03.04.05, 20:20
To wredne, podłe i niegodziwe !!
Dziennikarze TVN wykorzystali śmierć papieża do zaatakowania kościoła
prawosławnego.
Nawet teraz nie rozumieją nauk papieża.
Obserwuj wątek
    • mateusz.slawinski Re: ZGRZYT 03.04.05, 20:20
      Był byś łaskaw nieco rozszerzyć, na czym polegał ów atak ??
      • kubus_2004g Re: ZGRZYT 03.04.05, 20:21
        Właśnie. Ci im zgrzytnęło?
        • andre_234 Re: ZGRZYT 03.04.05, 20:30
          kubus_2004g napisała:

> Właśnie. Ci im zgrzytnęło?
          >
          Byłem na tym forum.
          Nie spodobało mi się.

pzdr
      • andre_234 Re: ZGRZYT 03.04.05, 20:28
        Przed chwilą słuchałem fakty. Wywlekli że Patriarcha nie lubił Papieża
        • kubus_2004g Re: ZGRZYT 03.04.05, 20:30
          Ale wywlekli... Ani patriarcha ani Putin papieża nie lubili. A raczej bali się jego wpływu na Rosjan. Polityka.
          • andre_234 Re: ZGRZYT 03.04.05, 20:57
            Wiem, wiem. Ale z tą rusofobią to chwilkę można się wstrzymać.
        • mateusz.slawinski Re: ZGRZYT 03.04.05, 21:07
          andre_234 napisał:

> Przed chwilą słuchałem fakty. Wywlekli że Patriarcha nie lubił Papieża

Bo to fakt, że za nim nie przepadał. Każdy gest gotów podpiąć pod prozelityzm.

Ot kolejna mania prześladowcza znana choćby z postawy naszych "narodowych
          talibów" ...
          • wanda43 Re: ZGRZYT 03.04.05, 21:18
            a czy wszyscy na swiecie maja obowiazek kochac JP II ? nie,wiec o co chodzi?
            • andre_234 Re: ZGRZYT 03.04.05, 21:28
              wanda43 napisała:

> a czy wszyscy na swiecie maja obowiazek kochac JP II ? nie,wiec o co chodzi?
              Chodzi o to że nie pora na takie rusofobie.
            • doradca1 Re: ZGRZYT 03.04.05, 21:50
              Kochać nie musisz ale szanować powinnaś, kimkolwiek jesteś. Jeśli zabraknie
              Tobie czegoś prostego jak szacunek dla zmarłej osoby to możesz sobie pojechać
              do KRL-D. Tam nie znają tego pojęcia....
    • kropekuk EKUMENIZM bydlu obcy - nie dziwota... 03.04.05, 20:31

• loppe Re: ZGRZYT 03.04.05, 21:38
      Sorry, lecz Twoja wypowiedź też jest jakimś zgrzytem dziś (no i moja tak samo)
      • andre_234 Re: ZGRZYT 03.04.05, 21:47
        loppe napisał:

> Sorry, lecz Twoja wypowiedź też jest jakimś zgrzytem dziś (no i moja tak samo)
        Zapewne tak, ale mam tendencje do reagowania spontanicznego, szczególnie w
        takiej chwili rusofobia tak jak inne katonarodowe fobie mnie drażnią.
        • loppe Re: ZGRZYT 03.04.05, 21:54
          ok, nie jesteśmy w końcu no nie wiem jak to powiedzieć, bliscy ideałowi Jana
          Pawła

optymalnie byłoby się przymknąć z takimi interwencjami jak Twoja i moja, a do
          tematu zabrać się może po żałobie (albo wcale)
          • loppe Re: ZGRZYT 03.04.05, 21:55
            bliscy ideału powinno być
        • co.ty.powiesz Re: ZGRZYT 03.04.05, 22:00
          O jaką rusofobię Ci chodzi? Czy podanie faktów, faktów które nie najlepiej
          świadczą o rosyjskiej hierarchii prawosławnej, musi być od razu wiązane z jakąś
          fobią? Wszyscy pamiętają demonstracje na Ukrainie, organizowane przez
          patriarchę moskiewskiego, w których przyrównywano papieża do szatana. Trudno
          zapomnieć zajadłość, z jaką zwalczano wszelką najmniejszą myśl o tym, by papież
          mógł choć na moment stanąć na rosyjskiej ziemi. Niemal zwierzęcą wrogość
          rosyjskich hierarchów do papieża, wrogość której nie można było znaleźć ani u
          protestantów, ani u buddystów, ani nawet u muzułmanów, czy wyznawców judaizmu,
          u których - z powodów czysto religijnych - byłoby to nawet usprawiedliwione
          (pamiętajmy, że dla obwołanie się Mesjaszem było największym bluźnierstwem).

Skoro nawet tuż po śmierci Jana Pawła II głowa kościoła prawosławnego w Rosji
          nie odmówił sobie okazania pogardy dla zmarłego (bo tak trzeba rozumieć słowa,
          że dopiero teraz będzie możliwy dialog), to czy z tego powodu należałoby
          przemilczeć te słowa? A że nie świadczą one dobrze o ich autorze - to nie wina
          TVN...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka