Dodaj do ulubionych

Benedykt XVI w czapce Świętego Mikołaja - zdjęcia

• macius55 Re: Benedykt XVI w czapce Świętego Mikołaja - zdj 22.12.05, 09:34
      To nie jest czapka świętego Mikołaja lecz tradycyjne nakrycie głowy papieży.
      Św. Mikołaj był biskupem Myry w dzisiejszej Turcji i zapewne nosił mitrę, a nie
      papieskie camauro.
      • mikser73 Jako że jestem imiennikiem św Mikołaja 22.12.05, 10:40
        to chciałbym zwrócić uwagę że św Mikuś to chodził ubrany w inny strój (biskupi)i
        rozdawał posagi biednym pannom na wydaniu, a tylko ci cholerni amerykanie
        zrobili z niego pajaca ubranego w czerwone spodnie i czapkę itp. itd. i do tego
        jeszcze wyslali biedaka na biegun gdzie by on tam przeżył przyzwyczajony do
        gorącej Turcji.(-:
        • harfiarka Re: Jako że jestem imiennikiem św Mikołaja 22.12.05, 11:18
          Nie cholerni a\Amerykanie, tylko koncern Coca-Cola. Tylko dlaczego wszyscy po
          nim małpują, ci cholerni Polacy też?
        • smiley4u Re: Jako że jestem imiennikiem św Mikołaja 23.12.05, 10:43
          To prawda, mit o cocacolowym czerwonym mikołaju z bieguna północnego całkowicie
          wyparł ze świadomości ludzi prawdziwego św. Mikołaja.
          Po prostu nowa świecka tradycja. :-(
    • aferal.z.po Re: Benedykt XVI w czapce Świętego Mikołaja - zdj 22.12.05, 11:16
      w pierwszej chwili to naktycie misię nawet spodobało ale gdy dowiedziałem się
      że ostatnio na głowie tę czapkę nosił Jan XXIII przed soborem watykańskim II
      moja radość ustąpiła obawie ze Benedykt XVI chce cofnąć kosciół katolicki z
      powrotemw czasy trydenckie
      • wredna_jedza Re: Benedykt XVI w czapce Świętego Mikołaja - zdj 22.12.05, 11:27
        Dziadkowi w łepetynę zimno [przecież on ma prawie 80 lat], a wy od razu z
        wyzwiskami :))) Że wracamy do czasów trydenckich, hihihihi
        PS - Zimą Ratzinger zawsze łaził w czapce - taki pseudo-berecik z wyhaftowanym
        krzyżem :D
        • mgt-22 Re: Benedykt XVI w czapce Świętego Mikołaja - zdj 22.12.05, 17:46
          bardzo bym chciał dożyć tej chwili kiedy któryś z papieży przywrócił we
          współczesnym Kościele Katolickim postanowienia soboru trydenckiego, który
          musiał naprawić zło wyrządzone Europie przez reformację. Obecna sytuacja na
          naszym kontynencie przypomina tamte czasy: Socjalizm i jego skrajna forma -
          komunizm, wyrosły z ducha Oświecenia. Kościół także bie oparł się ich wpływom;
          dlatego potrzebny jest "Nowy Sobór Trydencki"
    • sutra cudny on jest 22.12.05, 11:20
      avatary miał rację - jak go nie polubić?
    • wredna_jedza Re: Jawohl, ich habe eine schone "mycka" gehabt! 22.12.05, 11:28
      "Mycka" to do spania w XIX wieku...
      Albo to, w czym paraduje św. Mikołaj - ten wg Coca-Coli :D
    • postant Re: CO ZA KOSZMARNA GĘBA 22.12.05, 14:36
      Z niecierpliwością czekamy na Twoje zdjęcie.
    • mathias_sammer Re: Benedykt XVI w czapce Świętego Mikołaja - zdj 22.12.05, 14:52
      "Wir sind Papst :)))"
    • ija_ijewna Imperator - Mikołaj? 22.12.05, 15:34
      No, na tych zdjęciach już się nie wyprze tożsamości Palpatine'a.
      Imperator - Mikołaj.

Aż strach się bać, co dalej -
      stormtrooperzy - renifery i Vader jako Śnieżynka...
      Aaaa.
      • wredna_jedza Skoro szukasz Śnieżynki... 23.12.05, 08:17
        Chyba super przystojny sekretarz Benia byłby najpoważniejszym kandydatem, hehe :))))

Na poważnie - to nie jest czapka św. Mikołaja - no ale to trzeba wiedzieć, a nie
        pisac bzdury :)))))
    • juri666 Re: Benedykt XVI w czapce Świętego Mikołaja - zdj 22.12.05, 20:00
      takimi zdjeciami mozna dzieci straszyc...
    • tg28 Re: Benedykt XVI w czapce Świętego Mikołaja - zdj 23.12.05, 08:03
      Mnie sie podoba bardziez zdjecie obok na glownej stronce gazety:)
      takie mikolajki moglyby mnie odwiedzic
      a papierzowi - tym bardziej przeciwnemu dzialalnosci radyja - za co mu chwala -
      niezbyt ta czapeczka pasuje:)
      • janwryk Re: Benedykt XVI w czapce Świętego Mikołaja - zdj 23.12.05, 10:51
        No i bardzo dobrze, ze sie ludzie madrzejsi niz odpowiedzialny za to ktos w GW
        odezwali - no pewnie, ze to nie jest mikolajowa czapka! A jak kto nie wierzy,
        poki nie zobaczy, to niech nawet zajrzy na znany bardzo portret Innocentego X
        spod pedzla Velazqueza (a to z XVII wieku). Nawet wspolczesni tym obrazem wciaz
        sie inspiruja, Bacon mial bodaj obsesje na jego punkcie...
        B16 jest wporzo, jasne, ze nawiazuje do tradycji, ale czego tu sie bac? Bo
        dziwna czapke zalozyl? Lepiej poczekajmy na pierwsza encyklike!
        Wesolych swiat zycze Benkowi, Wyborczej i wszystkim zagladajacym na to forum!
        • lucyna.rozlatowska Re: Benedykt XVI w czapce Świętego Mikołaja - zdj 24.12.05, 22:47
          nie wiem czy ktokolwiek spojrzal na strone Gazety, ktora napisala, ze "Tradycja,
          zgodnie z którą papieże tuż przed Bożym Narodzeniem wkładali czerwoną czapkę
          obszytą białym futerkiem, liczy kilkaset lat. Ostatni czapkę Mikołaja nosił Jan
          XXIII." a tytuł o Swietym Mikolaju mial zachecic. wiec z tego wynika, ze jeszcze
          redaktorzy sie orientuja :)
    • macius55 Re: Benedykt XVI w czapce Świętego Mikołaja - zdj 23.12.05, 11:27
      To nie czapka sw. Mikolaja, bo on nie byl papiezem, tylko bistupem w
      dzisiejszej Turcji w IV w.
    • agerath Re: Benedykt XVI w czapce Świętego Mikołaja - zdj 24.12.05, 11:02
      Jakbyście nie wiedzieli jest to tradycyjny strój papieski od XVII w.Tylko, że
      od dawna nie noszony.Nie jest to ani wymysł Papieża,ani szpan.Ubrał się
      tradycyjnie, a że strój jest podobny do stroju Mikołaja to jeszcze lepiej,
      święta mamy, co nie??:))))))))))))))))
    • blase_piwo Re: Benedykt XVI w czapce Świętego Mikołaja - zdj 24.12.05, 13:49
      to jest tradycyjna zimowa czapka papieży.... kto nie wie to niech nie pisze że
      to czapka św Mikołaja

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka