Dodaj do ulubionych

Czeski błąd

15.11.11, 12:37
Główni bohaterowie przyszłorocznego wiecu "Kolorowa Niepodległa"? W końcu założyciel IKEA miał powiązania z nazistami według wcześniejszych informacji zamieszczonych na stronie gazeta.pl
Obserwuj wątek
    • zenon444 Czeski błąd 15.11.11, 13:15
      Musimy być czujni. Więcej pod linkiem:
      obserwatorpolityczny.pl/index.php/2011/11/08/przeslanki-narodzin-terroryzmu-w-polsce/
    • adamjarecki.pl Eeee tam idealni 15.11.11, 13:37
      No ludzie, po lekturze paru książek ze skandynawskiej nowej fali kryminałów wiadomo, że po drugim SMSie powinni po prostu strzelić petardami w jakimś sklepie bez ostrzeżenia (bez nawiązywania wcześniejszego kontaktu) i odezwać się po trzech dniach. :-)
      • 77qwerty Re: Eeee tam idealni 19.11.11, 11:01
        > domo, że po drugim SMSie powinni po prostu strzelić petardami w jakimś sklepie
        > bez ostrzeżenia (bez nawiązywania wcześniejszego kontaktu) i odezwać się po trz
        > ech dniach. :-)

partacze
        i wszędzie jeździli tym samym samochodem tatusia na legalnych blachach

dobry artykuł instruktażowy
        • tpepe Re: Eeee tam idealni 19.11.11, 14:03
          I żeby mieć pewność, że policja zwróci na nich uwagę, nie płaca za benzynę jadąc "służbowym" autem. Po prostu szczyt profesjonalizmu.
    • pedror Czeski błąd 15.11.11, 14:17
      Czy coś mi umknęło, czy oni nie grozili niczym więcej niż podpalanie kubłów na śmieci? No bo jednak kilka milionów euro wydaje mi się cokolwiek wygórowaną ceną za zaprzestanie podpalania kubłów na śmieci. Szantażyści byli (na całe szczęście, zresztą) zbyt delikatni. No ale wiadomo - wykształceni, z dobrych domów, nie chcieliby przecież nikomu zrobić krzywdy...
      • lili-2008 Re: Czeski błąd 15.11.11, 14:35
        Myślę, że tu bardziej chodzi o utratę klientów.
        Jakbyś akurat przechodził w IKEI obok wybuchającego kubła na śmieci nie sądzę, żebyś chciał szybko wrócic do tego sklepu z obawy, że następnym razem nie tylko kubeł eksploduje.
        A wieści szybko się rozchodzą i przypuszczam, że w krótkim czasie oblegane do tej pory sklepy IKEA świeciłyby pustką.
      • grundol1 Re: Czeski błąd 19.11.11, 09:41
        Wystarczy, że ludzie się wystraszą i takiej Ikei spadną obroty o kilkanaście procent. I menadżerowie będą musieli spędzić wakacje na Maderze a nie na Seszelach, a prezes kupić parę milionów Euro tańszy jacht.
    • hetmanwiechu przedszkolaki 15.11.11, 14:26
      troche posiedza, moze sie nauczyl od alimenciarzy i handlarzy amfy jak konstruowac bomby z zapalek i mydla.
    • turysta_z_izraela Bachor mi w Ikei zrobił awanturę 15.11.11, 14:35
      W tym szwedzkim sklepie bachor mi wykręcił awanturę, dostał w gębę parę razy, przy Szwedach. Jakby te szwedzkie oślizgłe brudne ryby coś mi powiedziały, to by dostały w paszczę trzykrotnie.
      • sid_6.8 Re: Bachor mi w Ikei zrobił awanturę 19.11.11, 08:39
        IKEA w Tel-Avivie, a dzieciak był Palestyńczykiem ? Bohater z ciebie , mośku.
        • wolnemiastoursynow Re: Bachor mi w Ikei zrobił awanturę 21.11.11, 15:03
          obaj jesteście siebie warci parszywi antysemici
    • nomad_fh Czeski błąd 15.11.11, 17:46
      Ale jacy idealni?
      każdy oglądający choćby głupie CSI, czy inne kryminalne seriale (ew czytając książki) wychwyciłby ich błedy.
      Choćby te związane z samochodami. Nie trzeba być super inteligentnym, aby skojarzyć - że nie powinno się wszędzie jeździć jednym samochodem - i to jeszcze tak charakterystycznym jak furgonetka. Która w dodatku ma jeszcze łatwe do identyfikacji wgłębienie.
      I co za matołkiem trzeba być, aby nie wiedzieć - że przy tej ilości kamer i monitoringów miejskich - samochód na pewno się gdzieś załapie. i to nie koniecznie przy okazji fotoradarów...
      Sporo miast ma obecnie kamery rejestrujące na rogatkach każdy samochód, jego nr rejestracyjny i osoby siedzące na przednich siedzeniach.
      Więc jak dla mnie - szantażyści prezentowali poziom z wczesnych lat 90-tych. Wtedy ta sztuczka mogła im się udać.
      Tak czy inaczej - brawo dla policji za żmudną robotę operacyjną.
      • smok_sielski Re: Czeski błąd 16.11.11, 10:37
        No tak poruszanie się jednym samochodem to głupota. Lepszym wyjściem byłaby komunikacja zbiorowa, która zapewnia większą anonimowość (choć w pociągach są już często kamery).
        smok
        • muppetshow1982 Re: Czeski błąd 19.11.11, 09:36
          tak, jakby mieli przejechac pociagiem z poludnia do Gdyni to jak doskonale wiadomo sytuacja gospodarcza i polityczna w europie zminilaby sie z 10 razy
          • 77qwerty Re: Czeski błąd 19.11.11, 11:07
            muppetshow1982 napisał:

> tak, jakby mieli przejechac pociagiem z poludnia do Gdyni to jak doskonale wiad
            > omo sytuacja gospodarcza i polityczna w europie zminilaby sie z 10 razy

kuźwa i znow wina Grabarczyka ze skok by nie wyszedł :)
            w tym kraju nie mozna nic zrobić
      • pedror Re: Czeski błąd 18.11.11, 11:15
        Moim zdaniem głównym błędem było zadzwonienie z publicznego automatu. W czasach rozpowszechnienia komórek mało kto z automatów korzysta, więc oczywistym jest, że taki człowiek zapada przypadkowym świadkom w pamięć. Gdyby nie to, policja nie wiedziałaby, że ma szukać takiej a takiej furgonetki. A różnych innych samochodów między Czechami a Polską jeździ tyle, że kamery nic by im nie dały.
        • pan_sam_ochodzik Re: Czeski błąd 19.11.11, 09:25
          dokładnie tak. Człowiek przy budce zawsze wzbudza moją ciekawość. Zadaję sobie pytanie, gdzie jest jego komórka?? :)

I żeby poruszać się autem, którym wcześniej kradło się paliwo.... No przefrajerzy.
          • 77qwerty Re: Czeski błąd 19.11.11, 11:11
            pan_sam_ochodzik napisał:

> dokładnie tak. Człowiek przy budce zawsze wzbudza moją ciekawość. Zadaję sobie
            > pytanie, gdzie jest jego komórka?? :)
            >
            > I żeby poruszać się autem, którym wcześniej kradło się paliwo.... No przefrajer
            > zy.
            i zeby jeszcze pod budke podjezdzac tym samym samochodem ?
            i obaj naraz ? wstyd ,mam nadzieje ze teraz w pace sie podszkolą
          • l666 Re: Czeski błąd 19.11.11, 12:28
            a ja np. nie posiadam.
            • pan_sam_ochodzik Re: Czeski błąd 20.11.11, 13:16
              dlatego na bank zwróciłbym na Ciebie uwagę przy budce
    • iulius Rok 1984 15.11.11, 20:41
      Piękna historyjka, tylko teraz pomyślcie, że mogą tak wyśledzić każdego. Kamery są dziś wszędzie.
      • jamnnik Re: Rok 1984 16.11.11, 20:56
        iulius napisał:

> Piękna historyjka, tylko teraz pomyślcie, że mogą tak wyśledzić każdego. Kamery
        > są dziś wszędzie.
        >

pod warunkiem, że im się chce
        chroniąc kasę wielkiej korporacji to i owszem ale żeby w interesie pokrzywdzonego polskiego obywatela ruszyć d...... to nie da rady

szczecin.gazeta.pl/szczecin/1,34959,10645689,Bezkarny_kierowca_potracil_rowerzyste__DRASTYCZNE_.html
    • antobojar Jako projektanci więziennych mebli, mogą w IKEI 16.11.11, 07:24
      zrobić karierę..
      I jednak wyjdą na swoje.. w jakimś stopniu i sensie..

"WZGLĘDNOŚĆ MA ZASTOSOWANIE W FIZYCE.... NIE W ETYCE.."
      "Relativity applies to physics, not ethics"
      Albert Einstein
    • 123jna Czeski błąd 16.11.11, 07:45
      Po odejsciu PiS-u od wladzy znow polskie sluzby tajne dzialaja jak nalezy, zamiast kierowac sie polityka na polecenie Kaczynskiego - znow lapia przestepcow. Kaminski i inni niedouczeni pisowcy nie potrafili nawet wszadzic swych wrogow (wedlug nich) politycznych, coz dopiero bandytow i to wyksztalconych. Brawo dzisiejsze CBS - nareszcie sluzby dzialaja jak trzeba, w normalnej Polsce.
      • emilka321 Re: Czeski błąd 16.11.11, 11:32
        o tak, jeśli w tym roku nie będzie mroźnej zimy to też zasługa Platformy.
    • speedybike Czeski błąd 19.11.11, 08:38
      No proszę, .Godzinami ktoś siedział przy kompie, wyostrzał,powiększał itp, i w końcu wyodrębnili szczegół tablicy i znaki szczególne.
      A w przypadku potrącenia rowerzysty i ucieczki z miejsca wypadku, pomimo dysponowania bodajże nagraniami z 4-5 kamer na których przez kilkanascie sekund widać auto, nic się nie dało zrobić?

Żenada.
      • walles Re: Czeski błąd 19.11.11, 09:06
        @speedybike
        o tym samym pomyślałem czytając artykuł. zaangażowanie polskich służb w poszukiwania szantażujących w niegroźny sposób szwedzki koncern było większe niż poszukiwania kierowcy niebieskiego scenika, który groźnie potrącił rowerzystę, płacącego podatki w Polsce...
        coś tu nie gra...
      • kapitan_marchewa Re: Czeski błąd 19.11.11, 09:09
        @speedybike

Masz rację. Dokładnie tak, niebieskiego Scenica potencjalnego mordercy nijak wszystkie służby naszego kraju nie mogą znaleźć.. No chyba, żeby był wnukiem założyciela IKEI.
        Dupy wołowe a nie policja, czy inne CBŚ, ABW, CBA, PGR, WKD,PZPR czy jak tam się lubią nazywać. Wstyd i żenada to mało.
        Przypomnę o czym mówimy:
        szczecin.gazeta.pl/szczecin/1,34939,10645689,Bezkarny_kierowca_potracil_rowerzyste__DRASTYCZNE_.html
        • speedybike Re: Czeski błąd 19.11.11, 09:17
          Chciałbym nadmienić,że jest dobrze że znaleźli tych od Ikei.
          Ale niech się nie kompromitują, pisząc w innym przypadku że się nie da.
          Mam nadzieję ze jakiś amator zawstydzi Policję i poda chociażby 1 lub 2 cyfry z tablicy, co już mocno zawęzi krag podejrzanych.

Wstyd panowie , wstyd!
      • vega01 Dokładnie! 19.11.11, 13:27
        Mam takie samo zdanie. Potencjalny morderca jest w stolicy nieuchwytny. Ale jeśli chodzi o sprawę wielkiego koncernu i jego miliony euro cała policja stanęła na głowie! Ciekaw jestem ile służb ilu funkcjonariuszy CBŚ etc przy tym pracowało. Biednemu rozjechanemu rowerzyście nikt nie pomoże. Taki właśnie mamy system pieniądz rządzi!
        Swoją drogą nasi szantażyści pewnie dostaną pokazowe wyroki jakby co najmniej prawdziwe bomby podkładali kiedy tylko bawili się w gangsterów. Przed sądem różnicy nie będzie.
    • hdx01 Czeski błąd 19.11.11, 09:03
      jestem pod wrażeniem działań policji!! brawo
    • swietypentagram samokontrola i szacunek dla życia naszego i innych 19.11.11, 09:17
      to klucz - w tym przypadku oboje mieli dziury w świadomości - jeden zapomniał się zmienić odbywając karę za handel narkotykowy a drugi, mając pieniądze, zapomniał o zdobywaniu wiedzy poprzez czytanie mądrych książek i wciągnął go hazard - czyli i jeden facet i drugi nie wiedzą co to kontrola samego siebie i równowaga wewnętrzna - poznanie medytacji i odkrywanie wewnętrznego spokoju dało by im wiele - no i nie musieli by spędzać 10 lat za kratkami...
    • gall.anonim.pn a w Poznaniu d..a! 19.11.11, 09:33
      Ciekaw jestem czy kolegom równie sprawnie uda się namierzyć gułę-koleżankę w Kia Ceed, która zablokowała wczoraj ruch tramwajowy epoznan.pl/news-news-28910 Jak dotychczas mają kłopoty, mimo że nie jest to obraz z kamery powieszonej krzywo, która złapała rozmazany obraz, a piękne wyraźne zdjęcie z rejestracją oraz pełen opis idiotki. Zatem uda się czy nie?
    • qbutkovy Jeśli przyjąć, że to Polak :)))))))) 19.11.11, 09:39
      Policjanci analizują treść: dobór słów, znajomość angielskiego wskazuje na osobę pełną ogłady i kultury osobistej. To ktoś potrafiący pisać w stylu urzędowym, zatem wykształcony lub obyty z taką korespondencją. Nie daje się ponosić emocjom. Jeśli przyjąć, że to Polak, są miliony podejrzanych.

Więcej... wyborcza.pl/1,87648,10645673,Czeski_blad.html?as=1&startsz=x#ixzz1e8epS12i
      • i-tyle Re: Jeśli przyjąć, że to Polak :)))))))) 19.11.11, 10:10
        :))
    • szpilek76 Czeski błąd 19.11.11, 09:56
      Fajnie czytało się ten artykuł... prawie jak kryminał. Uznanie dla piszącego :) a co do tych dwóch magików to cóż.. czasy się zmieniają to i przestępcy się zmieniają...mają większą ogładę :)
    • diabel-medialny Wniosek: jeśli jesteś Bomberem - płać za paliwo. 19.11.11, 09:59
      Howghw bracia indianie pomordowani przez białą rasę.
    • marcinsikorski "Czeski błąd"w10-tce najlepszych tekstów tygodnia 19.11.11, 10:06
      "Czeski błąd" został polecony przez redakcję "Zobacz więcej" jako jeden z 10 najlepszych materiałów dziennikarskich mijającego tygodnia. zobaczwiecej.org/
    • vicious-sid Re: Czeski błąd 19.11.11, 12:05
      Hmmm, tu jest niezły materiał instruktażowy, jak wyeliminować możliwość wpadki.
    • 1241re Tyle trudu by ukryć jednego kapusia? 19.11.11, 12:19
      Ależ ta polska policja dba o swoich informatorów.
      Niezłe tekst, prawie jak kolejny CSI Miami czy Las Vegas. Nie ma co prawda związku z działaniami polskiej policji, która potrafi złapać przestępce jak im się przekaże jego dane: imię, nazwisko, pesel i adres aktualnego zamieszkania.
    • shroeder1970 Usankcjonowanie kamer 20.11.11, 11:17
      I już Państwo ma piękne uzasadnienie, by ładować gdzie się da monitoring "dlanaszegodobra". A z każdą kamerą rośnie nasze pozorne bezpieczeństwo, ale za to maleje wolność.
      • comrade Re: Usankcjonowanie kamer 20.11.11, 19:28
        > I już Państwo ma piękne uzasadnienie, by ładować gdzie się da monitoring "dlana
        > szegodobra". A z każdą kamerą rośnie nasze pozorne bezpieczeństwo, ale za to ma
        > leje wolność.

Jeszcze nikt nigdy nie potrafił mi odpowiedziec na proste pytanie: jakaż to twoja wolność maleje z powodu że pojawiasz się na nagraniach monitoringu miejskiego :) Równie dobrze można by miec pretensje że twoja wolność maleje za każdym razem jak KTOKOLWIEK kieruje na ciebi swój wzrok - bo przecież mógł cię zapamiętać ! LOL, paranoja czy co?
        • unhappy Re: Usankcjonowanie kamer 20.11.11, 22:00
          > Jeszcze nikt nigdy nie potrafił mi odpowiedziec na proste pytanie: jakaż to two
          > ja wolność maleje z powodu że pojawiasz się na nagraniach monitoringu miejskieg
          > o

To bardzo proste. O ile kiedyś kamery mogły być problemem złodziei okradających bank, to teraz już nawet obrabiając kiosk ruchu nie można być pewnym, że nie zostało się nagranym.
        • shroeder1970 Re: Usankcjonowanie kamer 24.11.11, 22:44
          comrade napisał(a):

> > I już Państwo ma piękne uzasadnienie, by ładować gdzie się da monitoring
          > "dlana
          > > szegodobra". A z każdą kamerą rośnie nasze pozorne bezpieczeństwo, ale za
          > to ma
          > > leje wolność.
          >
          > Jeszcze nikt nigdy nie potrafił mi odpowiedziec na proste pytanie: jakaż to two
          > ja wolność maleje z powodu że pojawiasz się na nagraniach monitoringu miejskieg
          > o :) Równie dobrze można by miec pretensje że twoja wolność maleje za każdym ra
          > zem jak KTOKOLWIEK kieruje na ciebi swój wzrok - bo przecież mógł cię zapamięta
          > ć ! LOL, paranoja czy co?

A czym to się różni od łóażenia za mną z kamerą? To stalking w czystej postaci.
          I nawet nie musisz być przestępcą. Wystarczy, że robisz coś, co nie podoba się władzy. Polecam 1984 Orwella, żebyć, po przeczytaniu mógł się powoli przygotować na nowy wspaniały świat...
          • comrade Re: Usankcjonowanie kamer 05.12.11, 19:16
            > A czym to się różni od łóażenia za mną z kamerą? To stalking w czystej postaci.

A czym to się różni od tego że codziennie masz tysiące świadków (innych ludzi) którzy bez pośrednictwa kamery cię widzą i potem mogą zeznawać co robiłes i gdzie byłeś?

> I nawet nie musisz być przestępcą. Wystarczy, że robisz coś, co nie podoba się
            > władzy. Polecam 1984 Orwella, żebyć, po przeczytaniu mógł się powoli przygotowa
            > ć na nowy wspaniały świat...

Wiesz, jeśli stawiasz sprawę w ten sposób że władza może cię zamknąć za nic, to wyjaśnię ci: taka władza nie potrzebuje śledzić cię kamerami, jeśli depcze prawo to zrobi z toba co chce i tak. Więc zastanów się czy protestujesz przeciwko domniemanemu reżimowi czy przeciwko kamerom!
    • agatazieba Czeski błąd 20.11.11, 15:23
      Świetnie napisane, dobrze się czyta.
    • poszum Ci faceci byli w z gory przegranej sytuacji 21.11.11, 03:21
      Popelnili pare bledow. Ale, wlasciwie jak oni spodziewali sie wyciagnac te pieniadze z konta bankowego ?

Zalozmy, ze IKEA dalaby sie zastaszyc, i przelalaby 6 mln euro na konto. Ale, czy ktos moze to wyjasnic, niby jakim cudem bank, ostrzezony przez policje, mialby te pieniadze wyplacic? Czy tez, nie wyobrazam sobie sytuacji, ze zalozmy ze bank wyplaca, i ze jeden z tych facetow idzie do banku, wyplaca 6 mln, wychodzi, i juz. Przeciez zgarneliby go tuz za drzwiami banku. Juz nie mowiac, ze banknoty zapewne byly by znaczone, czy cos takiego.

No chyba, ze w tej sytuacji zaczeliby szantazowac bank, zeby im wyplacil, i wtedy cala historia zaczela by sie od nowa.
      • usz_misiatek Re: Ci faceci byli w z gory przegranej sytuacji 22.11.11, 12:58
        > Juz nie mowiac, ze
        > banknoty zapewne byly by znaczone, czy cos takiego.

Pod warunkiem, ze policja trafnie wytypowalaby oddzial, w ktorym panowie zechcieliby te pieniadze wyplacic.

Teoretycznie mogliby miec konto na jakichs Kajmanach czy innym Mauritiusie, dodatkowo na lewych papierach, tam przelac, podjac i zamknac rachunek. No i zniknac. Ale do tego przydaloby sie troche wiecej inwencji tworczej, samo jezdzenie dostawczym VW to troche malo :-)
        • poszum Nie wiem, czy to taki proste jak piszesz. 23.11.11, 15:42
          Z tego co sie orientuje wcale nie jest prosto wyplacic z banku 6 milionow dolarow. Tzn, z reguly jest tak ze, zeby wyplacic taka sume, musisz bank uprzedzic, zeby on mogl taka sume przygotowac. Nie mozna wejsc do banku, tak o, i wyplacic pieniadze z okienka. Bank, z kolei, wiedzac ze pieniadze i konto sa gorace, informowal by policje w jakimkolwiek kraju (nawet na Kajmanach czy Mauritiusie, bo tam tez jest policja) albo nastepny bank czy oddzial do ktorego pieniadze mialy by byc przelane. W koncu w tym wypadku nie chodzi o byle jakie przestepstwo, ale o cos co graniczy wlasciwie z terroryzmem.

Z tego co wiem szantazysci z reguly lubuja sie w dostawaniu okupu w gotowce, bo to niby latwiej. Ale tez tylko pozornie, dlatego ze policja w porozumieniu z szantazowanym z kolei lubuje sie w wyplacaniu okupu w sprytnie znaczonych banknotach.
    • q-ku aha, a na codzień zwykły okradziony obywatel.. 21.11.11, 12:04
      aha, a na co dzień zwykły okradziony obywatel.. dowiaduje się od gburowatego głosu w telefonie że nikt nie przyjedzie na miejsce kradzieży a on może sam sobie przyjść na komendę to oni przyjmą skargę
      potem się czeka godzinę a złodziej czyści karty bankomatowe i komputer z danych
      następnie przesłuchujący policjant nie chce nawet zanotować danych sprzętu bo mu się nie chce

policja dostaje informację że są nagrania monitoringu - ktoś przychodzi na miejsce, rzuca okiem (nagrania mają kilkadziesiąt godzin) i nie che mu się dalej tego oglądać, ale jak obsługa chce to sobie może pooglądać

na tym, sprawa się skończyła, chyba że złodziej przypadkiem wpadnie sam w innej sprawie

więc jak czytam te sensacje na pokaz to mi się chce płakać ze wzruszenia nad świetną policją polską

prestiżowa spraw Ikei czy morderstwo kogoś znanego dostają obsługę ekstra
      ale wy na to nie liczcie
    • maszulcia Co Cię Nie Zabije To Cię Wzmocni 21.11.11, 15:24
      Pan Menadżer należy na wspomnianym portalu do grupy "Co Cię Nie Zabije To Cię Wzmocni.." I tym optymistycznym hasłem dzielne chłopaki z 3miasta będą się musieli kierować przez najbliższych 10-15 lat :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka