Dodaj do ulubionych

Mała Azja nas opuszcza

• elzbieta09 Re: Mała Azja nas opuszcza 20.04.12, 04:54
      opinia4
      Wyjeżdżają? i słusznie.
      jestem z Ukrainy, pochodzę z dość dużego miasta,
      _______
      Mam sytuacje bardzo podobna do Twojej, tez doktoraty, studia w obu krajach, wiele rzeczy umiem, ale szanse na dobrze płatna prace i awans żadne. Jest jedna róznica miedzy nami. Jestem Polką i mieszkam w Stanach. Niestety, losy obcokrajowca wszedzie na swiecie sa takie same.
      • kichchi W Polsce jest inna mniejszość do integracji 20.04.12, 06:37
        jest ich około 20 % i czują się tu obcy. to wystraszona, tępa i zahukana dzicz o mentalności rodem ze średniowiecza połączonej z PRL. mają nawet swojego małego lutera kinga.
    • hubkulik Mała Azja nas opuszcza 20.04.12, 07:25
      Podobno demografia jest taka, że powinniśmy ściągać pracowników z zagranicy, bo za jakiś czas nie będziemy mieć rąk do pracy, szczególnie w pracach mało wykwalifikowanych.
    • frodobaggins1 Mała Azja? co ten gosciu chcial powiedziec 20.04.12, 07:54
      Jezel chodzi o Mala Azje w sensie geograficznym (Asia Minor) to cos zupelnie innego niz Azja Poludniowa-Wschodnia skad mianowicie pochodza wietnamczycy oraz ci z ChRL! Ale jezeli gosciu chcial to ujac w sposob obrazliwy dla azjatow "mali azjaci" to pewnie mu sie udalo!

Co do zycia w Polsce szczerze mowiac nie jest to latwe nawet dla emigrantow majacych ten sam zewnetrzny wyglad, rysy co polacy, np. Ruscy, Ukraincy czy Czeczency, w gruncie rzeczy polacy sa naprawde rasistami, nie lubia kiedy arabowie czy turcy przyjezdzaja do Polski ale lubia bawic sie w Tunezji czy Istambulu! Stereotypowo patrza na murzynow z Afryki nadal myslac kategoriami "cala Afryka to bantustan"!
    • ado43 Bezrobocie 20.04.12, 08:27
      I gdzie teraz Polacy będą pracować?!?!
    • pawelekok Nie chcą pracować na nasze emerytury 20.04.12, 08:48
      Teraz to już trzeba będzie pracować do 70-tki.
    • burina Re: Mała Azja nas opuszcza 20.04.12, 09:17
      opinia4 napisał(a):
      > poza tym muszę wypełnić takie wymagania, które n
      > ie wypełni duża część Polaków...
      Ale co proponujesz, żeby kraje przyjmowały imigrantów jak leci? Żeby zniechęcały do szukania pracy i wypłacały świadczenia socjalne? Powiedz mi, jak wyobrażasz sobie funkcjonowanie kraju, który nie stawia żadnych ograniczeń?
      Ponadto, chyba jednak z Polakami i ich podatkami nie jest tak źle, skoro zafundowali Tobie wykształcenie. Chyba jednak nie jest tak, że miejscowi się lenią a tylko imigranci uczciwie zasuwają.
      A tak swoją drogą, jak już, to 'których', a poprawnie, to by było 'jakich'.
    • cyklista Mała Azja nas opuszcza 20.04.12, 09:24
      Okrutna prawda jest taka, że bogate narody budują swój dobrobyt na tanich nielegalnych imigrantach. Np. Meksykanie w USA - mogliby tę emigrację zablokować, ale wiedzą że by ich to zrujnowało. I tak jest na całym świecie.
    • kcramsib Mała Azja nas opuszcza 20.04.12, 09:43
      W "Autostopem przez Galaktykę" ziemię opuściły delfiny, w rzeczywistości Polskę opuszczają Wietnamczycy ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka