placebo99 W Poznaniu za takie coś idą do kryminału 28.10.11, 14:20 A w Krakowie nie. Widać wadowickie pokolenie JPII się skundliło. Odpowiedz Link Zgłoś
kompletnyklops1 podajcie mi namiary na niego... 28.10.11, 14:26 ...to chetnie zrobie z nim biznes!potzrebuje kasy a z artykulu wynika ze on ja ma.i zobaczymy czyi Ukraincy sa silniejsi hehe...pozdrawiam cie naciagaczu Odpowiedz Link Zgłoś
swiniopas6 Re: podajcie mi namiary na niego... 28.10.11, 17:55 Lepiej sie zastanow bo taki cwaniak kaze swoim ukraincom przerobic ciebie na mielonke i tym swinie nakarmi. Odpowiedz Link Zgłoś
stereotyp76 Re: podajcie mi namiary na niego... 28.10.11, 21:51 Czyżbyś miał coś wspólnego z łachudrą z artykułu? Odpowiedz Link Zgłoś
kolona Obecność adwokata 28.10.11, 14:29 Może wszyscy śmieją się z Grecji i jej prawa, ale tutaj nie podpiszesz umowy u notariusza, jeśli każdej ze stron nie będzie reprezentował prawnik, adwokat. Jest to niedopuszczalne. Właśnie na wypadek oszustwa przedstawionego w tym artykule. Adwokat ma obowiązek sprawdzić wszystkie umowy sprzedaży i zakupu danej nieruchomości od czasów jej ustanowienia, tzn. wszystkie księgi wieczyste, ich właścicieli itd. Dodatkowo obecność adwokata jest obowiązkowa w chwili podpisania aktu notarialnego. Notariusz na głos czyta umowę, w której jest też zapisana historia powstania nieruchomości a adwokaci, każdej ze stron są odpowiedzialni za treść zgodną z prawem i interesem klienta, którego reprezentują. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Obecność adwokata 28.10.11, 14:48 a w Niemczech adwokat nie jest potrzebny, ale notariusz upewnia się sam, czy z księgami wieczystymi wszystko ok, czyta umowę na głos i upewnia się, czy ktoś zna języki nie ma jakichkolwiek wątpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
sim.salabim Re: Obecność adwokata 28.10.11, 16:02 alpepe napisała: > a w Niemczech adwokat nie jest potrzebny, ale notariusz upewnia się sam, czy z > księgami wieczystymi wszystko ok, czyta umowę na głos i upewnia się, czy ktoś z > na języki nie ma jakichkolwiek wątpliwości. No ale przeciez w Polsce tez tak jest! Ludzie nie bredzcie. Adwokat jest niepotrzebny bo to notariusz sprawdza wszystkie dane stron i wlasciwosc przedmiotu sprzedazy. Strony musza te dokumenty dostarczyc a dodatkowo notariusz sprawdza w sadzie ksiegi wieczyste. Umowe notarialna czyta sie w obecnosci stron i po kazdym akapicie pyta strony czy rozumieja. Zreszta jesli dobrze pamietam na koncu aktu jest info, ze akt zostal odczytany przed stronami, ktore potwierdzily, ze umowe zrozumialy. Wiec o co biega? Odpowiedz Link Zgłoś
swiniopas6 Re: Obecność adwokata 28.10.11, 17:53 Biega o to ze owa cwana centusiowka lze teraz, ze siedziala na korytarzu i weszla na chwilke by papierek podpisac. Lze az sie jej ziemia pod nogami pali a gazeciarz udaje ze jej wierzy bo bedzie za to wierszowka. Odpowiedz Link Zgłoś
asmok6 Re: Obecność adwokata 28.10.11, 18:17 kolona napisał: > Może wszyscy śmieją się z Grecji i jej prawa, ale tutaj nie podpiszesz umowy u > notariusza, jeśli każdej ze stron nie będzie reprezentował prawnik, adwokat. Ale u nas też tak można. I niech tak zostanie. Nie lubię przymusu. Skoro nikt mi nie zakazuje konsultować się z prawnikiem to jest dobrze. Zmuszanie mnie do takiej konsultacji jest działaniem na moją szkodę, bo w wielu sprawach doskonale sam sobie poradzę a na prawnika może mnie być nie stać. Nie życzę sobie żeby pod pozorem robienia komuś dobrze (w domyślnie ludziom głupim) zrobiono źle mi. Chcą to niech biorą adwokata, przecież nie ma zakazu. Odpowiedz Link Zgłoś
jordbar Przekręt 28.10.11, 14:36 dane takich ludzi razem ze zdjeciem powinno sie umieszczcac w internecie, zeby ludzie wiedzieli ze jeden z drugim maja rece umaczane w gownie po lokcie... konczyc ich dokumentnie zeby zostali takimi dziadami jakich chca zrobic ze swoich ''klientow'' szczyt chamstwa robic cos takiego!!! Odpowiedz Link Zgłoś
placebo99 Jest jeszcze scenariusz z filmu "dług". 28.10.11, 14:39 Mam nadzieję, że policja odpowiednio chroni tego pana. Odpowiedz Link Zgłoś
gnom_opluwacz Re: Jest jeszcze scenariusz z filmu "dług". 28.10.11, 14:44 Przed kim? Przed napinaczami internetowymi, którzy są pierwsi w kolejce do tego, by paść ofiarą cwaniaków? Odpowiedz Link Zgłoś
stolat3 Re: Jest jeszcze scenariusz z filmu "dług". 28.10.11, 14:45 Jeden gość mial rację . Polska to dziki kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
kamel_65 Czytajcie co podpisujecie ! 28.10.11, 14:46 Ludzie, czytajcie co podpisujecie, bo takich Rafałów, Zdziśków jest w Polsce sporo. Tylko patrzą jak tu człowieka oszukać. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Przekręt 28.10.11, 14:46 niestety, głupota jednak boli. Nieważne, jakimi słowami nazwie się "pożyczkodawcę". Wszystko było załatwione pisemnie, trzeba patrzeć, co się podpisało. Odpowiedz Link Zgłoś
weritas1 Przestańcie pieprzyć! 28.10.11, 15:01 Notariusz z prawdziwego zdarzenia czyta całą umowę na głos, pytając co kilka zdań, czy strony nie mają pytań w tej kwestii. Obie strony w tym czasie mają wersję pisemną w rękach. Tak to wygląda! Jeśli jest inaczej, tzn. notariusz ogranicza swoje działania do uprzejmego podsunięcia papierów do podpisania, zaczyna śmierdzieć w całym pomieszczeniu. Nie piszcie więc o winie nie znając szczegółów; inaczej byście "śpiewali", gdyby przedmiotem sporu był dom Waszych dziadków. Odpowiedz Link Zgłoś
valana Zastaw? 28.10.11, 15:03 Tak sobie to czytam i zastanawiam się, jakiej treści umowę w końcu oni zawarli. Technicznie rzecz biorąc, to dom (nieruchomość) nie mógł być przedmiotem zastawu, bo ten ustanawiany jest tylko na rzeczach ruchomych oraz na prawach (a i to nie wszystkich). Byłoby dziwne, gdyby notariusz do czegoś takiego dopuścił. Co więcej, zastanawiałbym się w ogóle nad ważnością takiego aktu, bo jakby nie patrzeć, dotknięty jest nieusuwalną wadą. Skoro jednak zajmowały się nim sądy, to pewnie jest poprawny. Na mój prosty rozum (wedle tego, co czytam) to była umowa przewłaszczenia na zabezpieczenie, na co zdaje się wskazywać ta obietnica "odkręcenia wszystkiego z domem" po spłacie pożyczki. Jednak generalnie to jedynym, co możemy zrobić, to sobie pogdybać, bo wszystko, co wiemy o tym dokumencie, to świadectwo z co najwyżej drugiej ręki. I to niefachowej. Odpowiedz Link Zgłoś
gnom_opluwacz Re: Zastaw? 28.10.11, 15:52 Nie, to po prostu była umowa sprzedaży. Podpisana bezmyślnie i pochopnie, ale zapewne ważna. Odpowiedz Link Zgłoś
rarely nie wierze tym ludziom w ani jedno slowo 28.10.11, 15:04 emeryci chcieli wykrercic walek i ten od pozyczek tez baba bylz zadluzona w bankach nie chciala na legalu kasy zeby komornik nie zabral jej z konta na poczet wierzytelnosci a on chcial tanio kupic dom w te bajeczki o stwardnieniu operacji syna itp nie wierze a w to ze podpisala akt sprzedazy domu tez nie wierze cwaniak chce wydymac cwaniaka Odpowiedz Link Zgłoś
sedaluk Re: nie wierze tym ludziom w ani jedno slowo 28.10.11, 15:20 Tak-to byli spprytne dziadki i wpadli w dolki, ktore sami wykopali..he...he...he.. Ale powaznie-notariusz ma scisle okreslone obowiazki, to nie jest adwokat biednych czy ograniczonych ludzi. Oczywiscie sa tacy i owacy-nasz "biznesman " na pewno wiedzial, do kogo idzie. Duzo tu psychologi-najpierw trzeba znalesc ofiary...Potem ponawijac i znac sie na kruczkach-to przychodzi z doswiadczeniem. A potem krotka, twarda gra. Takich przypadkow jest wiele. Zanim sie tacy ludzie zorientuja jest nowy wpis do ksiag, wszystko sprzedane innemu "biznesmanowi" albo zastawione w banku-tam gra wielu swoje role. Przeciez nasz kochany KK gral tak samo-w efekcie koncowym szybko sprzedawali co dostali za czesc realnej ceny-bo to byl niepisany warunek dealu. Odpowiedz Link Zgłoś
hanklo no no 28.10.11, 15:21 Jeżeli to wszystko jest prawda to może znajdzie się ktoś i prawdziwy Polak i katolik, czyli kibic i ukręci łeb tej hydrze zerującej na ludzkim nieszczęściu. Gdzie jest PIS.Gdy trzeba ludziom pomoc to ich nigdy nie ma.Zaj...bać dziada jeżeli to prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
jahodowy ukraińscy 28.10.11, 15:24 mam nadzieję, że nawet taka menda jak Rafał K. trafi na swoich, np. ukraińskich "ochroniarzy", ale tym razem wynajętych przez poszkodowanych Odpowiedz Link Zgłoś
mjr.fisher Spuścić cwaniakowi wpie..ol. 28.10.11, 15:28 Powinno się zebrać kilku chłopa i spuścić temu cwaniakowi taki wpier..l że przez m-c nie mógłby nie widziałby jak się nazywa. Może wówczas odechciałoby mu się naciągania ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
mista_onanista ja myślę, że to by nie wystarczyło - ta ku.urwa po 28.10.11, 15:57 ja myślę, że to by nie wystarczyło - ta ku.urwa podkurowałaby się i dalej byłby syf - a syf trzeba po prostu sprzątnąć - i tyle, to jedyny sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
tygrys102 Dziś wielu oprawców 28.10.11, 15:49 tzw. wymiaru sprawiedliwości (prokuratorzy, sędziowie - w tym ws/nsa) to gnoje i bandyci...przekonałem się o tym na własnej skórze...jak do tego dojdzie notariusz bandyta, to wszystko jest możliwe...ale spoko - Pan Bóg czuwa i tym wszystkim hienom łby pourywa, majątki odbierze...zdrowie ich i rodzin też...znałem jednego gnoja - studenta Tomaszka z Torunia...klan rodzinny z piekła rodem Odpowiedz Link Zgłoś
lady_ela Ale w internecie umie szperać 28.10.11, 15:50 Swiadomie wiedziała co szuka i dlaczego, w dodatku w tajemnicy. i znalażła. Na jej niesczęscie oszusta. Tak, ta stara schiorowana kobieta umie posługiwać sie komputerem i szukać w sieci. Jednoczesnie pozwala czekać sobie u notariusza na korytarzu az "pan załatwi sprawę". A potem płacze, że została oszukana. Sorry ale to sie kupy nie trzyma. Sama chciała przechytrzyć czyli zastawić juz zastawiony dom, trafiła na cwańszego. A notariusz był oczywiście na usługach oszusta. Odpowiedz Link Zgłoś
zlappande tu jest wlasnie miejsce dla agentow Tomkow 28.10.11, 15:50 widac, ze latwo powinno sie dac podejsc pana Rafala i wsadzic go na dlugie lata do ciupy Odpowiedz Link Zgłoś
vega01 Przekręt 28.10.11, 15:51 bandzior wpadający do sklepu po utarg przynajmniej nie udaje daje sygnał że chce okraść tutaj mamy do czynienia ze sku........twem z bandytom w białych rękawiczkach. Co najgorsze bezczelnym sam pozywa kłamie w żywe oczy. Jak działają nasze sądy ? Przecież z artykułu jasno wynika że było to oszustwo!! Był harmonogram spłat płacili raty pewnie mieli pokwitowania. Normalne Państwo i normalny wymiar sprawiedliwości za taką działalność powinien skazać w kilka miesięcy na 20 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
gnom_opluwacz Re: Przekręt 28.10.11, 15:56 Nie uwierzysz, ale przy tego typu transakcjach nie ma znaczenia, co wynika "z artykułów". No, chyba, że chodzi o artykuły na przykład kodeksu cywilnego. Odpowiedz Link Zgłoś
mista_onanista ja bym wiedział, co z takimi ku.urwami (męską i że 28.10.11, 15:55 ja bym wiedział, co z takimi ku.urwami (męską i żeńską) zrobić, gdyby to kogoś z moich bliskich coś takiego spotkało.... te ku.urwy już dawno przestałyby zaśmiecać nasze społeczeństwo..... Odpowiedz Link Zgłoś
marhaba-2 Przekręt 28.10.11, 16:01 przykre to jest ale głupota musi kosztować .natomiast też winie media które sie zajmują pierdołami a nie nagłaśniają takich spraw. Odpowiedz Link Zgłoś
zezzem Od tego jest państwo by chronić uczciwych ludzi 28.10.11, 16:03 przed takimi cwaniakami, a nie rozkładać ręce że nic nie może zrobić. Może zmienić prawo by eliminować takich od razu. Odpowiedz Link Zgłoś
sim.salabim Re: Od tego jest państwo by chronić uczciwych lud 28.10.11, 16:11 Na jakiej podstawie twierdzisz, ze staruszka byla uczciwa? Na tej ze nie splacala dlugow, tylko zaciagala nowe? A moze na tej, ze nie chciala pieniedzy na konto, zeby oszukac wierzycieli? A moze na tej, ze celowo znizyla wartosc domu w akcie notarialnym, i na lewo dogadala sie, ze "jakos to bedzie"? A moze na tej, ze bedac w zwiazku malzenskim nie powiadomila meza o sprawie zastawu domu? Odpowiedz Link Zgłoś
artur701 Przekręt 28.10.11, 16:11 wszyscy zlodzieje jezdza dobrymi samochodami. Zeby jezdzic takim samochodem trzeba kogos okrasc to oczywista oczywistosc. Chyba nikt nie wierz ze ci wszyscy ludzie w luksusowych samochodach dorobili sie ich swoja ciezka praca , :) hhehehe. Z duza doza prawdopodobiensrawa mozna postawic rownanie: pan/pani w luksusowym samochodzie=zlodziej, najczesciej w kolnierzyku. Taka jest brutalna prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
sim.salabim Re: Przekręt 28.10.11, 16:19 artur701 napisał: > wszyscy zlodzieje jezdza dobrymi samochodami. Zeby jezdzic takim samochodem trz > eba kogos okrasc to oczywista oczywistosc. Chyba nikt nie wierz ze ci wszyscy l > udzie w luksusowych samochodach dorobili sie ich swoja ciezka praca , :) hheheh > e. Z duza doza prawdopodobiensrawa mozna postawic rownanie: pan/pani w luksuso > wym samochodzie=zlodziej, najczesciej w kolnierzyku. Taka jest brutalna prawda. Nic glupszeg juz nie mogles wymyslec? Jestes takim ignorantem, ze az nastepnym materialem dla ludzi pokroju Rafala K. Odpowiedz Link Zgłoś
curvaturadiculo Re: Przekręt 28.10.11, 16:50 Zaczynam podejrzewać, że najbardziej łatwowierny i najgłupszy z całej grupy był notariusz. Wszystkim dał się wykiwać. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzytop Przekręt 28.10.11, 16:42 jaka jest polska sprawiedliwość i jak działa polskie prawo mamy bardzo wiele przykładów . Sądzi się babcie która nieświadomie włożyła kostke masła zamiast do koszyka starej torebki ,sadzi sie szybko pijaxczka kradnącego ze sklepu piwo za 2 zł natomiast ze złodziejami w białych rekawiczkach cacka sie ten sam wymiar wiele lat . Przykład sklepu internetowego Time2buy . Małżeństwo oszustów naciaga juz klientów na tańsze zakupy sprzętu RTV AGD za kwoty od 500zł do 6-7 tys i co No i nic Zgłoszenie sprawy na policji przez setki oszukanych nie wiele zmieniło ,a i prokuratura jak na razie jest bezradna . Tak jak tu i tam oszuści cieszą się dalej wolnoiścią sklep działa dalej i pewnie dalej oszukują ludzi na powazne kwotu .OSTRZEGAM przed zakupami w tym sklepie / Sam jestem im ofiarą na kwote 1000zł / Odpowiedz Link Zgłoś
swiniopas6 Polacy to oszusci i zlodzieje 28.10.11, 17:09 ...a powyzszy artykul w gazWyb swietnym dowodem na moja teze. Zapewne szlo o to by oszukac fiskusa na naleznych podatkach stad owe sumy nie majace nic wspolnego z rzeczywistoscia. Oszukiwali i emrerytka i nabywca a notariusz udawal ze w to wszystko wierzy. 450 tys zl- tyle moglem stracic w ub roku wobec czlonka najbizszej rodziny w Polsce. Mialem powrocic do kraju i odkupic od niego dom, calkiem duzy. W domu lokator ale ja mialem zajac tam jedno pietro, na razie. Podpisalem umowe przedwstepna. Wtedy sie okazalo, ze caly dom wynajety a ja mam mieszkac po ludziach a co bedzie z cennymi meblami i antykami- to sie zobaczy. Umowe oczywiscie zerwalem i juz mieszkam elegancko u siebie w nowym domu w Anglii. Ale niezadowolony oszust domagal sie od wujka bym mu zaplacil 10% od zerwanej umowy(nigdzie nie potwierdzonej notarialnie). Oczywiscie pogonilem oszusta i go skreslilem z listy moich spadkobiercow. Radze jednak innym uwazac bo glupich nie sieja a jak mowi stare, dobre angielskie przyslowie: The fool and his money will soon be parted. Odpowiedz Link Zgłoś
funiaextra Przekręt 28.10.11, 18:36 Nie jest wazne gdzie ci ludzie trzymali dokumenty czy w szufladzie czy na strychu, faktem jest, ze perfidny oszust zeruje na ludziach w desperacj, ktorzy po prostu nie lapia sie w zawilosciach dzisiejszego swiata. Robi to w majestacie prawa!!! Wyjatkowo obrzydliwy proceder i wyjatkowo bezduszni urzednicy poczawszy od notariusza na sedziach skonczywszy. Odpowiedz Link Zgłoś
the_last_guardian_angel Re: Przekręt 28.10.11, 18:45 funiaextra napisała: > Nie jest wazne gdzie ci ludzie trzymali dokumenty czy w szufladzie czy na stryc > hu, faktem jest, ze perfidny oszust zeruje na ludziach w desperacj, ktorzy po p > rostu nie lapia sie w zawilosciach dzisiejszego swiata. Ale na tyle łapą zawiłości dzisiejszego świata, żeby świadomie nie spłacać innych zaciągniętych zobowiązań? A może dobrze wiedzieli, że wcześniej czy później przyjdzie po domek komornik i postanowili zastosować uderzenie wyprzedzające? Stąd wymóg płatności należności w gotówce? Trafił lodziarz na lodziarza, ale widzę, że większość łapię się na naiwny scenariusz pt. "biedne staruszki". Zapominając, że "biedne staruszki" mają chatkę wartą 800 000 PLN, ale nie mogą obsługiwać swoich długów. Ale oczywiście banki można walić po rogach, na to polska, katolicka mentalność oczywiście pozwala... Banki złe... W. Odpowiedz Link Zgłoś
dialog Noatriusz! Notariusz! 28.10.11, 23:06 Czy można poznać nazwisko notariusza legitymizującego taką transakcję? Odpowiedz Link Zgłoś
seidr Re: Noatriusz! Notariusz! 29.10.11, 13:40 Pewnie znajomy/a tego kombinatora (albo ew. ciocia, wujek, daleki kuzyn...) - tak przekręty chamskie polaczki załatwiają. Odpowiedz Link Zgłoś
ju-li1 Przekręt 29.10.11, 12:34 Polska - to chyba jedyny taki kraj w Europie, gdzie ewidentny przestępca jest chroniony przez "prawo" i może dalej bezkarnie uprawiać swój proceder, a jego ofiary są bezsilne i pozostawione bez opieki. Odpowiedz Link Zgłoś