Dodaj do ulubionych

Dziś początek procesu beatyfikacyjnego Jana Paw...

28.06.05, 07:52
ZNOWU PRZEŻYJEMY WIELKIE UNIESIENIA.... a potem wrócimy do naszych ulubionych
zachowań czyli: chamstwa, złodziejstwa, łapówkarstwa, plotkarstwa, chciwości
itd.
Po histerii z początku kwietnia nic nie zostało. Tak bedzie i teraz.
Obserwuj wątek
    • robert796 Re: Miał krew milionów Afrykańczyków na rękach! 28.06.05, 08:10
      Ciekawe czy usuną twój wpis?
      • sclavus Re: Miał krew milionów Afrykańczyków na rękach! 28.06.05, 15:43
        robert796 napisał:

> Ciekawe czy usuną twój wpis?

Nie usunęli i słusznie bo to prawda.

• sarmata Niektorzy sa zmeczeni ta swietoscia na pokaz 28.06.05, 08:27
      Latwo byc swietym, gdy jest sie odizolowanym od ludzi i spotyka ich tylko na
      masowych imprezach w bezpiecznej odleglosci, gdy wspolpracownicy chodza na
      paluszkach w naszej obecnosci i pragna sie nam przypodobac, gdy zatrudnia sie
      sztab specjalistow, aby medialnie "tworzyc" nasza "swietosc". Nawet
      meczennikiem latwiej zostac, gdy ma sie do dyspozycji najlepszych lekarzy,
      sluzbe na skinienie palca, letnie rezydencje i rzesze usmiechnietych klakierow
      w poblizu. I po co ten cyrk? Komu potrzebne i pospiech, i wrzawa? Chyba tylko
      moherowym beretom i Mlodziezy Wszechpolskiej, bo ludzie przez to nie stana sie
      nawet odrobine lepsi.
    • wiobec Re: Miał krew milionów Afrykańczyków na rękach! 28.06.05, 08:28
      Gościu z takimi opniami to zgłoś się do bojówki awgańskiej i tam siedź, aż ktoś
      cie odstrzeli...
      Nie twierdzę, że JPII był bez skazy ale takie opinie są tochę nie na miejscu.
      • blond_kasi Re: Miał krew milionów Afrykańczyków na rękach! 28.06.05, 09:16
        nie podajesz żadnych argumentów na rzecz swojej opinii. natomiast robisz błędy
        ortograficzne i obrażasz. myślę, że to nie przyczyni się do popularności Twoich
        przekonań, :).
        • dzikamalpa Re: Miał krew milionów Afrykańczyków na rękach! 28.06.05, 11:03
          a ty jakie argumenty podajesz... kosciol nie nakazuje wolnosci seksualnej jak
          wasze lewackie ministerki i niedoszle noblistki i prezydentki, ktora wprost
          prowadzi do wzrostu ryzyka zachorowan na AIDS... za to kosciol namawia do
          wiernosci, ktora jest najlepszym sposobem na unikniecie zarazenia sie wirusem
          HIV
          • facet123 Re: Miał krew milionów Afrykańczyków na rękach! 28.06.05, 12:05
            Pielgrzymka do Afryki, gdzie połowa mieszkańców jest zarażona HIV i opowiadanie
            im o tym jakim to złem jest używanie prezerwatywy było trochę nie na miejscu.
            • doktor.1 Re: DO FACET123 !!! 28.06.05, 12:25
              W dniach 8 - 20 sierpnia w roku 1986 Ojciec Święty Jan Paweł II
              był z pielgrzymką w Togo, Wybrzeżu Kości Słoniowej, Kamerunie,
              RPA, Zairze, Kenii i Maroku. Przemawiając do 80 tys. zgromadzonych
              Afrykanów (w większości muzułmanów) powiedział, iż tylko wstrzemięźliwe
              życie seksualne (z jednym/ną osobą płci przeciwnej) jest gwarancją
              uniknięcia zarażenia się wirusem HIV.
              W kolejnej pielgrzymce do Afryki 7 czerwca 1992 roku, Papież prosi
              mieszkańców o wybaczenie "okrutnej zniewagi", jaką był handel czarnymi
              niewolnikami.
              21 - 25 stycznia 1998 roku J.P.II jest w Nigerii i nie po to,
              by korzystać ze słońca, podczas gdy w Rzymie jest zima.
              Również porusza temat HIV-a.
              A 13 encyklik, które napisał ? Zapytasz, po co ? Czy chociaż przeczytałeś
              choć jedną ?
              A książki ? "Przekroczyć próg nadziei" i wiele innych, które napisał ?
              Można zrozumieć Ojca Śiętego tylko wówczas, gdy zapoznamy się z Jego
              przesłaniem.
              Pozdrawiam.

• sclavus Re: Miał krew milionów Afrykańczyków na rękach! 28.06.05, 15:44
        wiobec napisała:

> Gościu z takimi opniami to zgłoś się do bojówki awgańskiej i tam siedź, aż
        ktoś
        > cie odstrzeli...
        > Nie twierdzę, że JPII był bez skazy ale takie opinie są tochę nie na miejscu.

Twoim zdaniem tylko bałwochwalcze PEANY się liczą?
        Dziwne zaiste poglądy wyznajesz...
    • vortex21 Swietym byc, co to znaczy swietym byc? ... 28.06.05, 08:44
      "... gdyż jest napisane: Świętymi bądźcie, bo Ja jestem święty" (Biblia Tysiąclecia 1 Piotra 1:16), "Każdy zaś, kto pokłada w Nim tę nadzieję, uświęca się, podobnie jak On jest święty" (BT 1 Jana 3:3) - Co to oznacza? "Każdy kto" oznacza wszystkich tych, co pokładają nadzieję w Chrystusie. Każdy prawdziwie wierzący jest świętym i nie potrzebuje beatyfikacji czy wyniesienia. Pomyślcie o tym! Pzdr.

PS. GW-niana jeszcze nie cenzuruje, lecz jak znam życie zaraz zdejmą to forum! V
      • blond_kasi GW-niana jeszcze nie cenzuruje, lecz... 28.06.05, 09:32
        "GW-niana jeszcze nie cenzuruje, lecz jak znam życie zaraz zdejmą to forum!"
        pewnie masz rację, :). i dlatego kasia_blond nie będzie się więcej wypowiadała
        na ten temat. nie tu. nie lubię cenzury, zakłamania, konformizmu.
        • vortex21 Może by tak Antyforum wykreować, co?.. 28.06.05, 09:34
          ... kasia_blond co ty na to?
    • piotrklys Re: Dziś początek procesu beatyfikacyjnego Jana P 28.06.05, 08:46
      Sarmato: a skąd wiesz o "łatwości" bądź "trudności"? Nie spieszmy się z
      szybkimi, łatwymi ocenami i wyrokami - nikt Ci nie nakazuje ani nie zakazuje
      Twojego prywatnego stosunku do Jana Pawła II, możesz Go wspominać z sympatią,
      możesz z niechęcią - Twoja rzecz. Podobnie Pan-tygrys czy Antyklerykał - czemu
      się tak podniecacie??? Będzie jak będzie i wtedy możemy racjonalnie
      podyskutować, bez inwektyw (ma krew na rękach) i demagogii (Polska światu
      Papieża dała. A postawą szybkiego wyrokowania upodabniamy się do moherów, co to
      mają monopol na prawdę. Dla mnie JP2 jest i Wielki i Święty, ale to nie powód,
      żebym wrzeszczał o tym na każdym forum. Pozdrowienia, mili współplemieńcy.
      • sarmata Re: Dziś początek procesu beatyfikacyjnego Jana P 28.06.05, 09:10
        To nie ja sie spiesze z wydawaniem wyrokow i ocen. Przeciez teraz probuje sie
        kanonizowac papieza w ekspresowym tempie. Po co sie spieszyc bez powodu? Czy z
        biegiem czasu jego swietosc bedzie coraz slabsza? Pozwolmy, by czas ja
        zweryfikuowal. Niestety, wielu sie tego obawia. Jest tez spoleczne
        zapotrzebowanie na szybka beatyfikacje, a wiec sprawa ruszyla z kopyta na
        zamowienie.
    • wirtualna_orchidea Re: Miał krew milionów Afrykańczyków na rękach! 28.06.05, 08:48
      Drogi Antyklerykale, jedź do Afryki i uprawiaj tam seks z użyciem prezerwatywy.
      Przy takiej ilości zarażonych ludzi częsta zmiana partnerów to po prostu sport
      ekstremalny. To dopiero musi być ekscytujące: złapie się HIV-a czy nie
      złapie... Lepsze niż nurkowanie głębinowe czy wspinaczka w warunkach zimowych.
      A poza tym czy uważasz, jak biedny Murzynek nie ma na przysłowiowy chleb, to
      kupi sobie gumki za pół dolara? Śmieszny jesteś.
      • blond_kasi Re: Miał krew milionów Afrykańczyków na rękach! 28.06.05, 09:21
        także Ty nie argumentujesz tylko zmieniasz temat. moim zdaniem, także w
        opisanych przez Ciebie warunkach stosowanie prezerwatywy zmniejsza
        prawdopodobieństwo zarażenia się aids. a zatem ten, kto namawia (zakazuje) ich
        stosowania, przyczynia się do rozprzestrzeniena się tej strasznej choroby. czy
        nie mam racji?
        • dzikamalpa Re: Miał krew milionów Afrykańczyków na rękach! 28.06.05, 11:07
          uzywanie prezerwatyw nie zapewnia w stuprocentach ochrony... to jest iluzja
          zabezpieczenia, prowadzi do rozwiazlosci w ramach falszywego poczucia
          bezpieczenstwa... kosciol nakazuje wstrzemiezliwosc seksualna i wiernosc ktore
          sa najskuteczniejsze
    • opelek44 Re: Dziś początek procesu beatyfikacyjnego Jana P 28.06.05, 08:55
      Masz rację ,społeczeństwo polskie jest tak głupie że wpada z jednej skrajności
      w drugą.Oto przyklady: powstała "Slidarność" założyli ją niby robotnicy ale
      kto inny był ałtorem a wszystko to po to aby pewna grupa przechwyciła
      władzę.Społeczeństwo nie zastanawiając się poszło na oślep za...Podstawili
      robotnika Wałęsę na Prezydenta-społeczeństwo głosowało na oślep nie zastanowili
      się że to manipulacja -chłopu nie dadzą rządzić!!!. W wyniku tych przemian
      wygrała prawica bo społeczeństwo poszło na oślep -grabili co sie dało .Gdy już
      sporo kraj okradli społeczeństwo zagłosowało na lewicę- ci dorwali się i
      okradali dalej kraj . Na tych wszystkich przemianach kościół kat. wyszedł b.
      dobrze -oni najwięcej zyskali a to dla tego że Papierz jest polakiem i on
      przyczynił się do tego całego przewrotu -to nie wolno kościołowi w niczym
      przeszkadzać. Wiem że był mądrym i dobrym człowiekiem ale on też nie tego
      chciał co wyszło !!! ByŁ poprostu manipulowany -nie wiedzial jak w nowym
      ustroju żyje sie klasie robotniczej -przekazywali mu wiadomości ludzie
      władzy ,tacy jak :Buzek, Wałęsa,Kwaśniewski,stare obłudniki -Miller,Oleksy na
      sraczkę tam jeżdzili ,dziękowali mu za pomoc w przewrocie ,kłamali go jak to
      teraz jest dopiero dobrze!ale myśleli o swoim dobrobycie a nie o robolach
      którzy też pomagali a teraz zdychają z głodu . Tearaz na gałt robi się
      świętym J,Pawła ,Kleryki zacieraja ręce bo to bedzie dużo modlitw i
      naborzeństw -a to znów dla nich Kasiora!!!. Nie moge nic powiedzieć złego o
      naszym Papieżu ale społeczeństwo nasze jest naprawdę ogłupione . Swiętych na
      ziemi nie bylo i nie ma-jak mogą grzesznicy decydować o tym. Jeżeli Jan ,Paweł
      2 zasłużył na to ,to mu Bóg wynagrodzi a nie będą o tym decydować obłudnicy i
      grzesznicy na tym świecie .Zostawcie Papieża niech odpoczywa w spokoju !!!!
      Przez glupotę społeczeństw i fanatyzm doprowadzili do szybszej śmierci
      Papieża .Już od 5 lat powinien mieć spokój pokazywac się tylko w oknie dla
      wiernych . Tych podróży nie wytrzymałby zdrowy człowiek -a On był chory i
      zamęczyli go ci pielgrzymi i te wyjazdy . A O CUDACH TO NIE PISZCIE BO TO
      ŚWIADCZY O WASZEJ CIEMNOCIE UMYSLOWEJ. CUDA TO W ŚREDNIOWIECZU WYMYSLANO DLA
      SZARYCH MAS. ALE GLUPOTA LUDZKA NIE MA GRANIC!!!!!!!!
      • vortex21 Oooo chłopaki, to forum jest już zdjęte.... 28.06.05, 09:07
        ... Nieźle, narodowa "schizofrenia". Narodzie szukaj Pana, nie świętych czy ołtarzy. Pzdr.
    • sceptyk40 Re: Miał krew milionów Afrykańczyków na rękach! 28.06.05, 09:08
      Twoim zdaniem rolą Kościoła jest usuwanie przeszkód owieczkom, aby mogły
      spokojnie grzeszyć, nie używając swojej wolnej woli i rozumu ??
      • blond_kasi Re: Miał krew milionów Afrykańczyków na rękach! 28.06.05, 09:26
        czyżby Twoim zdaniem seksualne fobie europejskich katolików usprawiedliwiały
        przyczynianie się do rozprzestrzeniania sie aids wśród ludzi zupełnie innych
        kultur?
        • dzikamalpa Re: Miał krew milionów Afrykańczyków na rękach! 28.06.05, 11:09
          aids rozprzestrzeniaja glownie homoseksualisci poprzez swoja
          nieodpowiedzialnosc
          • kotek.filemon Re: Miał krew milionów Afrykańczyków na rękach! 28.06.05, 11:27
            > aids rozprzestrzeniaja glownie homoseksualisci poprzez swoja
            > nieodpowiedzialnosc

Żeś szefie walnął. W Polsce AIDS rozpowszechniają głownie katoliccy ojcowie
            rodzin pukający bez gumy przydrożne Bułgarki.

Taka gadka to może by przeszła 20 lat temu, ale teraz w Europie Zach. dawne
            rezerwuary zachowań (homoseksualiści, narkomani, chorzy na hemofilię) w zasadzie
            nie mają znaczenia. Środowiska ryzyka zdaja sobie sprawę z zagrożenia i w
            odpowiedni sposób się zabezpieczają. Większość zakażeń na świecie pochodzi z
            najzwyklejszych kontaktów heteroseksualnych.
            • dzikamalpa Re: Miał krew milionów Afrykańczyków na rękach! 28.06.05, 11:46
              no pewnie szefie swoje juz zrobiliscie... homoseksualisci zainicjowali epidemie
              AIDS a teraz umywaja rece... oczywiscie ze teraz wiecej zachorowan jest efektem
              stosunkow heteroseksualnym, nalezy pamietac jednak ze homoseksualisci to
              margines spoleczny, zaledwie kilka procent... skoro masz wiedze na ten temat
              powiedz jaki odsetek homoseksualistow a jaki heteroseksualistow jest zarazony
              wirusem HIV
        • ned_pap Re: Miał krew milionów Afrykańczyków na rękach! 28.06.05, 18:44
          Skoro są to ludzie "innych kultur", to guzik ich powinny obchodzić zakazy
          wydawane przez jakiegoś faceta z dalekiego kraju, nieprawdaż?
    • wredna_jedza Re: Miał krew milionów Afrykańczyków na rękach! 28.06.05, 09:14
      > JPII odpowiada za miliony zmarłych w Afryce, gdzie pod groźbą piekła zabraniano
      > używania prezerwatyw, jedynego skutecznego tam środka przeciwdziałającego AIDS!
      Murzynek w buszu w sercu Afryki, co nie ma na chleb, tylko jada robaki, wie co
      to prezerwatywa :)
      Możesz mnie nie rozśmieszać?
      > I on ma być święty? A ukrywanie KSIĘŻY PEDOFILII! To co?
      Pedofilię trzeba udowodnić, bo pogłaskanie dziecka po głowie jest molestowaniem
      tylko dla durnego Amerykanina. :D
    • opelek44 Re: Miał krew milionów Afrykańczyków na rękach! 28.06.05, 09:16
      TU MASZ RACJE , JAN PAWEL II NIE BYL ZONATY I NIE WIEDZIAŁ CO TO
      RODZINA ,kLERYCY TO W WIEKSZOŚCI LUDZIE KTORZY NIE MAJĄ POJĘCIA O RODZINIE -ALE
      ZABIERAJĄ GLOS I TO PUBLICZNIE W MEDJACH.dZIENNIKARZE MOWJA IM "OJCZE" JAKI Z
      NIEGO OJCIEC ON JEDEN ZDRUGIM NIE POWINIEN SIĘ WYCHYLAĆ W TYM TEMACIE. PAPIEŻ
      BYŁ WYCHOWANY W DOMU RELIGIJNYM I POSWIĘCIŁ SIE DLA WIARY. GLOSIL WIĘC TO CO TA
      RELIGIA WYMYŚLIŁA DLA CIĘMIĘRZENIA NARODÓW .RELIGIE TO WYMYŚLILI LUDZIE DLA
      LUDZI ABY PANOWC NAD GŁUPIMI FANATYKAMI . DLA BIEDNYCH ZA PIENIĄDZE PODSUWAJA
      IM RAJ LUB JAK KTO WOLI NIEBO PO ŚMIERCI ,SAMI ZAS STWARZAJA SOBIE RAJ TU
      NAZIEMI BO DOBRZE WIEDZA ŻE ŻYCIE JEST JEDNO I TRZEBA Z NIEGO TERAZ KORZYSTAC .
      W ŻADNE NIEBA I RAJE NIE WIERZA SAMI BO TO BZDURY DLA CIEMNOTY -JEST TYLKO
      JEDEN "RAJ " PODATKOWY ALE TO TEŻ NIE DLA BIEDNYCH,!!!!!
      • wredna_jedza Kolejny demagog-oszołom 28.06.05, 09:21
        opelek44 napisał:
        > TU MASZ RACJE , JAN PAWEL II NIE BYL ZONATY I NIE WIEDZIAŁ CO TO
        > RODZINA ,kLERYCY TO W WIEKSZOŚCI LUDZIE KTORZY NIE MAJĄ POJĘCIA O RODZINIE -ALE
        >
        > ZABIERAJĄ GLOS I TO PUBLICZNIE W MEDJACH.
        Że księża nie mają żon, to jeszcze nie znaczy, że nie moga sie wypowiadać.
        Idąc twoim tokiem rozumowania, badacz afrykańskiej sawanny, opisując zachowania
        godowe lwów, najpierw musiałby spróbowac z lwicą? :) Czy może lwem?
        Więc nie uprawiaj demagogii na poziomie przedszkola :D
      • doktor.1 Re: DO OPELEK44 !!! 28.06.05, 09:40
        Popatrz na swoją klawiaturę. Trzeci klawisz od dołu na skrajnej lewej stronie
        klawiatury ma oznaczenie "Caps Lock". Jeśli nie wiesz, do czego służy, to
        przestań pisać na jakimkolwiek forum. No i te niezliczone błędy ortograficzne -
        nieuku !!! Przecież twoich tekstów nie da się czytać !!!
        Patrząc na stronę merytoryczną twoich wypowiedzi, to z całą pewnością wykazałeś
        się indolencją, której nie jest w stanie zmierzyć żadna miara.
      • vortex21 Zgadam się z tobą w jednym - religię wymyślili ... 28.06.05, 10:00
        ...ludzie. Pan Bóg dając nam Ducha Świętego nie miał zamiaru stwarzać nowej religii! To sedno problemu! Dał Ducha aby ten jednoczył ludzi wokół "łamania chleba" - symbolu jedności wierzących, "nauki apostolskiej" - przekazywanie tego, co nauczał Chrystus oraz "oddawania chwały" Temu, któremu zaufali. Nie ma tutaj nikogo "wyniesionego" ani żadnej organizacji czy religii. Nie mówi się kiedy wstać a kiedy usiąść. Jest czyste oddanie Jemu oraz zbawienie które pochodzi od Niego, Chrystusa (patrz Dzieje Apostolskie). Pzdr.
    • dudala76 Ja to nie wiem jak czlowiek moze być świętym 28.06.05, 09:20
      nie mieści mi się to w głowie
      • dzikamalpa Re: Ja to nie wiem jak czlowiek moze być świętym 28.06.05, 11:13
        no to po co filozofujesz... podrap sie po glowie... strzel sobie piwko... i
        odpusc sobie winy
    • doktor.1 Re: DO ANTYKLERYKAŁA !!! 28.06.05, 09:28
      jeśli pałasz nienawiścią do Kościoła katolickiego, zarówno do osób duchownych,
      jak i świeckich, to powiedz, czy stać ciebie na jakiekolwiek pozytywne uczucie?
      Na przykład miłość, dobroć, uczynność ?
      Nie !!! Zdecydowanie nie !!! Kochasz tylko siebie i jesteś zapewne wyznawcą
      deizmu !!! Deizm charakteryzuje się tym, że wszystko może być bogiem: drzewo,
      trawa, człowiek (taki jak ty ! ), no i wszechobecna mamona. Oto twoja wiara i
      pojmowanie świata. Ciekawi mnie, jak postąpisz na łożu śmierci. Z dostępnych mi
      publikacji wiem, iż ludzie ateiści, nawet ci najbardziej zatwardziali w
      ostatniej swej godzinie życia na tym ziemskim padole nagle stają się ...
      wierzącymi i proszą o rozmowę (spowiedź) z księdzem. Ciekawe to, prawda ?

A co do Afryki i AIDS, któremu ma zapobiec prezerwatywa, to zapomniałeś o tym,
      iż tylko przestrzeganie przykazania: - "nie cudzołóż" jest jedynym skutecznym
      środkiem przeciw temu wirusowi. J.P.II zawsze to artykułował w każdej swojej
      pielgrzymce na czarny ląd.
      Oskarżanie J.P.II o te miliony zgonów jest po prostu z twojej strony nie dość
      że kłamliwe, bezczelne, to jeszcze chamskie.
      Zgłosiłem twój post moderatorowi do usunięcia.
      • vortex21 Słuchaj ni Doktorku... 28.06.05, 09:43
        ... Zaprzeczając zdolności do podstawowych ludzkich uczuc, zaprzeczasz jednocześnie podstawowej prawdzie o stworzeniu człowieka na obraz i podobieństwo Boże, której to jednicześnie bronisz. Sprawa druga, świętym nie staje się poprzez dobre uczynki czy wyniesienie na ołtarze, lecz poprzez zaufanie Chrystusowi, poczytaj Tysiąclatkę (to taka książka zwana Biblią). Przykazań można przestrzegać, jeżeli się je rozumie i zna ich powód. Ci afrykanie nie są chrześcijanami, skąd mają znać przykazanie "nie cudzołóż"? A czy ty znasz przykazanie "Bie będziesz czynił obrazów ... i oddawał im pokłonu"? Dlatego twoja wypowiedź to największa hipokryzja jaka na tym forum zaistniała, Doktorku. Pzdr.
        • doktor.1 Re: DO VORTEX21 !!! 28.06.05, 09:55
          Nie zarzucaj, że uprawiam hipokryzję.
          Przede wszystkim zwróć uwagę, że J.P.II w swych bardzo licznych
          pielgrzymkach nie grzmiał do narodu afrykańskiego o samych przykazaniach,
          ale opowiadał o Jezusie Chrystusie, kim był, co czynił dla ludzkości, itd.
          Nie zarzucaj mi, że nie znam Biblii, bo akurat tu się mylisz.

Uważam, iż proces beatyfikacyjny przebiegnie dość szybko i skutecznie.
          Aż nazbyt dużo nagromadziło się materiału, by ziściło się to,
          na co obecnie katalicka Polska czeka (jak widzę nie dotyczy to ciebie).
          Byłem na seansie filmu "Karol - człowiek który został papieżem".
          O faktach w nim przedstawianych już wcześniej wiedziałem,
          ale z całą pewnością film ten jest świetną lekcją historii
          dla takich jak ty, i tych którzy tu zamieszczają bzdurne komentarze.
          • vortex21 Znasz Biblię, świetnie! Zatem odpowiedz na moje... 28.06.05, 10:06
            ... argumenty! Kłaniasz się obrazom i ludziom? Jaki jest cel wyniesienia JPII? Czyż nie jest to czyste bałwochwalstwo? Co mi mówisz o historii? W czym historia może być lepsza od prawdy? Zastanów się! Tak, nie dotyczy to mnie. Zdala od kraju patrzę jak on ginie, jak ginie moja ojczyzna pogrążona w bałwochwalstwie, zepsuciu moralności, korupcji. Jak straszny to widok ...
            • doktor.1 Re: ODPOWIEDŹ DLA VERTEX21 !!! 28.06.05, 10:33
              Wiesz, że gdzieś dzwonią, ale w którym kościele, to już nie wiesz.
              Wyrywasz z kontekstu cytaty biblijne, próbujesz robić "wodę z mózgu"
              i serwujesz swoją własną interpretację tak ważnych zapisów.

"Nie bierz imienia Pana Boga twego nadaremno; bo się Pan mścić będzie
              nad tym, który imię jego nadaremno bierze".
              (Moj. 20:7)

"Nie czyń sobie obrazu rytego, ani żadnego podobieństwa rzeczy tych,
              które są na niebie w górze, i które na ziemi nisko, i które są
              w wodach pod ziemią".
              (Moj. 20:4)

"Nie będziesz się im kłaniał, ani im będziesz służył; bom Ja Pan Bóg
              twój, Bóg zawistny w miłości, nawiedzający nieprawości ojców nad syny
              w trzecim i w czwartym pokoleniu tych, którzy mnie nienawidzą".
              (Moj. 20:5)

I tak jeśli wystrugałbyś bożka, np. taką podobiznę człowieka,
              który obdarował cię mamoną i do tego bożka byś się modlił,
              i stawiał go ponad Pana Boga w Trójcy jedynego, to jest właśnie to,
              przed czym przestrzega Bóg poprzez usta i zapis Mojrzesza.

Ale istnieje jeszcze coś, co się nazywa "świętych obcowanie",
              a więc pośrednictwo w kontakcie z Bogiem.
              Jeśli nie wiesz, o co tu chodzi, to udaj się do ATK lub na KUL i podyskutuj
              z biblistą. On ci wyjaśni, na czym polega twoje błędne myślenie.
              • vortex21 OK. Uzasadnij biblijnie "świętych obcowanie"! 28.06.05, 10:53
                Włąśnie dotknąłeś bardzo niestabilnego gruntu. Udaj się do kogoś i podyskutuj, tak typowe. Kto jest pośrednikiem pomiędzy Bogiem a ludźmi? - "Przeto i zbawiać na wieki może całkowicie tych, którzy przez Niego zbliżają się do Boga, bo zawsze żyje, aby się wstawiać za nimi" (Hebrajczyków 7:25).

"Chrystus bowiem wszedł nie do świątyni, zbudowanej rękami ludzkimi, będącej odbiciem prawdziwej (świątyni), ale do samego nieba, aby teraz wstawiać się za nami przed obliczem Boga, nie po to, aby się często miał ofiarować jak arcykapłan, który co roku wchodzi do świątyni z krwią cudzą. Inaczej musiałby cierpieć wiele razy od stworzenia świata. A tymczasem raz jeden ukazał się teraz na końcu wieków na zgładzenie grzechów przez ofiarę z samego siebie. A jak postanowione ludziom raz umrzeć, a potem sąd, tak Chrystus raz jeden był ofiarowany dla zgładzenia grzechów wielu, drugi raz ukaże się nie w związku z grzechem, lecz dla zbawienia tych, którzy Go oczekują. (Hebrajczyków 9:24-28)- Gdzie, pytam gdzie jest pośrednik-święty wyniesiony człowiek? Gdzie?! Jeżeli nie potrafisz mi tego wytłumaczyć, nie odsyłąm mnie do KULU czy innej uczelni! Cytujesz przykazania, czy nie jest w nich napisane:

> "Nie czyń sobie obrazu rytego, ani ŻADNEGO podobieństwa rzeczy tych,
                > które są na niebie w górze, i które na ziemi nisko, i które są
                > w wodach pod ziemią".
                > (Moj. 20:4)
                >
                > "Nie będziesz się im kłaniał, ani im będziesz służył; bom Ja Pan Bóg
                > twój, Bóg zawistny w miłości, nawiedzający nieprawości ojców nad syny
                > w trzecim i w czwartym pokoleniu tych, którzy mnie nienawidzą".
                > (Moj. 20:5)

Napisane jest ŻADNEGO! Nie jest napisane jeżeli wystrugałem sobie podobiznę Kulczyka, bo dał mi dobrą robotę w swojej firmie. Napisane jest "żadnego" co znaczy żadnego? Na ile sposobów można interpretować słowo "żadnego"? "Wodę z mózgu" zrobili ci jak wiedze twoi wykładowcy religii i księża. Pzdr.
                • ned_pap Re: OK. Uzasadnij biblijnie "świętych obcowanie"! 28.06.05, 18:53
                  Postaram się Ci to wytłumaczyć po inżyniersku. Jak chcę rozwiązać jakiś problem,
                  to robię sobie rysunek - procesu, maszyny, czegokolwiek, czym się zajmuję. I
                  patrząc na rysunek, nie zajmuję się rysunkiem jako takim, ale tym, co on
                  przedstawia. W ten sposób ja rozumiem sens istnienia "świętych obrazów" czy
                  figur. Patrząc na obraz świętego Franciszka na przykład, łatwiej jest mi sobie
                  przypomnieć kim był, co robił, i w jaki sposób mógłby mi pomóc w rozwiązaniu
                  problemu, z którym przyszedłem do Boga.
                  • vortex21 Sorry, nie zrozumiałeś pytania ... 28.06.05, 19:24
                    ... Uzasadnij biblijnie, nie po inżyniersku lecz biblijnie. Wiele można wytłumaczyć, lecz nie wszystko się zgadza. Biblijnie znaczy daj mi przykład, wzięty z biblii, kogoś kto modli się do świętych aby pośredniczyli pomiędzy nim a Bogiem. Najlepiej z Nowego Testamentu. Co więcej powiem ci - Nie wysilaj się, nie ma takiego przykładu. "Obcowanie świętych" jest doktryną KK która nie ma podstaw biblijnych. Sorry again. Vortex21
            • sclavus Re: Znasz Biblię, świetnie! Zatem odpowiedz na mo 28.06.05, 17:11
              vortex21 napisał:

> ... argumenty! Kłaniasz się obrazom i ludziom? Jaki jest cel wyniesienia
              JPII?
              > Czyż nie jest to czyste bałwochwalstwo? Co mi mówisz o historii? W czym
              histori
              > a może być lepsza od prawdy? Zastanów się! Tak, nie dotyczy to mnie. Zdala od
              k
              > raju patrzę jak on ginie, jak ginie moja ojczyzna pogrążona w
              bałwochwalstwie,
              > zepsuciu moralności, korupcji. Jak straszny to widok ...

Ej vortex, vortex... Myślisz, że cię absolutnie wszyscy zapomnieli?
              Żebyś to choć vortexa21 zamienił na vortexa22 - może i dałbym się nabrać
              choć... znając siebie - wątpię...
              • vortex21 Pamiętają mnie, no nie, jak fajnie... 28.06.05, 18:17
                ... je nie mam zamiaru się ukrywać sclavus, ani zmieniać nicku. Tak, to ja promowałem swego czasu książkę pt "Zbaienie - Napełnieni w Nim". Niedługo będziesz mógł ją znaleźć w księgarni.

Co słychać?
                • sclavus Re: Pamiętają mnie, no nie, jak fajnie... 28.06.05, 19:21
                  vortex21 napisał:

> ... je nie mam zamiaru się ukrywać sclavus, ani zmieniać nicku. Tak, to ja
                  prom
                  > owałem swego czasu książkę pt "Zbaienie - Napełnieni w Nim". Niedługo
                  będziesz
                  > mógł ją znaleźć w księgarni.
                  >
                  > Co słychać?

Takich rzeczy nie czytuję... Dalej będziesz próbował nawracać? i... kasować
                  moje posty?
                  • vortex21 No nie, nawrócić cię może wyłącznie Bóg... 28.06.05, 19:26
                    ... poprzez Ducha Świętego a o cenzuje to już mnie nie posądzaj. To cios poniżej pasa i zarazem naciągany argument. Sclavus nie bądź prostak, mam cię za miłego faceta.
                    • sclavus Re: No nie, nawrócić cię może wyłącznie Bóg... 28.06.05, 19:41
                      vortex21 napisał:

> ... poprzez Ducha Świętego a o cenzuje to już mnie nie posądzaj. To cios
                      poniże
                      > j pasa i zarazem naciągany argument. Sclavus nie bądź prostak, mam cię za
                      miłeg
                      > o faceta.

Sam się za takiego mam!
                      A z bogiem to jest taka sprawa, że dla mnie go nie ma...
                      Kiedyś tylko nie wierzyłem... Od dość dawna wręcz neguję jego istnienie...
                      Spoko! Odpowiadam tylko na próby przekonania mnie, że jest inaczej...
                      • vortex21 Próby? Jakie próby.... 28.06.05, 20:37
                        ... chłopie, ja odpowiadam na próby przekonania mnie że KK to bóg, z czym się nie zgadzam, że JPII to święty, z czym też się nie zgadzam, że święci pośredniczą pomiędzy nami a bogiem, co jest nonsensem i wreszcie odpowiedam na stwierdzenia ludzi upatrujących wiarę w religii, co jest nonsensem. Co do ciebie, tak, posiadasz gorącą wiarę, niewłaściwie ukierunkowaną, lecz szczerą i gorącą. Nie jesteś ateistą ponieważ sam uważasz się za bożka" (humanistyczne podejście), wierzysz że w nic nie wierzysz, oto wiara!
        • wredna_jedza Kolejny przemądrzały ignorant 28.06.05, 12:56
          Nawet nie chce mi sie zgłębiać w teologię.
          > Ci afrykanie nie są chrześcijanami, skąd
          > mają znać przykazanie "nie cudzołóż"?
          Kolejny nieuk na forum!
          Jeśli podajesz, że ci afrykanie nie są chrześcijanami, to niby jak mieli
          przestrzegać zakazu używania prezerwatyw, który narzucił JP2? To nie ich
          przywódca. Oni słuchają najwyżej swoich szamanów...
          Więc w kontekście tego gniota, który własnie wyprodukowałeś, oskarżenia wobec
          JP2 sa bezsasadne.
          Ateizm zwalnia od logicznego myślenia?
          Najwyraźniej, czego dowodem jesteś ty :P
          • vortex21 Faktycznie wredna jesteś... 28.06.05, 18:21
            ... nazywając mnie tak. Czy ja ciebie obrażam? NIE!

Jeżeli chodzi o afrykę, spędziłem tam ponad rok, znam to miejsce z chrześciajńskiego punktu patrzenia, nie nazywaj mnie więc ignorantem, bo to oszczerstwo i nieprawdziwe. Nie są ateistami, są poganami.

Ile nienawiści w tobie jędza! Prawdziwa z ciebie praktykująca katoliczka!
      • sarmata Do doktorka1 28.06.05, 11:17
        Doktorku, nie strasz ludzi smiercia, bo osobiscie widzialem obloznie chorych,
        doslownie stojacych nad grobem, ktorzy uwazali za obelge propozycje spotkania z
        kapalanem. Tacy jak ty maja sklonnosc do oceniania innych wedlug swoich
        wlasnych kryterow. Trudno wam zwykle pogodzic sie z odmiennymi pogladami na
        zycie.
        A co do JPII to z pewnoscia byl on posrednio odpowiedzialny za smierc wielu
        ludzi w Afryce, niezaleznie od tego, jaka ideologia usprawiedliwial swoje
        postepowanie.
        • doktor.1 Re: DO SARMATY !!! 28.06.05, 11:25
          To żyj sobie w tym ateistycznym, pełnym zakłamania i fałszu środowisku
          ( czyżby masońskim ??? ) i nie wypowiadaj się na tematy, które cię nie dotyczą.

Kłamiesz publicznie, jakoby J.P.II był odpowiedzialny za śmierć ludzi
          w Afryce !!! Jest po prostu oszczerstwo dużego kalibru, na które stać tylko
          ludzi bez sumienia, indolentów, ateistów ( masonów ??? ).
          O jakiej ideologii ty mówisz !!!
          Przestrzeganie zapisów Dekalogu nazywasz ideologią ? To już szczyt niewiedzy,
          z którą nie powinieneś się "obnosić" publicznie.
          • kotek.filemon Re: DO SARMATY !!! 28.06.05, 11:28
            Wiedziałem od razu! Wszystkiemu winni masoni. Tak trzymać, doktorku!
            Czy na sali jest lekarz??
          • jollyroger3 Re: DO SARMATY !!! 28.06.05, 11:40
            Taa,pewnie JPII nawoływał do rozwiązłości seksualnej...
            Szkoda czasu na dyskusję z przygłupami...
            • sarmata Re: DO SARMATY !!! 28.06.05, 11:53
              Do rozwiazlosci to moze nie, ale do posiadania licznego potomstwa - na pewno.
              Przymykanie oczu na faktyczne zachowania prostych ludzi, nie chcacych dopasowac
              sie do wygorowanych i niezrozumialych przez nich wymagan starszych panow z
              Watykanu niejako z definicji obojetnych na pokusy ciala i to mimo
              katastrofalnych skutkow takiej postawy mozna zakwalifikowac jako
              wspolodpowiedzialnosc za smierc tych nieszczesnikow.
          • wanda43 Re: DO SARMATY !!! 28.06.05, 12:18
            doktorku,w zaklamaniu i falszu zyja wlasnie tacy jak ty.Nawet nie masz odwagi
            miec watpliwosci.Juz sama mysl,ze mozna byc dobrym i przyzwoitym czlowiekiem
            bedac ateista,ciebie przeraza.Popatrz uwazniej dookola.Wbrew pozorom,to nie
            ateisci,ale tzw.katolicy maja w sobie najwiecej nienawisci do blizniego.
            • doktor.1 Re: DO WANDA 43 !!! 28.06.05, 12:27
              Miałem już niejedną okazję czytać twoje wypociny i jak na libertynkę przystało,
              to właśnie one sączą jad nienawiści. Oto wasza libertyńska tolerancja.
    • jezozwierz5 Re: Dziś początek procesu beatyfikacyjnego Jana P 28.06.05, 10:10
      „W atmosferze coraz większej obojętności religijnej, wobec niebezpieczeństwa
      zaniku wartości, także na płaszczyźnie etycznej, oraz pojawiania się tak wielu
      nowych idoli wierzący mogą w sprawach życia i wiary godzić się na łatwe
      kompromisy, na rozwiązania nie zawsze całkowicie zgodne z Ewangelią; w pewien
      sposób hołdować nowym idolom i w konsekwencji prowadzić «mierne» życie
      chrześcijańskie. Najskuteczniejszym antidotum na tego rodzaju mierność jest bez
      wątpienia świadectwo świętych. Podstawą ich egzystencji, zgodnie z żelazną
      logiką Ewangelii, stało się naglące zaproszenie do postępowania zgodnie
      z «'wysoką miarą' zwyczajnego życia chrześcijańskiego", o której mówi Papież w
      Novo millennio ineunte (n. 31), do zdecydowanego odrzucenia idoli naszych
      czasów (...)
      Bóg stworzył człowieka, aby osiągnął on swą pełnię, nie w sposób bierny, lecz
      uczestnicząc w Bożym dziele. Jej osiągniecie jest zatem ostatecznym celem i
      zasadą jednoczącą cały rodzaj ludzki. Św. Augustyn mówi stanowczo: "Stworzyłeś
      nas dla siebie, Panie, i niespokojne jest nasze serce, dopóki nie spocznie w
      Tobie» (Wyznania, l, 1). Słowa te są wspaniałym kompendium głębokiej,
      nadprzyrodzonej antropologii.
      W tym kontekście całkowicie zrozumiałe są słowa św. Pawła do Efezjan: «W Nim
      bowiem wybrał nas przed założeniem świata, abyśmy byli święci i nieskalani
      przed Jego obliczem. Z miłości przeznaczył nas dla siebie jako przybranych
      synów poprzez Jezusa Chrystusa, według postanowienia swej woli» (Ef 1, 4-5).
      Skoro wszyscy ludzie są prawdziwie powołani do świętości, to dla chrześcijan
      jest ona autentyczną potrzebą. Do wszystkich skierowane zostało zaproszenie
      Jezusa: "Bądźcie wiec wy doskonali, jak doskonały jest Ojciec wasz niebieski»
      (Mt 5, 48; por. 12, 30; J 13, 43; 15, 12). Do wszystkich też odnoszą się słowa
      Pawła: «Albowiem wolą Bożą jest wasze uświęcenie» (1 Tes 4, 3; por. Ef 1, 4; 5,
      3; Koi 3, 12; Gal 5, 22; Rz 6, 22).
      Powołanie do świętości ma zatem charakter uniwersalny. Nikt nie jest z niego
      wyłączony.”

Kard. Jose Saraiva Martins CMF
      Prefekt Kongregacji Spraw Kanonizacyjnych
      • sclavus Re: Dziś początek procesu beatyfikacyjnego Jana P 28.06.05, 17:03
        jezozwierz5 napisał:

Św. Augustyn mówi stanowczo: "Stworzyłeś
        > nas dla siebie, Panie, i niespokojne jest nasze serce, dopóki nie spocznie w
        > Tobie»

Q czy ty wiesz, że gdyby ten swięty Augustyn zrobił to wszystko dzisiaj, co
        zrobił zanim został świętym, to by dożywocie dostał??

Do wszystkich też odnoszą się słowa
        > Pawła: «Albowiem wolą Bożą jest wasze uświęcenie»

A ten to co, pogadał sobie z bogiem i ten mu zdradził co jest jego wolą???

No i właśnie tym katolicyzm stoi i tym podobnym bredniom zawdzięcza panowanie
        nad duszami...
        Zbyt wielu jest, którzy wybrali ciemność bo to jest jaśniejsze i zwalnia od
        poznawania... a szkoda... Swiat mógłby być piękniejszy...
    • domk1 RELIGIJNE SZALEŃSTWO PRZETACZA SIĘ PRZEZ POLSKĘ 28.06.05, 10:15
      Kiedy Polska bedzie krajem normalnym? Czy ktoś to wie?
      Ile nas kosztuje ta kościelna demagogia?
      Feldkurat Głódź wziął 250 tysięcy odprawy.
      A to tylko kropla w morzu zachłanności Kościoła katolickiego.
      • 77qwerty JP II meczennikiem 28.06.05, 10:21
        • 77qwerty Re: JP II meczennikiem 28.06.05, 10:26
          GW dlaczego nie było wczoraj forum pod tym artykułem???
          chcialem napisac ze tez jestem aby ogłosic JP II
          meczennikiem
          Tyle Go przed smiercia nameczyl Dziwisz
          aby schorowany , bez sił pod publike wystepował
          i reka machał
      • doktor.1 Re: DOMK1 !!! 28.06.05, 10:44
        Polska będzie krajem normalnym wtedy, gdy tacy osobnicy jak ty przestaną
        przeszkadzać. Primum non nocere.
        Dzięki Kościołowi katolickiemu jeszcze żyjesz, bo albo by cię "wyskrobali"
        zanim byś się urodził, albo poddali eutanazji, - gdybyś był "balastem"
        dla najbliższych.
        Demagogię to ty uprawiasz libertyński nieuku, a zachłanny to ty jesteś,
        albowiem jesteś zdolny za pieniądze nawet opluć największą świętość.
        Jak znam życie, to zmienisz zdanie i stosunek do świętości,
        ale zbyt późno (na łożu śmierci) i zabraknie ci czasu na naprawienie
        uczynionych ludziom krzywd.
        • 77qwerty Re: DOMK1 !!! 28.06.05, 10:59
          zmienie zdanie i reka pomacham
          jak Dziwisz stał obok bedzie w mojej godzinie ostatniej
          Nie boje sie smierci i tego co po niej bedzie
          chociaz oboje nie wiemy jak tam jest
          A pod czarną kiecke nie uciekne
          jesli do starosci zdrowy rozum zachowam
          • 77qwerty Re: DOMK1 !!! 28.06.05, 11:04
            a dlaczego uwazasz ze jesli ktos nie wierzy w te pierdoły
            o swietosci to ludziom krzywde czyni którą musi przed smiercia naprawić
            A to po to Bug dał Ci rozum abyc emocjami sie kierował ?
            • 77qwerty Re: DOMK1 !!! 28.06.05, 11:07
              To Bug było nie zamierzone
              sorry
            • symulacrum Re: DOMK1 !!! 28.06.05, 11:22
              Szanowny Panie doktor.1, bardzo się Pan pieni i nijak nie przystaje to do
              poglądów, które Pan głosi. Jakas V kolumna czy co? Nie każdy musi być w
              Kościele i nikt nie ma prawa mieć w pogardzie tych, którzy nie są. W żadnej
              mierze o inteligencji to nie świadczy. Rzucane inwektywy nikomu nie pomogą
              doświadczyć Boga czy zrozumieć, po co jest Kościół. Pozdrawiam.
          • doktor.1 Re: DO 77qwerty !!! 28.06.05, 11:07
            Nie możesz zachować czegoś, czego obecnie nie masz.
        • domk1 DO DOKTORKA - INKWIZYTORKA 28.06.05, 11:18
          Więc mówisz, że normalnie będzie wtedy, kiedy wszystkich wątpiących w wasze
          spektakularne bzdury - ustawi się pod murem i odda w nich salwę?
          Oby tylko kapelan był obecny podczas tej egzekucji.
          • doktor.1 Re: DO DOMK1 !!! 28.06.05, 11:32
            Nie jestem inkwizytorem.
            A tobie radzę, byś bardziej uważnie czytał mój tekst,
            albowiem ja nie mówiłem o postawieniu pod murem !!!
            Mówiłem tylko: - primum non nocere (po pierwsze nie szkodzić)
            i nie nie czuję nienawiści do takich jak ty. Potepiam tylko to,
            że jako indolent zabierasz głos w sprawie, w której tak naprawdę
            powinieneś byś słuchaczem, by pogłębiać swą wiedzę.
      • dzikamalpa Re: RELIGIJNE SZALEŃSTWO PRZETACZA SIĘ PRZEZ POLS 28.06.05, 11:15
        przez Polske przetacza sie jaki na razie fala zboczencow i dewiantow... Kosciol
        Katolicki jest wpisany z polska tradycja narodowa... i zadna banda nihilistow
        chocby bardzo chciala i tak tego nie zmieni
        • domk1 MÓWISZ O PEDOFILACH W SUTANNACH? 28.06.05, 11:19
          A może o biskupie z Poznania?
          • jollyroger3 [...] 28.06.05, 11:23
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • dzikamalpa Re: MÓWISZ O PEDOFILACH W SUTANNACH? 28.06.05, 11:33
            gratuluje niezwykle inteligentnej riposty...
          • doktor.1 Re: DO DOMK1 !!! 28.06.05, 11:45
            Jesteś klasycznym przykładem człowieka zmanipulowanego polskojęzycznymi
            i libertyńskimi środkami masowego przekazu. Jeśli masz na uwadze
            ks. bpa Juliusza Petza z Poznania, to jesteś w błędzie. Nigdy nie został
            jemu postawiony zarzut uprawiania pedofilii !!! Te libertyńskie media mimo
            wyjaśnienia sprawy, nigdy nie przeprosiły publicznie za tak haniebne
            oszczerstwa !!! O tym nie wiedziałeś ? A ty jak ta papuga, która posiada
            szczątkowe ilości kory mózgowej, - powtarzasz te brednie i chyba tylko sam
            w nie wierzysz, bo ci co znają prawdę, nigdy nie ulegną tak oszczerczym
            opiniom.
            Ciekawe, jak ty byś zareagował, jeśli ja np. korzystając z dostępnych
            mi środków "wyłuskałbym" twoje dane osobowe i publicznie tu na forum napisał,
            że ty gwałcisz nieletnie dziewczynki lub chłpców. Zapewne pozwałbyś mnie
            do sądu (art.212 K.k).

Nie czyń bliźniemu, co tobie niemiłe.
            Życzę ci więcej światłości umysłu.
            • kotek.filemon Re: DO DOMK1 !!! 28.06.05, 11:48
              > Jesteś klasycznym przykładem człowieka zmanipulowanego polskojęzycznymi
              > i libertyńskimi środkami masowego przekazu. Jeśli masz na uwadze
              > ks. bpa Juliusza Petza z Poznania, to jesteś w błędzie. Nigdy nie został
              > jemu postawiony zarzut uprawiania pedofilii !!!

I nigdy nie mógł zostać postawiony, bo owi klerycy to już w majestacie prawa
              stare chłopy były. Co nie zmienia faktu, że postępowanie abpa było naganne.
              Sprawę zamieciono pod dywan i dobrze...
              • doktor.1 Re: DO KOTKA.FILEMONA !!! 28.06.05, 11:57
                Twój nick kolarzy mi się z ..... infantylizmem,
                a poparciem dla tego skojarzenia są twoje posty.
                Wiem, że są teraz wakacje, ale mimo to poświęć ten czas
                na edukację i zacznij w końcu stosować starorzymską maksymę :
                "audiatur et altera pars" (wysłuchaj drugą stronę), zanim
                "wysmażysz" następny głupi tekst.
                • wredna_jedza Doktor przemądrzałek 28.06.05, 12:40
                  Facet, ty dla odmiany przeginasz w druga stronę. Jaką sprawe o pedofilię można
                  było postawić Paetzowi? Puknij sie chłopie w dekiel.
                  Przeciez do seminarium sie idzie po maturze, czyli DOROSŁE CHŁOPY, a pedofila
                  dotyczy dzieci.
                  Niby wyuczony, a bzdury pisze - godne dzieciaka z przedszkola :D
                  Jestem katoliczką i to niezbyt liberalną, ale na widok takich debilizmów zalewa
                  mnie krew :D Wcale sie nie dziwię, że potem wszyscy wyzywają nas-katolików od
                  Moherowców Rydzyka i Ciemnogrodu!!!
                  • doktor.1 Re: DO WREDNEJ_JĘDZY !!! 28.06.05, 14:53
                    Miła Pani. Otóż puknąć to Ty się możesz, ale w swój "dekiel".
                    Poczytaj dokładnie, jakie były oskarżenia, a potem komentuj.
                    Owszem, seminarzyści, a po nich członkowie scholi.
                    Ale dlaczego Ty i ja zajmujemy się sprawą, której tak naprawdę
                    nie było ? Ja dlatego, że sprowokował mnie jegomość,
                    który wykorzystał "wiadomość" pochodzącą z tzw. propagandy
                    szeptanej liberalnych i antykatolickich mediów, - podtrzymujący
                    oskarżenie wobec apa J. Petza, ale TY ?
                    Są teraz ważniejsze sprawy, które powinniśmy mieć na uwadze.

Pozdrawiam.
                  • sclavus Re: Doktor przemądrzałek 28.06.05, 16:06
                    wredna_jedza napisała:

> Jestem katoliczką i to niezbyt liberalną, ale na widok takich debilizmów
                    zalewa

Normalna wredna jędza!
                    Czy ty wogóle wiesz co piszesz, pisząc: "jestem katoliczką i to NIEZBYT
                    LIBERALNĄ..."???
                    Za "NIEZBYT LIBERALNĄ", w średniowieczu by cię co najmniej pławili...
                    Za "LIBERALNĄ" lub "NADTO LIBERALNĄ", paliłabyś się jak świeczusia na moich
                    urodzinach...
                    mimo to pozdro...
            • domk1 MASZ ARTYKUŁ-PODAJ LIBERTYNSKIE MEDIA DO SĄDU 28.06.05, 11:49
              Co cie przed tym wstrzymuje?
              A może obawa, że prawda wyjdzie na wierzch - i dowiemy się jeszcze o kilku
              osobnikach w sutannach o podobnych zainteresowaniach?0
            • wredna_jedza Re: DO DOMK1 !!! 28.06.05, 12:35
              Doktorze, ale mimo wszystko to papież odwołał Paetza ze stanowiska :D Czyżby JP2
              też czytał liberalne gazety?
              Tak samo Bursztynowy Henio, co lubił całowac chłopców, też już nie jest
              proboszczem u św. Brygidy :D
            • wredna_jedza I ty sie tytułujesz doktorem???????????? 28.06.05, 12:50
              > Jesteś klasycznym przykładem człowieka zmanipulowanego polskojęzycznymi
              > i libertyńskimi środkami masowego przekazu. Jeśli masz na uwadze
              > ks. bpa Juliusza Petza z Poznania, to jesteś w błędzie. Nigdy nie został
              > jemu postawiony zarzut uprawiania pedofilii !!!
              Bo nie mógł być postawiony, głąbie!
              Pedofilia dotyczy dzieci, a do seminarium idą chłopaki po maturze!
              Co najwyżej o molestowanie mogła być sprawa, a nie o pedofilię, ośle kwadratowy!
              Z czego ty masz ten doktorat? Chyba nie z prawa?
              Czy może jestes doktorem od siedmiu boleści?
              • doktor.1 Re: WREDNA_JĘDZO ! -widzę, że puszczają ci nerwy ! 28.06.05, 15:02
                Opanuj się kobieto, bo przeginasz na całym froncie.
                Jak Ci brak argumentów, to wyzywasz mnie od "kwadratowych osłów".
                Ładnie to tak - katoliczko ?

By zaspokoić Twoją ciekawość, to owszem, - mam doktorat i nikt mi go
                nie dał za darmo, ale za ciężką pracę. A przeżywszy już pół wieku
                na tym świecie, niejedno widziałem i słyszałem, więc słuchaj starszych !
                Pozdrawiam.
                • wredna_jedza :))) 28.06.05, 15:18
                  > By zaspokoić Twoją ciekawość, to owszem, - mam doktorat i nikt mi go
                  > nie dał za darmo, ale za ciężką pracę. A przeżywszy już pół wieku
                  > na tym świecie, niejedno widziałem i słyszałem, więc słuchaj starszych !
                  > Pozdrawiam.
                  Chłopie, momentami zaprezentowałeś argumenty na poziomie Moherowych Beretów,
                  spod znaku Walczącego Medialnego Imperatora Rydza :)
                  To że przeżyłeś iles tam lat, jeszcze nie uprawnia do opowiadania głupot.
                  Zamiast wdawać sie w durną dyskusję, trzeba było skomentować odpowiednio, że o
                  jakiej pedofilii mowa, skoro, w seminarium są dorośli? I nie używac głupkowatych
                  wyzwisk :)
                  Bo na tej podstawie, nam-normalnym katolikom przylepia sie etykietke oszołomów,
                  Moheru, betonu, katolickiego talibanu, Ciemnogrodu i innych :)
                  Poza tym - że żadnej sprawy nie udowodniono przed sądem "cywilnym", jeszcze nie
                  świadczy o jego niewinności :D Papież odwołał go ze stanowiska... To samo było w
                  St. Poelten w Austrii, w końcu tam seminarium zamknięto. Bursztynowy Prałat z
                  Gdańska - też go uniewinniono z zarzutu całowania :) Ale inne zarzuty pozostały
                  - choć niekoniecznie kwalifikują sie pod kodeks karny [choćby handel winem] :D
                  Co jest wymysłem liberalnej propagandy to jest, ale trzeba też miec oczy i uszy
                  itwarte - słuchac jednej i drugiej strony. I miec pogląd obiektywny.
                  A nie powtarzać jak mantrę za Rydzykiem, bo on tez niekoniecznie mówi prawdę. :)
                  Teraz - oskarżenia wobec o. Hejmo traktuje sie tam jako atak na Kościół :)
                  Pozdr. :)
          • wredna_jedza Pedofile w sutannach 28.06.05, 13:01
            W USA była o to największa awantura.
            Stany to taki popaprany kraj, gdzie byle co może być podciągnięte pod
            "molestowanie" czy "pedofilię".
            Jeśli dzieciak wrzucił na tace dolara i w ramach "Bóg zapłać" został pogłaskany
            po głowie, to w normalnym kraju nikt by z tego nie robił wielkiego "Halo". W
            Stanach na tej postawie można zrobić zarzut o molestowanie dzieci.
            Tam nawet przepuszczenie kobiety w drzwiach, czy powiedzenie koleżance, że w
            jakimś ciuszku ładnie wygląda, już jest molestowaniem.
            To jest chore!!!
            Na tej podstawie można oskarzyć kogos niewinnego :P Który będzie musiał
            udowadniac, że nie jest wielbłądem :P
        • jollyroger3 Re: RELIGIJNE SZALEŃSTWO PRZETACZA SIĘ PRZEZ POLS 28.06.05, 11:22
          Masz rację,odporność społeczeństwa polskiego na nhilizm wywołuje paroksyzmy
          wsciekłości nhilistów wszelkiej maści,nie bez przyczyny atakowany jest
          Kościół który jest głowną przeszkodą w wychowywaniu "postępowego"społeczeństwa
          I taka jest prawda.
          • domk1 SPOŁECZEŃSTWO POLSKIE-CZYSTE I UCZCIWE ;) 28.06.05, 11:30
            Kradną, biora łapówki, robią gnój innym, nienawidzą bliźnich - oczywiście
            nihiliści.
            Reszta pod wodzą kryształowego KK - broni wartości i norm moralnych.
            ;))))
            • jollyroger3 Re: SPOŁECZEŃSTWO POLSKIE-CZYSTE I UCZCIWE ;) 28.06.05, 11:36
              A znasz spółeczeństwa nie nękane patologiami?Podaj przykład..
              może Eskimosi? Albo mieszkańcy Antarktydy...wprawiłeś mnie w dobry humor..dzięki
            • dzikamalpa Re: SPOŁECZEŃSTWO POLSKIE-CZYSTE I UCZCIWE ;) 28.06.05, 11:38
              kradli i brali lapowki przede wszystkim ateisci z sld... gnoj na ulicach robia
              parady dewiantow... w nienawisci do kosciola i duchowienstwa nihilisci spod
              teczowego sztandaru osiagneli mistrzostwo... Kosciol Katolicki stara sie
              wskazywac sciezki ludziom zagubionym w tym szalenstwie, broniac fundamentow
              naszej tradycji
              • domk1 PAETZ WSKAZYWAŁ DROGĘ-ŁADNYM CHŁOPCOM 28.06.05, 11:46
                ...z Seminarium.
                A i feldkurat Głódź wskazał droge - jak się ogałaca państwową kasę biorąc
                ćwierć miliona odprawy.
                • dzikamalpa Re: PAETZ WSKAZYWAŁ DROGĘ-ŁADNYM CHŁOPCOM 28.06.05, 11:52
                  bystry chlopak z ciebie... za duzo wiesz... sploniesz na stosie
                  • domk1 OBY TYLKO KSIĄDZ BYŁ W POBLIŻU STOSU 28.06.05, 11:56
                    Przeciez kiedy będziecie podpalać stos - na pewno doznam nawrócenia.
              • sclavus Re: SPOŁECZEŃSTWO POLSKIE-CZYSTE I UCZCIWE ;) 28.06.05, 16:15
                dzikamalpa napisał:

> kradli i brali lapowki przede wszystkim ateisci z sld... gnoj na ulicach
                robia
                > parady dewiantow... w nienawisci do kosciola i duchowienstwa nihilisci spod
                > teczowego sztandaru osiagneli mistrzostwo... Kosciol Katolicki stara sie
                > wskazywac sciezki ludziom zagubionym w tym szalenstwie, broniac fundamentow
                > naszej tradycji

Lepszy ten KK od dobrego wujka z ameryki, jak widać na przykładzie powyższym.
                Nic tylko się skupać ze śmiechu...

• wredna_jedza Re: SPOŁECZEŃSTWO POLSKIE-CZYSTE I UCZCIWE ;) 28.06.05, 12:43
              > Kradną, biora łapówki, robią gnój innym, nienawidzą bliźnich - oczywiście
              > nihiliści.
              Pokaż ile procent katolików jest wśród tych, co stają jako oskarżeni/świadkowie
              przed wszelkiej maści komisjami, albo siedzą w areszcie za przekręty?
              > Reszta pod wodzą kryształowego KK - broni wartości i norm moralnych.
              Starachowice - to katolicy?
              Rywin to katolik?
              afera Orlenu - katolicy?
              Zdejmij klapki z oczu i zacznij logicznie myśleć.
              • sclavus Re: SPOŁECZEŃSTWO POLSKIE-CZYSTE I UCZCIWE ;) 28.06.05, 15:56
                wredna_jedza napisała:

> > Kradną, biora łapówki, robią gnój innym, nienawidzą bliźnich - oczywiście
                >
                > > nihiliści.
                > Pokaż ile procent katolików jest wśród tych, co stają jako
                oskarżeni/świadkowie
                > przed wszelkiej maści komisjami, albo siedzą w areszcie za przekręty?
                > > Reszta pod wodzą kryształowego KK - broni wartości i norm moralnych.
                > Starachowice - to katolicy?
                > Rywin to katolik?
                > afera Orlenu - katolicy?
                > Zdejmij klapki z oczu i zacznij logicznie myśleć.

Rzeczywiście wredna jędza z ciebie...
                Toż nie kto inny jak KK pretenduje, że Polska to kraj 95% katolików...
                Czyżby rzeczywiście te pozostałe 5% czyniło całe zło w Polsce???
                Trzeba mieć dużo odwagi, żeby takie tezy stawiać albo... być wredną jędzą...
                • dzikamalpa Re: SPOŁECZEŃSTWO POLSKIE-CZYSTE I UCZCIWE ;) 28.06.05, 17:25
                  o ironio!!!
        • sclavus Re: RELIGIJNE SZALEŃSTWO PRZETACZA SIĘ PRZEZ POLS 28.06.05, 16:29
          dzikamalpa napisał:

> przez Polske przetacza sie jaki na razie fala zboczencow i dewiantow...
          Kosciol
          >
          > Katolicki jest wpisany z polska tradycja narodowa... i zadna banda nihilistow
          > chocby bardzo chciala i tak tego nie zmieni

Na sicher jesteś z tych, których nick świadczy o nich dobitnie!!!
      • wredna_jedza Re: RELIGIJNE SZALEŃSTWO PRZETACZA SIĘ PRZEZ POLS 28.06.05, 12:33
        > Feldkurat Głódź wziął 250 tysięcy odprawy.
        Weź głąbie do łapki ustawe o wynagrodzeniach i emeryturach wojskowych, a potem
        klep na forum, OK?
        Głódź taką odprawe jako pracownik wojska, zgodnie z ustawą "wojskową", a nie
        przepisami kościelnymi.
        Tak to jest, jak o sprawach kościelnych wypowiada sie ateista. Guzik wie a
        pyskuje :D
        • domk1 DEWOTY PISZĄ DOBRE USTAWY-POD KIESZEŃ KLERU 28.06.05, 12:34
          Za 13 lat balangowania w wojsku - wykasował 250 tys.
          • wredna_jedza Re: DEWOTY PISZĄ DOBRE USTAWY-POD KIESZEŃ KLERU 28.06.05, 12:36
            Ojjj, ustawa jest jeszcze starsza niż myślisz :)
            Na podstawie takich samych przepisów emeryturke pobiera zdrajca Jaruzelski :D
    • kosa44 Re: Miał krew milionów Afrykańczyków na rękach! 28.06.05, 10:52
      To JPII rozprzestrzenił AIDS w świecie a nie biseksualni sodomici?
      Ciekawa teza człowieczka ziejącego tolerancją.
      Prawdy nie zadekretujesz,a twoje paranoiczne zarzuty wywołują co najwyżej
      odruch wzruszenia ramionami ze wzgłędu na głębię i prawdziwość wywodu...
      Jesteś godnym pożałowania idiotą
      • kosa44 Re: Miał krew milionów Afrykańczyków na rękach! 28.06.05, 10:55
        Post się tyczy antyklerykała
    • dzikamalpa Re: Miał krew milionów Afrykańczyków na rękach! 28.06.05, 10:57
      antyklerykal napisał:
      > JPII odpowiada za miliony zmarłych w Afryce, gdzie pod groźbą piekła
      zabraniano
      > używania prezerwatyw, jedynego skutecznego tam środka przeciwdziałającego
      AIDS!
      > I on ma być święty? A ukrywanie KSIĘŻY PEDOFILII! To co?

pokazujecie jak wyglada wasza lewacka kultura rownosci i tolerancji... nawet
      najwiekszy autorytet potraficie zmieszac z blotem... Jan Pawel II to swiety
      czlowiek ktory przez caly swoj pontyfikat troszczyl sie miedzy innymi o chorych
      w Afryce... nie trzeba mowic jaka marginalna grupa spoleczna jest najwiekszym
      roznosicielem HIV i kto molestuje dzieci
      • kotek.filemon Re: Miał krew milionów Afrykańczyków na rękach! 28.06.05, 11:39
        > nie trzeba mowic jaka marginalna grupa spoleczna jest najwiekszym
        > roznosicielem HIV

Jeśli mowa o Afryce to praktycznie nie ma tam homoseksualistów, a największym
        roznosicielem HIV są heteroseksualni żonaci mężczyźni utrzymujący stosunki
        pozamałżeńskie. Próba zagonienia ich do kościółka i oduczenia od tego modlitwą
        jest naiwna jak z katechezy dla dzieci przedszkolnych. Są na szczęście kraje
        które ustawiają misjonarzy na właściwym miejscu w szeregu a propagują darmowe
        rozdawanie prezerwatyw. I mają mniej zachorowań...

> i kto molestuje dzieci

Przejrzyj statystyki - przede wszystkim króluje "kochany" tatuś, ew. wujek,
        dziadek, sąsiad, etc. Sprawy, w których ofiara nie znała sprawcy to mniejszość.
        • dzikamalpa Re: Miał krew milionów Afrykańczyków na rękach! 28.06.05, 11:54
          spojrz kotku na moj post ktory znajduje sie nieco wyzej i ustosunkuj sie do
          niego prosze
          • lucases Re: Miał krew milionów Afrykańczyków na rękach! 28.06.05, 16:45
            krew milionow to maja na rekach inne miliony, ktore te poprzednie mordowaly :)
            za epidemie HIV odpowiadaja przewaznie(szacunki WTO) lokalne konflikty w czasie
            ktorych gwalci sie kobiety, ktore nastepnie zarazaja innych mezczyzn i rodzone
            dzieci. Taka a nie inna kultura i poziom rozwoju afrykanczykow powoduje, ze
            wstrzemiezliwosc nie jest tam raczej popularna.
            co do prezerwatyw to ja sobie jakos nie wyobrazam, ze koles pasacy przez cale
            zycie kozy i latajacy za swoim stadem w przepasce wyjmuje sterylnego durexa i
            postepujac zgodnie z instrukcja... a potem wyrzuca go do kubelka na smieci...
            to nie ten poziom. poprostu. AIDS kroluje tam gdzie nastepuje erozja wartosci
            rodzinnych.
            • sclavus Re: Miał krew milionów Afrykańczyków na rękach! 28.06.05, 16:49
              lucases napisał:

> krew milionow to maja na rekach inne miliony, ktore te poprzednie mordowaly :)
              > za epidemie HIV odpowiadaja przewaznie(szacunki WTO) lokalne konflikty w
              czasie
              >
              > ktorych gwalci sie kobiety, ktore nastepnie zarazaja innych mezczyzn i
              rodzone
              > dzieci. Taka a nie inna kultura i poziom rozwoju afrykanczykow powoduje, ze
              > wstrzemiezliwosc nie jest tam raczej popularna.
              > co do prezerwatyw to ja sobie jakos nie wyobrazam, ze koles pasacy przez cale
              > zycie kozy i latajacy za swoim stadem w przepasce wyjmuje sterylnego durexa i
              > postepujac zgodnie z instrukcja... a potem wyrzuca go do kubelka na smieci...
              > to nie ten poziom. poprostu. AIDS kroluje tam gdzie nastepuje erozja wartosci
              > rodzinnych.

A bóg, tak wielki w swoim miłosierdziu, pozwala na to wszystko i to wbrew
              modłom milionów i milionów katolików...
              • dzikamalpa Re: Miał krew milionów Afrykańczyków na rękach! 28.06.05, 17:28
                o ironio!!!
    • kozaczek3 Boski kraj Watykan,opatrzność Boża trzyma straż!!! 28.06.05, 13:46
      Żadnych problemów w tematach:
      Służba zdrowia bez zarzutu.
      Zero problemów z wychowywaniem dzieci przedszkolnych.
      Nie słychać o żadnych trudnościach w szkołach średnich.
      Nie słyszałem o dyskusji na temat długości urlopów macierzyńskich, (zainteresowane nie zgłaszają żadnych żądań).
      No kobiet w Watykanie mało jest, ale wnika to stąd że jest ona istotą mniej doskonałą niż mężczyzna (dowodem wypowiedzi doktorów Kościoła rzymskokatolickiego) i nie została stworzona na podobieństwo Boga, przeto może służyć tylko do prac porządkowych.
      Korupcji tam nie ma!!!!!!!!!!!!
      Teczek nie wyciągają.
      Ludzie dobrze zarabiają.
      No po prostu RAJ.

Dlaczego społeczeństwa tego nie kopiują?
      Czyżby dlatego że, normalnie kopulują?
      Amen.

PS
      Jest to również odpowiedź dla ”jdyr oger3” z godziny 11:36

• wredna_jedza Re: Boski kraj Watykan,opatrzność Boża trzyma str 28.06.05, 14:12
        > Służba zdrowia bez zarzutu.
        Mają własny szpital? (o_O)
        > Zero problemów z wychowywaniem dzieci przedszkolnych.
        > Nie słychać o żadnych trudnościach w szkołach średnich.
        > Nie słyszałem o dyskusji na temat długości urlopów macierzyńskich, (zainteresow
        > ane nie zgłaszają żadnych żądań).
        To sa jakies dzieci w Watykanie? ;)
        > No kobiet w Watykanie mało jest, ale wnika to stąd że jest ona istotą mniej dos
        > konałą niż mężczyzna (dowodem wypowiedzi doktorów Kościoła rzymskokatolickiego)
        > i nie została stworzona na podobieństwo Boga, przeto może służyć tylko do prac
        > porządkowych.
        Trudno żeby szefem jakiejś watykańskiej Kongregacji została kobieta :)
        Ale w Radiu Watykańskim czy w biurze rzecznika - jest ich sporo :D
        > Korupcji tam nie ma!!!!!!!!!!!!
        Tu sie mylisz :)
        > Teczek nie wyciągają.
        Teczki leża w archiwach Inkwizycji :D
        > Ludzie dobrze zarabiają.
        I dorabiają na drugim etacie [dotyczy "cywilnych" pracowników Watykanu] -
        źródło: wywiad z kard. Ratzingerem w filmie dokumentalnym "Mój Watykan" :D
        > No po prostu RAJ.
        Co najwyżej podatkowy, bo to jedyne państwo świata, które nie ma podatków
        Po prostu chłopakom nie chce sie liczyć :D
        > Dlaczego społeczeństwa tego nie kopiują?
        > Czyżby dlatego że, normalnie kopulują?
        > Amen.
        :))))))
    • dzikamalpa GDZIE JEST CENZOR 28.06.05, 15:17
      za duze litery i krytyke zboczencow kasujecie posty... a to ze jakis pajac mowi
      o naszym papiezu ze ma krew milionow na rekach jest dopuszczalne... gdzie tu
      sprawiedliwosc
      • ned_pap Re: GDZIE JEST CENZOR 28.06.05, 18:59
        Jest demokracja i wolność słowa. Każdemu wolno być debilem.
      • barbaraze Re: GDZIE JEST CENZOR 28.06.05, 20:43
        W pełni popieram. NIektóre posty są wielce obraźliwe dla milionów Polaków i to
        nie tylko katolików.
        Jeżeli ktoś ma nawet zupełnie odmienny światopogląd, niech go ma. Ale nie ma
        prawa obrażać większości.
    • kupakabana Szopki z Papieżem w roli głównej ciąg dalszy 28.06.05, 15:20
      Jestem katolikiem, ale stwierdzam ze jest to religia dla ociemniałych i
      zacietrzewionych.Jak to może być że ludkowie sami sobie ustalają kto jest święty
      a kto nie.Kiedyś było potrzebne do tego 5lat, ale jak sie okazuje wystarczy
      kilka miesiecy.Gdzie to ma sens i po co to komu.Watykan-wielka fabryka świętych
      • ukropek Re: Szopki z Papieżem w roli głównej ciąg dalszy 28.06.05, 15:24
        Rzeczywiście jesteś kupa....nie katolik
        • kupakabana Re: Szopki z Papieżem w roli głównej ciąg dalszy 28.06.05, 15:29
          A ty pewnie jesteś katolikiem pełną gębą. Chodzisz do kościoła co niedzile tylko
          już dawno zapomniałeś po co.
          • dzikamalpa Re: Szopki z Papieżem w roli głównej ciąg dalszy 28.06.05, 15:36
            ty na pewno wiesz po co chodzisz to kosciola... jak ci sie watykan nie podoba
            to sie przepisz do kosciola ewangelickiego, albo innego bardziej postepowego
            niz Kosciol Powszechny... takich jak ty ludzi slabej wiary nasz kosciol nie
            potrzebuje
      • doktor.1 Re: DO KUPAKABANA !!! 28.06.05, 15:51
        Czytając twój post doszedłem do wniosku, że to ty po prostu jesteś
        "produktem libertyńskiej fabryki".
        Tobie libertynie beatyfikacja Ojca Świętego nie jest potrzebna, ale nam
        katolikom - tak (tym prawdziwym, a nie "letnim" jak ty) .
        Zabieraj więc głos w innych sprawach, ale nie tych, które dotyczą nas
        prawdziwych katolików.
        • sclavus Re: DO KUPAKABANA !!! 28.06.05, 15:58
          doktor.1 napisał:

> Czytając twój post doszedłem do wniosku, że to ty po prostu jesteś
          > "produktem libertyńskiej fabryki".
          > Tobie libertynie beatyfikacja Ojca Świętego nie jest potrzebna, ale nam
          > katolikom - tak (tym prawdziwym, a nie "letnim" jak ty) .
          > Zabieraj więc głos w innych sprawach, ale nie tych, które dotyczą nas
          > prawdziwych katolików.

OOOOOOOO!!!!!!!!!!!
          Ileż w tym kretyńskiego patosu Q ileż jadu, złości i nienawiści... iście
          prawdziwie katolickiej...
          j'ai dit BRAVO!
          • doktor.1 Re: Do sclavusa !!! 28.06.05, 16:13
            Czy jesteś rzecznikiem "kupakabana" ?
            Ale skoro nie proszony "wyszedłeś przed orkiestrę",
            to wypraszam sobie insynuacje, jakobym był ... kretynem.
            A ty kim jesteś ? Mądrym i roztropnym człowiekiem ?
            Nie wydaje mi się !!!
            "Kupakabanowi" odpowiedziałem tak, jak na to zasłużył
            i tobie nic do tego. Czy to jest dla ciebie jasne ?
            Nie jestem złośliwy i nie pałam nienawiścią do ludzi,
            którzy inaczej myślą niż ja, ale potepiam ich tok myślenia
            i postępowanie, dzięki któremu, mamy tak w RP jak mamy,
            a ja jestem jednym z tych, którzy przez takich ja "kupakaban"
            cierpią nie za swoje grzechy.
            I to by było tyle.
            Zanim coś napiszesz, zastanów się, co chcesz napisać.
            Myślenie nie kosztuje.

• sclavus Do doktorata 28.06.05, 16:17
              doktor.1 napisał:

> Czy jesteś rzecznikiem "kupakabana" ?
              > Ale skoro nie proszony "wyszedłeś przed orkiestrę",
              > to wypraszam sobie insynuacje, jakobym był ... kretynem.
              > A ty kim jesteś ? Mądrym i roztropnym człowiekiem ?
              > Nie wydaje mi się !!!
              > "Kupakabanowi" odpowiedziałem tak, jak na to zasłużył
              > i tobie nic do tego. Czy to jest dla ciebie jasne ?
              > Nie jestem złośliwy i nie pałam nienawiścią do ludzi,
              > którzy inaczej myślą niż ja, ale potepiam ich tok myślenia
              > i postępowanie, dzięki któremu, mamy tak w RP jak mamy,
              > a ja jestem jednym z tych, którzy przez takich ja "kupakaban"
              > cierpią nie za swoje grzechy.
              > I to by było tyle.
              > Zanim coś napiszesz, zastanów się, co chcesz napisać.
              > Myślenie nie kosztuje.
              >
              Widać jedno: mimo, że nic nas nie łączy, mamy wiele wspólnego: Ja walczę z
              tumaństwem!!!
              PS: Przysięgam, nie mam doktoratu...
              • sclavus Do doktorata jednego 28.06.05, 16:26
                Właśnie przeczytałem parę twoich postów...
                Ty chyba masz doktorat z teologii... Na ;asonów reagujesz jak cały KK...
                Jako doktor teologiczny wiesz zapewne lepiej niż inni na forum, dlaczego Masoni
                są solą w oku kościoła?
                Jest to tajemnica poliszynela ale powtórzę ją: Kościół tak zajadle zwalcza
                masonów, ponieważ są to ludzie ŚWIATLI, światlejsi o całe nieba od całego
                kościoła i wszystkich świętych... przez co są - i to jest oczywiste -
                największym zagrożeniem dla KK
                Kościól może istnieć tylko utrzymując wiernych w strachu i ciemnocie... Ot co!
                • dzikamalpa panie sclauvus 28.06.05, 16:39
                  niecierpliwie czekam na odpowiedz albowiem od lat juz zyje w "strachu i
                  ciemnocie"
                  • sclavus Re: panie sclauvus 28.06.05, 16:42
                    Przecież ci ją dałem w całej jasności niebieskiej...
                    Powtarzam jednak "na żądanie",
                    oto ona, poniżej:
                    Pierwsza pomyłka, to przypisanie TUMAŃSTWA do KOGOŚ!!!!
                    TUMAŃSTWO to ZJAWISKO, w którym ktoś uczestniczy a wcale niekoniecznie TUMAN
                    Dla tumanów nie mam nic... no być może nieco pobłażliwego wyrozumienia...
                    Przedkładam bardzo inteligentnych, uczestniczących w tumaństwie nad błaznów,
                    choć tym ostatnim też dokopuję...
                    Kieruję się racjonalizmem i oczywiście sam definiuję czy coś jest TUMAŃSTWEM
                    czy nie... zawsze taki byłem
                    Czy usatysfakcjonowałem człowieka, którego nick świadczy o nim???
              • dzikamalpa Re: Do doktorata 28.06.05, 16:29
                sclavus napisał:
                > Widać jedno: mimo, że nic nas nie łączy, mamy wiele wspólnego: Ja walczę z
                > tumaństwem!!!

jaka metodologie w swojej "walce z tumanstwem" przyjales... jaka definicje
                tumanstwa zalozyles... jakie sa kryteria ktorymi sie poslugujesz i czy
                ustanawiane sa one arbitralnie przez ciebie czy moze pomagaja ci znajomi,
                rodzina... w jaki sposob reagujesz na wykryte przypadki otumanionych
                uczestnikow forum, czy piszesz celna riposte, udzielasz im nagany, a moze latwo
                sie nie poddajesz i angazujesz sie w dyskusje celem wyleczenia delikwenta...
                P.S. prosze o powazna odpowiedz
                • sclavus Re: Do doktorata 28.06.05, 16:37
                  dzikamalpa napisał:

> sclavus napisał:
                  > > Widać jedno: mimo, że nic nas nie łączy, mamy wiele wspólnego: Ja walczę
                  > z
                  > > tumaństwem!!!
                  >
                  > jaka metodologie w swojej "walce z tumanstwem" przyjales... jaka definicje
                  > tumanstwa zalozyles... jakie sa kryteria ktorymi sie poslugujesz i czy
                  > ustanawiane sa one arbitralnie przez ciebie czy moze pomagaja ci znajomi,
                  > rodzina... w jaki sposob reagujesz na wykryte przypadki otumanionych
                  > uczestnikow forum, czy piszesz celna riposte, udzielasz im nagany, a moze
                  latwo
                  >
                  > sie nie poddajesz i angazujesz sie w dyskusje celem wyleczenia delikwenta...
                  > P.S. prosze o powazna odpowiedz

Pierwsza pomyłka, to przypisanie TUMAŃSTWA do KOGOŚ!!!!
                  TUMAŃSTWO to ZJAWISKO, w którym ktoś uczestniczy a wcale niekoniecznie TUMAN
                  Dla tumanów nie mam nic... no być może nieco pobłażliwego wyrozumienia...
                  Przedkładam bardzo inteligentnych, uczestniczących w tumaństwie nad błaznów,
                  choć tym ostatnim też dokopuję...
                  Kieruję się racjonalizmem i oczywiście sam definiuję czy coś jest TUMAŃSTWEM
                  czy nie... zawsze taki byłem
                  Czy usatysfakcjonowałem człowieka, którego nick świadczy o nim???
                  • dzikamalpa Re: Do doktorata 28.06.05, 16:53
                    niestety nie moge byc do konca usatysfakcjonowany panska odpowiedzia ze wzgledu
                    na razaca niekonsekswencje rozumowania jakim pan sie posluguje... nie
                    zdefiniowal pan zjawiska "tumanstwa"... nie sprecyzowal pan osob
                    uczestniczacych w tym zjawisku, kim jest "tuman" i dlaczego niekoniecznie
                    uczestniczy w "tumanstwie"... co oznacza "Przedkładam bardzo inteligentnych,
                    uczestniczących w tumaństwie nad błaznów, choć tym ostatnim też dokopuję", czym
                    sie rozni inteligentny(...) od blazna, w jaki sposob pan im dokopuje...
                    rozumiem ze racjonalizm oznacza definiowanie kryteriow "tumanstwa" polegające
                    na porządkowaniu wiedzy według z góry ustalonego porządku, niedowiedzialem sie
                    od pana jaki to jest porzadek
                    P.S. o czym swiadczy moj nick
                    • sclavus Re: Do doktorata 28.06.05, 17:08
                      dzikamalpa napisał:

> niestety nie moge byc do konca usatysfakcjonowany panska odpowiedzia ze
                      wzgledu
                      >
                      > na razaca niekonsekswencje rozumowania jakim pan sie posluguje... nie
                      > zdefiniowal pan zjawiska "tumanstwa"... nie sprecyzowal pan osob
                      > uczestniczacych w tym zjawisku, kim jest "tuman" i dlaczego niekoniecznie
                      > uczestniczy w "tumanstwie"... co oznacza "Przedkładam bardzo inteligentnych,
                      > uczestniczących w tumaństwie nad błaznów, choć tym ostatnim też dokopuję",
                      czym
                      >
                      > sie rozni inteligentny(...) od blazna, w jaki sposob pan im dokopuje...
                      > rozumiem ze racjonalizm oznacza definiowanie kryteriow "tumanstwa" polegające
                      > na porządkowaniu wiedzy według z góry ustalonego porządku, niedowiedzialem
                      sie
                      > od pana jaki to jest porzadek
                      > P.S. o czym swiadczy moj nick

Zbyt wiele trzebaby ci tłumaczyć (panu tłumaczyć) q tu nie ma miejsca na
                      epistoły...
                      Stare porzekadło głosi: "mądrej głowie, dość dwie słowie..."
                      jak zwykle, mimo to pozdro...
                      • dzikamalpa Re: Do doktorata 28.06.05, 17:20
                        tak tez myslalem... zwyczajna niekompetencja i brak mmerytorycznmych podstaw
                        aby sie brac za naprawianie swiata... "powalcz" troche z niedoskonaloscia
                        swojego oreza
                        P.S. rowniez pozdrawiam
                • doktor.1 Re: DO DZIKIEJ MAŁPY ! 28.06.05, 16:42
                  Źle, że taki paskudny nick sobie przyjąłeś/aś.
                  Ponieważ prosisz o poważną odpowiedź na szereg zadanych pytań, pozwolisz, że
                  około godz. 17:30 będziesz ją mieć.
                  Pozdrawiam.
                  • sclavus Re: DO DZIKIEJ MAŁPY ! 28.06.05, 16:47
                    Spotkqł się "doktor jeden" z "vortexem dwadzieścia jeden" i nie poznali się
                    nawzajem: Jeden "doktor teologii" drugi "ksiądz w przebraniu" no i przymuszeni
                    są do dzikiej konkurencji między sobą, "ku uciesze gawiedzi"...
                    Chyba dlatego, że obaj niesamowicie egocentryczni... ale niech im będzie...
                    • vortex21 Oj sclavus, dzięki, to naprawdę rozbrajająca ... 28.06.05, 18:28
                      ... ignorancja. Po tych wszystkich postach nie zrozumiałeś że masz doczynienia z człowiekiem, który już ponad 15 lat temu zrezygnował z miana katolika, załozył rodzinę, uznaje się za fundamentalistę chrześcijańskiego. Ale cieszę się że mnie rozpoznajesz. Jeżeli chodzi o egocentryzm, raczej chrysto-centryzm to masz rację. Jestem chrysto-centrykiem.
                      • sclavus Re: Oj sclavus, dzięki, to naprawdę rozbrajająca 28.06.05, 19:25
                        vortex21 napisał:

> ... ignorancja. Po tych wszystkich postach nie zrozumiałeś że masz
                        doczynienia
                        > z człowiekiem, który już ponad 15 lat temu zrezygnował z miana katolika,
                        załozy
                        > ł rodzinę, uznaje się za fundamentalistę chrześcijańskiego. Ale cieszę się że
                        m
                        > nie rozpoznajesz. Jeżeli chodzi o egocentryzm, raczej chrysto-centryzm to
                        masz
                        > rację. Jestem chrysto-centrykiem.

Ja bym takiego dziwoląstwa nie wymyślił... nawet jak dla mnie, jest to nieco
                        trudne... A ignorancja..hmm..
                        • vortex21 Rozumiem zatem że twoje posty mają obrazić... 28.06.05, 19:28
                          zdenerwować, ciagnąć za nerwa lecz nie ma w nich niczego prawdziwego. Chyba tracę czas. Bye
                  • dzikamalpa Re: DO DZIKIEJ MAŁPY ! 28.06.05, 16:58
                    moj nick ma charakter sentymentalny... jest umocowany w kontekscie tylko dla
                    mnie wiadomych okolicznosci... i absolutnie nie jest tozsamy z postawa zyciowa
                    jaka staram sie realizowac
                    pozdrawiam rowniez
                    • doktor.1 Re: DO DZIKIEJ MAŁPY ! 28.06.05, 19:10
                      Sorry za zwracanie się per Pani.
                      Ale nick mnie zmylił, - proszę Pana.
                • doktor.1 Re: ODPOWIEDŹ DLA DZIKIEJ MAŁPY !!! 28.06.05, 19:08
                  Przepraszam, że musiałaś tak długo czekać na moją odpowiedź,
                  ale chcę byś wiedziała, że tu na necie spędzam czas marginalnie,
                  a mam mnóstwo obowiązków zawodowych, którym muszę sprostać.
                  Twoje pytania rozłożyłem na "czynniki pierwsze" i na poszczególne
                  składowe niniejszym udzielam odpowiedzi.

> Jaką metodologię w swojej "walce z tumaństwem" przyjąłeś, ...
                  ... jaką definicję tumaństwa założyłeś... jakie są kryteria,
                  którymi się posługujesz ?

Otóż oświadczam Ci, że nie prowadzę jakiejkolwiek walki, -
                  to po pierwsze.
                  Po drugie: jeśli już polemizuję na forum, to nie po to,
                  by komuś „dokopać”.
                  Po trzecie: jeśli moje wypowiedzi są dość ostre w treści
                  i formie, to tylko dlatego, że .....sami internauci,
                  zamieszczający swoje posty na forum, - sami się o to proszą.
                  A proszą się poprzez używanie słów obraźliwych wobec osób
                  będących bohaterami komentowanego artykułu, a przede wszystkim
                  poprzez stosowanie inwektyw wobec internautów tu piszących.
                  „Obrzucający błotem” uważają, iż pisząc anonimowo zwolnieni są
                  z jakiejkolwiek odpowiedzialności za słowa, tak często powołując się
                  na ....demokrację i wolność słowa. Takim internautom czasem piszę :
                  „Pisz, co uważasz, ale uważaj co piszesz, bo wolność także ma swoją
                  odpowiedzialność”.
                  Deprecjonowanie i używanie słów uznawanych w świetle prawa
                  za powszechnie obraźliwe jest niczym innym, jak naruszenie prawa
                  wynikającego wprost z art.212 K.k. O tym ci młodzi, pełni energii
                  ludzie tu piszący nawet nie zdają sobie sprawy, że naruszają prawo.
                  Do czasu, aż kiedyś ktoś dobierze się im do d...... .
                  Dla mnie „tumaństwo” jest niczym innym, jak ślepe uczestnictwo w tym,
                  co a priori jest nagannym złem i działającym na szkodę ludzkości,
                  szczególnie na szkodę narodu polskiego. Takich, - jak nazywasz tumanów,
                  ja nazywam użytecznymi durniami. Ich stan wiedzy jest niedostateczny,
                  albowiem nie czytają materiałów źródłowych z tzw. „pierwszej ręki”,
                  wypracowują swój światopogląd w oparciu o informacje z liberalnych
                  i tylko liberalnych mediów, przez co gwałcą podstawową starorzymską
                  zasadę : audiatur et altera pars (wysłuchaj drugą stronę). Ci ludzie
                  niejednokrotnie tracą pracę lub są poniżani w zakładzie pracy,
                  sprowadzani do roli przedmiotu (tzw. białego murzyna), ale nie są
                  w stanie zadać sobie trudu i dociec przyczyny takiego stanu rzeczy.
                  Wolą uprawiać krytykanctwo (jakże różne od krytyki !), jednocześnie
                  robiąc zakupy w hipermarkecie, należącym do inwestora zagranicznego
                  i temu to właścicielowi nabijając „kasę” (wyprowadzane poza RP),
                  potem się dziwią, że polskie społeczeństwo zubożało i nie stać ich
                  na kupowanie czy korzystanie z usług w małych polskich firmach.
                  Jeśli pewna grupa ludzi mówi, pisze takie bzdurne posty, a nie chce
                  słuchać i czytać, wini wszystkich wokół, tylko nie siebie,
                  to świadczy o tym, iż ci ludzie powinni po trzykroć zrobić rachunek
                  sumienia i dokonać samooceny, następnie zadośćuczynić tym,
                  których skrzywdzili myślą mową i ....uczynkiem. Tu na forum – słowem,
                  które niejednokrotnie rani więcej niż czyn.

> ...i czy ustanawiane są one arbitralnie przez ciebie czy może pomagają ci
                  znajomi, rodzina...?

Nie, nikt mi nie pomaga, ale moja żona jest tą pierwszą osobą,
                  która widzi ten tekst, zanim zobaczy go internauta. A widzi go
                  po to, by ewentualnie jeszcze coś dopisać, co uszło mojej uwadze.
                  Mój światopogląd jest stały i niezmienny od roku 1976
                  (wydarzenia radomskie, a więc już 29 lat),a stoi za mną
                  „armia ludzi”, którzy podobnie jak ja, - mają poglądy narodowo-
                  patriotyczne i są katolikami.
                  Zawsze byłem i do dziś jestem bezpartyjny. I mogę się pochwalić,
                  że dzięki tej niezależności wobec jakiejkolwiek partii,
                  mam ten komfort, że nikt nie może mnie przypisać niechlubnej
                  działalności przeciw Rzeczpospolitej Polskiej i Kościoła katolickiego.
                  Ale bycie nie zrzeszonym w partii politycznej wcale nie oznacza,
                  że jestem sam. Są ludzie, którzy tak jak ja, - nie wierzą ludziom
                  z tzw. prawicowych partii i wolą się z nimi nie utożsamiać.
                  I właśnie z takimi ludźmi się identyfikuję, którzy stawiają na :
                  Boga, honor i Ojczyznę. Cóż mi więcej pisać?
                  No może tylko to, że sam publikuję, czego dowodem są książki
                  zatytułowane: „Europejskie Eldorado”,
                  „Eurokonstytucja...kropka nad i V rozbioru Polski",
                  "20 dni w beczce",
                  oraz mnóstwo artykułów w "Paryskiej Kulturze" i w fachowej prasie.

> W jaki sposób reagujesz na wykryte przypadki otumanionych
                  uczestników forum, czy piszesz celną ripostę, udzielasz im nagany,
                  a może łatwo się nie poddajesz i angażujesz się w dyskusję celem
                  wyleczenia delikwenta...

W pierwszej kolejności oceniam po formie i treści, czy korespondujący
                  na forum człowiek pisze dla tzw. „jaj” czy też pisze (jak się jemu wydaje)
                  poważnie. Przyznam, że nie bez znaczenia także jest dla mnie nick,
                  którym się posługuje, pod przykrywką którego wypisuje obelgi i absurdy.
                  Następnie staram się temu „rozmówcy” wyperswadować, że jego tok
                  myślenia jest błędny, posługując się argumentami z literatury
                  powszechnie uznanej, bądź historycznymi, teologicznymi, medycznymi, itd.
                  Jednakże w przypadku, gdy „mój rozmówca” obrzuca mnie inwektywami,
                  wówczas nie pozostawiam na mim suchej nitki i daję jemu to,
                  na co zasłużył. I jeśli nazwę go ignorantem, nieukiem, tępakiem, itp.,
                  to nie dlatego, że nie zgadzam się z jego poglądem na przedmiotowy temat,
                  ale dlatego, że on używa takich inwektyw w stosunku do mnie,
                  gdy brak mu argumentów. Dla mnie kultura dyskusji jest tu najważniejsza,
                  albowiem rzeczą ludzką jest błądzić i nie wolno obrzucać błotem
                  tego kogoś tylko dlatego, że ma inne zdanie na przedmiotowy temat.
                  Szczególnie cięty jestem w stosunku do tych, którzy w oparciu
                  o zasłyszane plotki, pogłoski pochodzące z tzw. propagandy szeptanej
                  i tzw. „faktów medialnych” próbują zdeprecjonować ludzi prawych,
                  czy to ze świata polityki czy Kościoła. Muszę Ci przyznać,
                  że półtora roku temu „wyleczyłem” pięciu ludzi (a szkoda,
                  że tylko tylu), którzy mi podziękowali za to, że wskazałem im
                  właściwe źródła dążenia do prawdy.
                  Na koniec Ci zaznaczę, że owszem, słucham Radia Maryja od 8 lat
                  i oglądam TV Trwam, ale nie jestem bezkrytycznym słuchaczem
                  i widzem. Wiem, co jest dla mnie i dla katolickiej Polski dobre,
                  co serwują te stacje i w 99 % przyznaję im rację.
                  To tyle. Jeśli uważasz, że odpowiedziałem Ci niedostatecznie,
                  to wyartykułuj pytanie, a z chęcią na nie odpowiem.
                  Pozdrawiam i szczęść Boże.

• sclavus do doktora jednego... 28.06.05, 19:36
                    boh pamyłuj co za zarozumiały tuman z ciebie...
                    taką epistołę wys.ać po nic...
                    egocentryzm z ciebie taki bije, że nawet nie zrozumiałeś, że to było do
                    sclavusa czyli do mnie...
                    Musi, rzeczywiście masz za dużo obowiązków i na łeb ci padło... Daj sobie
                    spokój z forami nawet jeżeli uczestniczysz w nich marginalnie (klepałeś ozorem
                    byle co przez kilka godzin - marginalnie), bo zaliczę cię do zjawiska i
                    przestanę traktować jak jednostkę...
                    A jednak: TUMAŃSTWO jest twoim udziałem i już cię nic z niego nie wykaraska.
                    Grafomaństwo będzie tego największą przeszkodą, bo twoje grafomaństwo wynika z
                    zamiłowania...
                    No dość... nie mam przyjemności...
                    • doktor.1 Re: SLAVUS !!! 28.06.05, 19:48
                      Wiedziałem, że jesteś ograniczony umysłowo, ale że do tego stopnia ???
                      Poniewż uznałem, iż w chwili "popełniania tego postu" byłes niepoczytalny, więc
                      ci daruję.
                      Ale na przyszłość okrążaj komputer 2 metry !!! Komputer w twoim ręku jest tym
                      samym, co pistolet w ręku psychola.
                      • fervex.adult Re: SLAVUS !!! 28.06.05, 21:07
                        Niestety sclavus ma racje... skromnosc nie jest Twoja najlepsza cnota. Jestes
                        tak idealny i poprawny ze powinienes raczej zalozyc swoja sekte.
                        • doktor.1 Re: FERVEX,ADULT !!! - Kto cię pytał o zdanie ??? 29.06.05, 00:03
                          Jesteś rzecznikiem prasowym slavusa ?
                          Jeśli nie, to "dziubek w kubeł" mości fervex.adult
                          (skąd taki beznadziejny nick?).
                          Co ma moja skromność (wg ciebie jej brak) do tego,
                          że usiłuję "prostować kręgosłupy" tym, którzy potrafią
                          tylko robić użytek ze ...śliny i plują na wszystko,
                          co święte, na śp. J.P.II też.
                          Czy zatem możesz powiedzieć, że postępuję nagannie ?
                          Gdybyś tak pogrywał wobec wyznawcy islamu,
                          to nim byś skończył ten paszkwilancki post, to już byś
                          miał przy tętnicy szyjnej sztylet.
                          Nie wiesz, jak ci wyznawcy potrafią rozliczać tych,
                          którzy publicznie lżą Allacha.
                          A ja ? No cóż, wybaczam, modlę się za takiego,
                          przpraszam za kolokwializm - palanta,
                          czasem nadstawię drugi policzek, ale do czasu.
                          W końcu i ja nie mam stalowych nerwów.

Idealny jest tylko Pan Bóg.
                          Nie ma na tym ziemskim padole idealnych ludzi.

A ty już zapewne masz swoją sektę, co?
                          Cieszysz się, że możesz prać mózgi młodym i naiwnym?
    • gruby_internauta Papież był tylko człowiekiem 28.06.05, 15:54
      Jestem niewieżący.Nie ma dla mnie wiekszej różnicy między Papieżem a Michaelem
      Jordanem. Obaj byli najlepsi w tym co robili. Apeluje o rozwage bo to zalatuje
      fanatyzmem,a w tak konserwatywnym kraju jak Polska to już napewno.
      • doktor.1 Re: DO GRUBEGO INTERNAUTY i WSZYTKICH TU PISZĄCYCH 28.06.05, 16:01
        Dzięki Ci dobry człowieku za miłe i rzeczowe słowo.
        Więc teraz ateiści i libertyni różnej maści bierzcie przykład z "Grubego
        internauty". Można być ateistą i nie deprecjonować człowieka bądź co bądź
        wielkiego, stojącego na czele Kościoła katolickiego na świecie ? Można.
        Aby tak postępować, trzeba po prostu być człowiekiem, a nie bydlęciem.

POZDRAWIAM "GRUBEGO INTERNAUTĘ".
        • vortex21 "Świętych obcowania" jakoś nie podjąłeś Doktorku.. 28.06.05, 16:56
          ... czyżby zabrakło wiedzy? Pamiętasz? Cofnij się do pierwszej setki.
    • yarrai a jezeli nie stawia sie swiadkowie? ale chyba... 28.06.05, 16:58
      pomylilem procesy. na szczescie nie bedzie polskich prokuratorow, ani
      adwokatow, bo ci lubia nie stawiac sie na procesach. lewych zaswiadczen tez nie
      bedzie, a tylko te najprawdziwsze od polskich gospodyn emailami wyslane.
      mysle, ze proces juz jest rozstrzygniety. no ale szopka dla gawiedzi byc musi:)
      pozdrawiam, NYorker
    • meritum3 Re: Dziś początek procesu beatyfikacyjnego Jana P 28.06.05, 17:52
      Czytając głosy w dyskusji jestem z siebie b zadowolony,że nie jestem wierzącym.
      A swoją drogą ta papo-manja staje si e trudną do zniesienia , wydaje mi się że
      ta beatyfikacja to problem dla katolików a nie dla ateistów, odpuście sobie te
      polemiki. Moim zdaniem żle się stało,że nie ogłoszono np wniebowstąpienia
      JPII,to usatysfakcjonowało by nie tylko MŁODZIEŻ WESZPOLSKĄ ale wielu b.
      obywateli Papalandu.
      • doktor.1 Re: MERITUM3 !!! 28.06.05, 19:22
        Wiedziałem od dawna, czytajac twoje posty, że jesteś niedorozwinety umysłowo.
        Ale to, co teraz wypisujesz, to przechodzi ludzkie pojęcie. Jeśli jesteś
        zdeklarowanym ateistą, to po jasną cholerę zabierasz głos w sprawie, która
        ciebie a priori kompletnie nie powinna interesować ???
    • paw-el Kazdy ma prawo do wlasnego zdania. 28.06.05, 18:19
      Ale dobrze jest jednak wierzyc w ludzi ,
      wyobraz sobie co mieli myslec nasi dziadkowie po II-wojnie swiatowej,
      ze ludzie to numerki? albo bestie ? albo czerwoni?
      Kazdy jest inny, a jak sie uwierzy ze w ludziach jest dobro, to moze to
      pszyniesc takie efekty jakie zasial J.P. II.
      p.s. pszepraszam za bledy, ale niemoge sie powstszymac w takich tematach.
    • meritum3 Re: Dziś początek procesu beatyfikacyjnego Jana P 28.06.05, 18:22
      Trudno za wszystkie " błedy i wypaczenia" winić JPII, proszę pamietaćo tym ,że
      przez ostatnie (przynamniej 3 lata) fakyczną władzę sprawował kapciowy JPII,
      Dziwisz , człowiek chorobliwe ambitny, który do kapci nie dorastał
      intelektualiści Wojtyle

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka