wojtekd38 Grabowski: Być dobrym Polakiem to nie być aż Po... 29.04.12, 06:17 Filozofia pana Grabowskiego jest moja filozofia. Te przegrane powstania 19 wieku nic nie nauczyly Polakow . Decyzja o Powstaniu Warszawskim podjela KG AK w Warszawie pomimo deczyzji Rzadu Lon. przywiezionej przez Nowak Jezior. zakazujacej wybuchu i informujacej o stanowisku Aliantow i Rosji. Pisze o tym Nowak w pamietnikach ktory sam przylaczyl sie do Powstania. Najwieksza tragedia w historii ludzkosci. Wiem cos o tym bo zginely 3 rodziny sposrod moich krewnych i groby sa puste. Odpowiedz Link Zgłoś
herbapol Re: Grabowski: Być dobrym Polakiem to nie być aż 29.04.12, 16:40 Ja też się pod tym podpisuję. Odpowiedz Link Zgłoś
aekielski Grabowski: Być dobrym Polakiem to nie być aż Po... 29.04.12, 07:46 Świetny komentarz, nic ująć. Dodam natomiast,że wiem skąd się biorą ci aż Polacy. Sprzyja temu obecna ordynacja wyborcza do Sejmu RP. To właśnie ta ordynacja powoduje, że prezes Jarosław Kaczyński mógł zapowiedzieć, że w polityce będzie bruździł do 2049 roku i ja mu wierzę. Chyba, że ordynacja to zostanie zmieniona, ale jak? Czy tylko rewolucja przed nami? Odpowiedz Link Zgłoś
para-lela Grabowski: Być dobrym Polakiem to nie być aż Po... 29.04.12, 11:09 Wyborcza lansuje takie bredzenie, jak wiemy GW to lewica pochodzenia żydowskiego i taką lansuje wizję Polski i Polaków, a że znajdzie zawsze jakiegoś "pożytecznego idiotę" (patrz znaczenie słowa "pożyteczny idiota" w Wikipedii) to go drukuje, żeby inni idioci go naśladowali i paplali to co on. Odpowiedz Link Zgłoś
pn-ski Re: Grabowski: Być dobrym Polakiem to nie być aż 29.04.12, 15:01 Kierownictwo PiS jest pochodzenia żydowskiego, tylko co z tego wynika" To dobrze czy źle dla żydów? Odpowiedz Link Zgłoś
herbapol Re: Grabowski: Być dobrym Polakiem to nie być aż 29.04.12, 16:42 O sobie mówisz,pożyteczny idioto. Odpowiedz Link Zgłoś
janlete Re: Grabowski: Być dobrym Polakiem to nie być aż 29.04.12, 20:22 Ja bym nawet nie nadużywał słowa "pożyteczny"... Odpowiedz Link Zgłoś
aaannemarie Grabowski: Być dobrym Polakiem to nie być aż Po... 29.04.12, 11:14 Przeczytałam cały wywiad w papierowym wydaniu i jest tam więcej o życiu, literackich referencjach Pana Grabowskiego, jego stosunku do teatru niż o patriotyzmie tout court. Warto przeczytać, mądry gość. Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
para-lela Re: Grabowski: Być dobrym Polakiem to nie być aż 29.04.12, 11:16 aktor jest od czytania kwestii podsuniętych przez scenarzystę, a tu scenarzystą jest GW ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
pn-ski Re: Grabowski: Być dobrym Polakiem to nie być aż 29.04.12, 15:02 Mylisz się. To jest wywiad z aktorem, a nie rola. Odpowiedz Link Zgłoś
herbapol Re: Grabowski: Być dobrym Polakiem to nie być aż 29.04.12, 16:44 pn-ski napisał: > Mylisz się. To jest wywiad z aktorem, a nie rola. - Nie próbuj dyskutować z durniem.Nigdy go nie przekonasz. Odpowiedz Link Zgłoś
aaannemarie Re: Grabowski: Być dobrym Polakiem to nie być aż 29.04.12, 17:25 Para-lela, GW nie jest niczyim scenarzystą, tak myślą tylko ci, którzy muszą mieć scenariusz. Ludzie wolni nie. Odpowiedz Link Zgłoś
mignik Grabowski: Być dobrym Polakiem to nie być aż Po... 29.04.12, 13:38 Pluj, pluj, ślina to nie krew. Odpowiedz Link Zgłoś
tysprag Grabowski: ??????????????????????????????????????? 29.04.12, 21:16 Jedna prośba. Gdybym mógł prosić bez tego nieznośnego poczucia wyższości i pouczeń. We mnie np. budzi pan w ten sposób tylko uczucie pogardy ......................... Odpowiedz Link Zgłoś
jedimaster0 Grabowski: Być dobrym Polakiem to nie być aż Po... 30.04.12, 11:42 gdybym byl mlodszy i w Polsce, nosilbym twoj tornister, jestes wspanialy Andreas :) oby cie jeszcze dlugo i wiele bylo Odpowiedz Link Zgłoś
toporowa polish jokes Grabowskiego 01.05.12, 01:11 Dywagacje Grabowskiego nt. powstań i katastrofy smoleńskiej można rozpatrywać wyłącznie w kategorii jakichś ponurych „polish jokes”. Oto np. jak Grabowski wyjaśnia „dlaczego zginęło 200 tys. ludzi i dlaczego Warszawa musiała być zburzona”: „Dlatego, że paru wysokiej rangi oficerów – aż Polaków – wysłało na śmierć niepełnoletnich chłopców i dziewczyny”. I kropka. Winni nieszczęścia są więc Polacy - idioci, (czy aby w dodatku nie pijani, jak to mają w zwyczaju?), którzy wzięli i spalili sobie miasto doszczętnie. Jak przystało na bohaterów - „polish jokes” oczywiście. Tak to widzi Grabowski, chyba jednak zbyt długo krzątający się w oparach kulturalno-intelektualnego mulu. Dodajmy - polscy powstańcy, to nie to co np. Francuzi i Czesi, którzy wzniecili tak doskonale przygotowane powstania w Paryżu i w Pradze, że mało kto je zauważył. Nawet Niemcy. Szast prast, pół dnia powstania i miasta zostały wyzwolone od Niemców, a co ważniejsze, nawet jedna szyba nie poszła. Albo taka katastrofa smoleńska, ze szczególną starannością wyjaśniona do metra w głąb, która jednak (z przyczyn jakoś niesprecyzowanych przez Grabowskiego) „jest naszym wstydem narodowym” i „okrywa nas, Polaków hańbą”. Bo Polacy, szczególnie ci z Krakowskiego Przedmieścia, oczywiście nie zdając sobie absolutnie sprawy z tego wstydu narodowego oraz hańby przyłażą na Krakowskie Przedmieście, żeby sobie, jak to ujął Grabowski, poświętować w blasku katastrofy. No i, czyż ta analiza poczyniona przez Grabowskiego nie jest także „polish joke”? Myślę, że dla Gazety Wyborczej najistotniejsze jest, że „swój chłop”, czyli heros popularnego serialu przystępnie wyjaśnił rzeszom swoich sympatyków, co należy wiedzieć o Powstaniu Warszawskim i o katastrofie smoleńskiej. Wszakże pytanie Grabowskiego: „dlaczego miałby on kochać Ojczyznę bardziej niż żonę albo dziecko?” zawisło w powietrzu bez odpowiedzi. Spróbujmy to wyjaśnić. Chyba jednak nikt nie wymaga od Grabowskiego aby zmuszał się do kochania Ojczyzny. Wystarczy jeśli będzie wobec Polski lojalny. Czyli - jeśli np. nie będzie puszczał w obieg kolejnej porcji bredni na poziomie „polish jokes” utwierdzających opinię o Polakach jako o idiotach. Bowiem to nie jest dobre także dla dziecka, które Grabowski kocha. Jeśli wyruszy ono kiedyś w świat, lepiej aby nie musiało przełamywać rozpowszechnionych stereotypów, że jak Polak, to musi być kiepski. Odpowiedz Link Zgłoś
antropoid Re: polish jokes Grabowskiego 01.05.12, 15:33 > Chyba jednak nikt nie wymaga od Grabowskiego aby zmuszał się do kochania Ojczyz > ny. Wystarczy jeśli będzie wobec Polski lojalny. Czyli - jeśli np. nie będzie > puszczał w obieg kolejnej porcji bredni na poziomie „polish jokes” > utwierdzających opinię o Polakach jako o idiotach. Są jeszcze lepsze dowody "lojalności", zwłaszcza bezrefleksyjna wiara w bzdurne i histeryczne teorie sPiSkowe, zwłaszcza na temat pewnej katastrofy. Grabowski nie musi wymyślać "polish jokes", to się tworzy samo - ostatnio najczęściej na Krakowskim Przedmieściu. Odpowiedz Link Zgłoś
pedro-ss My Slazacy 01.05.12, 18:41 My Slazacy i nasz pragmatyzm nie pozwala nam pojac polskiego romantyzmu. Grabowski w tym wywiadzie mial cos ze Slazaka. Umilowanie malej ojczyzny, nieprzesadny patriotyzm i niezrozumienie dla tych co swietuja kleski. Odpowiedz Link Zgłoś