Dodaj do ulubionych

Rydzyk po Marksie

13.02.12, 01:13
A gdzie był pan redaktor, kiedy Donald Tusk nawoływał do niepłacenia abonamentu RTV? Bąknął pan wtedy jakieś słówko, skrobnął coś pan na łamach Giewu?
Obserwuj wątek
    • taglinda Sasin to chyba jeden z tych nierobów 13.02.12, 01:34
      z kancelarii byłego prezydenta, który na bramce Pałacu Prezydenckiego zatrudniał dilera narkotykowego.. i który wraz z całym towarzystwem tak profesjonalnie przygotował początek kampanii wyborczej, że gdzieś w kwietniu 2010 mieliśmy taką - by zacytować Zorbę - "piękną katastrofę"...

to chyba ten, którego Jarek lubi nieogolonego

specjalista od podatków i nieposłuszeństwa ;))))))
      • jozef.moneta Poczytaj sobie o Wołominie 13.02.12, 08:48
        Tam teraz Sasin karty rozdaje.
        • ahk4iepaiv8u komuniści przeciwko podatkom, no ciekawe 13.02.12, 10:00
          Bardzo dziwne, zważywszy na znany cytat z Marksa, że "jest tylko jeden sposób na kapitalizm: podatki, podatki i jeszcze raz podatki"

Sukcesorzy marksizmu udają że nimi nie są.. no ciekawe, ciekawe..
          • 2_mirabelka40 Re: komuniści przeciwko podatkom, no ciekawe 13.02.12, 10:48
            Ale diety poselskie i inne wynagrodzenia chcą?
            • antropoid Re: komuniści przeciwko podatkom, no ciekawe 13.02.12, 12:32
              2_mirabelka40 napisała:

> Ale diety poselskie i inne wynagrodzenia chcą?

No ba...
          • misoretu9 Re: komuniści przeciwko podatkom, no ciekawe 13.02.12, 11:23
            Tak, bogatym. Zaś ten fragment: "Rząd nas uciska, kłamią prawa, podatków brzemię ciąży nam" to pewnie z jakiejś pieśni neoliberalnej, co?
            • ahk4iepaiv8u Re: komuniści przeciwko podatkom, no ciekawe 13.02.12, 14:29
              pl.wikiquote.org/wiki/Karol_Marks#J
              "Jest tylko jeden sposób, by zabić kapitalizm: podatki, podatki i jeszcze raz podatki."
    • sakral Rydzyk po Marksie 13.02.12, 02:32

nie każdy katolik musi kojarzyć się z matołem
      w każdej grupie wyznaniowej są dobrzy ludzie
      i tacy jak o.Tadeusz Rydzyk

jak byłem katolikiem to też kłamałem i kradłem
    • p407 Rydzyk po Marksie 13.02.12, 07:02
      Gdzie jest prokuratura, pytam!! TO ANARCHIA!!! Zwykly obywatel scigany jest z "urzedu" za byle pie..., natomiast ten oszust smieje sie w twarz wymiarowi sprawiedliwosci / o ile taki wymiar istnieje w naszym zwatykanizowanym kraju/. Oto mamy przyklad, jak silne jest panstwo. Rece opadaja...! Co tu wiecej komentowac...
    • 123jna Rydzyk po Marksie 13.02.12, 07:36
      Od dawna juz twierdze, ze pisowcy i rydzykowcy to sa ukryci wyznawcy Marksa. To jest komuna BIS - tak przesiakneli mentalnoscia sowiecka, ze nie sa w stanie jej zmienic. Mamy na to kolejny dowod w nawolywaniu Rydzyka do nieplacenia podatkow, a wiec tym samym przyczynienia sie do upadku naszego panstwa. Ot, wywrotowcy! Podobno sa "panstwowcami" moze, tylko czyimi?
      • artjomka Re: Rydzyk po Marksie 13.02.12, 07:41
        No to wreszcie mamy swojego Robina Hut'a ( nie mylic z Hu..'em)!
        Bo Janosik poszedl w zapomnienie, jak Przepioreczko sie na smierc zadeliriowal.
        Pozdro!
      • jwasz1952 Re: Rydzyk po Marksie 13.02.12, 21:18
        A może biznesmen z Torunia dostał wskazówki z Moskwy?
        Czymś trzeba się przslużyć żeby odnowic koncesję na nadawanie.
      • tymon99 Re: Rydzyk po Marksie 13.02.12, 21:22
        123jna napisał:

> Podobno sa "panstwowcami" moze, tylko czyimi?

a skąd wątpliwości? od dawna jestem przekonany, że tzw. ojciec rydzyk to rosyjski agent. najlepszy ze wszystkich, których mają w polsce.
    • jurek4491 Rydzyk po Marksie 13.02.12, 07:45
      Zerwać konkordat, zrobić porządek z tym draństwem. Mają swojego premiera w Watykanie to niech we własnym budżecie zapewni im wikt i opierunek. Jak to jest możliwe że przedstawiciele obcego państwa szarogęszą się na naszym terytorium a władze telepią się ze strach i nie wiedzą jak dobrać im się do d.py.
    • youngcontrarian Rydzyk po Marksie czyli PRL-u wroc !!! 13.02.12, 07:49
      Nie chce byc dobrym prorokiem ale przewiduje, ze za sprawa tego prymitywnego demagoga instytucja KK - podobnie jak komunizm - ulegnie destrukcujnym sila odsrodkowym. Nie wykluczam mozliwosci, ze nasze koscioly za 50-100 lat zamienione zostana w puby, hale targowe/wystawowe albo w najlepszym wypadku na muzea, galerie, pomieszczenia koncertowe albo biblioteki jak ma to miejsce w wielu krajach Zachodnich.
      Totalitaryzmow politycznych czy religijnych nie da sie reformowac. Koscielna konserwa utracila wylaczne prawa na gloszenie moralnosci. Nie zrozumiala zachodzacych w swiecie przemian, postepu w nauce i poziomie wyksztalcenia, sily rewolucji informacyjnej/epoki internetu, wolnosci DOSTEPU/przeplywu/wymiany informacji, globalizacji i swiata bez granic...o wszystkim mowi sie glosno i otwarcie – z wielkim powodzeniem robi to ruch rownouprawnienia kobiet, dzialacze obrony praw czlowieka/praw dziecka, dzialacze gejowscy, ruch ochrony srodowiska naturalnego, pozareligijne organicacje charytatywne ... i wlasnie tego boja sie religijni monopolisci....teraz przychodzi kolej na totalitaryzm w swiecie islamskim...
      Mamy w Polsce rowniez ksiezy Natankow – religijnych fundamentalistow. Mam nadzieje, ze tym ludziom przy wsparciu psychologicznym mozna pomoc. W Stanach - gdzie mieszkam i pracuje - sa powolane organizacje spoleczne, ktore oferuja takim ludziom pomoc, jezeli sie oni o nia zwroca.
      Rydzykami - religijnymi cwaniakami i oportunistami po mistrzowsku oprozniajacymi kieszenie naszych rodzicow i dziadkow powinna sie zainteresowac prokuratura i urzad podatkowy. Doskonale wykorzystuje 21 w. technologie medialne do propagowania sredniowiecznego swiatopogladu. Tzw. “ojciec–dyrektor” to klasyczny “self-made-man”, ktory nawet ku zdziwieniu najwyzszych wladz Koscielnych w Polsce zrobil oszalamiajaca kariera w religijnym biznesie. W stosunkowo krotkim czasie Rydzyk – pomijajac “oficjalne - kanaly awansu w hierarchi koscielnej stal sie katolicka super-gwiazda/celebryta o nieslychanych wplywach, ktorych moga mu pozazdroscic wszyscy politycy nie mowiac o kompletnie zagubionej w realiach 21 wieku geriatrokracji w polskim Episkopacie. Rydzyk - jest de facto - samozwanczym liderem medialnym katolikow w Polsce.
      Dziwiszow - religijnych dinozaurow czyli post-okraglostolowych, twardoglowych biurokratow-politykow w sutannach, po ktorch po wyborach zaginal wszelki sluch - zmiecie duch czasu.
      Do niedawna obowiazujaca zasada, ze “kosciolowi nie wolno sie stawiac” po wyborach przestaje byc aktualna. Wprawdzie trudno jest oczekiwac decyzji zakwestionowania/poddania pod plebiscyt np. konkordatu w czasie prezydentury bylego wykladowcy seminarium duchownego ale jest to tylko kwestia czasu, ktory pracuje na Polskich swieckich humanistow i sekularystow.
      W KK pozostaja bardzo nieliczne osoby pokroju Bonieckiego, Wisniewskiego czy Tischnera. Zwlaszcza ten ostatni jest/byl przykladem naiwnego ale poczciwego ideowca, ktory wierzac w mysl przewodnia nie wierzyl w jej praktyczne wykonanie. Przynajmniej religia nie byla dla niego biznesem ale - tylko jemu zrozumiala - metafora. Dla mnie pozostanie on na zawsze piewca rubasznego religijno-pochodnego folkloru, ktory czytam z przymruzeniem oka ale i z refleksja.
      Co do tysiecy "pozostalych zwyczajnych pasterzy". Trudno mi powiedziec ilu z nich wierzy w to co mowi z ambony... wg mnie ci MEZCZYZNI (w wiekszosci w wieku przed-emerytalnym) po prostu boja sie nie tyle o utrzymanie autorytetu w spoleczenstwie (ktory – zreszta dawno juz urtacili ...co doskonale wiedza) ale o swoje "miejsce pracy". Oprocz bezsensownego zawodzenia tych samych nudnych tekstow, pokrapiania woda ludzi, zwierzat oraz roznych przedmiotow i nieruchomosci poczawszy od ambulansow a na stacjach benzynowych skonczywszy nie posiadaja oni zadnych innych praktycznych kwalifikacji. Po czesci ich rozumiem i im wspolczuje. W Stanach i Kanadzie opuszczanie Kosciola przez ksiezy i pastorow jest tak powszechne, ze musiano zorganizowac poradnictwo psychologiczna dla tych ludzi aby pomoc im odnalezc sie w normalnym, realnym 21-wiecznym swiecie. Wiekszosc z nich nie jest w stanie zniesc intelektualnego dualizmu mowic jedno, myslec czy robic co innego.
      Dwaj autorzy (byli ksieza) Stepehen Uhl i Dan Barker pozwolaja dokladnie przyjrzec sie obludzie zorganizowanej religii w USA od kuchni. Ilosc powolan kaplanskich jest najnizsza w historii KK w Ameryce Pln. Braki kadrowe wladze KK rozpaczliwie wypelniaja duchownymi z Ameryki Lacinskiej, Filipin, Afryki i...Polski. Podobny problem KK ma w Australii i Nowej Zelandii.
      W przeciwienstwie do przedstawicieli kleru Europy Zach i Ameryki Polnocnej, ktorzy spedzaja obecnie wiecej czasu studiujac Kodeks Karny niz tzw. "pismo swiete", ludzie pokroju Rydzyka mimo swojej groteskowosci i karykaturalnosci w Polsce AD 2011 nie moga byc lekcewazeni. Kazdy polityk w Naszym Kraju wie, ze ten mistrz demagogii i oportunizmu jednym skinieniem swojego malego palca moze wyprowadzic na ulice setki tysiace ludzi. Ten samozwaniec i uzurpator doskonale zdaje sobie sprawe ze swojej niezagrozonej pozycji na polskiej scenie religijnej. Episkopat rowniez po pewnych wahaniach przygarnal go w koncu do swojego lona. Badz co badz w post-okraglostolowym (kontrolowanym) zamieszaniu ekonomiczno-prawnym dokonal nie lada wyczynu; zbudowal niemale teokratyczne panstwo w panstwie i szybko zostal medialna “maskotka”. Pan Rydzyk wie, ze biskupow jest wielu ale “Ojciec–Dyrektor “ jest tylko jeden...Cywilizacyjna izolacja PRL-u doskonale przysluzyle sie koscielnej indoktrynacji. Ale te czasy nie wroca... Dni tego demagoga sa policzone...uchodzcy z post-PRL-owsko- wojtylowskiego getta nie beda zyc... i placic wiecznie.

• artjomka Re: Rydzyk po Marksie czyli PRL-u wroc !!! 13.02.12, 07:51
        youngcontrarian napisał:

> Nie chce byc dobrym prorokiem ale przewiduje...

O - wytrysk yntelektualny godny ksierza byskupa!

Pozdro s rana!
      • gandalph Celna diagnoza (i proroctwo) 13.02.12, 19:03

• sverir Re: Rydzyk po Marksie 13.02.12, 08:40
      > A gdzie był pan redaktor, kiedy Donald Tusk nawoływał do niepłacenia abonamentu
      > RTV?

Ciekawe, że wszyscy potrafią napisać "Tusk nawoływał do niepłacenia abonamentu", ale gdyby tak przejrzeć archiwa netowe, większość mediów i blogerów nie potrafi nawet zacytować takiej wypowiedzi Tuska - choć jednocześnie przywołuje nazywanie abonamentu haraczem urągającym ludzkiej przyzwoitości i obietnice rychłego jego zniesienia (zatem z pamięcią nie jest jeszcze tak źle).

• maras63 Rydzyk po Marksie 13.02.12, 09:27
      Do Autora.
      Świetny zabieg propagandowy. W sytuacjigdy opisuje niemiłego sobie Rydzyka to powołuje się na przykład Marksa, parę lat temu, gdy prof. Geremek wzywał do nieposłuszeństwa to GW powoływała się na przykład Thoreau. Brawo.
      Przy okazji. Prof. Geremek najprawdopodobniej wzywał w dobrze pojętym interesie osobistym, a w GW cisza.
      Po drugie, każda władza skazuje media opozycyjne na jakąś formę niebytu. Oczywiście w demokracjach podobnych do naszej, a usłużne jej media to uzasadniają. Czy w analogicznej sytuacji na Białorusi komentarz GW byłby taki sam? Ja wiem, że nie, Autor też to wie.
      • kirdan1 Re: Rydzyk po Marksie 13.02.12, 09:38
        Słuszne uwagi.
        Dodam jeszcze, że red. Wróblewski nie oburzył się, gdy W.Kuczyński w 2006 r. napisał, że ponieważ rządzi PiS, to generalnie życzy Polsce wszystkiego najgorszego.

Ps. Tak w ogóle to sugerowałbym zmianę zdjęcia. Red. Wróblewski wygląda na nim wypisz-wymaluj jak jakiś stalinowski porucznik UB z mokotowskiego więzienia. No chyba, że takie skojarzenia mu nie przeszkadzają...
        • antropoid Re: Rydzyk po Marksie 13.02.12, 12:27
          Podrzuć swoją fotkę. Daj szansę się przekonać, jak powinien wyglądać "prawdziwy polski patryjota" - z tych co to chcą budować potęgę państwa na niepłaceniu podatków i pomnażaniu fortun kościelnych bonzów.
        • koloratura1 Re: Rydzyk po Marksie 13.02.12, 13:01
          kirdan1 napisał:

> Red. Wróblewski wygląda na nim
          > wypisz-wymaluj jak jakiś stalinowski porucznik UB z mokotowskiego więzienia. No
          > chyba, że takie skojarzenia mu nie przeszkadzają...

Na pewno nie przeszkadzają mu skojarzenia, które jakiś bałwan mógłby mieć.
        • sverir Re: Rydzyk po Marksie 13.02.12, 13:28
          Ale zauważ, że to nie Geremek nienawidził komunistów systemowo, a wielu posłów PiS tak. Myślę, że powód porównania z poglądami Marxa jest aż nazbyt czytelny, by to dostrzec.
          • maras63 Re: Rydzyk po Marksie 13.02.12, 13:53
            Rydzyk to nie posłowie Pis-u.
            • sverir Re: Rydzyk po Marksie 13.02.12, 14:29
              Aha, czyli nazwisko Rydzyka może znaleźć się tylko i wyłącznie w tekście poświęconym jemu i tylko jemu?
            • antropoid Re: Rydzyk po Marksie 13.02.12, 18:45
              maras63 napisał:

> Rydzyk to nie posłowie Pis-u.

Rzeczywiście nie. To tylko ich protektor i naczelny propagandzista, który w dodatku specyficznie interpretując rolę zakonnika, oraz chrześcijańską miłość bliźniego, zajmuje się - w dodatku jako tzw. "społeczny nadawca" - wylewaniem pomyj na wszystko, co niePiSowskie, w tym nawet na własne państwo - bo nie może znieść, że jego funfel już nie rządzi. O traktowaniu WOŚP nie wspomnę.
      • maaac Re: Rydzyk po Marksie 13.02.12, 16:31
        Nie ma to jak postawić w jednym szeregu Czerwone Brygady i AK - przecież to to samo nieprawda? jedni i drudzy zabijali "ludzi władzy" w "interesie obywateli". Kto by się tam szczegółami przejmował? Tymi, które róznią protest Geremka i Rydzyka, które różnią AK i Czerwone Brygady.

No i jakaż piękna propagandowo złośliwość o Gremku i "dobrze pojętym własnym interesie". Bo kto dziś będzie pamiętał, że Geremek już był lustrowany? Na pewno nie "prawicowe" lemingi. One o tym w swoich "blogach" wyznaczających co mają myśleć nie przeczytają.
        • maras63 Re: Rydzyk po Marksie 13.02.12, 16:52
          Lustracja, której nie chciał poddać się Geremek miała inny zakres niż poprzednia. Możesz wierzyć oczywiście w wersję Geremka, tak jak ja mogę być wobec niej nieufny. To nie były te same lustracje. Wiem to z poszukiwań i czytania, bo nawet nad życiorysami świętych warto czasami się pochylić.
          Co do porównania z AK i Czerwonymi Brygadami, to kto jest kim? Geremek to Czerwone Brygady? Rydzyk AK? czy brać drogę życiową obu panów, czy proponujesz jakiś inny klucz do ustalenia kto jest kim?
          • maaac Re: Rydzyk po Marksie 13.02.12, 21:16
            maras63 napisał:

> Lustracja, której nie chciał poddać się Geremek miała inny zakres niż poprzednia.
            Miała inny to znaczy były objęte nią INNE osoby, a nie ta osoba była lustrowana w innym zakresie. Ładnie to tak manipulować?

> Możesz wierzyć oczywiście w wersję Geremka, tak jak ja mogę być wobec niej nieufny. To
            > nie były te same lustracje.
            Ależ ja nie muszę "wierzyć wersji Geremka" - moja wersja byłą identyczna jak ta Geremka bez potrzeby powoływania się na jego autorytet. To kwestia faktów. Inna sprawa, że masz rację że to nie były "te same lustracje" - ta miała na celu zastraszenie obywateli, a nie kontrolowanie czegokolwiek. Normalne działanie w stylu komuny tak charakterystyczne dla wielu działań rządu PiS z tamtych czasów (prowokacje policyjne, szukanie wrogów ludu itp.).

> Co do porównania z AK i Czerwonymi Brygadami, to kto jest kim? Geremek to Czerw
            > one Brygady? Rydzyk AK? czy brać drogę życiową obu panów, czy proponujesz jakiś
            > inny klucz do ustalenia kto jest kim?
            Nijak. Ludzie naprawdę chodziliście do kościoła? 90% nauczania Chrystusa była oparte na przykładach. Nie nauczyliście się jak się podchodzi do takich alegorii/przykładów? Ok rozumiem, ty akurat możesz być ateistą ale mam z tym non stop problem na forum, a nie chcę jakoś uwierzyć, że 100% moich adwersarzy (zwłaszcza, że to są głównie "prawicowcy" lub "obrońcy Kościoła") to ateiści/poganie.
            • maras63 Re: Rydzyk po Marksie 13.02.12, 21:34
              Prawie nam wychodzi rozmowa. Ta lustracja,której nie chciał poddać się Geremek rozszerzała zakres stanowisk (w przeszłości), nie miała charakteru opresywnego. W życiorysie Geremka jest taki moment (praca w Paryżu), że mógł podpadać pod ustawę. Ot i cała historia. "Zastraszanie obywateli" zrobione też w Czechach (Havel), w Niemczech (Instytut Gaucka) i nikt nie płakał tak jak u nas, a konsewkwencje nie przeprowadzonej w pełni lustracji będziem ponosić jeszcze latami.
              Z tymi porównaniami to była, mało chyba czytelna złośliwość z mojej strony. W końcu Geremek był członkiem Czerwonej Partii, prawdaż? :-)
              I jeszcze jedno, jakoś nie mamy do czynienia z procesami rozliczającymi "zamordyzm" PiSu. Łaskawość czy brak dowodów? (jakby co, to jest to ironia)
              • maaac Re: Rydzyk po Marksie 13.02.12, 22:01
                maras63 napisał:

> Prawie nam wychodzi rozmowa. Ta lustracja,której nie chciał poddać się Geremek
                > rozszerzała zakres stanowisk (w przeszłości),
                ?????? Jakich stanowisk?

> nie miała charakteru opresywnego.
                Nie? Naprawdę?

> Ot i cała historia. "Zastraszanie obywateli" zrobione też w Czechach (Havel),
                > w Niemczech (Instytut Gaucka) i nikt nie płakał tak jak u nas, a konsewkwencje nie
                > przeprowadzonej w pełni lustracji będziem ponosić jeszcze latami.
                Nieprawda. Nie zrobiono i nie będziemy ponosić.

> Z tymi porównaniami to była, mało chyba czytelna złośliwość z mojej strony.
                Dość czytelna i opierająca się na powszechnym nie zrozumieniu istoty porównań.

> Z tymi porównaniami to była, mało chyba czytelna złośliwość z mojej strony.
                > W końcu Geremek był członkiem Czerwonej Partii, prawdaż? :-)
                Jak wiele osób prócz niego. Zerwał dość radykalnie z tą partią przez co miał problemy w przeciwieństwie do wielu osób, które nigdy nie zrywały ani nigdy nie należały więc i nie zrywały ale i nigdy nie potępiły, a dziś kreują się na wielkich "antykomunistów".

> I jeszcze jedno, jakoś nie mamy do czynienia z procesami rozliczającymi "zamordyzm"
                > PiSu. Łaskawość czy brak dowodów? (jakby co, to jest to ironia)
                Kunktatorstwo. PO jest potrzebny żywy straszak a nie martwy i pokonany diabeł. No i PO w wielu PiSowskich sprawach jak chociażby CBA czy IPN też maczało paluch więc skąd mieli by mieć potrzebę do sądzenia w sprawach gdzie są współwinni?

Wracając jednak do meritum sprawy działania Geremka w których tylko osobiście tracił i w których bronił określonych pryncypiów prawnych (tą pseudo lustrację potem odwołano jako niezgodną z prawem - zapomniałeś?) nijak nie można porównać do apelu Rydzyka który staje w wyłącznie interesie własnego biznesu, bo nie rozwija mu się tak jak sobie wymarzył, a w imię tego chce rozwalać całe państwo poważając jedną z jego podstaw jakimi są podatki.

Ot takie to twoje porównanie.
                • maras63 Re: Rydzyk po Marksie 13.02.12, 22:33
                  1.napisałem "rozszerzono zakres stanowisk", mój błąd: rozszerzono ilość form współpracy
                  2.działania podobne do lustracji stosuje się częto (deklaracja przy wjeździe do St. Zjedn., oświadczenie o dochodach w banku itp. , mają takie działnia charakter opresywny dla osób składająch nieprawdziwe oświadczenia i tylkodla takich osób)
                  3. "po owocach ich poznamy", może tobie nie przeszkadza kłamstwo w życiu społ., dlamnie jest ono trudno akceptowalne, do tego osoby osoby objęt lustracją (a właściwie nie objęte) są bardzo wrażliwe na wszelkie formy szantażu, a dotyczy to osób na eksponowanych stanowiskach
                  4ciekawe wyjaśnienie z tym "żywym straszakiem", ale oznaczałoby to, że nie mamy do czynienia z państwem prawa.
                  5. co do meritum, Ty oceniasz działania Rydzyka jako czysto biznesowe - masz prawo, jasne
                  dla mnie jednak ta perspektywa jest fałszywa,przy bardzo wielu zastrzeżeniach wobec Rydzyka,uważam, że w tej akurat sprawie jest coś na rzeczy.
    • kociewiak2 Rydzyk po Marksie 13.02.12, 09:51
      ..a co bedzie jak wierni katolicy przestana placic na Radio Maryja ??? i tak trzeba zrobic kij ma dwa konce,....LUDZIE TEN PAN RYDZYK OSZUKUJE WAS ,NIE DAJCIE SIE OSZUKIWAC I KONIEC Z PLACENIEM NA RADIO MARYJA?
    • oldnick5 Nieposłuszeństwo niepatriotyczne 13.02.12, 09:59
      Jeśli w demokratycznym państwie prawnym ktoś chce coś osiągnąć, powinien posługiwać się w tym celu wyłącznie legalnymi metodami.
      Obywatelskie nieposłuszeństwo może być patriotycznie usprawiedliwione tylko w państwie, które nie spełnia minimalnych standardów demokracji (wpisz w gugle).
      Polska jest państwem w pełni demokratycznym. Państwo jest dobrem wspólnym wszystkich jego obywateli.
      Dlatego niepłacenie podatków byłoby antypatriotyczne.
      Wzywanie zaś do niepłacenia podatków jest czystym żywym wypreparowanym modelowym przestępstwem/wykroczeniem ściganym z urzędu, jak słuszie podkreśla pan redaktor Bogdan Wróblewski.
      Dla prokuratury powinno być wszystko jedno, kto wzywa. Prokuratura winna stać na straży. A nie słychać, by stała w tej głośnej i publicznej sprawie...
      Stanisław Remuszko
      www.remuszko.pl
      • maras63 Re: Nieposłuszeństwo niepatriotyczne 13.02.12, 12:14
        Przeczytaj Pan Thoreau, mala książeczka, a nie przepisuj z W-ki albo czegoś podobnego.
        W państwie w pełni demokratycznym sytuacja jaka się przytrafiła Rydzykowi ( i tv Trwam ) nie miałaby miejsca. Sam Pan napisał "dobrem wspólnym wszystkich obywateli", więc wykluczenie tv Trwam w/g tej logiki jest działaniem antypaństwowym.
        Gdy prof. Geremek wzywał do nieposłuszeństwa to Salon w pełni Go wspierał. Trochę konsekwencji nie zawadzi, by się nie narazić na zarzut uprawiania moralności Kalego.
        • koloratura1 Po czym poznać państwo demokratyczne 13.02.12, 13:20
          maras63 napisał:

> W państwie w pełni demokratycznym sytuacja jaka się przytrafiła Rydzykowi
          > ( i tv Trwam ) nie miałaby miejsca.

Oczywiście, bo w każdym państwie w pełni demokratycznym, za miejsce na multipleksie wszyscy by płacili, ale klecha, dla swojej telewizji, dostałby takie miejsce - nie tylko - za darmo, ale jeszcze by jemu zapłacili, żeby zechciał wziąć. ;)
        • sverir Re: Nieposłuszeństwo niepatriotyczne 13.02.12, 13:31
          > Gdy prof. Geremek wzywał do nieposłuszeństwa to Salon w pełni Go wspierał. Trochę
          > konsekwencji nie zawadzi, by się nie narazić na zarzut uprawiania moralności Kalego.

Ale tu właśnie chodzi o tą moralność Kalego po stronie prawicy.

Gdy trzeba, to prawica - wśród niej także pan Rydzyk - drży za wszelkie rozwiązania, które jej się brzydko kojarzą z doktryną Marxa. Jednocześnie jednak - jak się okazuje - bez trudu można znaleźć elementy doktryny Marxa w poglądach tej prawicy. Konsekwencji trochę.
          • maras63 Re: Nieposłuszeństwo niepatriotyczne 13.02.12, 13:51
            Które elementy doktryny Marksa można znależć w poglądach prawicy? Byłbym wdzięczny za przykłady. Idea nieposłuszeńtwa obywatelskiego to pomysł Thoreau (był przeciwny wojnie z Meksykiem, dał się zamknąć za to w więzieniu; niestety na krótko- to jego ocena) i nigdy nie była elementem doktryny Marksa. Ten teoretyk komunizmu nie chciał zmian w ramach systemu, chciał ten system zastąpić innym.
            • sverir Re: Nieposłuszeństwo niepatriotyczne 13.02.12, 14:49
              Przyznaję w takim razie, że pospieszyłem się ze stwierdzeniem, że można bez trudu znaleźć wspólne poglądy Marxa i polskiej prawicy (rozumianej jako PiS i podobne ugrupowania). Ale mimo to - znajdzie się. Takie jak wysoki podatek progresywny, inwestycje w przedsiębiorstwa państwowe (u Marxa fabryki państwowe) działające w strategicznych branżach (u Marxa centralizacja środków transportu).
              • maras63 Re: Nieposłuszeństwo niepatriotyczne 13.02.12, 15:39
                [b]Bez obrazy, ale proponowałbym poczytać trochę opracowań o myśli marksowskiej (oryginały zbyt obszerne). Fabryki państwowe u Marksa? Własność wspólna to nie to samo co własność państwowa. Centralizacja środków transportu? To jakieś pojęciowe kuriozum.
                Podatki progresywne to pomysł, któremu blisko do idei lewicowych, ale nie ma go w myśli marksowskiej. Silne państwo jako organizacja wspólnoty to nie to samo co porządek ekonomiczny i polityczny oparty o dyktaturę proletariatu.
                • maaac Re: Nieposłuszeństwo niepatriotyczne 13.02.12, 16:21
                  > Silne państwo jako organizacja wspólnoty to nie to samo
                  > co porządek ekonomiczny i polityczny oparty o dyktaturę proletariatu.
                  Cały problem opiera się tylko na magii słów. Wystarczy, że z całej konstrukcjii ideii jak państwo ma wyglądać znika słowo "proletariat", a pozostaje nie zmienione wszystko inne, a już z niedobrego komunizmu robi się dobre "silne państwo" "prawicowe".
                  • maras63 Re: Nieposłuszeństwo niepatriotyczne 13.02.12, 17:02
                    Tak, magia słów. Szkoda tylko tych 100 mln. zabitych w imię dyktatury proletariatu.
                    • maaac Re: Nieposłuszeństwo niepatriotyczne 13.02.12, 21:06
                      Oczywiście, ze szkoda. Dlatego nie mam zamiaru by lewacka "prawica" kiedykolwiek władzę w Polsce uchwyciła. Nawet jak będą udawać, że bez "dyktatury proletariatu" to jest co innego. Nie chcę następnych zabitych.
    • hub381 Re: Rydzyk po Marksie 13.02.12, 10:42
      Uderz w stół a n.....
    • hub381 Rydzyk po Marksie 13.02.12, 10:46
      No to przestanę płacić podatki odwołując się na wezwanie O.Rydzyka-a co na to mówi prawo,polskie otrzywiście ?
    • antropoid Rydzyk po Marksie 13.02.12, 12:10
      >>Tadeusz Rydzyk wzywa w Radiu Maryja: katolicy "powinni przestać płacić podatki". "Powinien być powszechny zryw".<<

Niech ten spasiony bożek mamony i pasożyt lepiej nie wzywa do "powszechnych zrywów", bo jeśli coś takiego nastąpi, to będzie musiał wrócić do kruchty i zapomnieć o wielkich biznesach, fortunach, albo zrzucić habit i wziąć się wreszcie do uczciwej pracy.

"Rzekomo w proteście przeciwko rządzącym."

Tak i rzekomo w proteście przeciw rządzącym ta hołota byłaby gotowa spalić Polskę, żeby tylko wrócić do żłobu.
      • maras63 Re: Rydzyk po Marksie 13.02.12, 12:50
        W książce Aronsona "Człowiek istota społeczna" jest fragment dialogu antysemity na temat Żydów w bankach. W skrócie wygląda to tak: -jest ich pełno w bankach -nie, odsetek jest taki sam jak w społ. - widzi pan jak się ukrywają.
        Zdecyduj się czy Rydzyk jest bogaty czy nie, bo na razie piszesz jak klasyczny antysemita. Jeśli jest tak bogaty, to dlaczego odmówiono tv Trwam. Z kolei jeśli jest tak biedny, że nie może wylądować na platformie cyfrowej, to dlaczego piszesz o jego imperium?
        "...gotowa spalić Polskę..." Coś przeoczyłem z wydarzeń ostatnich lat? Mogę prosić o szczegóły?
        • antropoid Re: Rydzyk po Marksie 13.02.12, 13:05
          Bo Ty musisz mieć tak wszystko na tacy podane i jeszcze zmielone, żeby się nie zmęczyć?

Zbierz sobie te wszystkie wypowiedzi, nawoływania do marszów, powszechnych zrywów, niepłacenia podatków, popatrz jak to ładnie ewoluuje, jak się ma do deklaracji tworzenia silnej Polski i sam sobie łaskawie wyciągaj wnioski.
          • maras63 Re: Rydzyk po Marksie 13.02.12, 13:30
            Dziękuję. Uspokoiłeś mnie. Na szczęście to tylko Twoje wymysły z tym paleniem. Przy okazji, zajrzyj do Aronsona. Tam takie typy umysłowości jak Twoja zostały dobrze opisane, nawet w kilku miejscach. Z tym podobieństwem do antysemityzmu chyba miałem rację. Zawsze wszystkiemu są winni Oni, nieprawdaż?
            • antropoid Re: Rydzyk po Marksie 13.02.12, 18:54
              Ano nieprawdaż. Musisz chyba jednak dogłębniej wejrzeć w swojego Aronsona, zwłaszcza pod kątem przestudiowania własnego typu umysłowości, bo chyba nie najlepiej rozumiesz to co czytasz i wszystko traktujesz z dosłownością 5-latka.

> Z tym podobieństwem do antysemityzmu chyba miałem rację.

Chyba nie miałeś. Zresztą nie tylko z tym.

> Zawsze wszystkiemu są winni Oni, nieprawdaż?

A to już powiedz swojemu Ojcu i jego politycznym pupilom, nie mnie.
              • maras63 Re: Rydzyk po Marksie 13.02.12, 22:47
                1.Nie ma mojego ARONSONA, to autor jednego z lepszych podręczników psychologii społecznej.
                2. Wiesz, poetyka faceta zarzucającego innym chęć podpalenia Polski (to o Tobie), nie może być brana inaczej, niż dosłownie; to jest solidby zarzut, a nie takie sobie pitu
                3.co do Ojca, tylko potwierdzasz moje przypuszczenia co do stanu Twojego umysłu; jesteś zaślepiony nienawiścią, a to pozbawia możliwości rozsądnej oceny; nieszczęście takiej sytuacji polega na tym, że Ty tego nie zauważysz.
                • antropoid Re: Rydzyk po Marksie 14.02.12, 12:23
                  maras63 napisał:

> 1.Nie ma mojego ARONSONA, to autor jednego z lepszych podręczników psychologii
                  > społecznej.

Wróć więc do tej lektury, bo sądząc po twoich postach, to albo przeczytałeś go niechlujnie, albo nie jest on aż taki dobry.

> 2. Wiesz, poetyka faceta zarzucającego innym chęć podpalenia Polski (to o Tobie
                  > ), nie może być brana inaczej, niż dosłownie; to jest solidby zarzut, a nie tak
                  > ie sobie pitu

O w kółko powtarzanych od lat zarzutach zdrady/zaprzaństwa/kondominium (jak zwał, tak zwał), bądź spisków/zamachów itp. nie da się powiedzieć inaczej. Zresztą powtarzające się (najczęściej po przegranych wyborach) nawoływania do "powszechnych zrywów", do nieakceptowania demokratycznie wybranych władz, podważanie ich mandatu, a ostatnio wezwanie do niepłacenia podatków kojarzy się raczej fatalnie. Poczytaj trochę o historii, a nie tylko o psychologii,to z może załapiesz w czym rzecz i przestaniesz się wreszcie czepiać metaforycznego (na razie) sformułowania o chęci podpalenia Polski.

> 3.co do Ojca, tylko potwierdzasz moje przypuszczenia co do stanu Twojego umysłu
                  > ; jesteś zaślepiony nienawiścią, a to pozbawia możliwości rozsądnej oceny;
                  > nieszczęście takiej sytuacji polega na tym, że Ty tego nie zauważysz.

Czym Ty jesteś zaślepiony mogę się tylko domyślać, zwłaszcza widząc u Ciebie przemożną chęć zbaczania z tematu w stronę ocen osobowości/umysłowości rozmówcy. I to jest niestety znacznie większe nieszczęście - głównie Twoje.

• koloratura1 Nieprawda, że w tym wypadku... 13.02.12, 13:27
          ...tertium non datur

maras63 napisał:

> Zdecyduj się czy Rydzyk jest bogaty czy nie ... Jeśli jest tak bogaty, to dlaczego
          > odmówiono tv Trwam. Z kolei jeśli
          > jest tak biedny, że nie może wylądować na platformie cyfrowej, to dlaczego
          > piszesz o jego imperium?

Rydzyk jest bogaty, ale nie zamierza płacić za cokolwiek...
          Może, właśnie, dzięki temu jest bogaty?
        • sverir Re: Rydzyk po Marksie 13.02.12, 13:32
          > Jeśli jest tak bogaty, to dlaczego odmówiono tv Trwam.

Rydzyk to nie jest TV Trwam.
    • mamdobrze Rydzyk po Marksie 13.02.12, 13:37
      Jeśli chodzi o obywatelskie nieposłuszeństwo, to działanie w prywatnym interesie nie wyklucza zastosowania tego terminu (prywatny czy nie, to zawsze kwestia interpretacji). Są jednak inne warunki, których działanie Rydzyka nie spełnia
    • trajkotek Rydzyk po tusku, tusk po marksie 13.02.12, 13:50
      Jacy obywatele - takie nieposluszeństwo.

Rydzyk vs rządy jawne i tajne
    • iskram Rydzyk po Marksie 13.02.12, 14:06
      RYDZYK PO MARKSIE, A PO RYDZYKU MECH!!!!!!!!!!!
    • maryk7 Rydzyk po Marksie 13.02.12, 14:50
      Ojciec Rydzyk nie wzywał do nie płacenia podatków i łamania prawa.

Oto co powiedział ojciec Rydzyk:

"Ponad 90 procent katolików przez swoje podatki utrzymuje tych, którzy niszczą Polskę. To jest nienormalne. Którzy występują przeciwko prawom katolików i Polaków. To jest nienormalne. Oni nie powinni płacić podatków. Powinien być powszechny jakiś taki zryw - nie dajemy wam nic. Ale jak to zrobić, oni mają siłę? Ponad 90 proc. katolików utrzymuje tych, którzy Kościół katolicki niszczą, chociażby w tej sprawie."

Ojciec Rydzyk powiedział to w Radiu Maryja w "Rozmowach niedokończonych" - 05.02.2012

Warto zauważyć jak "Gazeta Wyborcza" przypisuje ojcu Rydzykowi słowa, których nigdy nie powiedział. W "Wyborczej" czytamy : " Tadeusz Rydzyk wzywa w Radiu Maryja : katolicy "powinni przestać płacić podatki"."

"powinni przestać płacić podatki"- słowa te zostały wzięte w cudzysłów. Tymczasem ojciec Rydzyk takich słów nie wypowiedział

Ojciec Rydzyk powiedział, że katolicy i Polacy nie powinni płacić podatków a nie żeby nie płacili podatków i łamali prawo. A to jest różnica. Ile to razy mówimy, że Polacy nie powinni płacić na to, na tamto. To nie oznacza, że nawołujemy do nie płacenia.

Ojciec Rydzyk mówi, że katolicy i Polacy nie powinni płacić podatków na rządzących, skoro rządzący dyskryminują katolików i Polaków. Nie mówi, że skoro rządzący tak postępują, to niech katolicy i Polacy nie płacą podatków i łamią prawo. A to jest różnica.

Ojciec Rydzyk mówi: "Powinien być powszechny jakiś taki zryw - nie dajemy wam nic. Ale jak to zrobić, oni mają siłę?"

Ojciec Rydzyk mówi, że powinno się coś zrobić zgodnie z prawem, aby doprowadzić do tego, abyśmy jako katolicy i Polacy nie płacili podatków na rządzących, skoro rządzący dyskryminują katolików i Polaków.
    • shadowthrone Po co ciągle piszecie o kosmitach? 13.02.12, 15:11
      Olewajcie ich, sami wyginą
    • waldemark112 Rydzyk po Marksie 13.02.12, 15:22
      Głupi argument za dyrektorem.Bo porównywanie apelu o nie płacenie abonamentu do nie płacenia podatków to przyrównywanie jamnika do piramidy.Dyrektor realizuje polecenia Prezesa a nie odwrotnie.TO jeden z elementów parszywej gry ,gołąb Sasin przeistoczony w jastrzebia tego przykladem.
      • prosatis Re: Rydzyk po Marksie 13.02.12, 15:59
        waldemark`112. To jest właśnie głupi argument. Apel o nie płacenie abonamentu zgłosił publicznie przewodniczący największej partii opozycyjnej, poseł na sejm /Tusk/. Z politycznego punktu widzenia Rydzyk jest prywatną, może i wplywową ale jednak prywatną osobą. Poza tym cały czas lemingi wmawiają, że to prezes realizuje polecenia ojca dyrektora, a tu masz, piszesz, że jest odwrotnie. Typowy dla tego portalu i tego tematu zestaw głupot wypisywanych przez platfusów /spora część elektoratu PO/. Tak, popierajcie podnoszenie podatków,zadłużanie państwa, zamykanie szkół, podnoszenie wieku emerytalnego i obniżanie waloryzacji emerytur, popierajcie ACTA, bałagan w służbie zdrowia itp. To wszystko nieważne, ważna jest walka z katolami /czyli wzmacnianie demokracji/, Rydzykiem i Kaczorem.
    • amameda Rydzyk po Marksie 13.02.12, 15:33
      Bardzo prosze NIE. Jak nie zaplacicie to obetnom szkołom pieniondze i nie będziemy dostawali mleka oraz obiadu w szkole !!!!!!!!!!! I bedą chcieli zwolnic naszą Paniom,kturom kochamy bo jest dobra a jak odejdzie to do nas przyjdzie ta zołza co jom zastepowala przed swietami a z niom nie morzna życ. Siostra tez prosi , nie przestawajcie placic bo to som tez pieniondze dla dzieci nie tylko dla starszych. Ksiondz zawsze dostanie od ludzi ale szkola nie. Posluchajcie się nas!!! takamala z siostrom.
    • iwano19 Rydzyk po Marksie 13.02.12, 15:51
      I pomyśleć,że do niepłacenia podatków wzywa gość,którego Bóg powiedział"Bogu co boskie,cesarzowi co cesarskie".Czy nasz nowy"Che"nie pamięta czy nie wie o tym?
    • pablobodek Rydzyk po Marksie 13.02.12, 16:39
      Kodeks Karny obowiązuje Polaków.
      T. Rydzyk jako zawodowy katolik podlega tylko władzom sekty Krk w Watykanie.
      Możecie mu naskoczyć.
      Agentura watykańska jest zainteresowana osłabianiem i niszczeniem Państwa Polskiego, jego instytucji.
      Irlandia zamknęła niedawno swą ambasadę w Watykanie - powód - tysiące zgwałconych irlandzkich dzieci.
      Za systemowe i świadome ukrywanie takich przestępstw B16 i 3 kardynałów zostało oskarżonych przed Międzynarodowym Trybunałem Karnym w Hadze, czytaj "Fakty i Mity". Archiwum, Nr 38/2011.
    • trajkotek Rydzyk, Marks, Tusk, Owsiak ... Palikot 13.02.12, 19:27
      Jurek Owsiak wzywa do niepłacenia abonamentu

Poseł PO Janusz Palikot wezwał na swoim blogu do zaprzestania płacenia abonamentu RTV. W internetowym wpisie porównał telewizję publiczną do domu publicznego.
    • helguera Rydzyk po Blumsztajnie 13.02.12, 20:24
      Tyle że nawolywanie Blumsztajna do zatrzymania legalnego marszu spowodowalo starcia i rozróby na''miescie''Jeden jak i drugi nawolywali do przekroczenia prawa.Rydzykiem bym się nie martwil bo to znany oszolom majacy za soba mocherową Polske.Gorzej z Blumsztajnem osoba znana reprezentujaca swiatle media.Może red,Wroblewski przypomni z jakiego to paragrafu Sewek popelnil przestepstwo?
      • prosatis Re: Rydzyk po Blumsztajnie, Palikocie i Tusku 13.02.12, 22:52
        No właśnie. Niby poważna gazeta a pełno w niej obsesjonatów /według słownictwa salonowego - oszołomów/. Nic tylko Rydzyk i Kaczor. Z tym się nie dyskutuje i tego chyba się nie da wyleczyć. Ale głupie lemingi połkną wszystko.
        • antropoid Re: Rydzyk po... 14.02.12, 13:15
          A głupie trolle wszytko obszczekają.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka