Pana Hugo-Badera kiedys miałem zaszczyt - w moim domu - gościć. Takich ludzi już mało, a wśród dziennikarzy, to chyba ich mniej, niż palców.... na jednym ręku..... kanadyjskiego drwala ! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ranny_rys Hugo-Bader: Jak się żyje na cmentarzu? 01.10.11, 00:22 Nasz przedwojenny rząd był na tyle bystry by zwiać za granicę już w nocy z 17/18 września na czele z naczelnym wodzem zostawiając walczącą armię i naród na łaskę Stalina i Hitlera. Pod rozwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
ideologiczna Hugo-Bader: Jak się żyje na cmentarzu? 01.10.11, 00:28 Ale między Magadanem i stolicą Jakucji jest ok. 1170-1180 kilometrów, a nie 2200 (źródło: Google Earth). Czy pan Hugo-Bader w każdym reportażu musi ściemniać? Odpowiedz Link Zgłoś
aietes Re: Hugo-Bader: Jak się żyje na cmentarzu? 01.10.11, 00:33 "Osiem i pół Polski i tylko 2025 kilometrów (z kilkoma małymi odgałęzieniami) łączące Magadan z miastem Jakuck w Jakucji" 2025 km. Odpowiedz Link Zgłoś
seb1969 Re: Hugo-Bader: Jak się żyje na cmentarzu? 02.10.11, 12:31 2025km (nie 2200!) odnosi sie do Traktu Kolymskiego, jedynej drogi laczacej Madagan z Jakuckiem (byc moze jest to 1170-1180km w lini prostej, ale chyba nie wierzysz ze taka podroz jest mozliwa autostopem?). wedlug wikipedii: M56 Trakt Magadański (Trakt Kołymski) - 2032-kilometrowa trasa łącząca Niżny Bestiach nad Leną, po drugiej, wschodniej, stronie rzeki od Jakucka, w Jakucji z Magadanem nad Morzem Ochockim. Obszar Kolymy to 2.6mln km2 = ponad 8x powierzchnia Polski (zrodlo: ponownie wikipedia). Co masz na mysli piszac: "Czy pan Hugo-Bader w kazdym reportazu musi sciemniac?" ? Prosilbym o przyklady jesli to mozliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
tl78 Re: Hugo-Bader: Jak się żyje na cmentarzu? 02.10.11, 21:58 Ja mogę wskazać. W reportażu "Symfonia c-mol, wybuchowa" (wyborcza.pl/dziennikkolymski/1,109328,6633532,Symfonia_c_mol__wybuchowa.html) napisał takie oto słowa: "największa katastrofa górnicza w Europie od stu lat". Przypominam, że JHB opisuje katastrofę w 2007 r. na Ukrainie. W dzisiejszym Miłkowie k/Ludwikowic Kłodzkich (ówczesne Niemcy) w 1930 r. zginęło 151 górników. 11 lat później w Nowej Rudzie niedaleko rzeczonych Ludwikowic (te same pokłady węgla kamiennego) zginęło ich 180, w tym brytyjscy jeńcy wojenni. Akurat te dwie katastrofy zapadły mi w pamięć nie tylko ze względu na ogromną liczbę ofiar, ale i dlatego, że tamte rejony znam dość dobrze. Inny przykład: rok 1923, Bytom, 145 zabitych. Nie sprawdzałem bilansów innych katastrof na kontynencie, ale o wyżej wspomnianych można przeczytać m.in. na Wikipedii (pl.wikipedia.org/wiki/Katastrofy_g%C3%B3rnicze_w_Polsce). Tutaj natomiast -> wroclaw.hydral.com.pl/16731,obiekt.html są zdjęcia tablicy upamiętniającej ofiary katastrofy z 1930 r. Ofiary drugiej nie doczekały się chyba upamiętnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
seb1969 Re: Hugo-Bader: Jak się żyje na cmentarzu? 03.10.11, 22:32 Zwrot "najwieksza katastrofa" nie musi zawierac w sobie domyslnie czlonu: pod wzgledem liczby ofiar. Dla przykladu: pl.wikipedia.org/wiki/Katastrofa_górnicza_w_kopalni_Courrières - 1099 ofiar smiertelnych www.rmf24.pl/foto/tylko-w-rmf24/zdjecie,iId,231642,iSort,5,iTime,1,iAId,13954 - 0 ofiar smiertelnych. Zwroc takze uwage ze po 2 tygodniach mialy tam miejsce 2 kolejne wybuchy! Zwrot "najwieksza katastrofa" mozna interpretowac na wiele sposobow, trudno powiedziec co JHB mial na mysli w tym przypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
tl78 Re: Hugo-Bader: Jak się żyje na cmentarzu? 04.10.11, 20:31 Aj, aj, aj... Zazwyczaj mówiąc o "największej katastrofie" mamy na myśli liczbę ofiar, ewentualnie największe zniszczenia materialne. Odpowiedz Link Zgłoś
wi42 Hugo-Bader - myli sie nie tylko w kilometrach 01.10.11, 02:06 podanej drogi, nie wiadomo jak pan Bader liczy stosunek dlugosci drogi do Polski (obszar, obwod, srednica - w sumie wielka tajemnica Badera) i podobnie z iloscia wiezniow. Zacznijmy od Wiki - czy Bader robil jakies nowe badania? "It is therefore impossible to provide final figures on the number of victims who died in Kolyma. Robert Conquest, author of The Great Terror, now admits that his original estimate of three million victims was far too high. In his article Death Tolls for the Man-made Megadeaths of the 20th Century, Matthew White estimates the number of those who died at 500,000. In Stalin's Slave Ships, Martin Bollinger undertakes a careful analysis of the number of prisoners who could have been transported by ship to Magadan between 1932 and 1953 (some 900,000) and the probable number of deaths each year (averaging 27%)." Czyli ostatnie badania - ok. 500 tys. Kolyma jest wystarczajco tragiczna i nie trzeba aby cos w jej historii podrabiac. Odpowiedz Link Zgłoś
seb1969 Re: Hugo-Bader - myli sie nie tylko w kilometrach 02.10.11, 12:54 Tak jak pisalem powyzej: 2025km (nie 2200!) odnosi sie do Traktu Kolymskiego, jedynej drogi laczacej Madagan z Jakuckiem. Wedlug wikipedii: M56 Trakt Magadanski (Trakt Kolymski) - 2032-kilometrowa trasa laczaca Nizny Bestiach nad Lena, po drugiej, wschodniej, stronie rzeki od Jakucka, w Jakucji z Magadanem nad Morzem Ochockim. Obszar Kolymy to 2.6mln km2 = ponad 8x powierzchnia Polski (zrodlo: ponownie wikipedia). Kwestia ilosci wiezniow podanych w artykule. Wedlug cytatu podanego przez Ciebie oryginalne oszacowanie wynosilo ok 3mln ofiar. Dalej Martin Bollinger oszacowal ze w latach 32-53 przywieziono 0.9mln wiezniow. W tym przypadku 2mln podane w artykule wydaje sie byc wartoscia posrednia. Zwroc uwage ze okres podany w artykule i Twoim cytacie jest rozny wiec i zrodla musza miec inne korzenie. Dlaczego uwazasz ze cos zostalo w reportazu podrobione? Odpowiedz Link Zgłoś
zenon444 Hugo-Bader: Jak się żyje na cmentarzu? 01.10.11, 02:58 Przeczytajcie to co znalazłem w sieci Rosyjski orzeł ma dwie głowy, trzeba uważać jak “dziobnie”! obserwatorpolityczny.pl/?p=760 Rozmawiajmy z Moskwą przez Brukselę! obserwatorpolityczny.pl/?p=744 i najlepszy Dlaczego Polska potrzebuje Rosji a Rosja Polski mniej… obserwatorpolityczny.pl/?p=514 Odpowiedz Link Zgłoś
konichiwabitches Tylko pomyslec ze Stalinowskie (tfu!) zoldaki 01.10.11, 03:25 maja w Polsce dziesiatki pomnikow upamietniajacych zaklamana historie. Rzady SLD i Kwasniewskiego (tfuj!) juz sie skonczyly - moze najwyzsza pora juz je zdemontowac? Niech nie draznia swoim widokie rodzin, ktore dzieki tym smiecia stracili swoich bliskich. No i moze wrescie zaczniemy tlumaczyc mlodziezy, ze Rosje jest odpowiedzialna z wybuch IIWS dokladnie w taki sam sposob jak Niemcy...... Odpowiedz Link Zgłoś
tom202 Re: Tylko pomyslec ze Stalinowskie (tfu!) zoldaki 01.10.11, 07:29 Nie Rosja a Zwiazek Sowiecki, nie Rosjanie a Sowieci. Spotkałem kiedyś za Wielką Wodą Polaka, który powiedział , że łagry przeżył tylko dzieki Rosjanom, ktorzy najbardziej zostali doświadczeni przez system stalinowskiego terroru. Jak się tam znalazł, bedac załamany podszedł do niego Rosjanin , który juz od 10 lat tam przebywał (i dostał następne dwa lata nadgatowki) i powiedział do niego "smotri szto Jewreje sdjełali" (widzisz co Żydzi zrobili) Odpowiedz Link Zgłoś
ojciecprac Re: I czego to ma dowodzic 01.10.11, 21:24 Ktoś przeżył dzięki Rosjanom, ktoś dzięki komu/czemus innemu. A czego ma dowodzic ten wpis - ze podszedł i stwierdził ze to Żydzi temu winni? A może też Stalin (Gruzin) i Dzierżyński (Polak) wraz z prokuratorem Wyszynskim (Polak) i z innymi Polakami - rewolucjonistami. Ludzie sa tacy sami, niestety w czasie próby większość okazuje się złymi, okrutnymi kreaturami. Tacy jestesmy, bez znaczenia jakiej narodowości. W wydaje sie, ze po eksperymentach Zimbardo i innych to nie sa żadne rewelacje. Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Starzy ludzie mówią, 01.10.11, 04:31 ... że ta droga to najdłuższy cmentarz świata. To samo mówią Chińczycy o swoim Wielkim Murze. Może powinni sie policytować? Odpowiedz Link Zgłoś
antropoid Hugo-Bader: Jak się żyje na cmentarzu? 02.10.11, 13:09 Super tekst. Zresztą, jak prawie każdy tego autora. Odpowiedz Link Zgłoś
komsomolkaaa nie wierzę 03.10.11, 02:00 mieszkam w Rosji i w Polsce, duuużo czytam, dużo fotografuję i podróżuję po Rosji. i nie wierzę w taką intensywność wydarzeń i wątków jaką naszpikowane są te teksty. np. w ten wątek że ludzie znają tam smak ludzkiego mięsa. nie wierzę w te reportaże. to jest wrażenie nie tylko moje, ale ludzi, którzy znają Rosję z doświadczenia, a nie z tych "reportaży". trudno sprawdzić ich fabułę, ale geografia i historia często się nie zgadza. jedźcie sami na Syberię a zobaczycie różnicę. Odpowiedz Link Zgłoś
komsomolkaaa przykład ściemy 03.10.11, 02:16 to co płynie Leną i Ałdanem w październiku to nie lód a śnieg, tzw. śryż, na pewno nie kra. autor pewnie się i bał, ale skoro jest reporterem powinien wiedzieć, że to jest miękkie i łódź idzie przez to jak przez masło, w JAKUCKU funkcjonują firmy które przewożą tak przez Lenę, widziałam tam kobiety z dziećmi, studentów i jakoś nikt nie był przerażony. ale taka przeprawa rozdmuchana do rangi niebezpieczeństwa to dla reportera gratka, i tak pewnie jest z co drugim faktem w tych artykułach. "Biała gorączka" zaczyna się od tego, że kierowcy strzelają do znaków - to kolejna ściema. trudno być czytelnikiem Hugo-B-a, kiedy zna się temat i miejsca o których pisał, ale czyta się to łatwo i lekko, to prawda Odpowiedz Link Zgłoś
komsomolkaaa autostop? 03.10.11, 02:29 "Jedyny sposób pokonania tej trasy to autostop" - pisze autor, a ja tam jestem co roku i wiem, że pomiędzy miastami: cHANDYGA, Magadan, Sjejmczan, Jagodnoje, Dziebin, Nera, JAKUCK jeżdżą marszrutki, po polskij TAXI. Płacisz i jedziesz. To nie jest jakiś dziki kraj, jakby chciał pan Hugo i wielu Polaków, co to nie lubią Rosiji. Z Nery do MAGADANU można jechać za 8 tysiecy rubli. I tak dalie....... Odpowiedz Link Zgłoś
vandermerwe @ komsomolkaaa 05.10.11, 05:46 Prosze sie nie denerwowac. Tak to sie dzisiaj pisze o odleglych krajach. Zyje w odleglym i dla Polski oraz Polakow egzotycznym kraju, o ktorym , od czasu do czasu, "specjalisci" GW pisuja. A mnie skreca, gdyz bajdurza, mylac czesto znane miejsca czy tez fakty latwe do sprawdzenia. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
komsomolkaa Re: @ komsomolkaaa 08.10.11, 10:36 a dziś - 08.10.- znów czytamy u Badera, że nad Kołymą żyją Koriacy - i to od tysięcy lat!!! no dobra - w Debinie może by się i jeden Koriak znalazł.... twórczość pana Badera to jest dopiero temat na reportaż - porównać jego teksty z miejscami gdzie był. tylko kto się odważy i tu przyjedzie po przeczytaniu Białej Gorączki? Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_x Hugo-Bader: Jak się żyje na cmentarzu? 03.10.11, 02:38 Niewiele brakuje aby Imperium Amerykanskie przeksztalcilo sie w taki wlasnie kraj psychopatow. Wystarczy aby podobny do Stalina wariat przejal wladze w USA, a chetnych do roli Pawlika Morozowa , czy Wawrzynca Berii nie powinno tam zabraknac :-( Odpowiedz Link Zgłoś
fasolka007 Hugo-Bader: Jak się żyje na cmentarzu? 13.10.11, 14:46 naprawdę nie rozumiem, od kiedy to Wikipedia jest najbardziej wiarygodnym źródłem wszelkich danych .... Odpowiedz Link Zgłoś
komsomolkaa Re: Hugo-Bader: Jak się żyje na cmentarzu? 13.10.11, 15:02 ja nie opieram się na wikipedii, moja rodzina jest stamtąd, w swoich opiniach nie jestem odosobniona: dlaczego reporter kłamie? on nie zna etnografii i historii rosji, Odpowiedz Link Zgłoś