gpsgps Brawo Wildstein-kapusie związani ze środowiskiem.. 02.02.05, 09:58 ...GW pękają. Pacewicz pyta, jak nazwać tę listę inaczej niż ubecką. Pacewicz sam doskonale wie, że w sztuce manipulacji sporo osiągnął wraz ze swa redakcją. Odpowiedź jest prosta: to jest lista ubeków i osób inwigilowanych. Wniosek: powinna być ujawniona. Dlaczego Pacewicz chce zablokować dostęp do niej? Odpowiedź jest też prosta: z obawy, że jego towarzystwo okaże się niegodne zaufania i dni są policzone. gps Odpowiedz Link Zgłoś
skok Re: Długie życie ubeckiej listy - komentarz Piotr 02.02.05, 10:10 Nie przekonal mnie argument, ze Maleszka to agent i szuja a Wasz pracownik to juz inna postac bo ma pseudo i prawo do pracy. To jakos tak, ze Dzierzynski to szuja ale Felus brzmi ladnie i dlatego mozna o nim mowic z szacuneczkiem, a juz gdyby zyl na pewno mialby "prawo do zarabiania na chleb ". Fajnie sobie to wytlumaczyliscie ((( Odpowiedz Link Zgłoś
rysiuz Re: Długie życie ubeckiej listy - komentarz Piotr 02.02.05, 10:12 To co mozna przeczytac w artykule (patrz nizej) jest kłamstwem. Wyborcza odpowiada za sprawe Maleszki własnie dlatego że nie chciuała dopouscić do lustracji. I to miedzy innymi z jej winy ktoś taki jak Maleszka przez lata uchodził za głowny autorytet GW w sprawie lustracji. "Ciekawą hipotezę wysunął Maciej Rybiński z "Rzeczpospolitej": mścimy się na Wildsteinie, bo znalazł w "Gazecie" agenta Maleszkę. Jeszcze paru wypominało nam Maleszkę: walczycie z lustracją, bronicie agentów. Wiązanie tych przypadków jest absurdem. Maleszka przez lata donosił na kolegów, za pieniądze. Wszystkich okłamywał. Gdy jesienią 2001 r., m.in. dzięki Wildsteinowi, wyszło to na jaw, pisaliśmy: „Maleszka stracił wiarygodność i szacunek (...) jego nazwisko zniknie z »Gazety «". " Odpowiedz Link Zgłoś
nitka23 Re: Długie życie ubeckiej listy - komentarz Piotr 02.02.05, 10:28 jesli Wyborcza ma takie wątpliwości to czemu nazwała to ubecką listą !? W. wysłał ja także do innych gazet i ropowszechnil w necie ale jakos nikt tego tak nie nazwal. Odpowiedz Link Zgłoś
pipetta Re: Długie życie ubeckiej listy - komentarz Piotr 02.02.05, 10:43 Może w końcu ktoś da link do stron z tą listą???? Odpowiedz Link Zgłoś
aariciaa Re: Długie życie ubeckiej listy - komentarz Piotr 02.02.05, 10:47 Pan Pacewicz ma ciekawy poglad na swiat: osobom, ktore byly agentami, donosily za pieniadze na swoich kolegow i co wiecej chodzily w glorii chwaly posiadaczy prawd powszechnych (do czasu demaskacji) nalezy wybaczac. Natomiast tych, ktorzy w czasie swojego zycia opieraly sie systemowi komunistycznemu i mu nie ulegly, a pozniej dazyly do odkrycia prawdy - nalezy jak najsurowiej potepiac.Jest to nieco zaskakujacy poglada kogos kto reprezentuje gazete, ktora tak czesto szafuje pojeciem "etyki" i "moralnosci". Ja polecam do refleksji pewna maksyme: "Prawda Was wyzwoli", ktora jest doskonalym komentarzem dotyczacym calej historii listy Wildsteina. Bo teraz skonczy sie, de facto, terror ukrytych techek, bo na szczescie wszystko zostal0 ujawnione. Odpowiedz Link Zgłoś
antykomunista5 Brawo Bronislaw 02.02.05, 10:53 Tak towarzyszu Staśiński, kończy się wszechwladza Ministerstwa Prawdy z ministrem Michnikiem na czele. Odpowiedz Link Zgłoś
eses2 Re: Długie życie ubeckiej listy - komentarz Piotr 02.02.05, 11:29 Specjalistom od duszy ludzkiej i macherom od losu z GW - już naprawdę bardzo dziekujemy. Ile złej woli trzeba mieć aby nie rozumieć znaczenia opublikowania nazwisk z archiwów IPN, to powyływanie się na jakieś telefony bezradnych, zagubionych ...- żenada! Nikt z dziennikarzy GW nie widzi oczywistości, że lista ta powinna była być dawno opublikowana??? Odpowiedz Link Zgłoś
robasik Re: Długie życie ubeckiej listy - komentarz Piotr 02.02.05, 11:32 Ale ci ludzie i ich otoczenie odbierają to inaczej - powiedziałem (to cytat z artkułu - powiedział pan Pacewicz). Panie Pacewicz, co za absurdalny argument - niech pan nie pisze więcej, bo wszystko, co pan napisze, może być przez ludzi odebrane inaczej. Proszę rozumować logicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
harp Re: Długie życie ubeckiej listy - komentarz Piotr 02.02.05, 11:38 Kolejny bałamutny komentarz Pacewicza. Odpowiedz Link Zgłoś
windal Były Naczelny GW o lustracji-czyt.w opinii-warto! 02.02.05, 11:42 Aby zrozumieć antylustracyjną nagonkę "Wyborczej" należałoby przypomnieć wypowiedź naczelnego ; Adama Michnika z czerwca 1992 - podkreśla socjolog prof. Paweł Śpiewak: On powiada w pewnym momencie; nie możemy dopuścić do lustracji w imię ochrony autorytetów. Nie wiadomo, kto to są te autorytety, ale sugeruje jednoznacznie, że osoby, które są publicznie bardzo istotne, osoby, które odegrały olbrzymią rolę w tworzeniu się tego nowego układu politycznego. Można także podejrzewać, że odegrały istotną rolę także w opozycji. Były jakoś umoczone we współpracę ze służbami bezpieczeństwa. Tego nie da się wytłumaczyć inaczej niż jakimś ukrytym w gruncie rzeczy motywem, co do którego my się nie możemy w sposób odpowiedzialny wypowiedzieć - mówi RMF prof. Śpiewak. Odpowiedz Link Zgłoś
lolektyrmand Re: Długie życie ubeckiej listy - komentarz Piotr 02.02.05, 12:25 "Powielanie ubeckich materiałów (IPN nie zdołał zweryfikować ani uporządkować tego obłędnego katalogu)." Ciekawe, to jest podobno katalog IPN, opisujący teczki zostawione przez ubecję. No to kto ma rację? Redaktor Pacewicz z "Gazety Wyborczej", czy profesor Kieres z IPN? Odpowiedz Link Zgłoś
niezapowiedziany Re: Długie życie ubeckiej listy - komentarz Piotr 02.02.05, 16:04 to jeszcze ci Gazeta Wyborcza nie powiedziala? ;) pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
aborowiecki Re: Długie życie ubeckiej listy - komentarz Piotr 02.02.05, 12:46 Panie Pacewicz, proszę "zagnać do roboty" Maleszkę,waszego pracownika, niech opublikuje w waszej gazecie swoje wspomnienia (format dziennika)jak to szpiegował kolegów, jak pisał raporty, ile wziął za to pieniędzy, jakie miał motywy swojego działania, z kim współpracował. Drukujcie to w odcinkach, codziennie, przez cały rok, na pewno sprzedaż gazety wzrośnie, akcje wzrosną, akcjonariusze będą zadowoleni, otrzymają dywidendę, tylko o to wam chodzi! Odpowiedz Link Zgłoś
joptz komentarz-obiektywizm gw 02.02.05, 13:18 Bronisława Wildsteina wyrzucono z "Rzeczpospolitej". Muszę przyznać, że to jedno z najsmutniejszych wydarzeń nowego roku. Nie tylko dlatego, że z Bronkiem znam się parę lat, uważam za wyjątkową postać i szkoda mi, że potraktowano go jak byle neptka. Gorsze jest następujące zestawienie. Człowiek, który za pieniądze donosił na Wildsteina do SB - Lesław Maleszka - dostaje teraz pieniądze od "Gazety Wyborczej" - bo wciąż tam pracuje. Człowiek, na którego donosił - został z pracy wyrzucony. Bohatera przegnano, kanalii wybaczono. Porównanie tych dwóch faktów poraża i - mnie przynajmniej - napawa obrzydzeniem. Wildstein ukarano, bo jest człowiekiem niepokornym. Był taki i w PRL-u, gdy tłukł milicjantów, i jest teraz - gdy ma odwagę myśleć po swojemu, bez wsłuchiwania się w głosy obłudnych moralistów. Nie zlekceważył ich jednak redaktor naczelny "Rzeczpospolitej". Grzegorz Gauden nie zachował się jak mężczyzna. Uległ presji i przyjął interpretację konkurencyjnej "Gazety Wyborczej". Jeszcze nie wie, że żaden prawdziwy dziennikarz w Polsce nie będzie go teraz szanował. Ale niebawem się o tym przekona. We własnej redakcji. A moralistom z "Wyborczej" warto podziękować. Bo wreszcie stało się jasne jakie cele im przyświecają. Chodzi o to, by wywyższyć kapusiów i poniżyć ich ofiary. Dobrze wiedzieć. Igor Zalewski-Wprost Odpowiedz Link Zgłoś
tees1 zywe tarcze dla UBekow 02.02.05, 15:12 zalosny Pacewicz, Machiavelli na dorobku Nie da sie zagadac prawdy. Kryjecie ubekow, a nazwiska ich ofiar nazywacie ubeckimi, Gazeto. Robicie z ofiar ubecji zywe tarcze dla ich oprawcow. To wszystko tylko O WAS swiadczy, tracace nerwy i odslaniajace sie "srodowisko Gazety Wyborczej". Odpowiedz Link Zgłoś
szelerski Re: Długie życie ubeckiej listy - komentarz Piotr 02.02.05, 15:59 Kazda osoba moze zwrocic sie do IPN-u o to czy jest pokrzywdzona. Tak jak to zrobila pani M. Niezabitowska, czy redakcja Rzeczpospolitej w imieniu niezyjacego redaktora p. Fikusa. Gdzie jest ten problem o ktorym tak glosno krzyczy Gazeta Wyborcza, ze ludzie niewinni beda pomowieni. Jesli sa niewinni to nimi beda zawsze!!! Moga poczekac kilka tygodni nim otrzymaja pismo z IPN i przedstawia tym, ktorzy ich oskarzaja. Czy spadl wlos z glowy panu prezydentowi Kwasniewskiemu czy panu Jurczykowi i wielu wielu innym? Oni byli podejrzani pezez IPN. Panie redaktoktorze, panscy koledzy z redakcji, skonczcie z tym absurdalnym wrzaskiem na temat osob niewinnych. Niewinny byl jest i bedzie niewinnym. Niezaleznie czy jest czy go nie ma na jakiejkolwiek liscie. Andrzej S. - Montreal Odpowiedz Link Zgłoś
klip-klap w zaparte z 'ubecka lista' 02.02.05, 17:55 Ale osoby, które znalazły swoje nazwisko na liście, wbrew obawom głoszonym przez niektórych publicystów, nie czują się zdeptane. - Wildstein zmusił urzędniczą machinę do załatwienia teczek, sprawy, która powinna być zakończona już 15 lat temu - mówi mężczyzna, z którym rozmawiał reporter RMF. - Gdyby to było zrobione, ja tutaj bym dziś nie stał. Gdyby była ujawniona pełna lista agentów i współpracowników, ja jako osoba, która tutaj jest w charakterze namawianej do współpracy, bym się po prostu nie znalazł, bo by mnie na żadnej liście nie było - dodaje. (INTERIA.PL/RMF/PAP) fakty.interia.pl/news?inf=588366 Odpowiedz Link Zgłoś
pyzol1 Re: Długie życie ubeckiej listy - komentarz Piotr 02.02.05, 18:03 No to teraz dopiero mnie zezlosciliscie. "Nie zniszczylismy Maleszki" - nadal pracuje. Nie,agenta nie zniszczyliscie - natomiast z czolkiem nieskazonym inteligencja nie widzieliscie powodu, aby nie pomoc w znalezieniu zartudnienia np. paru drukarzom z NOWEj, tym, dzieki ktorym slowa obecnego naczelnego GW w ogole mogly w PRL poplynac w swiat. Tylko dlatego, iz mieli nieco inne od gazetowego opinie na pojedyncze tematy ( np. lustracji, zostawiliscie na lodzie ludzi po wyrokach, odsiadkach, czesto chorych i Z PEWNOSCIA nigdy nie odgrywajacyh roli agentow. Nie chcecie chyba nikogo nawet probowac przekonywac, ze Agora nie mogla znalezc miejsca pracy dla wykwalifikowanych, sprawdzonych drukarzy! Robol zrobil swoje, robol moze odejsc - stwierzilo srodowisko, ktorego poczatek zawiazal sie w komietecie obrony - o ironio! - r o b o t n i k a. Nie wiedzieliscie? Nieprawda! Po pierwsze, waszym obowiazkiem bylo wiedziec, po drugie osobiscie wysylalam w tej sprawie listy - takze do naczelnego GW. Poza Wujcem i Litynskim ( ktorzy zreszta, w sumie i tak nic nie zrobili) nikt z was nawet nie raczyl odpowiedziec. Wyjasnie: nie o mnie tu chodzi, ale o ludzi, z ktorymi mialam zaszczyt w zyciu sie spotkac i ktorych potraktowanie przez srodowiska d. KORu jest w moich oczach jedna z najwiekszych podlosci, jakie czlowiek czlowiekowi moze wyrzadzic. Pisalam te listy, bo wierzyc nie moglam, ze zdolni jestescie do takiego postepowania. Wykorzystaliscie fakt, iz to ludzie z charakterem, ktory nie pozwoli znizyc sie do prosb, jeczenia czy ew. postraszenia was ( a sporo wiedza!). Grunt,ze Maleszka ma prace ( w kraju o dwycyfrowym bezrobociu). Byle jemu wlos z glowy nie spadl! Byle on nie musial bac sie, co do garnka wlozyc!( ani ...zastanawiac sie komu dzis sprzedac te informacje,ktorych jeszcze nikomu nie sprzedal). Katarzyna Makowska Odpowiedz Link Zgłoś
no.logo Agent Maleszka nadal u was pracuje??? 02.02.05, 18:31 Gazeto, Redakcjo Kochana, Ludzieee!!!! Czy ja śnię? Czy Wam się system wartości nie pokićkał???? Nadal go zatrudniacie, nadal mu płacicie???? Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa A ja uważam, że dobrze sie stało. PRL była złem. 02.02.05, 23:38 Co więcej, stało sie to o kilka lat za późno. Czesi i Niemcy mają to dawno za sobą. Prawda jest często bolesna, zwłaszcza, kiedy to bliscy, na których sie donosiło, dowiaduja się, że ofiary już wiedzą... Właśnie obejrzałem film "Teczki" w 2TVP i to co zobaczyłem utwierdziło mnie w moim przekonaniu. W teczkach jest wiele dowodów na fascynacje złem coniektórych, którzy służyli imperium zła ( mniejsza o to czy za pieniądze, czy dla idei, czy ze strachu). Ale też są tam dowody heroizmu, uczciwości, wytrwałości w walce o wolną Polskę. I to własnie TYM UCZCIWYM BEZIMIENNYM DZIAŁACZOM PODZIEMNEJ "SOLIDARNOŚCI" nalezy się prawda. Z całej sprawy teczek płynie tez jeden podstawowy wniosek: PRL była złem. Ludzie, którzy służyli w organach prl-owskiej bezpieki czynili zło. Ci, którzy do SB donosili - służyli złej sprawie. I to jest lekcja dla młodego pokolenia, któremu próbuje się wmówić relatywistyczny pogląd na "rzeczywistość" powojenną, zwaną Polską Rzecząpospolitą Ludową. Odpowiedz Link Zgłoś