marcus_crassus 09.05.05, 12:18 Polskie żadania w kwestiach Katynia to wg rosji...fobia antyrosyjska... Eurojihad.org Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
efg Ich sumienia są jak pozamykane walizki 09.05.05, 13:00 kiedyś sie otworzą ale tu musi potrwac ________________________ rusofil antyimperialista Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: Rodziny pomordowanych w Katyniu protestowały 09.05.05, 13:05 Niestety na klamstwie nie da sie budowac pokoju i dobrych stosunkow. To co Putin wyprawia w Rosji to skandal. Patrzylam z niedowierzaniem na ten przepych, parady itp. O wlasnych ludzi nie dbaja tylko o propagande. Czy ich emerci maja co jesc? Widzialam niesione z duma portrety mordercow: Lenina, Stalina... Wyzwolili nas? Gdzie jest grob mojego dziadka? Gdzie lezy moj 16 letni wujek? Minelo juz tyle czasu, nie zadam zemsty ale zwyklego "przepraszam". Antyrosyjskie? Zal mi zolnierzy ktorzy zgineli ale niestety nie moge byc im wdzieczna: bez przepraszam nie moge... Odpowiedz Link Zgłoś
jethrox Teraz rozumiem... 09.05.05, 13:10 Teraz rozumiem dlaczego w PRL nie mówiło się wcale o Katyniu - obawiano się propagandowej hucpy i wykorzystywania sprawy do siania nienawiści juz nie do Stalina, Mołotowa i reszty zbrodniarzy lecz do współczesnego ZSRR i Rosji Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: Teraz rozumiem... 09.05.05, 13:18 To niewiele rozumiesz, jak i niewiele wiesz: w PRL mowilo sie o Katyniu. Jako o zbrodni faszystow: Niemcow. Oczywiscie tych niedobrych z RFN. Bo Ci z NRD byli dobrzy ... taaak cos mowiles o wykorzystywaniu sprawy do siania nienawisci? Odpowiedz Link Zgłoś
jethrox Nieprawda, nic się oficjalnie nie mówiło 09.05.05, 13:26 Urodziłem się wystarczająco dawno aby pamietać. Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: Nieprawda, nic się oficjalnie nie mówiło 09.05.05, 13:41 jethrox napisał: > Urodziłem się wystarczająco dawno aby pamietać. co to za argument? wiek nie tlumaczy niewiedzy ani glupoty. Odpowiedz Link Zgłoś
jethrox Wiek pozwala pamiętac jak naprawde było 09.05.05, 13:43 Wiek pozwala pamiętac jak naprawde było Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: Wiek pozwala pamiętac jak naprawde było 09.05.05, 14:08 przeczysz sam sobie: jak mozesz pamietac jak bylo jezeli uwazasz ze sie o czyms nie mowilo? Zapewniam Cie ze nawet na procesie w Nurenberdze sowieccy prokuratorzy probowali Niemcom przypiac latke. Odpowiedz Link Zgłoś
jethrox Zachować takt 09.05.05, 14:38 No nie kobieto, logikę miałem na studiach. Można pamietać o czym sie oficjalnie mówiło a o czym nie. Tu nie ma sprzeczności. My tu piszemy jak wyglądało to w PRL a nie w Norymberdze czy ZSRR. W PRL zasada była prosta - nie mówić nic głośno na ten temat bo żadne kłamstwo nie przejdzie (gdyby nawet ktoś chciał kłamać) a prawda może byc pretekstem do zachowań opisanych w przedmiotowym artykule - bezustannego jątrzenia, nieważne czy wobec Stalina, ZSRR za Brezniewa i Gorbaczowa czy teraz Rosji. Zachowując pamięć historyczną nie wolno nadużywać jej dla brutalnych politycznych rozgrywek. To samo dotyczy naszych stosunków z Niemcami i Ukraińcami. Gdy rozmawiam z Niemcami, bardzo rzadko wspominam o okupacji Polski i o wojnie. Wolę milczeć, chyba, że sami porusza ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: Zachować takt 09.05.05, 14:54 W PRL mowiono o Katyniu jak ZSRR kazalo: byl nawet pomnik upamietniajacy ofiary faszyzmu na Powazkach... Kazdy slyszal co chcial. Widze ze niektorym to zostalo. Pozatym o jakim jatrzeniu mowisz? Chcemy prawdy i sprawiedliwosci: kazdy mord powinien byc ukarany. Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Do poczytania 09.05.05, 15:09 historicus.uni.torun.pl/modules/wfsection/article.php?articleid=13 Odpowiedz Link Zgłoś
jethrox Rozumiem doskonale jak oszukiwano w 1981 09.05.05, 13:29 Prozachodni styropianowcy w 1981 r. twierdzili, że jak "odkłamią" stosunki z Rosją to wtedy będą one z tym krajem napradę dobre. To nie jedyne oszustwo jakie wtedy popełnili... Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Re: Rozumiem doskonale jak oszukiwano w 1981 09.05.05, 13:41 Buahahahahhahaha No jak ktos ma takie pojecie o 1981 roku w Polsce, to ta dyskusja staje sie zabawna ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jethrox Dobrze się bawili w 1981 oszukując naiwnych roboli 09.05.05, 13:44 Teraz ci robole są już bezrobolami Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Re: Dobrze się bawili w 1981 oszukując naiwnych r 09.05.05, 13:57 roznieca niewielka - wowczas nie mogli nic kupic za wydrukowane pieniadze... Odpowiedz Link Zgłoś
jethrox Teraz też. Bo pieniędzy nie mają. 09.05.05, 14:41 Teraz też. Bo pieniędzy nie mają. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Re: Teraz też. Bo pieniędzy nie mają. 09.05.05, 14:58 A ja mam, mnie podobni tez maja - pracuja, zarabiaja, wydaja. Sa zwyczajnie szczesliwi i zawdzieczaja to w jakiejs mierze wydarzeniom '81. Tylko Tobie sie w glowie nie miesci, ze jedni moga byc szczesliwi a inni nie - wedlug Ciebie wszyscy powinni byc tak samo... nieszczesliwi i biedni. Ja na tak przez Ciebie pojmowana "sprawiedliwosc" wypinam swe cztery litery. Wiec bajaj zdrow. Odpowiedz Link Zgłoś
edo5 [...] 09.05.05, 13:47 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
lew_konia Edo - twoim przodkiem byl pijany enkaudzista! 09.05.05, 14:19 Kto ciebie urodzil? Kto dal ci prawo plucia na dzieci polskich bohaterow? Odpowiedz Link Zgłoś
bsc1 Re: Rodziny pomordowanych w Katyniu protestowały 09.05.05, 14:07 Dopóki ci barbarzyńcy nie uznają zbrodni w Kozielsku,Starobielsku ,Ostaszkowie i innych miejsc kaźni polskich patriotów jako zbrodni wojennej i przeciwko ludzkości wszyscy Polacy powinni ogłaszać całemu światu tę prawdę.Uważam, że ta prawda musi ujrzeć światło dzienne w całym świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
speedway Protest rodzin pomidorowych w Katyniu... 09.05.05, 14:25 ...tak przeczytałem - przepraszam - wyłączam dziś już net. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.zosia Re: Rodziny pomordowanych w Katyniu protestowały 09.05.05, 14:30 To kto wreszcie tę wojnę wygrał? Z całym szacunkiem dla pomordowanych w Katyniu, ale czy gdyby tę wojnę wygrały Niemcy, to czy pan Słomka i jemu podobni istnieliby na tym świecie i mogli gardłować? Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: Rodziny pomordowanych w Katyniu protestowały 09.05.05, 15:04 a gdyby te wojne wygraly sily koalicji? Gdyby to Amerykanie wkroczyli do Warszawy (oni moze by zdazyli ).. a gdyby... Jedno jest pewne MY przegralismy te wojne. Z calym szacunkiem Pani Zosiu: nie uwaza Pani ze kazda zbrodnia powinna byc potepiona? Pomoc ZSRR byla napewno wielka ale czy to oznacza ze moga bezkarnie nas mordowac i zakopywac pod miedza? Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Re: Rodziny pomordowanych w Katyniu protestowały 09.05.05, 15:10 > To kto wreszcie tę wojnę wygrał? Odpowiadam - wygala Rosja i Stany Zjednoczone. Rosja rozbudowujac swoje imperium na Kaukazie i rozciagajac swa strefe wplywow na Wschodnia Europe, a Stany wytwarzajac swoja dominacje na Pacyfiku. Kraje te wyszly tez na wojnie calkiem niezle gospodarczo i technologicznie. Cala reszta, wlacznie z Anglia (od konca wojny rozpoczal sie szybki rozpad Imperium Brytyjskiego) - cos co nazywa sie ogolnie II Wojna Swiatowa - przegrala. Koniec i kropka. W odniesieniu do Polski trzeba sobie wyraznie zdawac z tego sprawe, ze o maly wlos a bylibysmy kolejna radziecka republika, a wowczas tak jak na Litwie, Lotwie, Estonii, Bialorusi, Ukrainie - jezykiem urzedowym, droga Pani, bylby, owszem, nie niemiecki, ale rosyjski. I prosze o tym, mowiac o wolnosci, nie zapominac. Moze tego tak jaskrawie my Polacy nie widzimy, ale kraje Baltyckie, Gruzini, Ukraincy - oni juz tak. Odpowiedz Link Zgłoś