Dodaj do ulubionych

Tusk: powstaje rząd Jana Olszewskiego "bis"

• 1maud niespójności w wypowiedzi Tuska 31.10.05, 16:08
      Tusk chce koalicji pod warunkiem zerwania przez PiS taktycznego sojuszu na
      głosowania z Lepperem
      Tusk nie widzi mozliwosci pogodzenia programu Religi z programem reformy
      zdrowia PiS...

Czyli z pierwszego wynika,że przeszkodą nie jest zbliżenie stanowisk
      programowych , a z drugiego wynika ,że są przeszkody programowe...

Chcem ale nie muszem zatem?
      A generalnie : ma byc zerwana taktyczna koalicja z Lepperem, a potem to Tusk
      sie zastanowi..
      Takie numerki sa dobre w kreskówkach Panie Donald : w polityce to jest być albo
      nie być.
      W tle resorty siłowe i o to gra...
      Dlaczego tak PO zależy na nich właśnie?
      A moze warto odpuscic kilku ktorzy gdzies tam sie źle powiązali dla dobra
      reszty porządnych członków PO ???co ???A przede wszystkich dla wyborców!!!!!

Oby konwent PO był mądrzejszy !!

• fromwindsor Re: niespójności w wypowiedzi Tuska 31.10.05, 16:16
        1maud napisała:

> Tusk chce koalicji pod warunkiem zerwania przez PiS taktycznego sojuszu na
        > głosowania z Lepperem
        > Tusk nie widzi mozliwosci pogodzenia programu Religi z programem reformy
        > zdrowia PiS...
        >
        > Czyli z pierwszego wynika,że przeszkodą nie jest zbliżenie stanowisk
        > programowych , a z drugiego wynika ,że są przeszkody programowe...
        >
        > Chcem ale nie muszem zatem?
        > A generalnie : ma byc zerwana taktyczna koalicja z Lepperem, a potem to Tusk
        > sie zastanowi..
        > Takie numerki sa dobre w kreskówkach Panie Donald : w polityce to jest być
        albo
        >
        > nie być.
        > W tle resorty siłowe i o to gra...
        > Dlaczego tak PO zależy na nich właśnie?
        > A moze warto odpuscic kilku ktorzy gdzies tam sie źle powiązali dla dobra
        > reszty porządnych członków PO ???co ???A przede wszystkich dla wyborców!!!!!
        >
        > Oby konwent PO był mądrzejszy !!

Konwent bedzie madrzejszy i tego obawial sie Tusk, nie godzac sie na zwolanie
        Rady przed zaprzysiezeniem rzadu.

Ktos kiedy powiedzial, ze u zrodla kazdej decyzji politycznej sa co najmniej
        dwa powody - dobry powod i ...faktyczny powod.
        Jak do tej pory Tusk jedynie mnozy te "dobre- dla niego- powody".
        Czekamy na podanie nam- wyborcom- tego jedynego- faktycznego powodu,
        bojkotu "koalicji"
      • gasior1st Re: niespójności w wypowiedzi Tuska 31.10.05, 16:17
        ty lepiej nie analizuj tylko wez sie do roboty, wprowadzaj w zycie niemozliwe
        do wprowadzenia postulaty z retoryki wyborczej Pis .
        wasi wyborcy na przyzbach czekaja !!!
      • nawrocony1 Re: niespójności w wypowiedzi Tuska 31.10.05, 16:18
        czlowieku - w sprawie opieki zdrowotnej PIS "zaledwie" wycofal sie glupiego
        pomyslu - i zostawil sluzbe w takim stanie jak obecnie!
      • friedmar Pis rules - najlepszy hirurg pod publiczkę 31.10.05, 16:19
        też kwestionuję Relige. Służba zdrowia to bardziej macierze leontieva
        niż "bajpasy"..
        Czy szefem logistyki w koncernie VW ma szansę zostać najlepszy operator wózka
        widłowego.
        Już taki wybór jest działaniem pod publiczkę. Potrzebujemy buchalterów a nie
        bohaterów.
        • wj_2000 Re: Pis rules - najlepszy hirurg pod publiczkę 31.10.05, 16:44
          .
    • alkud ZNAM PROGRAM PLATFORMY OBYWATELSKIEJ 31.10.05, 16:14
      1. 3 x 15
      2. Straszyć Lepperem

To są debile
      a nie poważni politycy,
      dobrze, że się nie dorwali do władzy!

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
      islam blog
      najgorszy blogswiata
      • nawrocony1 a za rok poznasz program PIS 31.10.05, 16:17
        jak ci podatek od bezrobocia dorzuca
        • alkud a ulice bedą patrolowane przez grupy Radia Maryja? 31.10.05, 16:18
          układ medialny działa i robi
          ludziom wode z mózgu...

----------------------------------
          islam blog
          kicz blog

• marianna_777 aby powstrzymac manifestacje wszelkiego pedalstwa 31.10.05, 17:04
        • marianna_777 Nawrocony nie moze sie nawrocic, bluzga i bluzga 31.10.05, 17:13
          • nawrocony1 Re: Nawrocony nie moze sie nawrocic, bluzga i blu 31.10.05, 17:45
            bluzga? - ja tylo czekam na te mieszkania i pelna lodowke na ktore sie te 13%
            spoleczenstwa nabralo
            • marianna_777 Re: Nawrocony nie moze sie nawrocic, bluzga i blu 31.10.05, 18:33
              A kto ci obiecywal pelna lodowke - pokazuwano tylko jak zrobi sie pusta.

Zapelnic ja musisz sam - tylko nie metodami PO, bo nie skutkuja.

Trzeba pogodzic sie z rzeczywistoscia, wiekszosc dokonala wyboru.
              L.Kaczynski - wiekszoscia glosow.
              Pis - wiekszoscia glosow (155 poslow)
              SO, LPR, PSL gotowe do wspolpracy (razem 115 poslow)
              PO, SLD,MN - razem 190 poslow, wobec 270 (PIS,SO,LPR,PSL)
              Moze byc niezly pomysl z ta IV Rzesza, ooops, Rzeczapospolita.
              Glowy poleca, ale niektore madre pozostana.
    • pablowaw Re: Tusk: powstaje rząd Jana Olszewskiego "bis" 31.10.05, 16:16
      tylko to mi na mysl przychodzi...ZYGAC MI SIE CHCE
    • an9991 to ważny test dla po 31.10.05, 16:17
      powrót do rozmów i próby dogadania się pis i po będą oznaczały koniec
      uczestnictwa leppera w jakichkolwiek dyskusjach o ewentualnej koalicji
      parlamentarnej (rządowa nie wchodzi w grę). dlatego jest to tak ważny test dla
      po. jeżeli nie chcą polski leppera i kaczyńskiego muszą chcieć polski rokity,
      tuska i kaczyńskiego. ale czy chcą?
      • nawrocony1 Re: to ważny test dla po 31.10.05, 16:21
        "Chcialbym porozumienia" jak 80% polakow ale "nie chce porozumienia" jak wszyscy
        wyborcy PO na zasadach wktorych PO bedzie robic za zderzak

i tu wyborcy PO sie zgadzaja z Tuskiem i Rokita
        • marianna_777 Re: to ważny test dla po 31.10.05, 18:43
          nawrocony1 napisał:

> "Chcialbym porozumienia" jak 80% polakow ale "nie chce porozumienia" jak
          wszysc
          > y
          > wyborcy PO na zasadach wktorych PO bedzie robic za zderzak
          >
          > i tu wyborcy PO sie zgadzaja z Tuskiem i Rokita

Nie zgadzaja sie - tylko Tusk i Rokita robia zadyme.
      • marianna_777 Re: to ważny test dla po 31.10.05, 18:42
        Nie chca juz z Kaczynskim, bo osmielil sie pokonac Tuska w demokratycznych
        wyborach - oj, fuu, jaki ten kaczynski niedobry - a jeszcze do tego ma brata,
        ktory tez niedobry, bo nie chcial byc premierem, jak powinien.

Tacy wredni ci "bracia kaczynscy" i "partia braci kaczynskich"

Az obrzydzenie bierze - nie chcemy ich w naszej koalicji.
    • awacss Tuks sie błaźni 31.10.05, 16:19
      • nawrocony1 a Kaczor kompromituje 31.10.05, 16:27
        • fromwindsor Troche szacunku dla tych wybranych 31.10.05, 16:33
          Nie interesuje mnie "kaczor"- interesuja mnie czyny Panow Tuska i Kaczynskich w
          konfrontacji z ich deklaracjami slownymi.
          • sclavus Re: Troche szacunku dla tych wybranych 31.10.05, 16:57
            fromwindsor napisał:

> Nie interesuje mnie "kaczor"- interesuja mnie czyny Panow Tuska i Kaczynskich
            w konfrontacji z ich deklaracjami slownymi.

Ale Kwasniewski dla ciebie, to minimum "kwach"... a Cimoszewicz -
            "cimoszko"....
            Dla mnie zaś panowie Kaczyńscy to "kaczory", Populizm i Socjalizm, Paranoja i
            Schizofrenia...i jeszcze, że czas GIERT TYCH własnie się zaczął...
            A czyny kaczorów... własnie się zaczęło... kaczynienie...
          • nawrocony1 Re: Troche szacunku dla tych wybranych 31.10.05, 17:15
            skoro tak to moze kolego wyjasnisz czy nalezy przylaczac sie do tak zalosnej
            prowokacji politycznej jaka nam Kaczynscy zafundowali.

I moze wyjasnisz mi ile wspolnego ma ten naiwny program gospodarczy z dobrem Polski.

Osobiscie oczekuje od Tuska i PO rozwoju polskiej hgospodarki, ale na zasadzie
            partnerstwa z PIS a nie jako zakladnika (bo wtedy mozna probowac realizowac
            jedynie program PIS - i odpowiadac za niespelnione obietnice PISu - co jest
            polityczna glupota i na pewno mija sie z interesem Polski
            • marianna_777 PO chce partnerstwa? niech sie zachowa na poziomie 31.10.05, 17:22
              • nawrocony1 Re: PO chce partnerstwa? niech sie zachowa na poz 31.10.05, 18:06
                to jest raczej niemozliwe by zachowac sie na poziomie przy Dornie
                • marianna_777 Ambicje, urazone ambicje i glupie wymowki 31.10.05, 18:35
                  Trzeba myslec we wspolnym kierunku i skonczyc te rozbijackie podchody.

A moze PO nie po drodze do rozliczenia komuchow,
                  Moze PO ma troche na sumieniu?
      • roro68 Test patriotyzmu 31.10.05, 17:02
        Jeżeli Tusk i PO zagłosują przeciwko nowemu rządowi, będę wiedział, że są
        zdrajcami i zaprzańcami, że nie chodzi im o dobro Polski tylko o prywatę.
        • miguell Re: Test patriotyzmu 31.10.05, 17:05
          Może jednak nie przykładać do tego ręki jak to będzie wyglądać roro?
          Mama broniła Polski a bliźniaki wzięły i rozpirzyły.
          Ja bym im nie pomagał
          • roro68 Re: Test patriotyzmu 31.10.05, 17:07
            Ty się, prowokatorze, odpier... od matki Kaczyńskich. Albo lepiej nie! Dalej
            udowadniaj "klasę" elyt!
        • qc ALE czy bedzie DOZYWOTNIM KATOLIKIEM ? 31.10.05, 17:13
          W tym tescie Kaczynskiego nie przebije.

Tusk nawet nie wie ze wczasie skladania przysiegi poselskiej wymawiajac "tak mi
          dopomoz Bog" nie trzyma sie reke tak jak on na sercu, tylko na dwunastnicy, co
          moglby sie nauczyc gdyby patrzyl na bardziej bogobojnych.
        • marianna_777 Test patriotyzmu - bedzie zgodnie z oczekiwaniami 31.10.05, 17:30
          Oczywiscie, ze zaglosuja przeciwko rzadowi, bo ich w nim nie ma.

Za to Lepper i Giertych beda popierac - jako ze sa w "niepisanej" koalicji. Nie
          formalnie, nie proszeni, ale im blizej do PiSU niz do POPISU.

Taka wspolpraca (PIS z cichym poparciem SO+LPR) moze ukladac sie calkiem dobrze
    • ginevra81 Żal mi Tuska... 31.10.05, 16:20
      który zaczął bredzić bez przerwy wokoło o Lepperze - obawiam się, że to się
      może skończyć manią prześladowczą na punkcie Leppera. Co drugie słowo Tuska
      to: "Lepper", aż uszy bolą. Może warto wybrać się do lekarza, po tych długich i
      wyczerpujących wyborach?
      • nawrocony1 Re: Żal mi Tuska... 31.10.05, 16:30
        panie wspolczujacy - lepiej pomysl w jakiej wspanialej polsce sie obudzisz za
        pol roku: zydow juz nie ma sb-kow nie bedzie, nastepnui to pewnie na tapete
        pojda pezie, tylko jak z gospodarka bedzie kiepskawo!
        • fromwindsor Żal mi Tuska... ale dojdzie do siebie po szoku 31.10.05, 16:37
          nawrocony1 napisał:

> panie wspolczujacy - lepiej pomysl w jakiej wspanialej polsce sie obudzisz za
          > pol roku: zydow juz nie ma sb-kow nie bedzie, nastepnui to pewnie na tapete
          > pojda pezie, tylko jak z gospodarka bedzie kiepskawo!

Jednym slowem czas Apokalipsy w przepowiedniach przegranych i zawiedzionych.
          Czyzby to przy okazji dnia zadusznego?
          • nawrocony1 Re: Żal mi Tuska... ale dojdzie do siebie po szok 31.10.05, 16:56
            zastanow sie czy aby na pewno te 13% polakow ktorzy glosowali na PIS to chcialo
            no i co sadzi o tym reszta czyli 87%
            • marianna_777 PO straszyc POtrafi i wysuwac ządania, nic wiecej 31.10.05, 17:25
              • nawrocony1 Re: PO straszyc POtrafi i wysuwac ządania, nic wi 31.10.05, 17:38
                Lepiej zastanow sie jaka bylaby konsekwencja gdyby na obecnych warunkach PO
                przystapiloby do koalicji.
                1. zero realizowanych obietnic wobec swoich wyborcow
                2. brak mozliwosci blokowania tych ustaw PIS ktore moga sie okazac szkodliwe.

popatrz na Niemcy i zastanow sie dlaczego tam sie udalo stworzyc koalicje?
                (tj w jaki sposob zostala osiagnieta rownowaga miedzy koalicjantami)
                • marianna_777 Koalicja z PO zaczyna byc szkodliwa 31.10.05, 17:50
                  Nie patrz na Niemcy - patrz co dobre dla Polski
                  • nawrocony1 Re: Koalicja z PO zaczyna byc szkodliwa 31.10.05, 18:08
                    no to skoro tak niechze sie ten PIS odFanzoli od PO
                    • marianna_777 POlityka i dyplomacja sa sztuka, strategia dziala. 31.10.05, 18:20
        • ginevra81 Re: Żal mi Tuska... 31.10.05, 16:45
          nawrocony1 napisał:

> panie wspolczujacy - lepiej pomysl w jakiej wspanialej polsce sie obudzisz za
          > pol roku: zydow juz nie ma sb-kow nie bedzie, nastepnui to pewnie na tapete
          > pojda pezie, tylko jak z gospodarka bedzie kiepskawo!

O tak! to nareszcie będzie godziwy kraj - bez tych łajdaków agentów z SB, co
          okradają gospodarkę. To SB ciągle jeszcze stosuje swoje stare metody, żeby
          zatruwać życie uczciwym, religijnym i prawym ludziom!!! - najbardziej znanym
          przykładem jest tu sprawa "kochanki" Dorna - to prawdziwa esbowska prowokacja.
          Inne przykłady - z życia mojej rodziny, których tu nie będę wymieniać.
          • qc Kiedy pierwszy Archipelag Gulag ? 31.10.05, 16:58
            "Uczciwi i religijni" nie moga juz sie doczekac !
            • sclavus Re: Kiedy pierwszy Archipelag Gulag ? 31.10.05, 17:00
              qc napisał:

> "Uczciwi i religijni" nie moga juz sie doczekac !

No i te przykłady z "życia mojej rodziny"...
            • ginevra81 Re: Milcz bezczelny, SB -woski menelu! 31.10.05, 17:09
              Nie kop mnie - i tak już dosyć tacy jak ty, skrzywdzili wielu ludzi!
    • gasior1st puszka mozgowa o ograniczonej pojemnosci 31.10.05, 16:26
      alkud, porownalbym cie do australopiteka o puszce mozgowej o ograniczonej
      pojemnisci, ale nie moge obrazic australopiteka .
      • nawrocony1 Re: puszka mozgowa o ograniczonej pojemnosci 31.10.05, 16:31
        chyba o sobie mowisz - zycze ci kolego dobrego samopoczucia za rok
        • gasior1st Re: puszka mozgowa o ograniczonej pojemnosci 31.10.05, 16:38
          sprawa jest miedzy mna a alkudem ( gosc z forum ktorego pozbawione
          jakiegokolwiek sensu interwencje zaczynaja ciazyc )
    • wj_2000 Głosowałem na SLD 31.10.05, 16:27
      Muszę od tego zacząć, by sprawa była jasna.
      Ideologia PiS-u jest ode mnie odległa o lata świetlne. W gospodarce popieram
      liberalizm umiarkowany (nie wpychający słabszych w sytuacje beznadziejne, po
      których wybucha rewolucja).
      Nie spodziewałem sie po POPiSie niczego dobrego. Sądziłem, że to będzie bliskie
      walkom AWS z UW.
      Mogłoby sie wydawać, że zwolennik SLD, gdy ma wybór PO versus PiS, powinien
      instynktownie poprzeć PO. Nawet przez chwilę sie zawahałem. Ale nie. Na druga
      ture wyborów nie poszedłem. I nie żałuję!
      Bowiem to co sie dzieje, zaskoczyło mnie mimo wszystko. A w jakim sensie,
      wyjasniam.
      Otóż nie sądziłem, że PO sa aż takimi dupkami! Z pozycji na jakich się
      przedstawiłem powinno wynikać, że stac mnie na bezstronność. Ani mi Tusk brat,
      czy swat. Ani Kaczyńscy. Jednak widzę, że elementarna logika jest po stronie
      PiS-u. Ich postepowanie wydaje mi się fair. Może błędem było domaganie się
      nazwiska Marszałka Sejmu w tak wczesnej fazie. Od razu sobie pomyślałem, że w
      wypadku przegranej Tuska, byłoby naturalne, aby ten były Marszałek Senatu,
      aktualny vice-Marszałek Sejmu został drugą osoba w Państwie. Stało się.
      Reszta to juz wygląda na przejaw frustracji szefostwa Platformy po
      nieoczekiwanie podwójnie przegranych wyborach. Odreagowują, nie bacząc na
      szkody jakie czynią dla Polski.
      CO WIĘCEJ - ich postępowanie polegające na przejściu do opozycji skończy się
      ich klęską. W kolejnych wyborach (w styczniu, czy może za 4 lata) uzyskają dużo
      mniejsze poparcie. Mogliby zyskać tylko na atakowaniu rządu Marcinkiewicza z
      pozycji lewicowych (jak atakowali Belkę za podatek od oszczędności biednych
      emerytek). Ale wtedy stracą swoją naturalna klientelę. Atakując z pozycji
      prawicowych, będą tylko utwierdzali swój żelazny elektorat, tracąc tych co pod
      ich skrzydła wpadli wskutek nieporozumienia.
      PO powinna byc wdzięczna losowi, że w ciemnawym społeczeństwie polskim, wskutek
      nieporozumień, uzyskali jako partia liberalna tak duże poparcie jak ostatnio.
      To se ne vrati, moi drodzy.
      A nawt gdyby. Nawt gdyby wyprzedzili Kaczyńskich o "swoje" 3% w kolejnych
      wyborach, ale przecież bez uzyskania bezwzględnej wiekszości, to z kolei może
      spotać ich rewanż. Czyli też odmowa wejścia do koalicji.
      Jak długo ma trwać (K,rwa mać) ta przepychanka?
      W systemie wielopartyjnym, na partii która uzyskała sporo głosów, choć nie
      najwięcej, TEŻ ciąży obowiązek troski o utworzenie koalicji. Bo jak nie,
      to "Polska nierządem będzie stała". DO kolejnych rozbiorów????

• moki1 Nie głosowałem na SLD 31.10.05, 16:55
        I nigdy nie zagłosuję.
        Jednak w większości się z Tobą zgadzam.
        Z małym tylko zastrzeżeniem.
        Domaganie się nazwiska marszałka Sejmu było odpowiedzią na agresywne domaganie
        się nazwiska premiera. Prawda? Ponadto było elementem kampanii wyborczej a
        teraz PiS nie miał nic przeciwko marszałkowi Tuskowi.
        • wj_2000 Re: Nie głosowałem na SLD 31.10.05, 17:32
          Cieszy mnie że człowiek zawsze głosujący na SLD i człowiek nigdy nie głosujący
          na SLD mogą zgadzac się w ocenie bieżącej sytuacji.

Żądanie nazwiska premiera (i by to byl Kaczyński) było, zgadzam się,
          prymitywnym chwytem w walce o prezydenturę. Jednak "riposta" polegająca na
          żądaniu nazwiska Marszałka, była troche jak kulą w płot. Kaczyńscy zakładali
          wyraźnie, że Tusk liczy sie z przegraną i ma chętkę (rezerwowo) na posadę
          Marszałka. Przynajmniej to pierwsze (liczenie się z przegraną) nie wchodziło w
          grę. Podali Komorowskiego, bo co im to szkodziło, a potem uważali (poniekąd
          słusznie), mało pragmatycznie, że tego trzeba sie trzymać.
          • marianna_777 1-szy błąd Tuska... a potem były nastepne 31.10.05, 18:18
            1-szy to reakcja na wysuniecie Marcinkiewicza na premiera.

Zamiast sie sprzeciwiac i przez to pograzac - powinien pochwalic jako dobry
            politycznie krok dla wyrownania szans konkurentom do prezydentury. Zmarnowal
            okazje zeby byc elegancki - to sie kobietom podoba.

Kardynalny blad to zwalczanie Leppera (56 poslow) - "Polska z twarza Leppera" -
            takich sloganow nie mozna darowac - Kaczynscy to dobrze wiedza, bo 56
            dodatkowych glosow w Sejmie daje im w sumie 211, a to tylko 20 brakujacych do
            wiekszosci. Te 20 uzbieraja od LPR(34) lub od PSL(25).

PO(133) i SLD(55) moga sobie byc w opozycji (188), z mniejsz.Niem(2) to 190.
            Tusk nie bedzie nawet mial marszalka -musi mu wystarczyc wicemarszalek
    • awacss jebem ti duszu 31.10.05, 16:27
      • wujaszek_joe ślicznie jednoczy nam się prawica 31.10.05, 16:31
        a Polacy jak zwykle zdziwieni:)
        koalicja polega na głosowaniach, nie deklaracjach. i taka jest już zawiązana,
        między pis a lepperem. kaczynski gra na 100% władzy, rad nadzorczych i mam
        nadzieje ze mu nie wyjdzie
    • marreb Re: Tusk: powstaje rząd Jana Olszewskiego "bis" 31.10.05, 16:30
      Tusk jest mocno obrażony i odnosi się wrażenie, że teraz będzie bardziej szkodził
      aniżeli pomagał!!Co do Leppera to jego partia jest trzecią siłą w Parlamencie i
      jeżeli Tusk o tym wie..?! to powinien ten fakt w końcu zaakceptować i jako,
      demokrata..?! uznać to vicemarszałkowstwo Leppera.
      Powinien przestać też płakać i albo zabrać się do roboty dla dobra kraju, albo
      po prostu odejść.KROPKA
      • nawrocony1 Re: Tusk: powstaje rząd Jana Olszewskiego "bis" 31.10.05, 16:35
        a jak rozumiesz "dla dobra kraju" - w PRLu bylo zabic zyda, za Kaczora bedzie
        ubic ub-eka - bardzo optymistycznie to dobro kraju sie rysuje

a moze Tusk powinien popierac Kaczynskiego i robic probowac ratowac gospodarke -
        bo tam skolei obietnice wyborcze PIS trzeba realizowac a jak sie nie zrealizuje
        to koziol ofiarny musi byc!
      • fromwindsor Tusk nadal w szoku- post trauma syndrome 31.10.05, 16:43
        marreb napisał:

> Tusk jest mocno obrażony i odnosi się wrażenie, że teraz będzie bardziej
        szkodz
        > ił
        > aniżeli pomagał!!Co do Leppera to jego partia jest trzecią siłą w Parlamencie
        i
        > jeżeli Tusk o tym wie..?! to powinien ten fakt w końcu zaakceptować i jako,
        > demokrata..?! uznać to vicemarszałkowstwo Leppera.
        > Powinien przestać też płakać i albo zabrać się do roboty dla dobra kraju,
        albo
        > po prostu odejść.KROPKA

Krajowa Rada PO pomoze mu w podjeciu decyzji.
        Polityki na poziomie krajowym nie moze uprawiac ktos o zaburzeniach w
        postrzeganiu rzeczywistosci. To grozne nie tylko dla danej osoby a znacznie
        grozniejsze dla lidera partii szczyczacej sie drugim, co do popularnosci
        poparciem wsrod wyborcow. Tusk- hamulcowym PO.
        • nawrocony1 Koledzy z PISu: 31.10.05, 17:01
          Mimo waszych zaklec PO nie stanie sie zakladnikiem Kaczynskiego a to dlatego ze

1. roznica oddanych glosow na PIS i PO to 300tys. wiec nie upowaznia do
          stawiania warunkow "z gory" a jedynie na tym samym poziomie (vide Niemcy)

2. Na PIS glosowalo jedynie 13% spoleczenstwa a PIS zachowuje sie jakby mial
          100% wladzy i nie zamierza respektowac zadnego kompromisu (woli gonic sb-kow jak
          kiedys w PRLu goniono zydow) - i tu pytanie czy aby na pewno te 13%
          spoleczenstwa tego oczekuje od PiS-u, a co z reszta 87% spoleczenstwa?
          • marianna_777 Koledzy z PO ... 31.10.05, 18:26
            Nie ilosc glosow sie liczy, a umiejetnosc nizrazania przeciw sobie innych.

PIS moze liczyc na wszystkich (SO, LPR, PSL, nawet SLD choc watpie), oprocz
            moze czesci PO.
            PO nie moze liczyc na nikogo (oprocz SLD i moze mniejszych niemcow - 2 poslow z
            sympatii do pro-niemieckiego Tuska)

Tusk musi pojsc w odstawke jesli PO chce przetrwac.
      • qc Re: Tusk: powstaje rząd Jana Olszewskiego "bis" 31.10.05, 16:53
        Zabrać się do roboty dla dobra kraju czy dobra Kaczynskich?
        Ta sa sprzeczne kierunki.
    • 1pablo Donald dalej jest w szoku i zapomniał że kampania 31.10.05, 16:41
      już się skończyła.Niech go ktoś obudzi.
      • nawrocony1 czy aby na pewno 31.10.05, 16:53
        Chcielibyscie by mentalnie sprawe opisac - tymczasem gra sie toczy dalej

PO - nie wejdze do koalicji na warunkach Kaczora - mimo ze bedziecie szcekac tu
        na forum i do kamer na gieldzie lub pod pomnikiem Chopina. Nie wejdzie bo
        posiadajac prawie tyle samo glosow (Na PIS glosowalo jedynie 300 tys ludzi
        wiecej) nie zamierza firmowac przez PO nierealnych planow PIS - bo wariant ze
        "zderzakim" byl juz cwiczony 8 lat temu przez AWS/UW.

mozecie sobie kundelki dalej szczekac do woli
        • fromwindsor Wiekszosc oznacza 50% + jeden glos... 31.10.05, 17:02
          nawrocony1 napisał:

> Chcielibyscie by mentalnie sprawe opisac - tymczasem gra sie toczy dalej
          > PO - nie wejdze do koalicji na warunkach Kaczora - mimo ze bedziecie szcekac
          tu na forum i do kamer na gieldzie lub pod pomnikiem Chopina. Nie wejdzie bo
          > posiadajac prawie tyle samo glosow (Na PIS glosowalo jedynie 300 tys ludzi
          > wiecej) nie zamierza firmowac przez PO nierealnych planow PIS - bo wariant ze
          > "zderzakim" byl juz cwiczony 8 lat temu przez AWS/UW.
          > mozecie sobie kundelki dalej szczekac do woli

...i to jest zelazna regula demokracji a tutaj mamy do czynienia nie z jednym
          a, jak to napisales " jedynie 300 tys ludzi wiecej".
          Reality check.- 300 tysiecy wiecej wyborcow uznalo PiS za godna ich
          reprezentowania.
          Umiejetnosc sztuki kompromisu a wlasciwie jej brak jest jedynym zrodlem fiaska
          tej "nieskonsumowanej koalicji".
          Zal trzeba miec do siebie i nie przypisywac innym czynow niepopelnionych.

• krasnov Re: Tusk: Plusk 31.10.05, 16:49
      Ględzi, ględzi, ale robi wszystko, żeby tej koalicji nie było… Mnoży pretensje, żądania, warunki wstępne, domagania przeprosin i nie wiadomo, co jeszcze. Gra na zwłokę, definitywnie, a w zasadzie na zwłoki (swoje polityczne zwłoki).
      • nawrocony1 Re: Tusk: Plusk 31.10.05, 16:55
        i po co tak sie silisz - albo jestes naslany przez PIS - i BARDZO ZLE SIE
        CZUJESZ W TOWARZYSTWIE I-go BURAKA i masz nadzieje ze jak kogos obrazisz to cie
        poslucha

albo jestes na tyle glupi ze nie rozumiesz na jakiej zasadzie dziala koalicja -
        zwlaszcza ze obie patie roznie tylko 300 tys glosow wyborczych
        • moki1 Re: Tusk: Plusk 31.10.05, 16:58
          Nie ma co powtarzac, że obie partie różni tylko 300 tys głosów.
          Wartość platformy jest znacznie obniżona przez to, że nie ma ona zdolności
          koalicyjnych. Jest na wszystkich obrażona.
          • nawrocony1 Re: Tusk: Plusk 31.10.05, 17:06
            nie jest obrazona - tylko nie zamierza podporzadkowywac sie Kaczynskiemu a to
            roznica. Niby dlaczego PO ma robic za zderzak dla PIS-u.
            • roro68 Re: Tusk: Plusk 31.10.05, 17:09
              A dlatego, że gra się nie toczy o zwycięstwo jednej partii, tylko o Polskę
              • nawrocony1 Re: Tusk: Plusk 31.10.05, 17:23
                Nie chrzan czlowieku - PIS chcialby realizowac swoj NIEREALISTYCZNY, WRECZ
                SZKODLIWY program gospodarczy i przekazac odpowiedzialnosc zan ludziom z PO a
                sam robic sobie igrzyska goniac sb-kow. To ma byc dobre dla Polski?

Kto bedzie obrywac za niezrealizowane obietnice PIS w takim ukladzie? - PO
                Koalicja jest mozliwa pod warunkiem ze obie strony maja porownywalne mozliwosci
                oddzialywania na druga strone (nikt nie bedzie niczyim zakladnikiem) i oto
                chodzi PO w kazdym innym wypadku PO moze sluzyc tylko jako maszynka do glosowania.

Sek w tym ze Kaczynski chce koalicji w ktorym ma 100% wladzy - a ja podobnie jak
                inni wyborcy PO tego wczale nie chcemy.
                • roro68 Re: Tusk: Plusk 31.10.05, 17:25
                  A kto Ci powiedział, że program PiS jest "nierealistyczny i szkodliwy"?
                  Eksperci PO? Bo jeden z nich właśnie został ministrem w rządzie PiS. Na pewno
                  się nie znała i była taka głupia?
                  • marianna_777 Juz byl w ogrodku i wital sie z gąską, a to KACZOR 31.10.05, 17:37
            • teodorus1 Lepper kompromitacja PIS-u, takze... 31.10.05, 17:18
              PO powinna kilka miesiecy spokojnie przeczekac w opozycja do puki Andrzej
              Lepper nie skompromituje sie i oleje Kaczynskiego, W stylu jak on to tylko
              potrafi. Wtedy to Kaczynski przyjdzie do Tuska na klenczkach proszac go o
              wejscie w koalicje z PIS-em. I w dodatku zaproponuje PO nie tylko marszalka
              sejmu ktorym by mogl zostac Komorowski ale i MSWiA, i ponadto go jeszcze
              przeprosi. Takze poczekajmy troche, bo ten scenarisz mamy jak w Szwajcarskim
              banku. Pozdrawiam.
              • moki1 A propos szwajcarski bank 31.10.05, 18:20
                Zauważ, że aferzyści, złodzieje itd itp z całego świata lokują swoje pieniądze
                w szwajcarskich bankach. Wszyscy o tym wiedzą. A jednak banki te nie
                wybrzydzają i cieszą się niezmiennie dobrą opinią. Tutaj nie ma sentymentów.
                Analogicznie w globalnej gospodarce cały świat współpracuje z Chinami pomimo
                krytki za taki czy inny ustrój, nieprzestreganie praw człowieka itp.
                Dlaczego niby ma być tak, że z Lepperem nie można podjąć współpracy, choć ma
                duże poparcie w społeczeństwie? A wyroki ma w dużej mierze za to co wielu i tak
                mówi. Ludzie ignorują wyroki Leppera bo nie akceptują wymiaru tzw
                sprawiedliwości.
    • auganow_fun1 TUSKOWI ŻAL DU..PE ŚCISKA !!!!!!!!!!!! 31.10.05, 16:59
      .............
      Tusk powiedział też m.in., że prof. Zbigniew Religa
      podjął decyzję o wejściu do rządu na własną odpowiedzialność.
      .............

HW HE HE EEE!
      RELIGA MA STOŁEK
      A TUSK NIE !!!

ps
      PO=Przegrane Osiołki
      • wujaszek_joe Re: TUSKOWI ŻAL DU..PE ŚCISKA !!!!!!!!!!!! 31.10.05, 17:04
        super lojalny ten religa swoją drogą
        • roro68 Re: TUSKOWI ŻAL DU..PE ŚCISKA !!!!!!!!!!!! 31.10.05, 17:05
          Religa powiedział, że "potraktował tę sprawę w katogoriach racji stanu". Brawo.
          Tusk mógłby się dużo nauczyć.
          • wujaszek_joe Re: TUSKOWI ŻAL DU..PE ŚCISKA !!!!!!!!!!!! 31.10.05, 17:09
            jesli racją stanu jest zabieganie o poparcie leppera dla reform w służbie
            zdrowia to powodzenia. ale zobaczymy, jestem coraz ciekawszy jak to sie skonczy
            • roro68 Re: TUSKOWI ŻAL DU..PE ŚCISKA !!!!!!!!!!!! 31.10.05, 17:11
              Twoja cyniczna "ciekawość" jak to się skończy zupełnie nikogo nie obchodzi. I
              koniecznie zmieńcie sobie płytę z Lepperem, bo jest nadto zdarta. Wymyślcie
              sobie trzy nowe preteksty.
              • rnrr Re: A KACZOROWI KUPER ROZSADZA Z SAMOZADOWOLENIA 31.10.05, 17:18
                że
                1. wygrali oszukując OSZUKUJĄC tepych i głupich wyborców, których od samego
                początku traktowali nie jak inteligentnych obywaletli a jak zwykłych idiotów

2. potrafili kupić każdego np. Płażyńskiego stołkiem w Senacie
                3. że mogą zgodnie z wolą ojca dyrektora zatopić Platformę.
                4. że mogą przez 4 lata zrobić z tym krajem co im sie podoba, bo tu kupią tego
                tam tamtego, a nasi politycy jak widać są na sprzedaż.
                • marianna_777 A TAKICH TRZECH JAK NAS DWOCH NIE MA ANI JEDNEGO 31.10.05, 17:38
      • roro68 Test patriotyzmu 31.10.05, 17:08
        Jeżeli Tusk i PO zagłosują przeciwko nowemu rządowi, będę wiedział, że są
        zdrajcami i zaprzańcami, że nie chodzi im o dobro Polski tylko o prywatę.
        • wujaszek_joe Re: Test patriotyzmu 31.10.05, 17:13
          hihi, nie zmienimy płyty z lepperem bo od niej się zaczyna racja stanu wg pisu.
          PO ma byc odpowiedzialna i popierac 100%władzy kaczynskich
          pamiętaj jaka koalicja jak dotąd wygrywa głosowania
          • roro68 Re: Test patriotyzmu 31.10.05, 17:16
            Nie mają znaczenia partyjne i osobiste ambicje tam, gdzie chodzi o pomyślność
            Polski. Racja stanu wymaga, by walczyć przeciwko postkomunistom i aferałom a
            nie Lepperowi. Lepper nie stanowi w tej chwili żadnego zagrożenia dla
            demokracji w kraju, naotmiast różowi i czerowni złodzieje - ogromne!
            • wujaszek_joe Re: Test patriotyzmu 31.10.05, 17:18
              no cóż, dla mnie jakiekolwiek dobre słowo o lepperzeto znak że nalezy konczyc
              dyskusje. temu facetowi chodzi wyłącznie o władze i myslałęm ze dla
              użytkowników internetu jest to oczywiste. widocznie pis tak bardzo się od
              samoobrony nie różni?
              • roro68 Re: Test patriotyzmu 31.10.05, 17:20
                PiS się fundamentalnie różni od Samoobrony a Twoje użycie Samoobrony przeciw
                PiS jest zwykłą manipulacją. Powtarzam znajdź sobie nowego wroga publicznego,
                bo nie jest nim Lepper.
                • wujaszek_joe Re: Test patriotyzmu 31.10.05, 17:25
                  racja stanu i samoobrona nie mają prawa wystepować w jednym zdaniu. podbnie
                  zresztą jak prawo i sprawiedliwosc w nazwie partii ale to inna sprawa. nie
                  oczepimy się od leppera bo pis faktycznie uznał go za koalicjanta
                  • roro68 Re: Test patriotyzmu 31.10.05, 17:27
                    W takim razie spieprzaj do czerwonych. Tam Ci będzie bardziej swojsko.
                    • wujaszek_joe Re: Test patriotyzmu 31.10.05, 17:29
                      najbardziej czerwony program ma samoobrona, tuż po niej pis z milionami
                      mieszkan i wyższymi zasiłkami. to program dla idiotów
                      • roro68 Re: Test patriotyzmu 31.10.05, 17:37
                        Do liberałów z SLD, sio!
                        • wujaszek_joe Re: Test patriotyzmu 31.10.05, 17:42
                          liberałowie teraz mieszkaja w sld? chyba wszystko ci sie pomieszało
                          jakby tak było to sld byłoby najmądrzejsza p[artią w tym sejmie. ale ty tego
                          nie pojmiesz bo przyjąłeś definicje liberalizmu od kaczynskich
                          • roro68 Re: Test patriotyzmu 31.10.05, 18:23
                            Manipuluj sobie dalej
                          • maggisterr Liberalizm wg "prawdziwych Polaków" 31.10.05, 19:03
                            wujaszek_joe napisał:

> liberałowie teraz mieszkaja w sld? chyba wszystko ci sie pomieszało
                            > jakby tak było to sld byłoby najmądrzejsza p[artią w tym sejmie. ale ty tego
                            > nie pojmiesz bo przyjąłeś definicje liberalizmu od kaczynskich

Wujaszku odpuść sobie! Dla kaczorydzykowych małomózgowych ujadaczy "liberał=nie
                            nasz". Liberałem z definicji jest każdy członek i sympatyk PO, SLD, kanapy
                            pt.PD, Żyd i homo.
            • qc Re: Test patriotyzmu 31.10.05, 17:21
              A kiedy wy nawiedzone polactwo zaczniecie znow palic nierasowych ludzi w
              stodolach ?
      • nawrocony1 Re: TUSKOWI ŻAL DU..PE ŚCISKA !!!!!!!!!!!! 31.10.05, 17:11
        Nie wysilaj sie kundelku PIS-owy

Nie zmienisz faktu ze PIS dostal poparcie 13% spoleczenstwa a zachowuje sie
        jakby mial ponad 50% poparcia

Myslisz ze takim zalosnym jezykiem zmusisz kogos to poparcia naiwnego programu
        gospodarczego i proby wywolania zalosnych igrzysk. Baczy by te 13% sie nie
        zmniejszylo bo jak na razie reszta spoleczenstwa przyglada sie tym co maja wladze
        • roro68 Re: TUSKOWI ŻAL DU..PE ŚCISKA !!!!!!!!!!!! 31.10.05, 17:13
          Reszta społeczeństwa przygląda się także żałosnym poczynaniom PO. Ja się o
          popracie dla nowego rządu i prezydenta nie martwię, ale gdybym był w PO, to
          myślałbym nad tym dniami i nocami.
          • nawrocony1 Re: TUSKOWI ŻAL DU..PE ŚCISKA !!!!!!!!!!!! 31.10.05, 17:18
            No wiec tez sie przygladam i PO popieram - bo tak sie sklada ze prowadze firme z
            drugim wspolnikiem i przez glowe by mi nie przeszlo by zachowywac sie wobec
            niego jak wygrany (nawet gdybym mial 2/3 udzialow w firmie)
            • rnrr Re: A KACZOROWI KUPER ROZSADZA z PYCHY 31.10.05, 17:21
              PIS nie ma oporów i skrupułów. PIS to ludzie bez zasad, którzy żyją i żyli od
              lat wyłącznie z publicznych pieniędzy. Polecam poczytać kim są i skąd sie
              wzieli posłowie pisu - cholerny wytwór przekletej politycznej klasy prózniaczej.
              To samo z ich zwolennikami. Dla nich osoba prowadząca działalnosć gospodarcza
              to bogacz i wyzyskiwacz, a nie człowiek, który pod bagażem miliona przepisów
              próbuje wyżyć w tym kraju, a nie idzie na publiczny garnuszek samorządów czy
              urzedów centralnych.
              • rabba1 Re: A KACZOROWI KUPER ROZSADZA z PYCHY 31.10.05, 17:33
                Szanowni Państwo! Mam dziwne wrażenie że masę postów jest wysyłanych przez
                agentów PiSu . Taką samę wrogą propagandę przeciwko PO robili w czasie kompani
                prezydenckiej. Te ich zjadliwe teksty są w stylu Jacka Kurskiego - to pewnie
                jego szkoła. Ciekawe ile nicków ma jeden agent i ile osób udaje. Dowodem na to
                że tak jest są sondaże organizowane przez poszczególne portale - tu z jednego
                PC-ta można zagłosować tylko raz. I w tych sondażach widać że Tusk i PO u
                internautów cieszą się o wieeeele większym poparciem niż Kaczyński i PiS.
                Czytając zaś posty - można by odnieść odwrtne wrażenie. Na szczęście internauci
                w przeważającej większości to inteligentni ludzie.
                • abba15 Re: A KACZOROWI KUPER ROZSADZA z PYCHY 31.10.05, 18:26
                  rabba1 napisała:
                  > Szanowni Państwo! Mam dziwne wrażenie że masę postów jest wysyłanych przez
                  > agentów PiSu . Taką samę wrogą propagandę przeciwko PO robili w czasie kompani
                  > prezydenckiej. Te ich zjadliwe teksty są w stylu Jacka Kurskiego - to pewnie
                  > jego szkoła. Ciekawe ile nicków ma jeden agent i ile osób udaje. Dowodem na to
                  > że tak jest są sondaże organizowane przez poszczególne portale - tu z jednego
                  > PC-ta można zagłosować tylko raz. I w tych sondażach widać że Tusk i PO u
                  > internautów cieszą się o wieeeele większym poparciem niż Kaczyński i PiS.
                  > Czytając zaś posty - można by odnieść odwrtne wrażenie. Na szczęście
                  internauciw przeważającej większości to inteligentni ludzie.

a frustraci mogą tylko ujadać i wyć do księżyca

• abba15 Re: A KACZOROWI KUPER ROZSADZA z PYCHY 31.10.05, 18:27
                rnrr napisał:
                > PIS nie ma oporów i skrupułów. PIS to ludzie bez zasad, którzy żyją i żyli od
                > lat wyłącznie z publicznych pieniędzy. Polecam poczytać kim są i skąd sie
                > wzieli posłowie pisu - cholerny wytwór przekletej politycznej klasy
                prózniaczej To samo z ich zwolennikami. Dla nich osoba prowadząca działalnosć
                gospodarcza to bogacz i wyzyskiwacz, a nie człowiek, który pod bagażem miliona
                przepisów próbuje wyżyć w tym kraju, a nie idzie na publiczny garnuszek
                samorządów czy urzedów centralnych.

a frustraci mogą tylko ujadać i wyć do księżyca

• roro68 Re: TUSKOWI ŻAL DU..PE ŚCISKA !!!!!!!!!!!! 31.10.05, 17:23
              Prowadzisz firmę ze wspólniekiem? Więc zachowaj się jak Tusk i zabierz swoje
              udziały, oskarżaj wspólnika o to, że Cię zdradza a przede wszystkim odmów
              wspólnikowi wszelkiego poparcia i niszcz wspólnika na każdym kroku.
              • nawrocony1 Re: TUSKOWI ŻAL DU..PE ŚCISKA !!!!!!!!!!!! 31.10.05, 17:27
                Czlowieku chyba cie pokrecilo:
                JA I MOJ WSPOLNIK RAZEM PROWADZIMY FIRME tzn ze
                1. obaj ponosimy odpowiedzialnmosc
                2. obaj mamy podobne zobowiazania wobec firmy
                3. obaj decydujemy xz tym samym parytetem w kazdej decyzji finansowej

parafrazujac uklad firmowy:
                Kaczynski chcialby by PO robilo a tak jak Kaczynski powie
                a on jako drugi udzialowiec bedzie KASE trzymac!
                • roro68 Re: TUSKOWI ŻAL DU..PE ŚCISKA !!!!!!!!!!!! 31.10.05, 17:32
                  >Czlowieku chyba cie pokrecilo:
                  >JA I MOJ WSPOLNIK RAZEM PROWADZIMY FIRME tzn ze
                  >1. obaj ponosimy odpowiedzialnmosc
                  >2. obaj mamy podobne zobowiazania wobec firmy
                  >3. obaj decydujemy xz tym samym parytetem w kazdej decyzji finansowej
                  Tak się składa, że PO weszła do FIRMY razem z PiS na długo przed wyborami. Z
                  woli wyborców te dwie partie BYŁY WSPÓLNIKAMI i miały obowiązek ustalić
                  techniczne szczegóły prowadzenia firmy. Ale PO się obraziła i postanowiła firmę
                  zniszczyć.
                  • nawrocony1 Re: TUSKOWI ŻAL DU..PE ŚCISKA !!!!!!!!!!!! 31.10.05, 17:50
                    Coz jak ktos idzie na randke w ciemno i juz spodziewa sie ze z drugiej strony
                    piekna dziewicva a to tylko poczwara - to co sie dziwisz

btw - PIS przed wyborami zupelnie co innego mowil (czyz tego nie zauwazyles) a
                    juz w czasie drugiej tury wyborow robil oczko do Leppera i Rydzyka otwarcie
                    • roro68 Re: TUSKOWI ŻAL DU..PE ŚCISKA !!!!!!!!!!!! 31.10.05, 18:24
                      Zaktualizuj sobie kalendarz.
            • kwasnajolka7 Re: TUSKOWI ŻAL DU..PE ŚCISKA !!!!!!!!!!!! 31.10.05, 17:25
              nawrocony1 napisał:

> No wiec tez sie przygladam i PO popieram - bo tak sie sklada ze prowadze
              firme
              > z
              > drugim wspolnikiem i przez glowe by mi nie przeszlo by zachowywac sie wobec
              > niego jak wygrany (nawet gdybym mial 2/3 udzialow w firmie)

JAK WIDAC TO JUZ TWOJ DRUGI WSPOLNIK !
              TEN PIERSZY PEWNIE CIĘ
              TAK WYRU..AŁ
              JAK PO CHCIAŁO PIS :)
              • nawrocony1 Re: TUSKOWI ŻAL DU..PE ŚCISKA !!!!!!!!!!!! 31.10.05, 17:29
                cos slabo znasz logike kolego (widac z matematyki nie opusciles pare lekcji)
                wstaw do tego zdania slowo "pierwszy" a potem zastanow sie ktore ma sens
          • wet3 "Jestesmy swiadkami narodzin rzadu Olszewskiego - 31.10.05, 17:25
            bis". - Oby tak sie stalo! Jednak nie bardzo w to wierze. Wiemy czego chcial
            rzad Olszewskiego - zaprzestania zlodziejskiej przwatyzacji orzaz lustracji.
            Tutaj Tusk wyraznie pokazal kim jest i czego nalezy sie po nim spodziwac. Jak
            historia pokazala nam, Tusk ma juz wprawe w obalaniu tego rodzaju rzadu! Ciekaw
            bardzo jestem czy ponowna proba obalenia takiego rzadu uda sie Tuskowi,
            Kvasmanowi oraz wszystkim komuchom i zlodziejom jeszcze raz? Wydaje mi sie, ze
            maja ku temu wielkie szanse. - Oby do tego nie doszlo.
            • roro68 Re: "Jestesmy swiadkami narodzin rzadu Olszewskie 31.10.05, 17:34
              Jestem pewien, że Tuskowi się to drugi raz nie uda. Tusk jest skończony i
              pokaże to w tym tygodniu rada krajowa PO. Mam nadzieję, że pozbawią tego idiotę
              władzy i uratują z PO to, co jeszcze zostało.
              • nawrocony1 Re: "Jestesmy swiadkami narodzin rzadu Olszewskie 31.10.05, 18:10
                nie wiem czlowiek ale sie filmow SF naogladales - glosowalem na PO i uwazam ze
                opozycja wobec to jedyne rozsadne podejscie - inaczej PO stanie sie zakladnikiem
                PIS (a tak PIS jest zakladnikiem Samoobrony)
            • nawrocony1 Re: "Jestesmy swiadkami narodzin rzadu Olszewskie 31.10.05, 17:53
              Igrzysk chcial - paru dzialaczy Solidarnosci po prostu zylo mania przesladowcza
              i w imie walki o czystosc Polski chcaila sie dobrac do tylka niekonicznie sb-kom
              tylko tym ktorzy zaszli wczesniej za skore.

Stary komunistyczny obyczaj - trzeba znalezc wroga klasowego

I becziemy sie teraz w polskim gowienku taplac z kaczuszkami
              • roro68 Re: "Jestesmy swiadkami narodzin rzadu Olszewskie 31.10.05, 18:25
                Tak to sobie tłumacz. Do widzenia
        • co.ty.powiesz Kłania się matematyka z klasy 1 podstawowej... 31.10.05, 18:38
          nawrocony1 napisał:

> Nie zmienisz faktu ze PIS dostal poparcie 13% spoleczenstwa a zachowuje sie
          > jakby mial ponad 50% poparcia

13% jakiejkolwiek wartości zawsze jest większe od 12% tejże wartości. A PO
          zachowuje się jakby miała większe poparcie od PiS. Coś kiepsko niektórzy
          znają "rachunki"...
          • wet3 Re: Kłania się matematyka z klasy 1 podstawowej.. 31.10.05, 18:47
            co.ty.powiesz napisała:

> nawrocony1 napisał:
            >
            > > Nie zmienisz faktu ze PIS dostal poparcie 13% spoleczenstwa a zachowuje s
            > ie
            > > jakby mial ponad 50% poparcia
            >
            > 13% jakiejkolwiek wartości zawsze jest większe od 12% tejże wartości. A PO
            > zachowuje się jakby miała większe poparcie od PiS. Coś kiepsko niektórzy
            > znają "rachunki"...

A poza tym, PO - to w przygniatajacej wiekszosci dawna UW!
    • katolik_polski1 TUSK CHCE ZEBY PIS DAL MU DOOPY ??? 31.10.05, 17:24
      Jego spotkania z dziewczynymi byly skuteczniejsze !
      Przegral dwa razy wybory,to powinien byc troche
      skromniejszy w stawianiu warunkow .
      Jesli nie zdecyduje sie na wspoltworzenie rzadu,
      to Platforma zatonie .
      • wet3 Re: TUSK CHCE ZEBY PIS DAL MU DOOPY ??? 31.10.05, 17:26
        katolik_polski1 napisał:

> Jego spotkania z dziewczynymi byly skuteczniejsze !
        > Przegral dwa razy wybory,to powinien byc troche
        > skromniejszy w stawianiu warunkow .
        > Jesli nie zdecyduje sie na wspoltworzenie rzadu,
        > to Platforma zatonie.

Amen! Amen! Amen!
      • kwasnajolka7 TUSK CHCE ZEBY PIS DAL MU DOOPY ???!!!!!!!!!!! 31.10.05, 17:27
        katolik_polski1 napisał:

> Jego spotkania z dziewczynymi byly skuteczniejsze !
        > Przegral dwa razy wybory,to powinien byc troche
        > skromniejszy w stawianiu warunkow .
        > Jesli nie zdecyduje sie na wspoltworzenie rzadu,
        > to Platforma zatonie .

jak sie patrzy na żone tuśka
        to traci sie wiarę w jego
        skuteczność u dziewczyn :)

ps
        tusiek tak sie reklamuje jak miller !
        • kwasnajolka7 SKUTECZNY TUSIEK SAM DAL DOOPY !!!!!!!!!!!!!!!!!!! 31.10.05, 17:30
          TO JASNE !
          PO = PRZEGRANE OSIOLKI !!
    • silesius.monachijski PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 17:30
      w Niemczech: tez przegrali wybory, i tez dlugo walczyli o fotel kanclerza dla
      Schroedera; i tez na poczatku byli wobec Merkle i CDU podobnie neiustepliwi,
      jak PO w Polsce wzgledem PiS-u. Efekty takiego postepowania juz w Niemczech
      widac:
      .
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2994325.html.
      Sadze, ze w Polsce podobnie stanie sie z Tuskiem i PO
      • nawrocony1 Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 17:31
        z tym ze w polsze to nie realne - bo kultura wyzsza
        • silesius.monachijski Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 17:34
          Pozyjemy. zobaczymy. A ja w dalszym ciagu - z uporem maniaka - podtrzymuje
          propozycje zakaldu (stawiam 100 €), ze PO w niedlugim czasie sie rozpadnie
          (zerszta podobnie sadzi Jaroslaw Kurski). Czy ktos ten zaklad podejmuje? He, PO-
          owcy, tchorzycie?
          • roro68 Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 17:36
            PO się rozpadnie na pewno. Stawiam na radę krajową w czwartek, to będą pierwsze
            wyraźne torsje, doły wyrzygają Tuska.
          • nawrocony1 Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 17:39
            i sadzisz ze PiSowi przybedzie z 13% poparcia spolecznego?
            predzej lepperowi!
            • silesius.monachijski Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 17:44
              Nie wiem ile przybedzie PiS-owi. Wiem tylko jedno: PO traci zyciowa szanse na
              pokazanie sie jako rozsadna partia, bioraca - zgodnie z przedwyborczymi
              obietnicami - wspolodpowiedzialnosc za rzadzenie. To moze sie dla PO skonczyc
              tylko zle.
              • wujaszek_joe Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 17:50
                ale jaka to wsólodpowiedzialnosc jak 100% władzy idzie w rece kaczynskich a w
                głosowaniach wspierają się samoobroną? nie pakowałbym sie w cos takiego
                • silesius.monachijski Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 18:00
                  czy naprawde uwazasz, ze propozycja oddanie polowy ministerstw (w tym tak
                  strategicznych jak MSZ i MON) oraz funkcja marszalka sejmu (mogacego przeciez
                  dosc swobodnie rozstrzygac, ktore projekty ustaw pojda pod glosowanie), poza
                  tym chec wspolnej zmiany konstytucji to zla oferta dla partii, ktora w ostatnim
                  miesiacu 2 razy przegrala? Naprawde nie wiem, o co ci chodzi. Ja mysle, ze
                  kluczem do zrozumienia postawy PO sa skierowane przez Rokite do Kaczynskiego w
                  czasie nocnej rozmowy w Sejmie slowa: "Ty iwesz, o co chodzi" (wspominal o tym
                  Kaczynski w wywiadzie z Olejnik i Kublik). PO najwyrazniej sie czegos boi.
                  Tylko czego? Napewno nie chodzi o durne i goloslowne zarzuty Rokity, ze "3
                  politykow PiS-u sioe zbierze, i zdecyduje, kogo o 5 rano - sic! taka bzdete
                  palnal prawnik, dobrze wiedzac, ze to prawnie niemozliwe. "Utytlanie" wielu
                  prominentnych ludzi PO w rozne dziwne sprawy jest juz czesciowo znane. PO boi
                  sie, ze PiS bedzie swoje obietnice w sprawie oczyszcenia panstwa traktowac
                  powaznie. I tu jest zrodlo ich kluczenia

wujaszek_joe napisał:

> ale jaka to wsólodpowiedzialnosc jak 100% władzy idzie w rece kaczynskich a w
                  > głosowaniach wspierają się samoobroną? nie pakowałbym sie w cos takiego
                  • nawrocony1 Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 18:04
                    bac sie trzeba Kaczynskich - w swoim zakompleksieniu sa nieodpowiedzialni i z
                    duzym entuzlazmem "przylozyli by" kazdemu ktory sie im sprzeciwil albo co gorsza
                    zazartowl
                    • silesius.monachijski Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 18:07
                      Przypomnij sobie przedwyborcze propozycje PO dla PiS-u: jesli wygramy, to
                      powstanie rzad autorski, a PiS-koalicjant powinien go poprzec. I to nie byly
                      zarty

nawrocony1 napisał:

> bac sie trzeba Kaczynskich - w swoim zakompleksieniu sa nieodpowiedzialni i z
                      > duzym entuzlazmem "przylozyli by" kazdemu ktory sie im sprzeciwil albo co
                      gorsz
                      > a
                      > zazartowl
                      • nawrocony1 Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 18:19
                        i bardzo dobrze - slowo powinien - robi tu roznice - bo powinien to nie to samo
                        co musi tak wiec PIS sobie robi rzad autorski a PO powinno ale nie musi bo nie
                        ma w tym zadnego interesu
                        • silesius.monachijski Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 18:24
                          Wiem, wiem to od dawna: Tusk ma interes w rozwaleniu PO, bo Kaczynski mu placi.
                          O cene spierali sie u abp. Goclowskiego. cha, cha, cha

nawrocony1 napisał:

> i bardzo dobrze - slowo powinien - robi tu roznice - bo powinien to nie to
                          samo
                          > co musi tak wiec PIS sobie robi rzad autorski a PO powinno ale nie musi bo nie
                          > ma w tym zadnego interesu
                          • nawrocony1 Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 18:28
                            a mogl brac co daja i w nogi
              • nawrocony1 Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 18:00
                co ty chrzanisz - wspolodpowiedzialnosc? - trzeba najpierw wspolrzadzic.

jakby cie ktos zaoferowal wspolprace i powiedzial ty t k..wa rob tak jak ci
                powiem a ja bede za kase odpowiadal - ty bedziesz odpowiedzialny za wyniki a ja
                za dzielenie kasy..
                • silesius.monachijski Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 18:05
                  przyklad pasuje jak piesc do nosa. Dwa ministerswta strategiczne: MSZ (wraz ze
                  spolpraca z UE: czyli duza kasa) i MON, a przede wszytskim unkcja marszalka
                  sejmu (czyli mozliwosc odpowiedniego dopuszczania - albo blokowania - ustaw pod
                  glosowanie), to naprawde b. duzo, jak na partie, ktora dwukrotnie przegrala
                  wybory. Przypomnij sobie bunczuczne oswiadczenia Tuska, Schetyny i Komorwskiego
                  przed wyborami parlamentarnymi. Mowili wtedy, ze powstanie rzad autorski, a
                  rola PiS-u powinna sie ograniczyc do poparcia takiej koncepcji. I kto tu ma
                  dobra, a kto zla wole?
                  nawrocony1 napisał:

> co ty chrzanisz - wspolodpowiedzialnosc? - trzeba najpierw wspolrzadzic.
                  >
                  > jakby cie ktos zaoferowal wspolprace i powiedzial ty t k..wa rob tak jak ci
                  > powiem a ja bede za kase odpowiadal - ty bedziesz odpowiedzialny za wyniki a
                  ja
                  > za dzielenie kasy..
                  • nawrocony1 Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 18:16
                    chzanisz jak zwykle - chlopaki na podworku moga ci zademonstrowac rownowage
                    jak wybieraja druzyny do gry w pilke:

1. rzucaja moneta
                    2. ten co wylosowal (zalozmy PIS) wybiera pierwszego zawodnika (ministerstwo)
                    3. przeciwnik (znaczy koalicjant) drugiego
                    4 itd.

na dokladke v-ce ministrow powinni sobuie z przeciwleglych ugrupowac dobrac
                    i jeszcze jedno - ze wzgledu na zachowanie rownowagi ten pierwszy co zaczyna
                    wybierac powinien byc z PO (bo PIS zaczyna od premiera)

tak to zapewne rzegralo sie w Niemczech
                    • silesius.monachijski Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 18:19
                      ale to ty raczej "chrzanisz": rozmowy koalicyjne to nie rzucanie moneta. a poza
                      tym w propozycji PiS-u "stoi jak byk", ze wiceminstrami beda zawsze
                      przedstawiciele koalicjanta, czyli: ministerstwo PiS, wiceminister PO, i vice
                      versa.

nawrocony1 napisał:

> chzanisz jak zwykle - chlopaki na podworku moga ci zademonstrowac rownowage
                      > jak wybieraja druzyny do gry w pilke:
                      >
                      > 1. rzucaja moneta
                      > 2. ten co wylosowal (zalozmy PIS) wybiera pierwszego zawodnika (ministerstwo)
                      > 3. przeciwnik (znaczy koalicjant) drugiego
                      > 4 itd.
                      >
                      > na dokladke v-ce ministrow powinni sobuie z przeciwleglych ugrupowac dobrac
                      > i jeszcze jedno - ze wzgledu na zachowanie rownowagi ten pierwszy co zaczyna
                      > wybierac powinien byc z PO (bo PIS zaczyna od premiera)
                      >
                      > tak to zapewne rzegralo sie w Niemczech
                      • nawrocony1 Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 18:22
                        moze - ale tutaj widze elementarna rownowage a nie widze jej jak jedna strona
                        mowi mi co powinienem wybrac bo to jest rowne.

KAZDY NEGOCJATOR POWIE CI ZE TO DZIALA TAK:
                        1. Ja kroje tort 2. ty wybierasz kawalek

- wtedy kazdy ma poczucie ze jezeli jesli jest poszkodowany to na wlasne zyczenie
                        • silesius.monachijski Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 18:29
                          jeszce raz mowie: ktos w tych wyborach - przypomne demokratycznych - wygral,
                          czyli ktos uzyskal od wyborcow przyzwolenie na realizacje swojego programu.
                          Pomimo tego proponuje partnerowi koalicyjnemu daleko idace ustepstwa (wspolny
                          program ustalaja eksperci), polowe stanowsik w rzadzie i funckje marszalka
                          sejmu. Prawde powiedziawszy, to jest na PiS (a szczegolnie na Marcinkiewicza,
                          za probe podzielenia MSWiA, zeby dogodzic Rokicie) mocno wkurzony. PO zachowuje
                          sie, jak zachowuje, bo PiS ciagle wiecej dawal i dawal, a im ciagle bylo za
                          malo, choc wyborcy dwukrotnie odrzucili ich program w wyborach

nawrocony1 napisał:

> moze - ale tutaj widze elementarna rownowage a nie widze jej jak jedna strona
                          > mowi mi co powinienem wybrac bo to jest rowne.
                          >
                          > KAZDY NEGOCJATOR POWIE CI ZE TO DZIALA TAK:
                          > 1. Ja kroje tort 2. ty wybierasz kawalek
                          >
                          > - wtedy kazdy ma poczucie ze jezeli jesli jest poszkodowany to na wlasne
                          zyczen
                          > ie
                          • nawrocony1 Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 18:35
                            to nie jest ameryka kolego gdzie wygrywajac o jeden glos bierzesz wszystko.
                            Tutaj PIS nie ma wiecej niz 50% wiec musi tworzyc koalicja (jawna lub ukryta)
                            a skoro tak to MUSI sie dogadac (a proporcje miedzy PIS i PO so jak 54:46 -
                            wiec niemal rowno w liczbie wyborcow to tylko 300tys glosow!) i w tym ukladzie
                            traktowanie koalicjanta na zasadzie "ja decyduje ty mozesz co najwyzej to
                            zaakceptowac" jest zboczone - stad mowie roznica miedzy polsza a niemcami - w
                            niemczech nikt rozsadny nie podchodzilby do koalicji tak zeby przy prawie
                            rownomiernej liczbie glosow dyktowac warunki - a jedynie nagecjowac
                            • silesius.monachijski Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 18:42
                              wiem, ze to nie ameryka, wiec powolalem sie na Niemcy. a w niemczech: mimo, ze
                              spd byla jeszcze blizej cdu w wyborach parlamentarnych (niz PO w stosunku do
                              PiS-U. sprawdz roznice procentowe), to dostala mniej. po nie moze - i nie chce -
                              pogodzic sie z podwojna porazka w wyborach (przypominam, ze Kaczynski dostal w
                              wyborach prezydenckich ponad 8 % glosow mniej). taka postawe nazywam albo
                              glupota, albo glupia arogancja

nawrocony1 napisał:

> to nie jest ameryka kolego gdzie wygrywajac o jeden glos bierzesz wszystko.
                              > Tutaj PIS nie ma wiecej niz 50% wiec musi tworzyc koalicja (jawna lub ukryta)
                              > a skoro tak to MUSI sie dogadac (a proporcje miedzy PIS i PO so jak 54:46 -
                              > wiec niemal rowno w liczbie wyborcow to tylko 300tys glosow!) i w tym
                              ukladzie
                              > traktowanie koalicjanta na zasadzie "ja decyduje ty mozesz co najwyzej to
                              > zaakceptowac" jest zboczone - stad mowie roznica miedzy polsza a niemcami - w
                              > niemczech nikt rozsadny nie podchodzilby do koalicji tak zeby przy prawie
                              > rownomiernej liczbie glosow dyktowac warunki - a jedynie nagecjowac
                              • nawrocony1 Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 19:05
                                mieszasz wybory prezydenckie z parlamentarnymi
                                policz ile ma PIS 13% spoleczenstwa glosowalo nan na
                                PO 300tys mniej czyli 1.5% elektoratu

To nie niemcy i tylko przypadkiem wybory prezydenckie polaczyly sie z
                                parlamentarnymi. A w parlamencie nie ma bezwzglednej wiekszosci gdyby PIS mial
                                51% mandatow poselsich zapewniam cie ze nie proponowalby PO ani stolka

Tlumacze ci ze jak sie chce zawrzec koalicje to TRZEBA koalicjanta PRZEKONAC
                                nawet jesli to maly koalicjant a w tym przypadku porownywalny (liczac elektorat)
                                nie wiem jak w niemczech Merkel Schredera przekonala ale o tym jakie
                                ministerstwa dostalo SPD obywatele dowiedzieli sie PO PODPISANIU UMOWY (a wiec
                                po negocjacjach) a nie przed negocjacjami (CZYLI MY WAM MOZEMY DAC TO A TO A CO
                                DO INNEGO WARIANTU TO WARA!)
                                • silesius.monachijski Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 19:17
                                  no i znowu pleciesz; przeciez cdu chciala rzadu z fdp; nie mieli wiekszosci,
                                  wiec probowali wspolnie z zielonymi (tzw: "koalicja jamajska" - chodzilo o
                                  kolory partii); dopiero, jak to sie nie udalo (a spd nie chciala z zielonymi i
                                  Lafontainem), to zaczely sie rozmowy o wielkiej koalicji; plusem spd jest to,
                                  ze zrozumiala, ze trzeba sie dogadac, nawet jezeli politycznie (i przy podziale
                                  stolkow) na tym straca; PO do dzisiaj nie pogodzila sie z przegrana
                                  (obiektywna: kto nie poszedl na wybory, i zrezygnowal z mozliwosci
                                  wspoldecydowania za losy panstwa, ten sam sobie winien). W Polsce - wiem, ze to
                                  cie boli - cala wina jest po stronie PO. I zadne prtopandowe odwracanie kota
                                  ogonem tego nie zmieni

nawrocony1 napisał:

> mieszasz wybory prezydenckie z parlamentarnymi
                                  > policz ile ma PIS 13% spoleczenstwa glosowalo nan na
                                  > PO 300tys mniej czyli 1.5% elektoratu
                                  >
                                  > To nie niemcy i tylko przypadkiem wybory prezydenckie polaczyly sie z
                                  > parlamentarnymi. A w parlamencie nie ma bezwzglednej wiekszosci gdyby PIS mial
                                  > 51% mandatow poselsich zapewniam cie ze nie proponowalby PO ani stolka
                                  >
                                  > Tlumacze ci ze jak sie chce zawrzec koalicje to TRZEBA koalicjanta PRZEKONAC
                                  > nawet jesli to maly koalicjant a w tym przypadku porownywalny (liczac
                                  elektorat
                                  > )
                                  > nie wiem jak w niemczech Merkel Schredera przekonala ale o tym jakie
                                  > ministerstwa dostalo SPD obywatele dowiedzieli sie PO PODPISANIU UMOWY (a wiec
                                  > po negocjacjach) a nie przed negocjacjami (CZYLI MY WAM MOZEMY DAC TO A TO A
                                  CO
                                  > DO INNEGO WARIANTU TO WARA!)
                                  • nawrocony1 Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 19:38
                                    i znow nie na temat odpowiadasz - mowie ze negocjacja to nie propozycja dana z
                                    gory a tu marcinkiewicz wybieg do tv i pokazuje jaki on chojny - zanim jeszcze
                                    cokolwiek zostalo ustalone (zreszta sam przyznal ze za wczesnie wybigl - tylko
                                    pozostaje pytanie dlaczego?)
                                    • silesius.monachijski Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 19:44
                                      bo jest troche naiwny - poczytaj wywiad z kaczynskim w gw. marcinkiewicz
                                      uwierzyl, ze "koledzy i przyjaciele" z PO sa tacy jak on: nic, tylko wspolni i
                                      szybko do roboty. troche sie przeliczyl. ale to nie jego wina. "do tanga trzeba
                                      dwojga", jak spiewa cugowski z budki suflera, senator pis-u

nawrocony1 napisał:

> i znow nie na temat odpowiadasz - mowie ze negocjacja to nie propozycja dana z
                                      > gory a tu marcinkiewicz wybieg do tv i pokazuje jaki on chojny - zanim jeszcze
                                      > cokolwiek zostalo ustalone (zreszta sam przyznal ze za wczesnie wybigl - tylko
                                      > pozostaje pytanie dlaczego?)
                                      • nawrocony1 Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 19:50
                                        PIS wcale nie chce koalicji - i wypuscilo marcinkieiwcza by zrobil przedstawienie
                                        • silesius.monachijski Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 20:00
                                          kto nie chce koalicji, to widac; nie nalezy klocic sie z faktami

nawrocony1 napisał:

> PIS wcale nie chce koalicji - i wypuscilo marcinkieiwcza by zrobil
                                          przedstawien
                                          > ie
                                          • nawrocony1 Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 20:08
                                            oczywiscie ze widac - wystarczy dac takie warunki by druga strona nie mogla ich
                                            zaakceptowac

metoda prosta: niemieckie ultimatum wobec polski w 39tym moglo przeciez byc
                                            przez polske zaakceptowane - a tak w opinii francuzow wyszlismy na prowokatorow
                                            ktorzy dla wlasnych niepojetych celow zniszczyli pokoj. Podobnie sie ma obecnie
                                            rzecz z naszym uprzedzeniem do rosji - europa uwaza ze mamy fobie!

wszystko zalezy od punktu widzenia a ten zalezy od punktu siedzenia
                                            • silesius.monachijski Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 20:31
                                              drogi nawrocony: ten przyklad jest nietrafiony, i nie na miejscu. dyskutujmy,
                                              klocmy sie, wysmiewajmy naszych politycznych "przeciwnikow", ale troche mniej
                                              chamstwa: jak mozesz kaczorow i pis porownywac do hitlera i nsdap? czy ja ma
                                              zaczac tez z podobnymi argumentami? mamy zaczac od munduru wehrmachtu dziadka
                                              tuska? moze tu znalazlyby sie podobienstwa wyrazniejsze, niz w przypadku
                                              kaczorow? i po co to? pozostanmy lepiej przy temacie, i klocmy sie na temat;
                                              .
                                              pozdr

nawrocony1 napisał:

> oczywiscie ze widac - wystarczy dac takie warunki by druga strona nie mogla
                                              ich
                                              > zaakceptowac
                                              >
                                              > metoda prosta: niemieckie ultimatum wobec polski w 39tym moglo przeciez byc
                                              > przez polske zaakceptowane - a tak w opinii francuzow wyszlismy na
                                              prowokatorow
                                              > ktorzy dla wlasnych niepojetych celow zniszczyli pokoj. Podobnie sie ma
                                              obecnie
                                              > rzecz z naszym uprzedzeniem do rosji - europa uwaza ze mamy fobie!
                                              >
                                              > wszystko zalezy od punktu widzenia a ten zalezy od punktu siedzenia
                                              • nawrocony1 Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 20:53
                                                przyklad nie porownuje kaczorow do hitlera tylko pokazuje ze demonstrowanie
                                                warunkow niekoniecznie oznacza dobra-chec dzialania i ze ogolne wrazenia moga
                                                sie mijac z prawda - zwlaszcza ze zastanawiajaca jest tutaj 'ostentacyjnosc'
                                                dzialan ze strony marcinkiewicza - przy jednoczesnym milczeniu kaczynskiego,

Niezaleznie od tego jak ty to interpretujesz moja interpretacja tez jest
                                                poprawna a pokazuje ze caly proces negocjacji jest naznaczony duzym poziomem
                                                braku zaufania
                                                a brak zaufania to konsekwencja umizgow kaczynskiego i jego swity do leppera i
                                                rydzyka podczas wyborow.
                                                • silesius.monachijski Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 21:06
                                                  jako doswiadczony negocjator doskonale wiecz, ze po probowala zagonic pis do
                                                  naroznika: wymusic najkorzystniejsze dla siebie warunki negicjacji i
                                                  jednoczesnie straszyc opinie publiczna lepperem i rm; nie wypalilo, bo pis tez
                                                  nie "w ciemie bity"; lepper okazuje sie byc na czasie super cwany: ma pewnie
                                                  swietnych doradcow; list otwarty do kwacha, a potem wywiad dla rm swiadcza o
                                                  tym, ze "jedrek" jest madrzejszy, niz chcieliby tego i po i pis i gw; on tez
                                                  chce brac udzial w grze; pis, nie majac zadnej gwarancje na koalicje z po
                                                  (obrazona), i chcac realizowac swoj program wyborczy, nie moze atakowac leppera
                                                  (wtedy przedterminowe wybory sa pewne); dopoki po nie zmadrzeje, i nie pogodzi
                                                  sie z faktem swojej podwojnej porazki, to nie widze szansy, zeby zaczac walczyc
                                                  z lepperem; co wiecej: arogancka postawa po doprowadzi do tego, ze notowania
                                                  leppera wzrosna (przestanmy myslec ideologicznie, a zajmijnmy sie faktami, a te
                                                  sa jednoznaczne: gdzie dwoch sie bije, tam trzeci korzysta); jezeli tusk tak
                                                  bardzo boi sie leppera (ja tez nie wiem do konca, czago on chce, ale sytuacje
                                                  rozgrywa swietnie), to powinien raz jeszcze doglebnie przemyslec swoja postawe
                                                  w negocjacjach z pisem. Fakty sa nieublagane: dyletancka postwa tuska w
                                                  negocjacjach nagania zwolennikow lepperowi; czasami: zeby to lepiej zrozumiec,
                                                  slucham rm: widac, ze lepper staje sie coraz bardziej pewny siebie; dopoki po
                                                  nie wejdzie do koalicji, i nie poprze rzadu, pis nie moze zaatakowac leppera;
                                                  inaczej nowe wybory, i przyrost glosow wyborcvzych dla SO i SLD; trudna
                                                  sytuacja, wiec moze Ty cos sensownego tuskowi doradzisz?

nawrocony1 napisał:

> przyklad nie porownuje kaczorow do hitlera tylko pokazuje ze demonstrowanie
                                                  > warunkow niekoniecznie oznacza dobra-chec dzialania i ze ogolne wrazenia moga
                                                  > sie mijac z prawda - zwlaszcza ze zastanawiajaca jest tutaj 'ostentacyjnosc'
                                                  > dzialan ze strony marcinkiewicza - przy jednoczesnym milczeniu kaczynskiego,
                                                  >
                                                  > Niezaleznie od tego jak ty to interpretujesz moja interpretacja tez jest
                                                  > poprawna a pokazuje ze caly proces negocjacji jest naznaczony duzym poziomem
                                                  > braku zaufania
                                                  > a brak zaufania to konsekwencja umizgow kaczynskiego i jego swity do leppera i
                                                  > rydzyka podczas wyborow.
                                                  • nawrocony1 Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 21:49
                                                    jako negocjator wiesz ze PIS traktuje PO jako pokonanego i nie daje mu szans na
                                                    rowne traktowanie (choc wiesz ze przegrany w niemczech dostal nieco wiecej
                                                    ministerstw niz wygrany - wlasnie po to by sie poczul win-win)

i to jest wlasnie problem PISu - mysli ze wygrana to dyktowanie warunkow
                                                    a tak jak na poczatku mowilem "niech pokroja tort i daza wybrac kawalek" - to
                                                    szkolny przyklad!
                                                  • silesius.monachijski Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 22:01
                                                    w Niemczech jest sytuacja podobna jak w Polsce: przegrany dostal tez 50 %
                                                    ministerstw (klotnia o to, czy jedno wiecej, czy mniej), ale podzial podobny:
                                                    MSW dla CDU, MSZ dla SPD; i w Niemczech CDU nigdy nie zgodzilaby sie na to,
                                                    zeby SPD wziela szefa Bundestagu (podobnie jak w Polsce moze dopuszczac badz
                                                    blokowac projekty ustwa). w tym sensie PiS jest bardziej "miekki" niz CDU
                                                    (chociaz podwojnie wygral wybory); SPD ma "zdrowy rozsadek"; PO raczej nie

nawrocony1 napisał:

> jako negocjator wiesz ze PIS traktuje PO jako pokonanego i nie daje mu szans
                                                    na
                                                    > rowne traktowanie (choc wiesz ze przegrany w niemczech dostal nieco wiecej
                                                    > ministerstw niz wygrany - wlasnie po to by sie poczul win-win)
                                                    >
                                                    > i to jest wlasnie problem PISu - mysli ze wygrana to dyktowanie warunkow
                                                    > a tak jak na poczatku mowilem "niech pokroja tort i daza wybrac kawalek" - to
                                                    > szkolny przyklad!
                                      • nawrocony1 Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 19:56
                                        to juz jest gra Kaczynskiego - nikt normalny nie buduje koalicji wysylajac
                                        pod-komendnego do negocjacji nad koalicja (chyba ze nie ma zamiaru tej koalicji
                                        utworzyc)
                                        To Kaczynski powinien wpierw sie dogadac z Tuskiem a nie Marcinkiewicz z Rokita
                                        • silesius.monachijski Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 20:03
                                          ale to tusk od poczatku nie chcial: nawet na wymuszone przez po spotkanie przed
                                          kamerami - tuz po wyborach parlantarnych (tam byl Kaczynski) Tusk=szef partii
                                          nie przybyl; to raczej tusk probowal sterowac z "tylnego siedzenia", liczac, ze
                                          wygra wybory prezydenckie; nie wygral, i sie na Polske i PiS obrazil

nawrocony1 napisał:

> to juz jest gra Kaczynskiego - nikt normalny nie buduje koalicji wysylajac
                                          > pod-komendnego do negocjacji nad koalicja (chyba ze nie ma zamiaru tej
                                          koalicji
                                          > utworzyc)
                                          > To Kaczynski powinien wpierw sie dogadac z Tuskiem a nie Marcinkiewicz z
                                          Rokita
                                          • nawrocony1 Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 20:13
                                            tusk w tym czasie byl w trakcie kampanii na prezydenta.
                                            sek w tym ze w tym czasie Marcinkiewicz mogl rozmawiac z Rokita i bylo OK
                                            Ale po tym to Marcinkewicz przejal inicjatywe tworzenia koalicji - a to juz bylo
                                            co najmniej smieszne - bo on moze tylko realizowac ustalenia koalicyjne

Zanim cokolwiek powiedzoial do kamer powinien zaczekac na rozmowe Kaczynski-Tusk
                                            bo to oni uklad koalicyjny mogli sygnowac a nie on ani Rokita
                                            • silesius.monachijski Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 20:35
                                              ale nie zapomnij: poza rokita nikt z marcinkiewiczem nie chcial rozmawiac, i to
                                              nawet po zapewnieniu pis-u, ze marcinkiewicz jest premierem na 4 lata (takiej
                                              deklaracji zazadala po); prosze raz jeszcze: analizujmy fakty, i nie odwracaj
                                              kota ogonem; tusk chcial "wykolegowac" lecha kaczynskiego, kiedy zadal, zeby j.
                                              kaczynski objal teke premiera (w ten sposob wygralby wybory prezydenckie);
                                              kiedy ta "sztuczka" sie powiodla, tusk dalej kombinowal, jak tu w rozmowach
                                              koalicyjnych zrobic z pis-u oszolomow; znow sie nie udalo, itd., itp.; tusk ma
                                              teraz powazny problem z samym soba i ze swoja partia

nawrocony1 napisał:

> tusk w tym czasie byl w trakcie kampanii na prezydenta.
                                              > sek w tym ze w tym czasie Marcinkiewicz mogl rozmawiac z Rokita i bylo OK
                                              > Ale po tym to Marcinkewicz przejal inicjatywe tworzenia koalicji - a to juz
                                              byl
                                              > o
                                              > co najmniej smieszne - bo on moze tylko realizowac ustalenia koalicyjne
                                              >
                                              > Zanim cokolwiek powiedzoial do kamer powinien zaczekac na rozmowe Kaczynski-
                                              Tus
                                              > k
                                              > bo to oni uklad koalicyjny mogli sygnowac a nie on ani Rokita
                                              • nawrocony1 Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 20:56
                                                k. a dlaczego znim mial ktos rozmawiac!
                                                to ci mowie w momenci kiedy skonczyly sie wybory prezydenckie
                                                Kaczynski powinien zaprosic Tuska do rozmow a nie robic to przez przedstawienia
                                                telewizyjne Marcinkiewicza - to byla oczywista proba dyskredytacji partnera

to tak jakby Schetyna powiedzial ze bedzie koalicje ustawial z Ziobro!
                                                • silesius.monachijski Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 21:26
                                                  znow - jako negocjator - popelniasz jednak maly blad. tusk przegral, i to
                                                  podwojnie, wybory. to raczej on powinien byl zadzwonic do kaczynskiego i
                                                  powiedziec: ok, bardzo wysoko obstawialem stawke, przegralem (jest mi przykro i
                                                  wk... mnie to), ale teraz: pogadajmy. ty wygrales, wiec - zrozumiale - masz
                                                  wszytskie asy w rekawie; ale pogadajmy; i tobie i mnie zalezy na tym, zeyb
                                                  Polsce bylo lepiej; a tusk zachowuje sie mniej wiecej tak: dobra, przegralem
                                                  wybory, ale to ja - i wspierajace mnie media i "iine sily" - dyktujemy warunki;
                                                  wejde z toba do koalicji (a co mnie obchodzi, ze juz dwa razy´wyborcy dali
                                                  mi "kopa"), ale pod moimi warunkami; i ty uwazasz, ze to jest: rozsadne,
                                                  racjonalne i swiadczy o dojrzalosci politycznej (i negocjacyjnej) tuska? nie,
                                                  tusk swoja postawa w negocjacjach koalicyjnych osmieszyl sie do cna; jesli
                                                  naprawde jestes doswiadczonym negocjatorem, to musiscz przyznac mi racje; raz
                                                  jeszcze powtarzam: jesli tusk dalej bedzie szefem partii, i bedzie sie tak
                                                  infantylnie zachowywac, to widze tylko rozpad po w najblizszym czasie. i dalej
                                                  proponuje 100 € w zakladzie, ze po szybko sie rozpadnie; tusk pokazal, kim
                                                  naprawde jest: smiesznym bufonem; sorry, ze to cie moze urazic, ale wsrod
                                                  zwolennikow pis-u tez nie sa "glaby" i zasady funkcjonowania rzeczywistosci
                                                  dobrze znany. narazie tusk i po przegrywaja z kretesem;
                                                  • nawrocony1 Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 21:42
                                                    no i wlasnie ty masz problem bo ustwiasz sie nie jako negocjator tylko zwyciezca
                                                    - a roznica w wyborach do sejmu nie byla duza 300tys glosow to 1.5% elektoratu
                                                    to jest wlasnie brak umiejetnosci negocjacji ze strony PIS nie daje szans na
                                                    uklad win-win

bylo pare analiz ze strony i socjologow i mediatorow i dokladnie mowili to PIS
                                                    zachowuje sie jak zwyciezca w jedynie jest pierwszy na liscie zwyciezca moglby
                                                    byc jakby mial 50% glosow (albo ze 2 x wiecej niz koalicjant)
                                                  • silesius.monachijski Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 21:55
                                                    nawrocony: nie odwracaj kota ogonem: po przed wyborami tez nie mowila, o ile
                                                    wygra, mowila, ze jak wygra, to ona dyktuje warunki (tusk bardzo dokladnie o
                                                    tym mowil); nie chodzi o 2%, o 5 %, czy o 20%; jeden wygral, a drugi
                                                    przegral;´i zawsze (podaj mi inne zrodla( wygrywajacy (a w wyborach
                                                    prezydenckich - mimo kampanii medialnej - bylo to ponad 8 %) wygrywajacy
                                                    dyktuje warunki (tak jest juz od wiekow, i nie widze mozliwosci zmiany
                                                    formuly); skoro PO nie bylo w stanie przechylic szali zwyciestwa (dwukrotnie)
                                                    na swoja strone, to musie sie ze swoja porazka pogodzic; inaczej: to wyglada na
                                                    dziecinade ze strony tuska i po; ty chcialbys, zeby pis przyznal po jakis
                                                    specjalny status, na specjalnych warunkach w negocjacjach; wytlumacz mi,
                                                    prosze, z jakiej racji? dlatego tylko, ze po popieraja tzzw. "niezalezne
                                                    media"; a niech spadaja na drzewo! kto im jeszcze po ostatniej agitacji na
                                                    rzecz tuska i po uwierzy? no, chyba glupiec jakis; po musi zaakceptowac punkt
                                                    wyjsci do negocjacji: podwojnie z tuskiem przegrane wybory; basta!

nawrocony1 napisał:

> no i wlasnie ty masz problem bo ustwiasz sie nie jako negocjator tylko
                                                    zwyciezc
                                                    > a
                                                    > - a roznica w wyborach do sejmu nie byla duza 300tys glosow to 1.5%
                                                    elektoratu
                                                    > to jest wlasnie brak umiejetnosci negocjacji ze strony PIS nie daje szans na
                                                    > uklad win-win
                                                    >
                                                    > bylo pare analiz ze strony i socjologow i mediatorow i dokladnie mowili to PIS
                                                    > zachowuje sie jak zwyciezca w jedynie jest pierwszy na liscie zwyciezca moglby
                                                    > byc jakby mial 50% glosow (albo ze 2 x wiecej niz koalicjant)
          • nawrocony1 Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 17:46
            podobnie jak kaczynski nie jestes dla mnie wiarygodny
            - lepiej sie z kaczorem zaloz
            • silesius.monachijski Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 17:52
              Z Kaczorem sie nie zaloze, bo nie jestem filantropem. Stawianie 100 € na rozpad
              PiS-u to bylyby w tym momencie pieniadze wyrzucone w bolto. Z Tuskiem i PO-
              wcami chetnie sie zaloze, ze PO sie rozpadnie: tu szansa wygranej jest bardzo
              wielka. Ciekawe byloby, gdyby w tego typu prognozy zaczely grac domy
              bukmacherskie. Chcialbym wiedziec, ile placa za wygrana w jednym i drugim
              przypadku

nawrocony1 napisał:

> podobnie jak kaczynski nie jestes dla mnie wiarygodny
              > - lepiej sie z kaczorem zaloz
          • wet3 Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 17:51
            silesius.monachijski napisał:

> Pozyjemy. zobaczymy. A ja w dalszym ciagu - z uporem maniaka - podtrzymuje
            > propozycje zakaldu (stawiam 100 €), ze PO w niedlugim czasie sie rozpadni
            > e
            > (zerszta podobnie sadzi Jaroslaw Kurski). Czy ktos ten zaklad podejmuje? He,
            PO
            > -
            > owcy, tchorzycie?

Oby to co powiedziales sprawdzilo sie! Cos mie sie jednk wydaje, ze popelniasz
            blad. Nie doceniasz przeciwnika(ow)!
            • silesius.monachijski Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 18:13
              poczytaj sobie tekst Jaroslawa Kurskiego: PO to takie szlacheckie pospolite
              ruszenie (podobnie jak wczesniej AWS). Oni nie sa zadna zorganizowana partia,
              co wiecej wyrzucili w tym roku swojego najlepszego esperta od gospodarki, p.
              Zyte Gilowska, tylko dlatego, ze HGW bala sie konkurecji Zyty w Warszawie (ta
              sprawa z synem to "pikus" w porownaiu z aferami Lewandowskiego, Merkla czy
              Schetyny, a takze tego kolesia z Lublina, ktory bezposrednio byl zainteresowany
              1 miejscem na liscie wyborczej w Lublinie-kosztem wybranego przez PO Lublin
              Piotra Gilowskiego, a ktory jest bliskim przyjacielem aresztowanego ostatnio
              szefa RN Polskiego Radia). PO kloci sie miedzy soba: dorzcuce
              jeszcze "wyciecie" przez Tuska i ferajne ludzi Rokity z pierwszych miejsc list
              wyborczych przed wyborami parlamentarnymi. Mnie sie wydaje, ze dla PO wybory
              odbyly sie duzo za wczesnie - nie zdazyli sie zorganizowac jak PiS przez 4
              lata - i teraz maja z tym duzy problem

wet3 napisał:

> silesius.monachijski napisał:
              >
              > > Pozyjemy. zobaczymy. A ja w dalszym ciagu - z uporem maniaka - podtrzymuj
              > e
              > > propozycje zakaldu (stawiam 100 €), ze PO w niedlugim czasie sie ro
              > zpadni
              > > e
              > > (zerszta podobnie sadzi Jaroslaw Kurski). Czy ktos ten zaklad podejmuje?
              > He,
              > PO
              > > -
              > > owcy, tchorzycie?
              >
              > Oby to co powiedziales sprawdzilo sie! Cos mie sie jednk wydaje, ze
              popelniasz
              > blad. Nie doceniasz przeciwnika(ow)!
              • nawrocony1 Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 18:24
                sek w tym ze solidarnosc w 80tych latach tez tak byla postrzegana.
                • silesius.monachijski Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 18:31
                  no sorry, ale wiceprzewodniczacym Solidarnosci, i autorem jej programu byl Lech
                  Kaczynski, a nie Donald Tusk

nawrocony1 napisał:

> sek w tym ze solidarnosc w 80tych latach tez tak byla postrzegana.
                  • nawrocony1 Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 18:38
                    no i oczywiscie zapominasz o twoim ulubionym Bolku (bo kaczynski to w tej grupie
                    po piwo biegal i za to ma walsie za zle)

- chcialem ci jednak powiedziec ze uzylem solidarnosci jako porownanie do tego
                    ze ugrupowanie moze miec swoj potencjal mimo ze poziom organizacji jest slaby
                    • silesius.monachijski Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 18:48
                      a tu sie mylisz: przypominam sobie wypowiedz walesy po wygranych wyborach w
                      1990 roku, ze nie byloby walesy i solidarnosci bez Kaczynskich. po roku ich z
                      kacelarii wyrzucil. podobnie bylo z rydzykiem i rm: tuz przed 2 tura wyborow w
                      1995 roku chwalil rydzyka wnieboglosy (prawie go kanonizowal), a teraz na niego
                      szczeka. slyszalem ostatnio w rm wypowiedzi walesy z 1995 roku: ale mialem ubaw!

nawrocony1 napisał:

> no i oczywiscie zapominasz o twoim ulubionym Bolku (bo kaczynski to w tej
                      grupi
                      > e
                      > po piwo biegal i za to ma walsie za zle)
                      >
                      > - chcialem ci jednak powiedziec ze uzylem solidarnosci jako porownanie do tego
                      > ze ugrupowanie moze miec swoj potencjal mimo ze poziom organizacji jest slaby
                      • nawrocony1 Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 19:07
                        odbiegasz od tematu
                        • silesius.monachijski Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 19:20
                          nie odbiegam: pokazuje zlosliwe przemilczanie roli Kaczynskich w tworzeniu
                          Solidarnosci (zwiazek, tudziez panstwo Gwiazda, pani Walentynowicz i pan
                          Borusewicz poparli wlasnie ich), jak i arogancje Walesy;

nawrocony1 napisał:

> odbiegasz od tematu
                          • nawrocony1 Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 19:31
                            z tym tylko ze Borusewicz jakos diwnie nie godzi sie na te zagrywki
                            • silesius.monachijski Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 19:38
                              ale sam dobrze wie, kto to tusk, dlatego nie jego poparl (podobnie jak
                              plazynski) wszyscy sa z gdanska: nie dziwi cie taka postawa obydwu dobrych
                              znajomych tuska (tusk pracowal w latach 80-tych w firmie plazynskiego, zeby
                              grosza dorobic); ja sie jednak troche dziwie, i pytam: dlaczego?

nawrocony1 napisał:

> z tym tylko ze Borusewicz jakos diwnie nie godzi sie na te zagrywki
                              • nawrocony1 Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 19:45
                                to sie zapytaj plazynskiego :)

no poza tym mozna sie wilu pytac
                                dlaczego kluska przeszedl - (przejzal czy oferte dostal)
                                religa przeszedl - (przejzal czy oferte dostal)
                                • silesius.monachijski Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 20:07
                                  widzisz, jacy wy PO-wcy jestescie: Religia poparl Tuska w wyborach
                                  prezydenckich, to bylo OK; Religa - powiedzial, ze chodzi o racje stanu - objal
                                  ministerstwo zdrowia, to jest be; znam Relige, bo uratowal w klinice w Zabrzu
                                  zycie jednemu z czlonkow mojej rodziny: to zacny i dostani czlowiek; naprawde
                                  zadnych lapowek nie potrzebuje (slawy tez), bo wiele w zyciu osignal; sam
                                  wiesz, ze objecie przez niego MZ to dla niego wielkie ryzyko: cieszy sie w
                                  spoleczenstwie niekwestionowanym autorytetem, pieniadze ma, a jednak - dla
                                  Polski - tak wiele zaryzykowal. Chapeau bas prof. Religa! Trzymam kciuki, zeby
                                  sie udalo

nawrocony1 napisał:

> to sie zapytaj plazynskiego :)
                                  >
                                  > no poza tym mozna sie wilu pytac
                                  > dlaczego kluska przeszedl - (przejzal czy oferte dostal)
                                  > religa przeszedl - (przejzal czy oferte dostal)
                          • nawrocony1 Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 19:35
                            tyle ze Borusewicz wlasnie jest przeciwko tej szopce PIS-u
                            • silesius.monachijski Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 19:46
                              poczytaj jego wypowiedzi dokladnie: chodzilo tylko o wybor niesiolowskiego na
                              wicemarszalka senatu; w innym wywiadzie nie zostawil na postawie po w
                              negocjacjach "suchej nitki"

nawrocony1 napisał:

> tyle ze Borusewicz wlasnie jest przeciwko tej szopce PIS-u
                              • nawrocony1 Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 19:52
                                a wybor v-ce marszalkow to nie ta sama gra moze?
                                • silesius.monachijski Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 20:11
                                  powiem ci szczerze: niesilowski na kazdym urzedzie, i w kazdej partii bedzie
                                  tylko "bruzdzil". mam pelen szacunek dla jego zaslug w walce z komuna, ale on
                                  ma taki charakter; PO powinna sie bardzo zastanowic, co robi, wystawiajac jego
                                  kandydature (nie chodzi nawet o te jego ciagle pyskowki pod adresem PiS-U).
                                  Niesiolowski - przyznaje, chwalebna postac - do zadnego zespolu sie nie nadaje.
                                  To wielki egocentryk, przekonany - zawsze - o jedynej slusznosci swojego zdania

nawrocony1 napisał:

> a wybor v-ce marszalkow to nie ta sama gra moze?
                                  • nawrocony1 Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 20:26
                                    ja to samo moge powiedziec o Marku Jurku
                                    • silesius.monachijski Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 20:52
                                      nie do konca prawda: od ponad roku jurek niczego zlego o po nie powiedzial
                                      (choc moze przeoczylem; jesli cos masz na haku to "wal smialo"); przygladam sie
                                      obu przyjaciolom (a tak na marginesie: w programie u Olejnik Jurek nie
                                      powiedzial "Stefan wyluzuj", tylko "Stefan przypasuj" - to ponoc ulubione
                                      powiedzonko niesiolowskiego); wydaje mie sie, ze jurek ostatnimi czasy
                                      mocno "przypasowal", a niesolowski niestety nie

nawrocony1 napisał:

> ja to samo moge powiedziec o Marku Jurku
                                      • nawrocony1 Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 20:58
                                        ciekawe bo ja mam wrecz odminne zdanie o Jurku i Niesiolowskim jeszcze z czasu
                                        jak obaj byli w ZChN
                                        • silesius.monachijski Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 21:30
                                          no to chyba rzeczywiscie jestes "nawrocony"; moja b. serdeczna przyjaciolka
                                          (wszytsko by za PO oddala) powiedziala jeszcze 2 miesiace temu: "a po co nam w
                                          PO ten d... niesiolowski, co to tylko muchom nozki z d... wyrywac potrafi";L a
                                          kysz ty stolkowy przelepcu"; nic nie wspominala o jurku; czytam prase i
                                          slucham/ogladam inne media: jurek sie wyciszyl, a niesiolowski jak dowalal, tak
                                          wali dalej; czasami jest naprawde zenujacy, i mi jest przykro, bo wiem, ile w
                                          prl-u dla wolnosci zrobil. powtarzam: to egocentryk, tak zadufany w sobie, ze
                                          go zedna partia "nie strawi";

nawrocony1 napisał:

> ciekawe bo ja mam wrecz odminne zdanie o Jurku i Niesiolowskim jeszcze z czasu
                                          > jak obaj byli w ZChN
                                          • nawrocony1 Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 21:45
                                            no wies ztakich przyziemnych argumentow sie chwytasz - ja mam w rodzinie kilku
                                            PiSowcow to teraz nie wiedza co powiedziec o Kaczynskich - maja ich dosc - i co
                                            z tego wynika?
                                            • silesius.monachijski Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 22:03
                                              po prostu tyle, ze niesiolowski moze byc sobie czlonkiem PO, ale na kandydata
                                              na stanowisko - na ktorego wybor zalezy od obydwu kontrahentow potencjalnej
                                              koalicji - absolutnie sie nie nadaje;

nawrocony1 napisał:

> no wies ztakich przyziemnych argumentow sie chwytasz - ja mam w rodzinie kilku
                                              > PiSowcow to teraz nie wiedza co powiedziec o Kaczynskich - maja ich dosc - i
                                              co
                                              > z tego wynika?
                                            • rerana Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 22:52
                                              Nawrocony co masz powiedzieć?
                                              Powiedz że jesteś takim samym idiotą jak Tusio!!!
      • kwasnajolka7 PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SLD !!!!!! 31.10.05, 17:33
        NAWET SLD JEST LEPSZEJ SYTUACJI
        BO NIE MA TAK WIELKICH OCZEKIWAN OD NICH !
        • qc Chyba w gorszej 31.10.05, 18:42
          Bolszewickie PIS ma naturalnych koalicjantow w partii faszystowskiej oraz
          zaplecze w partii warcholow, zlodziejaszkow i recydywistow.

PO zrzesza ludzi ktorzy latwo odwroca sie na piecie i powroca do swoich
          poprzednich zajec, gdy zrobi sie za ciezko.
          PO walczy o przetrwanie.
          • silesius.monachijski Re: Chyba w gorszej 31.10.05, 18:50
            gratuluje porownania PiS-u do bolszewikow; rozumiem, ze to ci nie pasuje, i ze
            z jakis powodow bardzo nie lubisz braci kaczynskich, ale zeby od razu tak po
            chamsku? to moze przypomnimy poparcie urbana, millera i kwacha dla "liberala"
            tuska; prawda, ze tez bardzo smieszne? a na koniec zdjecie twojego ulubienca z
            PO: tez calkiem zabawne
            .
            www.wirtualnapolonia.com/default.asp?kat=1&PageIndex=10&data=1
            qc napisał:

> Bolszewickie PIS ma naturalnych koalicjantow w partii faszystowskiej oraz
            > zaplecze w partii warcholow, zlodziejaszkow i recydywistow.
            >
            > PO zrzesza ludzi ktorzy latwo odwroca sie na piecie i powroca do swoich
            > poprzednich zajec, gdy zrobi sie za ciezko.
            > PO walczy o przetrwanie.
            • qc I to jest wasz problem 31.10.05, 18:59
              nie potraficie nazwac rzeczy po imieniu.
              powod jednym slowem: ignorancja.
              PiS to partia bolszewicka. Period.
              • silesius.monachijski Re: I to jest wasz problem 31.10.05, 19:05
                jak to nie nazywamy rzeczy po imieniu? a moje posty? PO jest na najlepszej
                drodze do samorozwiazania; tam to dopiero czysty bolszewizm: jeden podcina
                drugiemu galaz, kloca sie miedzy soba, opluwaja obrzydliwie potencjalnego
                koalicjanta: toz to poczatki bolszewizmu; czyzby Tusk - jako historyk - tak
                dokladnie przeczytal "Krotka historie wielkiej bolszewickiej partii" Josifa
                Wissarionowicza?

qc napisał:

> nie potraficie nazwac rzeczy po imieniu.
                > powod jednym slowem: ignorancja.
                > PiS to partia bolszewicka. Period.
      • silesius.monachijski Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 17:38
        jeszcze raz strona o SPD, bo jakos - przypadkiem -cenzorzy GW swoja wlasna
        informacje z serwisu "kasuja" w postach; pytanie tylko, kotku (jak mawial Kot
        Jelenski) dlaczego? mysle, ze odpowiedzi´nie potrzeba
        .
        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2994325.html

> w Niemczech: tez przegrali wybory, i tez dlugo walczyli o fotel kanclerza dla
        > Schroedera; i tez na poczatku byli wobec Merkle i CDU podobnie neiustepliwi,
        > jak PO w Polsce wzgledem PiS-u. Efekty takiego postepowania juz w Niemczech
        > widac:
        > .
        > wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2994325.html.
        > Sadze, ze w Polsce podobnie stanie sie z Tuskiem i PO
        • nawrocony1 Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 18:02
          zwroc uwage w jaki sposob CDU zrownowazylo SPD biorac stanowisko kanclerza
          • silesius.monachijski Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 18:16
            no jak? przeciez MSW bezdie tez w rekach CDU, a MSZ w rekach SPD. Podobny uklad
            chcial PiS. I nie zapominaj, ze szefem Bundestago jest przedstawiciel CDU/CSU
            (tutaj PiS otwarl sie berdziej na PO). A prezydentem jest - fakt, ze to raczej
            funkcja reprezentacyjna, ale z glosem Koehlera kazdy sie w Niemczech liczy
            (ostatnio media naglasnialy jego krytyczne wypowiedzi pod adresem panstwa
            socjalnego, i braku checi Niemcow do reform) - polityk zwiazany tez z CDU.

nawrocony1 napisał:

> zwroc uwage w jaki sposob CDU zrownowazylo SPD biorac stanowisko kanclerza
            • nawrocony1 Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 18:27
              Jeden kroi tort drugi wybiera kawalek - tak wyglada sprawiedliwy podzial
              Top co wybralo CDU/CSU a co SPD wynika z ich wlasnych rozgryweg a nie z tego co
              jedna partia z gory ustalila!
              • roro68 Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 18:36
                Widzę, że szkoda na ciebie wysiłków silesiusa. Opancerzony na argumnety. Zmień
                nick na "opancerzony".
                • teodorus1 PIS (Populizm i Socializm) zakladnikem Leppera 31.10.05, 18:49
                  i dlatego ten rzad miejszosciowy nic dobrego dla Polski nie wskura. Beda na
                  przyklad renegocjowac warunki na ktorych Polska weszla do Uni, az nasz z Uni
                  Europejskiej wypier...dola. I oto wlasnie Samoobronie (no i LPR) chodzi.
                  Przeciez te partie byly przeciwko przystapieniu do Uni. Takze te zapowiadane
                  miljardy euro przeleca nam kolo nosa. I wtedy PIS nie wybuduje chociaz 3000
                  mieszkan, juz nie muwiac o autostradach czy doplatach bezposrednich do
                  rolictwa. Pozdrawiam.
                  • silesius.monachijski Re: PIS (Populizm i Socializm) zakladnikem Lepper 31.10.05, 18:57
                    bzdury! mieszkam w Niemczech od 16 lat: UE zawsze byla arena gry interesow
                    panstw narodowych; warunki chcialy dyktowac - i po czesci dyktowaly - Niemcy i
                    Francja (bo Wielka Brytania wolala sie trzymac na uboczu i robic swoja
                    polityke). Troche bylo rownowazone przez zasade jednomyslnosci w UE, czyli
                    kazdy kraj mial prawoi weta. Po dojsciu do wladzy Blaira w Anglii, Aznara w
                    Hiszpanii i Berlusconiego, to wszytsko sie radykalnie zmienilo. Te 3 - tez
                    wielkie panstwa - zaczely sie duetowi Niemcy-Francja "stawiac okoniem". Terza
                    wszyscy wiedza, ze UE moze tylko funkcjonowac na zasadzie zwiazku panstw
                    narodowych, a nier panstwa ponadnarodowego (pod kuratela Niemiec i Francji); i
                    kazdy powinien starac sie jak najmocnije starac o uwzglednienie swoich
                    interesow narodowych. Przed paroma dniami byl w Berlinie prezydent Litwy
                    Adamkus, i mocno na Niemcow naskoczyl za gazociag pod Baltykiem. I co=
                    Przyrzekli mu, ze sprawe raz jeszcze przemysla (tym bardziej, ze panstwa
                    skandynawskie popieraja Litwe). Kto w UE chowa glowe w piasek, nieczego nei
                    uzyska. Francuzi juz od lat wyludzaja ogromne kwoty doplat dla swoich rolnikow,
                    mimo, ze jest to kraj bogaty. Polska musi o swoje interesy walczyc, a nie
                    czekac na jalmuzne z Brukseli!

teodorus1 napisał:

> i dlatego ten rzad miejszosciowy nic dobrego dla Polski nie wskura. Beda na
                    > przyklad renegocjowac warunki na ktorych Polska weszla do Uni, az nasz z Uni
                    > Europejskiej wypier...dola. I oto wlasnie Samoobronie (no i LPR) chodzi.
                    > Przeciez te partie byly przeciwko przystapieniu do Uni. Takze te zapowiadane
                    > miljardy euro przeleca nam kolo nosa. I wtedy PIS nie wybuduje chociaz 3000
                    > mieszkan, juz nie muwiac o autostradach czy doplatach bezposrednich do
                    > rolictwa. Pozdrawiam.
                    • teodorus1 Re: PIS (Populizm i Socializm) zakladnikem Lepper 31.10.05, 19:13
                      Przypomnij sobie tylko fakt ze przed dwoma laty jak do rzadu Austrii weszla
                      partia J. Haidera (porownywalna programowo z LPR/ i nawet takze troche z Pis-
                      em) to ze wtedu Unia Europejska objela Austrie sankcjami. Dopiero gdy Austria
                      Wycofala sie z wielu kontrowejsyjnych planow ( no i po odejsciu Haidera)
                      Austria ponownie mogla przystapic do UE. Wedlug mnie Polske w dniu dzisiejszym
                      (rzadzona de fakto przez koalicje PIS-SO-LPR) ten scenariusz albo nawet gorszy,
                      przecierz zacietrzewiony Kaczynski ze stolka nie ustapi, moze czekac. Pozd.

> bzdury! mieszkam w Niemczech od 16 lat: UE zawsze byla arena gry interesow
                      > panstw narodowych; warunki chcialy dyktowac - i po czesci dyktowaly - Niemcy
                      i
                      > Francja (bo Wielka Brytania wolala sie trzymac na uboczu i robic swoja
                      > polityke). Troche bylo rownowazone przez zasade jednomyslnosci w UE, czyli
                      > kazdy kraj mial prawoi weta. Po dojsciu do wladzy Blaira w Anglii, Aznara w
                      > Hiszpanii i Berlusconiego, to wszytsko sie radykalnie zmienilo. Te 3 - tez
                      > wielkie panstwa - zaczely sie duetowi Niemcy-Francja "stawiac okoniem". Terza
                      > wszyscy wiedza, ze UE moze tylko funkcjonowac na zasadzie zwiazku panstw
                      > narodowych, a nier panstwa ponadnarodowego (pod kuratela Niemiec i Francji);
                      i
                      > kazdy powinien starac sie jak najmocnije starac o uwzglednienie swoich
                      > interesow narodowych. Przed paroma dniami byl w Berlinie prezydent Litwy
                      > Adamkus, i mocno na Niemcow naskoczyl za gazociag pod Baltykiem. I co=
                      > Przyrzekli mu, ze sprawe raz jeszcze przemysla (tym bardziej, ze panstwa
                      > skandynawskie popieraja Litwe). Kto w UE chowa glowe w piasek, nieczego nei
                      > uzyska. Francuzi juz od lat wyludzaja ogromne kwoty doplat dla swoich
                      rolnikow,
                      >
                      > mimo, ze jest to kraj bogaty. Polska musi o swoje interesy walczyc, a nie
                      > czekac na jalmuzne z Brukseli!
                      >
                      > teodorus1 napisał:
                      >
                      > > i dlatego ten rzad miejszosciowy nic dobrego dla Polski nie wskura. Beda
                      > na
                      > > przyklad renegocjowac warunki na ktorych Polska weszla do Uni, az nasz z
                      > Uni
                      > > Europejskiej wypier...dola. I oto wlasnie Samoobronie (no i LPR) chodzi.
                      >
                      > > Przeciez te partie byly przeciwko przystapieniu do Uni. Takze te zapowiad
                      > ane
                      > > miljardy euro przeleca nam kolo nosa. I wtedy PIS nie wybuduje chociaz 30
                      > 00
                      > > mieszkan, juz nie muwiac o autostradach czy doplatach bezposrednich do
                      > > rolictwa. Pozdrawiam.
                      • silesius.monachijski Re: PIS (Populizm i Socializm) zakladnikem Lepper 31.10.05, 19:24
                        co ty gadasz! to EU sie wycofala, a Prodi sam przyznal, ze proiba izolowania
                        Austrii byla wielkim bledem! poczytaj troche, zanim takie rzeczy wypisujesz. a
                        tak na marginesie: 2 dni przed wyborami w Niemczech Schroeder zwrocil sie na
                        wiecu SPD bardzo "jowialnie" do Kwasniewskiego, przypominajac mu - mnowil
                        na "Ty" -, ze Niemcy same decyduje o tym, co jest dla ich interesow wazne
                        (chodzilo o rure pod Baltykiem)

teodorus1 napisał:

> Przypomnij sobie tylko fakt ze przed dwoma laty jak do rzadu Austrii weszla
                        > partia J. Haidera (porownywalna programowo z LPR/ i nawet takze troche z Pis-
                        > em) to ze wtedu Unia Europejska objela Austrie sankcjami. Dopiero gdy Austria
                        > Wycofala sie z wielu kontrowejsyjnych planow ( no i po odejsciu Haidera)
                        > Austria ponownie mogla przystapic do UE. Wedlug mnie Polske w dniu
                        dzisiejszym
                        > (rzadzona de fakto przez koalicje PIS-SO-LPR) ten scenariusz albo nawet
                        gorszy,
                        >
                        > przecierz zacietrzewiony Kaczynski ze stolka nie ustapi, moze czekac. Pozd.
                  • wet3 do teodorus1 31.10.05, 19:05
                    teodorus1 napisał:

> i dlatego ten rzad miejszosciowy nic dobrego dla Polski nie wskura. Beda na
                    > przyklad renegocjowac warunki na ktorych Polska weszla do Uni, az nasz z Uni
                    > Europejskiej wypier...dola. I oto wlasnie Samoobronie (no i LPR) chodzi.
                    > Przeciez te partie byly przeciwko przystapieniu do Uni. Takze te zapowiadane
                    > miljardy euro przeleca nam kolo nosa. I wtedy PIS nie wybuduje chociaz 3000
                    > mieszkan, juz nie muwiac o autostradach czy doplatach bezposrednich do
                    > rolictwa. Pozdrawiam.

Oj jak bardzo chcialbym, aby nas z UE (tego nowego ZSRR) wygonili!
              • silesius.monachijski Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 18:39
                nieprawda: SPD - a glownie Schroeder - na poczatku nie chcieli slyszec o
                rozmowach, jesli Schroeder nie bedzie kanclerzem, a potem spuscili z tonu, i -
                dla dobra reform (ktore trzeba koniecznie przeprowadzic) - poszli po rozum do
                glowy. Stalo sie tak m.in. dlatego, ze Merkel byla tak samo twarda, jak
                Kaczynski: wygrala wybory, wiec zazadala dla siebie urzedu kanclerskiego (a CDU
                wygrala duzo slabiuej niz PiS z PO); w Niemczech zawsze jest tak, ze silniejszy
                partner w koalicji dostaje MSW, a drugi koalicjant MSZ. To niepisana tradycja.
                O tym, zeby SPD mogla dostac szefostwo Bundestagu, nawet mowy nie bylo

nawrocony1 napisał:

> Jeden kroi tort drugi wybiera kawalek - tak wyglada sprawiedliwy podzial
                > Top co wybralo CDU/CSU a co SPD wynika z ich wlasnych rozgryweg a nie z tego
                co
                > jedna partia z gory ustalila!
                • nawrocony1 Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 18:42
                  no i widzisz tylko ze on nie dostal ministaerstwa ktore m Merkel rzucila na
                  odczep sie a byly one ustalane wspolnie - negocjacja kolego a nie perswazja!
                  • silesius.monachijski Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 19:00
                    PO - podpuszczona przez "niezalezne media i autorytety" podbila stawke zbyt
                    wysoko, a teraz biedaki nie wiedza, jak sie z tego wycofac z twarza. Ot, caly
                    problem

nawrocony1 napisał:

> no i widzisz tylko ze on nie dostal ministaerstwa ktore m Merkel rzucila na
                    > odczep sie a byly one ustalane wspolnie - negocjacja kolego a nie perswazja!
                    • nawrocony1 Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 19:06
                      to PIS z gory ustalil co da a nie wynikalo to z negocjacji
                      • silesius.monachijski Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 19:27
                        nieprawda: rokita przed wyborami powiedzial, ze chce administracji, a nie
                        policji, wiec marcinkiewicz zaproponowal podzielenia MSWiA, zeby rokicie
                        dogodzic. poczytaj wywiad z kaczynskim w gw: sam przyznaje, jak bardzo go
                        wpienil pomysl marcinkiewicza, ale dla dobra koalicji go zaakceptowasl; licza
                        sie fakty, i tylko fakty!

nawrocony1 napisał:

> to PIS z gory ustalil co da a nie wynikalo to z negocjacji
                        • nawrocony1 Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 19:30
                          nie zastanawia cie fakt ze marcinkiewicz biegal jak z kot z pecherzem i
                          wszystkim pokazywal co koalicjantowi daje a oni nie chce?

czy sadzisz ze to jest metoda negocjacji?
                          • silesius.monachijski Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 19:41
                            troche mnie dziwi nadgorliwosc marcinkiewicza (moze chcial w ten sposob
                            pokazac, ze nikt nim z "tylnego fotela" sterowac nie bedzie), i
                            rozumiem "wkurzenie" kaczynskiego; nie, zeby kaczynski mu cos ujmowal, ale
                            jego - marcinkiewicza - ciaglego udobruchanie PO i tak do niczego nie
                            doprowadzila. kaczynski byl takiej postawie przeciwny, ale dal marcinkiewiczowi
                            wolna reka (poczytaj raz jeszcze wywiad w gw: bardzo ciekawy)

nawrocony1 napisał:

> nie zastanawia cie fakt ze marcinkiewicz biegal jak z kot z pecherzem i
                            > wszystkim pokazywal co koalicjantowi daje a oni nie chce?
                            >
                            > czy sadzisz ze to jest metoda negocjacji?
                            • nawrocony1 Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 19:48
                              ja sadze ze to polityka PIS - wcale zadnej koalicji nie chca tylko rozwalic PO a
                              te szopke rezyseruja dla wrazenia
                              • silesius.monachijski Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 20:12
                                gdybym byl szefem partii, ktora - podwojnie przegrala wybory - zyczylbymsobie
                                tak dalece cierpliwego partnera, jak PiS

nawrocony1 napisał:

> ja sadze ze to polityka PIS - wcale zadnej koalicji nie chca tylko rozwalic
                                PO
                                > a
                                > te szopke rezyseruja dla wrazenia
                                • nawrocony1 Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 20:16
                                  Podwojnie przegrala - nie zauwazylem zeby w parlamencie byly wybory dwa razy
                                  • silesius.monachijski Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 20:25
                                    nie odwracaj kota ogonem: to tusk - nie ja - bardzo laczyl wybory parlamentarne
                                    z prezydenckimi; najpierw wmawial nam pan donald, ze najlepiej bedzie, jak po
                                    wygra i wybory parlamentarne i prezydenckie: bo wtedy cala wladza w jednym
                                    reku, i bedzie lepiej i efektywniej rzadzic. potem pan donald - kiedy wybory
                                    parlamentarne przegral - twierdzil, ze musi wygrac prezydenckie, zeby
                                    kontrolowac PiS i koalicje (zeby, bron Boze, nikomu "krzywda sie nie stala"). A
                                    potem? Potem sie po prostu na wszystkoi wszystkich obrazil

nawrocony1 napisał:

> Podwojnie przegrala - nie zauwazylem zeby w parlamencie byly wybory dwa razy
                                    • nawrocony1 Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 20:32
                                      oczywiscie ze nie odwracam - wybory sa o tyle zalezne ze PO utracila "trzymanie"
                                      na poziomie veta prezydenckiego w przypadku ustawy glosowanej przez uklad
                                      PIS-Samoobrona-LPR i w tym kontekscie PO domaga sie wiekszych gwarancji od
                                      koalicjanta. Nie zmienia to faktu ze koalicji nie bedzie jesli PIS da 8 z 16
                                      ministerstw wg wlasnego widzi mi sie i nie da szansy realizowania chociaz czesci
                                      programu wyborczego PO (np swoboda w programie gospodarczym) - gdybys postawil
                                      sie na miejscu opzycyjnym tez bys taki warunek stawial - negocjawalem juz spora
                                      kontraktow z roznymi firmami (w tym kilka kancelarii zydowskich) i mysle ze wiem
                                      kiedy mozna mowic o sytuacji win-win - a tylko wtedy mozemy miec koalicje
                                      • silesius.monachijski Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 20:43
                                        ja tez juz bylem pare razy negocjatorem i wiem, ze najwazniejste jest
                                        zdefiniowanie/okreslenie pozycji wyjsciowej. Nalezy trzymac sie realiow, a nie
                                        myslenia zyczeniowego. Partnerzy tez nie sa w ciemie bici, i nie
                                        pozwolasobie "w zupe pluc". Jesli dla PO to jest tak trudne do zrozumienia, to
                                        zaoferuj im swoje zdolnosci negocjacyjne: moze wtedy cos z tej koalicji bedzie.
                                        Mowie powaznie: przeraza mnie infantylizm PO i myslenie "zyczeniowe". W punkcie
                                        wyjscie negocjacji sa zawsze jakies konkretne przeslanki obiektywne. albo sie
                                        je akceptuje, albo jest sie troche dziecinnymPO ma - po dwoch przegranych
                                        wyborach - pozycje wyjsciowa bardzo slaba - i dobrze by bylo, gdyby ktos
                                        rozsadny i obeznany w negocjacjach (dlaczego nie Ty) to im uwiadomil. PiS i tak
                                        oferowal w zaitnialej sytuacji, bardzo duzo

nawrocony1 napisał:

> oczywiscie ze nie odwracam - wybory sa o tyle zalezne ze PO
                                        utracila "trzymanie
                                        > "
                                        > na poziomie veta prezydenckiego w przypadku ustawy glosowanej przez uklad
                                        > PIS-Samoobrona-LPR i w tym kontekscie PO domaga sie wiekszych gwarancji od
                                        > koalicjanta. Nie zmienia to faktu ze koalicji nie bedzie jesli PIS da 8 z 16
                                        > ministerstw wg wlasnego widzi mi sie i nie da szansy realizowania chociaz
                                        czesc
                                        > i
                                        > programu wyborczego PO (np swoboda w programie gospodarczym) - gdybys postawil
                                        > sie na miejscu opzycyjnym tez bys taki warunek stawial - negocjawalem juz
                                        spora
                                        > kontraktow z roznymi firmami (w tym kilka kancelarii zydowskich) i mysle ze
                                        wie
                                        > m
                                        > kiedy mozna mowic o sytuacji win-win - a tylko wtedy mozemy miec koalicje
                                        • nawrocony1 Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 21:35
                                          wlasnie popelniasz ten sam blad co kaczynski - zakladasz ze przeciwnik ma slaba
                                          pozycje a to wlasnie ty masz jako PIS doprowadzic do win-win - bo wygrales
                                          wybory i to tylkow 1.5% ilosci wyborcow - a ty zamiast przekonywac pokazujesz
                                          sile ze skoro przegraliscie to sie nie liczycie - jesli tak negocjowales to malo
                                          coi utargowales!
                                          • silesius.monachijski Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 21:45
                                            oczywiscie, ze sie liczycie, ale na warunkach okreslonych przez wynik wyborczy.
                                            poza tym: mala roznica; nie do konca da sie porownywac negocjacje w przypadku -
                                            np. - fuzji firm, z negocjacjami politycznymi; jezeli negocjatorzy 2 firm
                                            ustala warunki dalszej koegzystencji na wiele nastepnych lat (glownie chidzi o
                                            fuzje), to ostateczna decyzje podejmuja akcjonariusze (w przypadku duzych form:
                                            banki i koncerny ubezpieczeniowe), i wyniki begocjacji staja sie nieodwolalne.
                                            w negocjacjach politycznych trzeba tez miec na uwadze, ze nastepne wybory sa za
                                            4-5 lat, i wtedy wyborcy (tez jakos "akcjonariusze) ocenia nas z tego, jak
                                            ich "akcjami" zadysponowalismy. Rozumiem doskonale Kaczynskich i PiS, ze - w
                                            wyniku wygranych wyborow - swoja pozycje startowa "ma przyszlosc" staraja sie -
                                            najlepiej jak umieja - zdefiniowac. takie sa reguly gry; jezeli po tego nie
                                            rozumie, to powinna: albo pojsc na nauke do szkoly, albo starac sie faktycznie
                                            (a nie medialnie) wygrywac wybory; troche po staroswiecku: "punkt widzenia -
                                            powinien - zalezec do punktu siedzenia"

nawrocony1 napisał:

> wlasnie popelniasz ten sam blad co kaczynski - zakladasz ze przeciwnik ma
                                            slaba
                                            > pozycje a to wlasnie ty masz jako PIS doprowadzic do win-win - bo wygrales
                                            > wybory i to tylkow 1.5% ilosci wyborcow - a ty zamiast przekonywac pokazujesz
                                            > sile ze skoro przegraliscie to sie nie liczycie - jesli tak negocjowales to
                                            mal
                                            > o
                                            > coi utargowales!
                                            • nawrocony1 Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 21:59
                                              jaka fuzja - tu sa dwie rozne partie i kazdy ma swoj interes by byc razem
                                              sek w tym ze bilans zyskow i strat jest nie zrownowazony
                                              mozesz powtarzac sie ale zupelnie nie widze zysku w udziale w koalicji na tych
                                              warunkach co mowisz i to jest nie tylko moje zdanie (wiecej przewidywalem taki
                                              stan jeszcze przed wyborami)

zaden wyborca PO nie dal PO mandatu po to by PO wchodzilo w koalicje bez
                                              mozliwosci choc czesciowego realizowania swjego programu - tak rozumuje ja moi
                                              znajomi i wcale nie mam pretensji do PO ze bedzie w opozycji choc wolalbym koalicje.
                                              • silesius.monachijski Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 22:10
                                                no wiec wytlumacz mi, dlaczego tusk tak czesto sie odzywa; jezeli jest twojego
                                                zdania, to powinien oficjalnie przejsc do opozycji, i walczyc o poparcie PO i
                                                swoje za 4-5 lat, a nie probowac ciagle "kokietowac" PiS swoimi nowymi
                                                pomyslami; skoro PO nie akceptuje warunkow negocjacji na warunkach podwojnego
                                                zwyciezcy, to powinien zabrac sie za porzadna robote opozycyjna, a nie
                                                probowacx robic publike "w dudka"; nawet abp. Goclowski mu nie pomogl (wogoel
                                                szkoda, ze Kosciol w te glupie gierki wszedl); Panie Tusk: trzeba umiec
                                                przegrywac! Pan podwojnie przegral, wiec warunki sa nastepujace: albo Pan
                                                akceptuje warunki przedstawione przez podwojnego zwyciezce wyborow, albo Pan -
                                                ale prosze jednoznacznie i oficjalnie - przechodzi do opüozycji. Jezeli Pan
                                                dalej chce prowadzic swoje infantylne - zaiscie - gierki, to jest Pan dla mnie
                                                tylko d....iem

nawrocony1 napisał:

> jaka fuzja - tu sa dwie rozne partie i kazdy ma swoj interes by byc razem
                                                > sek w tym ze bilans zyskow i strat jest nie zrownowazony
                                                > mozesz powtarzac sie ale zupelnie nie widze zysku w udziale w koalicji na tych
                                                > warunkach co mowisz i to jest nie tylko moje zdanie (wiecej przewidywalem taki
                                                > stan jeszcze przed wyborami)
                                                >
                                                > zaden wyborca PO nie dal PO mandatu po to by PO wchodzilo w koalicje bez
                                                > mozliwosci choc czesciowego realizowania swjego programu - tak rozumuje ja moi
                                                > znajomi i wcale nie mam pretensji do PO ze bedzie w opozycji choc wolalbym
                                                koal
                                                > icje.
                                              • rerana Re: PO znajduje sie w podobnej sytuacji jak SPD 31.10.05, 23:08
                                                nawrocony1 napisał:

> jaka fuzja - tu sa dwie rozne partie i kazdy ma swoj interes by byc razem
                                                > sek w tym ze bilans zyskow i strat jest nie zrownowazony
                                                > mozesz powtarzac sie ale zupelnie nie widze zysku w udziale w koalicji na tych
                                                > warunkach co mowisz i to jest nie tylko moje zdanie (wiecej przewidywalem taki
                                                > stan jeszcze przed wyborami)
                                                >
                                                > zaden wyborca PO nie dal PO mandatu po to by PO wchodzilo w koalicje bez
                                                > mozliwosci choc czesciowego realizowania swjego programu - tak rozumuje ja moi
                                                > znajomi i wcale nie mam pretensji do PO ze bedzie w opozycji choc wolalbym koal
                                                > icje.

>Nawrocony ty naprawde jesteś przewrócony!!Miejcie trochę powagi !!!
    • antykrono Re: Tusk: powstaje rząd Jana Olszewskiego "bis" 31.10.05, 18:23
      Wszyscy już od dawna wyczuwaliśmy jakie jest prawdziwe stanowisko Donalda Tuska
      i Platformy Obywatelskiej (PO) w podejściu do koalicji z PiS. Dziś na
      konferencji prasowej, zorganizowanej zaraz po ceremonii zaprzysiężenia rządu
      Kazimierza Marcinkiewicza, Donald Tusk odkrył swe karty mówiąc: "Mam nieodparte
      wrażenie, że jesteśmy świadkami narodzin rządu Jan Olszewskiego "bis" i
      dalej: "Szczegóły rozmów sprzed wielu, wielu lat, a także ich efekt do
      złudzenia przypominają rok 1992"
      Tym samym Donald Tusk jednoznacznie i bez żadnych wątpliwości przyznał,
      iż "Nocna Zmiana" z 1992 nie była wynikiem przypadu. Wtedy jak i teraz, Donald
      Tusk był w pełni świadomy tego co czyni. Dobrowolnie zaangażował się po stronie
      zdrajców narodu i wystąpił jawnie przeciwko polskiemu, w pełni legalnemu
      rządowi Jana Olszewskiego.
      Dziś po 13 latach od tych zdradzieckich poczynań Donald Tusk ponownie staje po
      stronie zdrajców wbijając swoją postawą nóż w plecy dopiero co powstałemu
      rządowi Rzeczypospolitej Polskiej. Wypowiedziane słowa są niegodne Polaka i
      kojarzą mi się wprost z Targowicą. Mogę już teraz powiedzieć, iż podczas
      głosowania nad wotum zaufania dla rządu Marcinkiewicza (prawdziwie polskiego i
      suwerennego) wystąpi on (Tusk) razem z SLD przeciw temu rządowi. Od kilku już
      dni słychać współgrające wystąpienia panów Kwaśniewskiego, Tuska, Rokity,
      Szmajdzińskiego i Olejniczaka. Ci panowie są bardzo zatroskani, niestety nie o
      los kraju i obywateli, którym przysięgali być wiernym, ale los tzw. salonu,
      którego interesy skwapliwie reprezentują i który za wszelką ceną chcą chronić.
      Dlatego PO tak bardzo zależało i zależy na przejęciu MSWiA.
      To jest ten sam układ, któremu Polska "zawdzięcza" szereg afer korupcyjnych,
      ten sam z którym rzekomo PO chciało walczyć, ten sam z którego SLD i PO czerpią
      rozliczne profity i korzyści materialne. To właśnie ten układ PiS chce rozbić.
      dlatego nie zgodził się oddać MSWiA w ręce PO. Dla zniszczenia tego układu PiS
      niestety potrzebuje wsparcia Samoobrony i nie jest to wynik upodobań
      Kaczyńskich, czy PiS-u. To jest konieczność, ponieważ podstępna PO nie jest
      zainteresowaną jego rozbiciem, co jest oczywiście zrozumiałe dla każdego
      myślącego człowieka. Nie pozwólmy by układ, który już wspólnie z mediami
      rozpoczął walkę, którego celem jest zniszczenie nowo powołanego rządu i powrót
      do własnych rządów - rządów układu. To jest walka o Polskę, jej suwerenność i
      prawdziwie wolną gospodarkę, bez pokrętnych oligarchicznych stosunków
      wysysających wszystko co najlepsze z naszej Ojczyzny, a z nas samych czyniący
      białych niewolników. Rozejrzyjcie się do koła siebie, poczytajcie posty o
      krwiożerczych firmach płacących nędzne grosze za naszą ciężką pracę, nierzadko
      po 10 – 12 godzin na dobę. My Polacy powinniśmy z całą siła przeciwstawić się
      zawiązywanej na naszych oczach współczesnej Targowicy. Powiem, krótko
      głosowanie przeciw temu rządowi jest głosowaniem przeciwko Polsce. Ręką
      podniesiona przeciwko Marcinkiewiczowi i jego ministrom jest ręką zdrajcy. Tak
      niestety wygląda obecnie prawdziwa sytuacja Polski. Apelujmy do ludzie z PO o
      czystych rękach, by dla dobra kraju i jego obywateli zagłosowali za rządem
      Kazimierza Marcinkiewicza!
      • veglie Re: Tusk: powstaje rząd Jana Olszewskiego "bis" 31.10.05, 18:46
        Ale nudzisz:0
        • uu1 Re: Tusk: powstaje rząd Jana Olszewskiego "bis" 31.10.05, 19:11
          Hi. Gość położył przed sobą notatnik agitatora partyjnego PZPR, przekręcił go o
          180 stopni, przepisał i masz efekt. Oprócz tego weź poprawkę na jego wiek. :-)
          • rerana Re: Tusk: powstaje rząd Jana Olszewskiego "bis" 31.10.05, 23:14
            uu1 napisała:

> Hi. Gość położył przed sobą notatnik agitatora partyjnego PZPR, przekręcił go o
            > 180 stopni, przepisał i masz efekt. Oprócz tego weź poprawkę na jego wiek. :-)
            > uu1 widać żę znasz swoją starą biblie!!!
      • silesius.monachijski Re: Tusk: powstaje rząd Jana Olszewskiego "bis" 31.10.05, 19:10
        bardzo trafna aliza, i jeszcze trafniejsza diagnoza. pomimo tego pozostaje
        optymista: Polacy nie sa az tak glupi, zeby kolejny raz "dac sie zrobic w
        konia".
        .
        Pozdrawiam

antykrono napisał:

> Wszyscy już od dawna wyczuwaliśmy jakie jest prawdziwe stanowisko Donalda
        Tuska
        >
        > i Platformy Obywatelskiej (PO) w podejściu do koalicji z PiS. Dziś na
        > konferencji prasowej, zorganizowanej zaraz po ceremonii zaprzysiężenia rządu
        > Kazimierza Marcinkiewicza, Donald Tusk odkrył swe karty mówiąc: "Mam
        nieodparte
        >
        > wrażenie, że jesteśmy świadkami narodzin rządu Jan Olszewskiego "bis" i
        > dalej: "Szczegóły rozmów sprzed wielu, wielu lat, a także ich efekt do
        > złudzenia przypominają rok 1992"
        > Tym samym Donald Tusk jednoznacznie i bez żadnych wątpliwości przyznał,
        > iż "Nocna Zmiana" z 1992 nie była wynikiem przypadu. Wtedy jak i teraz,
        Donald
        > Tusk był w pełni świadomy tego co czyni. Dobrowolnie zaangażował się po
        stronie
        >
        > zdrajców narodu i wystąpił jawnie przeciwko polskiemu, w pełni legalnemu
        > rządowi Jana Olszewskiego.
        > Dziś po 13 latach od tych zdradzieckich poczynań Donald Tusk ponownie staje
        po
        > stronie zdrajców wbijając swoją postawą nóż w plecy dopiero co powstałemu
        > rządowi Rzeczypospolitej Polskiej. Wypowiedziane słowa są niegodne Polaka i
        > kojarzą mi się wprost z Targowicą. Mogę już teraz powiedzieć, iż podczas
        > głosowania nad wotum zaufania dla rządu Marcinkiewicza (prawdziwie polskiego
        i
        > suwerennego) wystąpi on (Tusk) razem z SLD przeciw temu rządowi. Od kilku już
        > dni słychać współgrające wystąpienia panów Kwaśniewskiego, Tuska, Rokity,
        > Szmajdzińskiego i Olejniczaka. Ci panowie są bardzo zatroskani, niestety nie
        o
        > los kraju i obywateli, którym przysięgali być wiernym, ale los tzw. salonu,
        > którego interesy skwapliwie reprezentują i który za wszelką ceną chcą
        chronić.
        > Dlatego PO tak bardzo zależało i zależy na przejęciu MSWiA.
        > To jest ten sam układ, któremu Polska "zawdzięcza" szereg afer korupcyjnych,
        > ten sam z którym rzekomo PO chciało walczyć, ten sam z którego SLD i PO
        czerpią
        >
        > rozliczne profity i korzyści materialne. To właśnie ten układ PiS chce
        rozbić.
        > dlatego nie zgodził się oddać MSWiA w ręce PO. Dla zniszczenia tego układu
        PiS
        > niestety potrzebuje wsparcia Samoobrony i nie jest to wynik upodobań
        > Kaczyńskich, czy PiS-u. To jest konieczność, ponieważ podstępna PO nie jest
        > zainteresowaną jego rozbiciem, co jest oczywiście zrozumiałe dla każdego
        > myślącego człowieka. Nie pozwólmy by układ, który już wspólnie z mediami
        > rozpoczął walkę, którego celem jest zniszczenie nowo powołanego rządu i
        powrót
        > do własnych rządów - rządów układu. To jest walka o Polskę, jej suwerenność i
        > prawdziwie wolną gospodarkę, bez pokrętnych oligarchicznych stosunków
        > wysysających wszystko co najlepsze z naszej Ojczyzny, a z nas samych czyniący
        > białych niewolników. Rozejrzyjcie się do koła siebie, poczytajcie posty o
        > krwiożerczych firmach płacących nędzne grosze za naszą ciężką pracę,
        nierzadko
        > po 10 – 12 godzin na dobę. My Polacy powinniśmy z całą siła przeciwstawić
        > się
        > zawiązywanej na naszych oczach współczesnej Targowicy. Powiem, krótko
        > głosowanie przeciw temu rządowi jest głosowaniem przeciwko Polsce. Ręką
        > podniesiona przeciwko Marcinkiewiczowi i jego ministrom jest ręką zdrajcy.
        Tak
        > niestety wygląda obecnie prawdziwa sytuacja Polski. Apelujmy do ludzie z PO o
        > czystych rękach, by dla dobra kraju i jego obywateli zagłosowali za rządem
        > Kazimierza Marcinkiewicza!
      • glos.z.3miasta Do antykrono: dobrze piszesz, popieram:) !!! 31.10.05, 20:08
      • tetee Zgadzam się z Antykrono 01.11.05, 00:23
        JA tez popieram w 100 %. Najwyzszy czas zaczac myslec o Polsce. Wydarzenie,
        ktore teraz beda mialy miejsce pokaza kto jest patriota a kto karierowiczem.
        Jak mozna jeszcze przed zaprzysiezeniem skreslac rzad? PO tak naprawde jest
        juz myslami przy nastepnych wyborach. Nie chce brac odpowiedzialnosci za
        Polske!!! Skarza sie chlopcy ze dostaja niepopularne resorty. Niepopularne? Jak
        ladnie to nazywaja. Tak naprawde sa to resorty w ktorych jest najwiecej do
        zrobienia, dlatego boja sie je przejac - jak zawala to nie wygraja nastepnych
        wyborow!!! Wiadomo bylo ze PiS zagarnie MSW, Sprawiedliwosci - przeciez to ich
        dzialka!!! Teraz jestesmy swiadkami roznych gierek. Panowie poslowie wybral Was
        narod i oczekuje, ze bedziecie glosowac zgodnie ze swoim sumieniem a nie
        ukladami!!! Prosze nie marnotrawic naszych pieniedzy na beznadziejne
        posiedzenia. Jezeli bedziecie sie zgadzac z jakims projektem to poprostu na
        niego glosujcie, a nie ogladajcie sie na swoich przeciwnikow. Przeciez do
        cholery jesnej powinno Wam chodzic o dobro Polakow! Szkoda slow wiem ze to
        utopia.
    • silesius.monachijski Troche zlosliwosci: Tusk sie potrafi w doborowym 31.10.05, 18:34
      "towarzystwie" nawet usmiechac
      .
      www.wirtualnapolonia.com/default.asp?kat=1&PageIndex=10&data=1
      • nawrocony1 Re: Troche zlosliwosci: Tusk sie potrafi w doboro 31.10.05, 18:39
        co juz znudzily ci sie rzeczowe gadki - a widziales juz kaczora w mundurze?
        • silesius.monachijski Re: Troche zlosliwosci: Tusk sie potrafi w doboro 31.10.05, 18:45
          nie znudzily mi sie: chcialem tylko uwidocznic moje przekonanie, ze tusk jest
          czlowiekiem smiesznym (zreszta wy wszyscy smiejecie sie z kaczorow: wiec o co
          chodzi? z jednych wolno sie smiac, a z drugiego nie? czyzby "swieta polska
          krowa"?)

nawrocony1 napisał:

> co juz znudzily ci sie rzeczowe gadki - a widziales juz kaczora w mundurze?
          • nawrocony1 Re: Troche zlosliwosci: Tusk sie potrafi w doboro 31.10.05, 18:55
            no wiec nie widze w nim smiesznosci i nie smieje sie z kaczorow co nie zmienia
            mojego zdania ze sa chorobliwie zakompleksieni i fakt ze maja liste ludzi ktorzy
            na nich kiedys cos zlego powiedzieli - jest nietyle smieszny co tragiczny
            • silesius.monachijski Re: Troche zlosliwosci: Tusk sie potrafi w doboro 31.10.05, 19:07
              ja tej listy nie widzialem; a ty ja widziales? albo tez "niezalezne media"
              doniosly, ze ja widzialy? baju, baju, baj

nawrocony1 napisał:

> no wiec nie widze w nim smiesznosci i nie smieje sie z kaczorow co nie zmienia
              > mojego zdania ze sa chorobliwie zakompleksieni i fakt ze maja liste ludzi
              ktorz
              > y
              > na nich kiedys cos zlego powiedzieli - jest nietyle smieszny co tragiczny
              • nawrocony1 Re: Troche zlosliwosci: Tusk sie potrafi w doboro 31.10.05, 19:09
                mowili o niej konkretni ludzie a nie media
                • silesius.monachijski Re: Troche zlosliwosci: Tusk sie potrafi w doboro 31.10.05, 19:28
                  ktorzy "konkretni ludzie"? nazwiska? czyzby urban z michnikiem i kwachem?

nawrocony1 napisał:

> mowili o niej konkretni ludzie a nie media
                  • nawrocony1 Re: Troche zlosliwosci: Tusk sie potrafi w doboro 31.10.05, 19:38
                    niesiolowski niejaki
                    • silesius.monachijski Re: Troche zlosliwosci: Tusk sie potrafi w doboro 31.10.05, 19:51
                      cha, cha, cha; w jednym z wywiadow marek jurek, ktory niesiolowskiego zna od
                      lat, powiedzial "stefan wyluzuj", i zarzucil niesiolowskiemu, ze tak sie
                      zacietrzewij, ze juz rzeczywistosci nie rozpoznaje. niesilowski? to dopiero
                      wic! jeszcze niedawno wszyscy moi znajomi PO-wcy niezle sobie po
                      tam "oszolomie", co to zajmuje sie "wyrywaniem muszek nozek z d..." jezdzili, a
                      teraz to dla nich "wybitny polityk"; nie osmieszajcie sie; czasami wydaje mi
                      sie, ze niesiolowski bije w populizmie leppera na glowe. ogla<dalem
                      niedawno "nocna zmiane" i ten fragment, kiedy niesiolowski i rokita kloca sie w
                      tvp u lisa o lustracje. jakim "oszolomem" byl wtedy ten niesiolowski! a teraz?
                      no, przeciez, "wybitny maz stanu"; cha, cha , cha

nawrocony1 napisał:

> niesiolowski niejaki
                      • nawrocony1 Re: Troche zlosliwosci: Tusk sie potrafi w doboro 31.10.05, 20:02
                        cha cha cha - ciekawe ze wlasnie tak wyglada eliminacja wg Kaczorow - ktos nie
                        znami to "wyluzuj" albo "daj se na wstrzymanie"

btw
                        - dyskusja o liscie byla jeszce w trakcie wyborow parlamentarnych i dementi nie
                        bylo (ale mozna zalozyc ze po tej dyskusji - niesiolowski sie na niej na pewno
                        znalazl)
                        - niezaleznie od tego ciekawe ze przy wyborach na v-marszalka senatu tez
                        senatorowie z PISu dostali liste kto moze a kto z PO nie moze byc wybranym jako
                        v-marszalek
                        • silesius.monachijski Re: Troche zlosliwosci: Tusk sie potrafi w doboro 31.10.05, 20:16
                          nie slyszalem, zeby senatorowie PiS-u dostali liste. wiem jedno: w calej
                          politycznej Polsce - od lewa do prawa - niesiolowski jest okreslany
                          jako "oszolom" (nawet borowski pare miesiecy temu wyrazil zdziwienie, ze
                          ten "oszolom" jest w po); niesiolowski jest egocentrykiem i wielkim
                          indywidualista; on nigdy z nikim wspolpracowac nie potrafil/potrafi. To problem
                          osobosciowy niesiolowskiego: on pluje na lewo i prawo, i uwaza, ze tylko on ma
                          racje

nawrocony1 napisał:

> cha cha cha - ciekawe ze wlasnie tak wyglada eliminacja wg Kaczorow - ktos nie
                          > znami to "wyluzuj" albo "daj se na wstrzymanie"
                          >
                          > btw
                          > - dyskusja o liscie byla jeszce w trakcie wyborow parlamentarnych i dementi
                          nie
                          > bylo (ale mozna zalozyc ze po tej dyskusji - niesiolowski sie na niej na pewno
                          > znalazl)
                          > - niezaleznie od tego ciekawe ze przy wyborach na v-marszalka senatu tez
                          > senatorowie z PISu dostali liste kto moze a kto z PO nie moze byc wybranym
                          jako
                          > v-marszalek
                          • nawrocony1 Re: Troche zlosliwosci: Tusk sie potrafi w doboro 31.10.05, 20:23
                            powiedzial to i Borusewicz i Romaszewski
                            na spotkaniu u Lis-a
                            • silesius.monachijski Re: Troche zlosliwosci: Tusk sie potrafi w doboro 31.10.05, 20:47
                              nie przecze, ze byly sugestie i oc´zekiwania (w koncu partia ma prawo do
                              wlasnej obrony, kiedy ktos ja po chamsku i tak bezceremonialnie atakuje jak
                              niesiolowski), ale nie wierze w "listy" i "zapisy". naprawde: az tak glupi
                              kaczynscy nie sa; a ze nie "trawia" niesiolowskiego, ktory raz za razem ich
                              opluwa, to czemu sie dziwic? kto wiatr sieje, ten burze zbiera; zastanawia mnie
                              tylko, co przyswiecalo po, kiedy wystawial komorowskiego na marszalka sejmu i
                              niesiolowskiego na wicemarszalka senatu; przeciez glupi nie sa, i wiedzieli, ze
                              to zadziala na kaczynskich, jak czerwona plachta na byka; przypadek? nie,
                              mysle, ze to byla celowa prowokacja (moze sugestia pani de Barbaro)

nawrocony1 napisał:

> powiedzial to i Borusewicz i Romaszewski
                              > na spotkaniu u Lis-a
                              • nawrocony1 Re: Troche zlosliwosci: Tusk sie potrafi w doboro 31.10.05, 21:37
                                to niebyl tylko niesiolowski tylko prawie polowa poslow - zreszta o tym mowa
                                ktos cos zlego powie i juz nie moze byc prtnerem do rozmow - to jest pokazywana
                                buta - i to wlasnie i borusewicz i romaszewski sam skrytykowal u PIS
                          • nawrocony1 Re: Troche zlosliwosci: Tusk sie potrafi w doboro 31.10.05, 20:24
                            n to ile oszolomow mamy w PiS-e
                  • nawrocony1 Re: Troche zlosliwosci: Tusk sie potrafi w doboro 31.10.05, 19:41
                    niesiolowski - i to bynajmniej nie po wyborach do senatu

(k..wa - trzeci raz odpowiadam na ten post i znika)
                    • silesius.monachijski Re: Troche zlosliwosci: Tusk sie potrafi w doboro 31.10.05, 20:19
                      ja Ci - bron mnie Panie Boze - zadnych postow nie wycinam (mnie cenzorzy gw juz
                      pare razy "wyslali na przymusowa przerwe" - zakaz publikacji postow na np. 5
                      godzin = nie wolno mi sie logowac, nawet pod innym nickiem); co do
                      niesiolowskiego, to juz chyba wszystko powiedzialem

nawrocony1 napisał:

> niesiolowski - i to bynajmniej nie po wyborach do senatu
                      >
                      > (k..wa - trzeci raz odpowiadam na ten post i znika)
      • roro68 Stasiński z GW dopiero ma kwaśną minę 31.10.05, 18:40
        Stasiński mówi, że jest zmęczony "sloganami o naprawie państwa", bo do tej
        naprawy "nie ma determinacji";-)) Kto nie ma? On et consortes na pewno!;-)
    • wad Re: Oj bredzi "OMC prezydent Tusk" 31.10.05, 19:07
      stołki uciekają liberałom!
      • rerana Re: Oj bredzi "OMC prezydent Tusk" 31.10.05, 23:21
        wad napisał:

> stołki uciekają liberałom!
        > za to czekają cele!!!w ZK
    • indianski Donald - olej ten bajzel 31.10.05, 19:14
      Niech pisuar sam po sobie sprzata .
      Czy juz jest lista na te 3 mln mieszkan ?
      • silesius.monachijski Re: Donald - olej ten bajzel 31.10.05, 19:30
        tak, pierwsze mieszkanie dla indianskiego (wraz z laczem internetowym, zeby
        mogl sobie podlaczyc kompa, i dalej pluc na PiS)

indianski napisał:

> Niech pisuar sam po sobie sprzata .
        > Czy juz jest lista na te 3 mln mieszkan ?
        • indianski Re: Donald - olej ten bajzel 31.10.05, 19:39
          Dzieki ja juz mam . Poza tym talony beda tylko dla zwolennikow jednojajesznego
          bractwa .
          • silesius.monachijski Re: Donald - olej ten bajzel 31.10.05, 20:20
            no to przynajmniej od tuska dvd dostaniesz: za wierne stanie przy przegranym
            (dwukrotnie) wodzu

indianski napisał:

> Dzieki ja juz mam . Poza tym talony beda tylko dla zwolennikow jednojajesznego
            > bractwa .
      • glos.z.3miasta Do indiańskiego: przynosisz wstyd czerwonoskórym 31.10.05, 20:21
        braciom takimi wypowiadanymi bredniami :(((
        Walnij sie w łeb...
    • himax Czy tusk to miernota 31.10.05, 19:16
      odejdz ze sceny politycznej nie rob sobie wstydu.
      • indianski Re: Czy tusk to miernota 31.10.05, 19:19
        Nie lubimy opozycji ?
        • silesius.monachijski Re: Czy tusk to miernota 31.10.05, 19:32
          lubimy, dlatego tak serdecznie sie z niej smiejemy

indianski napisał:

> Nie lubimy opozycji ?
          • indianski Re: Czy tusk to miernota 31.10.05, 19:38
            To podejscie mamy podobne - ja tez lubie blizniakow .
            • silesius.monachijski Re: Czy tusk to miernota 31.10.05, 20:21
              dziekuje za wymiane wyrazow sympatii; to cieszy

indianski napisał:

> To podejscie mamy podobne - ja tez lubie blizniakow .
          • nawrocony1 Re: Czy tusk to miernota 31.10.05, 19:42
            cos sie tu GW pi..doli - ten niesiolowski do innego watku!
        • nawrocony1 Re: Czy tusk to miernota 31.10.05, 19:34
          niesiolowski np
    • kpd63 Re: Tusk: powstaje rząd Jana Olszewskiego "bis" 31.10.05, 19:33
      Szanowny Panie Tusk - zobaczymy, poki co to Pan jest zalosny coz czasem w zyciu
      sie przegrywa i tylko WIELCY potrafia to wykorzystac na swoj sukces. Mysle ze
      Krajowy Zjazd Platformy powinien zastanowic sie nad zmiana lidera ktory
      walkowerem poddal sie ( nie wszedl do rzadu i koalicji)a i wydumane powody
      tlumaczenia dlaczego nie weszla Platforma do rzadu, uwlaczaja inteligencji
      wyborcow Platformy.
      • indianski Re: Tusk: powstaje rząd Jana Olszewskiego "bis" 31.10.05, 19:42
        fakt , facet grzeszy - nie pcha sie na sile na stolek . Powinien brac przyklad z
        jednojajecznych .
        • maggisterr Tusk nie załapuje się za wszelką cenę, ale.... 31.10.05, 20:22
          indianski napisał:

.....niektórzy debile tego nie pojmują jedyną szarą komórką jaką mają.

> fakt , facet grzeszy - nie pcha sie na sile na stolek . Powinien brac przyklad
          > z
          > jednojajecznych .

Jak wam pis-owe gnidy dogodzić - PO zła, bo nie wchodzi do koalicji i
          JEDNOCZEŚNIE PO zła, bo jest pazerna na stołki. Poza tym, dlaczego chcecie
          koalicji z PO, jeżeli oskarżacie ich o to, że nie chcą wchodzić, bo się boją
          ujawnienia liberalnych afer? Czyli krótko mówiąć, chcecie koalicji z
          przestępcami? Wymyślcie sensowniejsze wymówki, imbecyle!
          • silesius.monachijski Re: Tusk nie załapuje się za wszelką cenę, ale.. 31.10.05, 21:35
            z powrotem do szkoly i do nauki zasad negocjacji: naprzeciw siebie staja:
            podwojny zwyciezca i podwojny przegrany; podwojyn zwyciezca proponuje wiecej,
            niz z ukladu sil wynika; a co robi podwojny przegrany: obraza sie na podwojnego
            zwyciezce i rzeczywistosc; niech wiec wlozy raczke do nocnika: moze wtedy sie
            ocknie i zrozumie prawdziwy obraz rzeczywistosci; nic za darmo, drodzy panstwo
            z po: przegraliscie w wyborach, i jeszcze partia sie wam rozpadnie; jestem tego
            teraz (hic et nunc) w 100 % pewien

maggisterr napisał:

> indianski napisał:
            >
            > .....niektórzy debile tego nie pojmują jedyną szarą komórką jaką mają.
            >
            > > fakt , facet grzeszy - nie pcha sie na sile na stolek . Powinien brac prz
            > yklad
            > > z
            > > jednojajecznych .
            >
            > Jak wam pis-owe gnidy dogodzić - PO zła, bo nie wchodzi do koalicji i
            > JEDNOCZEŚNIE PO zła, bo jest pazerna na stołki. Poza tym, dlaczego chcecie
            > koalicji z PO, jeżeli oskarżacie ich o to, że nie chcą wchodzić, bo się boją
            > ujawnienia liberalnych afer? Czyli krótko mówiąć, chcecie koalicji z
            > przestępcami? Wymyślcie sensowniejsze wymówki, imbecyle!
        • silesius.monachijski TUSK GRZESZY BRAKIEM ZDROWEGO ROZSADKU 31.10.05, 21:32
          indianski napisał:

> fakt , facet grzeszy - nie pcha sie na sile na stolek . Powinien brac
          przyklad
          > z
          > jednojajecznych .
    • g.pyrchla Re: Tusk: powstaje rząd Jana Olszewskiego "bis" 31.10.05, 19:57
      niech sie tak tusek nie wymadrza bo PiS musi sie kimś podpierać skoro platforma
      uparła sie torpedować rządy PiS to ten musi szukać poparcia u innych partii
      • philips9 Ludwik D. to potencjalnie grozny psychopata... 31.10.05, 20:07
        • dawidantyrydzyk RYDZYK TO psychopata maniakalno depresyjny 31.10.05, 20:20
          • abba15 Re: RYDZYK TO psychopata maniakalno depresyjny 31.10.05, 20:29
            frustraci mogą tylko ujadać i wyć do księżyca
        • maggisterr Do fanów RM:Ludwik Dorn to potencjalnie żydokomuna 31.10.05, 20:38
          Ma niepolskie imię i nazwisko. Wg wywadiu z Dużego Formatu (podejrzewam, że
          autoryzowanego)
          serwisy.gazeta.pl/df/1,34467,2991316.html?as=4&ias=11
          dowiadujemy się, że:

- Pański ojciec przeszedł proces odchodzenia od komunizmu. Nim na
          Marszałkowskiej w Warszawie założył swój zakład optyczny, do 1956 r. był
          lektorem marksizmu na Politechnice Warszawskiej.

- Był bardzo zamkniętym człowiekiem.

- Ale ciągnął go pan za język.

- Próbowałem, ale to nic nie pomagało. Ta jego szczelność, zamknięcie brało się
          chyba stąd, że w czasie okupacji stracił całą bliską i daleką rodzinę. Zostali
          wymordowani niemal co do jednego.

To że ktoś stracił całą rodzinę w czasie okupacji nie dowodzi oczywiście, że był
          Żydem. Podobnie jak to, że po wojnie został "zawodowym marksistą" - czyli kłamcą
          i demoralizatorem.

I jeszcze kwestia religii:
          serwisy.gazeta.pl/df/1,34467,2991316.html?as=6&ias=11
          - Był pan kiedyś w Radiu Maryja? - pytam posła Dorna.

- Ojciec dyrektor ma pewnych ludzi. Zbigniewa Ziobro, Zbigniewa Wassermanna,
          Michała Kamińskiego, Marka Jurka. Z punktu widzenia partii to jest bardzo dobre.

- Dlaczego pana nie zapraszają?

- PiS jest partią wszystkich. Są u nas ludzie o różnej wrażliwości, języku,
          biografii. Moja wrażliwość przekazu nie jest najbardziej dopasowana do
          wrażliwości audytorium Radia Maryja, ale bardzo się cieszę, że koledzy tam bywają.

- Więc nawet pana nie zaprosili?

- Nigdy. Sami dobierają rozmówców.
          - Pan został wychowany w tradycji katolickiej.

- Nie. Ja do wiary sam dochodziłem. Mój dom rodzinny był agnostyczny. Ojciec był
          niewierzący. Mama w młodości przeżyła kryzys religijny i jej stosunek do wiary
          jest skomplikowany. Ja do wiary dochodziłem latami.

- Jest pan bierzmowany?

- Jestem ochrzczony.

- Pierwszy sakrament.

- Moje dzieci wychowane są po katolicku, ale to są sprawy osobiste. Nie chcę o
          nich mówić.

Czyż Polacy z rodzin prawdziwie polskich i katolickich nie powinni się czuć
          zaniepokojeni w/w informacjami!!!??? Wiara i katolickie wychowanie potomstwa to
          wg pana Ludwika Dorna (a może Lejba Dornsteina?) "sprawy osobiste"???
        • maggisterr Do fanów RM:Ludwik Dorn to żydokomuna??? 31.10.05, 20:43
          Ma niepolskie imię i nazwisko. Wg wywadiu z Dużego Formatu (podejrzewam, że
          autoryzowanego)
          serwisy.gazeta.pl/df/1,34467,2991316.html?as=4&ias=11
          dowiadujemy się, że:

- Pański ojciec przeszedł proces odchodzenia od komunizmu. Nim na
          Marszałkowskiej w Warszawie założył swój zakład optyczny, do 1956 r. był
          lektorem marksizmu na Politechnice Warszawskiej.

- Był bardzo zamkniętym człowiekiem.

- Ale ciągnął go pan za język.

- Próbowałem, ale to nic nie pomagało. Ta jego szczelność, zamknięcie brało się
          chyba stąd, że w czasie okupacji stracił całą bliską i daleką rodzinę. Zostali
          wymordowani niemal co do jednego.

To że ktoś stracił całą rodzinę w czasie okupacji nie dowodzi oczywiście, że był
          Żydem. Podobnie jak to, że po wojnie został "zawodowym marksistą" - czyli kłamcą
          i demoralizatorem.

I jeszcze kwestia religii:
          serwisy.gazeta.pl/df/1,34467,2991316.html?as=6&ias=11
          - Był pan kiedyś w Radiu Maryja? - pytam posła Dorna.

- Ojciec dyrektor ma pewnych ludzi. Zbigniewa Ziobro, Zbigniewa Wassermanna,
          Michała Kamińskiego, Marka Jurka. Z punktu widzenia partii to jest bardzo dobre.

- Dlaczego pana nie zapraszają?

- PiS jest partią wszystkich. Są u nas ludzie o różnej wrażliwości, języku,
          biografii. Moja wrażliwość przekazu nie jest najbardziej dopasowana do
          wrażliwości audytorium Radia Maryja, ale bardzo się cieszę, że koledzy tam bywają.

- Więc nawet pana nie zaprosili?

- Nigdy. Sami dobierają rozmówców.
          - Pan został wychowany w tradycji katolickiej.

- Nie. Ja do wiary sam dochodziłem. Mój dom rodzinny był agnostyczny. Ojciec był
          niewierzący. Mama w młodości przeżyła kryzys religijny i jej stosunek do wiary
          jest skomplikowany. Ja do wiary dochodziłem latami.

- Jest pan bierzmowany?

- Jestem ochrzczony.

- Pierwszy sakrament.

- Moje dzieci wychowane są po katolicku, ale to są sprawy osobiste. Nie chcę o
          nich mówić.

Czyż Polacy z rodzin prawdziwie polskich i katolickich nie powinni się czuć
          zaniepokojeni w/w informacjami!!!??? Wiara i katolickie wychowanie potomstwa to
          wg pana Ludwika Dorna (a może Lejba Dornsteina?) "sprawy osobiste"???
      • maggisterr Re: Tusk: powstaje rząd Jana Olszewskiego "bis" 31.10.05, 20:14
        g.pyrchla napisał:

> niech sie tak tusek nie wymadrza bo PiS musi sie kimś podpierać skoro platforma
        Po pierwsze nie tusek, tylko Tusk, drobny chamusiu....

> uparła sie torpedować rządy PiS to ten musi szukać poparcia u innych partii
        a po drugie, partia partii nierówna. Samoobrona jest partią nie mającą nic
        wspólnego z prawem i sprawiedliwością (pisanymi z małych liter), ale widać to
        niektórym pajacom nie przeszkadza - stołki & koryto uber alles!
        • abba15 Re: Tusk: powstaje rząd Jana Olszewskiego "bis" 31.10.05, 20:30
          maggisterr napisał:
          >uparła sie torpedować rządy PiS to ten musi szukać poparcia u innych partii
          > a po drugie, partia partii nierówna. Samoobrona jest partią nie mającą nic
          > wspólnego z prawem i sprawiedliwością (pisanymi z małych liter), ale widać to
          > niektórym pajacom nie przeszkadza - stołki & koryto uber alles!

• dawidantyrydzyk ten rząd to bedzie jakaś farsa chyba 31.10.05, 20:16
      wyjdzie z tego jeden wielki bubel
      • abba15 Re: ten rząd to bedzie jakaś farsa chyba 31.10.05, 20:28
        dawidantyrydzyk napisał:
        > wyjdzie z tego jeden wielki bubel

• veglie Re: ten rząd to bedzie jakaś farsa chyba 31.10.05, 20:30
        dawidantyrydzyk napisał:

> wyjdzie z tego jeden wielki bubel
        A co może wyjść po prowizorce.
        • ukropek Re: ten rząd to bedzie jakaś farsa chyba 31.10.05, 22:01
          Tyle tylko że prowizorki są najtrwalsze..to takie polskie przysłowie...
          A za cztery lata PO stworzy koalicję z PD i uzyska 2,5% albo 2,74....bo ponad 3
          prcent to domena sdpl..
    • jsd1952 Re: Tusk: powstaje rząd Jana Olszewskiego "bis" 31.10.05, 20:37
      Mam wrażenie, że szefowi Platformy puszczają nerwy. Być może, podobnie jak Pan
      Cimoszewicz, powinien zrezygnować z uprawiania polityki. Pan Tusk zapomina o
      prostej prawdzie, że zwycięzcz bierze wszystko. To PiS wygrał wybory nie
      Platforma. Trzeba umieć przyznać się do porażki i przejść do opozycji lub
      koalicji na warunkach uzgodnionych ze zwycięcą. Próba dyktowania, zaś kto ma
      być, a kto nie ma być w Prezydium Sejmu jest wręcz żenującym przykładem braku
      realizmu politycznego, a nawet próbą obrażania się na Obywateli RP /bez
      numeracji/. W końcu Pan Lepper dostał 15%, a Samoobrona jest trzecią siłą w
      Sejmie. Rzeczywistość może się nam nie podobać, ale rzeczywistość istnieje!!!
      Tak więc Panowie Tusk i Rokita jeśli chcą zaistnieć w nowej rzeczywistości
      muszą przestać się na nią obrażać. A co do obecnego rządu to nie jest to
      Olszewski BIS, jest to po prostu rząd PiS bez Platformy...
      • indianski Re: Tusk: powstaje rząd Jana Olszewskiego "bis" 31.10.05, 20:59
        Az tak sie go boicie ?
        • ukropek Re: Tusk: powstaje rząd Jana Olszewskiego "bis" 31.10.05, 21:52
          Ty się lepiej powieś na tej swojej stronie reklamowej ...
          Pod stół i lizać łapę...a czasem cienko zaskomleć...przez cztery lata...
          ha ha ha ha ha ha ha
          A jak zaszczekasz to ci założą kaganiec kundlu...chociaż mam kundla w domu ..za co go przepraszam...
    • artekketra liczy na następne 5 lat 31.10.05, 21:20

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka