Dodaj do ulubionych

Emigracja za zdrowiem

10.04.12, 17:31
Tylko nie piszcie pozniej, ze Holendrzy sa szowinistami, bo nie chca placic podatkow na Polakow. A juz naciaganie biednych Bulgarow na interferon wydaje mi sie wysoce nieetyczne.
Nie jest dla mnie w ogole jasne jakie jest przeslanie takiego artykulu. Czy mamy zwiekszyc skladke na zdrowie? W jaki inny sposob zdobyc pieniadze na lepsze leczenie? Holandia, ani nawet Francja dlugo jeszcze nie bedziemy, jesli kiedykolwiek.

Waclaw Timoszyk
Obserwuj wątek
    • kilokoska Emigracja za zdrowiem 10.04.12, 18:17
      Wyjechalismy z mezem do Szwajcarii na kilka lat z zamiarem powrotu do Polski. Po roku zdiagnozowano u niego SM. Wszystkie leki, wizyty i badania zwraca nam tu ubezpieczenie. Najpierw interferon, pozniej tysabri, teraz gilenya (ok 8 tys pln miesiecznie). Na zadne badanie sie nie czeka, zadnych kolejek.
      Na powrot do Polski po prostu nas nie stac. A szkoda. Chcielibysmy wrocic - w Polsce jest rodzina, przyjaciele, znajome miejsca. Niestety poki co nie zapowiada sie, zeby nasz powrot do kraju byl mozliwy.

Nie mam odpowiedzi jak to naprawic. Sa od tego specjalisci. Po to placimy urzednikom i ekspertom z Ministerstw wszelakich i innych publicznych instytucji, zeby sie tym zajeli.

Potwornie mnie przy tym boli dyskusja w Polsce o refundacji in vitro. Nawet tak bogaty kraj jak Szwajcaria nie refunduje tego zabiegu! To takie smutne, ze nie ma w Polsce pieniedzy na leczenie juz zyjacych, istniejacych ludzi, na usmiezanie bolu, na ulatwianie zycia ale szuka sie pieniedzy na tworzenie nowego zycia. Ja nie odbieram nikomu prawa do in vitro, mowie tylko, ze Polski na to nie stac, i moim zdaniem, w tak niebogatym kraju priorytety powinny byc inne.
    • alakyr To jest hańba tego kraju, hańba tych, którzy do... 10.04.12, 20:11
      takich sytuacji doprowadzili. Tak wygląda kraj w 22 lata po świetlanym projekcie Balcerowicza.
      • kaziuniek-is-one Bez Balcerowicza... 12.04.12, 07:42
        ... to bylibyśmy jak Białoruś. I sądzisz, że byłoby u nas lepiej niż teraz?
        • suga3 Re: Bez Balcerowicza... 19.04.12, 07:33
          bzdety opowiadasz, misiu kolorowy...

PGR-y ze sciany wschodniej mogly spokojnie handlowac nadal z Ruskimi na przyklad za rope i inne surowce, kto powiedzial ze barter jest be?

Bialorus? mamy kilka montowni, ktore sie zwina kiedy niewolnicy zaczna przebakiwac o podwyzkach i caly handel (w tym handel zywnoscia) oddany obcemu kapitalowi...

jak rowniez tak strategiczna galaz jak telekomunikacja, Francuziki jak zechca to cofna ten bardak do XIX wieku!

moglbym tak dlugo...
    • alakyr Re: Oczywiście że zwiększyć składkę. 10.04.12, 20:19
      Nawet na początku I kadencji Tuska wszystko było dograne, niestety później ustami Sawickiej dowiedzieliśmy się że na służbie zdrowia będą robione interesy. No a do tego potrzebna jest słaba kondycja i jak największe zadłużenie jednostek opieki zdrowotnej, łatwiej się "reformuje".
      Masz wytłumaczenie histori opisanych w artykule.
    • vito3 Emigracja za zdrowiem 10.04.12, 20:39
      chorzy zostali zdradzeni[byc moze o swicie]wazniejsze sa stadiony,odszkodowania milionowe dla rodzin smolenskich a z chorym dzieckiem rodzina musi sie tulac na laske innych narodow to jest hanba nie tylko tego rzadu,ladujcie w dupe miliardy kosciolowi niech te wieprze tucza sie do jeszcze szerszych rozmiarow a czlonkow narodu won na cmentarz
    • agulha Re: Emigracja za zdrowiem 10.04.12, 23:30
      Wystarczy porównać ten artykuł z artykułem "Gazety" sprzed kilku dni o odmowie wizy USA dla jakiegoś dziecka (zapomniałam imienia), co tam miało jechać na leczenie (choroby genetycznej, nieuleczalnej).
    • kotek.filemon Re: Emigracja za zdrowiem 19.04.12, 09:28
      Ech, nie ma to jak na Zielonej Wyspie Dobrobytu(TM)...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka