Dodaj do ulubionych

Lustracja na UJ

24.11.05, 07:27
Brawo!Oby tak dalej!W koncu trzeba pokazac cala prawde!Dosc panoszenia sie
postkomuny!W koncu niech ten kraj normalnieje bez "czerwonych pajakow".
Przynajmniej bedzie praca dla mlodych zdolnych, ambitnych. A tych sb-kow na
bruk. Niech zyja z zasilku!!!
Obserwuj wątek
    • workpipeline Lustracja na UJ to poczatek,obiecujacy, GW i TVP 24.11.05, 07:33
      nastepne, moze zrobilibyscie to sami, najwyzszy czas.A moze tak dziennikarskie
      sledztwo w sprawie dzikiej lustracjii Michnika w 1991? To byloby ciekawe. A
      moze sam guru sie wypowie, ale o konkretach co tam w tych archiwach szukal i
      co znalazl. I dlaczego pulkownika Lesiaka polecal Kuron.W koncu i Lesiak tez
      to powie.
      • baby1 Niedługo będzie wstyd się przyznać, że się jest 24.11.05, 08:45
        katolikiem, po takich oświadczeniach braci w wierze:

>Skąd! Jestem katoliczką. Nie wiem, co to zemsta. Uważam jednak, że człowiek,
        >który żyje w nieprawdzie, zawsze jest zakładnikiem ukrywanej wiedzy. Chodzi ze
        >swoją winą jak z garbem. Ujawnienie jej ważne jest dla jego wolności.
        • wylkot Re: Niedługo będzie wstyd się przyznać, że się je 24.11.05, 08:57
          baby1 napisała:

> Niedługo będzie wstyd się przyznać, że się jest
          > katolikiem, po takich oświadczeniach braci w wierze:
          ....

Wtedy będziesz mogła przystąpić do Komturii toruńskiej.
          Tam to norma.

• pepperoni_prawdziwy Na liście jest v-ce dyrektor Instytutu Historii UJ 24.11.05, 09:52
            No i pięknie... Nie dziwię się, że jeszcze w połowie lat 90-tych historii PRL
            trzeba było się tam uczyć z podręczników, które użalały się nad polskimi
            kurczakami zamordowanymi przez embargo reganowskie, albo o wielomilionowych
            stratach i zniszczeniach w sprzęcie MO spowodowanych przez demonstracje w
            stanie wojennym (podręczniki Czubińskiego i inne). Już wówczas śmiała się z
            tego prasa krakowska, ale podręczników nie zmieniano. Za przyznawanie się do
            lektury podręcznika Roszkowskiego można było dostać po łapach.
            • filo_de_putino SB niedobre, PZPR dobre. Jak to jest??? 24.11.05, 09:55

• finezja8 Re: SB niedobre, PZPR dobre. Jak to jest??? 24.11.05, 10:44
                filo_de_putino napisał:

Re: SB niedobre, PZPR dobre. Jak to jest???

Tym bardziej, że bez PZPR nie byłoby UB i SB.
                Ale to nie przeszkadzało L. Kaczyńskiemu chwalić na łamach Faktu PZPR a
                Jarosławowi podziękować w niedzielę wyborczą Adamowi Gierkowi. Ot, takie PiSie
                rozdwojenie jaźni.
          • gdkj Re: Niedługo będzie wstyd się przyznać, że się je 24.11.05, 11:10
            to jasne że niektórych to boli, a zwłaszcza tych winnych.
            to prawda ,że z powodu wieku (na finiszu prl-u otrzymałem dowód osobisty) mnie
            to nie dotyczy i łatwo wyrażać opinie.
            ale powiedzmy sobie jasno, albo jest sprawiedliwość albo jej nie ma. albo
            wierzymy w prawdę albo nie. a taki bagaż doświadczeń naprawdę musi być jak garb.
            a kiedy ma być przebaczenie? bez wyjawnienia win? to prawda ,że niektórzy
            donosiciele byli informatorami wymuszonymi. ale byli i tacy którzy brali za to
            pieniadze. prawdziwe gnidy. gnidy przez które być może i teraz naród czuje sie
            tłamszony, rozrzucone po różnych urzędach i być może tzręsące teraz portkami .
            może to jest najlepsza nauka żeby nigdy nie wchodzić w żadne konszachty z
            łobuzami. brakuje mi tylko w tym całym ujawnianiu nazwisk oficerów UB czy SB
            którzy takie historie wogóle tworzyli nazywając to pracą z dużymi obecnie
            emeryturami. mam nadzieję że w końcu piętno hańby i was dosięgnie. to będzie
            prawdziwa zapłata, godna wreszcie waszych czynów. żebyście na ulicy łby
            pospuszczali.
            pozdrawiam.
            • scoutek Re: Niedługo będzie wstyd się przyznać, że się je 24.11.05, 11:12
              gdkj napisał:

> to jasne że niektórych to boli, a zwłaszcza tych winnych.
              > to prawda ,że z powodu wieku (na finiszu prl-u otrzymałem dowód osobisty) mnie
              > to nie dotyczy i łatwo wyrażać opinie.

czemu nieby nie dotyczy??? jako niepelnoletni tez mogles kablowac na kumpli,
              sasiadow, kolegow z pracy ojca itd.
              kazdy mowi, ze go nie dotyczy...
            • wylkot Re: Niedługo będzie wstyd się przyznać, że się je 24.11.05, 11:23
              gdkj napisał:

> to jasne że niektórych to boli, a zwłaszcza tych winnych.
              > to prawda ,że z powodu wieku (na finiszu prl-u otrzymałem dowód osobisty) mnie
              > to nie dotyczy i łatwo wyrażać opinie.
              > ale powiedzmy sobie jasno, albo jest sprawiedliwość albo jej nie ma. albo
              > wierzymy w prawdę albo nie. a taki bagaż doświadczeń naprawdę musi być jak
              garb
              > .
              > a kiedy ma być przebaczenie? bez wyjawnienia win? to prawda ,że niektórzy
              > donosiciele byli informatorami wymuszonymi. ale byli i tacy którzy brali za to
              > pieniadze. prawdziwe gnidy.
              [...]

Nie łudź się. Tych, co brali pieniądze, na wstyd nie weźmiesz. Oni to piętno
              mają ... w głębokim poważaniu. A ludziom tylko niepotrzebnie wzrasta ciśnienie.
        • arahat1 smieje sie i patrze jak katolicy w polsce w imie 24.11.05, 10:47
          milosci chrzescijanskiej >podgryzaja> sobie gardla!!! niech zyja moher!!!! tak
          dalej!!!!
      • wissenwertes Niemcowi bym nie wierzyl! 24.11.05, 08:46
        a Niemcowi z Galicji - to juz wogole nie.
        • davidmors Oczyszczanie środowiska po 25 lat. przyklepywania 24.11.05, 10:32
          Oczyszczanie środowiska po 25 latach przyklepywania istniejącego SBeckiego
          porządku przez Gazetę Wyborczą.
          A przecież Adam Michnik po bezprawnej akcji plądrowania tajnych archiwów
          miał wszystkie informacje. Jesli dobrze pamiętam to szperał w tajnych
          archiwach przez ponad miesiąc, za koszernym przyzwoleniem ówczesnego
          ministra Kozłowskiego.
    • wobo1704 Re: Lustracja na UJ 24.11.05, 07:33
      >- Skąd! Jestem katoliczką. Nie wiem, co to zemsta. Uważam jednak, że człowiek,
      >który żyje w nieprawdzie, zawsze jest zakładnikiem ukrywanej wiedzy. Chodzi ze
      >swoją winą jak z garbem. Ujawnienie jej ważne jest dla jego wolności.

Rozpoczęło się przymusowe nawracanie.
    • geos Re: Lustracja na UJ 24.11.05, 07:33
      Jakoś tak wygląda to jak polowanie na czarownice.
      Sprawdzenie - tak, sposób - nie
      • roalb Mam kilka zupełnie niewinnych pytań 24.11.05, 09:52
        geos napisała:

> Jakoś tak wygląda to jak polowanie na czarownice.
        > Sprawdzenie - tak, sposób - nie

(chociaż niektórym mogą wydawać się momentami podchwytliwe)
        1.Czy jeżeli, na skutek przedmiotowej akcji, wypłyną nazwiska naszych braci
        wyznania handlowego, to będzie to nadal "polowanie na czarownice", czy też może
        będzie to przejawem "wyssanego z mlekiem matki" antysemityzmu polskiego ?(mam
        nadzieję, że samo użycie tego słowa na "a" nie jest jeszcze w UE karane)
        2.Czy jeżeli, na skutek przedmiotowej akcji, oraz w kontekście pyt.1) grozi
        zaistnienie na naszej scenie politycznej "czarnej dziury" w postaci braku
        najjaśniejszej PD ?
        3.Czy na skutek przedmiotowej akcji, oraz w kontekście pyt.1) i 2) nastąpi :
        a) wzrost notowań Prawie Zwycięskiej Partii Rozumnych Platforma Obywatelska,
        b) dokona się (jako rzecze Wódz Donald) "zaplanowane" przez firmę
        "Rydzyk & Kaczory" Company wielkie "plum!!" Platformy Obywatelskiej ?
        Uprzejmie przepraszam, że pozwoliłem sobie wystąpić z pytaniami, ale sprawa jest
        pilna, gdyż w przypadku-jak sie wydaje nieuchronnej-eskalacji przedmiotowej
        akcji, grozi sytuacja, w której w naszych mediach zabraknie dziennikarzy, którzy
        mogliby-w sposób wyważony i rozumny-udzielić odpowiedzi(i to-dodajmy-odpowiedzi
        opatrzonych światłym komentarzem).
        • kropek_oxford Alez Zyd to gorzej nizli wiedzma: ta krowom mleko 24.11.05, 09:55
          moze odbierac, ale Zyd z chrzescijanskich dzieci krew wytacza na mace. Nie
          wiedziales? No, tos ty nie prawdziwy Polak i katolik:)))
    • zgw Re: Lustracja na UJ 24.11.05, 07:37
      Jestem CZŁOWIEKIEM i nie będę wyrażać się co sądzę o rzeszy
      tzw.katolików-lustratorów.
      • mrrek myślę, że jesteś bardziej AGENTEM, a mniej 24.11.05, 10:04
        człowiekiem. Może tylko agentem wpływu. A może tylko pożytecznym idiotą. Wiesz -
        kogo tak określano? Innego wyjścia nie ma. I cały ten wywód nie ma nic wspólnego
        z katolicyzmem, polskim również.
        Pozdrowienia z Rakowieckiej.
        • ar.co Re: myślę, że jesteś bardziej AGENTEM, a mniej 25.11.05, 09:09
          A wiesz, kto wymyślił "pożytecznego idiotę"? To czemu tak cenisz Lenina?
    • baltazarus Ciekawe z kim teraz współpracują? 24.11.05, 07:45
      Ciekawe z kim teraz współpracują? Z ABW, a może z innym wywiadem?
      • a.m.p Re: Ciekawe z kim teraz współpracują? 24.11.05, 07:48
        to pewnie też ,ale najprędzej z dawnymi towarzyszami w ramach "kontaktów
        biznesowych" i różnych gtw
      • 1gadacz12 Re: Ciekawe z kim teraz współpracują? 24.11.05, 08:18
        Dobre pytanie aczkolwiek pozbywanie sie SB-kow powinno jest sluszne
        • wylkot Re: Ciekawe z kim teraz współpracują? 24.11.05, 08:27
          1gadacz12 napisał:

> Dobre pytanie aczkolwiek pozbywanie sie SB-kow powinno jest sluszne

Jak czytam takie posty, to zawsze przypomina mi się stary dowcip (przepraszam
          za opowiadanie starych dowcipów), jak to Breżniew zwraca się do Gierka z
          pretensjami, że jakiś Mickiewicz pozwla sobie napisać "Litwo, Ojczyzno
          moja ...", a władze nie reagują. Gierek, przestraszony odpowiada: "Leonid, ale
          on już dawno nie żyje."
          "I za to cię, mordo, lubię" - stwierdza Breżniew.
          • sclavus Re: Ciekawe z kim teraz współpracują? 24.11.05, 09:41
            wylkot napisał:

> 1gadacz12 napisał:
            >
            > > Dobre pytanie aczkolwiek pozbywanie sie SB-kow powinno jest sluszne
            >
            > Jak czytam takie posty, to zawsze przypomina mi się stary dowcip (przepraszam
            > za opowiadanie starych dowcipów), jak to Breżniew zwraca się do Gierka z
            > pretensjami, że jakiś Mickiewicz pozwla sobie napisać "Litwo, Ojczyzno
            > moja ...", a władze nie reagują. Gierek, przestraszony odpowiada: "Leonid,
            ale
            > on już dawno nie żyje."
            > "I za to cię, mordo, lubię" - stwierdza Breżniew.

Może i stary, ale tego akurat nie znam... a może tylko nie pamiętam....
            A nie możnaby go zmoderniżować i wstawić za Breżniewa - Kaczora Jarka, zamiast
            Gierka - Dorna albo Wassermana a zamiast Mickiewicza.... no kogoś, kto jest na
            fali spadającej.... Myślę, że jest wiele możliwych konfiguracji... nawet Toruń
            by się tam pomieścił...
            • jerryjak Re: Ciekawe z kim teraz współpracują? 24.11.05, 11:13
              sclavus napisał:

> wylkot napisał:
              >
              > > 1gadacz12 napisał:
              > >
              > > > Dobre pytanie aczkolwiek pozbywanie sie SB-kow powinno jest sluszne
              > >
              > > Jak czytam takie posty, to zawsze przypomina mi się stary dowcip (przepra
              > szam
              > > za opowiadanie starych dowcipów), jak to Breżniew zwraca się do Gierka z
              > > pretensjami, że jakiś Mickiewicz pozwla sobie napisać "Litwo, Ojczyzno
              > > moja ...", a władze nie reagują. Gierek, przestraszony odpowiada: "Leonid
              > ,
              > ale
              > > on już dawno nie żyje."
              > > "I za to cię, mordo, lubię" - stwierdza Breżniew.
              >
              > Może i stary, ale tego akurat nie znam... a może tylko nie pamiętam....
              > A nie możnaby go zmoderniżować i wstawić za Breżniewa - Kaczora Jarka,
              zamiast
              > Gierka - Dorna albo Wassermana a zamiast Mickiewicza.... no kogoś, kto jest
              na
              > fali spadającej.... Myślę, że jest wiele możliwych konfiguracji... nawet
              Toruń
              > by się tam pomieścił...
              >
              >

Chyba z ta "zamiana" Girka na Dorna,a Brezniewa na Kaczora cos popieprzylo -
              nic by z tego twojego "dowcipu" nic nie wyszlo - jednak cmok jestes...
              • sclavus Re: Ciekawe z kim teraz współpracują? 24.11.05, 11:29
                Nie chciałbym być upierdliwy, ale coś by to jednak może dało....
                Czy my wiemy napewno, że maluszek nie przymierza się do bycia "cysorzem
                wszystkich Polaków"??? Nie wiemy!! Jeden maluszek już taki numer wywinął... a
                ten... no też jest malutki...
      • jerryjak Re: Ciekawe z kim teraz współpracują? 24.11.05, 11:05
        baltazarus napisał:

> Ciekawe z kim teraz współpracują? Z ABW, a może z innym wywiadem?

Teraz pracuja dla Ugrupowania ORDYNACKA - to zsyp tych brudnych komuchow,w tym
        "grupa trzymajaca wladze".
    • a.m.p Re: Lustracja na UJ 24.11.05, 07:46
      A jest gdzieś ta lista? Chętnie bym zobaczył, kto mi wpajał "uniwersalne
      wartości humanistyczne"
      • sclavus Re: Lustracja na UJ 24.11.05, 09:42
        a.m.p napisał:

> A jest gdzieś ta lista? Chętnie bym zobaczył, kto mi wpajał "uniwersalne
        > wartości humanistyczne"

To ty byłeś na ujocie??? Żarty z nas sobie stroisz czy co....
    • asienka32 Gdyby zrobiono pełną lustrację 24.11.05, 07:53
      nie byłoby tematu.

A tak trupy będą jeszcze nie raz wyskakiwać z szafy i wybiórczo straszyc byłych
      TW.
      • scoutek Re: Gdyby zrobiono pełną lustrację 24.11.05, 10:35
        Asienka, pleciesz bzdury i tyle
        przede wszystkim nie bylaby nigdy mozliwa PELNA lustracja
        poza tym opieranie sie na ubeckich papierach ma byc dowodem na niewinnosc lub
        wine kogokolwiek?
    • wylkot Re: Lustracja na UJ 24.11.05, 07:56
      oczapowski napisała:

> Brawo!Oby tak dalej!W koncu trzeba pokazac cala prawde!Dosc panoszenia sie
      > postkomuny!W koncu niech ten kraj normalnieje bez "czerwonych pajakow".
      > Przynajmniej bedzie praca dla mlodych zdolnych, ambitnych. A tych sb-kow na
      > bruk. Niech zyja z zasilku!!!

Nawet nie wiesz co piszesz. Zasiłek, po paru miesiącach, nie przysługuje nawet
      nie-agentom.
    • zupper hej oczapowski 24.11.05, 08:07
      A powiedz mi co bedzie gdy kiedys twoje nazwisko znajdzie sie na takiej liscie
      choć Bogu ducha winny jestes? Już dawno tego rypu akta przestały byc wiarygodne
      służa jedynie do walki politycznej i zabawy w szambo.....sam fakt iż
      wiceprezydent Radomia w IPN jest zarekjestrowany jako 11 letni wspólpracownik
      sb osmiesza całą te instytucję.
      • wylkot Re: hej oczapowski 24.11.05, 08:12
        zupper napisała:

> A powiedz mi co bedzie gdy kiedys twoje nazwisko znajdzie sie na takiej
        liscie
        > choć Bogu ducha winny jestes? Już dawno tego rypu akta przestały byc
        wiarygodne
        >
        > służa jedynie do walki politycznej i zabawy w szambo.....sam fakt iż
        > wiceprezydent Radomia w IPN jest zarekjestrowany jako 11 letni wspólpracownik
        > sb osmiesza całą te instytucję.

Pawlik Morozow nie miał nawet 11-tu.
        • sclavus Re: hej oczapowski 24.11.05, 09:47
          wylkot napisał:

> zupper napisała:
          >
          > > A powiedz mi co bedzie gdy kiedys twoje nazwisko znajdzie sie na takiej
          > liscie
          > > choć Bogu ducha winny jestes? Już dawno tego rypu akta przestały byc
          > wiarygodne
          > >
          > > służa jedynie do walki politycznej i zabawy w szambo.....sam fakt iż
          > > wiceprezydent Radomia w IPN jest zarekjestrowany jako 11 letni wspólpraco
          > wnik
          > > sb osmiesza całą te instytucję.
          >
          > Pawlik Morozow nie miał nawet 11-tu.

Scieme wyjkot robisz czy co???
          Pawkę nam tu demagogicznie wciskasz.... Kaczory też nie maja czystych kartek...
          jako gó..arze już kradli... i to nie byle co....
          Teraz "som pany" choć nie z Krakowa... niemniej, jeno sznur im się ostanie już
          niedługo...
      • cie778 Re: hej oczapowski 24.11.05, 10:37
        > sam fakt iż wiceprezydent Radomia w IPN jest zarejestrowany jako 11 letni
        > wspólpracownik sb osmiesza całą te instytucję.

A może zamiast bredzić sprawdzić jak jest naprawdę?
        IPN wyjaśniał, że w wysłanych papierach był czeski błąd w dacie. A informacji,
        że kapusiem był w wieku lat 17 czy 19 rzeczony pan już nie kwestionował.
      • 1europejczyk nastepny argument "zagrozonych" 24.11.05, 11:46
        W przypadku o Hejmo nie mozna powiedziec by nie byly wiarygodne.
        To, ze od dawna podejmuje sie dzialania by staly sie niewiarygodne
        nie oznacza, ze tak juz sie stalo.
    • domk1 "NIE JESTEM MŚCIWA, ALE JA WAS K..... !!!!!!" 24.11.05, 08:24
      Typowa katolicka obłuda.
      Zakłamanie charakterystyczne dla przykościelnego chamstwa.
      • 1europejczyk Pytanie jest niedorzeczne i tendencyjne ! 24.11.05, 11:40
        Czy potrzeba bycia dobrze poinformowanym
        jest rownoznaczna z checia zemsty ?
        Czy potrzeba posiadania w swoim gronie przyjaciol
        do ktorych ma sie zaufanie jest checia zemsty ?
        Czy wiedza o przeszlosci wlasnych wspolpracownikow
        jest checia zemsty ?

• wylkot Re: Pytanie jest niedorzeczne i tendencyjne ! 24.11.05, 11:43
          1europejczyk napisał:

> Czy potrzeba bycia dobrze poinformowanym
          > jest rownoznaczna z checia zemsty ?
          > Czy potrzeba posiadania w swoim gronie przyjaciol
          > do ktorych ma sie zaufanie jest checia zemsty ?
          > Czy wiedza o przeszlosci wlasnych wspolpracownikow
          > jest checia zemsty ?
          >

Czu koniecznie musisz wiedzieć, jak twój ojciec twoją matkę .....?
          • 1europejczyk Jesli w Twoim pojeciu donosicielstwo jest tak samo 24.11.05, 11:53
            naturalnym zachowaniem jak uprawianie milosci to jest to tylko argument na
            rzecz lustracji jako, ze pozwoli ona Ci i tobie podobnym zrozumiec inne systemy
            wartosci, w ktorych donosicielstwo nie ma rownego statusu etycznego i moralnego
            z tym co nazywasz "jak twoj ojciec twoja matke....?"
            Z samego podejscia do tematu nasuwa sie przypuszczenie ze masz za soba
            szkolenie SB !
            • wylkot Re: Jesli w Twoim pojeciu donosicielstwo jest tak 24.11.05, 12:01
              1europejczyk napisał:

> naturalnym zachowaniem jak uprawianie milosci to jest to tylko argument na
              > rzecz lustracji jako, ze pozwoli ona Ci i tobie podobnym zrozumiec inne
              systemy
              >
              > wartosci, w ktorych donosicielstwo nie ma rownego statusu etycznego i
              moralnego
              >
              > z tym co nazywasz "jak twoj ojciec twoja matke....?"
              > Z samego podejscia do tematu nasuwa sie przypuszczenie ze masz za soba
              > szkolenie SB !

No widzisz, tobie, jak takiemu jednemu, wszystko się kojarzy, stąd i te bzdurne
              przypuszczenia. W ogóle, zbyt latwo przypuszczenia bierzesz za fakty.
              Ja tylko zwracam uwaę, że nie każda wiedza jest niezbędna.
              A co mnie pomoże zrozumiec systemy wartości, to mnie nie ucz, bo jak ja się
              uczyłem o systemach, to ty nie byłeś nawet jeszcze plemnikiem.
              • 1europejczyk "Ja tylko zwracam uwagę, że nie każda wiedza....." 24.11.05, 12:26
                "Ja tylko zwracam uwagę, że nie każda wiedza jest niezbędna"

Jedni moga w okreslonych warunkach obyc sie bez wiedzy a inni nie.
                Ostatnie demokratyczne wybory potwierdzily, ze tych co uwazaja
                ta wiedza za niezbedna jest wiecej i dlatego trzeba aby byla dostepna.
                Ci co chca decydowac, tak jak Ty, ktora wiedza jest niezbedna a ktora nie,
                przypominaja inkwizytorow z niechlubnego okresu histori kosciola katolickiego.
                Wtedy upajali sie mozliwoscia skazywania na smierc w plomieniach tych co
                chcieli wiedziec wiecej, albo tych, ktorych wiedza nie byla zgodna
                z "obowiazujaca".

"A co mnie pomoże zrozumiec systemy wartości, to mnie nie ucz, bo jak ja się
                uczyłem o systemach, to ty nie byłeś nawet jeszcze plemnikiem."

To zdanie mozna skomentowac nastepujaco:

"No widzisz, tobie, jak takiemu jednemu,wszystko się kojarzy,
                stąd i te bzdurne przypuszczenia."

Slowa, czyjekolwiek by nie byly, nie sa najlepsza metoda nauki:
                rzeczywistosc robi to duzo lepiej i wlasnie na nia licze w Twojej edukacji !
        • sclavus Re: Pytanie jest niedorzeczne i tendencyjne ! 24.11.05, 12:04
          1europejczyk napisał:

> Czy potrzeba bycia dobrze poinformowanym
          > jest rownoznaczna z checia zemsty ?
          > Czy potrzeba posiadania w swoim gronie przyjaciol
          > do ktorych ma sie zaufanie jest checia zemsty ?
          > Czy wiedza o przeszlosci wlasnych wspolpracownikow
          > jest checia zemsty ?
          >
          No cóż, jest to wiedza absolutnie niezbędna do wykonywania pracy... tylko taka
          wiedza i modlitwa.... i praca już wykonana.... Ta wiedza, tej pani jest
          potrzebna w wyniku przekonania o jedynych słusznych wartościach jakie ona
          reprezentuje.... i nie ma sensu wymieniać jakie to są wartości - wystarczy, że
          są jedyne i jedynie słuszne.... przynalezność tej pani wskazuje na to bardzo
          wyraźnie...
          • 1europejczyk Ogolnie caly artykul ma znamiona manipulacji 24.11.05, 12:43
            Wiaze lustracje, ktora jest potrzeba nie tylko tych, co sa scisle zwiazani z kk,
            z pewnym poteznym obecnie odlamem kosciola zwiazanym z Radiem Maryja i o
            Rydzykiem.
            Powagi ma dodac fakt, ze jest to UJ w Krakowie: najstarsza polska uczelnia
            najbardziej znana z polskich na calym swiecie.
            Zostal specjalnie karykaturalnie przedstawiony przez Magdalene Kursa i Romana
            Rafalowskiego by zdyskredytowac lustracje. GW przeciwna od dawna lustracji
            czyni w tym kierunku olbrzymie wysilki jednoczac sie nawet ze swoimi bylymi
            przeciwnikami (LW).
    • vigla Tajne teczki UJ 24.11.05, 08:41
      Czarna Księga Komunizmu w Nauce i Edukacji
      www.nfa.pl/articles.php?topic=5&sortby=opened-DESC
      • t324911 Czegos jednak brakuje . 24.11.05, 08:58
        Moze by tak dla pelnego obrazu podac tez dane officerow prowadzacych .
        Przypuszczam ze dla wielu byloby szokiem dowiedziec sie ze gosc ktorego znali w
        rzeczywistosci szukal kandydatow na TW . Agenci donosili komus . W czy ten ktos
        jest lepszy ze zasluguje na anonimowosc ??.
        • wylkot Re: Czegos jednak brakuje . 24.11.05, 09:14
          t324911 napisał:

> Moze by tak dla pelnego obrazu podac tez dane officerow prowadzacych .
          > Przypuszczam ze dla wielu byloby szokiem dowiedziec sie ze gosc ktorego znali
          > w rzeczywistosci szukal kandydatow na TW . Agenci donosili komus . W czy ten
          > ktos jest lepszy ze zasluguje na anonimowosc ??.

W zasadzie racja. Tyle że przecież było wiadomo kto pracuje w SB (ja miałem 2
          takich sąsiadów) i nikt się nie łudził, że ich praca polega na czymś innym.
          Tak, że dla zainteresowanych to nie jest tajemnica. Zresztą, ja z nimi np.
          chodzilem na ryby, rozmawiałem o sprawach sąsiedzkich, ale w zasadzie nie
          rozmawialiśmy o polityce. Oni sami nie byli zainteresowani psuciem swoich
          stosunków z sąsiadami. Pewnie na zasadzie, że lis nie poluje w pobliżu nory.
          • t324911 Re: Czegos jednak brakuje . 24.11.05, 09:32
            wylkot napisał:

> W zasadzie racja. Tyle że przecież było wiadomo kto pracuje w SB (ja miałem 2
            > takich sąsiadów) i nikt się nie łudził, że ich praca polega na czymś innym.
            > Tak, że dla zainteresowanych to nie jest tajemnica. Zresztą, ja z nimi np.
            > chodzilem na ryby, rozmawiałem o sprawach sąsiedzkich, ale w zasadzie nie
            > rozmawialiśmy o polityce. Oni sami nie byli zainteresowani psuciem swoich
            > stosunków z sąsiadami. Pewnie na zasadzie, że lis nie poluje w pobliżu nory.

I pewnie bylbys zdumiony gdyby okazalo sie ze po takich rybach z ub-ekiem
            powstal raport w ktorym to ty zostales informatorem . Bez twojej wiedzy bez
            intencji . Ktos kiedys przeczyta raport ze iksinski powiedzial to czy tamto i
            iksinski wyladuje z wizytowka "agent" . No coz w tym samym czasie oficer
            prowadzacy dzis emeryt z ub-cka emerytura bedzie spokojnie lowil ryby .
            • p406_737u Re: Czegos jednak brakuje . 24.11.05, 09:40
              > wylkot napisał:
              > > chodzilem na ryby, rozmawiałem o sprawach sąsiedzkich

t324911 napisał:
              > I pewnie bylbys zdumiony gdyby okazalo sie ze po takich rybach z ub-ekiem
              > powstal raport w ktorym to ty zostales informatorem . Bez twojej wiedzy bez
              > intencji

I to jest główny powód, aby całe archiwa IPN pozostawały w gestii JEDYNIE
              historyków, którzy żmudnie ocenią je. Musi też pozostać możliwość obrony
              obwinionych przed sądem zanim informacja o współpracy zostanie podana publicznie
              - musi ona być sprawdzona, zweryfikowana, a nie jak w przypadku tej listy z UJ
              czy listy niejakiego Wildsteina, materiałem wstępnym do badań, weryfikacji.

Jeszcze raz powtarzam stanowczo: obwiniony MUSI mieć możliwość obrony przed
              sądem zanim zostanie ogłoszony TW. Tego wymagają zasady prawa (ale nie zasady
              (bez)Praw(i)a i (nie)Sprawiedlidości.

• wylkot Re: Czegos jednak brakuje . 24.11.05, 09:48
              t324911 napisał:

> I pewnie bylbys zdumiony gdyby okazalo sie ze po takich rybach z ub-ekiem
              > powstal raport w ktorym to ty zostales informatorem . Bez twojej wiedzy bez
              > intencji . Ktos kiedys przeczyta raport ze iksinski powiedzial to czy tamto i
              > iksinski wyladuje z wizytowka "agent" . No coz w tym samym czasie oficer
              > prowadzacy dzis emeryt z ub-cka emerytura bedzie spokojnie lowil ryby .

Nie zapominaj, że aby zostać informatorem, trzeba było coś podpisać. Poza tym
              przecież napisałem, że oni nie starali się rozmawiac na "śliskie" tematy.
              Zresztą, co ja wtedy mogłem wiedzieć, o czym oni nie wiedzieli. To raczej oni
              uważali, aby za dużo szczegółów nie "chlapnąć", szczególnie po gorzale.
              Aha, obaj pracowali w pionie PG (przestępstwa gospodarcze), o czym dowiedziałem
              się po latach. Później również dowiedziałem się, że mieli zabronione wszelkie
              wtrącanie się w nieswoje sprawy, nie wolno im było nawet interweniować np. w
              bójce na ulicy w okolicy swojego zamieszkania, czy nawet włamania. I pewnie
              dlatego blisko nie szukali również informatorów. Sprawdzałem na liście
              Wildsteina. Nikogo nie ma.
              • p406_737u Re: Czegos jednak brakuje . 24.11.05, 09:57
                Otóż nie do końca jest tak: zdarzało się, że TW byli fikcyjni, sfabrykowani, aby
                agent SB miał wyniki, miał się czym wykazać.

Wiem, że jest moja teczka (dowiedziałem się o tym w latach 80., przeprowadzano
                wywiad o mnie wśród moich znajomych, sąsiadów etc) i aż boję się co będzie,
                jeśli okaże się, że jakiś nadgorliwy SB napisał, że jestem TW. Nie mając żadnego
                prawa obrony przed publikacją takiego sq.. jak Wildstein czy ta z Gazety
                Polskiej o UJ mogę jedynie wziąć sznurek i powiesić się, albo Kałacha i
                wystrzelać co poniektórych.

• scoutek Re: Czegos jednak brakuje . 24.11.05, 10:37
                  p406_737u napisał:

dokladnie
                • uchachany Re: Czegos jednak brakuje . 24.11.05, 12:14
                  " zdarzało się, że TW byli fikcyjni, sfabrykowani, aby agent SB miał wyniki,
                  miał się czym wykazać."
                  Ponoć szczególnie po objęciu resortu przez Kiszczaka, który miał wojskowe
                  metody i po prostu wyznaczył normę dla oficerów na pozyskiwanie agentury.
          • sclavus Re: Czegos jednak brakuje . 24.11.05, 09:51
            wylkot napisał:

> t324911 napisał:
            >
            > > Moze by tak dla pelnego obrazu podac tez dane officerow prowadzacych .
            > > Przypuszczam ze dla wielu byloby szokiem dowiedziec sie ze gosc ktorego z
            > nali
            > > w rzeczywistosci szukal kandydatow na TW . Agenci donosili komus . W czy
            > ten
            > > ktos jest lepszy ze zasluguje na anonimowosc ??.
            >
            > W zasadzie racja. Tyle że przecież było wiadomo kto pracuje w SB (ja miałem 2
            > takich sąsiadów) i nikt się nie łudził, że ich praca polega na czymś innym.
            > Tak, że dla zainteresowanych to nie jest tajemnica. Zresztą, ja z nimi np.
            > chodzilem na ryby, rozmawiałem o sprawach sąsiedzkich, ale w zasadzie nie
            > rozmawialiśmy o polityce. Oni sami nie byli zainteresowani psuciem swoich
            > stosunków z sąsiadami. Pewnie na zasadzie, że lis nie poluje w pobliżu nory.

Oj wyjkot, wyjkot... jak nic jesteś agentem do zlustrowania... niby niewinne
            kontakty... ryby... grzyby... a przyznaj się ilu przez ciebie ma nerki odbite??
            Dzisiaj mówisz tak, żeby ściemnić, Pawkę nam wciskasz... a wystarczy chlapnąć i
            już wszyscy wiedzą kto się ukrywa pod kryptonimem wyjkot....
            • wylkot Re: Czegos jednak brakuje . 24.11.05, 09:58
              sclavus napisał:

> Oj wyjkot, wyjkot... jak nic jesteś agentem do zlustrowania... niby niewinne
              > kontakty... ryby... grzyby... a przyznaj się ilu przez ciebie ma nerki
              odbite??
              > Dzisiaj mówisz tak, żeby ściemnić, Pawkę nam wciskasz... a wystarczy chlapnąć
              i
              >
              > już wszyscy wiedzą kto się ukrywa pod kryptonimem wyjkot....

Jak ty mnie chcesz zlustrować, jak ja żyję od czasów, kiedy nie znano jeszcze
              pisma i żadne dokumenty na mój temat nie istnieją? Nawet pod ziemią.
              • sclavus Re: Czegos jednak brakuje . 24.11.05, 10:05
                Zebym ja to wcześniej wiedział, że z bogiem mam do czynienia... albo z innym
                diabłem.... Pewnie zupełnie inaczej do sprawy mym podszedł...
                • wylkot Re: Czegos jednak brakuje . 24.11.05, 10:17
                  sclavus napisał:

> Zebym ja to wcześniej wiedział, że z bogiem mam do czynienia... albo z innym
                  > diabłem.... Pewnie zupełnie inaczej do sprawy mym podszedł...

Hehehehe....
                  Ja po prostu z zazdrości, że mój syn niegdyś omal nie wygrał olimpiady
                  historycznej, wziąłem się w tajemnicy przed nim i innymi za studiowanie
                  historii (z jego podręcznikow i książek, które przywoził do domu jak kończył
                  przedmiot na uczelni) i ze zdumieniem stwierdziłem, że wszystko już kiedyś było.
                  Polecam szczególnie Pawła Jasienicę i Normana Davisa.
                  A już opis okresu krzyżackiego u Jasienicy, język dokumentów krzyżackich do
                  procesu przed Kurią papieską m.in. o Pomorze (za Łokietka), jako żywo
                  przypomina dzisiejszą Komturię toruńską. Ten sam styl.
                  • wylkot Re: Czegos jednak brakuje . 24.11.05, 10:29
                    Zapomniełem dopisać:
                    Wszystko było, znaczy ja też, a skoro jeszcze jestem, no to żyję od tamtych
                    czasów.
                    • t324911 Re: Czegos jednak brakuje . 24.11.05, 18:22
                      Mimo wszystko ci co tworzyli te archiwa (officerowie prowadzacy) powinni tez
                      byc ujawnieni . Sa tak samo winni bo to oni robili urzytek z uzyskanych
                      informacji .
        • nielubiegazety2 Uprzejmie informuję, że w GP nazwiskom TW towarzy- 24.11.05, 10:11
          szą (nomen omen) nazwiska oficerów prowadzących. Zatem postulat spełniono.
      • kropek_oxford Urodziliscie sie dzisiaj, czy co? Przeciez o tym w 24.11.05, 10:01
        calym swiecie od dawna sie mowi: za PRL kazda wyzsza uczelnia miala swego ubeka
        i swoja kancelarie, gdzie przechowywano paszporty sluzbowe i - zapewne -
        przesluchiwano uczonych "na okolicznosc" wyjazdow i ich przebiegu. Diabli
        wiedza, co sie z tymi uczelnianymi ubekami i kancelariami stalo, ale nie kazdy
        z tam uwiecznionych to ubek - po uczelniach Zachodu chodzi wiele anegdot nt.
        owych przesluchan, bo polscy uczeni czesto robili sobie jaja z uczelnianych
        uboli.
        Reasumujac: z duza ostroznoscia, ale ja bym te tajne kancelarie uczelniane w
        pierwszym rzedzie zlustorowal, ale madrze - mysle, ze Senatom uczelni powinno
        wystarczyc do tego rozumu i dziwie sie, ze sie to do dzisiaj nie stalo.
    • janma46 Re: Lustracja na UJ 24.11.05, 09:09
      Pani Barbaro Niemiec,ja znam wiele przykładów kiedy ktoś martwi się o innych
      np:Krzyżacy,inicjatorzy wypraw krzyżowych,inkwizytatorzy,hitlerowcy z ich
      napisami na bramie obozu koncentracyjnego w Oświęcimiu i na klamrach przy
      pasach.I to jest ta chrześcijańska miłość bliźniego.Nie lepiej naprawiać swoje
      wady i ułomności niż jątrzyć i siać nienawiść.Warto się chyba zastanowić.Bądzmy
      my sami lepsi,to o tyle świat będzie lepszy.
      • 1europejczyk "Bądzmy my sami lepsi,to o tyle świat będzie ...." 24.11.05, 13:12
        Taki poglad, a w kazdym badz razie zblizony, byl u podstaw proklamowanej na
        poczatku zmian "grubej kreski" .
        Rzeczywistosc nie potwierdzila tej hipotezy: swiat nie dla wszystkich jest
        lepszy.
        Okazalo sie, ze "chrzescijanska milosc blizniego" potaktowano po drugiej
        stronie jako objaw slabosci.
        Korzystajacy z wyrozumialosci i wspanialomyslnosci "grubej kreski" nie
        ograniczyli sie do czekania na lepszy swiat ("Bądzmy my sami lepsi,to o tyle
        świat będzie lepszy") tylko postanowili sami sobie go zbudowac naszym kosztem!
        I stad nasza obecna sytuacja !

• polonus3 Re: "Bądzmy my sami lepsi,to o tyle świat będzie 24.11.05, 13:48
          Czy zastanowiliscie sie dlaczego Zydzi nie robia zadnej lustracji dotyczacej
          pracownikow POLICJI ZYDOWSKIEJ wspolpracujacej z GESTAPO podczas okupacji,
          czy zastanowiliscie sie dlaczego Kosciol rowniez nie dopuszcza do jakiejkolwiek
          lustracji wsrod kleru a przeciez az 40% ksiezy bylo na uslugach UB i SB, za
          "worek,korek i rozporek". DIVIDE ET IMPERA ciagle aktualne i czy widzicie jak te
          dwie grupy nienawidzace sie nawzajem rzadza Wami? Wami, glupimi, zawistnymi,
          zlosliwymi Polakami.
    • toja3003 kiedy skończy się władza IPN? 24.11.05, 09:12
      Nie może być tak, że garstka ludzi decyduje kto i co może wiedzieć a masy
      będą trzymane w ciemnocie, bo „nie zrozumią” i należy im się tylko streszczenie
      jaśnie oświeconych strażników informacji z IPN a pan prezes będzie od czasu do
      czasu wychodził na scenę i mówił: „a za tydzień ujawnię wam kolejne 4 nazwiska,
      albo 3, albo 5, jeszcze się zastanowię” a naród będzie czekał w napięciu
      na „prezent” żeby się czegoś dowiedzieć.

Teczki nie są własnością prywatną ale publiczną i każdy obywatel musi mieć
      pełny dostęp, tak jak do każdego państwowego archiwum inaczej znowu nastąpi
      odruch społecznego nieposłuszeństwa i ich dane znajdą się i tak w internecie.
      • scoutek Re: kiedy skończy się władza IPN? 24.11.05, 10:43
        toja3003 napisała:

> Nie może być tak, że garstka ludzi decyduje kto i co może wiedzieć a masy
        > będą trzymane w ciemnocie,

te "masy" jak je nazywasz maja w d.. cala lustracje, to wylacznie temat
        zastepczy i pretekst do pozbycia sie niewygodnych dla lustrujacych....

• toja3003 możliwe, że mają to gdzieś ale każdy powinien 24.11.05, 11:14
          mieć dostęp do państwowych archiwów bez cenzury.

Dlaczego nie miałbym wiedzieć, że ktoś był 30 lat nauczycielem, inny był w tym
          czasie lekarzem, kto inny pracownikiem drogówki MO albo kierowcą w ZOMO a
          jeszcze inny był pułkownikiem czy sierżantem LWP albo bezpieczniakiem lub
          bezpieczniacką ofiarą lub jednym i drugim. Czy to są tajemnice państwowe?
          Dlaczego utajniać te informacje?
        • 1europejczyk jeszcze jeden "argument" zagrozonych 24.11.05, 11:32
          jakby mialy w dupie jak piszesz to PiS nie wygralby dwukrotnie wyborow.
          Ciekawe, ze przez 15 lat ta potrzeba, ten "temat zastepczy i pretekst do
          pozbycia sie niewygodnych dla lustrujacych" nie wyrazil sie w podobnych
          dzialaniach.
          Musi jakas kropla przepelnila waze wyrozumialosci i wspanialomyslnosci
          jaka byla gruba kreska.
          • scoutek Re: jeszcze jeden "argument" zagrozonych 24.11.05, 11:35
            1europejczyk napisał:

> jakby mialy w dupie jak piszesz to PiS nie wygralby dwukrotnie wyborow.

wez i policz ile glosow dostali tak naprawde Kaczynscy tak w jednych jak i
            drugich wyborach...
            a potem wez tez pod uwage glosy ludzie od Leppera, tych, ktorzy na 100% nie
            pragna lustracji...
      • 1europejczyk Tez tak uwazam ! 24.11.05, 11:17
        • toja3003 popieram Twój głos! 24.11.05, 11:23
    • jb777 Lustarcja tak wypaczenia nie - taka parafraza 24.11.05, 09:24
      ciśnie się na usta. podstawy tych diałań i postępowanie IPN jest żenujące. P.
      K. nie tylko udowadnia że nie nadaje się na nowego szefa IPN ale i do pracy w
      IPN w ogóle.

Poza tym stwierdzenie w wywiadzie
      "Skąd! Jestem katoliczką. Nie wiem, co to zemsta." - śmiałem się

"Ujawnienie jej ważne jest dla jego wolności." - a może powinniśmy uwolnić ich
      od trudów tego swiata. ?

"21 nazwisk to dość przypadkowa, niepełna lista?
      Od czegoś trzeba zacząć. Mam obietnicę z IPN, że dostanę jeszcze więcej
      materiałów. Oczywiście udostępnię opinii publicznej kolejne nazwiska.
      Zaznaczam, że to tylko kryptonimy pochodzące z raportu o inwigilacji UJ w
      połowie lat 80. Nie ma akt bezpośrednio mnie dotyczących, " - jak wyżej. To
      jest albo chore (jeżeli prawo dopuszcza takie działanie - nie ma akt osoby ale
      jej się udostepnia - na jakiej podstawie? Tak to prawie każdy może mieć wgląd w
      akta. Panie z IPN - obyś nie musiał płacić wielkich sum za krzywdę którą możesz
      wyrządzić. Ale pewnie się nie boisz - przecież to zapłaci skarb państwa.
    • magdolot Re: Lustracja na UJ 24.11.05, 09:27
      Teraz jedynie słuszny i ze wszech miar uczciwy LPR zabiera się za sprzątanie
      środowiska naukowego. Rzeczowo, sprawiedliwie i z przeproszeniem "za
      porządkiem". A "marcowe styropiany" i "marcowe maryjce" kiedy zostaną na UJ
      zatrudnione?
      Tak, donosić SB - be! Donosić na rodziców, co molestują lub katują - be! Patrz:
      minister Handke odpowiadający Niebieskiej Linii - dzieci nie powinny być uczone
      donoszenia na rodziców. Donoszenie opinii publicznej przez osoby moralnie
      słuszne - cacy, cacy, cacy.
      Jakoś nie lubię polowań na czarownice. A szczególnie dorywczych i robionych dla
      publicity.
    • bronek25 Re: Lustracja na UJ 24.11.05, 09:33
      Tej pani powinno sie przyznać nagrodę - specjalna jakąś- "Beret z Moherową
      Antenką z Gwiazdami"! Jak kilka miesiecy temu pewien dzennikarz taką rzecz
      wykonał( jakoś takie charakterystyczne, typowo polskie nazwisko miał? i wygląd
      tyż taki polski - no wyszlo z głowy!)to dziś jest bohater, zatrudniany, dobrze
      opłacany, a mądry!, że jak tylko PiS weźmie media to prezes naczelny z niego
      wspaniały będzie! A gdzie prawo? A gdzie domniemanie niewinności? Czy są zasady
      które to regulują? To ci goscie sa juz odsunieci a pomocnicy ministrow i
      ministrowie umoczeni w aferki, będa tkwić nadal na ciepłych posadach!
      • p406_737u Re: Lustracja na UJ 24.11.05, 09:48
        bronek25 napisał:

> Jak kilka miesiecy temu pewien dzennikarz taką rzecz
        > wykonał( jakoś takie charakterystyczne, typowo polskie nazwisko miał? i wygląd
        > tyż taki polski - no wyszlo z głowy!)

Chodzi Ci o dziennikarza o nazwisku Bronisław Dziki-Kamień (Wildstein)???
        Wyjątkowa kreatura :-\
    • sclavus Re: Lustracja na UJ 24.11.05, 09:35
      oczapowski napisała:

> Brawo!Oby tak dalej!W koncu trzeba pokazac cala prawde!Dosc panoszenia sie
      > postkomuny!W koncu niech ten kraj normalnieje bez "czerwonych pajakow".
      > Przynajmniej bedzie praca dla mlodych zdolnych, ambitnych. A tych sb-kow na
      > bruk. Niech zyja z zasilku!!!

Myślisz zapewne o sobie.... Hmmm... młody, zdolny, ambitny... nad wyraz
      ambitny...
      • pelops2 Tylk katolicy na UJ!-następny krok Niemiec? 24.11.05, 09:59
        "- Skąd! Jestem katoliczką. Nie wiem, co to zemsta. Uważam jednak, że człowiek,
        który żyje w nieprawdzie, zawsze jest zakładnikiem ukrywanej wiedzy. Chodzi ze
        swoją winą jak z garbem. Ujawnienie jej ważne jest dla jego wolności."

Pani Niemiec może jest praktykującą wojującą katoliczką, ale chyba niebardzo
        żrliwą czytelniczką tekstów literackich, poznieważ gdyby troszczkę pomyślała,
        okazuje się , że w tak kanonicznym dziele jak "Dzika kaczka" Ibsena prawda
        niekoniecznie jest zbawieniem. Czasem wręcz przeciwnie.

"To niezbędne do oczyszczenia środowiska uniwersyteckiego. Te osoby zajmują
        się przecież wychowywaniem młodzieży."

Podobnież jak profesorowie o - jakże wstrętynych!- poglądach
        ateistycznych,panteistycznych itp itd. Proponuję, aby szanowna Pani Niemiec
        wywiesiła listę niepraktykujących katolików, który nie zgłosili się na
        odliczanie wiernych w kościołach. Co oczywiście będzie miało na celu zwolnienie
        tych jakże nieprawomyślnych uczonych. Gdyż przecież mając poglądy niekatolickie
        deprawują swoimi wolnomyslicielskimi wywodami bezmyślną, biernie akceptującą
        ich światopogląd młodzież!

Proponuję, za moją ulubioną panią Niemiec, obsadzenie kadr uniwersyteckich
        wyłącznie osobami duchownymi, odpowiednio przygotowanymi do wdrażania wśród
        młodzieży jedynie poprawnych, akceptowalnych wzorców postępowania.

Polsko, kocham Cię!
        Jako wolnomyśliciel i niekatolik
        student nieprawomyślnych uczonych
        wyjadę z tego chorego kraju
        zanim :
        - będę musiała przedstawić świadecto uczęszczania do kościoła i odmawniania
        modlitw co najmniej rtrzy razy dziennie, które będzie musiało być załączane do
        podania o pracy w szkole;
        - będę musiała przedstawić świadectwo niemożności rodzenia więcej dzieci, gdyż
        jeżeli becikowe nie wypali, boję się myśleć, na jaki innych wspaniały pomysł
        wpadnie Rząd;
        - będę musiała przedstawić świadectwo, że nie uczyli mnie ani nie miałam
        zadnych kontaktów fizycznych czy psychicznych z byłymi współpracownikami czy
        może-współpracownikami Służb.
        itp itd.

Żegnam ozięble Panią Niemiec i wracam do czytania (niedługo zakazanego?)
        Asimova, oj, jakże prawdziwe to, w jaki sposób on ukazał możliwość
        wykorzystania religii ...
        • povilas Re: Tylk katolicy na UJ!-następny krok Niemiec? 24.11.05, 16:55
          Wszechogarniająca lustracja jest absurdem. Po wskazaniu agentów przyjdzie kolej
          na niewiernych małżonków. No bo dlaczego nie? Zdrada jest złem i świństwem
          najzwyklejszym, tak jak donoszenie. Nie jest zakazana prawem, tak jak
          donoszenie. Świadczy o człowieku jak najgorzej (tak jak donoszenie). Jeśli
          donosiciel nie powinien uczyć (o pardon, wychowywać młodych pokoleń w duchu
          miłości ojczyzny i bojaźni bożej), to zdrajca też nie powinien. Aha: jestem
          pracownikiem naukowym UJ, ale jak upadł komunizm (o pardon, jak doszło do
          okrągłostołowej zmowy), miałem 15 lat. A tekst, na który odpowiadam bardzo mi
          się podoba. Jak Pani skończy Asimova, proszę sięgnąć po France'a Wyspę
          pingwinów.
          • polonus3 ZGADUJ ZGADULA ! pt. A to kto? 24.11.05, 18:00
            Byl sobie taki Jasnie Pan Rektor (Jego Magnificencja oczywiscie) na tej Waszej
            p.dulskiej Almae Matris co bardzo przestrzegal higieny osobistej oraz protokolu
            sluzalczego wsrod podleglych mu pracownikow. Kiedy wchodzil do swego gabinetu to
            panie sekretarki musialy wstac i stac az nie wszedl do swego gabinetu. To samo
            bylo kiedy wychodzil z niego. Kiedy natomiast szedl zrobic Jego Magnificencka
            kupe do klozetu to jedna z pan brala reczniczek i przewieszala go ladnie
            zlozonego przez swe ramie a w drugiej rece trzymala mydelniczke z pachnacym
            mydelkiem i stala z tym ekwipunkiem pod klozetem czekajac na koniec zrobienia
            magnificenckiej kupy. Wreszcie pojawiala sie Magnificencja myla raczki
            pani stala z tym higienicznym ekwipunkiem przy umywalce i po skonczonej
            procedurze orszak wracal do gabinetu. Panie znowu wstawaly itd.
            Ten Jasnie Pan Rektor Jego Magnificencja Profesor Doktor Habilitowany mial taki
            zwyczaj, ze gdy ktos chcial podjac z Nim dyskusje to z miejsca scinal go na
            krotko gromkim : A jakiz to wy macie dorobek naukowy by ze mna chciec
            dyskutowac? Pytalem na uniwersytetach tu w Ameryce czy ktos slyszal cos o takim
            wielkim naukowcu ale nikt nic. Chyba byl taka lokalna slawa naukowa i dlatego
            nikt o nim nie slyszal poza Dulska-city.
            NO TO ZGADUJ ZGADULA! A TO KTO?

• jozef6 Igrzyska czas zacząć - czyli smród z PiSuaru 24.11.05, 09:44
      Uczmy się języków obcych... Póki nie zamkna granic i nie wybudują murów, jest
      szansa na ucieczkę...
    • rejtan56 Re: Lustracja na UJ 24.11.05, 09:46
      Teraz być trendy to być katolikiem,być katolikiem to panaceum na wszystkie
      dolegliwości i kłopoty dreczace Polskę istny obłęd niebawem interpelacja
      poselska o nowy zapis w Konstytucji RP że "siłą przewodnią narodu jest kościół
      katolicki" tylko że dalej robimy małe i większe świnstewka w majestacie
      wyznania.Larum grają inni to nie polacy i taplamy się w swojskim
      błotku !!!!!!!!!!!
      • sclavus Re: Lustracja na UJ 24.11.05, 10:15
        rejtan56 napisał:

> Teraz być trendy to być katolikiem,być katolikiem to panaceum na wszystkie
        > dolegliwości i kłopoty dreczace Polskę istny obłęd niebawem interpelacja
        > poselska o nowy zapis w Konstytucji RP że "siłą przewodnią narodu jest
        kościół
        > katolicki" tylko że dalej robimy małe i większe świnstewka w majestacie
        > wyznania.Larum grają inni to nie polacy i taplamy się w swojskim
        > błotku !!!!!!!!!!!

Przecież od dawna dokładnie widć, ze to tylko gra kolorów.... Może być gorzej,
        jak się uprą i Stendhala potraktują serio...(podpowiadam: Czerwone i Czarne)
        • davidmors Gazetę Wyborczą też trzeba koniecznie lustrować ! 24.11.05, 10:34
          I to lustrować nieustająco. Bo GW kieruje chytra sztuka.
          • wylkot Re: Gazetę Wyborczą też trzeba koniecznie lustrow 24.11.05, 10:48
            davidmors napisał:

> I to lustrować nieustająco. Bo GW kieruje chytra sztuka.

To z chytrości wysłał Rywina do siebie, nagrał rozmowę i potem na siebie
            doniósł?
          • wc3 Jawność czy nie ? wszystko na to wskazuje, że tak 24.11.05, 11:06
            Wydłużająca się w nieskończoność debata powoduje jedynie rosnące napięcie wśród
            byłych pracowników i współpracowników SB oraz środowisk zaangażowanych w
            bronienie dzisiejszego stanu rzeczy. Insynuacje, pomówienia, wyciąganie brudów
            to argument strony na nie. Rzeczywiście o problemach tamtych dni można
            rozmawiać znając te dokumenty i tych ludzi a racje co do ich ujawnienia są
            bezsprzeczne bo oczyszczają życie publiczne i sprowadzają rozmowę na inny
            poziom upuszczając jednocześnie emocje.
          • sclavus Re: Gazetę Wyborczą też trzeba koniecznie lustrow 24.11.05, 11:24
            davidmors napisał:

> I to lustrować nieustająco. Bo GW kieruje chytra sztuka.

I całe szczęście..., że nie davidmors.... chociaż... jak widać, zanosi się na
            to...
          • kropek_oxford GW to pocaluj se w zadek; FIRMA PRYWATNA :) 24.11.05, 16:23

• rejtan56 Re: Lustracja na UJ 24.11.05, 11:03
          sclavusie masz racje z PiSianiem ,tylko co dalej??????????
          • sclavus Re: Lustracja na UJ 24.11.05, 11:54
            rejtan56 napisał:

> sclavusie masz racje z PiSianiem ,tylko co dalej??????????

PiSianie daje swoje pozytywne efekty... PiSianie również...
            Ktoś, kiedyś napisał, że jak tak dalej pójdzie, to trudno będzie znaleźć w
            pisuarze kogoś nieumoczonego.... Uśmiałem się... Przecież to normalne, że w
            PiSuarze wszyscy są uMOCZeni....
      • polonus3 Re: Lustracja na UJ 24.11.05, 11:10
        No to moze wreszcie wziac sie za ksiezy rzymsko-katolickich i zrobic tam
        lustracje publikujac nazwiska wszystkich konfidentow SB-eckich w sutannach.
        Wszystkich tych co jeszcze pracuja jako proboszczowie, wikarzy nalezy tak samo
        wyrzucic z pracy w parafiach i administracji koscielnej.
        Moze wreszcie zostanie oficjalnie odslonieta prawda o tych wszystkich "steinach"
        gold, wild, grand, silwer itp. co sa tworcami tego a teraz demaskuja swoich
        wspolpracownikow katolickich i to przy pomocy innych katolikow.
        TO CO SIE TERAZ DZIEJE NA UNIWERSYTECIE JAGIELLONSKIM TO HANBA PO WSZE CZASY
        DLA UNIWERSYTETU DLA OBECNEGO REKTORA I SENATU !
        • sclavus Re: Lustracja na UJ 24.11.05, 11:56
          polonus3 napisał:

> No to moze wreszcie wziac sie za ksiezy rzymsko-katolickich i zrobic tam
          > lustracje publikujac nazwiska wszystkich konfidentow SB-eckich w sutannach.
          > Wszystkich tych co jeszcze pracuja jako proboszczowie, wikarzy nalezy tak samo
          > wyrzucic z pracy w parafiach i administracji koscielnej.
          > Moze wreszcie zostanie oficjalnie odslonieta prawda o tych
          wszystkich "steinach
          > "
          > gold, wild, grand, silwer itp. co sa tworcami tego a teraz demaskuja swoich
          > wspolpracownikow katolickich i to przy pomocy innych katolikow.
          > TO CO SIE TERAZ DZIEJE NA UNIWERSYTECIE JAGIELLONSKIM TO HANBA PO WSZE CZASY
          > DLA UNIWERSYTETU DLA OBECNEGO REKTORA I SENATU !

Można przytoczyć (parafrazując) słowa zasłużonych dla historii: skończyła się
          radość z odzyskania własnego śmietnika... chcieliście Polski, no to ją macie....
    • xsawer Re: Lustracja na UJ 24.11.05, 11:04
      Rotweilery już dorwały się do gardeł. Kiedy wreszcie sie pozagryzacie? Oby jak
      najszybcie, może wreszcie nastanie spokój.
    • 1europejczyk Miała Pani potrzebę rozliczenia się z tymi osobami 24.11.05, 11:14
      "Miała Pani potrzebę rozliczenia się z tymi osobami. Zemsty? "

Szkoda, ze dziennikarzami z reguly zostaja szuje, ktore mysla byc inteligentne ?

Potrzeba "rozliczenia z tymi osobami" po 15 latach zle zrozumianej
      poblazliwosci i wyrozumialosci wyrazilo spoleczenstwo glosujac zdecydowanie i
      dwukrotnie na PiS (PO rowniez mialo w programie lustracje na uczelniach).

I zadne tendencyjne pytania tej czy innej dziennikarskiej adeptki sztuki
      manipulowania opinia spoleczna, jakich sie ostatnio namnozylo w mass-mediach
      niczego nowego ani intersujacego do sprawy nie wnosza.
      • sclavus Re: Miała Pani potrzebę rozliczenia się z tymi os 24.11.05, 11:58
        1europejczyk napisał:

> "Miała Pani potrzebę rozliczenia się z tymi osobami. Zemsty? "
        >
        > Szkoda, ze dziennikarzami z reguly zostaja szuje, ktore mysla byc
        inteligentne
        > ?
        >
        > Potrzeba "rozliczenia z tymi osobami" po 15 latach zle zrozumianej
        > poblazliwosci i wyrozumialosci wyrazilo spoleczenstwo glosujac zdecydowanie i
        > dwukrotnie na PiS (PO rowniez mialo w programie lustracje na uczelniach).
        >
        > I zadne tendencyjne pytania tej czy innej dziennikarskiej adeptki sztuki
        > manipulowania opinia spoleczna, jakich sie ostatnio namnozylo w mass-mediach
        > niczego nowego ani intersujacego do sprawy nie wnosza.

A jednak kwestia "potrzeby rozliczenia" i "zemsty" pozostaje otwarta jak nigdy
        dotąd....
        • 1europejczyk copia 24.11.05, 13:16
          Czy potrzeba bycia dobrze poinformowanym
          jest rownoznaczna z checia zemsty ?
          Czy potrzeba posiadania w swoim gronie przyjaciol
          do ktorych ma sie zaufanie jest checia zemsty ?
          Czy wiedza o przeszlosci wlasnych wspolpracownikow
          jest checia zemsty ?
      • nowak30 Re: JEST !! potrzeba rozliczenia się z tymi os 24.11.05, 12:08
        zgadzam sie i popieram .
        CO ZROBIĆ ABY SKOŃCZYŁO SIE "KOMBINOWANIE " NAD TYM co chcą POLACY.
        ==Były (chyba pierwszy raz)bardzo konkretnie (przedstawione jednoznacznie)
        programy wyborcze.
        ========POLACY =========GŁOSOWALI ======TRZYKROTNIE=========
        -DALI ODPOWIEDŹ ==
        ++++ZWYCIĘSKI PROGRAM NIECH BĘDZIE REALIZOWANY ++++
        • wylkot Re: JEST !! potrzeba rozliczenia się z tymi os 24.11.05, 12:11
          nowak30 napisał:

> zgadzam sie i popieram .
          > CO ZROBIĆ ABY SKOŃCZYŁO SIE "KOMBINOWANIE " NAD TYM co chcą POLACY.
          > ==Były (chyba pierwszy raz)bardzo konkretnie (przedstawione jednoznacznie)
          > programy wyborcze.
          > ========POLACY =========GŁOSOWALI ======TRZYKROTNIE=========
          > -DALI ODPOWIEDŹ ==
          > ++++ZWYCIĘSKI PROGRAM NIECH BĘDZIE REALIZOWANY ++++

Ośmielam się zwrócić uwagę, że większość jednak na niego nie głosowała. A
          współpraca z mniejszością, ktora zagarnęła władzę, nazywa się KOLABORACJA.
      • strom Re: Miała Pani potrzebę rozliczenia się z tymi os 24.11.05, 16:31
        Na PiS głosowało 10% ogółu wyborców. Szkoda że szuje nazywają się europejczykami
    • sunday Nie ma akt bezpośrednio mnie dotyczących... 24.11.05, 11:32
      Pani Niemiec mówi: "Nie ma akt bezpośrednio mnie dotyczących, bo zostały
      zniszczone w 1990 roku."

Jaka szkoda! Ale proszę się nie przejmować - może Pani nazwisko pojawi się w
      kolejnej liście, opublikowanej przez kogo innego. Pani naprawdę nie wie, czyje
      akta były niszczone w 1990 roku...?
      • pelops2 Proponuję... 24.11.05, 12:05
        Zainspirowana filozoficznymi oraz moralnymirozważaniami Pani Niemiec

Proponuję:
        -odebrać, unieważnić Nobla Szymborskiej!
        - usunąć wiersze tejże osoby z podręczników szkolnych oraz akademickich

Uzasadnienie : Ta "poetka" pisała wiersze na cześć Stalina w pewnym okresie
        swojego życia, dlatego nie może ona (prawda, Pani Niemiec?) być autorytetem dla
        współczesnej, moralnej młodzieży.
        • nowak30 Re: ====Proponuję... 24.11.05, 12:16
          pelops2 napisała:

> Zainspirowana filozoficznymi oraz moralnymirozważaniami Pani Niemiec
          >
          > Proponuję:
          > -odebrać, unieważnić Nobla Szymborskiej!
          > - usunąć wiersze tejże osoby z podręczników szkolnych oraz akademickich
          >
          > Uzasadnienie : Ta "poetka" pisała wiersze na cześć Stalina w pewnym okresie
          > swojego życia, dlatego nie może ona (prawda, Pani Niemiec?) być autorytetem
          dla
          >
          > współczesnej, moralnej młodzieży.
          ===========
          OCZYWIŚCIE .
          OSOBY ARTYSTYCZNIE UZDOLNIONE CZESTO SĄ NIEPORADNE ŻYCIOWO.
          Prostytutki przeważnie sa śliczne !!!.
          Bandyci , szuje ,zdrajcy tylko w bajkach brzydko wyglądaja .
          szymborska NOBLA dostała z literatury a nie z moralności
          i niech tak pozostanie =Autorytetem moralnyn nikt jej NIE ogłaszał.

• pelops2 Re: ====Proponuję... 24.11.05, 12:26
            >OSOBY ARTYSTYCZNIE UZDOLNIONE CZESTO SĄ NIEPORADNE ŻYCIOWO.
            Tak? Dosyć kontrowersyjny pogląd, mam nadzieję, ze bazuje na jakiejś konkretnej
            bibliografii. Implikuje Pan tym samym, że Szymborska jest osobą nieporadną
            życiowo?

>Prostytutki przeważnie sa śliczne !!!.
            Porównuje pan Artystę do prostytutki? Znaczy się, przypominam, mówimy o
            Szymborskiej...

>Bandyci , szuje ,zdrajcy tylko w bajkach brzydko wyglądaja .
            Jakich bajkach? Bo na pewno nie magicznych Proppa :-)

>szymborska NOBLA dostała z literatury a nie z moralności
            A dokładniej? Ale chyba nie dlatego, że zastosowała jakis chwyt literacki,
            który powalił komisję na kolana? Bo albo Pan nie czytał Szymborskiej, albo nie
            wie dokładnie na jakich zasadach przyznaje się Nobla literackiego, albo jak
            papużka propagandowe hasełka powtarza.
            Za to Panu przydałby się Nobel z retoryki. Idealnie łączy Pan pewne pojęcia
            pozytywne z pewnymi pojęciami negatywnymi w taki sposób, jak Huxley opisał
            w "Brave new world revisited" przy okazji rozdzialu , o ile się nie mylę -
            "Brainwashing" albo "Podświadoma perswazja". Gratuluję.

>i niech tak pozostanie =Autorytetem moralnyn nikt jej NIE ogłaszał.
            Niech mi zatem Pan wytłumaczy, dlaczego w szkole często interpretuje się
            wiersze Szymborskiej. Według Pana, tlyko dla celów czysto literackich?
            Przypominam, że ja oczekuję od wykładowców UJ wyłącznie wiedzy, a nie pouczeń
            moralnych.
        • magdolot Re: Proponuję... 24.11.05, 13:18
          Nie, Pelops. To już było. Odgrzewane kotlety nie są smaczne, ani powtórki
          podłych seriali. Może powieśmy Shutego, bo on się ostentacyjnie nie
          oczyszcza /nie myje/, albo wychłoszczmy publicznie Kuczoka za stawanie
          przeciwko dobremu wychowywaniu dzieci. Protestuję przeciwko monopolowi poetów
          na odpowiadanie za podłe słowa!
          I przyznajmy rację Kaczorom w piersi się bijąc: źle jak Niemcy mają za dużo do
          powiedzenia w Polsce.
    • satelit zna kto te nazwiska agentow z uja?? 24.11.05, 12:06
      ??
      • pelops2 Re: zna kto te nazwiska agentow z uja?? 24.11.05, 12:06
        Co to jest uja?
    • franek60 lustracja ? a może GOSPODARKA! ! ! ! ! 24.11.05, 12:34
      Niemam nic wspólnego z lustracją ale zaczyna mnie to już męczyć przez tyle
      lat.Wszędzie tylko lustracja,dekomunizacja itp.Kiedy wreszcie usłyszy sie coś o
      gospodarce,kto przez ostatnie lata rozwalił cały polski przemysł,rolnictwo(PGR)
      itp. i za co odpowiada.Skąd powstały te ogromne fortuny to najwięcej ludzi boli
      że pracując w Polsce 30 czy 40 lat niemają nic z tego a swiadczenia jakie
      otrzymują starczają na pół miesiąca a do lekarza (specjalisty) czekają
      miesiącami a po wizycie niemają za co wykupić lekarstw.Wątpie aby jakiś mały
      procent społeczeństwa chciał lustracji to tylko mała grupa ludzi
      (społeczników),dziennikarzy która z braku dobrego tematu tym sie zajmuje i
      próbuje zaistnieć i dowalić ludziom którzy już w małym stopniu istnieją
      publicznie a gdzie wybaczanie,miłosierdzie.Polak to ma taką nature że tylko
      potrawi jątrzyć,rozwalać.Dejmy już spokuj tej lustracji!!!!!!
      • abba15 Re: lustracja ? a może GOSPODARKA! ! ! ! ! 24.11.05, 16:21
        ranek60 napisała:
        > Niemam nic wspólnego z lustracją ale zaczyna mnie to już męczyć przez tyle
        >lat.Wszędzie tylko lustracja,dekomunizacja itp.Kiedy wreszcie usłyszy sie coś o
        >gospodarce,kto przez ostatnie lata rozwalił cały polski przemysł,rolnictwo(PGR)
        >itp. i za co odpowiada.Skąd powstały te ogromne fortuny to najwięcej ludzi boli
        > że pracując w Polsce 30 czy 40 lat niemają nic z tego a swiadczenia jakie
        > otrzymują starczają na pół miesiąca a do lekarza (specjalisty) czekają
        > miesiącami a po wizycie niemają za co wykupić lekarstw.Wątpie aby jakiś mały
        > procent społeczeństwa chciał lustracji to tylko mała grupa ludzi
        > (społeczników),dziennikarzy która z braku dobrego tematu tym sie zajmuje i
        > próbuje zaistnieć i dowalić ludziom którzy już w małym stopniu istnieją
        > publicznie a gdzie wybaczanie,miłosierdzie.Polak to ma taką nature że tylko
        > potrawi jątrzyć,rozwalać.Dejmy już spokuj tej lustracji!!!!!!

jesteś bardzo ograniczony albo bardzo obłudny!
        chcesz wiedzieć kto rozkradł Polskę? ...właśnie w lustracji jest odpowiedź!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka