andre_234 03.04.05, 20:20 To wredne, podłe i niegodziwe !! Dziennikarze TVN wykorzystali śmierć papieża do zaatakowania kościoła prawosławnego. Nawet teraz nie rozumieją nauk papieża. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mateusz.slawinski Re: ZGRZYT 03.04.05, 20:20 Był byś łaskaw nieco rozszerzyć, na czym polegał ów atak ?? Odpowiedz Link Zgłoś
andre_234 Re: ZGRZYT 03.04.05, 20:30 kubus_2004g napisała: > Właśnie. Ci im zgrzytnęło? > Byłem na tym forum. Nie spodobało mi się. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
andre_234 Re: ZGRZYT 03.04.05, 20:28 Przed chwilą słuchałem fakty. Wywlekli że Patriarcha nie lubił Papieża Odpowiedz Link Zgłoś
kubus_2004g Re: ZGRZYT 03.04.05, 20:30 Ale wywlekli... Ani patriarcha ani Putin papieża nie lubili. A raczej bali się jego wpływu na Rosjan. Polityka. Odpowiedz Link Zgłoś
andre_234 Re: ZGRZYT 03.04.05, 20:57 Wiem, wiem. Ale z tą rusofobią to chwilkę można się wstrzymać. Odpowiedz Link Zgłoś
mateusz.slawinski Re: ZGRZYT 03.04.05, 21:07 andre_234 napisał: > Przed chwilą słuchałem fakty. Wywlekli że Patriarcha nie lubił Papieża Bo to fakt, że za nim nie przepadał. Każdy gest gotów podpiąć pod prozelityzm. Ot kolejna mania prześladowcza znana choćby z postawy naszych "narodowych talibów" ... Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: ZGRZYT 03.04.05, 21:18 a czy wszyscy na swiecie maja obowiazek kochac JP II ? nie,wiec o co chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
andre_234 Re: ZGRZYT 03.04.05, 21:28 wanda43 napisała: > a czy wszyscy na swiecie maja obowiazek kochac JP II ? nie,wiec o co chodzi? Chodzi o to że nie pora na takie rusofobie. Odpowiedz Link Zgłoś
doradca1 Re: ZGRZYT 03.04.05, 21:50 Kochać nie musisz ale szanować powinnaś, kimkolwiek jesteś. Jeśli zabraknie Tobie czegoś prostego jak szacunek dla zmarłej osoby to możesz sobie pojechać do KRL-D. Tam nie znają tego pojęcia.... Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Re: ZGRZYT 03.04.05, 21:38 Sorry, lecz Twoja wypowiedź też jest jakimś zgrzytem dziś (no i moja tak samo) Odpowiedz Link Zgłoś
andre_234 Re: ZGRZYT 03.04.05, 21:47 loppe napisał: > Sorry, lecz Twoja wypowiedź też jest jakimś zgrzytem dziś (no i moja tak samo) Zapewne tak, ale mam tendencje do reagowania spontanicznego, szczególnie w takiej chwili rusofobia tak jak inne katonarodowe fobie mnie drażnią. Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Re: ZGRZYT 03.04.05, 21:54 ok, nie jesteśmy w końcu no nie wiem jak to powiedzieć, bliscy ideałowi Jana Pawła optymalnie byłoby się przymknąć z takimi interwencjami jak Twoja i moja, a do tematu zabrać się może po żałobie (albo wcale) Odpowiedz Link Zgłoś
co.ty.powiesz Re: ZGRZYT 03.04.05, 22:00 O jaką rusofobię Ci chodzi? Czy podanie faktów, faktów które nie najlepiej świadczą o rosyjskiej hierarchii prawosławnej, musi być od razu wiązane z jakąś fobią? Wszyscy pamiętają demonstracje na Ukrainie, organizowane przez patriarchę moskiewskiego, w których przyrównywano papieża do szatana. Trudno zapomnieć zajadłość, z jaką zwalczano wszelką najmniejszą myśl o tym, by papież mógł choć na moment stanąć na rosyjskiej ziemi. Niemal zwierzęcą wrogość rosyjskich hierarchów do papieża, wrogość której nie można było znaleźć ani u protestantów, ani u buddystów, ani nawet u muzułmanów, czy wyznawców judaizmu, u których - z powodów czysto religijnych - byłoby to nawet usprawiedliwione (pamiętajmy, że dla obwołanie się Mesjaszem było największym bluźnierstwem). Skoro nawet tuż po śmierci Jana Pawła II głowa kościoła prawosławnego w Rosji nie odmówił sobie okazania pogardy dla zmarłego (bo tak trzeba rozumieć słowa, że dopiero teraz będzie możliwy dialog), to czy z tego powodu należałoby przemilczeć te słowa? A że nie świadczą one dobrze o ich autorze - to nie wina TVN... Odpowiedz Link Zgłoś