etykieta_zastepcza 02.11.05, 07:55 Wniosek: Na zachodzie prowadzona jest polityka eugeniczna. Witamy w Nowym Wspaniałym Świecie! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hetta Re: etykietko zastepcza, 02.11.05, 08:05 czyzby analfabetyzm funkcjonalny? Odpowiedz Link Zgłoś
davidmors Najsłabsze wcześniaki rodzą się tam gdzie nędza ! 02.11.05, 22:17 Zgadza się. W polsce panuje nędza. Nędzę w Polsce zmajstrował Mazowiecki do spółki z Balcerowiczem. Budowę nędzy w Polsce wsparł Wałęsa, a kibicowali budowie nedzy w Polsce Krzaklewski i Buzek. Lista zasłużonych w budowaniu nędzy w Polsce jest znacznie dłuższa. Wymieniłem tylko najznamienitszych budowniczych. Odpowiedz Link Zgłoś
bezportek Najsłabsze wcześniaki rodzą menele i lumpy 02.11.05, 23:11 Nawet durny lewoskret powinien byl zauwazyc, ze badania nad pomiotem proletariatu prowadzono w kraju "rzadzonym" przez pijaczka prezia i eseldziarskie wymoczki. Ale dla zaplutych sirot po komunie wszelkie objawy lewackiego niedorozwoju to zawsze wina Balcerowicza. Nie przyjdzie debilom do glowy, ze to Matka Natura pozbywa sie niepotrzebnych smieci. Proletariat zawsze wariat. P.S. Darmowe skrobanki na telefon powinny byc moim zdaniem dostepne kazdemu, kto zadeklaruje lewicowe przekonania i podpisze zgode na jednoczesna sterylizacje. Gotow jestem placic wieksze podatki na ten cel, byle przyspieszyc proces wymierania meneli. Odpowiedz Link Zgłoś
tbaus Re: Najsłabsze wcześniaki rodzą menele i lumpy 03.11.05, 02:14 Antypolska gazeta cieszy sie i z rozkosza pisze o jak najgorszych wiadomosciach z Polski Odpowiedz Link Zgłoś
davidmors Re: 'bezportek' i bez napletka oraz bez rozumu. 03.11.05, 08:57 Wielka szkoda, że twoja mamuśka nie skorzystała z bezpłatnej skrobanki na telefon. Odpowiedz Link Zgłoś
magracka Re: Najsłabsze wcześniaki rodzą menele i lumpy 03.11.05, 21:47 Tak sądzisz ? jestem mamą wczesniaka z 30 tygodnia 2 dziecko 1 zdrowe duze, mam wyzsze wyksztalcenie i normalna rodzine , jestem bez nalogow i moj maz tez wiec skad wczesniak? uwazaj bo byc moze ty jestes przyszlym tatą wczesniaka, albo komus w rodzinie sie urodzi tego nie wiesz a na szacunek zasluguje kazde zycie, i wiesz co spedzilam troche czasu w szpitalach i ze wszystkich wczesniakow ktore tam lezaly zadne nie bylo z rodziny patologicznej, wiec uwazaj!!! bo nastepny wczesniak moze byc twoj ale ty nie bedziesz ojcem bo zafundujesz ze strachu swojej kobiecie skrobanke na zyczenie Odpowiedz Link Zgłoś
erg_samowzbudnik Re: Najsłabsze wcześniaki rodzą się w Polsce 02.11.05, 08:12 W Polsce rodzi się kilkakrotnie więcej dzieci z poważnymi wadami niż w innych częściach Europy. Legalnych aborcji natomiast jest aż kilkadziesiąt razy mniej. Właśnie dlatego. Odpowiedz Link Zgłoś
walko1969 Re: Najsłabsze wcześniaki rodzą się w Polsce 02.11.05, 18:33 To nie dlatego, że w Polsce jest mniej legalnych aborcji.To że dzieci są chore i małe to zasługa ich rodziców.Ludzie widzicie ile matek pali papierosy i chleje alkohol? Odpowiedz Link Zgłoś
tezas Najsłabsze wcześniaki rodzą się w Polsce 02.11.05, 21:12 Twierdzisz ze Polki pija i pala w ciazy wiecej niz kobity w innych krajach? Matki-Polki - to chyba niemozliwe !? Jakies konkretne podstawy czy tylko ci tak do teorii pasuje? Odpowiedz Link Zgłoś
mircos Re: Najsłabsze wcześniaki rodzą się w Polsce 03.11.05, 08:46 Tak bo na 10 kobiet 4 pali papierosy jeśli nie więcej! Odpowiedz Link Zgłoś
maciej48 Najmocniejsze wcześniaki rodzą się w Afryce 02.11.05, 08:26 Bo tam nie ma badań , a jak który przeżyje to mocny być musi. Odpowiedz Link Zgłoś
titta taka drobna dygresja... 02.11.05, 15:07 Zanim wskaze sie aborcje jako metode eliminacji dzieci ktore i tak nie przezyja/poprawienia statystyk/obnizenia kosztow warto by bylo sprawdzic w ilu przypadkach badania prenatalne okazaly sie bledne np. stwierdzono brak nerek, a okazalo sie ze dziecko je mialo i przezylo. Odpowiedz Link Zgłoś
ewunia36 Re: taka drobna dygresja... 02.11.05, 22:34 Czy Ty wiesz jaka jest róznica między badaniem prenatalnym a zwykłym USG? To na USG można zobaczyć brak nerki, natomiast badanie prenatalne ma wykluczyć wadę genetyczną. Odpowiedz Link Zgłoś
agablues Re: taka drobna dygresja... 03.11.05, 00:42 USG podczas ciąży JEST badaniem prenatalnym. Nieinwazyjnm. Na usg dobry fachowiec zobaczy wadę genetyczną - na podstawie badania przezierności karku i na podstawie rozwoju kości nosowej. inwazyjne badanie - typu amniopunkcja - wykonuje się w celu POTWIERDZENIA Odpowiedz Link Zgłoś
zupagrochowa1 HOLLAND 02.11.05, 15:30 " Holandii natomiast śmiertelność noworodków urodzonych pomiędzy 22. a 25. tygodniem ciąży wynosi 100 proc., bo tam nie ratuje się ich wcale. Dlaczego? - To kwestia innej mentalności i innej kultury" - BOZE JAKIE TO STRASZNE!!! Odpowiedz Link Zgłoś
tees1 Re: HOLLAND 02.11.05, 16:11 zupagrochowa1 napisała: > " Holandii natomiast śmiertelność noworodków urodzonych pomiędzy 22. a 25. > tygodniem ciąży wynosi 100 proc., bo tam nie ratuje się ich wcale. Dlaczego? - > To kwestia innej mentalności i innej kultury" - BOZE JAKIE TO STRASZNE!!! To prawda. To wlasnie taka mentalnosc i taka kultura stworzyly ludobojstwo. Przepisy mowia ze to nie ludzie, wiec nie dajemy jesc az sie problem rozwiaze. Odpowiedz Link Zgłoś
aga.m8 Re: HOLLAND (w kwestii formalnej) 02.11.05, 20:15 a jak oni technicznie to robia w tej holandii? zasanawiam sie jak to wyglada: rodzi sie takie 5miesieczne dziecko i co? klada do lozeczka i czekaja?! zagladaja co godz czy jeszcze dycha? czy moze usypiaja jak psa?! albo topia jak szczenieta?! Odpowiedz Link Zgłoś
kowianeczka Re: Najsłabsze wcześniaki rodzą się w Polsce 02.11.05, 08:34 Malutkie bidusie..:( kowianeczka Odpowiedz Link Zgłoś
olgierd.tomczorek błyskotliwe 02.11.05, 08:50 świetnie - aborcja jest kluczem do rozwiązania problemów z wcześniakami. a może wystarczy nimi się pobawić. gazeta jednak swój szacunek do ludzkiego życia ma tylko na pokaz i to w bardzo małej ilości. domyślam się że na stępnym krokiem np. w walce z chorobami starości takimi jak stwardnienie rozsiane, alzheimer, osteoporoza, oraz różne raki będzie eutanazja, której nasze faszystwoskie państwo zabrania. Odpowiedz Link Zgłoś
zielono-oka Re: błyskotliwe 02.11.05, 20:45 Pewnie migdy w zyciu nie widziałes takiego wcześniaka z bliska i nie widziałes jak te dzieci cierpią, nie mówia już o ich matkach.Nawet jeśli takie dziecko przeżyje- te kilka procent- to nie będzie zdrowym bobaskiem, a tułajacym się z jednego oddziału na drugi pacjentem, kóry po paru latach w końcu umrze.Pomyśl o ich rodzicach....Pewnie usuniecie dziecka z wadami letelnymi to grzech, a podtrzymywanie go przy życiu.... Odpowiedz Link Zgłoś
ewunia36 Re: błyskotliwe 02.11.05, 22:40 Jestem matką takiego wcześniaka i nie wygląda na cierpiącego, żyje i nic mu nie dolega, jest bardzo gadatliwy, czasami się przeziębia. Trochę mnie zmroziło określenie,że po kilku latach umrze... . Jest tzylatkiem Odpowiedz Link Zgłoś
citisus Cóż za wspaniałe przesłanie artykułu. Brawo GW !!! 02.11.05, 09:20 Rodzą się słabe dzieci bo ich wcześniej nie usunięto ...... Czekamy na krok następny - kasowanie wszystkich chorych i ułomnych noworodków. Panie Nadredaktorze tak trzymać !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pacal2 nie przesłanie artykułu 02.11.05, 09:33 a tylko oczywiste wnioski z badań i porównań. Przede wszystkim te wyniki to jest rozpaczliwy krzyk o więcej pieniędzy na oddziały ginekologiczno-położnicze w Polsce, jeśli tego nie dostrzegasz toś głupi albo masz złą wolę i szukasz dziury w całym. Do jednego z wcześniejszych opluwaczy: Eugenika??? Usuwanie płodu który nie ma płuc albo przepony nazywasz eugeniką? Musisz być nienormalny. O, przepraszam, mentally disabled, wyłączyła mi się political correctness na chwilę. Tylko w Polsce lekarze w małym miasteczku potrafią odmówić zrobienia badań prenatalnych i w konsekwencji wczesnej aborcji przy tak oczywistych wadach. A później kobieta rodzi martwego wcześniaka i ma traumę do końca życia, dużo większą niż przy takiej aborcji, i już nigdy, z obawy żeby się to nie powtórzyło, nie zachodzi w ciążę. O to Wam chodzi tępaki? Odpowiedz Link Zgłoś
olgierd.tomczorek Re: nie przesłanie artykułu 02.11.05, 09:37 to tak jakby kobiety po aborcji nie miały żadnej traumy. wszystkiemu winien jest kościół. Odpowiedz Link Zgłoś
solariss Re: Cóż za wspaniałe przesłanie artykułu. Brawo G 02.11.05, 15:00 łatwo Ci mówić! Jakbyś miał(a) chore dziecko, to byś dopiero popamiętał(a)! Moja koleżanka ma i męczy mnie strasznie. Powiedziała,że gdyby wiedziała wczesniej, to dokonałaby aboorcji.Ona ma normalnie przechlapne życie, wciąż z dzieciakiem po szpitalach, nikogo do tego nie można zmuszać. Straszna tragedia, dziecko cierpi, ona na skraju wytrzymania nerwowego. Tzw. obrońcy życia powinni się chwilę zastanowić, zanim wyrażą swoje mało przemyślane opinie. Odpowiedz Link Zgłoś
tees1 Re: Cóż za wspaniałe przesłanie artykułu. Brawo G 02.11.05, 16:14 solariss napisała: > gdyby wiedziała wczesniej, > to dokonałaby aboorcji.Ona ma normalnie przechlapne życie hm... mysle, ze sa specjalisci, ktorzy podejma sie rozwiazac problem i w tym stadium rozwoju plodu. zycie kolezanki zaraz nabraloby blasku. Odpowiedz Link Zgłoś
tezas Re: Cóż za wspaniałe przesłanie artykułu. Brawo G 02.11.05, 21:14 Alez oni sie nie zastanawiaja, w koncu to nie ich tragedia - przeczytaj chocby email tees pod twoim. Odpowiedz Link Zgłoś
agablues Re: Cóż za wspaniałe przesłanie artykułu. Brawo G 03.11.05, 00:48 mam dokładnie takie samo odczucie. Przyczyniłam się do popsucia polskich statystyk. Kiedy u mojego dziecka wykryto wadę serca, zaproponowano mi badanie prenatalne - kordocentezę - sugerując, ze dziecko może miec powazną wadę genetyczną. Odmówiłam ( to było po 25 tc) i zdecydowałam się, ze urodzę nawet z wadą. No i urodziłam. Dziecko żyło niespełna 7 miesięcy. W świetle tego artykułu, postąpiłam źle, popsułam statystyki.... Odpowiedz Link Zgłoś
veritas wady genetyczne a wybór 03.11.05, 01:43 W tym przypadku taki był Twój wybór. Natomiast jeśli kobieta chce przerwać ciążę, gdy dziecko nie będzie miało szans na przeżycie (np. brak mózgu, płuc, nerek), a lekarze zmuszają ją do donoszenia ciąży i urodzenia dziecka, które zaraz umrze - jest to okrucieństwo i bezduszność nie do ogarnięcia. Serdeczne wyrazy współczucia [] ------------------------------ Kiedy gasną stosy, robi się jaśniej. Odpowiedz Link Zgłoś
winka53 Re: Najsłabsze wcześniaki rodzą się w Polsce 02.11.05, 09:21 <tylko dlatego ...ze to POLSKA wlasnie i kler,i rzad prawie czarny... <czyli wszystko gra...ciemnota kroluje a zabobon ma sie super !!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
olgierd.tomczorek Re: Najsłabsze wcześniaki rodzą się w Polsce 02.11.05, 09:35 oczywiście kler i ciemnogród. wszystkiemu winien jest kościół. to że się rodzą wcześniaki to też wina kościoła. brawo. genialne. inteligencja i tolerancja nawyższej próby. Odpowiedz Link Zgłoś
mkolaczynska Re: Najsłabsze wcześniaki rodzą się w Polsce 02.11.05, 14:59 Nie to ze kobiety rodzą dzeici bez nerek lub niewykształconymi płucami co można było zauważyć podczas badań przenatalnych i zapytać kobiete: Woli pani abordować płód teraz np(15tyg ciąży)czy czekamy do 38/42 a potem na samoistna smierć dziecka? Do braku takich pytań do braku wyboru prowadzi ciemnota i złe pojmowanie ochrony życia poczętego. Radze artykuł przeczytac raz jeszcze i może się panu uda wyciągnąć podobne wnioski czego i panu i sobie bardzo życzę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pklimas Re: Najsłabsze wcześniaki rodzą się w Polsce 24.01.08, 10:43 a ktory ginekolog w ramach panstwowej sluzby zdrowia w 15 tygodniu potrafi stwierdzic obecnosc nerek czy zołądka w przypadku mojego dziecka bylo to dopiero w 21 tygodniu bo wczesniej nic nie bylo widac Odpowiedz Link Zgłoś
japolak Najważniejsze, że rodzą się w Polsce 02.11.05, 11:06 Uważam, iż wniosek LPR o całkowity zakaz aborcji i badań prenatalnych, należy rozszerzyć o całkowity zakaz antykoncepcji, stosunków pozamałżeńskich i edukacji seksualnej (znamy te "porady" dla "K..."), także badań próbujących porównywać piękne, mądre i zdrowe dzieci polsko-katolickie ze smarkaczami z UE. Przecież wystarczy tu zdrowy rozsądek: czy możliwe jest, by od małego Polaka urodzonego po świętym sakramencie małżeństwa zdrowsze było jakieś niemowlę z wolnych związków, niechrzczone, bez krzty partiotyzmu... A jeśli dziecko umrze, albo urodzi się z wadami, to przecież Bóg tak chciał, musi być jakaś kara dla grzesznych rodziców, ich ojców i dziadków. Zamiast robić jakieś durne badania porównawcze lepiej wprowadzić nie tylko dwa tysiace "becikowego", lecz i pięć tysięcy płatne bezpośrednio parafiom na trumienki i modlitwy za duszyczki. Odpowiedz Link Zgłoś
suczkakruczka Re: Najważniejsze, że rodzą się w Polsce 02.11.05, 12:01 przed wojna, szczegolnie na wsi, w ktorej ksiadz bardzo czesto byl ostatnim feudalem rodzenie dzieci bylo obowiazkiem. aniolki jak o nich mowiono mialy po smierci wstawiac sie za rodzicami w niebie. im wiecej aniolkow naplodzili rodzice tym lepiej i dla nich i dla ksiedza, ktory z tych aniolkow a raczej z oplat za poslugi religijne wokol nich czynione dobrze zyl. ( polecam "pamietniki chlopow" z 33 i kilka lat starsza praca Jozefa Chalasinskiego pt. " mlode pokolenie chlopow") Odpowiedz Link Zgłoś
olgierd.tomczorek Re: Najważniejsze, że rodzą się w Polsce 02.11.05, 12:06 to zastanawiające że antyklerykałowie żyją historyjkami sprzed 100 lat ze wsi zabitych dechami. i co ma kościół do wcześniaków? Odpowiedz Link Zgłoś
suczkakruczka Re: Najważniejsze, że rodzą się w Polsce 02.11.05, 12:34 to zastanawiajace, ze niewiele sie zmienilo jesli chodzi o waznosc aniolkow a historycy sprzed stu lat moga okazac sie bardzo ciekawi - zwlaszcza do badan porownawczych - poczytaj, polecam! czy wies zabita dechami jest czyms zlym dla ciebie? nie jest czescia tego kraju, tej mentalnosci? byc moze jest jej podstawa i dlatego jestes programowo gluchy na wszelkie argumenty. Odpowiedz Link Zgłoś
rdc31 Re: Najważniejsze, że rodzą się w Polsce 02.11.05, 15:06 Jak to milo poczytac madrze myslacych Polakow, zaczynam odzyskiwac wiare w Nasz Narod. Wroce na lono Matki Polski po kadencji Kaczynskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
davidmors Re: SIMCHA w Gazecie Wyborczej - wymierają ! 03.11.05, 09:00 Może jednak da się powrócić do idei Judeopolonii? Odpowiedz Link Zgłoś
wesolemiasteczko Re:Najsłabsze wcześniaki-skrajnie odchudzone matki 02.11.05, 15:21 Ciagle pojawia się wątek niemowląt z niedowagą, a żadnej konkluzji... Powiedzmy to wprost - młode matki po prostu głodzą się, dla urody.... taka moda Odpowiedz Link Zgłoś
jozica Re:Najsłabsze wcześniaki-skrajnie odchudzone matk 02.11.05, 19:42 Ty tak dla jaj czy na serio nazywasz wcześniaki niemowlętami z niedowagą? wesolemiasteczko napisała: > Ciagle pojawia się wątek niemowląt z niedowagą, a żadnej konkluzji... > Powiedzmy to wprost - młode matki po prostu głodzą się, dla urody.... taka moda Odpowiedz Link Zgłoś
hoogo Koniec z "OBROŃCAMI ŻYCIA" 02.11.05, 15:33 Obrońcy życia to strażacy, pogotowie ratunkowe itp. W kontekście w jakim się tego stwierdzenia używa są: -zwolennicy legalności aborcji, -zwolennicy nielegalności aborcji. I KROPKA. Odpowiedz Link Zgłoś
tom1003 Re: Najsłabsze wcześniaki rodzą się w Polsce 02.11.05, 15:36 "W 2003 r. wśród żywo urodzonych dzieci pomiędzy 22. a 31. tygodniem ciąży odsetek tych, które obciążone są wadami nie dającymi szans na przeżycie, wyniósł 1,7 proc., a w Polsce aż 4 proc." A więc tego rodzaju patologie wzrastają! I to niezaleznie od takiej czy innej ustawy aborcyjnej, ale poprostu wskutek stanu środowiska we wspaniałym liberalnym świecie Odpowiedz Link Zgłoś
tezas Re: Najsłabsze wcześniaki rodzą się w Polsce 02.11.05, 21:15 POlska krajem liberalnym !? Dawno stad wyjechales - zapewne na samym poczatku lat 90-tych. Odpowiedz Link Zgłoś
nalo Re: Najsłabsze wcześniaki rodzą się w Polsce 02.11.05, 15:40 Wiem coś na ten temat. 4 miesiące temu urodziłam synka w 23 tc. Zawinił lekarz... Nikt nawet nie próbował ratować mojego dziecka, choć synek urodził się żywy i żył (bez jakiejkolwiek pomocy) jeszcze prawie 30 min. Mało tego, na początku nie chciano nam w ogóle wydać ciałka ani aktu urodzenia i zgonu, pomimo tego, że przysługiwało nam prawo do uzyskania takich dokumentów. Ktoś, kto nie przeżył czegoś podobnego nie zrozumie ogromu rozpaczy, jaki wiąże się z takim doświadczeniem. Dodam, że rodziłam w W-wie w renomowanym szpitalu... Jak sobie pomyślę, że w innym kraju moje dziecko być może by przeżyło, trudno nie czuć złości... Odpowiedz Link Zgłoś
tom1003 Re: Najsłabsze wcześniaki rodzą się w Polsce 02.11.05, 15:41 Proponuję się skoncentrowac na tym fragmencie: "W Holandii natomiast śmiertelność noworodków urodzonych pomiędzy 22. a 25. tygodniem ciąży wynosi 100 proc., bo tam nie ratuje się ich wcale. Dlaczego? - To kwestia innej mentalności i innej kultury. Ale w ratowaniu dzieci urodzonych po 25. tygodniu ciąży Holendrzy mają wyniki lepsze niż nasze" POza tym gazetka nic nie pisze o wprowadzonych właśnie w Holandii przepisach nt. uśmiercania noworodków (jak to mówią politycznie poprawni: "eutanazji") Odpowiedz Link Zgłoś
babaqba Re: Najsłabsze wcześniaki rodzą się w Polsce 02.11.05, 19:39 tom1003 napisał: > Proponuję się skoncentrowac na tym fragmencie: > "W Holandii natomiast śmiertelność(...) proponuję skoncentrować się na dużo ważniejszym fragmencie: (...)"Kolejna przyczyna tak kiepskich statystyk to polityka antyaborcyjna. - W 2003 r. w regionie dokonano zaledwie dziewięciu legalnych aborcji (średnia dla pozostałych regionów Europy to ok.70) i tylko cztery spośród nich spowodowane były ciężkimi wadami płodu (w pozostałych przypadkach decyzję o aborcji podjęto ze względu na stan zdrowia matki lub gwałt). W tym samym czasie w poznańskim szpitalu przyszło na świat 35 dzieci, których nie sposób było uratować. Większość z nich obarczona była ciężkimi wadami takimi jak skrajny niedorozwój płuc, brak nerek, brak przepony czy krańcowe wodogłowie. " Ot i cała rzeczywistość katolickiego zakłamania wyłazi spod krótkiej kołderki kłamstw "obrońców życia". Nasi "obrońcy" prezentują postawę: musi się urodzić! A potem? Potem może zdechnąć pod płotem. To już nieważne. Byle katolickie pseudosumienia pozostały czyste. Przecież nie o dzieci tu chodzi, tylko o walkę kościoła o władzę nad nami. Czy tego nikt nie widzi? Aborcja jest pretekstem! Odpowiedz Link Zgłoś
plonyx Re: A Gazeta mysli o czyms innym?????? 02.11.05, 16:00 Przecie tak jest!!! A co z badaniami ile dzieci zyje. a urodzilo sie majac 500 gram?? Co? Zaczynacie znowu nagonke na czarnych i oszolomow?? Michnik staral sie pokazywac wasz glos w tym temacie przez lata i co wyszlo szydlo z worka. Tera wy zaczynacie dyskutowac i naprowadzac takich maluczkich jak ja po zawodowie ze trza skrobac. OCZY SZEROKO OTWARTE MIEJCIE. Nie dla aborcjii. Odpowiedz Link Zgłoś
panfranek utrzymać przy życiu 1-miesięczniaki!!!!!!!!!!!!!!! 02.11.05, 16:03 jak w temacie. proponuje utrzymywać przy życiu kilkutygodniowe-kilkumiesieczne wcześniaki. wszyscy na tym wyjdziemy, a najlepiej te biedne maluchy, ktorych srednia zycia jest 2x krotsza niz normalnie urodzonych dzieciakow. Odpowiedz Link Zgłoś
aga1000 NO CO WY? 02.11.05, 16:48 Ludzie czy już każdy temat musi kończyc się pyskówką na temat aborcji i złej liberalnej Europy?! Przepraszam bardzo-ale pogięło Was? Przesłanie tego artykułu dotyczy fatalnej opieki nad kobietami w ciąży, zaledwie kilku ośrodków perinatologicznych na cały kraj, praktycznie zerowej możliwości badań prenatalnych, które daja przede wszystkim często leczenia dzieci a nawet płodów jeszcze w łonie matki. Jesli nie ma diagnostyki i prawidłowej opieki w specjalistycznych osrodkach to i jasne, ze rodzą sie wcześniaki obarczone poważnymi wadami. Często nie maja szans przeżycia bo rodzą się w szpitalach kompletnie nieprzygotowanych do udzielenia im pomocy. Medycyna potrafi juz sprawiac, ze przezyją dzieci o wadze 500 g ale sami lekarze dyskutuja czy ma to jakikolwiek sens. To nie sa dzieci, które poleżą na intensywnej terapii i wyjdą zdrowiutkie do domu, . To sa poważne dylematy etyczne i nie mozna ich sprowadzac do prostackiego poziomu aborcja czy eutanazja. Jeszcze klika czy klikanascie lat temu nie było takiego sprzetu czy leków, które dawałyby szanse przeżycia 500g wcześniakom, wiem, ze to brutalnie brzmi ale natura sama je eliminowała. i nadal cudów nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
joeshmoe Re: NO CO WY? 02.11.05, 17:16 Nareszcie jakas inteligentna wypowiedz. Dzieki! Odpowiedz Link Zgłoś
seagool Re: NO CO WY? 02.11.05, 20:37 DZIEKUJE za Twa wypowiedz. masz racje: to sa powazne dylematy moralne. szkoda, ze wiekszosc nie umie powaznie i kulturalnie o nich rozmawiac. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
women999 Re: NO CO WY? 02.11.05, 22:21 Aga 1000 - jak mądrze napisałaś-brawo!!!!. Nic nie jest proste, ani życie ani umieranie. Wcześniak, również ten 500 gramowy to istnienie ludzkie i należy okazać mu szacunek, tak jak staremu człowiekowi z alzheimerem lub innym paskudztwem. To niczyja wina, jest los i przeznaczenie. Medycyna zrobiła ogromny postęp i ideologia kościoła, liberałów i jakichkolwiek opcji nic do tego nie ma. To zawsze jest jakiś wybór, czyjaś ODPOWIEDZIALNA decyzja,co nie znaczy, że szacunkiem jest ratowanie za wszelką cenę - maleńkiemu życiu też należy się godny koniec gdy wiadomo że wyczerpano wszelkie sposoby i metody. Określenie tych granic dziś jest niezmiernie trudne i nie ma nic wspólnego z etanazją. Nigdy nie ma powtarzalnych sytuacji w medycynie i wierzcie -ale najtrudniejszą decyzją w praktyce lekarskiej jest odstąpienie od dalszej intensywnej terapii lub reanimacji i stwierdzenie zgonu. Nie wierzę aby komukolwiek przychodziło to prosto i łatwo ,nawet w przypadku 500 gramowego wcześniaka. Oddzialną sprawą jest własciwa, bezpłatna opieka nad kobietą w ciąży i jej dzieckiem - skandalem są długie oczekiwania na wizytę w poradni i ograniczenia w tym zakresie przez NFZ, w skandalicznych są również warunkach ekonomicznych kobiety ciężarne w środowiskach społecznie zaniedbanych,często nieletnie, samotne, bezrobotne. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Najsłabsze wcześniaki rodzą się w Polsce 02.11.05, 20:26 o co chodzi z tym brakiem dostępu do ginekologa? przecież ginekolog jest bez skierowania!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mariareis Re: Najsłabsze wcześniaki rodzą się w Polsce 02.11.05, 20:46 Owszem, bez skierowania, ale spróbuj przejechać się z jakiejś wsi kilka kilometrów pekaesem (często jednym na dzień)do najbliższego ginekologa w ośrodku (czyli bezpłatnego),odstać parę godzin w kolejce i wrócić znowu pekaesem o jakiejś dzikiej porze do domu (a w samej wsi może jeszcze tak ze dwa km na piechotę).I to wszystko w ciąży,powiedzmy w 8 msc.Dla zdrowej osoby to wyprawa, a chodzi o ciąże zagrożone,gdzie trzeba eliminować wysiłek. Odpowiedz Link Zgłoś
mniklas5 Re:Holendrzy maja racje 02.11.05, 20:48 Niestety takie podejscie jest wlasciwe, nie nalezy ratowac dzieci do 25 miesiaca, nalezy sie skoncentrowac dlaczego rodzi sie tak wiele wczesniakow. Odpowiedz Link Zgłoś
fubrawiec Re:Holendrzy maja racje 02.11.05, 23:01 Dlaczego niestety? Chyba to w interesie człowieka jest aby przetrwały najsilniejsze jednostki. Jest to zgodne z naturą. Choć niezgodne z lewackim bełkotem. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia_s Re: Najsłabsze wcześniaki rodzą się w Polsce 03.11.05, 09:56 Większość wypowiedzi na forum jest żałosna. Wiele osób nie ma zielonego pojęcia na temat wcześniaków i tego co przeżywają ich rodzice, gdy takie dzieci przychodzą na świat i gdy z niego odchodzą... Mój syn jest wcześniakiem z 29 tygodnia. Trafiłam do szpitala w byłym mieście wojewódzkim w 28 tyg. ciąży. Traktowano mnie tam przez tydzień jak okaz do oglądania i faszerowania środkami uspokajającymi. Podano mi też antybiotyk o wąskim spaktrum. Gdy po tygodniu trafiłam do kliniki i trzeba bylo ratować dziecko stwierdzono że w poprzednim szpitalu popełniono poważne zaniedbanie lekarskie i że jeżeli dziecko umrze sprawą zajmie się prokuratura (dodam, że oglądało mnie wielu lekarzy i żaden nie wprowadził poprawnego leczenia farmakologicznego, które powstrzymałoby zakażenie, a było to możliwe i można bylo przedłużyć ciążę o kilka cennych dla dziecka tygodni - nawet do magicznego 32 tygodnia, kiedy przezycia dziecka szanse poważnie wzrastają). Lekarze z pierwszego szpitala nie zrobili nic!!!! aby ratować moje dziecko. W klinice gdzie potem przebywałam poznałam wiele mam wcześniaków i skrajnych wcześniaków. Przyczyny tego, że ich dzieci urodzily się wcześnie są naprawdę różne: zakażenia, przyjmowanie leków przepisanych przez lekarza, które wywolały skurcze,zakażenia, przyczyny niewyjaśnione. Wcześniaki urodzone w dobrych osrodkach medycznych pod okiem fachowców maja szanse na przeżycie. Spotkałam matkę 3 wcześniaków: pierwszy zmarł, bo w szpitalu w których się urodził nie było respiratora i dziecko udusiło się (było to kilka lat temu ), drugie dziecko urodzone już w klinice zmarło, gdyż nie wybudziło się z narkozy po operacji serca, trzecie - po wielomiesięcznej walce przeżyło. Zgadzam się z osobami, które uwazają, że to ciąże są nieodpowiednio prowadzone, bo brak dobrych lekarzy, brak pieniędzy na badania i wykonuje się tylko te podstawowe i to zadko i lekarze nie informuja nawet o tym, że powinno sie przeprowadzić dodatkowe. W szpitalach opieka jest tragiczna, bo nikt nie ponosi odpowiedzialnosci za nieprawidłowe prowadzenie leczenia i niestety krąg lekarski danego szpitala wspiera się tuszując błędy i niewłaściwe postępowanie kolegów. Odpowiedz Link Zgłoś
julka72 Re: Najsłabsze wcześniaki rodzą się w Polsce 03.11.05, 11:43 Wydeje mi się, ze - oprócz niedostatecznej i czasem niefachowej opieki medycznej, braku powszechnie dostepnej diagnostyki np. usg - na fakt tak zlej kondycji wczesniakow (b. niskiej masy ciala) ma rowniez wplyw to, ze - wobec niestosowania antykoncepcji badz tez stosowania zawodnych metod typu kalendarzyk - czesto ciaze sa ciazami nieplanowanymi, a matki dowiadują sie o nich w 2-3 miesiacu, badz jeszcze pozniej. Prosta konsekwencja powyzszego sa oczywiste zaniedbania zwiazane z trybem zycia -picie alkoholu, palenie, zla dieta, co moze miec wplyw na stan dziecka. Kobiety nieplanujace swojej ciazy nie zazywaja np. kwasu foliowego, ktorego podaz - najlepij jeszcze przed poczeciem - zapobiega powstawaniu wad cewy nerwowej u plodow (jezeli chodzi o wystepowanie tych wad podobno przodujemy w Europie). Odpowiedz Link Zgłoś
loopi2 Re: Najsłabsze wcześniaki rodzą się w Polsce 03.11.05, 14:31 czytając Wasze wszystkie komentarze muszę dodać również mój - raczej inny niż przedstawione wcześniej. Akurat tak się składa, że o mało co a nie zostałam mamą wcześniaka.I w cale się w ciąży nie odchudzałam, nie piłam alkoholu a papierosa nie zapaliłam nigdy w życiu. pół roku przed ciążą zaczęłam brać kwas foliowy, chuchałam na siebie i dmuchałam. jednak w 25 tyg ciąży znalazłam się na oddziale ginekologiczno - położniczym komentowanego szpitala. spędziłam tam 2 miesiące, aż do szczęśliwego rozwiązania - pod wspaniałą opieką lekarzy specjalistów. z resztą cały personel był super! wspaniale się mną zajmowali, badania były przeprowadzane często i na bieżąco mogłam dowiadywać się o stan mojej nienarodzonej jeszcze córeczki. i pomimo że był to dla mnie bardzo trudny okres w życiu, niepewność co do dalszych losów mojego dziecka i straszny smutek wywołany rozmowami z koleżankami z oddziału ( jeden z czterech przypadków aborcji dokonanej w 2003 )to jednak na opiekę w szpitalu nie mogę narzekać. wiem, że mam ogromne szczęście, że moje dziecko urodziło się zdrowe - każdemu tego życzę jak również w razie potrzeby takiej opieki. Odpowiedz Link Zgłoś
julka72 Re: Najsłabsze wcześniaki rodzą się w Polsce 03.11.05, 21:07 Przeciez nikt nie mowi, ze wczesniaki rodza sie tylko zaniedbanym, nieoswieconym kobietom, ktore pija, pala itp. Oczywiście, ze nie - nie to mialam na mysli. Dyskusja, w ktorej ludzie doszukuja sie przyczyn jakiegos zjawiska sila rzeczy musi bazowac na pewnych uogólnieniach. Sama niedawno urodzilam synka i bardzo balam sie tego, ze moze urodzic sie za wczesnie, chociaz nie bylo ku temu zadnych powodow. Bardzo, bardzo sie ciesze, ze z Twoim dzieckiem jest wszystko w porządku - zycze wam duzo zdrowia i usmiechu Odpowiedz Link Zgłoś
madziaz Re: Najsłabsze wcześniaki rodzą się w Polsce 03.11.05, 14:30 Słupsk jes 100-tysięcznym miastem. Kontrakt z NFZ ma podpisanych dwóch ginekologów. Skierowanie na bezpłatne badania graniczy z cudem, te podstawowe typu mocz i morfologia, nie mówiąc o innych. W połowie lipca ginekolog zaproponował mi wizytę pod koniec października. Chodzę oczywiście prywatnie, płacąc ciężkie pieniądze, a oprócz tego do lekarza rodzinnego po skierowania na badania, a on, święty człowiek, te skierowania mi daje. Rzecz nie wymaga komentarza........ Odpowiedz Link Zgłoś