Dodaj do ulubionych

Jeszcze raz o pracy

05.03.24, 14:16
Chciałabym zmienić miejsce pracy.
Z obecnym zakładem współpracuję już dość długo i w zasadzie bez większych zgrzytów, ale jednak ciągnie mnie w świat. Jestem uwiązana pewnymi zobowiązaniami i tak się zastanawiam. Chciałabym uczciwie iść do pracodawcy i powiedzieć co planuję i negocjować warunki wyplątania się ze zobowiązań. Z drugiej strony, jeśli te warunki mnie przerosną (jest na to duża szansa), będę musiała jeszcze jakiś czas zostać (kilkanaście miesięcy), ale pracodawca już będzie wiedział, że przy najbliższej okazji uciekam = nie warto we mnie inwestować (premie, szkolenia itp.) + pewnie kwas. Co zrobiłaby ematka?
Obserwuj wątek
    • princesswhitewolf Re: Jeszcze raz o pracy 05.03.24, 14:21
      > negocjować warunki wyplątania się ze zobowiązań

czyli?

>Co zrobiłaby ematka?

zupelnie nic. robila co uwazam za sluszne odnosnie mojego zycia. Dala wypowiedzenie w czasie jak oczekiwanym i przylozyla sie do przetrenowania mojego nastepcy gdyby przybyl przed moim odejsciem.
      A jak nie to od momentu wypowiedzenia zazwyczaj jesli tego jeszcze nie zrobilam ( a zazwyczaj robie to wczesniej) opisalabym wszystkie procesy i status roznych projektow nad ktorymi pracuje. Uwazam ze to jest sporo i wystarczy
    • zerlinda Re: Jeszcze raz o pracy 05.03.24, 14:25
      Ematka dba o swoje interesy.
      • biala_ladecka Re: Jeszcze raz o pracy 05.03.24, 14:53
        To znaczy?
        Bo to klasyczny dylemat - iść za kasą, czy za wewnętrznym spokojem.
        • zerlinda Re: Jeszcze raz o pracy 05.03.24, 20:53
          No to juz sama musisz wiedzieć. Ja właśnie ostatnio podjęłam decyzję, że stawiam na wewnętrzny spokój, więcej czasu z rodziną i takie tam. Zdrowie, spokój, rodziną, niekoniecznie w tej kolejności.
    • kachaa17 Re: Jeszcze raz o pracy 05.03.24, 14:26
      Jakie to warunki mogą Cię przerosnąć? Chcesz powiedzieć, że będziesz szukała pracy czy masz gdzie odejść? Bo jeśli będziesz szukała to bym nic nie mówiła bo nie wiadomo ile Ci zejdzie. Jeśli mas gdzie odejść to składasz wypowiedzenie i kończysz zobowiązania.
    • novembre Re: Jeszcze raz o pracy 05.03.24, 15:05
      Uczciwie dałabym wniosek o rozwiązanie stosunku pracy w momencie, kiedy byłoby to dla mnie dogodne. Nie ryzykując utraty premii czy szkoleń.
      Życie nauczyło mnie, że dla pracodawcy jestem niezastąpiona... do czasu.
    • jehanette Re: Jeszcze raz o pracy 05.03.24, 16:04
      Szukała pracy i omawiała odejście dopiero jak sobie przyklepie nowa robotę. Masz w umowie warunki wypowiedzenia, prawda? One są po to żeby nie dało się zniknąć z dnia na dzień. Tymczasem szukaj pracy, a przecież może się okazać że w dotychczasowej wpadnie coś nowego co sprawi, że zechcesz zostać.
    • bywalec2023 Re: Jeszcze raz o pracy 06.03.24, 10:54
      Lądecka, znudziło się w poznańskim urzędzie? Czy kasa za mała?
    • cranberries1983 Re: Jeszcze raz o pracy 06.03.24, 22:57
      warunki odejście się stawia, nie daj się w nic wrobić
      powiedz, żę spadasz, termin wypowiedzenia, kończenie sprawek
      i tyle
    • samanta1010 Re: Jeszcze raz o pracy 07.03.24, 07:41
      jakie zobowiazania? masz lojalke, to nowy pracodawca moze zaplacic
    • tapatik Re: Jeszcze raz o pracy 07.03.24, 23:02
      Czy możesz napisać o jakie zobowiązana chodzi?
      Jak chcesz się zwolnić, to piszesz wymówienie i tyle.
      Jak cię pracodawca będzie chciał wywalić, to nie będzie miał takich skrupułów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka