Dodaj do ulubionych

Sąd w Warszawie: Konkubinaty homo gorsze niż he...

18.10.11, 07:06
"I że równego traktowania konkubinatów homo- i heteroseksualnych nie usprawiedliwia deklarowana przez polski rząd w postępowaniu przed Trybunałem chęć "ochrony tradycyjnej rodziny". "

Jak niby te polskie władze rozumują? Ochrona tradycyjnej rodziny ma odbywać się
poprzez dyskryminację konkubinatów homoseksualnych? Ciekawe w jaki sposób
jedno ma wynikać z drugiego.
Obserwuj wątek
    • brudno Po życie... 18.10.11, 07:38
      Moja mama - wdowa i staruszka chce zamieszakć z koleżanką. Nie jest lesbijką, lecz po prostu nie chcą w samotności umierać, chciałyby się wspierać.
      Więc wedle polskiego sądu podwójnie nie kwalifikują się do wspólnego zamieszkania - nie dość że tej samej płci, to seksu nie planują a jedynie chcą być razem "w zdrowiu i w chorobie", wspominając zmarłych mężów, może też przedślubne romanse, herbatkę lipową zagryzając lekami.
      Nie podoba mi się włażenie kościoła i sądu z buciorami w osobiste życie. Czy wolno mi wybrać aby me zwłoki zostały zakopane, czy też wybieram kremację lub zapisanie ich medycynie? Czy poza spłodzeniem dwojga dzieci i ich wychowaniem z żoną seks dla przyjemności uprawiałem, więc testament nieważny będzie.
      Czy mam donosić, iż mój sąsiad zamiast partnerki ma partnera?
      • m.godwin Re: Po życie... 18.10.11, 11:22
        brudno napisał:

> Moja mama - wdowa i staruszka chce zamieszakć z koleżanką. Nie jest lesbijką,
        > lecz po prostu nie chcą w samotności umierać, chciałyby się wspierać.
        > Więc wedle polskiego sądu podwójnie nie kwalifikują się do wspólnego zamieszkania

Nie zrozumiałeś. Wedle polskiego sądu koleżanka nie kwalifikuje się do otrzymania praw przysługujących rodzinie - w tym przypadku prawa do mieszkania po zmarłej (niech szanowna mamusia żyje jak najdłużej). Mieszkać u niej może oczywiście każdy, kogo ona zechce u siebie gościć.

Prawo to jest bardzo cenne, bo regulowane stawki czynszu jest znacznie niższe od rynkowych. Jak się dopuści do tego, że trzeba będzie wierzyć na słowo, że studentka mieszkająca u starszej pani, to dziedzicząca konkubina, to będzie kłopot. Podejrzewam, że zostanie rozwiązany jak na przykład sprawa oleju opałowego - ludzie kombinowali i lali tani olej do samochodów. Wtedy podniesiono ceny. Jeśli w wyniku tej draki obrót gminnymi mieszkaniami między "konkubentami" stanie się wolny, a czynsz poszybuje w górę, to starsze panie w podzięce wydłubią parasolkami oczy Biedroniom i innym awanturnikom.

• brudno Re: Po życie... 22.10.11, 19:35
          "Jak się dopuści do tego, że trzeba będzie wierzyć na słowo, że studentka mieszkająca u starszej pani, to dziedzicząca konkubina, to będzie kłopot."
          Dlatego niektóre osoby nie spokrewnione ze sobą a z róznych powodow, nie tylko z powodu seksu, decydujące się na wspólne gospodarstwo rodzinne chcą mieć szansę (nie obowiązek) na uznanie tego przez prawo.
          To nie kwestia pomocy domowej albo studentki robiącej zakupy za niski czynsz, lecz czasem wspólne wyłożenie pieniędzy na kupno mieszkania, jego remontowanie, wyposażenie etc. Branie w najrózniejszych sprawach odpowiedzialności za drugą osobę, ważne szczególnie gdy na krewnych z różnych sposobów nie można liczyć.
          Takich wspólnych gospodarstw bywa coraz więcej w Europie, były niedawno statystyki z Francji - naszych nie ma, bo uważa się je za nielegalne.
          Niektórym pozakościelne związki kojarzą się tylko z rują i porubstwem, deprawowaniem dzieci etc.
    • mnbvcx znow wszysc bedziemy sie zrzucac na odszkodowanie? 18.10.11, 08:43
      moze taki sedzia zalplacil by sam z wlasnej kieszeni.
    • heterofob2 Polecam lekturkę 18.10.11, 09:30
      "Zapytajcie te dzieci, czy chciałyby być wychowane przez parę gejów".

Zapytałem: chciałyby.

docs.google.com/document/pub?id=1OFvwbJq_BH0r3v5WGqZ0uu49lK5IcciSVKPdst7rmkU
      • cigol Re: Polecam lekturkę 18.10.11, 10:53
        Też polecam. Jak ktoś do tej pory nie wiedział jak wygląda manipulacja, to zobaczy przykład.

• hajmen6 Re: Sąd w Warszawie: Konkubinaty homo gorsze niż 18.10.11, 17:25
      Problem nie jest ochrona rodziny ale fakt, że mamy do czynienia z niedouczonym sędzią. Nieznającym orzecznictwa trybunału strasburskiego i/lub Konstytucji. Problem polega, że przez ten wyrok Polska nie wywiązuje się z zaciągniętych zobowiązań międzynarodowych a to stanowi naruszenie Konstytucji. W ogóle Polska ma problem z wykonywaniem wyroków tego trybunału. Ale to oznacza, że wszystkie trzy władze mają Konstytucję w nosie.
    • piggy1 Sąd w Warszawie: Konkubinaty homo gorsze niż he... 19.10.11, 02:11
      Ten art. 691 kodeksu cywilnego powstał pewnie jeszcze w czasach PRL. To czy właściciel lokalu - w tym przypadku gmina, bo w żaden sposób nie może on przecież dotyczyć prywatnych właścicieli mieszkań - przedłuży umowę z osobą, która mieszkała wspólnie z najemcą, powinien byc ściśle powiązany ze statusem finansowym i mieszkaniowym tej osoby. Jeżeli nie posiada ona żadnego mieszkania, a jej dochody sa na tyle niskie, że ma prawo do mieszkania komunalnego, umowa może byc przedłuzona. Jeżeli zarabia powyżej tej granicy - powinna się wyprowadzic. Z pewnością sąd w Strassburgu nie rozpatrywał tej sprawy w takim kontekście, ponieważ tylko w Polsce mamy taki dziwoląg - dziedziczenie prawa do najmu lokalu komunalnego bez względu na sytuacje majątkową (dochody) potencjalnego najemcy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka