Dodaj do ulubionych

W Sejmie debata, pod Sejmem związkowcy

30.03.12, 09:27
No bo akurat to związkowcy najbardziej pokrzywdzeni jak zwykle :/
Obserwuj wątek
    • howlin_wolf W Sejmie debata, pod Sejmem związkowcy 30.03.12, 09:30
      Bezwolna tłuszcza daje się manipulować związkowym przywódcom, którzy na ich grzbietach chcą się dostać do polityki, czyli żłoba.
      • poparzony POlska państwem POlicyjnym. Policja ochrania dzi 30.03.12, 12:10
        W kraju, gdzie policjant zarabia dużo więcej niż wynosi średnia krajowa i ma wysokie przywileje emerytalne jest krajem POlicyjnym. Oni są faworyzowani, aby trzymać resztę społeczeństwa za twarz w posłuszeństwie dla władzy.

Kto wygra konkurencję uprzywilejowanych emerytur gwarantowanych przez Tuska?
        Agent Tomek emerytura w wieku 34 lat 4 tysiące przez kolejne 45 lat, to koszt dla budżetu ok. 2.1 miliona zł.
        Pułkownik Przybył emerytura w wieku 41 lat 6 tysięcy przez kolejne 38 lat, to koszt dla budżetu ok. 2.7 miliona zł.

W starciu gigantów POlskich przywilejów emerytalnych dla mundurowych wygrywa pułkownik Przybył o 700 tysięcy złotych.

A ty emerycie z ZUSu ile masz kapitału w ZUS i OFE?
        Czy przebijesz Agenta Tomka (2 miliony) lub płk. Przybyła (2.7 miliona)?
        Agent Tomek "służył" 15 lat, płk. Przybył "służył" 22 lata.
        Agent Tomek na emeryturze 45 lat, płk. Przybył tylko 38 lat.

Ty w ZUS będziesz "służył" 48 lat, a na emeryturze będziesz tylko 12.

(zakładając kłamliwe dane z ZUS - wiek emerytów męskich to 79 lat)

• czes.tor Re: POlska państwem POlicyjnym. Policja ochrani 30.03.12, 14:48
          poparzony napisała:
          > W kraju, gdzie policjant zarabia dużo więcej niż wynosi średnia krajowa i ma wy
          > sokie przywileje emerytalne jest krajem POlicyjnym....

A ty jestes POrabanym POpulista i oPOwiadasz duperele (tez potrafie wyakcentowac "PO", tylko to nie o to chodzi).
          W Kanadzie, policja zarabia znacznie powyzej sredniej krajowej i ... Kanada nie jest krajem POlicyjnym.
          W Kanadzie, tak mezczyzni jak i kobiety pracuja do 65 roku zycia, a jak chca dluzej to pracodawca nie moze ich zwolnic. A projekt 67 lat juz jest przygotowywany.

Cala reszta twoich wywodow jest tylko zblizona do glownego zagadnienia i zapewne rzad powinien sie tym zajac ale w nastepnej kolejnosci.

Poza tym, tak twoje wywody jak i porabanego Kaczynskiego, Dudy i im podobnych sa "argumentami" emocjonalnymi i nie maja nic wspolnego z realiami gospodarczymi.
          Praw ekonomicznych nie ustala sie na podstawie wynikow referendow!!!!!!!!!!!
          • marco-wr A kto zarabia więcej: policjant czy związkowiec? 30.03.12, 16:19
            50 tysięcy nierobów robi rozpierduchę. No to rzeczywiście - państwo policyjne! :)))

• myslacyszaryczlowiek1 To Tusk robi rozpierduchę wyzywając do Chooojjjjuw 30.03.12, 16:41
              Stając na mównicy odwrócił się w stronę kamer transmitujących debatę wprost na plac przed sejmem i zapytał: "Czego stare ch*** chcecie? Większość z was przyjechała tu w celach turystycznych protestować w sprawie, która kompletnie was nie dotyczy" - mówił premier - "gdy założenia naszej reformy wejdą w życie już dawno będziecie obracać się w grobie".
              tylkoswiat.pl/
              Reżymowe media tylko wspomną coś o komisji etyki.
              • prezes_na_dopalaczach Re: To Tusk robi rozpierduchę wyzywając do Choooj 30.03.12, 16:45
                Juz dawno powiedzialem, ze z "myslacym", nie masz nic wspolnego.
              • czes.tor Re: To Tusk robi rozpierduchę wyzywając do Choooj 30.03.12, 17:06
                myslacyszaryczlowiek1 napisał:
                > Stając na mównicy odwrócił się w stronę kamer transmitujących debatę wprost na
                > plac przed sejmem i zapytał: "Czego stare ch*** chcecie? ...

Alez ty jestes "stary ... niemyslacy".
              • cornice Re: To Tusk robi rozpierduchę wyzywając do Choooj 30.03.12, 18:16
                A co, moze nieprawde powiedzial? przynajmniej byl szczery, nie jak ta banda koniunkturalistow/populistow/oportunistow i zwyklych przyglupow, ktorzy g. wiedza a dra glupie mordy jakby mieli o co.

Pewnie, ze mogl uzyc bardziej powsciagliwego jezyka, ale bardziej powsciagliwego jezyka to on juz uzywa od dlugiego czasu i efekty tego sa jak w powiedzeniu: "mow do slupa, a slup jak d.

Pojsc na szybka emeryture, a potem biadolic, ze na nic nie starcza, na jedzenie, na czynsz, na lekarstwa, pytac z rozpacza: "Jak zyc?!!!" i miec pretensje do calego swiata politykow, systemu, mlodych, do kazdego oprocz tego kto ma wplyw na sytuacje, czyli samego siebie.

A za tym wszystkim stoja spece od macenia, dla ktorych im gorzej tym lepiej, bo na fali niezadowolenia spolecznego maja nadzieje wyplynac i dorwac sie do koryta, przy aplauzie glupkow z zapamietaniem pilujacych galaz na ktorej siedza.

Referendum chca robic! - niech zrobia referendum, w ktorym zadecyduja czy kazdemu nalezy sie po mercedesie i willi z basenem. I koniecznie 50 % znizki na wszystkie oplaty!
          • hen-live Re: POlska państwem POlicyjnym. Policja ochrani 30.03.12, 19:29
            Brawo! Dobra odpowiedz zmanipulowanym przez cwaniakow zwiazkowych o prezesie juz nie wspomne bo szkoda klawiatury.
        • prezes_na_dopalaczach Re: POlska państwem POlicyjnym. Policja ochrani 30.03.12, 16:43
          Twoje argumenty sa idiotyczne.
          W nowej ustawie emerytalnej, istotna jest sprawa wieku. To, ze agent Tomek w wieku 45-ciu lat jest emerytem, czy tez mundurowy pulkownik, czy general to bzdura, ale te prawa mieli rowniez za czasow PiS i wczesniej. Rowniez koscielni "generalowie" (Flaszka-Glodz) rowniez dostaja "mundurowe" emerytury, co jest wielkim nieporozumieniem. To powinno byc zmienione.
          Policjanci w cywilizowanych krajach zarabiaja wiecej niz srednia krajowa (USA) i nikt nie psioczy.
          Rowniez sprawa wieku. 65, 67 lat jest normalnym wiekiem i nikt nie pyskuje. Ludzie chca pracowac i pracuja dluzej.
          W Polsce jest inaczej. Zwiazki zawodowe z kretynem Duda, partie takie jak PiS z idiota, nieudacznikiem Kaczynskim i ludzie, tacy jak ty, zawsze beda przeciw wszystkiemu co rzad Tuska robi, czy chce zrobic. Musisz sobie uprzytomnic pajacu, ze od czasow rzadu Tuska, Polska postrzegana jest w swiecie jako kraj normalny. Czy rzad Tuska robi wszystko dobrze? Oczywiscie, ze nie. Nie ma na swiecie takiego kraju, rzadu, ktory nie robi bledow.
          Poprzedni rzad PiS-u byl kupa smiechu, z przewazajaca wiekszoscia kupy. Czegos takiego chcesz? Bierzcie sie do roboty nieroby i malkontenci.
          A, tak nawiasem, powinienes zmienic haslo z "poparzony", na "pokrecony". Bardziej do Ciebie pasuje.
    • najlepszygeorge W Sejmie debata, pod Sejmem związkowcy 30.03.12, 09:30
      A robić nie ma komu.
      • centrolew Re: W Sejmie debata, pod Sejmem związkowcy 30.03.12, 12:37
        Zamiast siedzieć w robocie, to robią awantury przed Sejmem... Nudzi im się, czy co?
        • ar.co Re: W Sejmie debata, pod Sejmem związkowcy 30.03.12, 17:20
          Przecież to zawodowi związkowcy. Ich "robota" to właśnie robienie awantur. Za to im płacą, i to znacznie lepiej, niż tym baranom, którzy (na szczęście coraz mniej licznie) należą do związków i płacą składki na "stołki". A za przyjazd do stolicy i dodatkową "robotę" leci stawka ekstra.
      • krzychs4 Re: W Sejmie debata, pod Sejmem związkowcy 30.03.12, 14:44
        najlepszygeorge napisał:

> A robić nie ma komu.
        To idź i pracuj zamiast siedzieć na forum bez sensu.
        • najlepszygeorge Re: W Sejmie debata, pod Sejmem związkowcy 30.03.12, 15:37
          Już pracowałem.
    • india2010 W Sejmie debata, pod Sejmem związkowcy 30.03.12, 09:31
      Jacy z nich związkowcy?Zwykli zadymiarze.
      • 0721x Re: W Sejmie debata, pod Sejmem związkowcy 30.03.12, 12:48
        związek bezmózgich hełmotłuków takie dudy do kwadratu
    • sakral W Sejmie debata, pod Sejmem związkowcy 30.03.12, 09:36

Czy chcesz być piękny,młody i bogaty ?
    • bool_a Re: W Sejmie debata, pod Sejmem związkowcy 30.03.12, 10:05
      najlepszygeorge napisał:

> No bo akurat to związkowcy najbardziej pokrzywdzeni jak zwykle :/

Związkowcy mieli (od 1980r.) mają i mam nadzieję, że będą mieli mandat do występowania w imieniu pracowników zrzeszonych w tych związkach.

Tym razem, po raz pierwszy w historii wszystkie związki mówią jednym głosem.
      Należy tylko posłuchać.
      Toleruję jedynie krytykę konstruktywną. Z definicji to pracodawcy i władza nie tolerują ZZ.
      • 2_mirabelka40 Re: W Sejmie debata, pod Sejmem związkowcy 30.03.12, 10:29
        Ja też nie mam ochoty pracować zbyt długo, tylko jednak obawiam się, że tam pod Sejmem jednak bronią głównie własnych interesów i głównie są tam ludzie związani z przemysłem wydobywczym, którym planuje się zabrać trochę przywilejów. Po drugie, już teraz, przy obecnych przepisach emerytalnych kobieta, która pracuje rok dłużej zyskuje ok 100 złotych (sprawdzone). Działaczom proponuję żeby aktywniej włączyli się do zmian w zakładach pracy żeby dostosować się do zmian jakie na pewno nastąpią w stażu pracy. Nawet jeśli nie teraz to niedługo trzeba będzie do tego wrócić. Już teraz bardzo dużo ludzi pracuje dłużej. A np. praca babć przy dzieciach dzieci, za darmo, to już nie praca??? Czasami wymaga więcej siły i zdrowia niż ta, którą wykonywały wcześniej.
        • najlepszygeorge Re: W Sejmie debata, pod Sejmem związkowcy 30.03.12, 11:41
          A niech mi ktoś wytłumaczy dlaczego związki to zawsze są przy pierdołowatych zawodach typu górnik, hutni, kolejarz, itp.? Dlaczego związków nie mają programiści, finansiści czy bankowcy? Koleją jeżdże raz na rok, z internetu korzystam codizennie, więc dla mnie programista ma jak najbardziej większą użyteczność.
          • bool_a Re: W Sejmie debata, pod Sejmem związkowcy 30.03.12, 12:03
            najlepszygeorge napisał:

> A niech mi ktoś wytłumaczy dlaczego związki to zawsze są przy pierdołowatych za
            > wodach typu górnik, hutni, kolejarz, itp.? Dlaczego związków nie mają programiś
            > ci, finansiści czy bankowcy? Koleją jeżdże raz na rok, z internetu korzystam co
            > dizennie, więc dla mnie programista ma jak najbardziej większą użyteczność.

Odpowiedź jest bardzo prosta. Programiści nie mają problemów z zatrudnieniem, nie są zagrożeni bezrobociem. Finansiści i bankowcy pracują najczęściej w firmach z kapitałem zagranicznym, a tam związki zawodowe, jeżeli nawet istnieją to i tak nie mają nic do powiedzenia.
            Górnik ma duży związek z dostępem do internetu, przypominam, że mamy elektrownie węglowe.
            • najlepszygeorge Re: W Sejmie debata, pod Sejmem związkowcy 30.03.12, 12:19
              Tylko, że ten górnik nie pracuje nad rozwojem internetu, a jedynie z...dala dla wypłaty. Komputery zużywają mało energii wbrew pozorom.
              • bool_a Re: W Sejmie debata, pod Sejmem związkowcy 30.03.12, 12:28
                najlepszygeorge napisał:

> Tylko, że ten górnik nie pracuje nad rozwojem internetu, a jedynie z...dala dla
                > wypłaty. Komputery zużywają mało energii wbrew pozorom.
                Wszyscy pracują dla wypłaty, samą satysfakcją jeszcze nikt się nie najadł.
                To prawda, nowoczesne komputery zużywają mało enargii, ale chyba nie ma jeszcze komputerów "wiatrowych".
        • bool_a Re: W Sejmie debata, pod Sejmem związkowcy 30.03.12, 11:50
          2_mirabelka40 napisała:

> Ja też nie mam ochoty pracować zbyt długo

Ja osobiście mogę pracować do śmierci, bo mam zawód, który lubię i praca mnie nie męczy.
          W moim przypadku wystarczy zakaz wysyłania na emeryturę osób po uzyskaniu wieku emerytalnego.
          Takich osób jest jednak niewielki odsetek. Związki zawodowe powinny zajmować i zajmują się tymi, którzy nie będą mogli pracować, ze względów od siebie niezależnych - brak pracy i niska płaca. Przy płacy poniżej średniej krajowej, wiele osób nie będzie miało uprawnień do emerytury częściowej. Pozostaną więc przez wiele lat bez środków do życia.

> tylko jednak obawiam się, że tam pod
          > Sejmem jednak bronią głównie własnych interesów i głównie są tam ludzie związa
          > ni z przemysłem wydobywczym, którym planuje się zabrać trochę przywilejów.

Związki zawodowe, te liczące się, są jedynie w takich zakładach. W moim zakładzie ludzie boją się nawet czytać informacje mail’owe od związków zawodowych. W poprzednim zakładzie zabroniono związkom zawodowym rozsyłać mail' e do pracowników.
          Czyje interesy reprezentują związki to wyraźnie widać z wystąpienia w sejmie.

> Po drugie, już teraz, przy obecnych przepisach emerytalnych kobieta, która pracuje
          > rok dłużej zyskuje ok 100 złotych (sprawdzone).

To zależy jeszcze od płacy, a dokładniej od wysokości odprowadzanej składki i zgromadzonego kapitału. Przy płacy minimalnej ta różnica jest ok 30zł

> Działaczom proponuję żeby akty
          > wniej włączyli się do zmian w zakładach pracy żeby dostosować się do zmian jaki
          > e na pewno nastąpią w stażu pracy.

Tu muszą być zmiany systemowe - dlatego są pod sejmem.

> Nawet jeśli nie teraz to niedługo trzeba będzie do tego wrócić.

Problem polega na tym, od czego należy zacząć zmiany systemowe. Od rozwiązywania tego typu problemów jest rząd. Podniesienie jedynie wieku emerytalnego jest rozwiązaniem prostym, ale nie załatwiającym problemu.

> Już teraz bardzo dużo ludzi pracuje dłużej.

O tych, którzy pracują, chcą i mogą pracować nie mówimy.
          Mówimy o tych którym grozi utrata pracy. Chodzi przede wszystkim, o to żeby nie zostawiać tych bez pracy, lub niewiele zarabiających bez środków do życia przez wiele lat.
          Zakłady nagminnie zwalniają ludzi przed okresem ochronnym. Wtedy mamy w perspektywie 10-11 lat bez pracy i środków do życia.
          • 2_mirabelka40 Re: W Sejmie debata, pod Sejmem związkowcy 30.03.12, 12:25
            Pięknie to skomentowałeś, ale ja nie widzę MERYTORYCZNEJ dyskusji tylko happening z kukłami i obraźliwymi napisami i epitetami. Chciałabym aby rozmawiano, publicznie, jak pomagać szukać pracy, gdzie jest luka, którą osoby tracące pracę mogą wypełnić, co zrobić żeby pracodawca nie pozbywał się pracownika tak łatwo, jak zmieniać mentalność ludzi itd., itd To właśnie są tematy pracownicze, dotyczące każdego z nas i tego m.in. oczekuję od związków. Co do 100 czy 30 złotych, ale tak jest, i jest to faktem, dla mnie kobiety, o ogromnym znaczeniu. Chociażby dlatego, że całe lata zarabiałam o wiele mniej niż moi koledzy, mężczyźni, i nie jestem w stanie odrobić tej straty.
            • bool_a Re: W Sejmie debata, pod Sejmem związkowcy 30.03.12, 12:51
              2_mirabelka40 napisała:

> Chciałabym aby rozmawiano, pub
              > licznie, jak pomagać szukać pracy, gdzie jest luka, którą osoby tracące pracę m
              > ogą wypełnić, co zrobić żeby pracodawca nie pozbywał się pracownika tak łatwo,
              > jak zmieniać mentalność ludzi itd., itd To właśnie są tematy pracownicze, dotyc
              > zące każdego z nas i tego m.in. oczekuję od związków.

Nie jest to rola związków zawodowych. Takie zmiany wymagają zmian w prawie - kodeks pracy, urząd pracy, PIP..
              Umowy śmieciowe są zgodne z prawem i aprobowane przez rząd - nic się nie mówi o ich ograniczaniu.
              Zatrudnienie na czarno odbywa się też za milczącym przyzwoleniem rządu. Wystarczyłoby wprowadzić kary dla pracodawców tak zatrudniających, od tego też nie są związki, a Państwowa Inspekcja Pracy, która działa tak jak działa.

> Co do 100 czy 30 złotych,
              > ale tak jest, i jest to faktem, dla mnie kobiety, o ogromnym znaczeniu. Chocia
              > żby dlatego, że całe lata zarabiałam o wiele mniej niż moi koledzy, mężczyźni,
              > i nie jestem w stanie odrobić tej straty.

W konstytucji mamy zapis o dyskryminacji. Dyskryminacja ze względu na płeć jest równie powszechna jak ze względu na wiek, ale nic się z tym nie robi...
              W moim zakładzie ludzie w wieku przedemerytalnym nie dostają przez kilka lat podwyżek.
              Przecież mogą się zwolnić!
              • 2_mirabelka40 Re: W Sejmie debata, pod Sejmem związkowcy 30.03.12, 13:20
                A właśnie tak wyobrażam sobie rolę związków a nie rzucanie petardami na ulicy.
                • bool_a Re: W Sejmie debata, pod Sejmem związkowcy 30.03.12, 13:28
                  2_mirabelka40 napisała:

> A właśnie tak wyobrażam sobie rolę związków a nie rzucanie petardami na ulicy.

Tutaj wyobraźnia nie ma nic do rzeczy. Związki zawodowe działają na podstawie ustawy (prawa).
                  Tak samo jak rząd, urzędy i inspekcje itd...
                  Związki zawodowe mają prawo występować z wnioskiem o referendum - dlatego w tej chwili z trybuny sejmowej przemawia związkowiec.
                  • ar.co Re: W Sejmie debata, pod Sejmem związkowcy 30.03.12, 17:26
                    Do związków należy tylko ok. 15% pracujących (a przynajmniej tyle się do tego przyznaje). W związku z czym związki mogą aspirować do reprezentowania najwyżej tylu pracujących. To raczej niewiele, prawda? Widocznie pozostałe 85% jakoś nie widzi potrzeby ani pożytku z ich działalności.
                    • bool_a Re: W Sejmie debata, pod Sejmem związkowcy 30.03.12, 17:56
                      ar.co napisała:

> Do związków należy tylko ok. 15% pracujących (a przynajmniej tyle się do tego p
                      > rzyznaje). W związku z czym związki mogą aspirować do reprezentowania najwyżej
                      > tylu pracujących. To raczej niewiele, prawda? Widocznie pozostałe 85% jakoś ni
                      > e widzi potrzeby ani pożytku z ich działalności.

Po piewrsze związki zawodowe są potrzebne w zakładach, gdzie są łamane prawa pracownicze. Po drugie w firmach prywatnych/zagranicznych nie są przez pracodawców mile widziane. Po trzecie jeśli nawet są, to w wielu przypadkach nie mają nic do powiedzenia, bo zarząd ma obowiązek wysłuchać, a nie słuchać "przedstawiciela załogi".
                      Z tego co wiem, to zwalniany pracownik ma prawo wybrać ZZ, który będzie go bronił bez względu na przynależność.
                      • najlepszygeorge Re: W Sejmie debata, pod Sejmem związkowcy 30.03.12, 19:04
                        Może i są potrzebne, ale nie w takiej formie jak to jest w Polsce gdzie lider związku to jeden z najlepiej płatnych zawodów. I wcale związki nie powstają tam gdzie są łamane prawa tylko tam gdzie załoga może zablokować produkcję, ewentualnie zająć drogi, kolej, lotniska, itp. i sterroryzować resztę społeczeństwa.

Dodajmy do tego absurdalne postulaty typu 10 letni okres ochronny, całkowitą nietykalność związkowców, podwyżki co roku niezależnie od koniunktury, zapewnienie zatrudnienia dla rodziny, itd. i już można rozumieć dlaczego w tym kraju jest jak jest.

Związkowcy to zwykli krzykacze, którzy próbują wymusić przywileje TYLKO DLA SIEBIE i jednocześnie protestują gdy rząd nie ma pieniędzy. A reszta społeczeństwa ma znowu znosicćich stękania, bo 'im jest ciężko' zupełnie tak jakby wszystkim innym było lepiej.
                        • bool_a Re: W Sejmie debata, pod Sejmem związkowcy 30.03.12, 20:11
                          najlepszygeorge napisał:

> Może i są potrzebne, ale nie w takiej formie jak to jest w Polsce gdzie lider z
                          > wiązku to jeden z najlepiej płatnych zawodów. I wcale związki nie powstają tam
                          > gdzie są łamane prawa tylko tam gdzie załoga może zablokować produkcję, ewentua
                          > lnie zająć drogi, kolej, lotniska, itp. i sterroryzować resztę społeczeństwa.

Nie wiem jaką pensję ma etatowy związkowiec. Wiem, że nie pracują na tajnych kontraktach.
                          To, czy powstają związki zależy od pracowników, być może nie widzą sensu jakiegokolwiek protestu. Ostatnio nagminnie zwalnia się ludzi na "własną prośbę". Pracownik dostaje do wyboru, albo porozumienie w sprawie rozwiązania umowy o pracę z 3-9 miesięczną odprawa, albo zwolnienie z uzasadnieniem niewywiązywania się z obowiązków służbowych.
                          Ludzie wybierają to pierwsze w myśl zasady: - „lepszy rydz niż nic”, albo jak „stado baranów idących na rzeź”.

> Dodajmy do tego absurdalne postulaty typu 10 letni okres ochronny, całkowitą ni
                          > etykalność związkowców, podwyżki co roku niezależnie od koniunktury, zapewnieni
                          > e zatrudnienia dla rodziny, itd. i już można rozumieć dlaczego w tym kraju jest
                          > jak jest.

Okres ochronny to 2 lata, uposażenie jest określone ustawowo. Chyba jest na to logiczne uzasadnienie.
                          Korupcja i nepotyzm są faktycznie nagminne w Polsce, tylko jakoś rzadko zajmuje się tym prokurator. Jeśli znasz takie przykłady to zgłoś do prokuratora, ale nie można wtedy używać słowa „zapewne”, bo może to być pomówienie.

> Związkowcy to zwykli krzykacze, którzy próbują wymusić przywileje TYLKO DLA SIE
                          > BIE
                          związkowcy to tacy sami "krzykacze" jak inni, czasem jednak bronią pracowników, a inni nie!.
                      • ar.co Re: W Sejmie debata, pod Sejmem związkowcy 30.03.12, 19:54
                        Ok. 15% pracujących należy do JAKICHKOLWIEK związków zawodowych. Do Solidarności należy zaledwie od 400 do 680 tys. pracowników - tyle podają sami związkowcy. Różnica (ponad 50%) zależy pewnie od tego, czy odpowiada akurat większy czy mniejszy kłamczuch.
                  • 6.smiech Re: boola 30.03.12, 17:55
                    Czy nie dosc juz na tym forum dzis namajaczylas ? Wez proszki i idz spac bo glowa od tych twoich bzdur boola.
                    • bool_a Re: boola 30.03.12, 17:59
                      6.smiech napisał:

> Czy nie dosc juz na tym forum dzis namajaczylas ? Wez proszki i idz spac bo glo
                      > wa od tych twoich bzdur boola.

Weź coś na wzmocnienie, przeczytaj jeszcze raz. Może zrozumiesz.
                      • zdybka boola ty jeszcze zyjesz ????? 30.03.12, 20:08
                        Nic sie nie zmienilas !!!!
                        Jak zwylke ,wszystkie rozumy pozjadalas.
                        • bool_a Re: boola ty jeszcze zyjesz ????? 30.03.12, 20:13
                          zdybka napisała:

> Nic sie nie zmienilas !!!!
                          > Jak zwylke ,wszystkie rozumy pozjadalas.

Możesz zapisać się na konsultacje. Pierwszy wolny termin to 22-lipca.
                          • zdybka Re: boola ty jeszcze zyjesz ????? 30.03.12, 20:19
                            A Ty zaraz przechodzisz do konkretow .
                            O tym pozniej ,teraz w formie grzecznosciowej pytam , zyjesz ????
                            • bool_a Re: boola ty jeszcze zyjesz ????? 30.03.12, 21:02
                              dziękuję! (za grzeczność, oczywiście).
    • drmuras Platforma nie obywatelska 30.03.12, 10:10
      Z jakich powodów Platforma ma w nazwie Obywatelskość? co ich działanie ma wspólnego z wolą obywateli których ponad 90 % jest przeciwnych zmianą systemu ? Myślę że tyle ile miała Polska Zjednoczona Partia Robotnicza z robotnikami
      • obraza.uczuc.religijnych Re: Platforma nie obywatelska 30.03.12, 10:23
        Widać że platfusom chodzi tylko o PR i zwiększenie słupków. Ostachowicz powiedział Tuskowi, że lemingi chcą reformy i Tusk robi reformę.
        • 2_mirabelka40 Re: Platforma nie obywatelska 30.03.12, 10:36
          Skoro nie jesteś z tym krajem związany, to się nie wymądrzaj a zajmij się tym krajem, który jest Ci bliższy.
          • obraza.uczuc.religijnych Re: Platforma nie obywatelska 30.03.12, 11:01
            Odwal się od Herberta. Patrioci ci tego nie wybaczą.
        • jk1962 Re: Platforma nie obywatelska 30.03.12, 15:15
          obraza.uczuc.religijnych napisał:
          Widać że platfusom chodzi tylko o PR i zwiększenie słupków.
          ............................
          Kula w płot. Akurat efektem tej reformy jest spadek słupków a nie "zwiększenie słupków".
          Wszystkie badania opinii publicznej na to wskazują. Nie znasz ich? Nie wiesz o czym mówisz?
          Tak jak ta związkowa tłuszcza ogłupiona przez ich zakłamanych przywódców tak i Ty nie masz pojęcia o czym mówisz.
      • ar.co Re: Platforma nie obywatelska 30.03.12, 17:29
        Jakieś 85% pracujących (nie mówiąc już o wszystkich obywatelach) nie należy do związków zawodowych. Jakim prawem związki zawodowe wypowiadają się w imieniu osób do nich nie należących?
        • bool_a Re: Platforma nie obywatelska 30.03.12, 18:00
          ar.co napisała:

> Jakieś 85% pracujących (nie mówiąc już o wszystkich obywatelach) nie należy do
          > związków zawodowych. Jakim prawem związki zawodowe wypowiadają się w imieniu os
          > ób do nich nie należących?

z mocy prawa tj. ustawy o związkach zawodowych.
          • ar.co Re: Platforma nie obywatelska 30.03.12, 19:58
            Wg przywołanej przez ciebie ustawy "Na wniosek pracownika niezrzeszonego związek zawodowy może podjąć się obrony jego praw i interesów wobec pracodawcy. " Czy 85% niezrzeszonych pracowników wnioskowało, żeby Duda w ich rzekomym interesie wyprawiał zadymy pod Sejmem? Jakoś nie było słychać.
            • bool_a Re: Platforma nie obywatelska 30.03.12, 20:14
              ar.co napisała:

> Wg przywołanej przez ciebie ustawy "Na wniosek pracownika niezrzeszonego związe
              > k zawodowy może podjąć się obrony jego praw i interesów wobec pracodawcy. " Czy
              > 85% niezrzeszonych pracowników wnioskowało, żeby Duda w ich rzekomym interesie
              > wyprawiał zadymy pod Sejmem? Jakoś nie było słychać.

Duda tutaj występuje z innego paragrafu.
    • zbyszeko2.pl Emerytury. W Sejmie debata, pod Sejmem związkowcy 30.03.12, 10:11
      Taki - owaki DEBIL pali opony przed Sejmem!
      DRUGO /debil/ LŻY POLSKĘ z trybuny Sejmu !
      DOŚĆ DEBILI w PRAWDZIWEJ SOLIDARNOŚCI !
      Dość nieuków w PSL.
      Cieszą się ze swojej ... GŁUPOTY ! KRETYNI !
      Dotyczy to też SLD . A ... PiS - szkoda słów .

CZyje to dzieci pod Sejmem ? Preze-SIKA ?
      • wiechuta Re: Emerytury. W Sejmie debata, pod Sejmem związk 30.03.12, 11:29
        Niestety, to jest prawda. I najgorsze, że w imię wolności obywatelskich nikt tych debili spod sejmu nie ruszy.
    • 2_mirabelka40 Emerytury. W Sejmie debata, pod Sejmem związkowcy 30.03.12, 10:18
      Czy tam aby nie ma (pod Sejmem) głównie działaczy oraz związkowców, którzy mają przywileje???
    • danz68 Koalicja zdrajcow... 30.03.12, 10:33
      "Reforma" emerytalna przeprowadzana przez targowicki rzad Tuskina to pozbawienie olbrzymiej rzeszy dzisiejszych 30 i 40 latkow prawa do godziwej emerytury.Glownym problemem jest tu moim zdaniem nie samo podniesienie wieku do 67 lat,bowiem tak dzieje sie w wielu krajach. W dzisiejszej Polsce Tuskinow,Palikotow,Niesiolowskich,Rychow i Zdzichow wieksza czesc spoleczenstwa nie ma szans na godziwe zycie na starosc. Co bedzie z pracobiorcami,ktorzy z roznych powodow nie dopracuja do 67 roku zycia...? Smiem twierdzic,ze takowych bedzie kilkadziesiat procent. Oni dostana swiadczenia czastkowe tj. za przejscie w stan spoczynku w wieku 65 lat dostana 50% swiadczen,a wiec swiadczenia ponizej minimum socjalnego i to za 40 i wiecej lat pracy !!!. Dlaczego targowicki premier nie wzoruje sie na dzialaniach swoich niemieckich mocodawcow,gdzie owszem wiek emerytalny podnosi sie stopniowo do 2030 roku (67 lat),ale kazdy pracobiorca ma mozliwosc wczesniejszego przejscia na godziwa emeryture po 35 latach placenia skladek emerytalnych.Tam emerytura bedzie uszczuplona o 11 procent za trzy lata,dzis dotyczy to 62 latkow. Propaganda ekipy Tuskina wspomagana przez dyspozycyjne,polskojezyczne,ale na pewno nie polskie media oparta jest na klamstwie.Spoleczenstwo jest kretynizowane przez rzygowisko michnikowskich mediow,wrogow wszystkiego co polskie i wartosciowe.
      Jezeli rzeczywiscie zbierze sie pod Sejmem jak to zapowiada Solidarnosc 50 tysiecy ludzi,powinni oni rozpedziic to gniazdo nieudolnosci i zdrady.
      • jk1962 Re: Koalicja zdrajcow... 30.03.12, 15:27
        danz68 napisał:
        "Reforma" emerytalna przeprowadzana przez targowicki rzad Tuskina to pozbawienie olbrzymiej rzeszy dzisiejszych 30 i 40 latkow prawa do godziwej emerytury.
        .................
        Nie popisuj się głupotą. Debata o emeryturach trochę już trwa i nawet ludzie ciężko ograniczeni umysłowo mieli czas aby zapoznać się z problemami naszego systemu emerytalnego. Wobec tego powiedz jak te problemy rozwiązać a nie udawaj durnia.

Co bedzie z pracobiorcami,ktorzy z roznych powodow nie dopra
        > cuja do 67 roku zycia...?

To samo co z tymi co teraz nie mogą "dopracować" wieku emerytalnego.

Propaganda ekipy Tuskina wspomagana przez dyspozycyjne,polskojezyczne
        > ,ale na pewno nie polskie media oparta jest na klamstwie.

Jakie kłamstwa? Pewnie smoleńskie?

Jezeli rzeczywiscie zbierze sie pod Sejmem jak to zapowiada Solidarnosc 50 tysi
        > ecy ludzi,powinni oni rozpedziic to gniazdo nieudolnosci i zdrady.

I wtedy władzę przejmie Jarosław Zbaw Polskę? Wasze niedoczekanie.
    • tenochtitlan3 Ratunku! 30.03.12, 10:35
      Zakupiłem wczoraj po bardzo korzystnej cenie parówki (2,99 za kilogram) w renomowanym polskim hipermarkecie. Zjadłem tak z pół kilo i teraz boli mnie brzuch.
      Czy to może mieć związek z tą solą drogową, o której tak dużo się pisało w ostatnim czasie? Podobno jest bardzo zdrowa i można ją jeść łyżkami ale czy sanepidowi można wierzyć?
      Mój problem jest o tyle większy, że korzystając z niewiarygodnej promocji zakupiłem całe 3 kilogramy tych parówek. Teraz mam dylemat co z nimi zrobić.
      Próbowałem już nakarmić nimi mojego kota ale on obwąchał je i nie tknął nawet jednej. Pies sąsiada też nie był skłonny do ich konsumpcji. Przez to wszystko nie mogę teraz spać.
      Ludzi dobrej woli proszę o poradę słowną i wsparcie duchowe.
      • bool_a Re: Ratunku! 30.03.12, 12:15
        bardzo dobra metoda testowania żywności. Doświadczenie uczy.
        Nastepnym razem proponuję kupić jedną parówkę na próbę - zwierzęta wyczuwają rzeczy jadalne.
      • 0721x Re: Ratunku! 30.03.12, 13:04
        przed zakupami postaraj się myśleć rozumiem że dla ciebie to wysiłek ale jednak
      • gate.of.delirium Nie maltretuj kota, zanieś to związkowcom... 30.03.12, 13:16
        ... głodnym nie wybierać...
      • jk1962 Re: Ratunku! 30.03.12, 15:30
        tenochtitlan3 napisał:

> Zakupiłem wczoraj po bardzo korzystnej cenie parówki (2,99 za kilogram) w reno
        > mowanym polskim hipermarkecie.
        ................................................
        Niestety zostałeś oszukany. To nie są parówki. Zanieś to do Sanepidu. Nie jedz tego! Nie pozwól aby ktokolwiek to jadł, nawet zwierzęta.
    • tenochtitlan3 Ojej... 30.03.12, 10:52
      Coś mi się pomyliło i zamiast na forum dotyczącym polskich konsumentów i ich zarobków dałem wpis na forum związanym z reformą emerytalną...
      Żeby nie było i ja wyrażę swoje zdanie w tej kwestii:

Ludzie! Przecież Pan Premier grzecznie wam wytłumaczył, że pieniędzy jest za mało i trzeba je jakoś inaczej podzielić. W pierwszej kolejności muszą być zaspokojone potrzeby: policjantów, żołnierzy, sędziów, prokuratorów, górników i wielu innych grup zawodowych bez których Rzeczpospolita przepadnie na wieki wieków.
      Ludzie nie rozumieją, że to właśnie policja i wojsko stoi na straży porządku. Porządku, który pozwala ludziom pracować na śmieciowych umowach za 1000 PLN i liczyć na emerytury rzędu 400 złotych. Ten porządek i system ktoś musi ochraniać. I temu komuś trzeba godnie zapłacić.
      A reszta bydła niech się weźmie do roboty, bo agent Tomek czeka na swoje 4000 emeryturki za miesiąc marzec.
      • bool_a Re: Ojej... 30.03.12, 12:18
        błąd, agent Tomek już dostał emeryturę 4071zł - jego emerytura też jest chyba waloryzowana.
    • pompo0 Emerytury. W Sejmie debata, pod Sejmem związkowcy 30.03.12, 11:49
      Słusznie, że nie pozwolono wejść demonstrujacym do Sejmu. Miał być w Sejmie happening? Przecież o to Prawicy chodziło. Niech Ludzie Kaczyńskiego i Ziobry przejdą do demonstrujących i razem demonstrują. Dlaczego nic nie mówią, ze ostatnia waloryzacja emerytur i rent jest krzywdząca dla tych którzy mieli kwalifikacje emeryturę tylko dlatego ze mieli większa podstawę do wyliczenia Emerytury. Składało sie na ta podstawę wykształcenie i co najważniejsze staż pracy. Ja pracując uczyłem sie i jednocześnie idąc na emeryturę miałem za sobą 49 lat stażu pracy (pracowałem od 16 lat życia). A teraz doczekałem sie tego że nieuki i lenie, bo tak w większości traktuję tych którzy sie nie chcieli uczyć i szli na emerytury i renty pod byle jakim pretekstem mają taką samą waloryzacją jak ja i mnie podobni. To jest dopiero niesprawiedliwość i źle pojęta zasada że żołądki mają wszyscy jednakowe. Tak, tylko na papu trzeba pracować a nie stać pod kioskami z piwem i pod byłe jaskim pretekstem chodzić na zwolnienia lekarskie, przechodzić na zasiłki przedemerytalne i wcześniejsze emerytury i renty - zdobyli (te ostatnie najczęściej w sposób przekupny). I to jest sprawiedliwość społeczna?. Tego Panowie Kaczyńscy i Ziobro, Palikot i im podobni nie krytykują? Czy takie same waloryzacje jak ja będą mieli emeryci służb mundurowych i górnicy. emerytowani Sędziowie i Prokuratorzy i Eurodeputowani?.
    • jurber1 Emerytury. W Sejmie debata, pod Sejmem związkowcy 30.03.12, 11:58
      Przytoczone przez Dariusza Rosatiego dawne słowa Kaczyńskiego i Millera o konieczności przeprowadzenia reformy emerytalnej powinny być jasne nawet dla "najciemniejszego ludu PISowskiego" [wg Kurskiego/Dorna].
    • azeta7 Związkowcom - WAŁA !!! 30.03.12, 12:02
      Burzą się stoczniowcy, walczą górnicy, protestuje lud pracujący miast i wsi głównie żyjący z ”państwowego garnuszka”. Winnym wszystkiego zła jest każdy premier, każdy rząd, każda władza. Protestujących podpuszczają politycy opozycji tak długo póki sami nie dorwą się do władzy. Wtedy winnymi tych małych pensji, dalekiej emerytury, drożyzny, bezrobocia są ci, co byli przed nimi. I tak ta karuzela kręci się dookoła… Toczą się sejmowe dyskusje, wielkie i małe debaty, a i tak nikt nikomu nie mówi brutalnej prawdy. Nie jestem ekonomistą ani ekspertem gospodarczym, ale żeby poznać prawdę wystarczy trochę zdrowego rozsądku.
      Spójrzmy na to, co w Polsce się stało, na to, co się dzieje i do czego zmierzamy. Żyliśmy kiedyś w PRL gdzie w gospodarce socjalistycznej nie musieliśmy wypełniać pitów, martwić się o utrzymanie stoczni, hut, kopalni. No i zmieniliśmy wszystko. Wspaniali robotnicy pod sztandarami SOLIDARNOŚCI wprowadzili nas w wymarzony, wolny i bogaty świat. Na swoich barkach wznieśli do władzy swoich bohaterów, którym zawierzyli, że potrafią rządzić po nowemu.
      A teraz niech każdy z nas rozwiąże proste zadanie: w spadku otrzymujemy dużą firmę, w której kilka oddziałów produkcyjnych jest zadłużonych i końca tego nie ma. Właściciel nieustannie dopłaca do tych wydziałów. Co robimy? Jeśli nie chcemy zbankrutować musimy te działy zlikwidować lub całkowicie zmienić.
      Taką Firmę przejął w 1989 roku rząd Mazowieckiego, a potem kolejne rządy powstałe dzięki robotnikom wielkich zakładów- największych dłużników, dłużników WSZYSTKICH POLAKÓW! I my nie mamy już chęci by do tego interesu dopłacać. Te Firmy MUSZĄ odejść od państwowego, czyli naszego, wciąż skromnego portfela. Muszą całkowicie się zmienić, muszą zrozumieć, że sami zlikwidowali socjalistyczną gospodarkę! Związkowcy wspierani przez opozycje udają, że tego nie widzą. Chcą by państwo, czyli Kowalski i inni Polacy stale składali się na ich pensje i emerytury. Żądają tego paląc opony, rozwalając urzędy, organizując brutalne manifestacje. A na co liczyliście wywalając socjalizm? Jeśli na pełne towarów sklepy i wielkie pensje to ktoś musi na to zarobić. Ten Ktoś to MY WSZYSCY z wami na czele. I przestańcie kłamać ludzi, że winne są rządy, bo tyle samo winy ponosicie i WY.
      Dzisiaj trzeba spokojnie, WSPÓLNIE, bez zadym i manifestacji przeciwko NASZEJ władzy, walczyć o to by wielkie – Wasze firmy odchodząc od „NASZEGO garnuszka”, wzorem tych europejskich, amerykańskich szybko znalazły partnerów i zaczęły zarabiać dla siebie i dla nas wszystkich. To trochę brutalna prawda, którą winniście otwarcie wyznać wszystkim pracownikom zamiast wypisywać im hasła o „złodziejach”, „tyranach” i nakazywać szturmowania barykad. Socjalizm już tutaj NIE WRÓCI!
    • greges58 Emerytury. W Sejmie debata, pod Sejmem związkowcy 30.03.12, 12:11
      Działacze " związkowi " powinni być finansowani ze składek członkowskich !!!
      Odciąć Bandę od zakładowego Koryta ;)

Praktycznie Oni działają na szkodę załogi !
      W Kompaniach Węglowych - realizują po cichu politykę Dyrekcji,
      ponieważ mają bardzo" mocne " argumenty !!!
      Rozgonić Dziadostwo...
      • ar.co Re: Emerytury. W Sejmie debata, pod Sejmem związk 30.03.12, 17:35
        Też bym tak chciała. Gdyby te 15% pracujących, które jeszcze należą do związków (tak, tak - 85% jest już na tyle mądra, że do nich nie należy), musiało samo zapłacić za wycieczki swoich zawodowych działaczy z Gdańska czy Katowic do Warszawy, to od razu zmieniłoby zdanie co do sensu ich przyspawania do stołków. A tak - koszt zabawy pod sejmem rozłoży się na wszystkich.
    • magnuss Emerytury. W Sejmie debata, pod Sejmem związkowcy 30.03.12, 12:22
      No niestety Polacy nie mogą decydować o sobie samych: sammagnuss.blogspot.com/2012/03/ubezwasnowolnieni.html
      • 0721x Re: Emerytury. W Sejmie debata, pod Sejmem związk 30.03.12, 13:09
        ktoś Ci przeszkadza ? kto?
    • waldemark112 Emerytury. W Sejmie debata, pod Sejmem związkowcy 30.03.12, 13:24
      PIS i SLD ,przebierają nóżkami i prą do władzy.I tylko o to chodzi w tym referendum.Gdy wygrają to krok następny,TUusk przegrał więc musi odejść a więc należy rozpisać wybory.Wciągnęli do tego naiwnego DUdęy i otumanionych związkowców/.I po to są te wielkanocne jaja.
    • waldemark112 Emerytury. W Sejmie debata, pod Sejmem związkowcy 30.03.12, 13:40
      Dodam-ogłądając Niejaką Kępę chce się uciekać choćby na Kubę ,nie da się żyć z takimi przedstawicielami narodu.Prezes Wiedział co robi .wyrzucając idiotkę na zbity pysk.Szacun Prezesie.
    • hardy1 Re: W Sejmie debata, pod Sejmem związkowcy 30.03.12, 14:52
      Nie będę się wypowiadać nt.reformy, bo każdy ma prawo do swojej oceny, i nie zmienię tego swoim wpisem.
      Chcę tylko ocenić wystapienie niejakiej posłanki Kempy z partii Ziobry. Znamy jej wcześniejsze wrzaskliwe "wypowiedzi", ale dzisiaj przeszła sama siebie...i to jest posłanka, któa formalnie decyduje o prawie również w moim imieniu! Bo to mój Sejm...

Krótko - jeżeli ktoś szuka "zagończyka", to do każdej partii czy związku się nada. Jest typową wrzaskliwą babą (nie obrażając normalnych pań. Takimi przysłowiowymi "babami" są i niektórzy, formalnie panowie) bez najmniejszegpo pomyślunku.

Natura daje każdemu 100% możliwości, do podziału między wrzask i rozum. Jej dała 100% tylko we wrzasku. Niestety.
    • ador43 W Sejmie rząd broni reformy emerytalnej. Kaczyń... 30.03.12, 15:40
      host26.pl/2010/12/11/kim-sa-kaczynscy-fakty-mity/ zydkaczynski(patrz link),agent obcego wywiadu ma za zadanie szkodzic Polsce i Polakom.Kiedy u nas bedzie gorzej to poprosi izraelo przekazanie ich metod celem zamordyzmu,pierwszym bedzie wprowadzenie stanu wojennego-wyjatkowego a reszty mozemy sie domyslic.Szkodzi Polsce wewnatrz ,szkodzi jej tez na zewnatrz,tak jak ostatnio wyslal swoja skamlaca zydowke do parlamentu europejskiego by oglosic ze katastrofa byla zamachem.Osmiesza nas na kazdym kroku bo Polska i Polacy to dla niego nic nie znaczace slowa.
    • fedor21 W Sejmie rząd broni reformy emerytalnej. Kaczyń... 30.03.12, 15:53
      Beatko, ty tłusta kocico, jak to z tobą jest? Najpierw wspierasz Solidarność, a później wypominasz Dudzie jego zarobki w nędznej wysokości 20.000,-zł. Wstydź się
    • cemoi07 Przepisy okołoustawowe! 30.03.12, 15:59
      Rząd mógłby złagodzić rygory wprowadzanej reformy emerytalnej równolegle wprowadzając dodatkowe przepisy rekompensujące.

Powinni wprowadzić przepisy zwalniające osoby po sześćdziesiątym roku życia, z zakazu przechodzenia przez ulicę przy palącym się czerwonym świetle, oraz wyłączające je z zakazu kąpieli w miejscach niedozwolonych.
    • fedor21 W Sejmie rząd broni reformy emerytalnej. Kaczyń... 30.03.12, 16:10
      Beatko, ty tłusta kocico o co ci chodzi? Najpierw wspierasz Solidarność i jego przewodniczącego Dudę, a później wypominasz mu jego zarobki. Wstydź się
    • stivi47 W Sejmie rząd broni reformy emerytalnej. Kaczyń... 30.03.12, 16:22
      Ten Duda dostaje zadarmo 11 tys Zlo z Pracy Podatnikow polakow i jeszcze w sejmie kpi sobie z polskiego rzandu i polakow ten nierob leniwy chce aby polska dalej byla biednym krajem Europy bo jak zacznie sie wszystko walic tak jak w grecji to powie potem to rzand jest od tego aby w polsce bylo normalnie a on co umyje rence bo to nie on rzandzil istny Debil Polski unas in Deutschland podniesiono do 67 lat i jakos zaden z ziazkow nieprzyszedl do Bundestagu aby szkalowa Kraj zaden Niemiec sie wogule nie obrarzal a Merkel jeszcze bardziej jest szanowana i lubiana Niemiecka Gospodarka sie wzmocnila a Rentnerzy dostali wiencej w Kassie mamy juz prawie 37 Miliardow nadwyzszki to sie nazywa demokracja i rozumnosc Niemieckiego obywatela polaki8 musza sie jeszcze duzo kultury i poszanowania nuczyc mozeniepisze dobrze po polsku ale 47 lat in Deutschland juz zapomnialem jak sie prawidlowo auf polnisch pisze

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka