galba 29.09.05, 11:15 W USA dostałby 10.000.000 USD (albo komorę gazową - w zależności od humoru sędziego). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
warka.strong 901 tys. zł odszkodowania dla postrzelonego prz... 29.09.05, 11:16 I kto za to zapłaci? Pan zapłaci, Pani zapłaci, społeczeństwo zapłaci... A w sumie to czemu nie np. 906 tys.? Odpowiedz Link Zgłoś
a_s_i_m_o Re: 901 tys. zł odszkodowania dla postrzelonego p 29.09.05, 11:23 pewnie 0.9*10^6 odszkodowania i 1.0*10^3 kosztow procesu. Odpowiedz Link Zgłoś
lukaszek4 Re: 901 tys. zł odszkodowania dla postrzelonego p 29.09.05, 11:23 i niech płaci państwo, bo policjant zrobił to w jego imieniu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
speev Re: 901 tys. zł odszkodowania dla postrzelonego p 29.09.05, 14:25 Ty głupku, państwo to MY!!! MY zapłacimy prawie MILION złotych temu kolesiowi, co to się na widok policji nie zatrzymał! Odpowiedz Link Zgłoś
fizolek1 Re: 901 tys. zł odszkodowania dla postrzelonego p 29.09.05, 15:29 Policja zabiła w naszym imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtzuch Re: 901 tys. zł odszkodowania dla postrzelonego p 29.09.05, 16:19 Po pierwsze nie na widok policji, tylko gości w cywilu machających po ciemku spluwami, po drugie ruszył, po trzecie nie on, ale spanikowany kierowca, który nie żyje. Odpowiedz Link Zgłoś
abyss A ty żuliku płacisz jakieś podatki? 29.09.05, 22:10 Nie? No to nie z twojego zapłacą. Odpowiedz Link Zgłoś
jonex21 Re: 901 tys. zł odszkodowania dla postrzelonego p 29.09.05, 13:45 Nic dodac nic ujac. Wlasnie i kto za to zaplaci............... Odpowiedz Link Zgłoś
chaynik Re: 901 tys. zł odszkodowania dla postrzelonego p 29.09.05, 23:34 warka.strong napisał: > I kto za to zapłaci? Pan zapłaci, Pani zapłaci, społeczeństwo zapłaci... A w > sumie to czemu nie np. 906 tys.? W ramach obrony spoleczenstwa zycze ci aby pierwszy autobus rozjechal cie na pasach. Mam rowniez nadzieje ze dobrowolnie wtedy zrzekniesz sie odszkodowania po co pan czy pani ma placic na ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
pam_pa_ram_pam ... 29.09.05, 11:20 A o rencie nie ma ani słowa. Czy tez przyznali, czy nie? Bo wydaje mi się, że renta jest ważniejsza od tej jednorazowej wpłaty. Za 1600 zł, jakie by otrzymywał (wnioskował o 2 tysiące, ale podatek by mu to ograniczył) mógłby żyć, opłacić leczenie itp. Za to te 900 tysięcy po opodatkowaniu da 540 tysięcy. Z 540 tysięcy na 4% dostanie 1500 zł po opodatkowaniu. To dużo dla kogoś, kto jest pełnosprawny, a bardzo mało dla inwalidy. Na koniec - uważam, że cała kwota odszkodowania i renty powinny być potrącane proporcjonalnie do wysokości wynagrodzenia z listy płac wszystkich policjantów w Polsce. Wtedy może nauczą się strzelać do przestępców, a nie do uczciwych ludzi. Jak na razie mają "na rozkładzie" zdecydowanie więcej niewinnych ofiar niż bandytów. Odpowiedz Link Zgłoś
mlody_junak znamy cene kalectwa! 29.09.05, 11:24 kalectwo = 3 x śmierć rodzina chlopaka, ktorego w '98 w slupsku zabila policja dostala 300 tys. a inwalida 900. ja mysle, ze w obu przypadkach za malo! a w kwestii renty: zgoda - nalezy sie pozadne odszkodowanie + dozywotnia renta np w wysokosci sredniej krajowej! Odpowiedz Link Zgłoś
a_s_i_m_o Re: znamy cene kalectwa! 29.09.05, 11:26 No to ile ty bys przyznal skoro 900 tys. za malo? Odpowiedz Link Zgłoś
tkuprian Małe info. 29.09.05, 18:44 Dziennikarze się jak zwykle nie przyłożyli i napisali o odszkodowaniu, a tymczasem fragment artykułu : "Uzasadniając wysokość odszkodowania przyznanego Lisowi sąd podkreślił, że z polskiego prawa wynika, że poszkodowany może domagać się i ma prawo dostać od sprawcy kwotę, która sfinansuje koszty leczenia i zrekompensuje to, że w wyniku kalectwa nie będzie mógł on nigdy pracować. Według sądu wysokość kwoty odszkodowania musi przedstawiać ekonomicznie uzasadnioną wartość. "Ten człowiek jest stuprocentowym inwalidą, nigdy nie zrealizuje swoich marzeń w sferze prywatnej i zawodowej, będzie zawsze zdany na kogoś" - uzasadniał wyrok sąd." - wyraźnie wskazuje, że przynajmniej część kwoty była zadośćuczynieniem, a nie odszkodowaniem. Nie ma róznicy powiecie, a ja uprzedzając to nodpowiem, że jest, gdyż taki Kodeks Cywilny stwierdza, że w wypadku śmierci zadoścuczynienie się nie należy (nie ma takiej pozycji w artykule 446, który to wylicza uprawnienia osób które w związku z takim zdarzeniem mogą się od sprawcy domagać pieniędzy). W polskiej praktyce sądowej kwoty przyznawane z tytułu śmierci osoby bliskiej są niższe niz w przypadku n.p. ciężkiego uszkodzenia ciała. Dziwne to, ale zgodne z prawem, prawem, które uchwalili nasi przedstwiciele, czyli niejako, posrednio - my. Taki stan prawny jest zreszta spotykany w wielu państwach europejskich. Odpowiedz Link Zgłoś
firaneczka Re: ... 29.09.05, 11:26 i doszło by do tego że policjanci bali by się strzelać! Odpowiedz Link Zgłoś
d.j Re: ... 29.09.05, 15:12 Jezeli dostal takze rente, to mysle ze 900 tysiecy jest odpowiednia suma, ale jezeli tej renty mu nie przyznano to jest to znacznie za malo. Wiadoma zecza jest ze on potrzebuje ogromnych kwot pieniedzy na leczenie a to odszkodowanie mu to zfinansuje. A do tych ktorzy mowia - "A kto za to zaplaci?" - zastanowcie sie jak byscie wy postapili gdyby to was postrzelono i znalezli byscie sie na wozku inwalidzkim Odpowiedz Link Zgłoś
a_s_i_m_o [...] 29.09.05, 11:27 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
urke Re: ... 29.09.05, 12:18 odszkodowania za utratę zdrowia nie podlegaja opodatkowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
antidotumm Podatek 29.09.05, 12:23 Odszkodowanie powypadkowe NIE PODLEGA z mocy prawa opodatkowaniu! Odpowiedz Link Zgłoś
macarthur warto by zrobić zestawienie 29.09.05, 13:43 akcji pomyłkowych i prawidłowych w Policji Odpowiedz Link Zgłoś
banzai123 Re: ... 29.09.05, 14:00 > Wtedy może nauczą się strzelać do przestępców, a nie do > uczciwych ludzi. Jak na razie mają "na rozkładzie" zdecydowanie więcej > niewinnych ofiar niż bandytów. Bosz... Ludzie najwyraźniej już naprawdę osiągają szczyty w głupocie stwierdzeń wypisywanych na internecie. Odpowiedz Link Zgłoś
pink75 Re: bez podatku 29.09.05, 18:17 Odszkodowania przyznane wyrokiem sądowym są wolne od podatku Odpowiedz Link Zgłoś
ascasc Brawo! 29.09.05, 11:24 Moze niedugo rowniez lekarze beda karani za zaszycie w brzuchu nozyczek i chusteczek Odpowiedz Link Zgłoś
a_s_i_m_o Re: Brawo! 29.09.05, 11:26 He he. Dobre. Moze za 20 lat. Tylko wtedy juz w Polsce nie bedzie lekarzy. Wszyscy wyjada na Zachod. Zostana stazysci z Ukrainy i Libii. Odpowiedz Link Zgłoś
spector1 Re: 901 tys. zł odszkodowania dla postrzelonego p 29.09.05, 11:29 Mam nadzieje,ze wyrok nie jest prawomocny. Odpowiedz Link Zgłoś
chrumffe Re: 901 tys. zł odszkodowania dla postrzelonego p 29.09.05, 11:30 ...w USA nie dostałby ani centa, bo "...Kiedy dwaj młodzi ludzie nie zatrzymali się, " powtarzam NIE ZATRZYMALI! bo kiedy w stanach policja każe się zatrzymać to świętym obowiązkiem kierowcy jest się podporzadkować jego poleceniom, w przeciwnym przypadku policjant ma prawo użyć broni. i dlatego mają tam porządek bo wiedzą ze policja się nie cacka. A poza tym skoro nie mieli nic na sumieniu, dlaczego uciekali?? i kwestia do pam para pam... ze "wszystkich policjantów..." jassne odpowiedzialność zbiorowa, gratuluje inetligencji. Ja wręcz przeciwnie dałbym więcej kasy na szkolenia by policja miała więcej strzelań, a nie jak tylko 2 razy w roku..szkolenie zimowe i wiosenne..pffff Odpowiedz Link Zgłoś
macoomba Czytanie ze zrozumieniem 29.09.05, 11:36 Policja PRZYZNAŁA się do NIEPRAWIDŁOWOŚCI w przeprowadzeniu akcji. Zeznania świadków z tego co słyszałem nie są jednoznaczne. Podobno (podkreślam podobno) policjanci byli po cywilnemu w nieoznakowanym samochodzie. Ciekawym czy Ty byś się zatrzymał jakby Ci ktoś wyskoczył na drogę i krzyczał "STAĆ!". Czy raczej docisnął pedał gazu i spieprzał? Nie zatrzymali się bo sięwystraszyli, a nie dlatego że mieli coś na sumieniu. Zawsze można też przestrzelić oponę (co najczęściej najpierw robi policja w USA), a nie nawalać jak popadnie. Nie wygłaszaj takich kategorycznych ocen jak nie doczytujesz artykułu, który komentujesz. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ascasc Re: 901 tys. zł odszkodowania dla postrzelonego p 29.09.05, 11:38 > Ja wręcz przeciwnie dałbym > więcej kasy na szkolenia by policja miała więcej strzelań, a nie jak tylko 2 > razy w roku..szkolenie zimowe i wiosenne..pffff No to prawda - polska policja pewnie chowa sie pod stol jak slyszy strzaly. Niestety, w tym przypadku przez skrajna glupote i bezmyslnosc policji chlopak jest czesciowo sparalizowany. Zanim zaczeli bawic sie w kowboyow powinni upewnic sie kto siedzi w aucie!!! Zreszta z przykladem z US nie masz racji: nie istnieje tam zasada, ze jak ktos sie nie zatrzyma to od razu w leb strzelaja. To nie jest (az tak) "dziki zachod". I ostatnia rzecz: zawsze istnieje prawdopodobienstwo, ze w samochodzie oprocz bandyty jedzie niewinna osoba. Zeby o tym pomyslec nie trzeba miec szkolenia tylko leb na karku. Odpowiedz Link Zgłoś
yassa Re: 901 tys. zł odszkodowania dla postrzelonego p 29.09.05, 11:47 No właśnie, nie zatrzymali się!!! Czyli w wieku 20 lat mają prawo w d... Nie zazdroszczę wózka inwalidzkiego poszkodowanemu, nie zazdroszczę śmierci kierowcy - ale czy naprawdę tak trudno skumać, że prawo po coś, do cholery, zostało wymyślone, na przykład po to, by unormować to nasze życie, gdzie każdemu się wydaje, że mu wszystko wolno, bo myli demokrację z bezhołowiem? Czemu sie nie zatrzymali? Jakoś mam takie przekonanie, że byli to kolesie, co to wszystko i wszystkich mają gdzieś, a to, na co mają ochotę, po prostu biorą sobie. No i jeszcze jedno - za śmierć Przemka ze Słupska - 300 tys, a za inwalidztwo 900; rozumiem, że chłopak teraz będzie wymagał leczenia itp. a to kosztuje. I, jak pisałam ,nie zazdroszczę mu tego. Jednym słowem, taniej u nas zabić niż poturbować... Odpowiedz Link Zgłoś
yassa Re: 901 tys. zł odszkodowania dla postrzelonego p 29.09.05, 11:50 A sorry, teraz dopiero doczytałam, że policja była w nieoznakowanym aucie!!!! No faktycznie, ja też bym się nie zatrzymała!!! Niniejszym więc cofam wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
pablo123 Re: 901 tys. zł odszkodowania dla postrzelonego p 29.09.05, 15:30 > Niniejszym więc cofam wszystko Rozumiem, ze jak grupa (chocby nieumundurowanych) osob ci grozi z 2 m wycelowana w ciebie bronia, to uciekasz? W imie czego? Z gory wspolczuje twoim bliskim na wypadek podobnej sytuacji. Nagroda Darwina sie nalezy. Odpowiedz Link Zgłoś
tkuprian Ty chyba byłbyś dobrą ofiarą. 29.09.05, 18:22 Nie broni się, nie próbuje uciekać, przyjmuje swój ciężki los bez słowa skargi. Wiktymologia dorobiła się teorii, wedle której niekóre osoby są bardziej narażone na bycie ofiarą przestępstwa niz inne z racji swych predyspozycji psycho - fizycznych. Lepiej uważaj na siebie, bo bierna postawa jest jednym z wyróżników osób zagrożonych. Odpowiedz Link Zgłoś
pablo123 Re: Ty chyba byłbyś dobrą ofiarą. 29.09.05, 22:57 Perfekcyjne epitafium dla idioty. Jak juz takie slowa sobie rypniesz na nagrobku, to badz pewien ze przyjde swoim tchorzliwym krokiem na Twoj pogrzeb, powiem patrzac w zaplakane oczy Twojej matki "Wspolczuje" i uwaznie rozgladajac sie dokola, poloze gozdzika na marmurze. Bog, honor, ojczyzna, Rover. Tora, tora, tora! Odpowiedz Link Zgłoś
oo59 Re: 901 tys. zł odszkodowania dla postrzelonego p 29.09.05, 12:26 z tego co wiem to samochód plicyjny był nieoznakowany to skąd mogli wiedzieć że to policja ja tez bym się nie zatrzymał Odpowiedz Link Zgłoś
echo66 Re: 901 tys. zł odszkodowania dla postrzelonego p 29.09.05, 21:18 oo59 napisał: > z tego co wiem to samochód plicyjny był nieoznakowany Było jeszcze ciekawiej: jeden z samochodów był prywatny i niezgłoszony do akcji. Szybka Alfa Romeo, zdecydowanie nie wygladająca na policyjną. Odpowiedz Link Zgłoś
wloczykij123 Re: 901 tys. zł odszkodowania dla postrzelonego p 30.09.05, 05:07 chrumffe napisał: > ...w USA nie dostałby ani centa, bo "...Kiedy dwaj młodzi ludzie nie zatrzymali > > się, " powtarzam NIE ZATRZYMALI! bo kiedy w stanach policja każe się zatrzymać > > to świętym obowiązkiem kierowcy jest się podporzadkować jego poleceniom, w > przeciwnym przypadku policjant ma prawo użyć broni. i dlatego mają tam porządek > > bo wiedzą ze policja się nie cacka. A poza tym skoro nie mieli nic na sumieniu, W Stanach GAMONIU: 1. Policja bylaby umundurowana w oznakowanym samochodzie. Sam nigdy bym sie nie zatrzymal przed cywilem machajacym spluwa. Niezaleznie czy to Polska, Australia, Ameryka, Kanada czy Niemcy. Przejrzyj sobie polski Kodeks Drogowy. Po drugie odszkodowanie jest smiesznie male. Tu koszty utrzymania inwalidy siegna MILIONOW DOLAROW. Mysle, ze poszkodowany wystapi z apelacja wyroku. Powinien tez zmienic adwokata. > Odpowiedz Link Zgłoś
061445h Re: 901 tys. zł odszkodowania dla postrzelonego p 30.09.05, 15:08 Tylko ze w USA policja w czasie takiej akcji byla by umundurowana i krzyczala by zatrzymac sie policja. Tego nistety w czsie tej akcji nie bylo. Poza tym o wysokosci odszkodowania w USA nie decyduja sedzia ale przysiegli. Byly policjant z USA Odpowiedz Link Zgłoś
punter Re: 901 tys. zł odszkodowania dla postrzelonego p 29.09.05, 11:35 napisałbym coś o nastolatkach będących pod wpływem wiadomo czego uciekających nie wiadomo dlaczego przed policją i o tym, że jeszcze na tym można zarobić ale mając na względzie możliwość naruszenia dóbr osobistych powstrzymam się. Odpowiedz Link Zgłoś
hamsterek [...] 29.09.05, 11:46 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
punter Re: 901 tys. zł odszkodowania dla postrzelonego p 29.09.05, 11:59 No proszę a ja chciałem tylko napisać, że byli POD WPŁYWEM NAGŁEGO WZBURZENIA, UCIEKALI BO ZAGRAŁY W NICH EMOCJE A ZAROBIŁ NA SPRAWIE PRAWNIK, który zapewne skasuje połowę odszkodowania. No ale jak ktoś się podpisuje "chomiczek" to trudno oczekiwać wysokiego poziomu intelektualnego - nb. pozdrawiam wyborcę Samoobrony. Odpowiedz Link Zgłoś
punter Re: 901 tys. zł odszkodowania dla postrzelonego p 29.09.05, 12:16 "A choćby nawet krzyczeli stój policja to dobry samochód jest wyciszony na tyle że nie docierają do niego dzwięki z zewnatrz dodatkowo jak się jedzie samochodem zwykle gra radio lub CD. Policjanci nie użylu sygnałów świetlnych. Każdy zdrowy na rozumie by się wystraszył że to napad i próba kradzieży samochodu" i jeszcze jedno gryzoniu - rozumiem, że gdyby w twoim domu wybuchł pożar a ty siedziałbyś ze słuchawkami na uszach i wysłuchiwał rytmów disco-polo i nie słyszałbyś syren strażackich i wezwań do opuszczenia budynku to zaskarżyłbyś straż do sądu, że przez nią spaliły ci się np. stopy ? No ale przecież policja w Poznaniu powinna wywiesić na mieście plakaty "Proszę się zatrzymać" i włączyć jupitery na stadionie Lecha bo przecież młodzież ma prawo słuchać muzyki w samochodzie - nb. to był cabriolet - z założenia wyciszony tak samo dobrze jak komórka na węgiel. Odpowiedz Link Zgłoś
mario.osh już. przestań się kompromitować. starczy. 29.09.05, 12:38 1. jak w nocy z cywilnego auta wyskakuja karki i biegna do ciebie ze bronią to uciekasz jak jesteś normalny. i nie ma znaczenia co te karki krzyczą - mogą sobie nawet krzyczeć że sa posłańcami chrystusa i nie ma to żadnego znaczenia. 2. nawet jeśli policja używa broni w stosunku do uciekającego auta stara się to auto zatrzymać, czyli strzela w opony lub spycha auto z drogi - tak robi policja np. w stanach gdzie prawdopodobieństwo że gość w aucie ma broń jest niewspółmiernie wieksze. dopóki ścigany nie strzela, nie zagraża życiu innych nikt nie próbuje go zabić. te dzieciaki stały na światłach, zaatakowani ruszyli by uciekać i zostali rozstrzelani. 3. to co te karki zrobiły to było zwykłe zabójstwo. mam nadzieję że w pierdlu zakarzą im ogladania filmów sensacyjnych klasy c bo im wyraźnie zaszkodziły. 4. to że policja próbuje ich wybielać i bronić stawia ją w jak najgorszym świetle i czyni współodpowiedzialną. czas przestać zatrudniać w policji idiotów i nalanych karków rodem z siłowni którzy różnią sie od łysoli z miasta jedynie odznaką. zresztą... nawet łysi nie strzelają do zwykłych ludzi jak do kaczek jak chcą im np. zabrać auto. w tym przypadku "policjanci" zachowali sie gorzej niz bandyci zwykli sie zachowywać. Odpowiedz Link Zgłoś
jm19 Re: 901 tys. zł odszkodowania dla postrzelonego p 29.09.05, 11:56 Gratuluję sędziom z Poznania. Przywrócili mi wiarę w sprawiedliwość! DZIĘKUJĘ! Odpowiedz Link Zgłoś
leszek_48 Re: 901 tys. zł odszkodowania dla postrzelonego p 29.09.05, 11:59 nie mozna poruwnywac polski do stanow bo to by byla paranoja tam obowiazuja inne prawa, anizeli w naszym kraju,ale i tak jest to wysoka kara dla policji,ktora zle rozeznala sytuacje bo brak jest jej niezbedney aparatury do sprawdzania podejrzanych,w innym kraju sprawdzali by kila razy,zeby sie nie pomylic.no i dobrze sie stalo,nauczka dla wszystkich ale to za malo powinni pociagnac do odpowiedzialnosci kto wydal rozkaz i ukarac ale solidnie.ale itak to odszkodowanie nie jest tak wysokie dla policji,powinni zaplacic dziesieciokrotnie wiecej,chlopak nigdy juz nie stanie na nogi,nigdy nie pojdzie do pracy,nie wspominajac o zalozeniu rodziny.no ale lepsze to anizeli nic,tak jak pierwotnie 200tys.zl. zycie ludzkie w polsce jest bardzo slabo wyceniane..... Odpowiedz Link Zgłoś
mojeczterdziesci Re: 901 tys. zł odszkodowania dla postrzelonego p 29.09.05, 14:57 Tak naprawdę to przecież zapłacimy za to mywszyscy z podatków a nie Policja jako taka. Uważam, jednak za słuszne takie odszkodowanie. Sadzę, że wystarczy ono przy założeniu comiesiecznej renty na godne życie. Mam nadzieję, że pozwoli też na jego dalszy rozwój. Sądzę, że dziesięć razy tyle to zdecydowana przesada... Odpowiedz Link Zgłoś
pompompom Re: 901 tys. zł odszkodowania dla postrzelonego p 29.09.05, 19:26 Pewnie, że nie można. Tam ludzie czują respekt przed policją i prawem. A i do policji ma się większe zaufanie. Tam policja nie czeka z przyjazdem jak mąż tłucze żonę aż ją zatłucze, tylko od razu zjawia się po wezwaniu. Moją koleżankę jej chłopak pchnął w awanturze, poleciała przez łóżko i upadła na podłogę. Udało się jej zadzwonić na policję. Przyjechali prawie natychmiast i gość miał zakaz zbliżania się do niej i jej dziecka na wyznaczoną odległość. Nawet nie pisnął, bo jakby pisnął to zaraz by go zwinęli. To było pierwsze ostrzeżenie. Drugi raz się nie odważył. Za drugim razem nie byłoby ostrzeżenia. To, że u nas mamy policję albo gdzieś, albo się jej boimy wynika w pierwszym przypadku z niedoszkolenia i braku kasy na porządny sprzęt (bandzyci często dysponują o wiele lepszym sprzętem), a boimy się, bo bandziory często podszywają się pod policjantów. Młody, krótko ostrzyżony kulturysta z giwerą nijak nie kojarzy się z policjantem tylko właśnie z bandziorem. Nie dziwię się zarówno tym poznańskim policjantom, jak i tym młodym chłopcom w samochodzie. Jedni i drudzy to ofiary prawdziwych bandziorów. Odpowiedz Link Zgłoś
glowny Re: 901 tys. zł odszkodowania dla postrzelonego p 29.09.05, 12:03 To jedź do USA. Odpowiedz Link Zgłoś
pompompom Re: 901 tys. zł odszkodowania dla postrzelonego p 29.09.05, 21:08 Daj kasę to pojadę. Tylko dlaczego u nas ma wszystko stać na głowie i dlaczego prawo ma być tylko na papierze? Uważasz, że to się teraz dzieje jest OK? Czego bronisz? Prawa, które broni bandziorów? Tego, że uczciwi ludzie boją się już nawet policji, bo nie wiadomo kto jest kto? Pomyśl, gdyby wszystko było normalnie, ci chłopcy z pewnością zatrzymaliby się na wezwanie, a policja nie strzelała na oślep w obronie przed groźnymi bandytami. A tak jedni w sumie boją się drugich i stąd takie tragedie. Policjant też człowiek i też nie chce dostać w głowę. Wiem, że dla wielu z was policja to psy. Ciekawe dlaczego tak bardzo jej nie lubicie? Ja nie mam zatargów z prawem i policją, to i nie mam się czego bać. A jak ktoś lubi robić na przekór to musi liczyć się z tym, że i inni w końcu zrobią jemu na przekór. Po za tym w wieku lat 20 nie stać mnie było na Rovera. Teraz zresztą też nie, więc nie muszę się chyba obawiać, że policja weźmie mnie za poszukiwanego bandziora. Jeszcze mimo wszystko nie słyszałam, żeby policja o tak sobie strzelała do samochodów czy przechodniów. Coś ich musiało w tamtym przypadku sprowokować (nie znaczy to, że to ci dwaj chłopcy bezpośrednio, ale cały zbieg okoliczności - poszukiwanie groźnego przestępcy, dwóch, zapewne luzackich (czytaj troszkę bezczelnie wyglądających kolesiów) w niezłym wózku, ich młody wiek nie korespondował zapewne z drogim samochodem (a może i wygląd), na wezwanie młodzi docisnęli gazu, może jeszcze pokazali chłopakom znany gest i nieszczęscie gotowe. Jasne policja powinna zawsze i wszędzie tylko grzecznie i elegancko, bo nigdy nic nie wiadomo. Tylko jakby się okazało, że to naprawdę byli groźni przestępcy, którym pozwolono uciec to wszyscy mieli by pretensje o nieudolność. Głupotą ze strony policji było nie wystawienie choćby koguta i strzelanie nie w opony. A ten facet co zabił kolegę syna, który próbował go odwiedzić w środku nocy? Przecież też zabił. Na co miał czekać? Na to, że go gó..arz okaradnie i zadźga? Wiem, wiem policja powinna trzmać nerwy na wodzy. Zapisz się do policji, to zobaczymy jak będziesz je trzymał. Łatwo mówić. wspóczuję wszystkim uczestnikom zdarzenia. Chłopakowi, życzę szybkiego powrotu do zdrowia na tyle na ile to możliwe w jego przypadku. A nam wszystkim normalnego państwa, gdzie policja jest policją, ksiądz księdzem (a nie pedofilem), a prawo prawem. Odpowiedz Link Zgłoś
glowny Re: 901 tys. zł odszkodowania dla postrzelonego p 29.09.05, 12:05 Drogo (dla nas, bo chyba to będzie pokryte z budżetu), ale i mało dla poszkodowanego. Pozdrowienia dla niego! Odpowiedz Link Zgłoś
punter Re: 901 tys. zł odszkodowania dla postrzelonego p 29.09.05, 12:07 A tak pozatym - w Polsce obowiązują min. takie przepisy - Kto wyrzuca z pociągu dziewczynę narażając ją na pewną śmierć może dostać dożywocie. I drugi przepis - MOŻNA uciekać przed Policją, ale trzeba mieć świadomość tego, że Policja MA PRAWO użyć broni żeby PODEJRZANEGO zatrzymać - ergo jeżeli podczas ucieczki oberwiesz kulkę to ponosisz negatywne konsekwencje swojego postępowania. Rozumiem, że nie wszyscy podzielają opinię, że prawo jest po to, żeby je przestrzegać ale poto żeby je olewać ale czego oczekiwać po przypadkowym społeczeństwie, które w większości głosuje na LPR, Samoobronę, Komunistów i Liberałów (z zasady uważających, że Państwo i Prawo przeszkadzają w życiu człowieka). Odpowiedz Link Zgłoś
macoomba To na kogo się głosuje ma w tym przypadku 29.09.05, 12:16 znaczenie zerowe. Słusznie-trzeba przestrzegać prawa. Przede wszystkim powinni go przestrzegać policjanci (aby dawać dobry przykłąd i budzić szacunek). Czy masz pewność, że oddali strzały ostrzegawcze? Czy nie dało się przestrzelić opon zamiast faszerowania całego pojazdu ołowiem? Co by było gdyby to rzeczywiście był groźny przestępca, jadący z zakładnikiem? Czy wtedy również policja byłaby cacy bo postrzelili bandziora, a to że przy tym zginęła niewinna osoba to cóż-silne państwo, zdarzenie losowe itp. itd.?? Policjanci byli NIEUMUNDUROWANI w NIEOZNAKOWANYM samochodzie. Nie przeczę - większe pieniądze dla policji na dodatkowe ćwiczenia, strzelania, amunicję, ale niech też Ci ludzie myślą zanim zaczną strzelać. Odpowiedz Link Zgłoś
matkakobiet Re: 901 tys. zł odszkodowania dla postrzelonego p 29.09.05, 12:27 moj dorgi policja sama przynzal sie do bledu sama zlamala prawo w kilku miejscach anjwyrazniej kodex wg jakiego pracuej po pierwsze widizlam zdjecia tego samochodu po drugie posiadali zle dane po trzecie nikt nie slyszal anwte swiadkowie ze policja krzyczla stoj policja wiec kto do cholery zlamal prawo dwoch nastlatkow ktorych zacyzna scigac jakis samochod i do nich strzelac czy ci bezrozumni kretyni? Odpowiedz Link Zgłoś
mojeczterdziesci Re: 901 tys. zł odszkodowania dla postrzelonego p 29.09.05, 14:58 SPOŁECZEŃSTWO Z ZASADY JEST PRZYPADKOWE.... Odpowiedz Link Zgłoś
tkuprian Skoroś Punterze w prawie uczony, powiedz proszę, 29.09.05, 19:23 który z warunków wymienionych w ust.2 został w tym przypadku spełniony? 15a. 1. Pociski niepenetracyjne mogą być wyłącznie pociskami gumowymi miotanymi z broni palnej gładkolufowej albo broni alarmowej i sygnałowej. 2. Pociski niepenetracyjne można stosować, z zastrzeżeniem ust. 3, w przypadkach: 1)odpierania czynnej napaści, 2)odpierania gwałtownego zamachu na mienie, 3)odpierania bezpośredniego bezprawnego zamachu przeciwko życiu lub zdrowiu ludzkiemu albo w pościgu za sprawcą takiego zamachu, 4) zbiorowego zakłócenia porządku publicznego. 3. Pociski niepenetracyjne mogą być stosowane w budynkach, w przypadkach, o których mowa w ust. 2 pkt 1-3. 4. Pociski niepenetracyjne stosuje się: 1) oddając strzał ostrzegawczy (salwę ostrzegawczą) w górę, 2) celując w dolną część ciała, do wysokości pasa osoby. 5. W przypadku działań sił zwartych w sytuacjach zbiorowego zakłócenia porządku publicznego, przepisy 12 ust. 2 i 3 stosuje się odpowiednio. Cytat z rozporządzenia rady ministrów w sprawie określenia przypadków oraz warunków i sposobów użycia przez policjantów środków przymusu bezpośredniego. Usunąłem znaki paragrafów, bo mi nie chciało wysłać wiadomości! Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.schubert Re: 901 tys. zł odszkodowania dla postrzelonego p 29.09.05, 12:25 tak w ogole to za duzo filmow ogladacie, gdzie w usa policja strzelalaby do kolesia co sie nie zatrzymal hehehehe , oni tam organizuja poscig, i nawet na pustej autostradzie nie beda strzelac zeby zatrzymac tylko beda tak dlugo jechac az koles da spokoj, tam strzelaja w te opony dopiero w sytuacji ostatecznej jak koles zaczyna zagrazac bezpieczenstwu w ruchu itd. a w ogole to w usa nikt nie odda pierwszy strzalu jak nie ma zagrozenia to nie ma strzelania. a u nas ci policjanci na bank nawet nie gonili z kogutem tych typkow czy nie wezwali radiowozu oznakowanego tylko bach bach ..... a ciekawe w jakim wieku byli ci policjanci, czy doswiadczeni czy mlokosy. i czy dalej pracuja .... i ja tez bym sie nie zatrzymal cywilom. Odpowiedz Link Zgłoś
waldus5 JEST RENTA! 29.09.05, 12:59 Na Onecie stoi że: Sąd w Poznaniu zdecydował, że Dawid Lis postrzelony przez policję dostanie 901 tys. odszkodowania - poinformowała telewizja TVN24. Sąd przyznał mu też comiesięczną rentę w wysokości 2 tys. złotych. Ta renta też jest nieopodatkowana! Odpowiedz Link Zgłoś
giertrud Re: 901 tys. zł odszkodowania dla postrzelonego p 29.09.05, 12:59 jak wyzdrowieje niech oddaje kase! Odpowiedz Link Zgłoś
macoomba Gratuluję 29.09.05, 13:05 1.wrażliwości, duze brawa, naprawdę jesteś wzorem taktu 2.wiedzy, w KC jest prawnie uregulowane, że w przypadku poprawy jego stanu zdrowia wysokość renty się zmienia lub wręcz znosi całkowicie Odpowiedz Link Zgłoś
trabancik Re: 901 tys. zł odszkodowania dla postrzelonego p 29.09.05, 13:04 nic nie powinien dostać - sam sobie winien że nie zatrzymał się na wezwanie policji Odpowiedz Link Zgłoś
xxxxyyyyzzzz [...] 29.09.05, 13:11 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
dermaaa Nieoznakowane patrole nie powinny nikogo zatrzymyw 29.09.05, 13:32 Jak ktoś jest kompletnym durniem to i wygłasza takie brednie. Jestem na 99% pewien, ze w tym przypadku to gliniarze dali dupy. Jestem kuratorem w Ostródzie i miałem swojego czasu pod dozorem chłopaka, który w podobnej sytuacji, tj: środek nocy i nagle nieoznakowany samochód próbuje go zatrzymać. Chłopak nie dziwota spanikował, zaczął uciekać i to na dodatek tak niefortunnie, że potrącił (na szczęście niegroźnie) jednego z gliniarzy. Ci nie myśląc wiele wyciągnęli giwery i zaczęli do chłopaka pruć ile wlezie. Gościu miał kupę szczęsica bo go tylko postrzelili w rękę a on sam zatrzymał się po kilkuset metrach na przydrożnej latarni. Chłopak został skazany za usiłowanie zranienia policjanta. Odsiedział trochę i wyszedł na warunkowe, nie miał najmniejszych szans się wybronić - ocalił chociaż życie i zdrowie. Jak naprawdę wyglądały okoliczności tej sprawy nie moge mieć do końca pewności. Jedno jest pewne: zwykły obywatel w starciu z narwanymi i niekompetentnymi glinami nie ma szans. Bo Ci zawsze przedstawiają sprawę w pozytwnym dla nich świetle: moja koleżanka miała kiedyś pecha i zajechała autem drogę policjantwi zapieprzającemu ponad stówę na ograniczeniu do 40 km/h. W sprawie wyszło, że biedny policjant jechał jak Bozia przykazała, a winna jest głupia i nieodpowiedzialna dziewucha, którą wrobiono w ogromne odszkodowanie, choć gliniarz nie odniósł poważnych obrażeń. Nie wybronił jej miejscowy adwokacina, a nawet spieprzył sprawę tak, że wyszło gorzej niż gdyby z tego papugi nigdy nie skporzystała, ale wracając do meritum...: Gliny nie powinny mieć zasranego prawa zatrzymywać nikogo z nieoznakowanego auta w nocy. Jeśli to robią to naprawdę trudno ich odróżnić od bandytów. Używanie broni wobec nieuzbrojonych ludzi to bandyztyzm. O ile w wsytuacji gdy ktoś probuje rozjechać kogoś samochodem można uzasadnic uzycie broni to w przypadku zwykłej ucieczki nie powinno być takiej możliwości. Gliniarze jak wskazują okoliczności z Poznania rozstrzelali tych chłopaków, jak dla mnie zsłuzyli za to na 25 latek w pierdlu. To nie była żadna pomyłka, bo nawet wobec groźnego bandyty ta reakacja byłaby niewspółmierna. Życzę wszystkim głoszącym "dobrze im tak, bo się niecnoty do wezwania policji nie zatrzymali", żeby ich tak o drugiej w nocy nieoznakowany patrol dorwał i postraszył trochę. Ciekawe czy byliby tacy spolegliwi w poddawaniu się niewiadomo komu w środku nocy? Odpowiedz Link Zgłoś
tkuprian Słuchajcie, słuchajcie, słuchajcie!!! 29.09.05, 17:47 trabancik napisał: "nic nie powinien dostać - sam sobie winien że nie zatrzymał się na wezwanie policji" Mistrzu! Nauczycielu! Sensei! Chyba wypowiadasz się nie wiedząc za dużo o materii, w której zabierasz głos! Chłopak był pasażerem, nie kierowcą. Czy w trabantach i trabancikach to naormalne, że pasażerowie są od przyciskania hamulca? A może muszą hamować podeszwami, jak 5-cio latek na rowerze, bo hamulce w cudzi enerdowskiej myśli technicznej wymagają wspomagania? Odpowiedz Link Zgłoś
aekielski Re: 901 tys. zł odszkodowania dla postrzelonego p 29.09.05, 13:07 cyt.:Okazało się, że żadenz nich nie był przestępcą, którego chciała zatrzymać policja. Mój komentarz-zatrzymać-złapać w sieć gęsto tkaną kulami. Odpowiedz Link Zgłoś
sajkopatyk To się chłopak ustawił .Nic tylko udawać gangsta i 29.09.05, 13:09 wiedzieć gdzie Policja ma akcje i zostać postrzelonym . Najważniejszy jest pierwszy milion . Chłopak rozkręci biznes i kupi sobie nowe nogi (czyt. "zrobotyzowane") . Odpowiedz Link Zgłoś
xxxxyyyyzzzz SZCZERZE ZYCZE CI TAKIEGO USTAWIENIA SIE W ZYCIU 29.09.05, 13:12 sajkopatyk napisał: > wiedzieć gdzie Policja ma akcje i zostać postrzelonym . Najważniejszy jest > pierwszy milion . Chłopak rozkręci biznes i kupi sobie nowe nogi > (czyt. "zrobotyzowane") . Odpowiedz Link Zgłoś
citisus Ten drugi to się jeszcze lepiej ustawił ... 29.09.05, 13:59 Nie musi już płacić żadnych rachunków .. Odpowiedz Link Zgłoś
hamsterek Re: Ten drugi to się jeszcze lepiej ustawił ... 29.09.05, 14:40 I podatków. Odpowiedz Link Zgłoś
mojeczterdziesci Re: To się chłopak ustawił .Nic tylko udawać gang 29.09.05, 15:06 WIESZ CO TOBIE TO CHYBA JEDYNIE CYBERMÓZG POMOŻE Odpowiedz Link Zgłoś
toffi nie bedzie mogl nigdy pracowac????? 29.09.05, 13:12 ...pracowac, zalozyc rodziny, uczyc sie .... i co jeszcze?????? tak sie skada, ze ja tez mialam wypadek tylko ze oprocz nog mam tez niesprawne rece i bez pomocy drugiej osoby nie moge nawet usiasc... a tak sie sklada ze PRACUJE(wcale nie w specjalnych warunkach) STUDIUJE robie milion innych rzeczy.... Od czego jest GLOWA? chociaz za sprawne RECE tez duzo bym oddala... co nie znaczy, ze koledze nie wspolczuje:) no ale nie robcie z niego trupa... moze robic prawie wszystko na co ma ochote i to samodzielnie....... Odpowiedz Link Zgłoś
tkuprian Według stanowiska judykatury i doktryny prawniczej 29.09.05, 18:14 utrata życiowych szans, niemozność czerpania pełni radości z życia, doznana w wyniku wypadku wpływa na wysokość zadośćuczynienia. Ten chłopak z pewnością utracił szanse i nie będzie się cieszył życiem tak jak przed wypadkiem. Nareszcie jakieś sensowne orzeczenie polskiego sądu! Odpowiedz Link Zgłoś
dirgone Re: NIENAWDZE POLICJI 29.09.05, 13:58 Niedawno GW opublikowala na swojej stronie test, ktory zdawali kandydaci na policjantow.Jakie bylo moje zdumienie, gdy bez zadnego przygotowania uzyskalam prawie max punktow (prawie-brak wiedzy,kto mianuje komendanta glownego policji),a z artykulu wynikalo,ze test zdalo kilka osob na kilkudziesieciu kandydatow! Pod artykulem od razu pojawily sie komentarze,zeby przetestowac nie tylko kandydatow,ale takze samych policjantow. Jak myslicie - jaki bylby wynik? Jesli kandydat nie umial odpowiedziec na pytanie, czy podstawowym obowiazkiem policji jest ochronic ludzi i pilnowanie porzadku czy tez zatrzymywanie lub legitymowanie podejrzanych osob,to bylby dobrym policjantem? A przeciez poprzedni kandydaci takich testow rozwiazywac podobno nie musieli! Mialam kilka kontaktow z policjantami i niestety nie wspominam ich najlepiej. Kiedys pijany chlopak pobil mojego brata. Radiowoc przyjechal po godzinie,chociaz to bardzo male miasto. Wyszli palac fajki,a z tylu na siedzeniach mieli papiery po hamburgerach. Policja powinna pilnowac porzadku,a ja sie do policjanta boje podejsc na ulicy,bo jeszcze wrzasnie,ze mu tylek zawracam. Do sluzby,niestety, rwa sie durnie,ktorzy chca sobie postrzelac w realu,a nie tylko na komputerze. I widac,co z tego wynika. A jak jest ktos madrzejszy,to rzadko go puszczaja na ulice. Odpowiedz Link Zgłoś
xxxxyyyyzzzz Re: NIENAWDZE POLICJI 29.09.05, 21:11 dirgone napisała: > Niedawno GW opublikowala na swojej stronie test, ktory zdawali kandydaci na > policjantow.Jakie bylo moje zdumienie, gdy bez zadnego przygotowania uzyskalam > prawie max punktow (prawie-brak wiedzy,kto mianuje komendanta glownego > policji. Taaa, pierdu pierdu... Odpowiedz Link Zgłoś
dirgone Re: NIENAWDZE POLICJI 30.09.05, 09:37 Rozwiązywałaś test? Wszyscy moi znajomi mieli bardzo dobre wyniki, bo test był naprawdę na żenująco niskim poziomie. Nie wymagał tak naprawdę żadnej wiedzy poza pobieżną znajomością konstytucji. Odpowiedz Link Zgłoś
kaszpirowski Ciekawe co sądzi Jerzy Dziewulski 29.09.05, 13:44 Ja poproszę o komentarz byłego posła Jerzego Dziewulskiego, który wówczas występował w mediach (w roli specjalisty) i jednoznacznie dopatrywał się winy w zachowaniu ofiar całego zdarzenia. Teraz pan Dziewulski jakoś nie jest skłonny do wypowiadania się na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
pawelpawel4 Re: Ciekawe co sądzi Jerzy Dziewulski 29.09.05, 16:11 ba, to sld-owskie ścierwo starymi sprawdzonymi metodami próbowało ogłupić opinnię publiczną i wmówić nam wszystkim że to wina tych chłopaków. "wiem z nieoficjalnych źródeł że ci biedni chłopcy jak nazywają ich media nie byli wcale tacy bez zarzutu, posiadam, co prawda jeszcze nie oficjalne ale z dobrych źródeł informacje że obaj byli pod wpływem amfetaminy.." tak oto dziewulski próbował bronić morderców, którzy zatrzymując pojazd walili z broni prosto w głowy tych chłopaków. ciekawe dlaczego nikt z mediów nie zainteresował się skąd dziewulski miał takie informacje, czy są prawdziwe(okazało się że nie) i nie powiadomił prokuratury o mataczeniu przez dziewulskiego w śledztwie. widać że to taka sama banda jak lekarze, kolega przez swoją głupotę i niekompetencję zabił człowieka, ale my będziemy go bronić bo jest jednym z nas. a swoją drogą gdybym to ja był w cztero osobowej grupie która zamordowała psa, i prokurator by nie mógł ustalić kto go zabił, to pewnie wszystkim czterem groziło by dożywocie. przecież psy chciały ich zabić, bo co to za sposób zatrzymywania podejżanych, za pomocą strzałów w głowę? no ale teraz fachowcy z policji będą już bez karni, pis doszedł do żłobu i nie pozwoli ich sądzić. bo zdaniem pis, w walce z przestępcami, pies powinien być policjantem-prokuratorem-sędzią i katem w jednej osobie, jeszcze kilka lat i będą strzelać w głowę tylko dlatego że ktoś na nich dziwnie spojżał na ulicy. Odpowiedz Link Zgłoś
qfc To jest komiczna wysokosc odszkodowania. 29.09.05, 13:50 Jezeli sadzia w nie wierzy, ze jest sprawiedliwe powinien sie dac tak samo uszkodzic za ta forse. Ze sponsorem nie ma problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
citisus Dlaczego Wyborcza stale i konsekwentnie KŁAMIE ? 29.09.05, 13:58 Ci chłopcy STALI, STALI, STALI, STALI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! To jak mogli się nie zatrzymać ? Próbowali odjechać na widok UZBROJONYCH KARKÓW (bez mundurów) wyskakujących z PRYWATNYCH, CYWILNYCH samochodów. Piszcie prawdę do cholery !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mankut400 Dlaczego Autor artykułu KŁAMIE ????? 29.09.05, 14:25 >Kiedy dwaj młodzi ludzie nie zatrzymali się, NIEPRAWDA! Był późny wieczór, obserwowane auto zatrzymało się na czerwonym świetle. Wtedy z nieoznakowanych pojazdów (jeden był "prywatną własnością Kolegi któregoś z policjantów) wyskoczyło kilku cywili z giwerami w łapach. Nic dziwnego, że chłopaki spanikowali i chcieli uciekać! Mało to było kradzieży samochodów przez "przebierańców" ???? WSZYSCY świadkowie mówią, że wyglądało to na porachunki gangsterskie, a nie na próbę zatrzymania w majestacie prawa przez Policję. Więcej na forum poznańskim (zajrzyjcie do archiwum). Odpowiedz Link Zgłoś
pablo123 Re: Dlaczego Autor artykułu KŁAMIE ????? 29.09.05, 15:43 > Nic dziwnego, że > chłopaki spanikowali i chcieli uciekać! Nic dziwnego? Ja sie wlasnie dziwie. Kto normalny, nie majacy nic na sumieniu, ryzykuje zycie w takiej sytuacji? W imie czego? Samochodu? Popelnili blad. Nagroda Darwina. Odpowiedz Link Zgłoś
nevermore1 Re: Dlaczego Autor artykułu KŁAMIE ????? 29.09.05, 16:17 Może to nie ma wielkiego związku ze sprawą, ale jakiś czas temu oglądałem film instruktażowy opisujący prawidłowe zachowanie się podczas zasadzki na drodze (przeznaczony dla kierowców wożących VIPów). Zalecali tam aby jeżeli zasadzkę zauważono z większej odległości natychmiast zawrócić i uciekać. Jeżeli jest za blisko to zalecano rozpędzenie się i staranowanie blokującego drogę pojazdu (w miarę możliwości wraz z "obsadą"). Więc wydaje mi sie, że raczej na Nagrodę Darwina nie mają szans. Odpowiedz Link Zgłoś
tkuprian Ja tam bym się nie zatrzymał. 29.09.05, 18:05 Są różni ludzie, jedni ryzykują, inni nie. Miałbyś pewność, że Ci goście chcą tylko samochodu? A jeżeli chcieliby porwać tych chłopaków, wyciąć z nich wszystkie organy, a przedtem, żeby było zabawniej wypożyczyć jakiemuś gwałcicielowi na jakiś czas? Moje przemyślenia są natomiast następujące: Jakby wszyscy się stawiali, to byłoby mniej bandytyzmu. Może się wydawać, że łatwo się mówi, bo jestem jak to się mówi atletycznej budowy ciała, ale jak byłem w liceum to mnie Cyganie za odmowę wydania kosztowności ostro skopali. Długa to historia, z licznymi zawiłościami, ale w skrócie: nie zostawiłem sprawy, zyskałem szacunek, za to, że sam na trzech gości z brzytwą wyskoczyłem i przez następne parę latek jako jeden z nielicznych bez strachu chodziłem do szkoły położonej w centrum cygańskiej dzielni pełnej Cziawesów. Z perspektywy czasu moje postepowanie w tej sprawie faktycznie wydaje mi się nazbyt ryzykowne, mogli mnie przecież pociąć, skopać mocniej, a wykpiłem się tylko kilkoma siniakami. Kosztowności w postaci aparatu fotograficznego po skopanu mi nie zabrali. Mocno go bowiem ściskałem mimo razów jakie na mnie spadały. Sprawy nie zgłosiłem policji, bo i po co? Potem ich złapali (terroryzowali całą szkołę), kumpel któryś wypaplał, że mnie pobili, ale i tak odmówiłem zeznań. Jak im się postawiłem, to miałem spokój i pretensji do nich nie miałem. Do dziś nie boję się tam chodzić, zdarzyło mi się nawet przeprowadzać przez tą dzielnicę spanikowanych kumpli na piłkarzyki do Harley'a. Odpowiedz Link Zgłoś
pablo123 Re: Ja tam bym się nie zatrzymał. 29.09.05, 23:06 > Miałbyś pewność, że Ci goście chcą tylko samochodu? A jeżeli chcieliby porwać > tych chłopaków, wyciąć z nich wszystkie organy, a przedtem, żeby było zabawniej > wypożyczyć jakiemuś gwałcicielowi na jakiś czas? Boze, i taki fantasta ma czelnosc mi cos truc o wiktymologii... Czego Ty chcesz dowiesc? Ze lepiej sie stawiac, liczyc ze bedzie sie mialo podobne szczescie do Twojego, a jak nie, to umrzec godnie? Cale szczescie ze natura eliminuje takie zachowania sama z siebie. Na koniec pobije troche poklonow bohaterowi. Wszak gdybys sie nie postawil bohemie, to pewnie juz za rogiem czekalo trzech drabow pragnacych "smialo w kakao" i nerke na wyżerke. Ty naprawde istniejesz! A aparat jakiej marki? Odpowiedz Link Zgłoś
europa Re: 901 tys. zł odszkodowania dla postrzelonego p 29.09.05, 15:47 słabo mi sie zrobilo jak przeczytalam opinie sądu. Chlopak jest kaleką ale to nie znaczy ze nigdy nie zrealizuje swoich marzen ani nie bedzie mogl pracowac!!! Jak mozna tak wogole mowic o osobach niepelnosprawnych, sama jestem niepelnosprawna a mam marzenia i je realizuje i spelniam sie zawodowo. Kurde....jak mozna tak pisac i utwierdzac w przekonaniu reszte spoleczenstwa ze kaleka to tylko w domu moze siedziec i nikomu juz nie bedzie potrzebny...NIEWIARYGODNE !!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ekatolik Kolejny sukces(morderstwo) policji 29.09.05, 16:02 Gdyby tak wszyscy policjanci zamiast dostawać nowe wyróżnienia, nagrody itd. 'złożyli się' ze swojej pensji na swoich kolegów(np. każdy po ~50 zł), to przecież nie ucierpieli by na tym... Kto tu jest winny śmierci i kalectwa? Odpowiedz Link Zgłoś