Dodaj do ulubionych

Wielka Orkiestra po raz czternasty

08.01.06, 08:56
Nie dalem jeszcze nic na orkiestre i nie zamierzam dawac. Place podatki, od
tego jest panstwo zeby zalatwiac takie sprawy a nie pan Owsiak. Kwoty zbierane
co roku sa smieszne w porownaniu z tym co dalo by sie zrobic odpowiednia
polityka panstwa w tym temacie.
Obserwuj wątek
    • dogun Re: Wielka Orkiestra po raz czternasty 08.01.06, 09:09
      Od kiedy nasze zacne Państwo zajmuje się takimi rzeczami? Kwoty może i są śmieszne w porównaniu z tymi uzyskanymi przez odpowiednią politykę, ale w ogóle SĄ. Wolę wydać mnóstwo kasy na WOŚP i mieć pewność, że trafią one tam gdzie powinny, niż płacić podatek, z którego i tak połowa zginie w niewyjaśnionych okolicznościach (vide składki na ZUS).
      • atezag-tks Re: Wielka Orkiestra po raz czternasty 08.01.06, 21:05
        Moze lerpej byłoby gdyby Orkiestra kupowała sprzet dla prywatnych gabinetów.
        Wielka orkiestra jest okazją zarobku dla mediów i socjologów. Kupowane
        urządzenia niewiele wpływają na poziom leczenia i stanowią niwielką część
        pieniedzy wydawanych na pensje dla lekarzy. Ostatecznie z tych urządzeń
        korzystają bogaci ludzie, którzy półprywatnie są przymowani przez
        skorumpowanych lekarzy. Kiedy opodatkuje się nielegalne dochody lekarzy i
        nauczycieli i przeznaczy te pieniądze na sprzęt dla państwowych szpitali.
        Jezeli lekrze chcą pracować prywatnie niech kupią sobie sprzęt, założą firmy i
        płacą podatki, które pujdą na zakup sprzętu do państwowych szpitali.
        • rosa_de_vratislavia Re: Wielka Orkiestra po raz czternasty 08.01.06, 23:15
          atezag-tks napisał:

> Kupowane
          > urządzenia niewiele wpływają na poziom leczenia

Cooooooo??????
          wiesz, ze po akcjach WOSP dzieci w Polsce sa najlepiej w Europie leczone
          kardiologicznie?
          Wiesz, ze program przesiewowych badan słuchu jest najlepszy na świecie?
          wiesz, dzięki pulsoksymetyrowi z WOSP, pompom infuzyjnym i inkubatorowi z
          serduszkiem zyje moje dziecko.
          Być moze ministerstwo by go kupiło kiedyś......ale moje dziecko by już tego nie
          doczekało :-/

Jak ktos nie daje na WOSP, niech podpisze oświadczenie, ze jak trafi do
          szpitala, nie zyczy sobie korzystania z tego sprzętu - bo jest przeciwnikiem
          Orkiestry.

i Ostatecznie z tych urządzeń
          > korzystają bogaci ludzie,

Pipeprzysz.
          Sorry,ale pieprzysz.
          Ze sprzętu korzystał mój syn i córka a nigdy nie dałam grosza "do kieszeni"
          lekarzom.

• magdolot Re: Wielka Orkiestra po raz czternasty 09.01.06, 01:30
            Rosa! Facety bywają durne. Szczególnie, jak dzieci nie mają. Zawsze mi mokro
            pod powiekami, jak Orkiestra gra. To jest tem dzień, kiedy człowiek sobie
            uświadamia jak dobrze zdrowe dzieci mieć. I dumna jestem z moich, jak z
            puszkami marzną i wdzięczna Owisiakowi, że na pomysł wpadł. I za genialne
            przesunięcie akcentów. Za to, że to radosne święto ratowania dziecinnego
            uśmiechu. I za to, że choć raz w roku jesteśmy razem i dużo nas i chcemy dobrze
            i uśmiechamy się do siebie na ulicach.

Dużo zdrowia i uśmiechów dla wszystkich! I... żeby ten sprzęt był jak najmniej
            potrzebny!
            • zezowaty_cyklop Kompromitacja rządu 09.01.06, 08:21
              Co roku Owsiak kompromituje nasze Państwo udowadniając, że nie jest w stanie
              samo utrzymać odpowiedniego poziomu wyposażenia szpitali i musi uciekać się
              do "akcji dobroczynnych".
              Jurek zbiera 30mln rocznie i prawie tyle samo wydaje na cele statutowe.
              Niewydolne państwo zbiera 300mld a na cele statutowe potrafi wydać max połowę
              (wariant optymistyczny) - reszta idzie na utrzymanie machiny zarządzającej.
              Jurek dzięki! Może w końcu ktoś się spali ze wstydu i będziesz mógł zbierać na
              bezdomnych, albo głodujące koty.
              Sie ma!
              • riszta Re: Kompromitacja rządu 09.01.06, 10:43
                państwo stać na wiele-a 100 mln na świątynie opatrzności?
                • tatamajaja nie dalem i nie dam nic Owsiakowi za Woodstok 09.01.06, 15:21
                  • kolter Re: nie dalem i nie dam nic Owsiakowi za Woodstok 09.01.06, 16:27
                    mam nadzieje ze twoje dziecko trafi tam gdzie owsiak nic nie dał ty moralna
                    szmato
                    • speev Re: nie dalem i nie dam nic Owsiakowi za Woodstok 09.01.06, 18:08
                      taka kasa a oRydz nic z tego nie ma? od przyszłego roku zabronią....
              • tomograf Re: Kompromitacja rządu 09.01.06, 20:20
                > Co roku Owsiak kompromituje nasze Państwo udowadniając, że nie jest w stanie
                > samo utrzymać odpowiedniego poziomu wyposażenia szpitali i musi uciekać się
                > do "akcji dobroczynnych".

Naszemu państwu nie trzeba pomagać w kompromitowaniu się, samo robi to
                doskonale. Niewykluczone, że jest mistrzem świata :)
            • atomm do phobi i podobnych... 09.01.06, 08:22
              taaa najlepiej nic nie robic i czekac bo "to sie mi nalezy".
              Czlowieku panstwo to my wszyscy i od tego jaka bedzie nasza postawa takie
              bedzie panstwo.
              A kasa wydana na orkiestre to najbardziej efektywnie wydana kasa na zdrowie.
            • scolithos Re: Wielka Orkiestra po raz czternasty 09.01.06, 18:44
              Za bardzo jesteś wrażliwa jedeń mniej jeden więcej to tylko statystyka lepiej
              inwestować w badania prenatalne i zalegalizować aborcję
          • dziadek544 Re: Wielka Orkiestra po raz czternasty 09.01.06, 18:39
            osa_de_vratislavia napisała:

> atezag-tks napisał:
            >
            > > Kupowane
            > > urządzenia niewiele wpływają na poziom leczenia
            >
            > Cooooooo??????
            > wiesz, ze po akcjach WOSP dzieci w Polsce sa najlepiej w Europie leczone
            > kardiologicznie?
            > Wiesz, ze program przesiewowych badan słuchu jest najlepszy na świecie?
            > wiesz, dzięki pulsoksymetyrowi z WOSP, pompom infuzyjnym i inkubatorowi z
            > serduszkiem zyje moje dziecko.
            > Być moze ministerstwo by go kupiło kiedyś......ale moje dziecko by już tego nie
            >
            > doczekało :-/
            >
            > Jak ktos nie daje na WOSP, niech podpisze oświadczenie, ze jak trafi do
            > szpitala, nie zyczy sobie korzystania z tego sprzętu - bo jest przeciwnikiem
            > Orkiestry.
            >
            > i Ostatecznie z tych urządzeń
            > > korzystają bogaci ludzie,
            >
            > Pipeprzysz.
            > Sorry,ale pieprzysz.
            > Ze sprzętu korzystał mój syn i córka a nigdy nie dałam grosza "do kieszeni"
            > lekarzom.

Podpisuję się z całego serca. To jedna z najlepiej zarządzanych fundacji,
            Caritas niech się uczy.
        • bri Re: Wielka Orkiestra po raz czternasty 09.01.06, 10:15
          Niech Ci się urodzi kiedyś wcześniak to będziesz miał okazję często oglądać to
          czerwone serduszko na przeróżnych urządzeniach.
          • kasia20055 Re: Wielka Orkiestra po raz czternasty 10.01.06, 00:02
            24 miliony to mało. Znacznie poniżej złotówki od każdego mieszkańca. Z tego
            połowa pójdzie na artystów i reklamę.
            Każdy z pracujących płaci na ZUS po kilkaset złotych miesięcznie. Ile za to
            powinno być aparatury ?
        • 1410_tenrok Re: Wielka Orkiestra po raz czternasty 09.01.06, 13:49
          Jak czytam takie posty to mi sie plakac chce! Jestem ojcem malego dziecka i w
          czasie porodu byłem z zona cały czas. Dopiero w szpitalu dowiedziałem sie, jak
          wiele Owsiak dla dzieci zrobił. Prosze! Przestancie na niego pluc! Dzieki niemu
          zyje wiele tysiecy dzieci! Jak mozecie tak robic! To jest wstretne! Jezeli nie
          odpowiadam jako czlowiek - trudno, ale nie plujcie na jego dzielo!
        • rockawy Re: Wielka Orkiestra po raz czternasty 10.01.06, 00:04
          Zdecydowanie wole dac na orkiestre Jurka niz Caritas .Jurek rozlicza sie z
          pieniedzy zebranych z dobroci serc a Caritas bieze z naszych wspolnych /od
          panstwa/ i sie nie rozlicza .Wspomaga w pierwszej kolejnosci jak zwykle
          siebie .Zeby zamknac buzie psioczacym jakis ochlap rzuca dla biednych.Ochlap
          mowie wyraznie ,wiekszosc LON konsumuje bo wiecznie mu malo,malo,malo.P:rawda
          jest taka ,ze wole zgubic /moze ktos potrzebujacy znajdzie/ niz dac dla
          caritasu/dla zlodzieji/
      • jaruzel2 Re: Wielka Orkiestra po raz czternasty 08.01.06, 21:44
        moim zdaniem istotą sprawy jest to, żeby nasz monarczha miał kl;awe pałacyki i
        rezydencje - pan kwaśnioewdki pierwszy to realizował i wszyswtkim nam ciepło
        się robiło.
        • puba piszcie sobie piszcie;) 08.01.06, 22:10

ja wyciągam zza pazuchy
          i wrzucam do puchy:)

• leszekzi Pytanie :-) 08.01.06, 22:59
            Wrzuciłem dziś trochę do puszki, ponieważ uważam, że każdy pomysł pomocy dla
            potrzebujących wart jest uwagi, czy się zgadzam z Owsiakiem czy nie. Poza tym
            wolontariusze naprawdę robią to spontanicznie. Ale mam pytanie, które dziś
            nagle przyszło mi do głowy: jak zareagowalibyście, gdyby po ulicach waszych
            miast biegały tabuny księży i zakonnic (albo raczej ministrantów), nagabywały
            do wrzucenia do puszki, naprawdę nachalnie (nawet ksiądz w obłednym śnie
            antyklerykała nie jest tak pazerny i napastliwy :-))) i w zamian za datek
            oklejali waszą garderobę samoprzylepnymi krzyżykami??? Wtedy byłby to czarny
            terroryzm i koniec świata??? :-))) Zastanówmy się.
            • puba Re: Pytanie :-) 08.01.06, 23:25
              dobre pytanie:)

sam nie wiem jakbym zareagował:)
              to co mnie razi najbardziej w funduszach kościelnych to odwieczny brak
              informacji ile, na co i kiedy zostało zebrane/wydane itp..

gdyby cel był jasno okreslony a efekty tak dobrze upublicznione jak w wosp
              to chyba nie byłoby wielkiego problemu;) oczywiscie grupka antyklerykałów
              wrzeszczałaby identycznie jak niektórzy antywosp'wocy teraz:)

a co mysla inni?
              • xxxxyyyyzzzz Re: Pytanie :-) 09.01.06, 12:40
                puba napisał:

> to co mnie razi najbardziej w funduszach kościelnych to odwieczny brak
                > informacji ile, na co i kiedy zostało zebrane/wydane itp..

Problem w tym, ze wiadomo, ile owsiakowcy zebrali pieniedzy, ale nie wiadomo,
                ile Owsiak bierze "za fatyge".
                • werrka Re: Pytanie :-) 09.01.06, 13:03
                  xxxxyyyyzzzz napisała: >>>>>Problem w tym, ze wiadomo, ile owsiakowcy zebrali pieniedzy, ale nie wiadomo, ile Owsiak bierze "za fatyge"<<<<
                  Jak to nie wiadomo?!?!?! Co roku jest sprawozdanie finasowe i jest upublicznione, a o zakupie sprzetu decyduje Owsiak i trzech, wysokiej klasy lekarze specjaliści, współpracownicy fundacji. Najpierw sobie poszukaj interesującej ciebie informacji, chyba się nie spodziewasz, ze Owsiak przyśle ci sprawozdanie do domu?
                  • xxxxyyyyzzzz Re: Pytanie :-) 09.01.06, 17:15
                    Widzialem. Niezle honorarium sobie owsiak wystawil.
            • andros23 Re: Pytanie :-) 09.01.06, 08:42
              ale porównanie znalazłeś, oczywiście że czarni nic by ode mnie nie dostali
            • darek_pn [...] 09.01.06, 10:37
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • lersie Re: Pytanie :-) 09.01.06, 12:13
              Owsiak nie sprzedaje żadnej ideologii, nie pyta kim jesteś i nie ocenia;
              mówi do nas cześć kolego, przyjdz na koncert, dobrze sie bawisz? wrzuć grosik
              na badania dzieciaków; świat będzie troszkę lepszy jak podzielimy się uśmiechem
              i drobnymi; nie ma w tym żadnego działania przeciw komuś, nawet nie krytykuje
              słuzby zdrowia, nie porównuje osiągnięć, współpracuje z lekarzami, żeby lepiej
              wydać naszą kasę;
              nie rozumiem komu to może przeszkadzać, lepiej ratowałoby życie noworodka
              urządzenie poświęcone przez Ryzyka?
            • 1410_tenrok Re: Pytanie :-) 09.01.06, 15:48
              Ale nie biegają! Wolontariusze robią to jak potrafią!
              A znaczek możesz odkleic - jak nie lubisz, czy nie masz serca.
              A w kosciołach to i nie takie rzeczy sie dzieją z tacą, tylko ze rzeczywiscie
              garderoby nie obklejają. A co po kolendzie?

Psy szczekają karawana jedzie dalej i bedzie co wiecej zdrowych dzieci w Polsce!
      • looney1 Re: Wielka Orkiestra po raz czternasty 09.01.06, 09:05
        I dobrze, niech zbierają jak najwięcej. Gdyby wczoraj nie było tak zimno to
        pewnie więcej ludzi byłoby na ulicach :) Konkretny cel, dobra oganizacja, byle
        tak dalej.

--
        Masz niepowtarzalną szansę ocenić zdjęcia innych
        obiektywni.pl
      • dulcynea_best Re: Wielka Orkiestra po raz czternasty 09.01.06, 17:37
        a mnie wlasnie kolega wczoraj powiedzial, ze jego znajomy kwestuje w ten sposob,
        ze wiekszosc kasy bierze dla siebie, tylko niewielka kwote daje na WOSP,
        podejrzewam ze tak dziala sporo kwestujacych
    • pitbul48 Re: Wielka Orkiestra po raz czternasty 08.01.06, 09:12
      Wielkie zabezpieczenie sobie i bliskim zajęcia na kolejny rok
      SIEMA
      • ximena1 Re: Wielka Orkiestra po raz czternasty 09.01.06, 08:32
        Kocham ORKIESTRĘ i to co robi Owsiak! Mogą sobie różni mowić co chcą, ja zawsze
        będę po stronie tego człowieka!!! Choć sama do puszki nie wrzucam majątku, to
        jednak co roku staram się dołozyć małą cząsteczkę, aby dzieci miały lepiej.
        Moja córcia - odpukać- nie potrzebuje i mam nadzieję , że nigdy nie będzie
        musiała korzystać z dobrodziejstw sprzętu zakupionego przez WOŚP, ale gdy
        pomyślę, ile dzieci zdrowieje dlatego, że gra Orkiestra- nie załuję żadnych
        pieniędzy. Szkoda tylko, że brakuje w tym wszystkim zaangażowania tych, co nami
        rządzą- moze im wstyd?
    • filgreg Re: Wielka Orkiestra po raz czternasty 08.01.06, 09:13
      Twoja sprawa cienka prowokacja ja mam dzieci daje na okierstre co roku co do
      podatkow to place drogi tez sa kiepskiej jakosci wiec jak ktos powie daj
      złotowke zmienimy to to co powiesz ze placisz podatki zastanów sie czlowieku
      • phobi Re: Wielka Orkiestra po raz czternasty 08.01.06, 09:27
        To nie jest metoda. Mozna zmieniac pewne mechanizmy poprzez zmiane prawa a nie
        zbierac zlotowki. Ludzia sie wydaje, ze to jakas wielka pomoc jest bo widza
        kilka cyfekrek, podczas gdy to naprawde sa nic nie znaczace fundusze w
        porownaniu z tym co zalatwila by odpowiednia polityka. Powtarzam jeszcze raz - w
        demokratycznym kraju sa inne sposoby na zalatwienie takich spraw niz ogolno
        krajowe poruszenie i zbiorka pieniazkow jednego dnia...
        • maruda.r Re: Wielka Orkiestra po raz czternasty 08.01.06, 09:46
          phobi napisał:

Powtarzam jeszcze raz -
          > w
          > demokratycznym kraju sa inne sposoby na zalatwienie takich spraw niz ogolno
          > krajowe poruszenie i zbiorka pieniazkow jednego dnia...

W każdym demokratycznym kraju istnieją organizacje charytatywne dzięki
          regulacjom rządowym. Przyjmuje sie, że mała prężna organizacja zrobi więcej i
          lepiej, niż biurokratyczny państwowy moloch. Analogia do przedsiębiorstw
          prywatnych jest bezdyskusyjna. Epoka państwowych molochów we wszystkich
          dziedzinach juz minęła.

Nie jestem w stanie samodzielnie ufundować operacji czy urządzenia medycznego,
          ale do spółki z innymi i owszem. Państwo być może powinno mnie w tym wyręczać,
          ale nie jest w stanie tego zrobić, gdyz kieruje się interesem większości i ma
          swoje zaopatrywania w omawianej materii.

A więc nie musisz dawać na WOŚP. Żyjemy w państwie demokratycznym i możesz
          wspomóc utrzymanie maybacha ojca dyrektora.

• edie_997 Re: Wielka Orkiestra po raz czternasty 08.01.06, 11:38
            powiem jedno...mam 18 lat w tym roku...chodze do ogólniaka...słucham
            alternatywy, reggae, ska, punk...uważam się za lewaka dosyć
            umiarkowanego...chce budować SPOŁECZEŃSTWO OBYWATELSKIE!!!polityka
            polityka...co to za blubry??owszem, wiem że beż państwa nie dałoby sie na
            dłuższą mete żyć...ale przeciez to SPOŁECZEŃSTWO powinno organizować się,
            tworzyc oddolne inicjatywy!!!tylko w państwach autorytarnych i totalitarnych
            nie możliwe są takie akcje, bo wszystko jest regulowane przez władze!!!właśnie
            organizacje charytatywne, udział w ich akcjach jest krokiem do budowy silnego,
            prężnego SPOŁECZEŃSTWA OBYWATELSKIEGO!!!tylko dobrze zorganizowane
            społeczeństwo ma siłę przebicia w codziennym życiu, co by nie mówić,walce z
            władzą...a zamiast narzekać, pokaż ludziom że też możesz i rusz się z dupą!!!
            dlaczego tu siedze przy kompie teraz??bo kilka chwil temu wróciłem ze zbiórki
            pieniędzy.za 10 min ide dalej zbierać...zmarznięty,chory, ale szczęśliwy- bo
            wiem że dzięki mojej zbiórce zostanie uratowane czyjeś życie...i czuje sie
            radośnie gdy widze wesołe oczy dziecka gdy za tą symboliczną złotówe daje mu
            serduszko...oczywiście wolicie żeby państwo regulowało każdy drobiazg waszego
            życia...ja nie chce...chce działać i tworzyć...hasło anarchistów brzmi :niszcz,
            walcz, twórz.i tym siuę kieruje...niszcze skostniały system, walcze o miłość i
            wolność w pokojowy sposób, tworze dobro...to chrześcijański odruch pomocy
            bliźniemu...i jeszcze jedno:A JA URODZIŁEM SIĘ I ŻYJE, BY KREOWAĆ, TWORZYĆ
            ŻYWE...ludzie kochajcie zamiast nienawidzieć...
            • theworst pozdro 08.01.06, 11:40
            • kapral.ameryka Re: Wielka Orkiestra po raz czternasty 08.01.06, 12:24
              edie_997 napisał:

> powiem jedno...mam 18 lat w tym roku...chodze do ogólniaka

bo kilka chwil temu wróciłem ze zbiórki
              > pieniędzy.za 10 min ide dalej zbierać...zmarznięty,chory, ale szczęśliwy

Trzymaj się!

• sevenn eddi 997 08.01.06, 22:46
              Twoj wiek upowaznia Cie do znajomosci polszczyzny:) NIENAWIDZIEC. ehm. dolujesz
              brachu. jednak ciesze sie, ze jestes pociesznym nawiedzonym lewakiem. co to
              jest nienawisc,a co to jest nieznajomosc regul? Spoleczenstwo obywatelskie,
              kotku, czyzby lekcje wychowawcze Ci przewrocily w glowce? Idealizm peikna
              rzecz, ale lewak to porazka. Twoja muzyka sklania sie bardziej ku anarchii,
              skad u Ciebie takie pomieszanie...? znam CIe osobiscie, co ciekawe i w zyciu
              nie wuierze, ze jestes lewakiem:) Tak poza tym dobry z Ciebie duszek..... aj
              lowju bejbi:) pis
            • bri Re: Wielka Orkiestra po raz czternasty 09.01.06, 10:17
              Też uwielbiam Habakuk :)
        • wasiek3 Re: Wielka Orkiestra po raz czternasty 08.01.06, 10:12
          Phobi, jak jesteś taki mądry to weź się za politykę i zorganizuj te pieniądze. Z
          tego co piszesz to widzę, że wiesz jak to zrobić - więc nie gadaj tylko zrób. A
          jak nie to idz na spacer i nie zużywaj bez sensu klawiatury.
        • calagan Re: Wielka Orkiestra po raz czternasty 08.01.06, 23:45

Mozesz siedziec i czekac na ten dobrobyt stworzony przez panstwo lub isc i
          wrzucic pare zlociszy do skarbonki - kto wie czy Ty lub ktos z Twojej rodziny
          nie bedzie potrzebowal tego sprzetu.
          Tak, te fundusze to kropla w morzu potrzeb. Ale sa, wszyscy ja widza i wiedza,
          ze jest. A czy ktokolwiek czuje jak sa wydawane pieniadze panstwowe? Patrzac po
          szpitalach wszyscy mamy watpliwosci, czy aby napewno cokolwiek dano tym
          szpitalom na leczenie.
        • util Szkoda mi ciebie. 09.01.06, 00:27
          Dorabiasz jakieś poplątane teorie byleby tylko nie wydało się, że twój nonkonformizm jest zwyczajnie wydumany. Żałosne.

Nie rozumiesz czym jest WOŚP?
        • kangur4 Re: Wielka Orkiestra po raz czternasty 09.01.06, 01:00
          Wskaż, z łaski swojej jakiekolwiek DEMOKRATYCZNE państwo, w którym nie działają
          organizacje charytatywne.
        • basia172 Re: Wielka Orkiestra po raz czternasty 09.01.06, 12:44
          W charytatywności nie chodzi tylko o to ile i na co się daje. Ważne jest też to, ze ludzie mają możliwość podzielenia się z innymi. Dla mnie i mojej rodziny Finał WOSP jest stałym punktem w kalendarzu rocznym, świętęm z okazji którego daję pieniądze na zbożny cel. Nie zbiednieję od tego, a za to będę miała lepsze mniemanie o sobie samej.
    • mamgotamgo Re: Wielka Orkiestra po raz czternasty 08.01.06, 09:21
      To taka sama prawie rocznica jak Radia Maryja. Hm. Ani na jedno ani na drugie
      nie zamierzam płacić i nie będę płacił. Regularnie daję datki na Caritas
      Polska, bo mam do tej instytucji zaufanie. Do Owsiaka niestety nie mam. Za dużo
      wokół tego hałasu. Szkoda mi dzieciaków - wolontariuszy, którzy wystają pod
      kościołami, na ulicach i placach i w dobrej wierze zbierają datki. Za
      wyposażenie szpitali odpowiedzialne jest państwo. Po to stworzono NFZ, by każdy
      podatnik płacąc na tego molocha składki miał zapewnioną opiekę zdrowotną. Hałas
      Wielkiej Orkiestry świątecznej Przemocy tyle tu załatwi, co becikowe pomysłu
      Giertycha. Tu są potrzebne rozwiązania systemowe.
      • phobi Re: Wielka Orkiestra po raz czternasty 08.01.06, 09:29
        pomijajac juz kwestie zaufania - nie o to tu chodzi - z reszta sie zupelnie z
        Panem zgadzam.
      • maruda.r Re: Wielka Orkiestra po raz czternasty 08.01.06, 09:47
        mamgotamgo napisał:

> To taka sama prawie rocznica jak Radia Maryja. Hm. Ani na jedno ani na drugie
        > nie zamierzam płacić i nie będę płacił. Regularnie daję datki na Caritas
        > Polska, bo mam do tej instytucji zaufanie.

A ja nie, gdyż znam tą organizację od wnętrza.

• theworst Re: Wielka Orkiestra po raz czternasty 08.01.06, 10:46
        mamgotamgo napisał:

> Regularnie daję datki na Caritas
        > Polska, bo mam do tej instytucji zaufanie. Do Owsiaka niestety nie mam. Za dużo
        >
        > wokół tego hałasu.

Sorry, kto ten hałas robi? Czy praypadkiem nie RM i te pe? Czy kontrole
        działalności fundacji wykazały cokolwiek?

> Szkoda mi dzieciaków - wolontariuszy, którzy wystają pod
        > kościołami, na ulicach i placach i w dobrej wierze zbierają datki.

Ja z nich jestem dumny.

> Za
        > wyposażenie szpitali odpowiedzialne jest państwo. Po to stworzono NFZ, by każdy
        >
        > podatnik płacąc na tego molocha składki miał zapewnioną opiekę zdrowotną.

czy to działa?

> Hałas
        >
        > Wielkiej Orkiestry świątecznej Przemocy tyle tu załatwi, co becikowe pomysłu
        > Giertycha. Tu są potrzebne rozwiązania systemowe.

Widzisz, rozwiazania systemowe są potrzebne, tylko nikt się do nich nie kwapi.
        Jest po prostu coraz gorzej. WOŚP nie robi jakiejś ogromnej roboty, ale robi
        swoje, wkłado w to sporo wysiłku i trochę to daje. A lepszy rydz, niż nic, nie?

A teraz pytanie do wszystkich radiomaryjowców i rydzykosympatyków, którzy to
        czytają - czy WOŚP uratowała więcej dzieci, czy wasze protesty antyaborcyjne
        (nie chcę się tutaj włanczać w dyskusję o słuszności aborcji). Chodzi mi o
        prostą odpowiedź - co więcej dało - czy renty babć odprowadzane na konto
        rydzyka, czy dzieciaki marznące na dworze z puszkami?
        • mamgotamgo Re: Wielka Orkiestra po raz czternasty 08.01.06, 11:52
          > A teraz pytanie do wszystkich radiomaryjowców i rydzykosympatyków, którzy to
          > czytają - czy WOŚP uratowała więcej dzieci, czy wasze protesty antyaborcyjne
          > (nie chcę się tutaj włanczać w dyskusję o słuszności aborcji). Chodzi mi o
          > prostą odpowiedź - co więcej dało - czy renty babć odprowadzane na konto
          > rydzyka, czy dzieciaki marznące na dworze z puszkami?
          Przede wszystkim nie jestem radiomaryjowcem i rydzykosympatykiem. Zostanę nim,
          gdy zaniechają ogłupiania ludzi swoją polityką, a zajmą się modlitwą.
          Występowanie polskich polityków w telewizji Trwam i w Radio Maryja uważam za
          błazenadę niegodną polityka. Kościół i państwo mają swoje odrębne działania,
          które mogą się uzupełniać i współpracować, ale żelazna zasada oddzielenia
          Kościoła od Państwa powinna być bezwzględnie przestrzegana. Habitowy ksiądz
          bawiący się w politykę jest żenujący, a dołączający do nich politycy to zwykli
          karierowicze. W tym kontekście patrzeć na nich to tak, jak patrzeć na
          mimowolnego błazna. Na uczuciach religijnych starszych ludzi (cóż im
          pozostało? Smierć tuż tuż i trzeba jakoś wkupić się do Pana Boga) chcą zdobyć
          kapitał polityczny, by rządzić i tylko rządzić. Władza uderza do głowy. Jak do
          tej pory ultraprawicowy rząd jeszcze nic nie powiedział o gospodarce. A mnie
          interesuje przede wszystkim gospodarka. Resztę załatwię sobie we własnym
          zakresie. W końcu mamy wolność sumienia i wyznania.
          • theworst Re: Wielka Orkiestra po raz czternasty 08.01.06, 11:55

> Przede wszystkim nie jestem radiomaryjowcem i rydzykosympatykiem. Zostanę nim,
            > gdy zaniechają ogłupiania ludzi swoją polityką, a zajmą się modlitwą.

czyli nigdy
            sorry, gościu, tamta kwestia o radiomaryjowcach była rzucona w tłum, nie do
            nikogo konkretnego.
      • koloratura1 Re: Wielka Orkiestra po raz czternasty 08.01.06, 13:49
        mamgotamgo napisał:

> nie zamierzam płacić i nie będę płacił.

Twój wybór. Żyjesz w wolnym (jeszcze) kraju.

> Regularnie daję datki na Caritas, Polska,

Jw.

> bo mam do tej instytucji zaufanie. Do Owsiaka niestety nie mam.

A ja, niestety, odwrotnie. A tak się składa, że muszę na nich płacić: sprawdź
        wpisując do Googli "Caritas Polska finanse" ile które ministerstwo (a więc - i z
        moich podatków) przekazało na który oddział Caritasu. Orkiestry żadne
        ministerstwo nie dotuje.

> za dużowokół tego hałasu. Szkoda mi dzieciaków - wolontariuszy, którzy wystają
        > pod pod kościołami, na ulicach i placach i w dobrej wierze zbierają datki.

Co innego, gdyby np., sprzedawały caritasowe świece...

> Za wyposażenie szpitali odpowiedzialne jest państwo. Po to stworzono NFZ, by
        > każdy podatnik płacąc na tego molocha składki miał zapewnioną opiekę
        > zdrowotną.

Masz sto procent racji, ale chyba sam widzisz, jak to państwo ze swej
        odpowiedzialności się wywiązuje. Więc może dobrze, że jest ktoś, kto temu
        państwu pomoże? Dobrze dla tych, którzy przeżyli tylko dzięki owej pomocy.

> Hałas Wielkiej Orkiestry świątecznej Przemocy tyle tu załatwi, co becikowe
        pomysłu Giertycha. Tu są potrzebne rozwiązania systemowe.

A zanim owe systemowe rozwiązania zafunkcjonują, niech sobie kupa dzieciaków
        spokojnie zdechnie, bez pomocy, której to pomocy państwo nie jest w stanie -
        póki co - udzielić. Tak mam Ciebie rozumieć?
        Wątpię, czy wiele dałoby się zdziałać bez tego - jak piszesz - hałasu.

Porównanie z becikowym jest mocno chybione: abstrahując od nieskutecności tego
        pomysłu, za jego realizację zapłacę także i ja (z podatków), choć jestem
        absolutnie przeciw. Na Orkiestrę zapłacę, jeśli sama będę tego chciała.

• isidor1uk Re: Wielka Orkiestra po raz czternasty 08.01.06, 23:54
          Nie mam nic przeciwko WOSP, choć szalenie mnie irytuje agresja ze strony
          J.Owsiaka na pytanie z akich pieniędzy organizowany jest Przystanek Woodstock,
          co się dzieje z odsetkami bankowymi od pieniędzy zebranych w styczniu i
          leżących na koncie do lata, kiedy Orkiestra kupuje sprzęt (bo jakoś te
          infoprmacje w żadnym sprawozdaniu się nie pojawiają, nie to żebym nie ufałą,
          ale chciałabym wiedzieć); Denerwuje mnie sytuacja w której na takie pytania
          J.Owsiak (co sama słyszałam w radiowej jego wypowiedzi w zeszłym roku)robi się
          dosc agresywny i obraża wszystkich wokół
          • mihau2000 wszystko jasne jak słońce 09.01.06, 01:10
            www.wosp.org.pl/fundacja/index.php/18/2
          • wlodek.piekut Re: Wielka Orkiestra po raz czternasty 09.01.06, 09:00
            No właśnie. Tyle mówi się o szczytnym celu pod jakim jest organizowana WOŚP.
            Podobno wg samego Owsiaka, któy zdradził się kiedyś około 10% kwoty zebranej w
            akcji WOŚP idzie na przystanek Woodstock. Czyli jeśli zebrane zostanie
            30.000.000 to z Waszej kasy 3.000.000 będą na organizację rockowego festiwalu,
            a nie na aparaty kardiohirurgiczne dla dzieci. Poza tym jeśli p. Owsiak uznaje
            się za poważnego faceta, to z takich pieniędzy powinien rozliczać się
            oficjalnym sprawozdaniem co roku. Trochę mamy wszyscy zamydlone oczy tą
            medialną papką i wrzucając pieniążek zapominamy co się dzieje z naszymi
            pieniędzmi tak naprawdę. Domagam się odpowiedzi na pytania które zadał mój
            poprzednik!!! CHCĘ WIEDZIEĆ CO Z TĄ KASĄ SIĘ DZIEJE I ODSETKAMI ROWNIEŻ!!!
            • zezowaty_cyklop Re: Wielka Orkiestra po raz czternasty 09.01.06, 10:27
              Rozlicza się. Gdyby się spróbował nie rozliczyć posadziliby go fiskusy.
              • isidor1uk Re: Wielka Orkiestra po raz czternasty 09.01.06, 11:13
                "Przystanek Woodstock nie jest finansowany ze środków zebranych podczas Finału
                Orkiestry. Te pieniądze w całości przekazujemy na zakup sprzętu medycznego.
                Natomiast dzięki umiejętnemu zarządzaniu tymi środkami oraz dzięki całorocznym
                darowiznom, a także dzięki wsparciu sponsorów, udaje nam się wygospodarować
                wystarczającą sumę pieniędzy na utrzymanie funkcjonowania Fundacji oraz
                działania marketingowe. To właśnie w ich ramach organiujemy koncert - wydał on
                nam się idealną formą podziękowania i propagowania naszych celów."
                To jest cytat ze strony Fundacji. Szczerze powiem, ze takiej wolty to już dawno
                nie widziałam, z jednej strony "nie z pieniędzy Fundacji", z drugiej
                m.in. "dzięki zarządzaniu tymi środkami". Coż dla mnie to jest jasne i jakoś
                nie specjalnie mam ochotę wspierać Przystanek Woodstock - i nie wnikam tu w
                samą kwestię lubienia lub nielubienia tegoż Przystanku, ale zdecydowanie nie
                lubie jak ktoś robi mnie w tzw. trąbę, szalenie dyskretnie wspominając o tym,
                ze pieniądze, które ja ofiarowując je przeznaczam na zupełnie coś innego, nie w
                całosci są na to przeznaczane

• zezowaty_cyklop Re: Wielka Orkiestra po raz czternasty 09.01.06, 12:11
                  Wygląda na to, że organizowanie Woodstocku to działalność statutowa!

"§ 9
                  1. Fundacja realizuje swoje cele poprzez: (...)

12) organizowanie spotkań służących wymianie doświadczeń osób i jednostek
                  prowadzących działalność w zakresie zbieżnym z celami Fundacji, a także
                  upowszechniania tych doświadczeń oraz udzielanie porad i pomocy osobom
                  zamierzającym tworzyć organizacje o podobnym do Fundacji profilu działania." -
                  Woodstock chyba jest takim spotkaniem...
                • 1410_tenrok Re: Wielka Orkiestra po raz czternasty 09.01.06, 14:08
                  Nie rozumiesz paru rzeczy. Nie rozumiesz jak pracuja pieniadze, ale sie
                  czepiasz - jak wszyscy. WOSP ma konto bankowe - tam te pieniadze lezą i
                  zarabiająa "na siebie". Moze sobie policzyc procenty (w sytuacji takiej kwoty
                  procenty ustala sie indywidualnie. To jest jedno ze zrodeł finansowania
                  przystanku Woodstock, ale co Ciebie to interesuje. Ty wiesz swoje! Ale, o ile
                  ktoregos dnia urodzi Ci sie dziecko - wtedy zobaczy jak jest na prawde w
                  polskich szpitalach pediatryczych dzieki Owsiakowi! I tylko dzieki niemu! Kazdy
                  moze sobie pluc i pluc na niego. W takim kraju zyjemy, coz. Wielkich ludzi
                  uwazano tu za g..., małym szmaciarzom stawiano pomniki. Ale psy szczekają a
                  karawana jedzie dalej. A ja Owsiaka rozumiem - jak długo wobec zgraji wariatów
                  mozna udowadniac, ze nie jest sie wielblądem! Kiedys komus puszcza nerwy.
          • dwatrzy3 Re: Wielka Orkiestra po raz czternasty 09.01.06, 13:45
            Moj dobry kolega, ktory wrocil rok temu ze zmiany w Iraku opowiedzial jak WOSP
            sie tam 'popisala'. Otoz zrobiono kasting wsrod mocno okaleczonych dzieci.
            Obiecano leczenie w Polsce. Wszystko pokazala pozniej TV jacy to Owsiakowcy
            wspaniali!
            Jednakze materialy propagandowe nie pokazaly, ze w pierwszym kastingu wybrano
            tylko jedno dziecko(jak mozna sie tak zabawic kosztem odrzuconej reszty!) po
            drugim zas spedzie rozmyslono sie i dzieci odeszly z kwitkiem.
            Jak ten wielki dobroczynca mogl nagrywac takie gowno? Czy potrafil Im spojrzec
            w oczy gdy wylaczyli juz kamery?
            Naszym zolnierzom nie tylko bylo przykro patrzec, bali sie ze miejscowi zaczna
            mowic o Polakach 'gnoje' a b.dlugo pracowali na opinie lepsza od anglosasow.
            Rzygac sie chce, nie widzicie, ze TV moze dowolnie kierowac Waszym 'lubieniem'??
            P.S.
            bylbym wielce rad gdyby ktos udowodnil, ze to tylko zolnierskie pustynne zwidy...
      • tempus Re: Wielka Orkiestra po raz czternasty 08.01.06, 14:01
        mamgotamgo napisał:

> nie zamierzam płacić i nie będę płacił.

Jakoś WOŚP nie szerzy nienawiści jak RM.

> Regularnie daję datki na Caritas
        > Polska, bo mam do tej instytucji zaufanie. Do Owsiaka niestety nie mam.

A dlaczego?

> Za dużo
        > wokół tego hałasu.

I dzięki temu "hałasowi" pomogli wielu dzieciom!

> Szkoda mi dzieciaków - wolontariuszy, którzy wystają pod
        > kościołami, na ulicach i placach i w dobrej wierze zbierają datki.

Nikt ich nie zmusza. Robią dobrą robotę bo chcą pomóc innym. A Caritas też by
        dużo więcej zebrał stosują podobne metody.

> Za
        > wyposażenie szpitali odpowiedzialne jest państwo. Po to stworzono NFZ, by
        każdy
        >

Państwo powinno załatwiać też sprawy w których pomaga Caritas. Więc po co ich
        wspomagasz?

> Hałas
        > Wielkiej Orkiestry świątecznej Przemocy tyle tu załatwi, co becikowe pomysłu
        > Giertycha. Tu są potrzebne rozwiązania systemowe.

No to do roboty Człowieku!!! Bierz się za politykę!!!

Pozdrawiam!
        • zezowaty_cyklop Re: Wielka Orkiestra po raz czternasty 09.01.06, 10:31
          > Nikt ich nie zmusza. Robią dobrą robotę bo chcą pomóc innym. A Caritas też by
          > dużo więcej zebrał stosują podobne metody.

Z całą resztą się zgadzam, z tym zdaniem nie. Właśnie dlatego że jedni ludzi
          lubią hałas a inni zacisze Kościoła obie formy charytatywności mają rację bytu
          i świetnie się uzupełniają.
          Antyklerykalny nastolatek nie da na Caritas, ale da na WOSP. Mocherowy beret
          nie da na WOSP ale da na Caritas. Pokrzycza sobie jedni na drugich, ale razem
          (znaczy osobno) i tak zbiora wiecej niż gdyby któregos z nich nie bylo.
      • agnieszka_111 może trochę nie na temat... 08.01.06, 19:21
        mamgotamgo napisał:

> Za wyposażenie szpitali odpowiedzialne jest państwo. Po to stworzono NFZ, by
        > każdy podatnik płacąc na tego molocha składki miał zapewnioną opiekę
        zdrowotną.

Niby tak...jest tyklko jedno ale...

Kiedy byłeś ostatnio u lekarza opłacanego przez NFZ? Bo mnie kazano czekać na
        wizytę u specjalisty ponad pół roku ;/ . Gdybym nie poszła do "prywaciarza"
        mogło by się skończyć bardzo źle...

NIkt nikomu nie każe nic dawać - to wolna wola obywatela,zwłaszcza jak się nie
        ma zaufania do danej instytucji - i ja to rozumiem.

Ale gadanie: "państwo powinno" jest poprostu głupie,
        bo niby powinno, a jakoś marnie się ta "powinność" przedstawia ;/

pozdrawiam

• starszyk Re: Wielka Orkiestra po raz czternasty 08.01.06, 20:08
        Zaufanie do caritas.Gratulacje.Gdy Caritas sprzedaje świeczki na swięta to 50%
        dochodu bierze biskup 25% proboszcz a 25% idzie na pomoc.Ufaj dalej
      • mac_74 Re: Wielka Orkiestra po raz czternasty 09.01.06, 11:34
        mamgotamgo napisał:
        > Po to stworzono NFZ, by każdy

Nasz kochany NFZ gdyby nie Owsiak prawdopodobnie twierdził by, że tych
        wszystkich rzeczy po prostu "NIE DA SIĘ ZROBIĆ". A istnienie Orkiestry
        udowadnia, że jednak się DA. Zrobić akcję, zebrać fundusze, załatwić aparaturę,
        ratować ludzi.

To, że kiedy system nie działa Ktoś znajduje sposoby, aby jednak funkcje systemu
        były spełniane poza systemem, jest powodem chwały tego Kogoś i hańby systemu.

W modelowej rzeczywistości działalność organizacji Orkiestro-podobnych powinna
        motywować do pracy organizacje systemowe. Ale do tego trzeba, aby ludzie systemu
        przejmowali się swoimi zadaniami a nie tylko szukali uzasadnienia dla własnego
        istnienia i sposobów zwiększenia własnych dochodów kosztem minimalnego wysiłku
        intelektualnego.

Takie jest moje zdanie.
    • glomek Re: Wielka Orkiestra po raz czternasty 08.01.06, 09:28
      a ja wlasnie wlaczylem z rana telewizor a ze niektore guziki w pilocie nie
      dzialaja to zeby dostac sie na eurosport musze wejsc na TV trwam i potem
      zjechac dwa w dol:)
      a w trwajacej telewizji reportaz o wielkiej orkiestrze i nawiazanie do
      hasla "Czy ktoś zrobił więcej", glos stwierdza ze haslo zaskakujace ale
      odpowiedz oczywista: w zakresie dzialalnosci charyttywnej oczywiscie tak, jesli
      chodzi o demoralizacje mlodziezy napewno nie - fajnie sie tak usmiac z rana:)
      • taziuta TV Trwam może sobie szczekać, a życie idzie dalej 08.01.06, 10:22
        Jeśli chodzi o demoralizację młodzieży, to na pewno więcej narozrabiałaby tu TV
        Trwam, gdyby tylko znalazła jej posłuch. Ale że jest obskurancka i wsteczna, a
        młodzież z natury rzeczy nie, więc TV Trwam może sobie tylko pomarzyć i
        szczekać na tych, którzy tej młodzieży dają coś, co ona rozumie :-)

glomek napisał:

> a ja wlasnie wlaczylem z rana telewizor a ze niektore guziki w pilocie nie
        > dzialaja to zeby dostac sie na eurosport musze wejsc na TV trwam i potem
        > zjechac dwa w dol:)
        > a w trwajacej telewizji reportaz o wielkiej orkiestrze i nawiazanie do
        > hasla "Czy ktoś zrobił więcej", glos stwierdza ze haslo zaskakujace ale
        > odpowiedz oczywista: w zakresie dzialalnosci charyttywnej oczywiscie tak,
        jesli
        >
        > chodzi o demoralizacje mlodziezy napewno nie - fajnie sie tak usmiac z rana:)
    • jomamma Re: Wielka Orkiestra po raz czternasty 08.01.06, 09:29
      Jestem mamą wcześniaka i w szpitalu, gdzie mała leżała, połowa sprzętu (o ile
      nie więcej) miała serduszka WOŚP, łącznie z bardzo ważną!!! aparaturą do
      monitorowania oddechu. Aż strach pomyśleć, co byłoby bez Orkiestry...
      J.
      • brynk Re: Wielka Orkiestra po raz czternasty 08.01.06, 09:32
        jomamma napisała:

> Jestem mamą wcześniaka i w szpitalu, gdzie mała leżała, połowa sprzętu (o ile
        > nie więcej) miała serduszka WOŚP, łącznie z bardzo ważną!!! aparaturą do
        > monitorowania oddechu. Aż strach pomyśleć, co byłoby bez Orkiestry...
        > J.
        >
        takich serduszek to mozesz miec na peczki , ja mam na kazdym meblu w mieszkamiu
      • rdb Re: Wielka Orkiestra po raz czternasty 08.01.06, 09:47
        bylaby fajna kaplica
      • koloratura1 Re: Wielka Orkiestra po raz czternasty 08.01.06, 13:55
        jomamma napisała:

> Jestem mamą wcześniaka i w szpitalu, gdzie mała leżała, połowa sprzętu (o ile
        > nie więcej) miała serduszka WOŚP, łącznie z bardzo ważną!!! aparaturą do
        > monitorowania oddechu. Aż strach pomyśleć, co byłoby bez Orkiestry...

Ależ to proste: Twoja malutka byłaby juz rozkosznym aniołkiem. O ile,
        oczywiście, zdążyłabyś ją ochrzcić.
    • bulgar Re: Wielka Orkiestra po raz czternasty 08.01.06, 09:30
      Mam małe dziecko, w szpitalu było badane kilkoma urządzeniami z serduszkiem
      orkiestry. Obawiam się, że bez Owsiaka tych urządzeń by tam po prostu nie było.
      Jeżeli chodzi o politykę państwa - to my wybieramy polityków i dzięki naszym
      wyborom pieniądze idą na kolejne żądania górników, renty rolnicze itd, na
      wszystko nie może starczyć. Ale masz rację - zaoszczędzone pieniądze zawsze
      można przeznaczyć na jakiś bardziej zbożny cel: browca, mocherowy beret lub
      można dać ojcu dyrektorowi na ratowanie kolejnej stoczni.
    • krzych.korab Re:W wielu miastach na wschodzie nie zagra kateche 08.01.06, 09:32
      ci i księża doprowadzili do tego że młodzierz dla świętego spokoju nic nie
      organizuje. Jak się okazuje największym przeciwnikiem uczciwie rozliczanej
      dobroczynności są księża kościoła rzymsko katolickiego.
      • maruda.r Re:W wielu miastach na wschodzie nie zagra katech 08.01.06, 09:51
        krzych.korab napisał:

> Jak się okazuje największym przeciwnikiem uczciwie rozliczanej
        > dobroczynności są księża kościoła rzymsko katolickiego.

Konkurencja. Rzecz idzie o pieniądze. Niektórzy księża licza, ze jak będą
        krytykować Owsiaka, to pieniądze sami dostaną.

• koloratura1 Re:W wielu miastach na wschodzie nie zagra katech 08.01.06, 13:58
        krzych.korab napisał:

> ci i księża doprowadzili do tego że młodzierz dla świętego spokoju nic nie
        > organizuje. Jak się okazuje największym przeciwnikiem uczciwie rozliczanej
        > dobroczynności są księża kościoła rzymsko katolickiego.

Precz z konkurencją (do ludzkiej kasy)!
    • domk1 [...] 08.01.06, 09:49
      • demis1 Re: OWSIAK FINANSUJE NARKOMANIE, ABORCJĘ I EUTANA 08.01.06, 10:49
        miły internauto przestań pisać nieprawdę.Przypomnę że w ubiegłym roku był
        artykul na temat fundacji Owsiaka jak to kosciol domagał sie pełnego
        rozliczenia z pieniędzy które fundacja Owsiaka zebrała ,swiadczy to o tym że
        KOSCIOL chce jeszcze tam WSADZIC SWOJE GRABY I ZGRABIC DO SIEBIE WSZYSTKIE
        DATKI im ciągle mało NIECH RYDZYK ICH WSPOMOZE .Prawda jest i ja jestem za tym
        aby skończyc zbiórki na szpitale jest NFZ,to jest obowiązek PANSTWA ludzi
        leczyć sprzetem b.nowoczesnym.Prawda taka ze za nasze pieniadze kupuja sprżę
        ale w postaci NOWOCZESNYCH SAMOCHODOW<NOWOCZESNIE URLOPY W RAMACH SZKOLEN W
        CIEPLYCH KRAJACH A TO KOSZTUJE.Dalsze losy lecznictwa POLAKOW sa w naszych
        rękach albo patrzymy i nic nie robimy,albo przyłaczamy sie do lekarzy /lub
        sami/i fundusz zdrowotny wezmiemy w swoje rece,pokarzemy tym wykształconym i
        wymodelowanym na twarzy za nasze skladki POLITYKOM.W przychodni lekarze nie
        daja skierowań na podstawowe badania krwi skierowań bo twierdzą ze ich nie
        maja,NALEZY W KAZDEJ PRZYCHODNI OFICJALNIE PODAC JAKIMI FUNDUSZAMI DYSPONUJA
        JAKIE SA KOSZTY ADMINISTRACJI A ILE NA OCHRONE ZDROWIA>
      • koloratura1 Re: OWSIAK FINANSUJE NARKOMANIE, ABORCJĘ I EUTANA 08.01.06, 14:02
        domk1 napisał:

> Tak powiedzieli w Radyju i ja w to wierzę!!!!

A w to, że słońce lata wokół ziemi też wierzysz? Kiedyś poprzednicy tych, którzy
        twierdzą - jak w "Temacie", tak właśnie uważali. I swoją wiarę potrafili poprzeć
        stosem (vide: Giordano Bruno).

Ale Ty tylko żartujesz, prawda?
    • trybowski Na całym świecie NGO's pomagają w tym temacie! 08.01.06, 10:10
      Polska nie jest tutaj wyjątkiem.
    • gromax Re: Wielka Orkiestra po raz czternasty 08.01.06, 10:14
      a mi łezka w oku znowu się kręci. extra sprawa i .... na te tace kazdy z mas
      może dać ile chce. ja daję 10 - 15 zł. drobna cegiełka.
      pozdrawiam każdego dobrego anioła
    • siemowit4 Na co wydano kasę w tamtym roku - zobacz !!! 08.01.06, 10:16
      n organizacje koncertu Przystanek Woodstock 1,2 mnl zł (stare 12 miliardów)
      na pensje 1 165 263 zł (dla 15 (!) pracowników 1 035 240 zł ~ 1 mln zł + dla jednego członka zarządu - Owsiak (?) 114.523 zł + 15.500 zł premii
      na organizacje finału 1.203.164 zł
      inne sprawy administracyjne 2 368 886 zł (w tym jest w/w kwota pensji dla 15 pracowników )
      sumie około 8,5 % zebranej kasy
      • siemowit4 link do sprawozdania finansowego WOŚP 08.01.06, 10:17
        www.wosp.org.pl/fundacja/index.php/33/18
        • snow21 Zupki wasze,Banki nasze. 08.01.06, 12:33

• jadwiga_new_jork [...] 08.01.06, 13:03
      • wasiek3 Re: Na co wydano kasę w tamtym roku - zobacz !!! 08.01.06, 10:23
        siemowit4 napisał:

> n organizacje koncertu Przystanek Woodstock 1,2 mnl zł (stare 12 miliardów)
        > na pensje 1 165 263 zł (dla 15 (!) pracowników 1 035 240 zł ~ 1 mln zł + dla je
        > dnego członka zarządu - Owsiak (?) 114.523 zł + 15.500 zł premii
        > na organizacje finału 1.203.164 zł
        > inne sprawy administracyjne 2 368 886 zł (w tym jest w/w kwota pensji dla 15 pr
        > acowników )
        > sumie około 8,5 % zebranej kasy

Jak dla mnie to Owsiak może brać z tego i 30%. I tak będę dawał i tak. Kto z Was
        by chciał robić coś takiego dla zasady? Pewnie byscie palcem w bucie nie
        ruszyli. Najłatwiej jest sobie ponarzekać, ale jak trzeba d.u.p.s.k.o ruszyć to
        nie ma komu.

ZAPRASZAM:
        aukcje.wosp.org.pl/show_item.php?item=63875
        • siemowit4 Re: Na co wydano kasę w tamtym roku - zobacz !!! 08.01.06, 10:50
          > Kto z Was
          > Jak dla mnie to Owsiak może brać z tego i 30%

ale ja nie wiem czy inni by dali...

> by chciał robić coś takiego dla zasady?

to Owsiak to robi dla kasy ?

> Najłatwiej jest sobie ponarzekać, ale jak trzeba d.u.p.s.k.o ruszyć to
          > nie ma komu.

przepraszam a Ty to przypadkiem nie siedzisz przy kompie ?
          • wasiek3 Re: Na co wydano kasę w tamtym roku - zobacz !!! 08.01.06, 14:27
            > by chciał robić coś takiego dla zasady?
            >
            > to Owsiak to robi dla kasy ?
            Nie wiem czy dla kasy czy nie i mnie to nie obchodzi.

> przepraszam a Ty to przypadkiem nie siedzisz przy kompie
            Owszem siedzę przy kompie, ale nie narzekam na Owsiaka, a jeśli pytasz czy
            zrobiłem coś dla WOŚP poza tym że wrzuciłem pieniążek do puszki i przykleiłem
            sobie serduszko, to tak - zrobiłem.

Zapraszam na aukcję i do licytacji.
            aukcje.wosp.org.pl/show_user_auctions.php?uid=2801269
            Pozdrawiam
            Krzysiek
            • siemowit4 Re: Na co wydano kasę w tamtym roku - zobacz !!! 08.01.06, 17:03
              > Nie wiem czy dla kasy czy nie i mnie to nie obchodzi

ja do czasu wprowadzenia rygorów dla fundacji pożytku publicznego (i w związku z tym koniecznością pełnego ujawnienia finansów) też nie wiedziałem i byłem przekonany, że Owsiak robi to gratis a tylko do spraw finansowych i zakupu sprzętu zatrudnia kogoś - a teraz wydaje mi się to dwuznaczne. Podobnie jak organizowanie z zebranych pieniędzy Woodstock'a...

Pozdrawiam
              • kolargolo Woodstock to podziekowanie za prace przy WOSP 08.01.06, 19:28
                dla mlodych ludzi ktorzy to zaczeli i kontynuuja.
              • elmek Re: Na co wydano kasę w tamtym roku - zobacz !!! 08.01.06, 23:10
                "Każda organizacja pozarządowa prowadzącą działalność charytatywną ma prawo
                przeznaczyć na koszty obsługi prowadzenia tej działalności określony procent
                swoich przychodów. Fundacja WOŚP wszystkie środki zebrane w zbiórce publicznej w
                całości, co do jednej złotówki, wydaje na zakup sprzętu medycznego i
                finansowanie programów medycznych. Pomimo możliwości prawnych - nigdy nie
                wydaliśmy na bieżącą działalność administracyjną czy też na organizację Finału
                lub koncertu "Przystanek Woodstock" - żadnych pieniędzy ze zbiórki publicznej.
                Koszty działalności administracyjnej pokrywany z części odsetek bankowych oraz
                innych wpłat, które darczyńcy przekazują na nasze konto w ciągu roku"
                www.wosp.org.pl/fundacja/index.php/18/2wystarczy?
              • yaroslaff Re: Na co wydano kasę w tamtym roku - zobacz !!! 09.01.06, 16:12
                A ja uwazam ze te 10 000 miesiecznie to odpowiednia kwota dla czlowieka ktory
                potrafil zrobic cos TAK DUZEGO. Orkiestra (jak sama nazwa wskazuje) od poczatku
                byla tez zwiazana z muzyka, i uwazam ze najwiekszy w Europie festiwal muzyczny
                nie jest zlym celem. Gdyby proporcje byly odwrotne - moze rzeczywiscie bym nie
                dawal na WOŚP, ale 92% zebranych pieniedzy idzie rzeczywiscie na leczenie. Jest
                OK a jak sie komus nie podoba - obowiazku nie ma. Ja np nie daje w ogole na
                kosciol (nie liczac tego co daje panstwo z PUBLICZNYCH pieniedzy), ktos inny
                moze nie dawac na orkiestre. Po co ta piana?
          • cicha84 [...] 08.01.06, 18:11
      • gromax Re: Na co wydano kasę w tamtym roku - zobacz !!! 08.01.06, 10:30
        no i?
        nie zauwazyłeś ile dobrego się dzieje dzięki orkiestrze? tak że zamilknij,
        zazdrośniku
      • morgoth Re: Na co wydano kasę w tamtym roku - zobacz !!! 08.01.06, 10:49
        siemowit4 napisał:

> na pensje 1 165 263 zł (dla 15 (!) pracowników 1 035 240 zł ~ 1 mln zł + dla je
        > inne sprawy administracyjne 2 368 886 zł (w tym jest w/w kwota pensji dla 15 pr
        > acowników )

Zgodnie z prawem fundacje moga wydac do 10% zebranej kwoty na bierzącą działalność czyli na to co ty wymieniles. Jak widzisz wosp wydala znacznie mniej. Na dodatek wartosc zakupionego sprzetu jest troche wieksza od calej zebranej kwoty.
        • behemot68 Na czym p[olega różnica? 08.01.06, 13:14
          Ano na tym, żety możesz pluć na Owsiaka bo finanse WOŚP są jawne. Bo na Rydzyka nikt nic nie powie, bo finanse jego cudownych dzieł Bożych są tajne. Pewnie żeby nikt nie wiedział ile na Maybacha wydał
          • mariuszdz Re: Na czym p[olega różnica? 08.01.06, 13:46
            behemot68 napisał:

> Ano na tym, żety możesz pluć na Owsiaka bo finanse WOŚP są jawne. Bo na Rydzyka
            > nikt nic nie powie, bo finanse jego cudownych dzieł Bożych są tajne. Pewnie że
            > by nikt nie wiedział ile na Maybacha wydał

No, ale przecież mamy w Polsce kapitalizm ! Powtarzam , KAPITALIZM !
            Tak więc ,trzeba jeszcze więcej sprywatyzować (najlepiej wszystko ,lasy
            jeziora i rzeki też ! ) , wprowadzić niewidzialną ręke rynku , i podatek
            taki ,żeby bogaci nie płacili podatku , i wtedy Polska stanie się krainą
            wiecznej szczęśliwości .
            A teraz co to jest ? Chodzą i żebra ją , to jest jakiś komunizm , albo
            socjalizm ?
          • euro67 basta! 08.01.06, 14:08
            Nie jestm fanem Rydzyka ale falszu nie zdzierze! Z tym Maybachem byla
            manipulacja i to udowodniono, po co wiec klamac dalej? Dyskutujmy na pewnym
            poziomie.
            • absurdello Taaa, udowodniono, że zamiast Maybacha jest ... 08.01.06, 16:13
              Mymozart !
      • rafiozzo Re: Na co wydano kasę w tamtym roku - zobacz !!! 08.01.06, 11:15
        Niestety najwięcej przeciwników WOŚP ma wśród kleru, a także wszystkim tym co
        rydzykowe, które w swojej nienawiści potępiają coś takiego jak zbiórka pieniędzy
        na chore dzieciaczki.

Zawiść i zazdrość, że to oni powinni dostać te pieniądze jest wręcz porażająca.
        Jurek! Graj dalej, graj!
      • theworst Re: Na co wydano kasę w tamtym roku - zobacz !!! 08.01.06, 11:34
        siemowit4 napisał:

mniej więcej tyle, ile organizacja finału WOŚP. Wyszło tak mało, bo większość
        artystów grała za koszty dojazdu, wyżywienia i nocleg. A tak dużo, bo za
        bawienie się na koncertach fundacja nie pobierała opłat. Poza tym Przystanek
        pełni rolę promocyjną oraz swego rodzaju "wynagrodzenia" dla dzieciaków
        marznących dzisiaj na dworze.

> na pensje 1 165 263 zł (dla 15 (!) pracowników 1 035 240 zł ~ 1 mln zł

w tym 156.488,39 na ZUS

> + dla je

Nie "plus", tylko "w tym"
        Członków zarządu jest trzech, etat jeden, musieli to podzielić jakoś między sobą

> acowników )

Przychody z darowizn rzeczowych i celowych, oraz wpłaty pieniężne
        razem: 32.189.391,61
        Przychody z odsetek od lokat i rachunków bankowych: 1.237.826,41

czyli koszty administracyjne (w tym pensje i co jeszcze chcecie)/przychody w
        sumie = ok. 7%, nie 8,5. Różnica niewielka, ale trochę zmienia.

oczywiście zatrudnieni pracownicy mieli swój udział w "wypracowaniu" przychodów
        innych, działalność statutowa, czyli np. zarabianie na różnicy kursów walut
        • mg2005 Re: Na co wydano kasę w tamtym roku - zobacz !!! 08.01.06, 12:31
          theworst napisał:

>Przystanek
          > pełni rolę promocyjną oraz swego rodzaju "wynagrodzenia" dla dzieciaków
          > marznących dzisiaj na dworze.

To "Przystanek" jest dla wolontariuszy?

>
          >
          • theworst Re: Na co wydano kasę w tamtym roku - zobacz !!! 08.01.06, 13:33

> To "Przystanek" jest dla wolontariuszy?

głównie dla nich
            choć oczywiście nie tylko
        • elmek Re: Na co wydano kasę w tamtym roku - zobacz !!! 08.01.06, 23:13
          Powtórzę:
          swoich przychodów. Fundacja WOŚP wszystkie środki zebrane w zbiórce publicznej w
          innych wpłat, które darczyńcy przekazują na nasze konto w ciągu roku."
      • cicha84 Re: Na co wydano kasę w tamtym roku - zobacz !!! 08.01.06, 11:43
        siemowit najpierw zapoznaj się z faktami, zamiast wypisywac glupoty!!!!!myślenie
        nie szkodzi...wierz mi
      • axisek Re: Na co wydano kasę w tamtym roku - zobacz !!! 08.01.06, 12:09
        A czytac bilansu to ty jednak nie potrafisz.

--
        Axis^
        ... and Every Time I Died I Thought of You.
      • lmblmb To dużo mniej, niż zakłada statut 08.01.06, 14:55

Czyli dużo poniżej założeń statutu, kóry zakłada 10% kosztów.
      • mario.osh pleciesz bzdury, siemowit4 08.01.06, 16:19
        wynagrodzenia dla członków zarządu (1 etat)
        -z tytułu umowy o pracę: 114.523,70
        -premie: 15.500,00

zarząd składa się z 3 osób, podziel to na 3 a potem na 12 miesięcy [poproś
        kogoś jak nie umiesz]
        wychodzi trochę ponad 3tys. [wliczając premie] na głowę.
        rzeczywiście się obłowili :]

podobnie średnia pensja pracownika 3tys. z małym haczykiem.
        • mario.osh a tu osiągnięcia fundacji 08.01.06, 16:37
          ze strony wśop:

Z CZEGO JESTEŚMY DUMNI 1993 - 2005

1. pierwsi sród nielicznych rozliczyliśmy 1% podatku!!!
          2. zawsze jako pierwsi skrupulatnie się rozliczamy
          3. 64 mln USD - tyle wydaliśmy na sprzęt medyczny
          pracujący w 650 szpitalch w całej Polsce
          4. Kupiliśmy w sumie blisko 17 tysięcy urządzeń medycznych.
          Oznacza to, że statystycznie, każdego dnia do do polskiego
          szpitala "wjeżdżają" ponad 3 urządzenia kupione przez WOŚP.
          5. Prowadzimy 5 ogólnopolskich, bardzo nowoczesnych programów medycznych
          6. Na okoliczność wad słuchu przebadaliśmy już ponad milion noworodków.
          Nikt wcześniej tego nie dokonał!!!
          7. 116 ośrodków noworodkowych wyposażyliśmy w nowoczesne urządzenia Infat Flow!
          To najlepszy wynik w Europie!
          8. Ratujemy wzrok wcześniakom cierpiącym na retinopatię.
          Dzięki Orkiestrze wszystkie dzieci z retinopatią otrzymują konieczną pomoc!
          9. Kupiliśmy najmłodszym dzieciom 1315 osobistych pomp insulinowych.
          Jesteśmy pierwszym krajem na świecie, w którym tak powszechnie leczy się
          cukrzycę u dzieci pompami.
          10. Dzięki środkom zebranym w ramach 1% podatku dochodowego za rok 2004,
          kupiliśmy 100 półautomatycznych defibrylatorów.
          Rozdaliśmy je do miejsc publicznych w całej Polsce!
          11. Od lutego 2005 r. prowadzimy szkolenia pierwszej pomocy z użyciem
          defibrylatora w amerykańskim systemie AHA.
          Kursy te ukończyło ponad 1000 osób!
          12. W czsie od 2001 r. do dziś nauczyliśmy ponad 4 tysiące osób
          udzielania pierwszej pomocy!
          13. Od 2004 fukcjonuje Centrum Wolontariatu - Uniwersytet Wielkiej Orkiestry
          Świątecznej Pomocy Szadowo Młyn,
          gdzie prowadzimy szkolenia pierwszej pomocy!
          14. W Finał angażuje się blisko 1400 sztabów, kwestuje dla nas 100 tys.
          wolontariuszy, nie tylko w Polsce, ale na całym świecie!
          15. Doceniając naszą pracę, Narodowy Bank Polski poświęcił nam dwie
          okolicznościowe monety, a Poczta Polska wydałą dwa obiegowe
          znaczki pocztowe.
          16. Dziękując za Finał, organizujemy corocznie
          największy letni festiwal open-air w Europie - Przystanek Woodstock.

no i co obiekcie siemowit i reszta radjoMaRyjnych pyskaczy?
        • siemowit4 sam piszesz 08.01.06, 16:57
          > wynagrodzenia dla członków zarządu (1 etat)
          > -z tytułu umowy o pracę: 114.523,70
          > -premie: 15.500,00
          >
          > zarząd składa się z 3 osób, podziel to na 3 a potem na 12 miesięcy [poproś
          > kogoś jak nie umiesz]
          > wychodzi trochę ponad 3tys. [wliczając premie] na głowę.
          > rzeczywiście się obłowili :]

a tu jakiś kolega wyżej pisze, że tylko Owsiak z zarządu bierze kasę, a pozostałych dwóch nie - zresztą tak prawdopodobnie jest - media jakiś czas temu podwały że Owsiak zarabia 9,2 tys miesięcznie

> podobnie średnia pensja pracownika 3tys. z małym haczykiem.

dla 15 (!) pracowników na pensje wydano 1 035 240 zł - w sprawozdaniu fin. jest też pozycja:

Łączna kwota wypłaconych wynagrodzeń pracownikom
          - z tytułu umów o prace: 677.216,73
          - premie: 92.225,67
          - świadczenia na rzecz pracowników (ZUS pracodawcy): 156.488,39
          - z tytułu umów zleceń: 85.323,95
          - z tytułu umów o dzieło: 23.988,92

wobec czego zakładam że tych 15 to etatowcy - do ręki dostali 677.216 zł /15 i podzielić przez 12 miesięcznie = 3762 zł czyli nie jest jak napisałeś "3tys. z małym haczykiem"....

podkreślam to średnia ! wśród tych 15 pracownikó są następujące etaty

- dyrektor ds. medycznych 1 etat
          - pracownik ds. marketingu 1 etat
          - samodzielna księgowa 1 etat
          - księgowa 1 etat
          - główny księgowy 1 etat
          - sekretarka 1 etat
          - referent ds. prawnych 1 etat
          - pracownik ds. transportu 1 etat
          - pracownik ds. administracji biurowych 4 etaty
          - pracownicy działu IT 3 etaty
          - pracownik ds. PR 1 etat

chyba nie powiesz że sekretarka, kierowca i 4 biurowych bierze po 3,7 tys. do ręki ?

zresztą, aby to już skończyć do końca w Fundacji WOSP pracuje także żona Owsiaka...

tyle faktów
          • mario.osh [...] 08.01.06, 17:06
          • theworst Re: sam piszesz 08.01.06, 17:12
            siemowit4 napisał:

> a tu jakiś kolega wyżej pisze, że tylko Owsiak z zarządu bierze kasę, a pozosta
            > łych dwóch nie - zresztą tak prawdopodobnie jest - media jakiś czas temu podwał
            > y że Owsiak zarabia 9,2 tys miesięcznie

radio maryja?

> zresztą, aby to już skończyć do końca w Fundacji WOSP pracuje także żona Owsiak
            > a...

żona, Owsiak i ktośtam jeszcze dostają tą pensję dla zażądu do podziału. Więc
            nie ma żadnej dodatkowej kasy, co sugerujesz.
          • kubok Jak twoje dziecko trafi do szpital(czego nie zycze 08.01.06, 17:48
            to jak bede chcieli uzyc sprzetu z serduszkiem, to odmowisz. Bo jestes przeciw.
            Zastaniow sie chlopie co piszesz. Kazda fundacja moze przeznaczyc 10% na cele
            statutowe(co zreszta juz ktos pisal).

Pamietaj, zeby odmowic jak beda chcieli uzyc sprzetu z zserduszkiem!!!!!!!!!!!!
            • siemowit4 Re: Jak twoje dziecko trafi do szpital(czego nie 08.01.06, 18:30
              kubok napisał:

> to jak bede chcieli uzyc sprzetu z serduszkiem, to odmowisz. Bo jestes przeciw
              > .
              > Zastaniow sie chlopie co piszesz. Kazda fundacja moze przeznaczyc 10% na cele
              > statutowe(co zreszta juz ktos pisal).
              >
              > Pamietaj, zeby odmowic jak beda chcieli uzyc sprzetu z zserduszkiem!!!!!!!!!!!!

nie wiem o co Ci chodzi ? nikt nie jest przeciw, tylko zwracam uwagę na to że chyba na koszty (+ cele na które ludzie nie wpłacają = Przystanek W.) idzie zbyt dużo pieniędzy danych z dobrego serca przez miliony Polaków

Pozdr.
              • kolargolo Re: Jak twoje dziecko trafi do szpital(czego nie 08.01.06, 19:31
                na koszty w wiekszosci fundacji w Polsce, Europie, USA itp idzie zazwyczaj 30%
                a u Owsiaka 8.5% czyli i tak ze 3 razy mniej, zgadza sie?
                • kubok a nawet 7,5 jak ktos tu wyliczyl:) 08.01.06, 19:59
              • mario.osh ty dalej swoje ??? 08.01.06, 19:41
                wróć synu do swego pierwszego postu zamin zarzucasz innym kłamstwo.

ludzie dają dobrowolnie, wszystko jest skrupulatnie wyliczone, sprawozdanie
                jest dostępne dla każdego, każdego roku a woodstok to nie jakaś tajna biba w
                piwnicy u babci jani tylko jawna, powszechna impreza [także skrupulatnie
                wyliczona] - nikt nie ukrywa że jest organizowana [tak na marginesie, zdaje
                się, Z ODSETEK od zebranej sumy] więc co sie przywalasz?

nie chcesz dawać to nie dawaj [a ja i inni damy] i odwal się już tymi swoimi
                niezrozumiałymi pretensjami do świata że chce dac pieniadze na jakiś słuszny
                cel.
                doceniam twoją troskę o nasze pieniądze, ale licz lepiej swoje a nie cudze. ok?

i zrób cos dobrego w nowym roku.
                miałeś dobrą propozycję w tym poscie co go admin wyciął. posłuchaj jej.
                • siemowit4 Re: ty dalej swoje ??? 08.01.06, 21:37
                  mario.osh napisał:

> wróć synu do swego pierwszego postu zamin zarzucasz innym kłamstwo.
                  >
                  > ludzie dają dobrowolnie, wszystko jest skrupulatnie wyliczone, sprawozdanie
                  > jest dostępne dla każdego, każdego roku a woodstok to nie jakaś tajna biba w
                  > piwnicy u babci jani tylko jawna, powszechna impreza [także skrupulatnie
                  > wyliczona] - nikt nie ukrywa że jest organizowana [tak na marginesie, zdaje
                  > się, Z ODSETEK od zebranej sumy] więc co sie przywalasz?
                  >
                  > nie chcesz dawać to nie dawaj [a ja i inni damy] i odwal się już tymi swoimi
                  > niezrozumiałymi pretensjami do świata że chce dac pieniadze na jakiś słuszny
                  > cel.
                  > doceniam twoją troskę o nasze pieniądze, ale licz lepiej swoje a nie cudze. ok?
                  >
                  > i zrób cos dobrego w nowym roku.
                  > miałeś dobrą propozycję w tym poscie co go admin wyciął. posłuchaj jej.

ociec ja tylko cytuje sprawozdanie finansowe WOŚP - ty za to dałeś się złapać na kłamstwie jak przedszkolak

i nie pitol, że wszyscy wiedzą że dzisiaj dzieciaki zbierają kasę także na Przystanek Woodstock - to że na to idzie 12 starych miliardów (a 2 lata temu jeśli dobrze pamiętam 15) to się przyznali całkiem niedawno - za tą sumę można by uratować kilka istnień ludzkich, a nie ją wywalić w błoto [dosłownie]
                  • kubok Re: ty dalej swoje ??? 09.01.06, 09:00
                    siemowit4 napisał:

> ociec ja tylko cytuje sprawozdanie finansowe WOŚP - ty za to dałeś się złapać
                    > na kłamstwie jak przedszkolak
                    >
                    > i nie pitol, że wszyscy wiedzą że dzisiaj dzieciaki zbierają kasę także na Przy
                    > stanek Woodstock - to że na to idzie 12 starych miliardów (a 2 lata temu jeśli
                    > dobrze pamiętam 15) to się przyznali całkiem niedawno - za tą sumę można by ura
                    > tować kilka istnień ludzkich, a nie ją wywalić w błoto [dosłownie]

Wiesz co jestes nieporawny. Tyle razy mario.osh pisal, ja pisalem i wielu
                    innych, kazde stowarzyszenie moze wydac 10% swoich dochodow na swoje (statutowe)
                    cele. Przystanek woodstok zawsze byl organizowany z czesci pieniedzy ze zbiorki
                    i nikt tego nie kryl.

Jezeli w tym roku pojdzie 2,4mln na organizacje koncertu, pensje itp to CO?
                    Zebrali w tej chwili 24mln zl. Ja sie ciesze ze ktos to robi, bo byc moze moje
                    dziecko bedzie tego potrzebowalo.

Acha i juz nie ma starych pieniedzy. od dobrych 10 lat. Wiec nie wiem czemu tym
                    operujesz. Jezeli na zrobieniu wrazenia to chyba tylko na sobie

Pozdrawiam
                  • zezowaty_cyklop Re: ty dalej swoje ??? 09.01.06, 10:55
                    > za tą sumę można by uratować kilka istnień ludzkich, a nie ją wywalić w błoto

Śmieszą i smucą mnie takie zdania. Cała akcja ma swój klimat, zasięg i efekt
                    właśnie dlatego, że składają się na nią różne elementy - zimowy finał,
                    całoroczna kampania informacyjna, wakacyjny koncert. To integruje ludzi i
                    pozwala im pamiętać że w styczniu znowu będzie impreza charytatywna.
                    Nie zdziwiłbym się, gdyby zabrakło któregoś z tych elementów (np. Woodstoku) to
                    w następnym roku zebrano by dużo mniej kasy niż zasoszczędzonoby na
                    nieorganizowaniu Woodstocku.
              • johnny_tomala1 Re: Jak twoje dziecko trafi do szpital(czego nie 08.01.06, 22:56
                Chłopcze drogi jak dla mnie Owsiak to moze i 10tyś zarabiać nie ma sprawy , bo wszyscy politycy farbowani kapłahni Chrystusa vide Rydzyk potrafia sie tylko blotem obrzucac i mordy przy zlobach trzymac i nic nie robia nic kompletnie !!!A przeciez kolego mily tego czy owego posla utrzymujemy my wszyscy placimy im regularna pesje a podatki korych RM nie placi dlaczego tam nie przyjrzymy sie dokladniej mysle ze warto
              • elmek Re: Jak twoje dziecko trafi do szpital(czego nie 08.01.06, 23:17
                Na Przystanek Woodstock nie idzie żadna złotówka!
                innych wpłat, które darczyńcy przekazują na nasze konto w ciągu roku."
          • testbest Re: sam piszesz 09.01.06, 00:38
            te pieniądze nie są płacone ze składek na WOŚP czytaj dokładnie
          • zezowaty_cyklop Re: sam piszesz 09.01.06, 10:49
            To powiedz ile wg Ciebie powinien zarabiać człowiek zarządzający biznesem z
            obrotem 30mln zł rocznie?
      • rpyzel A IV RP chce dać 20 mln na Świąt. Opatrz. Bożej 09.01.06, 00:37
        Czyli tyle co uzbierała orkiestra. Fajnie
        Wolę dać Owsakowi niż płacić podatki, ale niestety te są obowiązkowe
      • zezowaty_cyklop Re: Na co wydano kasę w tamtym roku - zobacz !!! 09.01.06, 10:40
        Szkoda że nie napisałeś czy ci się to podoba czy nie. Domyślam się, że tylko
        chciałeś stwierdzić fakt, że WOSP jest jedną z najsolidniejszych organizacji
        charytatywnych, bo wystarczy jej 8,5% na organizację całej akcji.
      • arahia1 Strrrrrraszne..... 09.01.06, 13:12
        No niesamowite: ok. 130tys rocznie daje na rękę netto miesięcznie ok. 6,5
        tysiaca. Czym się podniecać? Zarobki różnych panów na państwowym garnuszku w
        rozmaitych spółkach skarbu państwa i innych g. wynoszą po kilkadziesiąt razy
        tyle. A robią coś ci panowie dla społeczeństwa?
        I kto powiedział, że organizator takiej akcji ma zasrany obowiązek mieszkać w
        dwupokojowym mieszkanku w bloku i jeździć rowerem!?
        Może bez histerii...
        Mnie takie zarobki Owsiaka odpowiadają.
    • katolik_polski1 DYREKTOR KASY CHORYCH DOSTAJE 30 TYSIECY 08.01.06, 10:27
      A ja mam sie zrzucac na sprzet medyczny.
      Ludzie za moje podatki na sluzbe zdrowia zyje sobie duza grupa ludzi
      ponad stan,a ja musze dodatkowo placic ,zeby sprzet kupili.
      Chetnie dam jak wywala tych darmozjadow !
      • erg_samowzbudnik Re: DYREKTOR KASY CHORYCH DOSTAJE 30 TYSIECY 08.01.06, 13:41
        katolik_polski1 napisał:

> A ja mam sie zrzucac na sprzet medyczny.
        > Ludzie za moje podatki na sluzbe zdrowia zyje sobie duza grupa ludzi
        > ponad stan,a ja musze dodatkowo placic ,zeby sprzet kupili.
        > Chetnie dam jak wywala tych darmozjadow !

dlatego sklepikarze wola zapłacić mafii za ochrone niz płacic podatki na
        policje.
      • kolargolo ty nigdy nie dasz bo jestes skąpiec i samolub 08.01.06, 19:32
        a nie dlatego ze jakis dyrektor zarabia wiecej niz bys chcial mu zaplacic.
    • theworst Re: Wielka Orkiestra po raz czternasty 08.01.06, 10:28
      phobi napisał:

> Nie dalem jeszcze nic na orkiestre i nie zamierzam dawac. Place podatki, od
      > tego jest panstwo zeby zalatwiac takie sprawy a nie pan Owsiak.

buahaha, licz na państwo, które ma cie w du.pie, to daleko zajdziesz

> Kwoty zbierane
      > co roku sa smieszne w porownaniu z tym co dalo by sie zrobic odpowiednia
      > polityka panstwa w tym temacie.

Fajnie, dałoby się zrobić, ale czy się robi?

Ile z tego zostałoby "zjedzone" po drodze na różnych szczeblach administracji?
    • ogilvy Re: Wielka Orkiestra po raz czternasty 08.01.06, 10:36
      Zanim wrzucicie pieniądze na WOŚP – pomyślcie. 60% wszystkich dotąd zakupionych
      urządzeń przez WOŚP zostało zajęte przez komorników i sprzedane prywatnym
      polskim lub zagranicznym klinikom. 20% urządzeń nigdy nie zostało wykorzystane.
      Do tego wszystkiego dochodzą koszty organizacyjne zbiórki, które też
      finansujecie Wy! Z każdej waszej 1 złotówki na pomoc chorym zostaje tylko 5 gr!
      Czy nie lepiej przelać pieniądze, bez żadnych prowizji organizacyjnych i tego
      całego cyrku, na konto jakieś fundacji? Fundacji, która wspiera np. wyjazdy na
      leczenia, na operacje, za granicę.
      • mtat Re: Wielka Orkiestra po raz czternasty 08.01.06, 10:47
        wiekszych bzdur dawno nie czytałem
        a Orkiestra to Fundacja
      • salamanderking Re: Wielka Orkiestra po raz czternasty 08.01.06, 11:00
        Już dałem dziś trochę na Orkierstrę i nie zniechęci mnie, jak niektórych tutaj,
        trucie Ojca Dyrektora i jemu podobnych. To zwykłe chamstwo, ta propaganda
        antyorkiestrowa.
      • dziadek544 Re: Wielka Orkiestra po raz czternasty 08.01.06, 11:01
        ogilvy napisał:
        .
        > Do tego wszystkiego dochodzą koszty organizacyjne zbiórki, które też
        > finansujecie Wy! Z każdej waszej 1 złotówki na pomoc chorym zostaje tylko 5 gr!
        >

Skąd takie liczby? Od Rydzyka?
      • theworst Re: Wielka Orkiestra po raz czternasty 08.01.06, 11:36

> Z każdej waszej 1 złotówki na pomoc chorym zostaje tylko 5 gr!

Zostaje ok. 93 grosze. Odsyłam do mojego wcześniejszego posta.
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=34604499&a=34608154
        • erg_samowzbudnik Re: Wielka Orkiestra po raz czternasty 08.01.06, 13:45
          theworst napisał:

>
          > > Z każdej waszej 1 złotówki na pomoc chorym zostaje tylko 5 gr!
          >
          > Zostaje ok. 93 grosze. Odsyłam do mojego wcześniejszego posta.
          > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=34604499&a=34608154

No i przynajmniej złodziejskie państwo nie zabiera WAT-u. Bo to jet chamstwo
          pierwszej wody.
      • goodnightsunshine Re: Wielka Orkiestra po raz czternasty 08.01.06, 14:10
        to ze zajmuje je komornik to nie ma nic do rzeczy z Orkiestra - to jest sprzet
        o duzej wartosci, zajmowany z powodu zadluzenia szpitali (gdyby sprzetu nie
        bylo to komornicy zajmowaliby... stojaki z kroplowkami?). a Orkiestra
        oddluzaniem szpitali sie statutowo nie zajmuje, choc pewnie wielu byloby to na
        reke. niewykorzystywanie to wina niedostosowanego wyksztalcenia lekarzy i tego,
        ze dyrektorom nie chce sie posylac personelu na kursy badz nie ma na to kasy-
        co, Orkiestra ma dac, wytrenowac, i moze jeszcze wymienic jesli bedzie
        potrzebny nowy?
        koszty organizacyjne sa wszedzie - ale tu zbiorka odbywa sie przez
        wolontariuszy!
        taak, fundacje, wyjazdy, do leczenia, za granice... to nie lepiej zeby te same
        zabiegi na tym samym sprzecie mozna bylo zrobic w kraju? albo jak w przypadku
        pierwszej pomocy - aby w wielu przypadkach w ogole nie bylo trzeba, bo sie
        czemus zapobiegnie?
        zreszta... Pani/Pana pieniadze, Pani/Pana sprawa... wszystkim zycze przyjemnej
        dobroczynnosci, w jakimkolwiek celu:)
        pozdrawiam:)
      • koloratura1 Re: Wielka Orkiestra po raz czternasty 08.01.06, 14:47
        ogilvy napisał:

>
        > Czy nie lepiej przelać pieniądze, bez żadnych prowizji organizacyjnych i tego
        > całego cyrku, na konto jakieś fundacji? Fundacji, która wspiera np. wyjazdy na
        > leczenia, na operacje, za granicę.

A te inne fundacje to są, oczywiście, kryształowe.

To ja wybieram Orkiestrę! Chyba jednak najmniej złodziejstwa to tam.
    • katolik_polski1 [...] 08.01.06, 11:05
      • sabbatha Re: MI TEZ DAJCIE NA ODBUDOWE KIESZENI 08.01.06, 11:13
        Liczby sa z kosmosu a odnosnie tych wydanych 8% to KAZDA organizacja ma prawo
        (to polski prawo) do wydania 10% zebranej kwoty na wlasna prokmocje, na
        utrzymanie fundacji itd. A woodstock to podziekowanie za caly wosp. za prace
        wolontariuszy i za kazda zlotowke wrzucona. Ja rozumiem ze lubicie powtarzac
        dane z roznych dziwnych stron, ale popatrzcie chociaz w status fundacji. A poza
        tym WOSP dostarcza urzadzenia i SPRAWDZA czy sa uzywane. JEDNA afera byla w
        jednym miescie gdy sprzet zostal wyniesiony do prywatnej kliniki. I nie życzę
        wam żeby to wasze dziecko zachorowało. A jak wam sie wosp nie podoba to nie
        dawajcie siana. I jak rzad ma to zalatwiac to idzcie pikietowac na Wiejska moze
        cos wskoracie. Ech żenada...
        • katolik_polski1 Re: MI TEZ DAJCIE NA ODBUDOWE KIESZENI 08.01.06, 11:18
          Ten jezyk i akcent sa mi dziwnie znajome.
          Czyzby te pieniadze tam szly ???
          • theworst Re: MI TEZ DAJCIE NA ODBUDOWE KIESZENI 08.01.06, 11:37
            katolik_polski1 napisał:

> Ten jezyk i akcent sa mi dziwnie znajome.
            > Czyzby te pieniadze tam szly ???

nie prowokuj, gościu, bo będziemy bluzgać
            • katolik_polski1 Re: MI TEZ DAJCIE NA ODBUDOWE KIESZENI 08.01.06, 12:12
              Chcesz rzucic na mnie wasza klatwe ?
              • mario.osh chciałoby sie trochę uwagi, co? :p 08.01.06, 16:59
                pożycz od kogoś na bilet do torunia, może cię muchomorek poklepie jak uniżenie
                poprosisz.
    • lewborys Re: Wielka Orkiestra po raz czternasty 08.01.06, 11:13
      Wlasnie dlatego jest ta akcja, bo rzad (jak nazwales "panstwo", ale panstwo to
      rowniez Ty) jednak nie daje sobie rady.
      Ja np. jestem ochroniarzem, bo panstwo nie daje sobie rady. Gdyby policja byla
      odpowiednio sprawna nie bylbym potrzebny. Czasem trzeba wziac sprawy w swoje
      rece nawet jesli jest sie w stanie samemu zrobic niewiele - na takie sytuacje
      wymyslono wolontariat.
    • gandzia4 I nie dawaj, tylko módl się by twoje dziecko...... 08.01.06, 11:15
      nigdy nie potrzebowało tego sprzętu przez Owsiaka kupionego, a na państwowy to
      ja bym nie liczyła (widziałam jaki jest i ile go w szpitalach). Moja córeczka
      jakby nie sprzęt od Orkiestry pewnie byłaby na cmentarzu a nie znami, bo nasze
      państwo jest tak prorodzinne, że woli oszczędzać na żyjących dzieciach
      potrzebujących pomocy, by ratować te nienarodzone, a już na pewno by tylko nie
      dać sobie obciąc dochodów. A tobie bardzo NIE DZIĘKUJĘ, oby jak najmniej takich
      jak ty.
    • szary_czlowiek Re: Wielka Orkiestra po raz czternasty 08.01.06, 11:16
      Phobi: tam gdzie chodzi o życie nawet jednego człowieka liczy się chwila i
      serce a nie rozum. Jak kiedyś będziesz miał umierające dziecko, któremu szpital
      nie będzie mógł pomóc z braku sprzętu, to podyskutuj sobie wtedy o podatkach i
      o polityce. Teoretyzować można sobie wiele, ale życie to nie teoria.

PS. Pozdrawiam wszystkich, którzy potrafią czasem pokierować się sercem - bez
      wspierania się wyszukaną filozofią.
      • mgr2000 Re: Wielka Orkiestra po raz czternasty 08.01.06, 11:48
        Jurek, podziwiam za tyle "Pary" przez te 14 lat.
        Jesteś już w Historii.
        Trzymaj się tak długo jak to możliwe.
        Zdrowie najważniejsze, a przede wszystkim zdrowie naszych Dzieci (w tym chorym
        kraju)
        • langwer2 Re: Wielka Orkiestra po raz czternasty 08.01.06, 13:00
          Jurek będzie się trzymał do czasu aż IPN.otworzy wszystkie teczki ..Oj będzie
          się działo i to bez trzymanki.
          • theworst Re: Wielka Orkiestra po raz czternasty 08.01.06, 13:47
            langwer2 napisał:

> Jurek będzie się trzymał do czasu aż IPN.otworzy wszystkie teczki ..Oj będzie
            > się działo i to bez trzymanki.

uważaj, bo na ciebie też się coś znajdzie
    • shenzi Re: Wielka Orkiestra po raz czternasty 08.01.06, 11:47
      Bardzo szkoda że istnieją ludzie podobnie myślący. Jesli rząd nie może lub nie
      umie pomóc osobom (zwłaszcza dzieciom!)potrzebującym pomocy, to powinni to
      zrobić obywatele. Sądze że nie zbiedniałbyś dając raz w roku złotówkę! Ja z
      czystym sumieniem nie potrzafiłabym przejśc objetnie obok kwestujących i jeszcze
      się tym chwalic! Według twojej polityki z ludzi którzy próbuja zrobic dla innych
      coś więcej należy się smiać?
      • jama314 Haczyk 08.01.06, 14:18
        No i to jest ten haczyk na który Cię łowią. A pomyśl dlaczego taki Caritas i
        jego akcja charytatywna nie ma takiej oprawy medialnej (poza tym że jej nie
        chce), choć jego wynik nie tylko zresztą ekonomiczny, wielokrotnie przekracza
        wynik WOSP. Daj więc 1 zł do skarbonki i miej swój spokój na cały rok i
        przeświadczenie o własnej wyjątkowości. Charytatywność i ofiarność wymaga ciszy
        i pewnej powagi, inaczej staje się tanim odpustem jarmarcznym i cymbałem
        grzmiącym.
        • goodnightsunshine Re: Haczyk 08.01.06, 14:25
          niestety czlowiek jest istota podatna na marketing... i moze czas to
          wykorzystac?? a nie 'chlubic' sie tym, ze sie zasad marketingu za taki 'wynik
          nie tylko ekonomiczny' nie zna badz nie stosuje, i potem grzmiec na
          finansujacych konkurencje? to nie jest metoda na przysporzenie Caritasowi
          popularnosci.
          kazdy czlowiek uwaza, ze to jemu sie dzieje zle... wiec datek, chocby
          jednorazowy, uznaje za wielka dobroczynnosc. i tego sie nie zmieni, dopoki
          dochody w spoleczenstwie nie osiagna poziomu, przy ktorym kazdy bedzie mial
          wiecej niz sasiad:) proba walczenia z tym jest walka z wiatrakami i szkodzi
          samej organizacji.
          "Charytatywność i ofiarność wymaga ciszy
          > i pewnej powagi, inaczej staje się tanim odpustem jarmarcznym i cymbałem
          > grzmiącym."
          mysle ze dzieciom korzystajacym ze sprzetu ratujacego zycie nie sprawia roznicy
          czy sfinansowala to cisza i powaga czy odpust i cymbal grzmiacy...
          jesli chce sie zdobyc finansowanie, to nie mozna biczowac ewentualnych
          finansujacych juz na wstepie...:)
          • koloratura1 Re: Haczyk 08.01.06, 15:02
            goodnightsunshine napisała:

> niestety czlowiek jest istota podatna na marketing... i moze czas to
            > wykorzystac?? a nie 'chlubic' sie tym, ze sie zasad marketingu za taki 'wynik
            > nie tylko ekonomiczny' nie zna badz nie stosuje, i potem grzmiec na
            > finansujacych konkurencje? to nie jest metoda na przysporzenie Caritasowi
            > popularnosci.

> "Charytatywność i ofiarność wymaga ciszy
            > > i pewnej powagi, inaczej staje się tanim odpustem jarmarcznym i cymbałem
            > > grzmiącym."
            > mysle ze dzieciom korzystajacym ze sprzetu ratujacego zycie nie sprawia
            > różnicy czy sfinansowala to cisza i powaga czy odpust i cymbal grzmiacy...
            > jesli chce sie zdobyc finansowanie, to nie mozna biczowac ewentualnych
            > finansujacych juz na wstepie...:)

Można, jezeli jest się takim Caritasem, w dużej mierze finansowanym przez
            państwo (p. Google: "Caritas Polska finansowanie") i dostaje się szału, że tyle
            szmalu obywateli nie wpada w ich łapy.
            • goodnightsunshine Re: Haczyk 08.01.06, 15:12
              " Można, jezeli jest się takim Caritasem, w dużej mierze finansowanym przez
              > państwo (p. Google: "Caritas Polska finansowanie") i dostaje się szału, że
              tyle
              > szmalu obywateli nie wpada w ich łapy"

ja jak juz w innych postach pisalam srednio sie Caritasem przejmuje bo na nich
              nie loze:) natomiast mysle, ze niekoniecznie jest to jakas zla wola czy
              zazdrosc o kase.
              po prostu myslenie kategoriami gospodarki - i obywateli - centralnie
              sterowanych.
              Caritas nie rozumie, ze liczy sie stosunek nakladow do wynikow, a nie wielkosc
              bezwzgledna tych pierwszych. jesli np X zl wydanych na marketing pomnaza mi na
              nastepny rok n razy kwote zebrana ze skladek to chyba warto w ten marketing
              zainwestowac? zamiast narzekac ze my mamy mniej niz X zl wydatkow i Y zl
              skladek a tamci drudzy maja odpowiednio X i nX>Y... taka prosta matematyka.
              uwazam ze nie wydawaniem pieniedzy na marketing nie ma sie co chwalic, bo to
              oznacza, ze jest sie w tyle za innymi organizacjami i dysponuje sie
              nieefektywnie pieniedzmi skladajacych sie na organizacje. to tak samo jakby
              Caritas sie chwalil ze wszystko liczy na liczydlach bo kalkulator to np
              narzedzie szatana...:)
              a co do jednorazowosci - wezmy np ten slynny 1% podatku - niby place
              jednorazowo, ale z podatku 'uzbieranego' przez caly rok... wiec czy warto sie
              wyklocac?:)
              • jama314 Re: Haczyk 08.01.06, 17:40

> Caritas nie rozumie, ze liczy sie stosunek nakladow do wynikow, a nie
                wielkosc bezwzgledna tych pierwszych.

No, tyle bzdur napisanych w jednym poscie to juz dawno nie widzialem, ze tylko
                ten fragment zacytuje. W ogole nie porownuje Caritas i WOSP bo to smieszne. Za
                Caritas stoi przede wszystkim praca niewymierna w zlotowkach i jej efekty sa
                nieosiagalne dla WOSP.
                Stosunek tych nakladow do efektow jest porazajacy dla WOSP. Czym by one byly
                np. bez wsparcia medialnego, ile kosztuja te naklady i z czyich pieniedzy. A
                ile kosztuja straty - trzeba tylko chciec je dostrzegac obiektywnie. Nie mozna
                oceniac tego przedsiewziecia tylko poprzez pryzmat stojacego za tym dobra, jak
                by to wielu chcialo. Troche obiektywizmu i dociekliwosci. No juz, chyba jednak
                trace czas. Poczytaj "Sciane placzu" na stronach WOSP. Pozdro.
                • goodnightsunshine Re: Haczyk 08.01.06, 18:34
                  aha. czyli: najpierw zarzucic 'bzdury', brak obiektywizmu i dociekliwosci, a
                  potem skonczyc dyskusje. piekna strategia.
                  czyli rozumiem, ze:
                  - jak jest wsparcie medialne to jest zle
                  - WOSP nie moze sie poszczycic praca niewymierna w zlotowkach, bo w koncu
                  bardzo przyjemnie jest stac na mrozie
                  - liczy sie ile wsadze w cos pieniedzy a nie stopa zwrotu.
                  jak widze finanse czy marketing nigdy nie beda w tym kraju rozumiane, chocby
                  konczyl je co piaty absolwent szkoly wyzszej...
                  moge sie dowiedziec, 'ile kosztuja naklady' i co to jest za kategoria
                  ekonomiczna 'koszt nakladow'?:) albo o jakich 'stratach' mowa? albo co jest
                  zlego w dobru stojacym za czyms?? i kto przyznaje komus moralne prawo do
                  oceniania mnie za moja wlasna dobroczynnosc?
                  ale chyba nie doczekam sie odpowiedzi, bo to w koncu 'strata czasu'.
                  niemniej pozdrawiam.
                • tyggrysio Re: Haczyk 08.01.06, 19:21
                  > No, tyle bzdur napisanych w jednym poscie to juz dawno nie widzialem, ze
                  tylko
                  > ten fragment zacytuje. W ogole nie porownuje Caritas i WOSP bo to smieszne.
                  Za
                  > Caritas stoi przede wszystkim praca niewymierna w zlotowkach i jej efekty sa
                  > nieosiagalne dla WOSP.

Wiesz, wkurzający jest taki tekst, że "praca niewymierna w zlotowkach". Ja nie
                  twierdze, za Caritas nie robi wiele dobrego, bo mialam znajomych, co dzieki nim
                  mieli pierwsze prawdziwe wakacje. Ale w Caritasie pracowała moja mama - jako
                  pielęgniarka i były takie jazdy, że jest jakieś zebranie, przychodzi dyrektor i
                  dziękuje pielęgniarkom, że oddały swoje premie na budowę jakiegoś domu pomocy.
                  No, ku*a, kajnie, że wybudowali, ale na terenie, gdzie jest wysokie bezrobocie
                  i każdy grosz ludzie liczą takie zachowanie jest nie fair - bo one "oddały"
                  swoje premie wcale o tym nie wiedząc.
                  • goodnightsunshine Re: Haczyk 08.01.06, 19:25
                    coz najlepiej byc dobroczynnym z cudzych pieniedzy:) a co sie stalo z premiami
                    dyrektora?:)
          • jama314 Re: Haczyk 08.01.06, 17:19
            Dostrzeganie tylko dziecka i jego nieszczescia, a zamykanie oczu na przemycana
            ideologie, chore imprezy z tym zwiazane, caly ten zgielk i wrzawe jest bledem.
            Ja za 1 zl nie kupuje sobie spokoju i samozadowolenia z siebie. Nie podoba mi
            sie rowniez granie na wrazliwosci mlodziezy z jednej i naiwnosci z drugiej
            strony. Ale jak ktos jest minimalista, srodki do osiagniecia tego celu
            akceptuje a pytanie o co tu tak naoprawde chodzi go nie dreczy no to fru. Warto
            poczytac na stronach WOSP "Sciane placzu". A co tam u Krisznowcow? Pozdro.
            • goodnightsunshine Re: Haczyk 08.01.06, 19:00
              jasne. lepiej nie dostrzegac chorego dziecka.
              w koncu najwazniejsze jest, zeby 'krisznowcow' nie bylo. dajmy tym dzieciom
              umrzec, Bog rozpozna swoich?... powialo inkwizycja...
              ja nie zamierzam sobie 'kupowac' spokoju i samozadowolenia - bo jako swiadomemu
              czlowiekowi lezy mi pare rzeczy na sercu przez caly czas. i daje troche wieksza
              kwote, z pierwszej zarobionej wyplaty:)
              nie czuje zeby na mnie 'grano'. moge sobie przeczytac sprawozdanie finansowe. z
              imprez nie korzystam, ale ciesze sie ze moi znajomi moga to robic. zreszta, co
              do imprez: uwazam, ze kazdy ma prawo decydowac na co sie udaje. moge wybrac
              miedzy pielgrzymka a Przystankiem Woodstock. potem moge wybrac czy pojde
              zajrzec do namiotu krisznowcow czy tez spedze czas z kolegami. jesli ktos
              uwaza, ze jestem za mloda - to prosze podniesc wiek osiagania dojrzalosci
              zapisany w ustawie. co do tych ponizej tego wieku - jest takie cos jak opiekun
              prawny, rodzice... i to oni sa odpowiedzialni za to co robi ich dziecko, i
              jaka 'ideologia' nasiaka. jesli chrzescijanski zapal dziecka mialby sie
              skonczyc po jednym Przystanku, to chyba cos nie tak bylo z jego wdrazaniem...
              zgielk i wrzawa to jest marketing. marketing potrzebny jest zeby zgromadzic
              wiecej ludzi i trafic z przeslaniem. marketing to byly tez np wspaniale witraze
              w swiatyniach sredniowiecza: zeby przyciagnac ludzi. marketing jest jedynie
              narzedziem.
              jesli czyjas wiara jest silna, to nie da sie 'nabrac' na ideologie. jesli nie
              jest - to co komu z takiej wiary?
        • mario.osh tu są fakty... 08.01.06, 17:15
          ze strony wśop:

Z CZEGO JESTEŚMY DUMNI 1993 - 2005

1.
          pierwsi sród nielicznych rozliczyliśmy 1% podatku!!!
          2.
          zawsze jako pierwsi skrupulatnie się rozliczamy
          3.
          64 mln USD - tyle wydaliśmy na sprzęt medyczny
          pracujący w 650 szpitalch w całej Polsce
          4.
          Kupiliśmy w sumie blisko 17 tysięcy urządzeń medycznych.
          Oznacza to, że statystycznie, każdego dnia do do polskiego
          szpitala "wjeżdżają" ponad 3 urządzenia kupione przez WOŚP.
          5.
          Prowadzimy 5 ogólnopolskich, bardzo nowoczesnych programów medycznych
          6.
          Na okoliczność wad słuchu przebadaliśmy już ponad milion noworodków.
          Nikt wcześniej tego nie dokonał!!!
          7.
          116 ośrodków noworodkowych wyposażyliśmy w nowoczesne urządzenia Infat Flow!
          To najlepszy wynik w Europie!
          8.
          Ratujemy wzrok wcześniakom cierpiącym na retinopatię.
          Dzięki Orkiestrze wszystkie dzieci z retinopatią otrzymują konieczną pomoc!
          9.
          Kupiliśmy najmłodszym dzieciom 1315 osobistych pomp insulinowych.
          Jesteśmy pierwszym krajem na świecie, w którym tak powszechnie leczy się
          cukrzycę u dzieci pompami.
          10.
          Dzięki środkom zebranym w ramach 1% podatku dochodowego za rok 2004,
          kupiliśmy 100 półautomatycznych defibrylatorów.
          Rozdaliśmy je do miejsc publicznych w całej Polsce!
          11.
          Od lutego 2005 r. prowadzimy szkolenia pierwszej pomocy z użyciem
          defibrylatora w amerykańskim systemie AHA.
          Kursy te ukończyło ponad 1000 osób!
          12.
          W czsie od 2001 r. do dziś nauczyliśmy ponad 4 tysiące osób
          udzielania pierwszej pomocy!
          13.
          Od 2004 fukcjonuje Centrum Wolontariatu - Uniwersytet Wielkiej Orkiestry
          Świątecznej Pomocy Szadowo Młyn,
          gdzie prowadzimy szkolenia pierwszej pomocy!
          14.
          W Finał angażuje się blisko 1400 sztabów, kwestuje dla nas 100 tys.
          wolontariuszy, nie tylko w Polsce, ale na całym świecie!
          15.
          Doceniając naszą pracę, Narodowy Bank Polski poświęcił nam dwie
          okolicznościowe monety, a Poczta Polska wydałą dwa obiegowe
          znaczki pocztowe.
          16.
          Dziękując za Finał, organizujemy corocznie
          największy letni festiwal open-air w Europie - Przystanek Woodstock.

...cymbale grzmiący.

rozumiem że wszystkich psełdokatolików boli że kasę na zbożne cele może zebrać
          także ktoś nie afiszujący sie swoją wiarą, bez geby napchanej frazesami o bogu
          itd.
          ważne kto zbiera, nie ważne na co, tak?
          jak swój - to juz cel może być dowolny, nawet własna kieszeń czy mania władzy.
          [patrz wybryki radja MaRyja]

ps.
          to co cię piecze pod żebrem to zazdrość, wiesz?
        • tempus Re: Haczyk 08.01.06, 23:52
          jama314 napisał:

> No i to jest ten haczyk na który Cię łowią. A pomyśl dlaczego taki Caritas i
          > jego akcja charytatywna nie ma takiej oprawy medialnej (poza tym że jej nie
          > chce), choć jego wynik nie tylko zresztą ekonomiczny, wielokrotnie przekracza
          > wynik WOSP.

Nie wierzę. Pomyśl i uzasadnij!

> Daj więc 1 zł do skarbonki i miej swój spokój na cały rok i
          > przeświadczenie o własnej wyjątkowości. Charytatywność i ofiarność wymaga
          ciszy
          >
          > i pewnej powagi, inaczej staje się tanim odpustem jarmarcznym i cymbałem
          > grzmiącym.

Co za bzdury!!! Nie zamierezam tego komentować.
    • punter są dwa rodzaje podatków 08.01.06, 11:54
      płaconych "od głupoty"
      - 25% "dopłaty na sport" od każdego zakładu lotto
      - 10% "prowizji" na koszty administracyjne fundacji WOŚP
      drogo się ceni dobrodziej wszystkich co robią co chcą
      • gromax Re: są dwa rodzaje podatków 08.01.06, 12:08
        zapomniałeś dodaćże z lotto zaraz będzie finansowany nowy maybach szanownego
        ojca (dy)rektora
        • mg2005 Re: są dwa rodzaje podatków 08.01.06, 12:24
          gromax napisał:

> zapomniałeś dodaćże z lotto zaraz będzie finansowany nowy maybach szanownego
          > ojca (dy)rektora

Uwierzyłeś w medialną bajkę o maybachu o.Rydzyka?
          • dziadek544 Re: są dwa rodzaje podatków 08.01.06, 13:16
            mg2005 napisał:

>
            > Uwierzyłeś w medialną bajkę o maybachu o.Rydzyka?

Ja uwierzyłem w oświadczenie Rydzyka o krowie.
            • euro67 podatków 08.01.06, 14:10
              poziomie.
              • mg2005 Re: podatków 08.01.06, 18:06
                euro67 napisał:

> Nie jestm fanem Rydzyka ale falszu nie zdzierze! Z tym Maybachem byla
                > manipulacja i to udowodniono, po co wiec klamac dalej? Dyskutujmy na pewnym
                > poziomie.

Dla niektórych cel uświęca srodki. Dotyczy to także niektórych
                dziennikarży-prostytutek.
        • euro67 Re: są dwa rodzaje podatków 08.01.06, 14:08
          poziomie.
      • theworst Re: są dwa rodzaje podatków 08.01.06, 12:10
        punter napisał:

> płaconych "od głupoty"
        > - 25% "dopłaty na sport" od każdego zakładu lotto
        > - 10% "prowizji" na koszty administracyjne fundacji WOŚP

10% to kwota graniczna ustalona przez prawo. W rzeczywistości (chyba dobrze to
        policzyłem) WOŚP wydała 7% na administracje, organizacje finału i tym podobne
        rzeczy. Wchodzą w to tez puszki i nalepki.
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=34604499&a=34608154
        Dane są z 2004 roku, nowych jeszcze nie opublikowali.
        Ciekaw jestem, jakie są koszty administracyjne NFZu.

> drogo się ceni dobrodziej wszystkich co robią co chcą

Do Owsiaka trafia na rok kilkadziesiąt tysięcy - zarobki na poziomie średniej
        krajowej.

Poza tym podatkiem płaconym od głupoty jest raczej akcyza na alkohol czy fajki
      • mg2005 Koszty reklamy medialnej ( np 3 godz. w TVP) 08.01.06, 12:21
        - trzeba doliczyć do kosztów akcji. Wtedy bilans wychodzi 'na zero'.

Dlaczego podobne akcje (np. Caritasu) nie cieszą sie taką łaskawościa mediów?
        • goodnightsunshine Re: Koszty reklamy medialnej ( np 3 godz. w TVP) 08.01.06, 14:19
          bo Caritas nie ma pomyslu na marketing??? a co to Orkiestre obchodzi? czy to
          Orkiestry wina, ze sie cieszy laskawoscia a Caritas nie? a moze Orkiestra po
          prostu ma lepszy pomysl na dotarcie do ludzi?? a moze zmienil sie rzad i teraz
          Caritas bedzie mial latwiej sie przepchnac na ekran - o ile bedzie mial z czym?
          jakos dziwnym trafem wole Orkiestre niz Caritas, moze na zasadzie przekory
          wobec tego, co slysze czasami w kosciele... ale jaki problem np. zaprojektowac
          dobry plakat, korzystajac z wiedzy wolontariuszy (niestety ja np mam 2 lewe
          rece do rysunkow...:)) i wykorzystac ta darmowa siec dystrybucji jaka sa
          parafie? to chyba tylko o gorszym zarzadzaniu swiadczy, o jakichs problemach
          organizacyjnych, o klopotach z wdrazaniem innowacji... albo, jaki problem
          dumnie chwalic sie przed znajomymi "ja daje na Caritas" i uprawiac face-to-face
          marketing? jakos wsrod narzekajacych 'ze Orkiestre wspieraja media" czegos
          takiego nie widze...
          • mg2005 Re: Koszty reklamy medialnej ( np 3 godz. w TVP) 08.01.06, 15:20

> bo Caritas nie ma pomyslu na marketing??? a co to Orkiestre obchodzi? czy to
            > Orkiestry wina, ze sie cieszy laskawoscia a Caritas nie? a moze Orkiestra po
            > prostu ma lepszy pomysl na dotarcie do ludzi??

A co to za pomysł na marketing : dostać 10 godzin darmowej reklamy w TV?

• goodnightsunshine Re: Koszty reklamy medialnej ( np 3 godz. w TVP) 08.01.06, 15:31
              jesli udalo im sie dostac to za darmo, to po prostu dobrze lobbuja:) to jakis
              zarzut? i tak zle i tak niedobrze: najpierw czytam tu jeczenie ze Orkiestra ma
              za duze koszty organizacyjne, jakies bajki o fundacjach finansujacych
              wyjazdy... a teraz "ooo za darmo dostali". a Caritas moze miec kazda ilosc
              reklamy w Trwam:)
              niech sie martwia ci co przyznali ten czas, jesli zrobili to bez uzasadnienia -
              to oni beda rozliczani z nieosiagniecia przychodu z tych sprzedanych godzin.
              nie sprawdzalam tych danych, nie jestem ksiegowym Orkiestry - i nie slyszalam o
              tych darmowych godzinach. mozna prosic o zrodlo informacji?
              poza tym mozna dostac czas reklamowy i go nie umiec wykorzystac. gdyby darmowe
              minuty przekladaly sie na efekty to nie byloby partii ktore nie weszly do
              sejmu:) jest cos takiego jak identyfikowalnosc marki, rozpoznawalnosc logo...
              to tez jest strategia. a Caritasowi jakos tego brakuje. widzialam wiele osob z
              serduchami a jeszcze nikogo z naszywka/wyhawtowanym logo Caritasu. a, choc moze
              to byc uznane za 'cymbal grzmiacy', to wlasnie takie rzeczy buduja
              rozpoznawalnosc organizacji i przekladaja sie potem na wielkosc skladek.

a co to za pomysl: za darmo dostac w sumie godzine tygodniowo w kazdej parafii,
              przez caly rok? plus miejsce na plakat:) w zaleznosci od grupy docelowej, dobry
              jak kazdy inny. nie mam pretensji ze w kosciele wisi plakat Caritasu a nie np
              mojego kola naukowego z uczelni:)
              pytanie, czy pomysl jest skuteczny. pytanie, jak sie maja naklady do wynikow.
              dla dzieci i potrzebujacych to jest chyba najwazniejsze.
        • theworst Re: Koszty reklamy medialnej ( np 3 godz. w TVP) 08.01.06, 14:36
          mg2005 napisał:

> - trzeba doliczyć do kosztów akcji. Wtedy bilans wychodzi 'na zero'.

znajdź sobie to www.wosp.org.pl/fundacja/index.php/33/18 > Czasami wypada
          mieć JAKIEKOLWIEK pojęcie o tym, co się mówi.
          >
          > Dlaczego podobne akcje (np. Caritasu) nie cieszą sie taką łaskawościa mediów?
          • mg2005 Re: Koszty reklamy medialnej ( np 3 godz. w TVP) 08.01.06, 15:16
            theworst napisał:

> znajdź sobie to www.wosp.org.pl/fundacja/index.php/33/18 Czasami wypada
            > mieć JAKIEKOLWIEK pojęcie o tym, co się mówi.

Nawet zawsze. Jednak nie znalazłem na ile wyliczono 10 godzin reklamy w TVP.
            Ile kosztuje 1 min. reklamy w 'prime time'?

> >
            >
            • goodnightsunshine Re: Koszty reklamy medialnej ( np 3 godz. w TVP) 08.01.06, 16:27
              napisz do TVP z prosba o odpowiedz. ja im w cennikach nie siedze.
              poza tym kwestia klasyfikacji - moga to w TVP zaksiegowac jako 'transmisje z
              wydarzenia kulturalnego' i wyznaczyc inna cene. ich problem:)
              • mg2005 Re: Koszty reklamy medialnej ( np 3 godz. w TVP) 08.01.06, 18:11

> napisz do TVP z prosba o odpowiedz. ja im w cennikach nie siedze.
                > poza tym kwestia klasyfikacji - moga to w TVP zaksiegowac jako 'transmisje z
                > wydarzenia kulturalnego' i wyznaczyc inna cene. ich problem:)

Pisałem. Owsiak nic nie płaci za tą reklamę - i to jest baaaaaardzo dziwne...

"wydarzenie kulturalne" - to Ci się udało! )))) Owsiak i kultura...))))))
                • goodnightsunshine Re: Koszty reklamy medialnej ( np 3 godz. w TVP) 08.01.06, 18:38
                  "> Pisałem. Owsiak nic nie płaci za tą reklamę - i to jest baaaaaardzo
                  dziwne..."
                  nie az tak dziwne. ich sprawa jesli nic nie biora. oni sie potem beda tlumaczyc
                  z pieniedzy podatnikow czemu nie ma kasy na transmisje MS. ale to juz inna
                  bajka. ja nie pracuje w TVP i nie obchodzi mnie jak oni gospodaruja swymi
                  srodkami. bo tez nie moimi z racji nieposiadania odbiornika TV:)
                  ale jesli to przeszkadza, to oczywiscie proponuje napisac list do TVP i zazadac
                  pobierania oplat od Orkiestry. prawo obywatela.
                  "> "wydarzenie kulturalne" - to Ci się udało! )))) Owsiak i kultura...))))))"
                  z tego co wiem to ta kultura niewiele odbiega od poziomu Sopotow i innych
                  festiwali wyjacych wiec mozna to tak zaklasyfikowac. wyjce spod Palacu sa na
                  mniej wiecej takim samym poziomie, ludzie sie bawia, przez ekrany przewijaja
                  sie tzw postaci kultury... jakby nie patrzec wydarzenie kulturalne:) ale to w
                  sumie tez sprawa ksiegowego TVP a nie moja.
        • koloratura1 Re: Koszty reklamy medialnej ( np 3 godz. w TVP) 08.01.06, 15:10
          mg2005 napisał:

> - trzeba doliczyć do kosztów akcji. Wtedy bilans wychodzi 'na zero'.
          >
          > Dlaczego podobne akcje (np. Caritasu) nie cieszą sie taką łaskawościa mediów?

A Ty widziałeś jakąś porównywalną w swej skuteczności akcję Caritasu? Poza tym -
          Caritas w dużej mierze żyje a państwa (wpłaty z różnych ministerstw, czego nie
          dostaje Owsiak). Po co zatem mieliby sobie zawracać głowę jakimiś akcjami
          medialnymi i zdzierać gardło, jak - nieprzymierzając - Owsiak?
      • dorka.3 Re: są dwa rodzaje podatków 08.01.06, 12:37
        niektórzy nie potrafią czytać ze zrozumieniem, każda fundacja ma prawo wydać te
        10%, więc i WOSP ma takie prawo, i to jest zgodne z przepisami, dlaczego nikt
        nie czepia sie innych fundacji, chociaż ta robi jak narazie najwięcej dobrego.
        Dzięki WOSP mogę spokojnie urodzić dziecko w naszym małym szpitalu, bo jest
        dobry sprzęt, którego parę lat temu nie było i przypuszczalnie nie było teraz.
        Większośc osób się tu wypowiadających pewnie nie ma małych dzieci albo ma je
        zdrowiutkie, i tego dobrego zdrowia im życzę, bo nie wszyscy mają tak dobrze.
        A ja zaraz wybieram się wrzucić co nieco do puszki.
        • mistrzkungfu Re: są dwa rodzaje podatków 08.01.06, 21:11
          dorka.3 masz racje,

nie ma co sie denerwowac, wiekszosc ludzi tutaj nie ma dzieci, bo jeszcze nimi
          jest ;) Zycze wszystkiego najlepszego i zdrowie dla maluszka!
    • grecz Re: Wielka Orkiestra po raz czternasty 08.01.06, 12:09
      to płać większe podatki bo najwyrażniej państwo nie ma środków na to co
      Orkiestra robi
      • koloratura1 Re: Wielka Orkiestra po raz czternasty 08.01.06, 15:21
        grecz napisała:

> to płać większe podatki bo najwyrażniej państwo nie ma środków na to co
        > Orkiestra robi

Państwo z moich podatków już opłaca szereg rzeczy, którym jestem przeciwna, jak
        choćby:
        - emerytury górnicze.
        - lekcje religii, które - przynajmniej w szkołach średnich - z powodu braku
        frekwencji wogóle się nie odbywają,
        - bełcikowe,
        ...
        I jeszcze dałoby się wymienić parę.

Zatem - uważam, że mi i tak zabiera aż za dużo i nie wierzę, że wywiązałoby się
        lepiej ze swych obowiązków, nawet gdybym im zapłaciła podatki dawa razy większe.

Wybieram Orkiestrę.
    • rbrbr SPRYWATYZOWAĆ SŁUŻBĘ ZDROWIA! 08.01.06, 12:15
      Jak sprywatyzują służbę zdrowia, to będę dawać na Orkiestrę. Na razie nie mam
      pieniędzy, bo mnie ZUS okrada.
      • tempus Re: SPRYWATYZOWAĆ SŁUŻBĘ ZDROWIA! 08.01.06, 14:05
        rbrbr napisał:

> Jak sprywatyzują służbę zdrowia, to będę dawać na Orkiestrę. Na razie nie mam
        > pieniędzy, bo mnie ZUS okrada.

A co ma jedno do drugiego? Nieudolność służby zdrowia i ZUS-u porównujesz z
        WOŚP??? Nie chcesz - nie dawaj, ale pomyśl co piszesz.
        • rbrbr Re: SPRYWATYZOWAĆ SŁUŻBĘ ZDROWIA! 08.01.06, 14:50
          Bardzo dużo. Dobroczynność ma szczególne znaczenie w gopodarce liberalnej.
          W takiej, w której składki ZUS są obowiązkowe i aparat państwowy zabiera
          obywatelom ponad połowę ich pieniędzy, należałoby oczekiwać, że żadna WOŚP nie
          będzie już potrzebna. Smutnym paradoksem jest, że tak pozytywna akcja jak WOŚP
          przedłuża żywot chorego systemu.
          • koloratura1 Re: SPRYWATYZOWAĆ SŁUŻBĘ ZDROWIA! 08.01.06, 15:29
            rbrbr napisał:

> Smutnym paradoksem jest, że tak pozytywna akcja jak WOŚP
            > przedłuża żywot chorego systemu.

Zatem - należałoby doprowadzić do tego, żeby szlag trafił wszystkie te
            dzieciaki, którym życie uratowano dzięki aparaturze, kupionej z pieniędzy,
            zebranych przez Orkiestrę. Tak, po prostu, w imię wyższych racji: bo wtedy to
            może lud by ruszył na barykady? I chory system zakończyłby żywot?
            Ciekawe rozumowanie...
            • rbrbr Re: SPRYWATYZOWAĆ SŁUŻBĘ ZDROWIA! 08.01.06, 16:02
              A może przez trwanie chorego systemu szlag trafia jeszcze większą liczbę osób?
      • mordzinas Re: SPRYWATYZOWAĆ SŁUŻBĘ ZDROWIA! 08.01.06, 16:57
        rbrbr napisał:

> Jak sprywatyzują służbę zdrowia, to będę dawać na Orkiestrę. Na razie nie mam
        > pieniędzy, bo mnie ZUS okrada.

Dokładnie.
        Płacimy niesamowite kwoty na ZUS. Na co idą te pieniądze??? Jak
        juz człowiekiwi trzeba skorzystać z usług medycznych to dopiero wtedy
        widać jak okrada nas ZUS.

To co robi Orkiestra jest zadaniem państwa.
    • zmien.przegladarke.na.opere Re: Wielka Orkiestra po raz czternasty 08.01.06, 12:26
      ciekawe co dziś robi ojciecdyrektor? z bezsilności przygryza wargi? i czy w
      ogóle wychodzi z domu w taki dzień jak dzisiejszy, żeby nie widzieć tego co się
      dzieje na ulicach?
      a może od rana uświadamia na łamach rozgłośni że trzeba siać, siać, siać i samo
      wyrośnie zamiast wyciągać kasę od bogu ducha winnych obywateli?
      zaraz włączę radio ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka