Dodaj do ulubionych

Długie życie ubeckiej listy - komentarz Piotra ...

• gpsgps Brawo Wildstein-kapusie związani ze środowiskiem.. 02.02.05, 09:58
      ...GW pękają.

Pacewicz pyta, jak nazwać tę listę inaczej niż ubecką. Pacewicz sam doskonale
      wie, że w sztuce manipulacji sporo osiągnął wraz ze swa redakcją.
      Odpowiedź jest prosta:
      to jest lista ubeków i osób inwigilowanych.
      Wniosek: powinna być ujawniona. Dlaczego Pacewicz chce zablokować dostęp do
      niej? Odpowiedź jest też prosta: z obawy, że jego towarzystwo okaże się niegodne
      zaufania i dni są policzone.

gps
    • skok Re: Długie życie ubeckiej listy - komentarz Piotr 02.02.05, 10:10
      Nie przekonal mnie argument, ze Maleszka to agent i szuja a Wasz pracownik to
      juz inna postac bo ma pseudo i prawo do pracy. To jakos tak, ze Dzierzynski to
      szuja ale Felus brzmi ladnie i dlatego mozna o nim mowic z szacuneczkiem, a juz
      gdyby zyl na pewno mialby "prawo do zarabiania na chleb ". Fajnie sobie to
      wytlumaczyliscie (((
    • rysiuz Re: Długie życie ubeckiej listy - komentarz Piotr 02.02.05, 10:12
      To co mozna przeczytac w artykule (patrz nizej) jest kłamstwem. Wyborcza
      odpowiada za sprawe Maleszki własnie dlatego że nie chciuała dopouscić do
      lustracji. I to miedzy innymi z jej winy ktoś taki jak Maleszka przez lata
      uchodził za głowny autorytet GW w sprawie lustracji.

"Ciekawą hipotezę wysunął Maciej Rybiński z "Rzeczpospolitej": mścimy się na
      Wildsteinie, bo znalazł w "Gazecie" agenta Maleszkę. Jeszcze paru wypominało
      nam Maleszkę: walczycie z lustracją, bronicie agentów.

Wiązanie tych przypadków jest absurdem. Maleszka przez lata donosił na kolegów,
      za pieniądze. Wszystkich okłamywał. Gdy jesienią 2001 r., m.in. dzięki
      Wildsteinowi, wyszło to na jaw, pisaliśmy: „Maleszka stracił wiarygodność i
      szacunek (...) jego nazwisko zniknie z »Gazety «". "
    • nitka23 Re: Długie życie ubeckiej listy - komentarz Piotr 02.02.05, 10:28
      jesli Wyborcza ma takie wątpliwości to czemu nazwała to ubecką listą !? W.
      wysłał ja także do innych gazet i ropowszechnil w necie ale jakos nikt tego tak
      nie nazwal.
    • pipetta Re: Długie życie ubeckiej listy - komentarz Piotr 02.02.05, 10:43
      Może w końcu ktoś da link do stron z tą listą????
    • aariciaa Re: Długie życie ubeckiej listy - komentarz Piotr 02.02.05, 10:47
      Pan Pacewicz ma ciekawy poglad na swiat: osobom, ktore byly agentami, donosily
      za pieniadze na swoich kolegow i co wiecej chodzily w glorii chwaly posiadaczy
      prawd powszechnych (do czasu demaskacji) nalezy wybaczac. Natomiast tych,
      ktorzy w czasie swojego zycia opieraly sie systemowi komunistycznemu i mu nie
      ulegly, a pozniej dazyly do odkrycia prawdy - nalezy jak najsurowiej
      potepiac.Jest to nieco zaskakujacy poglada kogos kto reprezentuje gazete, ktora
      tak czesto szafuje pojeciem "etyki" i "moralnosci". Ja polecam do refleksji
      pewna maksyme: "Prawda Was wyzwoli", ktora jest doskonalym komentarzem
      dotyczacym calej historii listy Wildsteina. Bo teraz skonczy sie, de facto,
      terror ukrytych techek, bo na szczescie wszystko zostal0 ujawnione.
    • antykomunista5 Brawo Bronislaw 02.02.05, 10:53
      Tak towarzyszu Staśiński, kończy się wszechwladza Ministerstwa Prawdy z
      ministrem Michnikiem na czele.
    • eses2 Re: Długie życie ubeckiej listy - komentarz Piotr 02.02.05, 11:29
      Specjalistom od duszy ludzkiej i macherom od losu z GW - już naprawdę bardzo
      dziekujemy. Ile złej woli trzeba mieć aby nie rozumieć znaczenia opublikowania
      nazwisk z archiwów IPN, to powyływanie się na jakieś telefony bezradnych,
      zagubionych ...- żenada! Nikt z dziennikarzy GW nie widzi oczywistości, że
      lista ta powinna była być dawno opublikowana???
    • robasik Re: Długie życie ubeckiej listy - komentarz Piotr 02.02.05, 11:32
      Ale ci ludzie i ich otoczenie odbierają to inaczej - powiedziałem (to cytat z
      artkułu - powiedział pan Pacewicz).
      Panie Pacewicz, co za absurdalny argument - niech pan nie pisze więcej, bo
      wszystko, co pan napisze, może być przez ludzi odebrane inaczej. Proszę
      rozumować logicznie.
    • harp Re: Długie życie ubeckiej listy - komentarz Piotr 02.02.05, 11:38
      Kolejny bałamutny komentarz Pacewicza.
    • windal Były Naczelny GW o lustracji-czyt.w opinii-warto! 02.02.05, 11:42
      Aby zrozumieć antylustracyjną nagonkę "Wyborczej" należałoby przypomnieć
      wypowiedź naczelnego ; Adama Michnika z czerwca 1992 - podkreśla socjolog prof.
      Paweł Śpiewak: On powiada w pewnym momencie; nie możemy dopuścić do lustracji w
      imię ochrony autorytetów. Nie wiadomo, kto to są te autorytety, ale sugeruje
      jednoznacznie, że osoby, które są publicznie bardzo istotne, osoby, które
      odegrały olbrzymią rolę w tworzeniu się tego nowego układu politycznego. Można
      także podejrzewać, że odegrały istotną rolę także w opozycji. Były jakoś
      umoczone we współpracę ze służbami bezpieczeństwa. Tego nie da się wytłumaczyć
      inaczej niż jakimś ukrytym w gruncie rzeczy motywem, co do którego my się nie
      możemy w sposób odpowiedzialny wypowiedzieć - mówi RMF prof. Śpiewak.
    • lolektyrmand Re: Długie życie ubeckiej listy - komentarz Piotr 02.02.05, 12:25
      "Powielanie ubeckich materiałów (IPN nie zdołał zweryfikować ani uporządkować
      tego obłędnego katalogu)."
      Ciekawe, to jest podobno katalog IPN, opisujący teczki zostawione przez ubecję.
      No to kto ma rację? Redaktor Pacewicz z "Gazety Wyborczej", czy profesor Kieres
      z IPN?
      • niezapowiedziany Re: Długie życie ubeckiej listy - komentarz Piotr 02.02.05, 16:04
        to jeszcze ci Gazeta Wyborcza nie powiedziala? ;) pozdrawiam.
    • aborowiecki Re: Długie życie ubeckiej listy - komentarz Piotr 02.02.05, 12:46
      Panie Pacewicz, proszę "zagnać do roboty" Maleszkę,waszego pracownika, niech
      opublikuje w waszej gazecie swoje wspomnienia (format dziennika)jak to
      szpiegował kolegów, jak pisał raporty, ile wziął za to pieniędzy, jakie miał
      motywy swojego działania, z kim współpracował. Drukujcie to w odcinkach,
      codziennie, przez cały rok, na pewno sprzedaż gazety wzrośnie, akcje wzrosną,
      akcjonariusze będą zadowoleni, otrzymają dywidendę, tylko o to wam chodzi!
    • joptz komentarz-obiektywizm gw 02.02.05, 13:18
      Bronisława Wildsteina wyrzucono z "Rzeczpospolitej". Muszę przyznać, że to
      jedno z najsmutniejszych wydarzeń nowego roku.

Nie tylko dlatego, że z Bronkiem znam się parę lat, uważam za wyjątkową postać
      i szkoda mi, że potraktowano go jak byle neptka.
      Gorsze jest następujące zestawienie. Człowiek, który za pieniądze donosił na
      Wildsteina do SB - Lesław Maleszka - dostaje teraz pieniądze od "Gazety
      Wyborczej" - bo wciąż tam pracuje. Człowiek, na którego donosił - został z
      pracy wyrzucony. Bohatera przegnano, kanalii wybaczono. Porównanie tych dwóch
      faktów poraża i - mnie przynajmniej - napawa obrzydzeniem. Wildstein ukarano,
      bo jest człowiekiem niepokornym. Był taki i w PRL-u, gdy tłukł milicjantów, i
      jest teraz - gdy ma odwagę myśleć po swojemu, bez wsłuchiwania się w głosy
      obłudnych moralistów.

Nie zlekceważył ich jednak redaktor naczelny "Rzeczpospolitej". Grzegorz Gauden
      nie zachował się jak mężczyzna. Uległ presji i przyjął interpretację
      konkurencyjnej "Gazety Wyborczej". Jeszcze nie wie, że żaden prawdziwy
      dziennikarz w Polsce nie będzie go teraz szanował. Ale niebawem się o tym
      przekona. We własnej redakcji.

A moralistom z "Wyborczej" warto podziękować. Bo wreszcie stało się jasne jakie
      cele im przyświecają. Chodzi o to, by wywyższyć kapusiów i poniżyć ich ofiary.
      Dobrze wiedzieć.

Igor Zalewski-Wprost
    • tees1 zywe tarcze dla UBekow 02.02.05, 15:12
      zalosny Pacewicz, Machiavelli na dorobku

Nie da sie zagadac prawdy. Kryjecie ubekow, a nazwiska ich ofiar nazywacie
      ubeckimi, Gazeto. Robicie z ofiar ubecji zywe tarcze dla ich oprawcow. To
      wszystko tylko O WAS swiadczy, tracace nerwy i odslaniajace sie "srodowisko
      Gazety Wyborczej".
    • szelerski Re: Długie życie ubeckiej listy - komentarz Piotr 02.02.05, 15:59
      Kazda osoba moze zwrocic sie do IPN-u o to czy jest pokrzywdzona. Tak jak to
      zrobila pani M. Niezabitowska, czy redakcja Rzeczpospolitej w imieniu
      niezyjacego redaktora p. Fikusa. Gdzie jest ten problem o ktorym tak glosno
      krzyczy Gazeta Wyborcza, ze ludzie niewinni beda pomowieni. Jesli sa niewinni
      to nimi beda zawsze!!! Moga poczekac kilka tygodni nim otrzymaja pismo z IPN i
      przedstawia tym, ktorzy ich oskarzaja. Czy spadl wlos z glowy panu prezydentowi
      Kwasniewskiemu czy panu Jurczykowi i wielu wielu innym? Oni byli podejrzani
      pezez IPN. Panie redaktoktorze, panscy koledzy z redakcji, skonczcie z tym
      absurdalnym wrzaskiem na temat osob niewinnych. Niewinny byl jest i bedzie
      niewinnym. Niezaleznie czy jest czy go nie ma na jakiejkolwiek liscie.
      Andrzej S. - Montreal
    • klip-klap w zaparte z 'ubecka lista' 02.02.05, 17:55
      Ale osoby, które znalazły swoje nazwisko na liście, wbrew obawom głoszonym przez
      niektórych publicystów, nie czują się zdeptane. - Wildstein zmusił urzędniczą
      machinę do załatwienia teczek, sprawy, która powinna być zakończona już 15 lat
      temu - mówi mężczyzna, z którym rozmawiał reporter RMF.

- Gdyby to było zrobione, ja tutaj bym dziś nie stał. Gdyby była ujawniona pełna
      lista agentów i współpracowników, ja jako osoba, która tutaj jest w charakterze
      namawianej do współpracy, bym się po prostu nie znalazł, bo by mnie na żadnej
      liście nie było - dodaje.

(INTERIA.PL/RMF/PAP)
      fakty.interia.pl/news?inf=588366
    • pyzol1 Re: Długie życie ubeckiej listy - komentarz Piotr 02.02.05, 18:03
      No to teraz dopiero mnie zezlosciliscie.

"Nie zniszczylismy Maleszki" - nadal pracuje.

Nie,agenta nie zniszczyliscie - natomiast z czolkiem nieskazonym inteligencja
      nie widzieliscie powodu, aby nie pomoc w znalezieniu zartudnienia np. paru
      drukarzom z NOWEj, tym, dzieki ktorym slowa obecnego naczelnego GW w ogole
      mogly w PRL poplynac w swiat.

Tylko dlatego, iz mieli nieco inne od gazetowego opinie na pojedyncze tematy (
      np. lustracji, zostawiliscie na lodzie ludzi po wyrokach, odsiadkach, czesto
      chorych i Z PEWNOSCIA nigdy nie odgrywajacyh roli agentow. Nie chcecie chyba
      nikogo nawet probowac przekonywac, ze Agora nie mogla znalezc miejsca pracy dla
      wykwalifikowanych, sprawdzonych drukarzy! Robol zrobil swoje, robol moze
      odejsc - stwierzilo srodowisko, ktorego poczatek zawiazal sie w komietecie
      obrony - o ironio! - r o b o t n i k a.

Nie wiedzieliscie? Nieprawda!
      Po pierwsze, waszym obowiazkiem bylo wiedziec, po drugie osobiscie wysylalam w
      tej sprawie listy - takze do naczelnego GW. Poza Wujcem i Litynskim ( ktorzy
      zreszta, w sumie i tak nic nie zrobili) nikt z was nawet nie raczyl
      odpowiedziec.

Wyjasnie: nie o mnie tu chodzi, ale o ludzi, z ktorymi mialam zaszczyt w zyciu
      sie spotkac i ktorych potraktowanie przez srodowiska d. KORu jest w moich
      oczach jedna z najwiekszych podlosci, jakie czlowiek czlowiekowi moze
      wyrzadzic. Pisalam te listy, bo wierzyc nie moglam, ze zdolni jestescie do
      takiego postepowania. Wykorzystaliscie fakt, iz to ludzie z charakterem, ktory
      nie pozwoli znizyc sie do prosb, jeczenia czy ew. postraszenia was ( a sporo
      wiedza!).

Grunt,ze Maleszka ma prace ( w kraju o dwycyfrowym bezrobociu). Byle jemu wlos
      z glowy nie spadl! Byle on nie musial bac sie, co do garnka wlozyc!(
      ani ...zastanawiac sie komu dzis sprzedac te informacje,ktorych jeszcze nikomu
      nie sprzedal).

Katarzyna Makowska

• no.logo Agent Maleszka nadal u was pracuje??? 02.02.05, 18:31
        Gazeto, Redakcjo Kochana, Ludzieee!!!!

Czy ja śnię? Czy Wam się system wartości nie pokićkał????
        Nadal go zatrudniacie, nadal mu płacicie????
    • travel_wawa A ja uważam, że dobrze sie stało. PRL była złem. 02.02.05, 23:38
      Co więcej, stało sie to o kilka lat za późno.
      Czesi i Niemcy mają to dawno za sobą.

Prawda jest często bolesna, zwłaszcza, kiedy to bliscy, na których sie
      donosiło, dowiaduja się, że ofiary już wiedzą...

Właśnie obejrzałem film "Teczki" w 2TVP i to co zobaczyłem utwierdziło mnie w
      moim przekonaniu.

W teczkach jest wiele dowodów na fascynacje złem coniektórych, którzy służyli
      imperium zła ( mniejsza o to czy za pieniądze, czy dla idei, czy ze strachu).
      Ale też są tam dowody heroizmu, uczciwości, wytrwałości w walce o wolną Polskę.
      I to własnie TYM UCZCIWYM BEZIMIENNYM DZIAŁACZOM PODZIEMNEJ "SOLIDARNOŚCI"
      nalezy się prawda.

Z całej sprawy teczek płynie tez jeden podstawowy wniosek:

PRL była złem. Ludzie, którzy służyli w organach prl-owskiej bezpieki czynili
      zło. Ci, którzy do SB donosili - służyli złej sprawie.
      I to jest lekcja dla młodego pokolenia, któremu próbuje się wmówić
      relatywistyczny pogląd na "rzeczywistość" powojenną, zwaną Polską
      Rzecząpospolitą Ludową.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka