Dodaj do ulubionych

Lista płac nauczycieli: rekordzista wyciąga 8,5...

• pawelekok A sprawa jest prosta 09.07.12, 09:10
      Mamy niż demograficzny i nadmiar nauczycieli. Gminy dostają dofinansowanie proporcjonalnie do wciąż zmniejszającej się liczby uczniów. I nie mają skąd wziąć na pensje dla nauczycieli. Nauczyciele nie chcą tego zrozumieć i dobrowolnie odejść z pracy. Dlatego trzeba im zmniejszyć zarobki. Różnymi metodami. A jak się przed tym bronią to poszczuć na nich społeczeństwo, może bedą bardziej skłonni do ustępstw.
      • chilly Re: A sprawa jest prosta 09.07.12, 09:35
        pawelekok napisał:
        > Mamy niż demograficzny i nadmiar nauczycieli. (...) Dlatego trzeba im zmniejszyć zarobki. Różnymi metodami. A jak się przed tym bronią to poszczuć na nich społeczeństwo, może bedą bardziej skłonni do ustępstw.
        Przerabiamy to od dziesięcioleci i żadnych wniosków. W latach 60. budowano "tysiąc szkół na tysiąclecie". Ale potem je zamykano - zwłaszcza na wsiach, gdzie często były jedynymi ośrodkami życia wszelakiego. Potem nadszedł wyż (początek lat 80.) i otwierano te szkoły od nowa. Tylko nauczycieli nie było. W miasteczkach i na wsiach brano więc do zawodu wszystko co się ruszało a miało maturę. Głównie panie z biur GS (Gminnych Spółdzielni - info dla młodzieży) , które nawet nie startowały na studia, świadome swojej wiedzy i zdolności. Prorokuję, że historia się powtórzy. Na szczęście, uczelnie pracują pełną parą i absolwentów wystarczy na najbliższe kilkadziesiąt lat. Gorzej ze środowiskiem materialnym.
    • mart-a31 Lista płac nauczycieli: rekordzista wyciąga 8,5... 09.07.12, 09:10
      Ale nierzetelny artykuł... Pracowalam w LO w Krakowie, na 1/2 etatu i oprocz pensum 9h tyg. musialam wyznaczyc: 1h/tyg. zajecia dla maturzystow, 1h/tyg. duzyr dla rodzicow, 1h/tyg. zajecia wyrownawcze, raz w tyg. jezdzilam do chorej dziewczynki (1,5h zabieral mi dojazd w jedna strone) na nauczanie indywidulane (platne dodatkowo - 8zl za h na reke, ha ha), przynajmniej raz w miesiacu rada pedagogiczna=siedzenie przez 5 godzin (czasem do 21.00) i obradowanie, i poza tym oczywiscie praca w domu (przygotowanie do zajec, sprawdzanie prac uczniow, ukladanie sprawdzianow,etc.).. Oprocz tego mnostwo raportow i innych dokumentow do wypelnienia i zredagowania. Dodatkowo udzial w przygotowaniu roznych imprez i uroczystosci ktorych jest mnostwo w szkole (w tym rowniez w soboty). Ile zarabialam? 402 zl na reke... Co na to Gazeta Wyborcza?
    • zawszezlosliwy Lista płac nauczycieli: rekordzista wyciąga 8,5... 09.07.12, 09:20
      "Rekordzista zarabia 8,5 tys. zł. To matematyk i fizyk z 11-letnim doświadczeniem w zawodzie. Zatrudnia się na cały etat w szkole publicznej, na kilka godzin w tygodniu idzie do szkoły prywatnej (godziny lepiej płatne), ale ponad połowę swojej pensji wyrabia korepetycjami."-i te korepetycje są nieopodatkowane,czyż to nie jest oszustwo?czy szanowny pan redaktor nie powinien tej sprawy zadenuncjować?

• zapomorski Lista płac nauczycieli: rekordzista wyciąga 8,5... 09.07.12, 09:22
      nie ma sensu się spierać, bo ten artykuł jest TRAGICZNY ! gazeta.pl sypie się z dnia na dzień, z godziny na godzinę, dno !
      • delinka1 Re: Lista płac nauczycieli: rekordzista wyciąga 8 09.07.12, 09:45
        Boze, co za zenujacy poziom artykułu. Naprawde smutno mi to czytac..bo trace juz resztki sympatii i szacunku do Gazety Wyborczej ...żal żal...
    • tylko.przelotem Re: Lista płac nauczycieli: rekordzista wyciąga 8 09.07.12, 09:32
      Nie udało się znaleźć nauczyciela, który dostał spadek po babci? Wtedy to dopiero wyszłaby średnia!
    • niktwazny126 Re: Lista płac nauczycieli: rekordzista wyciąga 8 09.07.12, 09:37
      Mauczyciel dypl. 30 lat pracy, miesięcznie na rękę 2600, etat 18 godz. +2 z KN. Moje wakacje zaczęły się w sobotę. Teoretycznie, bo jeszcze w tym tygodniu dyrektor zbiera dokumentację (sprawozdania, zestawienia, tabelki) i każdy z nas musi się stawić osobiście na dwie- trzy godziny. Jestem w środku listy, do mnie dojdzie ok. czwartku. Wtedy zacznę rzeczywiste wakacje. Będą to wakacje w mieście, albo na pobliskiej zaprzyjaźnionej wsi, na więcej mnie nie stać, ale dobre i to. Tym bardziej, że po kolejnym roku pracy w hałasie, z napiętą uwagą, aby dzieci były bezpieczne, wolę odpoczywać w ciszy, z dala od ludzi. Kolonie? Kochani, organizatorzy kolonii najchętniej zatrudniają młodych, nieodpowiedzialnych najczęściej, ale tańszych :). A my, z dużym doswiadczeniem, ze znajomością charakterków naszej przyszłości narodu, nie chcemy latem zarabiać. Dzieciom należy się odpoczynek od nas, nam- od nich. Dlatego po wakacjach wracam z uśmiechem, z nadzieją, że wspólnie (ja, dzieci, rodzice) damy radę mimo durnych artykułów, ktorymi całe lato będą nas uszczęśliwiały gazety.
      Wracając do artykułu. Podziwiam "zaradność" nauczyciela, zarabiającego 8500. Podziwiam, ale nie zazdroszczę. Jego wypalenie zawodowe dopadnie wcześniej niż nas, nie mających szans na korepetycje (przywilej matematyków, polonistow i anglistów). Żal mi jego uczniów, tych z państwowej szkoły. To na nich w pierwszej kolejności odbije się zmęczenie opisanego pana - mniejsza kontrola, rzadziej sprawdzane prace, mniej serca w przygotowanie zajęć. Bo czlowiek jest tylko człowiekiem. Zastanawia mnie, jak pracę dodatkową ( godziny w skzole prywatnej + korepetycje) ten nauczyciel godzi z codziennymi obowiązkami - radami pedagogicznymi, spotkaniami z rodzicami, czasem na rozwiazywanie problemow wychowawczych, prowadzenie dokumentacji, wycieczki całodniowe). Zastanawia mnie, czy ten pan ma własne dzieci i już zauważył, jak bardzo się od niego oddalają. Kiedy je zabrał na spacer albo do zoo ?
      • nuella_123 Re: Lista płac nauczycieli: rekordzista wyciąga 8 09.07.12, 09:50
        Redaktora należy podać do sądu za szczucie i podawanie fałszywych danych.Jest to działanie celowe, bo rząd chce kosztem nauczycieli zaoszczędzić. Było euro, więc nie ma kasy, komu najpierw można dowalić, ano nauczycielom, bo inne grupy nie pozwolą sobie na takie manipulacje. Zobaczcie lekarzy i sprawę prawidłowo wypełnianych recept.
      • tominika24 Re: Lista płac nauczycieli: rekordzista wyciąga 8 09.07.12, 14:54
        Matko, większość ludzi tak pracuje. O wyjściach z dzieckiem do zoo w tygodniu może tylko śnić. Przestańcie proszę robić z siebie takie biedne mimozy, którym zawsze pod górkę.
    • prenatka Lista płac nauczycieli: rekordzista wyciąga 8,5... 09.07.12, 09:50
      Najfajniej to ma jednak ta pani z Teleekspressu.... Zarabia z 15 tysięcy a pracuje tylko 15 minut ( i to z przerwami, bo w czasie, kiedy puszczają materiały filmowe, ona może pić kawkę, nic nie robić, pogadać z kolegami w reżyserce). Albo panowie na budowie.... Praca marzenie... Osiem godzin pracują, ale przecież worki i cegły noszą tylko w jedna stronę. Wracają na pusto, więc de facto pracują 4 godziny.
    • pytaniepomocnicze Lista płac nauczycieli: rekordzista wyciąga 8,5... 09.07.12, 10:05
      Polskie szkolnictwo sięga dna, może kilkudziesięcioletniego minimum... Efekty tego widać choćby w poziomie redaktorów GW.

Nie ma jednak sensu rozdzierać szat, skoro redaktor naczelny nie ma szkoły średniej, prezydent skończył zawodówkę, kolejny był chory gdy klasa przerabiała ortografię, polskie rekiny giełdowe to z reguły osoby po podstawówkach, a budowniczowie autostrad kończyli młodzieżowe hufce pracy.... wszyscy oni doskonale sobie poradzili, więc po co komu szkoły ?

Najwyraźniej wykształcenie w takim otoczeniu szkodzi.

Nie niszczcie zatem przyszłości swoich dzieci.

Należy się głębiej pochylić nad sensem szkół w Polsce... być może prościej byłoby je zlikwidować... a osobom po szkółce niedzielnej nie będzie przeszkadzał styl edukowanego w podobnej szkółce redaktora...

Tylko czy szkółkom prowadzonym przez księży będzie można zaufać ? nie wolno niczego robić zbyt pochopnie, czytać można się nauczyć i na starość jak to jest naprawdę potrzebne...
    • amirez Kłamie jak pies! 09.07.12, 10:06
      Kłamie jak pies! Ja wyciągam 25 koła za pół etatu - czyli 9 godzin tygodniowo i 5 miechów wakacji.
      ================
      Nie wiem, co debil redaktorek pali - ale z pewnością mu to szkodzi!
    • baby1 Lista płac nauczycieli: rekordzista wyciąga 8,5... 09.07.12, 10:10
      8,5 tys to zaledwie około 2-krotności średniej krajowej. A ile zarabia najbardziej obrotny dziennikarz? Itd.
      • joly.roger Re: Lista płac nauczycieli: rekordzista wyciąga 8 09.07.12, 15:08
        baby1 napisała:

> 8,5 tys to zaledwie około 2-krotności średniej krajowej. A ile zarabia najbardz
        > iej obrotny dziennikarz? Itd.

A co Cię to obchodzi? Ty mu płacisz? Bo nauczycielowi tak
    • arab-z-bajki Lista płac nauczycieli: rekordzista wyciąga 8,5... 09.07.12, 10:13
      Zapewne 8,5 tysiąca to nie reguła, ale 18+2 godziny pracy + wakacje i ferie to też przegięcie, przeliczcie to na efektywnie przepracowane godziny. Tłumaczenie że muszą się dokształcać zakrawa na kpiny, a kto z nas w dzisiejszej dobie nie ma takiego obowiązku a musi to robić poza godzinami pracy. Poza tym z czego mają się dokształcać nauczyciele, skoro program nauczania jest ściśle określony /z niewielkimi zmianami/ a matematyka i fizyka nie różni się wcale od tej przedwojennej.
      • maria_10 Re: Lista płac nauczycieli: rekordzista wyciąga 8 09.07.12, 10:30
        Arabie, wróć do swej bajki... przedwojennej.
        • joly.roger Re: Lista płac nauczycieli: rekordzista wyciąga 8 09.07.12, 15:12
          maria_10 napisała:

> Arabie, wróć do swej bajki... przedwojennej.

A merytorycznie na odpowiedź cię stać? Pewnie nie. Bo to co napisałaś było żałosne.
          Pewnie jesteś nauczycielką
          • maria_10 Re: Lista płac nauczycieli: rekordzista wyciąga 8 09.07.12, 16:01
            A co przestudiowałeś przedwojenne podręczniki matematyki i fizyki, porównałeś je z obecnymi i wyciągnąłeś ambitne wnioski? Gratuluję intelektu i spostrzegawczości!
            • joly.roger Re: Lista płac nauczycieli: rekordzista wyciąga 8 09.07.12, 21:09
              maria_10 napisała:

> A co przestudiowałeś przedwojenne podręczniki matematyki i fizyki, porównałeś j
              > e z obecnymi i wyciągnąłeś ambitne wnioski? Gratuluję intelektu i spostrzegawcz
              > ości!

No cóż twierdzenie, że "przedwojenna" fizyka lub matematyka różni się zasadniczo od dzisiejszej jest najlepszym dowodem, że Ty akurat dzieci uczyć nie powinnaś.
              • maria_10 Re: Lista płac nauczycieli: rekordzista wyciąga 8 10.07.12, 12:20
                Widzę, że przejrzenie kilku aktualnych, tzn. z początku XXI wieku pozycji wykracza poza twoje możliwości... Nie będę za dużo wymagać, ale może chociaż zerknij do wiedzy zawartej w internecie. Podaję linki:
                jeremiasz.salon24.pl/373187,zamiast-smolenska-dzis-fizyka-najnowsza-temat-zdrowszy-na-pewno , infra.org.pl/nauka/nauka-i-technika/904-czasz-przetrze-okulary, www.fizyka.net.pl/index.html?menu_file=aktualnosci%2Fm_aktualnosci.html&former_url=http%3A%2F%2Fwww.fizyka.net.pl%2Faktualnosci%2Fstart.html.
                Życzę przyjemnej lektury - i nie załamuj się, jeżeli czegoś nie zrozumiesz...
    • dorotka247 Lista płac nauczycieli: rekordzista wyciąga 8,5... 09.07.12, 10:16
      Cofnijmy się pamięcią do roku 98 i rządów dwóch profesorów B. Czy pamiętamy kto stał za reformą edukacji jak i administracyjna i zdrowia? Teraz zbieramy pokłosie genialności tych s...ków. Choć sprawę "uczciwie" stawiali, że ktoś ucierpi i poniesie konsekwencje. Oczywiście obaj panowie mają się dobrze i przygotowują do emerytur w dziesiątkach tysięcy zł miesięcznie.
    • lagenko.pl Wszystko zależy,czy jest dobrym nauczycielem... 09.07.12, 10:27
      bo jak jest dobry, to widzi to dyrektor szkoły, rodzice no i przede wszystkim wyniki nauczania. Poza tym dobry nauczyciel, to też taki, który angażuje się w "życie szkoły", a nie tylko na zasadzie - odbębnić materiał na danych zajęciach i rura za mury szkoły. A jak nauczyciel jest dobry, to nie ma problemu z korepetycjami i tak to się kręci :)
      • maria_10 Re: Wszystko zależy,czy jest dobrym nauczycielem. 09.07.12, 10:34
        Jestem polonistą uczącym w gimnazjum, wielokrotnie miałam propozycje korepetycji, ale nie zdecydowałam się, bo... nie mam czasu! Tylko ci, którzy lekko podchodzą do pracy w szkole, mają czas i siły na korepetycje.
        • antropoid Re: Wszystko zależy,czy jest dobrym nauczycielem. 09.07.12, 15:28
          maria_10 napisała:

> Jestem polonistą uczącym w gimnazjum, wielokrotnie miałam propozycje korepetycj
          > i, ale nie zdecydowałam się, bo... nie mam czasu! Tylko ci, którzy lekko podcho
          > dzą do pracy w szkole, mają czas i siły na korepetycje.

Ale pismakom tego nie wytłumaczysz. Oni wymyślili sobie krucjatę przeciwko nauczycielom i nie chcą widzieć, że to system jest do d..y.
        • joly.roger Re: Wszystko zależy,czy jest dobrym nauczycielem. 09.07.12, 15:45
          maria_10 napisała:

> Jestem polonistą uczącym w gimnazjum, wielokrotnie miałam propozycje korepetycj
          > i, ale nie zdecydowałam się, bo... nie mam czasu! Tylko ci, którzy lekko podcho
          > dzą do pracy w szkole, mają czas i siły na korepetycje.

A właśnie o to chodzi. Tak mi mi wyszło w życiu, ze byłem w związku z 2 nauczycielkami (nie na raz ;) I jedna nic nie robiła w domu, a drugiej pomagałem wycinać figurki z kolorowego papieru, bo by nigdy się nie położyła do łóżka "bo na jutro muszę to zrobić" Ale to nie znaczy, że jedna była dobrą nauczycielką a druga złą! Po prostu jedna (ta od figurek) uczyła maluchy i to w szkole integracyjnej i tam mogła coś z tych dzieciaków "wycisnąć", więc było o co się starać. A druga w szkole specjalnej gotowania. I szczytem możliwości jej podopiecznych było upieczenie schabowego. No to do jasnej Anielki, jak ona się miała do lekcji przygotowywać? Chyba gotując mi obiad (a gotowała... bajka ;)
          Czemu to opowiadam? Bo problemem nie jest to, czy nauczyciele za mało pracują. Jedni za mało drudzy za dużo. Ale KN wprowadza "urawniłowkę" I WFista i polonista ma tak samo. A nie pracują tak samo - no nie oszukujmy się. Jak to rozwiązać? Nie wiem - pewnie wymyśliłbym gdyby mi ktoś za to zapłacił (jak urzędnikom ;) Ale problem jest. I rozmawianie o tym problemie to nie jest "atak na nauczycieli", a pieniądze które im się płaci nie rosną na drzewach.
    • luki.wawa Lista płac nauczycieli: rekordzista wyciąga 8,5... 09.07.12, 10:42
      A może w końcu nauczyciele i inne grupy pod parasolem "przywilejów" będą zarabiać za wykonaną pracę. Dla mnie niech najlepsi zarabiają nawet po 10 tysięcy netto. Tylko niech zaczną być rozliczani za swoją pracę i motywowani dobrą pracą. A nie "bo nauczycielki nie można zwolnić chociaż wszyscy wiedzą że się nie nadaję - bo jest starym zasłużonym nauczycielem".
      Większość naszego społeczeństwa ( nie piszę tu o świętych krowach, którzy sami nie wiedzą co robią, a są dobrze wynagradzani - to patologia) musi walczyć o swoją pracę. Myślę że jest dużo osób którzy są dużo lepiej wykształceni, a mimo to muszą o wiele bardziej ciężko pracować od naszych nauczycieli. A mimo to nie mają żadnych kart ochronnych.
      W naszym społeczeństwie jest dużo osób dla których praca 8 godzin dziennie (40 h tygodniową) to marzenie. A i praca na wielu etatach nie jest rzadkością.
      Jakoś mnie nie przekonuje - szczególny charakter pracy nauczycieli - naprawdę jest dużo innych zawodów których stres i odpowiedzialność jest o wiele większa niż nauczycieli. Więc może wartą zejść na ziemie.
      • zz111zz Re: Lista płac nauczycieli: rekordzista wyciąga 8 09.07.12, 17:51
        Zgadzam się w 100% - nie dajcie się nabierać tym z budżetówki, nie dość, że często zarabiają niezasłużenie więcej od wielu pracowników z sektora prywatnego to jeszcze pływają jak pączki w przywilejach, o których w prywatnych firmach nikomu się nie śni (inna sprawa, że śnić się powinno).
        Taki bezczel w rodzaju urzędnika, górnika, sędziego, policjanta, wojskowego czy nauczyciela będzie najgłośniej wrzeszczał oferując społeczeństwu jeden wielki bałagan i niekompetencję w swoich "resortach". Z tego co obserwuje krzyku dużo ale każdemu ten bajzelek na rękę i nikt z tych "pokrzywdzonych" zawodów nie odchodzi - ci co tam siedzą niezadowoleni blokują miejsca często bardziej kompetentnym ale spoza tzw. układu - są tu rarytasy typu 3 miesiące wakacji, godzina pracy, która ma 45 minut, emeryturka po 40 itd.

Oczywiście są to zawody niemalże wybrane przez Boga i najtrudniejsze na świecie w mniemaniu ich wykonawców. A z tego co widzę wynika, że każdy taki ma zawsze na podorędziu wymówkę bylejakości tego co robi ...
        Najpierw zweryfikowałbym leserków, którzy stanowią sól każdego z wymienionych zawodów,
        a potem płacić i po 10 tys. - trzeba tylko wiedzieć komu i za co.
      • mona_3 Re: Lista płac nauczycieli: rekordzista wyciąga 8 10.07.12, 15:38
        Zapewniam cię, że nauczyciele szkół państwowych również muszą walczyć o swoją pracę! Uczniów jest coraz mniej, niektóre szkoły są zamykane a nauczyciele zwalniani. Trwa ostra konkurencja pomiędzy szkołami o nabór uczniów. To już się dzieje - tylko nikt z GW nie raczył o tym napisać!
    • lech-123 Nie dajcie się napuszczać jedni na drugich... 09.07.12, 10:44
      Mam dzieci w szkole, w klasie są duże problemy wychowawcze, ale większość nauczycieli to normalni, uczciwi ludzie, uwikłani w ten sam absurdalny system edukacji, co dzieci i rodzice. Chcą pomóc, chcą uspokoić chuliganów, choć nie wolno im nawet zwrócić uwagi (chuligan ma papiery, że zwracanie uwagi mu szkodzi). Chcą nauczyć, choć nauczyć jest im trudno, bo wszystko jest rozpisane co do zdania i nie ma miejsca na indywidualne podejście (nie ma też na to czasu).

Napuszczanie społeczeństwa na nauczycieli w niczym nie pomoże. W dodatku, opluwanie nauczycieli nie spowoduje, że będą lepiej pracować, raczej efekt będzie odwrotny. Jeśli chcemy coś zmienić, a zgadzam się że trzeba zmienić system publicznej edukacji, to porozmawiajmy bezosobowo, o konkretach.

Ale bądźmy też ze sobą szczerzy: lubimy system, w którym nikt nie musi się przemęczać, bo nie można powtarzać klasy? Lubimy święty spokój, kiedy dziecko nie pyta się i nie prosi o pomoc przy odrabianiu lekcji z matmy? Jak lubimy, to nie dziwmy się potem, że rezultatem jest śmieciowe wykształcenie, któremu to nie nauczyciele są winni.

Pozdrawiam serdecznie

Lech Mankiewicz
    • mignik Lista płac nauczycieli: rekordzista wyciąga 8,5... 09.07.12, 10:52
      Oby, oby, oby jak najszybciej sprywatyzowali szkoły. Wtedy jakieś 40 % dzieci to analfabeci. Będzie wam wesoło, zwłaszcza Michnikowi.
      • joly.roger Re: Lista płac nauczycieli: rekordzista wyciąga 8 09.07.12, 15:27
        mignik napisał:

> Oby, oby, oby jak najszybciej sprywatyzowali szkoły. Wtedy jakieś 40 % dzieci t
        > o analfabeci. Będzie wam wesoło, zwłaszcza Michnikowi.

Sądzisz że aż taki postęp będzie? Bo na razie to ok 90% (mowie o anfabetyźmie funkcjonalnym)
        • mignik Re: Lista płac nauczycieli: rekordzista wyciąga 8 10.07.12, 14:35
          A ty sądzisz, że mówię o analfabetyzmie, o którym piszesz? Nie, mówię o tym, że ok. 40 % dzieci w ogóle nie pójdzie do szkoły. Będzie tak: masz forsę, to uczymy dziecko, nie masz, spadaj. Nawet w trakcie roku szkolnego za brak wpłaty bobasek wyleci aż miło.

Szkoły powinny być publiczne, żaden samorząd nie może mieć nad nimi jakiejkolwiek kontroli, tylko Państwo.

Piękny przypadek: samorządowcy wyciepali nauczyciela (łączenie klas im to umożliwia) lubianego przez uczniów, zarazem zostawili kumpla urzędnika z gminy (nielubianego) i co najciekawsze - utworzyli pół etatu opłacanego z gminy dla kumpla jeszcze innego urzędnika (wszystko zgodnie z prawem). To jest piękne! Mówię serio, bo silni umieją zadbać o swoje, a że ze szkodą dla dzieci i dobra edukacji tzw. narodowej, to śmiechu warte.
    • dororka Lista płac nauczycieli: rekordzista wyciąga 8,5... 09.07.12, 10:56
      Jestem nauczycielem z kilkunastoletnim stażem pracy.
      Już dawno pogodziłam się, że w szkole nie zarobię na dom z ogrodem, super auto i wczasy w tropikach. Może należę do mniejszości, ale kasa nie jest dla mnie najważniejsza. Mimo "chodliwej specjalności" nie udzielam korepetycji! W mojej pracy daję z siebie wszystko, więc wypracowuję sporo ponad ustawowe 40h/tydzień. Pozostały czas jest tylko dla rodziny: dzieci, męża, rodziców. Bo jestem też żoną, matką, córką... Jeżeli ktoś" żyje z korepetycji" to reszta rodziny musi przejąć jego obowiązki, inaczej się nie da.
      Ale nie do tego zmierzam.
      Lubię swoją pracę. Choć obfituje w dużo trudnych chwil i są dni, że mam jej dosyć, to zawsze znajdzie się jakaś przeciwwaga i o tych dobrych zdarzeniach staram się pamiętać.
      Już kiedyś zbulwersował mnie felietonik w GW, w którym jakaś sfrustrowana pani wyzwała nauczycieli od darmozjadów, olewusów, nieudaczników, miernot - może użyła innych słów, ale generalnie chodziło o to, że nauczyciele to największe zło i zaraza jaka spotyka biedną młodzież. Można dociekać skąd u tej pani taka nienawiść do nauczycieli. To najprawdopodobniej mechanizm obronny przenoszący odpowiedzialność za własne porażki na "innych".
      Takie publikacje budują ścianę miedzy trzema społecznościami tworzącymi każdą szkołę: rodzicami, uczniami i nauczycielami. Bo szkoła to ludzie! A jak się będzie na siłę i bezrefleksyjnie wmawiać rodzicom, że nauczyciele to banda leniwych nieudaczników krzywdzących za państwowe pieniądze ich dzieci, to każde ich spotkanie ze szkołą potraktują jak wojnę. Na temat młodzieży też pewne stereotypy zostały już wykreowane przez media. Stąd w społeczeństwie mit gimnazjalisty - potwora. Gdy na pytanie gdzie pracujesz - odpowiadam: "w gimnazjum", zawsze słyszę jęknięcie "współczuję". I wtedy pytam "czego mi współczujesz?". W odpowiedzi słyszę wyświechtane stereotypowe opinie o młodzieży, które wykreowano na podstawie kilkunastu ekstremalnych przypadków.
      Często w mediach wypowiadają się osoby, które informacje o charakterze pracy nauczyciela, funkcjonowaniu szkoły i trudach bycia nastolatkiem czerpią z niesprawdzonych źródeł, plotek, pogłosek, mitów. Dorzucą do tego garść przypraw typu "sensacja i skandal" i bezrefleksyjnie publikują swoje prywatne opinie jako "prawdę objawioną"
      Czy autorzy mają świadomość kreowania podziałów w społeczeństwie? Chyba jednak nie odrabiali swoich lekcji rzetelnie, zarówno jako uczniowie jak i publicyści.
      Mimo wszystko życzę wszystkim udanych wakacji. Uczniom, rodzicom i kolegom/koleżankom po fachu.
      • joly.roger Re: Lista płac nauczycieli: rekordzista wyciąga 8 09.07.12, 15:30
        dororka napisała:

> Jestem nauczycielem z kilkunastoletnim stażem pracy.
        > Już dawno pogodziłam się, że w szkole nie zarobię na dom z ogrodem, super auto
        > i wczasy w tropikach. Może należę do mniejszości, ale kasa nie jest dla mnie na
        > jważniejsza. Mimo "chodliwej specjalności" nie udzielam korepetycji! W mojej pr
        > acy daję z siebie wszystko, więc wypracowuję sporo ponad ustawowe 40h/tydzień.
        > Pozostały czas jest tylko dla rodziny: dzieci, męża, rodziców. Bo jestem też żo
        > ną, matką, córką... Jeżeli ktoś" żyje z korepetycji" to reszta rodziny musi prz
        > ejąć jego obowiązki, inaczej się nie da.

I jesteś nauczycielem i masz męża? A nie nauczycielką? Mam nadzieję że nie polonistką :P
        • dororka Re: Lista płac nauczycieli: rekordzista wyciąga 8 09.07.12, 20:15
          No tak...nauczycielka, dyrektorka, ministra, magistra.... ale ja tego trendu nie popieram.
          Zgodnie z umową o pracę i aktem nadania stopnia awansu jestem nauczycielem. W dokumentach urzędowych formy "nauczycielka" jeszcze nigdy nie zauważyłam.
          Pozdrawiam - wakacyjnie.
          • joly.roger Re: Lista płac nauczycieli: rekordzista wyciąga 8 09.07.12, 21:05
            dororka napisała:

> No tak...nauczycielka, dyrektorka, ministra, magistra.... ale ja tego trendu ni
            > e popieram.
            > Zgodnie z umową o pracę i aktem nadania stopnia awansu jestem nauczycielem. W d
            > okumentach urzędowych formy "nauczycielka" jeszcze nigdy nie zauważyłam.
            > Pozdrawiam - wakacyjnie.

Ależ ja też nie popieram "ministry" czy "marszałkini" (w sumie to nie kwestia popierania tylko znajomości polskiego, lub nie) Jedne nazwy zawodów mają swoją nazwę żeńską jak "nauczycielka" "dyrektorka" inne nie. Choćby się nie wiem jak Szczuka ze Środą napinały. I nikomu nic to nie ujmuje, taki już urok naszego pięknego języka.
            A powoływanie się na urzędowe dokumenty, jako źródło poprawnej polszczyzny to... no powiedz że jesteś matematyczką ;)
    • geo5 Znaleźli się winni 09.07.12, 11:05
      Byle piłkarzyna zarabia więcej niż nauczyciel. Byle podrzędny żołnierz, który wojnę widział na filmach ma wyższą emeryturę. Byle lump ma komunalne mieszkanie remontowane przez gminę, zasiłki z opieki społecznej, meble i jedzenie za darów, komputer z unijnego programu, wyprawki szkolne, paczki świąteczne i darmowe kolonie dla dzieci.
      Przez wiele szkoły były przepełnione, bo za dużo dzieci. Więc proszę bardzo – dzieci jest mniej. I co? Szkoły nadal przepełnione, bo uczniów się ubija w klasach, aby oszczędzić. Oto skutki reformy, w myśl której pieniądze idą za uczniem. Pozostało jeszcze znaleźć winnego. Właśnie się znaleźli – nauczyciele.
    • gargam.el "Takie będą Rzeczypospolite... 09.07.12, 11:24
      ...jakie ich młodzieży chowanie"
      Rozwalmy system edukacyjny, pogrążmy pracowników oświaty w nędzy, zabierzmy szkołom dotacje, zmuśmy rodziców do płacenia za naukę, niech jeszcze nauczyciele sprzątają budynki i je remontują, niech rodzice dzieci trudnych siedzą z nimi w szkole i ich pilnują w czasie zajęć, niech...niech...ZIDIOCENIE W NARODZIE SIĘGA BRUKU!
      Zamiast narzekań, stwarzajmy warunki dla godziwej pracy w tym zawodzie, nauczmy siebie i innych szanować ludzi wybierających trudną drogę nauczania młodych ludzi, bo któż potem nami rządzi, kto dla nas wykonuje prace usługowe?
      Zapomnieliśmy, że to często Pani w szkole kształtuje nasz światopogląd? Że dzięki nauczycielom z pasją wybieramy taką a nie inną ścieżkę swojej kariery?
      Do dziś pamiętam i szanuję polonistkę, która wcale się z nami nie cackała, ale dzięki niej umiem wysławiać się we własnym języku, nie używając co chwila "przerywników"...pamiętam geografa, dzięki któremu wiedzieliśmy m.in. gdzie w Polsce znajdują się dobre browary ;)...
      Nie byłoby nas na tych stołkach, które teraz grzejemy, gdyby nie było dobrych i mądrych nauczycieli w naszym życiu!
      Nauczmy się szanować pracę innych!
      • geo5 Re: "Takie będą Rzeczypospolite... 09.07.12, 11:29
        Sęk w tym właśnie, że u nas nie szanuje się PRACY. Szczuje sie ludzi na nauczycieli, na urzędników itp. podczas gdy prawdziwe nieroby, roszczeniowe potwory mają się świetnie.
        • three-gun-max Re: "Takie będą Rzeczypospolite... 09.07.12, 12:04
          Pracę się szanuje, nie szanuje się urzędasów i ogólnie pojętej budżetówki - i bardzo słusznie
    • kola.777 Lista płac nauczycieli: rekordzista wyciąga 8,5... 09.07.12, 11:44
      Do zasadniczej pensji nauczycielskiej trzeba doliczyć dodatki których wysokość zależy od decyzji samorządów.
      Niektóre są wyliczane procentowo od pensji zasadniczej, więc jej podwyżka od razu podnosi całą wypłatę.

Podstawowe dodatki to:..................................................................................................................
      -stażowy(wysługę lat), należy się po czterech latach pracy, wynosi 1 proc. pensji za każdy przepracowany rok,do maks. 20% ..............
      -wiejski - za pracę w miejscowościach do 5 tys. mieszkańców, może być do 10 proc. pensji zasadniczej,...................................
      -są też jeszcze m.in.: trzynasta pensja, nadgodziny, dodatek za pracę w trudnych warunkach albo nocą (w internacie np.).................
      -dodatek uzupełniający (tzw. 14-nastka).................................................................................................
      -mogą po przepracowaniu 7 lat wziąć rok płatnego urlopu na "podratowanie zdrowia"..(Łącznie 3 lata, między urlopami rok przerwy)........
      -na wakacje 1000 zł + za każde dziecko 400 zł ..........................................................................................
      -ekwiwalent na odzież ochronną..........................................................................................................
      -dodatek z tytułu posiadania kwalifikacji trenerskich,..................................................................................
      -dodatek z tytułu pełnienia zadań nauczyciela metodyka (wizytatora metodyka)............................................................
      -dodatek mieszkaniowy...................................................................................................................
      -"remontówki", pożyczki bezzwrotne......................................................................................................
      -wcześniejsza emerytura.................................................................................................................
      -godzina to 45 minut....................................................................................................................
      -tydzień to 20 godzin...................................................................................................................
      -wynagrodzenie płatne z góry............................................................................................................
      -dodatek za pranie odzieży..............................................................................................................
      Pensja zasadnicza pedagogów to tylko około 60 proc. całego wynagrodzenia
      • noirangel Re: Lista płac nauczycieli: rekordzista wyciąga 8 09.07.12, 12:06
        Chciałam to skomentować, ale teraz już mi się nie chce. Nie warto.
        "Dodatek za pranie odzieży?!!!"

Że też ja piorę i piorę te ciuchy i nikt mi nie dał dodatku za to. Skandal!
        Nauczyciel z 12-letnim stażem, 2100 na rękę.

kola.777 napisała:

> Podstawowe dodatki to:.........................................................

> -dodatek za pranie odzieży.....................................................
        > .........................................................

• sverir Re: Lista płac nauczycieli: rekordzista wyciąga 8 09.07.12, 13:54
          Pracujesz w szkole zawodowej przy tokarce?
      • professional_scoffer Re: Lista płac nauczycieli: rekordzista wyciąga 8 09.07.12, 12:59
        To już chyba w najgłębszej komunie nie było tyle dodatków.
    • jankiel77 szczucie Polaków 09.07.12, 11:47
      Dziwne, że tzw. media (roszczące sobie pretensje to miana niezależnych) na życzenie "wladzy" umieszczają nieprawdziwe newsy na potrzebny temat w zadanym czasie, w rezultacie prowadzące do skłócania narodu. Jak nie na mundurowych to na górników, to lekarze, nauczyciele, dziwne, że bydłu siedzącemu na stołkach od czasu komuny i majstrującemu prawem, a określającemu się wymiarem sprawiedliwości, jakoś mało kiedy ktoś zagląda do kieszeni. Dlatego morderczyni dziecka tańczy na rurze, zamiast pracować w więziennym kamieniołomie, a nauczyciel musi tę paranoję tłumaczyć uczniom, ale ma za co przecież, niech zasłuży na te swoje ponad 8 tys. To jest POrąbany kraj!
    • kotek.filemon Re: Lista płac nauczycieli: rekordzista wyciąga 8 09.07.12, 11:49
      Znałem jednego, który wyciągał jeszcze więcej, ale on w ogóle już nie pracował jako nauczyciel, tylko zajmował się korepetycjami dla maturzystów wybierających się na AM na medycynę lub farmację (rzecz działa się jeszcze w czasach egzaminów wstępnych). Oprócz niezłego warsztatu miał też znajomości w odpowiednich kręgach na odpowiedniej uczelni (wink wink, nudge nudge, know what I mean)...
    • kola.777 Szukam pracy 09.07.12, 11:57
      Pracowita była nauczycielka poszukuje pracy (max 5 godzin dziennie) co 45 minut wychodzę na przerwę. Wakacje min 2 miesiące w roku. Pensja (min 2 tys.)płatna z góry. 13-nastka i dodatki. Tylko poważne oferty!
    • three-gun-max 8,5k i nieroby jeszcze narzekają 09.07.12, 12:03
      Może potrzebne im 12 miesięcy urlopu zamiast tylko 2?
    • noirangel Lista płac nauczycieli: rekordzista wyciąga 8,5... 09.07.12, 12:24
      A o co chodzi w tym artykule? Bo nie rozumiem. Niesprawiedliwe jest to, że warszawski ścisłowiec zarobi to 8 tysięcy a prowincja nie? I żeby było sprawiedliwie, to podnieśmy pensum? Tylko, że wtedy prowincja (czyli i ja) będzie zarabiać jeszcze mniej, bo nie będzie pełnych etatów.

A może by tak napisać artykuł o nierównościach w zarobkach dziennikarzy? Durczok kilka lat temu dostawał 60 tys. za miesiąc pracy. Ciekawe, czy jakiś dziennikarz z Radomia tyle wyciągnie.

Poza tym, sami gubicie się we własnych, ciężko zdobytych i wypracowanych, statystykach. Nie tak dawno pani Agata Nowakowska, pisała tutaj, że nauczyciel średnio zarabia 5000. Pani matematyk z Radomia musiała się nieźle wkurzyć, bo o takich pieniądzach nawet nie marzy. Ja również. Podobnie moje koleżanki z pracy, bo nikt z nas nie widział na oczy takich pieniędzy.

Ale jeszcze jedno: przykład matematyczki z Radomia jest podawany tutaj jako wzór do naśladowania? Taki los chcecie wszystkim nauczycielom zgotować? Bo piszecie, jak to cudownie będzie, gdy zlikwidujemy KN. Zapytajcie się może pani z Radomia, co o tym myśli.

Cudowny i rzetelny artykuł. Plujcie dalej na nauczycieli, ostatnio coraz lepiej wam to wychodzi. Górnikom nie dacie rady dowalić, lekarze się ostro bronią, policja się wami nie przejmuje... Kto został? Wróg nr 1. Nauczyciele. Brawo.

Nauczycielka z 12-letnim stażem, 2100 zł. na rękę. - to ostatnie dla wiadomości pani redaktor Agaty Nowakowskiej, bo najwyraźniej zaniżam statystykę. Uuups, nie pasuję do pani tezy, wiec można minie wyciąć:( Grunt to rzetelność dziennikarska.
      • professional_scoffer Re: Lista płac nauczycieli: rekordzista wyciąga 8 09.07.12, 12:54
        To proszę podać choć dwa sensowne powody dlaczego pani miałaby zarabiać więcej.

I ważna sprawa: pani nie jest lekarzem, nie jest sędzią ani górnikiem, i proszę darować sobie kolejne absurdalne porównania.

Znam nauczycieli i ich opinia jest taka: fajna praca, mało godzin, łatwo dorobić na korepetycjach. Narzekają tylko roszczeniowcy.
        • polikarp Re: Lista płac nauczycieli: rekordzista wyciąga 8 09.07.12, 13:52
          Z wynagrodzenia też są zadowoleni?
          • sverir Re: Lista płac nauczycieli: rekordzista wyciąga 8 09.07.12, 13:57
            A myślisz, że górnicy dołowi są zadowoleni z czasu i warunków pracy?
          • professional_scoffer Re: Lista płac nauczycieli: rekordzista wyciąga 8 09.07.12, 15:35
            polikarp napisał:

" Z wynagrodzenia też są zadowoleni?"

A kto w tym kraju jest zadowolony z wynagrodzenia?
      • polikarp Re: Lista płac nauczycieli: rekordzista wyciąga 8 09.07.12, 12:59
        Swoja drogą to ciekawe, że Gazeta uderza w swoją "targetową" grupę wykształconych, z pewnym już dorobkiem intelektualnym i zawodowym czytelników. Nakład Gazety spada systematycznie, a tu takli populizm (rozumiem go jako propagowanie postawy: "skoro nauczyciele maja lepiej niż ja, to trzeba im to zabrać", a nie "co tu zrobić, żebym i ja miał lepiej niż nauczyciele).
        Nasuwa mi się analogia do pewnego, wymienianego już tu, profesora B., który stanął na czele partii inteligenckiej i swoją wrażliwością społeczną tak zachęcił wyborców, że partia zniknęła z powierzchni ziemi w trymiga.
      • tominika24 Re: Lista płac nauczycieli: rekordzista wyciąga 8 09.07.12, 15:03
        zupełnie nie rozumiem logiki czepiania się dziennikarzy, biznesmenów czy lekarzy... Czy naprawdę nie da się zrozumieć różnicy między budżetówką a sektorem prywatnym?

Jeśli prywatna firma chce płacić swojemu pracownikowi X, to właśnie tyle będzie płacić. Sektor publiczny kieruje się innymi prawami...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka