Dodaj do ulubionych

Pieronek: Kościołowi w Polsce brakuje wizji

• kejra Re: Pieronek: Kościołowi w Polsce brakuje wizji 09.04.05, 23:23
      Pieronek na Prymasa Polski
    • burr_mistrz Re: Pieronek: Kościołowi w Polsce brakuje wizji 10.04.05, 00:01
      Bp Pieronek wskazał całą gołą prawdę. A prawda w oczy kole i to mocno. Jan
      Paweł II robił za papieża, za prymasa, za biskupa diecezjalnego i na końcu za
      proboszcza z wikarym. Czas się wielebności wziąć uczciwie do roboty, a tu nie
      ma jak, bo się czarna kadra nie wie jak za to wziąć. Na wolnym cywilnym rynku
      pracownik nieprzydatny wyleciałby na zbity pysk, a w KK.........
    • henryad Re: Pieronek: Kościołowi w Polsce brakuje wizji 10.04.05, 06:56
      Pieronkowi brakuje wizji będąc wplątany wraz ze wszystkimi diabłami jak GW w
      ich Mossadowskie agencje i machinacje.
      Najlepiej gdyby się zajął inną robotą, chociażby jak kopanie dołów, to by go
      może otrzeźwiło z kim rozmawia do kogo i o czym mówi.
      Pyszna kreatura kościelna współpracująca z wrogami narodu i kościoła
      chrystusowego.
      • zambro Re: Pieronek: Kościołowi w Polsce brakuje wizji 10.04.05, 08:09
        Biskup Pieronek należy do tej mądrzejszej części naszego episkopatu. Szanuje
        jego słowa i je rozumiem. Z naszej rozmowy przejmujący jest głos, jednego z
        poprzedników, że u nich w miasteczku nic się nie zmieniło. Prałat - jak u Reja -
        nadal należy do najważniejszych ludzi w mieście, na zaproszenia nie reaguje,
        słowem... sielanka. I z pewnością taki osobnik w chwili śmierci w testamencie
        nie napisze: dóbr własnych nie mam" jak Jan Paweł II. On się dorobił i nadal
        będzię dorabiał. Bycie duchownym, na dzień dzisiejszy, to normalny, bardzo
        dochodowy, zawód. Należałoby teraz oczekiwać, że zostanie ustalony cennik na
        posługi kościelne: ślub, pogrzeb, chrzest... I że te stawki będą adekwatne do
        zamożności ogółu. Ksiądz Tiszner już dawno powiedział, że wiarę traci się
        głównie dlatego, że się ma głupiego proboszcza. Z wysokości naszych rozważań
        zejdźmy na ziemię.
    • mwirek Kościół to przedewszystkim wierni 10.04.05, 11:17
      Teraz dobitnie to widać. Droga kościoła nie tylko w Polsce jest jedna. To
      główne przesłanie Ojca Świętego. Zawierzenie Miłosierdziu Bożemu. Otwarcie na
      ludzi, na każdego człowieka. Ksiądz nie może być urzędnikiem. Musi mieć
      powołanie. Lepiej niech będzie kilku prawdziwych księży niż tłum urzędników.
      Prawdziwy ksiądz wejdzie pod strzechy, nie tam gdzie są wille i samochody.
      Teraz będzie to jaskrawo widoczne. Tam gdzie są tacy księża kościoły będą
      pełne. Myślę, że nie ma się o co martwić. Reakcja społeczeństwa na śmierć Ojca
      Świętego tego dowodzi. Nie chcę nikogo krytykować. Osoby winne oddać cześć Ojcu
      Świętemu, a które tego nie zrobiły powinny same usunąć się na bok. Bo jeśli
      tego nie zrobią, społeczeństwo je rozliczy. Bardzo zabrakło mi obecności przy
      cierpiącym papieżu najwyższego przedstawiciela kościoła w Polsce. Powinien tam
      być. Tak jak Ojciec Święty przez tyle lat błogosławił swoją ojczyznę, tak od
      naszego przedstawiciela, od całego narodu, przy łożu boleści powinien otrzymać
      błogosławieństwo na nową drogę. Przecież to samo cisnęło się człowiekowi na
      usta. Cały naród odprowadzał Ojca Świętego. Zabrakło tego jednego - naszego
      przedstawiciela. Dobrze, że byli chociaż przy Nim przyjaciele.
      Hierarchia kościelna powinna brać przykład od kard. Macharskiego. To jest
      człowiek który myśli przez pryzmat miłości. Jego obecność z wiernymi w Krakowie
      była budująca w tych trudnych chwilach. Dzięki niemu Kraków promieniował na
      całą Polskę. Tak więc nie polityka, nie różne dywagacje, ale prawdziwy ksiądz
      przeniknięty Duchem Bożym jest przyszłością kościoła.
      Życzył bym aby nowym papieżem został kard. Ratzinger. Myślę że to jest człowiek
      który by kontynuował przesłnie naszego Ojca Świętego.
    • brynk BRAWO KSIĘZE BISKUPIE !!!!!!!! 10.04.05, 11:26
      Największy porządek trzeba by zrobic w diecezjach i parafiach , tam juz
      wogóle niema zrozumienia wiernych , tam jest sitwa , mozna by powiedziec ,ze
      taka jak w sld ...
    • brynk zmienić zarozumiałych biskupów ..... 10.04.05, 11:29
      takich jak m.in Głódz , Kowalczyk , Glemp , Gocłowski ....
    • brynk NIECH STAPI DUCH TWÓJ I ODNOWI OBLICZE KOSCIOŁA 10.04.05, 11:32
      ...TEGO KOSCIOŁA ...W POLSCE
    • alaudin Re: Pieronek: Kościołowi w Polsce brakuje wizji 10.04.05, 12:41
      Niby wiedziałam, ale wstrząsnęły mną słowa bp. Pieronka: "A powód trzeci to
      ciągle marginalna rola świeckich. Nieraz słyszałem z ust ludzi miarodajnych dla
      hierarchii, że samo pojęcie "podmiotowość wiernych" jest nieporozumieniem."
      To był jeden z ważniejszych powodów mojego odsunięcia się od Kościoła jako
      instytucji. Właśnie to, że dla hierarchów bardzo często nie byłam podmiotem, a
      jedynie przedmiotem, który często sprawiał zbyt wiele problemów (bo pytał, gdy
      nie rozumiał i nie dawał zbyć się byle jaką odpowiedzią, miewał wątpliwości,
      nie umiał zapomnieć, że ksiądz to też cżłowiek, a nie anioł wcielony etc.,
      etc.) odsunęłam się.
      Mam za sobą młodzieńczy etap ognistego zaangażowania w sprawy kościoła (Odnowa
      w Duchu Św.), etap wojującego antyklerykalizmu osoby odrzuconej i od dłuższego
      już czasu pozostaję z kościołem jako instytucją we względnie poprawnych
      stosunkach (choć nie czuję się członkiem tej wspólnoty) podszytych jednak sporą
      dawką nieufności. Spotkałam na swojej drodze wielu pięknych kapłanów, z
      niektórymi przyjaźnię się, wielu pięknych duchem i czynami katolików. Jednym z
      nich był JPII, z którym łączyła mnie szczególna "bliskosć serc". Jemu jestem
      wdzieczna szczególnie za to, ze choć uczyniła w swoim życiu wiele rzeczy, które
      i On i Kościół określają mianem grzechu, to jednak nigdy nie czułam się przez
      Niego potępiona.
      Życzę Kościołowi, aby przybywało mu coraz więcej mądrych hierachów, dla
      których "podmiotowość wiernych" będzie czymś absolutnie naturalnym. (a życzenie
      komuś czegoś dobrego to chyba dobra modlitwa?)
    • elzlo Nadchodzi konfrontacja 10.04.05, 13:07
      Obawiam się,że nadchodzi czas zwalczania Kościoła Krakowskiego przez Warszawę i
      biskupów, których x Maliński określił jako "nie na poziomie".
    • steff2 Pieronek: Kościołowi w Polsce brakuje wizji 10.04.05, 13:09
      Brawo bp Pieronek. Jeszcze raz wykazał się odwagą i poczuciem odpowiedzialności
      za Kościół w Polsce. Powiedział głośno to, co już od jakiegoś czasu (a
      zwłaszcza przez ostatni tydzień) widzimy sami: więcej chyba z nauk Jana Pawła
      II wynieśli zwykli wierni niż część hierarchów naszego Episkopatu.
    • terrykowalsky Zdziwienie ... 10.04.05, 14:47
      Biskup, członek episkopatu mówi, że episkopat nie ma wizji. Ten sam człowiek
      publicznie krytykuje prymasa Polski. Wtóruje księdzu redaktorowi neczelnemu,
      który Trybunie udziela w tej sprawie wywiadu. Może odnowę zaczniecie od siebie ?
      • janul1 Wyborcza z Pieronkiem uratuja Kosciol 10.04.05, 15:03
        Bp Tadeusz Bez Ziemi z Gazeta Koszerna beda wyznaczali droge rozwoju polskiego Kościoła sw., pomoze im ks. Boniecki i czerwona Trybuna, rzeczywiscie, swietlane lata czekaja polskich katolikow. Przeciez nikt lepiej niz Wyborcza i Trybuna nie zrozumieli nauczania Ojca sw.
    • tu.powinien.byc.nick ABBA 15 - czego sie mozna spodziewac ;) 10.04.05, 15:32
      15 letnia fanka sluchajaca ABBY to nie jest szczyt mozliwosci
      intelektualnych :] (bez obrazy dla fanow ABBY)

a serio:

rozumu zycze!
    • me-e FAJNY FILM WCZORAJ OGLADALEM... 10.04.05, 16:55
      ...superprodukcja...przypomialem go sobie z wiasku wypowiedzia biskupa
      pieronka )))
    • cosimo Trzeba zrobić to samo co zrobła królowa Hedwig 10.04.05, 18:34
      Trzeba zrobić to samo co zrobła królowa Hedwig na Śląsku. Kościół musi ut
      rzymywać się wyłącznie z datków wiernych, wtedy oczyści się z mętów i szybko się
      zreformuje. Nie będzie mu też brakowało wizji.
      NIestety Papiez służył tylko jako argument do zbierania dotacji i wygodnego zycia.
    • obywatelgkar Darujmy sobie te tandetne ataki na Prymasa Glempa 10.04.05, 19:55
      Czemu dopiero teraz te truizmy ekscelencjo?...Scheda do podzialu? Szef odszedl,
      wiec zaczynamy wyrywac sobie koldre? Przeciez kazdy widzial od dawna, ze ten
      kosciol jest zdominowany przez pokolenie ksiezy, ktorzy poszli do seminariow
      dla kasy i kariery niz dla powolania. Kazdy chcial byc JPII superstar. I nie
      przesadzajmy z tym lzeniem jak psa Prymasa Glempa. Ten czlowiek byl i bedzie
      wielki. Pokazal wielkosc 13 grudnia 1981 roku. Wytrzymal naciski stechlej
      krakowskiej kruchty. Byl i jest czlowiekiem szczegolnie wybranym przez Prymasa
      Wyszynskiego. Wyszynski wiedzial kogo i dlaczego wybiera.
      Jezeli episkopat jest malym polskim sejmikiem to dzieki takim ludziom jak j.e.
      ksiadz sekretarz Pieronek. Moze stad banicja na rektora trzeciorzednej uczelni!
    • 2560a Pozbyc sie zezowatych wizjonerow! 10.04.05, 20:29
      Zaczac trzeba od oczyszczenia kosciola. Ci ktorzy molestowali,ci ktorzy
      okradali,ci ktorzy po pijaku zabijali,ci ktorzy robia interesy na winach i
      mediach, ci ktorzy kapowali /Glemp-patrz listaW./ musza znalezc sie na
      marginesie, nie moga kierowac kosciolem. Oni maja wizje tyle , ze nie katolicka
      ale taka inna, wlasna,bardzo zezowata.
    • martel31 Zadyszka kosciola 10.04.05, 21:33
      Symbolem zadyszki kosciola polskiego,byla wizyta kardynala Glempa w Argentynie.
      Podczas kiedy Papiez umieral w Watykanie,Glemp nie przerwal swojej podrozy,
      jakby oczekiwal na specjalne zaproszenie,na jakis znak od Papieza.
      Taki jest wlasnie obraz polskiego kosciola,odstaje i zawsze odstawal daleko za
      Apostolem Janem Pawlem II.
      Potrzebny jest nowy przewodnik ktory przerowadzi zmiany i niezbedne reformy w
      kosciele polskim.Nam potrzeba nowego ducha,ducha ktory slowa Jana Pawla II
      zamieni w cialo.
    • kobusowaty Brakuje wizji? 10.04.05, 21:38
      No i bardzo dobrze.
    • woocash7 wielki, otwarty umysł 10.04.05, 22:01
      bardzo podziwiam tego człowieka, rozmawia otwarcie, bez kompleksów, bez
      dewocji, duszpasterstwo w jego wydaniu to jest coś, co według mnie ma przyszłość
      • orcheystra Re: wielki, otwarty umysł 10.04.05, 22:16
        Mądrze mówisz, biskupie.
    • wodud Pieronek: Kościołowi w Polsce brakuje wizji 10.04.05, 23:45
      Oj ciężko będzie:
      > A może - paradoksalnie, ta nowa sytuacja ułatwi załatwienie sprawy na
      najwyższym szczeblu?
      Znowu zwalają robote na papieża, teraz na nowego.
      Cholera, co tak trudno powiedzieć ludziom z Radia Maryja, że to i owo to nie po
      chcrześjańsku. A jak nadal będą szerzyć nienawiść, to ogłosić że RM ma mało
      wspólnego z KK i już.
    • wodud No no 10.04.05, 23:48
      Oj ciężko będzie:
      > A może - paradoksalnie, ta nowa sytuacja ułatwi załatwienie sprawy na
      najwyższym szczeblu?
      Znowu zwalają robote na papieża, teraz na nowego.
      Cholera, co tak trudno powiedzieć ludziom z Radia Maryja, że to i owo to nie po
      chcrześjańsku. A jak nadal będą szerzyć nienawiść, to ogłosić że RM ma mało
      wspólnego z KK i już.
      • terszy10 Re: No no 11.04.05, 00:44
        Z uwagą przeczytałam wszystkie posty, warto i należy dyskutować. Tylko dlaczego tyle nienawiści, dlaczego tyle antysemityzmu w wypowiedziach? Ten brak uwagi przy pisaniu, aż roi się od błędów ortograficznych. Tak mi smutno, chcę Kościoła, który będzie dla mnie wyzwaniem intelektualnym i przeżyciem duchowym. Takie wyzwanie stawiał ks Tischner, Jan Paweł II. Kto następny? Wiele racji ma biskup Pieronek zastanawiając się w którą stronę zmierzamy? Naszym problemem jest też brak modlitwy. Jan Paweł II zawsze prosił módlcie się za mnie i za życia i po śmierci. A czy modlimy się o dobrego proboszcza? Mądrego spowiednika? Jak się modlimy to tak mamy.
    • pietracek Pieronek: Kościołowi w Polsce brakuje wizji 11.04.05, 01:47
      Ech...jak to dobrze miec swojego biskupa, ktory w lot lapie podkladane mu
      mysli...:)
    • ct4 bpowi Pieronkowi nie brakuje fonii 11.04.05, 02:05
    • lorddead Kościołowi w polsce nie brakuje wizji!!! 11.04.05, 06:28
      Wizja KK to KASA KASA KASA KASA! Mają wielką wizję o wielkiej kasie! ;)
    • darl ks.bp Pieronkowi zabrakło wiary 11.04.05, 08:01
      kim on tak naprawdę jest?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka