Dodaj do ulubionych

Sierp i młot to jednak nie swastyka

• a_dm kompromitacja Wyborczej 12.06.12, 09:23
      Kolejny kompromitujący tekst pana Zasunia. Z taką wiedza należy udać się do szkoły podstawowej, a nie brać się za pisanie publicystyki.
      Komunizm pochłonął znacznie więcej ofiar, niż faszyzm. Sam Hołodomor to 7 milionów ofiar.
      Stalina uważa się za największego zbrodniarza świata, z kontem około 50 milionów ludzi. A gdzie Chiny, Kambodża, Angola, Etiopia? Cała Ameryka Południowa?.
      .
      Wstyd, panie Zasuń.
      • highly.sceptical Re: kompromitacja Wyborczej 12.06.12, 11:11
        > Stalina uważa się za największego zbrodniarza świata, z kontem około 50 milionów ludzi.

Stalin rzeczywiście jest w czołówce, ale liczba 50 milionów jest najprawdopodobniej znacznie zawyżona, chociaż rzeczywiście wiele źródeł – zwłaszcza starszych, sprzed otwarcia archiwów sowieckich – taką podaje, niekiedy nawet większą. W najnowszej literaturze jednak na ogół szacuje się liczbę ofiar stalinizmu na 20 milionów, a są historycy, którzy i tę liczbę uważają za przesadzoną, twierdząc, że było to raczej kilkanaście milionów.

W każdym razie Stalin miał na koncie miliony ofiar śmiertelnych, trzeba też pamiętać o ludziach, którzy przeżyli, a których zniszczono w łagrach, choć pozostawiając przy życiu. Także pamiętajmy o rodzinach tych wszystkich ofiar. Pamiętajmy też, że stalinizm niszczył ludzi moralnie, intelektualnie i duchowo: niekoniecznie trzeba człowiekowi pakować 8 gramów w potylice bądź gnać na wyniszczające roboty ogólne przy głodowej racji chleba, żeby zabić w nim człowieczeństwo.

Związek Sowiecki, i w ogóle komunizm, to była jedna z największych katastrof w historii świata, relatywizowanie tego jest po prostu nieprzyzwoite.
        • a_dm Sceptical 14.06.12, 07:57
          Jeśli chodzi o ofiary Stalina, to na pewno nie jest to 15 milionów. Tyle to on zabił Ukraińców, licząc Hołodomor, głód lat dwudziestych , Gułag, Zielony Klin, "rozkułaczanie", II Wojnę i represje lat pięćdziesiątych.
          Nie do końca wiadomo, jak traktować ofiary II Wojny Światowej - wielu ludzi obarcza nimi wyłączie Hitlera. A to nie Hitlera wina, że NKWD strzelało w plecy czerwonoarmistów, aby ich "motywować" do ataku. Albo za 200 tysięcy sowieckich żołnierzy w trakcie operacji berlińskiej - bo Stalin chciał zdobyc Berlin przed Aliantami.
    • sprzeciw21 Autor zapomina o Korei Północnej 12.06.12, 09:25
      Autor zapomina, że istnieje Korea Północna, w którym wysyła się do obozów lub morduje się osoby o nie dość wyraźnych poglądach prokomunistycznych. Autor zapomina o terrorystach z FARC w Kolumbii, Świetlistego Szlaku w Peru itd. Nawet jeśli nie przedstawiają tej siły co kiedyś, to wcale nie zniknęli.
      • baalsaack Re: Autor zapomina o Korei Północnej 12.06.12, 11:40
        O Korei Północnej pisałem już wcześniej w kilku komentarzach i powtórzę - z komunizmem to ten kraj nie ma nic wspólnego. I nawet sam przestał twierdzić, że ma, wykreślając słowo "komunizm" z konstytucji i dawno już zarzucając wszelkie odwołania do marksizmu-leninizmu. W czasach zimnej wojny było to użyteczne, żeby korzystać z pomocy ZSRR, teraz nie ma co udawać, że kraj ten jest czymkolwiek innym niż dynastyczną dyktaturą. To system unikatowy.
        • highly.sceptical Re: Autor zapomina o Korei Północnej 12.06.12, 11:45
          > O Korei Północnej pisałem już wcześniej w kilku komentarzach i powtórzę -
          > komunizmem to ten kraj nie ma nic wspólnego.

A Ci już pisałem, że polscy komuniści z KPP są innego zdania, przedstawiają Koreę Pn. jako wzór do naśladowania, utyskują nad skierowaną przeciw niej "burżuazyjną propagandą", opłakują Umiłowanych Przywódców Ludu Koreańskiego, doceniają ich ogromne sukcesy w budowaniu komunizmu i tak dalej.

Wybaczysz, ale jednak wolę zaufać fachowcom.
      • tornson Korea Północna to monarchia dziedziczna, 12.06.12, 16:04
        a z komunizmem ma tyle wspólnego co i z demokracją.
    • bolek_i_jego_worek Sierp i młot to jednak nie swastyka 12.06.12, 09:53
      Z tego co się orientuje to Pol Pot swoją działalność prowadził pod flagą z sierpem i młotem. Czy redaktorek mógłby przytoczyć liczby (mogą być nawet te względne) ile ten skurczybyk załatwił ludzi.
    • askold Sierp i młot to jednak nie swastyka 12.06.12, 10:10
      Szanowny panie redaktorze !
      Przyjmijmy roboczo, iż w imię komunizmu wymordowano mniej ludzi niż pod hasłami nazizmu i faszyzmu (co oczywiście jest nieprawdą). Od ilu zatem milionów ofiar mniej, sierp i młot, mają lepsze konotacje niż swastyka ? Czy mógłby Pan redaktor przeprowadzić egzegezę naukową swojego twierdzenia ? Bardzo proszę.
    • gnom_opluwacz Re: Sierp i młot to jednak nie swastyka 12.06.12, 10:20
      Nie dlatego, że komunizm jest "lepszy" jako ideologia - w pismach Marksa czy Lenina nie znajdziemy takiej nienawiści do innych ludzi jak w "Mein Kampf" Hitlera czy w "Micie XX stulecia" Alfreda Rosenberga.

===============

A PT Autor to miał w ręku "Mein Kampf", czy nie miał? Bo poziom "nienawiści" jest podobny jak co niektóre "postępowe" wpisy na forum Gazety. Nic o eksterminacji, nic o zabijaniu, ot - "siedzą Żydzi i ssą niemiecką krew, a poza tym, gdyby nie ci cholerni Czesi, to wszystko poszłoby dobrze w CK Monarchii". Bełkotliwe i bez pretensji do naukowości, coś jak teksty o "czarnej mafii ssącej Polskę", albo o zaczajonych pisowcach.

Szanowny autorze, nie "teoria", wyłożona w manifeście politycznym, a praktyka decyduje. A ta, jaka jest, widzimy.
    • vibhisana Sierp i młot - gratulacje Rafale Zasuń! 12.06.12, 10:34
      Bardzo dobrze zasunąłeś wsciekłej polskiej Prawicy, bo to epitet który świetnie im pasuje. Podrywają sie jak zombie z grobu na hasło "Ruski" czy "Komunizm", by(jak uczy Kosciół) stale i wiernie świadczyć o swej nienawiści. Co do tresci artykułu, to mam taką uwagę, że Komunizm w wydaniu Radzieckim miał oprócz minusów, też i plusy. Jeden przykład, to uświadamianie robotników na całym świecie, że mają prawo do współpodmiotowości w procesie produkcji jako ludzie - należy im się godna płaca i ludzkie traktowanie. Za komuny gnano do roboty, ale ludźmi nie pomiatano tak jak dziś. Choćby to wyróżnia in plus Komunizm względem Nazizmu, jako niosacy pewne uniwersalne wartości dotyczące wszystkich ludzi.
      • kapitan.kirk Re: Sierp i młot - gratulacje Rafale Zasuń! 12.06.12, 11:13
        vibhisana napisał:

> Jeden przykład, to uświadamianie robotników na całym świecie, ż
        > e mają prawo do współpodmiotowości w procesie produkcji jako ludzie - należy im
        > się godna płaca i ludzkie traktowanie. Za komuny gnano do roboty, ale ludźmi n
        > ie pomiatano tak jak dziś.

Poucz mnie, proszę, jakież to prawa mieli robotnicy w państwach komunistycznych, których to praw zarazem pozbawieni byli ich towarzysze na tzw. Zachodzie.
        Pzdr
        • tornson Re: Sierp i młot - gratulacje Rafale Zasuń! 12.06.12, 15:21
          kapitan.kirk napisał:

> Poucz mnie, proszę, jakież to prawa mieli robotnicy w państwach komunistycznych
          > , których to praw zarazem pozbawieni byli ich towarzysze na tzw. Zachodzie.
          Prawa pracownicze i socjalne na Zachodzie wprowadzano ze strachu przed rewolucją ze Wschodu. Po rozwiązaniu ZSRR wszystkich tych praw powoli pozbawia się obywateli.
      • sverir Re: Sierp i młot - gratulacje Rafale Zasuń! 12.06.12, 11:44
        > Choćby to wyróżnia in plus Komunizm względem Nazizmu, jako niosacy pewne uniwersalne
        > wartości dotyczące wszystkich ludzi.

Jako rasowy komunista w nazizmie też znajdziesz coś dla siebie - wyeliminowanie zysku jako przyczyny dla działalności gospodarczej.
        • tornson Re: Sierp i młot - gratulacje Rafale Zasuń! 12.06.12, 15:28
          sverir napisał:

> Jako rasowy komunista w nazizmie też znajdziesz coś dla siebie - wyeliminowanie
          > zysku jako przyczyny dla działalności gospodarczej.
          Henry Ford czy dziadzio G.W.Busha Prescott, jak i niemal wszyscy ówcześnie niemieccy przemysłowcy nie zgodzili by się z tymi twoimi śmiesznymi rewelacjami.
          • sverir Re: Sierp i młot - gratulacje Rafale Zasuń! 12.06.12, 15:34
            Ford ideologiem nazizmu? Skąd czerpiesz takie rewelacje?
            • tornson Re: Sierp i młot - gratulacje Rafale Zasuń! 12.06.12, 15:39
              sverir napisał:

> Ford ideologiem nazizmu? Skąd czerpiesz takie rewelacje?
              Doucz się ignorancie! Ford i Bush byli zauroczeni Hitlerem, finansowali go, koncern Forda współpracował z faszystami nawet po przystąpieniu USA do IIWŚ!
      • wuk4 Re: Sierp i młot - gratulacje Rafale Zasuń! 12.06.12, 12:10
        vibhisana napisał:

> Bardzo dobrze zasunąłeś wsciekłej polskiej Prawicy, bo to epitet który świetnie
        > im pasuje

Mylisz się i masz czarno-biały obraz świata. Mnie jako umiarkowanej polskiej lewicy też to nie pasuje. Nie życzę sobie kojarzenia nowoczesnej lewicy z symbolami systemów totalitarnych. Podobnie rozumiem rozsądną i skłonną do dialogu prawicę, która nie życzy sobie swastyki i krzyża celtyckiego. Inna rzecz, że u nas mało takiej rozsądnej prawicy.

Choćby to wyróżnia in plus Komunizm względem Nazizmu
        > , jako niosacy pewne uniwersalne wartości dotyczące wszystkich ludzi.

Aha. czyli już zaprzeczyłeś podstawowej tezie autora artykułu, jakoby komunizm jako ideologia był martwy. Niestety, jest żywy. I wcale nie stanowi dobrej przeciwwagi dla innych skrajnych ideologii jak np. nazizm.

Sierp i młot to symbole sytemu totalitarnego w państwach, które przyjęły ideologię komunistyczną. Była to ideologia niezmienna i nie znosząca reform. W latach 50. za moje poglądy lewicowe i socjaldemokratyczne zostałbym pewnie zesłany do łagru jako reakcjonista.
        • tornson Re: Sierp i młot - gratulacje Rafale Zasuń! 12.06.12, 15:37
          wuk4 napisał:

> Mylisz się i masz czarno-biały obraz świata. Mnie jako umiarkowanej polskiej le
          > wicy też to nie pasuje. Nie życzę sobie kojarzenia nowoczesnej lewicy z symbola
          > mi systemów totalitarnych.
          Ale ze zbrodniczym neoliberalnym systemem gospodarczym już tak?

> Podobnie rozumiem rozsądną i skłonną do dialogu praw
          > icę, która nie życzy sobie swastyki i krzyża celtyckiego. Inna rzecz, że u nas
          > mało takiej rozsądnej prawicy.
          Lewica co porównuje sierp i młot do swastyki! Tylko w Polsce ludzie mogą mieć tak zryte czerepy, na Zachodzie nawet większość środowisk prawicowych nie zdobyłaby się na takie prymitywne porównania. Jeśli już chcesz porównywać to przyrównaj symbole komunizmu to kato-krzyża i jak prawica chce zabraniać symboli komunizmu to niech zabroni się też symboli katolicyzmu.

> Aha. czyli już zaprzeczyłeś podstawowej tezie autora artykułu, jakoby komunizm
          > jako ideologia był martwy. Niestety, jest żywy. I wcale nie stanowi dobrej prze
          > ciwwagi dla innych skrajnych ideologii jak np. nazizm.
          Tak samo jak wojujący katolicyzm, tak samo zdziczały neoliberalizm. Nawoływania takiego śmiecia Balcerowicza do odbierania bezrobotnym prawa do opieki medycznej to poprostu próba eliminacji najsłabszych jednostek i jakoś nie słyszałem by z tego powodu ktoś chciał go zamykać, z drugiej strony nie słyszałem od żadnej partii komunistycznej tego by znowu otwierać łagry.

> Sierp i młot to symbole sytemu totalitarnego w państwach, które przyjęły ideolo
          > gię komunistyczną. Była to ideologia niezmienna i nie znosząca reform. W latac
          > h 50. za moje poglądy lewicowe i socjaldemokratyczne zostałbym pewnie zesłany d
          > o łagru jako reakcjonista.
          Tak samo jak symbol kato-krzyża to symbol zbrodniczej ideologii która mordowała na dużo większą skalę, tak samo jak brednie neoliberałów do nawiązywanie do zbrodniczego XIX kapitalizmu. A jakoś nie słyszałem by ktoś chciał penalizować jedno i drugie.
          Prawicowcy udający lewicę, to jest właśnie główna przyczyna tego że partie które uchodzą za lewicowe, pełne ludzi o takiej głupawej mentalności, dołują.
    • wuk4 "Ideologia martwa" - naiwna diagnoza "specjalisty" 12.06.12, 10:48
      Przeczytałem z niesmakiem artykuł red. Rafała Zasunia - o ile można tu autora nazwać redaktorem, bo raczej wydaje się, że artykuł to dzieło naiwnego żółtodzioba czy gimnazjalisty.

Nie jestem człowiekiem szczególnie pokrzywdzonym przez PRL, bo w okresie PRL-u byłem dzieciakiem i chodziłem do szkoły podstawowej, a średnią skończyłem w wolnej Polsce. Nie jestem antyrosyjski - znam Rosjan, bywałem w Rosji, znam kulturę rosyjską. Nie jestem z tych prawicowych napaleńców, co skupiają się wokół PIS-u i w katastrofie smoleńskiej doszukują się spisku,czy zamachu. Jestem centrolewicowcem i socjaldemokratą, głosuję zwykle na lewicę (choć słaba ona w Polsce). Chodzę na Paradę Równości i domagam się formalnych związków partnerskich w Polsce i podpisania Karty Praw Podstawowych.

Moje socjaldemokratyczne i centrolewicowe poglądy nie przeszkadzają mi w zdecydowanej i ostrej krytyce totalitaryzmu, którego symbolem jest właśnie sierp i młot, a z drugiej strony hitlerowska swastyka. Niestety, p. Zasuń nie jest zupełnie świadomy tego faktu i ujawnia swoją dziecięco naiwną ignorancję, gdy stwierdza że " sierp i młot to jednak nie swastyka", argumentując to tym, że "komunizm jest ideologią martwą".

Otóż, równie dobrze można by zdiagnozować, że hitleryzm jest ideologią martwą, a stalinizm żywą, bo pochody z portretami Hitlera nie są raczej popularne, natomiast z portretami Stalina bardzo - zwłaszcza na terenie byłego Związku Sowieckiego. Nic dziwnego - Stalin w 2 wojnie światowej zwyciężył, a Hitler przegrał. Czy to powoduje, że zbagatelizować należy popularność gadżetów hitlerowskich i nazistowskich w niektórych kręgach?

I jeszcze jedno - nie zgadzam się ze zdaniem "nie uczmy Rosjan jakimi symbolami mają się posługiwać". Właśnie tu powinniśmy ich pouczyć, bo dostają jakiejś schizofrenii. Chcą święcić dzień powstania Federacji Rosyjskiej, a więc upadku Związku Sowieckiego. Powinni więc czcić wtedy swoje symbole narodowe - trójkolorową flagę, dwugłowego orła, ewentualnie Świętego Jerzego Zwycięzce (Gieorgija Pobiedonosca) na białym koniu, w purpurowym tle jako symbol Moskwy i Rusi Moskiewskiej. Eksponowanie na to święto sierpa i młota, a więc emblematów państwa które właśnie było upadło, zakrawa na paranoję. Dwugłowego orła nie mamy się co bać, a kojarzenie go z symboliką zaborcy jest w XXI wieku nonsensem. W odróżnieniu od dwugłowego orła, będącego symbolem państwa (i narodu) rosyjskiego, sierp i młot jest symbolem ponadnarodowej ideologii, która doprowadziła do śmierci milionów ludzi.

Nie będę już rozwijał tematu, czy dlatego, że gadżety komunistyczne są bardziej popularne i bardziej traktowane "na luzie" (zwłaszcza przez młodzież, która na Zachodzie zupełnie nie zna się na historii, a na terytorium postsowieckim zna historię w wersji przekłamanej), to mają być one mniej niebezpieczne. Ugrupowania radykalnie komunistyczne posługujące się sierpem i młotem i głoszące peany na cześć Stalina wciąż istnieją. Korea Północna, reprezentująca totalitaryzm komunistyczny, wciąż morduje ludzi.

Nie można leczyć dżumy cholerą. Nie można na zagrożenie ultraprawicowe odpowiadać ultralewicowym, bo oba są z gruntu złe. Pokazała to zadyma na 11 listopada ubiegłego roku, gdzie przemaszerowali i zdemolowali miasto głównie neofaszyści i kibole, ale przez swój udział w całej rozróbie skompromitowała się totalnie Antifa, a więc ruch z założenia antyfaszystowski, który okazał się agresywny i niebezpieczny, a nie pokojowy.

Tak więc, panie Rafałku, proponuję douczyć się fachu i przestać pisać takie banialuki. Zwłaszcza, że daje to dobrą broń do ręki zaciekłym wrogom Gazety Wyborczej, którzy będą mieli tym razem mocny argument, że GW to zwolennicy systemu sowieckiego. Sierp i młot czy też swastyka to symbole totalitaryzmu. Obie jego wersje - komunizm i faszyzm - niosą zagrożenie dla ludzi i obie są wciąż żywe w umysłach fanatyków, a więc niebezpieczne.

• ogonktorymachapsem Sierp i młot to jednak nie swastyka 12.06.12, 11:05
      Niech szanowny Pan Premier odbierze resztę "socjalu" i wprowadzi system będący pomieszaniem dzikiego kapitalizmu z wszechobecną biurokracją, po której zasadach nikt nie będzie już umiał się poruszać, a komuna wróci szybciej niż ktokolwiek się spodziewa.
    • oszolom-z-radia-maryja Sierp i młot to jednak to samo co swastyka!!! 12.06.12, 11:33
      GÓWniany nieuk! Hitler rozpętał wojnę która kosztowała zycie 72 mln ludzi na całym świecie komunizm wymordował co-najmniej 100 mln ludzi a bilans nie jest zamknięty bo jest Jeszcze komunistyczna Korea bo sa jeszcze mimo wszystko Chiny Wietnam Laos i Kuba. A juz kuriozum jest stwierdzenie ze komunizm nie głosił tez otwarcie nawołujących do nienawiści. A słynna fraza Marksa że religia to opium dla ludu? ze kapitalistów należy rozliczyć a rolników rozkułaczyć? albo hymn międzynarodówki gdy związek nasz bratni obejmie wszystek lud?
    • rikol12 Sierp i młot to jednak nie swastyka 12.06.12, 11:36
      Autor powinien napisać definicję komunizmu,nazizmu ,faszyzmu.Inna byłaby dyskusja.Bo jaki to komunizm w Polsce ,gdy wiekszość ziemi w prywatnych rękach.Chodzi o dwie sprawy.Totalitaryzm i zagłada ludzi.A czy państwa nie totalitarne nie zajmowały się ludobójstwem/?Komunizm będzie postrzegany jako najgorsze zło ,ze wzgledu na swój ateizm.Lenin poprawił Marksa w kilku sprawach.Rewolucja w jednym kraju,NEP,.No i brał ślub kościelny z Krupską.Był reformatorem i dlatego musiał zginąć.Pomijam zbrodnie ,ale rewolucje bez zbrodni zaproponował Wałęsa .A kto Go nienawidzi.?
    • cichwoda Sierp i młot to jednak nie swastyka 12.06.12, 12:42
      a Milewicz to jednak nie Polka
    • pannamarianna777 Re: Sierp i młot to jednak nie swastyka 12.06.12, 13:44
      Wrzaskliwość bywa dokuczliwa. I dla mnie nie jest przekonywująca. Co innego spokojne argumenty.
      Napisałeś "Kto taki tekst puścił do publikacji?"
      Jeśli nie zgadzasz się ogłoś swoje zdanie.
      Czego oczekujesz? Cenzury?
      To wygodne, a to nie? Twój wpis to takie wymachiwanie szabelką, nawet nie fachowe cięcie.Bo zabrakło argumentów i celnych uwag, Aby było jasne ani komunizm, ani narodowy socjalizm jest dla mnie nie do przyjęcia.
      Jeśli Cię zezłościłam wypowiedzią - to już tak jest, że kobiety bez względu na wiek mają tę umiejętność
    • klamstwawyborzej Sierp i młot to jednak nie swastyka 12.06.12, 14:13
      Redaktorze - znajdź długą prostą, weź rozbieg i walnij się w łeb. Sierp i młot to taki sam syf jak swastyka, albo i większy, bo wciąż pod tymi znakami giną tysiące ludzi. Ale Ty o tym wiesz, panie Redaktorze i wypisujesz głupoty świadomie... Tylko po co? Nie wstyd Ci? Popatrz w lustro i zadaj sobie pytanie - czy moje dzieci mogą być dumne z tatusia? Skończ z tym chłopie, bo za chwilę nie będziesz miał już szans na wyjście z tego szamba i nikt Ci na nagrobku nie napisze "porządny, uczciwy człowiek"..
    • xjon2009 Sierp i młot to jednak nie swastyka -- analfabeto 12.06.12, 16:46
      jestes zwyklym oszustem i kłamcą. Tutaj trafne pytania do Ciebie ignorancie

niezalezna.pl/29754-dzielnie-broniac-sierpa-i-mlota
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka