Dodaj do ulubionych

Czy każdemu jego grób

09.08.12, 16:54
Ta pani jest nadwrażliwa. Nieboszczyk nie może leżeć z drugim nieboszczykiem w podwójnym grobie? To mu uwłacza? Bardzo dziwne rozumowanie.
Dobrze by było uświadomić sobie, że cała ziemia jest wielkim cmentarzem, gdzie przemieszane są prochy rozmaitych osób z różnych epok...
-----------------
Haвoштa мнe xaлaдзiльнiк, кaлi я нe кyрy?...
Obserwuj wątek
    • shigella Re: Czy każdemu jego grób 09.08.12, 22:53
      Ciekawe, co pani by zrobila gdyby zobaczyla ossuaria, albo bratnie mogily zolnierskie? Tam chowano bez trumien nawet.
      Ubogich zreszta zazwyczaj chowano w zbiorowych mogilach, chocby takiego Mozarta, albo ich cialo oddawano akademiom medycznym.
      Owszem, milo by bylo zeby kazdy mial pomnik, ale mysle, ze zmarlemu jest to wysoce obojetne
      • walonki_putina Re: Czy każdemu jego grób 10.08.12, 01:41
        Z tym Mozartem to podobno trochę nie tak było.
        Inne czasy, inny kraj, inne reguły.
    • sedaluk A zbiorowe gorsze?? 09.08.12, 23:03
      Dlaczego akurat w pamieci historycznej ???
      Podczas bombardowan niemieckich miast w czasie II WS pochowano tak pare razy wiecej Niemcow
      i jakos nikt do teraz nie protestuje.
      Wielu ma taki problem, kto tego ostatniego pochowie.........
    • grubyczarnykocur Czy każdemu jego grób 09.08.12, 23:18
      Mam propozycję dla tej pani:
      -wykupić godne miejsce dla ciała kolegi,
      -zorganizować ekshumację,
      -godnie pochować.

Oczywiście na jej koszt, bo ja nie zamierzam się dokładać.
      Tyle
    • tadeusz.4 I cześć pieśni 09.08.12, 23:46
      Zwłoki bezdomnych poddawać kremacji, prochy rozsypać na Łączce Pamięci, walnąć tabliczkę z imieniem i nazwiskiem na ogrodzeniu.
    • tumoi Czy każdemu jego grób 10.08.12, 00:13
      a dlaczego właściwie każdy ma mieć swoje 2 m2 gdy na Ziemii coraz mniej miejsca? W schroniskach dla bezdomnych ludzie śpią na 2-3 piętrowych łózkach a i rodzeństwa w małych pokoikach nie zawsze mają osobne posłanie. Skoro żywi nie zawsze mają swoje łóżko to co im po śmierci z osobnego grobu?
    • lukilukk Czy każdemu jego grób 10.08.12, 01:14
      A nie lepiej tak zainteresować się biednymi ale jeszcze żyjącymi na tym padole????

Umarłym to raczej wszystko jedno czy we dwójke czy trójkę leżą. Jeśli chodzi o mnie to nawet bym wolał z kimś polegiwać niż tak sam, zawsze to cieplej ;)
    • barcelona_ltd Za pogrzeb bezdomnych odpowiada gmina 10.08.12, 10:02
      Ciekawe, w jaki sposób były finansowane te pogrzeby na kościelnym cmentarzu? Gmina ma obowiązek zapewnić bezdomnemu miejsce pochówku na cmentarzu komunalnym, pogrzeb zorganizować i pokryć jego koszty. Jeśli takiego cmentarza nie ma w danej miejscowości, wtedy pochówek odbywa się na kścielnym niejako "z urzędu". Nic nie wiadomo, jak było w tym przypadku. Po artykule można by sądzić, że pochówek bezdomnego to sprawa organizacji dobroczynnych. A przecież tak nie jest, to obowiązek PAŃSTWA.
    • white_lake ciekawa historia swoją drogą 10.08.12, 11:07
      pani prokurator i bezdomny, ha, co się tam wcześniej musiało dziać w ich życiu, że teraz pani prokurator taką aferę robi
      osobliwa to musiała być przyjaźń, jeśli facet musiał umrzeć w przytułku, żeby sobie o nim przypomniała
    • furkacz Ale o co chodzi tym oburzonym? 10.08.12, 11:56
      W Gdańsku przypadkowi przechodnie chodzą po grobach (dosłownie, parki im. Kasprzaka, XXV-lecia, Akademicki są na miejscu dawnych cmentarzy, gdzie starannie pozbyto się nagrobków, szczątków dość pobieżnie) i jakoś jest na ten temat cicho. Ciekawostka.

I bardzo mnie ciekawi argumentacja, DLACZEGO kilka osób w jednym grobie to zdaniem tych państwa naruszenie godności etc. Bo cały artykuł trzyma się założenia, ŻE jest to naruszenie powyższych. Przyczyny? Ja jakoś powodów do oburzenia nie widzę, wręcz przeciwnie, to dobry precedens - przy obecnej polityce pochówkowej niedługo cmentarze urosną do rozmiarów miast - trzeba się trochę ścieśnić.
      • ka-mi-la789 Re: Ale o co chodzi tym oburzonym? 10.08.12, 12:54
        > I bardzo mnie ciekawi argumentacja, DLACZEGO kilka osób w jednym grobie to zdan
        > iem tych państwa naruszenie godności etc. Bo cały artykuł trzyma się założenia,
        > ŻE jest to naruszenie powyższych. Przyczyny?

Przyczyna jest jedna: polska narodowa nekrofilia i psychotyczna fascynacja śmiercią. Żyć można w zagrzybionej ruderze bez kanalizacji, ubierać się w szmateksach, a żywić w karitasach, ale grobiszcze ma być wielkości połowy Wawelu, a jego zawartość ubrana w złotogłowie, inaczej się nie liczy. Zresztą, jak ma być inaczej w kraju, w którym obowiązuje pogląd, że najbardziej zajebista rzecz, jaka się przytrafiła jego mieszkańcom w całej historii, to wyrżnięcie 200 000 luda w ciągu dwóch miesięcy?
        • furkacz Re: Ale o co chodzi tym oburzonym? 16.08.12, 12:35
          Cięte.
          Trafne.
          Damn.
          Ciekawe, jakby brzmiała ''oficjalna'' argumentacja ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka