galba 17.11.05, 10:29 By the way - trzeba przewietrzyć Sąd Najwyższy. Kilka razy wydawał bardzo dziwne wyroki z korzyścią dla najbardziej umoczonych w agenturalność przedstawicieli "układu" (vide Jurczyk). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wlodek111 [...] 17.11.05, 10:42 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
polf Re: Prokurator: odmówić uchwały w sprawie FOZZ 17.11.05, 10:54 Masz racje. Kazdy sad w Polsce nalezaloby przewietrzyc. Dosc pokazna liczbe starej gwardii nalezy wyzucic na zbity pysk. Moze nawet odebrac im prawo wykonywania zawodu na terenie RP. Wtedy padna wszystkie uklady w Polsce. Na uczelniach, w medycynie, w biznesie, oj byl by to niezly lancuszek. Wszyscy prawnicy do lustracji, i nie tylko antykomunistycznej ale przede wszystkim antybandyckiej. Bo wielu przedstawicieli prawa to poprostu zwykli przestepcy chronieni immunitetem. Odpowiedz Link Zgłoś
bloody_rabbit Re: Prokurator: odmówić uchwały w sprawie FOZZ 17.11.05, 10:56 Przewietrzyć, czyli wprowadzić sędziów dyspozycyjnych wobec PiS? Odpowiedz Link Zgłoś
polf Re: Prokurator: odmówić uchwały w sprawie FOZZ 17.11.05, 11:02 bloody_rabbit napisał: > Przewietrzyć, czyli wprowadzić sędziów dyspozycyjnych wobec PiS? Nie wyprowadzic z sadow przestepcza brac niezaleznie komu sprzyjaja. Bandyci sprzyjaja zawsze temu ktory jest przy wladzy. Byl sld teraz moze byc pis. Oby pis dotrzymal obietnic wyborczych i wszystkich padalcow wyrzucil. Sady maja byc niezawisle a wierz mi w Sadzie Najwyzszym wydaje sie wyroki i podtrzymuje wyroki ktore chronia przestepcow a kaza poszkodowanych. Znam pare przykladow, ale moge sie jedynie zalic na forum, nie przed Polskim sadem, bo mnie jeszcze zapuszkuja... Jedyna nadzieja w Strassburgu... ale szkoda czasu i pieniedzy. Weilu Polakow juz te "nasze" sady zniszczyly...Polacy powinni zrobic powstanie przeciwko tej bandyckiej organizacji... Oczywiscie jest wielu uczciwych prawnikow ale na niskich stanowiskach i nie oni decyduja o ksztalcie polskiego sadownictwa. Dlatego tak nie podoba sie starym wyjadaczom umozliwienie szerokiego dostepu do aplikatur... Nie obnizy sie jakosc tylko ich wszechwladza bedzie zagrozona... Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszczek Podaj przykłady 17.11.05, 11:11 Jak znasz wyroki które wbrew obowiązującemu prawu chronią przestępców to słucham. Każdy z nas, także i Ty, ma prawo do uczciwego i podlegającego pewnym regułom procesu. Reguły zostały stworzone po to, aby żadna osoba niewinna nie została niesłusznie ukarana, a przynajmniej aby ilość takich osób jak najbardziej ograniczyć. Niestety, rozwiązanie ma wadę - część przestępców uchodzi każe, bo sąd nie jest w stanie w 100% udowodnić ich winy, choć nam wydaje się ona być oczywista. Tak samo jak wady ma demokracja - to jest system, w którym taka miernota jak Andrzej Lepper może zostać wicemarszałkiem Sejmu. Ale cóż, albo prawa jednostki, albo dyktatura - innego wyboru chyba nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
polf Re: Podaj przykłady 17.11.05, 11:28 Nie badz naiwny. Myslisz ze podam konkretne sprawy zeby narazac zycie swoje i innych... Jesli wierzysz w to co napisales o regolach to jestes naiwniakiem... Tam gdzie w sprawie sa miliony a wlasciwie setki milionow zlotych tam nie ma regol. Tam zwycieza ten kto ma wladze. Prawo sluzy wtedy jemu. Nie podam przykladow w trosce o bezpieczenstwo ludzi. Wystarczy ze sprawami tymi zajal sie niedawno CBŚ. Ty nie jestes kompetentny zeby mowic ci konkrety. Chce tylko bys wiedzial ze sadownictwo jest w Polsce przgnile wskros i nie chroni uczciwych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszczek Re: Podaj przykłady 17.11.05, 11:35 To chyba jakaś mania albo nawet zespół dwóch - prześladowcza ("myslisz ze podam konkretne sprawy zeby narazac zycie swoje...") i wielkości ("... i innych"). Orzecznictwo SN jest jawne, więc nie chrzań o "trosce o bezpieczenstwo ludzi" tylko napisz konkretnie jakie masz zarzuty wobec SN. I na jakiej podstawie oceniłeś mój brak kompetencji? Coś mi się wydaje, że prędzej powinien się zająć Tobą jakiś psychoterapeuta a nie CBŚ, ABW czy ktokolwiek inny. Odpowiedz Link Zgłoś
polf Re: Podaj przykłady 17.11.05, 11:42 Obrazajac mnie nie urosles w moich oczach tylko stales sie juz nikim... To ze orzecznictwo SN jest jawne to nie zmienia faktu ze w Sadzie w ...... moze pasc wyrok bez uzasadnienia... Kompetencji aby znac informacje nie masz wiec sie nie wysilaj. A jesli masz gto byc moze nalezysz do wlasnie "tych" prawnikow wiec tym bardziej ci nie powiem. Co do diagnozowania medycznego mysle ze znasz sie na tym jak kura na gwiazdach wiec nie zabieraj sie za medycyne jak przyslowiowy Polak ktory na wszystkim sie zna. Akurat w tej kwestii ja mam duzo do powiedzenia. I moja polemika z Toba w tym miejscu sie konczy szanowny zbyszku. Odpowiedz Link Zgłoś
polf Re: Podaj przykłady 17.11.05, 11:33 Powiem ci tylko jeszcze ze sad ma prawo nie dopuszczac do sprawy dowodow, nawet jesli te dowody sa koronnymi w sprawie. I sad z tego korzysta. Jesli pada wyrok bez uzasadnienia to o jakim prawie mowimy. Mozesz sie skarzyc ale wyrok wchodzi w zycie. Pozniej sie odwolujesz , kasujesz a i tak sad najwyzszy oddala kasacje mimo ze masz dowody niewinnosci w rekach... I nie sa to bajki... Moze niedlugo dowiesz sie o czym mowie z telewizji i z prasy. Poczekajmy. Odpowiedz Link Zgłoś
korekt Re: Podaj przykłady 17.11.05, 11:41 Mętnie i pokrętnie zeznajesz na dodatek kadzisz { czytaj popierasz } tych "nizawisłym inaczej" napewno pracujesz w sądzie!? Odpowiedz Link Zgłoś
polf Re: Podaj przykłady 17.11.05, 12:09 Z sadem nie mam nic wspolnego... :) Nikomu nie mam zamiaru kadzic. Chce tylko normalnosci w kraju w ktorym sie wychowalem. Znam paru prawnikow ktorzy sa uczciwi i wykonuja swoje obowiazki z godnoscia, mimo powtarzam mimo ze pracuja dla osob ktore obracaja setkami milionow zlotych. Jednak oni nie decyduja o polskim wymiarze sprawiedliwosci. Oni bronia interesow swoich klientow jednak i oni sa bezsilni w pewnych sprawach mimo ze stona w sprawie przedstawia spreparowane kiepsko dowody i tak przegrywaja. Problemem jest jednak ze jedna ze stron w sprawie sa ci ktorzy wydaja wyroki nie bezposrednio oczywiscie... A jak mozna sie skarżyc temu ktory chce z toba wygrac?... W Polsce rozpetala sie prawie ze psychoza polityczna... PIS SLD PO to wszystko sa bzdury. Prawdziwa wladza w polsce jest szara eminencja to "trzecia wladza". A mowie metnie i pokretnie nie bez powodu... Nie moge ujawnic nawet najdrobniejszego szczegolu ktory zdradzil by o jakie sprawy chodzi. A preparowanie dowodow to dosc powszechna metoda .... wiec nie jest to szczegol. Odpowiedz Link Zgłoś
borrus Re: Prokurator: odmówić uchwały w sprawie FOZZ 17.11.05, 11:08 A co Ty znowu z tym PIS-em?. Wprowadzić dyspozycyjnych- owszem- ale wobec obowiązującego prawa i tylko prawa. Duża część aparatu sądowego jest bowiem podporą wszelkiej maści klik i ukladów- mafijno-polityczno= biznesowo- bandyckich. To jest rak który zniszczy ten kraj.. Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk Dyspozycyjni wobec PiS-u to moze pierwszy etap 17.11.05, 11:14 ktory pozwoli na rownowage wobec obecnych samowolnych, mafijnych, skorumpowanych i sedziow, ktorzy nie maja nic wspolnego z wymiarem sprawiedliwosci. W opraciu o "trzecia wladze" stworzyli nic innego tylko mafie! Polski Wymiar Sprawiedliwosci jest skorumpowana do gory do samego dolu mafia podobnie jak wszystkie korporacyjne organizacje sedziowskie, prokuratorskie czy adwokackie korzystajaca z immunitetow nie w obronie sprawiedliwosci tylko w obronie wlasnych materialnych i korupcyjnych interesow. Przewietrzyc to pozbawic mafie w ktorej rekach jest obecnie polski wymiar sprawiedliwosci czesci wplywow na panstwo. Mafie ktora korzysta dla wlasnych mafijnych interesow z panstwowych budynkow, panstwowej policji, panstwowych immunitetow i panstwowych przywilejow urzedniczych. Mafie oparta w duzym stopniu na "rodzinnych" powiazaniach wynikajacych z dziedzicznego wprowadzania do "zawodu" ktore bierze poczatek w werbowaniu na fakultety prawa ! Socjologicznie zjawisko bliskie jest tym jakie towarzyszyly budowie mafi sycylijskiej czy nowojorskiej ! Odpowiedz Link Zgłoś
borrus Re: Dyspozycyjni wobec PiS-u to moze pierwszy eta 17.11.05, 11:18 Diagnozaa niemal doskonała... Odpowiedz Link Zgłoś
polf Re: Dyspozycyjni wobec PiS-u to moze pierwszy eta 17.11.05, 11:36 Dokladnie tak jak mowisz... Widze ze wiesz w czym rzecz... Pewnie miales do czynienia z polskim wymiarem "sprawiedliwosci"... Odpowiedz Link Zgłoś
markmig Re: Prokurator: odmówić uchwały w sprawie FOZZ 17.11.05, 11:16 Czy obrońcy oskarżonych mają prtawo występować do SN z zapytaniami prawnymi? Odpowiedz Link Zgłoś
jb777 To mi pachnie próbą zatkania ust SN - co by nie 17.11.05, 11:18 mówić o skuteczności sędziego Kryże i jego desperacji (swoją drogą miał motywację i w sumie ciekawe czy wyznaczono go dlatego że myslano że będzie orzekał zgodnie z oczekiwaniami władzy bo ma osobistą motywację). Nie podoba mi sie uciekanie od sprawiedliwości przez różne kruczki a głównie przez przyzwolenie sędziów na ich stosowanie. I za to Kryże ma u mnie plus. Ale kiwanie i naginanie reguł po obu stronach mi sie nie podoba. A już próba zamykania ust SN to przesada. Odpowiedz Link Zgłoś
babariba-babariba a nie sądzisz galbo, że wyznaczenie Kryże... 17.11.05, 11:19 ...nie było całkiem przypadkowe??? Przypomnij sobie jego wieloletnią współpracę z kaczystami i dzisiejszą posadę... dostał p. Kryże partyjne polecenie: 'skazać' i skazał. Nie dopuszczając przy tym do badania 'kaczych' śladów w FOZZ-ie. Dzisiejszy protest prokuratury przeciwko badaniu przez Sąd Najwyższy FORMALNEJ prawidłowości powołania p. Kryże na przewodniczącego sądu mającego ocenić winę złodziei z tej firmy mam za wyjątkowy przejaw koniunkturalizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
wc3 Stęchły smród czas upuścić z Wymiaru „Sprawied” 17.11.05, 12:46 Uczciwi ludzie wymiaru sprawiedliwości (choć jest ich zdecydowana mniejszość) najlepiej się orientują kto jest niegodzien wykonywać ten zawód. To oni potwierdzają, że sługusy przestępców różnej maści (nie wyłączając politycznych) z reguły szybko pieli się w hierarchii. Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Długie ręce Balcerowicza 17.11.05, 13:58 Zniknął post " A jeżeli chodzi o FOZZ" (autor: drex 1) - o kulisach afery FOZZ ,z Balcerowiczem, Mazowieckim,Bieleckim w tle (na podstawie książki "Via bank i FOZZ") Odpowiedz Link Zgłoś